Vi ska inte förlora på grund av orutin i alla fall

Trots en medelålder i truppen på bara drygt 22 år, ska vi i alla fall inte behöva förlora matcher under kommande säsong på grund av orutin. För erfarenhet saknas verkligen inte. Eller vad sägs om att våra spelare tillsammans har gjort:
- 213 allsvenska matcher (31 poäng)
- 971 matcher i division I (857 poäng)
- 235 matcher i J20 SuperElit (110 poäng)


Tänk om man ändå vore en åsna med fantasibudget

Det har bara gått ett dygn sedan vi fyllde de två sista forwardsplatserna och redan har jag fått frågan flera gånger: Hur har ni råd att värva sådana spelare?

Visst, mot bakgrund av att vår a-lagsbudget är 300 000 kronor lägre i år än vad den var i fjol, så kan jag väl i och för sig förstå frågan. Däremot slutar jag aldrig att förvånas över att så många, även personer som är väl insatta i andra föreningars verksamhet, tror att verkligen allting handlar om pengar på den här nivån. Vi snackar alltså division II. I deras världar verkar det inte finnas några andra sätt att locka spelare till sig över huvudtaget. Brist på idéer, brist på organisation, brist på visioner eller brist på kompetens? Jag vet inte!
Värden som sociala lösningar, sportslig satsning, individuella utvecklingsmöjligheter, omfattande exponering, bra träningsmöjligheter under bra ledning, öppningar att genom samarbeten med klubbar högre upp i seriesystemet få en skjuts i karriären etc, verkar inte ens existera. Det tycker jag är ett fattigdomsbevis och framför allt ett hot mot oss föreningar. För ju lägre kreativitet, desto högre trissas lönerna upp.

I kväll fick jag exempelvis en kommentar från sign "vik-supporter", som påtalade att till och med en åsna skulle kunna få ihop ett slagkraftigt lag med 1,5 miljoner i spelarbudget och skriva ut spelarkontrakt runt 100 000 kronor per spelare och säsong. Synd att man då inte är en åsna och har tilldelats den fantasibudgeten. Det är inga som helst hemligheter (eftersom det kommer att visas vid nästa års årsmöte, då både resultat- och balansräkning redovisas) att vår spelarbudget till kommande säsong är betydligt mer än en miljon kronor lägre än så. Det var en nästan lika usel gissning/chansning som den om att ett lokalt bryggeri i Vimmerby skulle ha skjutsat in 3 miljoner i sponsorpengar i år. Sanningen är att vi inte har haft en endaste minuts samtal med företaget i fråga ännu om den kommande säsongen. Återigen måste jag fråga mig var en del människor får sina uppgifter ifrån och framför allt vilka referensramar man har när man antar sådana saker. Vilken värld lever man i?

Att värva rätt är en lång och inte helt okomplicerad process. Sedan i mars, då arbetet med kommande säsongs trupp inleddes på allvar, har vi nog fått tacka nej till minst 100 spelare. Självklart av olika anledningar, men den främsta har varit krav på alldeles för hög ersättning.

Å andra sidan. Om vi hade haft en spelarbudget på 1,5 miljoner kronor, så hade det varit ett tecken på att andra funktioner i vår organisation hade gjort ett alldeles osannolikt bra jobb. Och vem vet, kanske jag till nästa säsong kan få sätta titeln ”åsna” på visitkortet. Jag hoppas verkligen det!


Några intressanta länkar

Här är länkar till några sidor som skriver om värvningarna av Jönsson och Sterner:

http://www.nsd.se/blogg/bloggare.aspx?blogg=4873812
http://aifbloggen.blogspot.com/
http://zport.se/hockey/1.2203478-jonsson-och-sterner-till-vimmerby
http://www2.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=497779
http://blogg.vk.se/loven4ever/etikett/Johan+J%F6nsson

Vad gör två skyttekungar från division I i Vimmerby...

...frågar sig nog många, efter att vi i kväll har gjort klart med Östersundsduon Johan Jönsson (63 poäng på 35 matcher i division I B i fjol) och Stefan Sterner (225 poäng på 194 division I-matcher och även med 85 allsvenska matcher för Mörrum på meritföretckningen)?

