Blir Tranås säsongens skrällgäng?

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Tranås.

 

TRANÅS AIF

 

Tranås AIF. Denna trätobroder som vi Vimmerbybor har sänt så mycket hatkärlek till genom åren. Som tack för det slog de ut oss i Play Off 1 till allsvenskans kvalserie i fjol. En skräll för många att TAIF gick ända till PO2 (förlust där med 2-0 i matcher mot Olofström), men vi som har följt Tranås på nära håll var inte alls lika överraskade över lagets framgångar.

Tränare Jonas Holmström väcker ofta känslor, men den tidigare storspelarens kapacitet vid sidan av isen är oomtvistad liksom hans hjärta för klubben. Hans betydelse för TAIF är stor och i år får han dessutom en annan TAIF-ikon, hårt skadedrabbade forwarden Johan Ström (tvingas nu lägga skridskorna på hyllan för gott), vid sin sida i båset.

 

I Patric Kristiansson, Anders Skoog, Filip Petersson och Mikael Brancallion förfogar Tranås över en av seriens absolut bästa centerbesättningar (även om det lär bli ytterforwardsplatser för dessa under säsongen också). Anders Skoog har vräkt in poäng i Sunnes tröja i både division 1 och division 2 de senaste säsongerna samt under försäsongen (lyckades inte lika bra i Skövde förrförra säsongen) och ska bli oerhört intressant att se i sin nya omgivning. Mikael Brancallion kan även han nästan ses som en förstärkning, då han missade en stor del av fjolårets säsong på grund av skada.

Imponerande också att Tranås lyckades lägga beslag på jagade Brynäs-snackisen Johan Eriksson. 20-åringen snittade nästan en pinne per match i J20 SuperElit i fjol och fick då även dra på sig Brynäs a-lagströja för första gången. Den välväxte rightaren från Sandviken kan bli ett stort utropstecken.

Att Johan Ström och fransmannen Anthony Guttig skulle lämna, har varit känt sedan slutet av förra säsongen. Av de offensiva krafterna är det annars bara Kim Nässlin Eidenert (16+15 på 44 matcher) som har valt att söka sig vidare (Wings HC ny klubbadress).

 

Unga intressanta värvningar verkar för övrigt ha varit Tranås strategi till den här säsongen. Förlusten av den offensivt mycket duktige backen Robin Johansson svider så klart, men i övrigt har man i stort sett fått behålla det man ville i de bakre regionerna. De båda J20-värvningarna från Linköping (Philip Bowall) och Djurgården (Oskars Lindstedt) känns spännande. I Jacob Andersson från Vita Hästen får man dessutom en försvarare av god division 1-klass. Backbjässen Andreas Sandell, som anslöt från Nybro i fjol, har självklart en nyckelroll. Han var ruskigt bra redan förra säsongen och rapporteras ha sett ännu vassare ut nu under försäsongen. Sammantaget ser defensiven minst lika bra ut, som den gjorde i fjol.

 

Som vanligt, får man väl säga, är det målvaktssidan som bjuder på de största frågetecknen i Tranås. I fjol var det Emil Jidskog och Mantas Armalis som ifrågasattes och besvarade detta med att växa ut till spöken för motståndarnas anfallare. Att begära detsamma av 22-årige Adam Bengtsson (ny från Nässjö) och 20-årige Christian Larsen (ny från Malmös J20 och med meriter från danska U20-landslaget) kanske är för mycket, även om de värvningsansvariga i TAIF brukar ha synnerligen god näsa för målvakter. Och det känns återigen som två väl scoutade målvaktsvärvningar. Adam Bengtsson har utan tvekan varit en av tvåans allra bästa målvakter och vi är nog många som har förundrats över att han inte har tagit steget upp i serietrappan förrän nu. Återstår att se hur han klarar det, men på försäsongen har det stundtals sett riktigt bra ut. Framför allt återstår det att se vem av de båda unga talangerna som kniper förstaspaden.

