En högst subjektiv genomgång...

Kommande säsong känns det som att standarden på vår division II-serie kommer att bli bättre än någonsin tidigare. Här finns en räcka riktigt högklassiga lag och det kanske är tur att Region Syd beslutade att åtta istället för fyra lag skulle få chansen att kvala till ettan. Annars hade säsongen varit slut för många bra klubbar redan efter 33 grundomgångar. Att Tyringe, Kallinge, Limhamn och Helsingborg kommer att husera i toppen känns givet. Men även Värnamo och kanske också Boro kommer nog att kunna ställa till det för dem där uppe.

Jag har här nedan, ytterst subjektivt, kikat på våra seriekollegors aktiviteter på försäsongen samt hur det ser ut just nu i de olika klubbarna. Med risk för att bjuda några lag på extra tändvätska, så väljer jag att dela med mig av mina funderingar. För att inte göra någon tydlig värdering, presenterar jag lagen i bokstavsordning.

Vän av ordning ser ju också att det fattas ett lag, nämligen Vimmerby Hockey. Tycka och tro om oss överlåter jag till andra. Men nog ska vi kunna vara med och bråka med topplagen - åtminstone i en del matcher…?

Nåväl. Med risk för insmugna inaktuella fakta och tryckfel:

Alvesta SK
Har bland annat tappat skicklige backen Andreas Johansson till Halmstad samt anfallarna Fredrik Ericsson (till seriekollegan Värnamo) och David Norström. Bland nyförvärven märks Ulricehamns duktige målvakt, William Rahm, samt Vimmerbybekantingen från IK Oskarshamns J20, Anton Yngwe. Alvesta kom femma i fjol och var bara fem poäng från att snuva Kallinge/Ronneby på den sista play off-platsen. Spås få det svårare i år.

Boro-Vetlanda HC
Fick sent omsider klart med ny tränare i och med Kjell Allstrin och Leif Karlsson. Precis ”som vanligt” ser Boros trupp ganska beskedlig ut på papperet så här någon dryg månad före seriestart, och det återstår att se om laget ”som vanligt” ändå kommer att återfinnas i toppen när säsongen är slut. Boro har en enorm förmåga att mobilisera när det som mest behövs, men det ser onekligen lite tunt ut för närvarande. Har åkt på en riktigt tung förlust i och med att seriens kanske bäste målvakt, Christian Skoog, vände hem till Nässjö. Norrmannen Henrik Klouman, 42 poäng i fjol, återfinns kommande säsong i HC Dalen, Emil Lagerkvist återvänder till Tranås, estniske landslagsbacken Kirill Kolpakov flyttar hem och talangfulle backen Adam Johansson drar till Modos J20. Även de båda vassa forwardsspelarna Myles Palliser och Mathias Löf samt centern Jon Sörensson är tveksamma till en fortsättning i klubben. Laget har värvat Husums poängkung, Jonathan Lindgren och visst imponerar 64 pinnar på 28 matcher i fjol, även om kvaliteten på den division II-serien inte är den högsta. Är ingen självklar toppkandidat i år.

Helsingborgs HC
Ett par offensiva förluster i Stevie Ericsson och Jonas Sporre (blir assisterande coach). Har dock värvat tungt från Jonstorp i offensive backen Jens Hallin, storväxte målvakten Niklas Odén och skridskostarke rightforwarden Jesper Hilding. Framför allt imponerar den sena värvningen av 32-årige centerbjässen Daniel Wallin, som med sina 230 allsvenska matcher (i fjol 15 pinnar på 44 matcher för Troja) kommer att bli sevärd i vår serie och nyttig för HHC. Har seriens kanske starkaste målvaktsbesättning i Ted Mihalek och Väsby-fostrade Niklas Odén. Har en av seriens mest spännande forwards i Rögleprodukten Martin Johansson (61 poäng i fjol). Fjolårets trea i Södra C kommer säkert att vara med och slåss bland de fyra bästa även kommande säsong

Jonstorps IF
Floppade i fjol och har i alla fall hittills inte presenterat så mycket som pekar på att det ska gå bättre i år. Mats Papista och Jacob Karlsson är två hyfsade backar som har hämtats från halmstadstrakten, men annars ser det tunt ut i försvaret – speciellt då lagets kanske bäste back, Jens Hallin, lämnar för lokalkonkurrenten Helsingborgs HC. Forwardsförvärvet från Kristianstad, Tomas Andersson, är dock en klasspelare som gjorde stor succé i klubben under två säsonger i mitten av 2000-talet. I och med förlusterna av kvartetten André Dryler, Peter Ekholm, Jens Hallin och Jesper Hilding förlorar laget närmare 100 av fjolårets poäng. Slutade sjua i fjol och gör det bra om man kan upprepa den prestationen.

