16 lag blev åtta - nu lottas play off 2

I dag säger vi grattis till de åtta lag, som i och med helgens avslutande matcher i play off 1, nu är klart för nästa steg på den snirkliga vägen mot allsvenskt kval.

 

Störst intresse för vår del, rönte ju självklart de båda E-lagens, Mariestad och Västervik, avgörande matcher i går. Mariestad hade Kristianstad hemma. I en svängig match hamnade man till slut i tvåmålsunderläge i den tredje perioden. Laget reducerade till 5-4, men trots spel 5 mot 4 och även 5 mot 3 i slutminuten, så kom man inte närmare. All heder för nederlagstippade BoIS för en fantastisk säsong!

 

I Tingsryd hade Västervik hemmalaget på gaffeln. Och det rejält. Till slut tröt dock krafterna och när TAIF gjorde 4-2 i den tredje perioden (ett urläckert mål av firma Jarkko Oikarinen/Olof Svensson), så var bränslet helt slut i VIK-maskinen.

 

Noterbart är att alla de fem första målen kom i spel i numerärt överläge. Vid samtliga dessa Tingsryds tre mål var det förövrigt Västerviks Eric Backman som satt på botbänken. Med tanke på hans twitterinlägg i går kväll (du får leta upp det), så kan man enkelt förstå att Backman inte var helt nöjd med domare Bjälkanders insats. Och det var han inte ensam om hos gästerna. Vi kan väl säga så här: Bjälkander lär nog inte få nå´n staty rest över sig i Västervik, som minne över hans insatser för staden och dess hockeylag.

 

Så här i OS-tider har det ju diskuterats mycket om Sveriges många silver och brons – att inget annat än segrar räknas. Och visst kanske det kan vara svårt för Västerviksspelarna att känna sig nöjda så här dagen efter en tung förlust, men det ska de ändå vara. Och stolta också, för den delen. Med sju namn på skadelistan, varav flera bärande pjäser, skakade man om suveräna seriesegraren från F-serien rejält. I båda bortamatcherna var man det bättre laget i spel fem mot fem - framför allt i lördags. Att man åker på soppatorsk i slutet av den tredje matchen på fyra dagar är inte ett dugg konstigt, då man tvingades gå runt på tre femmor i alla matcherna.

 

Tingsryd har ett gäng ruskigt bra spelare i exempelvis Filip Owesson samt tidigare nämnda Oikarinen och Svensson. Däremot känns det allt som oftast påfallande tempofattigt och stabbigt i de bakre regionerna, vilket är lite märkligt med tanke på all den puckskicklighet som finns i laget. Så länge Västervik orkade, så gav deras hårda press i anfallszon bra betalt och jag tror att kommande motståndare för Tingsryd kommer ha mycket ut av att slå VIK-tränare Karlin en signal. Han verkar ha läst av dem riktigt bra.
Dock inte alls omöjligt att det nu kan släppa för TAIF. Sedan den tidigare ledningens storslagna planer om en direkt återgång till Allsvenskan reviderades, har man nu gott och väl levt upp till målen och själva anser man att allt från och med nu är ren bonus. För kapacitet finns det, det visade man inte minst i grundserien. Och jag tror inte att det finns något lag som vill se Tingsryd som motståndare när play off två lottas senare i dag. De kan bli en mardröm för alla de övriga elva lag som fortsatt kämpar om en av fyra platser i Kvalserien (Björklöven och Troja tar ju plats i den från Allsvenskan).

 

Västervik då? Jo, klubben har något riktigt spännande på gång. Sportgruppen, med herrar Lind och Stolt i spetsen, har redan gjort klart med en viktig stomme inför nästa säsong och verkar också kunna få behålla en stor del av de övriga i den nuvarande truppen. Självklart behöver man både rensa och spetsa till på vissa positioner, men grunden de har byggt lovar gott. Spännande också att se om laget får behålla spelare som exempelvis Patrik Karlkvist och Dennis Fröland. De har varit rent formidabla och det skulle förvåna mycket om deras agenter inte får/har fått telefonsamtal från allsvenska sportchefer. Karlkvist har alltså gjort mäktiga 77 poäng (39+38) på 45 matcher den här säsongen och Fröland har visat enorm klass – inte minst nu i slutet.
Sedan har självklart tillskottet av Ola Svanberg betytt mycket och det är nog sådana karaktärer som VIK skulle behöva få in – erfarenhet och ålder. Förmågan att hitta och knyta till sig unga, hungriga och duktiga spelare (se bara på Filiph Engsund, Jesper Kokkonen och Rasmus Djerf, som anlände i slutet av säsongen) behöver ju ingen tvivla på.

 

Sugen på att se lottningen till det fortsatta play off-spelet? Det gör du i så fall här. Sändningen startar klockan 10.00.

 

De lag som har fördel av hemmaplan i match 2 och eventuell match 3 i kommande play  off 2 är Kallinge/Ronneby, Kiruna, Visby och Hudiksvall. Dessa fyra lottas fritt mot Tingsryd, Kristianstad, Huddinge och Östersund, som alltså då inleder på hemmaplan.

Samtidigt kommer även lottningen för play off 3 att göras. Dit är ju redan Piteå, Sundsvall, Nyköping och Vita Hästen kvalificerade.

 

Kan vi få be om ett möte mellan KRIF och TAIF i play off 2? Hyfsat hett!

 

Avslutningsvis. Det här med att nettovinsten vid en tredje och avgörande match ska delas mellan lagen? Lägg ner det omedelbart! Under åren har vi sett exempel där hemmalaget har angett publiksiffror så låga att folk runtomkring inte har kunnat annat än skratta åt dem. Allt för att behålla så stor del av kakan själv och ge ifrån sig så lite som möjligt till motståndarklubben.
Igår drog diskussionen igång igen. Jag har ingen som helst anledning att misstro Tingsryds AIF om gårdagens publiksiffra på drygt 1 200 personer. Och ja, det är visst så att man nu i kvalet endast räknar de som de facto går in genom grindarna (inte alla sponsorer etc som sitter hemma), vilket ju självklart gör att siffran sjunker Men bara det faktum att säsongens näst sämsta publiksiffra (av 26 hemmamatcher, där bara Pantern hemma i december beösktes av färre) kommer när laget spelar säsongens viktigaste match gör ju att det finns konsipratoriska krafter som börjar skrika högt och ifrågasätta. Inget konstigt alls med det.

Nej, skippa delningen av vinster i den tredje matchen helt.
1) Då slipper vi allt snack om riggade publiksiffror.
2) Då får de lag som bevisligen har gjort sig förtjänt av en extra hemmamatch också full och välförtjänt nytta av den.

 

.


Kommentarer
Postat av: VIK-supporter

77 p på Karlkvist. Ser ju imponerande ut. Men som signaturen Berg påpekade på ett annat ställe så har de tagits mot sämsta möjliga motstånd. Så det är bara skenbart bra. Allt enligt Bergs personliga logik: Om en spelare inte spelar i Vimmerby så kvittar det hur många poäng han gör, det är ändå uselt.

2014-02-25 @ 08:31:17
Postat av: VH fan

Jag skulle gärna se Karlkvist i VH, han har ett riktgt bra poängsnitt, vem vet han kanske dyker upp i VH dressen

2014-02-27 @ 20:24:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0