Perfekt Match? Yin och Yang? Kalla det vad du vill! De sökte något som vi hade och vi sökte något som de hade. De ville söderut och sökte en satsande klubb, med ambitioner att kliva uppåt i seriesystemet. Vi sökte en forward och en center att komplettera vår forwardsbesättning med. Helst två killar med erfarenhet, stort hockeykunnande och som är poängproducerande. Perfekt match, som sagt!

Det är många klubbar som har jagat Johan Jönssons och Stefan Sterners påskrifter under sommaren - flera klubbar betydligt högre upp i seriesystemet än vad vi ligger. Men lyckligtvis har ingen av dessa matchat det som killarna har sökt. Självklart är vi både glada och stolta över att ha lyckats knyta den högpresterande kompisduon till oss. De kommer att bli två riktiga attraktioner i hallen i vinter.

I kväll bad jag bloggare Stålnacke på NSD, som vet allt om alla inom norrettan, att så objektivt som möjligt beskriva spelarna för någon som inte känner till dem. Förutom en massa superlativ om deras kapacitet påtalade han också att Johan har Eliteprospects fulaste bild (http://www.eliteprospects.com/player.php?player=4817)   samt att Stefans mustasch på samma webbsida är otroligt vacker (http://www.eliteprospects.com/player.php?player=1326). Lägg därtill uppgifterna om att 67:an nu har börjat bära hatt, så inser du att slaget om "snyggast i stan" redan har inletts.

I och med att ettårskontrakten med Johan Jönsson och Stefan Sterner i kväll undertecknades, är nu truppens tolv forwardsplatser fyllda. De som ska "gör´at" i vinter är (utan någon som helst inbördes ordning):
Emil Georgsson, Stefan Sterner, Petrus Olivestam, Johan Jönsson, Andreas Lundgren, Jonas Ström, Linus Nelson, Simon Casselstrand, Peter Gustavsson, Simon Gustafsson, Joacim Hedblad och Robin Ekström.
Nästa fråga från dig läsare blir då naturligt: Och backbesättningen då?
Jo, den ser också stark ut. Vi har sex riktigt bra backar kontrakterade och flera duktiga juniorer som knackar på dörren. Men framför allt ska vi vara ett offensivt spelande lag i vinter...

I juli går allt på lågvarv - även bloggen...

Lugnt värre på transferfronten hos de flesta lag, men lite rykten florerar i alla fall.
Den poängfarlige finnen Mikko Palotie deklarerade tidigt att det inte skulle bli någon fortsättning i Kallinge/Ronneby. Nu ryktas det om att han gör sin landsman Teemu Koskinen (också han poängspruta i Kallinge i fjol) sällskap till hårdsatsande Tyringe, som allt mer seglar upp som den stora utmanaren till Kallinge/Ronneby om seriesegern. Palotie fick förresten vi i Vimmerby erbjudande om tidigare i somras, men vi valde att avstå.

Vad händer hos oss då? Förutom att vi kommer att plocka upp några av våra egna juniorer i a-truppen, ska också en ytterforward, en back och en center in i truppen innan vi stänger den. Vi har både kontraktsförslag ute och förhandlingar igång på flera fronter, men det är svårt att säga när något kan bli klart. Det kan handla om allt ifrån senare i eftermiddag till i slutet av månaden. Vad jag kan säga är dock att det handlar om spelare med riktigt bra meriter och som kommer att tillföra mycket till laget. Men sedan ska ju förhandlingarna gå i lås också...

I går var förresten Marcus Jönsson, vår nye målvakt från Hanhals och hans flickvän Emelie i stan och skrev på lägenhetskontraktet. Sevedegatan i Vimmerby kommer att vara familjens hemvist från och med mitten av augsuti, då flyttlasset går från Kungsbacka.

Små saker kan vara stora för andra...

