Play Off 2 till division 1 under luppen

I dag drar play off 2 igång - för Västerviks IK del med bortamatch mot Limhamn (bäst av tre matcher). I potten står en plats i Kvalserien till division 1. Den andra matchen spelas i Västervik på lördag samt en eventuell tredje och avgörande drabbning på söndag – även den i så fall i Västervik.

VIK är självklart favorit. Stor sådan dessutom. Det är nog sådana här uppgifter som det rutinerade manskapet behöver för att växla upp till den nivå som vi alla tror att de kan ligga på.
Till kvällens match störs man dock av sjukdomar på två av lagets absoluta nyckelspelare, de båda nyförvärven från IK Oskarshamn, som tillsammans har mer än 1000 matcher i Elitserien och Allsvenskan i bagaget. Att Alexander Johansson inte kommer till spel är definitivt klart. Hur det blir med Ragnar Karlsson är ännu osäkert. På grund av dessa avbräck åker man till Malmö med tre femmor och två extraspelare.

Limhamn Limeburners, fyra i division 2 södra B, slog enkelt ut femman i Södra A, Bäcken HC, i den första play off-rundan (4-1 och 5-2). Visst finns det kvaliteter i laget men truppen känns lite ihålig. Här finns toppar bland backarna i rutinerade Patrik Lindfors, Patrik Serwanga (f.d. Kallinge) och Stefan Timglas.
Framåt har man bland annat Gustav Elfving (skyttekung från Värnamo, som skrev på för Vimmerby inför säsongen, men sedan tog time out, flyttade till Malmö och skrev på för Limhamn), vasse Filip Rubensson och Robert Näslund. Unge Christoffer Jönsson kom till Limhamn från Gislaved inför den här säsongen och hade ganska höga förväntningar på sig. Efter en svag säsong verkar han dock ha vaknat till liv nu mot slutet. Den Rögle-bördige 21-åringen är en stor talang och han är en kille som VIK bör hålla koll på. Men där bakom ser det tunnare ut, inte minst sedan Robin Lindahl lämnade för Kramfors-Alliansen i division 1.

Dock! Lagens möten under säsongen har resulterat i tre knallhårda drabbningar.
Limhamn-Västervik 2-1
Västervik-Limhamn 5-4 e.förl.
Limhamn-Västervik 1-2 e.förl

I kväll är det självklart helt andra förutsättningar än tidigare. VIK har bland annat förstärkt med amerikanerna Jason Beckett och TJ Guidarelli. Dessutom har VIK-ikonen Jacob Sundell snörat på sig skridskorna igen och kommer att spela med VIK resten av säsongen.
Sedan var det ju det där med motivation och erfarenhet. Medelåldern på de tre femmorna som VIK mönstrar i dag är exakt 27 år. Och då är alltså 34-årige Alexander Johansson och 35-årige Ragnar Karlsson INTE medräknade. Om VIK-spelarna, med den erfarenhet de har, kan motivera sig till 100 procent, så vinner man det här. Och jag tror som sagt att det är sådana här matcher som gör att ”gubbarna” tänder till.


Västerviks preliminära uppställning i kväll:

Målvakt
Karl-Petter Pettersson.

Förstafemman
Jason Beckett - Jonas Lennartsson
Fredrik Bertilsson - TJ Guidarelli - Tomas Jörbrink.

Andrafemman
Andreas Lind - Joakim Englund
Andreas Bergström - Niclas Heed - Thom Nordin.

Tredjefemman
Alexander Karlsson - Jacob Sundell
Philip Skännestig - Björn Keller - Kristian Westerman.

Övriga
Tobias Ulvbane, Fredrik Asplund, Elliot Gutestam (mv).


Övriga matcher i play off 2:

Alvesta SK-Varberg Hockey
Efter tre matcher och tio minuters förlängning, avgjorde Alvesta på straffar mot serietvåan från div 2 Södra A, Ulricehamn, i den första play off-omgången. Nu väntar Varberg, som vann div 2 Södra A. Varberg imponerade inte i den första omgångens dubbelmöte mot HC Dalen. Visserligen vann man i två raka matcher men det var efter mycket problem. Laget avgjorde båda matcherna först långt in i de tredje perioderna och spelmässigt ska Dalen ha varit väl så bra som Vipers. Varberg är nykomlingar från division 3 men gick rakt igenom tvåan och vann serien i stor stil. Laget vilar tungt på sina fem estniska stjärnor, som alla har många landslagsuppdrag på meritlistan. Detsamma gäller vasse serben Branko Mamic. Tror att det här blir en riktig nagelbitare, där ett pånyttfött Alvesta mycket väl kan stå som segrare till slut.
Tips: 2-1 i matcher.

Boro/Vetlanda-Tyringe SoSS
Ett riktigt tungviktarmöte, med division 2-mått mätt. Även om det ser knackigt ut under säsongen, har Boro alltid en förmåga att krångla sig långt fram i kvalen och sedan lyfta sig där. Laget har sex raka segrar i serie och kval och känns lite på gång. Slog ut Hanhals med 5-2 och 2-0 i play off 1. Har ett gäng kvalitetsspelare ibland annat Ivanov, Josefsson, Grändevall, Gustav Andersson och unge Jonatan Rytting (förlängde förresten sitt kontrakt häromdagen).
Men självklart är stora, tunga, starka serieledaren från Tyringe favorit i det här mötet. Två av tre matcher lagen emellan den här säsongen har slutat med uddamålsseger för Tyringe, så någon promenadseger lär det inte bli.
Och med tanke på Boros kvalrutin så är det nog bäst att Tyringe är rejält på tå, för annars kan det gå illa. En insats likt den i den andra matchen i play off 1 mot Alingsås (trött 3-2-seger) kommer inte att hålla.
Tips: 1-2 i matcher.

Nittorps IK-Värnamo GIK
Värnamo har haft en fullständigt hysterisk form sedan början av december. Den senaste nollpoängaren kom den 30 november borta mot Västervik. Sedan dess har laget spelat 17 matcher i rad utan att förlora under ordinarie tid. Förutom två förluster efter straffar (Tyringe i serien och helt obegripligt Skara i andra matchen i play off 1, sedan man inlett med att vinna borta med 8-0), så har det blivit idel segrar de senaste tre månaderna. Avgörande play off-matchen mot Skara vann man ganska komfortabelt med 6-3.
Nittorp är svårbedömt. Trots 2x6-3 mot Nässjö i PO1, ska laget långt ifrån ha imponerat. Lagen möttes i en träningsmatch på försäsongen, som slutade 2-2. Svårtippat men jag tror att Värnamos form avgör och attd et blir fyra lag från div 2 Södra B som tar sig till kvalserien.
Tips: 1-2 i matcher.


.


Kommentarer
Postat av: Vika

Alexander får väl räknas som forward då han spelat som det större delar av säsongen? Varför ta in Sundell i detta läge? Låt Josef,Ulvbane eller Frisk spela som tillhör ynge gardet.Har tex Josef klarat det fram tills nu gör han det i kvalet också.

2012-02-23 @ 17:36:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0