Nu vet Västervik att de kan rubba TAIF

Vad skönt det är att kunna ta med sig sönerna och se en hockeymatch på ett ganska civiliserat och normalt sätt – för en gång skull.... Jag menar, utan att behöva tugga sönder naglarna, bryta ihop av frustration, skämma ut sig inför de man ska vara ett föredöme för och framför allt: slippa att så innerligt hålla på ett av de två lagen att man nästan går sönder. Så till vida var det här nästan säsongens trevligaste hockeyupplevelse i division ett.

 

Västervik-Tingsryd i play off 1 var annars en ganska märklig match. Krig i första. VIK fullständigt utspelat i den andra. En mäktig upphämtning och uppvisande av monstermoral från hemmalagets sida i den tredje perioden.

 

4-4 efter full tid och Inför den fjärde perioden kändes det helt vidöppet. Hemmalaget kom även ut starkast i förlängningen. Laget skapade ett par riktigt bra chanser att avgöra (redogör mer för en av dessa här nedan) men åkte till slut dit på ett tvättäkta skitmål från ingenstans. Drygt sex minuter in i förlängningen kastas pucken in mot VIK-målet och Tingsryds Pontus Netterberg lyckas på något märkligt sätt styra in pucken på volley i midjehöjd. Ja, just det - samme Netterberg som även avgjorde matchen i Vimmerby i söndags. Också då i förlängningen.

 

”4-4 och Pierre Gustavsson avgör efter 3.36 i förlängningen”. Så löd undertecknads profetia när VIK:s hemsidesskribent Robin Jillehed bad om ett tips inför matchen. Jag får väl vara nöjd med att sätta rätt slutresultat, men faktum är att ett avgörande från Pierre Gustavsson efter drygt tre minuter i den fjärde perioden var galet nära. En snedstuds och en lätt touch på ett försvarande Tingsrydsben var vad som förstörde.

 

Tingsrydsbacken Dave Lindarv måste ha haft mjälthugg under resten av matchen, efter all den korv han hann trycka i sig när Jesper Kokkonen lurade iväg honom bort till kiosken vid 4-4-målet. Totalt uppsnurrad och helt borta. Stundtals visade nyförvärvet från Hammarby klass och hans poängsnitt från D-serien är nog inget man skojar bort.

 

Vi i Vimmerby kan tycka att vi har gått om storebror Västervik på det sportsliga planet (kanske även fel att säga det, med tanke på att VIK är i PO1 och vi inte är det). Men vad gäller saker kring arrangemanget ligger vi hur som helst hästlängder efter. Introt är väl det som man först kommer att tänka på. Men det finns mer...

 

På ett plan ligger vi dock fortfarande före storebror – publikmässigt. Visst, 1057 åskådare är okej, men då var ju ett hundratal från Tingsryd. Och jag såg nog nästan lika många Vimmerbybor på plats. Här spelar ändå Västervik säsongens viktigaste match och kvalar mot Allsvenskan? Nåväl, de som var där bjöd ändå på en skön inramning.

 

Några av Tingsryds medresta supportrar...? Well, egentligen kanske inte värt att säga något mer. Men inte nåt jag skulle vara speciellt stolt över om jag tillhörde klubben. Säkert många som gör ett bra jobb och som jag inte såg (för så är det alltid, 95% som älskar och 5% som knappt har en aning om var de är - överallt, inte bara i Tingsryd), men vilka avarter de sistnämnda var. Mededelålders som ägnar två tredjedelar av sitt besök i bortahallen (en torsdagskväll) åt att växla mellan att halsa brännvin och kalla både domare och motståndare för kvinnliga könsorgan? Allvar? Parkera EPA-traktorn och stanna hemma hos frun och barnen nästa gång!


- All heder till Västervik, sa jag.
- Heder vinner inga matcher, kontrade gode vännen Emil Georgsson (tyvärr skadad och fick se matchen från sidan i dag).
Och visst har han rätt (även i det). Men jag tycker ändå att Västervik har mycket att ta med sig från den här matchen. Laget visade att Tingsryd är långt ifrån oslagbart. Det är ju en klyscha att ”det bästa sättet att vinna en match är att förlägga spelet till motståndarens zon”, men vad gäller Tingsryd stämmer det bättre än någonsin. Inte minst med tanke på att man är ruskigt vasst när man får komma in med fart i anfallszon. Spelet i egen zon har däremot mycket i övrigt att önska. Lite nonchalanta, lite överarbetande, lite stabbiga.

 

Kan inte låta bli att skriva några rader om Patrik Karlkvist. Karln behöver inte ens en halvchans för att det ska bli helfarligt. Har haft många diskussioner med vänner om huruvida Karlkvist skulle hålla för spel i Allsvenskan eller inte. Jag har då hört alla möjliga argument för att han inte skulle göra det – för oteknisk, inte tillräckligt träningsvillig, inte nog mycket hockeyspelare, bara en kille som råkar stå på rätt plats.

Jag höll därför ett extra öga på honom i kväll och blev verkligen imponerad. Stor, stark, rejäl och gör färdigt – ett par klasser bättre än vad han var i de matcherna jag såg i grundserien. Men samtidigt är han en bra skridskoåkare och har förvånansvärt bra teknik. Hans skills runt kassen behöver vi inte ens nämna. Inte för att jag önskar honom bort från Västervik, men det skulle verkligen vara spännande att se hur han står sig på en högre nivå.

 

Vi kör väl näste man till rakning också. Simon Mitman? Inte lika positiva ord där tyvärr. När till och med lagkamraterna i båset står och svär över att säkringen går alldeles för ofta, så är det inte helt bra. Stundtals är Simon alldeles lysande i sin roll, men han MÅSTE lära sig var gränsen mellan fysiskt spel och dumhet går. Eller så måste nån tala om det för honom.