I dag och i går var två blivande Vimmerbybor och kollade på lägenhet i sin nya stad. De båda högklassiga försvararna Alexander Andersson, Huddinge, och Anton Karlsson, Troja, kommer (som det verkar) att bo i samma kvarter och få Pelle Ovedal som hyresvärd. Ett lägenhetsval kan tyckas smått i det stora hela, men för två 20-åringar som flyttar från familj, vänner och föräldrar och flyttar till en helt ny stad för att spela hockey, är det ett stort steg i livet. Anton och Alex kan dock räkna med att bli riktigt välkomnade och stöttade i sin nya hemstad och vi hoppas att få glädjas åt de båda talangernas hockeykonster under många säsonger.

I övrigt kan jag bara säga att badplatsen vid sommarstugan har lockat betydligt mer de senaste dagarna än att sitta framför datorn och blogga. Skönt tycker vissa, trist tycker andra. Men nu kommer ju regnet, så då är det dags att skärpa till sig och börja skriva igen.

I dag snackade jag förresten med tränare Spaak. Han är nu hemma igen efter jag-vet-inte-hur-många veckors fiskafänge i Norge. Bland annat diskuterade vi hur fördelningen av kapten och assisterande ska se ut i vinter. Vi har en gemensam idé om det och ska nu snacka med de berörda spelarna.

På spelarfronten intet nytt. Vi håller på att förhandla med ett par killar och vi får se vad som händer.


Boros jättetalang till Modo

Den gångna säsongen var Boro VHC:s 17-årige jättetalang, Adam Johansson, en av lagets klart bästa backar. Nu är han förlorad för klubben. Modos J20-lag i SuperElit blev idag klar som nästa klubbadress. Boros backsida ser inte bra ut för tillfället.

Lite mer frågetecken kring Landsbro-klubben: I våras sparkades Skara IK:s tränare Urban Prytz från klubben - för andra gången i karriären...?!?!?! Nu har det i snart två månader ryktats om att Prytz är "i stort sett klar som ny tränare för Boro". Men det händer inget! Undrar var det segar? Har Prytz fått kalla fötter eller är det Boro som tvekar. Om det inte händer något på tränarfronten snart, riskerar laget att hamna i ett urtrist Moment 22. Spelare väntar med att skriva på tills tränarfrågan är löst och tilltänkt tränare avvaktar tills han får se vilket lag han har att förfoga över.

Vi håller verkligen tummarna för att allt löser sig för Boro snart.


KRIF-hälsning och lite nytt på spelarfronten

Kallinge/Ronneby-bloggen "Sarg Ut" (http://sargut.blogg.se/) gratulerar i dag, åtta månader innan kvalserien är färdigspelad, Vimmerby Hockey till seriesegern och även till avancemanget till division I. Då säger jag så här: Nej du gubbe, så enkelt kan du inte skyffla över ert tunga favoritskap på någon annan. Vimmerby Hockeys mål är att inom två säsonger vara organisatoriskt och sportsligt redo att kliva upp i ettan. Inget annat...

Förresten precis hemkommen från ett soligt halvdagsmöte med en mycket trevlig kille, tillika högklassig hockeyforward. Nu ska han och flickvännen - även hon mycket sympatisk, är väl bäst att tillägga...:-) - åka hem och fundera över helgen. Om allt går som vi i Vimmerby Hockey hoppas och de båda fattar "rätt" beslut, kommer ett besked i början av nästa vecka och flyttlasset anländer då hit i början av augusti. Spelarens och våra ambitioner överensstämmer till fullo och vi hoppas att han blir den som fyller den ytterforwardsplats som ännu är tom.
Vi har dock andra alternativ som vi jobbar parallellt med, om det skulle bli så att han inte tycker att Vimmerby Hockey känns helt hundra...

Det var någon som frågade vad som händer med backen som väljer mellan Vimmerby och utlandet. Svaret är att han och hans flickvän kommer ner till Vimmerby (ja, för det är just "ner") i nästa vecka för att träffa oss och kika på stan. Sedan får vi se vad som händer...

En ytterforwardsplats kvar...