 

Tranås AIF:s lagbygge ser klart spännande ut och avslutningen av fjolårssäsongen vittnar om att det kan vara något riktigt bra på gång. En skön mix av ungdom och rutin men framför allt kloka värvningar som kompletterar den redan starka truppen. Jag tror att Tranås mycket väl kan bli årets stora skrällgäng. Klubbens mål är i alla fall att bli bättre än i fjol. Varningsflagg härmed hissad!

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Robin Johansson, b (Skövde), Anthony Guttig, f (Hokki, Finland), Johan Ström, f (slutar).

Nyförvärv: Adam Bengtsson, mv (Nässjö), Christian Larsen, mv (Malmö J20), Philip Bowall, b (Linköping J20), Oskar Lindstedt, b (Djurgården J20), Jacob Andersson, b (Vita Hästen), Oskar Bengtsson, f (Tingsryd J20), Anders Skoog, f (Sunne), Charles Baldwin, f (Corpus Christi IceRays, USA), Johan Eriksson, f (Brynäs J20), Joakim Erdugan, f (Linköping J20).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 14 forwards/centrar.

 

Medelålder: 22 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 81 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 2

Backar: 3

Forwards/centrar: 4

Rutin: 3


Totalt: 12

 

Träningsmatcher: Tranås-Kallinge/Ronneby 3-2 (e förl), Nyköping-Tranås 4-2, Tranås-Huddinge 3-4, Nittorp-Tranås 2-3 (e str), Kallinge/Ronneby-Tranås 3-1, Tranås-Nyköping 3-6, Huddinge-Tranås 0-7, Tranås-Nittorp 3-4 (e str), Nybro-Tranås 2-3 (e str).

 

I fjol: 6:a i division 1 E, 1:a i division 1 E Fortsättning, förlust i PO 2 till Kvalserien (0-2 i matcher mot Olofström).

 

Tips: 3:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. Tranås

4. .....................................

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Vimmerby...

 

 

.


Kommentarer
Postat av: Anonym

EN GET EN GÅS EN .........

2013-09-09 @ 22:59:43
Postat av: mc

....... FRÅN TRANÅS!!

2013-09-10 @ 03:05:18
Postat av: Moo

Överskattade - av någon anledning. Några få bra resultat i träningsmatcher räcker inte. Laget är inte bättre än förra året. Kommer att få kämpa för att ta sig till AE.

2013-09-10 @ 05:58:42
Postat av: Åhlund

Anonym: Sitter förväntansfull och undrar hur du ska knyta ihop säcken ;)

2013-09-10 @ 10:16:28
Postat av: ok

helt rätt har du hittills Tranås blir farliga o jag rankar dom som klar trea o vimmerby fyra samt VIK tvåa , klar etta Vita hästen . Givetsvis kan ju skador ändra på det o tranås/hästen förfogar ju över duktiga J20 spelare som man kan sätta in. Blir det mycket skador kan då både VIK o VH få bekymmer , inte mycket underfrån där inte? Vill dock varna för Grästorp o kumla svårslagna på hemmarink.

2013-09-10 @ 14:40:34
Postat av: Sittplats

Visst en hel del j-20 spelare som man värvat det är står skillnad att spela seniorhockey,vissa håller inte.

2013-09-10 @ 20:14:27
Postat av: -INC

Får inte glömma att man tappat en till Robin Johansson, forward som anslöt under förra säsongen. En herre som gjorde en hel del poäng i fortsättningsserierna och räddade laget i ett par matcher.

TAIF har värvat ungt, på gott och ont. På försäsongen har det inte sett vidare lovande ut på en rad av dessa pga. att dem målats ut som poänggörare, snarare kommer dem bli utfyllnadsspelare. Tyvärr, har missat en match och det jag sett tyder på att man saknar spets som man tappat i Robin Johansson gånger två samt Anthony Guttig och Alexej Faskhutdinov.

2013-09-11 @ 21:15:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0