Seriens klokaste lagbygge kan räcka långt

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar (var tanken från början), samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag avslutar vi med Västervik.

 

VÄSTERVIK:

 

Så här i efterhand känns Västerviks fjolårssäsong närmast osannolik. Laget, som då var nykomling, slutade ju femma i E-serien, men hade ett ganska gott grepp om en Allettanplats ändå in i slutomgångarna. Då hände något. Förlust i tre av de fyra sista matcherna gjorde att allt hopp stod till att Vimmerby skulle besegra Mariestad hemma i den sista omgången. Och det såg länge bra ut. VH ledde med 4-3 fram tills fyra minuter återstod, men två Mariestadsmål inom loppet av nio sekunder avgjorde till Skaraborgarnas fördel, som istället tog den sista platsen till Allettan före Västervik.

Lika nära var det sedan i Fortsättningsserien för VIK, men 2-1-förlusten hemma mot Tranås i den näst sista omgången blev förödande och gjorde att TAIF knep play off-platsen. Poäng för VIK i den matchen och de hade varit där istället.


Fjolårets upplaga av Västerviks IK innehöll ändå en hel del frågetecken, plus att det var en del trassel med skador och spelare som kom och gick. Men många av frågetecknen rätades ut till utropstecken under säsongen och laget imponerade stundtals. Till den här säsongen har man i stort sett fått behålla de spelare som man ville behålla och har därför haft en riktigt bra grund att bygga på. Och det har firma Lind/Stolt i sportgruppen också gjort på allra bästa sätt. Fokus har legat på att stärka upp försvaret samt centerpositionerna.


Carl Holmberg (Grästorp), Jonas Knutsson (Skövde) och Anton Svanström (Piteå) är backar som samtliga tillför både klass och erfarenhet – alla med tydliga roller i laget. Holmberg är en personlig favorit – en tvåvägsback med offensiva kvaliteter och ett stort hjärta. Ska också bli intressant att se Malmö-junioren Eric Backman göra sin första seniorsäsong. Det har snackats en del om den SSK-fostrade 20-åringen.

 

Offensivt lider Västervik knappast nån brist på kvalitet. I fjol var man dock allt för beroende av den monstruösa trion Hedblad (60 poäng på 39 matcher), Emil Georgsson (48 poäng på 36 matcher) och Patrik Karlkvist (55 poäng på 42 matcher). Betänk då också att Patrik Karlkvist gjorde sin första seniorsäsong i fjol. Hur mycket ytterligare har han utvecklats?

I år ser det ut som att betydligt fler kommer kunna vara med och dela på det offensiva ansvaret. Värvningarna av Björn Hjärpe (Åkers), Pierre Gustafsson (Vimmerby) samt amerikanen Tyler Johnson är riktigt bra (om nu vitsorden om Johnson visar sig vara riktiga). Hjärpe tror jag kommer bli en dunderhit för VIK!

 

Men Mitman och Owuya försvinner ju, säger några. Ja, och…? De anlände mitt under säsongen från Borås, men jag tycker inte att någon av dem gjorde några större avtryck i VIK-tröjan. Inte i de matcher jag såg i alla fall. Visst är Owuya stark i defensiven men däremot ytterst begränsad när spelet ska vändas åt andra hållet.
Då är väl i så fall förlusten av Ragnar Karlsson större - och då för den rutin han tillförde.

 

Viktig kontraktsförlängning med målvakten Reid Ellingson, som i fjol var en av seriens allra bästa keepers. Han backas upp av Oskarshamnsfostrade Ludvig Engsund (ny från Rögle J20), som har sett riktigt bra ut på försäsongen.

Försäsongen, ja. För trots mängder med skador och sjukdomar har VIK imponerat. Nu ska man ju inte bedöma allt för mycket utifrån träningsmatcher men segrar mot exempelvis Vita Hästen, Nybro och Visby/Roma kan man inte blunda för. Speciellt med tanke på att flera tongivande spelare (blad annat Emil Georgsson) har missat många av träningsmatcherna samt att de båda amerikanske importerna anländer först till seriestart.

 

Västerviks IK modell 2013-2014 utgör en skön mix av ungdom och rutin. Framför allt visar man upp en solid och jämn enhet, utan några tydliga svagheter, och jämfört med i fjol ligger man klart på plus i samtliga lagdelar. Med en begränsad budget har man under tidigare säsonger visat upp en imponerande förmåga att hitta och utveckla unga talanger och det lär säkert bli likadant i år. Frågan är bara vem eller vilka av ungtupparna som kommer svara för årets ”Patrik-Karlkvistare”?

 

Jag vet att många placerar Västervik längre ner i tabellen än vad jag gör, men det som VIK presenterar i år och som man hittills har visat upp, kan mycket väl komma att räcka långt. Helt klart har seriens mest spännande, klokaste och sundaste lagbygge, i förhållande till resurser, kapacitet att knipa platsen bakom Vita Hästen. Jag kan i alla fall inte se något mer lag, förutom Hästen, som i detta skede ser vassare ut än vad Västervik gör. Och jag tror dessutom att VIK kommer växa allt eftersom serien går.

 

Förlusteroch ännu ej klara kontraktsförlängningar, som sticker ut: Sebastian Owuya, b (Sundsvall), Nicklas Grahn, b (Hudiksvall), Simon Mitman, f (klubb ej klar), Niclas Heed, f (HC Dalen), Ragnar Karlsson (slutar?).

Nyförvärv: Ludvig Engsund, mv (Rögle J20), Carl Holmberg, b (Grästorp), Eric Backman, b (Malmö J20), Jonas Knutsson, b (Skövde), Anton Svanström, b (Piteå), Pierre Gustavsson, f (Vimmerby), Björn Hjärpe, f (Åkers), Philip Andersson, f (Timrå J20), Marcus von der Geest, f (Oskarshamn J20), Tyler Johnson, f (South Carolina Stingrays, USA).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 24 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 84 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 4

Backar: 3

Forwards/centrar: 4

Rutin: 3


Totalt: 14

 

Träningsmatcher: Västervik-Nybro 1-3, Västervik-Vita Hästen 5-1, Nybro-Västervik 1-3, Olofström-Västervik 5-3, Vita Hästen-Västervik 6-4, Västervik-Boro/Vetlanda 7-1, Visby/Roma-Västervik 3-4, Visby/Roma-Västervik 3-2 (e förl).

 

I fjol: 5:a i division 1 E, 2:a i division 1 E Fortsättning.

 

Tips: 2:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. Vita Hästen

2. Västervik

3. Tranås

4. Vimmerby

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

 

.


Kommentarer
Postat av: xl

Tyler johsson vilken lirare som kommer att tillhöra
kvalitetslirarna i ettan , med enastående tecknik o rappt skott. VIK förfogar dessutom över två mycket bra målvakter , dessutom har Engsund fått prova på allsvenskan , kul o nyttigt för en så ung målvakt.
Tror dessutom att Västervik , har mera på ingång , sportgruppen lind/stoltz kommer säkert att komma med en pärla framöver ,helt rätt med ranking nr 2 .

2013-09-13 @ 09:07:42
Postat av: Ståplats

Då får vi se i vinter om VIK klara av att bära favoritskapet och att alla räknar med VIK i allettan och jag tycker även att man tar för givit att man ska till allettan i år. Men jag tror att det blir en börda på sina axlar att alla förväntar sig en allettan plats, floppvarningen är stor.

2013-09-13 @ 23:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0