En ytterforwardsplats kvar att fylla truppen med och på fredag kommer spelaren hit som vi hoppas ska ta den. Det handlar om en kille med en bit över 100 division I-matcher i bagaget, som vi hoppas riktigt mycket på. Förutom att han är en pålitlig poänggörare, har han också kvaliteter som vi hittills saknar på anfallssidan och han skulle därför bli ett perfekt komplement till det redan kontrakterade gänget. Jag hoppas kunna återkomma med positiva besked om detta på fredag kväll.
Om det, mot alla förmodningar och alla förhoppningar, skulle gå i stöpet med den här killen så har vi några alternativa spelare som vi pratar med.
Fortfarande är vår ambition att kunna spika truppen innan vi drar igång hårdkörningen den 2 augusti.
Och just det: säkrast att nämna att spelaren som vi träffar på fredag inte har Västervik som sin senaste klubbadress...

Räcker det inte nu?

"Judassvin!"
"Jag ska se till att de förlorar sina jobb!"
"Håll er borta från Västervik!"
"Drömmen vore att alla blir skadade!"
"Kom aldrig mer tillbaks!"
"Jag vet inte vad jag gör om jag möter nån av dom på stan!"

Detta är bara lite av vad som har skrivits i bloggkommentarer och i gästböcker om våra nyförvärv, med Västerviks IK som senaste klubbadress. Och då har jag bara valt att publicera de lite mildare inläggen. Detta alltså om killar som av olika anledningar vill spela hockey någon annanstans än i Västerviks IK, men ändå tycker att Västervik är en schysst stad att bo i. Killar som förmodligen dagligen stöter på flera av de personer som har skrivit ovanstående saker om dem.

Är det bara jag som tycker att det var länge sedan anständighetens gräns passerades? Räcker det inte nu, eller är detta värdigt anhängare till föreningar som pysslar med hockey på division I- och division II-nivå? En fritidssysselsättning i syfte att aktivera och glädja människor.

Ge er gärna verbalt på oss i Vimmerby Hockeys organisation om ni tycker att vi har gjort något fel när vi har knutit till oss utmärkta spelare som bor i närområdet och annars skulle ha flyttat härifrån. Tyck vad ni vill om oss utifrån detta. Men ge fan i att attackera spelare som av egen fri vilja har valt att som kontraktslösa gå till en annan klubb än den de representerade den senaste säsongen!

Jag vet inte, men har samma omdömen skrivits om Henrik Holmqvist, Fredrik Olsson, Fredrik Alcén, Carl-Rickard Blom, Tobias Gyllenhammar, Daniel Sveen eller Niclas Gustavsson, som också har valt att lämna Västervik? Eller handlar allt detta om att en klick människor har bestämt sig för att göra det här till en grej mellan Vimmerby och Västervik eller mellan sig själva och ”judassvinen”, som de måste se på stan var och varannan dag?

Det har också antytts att våra värvningar från Västervik skulle vara en del av en konspiration från en speciell spelare. Att han ligger bakom vårt värvningsarbete. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta när man hör sådant? Det enda som gläder mig är att det i alla fall inte kan vara en person med inblick i hur en förening fungerar, som har skrivit detta. För en sak kan jag i alla fall lova: att ingen av oss tio personer i Vimmerby Hockeys sportgrupp någonsin kommer låta en enskild spelare sköta formandet av truppen åt oss. Och att antyda att vårt syfte skulle vara att förstöra för VIK istället för att se till vår egen förenings bästa, säger mer om skribenten själv. Det sägs ju att man dömer andra utifrån sig själv.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Vi värvar inte FRÅN någon speciell klubb. Inom ramen för vår budget och beroende på vilka spelartyper vi anser oss behöva i laget, försöker vi istället knyta rätt spelare TILL oss! Dessutom gläds jag över de positiva tongångar som kommer från VIK:s ledning. Det visar att den klick som nu ondgör sig har fel och att det definitivt finns plats för båda klubbarna att verka och att utvecklas.


Jonas Ström näste man att ansluta

Han har gjort 70 matcher i allsvenskan, varit skyttekung i Gjövik i norska andraligan och gjorde i fjol 32 poäng på 36 matcher i söderettan. I dag bestämde sig Jonas Ström, som lämnade Västerviks IK i våras (där han har fått spela en hel del på backplats), för att krita på för oss. Kontraktet är skrivet på 1+1 år.

