Packa trunken och förbered inför försäsongen!

Kvalserien till Allsvenskan är så het att kylrören kokar i hockeyladorna runt om i landet. Och vilken rysare det kan komma att bli till slut. På förhand såg jag Kallinge som lite av en outsider med möjlighet att skrälla. Om det ska slå in får nog inte laget släppa iväg motståndarna så mycket längre. Storförlusten i premiären mot Tingsryd följdes i lördags upp av ytterligare en nollpoängare – nu borta mot Björklöven.

 

I övrigt är det vidöppet. Efter brutalt starka segern (öppna spjäll åt båda håll) med 8-5 hemma mot Troja/Ljungby i går toppar Vita Hästen Kvalserien på maximala sex poäng. Och i och med att Piteå skrällvann med 2-1 borta mot Tingsryd trängs nu fyra lag inom två poäng på plats två till fem. Ettan och tvåan efter Kvalseriens tio omgångar spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

 

Jag är ytterst tudelad när jag skriver följande:

Ska vi äntligen bli av med Vita Hästen från vår serie? Är det deras tur att ta steget i år?

För samtidigt som jag tycker att Norrköping verkligen borde husera ett lag i Allsvenskan och att vi dessutom gärna blir av med laget som har abonnerat på seriesegern i division 1 E, så är matcherna mot Vita Hästen (och Västervik såklart) grundseriens absoluta höjdpunkter.

 

SM-kvartsfinalerna till trots, så var det ända Trojabacken, tillika kaptenen, Joakim Nettelbladts överfall på Vita Hästens Markus Gunnarsson som var den största snackisen i Hockeysverige igår. Det diskuterades livligt på hemsidor, bloggar och i sociala medier.

Om du har lyckats missa säsongens mest vårdslösa tackling, så hittar du den här.

 

Många har tyckt hit och dit om situationen. Som helt objektiv, utan någon som helst koppling till eller känslor för vare sig Vita Hästen eller Troja/Ljungby och med 15 mil till de bådalagets hemmastäderna, ser jag på det så här:

 

Pucken befinner sig alltså bakom Hästens mål när Joakim Nettelbladt kommer åkande från blå, in mot målet och proppar en fullständigt oförberedd och bortvänd Markus Gunnarsson genom att hoppa in en axel i huvudet – långt ifrån spelet.
På klippet ser det ut som att Gunnarsson slocknar i samma hundradel som Nettelbladts armbåge träffar huvudet. Han faller sedan handlöst baklänges och slår huvudet i isen. Som tur var så satt hjälmen kvar efter tacklingen. Hur utgången hade blivit om han hade tappat hjälmen innan han slog i isen, törs nog ingen tänka på.

 

Om vi börjar med känslorna i Norrköping, så kan jag ha viss förståelse för att de blir onyanserade i stundens hetta - att såväl klubbrepresentanter som fans i sitt inledande upprörda tillstånd både ville slita fram tjära, fjädrar och även montera upp giljotinen vid gamla avrättningsplatsen intill Galgberget. Jag kan köpa det. För Nettelbladts tilltag kan enkelt beskrivas med ett par ord. Vidrigt och respektlöst.

 

Då är det betydligt värre att få höra ynkliga bortförklaringar från Nettelbladt själv om att ”det var inte min mening”, ”jag ser honom sent” och ”upplever att vi krockar”. Med axeln i huvudet på motspelaren och med båda skridskorna uppe i luften? Lägg av!

Nä, ta chansen och erkänn hur fullständigt vansinnigt fel det här var! Visa lite värdighet och respekt för andra spelare.

Det är inte ofta jag har hållit med Vita Hästens tränare Pär Hånberg den här säsongen, men hans uttalande till Aftonbladet i går kväll köper jag fullständigt:

”Jag kan förstå att man blir het på en hockeymatch, men någonstans måste det finnas en spärr för vad man gör mot andra människor”.

 

Något som också känns oerhört provocerande är då Trojas sportchef Jerry Andersson väljer att lyfta fram Joakim Nettelbladt som en av lagets bästa spelare när han pratar med Smålands Postens journalist efter gårdagens match (för jag antar att det är så det har gått till och att det inte är journalistens egen syn på matchen, då hela referatet verkar vara baserat på en intervju med Jerry Andersson). Om man inte har stake nog att fördöma det som hände, så kan man åtminstone lämna hans namn helt åt sidan. Efter det överfallet, oavsett hur bra han var i matchen i övrigt, så känns det unket att nämna hans namn i positiva samtidigt som hans offer ligger med fastspänd nacke och svår hjärnskakning på sjukhus. Det lockar bara till ännu mer irritation.

 

Mer cred då till Trojas coach, Paul Thompson, som vid presskonferensen efter matchen ännu inte hade sett händelsen, men ändå var tydlig:

”Om det är en ful grej så kommer vi ta tag i det”.

 

Några som kommer ”ta tag i det” och som kommer ha ett ganska lätt beslut att fatta är om inte annat förbundets Disciplinnämnd. I och med att Nettelbladt har varit avstängd tidigare den här säsongen, så kan han redan denna dag börja packa trunken och förbereda sig inför kommande försäsongsträning. För några fler matcher den här säsongen lär det inte bli. Du kommer väl ihåg de elva matchers avstängning som Sebastian Karlsson fick för tacklingen på Magnus Kahnberg i fjol? Se klippet här. Vad är skillnaden - ja, förutom att pucken i fallet Nettelbladt är ännu längre från situationen? Döm själv!

Ha då som sagt också i åtanke att det är mindre än fyra månader sedan som Trojas Joakim Nettelbladt blev avstängd två matcher av Disciplinnämden för just tackling mot huvudet i en match mot Almtuna.

 

Fortsättning följer! Och fortsätter gör ju även Kvalserien. Dock inte för Gunnarsson och Nettelbladt. Gunnarsson ligger kvar på sjukan med svår hjärnskakning. Hjärnröntgen i går kväll visade dock inte på några blödningar i skallen eller skador på nacke/rygg.

Krya på dig!

 

 

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0