Statistiken pekar på en redan avgjord Alletta

Med hjälp av statistik kan man ju som bekant bevisa precis vad som helst. Och det hade jag tänkt göra i det här inlägget.

 

Säsongen 2007/2008 infördes det som till stora delar liknar vår nuvarande södra Alletta. Åtminstone så till vida att det sedan dess är åtta lag som gör upp i en 14 omgångar lång serie. Det är alltså sjunde säsongen i år. Och det finns faktiskt, redan efter två spelade omgångar, en hel del intressant statistik och spännande trender att kika på. Exempelvis följande:

  • Under årens lopp har det vid åtta tillfällen varit lag som har stått på noll poäng efter två spelade omgångar. Inget av dessa har någonsin slutat topp fyra. Aldrig heller har ett lag som ligger sist efter två omgångar placerat sig på den övre halvan. Sorry Mörrum, med andra ord…
  • Det har inte ens hänt att ett lag som ligger näst sist efter den andra omgången lyckats komma bland de fyra främsta efter färdigspelad Alletta. Sorry Helsingborg alltså…
  • Vid fyra tillfällen har lag skrapat ihop fem poäng efter två omgångar. Samtliga dessa har sedan hamnat topp fyra. Så grattis Skövde!
  • Aldrig någonsin har ett lag som ligger trea efter två omgångar missat topp fyra. Så grattis även till Tingsryd.

 

Statistiskt sett är alltså redan Mörrum och Helsingborg borta ur leken, medan Skövde och Tingsryd kan börja förbereda sig för Play Off. Men vad kan man tro om de resterande lagen då? Vad säger statistiken om deras förutsättningar?

  • Vita Hästen kan nog också känna sig ganska säker på sin Play Off-plats. Bara vid ett av sju tillfällen har det hänt att ett lag med fyra inspelade poäng efter de två första omgångarna sedan missat topp fyra.
  • Att ligga topp fyra redan efter två omgångar innebär statistiskt sett för övrigt en enorm fördel. Under årens lopp är det totalt endast fem lag som har klättrat från den undre till den övre halvan av tabellen mellan omgång två och omgång 14. Varje år har MINST tre av de fyra topplagen efter färdigspelad serie även legat där efter två spelade omgångar.
  • Å andra sidan är det ju då så att ett av lagen på den undre halvan (efter två spelade omgångar) under fem av de sex säsongerna har kravlat sig upp till topp fyra då serien har varit färidgspelad.
  • Det verkar vila en förbannelse över att ligga fyra med tre inspelade poäng efter två omgångar. Vid samtliga tillfällen då detta har skett, har laget sedan till slut bommat topp fyra. Kallinge/Ronneby ligger därför rejält skrynkligt till. Ha då också ovanstående punkt i minne.

 

Sammanfattningsvis:

Statistiken från tidigare Allettor är oerhört tydlig: Skövde, Vita Hästen och Tingsryd kan i stort sett redan kvittera ut sina Play Off-biljetter. För Helsingborg och Mörrum är det däremot tvärkört.
Kallinge/Ronneby ligger riktigt pyrt till, inte minst med tanke på att något av femman Mariestad eller sexan Vimmerby statistiskt sett till slut kommer kravla sig upp topp fyra.

 

Å andra sidan:

Aldrig någonsin har den södra Allettan inletts så här tajt. Att det efter två omgångar bara skiljer 2 poäng mellan ettan och sjuan i tabellen är unikt. Snittet under de gångna åren är en skillnad på drygt 4,8 poäng. Det gör säkert att all ovanstående statistik är skjuten i sank redan innan jag har hunnit trycka på ”publicera-knappen” för detta inlägg.

 

Om några veckor har vi svaret...

 

.


Kommentarer
Postat av: lesa

Att du bara orkar ;) men intressant kuriosa.
Mera sådant!

2014-01-07 @ 13:15:37
Postat av: KHbois

Underbart inlägg, sånt här är ju hur roligt som helst att läsa!

2014-01-07 @ 17:45:43
URL: http://oxarna.se
Postat av: sikare in i själen

Haha! Rolig läsning, men givetvis som du avslutade så är det nog extremt tajt i år!

Hade det varit hästen och tingsryd på 6p vardera hade jag nog sett dom som klara, men Skövde har lite kvar att visa innan det här är klart!:)

2014-01-07 @ 21:10:26
Postat av: Anonym

Det har spelats två, TVÅ omgångar :) Kanske ska ta det lite lugnt med spåkulan.
Jag förstår att det är roligt med gammal statistik osv, men efter endast två matcher är det ganska löjligt att börja spekulera i vilka som spelar PO eller inte.
Skövde tror jag inte håller en hel serie. Det blir Hästen, TAIF, KRIF och Vimmerby, det är jag tämligen säker på.

Svar: Anonym: Meningen var att detta skulle läsas för vad det är (skämtsam kuriosa och lite kul nördstatistik) - inte så allvarligt som du tar det. Om du i och med detta inlägg på allvar tror att jag "spekulerar i vilka som spelar PO eller inte", så har du missuppfattat det.
vhbloggen.blogg.se

2014-01-08 @ 12:02:42
Postat av: DingDong

Anonym skriver att man "ska ta det lite lugnt med spåkulan" och att det är "ganska löjligt att börja spekulera i vilka som spelar PO eller inte" efter bara två spelade matcher, och pekar i samma andetag själv ut vilka lag som går till PO. Va?????
Hur ser det ut i vissa människors huvuden egentligen?

2014-01-09 @ 17:13:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0