Kallinge-Ronneby IF
Har monstervärvat och är en rejäl utmanare till Tyringe om seriesegern. Martin Pettersson (mv) samt anfallarna Sebastian Arvidsson, André Jönsson och Daniel Brasar har hämtats från samarbetsklubben i Karlskrona. Brasar gjorde 51 poäng på 35 matcher i landets bästa division I-serie i fjol och kommer att bli riktigt sevärd i tvåan. Redan sedan tidigare är Kallinge ett lag fullproppat med profiler. 43-årige Robert Burakowsky dunkade in 36 poäng på 19 matcher i fjol och har ritat på för en förlängning. På minuskontot märks framför allt en av tvåans bäste poänggörare i fjol, finländaren Mikko Palotie (61 pinnar), mycket duktige landsmannen Teemu Koskinen återfinns numer i Tyringe, jättetalangen Niklas Sjöström går till Halmstad och vintervärvningen Jimmy Lindström vänder norrut igen.
Har, liksom vi, haft stor spelaromsättning men med det här laget ska Kallinge/Ronneby inte kunna misslyckas. Tror inte att något av division I-lagen vill ha Kallinge i sin kvalgrupp framme i mars.

Limhamn Limeburners HC
Imponerade när man slog division I-laget IK Pantern i säsongens första träningsmatch igår med 5-3. Trots att Pantern mönstrade ordinarie lag var Limhamns seger rättvis. Kom tvåa i serien i fjol och kommer garanterat att hålla till där uppe även kommande säsong. Har än så länge lite tunn backbesättning men offensivt ser Limhamn riktigt starkt ut. Målvaktssidan innehåller hittills bara Åseda-bekantingen Tex Williamsson, men det lär fyllas på med någon klassmålis. Har inte gjort några spektakulära värvningar men är ett rakt igenom homogent lag.

Nässjö HC
Tränare Nils-Gunnar Svensson gjorde ett jättejobb med den unga truppen i fjol. I år känns det som att det är lite av upp till bevis. Under förra säsongen bar centern Sebastian Bergqvist stundtals laget på sina axlar. Han är nu på try out i Västervik och om han försvinner så är det ett hårt slag för NHC. Har värvat ypperlige målvakten Christian Skoog från Boro/Vetlanda (enda nyförvärvet hittills). 18-årige backen Oscar Sundhall var redan i fjol en av seriens stora utropstecken. Om han fortsätter att utvecklas i samma takt är han snart ett hett jagat villebråd bland klubbar högre upp i seriesystemet. Nässjö har en imponerande ungdomsverksamhet och fantastisk förmåga att lotsa fram unga spelare. Skoog och ”åldermannen” Hellerstedt kommer att få dra ett tungt lass. Jag hoppas verkligen att det räcker till en stabil resa mot säkrat kontrakt, men jag är tyvärr inte säker.

Osby IK
Slutade trea från slutet i den jämna södra serien i fjol. Har haft otur med en del tänkta värvningar som inte har gått i lås. Okej offensiv men försvarsmässigt ser det inte lika bra ut. Amerikanen Jamie McKenna (snittade nästan 1,5 poäng under de 18 matcher han spelade i fjol) har lämnat för spel i Spanien. Lagets andre amerikan, backen Ian Drummond, ryktas vara på väg bort från klubben. Får nog sikta in sig på att undvika negativt kval även kommande säsong, men jag vill påpeka att laget är ytterst svårbedömt.

Tyringe SoSS
Oj, vad komplett Tyringe känns. Fjolårets seriesegrare möter vi direkt i seriepremiären hemma den 3 oktober. Och visst, lika bra att ta tjuren vid hornen direkt. Martin Nilsson (rutinerad back från Mörrum), André Dryler (vass forward från Jonstorp) och finländaren Teemu Koskinen (målspruta från Kallinge) förstärker ett redan imponerande starkt division II-lag. Solklar seriefavorit ihop med Kallinge.

Värnamo GIK
Hade, precis som vi i Vimmerby, problem med allt för många insläppta mål i fjol och även kommande säsong är det väl försvarsbesättningen som man får sätta ett litet frågetecken kring. I försvarslinjerna försvinner dessutom talangfulle Tommy Leifsson, som har tappat sugen, Rickard Jonsson, som har valt att bryta sitt kontrakt, samt trotjänaren Daniel Karlsson. Offensivt känns Gustaf Elfving, senast i franska andraligan som ett spännande nyförvärv, återvändaren Jonas Bystedt från Gislaved är ett kanontillskott, liksom stabile Fredrik Ericsson från Alvesta. Kan VGIK bara få ordning på defensiven och eventuellt stärka upp med ett par namn, som man ämnar göra, så tror jag att laget kan bli säsongens överraskning. Helt klart en aspirant på topp fyra.

Åseda IF
Inga betungande förluster men heller inga iögonfallande värvningar. Hängde som nykomling kvar på det berömda håret i fjol och nu väntar den svåra andra säsongen. Önskar verkligen att ÅIF hänger kvar i serien, dels för att jag gillar deras lag och verksamhet och dels för att de har en riktigt aktiv och engagerad spelare som bloggar. Men tyvärr kan jag inte tippa dem annat än att kämpa för att undvika kvalplats. Men Åseda överraskade redan i fjol och jag hoppas att jag har fel i år också.


