Tekningen kanske viktigare än man tror

Jag får skylla sent blogginlägg från Tranåsmatchen på The Mauler samt en helg som till större delen spenderades överallt än hemma. Men men…

 

Vändning av 0-3-underläge till seger 4-3 borta mot Tranås i lördags. Självklart finns det flera hjältar då. Målvakten Marcus Evertsson var formidabel och räddade VH i den första perioden. VH var inledningsvis rejält utspelat, men allteftersom matchen led så kom man in i den och i de båda följande perioderna visade man upp ett riktigt bra bortaspel. Två oerhört psykologiskt viktiga mål i slutet av den andra perioden vände matchen.

 Beröm också till Jeff Smith, som avgjorde och kanske även var den bästa utespelaren i matchen – ödmjuk mot laget och med en rejäl portion spetskunskap. Palmberg, Strid och Tobbe Jonsson ska också nämnas. Även imponerad av hur Niklas Svensson biter ihop, släpper allt tjafs som har varit den senaste veckan och presterar på topp. Snyggt!

Men… Den jag verkligen vill lyfta är Eric Karlsson. Och nu kommer vi beröra en av Vimmerbys stora akilleshälar. För förutom en imponerande stark insats, inte minst defensivt, går Eric in och vinner två galet viktiga tekningar i slutminuten och dödar på så sätt matchen till Vimmerbys fördel (tillsammans med Evertssons superräddning i slutsekunderna).
Tekningar, ja. Något som långt ifrån är Vimmerbys specialitet. Man har under säsongen haft känslan av att Vimmerby vinner få tekningar i sina matcher. Och det är också just vad statistiken visar.
Samtliga lag i den södra Allettan, förutom Vimmerby, ligger runt 50 % vunna tekningar eller en bra bit däröver. Vimmerby landar på 42 % (44 % hemma och 40 % borta). Men betyder det verkligen nå’t? Är inte tekningar bara ett sätt att dra igång spelet?


Nja, jag skulle vilja säga att tekningar utgör en del av spelet, som blivit allt viktigare de senaste åren. För i dagens hockey är följande ett faktum: Upp emot var femte tekning leder till ett avslut, som i sin tur kan leda till mål. Ett annat faktum är att laget som vinner tekningarna till allra största delen också vinner matcherna. Summeringen av de undersökningar som har gjorts är inte överväldigande men ändå väldigt klar.

Lägg därtill hur energiekonomiskt det är att erövra pucken vid just tekning, jämfört med att jaga och ”ta” pucken för motståndaren, så förstår du vikten av att vinna den unika igångsättningen av spelet, som hockeyn erbjuder.
Förhoppningsvis är Eric Karlssons avslutning av Tranås-matchen en fingervisning om hur det ska och kommer göras hemma mot Troja på onsdag. Lyckas killarna, så är statistiken med oss…

I övrigt då? Ja, trots att (borta)spelet stundtals har knackat rejält i Allettan, så är Vimmerby bara fyra poäng från andraplats. Serien ser ut att bli häftigt jämn och spännande in i det sista. Ja, om vi bortser från Pantern då. I går mosade man Skövde med 6-1 och med sina 23 poäng på åtta matcher (VH enda laget som har tagit poäng av dem) är man nu hela tio pinnar före tvåan Västervik. Självklart kan vi redan nu säga grattis till Pantern till den fixade platsen i Kvalserien. Och som den skoningslösa maskin man uppträder som, känns det faktiskt ytterst sannolikt att Malmö-laget kommer att vara ett av lagen som kniper en av de fyra allsvenska platserna, som står på spel där.

 

Kan ju inte heller låta bli att nämna Västervik. Efter fem raka matcher utan trepoängare har man nu krossat Troja och Kristianstad, två av seriens favoriter, med sammanlagt 12-1. Laget ligger alltså tvåa i tabellen med 13 poäng. Härnäst väntar två raka hemmamatcher, mot Tranås och Skövde. Segrar där, vilket ju inte alls är otroligt, så ser det onekligen ganska hyfsat ut...

 

 


Kommentarer
Postat av: Tystnaden har lagt sig

Inte ett ord numer om VIK:s bländande uppvisningar. Har det börjat gå lite för bra för dem, Micael?

Svar: Cut the crap!1) Rensa cachen eller uppdatera sidan. Var ca 20 sek mellan publiceringen av rätt och fel inlägg.
2) Du måste ju vara omänskligt objektiv om du tycker att jag inte tidigare har skrivit ytterst fördelaktigt om VIK och imponerats av dem.
vhbloggen.blogg.se

2015-01-26 @ 11:18:01
Postat av: Eliot

Signa Jeff Smith för nästa säsong. Agera!

2015-01-26 @ 12:08:15
Postat av: Berg

Om man tycker att Mikael inte skrivit något om Västervik i bloggen får man vara bra krävande.

2015-01-26 @ 12:45:34
Postat av: JC

Nöjd ackered måste känna sig nu, hästen lånar in en back från shl, så något spel för Carl i allsvenskan blir det nog inte mer den här säsongen

2015-01-26 @ 13:25:03
Postat av: Johan

Varför ska VH-bloggen överhuvudtaget skriva om VIK??

2015-01-26 @ 13:50:34
Postat av: nisse

Jaha måste man hålla på västervik nu mot tranås och skövde.

2015-01-26 @ 15:10:41
Postat av: tjena

Vad gör vik här. Finns inget att filea. Bara vik(A) ut sig. B-)

2015-01-26 @ 16:02:49
Postat av: Karl (Tystnaden har lagt sig)

>Johan
Den frågan kan bara bloggaren svara på. Ring honom!

2015-01-26 @ 16:15:14
Postat av: Johansson

Till "Tystnaden har lagt sig"
Hur kan man överhuvudtaget tycka att Michael skriver för lite om VIK????? Läs överskift "hockey ettan västra i allmänhet och Vimmerby hockey i SYNNERHET.Har inte VIK någon egen blogg??? Ni kan ju skriva i den på vt.se där någon spelare skriver en riktigt kass blogg.

2015-01-26 @ 16:42:22
Postat av: VIK

Johan...läs detta "VH-bloggen berör HockeyEttan Västra i allmänhet och Vimmerby Hockey i synnerhet. VH-bloggen är helt fristående från Vimmerby Hockey och därmed inte på något sätt föreningens officiella organ"

2015-01-26 @ 17:33:03
Postat av: Roffe

Jo det är bara trevligt o få lite info om tex V-vik med. Detsom skrivs är ju objektivt o upplysande, det ska inte vara något hat/tjafs det är ju roligt det går bra för alla lag här omkring, och lika så Virserum som lånar Vimmerby killar. Ge o ta 😉

2015-01-26 @ 18:59:11
Postat av: Johansson

Till "Tystnaden har lagt sig"
Hur kan man överhuvudtaget tycka att Michael skriver för lite om VIK????? Läs överskift "hockey ettan västra i allmänhet och Vimmerby hockey i SYNNERHET.Har inte VIK någon egen blogg??? Ni kan ju skriva i den på vt.se där någon spelare skriver en riktigt kass blogg.

2015-01-27 @ 01:39:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0