Så kom då den första förlusten...

Så kom den då ikväll - i den tionde omgången av hockeyettan - Vimmerbys första förlust. Och det ska direkt sägas att Tranås seger inte alls vare sig var orättvis eller särskilt oväntad. Förutom matchens första fem minuter, då Vimmerby dominerade totalt, var det jämnt - om än inte speciellt välspelat. Hafsigt, sönderryckt, tillknäppt och ganska tempofattigt. Helt enkelt en sådan matchbild som inte alls passar Vimmerby.

9-1 mot serietvåan och sedan förlust 1-3 (sista målet i öppen kasse) mot ett mittenlag, frågar sig säkert någon? Självklart finns det flera svar. Visst, Vimmerby kom inte alls upp i samma nivå som i urladdningen senast, men framför allt var det milsvid skillnad mellan Mariestads naiv-defensiv och TAIF:s disciplinerade backchecking och solida spel i egen zon. Jag har hävdat det ända sedan försäsongen och gör det än - TAIF är helt klart ett lag med kvaliteter för att på allvar slåss om en Allettan-plats. Och det tycker jag fortfarande...

Självklart vill man alltid vinna, men jag tror ändå inte att den här förlusten behöver vara helt av ondo. Nu har det (äntligen) hänt och killarna slipper höra allt tjat om hur många raka segrar laget har - kan släppa det och bara fokusera på nästa uppgift. Vad som har skett tidigare behöver man inte bry sig om. Det finns inte längre någon svit att försvara utan enbart framtida poäng att sträva efter att vinna.

Förutom Skövdes 6-1-seger borta mot Grästorp och Tranås 3-1 mot Vimmerby, så var det idel uddamålssegrar i E-serien i dag. Men att Forshaga-Vita Hästen slutade 2-3 beskrivs som inget mindre än en fullständigt obegriplig gåta. Hästen vann skotten med 54-15 men låg faktiskt under med 2-1 halvvägs in i matchen. Även Västervik låg under (0-1 hemma mot Kumla) men kunde efter stor möda vända i den tredje perioden och vinna med 2-1. Två assists av före detta VH-centern Pierre Gustavsson och tre blytunga poäng. I Mjölby vann Mariestad en tillknäppt tillställning med 1-0. Backen Mikael Alba matchens ende målskytt i början av den andra perioden.

De utflugna VH-produkterna runtom i division 1-Sverige fortsätter att göra avtryck. Richard Carlsson inledde Huddinges målskytte i kvällens segermatch och numer superoffensive Borås-backen Martin Modgs fortsatte sin målkavalkad. Två strutar blev det senast och två nya i kväll mot Olofström, bland annat 3-3-målet med ett par minuter kvar av matchen (Borås vann sedan på straffar).

Jag har just läst igenom Tranås Postens liverapport på twitter från kvällens match. Och utifrån det: om du är sugen på en objektiv, saklig, opartisk och djuplodande skildring, så ska du nog undvika just den tidningens alster i den tryckta varianten.

På onsdag väntar ett stekhett derby mot pånyttfödda Västervik i Vimmerby ishall. Återigen en svår match mot ett lag med solklar kapacitet att knipa en av de fyra topplatserna i serien. Efter kvällens omgång ligger nu VIK femma, Vimmerby i fortsatt serieledning.

Till den matchen måste Vimmerby på något sett hitta nyckeln till att inte dra på sig så många utvisningar (bara Grästorp och Forshaga bakom sig i statistken) - tyvärr flera av dem ganska onödiga. Oavsett vad man tycker om domare Claesson (och det vet jag att många gör), så är det ändå ett faktum att laget får spela i stort sett halva den andra perioden i numerärt underläge i kväll. Det är också då matchen avgörs.

Nåväl. Bara att lägga den här ganska mediokra insatsen bakom sig och låta VIK få sota för det om tre dagar. 1500 pers i Vimmerby ishall på onsdag?