Grästorp erbjudet Faluns plats i ettan

I kväll blev det officiellt att Vimmerby Hockeys seriekollega, Falun, drar sig ur division 1. Men redan i eftermiddags fick Grästorps IK, som åkte ur ettan den gångna säsongen, erbjudande om att ta den vakanta platsen – en förfrågan som GIK:s styrelse kommer ta ställning till redan den här veckan.

 

Mitt i detta sitter Vimmerby Hockeys före detta tränare Andres Spaak. I morse skrev han nämligen på som nygammal tränare för Grästorp (som han tränade i tre säsonger, 2007-2010, och då tog upp laget från tvåan till ettan). Över dagen kan han alltså gå från att vara en f.d. tränare till en allsvensk kvalklubb, via division 2-tränare till att bli division 1-tränare.

- Jag skrev på kontraktet med Grästorp vid halv åtta. Under dagen började sedan ryktena gå om att Falun hade dragit sig ur. Men mer än så vet jag inte.
- Rent sportsligt tycker jag absolut att vi har ett lag för ettan. Inte minst med tanke på att vi får behålla de flesta av våra spelare, plus att klubben har en fantastisk ungdomsverksamhet.
- Som tränare är det klart att jag hellre spelar i division 1 än i division 2, men det är helt och hållet en fråga som styrelsen får ta ställning till.
- Den ”nya” västgötatvåan är också en oerhört kul serie, med lag som exempelvis Nittorp och Borås, menar Anders Spaak.

 

Som vanligt när det gäller Vimmerbys före detta tränare så har det gått undan värre. Efter bara en säsong med Kiruna valde han att bryta kontraktet och sedan ett par månader tillbaka har det ryktats om än den ena och än den andra klubben. Att han låg i långt gångna förhandlingar med Skövde, och även hade ett kontraktsförslag på bordet, är ingen hemlighet. Men där blev det inget. Under de senaste veckorna har han förhandlat med några klubbar, då helt plötsligt Grästorp (som han tränade i tre säsonger, 2007-2010, och då tog upp från tvåan till ettan) hörde av sig i förra veckan.

 

- Det gick snabbt att bestämma sig. Jag och GIK har diskuterat lite fram och tillbaka sedan några dagar tillbaka. Jag hade tre härliga år i Grästorp och ser verkligen fram emot den här uppgiften – oavsett vilken serie vi hamnar i. Extra smickrande är det när en klubb som man har varit i tidigare hör av sig igen, säger han.

 

Huruvida det nu blir ettan eller tvåan för Spaaks ”nya” klubb kommer alltså avgöras inom de närmaste dagarna. Kjell Andersson, sportchef i Grästorp sedan 20 år tillbaka och starkt drivande inom föreningen, kan i kväll inte lämna några klara besked:
- Jag fick reda på detta för en stund sedan och är fortfarande lite omtumlad. Vi var inriktade på spel i division 2 kommande säsong och hade rättat munnen efter den matsäcken. Visst har vi planerat för ett återtåg till ettan, men kanske inte så här snabbt, säger han.
- Det är inte självklart för mig och för klubben att hoppa i famnen på varandra och jubla över detta. Vi har många aspekter, som exempelvis lagets slagstyrka, ekonomi och organisation, att ta hänsyn till. Därmed inte sagt att vi kommer tacka nej, men heller inte självklart att vi tackar ja.
- Personligen skulle jag självklart vilja se klubben spela i ettan, så mycket kan jag säga. Men det här är ett beslut som föreningen gemensamt kommer ta de närmaste dagarna, säger Kjell Andersson.

 

Om Grästorp accepterar förbundets förfrågan om att ta Faluns plats i division 1 västra, kan man i alla fall konstatera att Anders Spaak måste ha lagt beslag på rekordet i kort tid att föra upp sitt lag ett pinnhål på seriestegen.
- Jag pratade med Anders i kväll och då skojade vi om det. Som alla andra tränare har han en bonus som faller ut om han ser till att laget tar klivet upp från tvåan till ettan. Han ville att den bonusen skulle betalas ut redan i kväll, skrattar Kjell Andersson avslutningsvis.

 

Förbundet ska också ha meddelat att Faluns vakanta plats i division 1 västra ska ersättas rakt av. Det är alltså inte aktuellt med några nya omflyttningar av lag mellan division 1-serierna. Detta innebär exempelvis att det, i det fall Grästorp tackar nej, blir nästkommande lag på listan, Valbo, som kommer tillfrågas om att ta platsen o.s.v.

 

.


Kommentarer
Postat av: Cross

Ja, det händer saker. Men inte hos VIK. Där står det helt still. Ett(!) nytt backförvärv har man lyckats prestera så här långt! Och det trots att man sa sig vilja skaffa backar i första hand! Inget vidare där alltså. Man kanske kan få låna några av seriekollegan Lindlöven, som i dessa backbristens dystra tider har 12(!!!) kontrakterade försvarare inför nästa säsong. Å andra sidan noll forwards. Så olika folk tänker, och så olika det blir...

2014-05-15 @ 13:15:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0