Forshaga skrällde - VH i fortsatt serieledning

Så kom den då äntligen, Västerviks första seger den här division 1-säsongen. Laget låg pyrt till efter den första perioden i dagens bortamatch mot Mjölby. MHC var bättre under de första 20 minuterna och hade också ledningen med 1-0. Men sedan var det Västervik för hela slanten. Efter brända chanser i parti och minut gjorde Patrik Karlqvist det förlösande 1-1-målet i slutet av den andra perioden. Genom tre mål i sista perioden (Jocke Hedblad, Karlqvist igen samt Björn Hjärpe) bärgade man till slut tre tämligen bekväma poäng. Viktigt att det var just dessa killar som fick göra mål också. Har skutan vänt nu?

Med blott 15 sekunder kvar av matchen mellan Mariestad och Forshaga räddade backen Mikael Alba hemmalaget från ett formidabelt fiasko, då han slog in 2-2. Förlängningen blev mållös och straffar fick avgöra. Här missades nio straffar i rad innan Forshagas Jimmy Hellström avgjorde. Grattis Forshaga till era två första poäng!

I Skövde var det svängigt värre. Skövde vände 0-1 till 4-1 i första perioden. I den andra perioden gjorde Tranås fyra mål på tio minuter och hade ledningen med 5-4 när den sista perioden inleddes. Henrik Thegel gjorde sitt andra mål för kvällen och kvitterade till 5-5 i inledningen av slutperioden. Men Tranås Adam Johansson avgjorde sedan i over time.

I E-seriens fjärde match för kvällens vann Grästorp borta mot Kumla med 5-3 efter bland annat två poäng vardera av Jacob Wulcan (2+0), Carl-Johan Svensson (1+1), Johan Andersson (1+1) och Roman Bilek (0+2).

Ovanstånde innebar alltså att inget av lagen på plats 3-6 lyckades bärga mer än en poäng mot lagen på plats 7-10 och serien trycks nu ihop. Dessutom innebar resultaten att Vimmerby är i fortsatt serieledning. Efter tre omgångar har man desssutom gjort flest mål och släppt in minst antal mål - och har mött Tranås, Västervik och Vita Hästen. Stark öppning!

Kan inte riktigt släppa gårdagens match mot Vita Hästen. När man tittar på tv-bilderna från Vimmerbys 3-0-mål, som dömdes bort för spark, ser man tyvärr att detta var ytterligare ett av flera märkliga domslut. Visst tar pucken på Alexander Holmbergs skridsko och in, men Holmberg har hela tiden båda skridskorna i isen och det finns inte tillstymmelse till sparkrörelse över huvudtaget.

Ännu märkligare var det när Jakob Karlsson i den tredje perioden tilldömdes 2 minuter delaying the game för att ha åkt och bytt klubba i ett spelavbrott. Detta sedan domare Mccarty åkt till båset och synat klubban och inte sett något fel på den, varpå han drog slutsatsen att Jakob maskadeför att ett tröttkört VH skulle få lite extra vila. Grejen var dock den att det var tejpen som hade släppt SAMT att Jakob hade fått godkännande av en av linjedomarna att åka och byta sticka.

Snackade med de båda tränarna efter matchen i går och sammanfattningarna de gjorde gled nästan direkt in på domarinsatsen. Hästen-tränaren Pelle Hånberg sade så här:

”Det här var inte på något sätt en ful match, ändå åker Vimmerby på alla dessa utvisningar, som de inte ska ha. Domarna håller på och dömer på en nivå som ingen vill ha. Matchen blev oerhört sönderryck. Vi vill ju lira hockey.”

Vimmerbys tränare, Tomas Sandlin:
"I kväll fick vi se en ganska osannolik match. Som den utvecklades hade vi verkligen tur som fick med oss poäng. Jag brukar inte gnälla på domaren. Men det här var något utöver det vanliga. Det finns många situationer att peka på. Jag pratade med några Hästenspelare efter matchen och till och med dem tyckte synd om oss och att det var pinsamt. Samtidigt kommer den här segern stärka oss. Alla killar krigar så mycket de bara kan och samtidigt vet alla att vi kan mycket bättre än så här. Det växer vi av.”

Nu lovar jag att inte gnälla på stackars McCarthy något mer. Domare måste också tillåtas ha dåliga dagar - även om man har svårt att acceptera det just då.

Nu laddar vi i stället batterierna för onsdagen, då Vimmerby Hockey tar sig an nästa topplag. Skövde hemma blir ytterligare något att bita i. Synd att Västervik-Vita Hästen spelas samtidigt. Den matchen hade man också varit sugen på att se.