Vimmerby seglade ifrån i tredje perioden

Skara IK – Vimmerby Hockey 2-5 (0-0, 2-2, 0-3)
0-1 (25.28) Emil Georgsson (Robin Ekström, Christian Widéen)
0-2 (35.28) Christian Widéen (Robin Ekström)
1-2 (35.57) André Lalander (Daniel Walette)
2-2 (38.42) Otto Larsson (Patrick Johansson)
2-3 (45.42) Malcolm Gwilliam (Jonas Ström)
2-5 (59.09) Emil Georgsson (Robin Ekström)
Skott: 29-29 (11-11, 10-8, 8-10).
Utvisningar, Skara: 5x2 min. Vimmerby: 7x2 min
Publik: 432

Det satt hårt åt, men till slut malde Vimmerby Hockey ner Skara IK och vann kvällens play off-match med 5-2.
Efter två perioder var ställningen 2-2 och matchen helt oviss. Men i den tredje perioden var Vimmerby det klart bättre laget och kunde segla ifrån.
- Vi kunde och borde avgjort det här i första perioden. Men istället ställde vi till det för oss och sedan släppte vi in dem i matchen i slutet av den andra. Matchen igenom, även om det blev bättre i den tredje perioden, var vi inte tillräckligt kompakta i laget. Laget blev alldeles för långt i anfallsspelet, kommenterade tränaren Anders Spaak, efter matchen - mycket nöjd med resultatet, men inte helt nöjd med insatsen.
Markus Jönsson i VH-kassen gjorde en riktigt bra match och svarade för några svettiga räddningar. Hans klart bästa insats för säsongen. Stort plus också till backarna Christian Widéen och Johan Andersson samt outtröttlige Emil Georgsson. Att Robin Ekström gör ett par, tre poäng per match börjar man ju vänja sig vid nu...;-)
Ett alldeles extra plus också till VH Ultras, som gick fullständigt bananas efter segern. Man ropade in sina hjältar flera gånger och Tigerteves utsände, Micke Rosell, förevigade klacken genom att filma den från isen - http://www.youtube.com/watch?v=LzPTjUSII7w Här hittar du också en intervju med målis-Jönsson efter matchen.
Returmatch hemma på lördag kl 15.00. Seger där och Vimmerby är klart för play off II, där det just nu lutar åt att man i så fall får möta Bäcken.

Första perioden:
Vimmerby startade perioden i ett högt tempo, vilket gjorde att Skara tvingades dra på sig två utvisningar under periodens första hälft. VH skapade bra tryck men närmare än ett stolpskott samt en bra chans vardera för Emil Georgsson och Robin Ekström kom man inte.
Vimmerby har varit det bättre laget i den första perioden och har haft ett spelmässigt övertag men däremot krånglat till det lite i avsluten. Ju längre perioden led, desto mer jämnade spelet ut sig. Pierre Gustavsson hade en bra chans efter 15 minuter och i slutminuten fick Skara ett mål bortdömt för hög klubba – ett domslut som var riktigt, då puckens styrdes i axelhöjd och in.
Markus Jönsson har gjort en stabil insats i målet i en inte allt för märkvärdig period.
På läktaren är det dock spel mot ett mål. Bland annat tände VH Ultras bengaliska eldar i pausen.
Nu dags för andra.

Andra perioden:
Efter en ganska snäll och avvaktande första period, tände det till rejält i den andra. Inledningsvis duggade utvisningarna tätt och mitt i detta passade Vimmerby på att ta ledningen. Målskytt var Emil Georgsson.
Exakt tio minuter senare kom 2-0 för VH, då kapten Widéen, på retur från ett eget skott, pricksköt pucken upp i det första krysset.
I det läget av matchen kändes Vimmerbys ledning helt kassaskåpssäker, men två individuella försvarsmissar senare var det utjämnat.
För glädjen över tvåmålsledningen blev nämligen kortvarig. Mindre än halvminuten efter VH:s 2-0-mål stod Ossi Karhunen för en rejäl indianare på egen blålinje, vilket inte Skaras skyttekung André Lalander var sen att utnyttja.
Mindre än tre minuter därefter hängde Skaras andre sniper, Otto Larsson, in kvitteringen efter att VH:s försvar återigen skänkt bort pucken i egen zon.
Under periodens sista fem minuter var Vimmerby tvåa i varenda situation. Skara spelar fysiskt och är betydligt hetare än Vimmerby. Oroväckande också att Vimmebry återigen bjuder in sina motståndare i slutet av perioderna, något som börjar bli en dålig vana.
I slutminuten blev dessutom Petrus Olivestam utvisad för puck out, så VH får inleda den tredje perioden en man kort. Det här kan sluta precis hur som helst...

Tredje perioden:
Den tredje perioden (som Vimmerby genomförde med fyra backar, sedan tränare Spaak bänkade Ossi Karhunen och Martin Ågren efter deras mindre lyckade insatser i slutet av andra perioden) inleddes lika händelserikt som den andra avslutades. Vimmerbys utvisningar avlöste varandra. Petrus Olivestam kom in efter 01.24. tre sekunder senare visades Alexander Andersson ut. Samma sekund som han släpptes in (03.27), åkte istället Jonas Ström ut. Lägg till detta att Vimmerby i samma veva eventuellt blev bestulna på ett mål, då domartrion ansåg att Jocke Hedblads puck inte var inne i buren och vände, vilket VH-laget långt ifrån var överens med dem om.
Nu kom dock VH:s ledning ganska snart därefter i alla fall. I samband med att Jonas Ström kom in på banan efter sin utvisning kontrade Vimmerby och Malcolm Gwilliam kunde ge sitt lag ledningen, på pass från just nämnde Ström.
Sista 15 minuterna av matchen präglades sedan av hafsigt spel. Bästa chansen hade Vimmerbys Pierre Gustavsson, som brände ett friläge, efter en ruggig genomåkning.
Efter drygt 17 minuter gjorde Jocke Hedblad det avgörande 4-2-målet, för att sedan bli utvisad en halv minut senare. Skara var dock aldrig riktigt nära att reducera och de chanser man skapade räddades säkert av duktige Markus Jönsson i VH-kassen.
Istället blev det Emil Gerogsson, som kunde avgöra matchen genom att lägga in pucken i öppet mål. Passning från Robin Ekström.