Hjalmarsson till Asplöven! Eller, inte...? Eller...?

I dag gick Asplöven ut med uppgiften att man har gjort klart med Gislaveds högpresterande poängkung Erik Hjalmarsson. Dock hade man visst glömt att kolla med klubben som spelaren i fråga är kontrakterad av.

Så här skriver GSK:s ordförande, Mattias Runesson, i ett meddelande nu i eftermiddag:

"Under dagen har det framkommit uppgifter som säger att Erik Hjalmarsson är klar för spel i Asplöven, detta är något som vi inom klubben kan dementera.

Erik har under dagen framfört en önskan om att få bryta sitt kontrakt med Gislaveds SK då hans vilja är att spela för Asplöven resten av säsongen.

Gislaveds SK har inte gått med på denna begäran och oavsett vad Asplöven presenterar för nyheter på sin hemsida är Erik en GSK spelare tills dess att vi inom klubben väljer att skriva över honom på någon annan klubb.

Att man som spelare har önskemål om att gå till en annan klubb har vi inom föreningen full förståelse för. Men vi som förening måste se till våra egna intressen i första hand och då tro att vi släpper vår poängkung utan skälig ersättning faller på sin egen orimlighet.

Den klubb som önskar lösa Erik ifrån sitt gällande kontrakt bör kontakta/förhandla med Gislaveds SK innan man presenterar honom som en nyårsbomb."

Camp Nou från utsidan var det närmaste jag kom!

Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, England, Tyskland, Frankrike, Monaco, Italien, Spanien, Holland, Belgien, Schweiz, Österrike, Polen, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien, Grekland, Jugoslavien, Ungen, Cypern, Marocko, USA, Egypten, Förenade Arabemiraten, Singapore och Indonesien.
Visst har man varit på en hel del ställen i världen och sett mycket. Men vad som slog mig är hur ynkligt usel jag har varit på att se högklassig idrott utomlands.

IndyCar i Denver (och skridskoåkning i Pepsi Center) samt Mallorca-Bilbao i La Liga är sannerligen inte mycket att skryta med. Och allt är egentligen tidigare flickvänners och nuvarande hustruns ”fel”, vilka samtliga har noll intresse för sport (skillnaden mellan ”bowling” och ”icing” är för dem obefintlig). För alla resor har de varit med på – ja inte samtidigt förstås - förutom just på jobbresan till Denver och golfveckan med grabbarna på Mallis. Och vips vad man då plötsligt växlar upp idrottsintresset.

Under hösten bilade jag och kära frun runt i Toscana en vecka. Här pekade vägskyltarna mot orter som Pisa, Siena, Livorno, Florens och Empoli? Så vad gör man? Jo, kör förbi och kollar vingårdar i stället. Självklart hade vi det ofattbart härligt, men när jag tänker på det i efterhand så oroar det mig en del. Jag, som ser mig själv som en av norra Europas största sportnördar, försökte inte ens förhandla fram ett besök på en futtig Serie-B-match i Empoli?

Samma sak under tågluffaråren. Här besöktes Barcelona, Milano, Rom, Aten, Paris, Rotterdam, Warszawa, Wien, München och många andra metropoler. Nån sport? Nix! Camp Nou från utsidan var det närmaste jag kom.

Fotbolls-EM 2008. Stadion Wals-Siezenheim i Salzburg, Grekland-Sverige. Medbjuden av en samarbetspartner och det här skulle bli min revansch. Riktigt flådig resa med VIP-platser, middagar, boende, träffa laget etc. Jo, tjena! Halsfluss och 40 graders feber två dagar innan avresan och jag fick se Zlatan och Petter Hanssons mål hemma från tv-soffan.

Mitt nyårslöfte till mig själv är därför att under året besöka minst ett högklassigt sportevenemang utomlands. Och då ska hustrun med!

Nytt år och nya utmaningar. På onsdag drar Allettan igång. Sjukt kul. Karlskrona verkar invadera Vimmerby ishall med bortåt 500 personer. Om du inte har skaffat ditt Allettanabonnemang än, så är det nog dags. Du köper det på kansliet samt hos DressMann och Träffens Spelbutik. Rejält rabatterat, dessutom!

Som vanligt är VH nederlagstippat, men vi börjar vänja oss. Vi gavs obefintliga chanser att klara division 1. Grabbarna kontrade med att komma tvåa i serien. Nu ska vi ta vara på de få procents chans som ges oss att ta en av de fyra första platserna i Allettan. Varför inte börja den resan redan på onsdag hemma mot oslagbara KHK? 38 av 39 möjliga hemmapoäng i grundserien stärker oss i alla fall.