 

Okej, vad tror vi om fortsättningen i den här matchserien då? Tja, nu skulle det förvåna mycket om inte Tingsryd knyter ihop det hemma på lördag. Inte minst med tanke på hur det såg ut i den andra perioden i dag. När de här båda lagen presterar på topp, så är det faktiskt inget snack om vilka som har högst kapacitet. Framför allt bländades man av Tingsryd disciplinerade spel – två utvisningar (varav den ena var tveksam) säger det mesta. Samtidigt imponerade Västervik med frejdigt anfallsspel, snabba spelvändningar och framför allt grym effektivitet i sina avslut.
Sett över drygt 66 minuter, så är det ändå inget att säga om TAIF:s seger.

Men som sagt, Västervik vet nu att de kan rubba Tingsryd. Dessutom har ett lag allt att vinna. Det andra allt att förlora.

 

Resultaten i de övriga matcherna i play off 1 gav oss flera skrällar:

Kalix-Kiruna 2-3

Tierp-Hudiksvall 5-4

Wings Arlanda-Huddinge 1-0

Kristianstad-Mariestad 4-3

 

 

.


Kommentarer
Postat av: Jorma (O-Hamn)

Mycket bra inlägg/referat. Håller med om allt. Framförallt om TAIF-fansen haha. Var där som hockeytokig Oskarshamnare för att jag älskar hockey och för att hålla koll på alla IKO-produkterna. Läste på VIKs hemsida att du skulle dit. Jag följer din blogg varje dag och såg dig i första och andra pauserna. Jasse avslöjade dig. Det komiska var att jag upptäckte att ni satt precis bakom mig först i tredje. Hade VIK vunnit idag hade de haft ett Guldläge.

2014-02-21 @ 01:01:08
Postat av: Micke

Hyfsat balanserad och kunnig blogg får man säga. Men varför i hela fridens namn haka upp sig på (och använda spaltmillimetrar) på några enstaka tragiska hockeydårar (inget ont i uttrycket...) så fått några droppar för mycket hembränt i sig? Såna finns både i Vimmerby och Västervik. Jag lovar dig. Jag hart varit både där och i Mörrum, och i Nybro, och i Växjö med för den delen... Ja, nu vet ni ju både i Vimmerby och i Västervik att "ni kan rubba Tingsryd". Upp till bevis får man säga. Näste man redan på Lördag. Välkomna till en hockeyarena värd namnet. Till skillnad från era hockeylador. ;-)

2014-02-21 @ 01:52:33
Postat av: V-vik

Hockeylador i all ära, dock har vi aldrig spelat i nuvarande allsvenskan. Därav är Nelson garden renoverad. Minns när vi spelade j-20 hockey i dackehallen, Minusgrader i omkl rummen och såg ut som en gammal militärbas. Läktaren såg ut som en banan för att alla bönder antagligen hade hoppat sönder skiten. Mvh

2014-02-21 @ 16:26:32
Postat av: VIK-supporter


Simon Mitman gör ett kanonjobb för VIK och är högt uppskattad av såväl supportrar som medspelare. Att han inte är det av motståndarlagens motsvarigheter ligger i sakens natur. En spelare av hans typ hamnar ibland i utvisningsbåset, vilket också ligger i sakens natur. Den som har lust kan dock kolla upp hur många hooking-, tripping- och holdingutvisningar han har under en säsong. Det lär inte finnas många av den typen av oftast helt onödiga regelbrott på hans konto. Vi hoppas verkligen att han blir kvar i VIK nästa säsong.

Att Patrik Karlkvist skulle vara oteknisk och bara vara "en kille som råkar stå på rätt plats" (efter sisådär en 130 poäng de två senaste säsongerna) är nog det mest urbota korkade jag har hört, någonsin.

2014-02-21 @ 17:42:37
Postat av: Berg

Att skryta med höga poäng ska man nog passa sig för. Efter 2 säsonger av extramöten med sämsta möjliga motstånd, och det närmaste tvåsiffrigt i matcherna.
Det är ingen som inte tittar på spelarnas poäng och flinar.

2014-02-22 @ 16:48:51
Postat av: VIK-supporter

Märklig logik där, Berg. Och passa sig för vad eller vem? Det blir ju förstås många mål om det finns duktiga målgörare i laget. Två mål på två matcher mot Tingsryd - inte heller något att bry sig om, eller hur? Karlkvist har varit en av div 1-Sveriges bästa spelare den här säsongen. Så är det hur mycket du än sitter och dumflinar.

2014-02-22 @ 20:32:10
Postat av: Berg

Den gick visst över huvudet totalt. Men så är det ibland.

2014-02-23 @ 10:14:10
Postat av: VIK-supporter

Nej då, Berg. Det där är bara det alltför välkända sättet att resonera på från Vimmerbyhåll. Går inte att missa någonting där. Det är bara Vimmerby som kan spela ishockey. Det är bara Vimmerbyspelare som kan vara bra. Etc. Inskränktheten är total. Och inte bara ibland.

2014-02-23 @ 11:39:52
Postat av: Hasse

Fakta är att er Karlkvist endast mäktat med 10 poäng av 73 mot Allettanmotstånd(12matcher). 63 poäng har kommit mot Tranås-Grästorp.
Inget som är särskilt märkvärdigt.
Björn Jonason gjorde 14 poäng(8matcher)mot samma motstånd bara i grundserien och då missade han ett par möten.

2014-02-27 @ 18:35:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0