Västerviks Simon Mitman "friad" av Region Syd

Som väntat valde Disciplinnämnden för Region Syd att idag fria Västervik IK:s Simon Mitman för den omtalade händelsen mellan honom och Vimmerby Hockeys Björn Jonason, där Jonason mycket oturligt bröt benet.

 

Att något längre straff skulle dömas ut kändes ganska osannolikt - dels eftersom det egentligen inte finns några direkta utrymmen i regeltexterna för det (i så fall max 5 min + match för kicking, beroende på hur man ser på det som skedde) men framför allt är det väldigt ovanligt att nämnden väljer att fälla när klubbar anmäler varandra och då domaren inte har uppfattat situationen.

"Det vill väldigt mycket till. Anledning är framför allt att man inte vill ha pajkastning mellan klubbar, och där det sedan visar sig att man tjänar på att anmäla varandra i tid och otid. Om en domare däremot ser en situation och vid tillfället utdömer ett straff, är det en helt annan sak", säger en källa inom förbundet i kväll.

 

Men vad man sedan tycker om det inträffade eller vad man tycker om att en domare måste se en händelse för att Disciplinnämnden (som till stor del finns till för att just bedöma extraordinära situationer som domaren missar) ska känna för att utdöma straff, är en helt annan sak som egentligen inte hör hit.
Jag säger absolut inte att de skulle ha gjort det i det här fallet, men just den principen känns märklig och inte helt sund. Däremot inte direkt förvånande, om man säger så... Snarare smått skrämmande.

 

Vimmerby har nu en vecka på sig att överklaga till det nationella förbundet. Personligen skulle det förvåna mig mycket om man väljer att göra det. Nu har Disciplinnämnden sagt sitt och jag tror att det får stanna där. Så till vida tycker jag ändå att anmälan var bra och riktig att göra. Nu har vi fått en objektiv tolkning om vad som hände och alla vet nu vad som gäller. Framför allt känns en överklagan ganska utsiktslös!

 

 

 

.

 


Kommentarer
Postat av: Tjoo

Det Mitman gjorde var utanför spelet med utan förande puck innehav, det han gjorde var helt avsiktligt för att inmobilisera Björn. Tänk detta om hjälmen åkt av Björn slagit i isen med en resulterande hjärnblödning vad hade hänt då????? Patetiskt av domare och nämnd att inte döma något straff. Då är det helt lagligt att använda spark enligt Svensk Ishockey

2013-12-03 @ 23:33:49
Postat av: Gurra

Tänk om Jonason inte fastnat i isen med det andra benet, ja då hade ingenting hänt alls. Om vi ska börja "tänka oss" vad som KUNNAT hända i olika matchsituationer, då får vi allt lägga ner allt annat och bara ägna oss åt det. Konstigt inlägg här uppe. Mitman är helt korrekt frikänd. Punkt slut.

2013-12-04 @ 06:47:04
Postat av: Anonym

Pinsamt ...

2013-12-04 @ 07:52:59
Postat av: Markus

Håller med dig Gurra! Nämnden har gjort, precis som bloggen skriver, en objektiv bedömning på något som händer vid 8 av 10 tekningar! / vh fans.

2013-12-04 @ 09:28:24
Postat av: Thomas

Förstår absolut dbedömningen nämnden har gjort, hade inte väntat mig nåt annat på grund av att rapporten inte kom från domaren.. Men alla förståsigpåare som säger att detta händer hela tiden. Man ser ju hur tydligt som helst att han sparkar undan benet, inte att han för undan benet med sitt ben, det förekommer. Men det är att han sparkar för den som inte ser att det är en spark, ja stackars den. Men för att övertyga mig och alla andra som är av min åsikt vore det trevligt om du/ni som hävdar att det förekommer hela tiden lägger ut lite länkar eller liknande från andra matcher då det förekommer, måste ju finnas hur många sånna som helst..

2013-12-04 @ 10:40:13
Postat av: Hannes

Thomas, räcker väl med att kolla på klippet på sportbladet där Husse & Garpen kommenterar det, killar med cirka 1500 NHL-matcher säger att det händer i stort sett varje match.. men du kanske har spela eller sett mer matcher än dom två.

2013-12-04 @ 14:49:40
Postat av: Jocke

Just den specifika handlingen kanske inte förekommer varje match. Men det förekommer massor av situationer varje match där skador kan uppstå.
Man kan ju crosschecka någon tex som ni vet. Man kanske trippar någon så han oturligt trampar på klubban och far in i sargen med full kraft. Hög klubba kan orsaka svåra ögonskador och det ser vi varje match. Mitmans tilltag är utvisning helt klart men att stänga av någon bara för att den andra blev skadad går ju inte. Det fattar nog alla som har lite innanför pannbenet.

2013-12-04 @ 17:40:49
Postat av: Thomas

Hannes & jocke.
Ni förstår nog inte vad jag menar. Det förekommer massa småfula saker hela tiden i hockey. Så även vid tekningar. Det jag syftar på är sparken han gör, bara försök till spark ger matchstraff och avstägning, om domare ser det vill säga. Så vill fortfarande se klipp när spelare sparkar spelare vid tekning

2013-12-05 @ 06:22:57
Postat av: Hannes

Thomas, bara googla "slowfoot" eller "slow foot" så kommer du få upp x-antal klipp, vissa vid tekning, vissa vid flygande spel.

2013-12-05 @ 12:25:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0