Den som orkar läsa detta kan räcka upp en hand!

Att vi spelar bortamatch mot Skara i den första play off-omgången till division I i morgon, har väl knappast kunnat undgå någon. Däremot får jag många frågor om hur kvalet ser ut därefter.
Här nedan försöker jag förklara, men observera att de lag som jag har angett här nedan är rent hypotetiska. För att inte landa i en diskussion om hur jag tror, så har jag valt att låta lagen som rankas högst gå vidare från respektive play off-omgång.

I och med att Munkfors har dragit sig ur kvalet till division I, kommer 27 lag att göra upp om 12 division I-platser i landets division I-kval (totalt sex kvalserier) - fyra division II-lag vardera från landets fyra regioner (totalt 16 lag) samt de två sista lagen i de sex division I-serierna (totalt 11 lag, Munkfors borträknat).

Det gör att tre kvalserier kommer att bestå av fyra lag och tre kvalserier kommer att bestå av fem lag. De två bästa lagen i vardera avslutade kvalserie spelar division I kommande säsong. Kvalseriernas sammansättning bestäms helt utifrån geografiska aspekter. Dock ska varje kvalserie bestå av 2 division I-lag samt 2-3 division II-lag.

Till att börja med:
Utifrån antalet inspelade poäng i de båda södra division II-serierna, har en sammanslagen ranking gjorts av de totalt 16 lagen som är klara för play off-spel. Denna har betydelse inför play off två, som spelas nästa veckoslut. Lagen är rankade enligt följande:

Ranking
1) Motala
2) Helsingborg
3) Vimmerby
4) Ulricehamn
5) Kallinge
6) Limhamn
7) Bäcken
8) Nittorp
9) Tyringe
10) Vänersborg
11) Alingsås
12) Värnamo
13) Skara
14) Boro
15) Dalen
16) Alvesta

I den första play off-omgången, som inleds i morgon och fortsätter på lördag, möts alltså följande lag (där de sistnämnda avslutar med eventuellt en avgörande match på hemmaplan på söndag). Lag 1 i Södra A är möter lag 8 i Södra B etc:
Dalen – Helsingborg
Skara – Vimmerby
Alingsås – Kallinge
Vänersborg – Limhamn
Tyringe – Nittorp
Värnamo – Bäcken
Boro – Ulricehamn
Alvesta – Motala

Om vi rent hypotetiskt säger att de åtta bäst rankade lagen skulle gå vidare från play off I, så skulle play off II spelas enligt följande (det högst rankade kvarvarande laget möter det sämst rankade, det näst bästa möter det näst sämsta etc):
Motala – Nittorp
Helsingborg – Bäcken
Vimmerby – Limhamn
Ulricehamn-Kallinge

Om vi återigen rent hypotetiskt förutsätter att det bäst rankade laget tar sig vidare även från play off II, så skulle alltså Motala, Helsingborg, Vimmerby och Ulricehamn ta sig vidare till kvalserien.

Då uppstår nästa fråga: Hur delas man då in, eftersom det här kommer att göras en rent geografiskt indelning samt att vi vet att varje kvalgrupp ska bestå av två division I-lag (just nu Västervik och Gislaved i den södra gruppen) samt två eller tre division II-lag.
I detta fall kommer sannolikt Helsingborg och Vimmerby att plockas in i en fyralagsgrupp tillsammans med Västervik och Gislaved. Kanske även Ulricehamn läggs i denna.

Men ponera att, i vårt rent hypotetiska spekulerande, Tyringe först besegrar Nittorp i play off I och sedan skulle slå ut Motala i play off II samt att Kallinge besegrar Ulricehamn i play off II. Då skulle med all sannolikhet Tyringe, Helsingborg och Kallinge spela med Västervik och Gislaved. Mycket talar i så fall för att Vimmerby hamnar ihop med Motala, Sunne samt kanske Grums och eventuellt Karlskoga i en mer nordlig kvalgrupp (bland söderlagen).

Geografiskt sett ligger Vimmerby lite mitt emellan, så vart vi hamnar (om vi nu tar oss hela vägen) beror mest på vilka övriga lag som tar sig vidare till kvalserien.
Sedan har vi aspekten med derbyn mot Västervik (om nu VIK hamnar i kvalet). Vågar förbundet låta våra båda klubbar gå miste om dessa godbitar, som säkert kommer att besökas av bortåt 2 000 åskådare både i Vimmerby och Västervik?

Många frågor och än finns det inga som helst svar...


Kommentarer
Postat av: Roger

Hejsan,



Tyvärr får man ju säga då.. så är KRIF rankade som nr5 enligt beslut från förbundet.

Det borde du också fått ta del av.

Lycka till i PO!

Mvh

Roger

KRIF Hockey

2011-02-17 @ 11:08:24
URL: http://www.krif-hockey.net
Postat av: Micael

Roger: Du har helt rätt. Jag har ändrat och skrivit nya förutsättningar.

2011-02-17 @ 11:17:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0