Jonas har varit ett hett jagat byte bland en mängd division I-klubbar, där bland annat moderklubben Björklöven var med i dragkampen ända in på målsnöret.
I och med Jonas Ström har vi rott i hamn en värvning av ytterligare en spelare som egentligen är alldeles för bra för att spela i division II. Men vi kan inte be om ursäkt för det, utan gläds istället åt att vår satsning och det som vi kan erbjuda är så pass lockande att spelare väljer Vimmerby i alla fall.
Man ska heller inte sticka under stol med att vi har en stor fördel i och med att många av våra nyförvärv är rotade i regionen och vill spela hockey här.

Självklart inser jag också att det nu kommer att bli ytterligare diskussioner om och förbannelser över att vi "snor" spelare från Västervik. Men så är inte fallet. För vår del är den senaste klubbtillhörigheten fullständigt ointressant. Ambitionen är att inom våra budgetramar bygga ett så sportsligt starkt Vimmerby Hockey som möjligt inför kommande säsong. Därför vore det tjänstefel av oss att inte försöka få dessa högkvalitativa spelare att spela för oss, när alternativet är att de sannolikt hade försvunnit helt från regionen.

Dessutom verkar det ju lösa sig utmärkt för Västervik också. Tongångarna därifrån är översvallande positiva. Klubbens ordförande beskriver situationen som "otroligt bra" och i dagens nummer av Västerviks Tidning berättar Tomas Lind att "agenterna ringer hela tiden". Det är glädjande och bevisar att det gott och väl finns utrymme för både VIK och VH i regionen.


Nära lösning med allsvenskt meriterad forward

Senare i dag hoppas jag kunna offentliggöra nästa namn i kommande säsongs lagbygge. Vi är överens med en mycket poängfarlig och meriterad forward, med ett stort antal matcher både i allsvenskan och division I i bagaget, och nu ska bara bläcket ner på papperet också. Återkommer med mer om detta...

Kontinuitet och kvalitet ska bygga framtidens VH

Marcus Hägg, Tobias Jonsson, Patrik Nilsson, Andreas Schultz, Jacob Sundell, Oscar Bengtsson, Tobias Ulvbane, Anton Yngwe, Andreas Zukiewicz, Kevin Adam, Robin Elmelo, Fredrik Bertilsson, Emil Franzén, Pierre Gustavsson, Niklas Heed, Robin Jillehed, Filip Jillehed, Erik Johansson, Kristoffer Johansson, Daniel Rosenqvist, Philip Skännestig, Robin Stolt, Christoffer Thörngren + ett par till som det finns frågetecken kring.

Detta är listan över 25 spelare som respresenterade Vimmerby Hockey under minst en match i fjol - egna eller inlånade från andra klubbar - och som (det verkar nu i alla fall) inte kommer att spela för oss kommande säsong. Och så finns det de som undrar varför vi värvar så mycket i år och som dessutom undrar hur vi har råd att värva så mycket…?!?!?!?

I fjol var det hela 40 spelare som representerade Vimmerby Hockeys a-lag – fullständigt ohållbart både sett till träningar och matcher, då man knappt använde sig av samma lag två matcher i rad och tränarna inte visste om det skulle komma att bli 10 eller 25 man på träningen. Spelare kom och gick, och framför allt var det en osannolikt dyr lösning för klubben med exempelvis resor, utrustning och transferkostnader för 40 personer.

Vad vi nu försöker göra är att genom kontinuitet och kvalitet skapa ett slagkraftigt lag, som vår publik ska lära sig känna igen och älska. Därför är flera kontrakt skrivna över 2+1 år.
Vi har en bil med pendlare från Oskarshamn och en bil med pendlare från Västervik. Alla andra spelare bor eller kommer att bo i Vimmerby.
Vi har försökt att vara extremt noggranna i vår scoutning av tilltänkta spelare – både för att få rätt spelarkvalitet men framför allt för att vara säkra på att vi får in rätt karaktärer - killar med stora hjärtan och som har målsättning att utveckla och att utvecklas under flera år hos oss. Sedan inser ju även vi att det kan hända saker på resans gång, som kan förändra det…