Kommentarer
Postat av: tyringge support

du glömde ditt egna lag

2010-08-21 @ 08:39:31
Postat av: Micael

Nej då, det gjorde jag inte. Som du ser i ingressen skrev jag bland annat:

"Vän av ordning ser ju också att det fattas ett lag, nämligen Vimmerby Hockey. Tycka och tro om oss överlåter jag till andra".

2010-08-21 @ 09:40:18
Postat av: Anonym

Varför publiceras inte min kommentar gällande V-by:s favoritskap? Jag är inte förvånad då det har blivit vida känt att du bara publicerar det du känner är lämpligt! Det kallar jag en sann bloggare!

2010-08-21 @ 23:13:40
Postat av: Sigge

För att komplettera det hela som du själv utesluter:



Grattis Vimmerby till div 1!

2010-08-22 @ 16:25:46
Postat av: Micael

Det är ju inte illa att vara vida känd för något sådant. Tänk ändå vilket genomslag Internet har!

Men nu är ju saken den att JAG publicerar de kommentarer som jag vill, eftersom det är MIN blogg. Dock är det endast dit och ytterligare en anonym skribents inlägg som jag inte har publicerat - med andra ord era försök att få igång en diskussion om våra spelares kontrakt. Och det förvånar mig enormt att någon tror att jag ens skulle fundera på att föra en sådan diskussion på Internet.

2010-08-22 @ 21:24:26
Postat av: Anonym

Så du ser alltså Tyringes trupp som bredare och med mer spets än er egen trupp!? Kan du vara snäll och ge mig lite exempel på deras trupp som gör att du tycker så? Varför vara så jävla blyg med målsättningen? Ni ska upp i år, så är det bara! Du har själv skrivit på varje jävla nyförvärv "jagad spelare av halva hockeysverige" "skulle gå in i vilket allsvenskt lag som helst" "för bra för div.2" och så vidare. Det kan man inte läsa om Tyringes spelare. Hur rimmar det sen att ni ska vara med, kanske kan vi ge dem en chans, de är stora favoriter...men vi kan kanske vara med.



Allt har från början varit skitsnack, kontrakt, målsättning ja ta vad som. Kan inte förstå varför man ska vara så jävla blyg och inte våga stå för att man har lyckats att skaka fram stålar som gör att man kan ge dessa spelare denna typ av ersättning. Tro inte att alla som läser bloggen är så jävla dumma så dom inte förstår hur det funkar inom idrotten idag. Jag är för den delen också vän med en spelare som tackade nej till VH denna säsong. Ljög ni för honom när ni sa vad han skulle få i ersättning? För det som du förnekar så kraftigt skulle han få och då gjorde han inte alls lika många poäng eller rankas lika högt som fem av de andra spelarna som ni signat!?

2010-08-23 @ 19:58:59
Postat av: Micael

Tack för din trevliga kommentar. Som jag svarade på ditt inlägg till det förra ämnet (det om ispremiären i Oskarshamn), så fascineras jag oerhört över det intresse som du och några andra skribenter har kring våra spelares kontrakt. Du förstår säkert att vare sig jag eller någon annan ansvarig inom någon som helst annan klubb, skulle få för sig att diskutera spelarkontrakt offentligt. Och att försöka övertyga dig om att vi har en extremt slimmad spelarbudget, som vida understiger fjolårets, verkar lönlöst, eftersom du inte har förstått det hittills. Därför tänker jag heller inte försöka få dig att förstå styrkan i en målmedveten satsning och hur det attraherar spelare från andra klubbar.



Eftersom du ser dig som aningen smartare än en del andra som läser den här bloggen och framför allt ger sken av att veta ”hur det funkar inom idrotten idag”, så hade jag nog förväntat mig att du också inser att ett lags kapacitet inte bara beror på de namn som står i laguppställningen. Självklart har vi ambitionen att vinna varje match som vi spelar under den kommande säsong, något annat vore bara fånigt och oprofessionellt. Men i och med att vi har en ny tränare och 13 nya spelare som ska fungera tillsammans, vore det oerhört korkat av mig att redan på försäsongen skrika som du gör, att ”vi ska upp i år, så är det bara”. Vi har ännu inte heller den organisation som krävs för spel i ettan och är också långt ifrån den budgetnivå som man måste upp i. Det är därför vi väljer att se denna satsning över några år och det är också därför som vi har tecknat flerårsavtal med många spelare. I dagsläget är det bland annat detta som bland annat skiljer oss från Tyringe och Kallinge, men vi jobbar på att närma oss.



Vad beträffar din ”vän”, så vet både du och jag att det är kvalificerat skitsnack. Jag skrattade faktiskt högt åt det försöket. Du är helt fri att berätta spelarens namn för mig samt vilken ersättning han säger sig ha fått, så ska jag med glädje bemöta det helt öppet här i bloggen. Totalt handlar det om åtta spelare under försäsongen, som vi har erbjudit kontrakt men som vi av en eller annan anledning inte har kommit överens med. Fram med fakta, så kanske vi en gång för alla kan få slut på alla onyanserade och helt ointressanta spekulationer!

2010-08-23 @ 21:31:54
Postat av: Richard

Bloggaren - VIK-raggare 6-0, 6-0, 6-0. :-D

2010-08-23 @ 23:36:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0