Ett stort mål med den satsning som Vimmerby Hockey nu gör, är att bli ett sportsligt intressant alternativ för alla de VH-fostrade spelare som finns ute i klubbar i högre divisioner att på sikt återvända till. Följande lista på VH-spelare i förskingringen är onekligen imponerande – i stort sett tre hela femmor:
Tobias Jonsson (HV71), Patrik Bengtsson, Linus Hultström, Marcus Modigs, Andreas Rundgren och Eric Karlsson (Linköping HC), Richard Carlsson (Huddinge), Jim Nordh (Oskarshamn), Oscar Carlsson och Christoffer Thörngren (Tingsryd), Jakob Karlsson (Olofström), Jesper Karlsson (Mörrum), Sebastian Nilsson (Växjö).
Och då har jag säkert glömt några…


Andra gången gillt...

För tre veckor sedan var han i Vimmerby för första gången. Då diskuterade vi en del, kollade på stan och avnjöt en delikat middag på Brygghuset. I går kom 23-årige Markus Jönsson, den gångna säsongen målvakt i Hanhals, till Vimmerby för andra gången i sitt liv. Med sig hade han nu även flickvännen Emelie och sonen Neo. I dag avslutades deras tvådagarsvistelse med lunch och kontraktsskrivande på min altan.

Under flera säsonger har Markus varit den västra division II-seriens bästa målvakt och har de fyra senaste säsongerna haft en räddningsprocent på över 91%. Han är fostrad i Mikael Sandbergs skola och har än i dag nära samarbete med Micke. Vi har haft ögonen på Markus en längre tid och det känns oerhört tillfredsställande att kunna fylla den tredje målvaktsplatsen med en högklassig spelare och framför allt genomsympatisk kille.

För några veckor sedan pratade jag med Markus två senaste tränare (Niclas Högberg, Hanhals, nu förbundskapten för damkronorna, samt Conny Magnusson, Rönnäng, nu tränare för Grästorp) och deras omdömen om Markus var i stort sett identiska. "En talang utöver det vanliga. Ambitiös, modern i sitt agerande och en målvakt vars maxkapacitet ingen känner till än, eftersom han inte har satts på de proven".

Målvaktssidan känns riktigt bra inför kommande säsong. Markus och Alexander Johansson kommer att sporra varandra till ytterligare utveckling och unge Pontus Thuresson kommer att se till att dessa båda inte på något sätt känner sig säkra på sina platser.


Bråda tider i sportgruppen

Fem eller alternativt sex platser kvar att fylla truppen med (utöver de av våra egna juniorer som också komemr att tillhöra a-truppen) och vår sportgrupp är inne i ett intesivt skede. Möte med en högklassig division I-spelare i går, möte med en jättetalang i morgon, besök av en mycket tung division I-forward i nästa vecka samt inväntan av svar från två andra spelare, som har fått kontraktsförslag. Det börjar röra på sig...
Ambitionen är att truppen ska vara spikad senast när vi drar igång den tunga träningsperioden måndag 2 augusti.

Fick en fråga om träningsmatcher. Ja, de flesta är preliminärt klara. Lutar åt att det blir sex eller sju matcher, främst mot division I-lag och bra division II-lag. När datum och motståndare är spikade, så kommer dessa att läggas ut på hemsidan. Förmodligen under nästa vecka. Några av de lag som vi ser ut att komma möta är Kallinge/Ronneby, Motala, Skara och Grästorp.

Sista träningen innan sommaren blir nåt alldeles extra

I kväll kör a-laget den sista träningen innan fyra veckors sommaruppehåll och vad jag har hört så är det planerat för ett alldeles extraordinärt träningspass i kväll...:-)
Uppehåll är förresten helt fel ord att använda, för vad det handlar om är att var och en sköter sin träning individuellt under juli.
Måndag 2 augusti drar vi sedan igång på allvar med 4-5 gemensamma pass i veckan. Förhoppningen är sedan att kunna gå på is i början av vecka 34 (diskussion pågår med kommunen om detta).

RSS 2.0