Men det är ju nästa år det. Nu njuter vi de sista timmarna av 2011. Själv fördriver jag dagen med att tillaga en Boeuf Bourguignon på rådjurskött samt Crème Brulée a l´Orange.

I dag ägnar vi också en extra tanke till de som lämnade oss under året. Inom den svenska idrottssfären var det bland annat Jonas Ernelind, Ricky Bruch, Sven ”Plex” Petersson, Assar Rönnlund, Kjell ”Hammaren” Johansson, Sven Tumba, Richard Holmlund, Arvid Andersson, Kurt Johansson, Ragnar Lundberg, Eilert ”Garvis” Määtää, Jan Svanlund, C-G Anderberg, Bertil ”Masen” Karlsson, Tore Sjöstrand och Stefan Liv.

Bland internationella sportprofiler som gick bort minns vi bland annat Sunday Bada, Joe Frazier, Jim Rathman, Sócrates, Peter Gethin, Flórián Albert, Marco Simoncelli, Dan Wheldon, Christian Bakkerud, Wade Belak, Rick Rypien, Mika Myllylä, Pauline Betz, Xavier Tondó, Matej Ferjan, Samuel Wanjiru, Derek Boogaard, Wouter Weylandt, Seve Ballesteros, Henry Cooper och Grete Waitz.

Gott nytt år och ta hand om varandra!


"Vimmerby känns intressant"

Som många säkert redan vet så var det Nackas poängkung, Björn Jonasson, som provtränade med Vimmerby Hockey i går. Jonasson är en smart och kreativ ytterforward, som kommer lämna Nacka nu under juluppehållet. Om 23-åringens karriär fortsätter i Vimmerby är dock inte klart ännu.
– Jag diskuterar med några klubbar som ska spela i Allettan. Vimmerby känns intressant och de verkar spela en rolig och offensiv hockey och det borde passa mig, säger Jonasson till Vimmerby Tidning i dag.
I fjol kom Björn Jonasson tvåa i skytteligan i division 1 D med sina 40 poäng på 27 matcher. Endast slagen av Nyköpings Fredrik Håkansson. I Allettan Mellersta vann sedan Björn skytteligan med sina 21 poäng på 14 matcher, närmast följd av bröderna Persson i Ore (Johan och Jonathan) samt Huddinges Vilhelm Åman-Stigart.
Den här säsongen kom han, med sina 28 poäng (14+14) på 21 matcher, på 13:e plats i skytteligan för div 1 D. Dock ska sägas att Nacka har haft det betydligt tuffare i år. Laget kom näst sista (nia) i serien och mäktade bara med 81 mål framåt. Dessutom drogs Björn med en del skador i inledningen av säsongen (krånglande ljumskar och bruten hand).

Seriekollegan Skövde breddar truppen med Skaras 21-årige center, Anton Gustavsson, som har snittat drygt en pinne per match i division 2 hittills den här säsongen. Anton har Skövde som moderklubb, men lämnade för Skara i fjol.

Grästorp har två finska spelare på provträning. Backen Janne Niva, 21, (RoKi) och forwarden Akseli Mattila, 23, (Kiekko-Laser) anlände i tisdags och har nu fyra dagar på sig att bevisa att de är värda en chans i Fortsättningsettan.

I början av december anlände Leksandsforwarden, Henric Andersén, som lån till Vita Hästen. I går blev det klart att han stannar i Norrköpingsklubben säsongen ut.
- Det är en bra spelare för oss. Han gjorde det bra när han spelade med oss och inne i gänget så att säga. Det är bra att han kom tillbaka, säger Vita Hästens tränare Sune Bergman till klubbens hemsida.

Mer Vita Hästen. 34-årige Henrik Höglund har formligen öst in poäng för sin nya klubb. I dag har Värmlands Folkblad en bra artikel om den "hetaste spelaren i division1". Du hittar den här.

.


De ligger bakom det mesta offensivt...

Som sagt, alldeles för mycket fritid under mellandagarna. Så här kommer mer statistik för er nördar som finns där ute. Den här gången handlar det om vilka spelare som (statistiskt sett) är mest betydelsefulla för sitt lags offensiva kraft. Med andra ord, hur beroende är egentligen de olika division 1-lagen av enskilda offensiva spetsspelare?

Ett annat sätt att tolka statistiken är att se hur giftiga dessa spelare är i förhållande till omgivningen i sitt lag. Eller så kanske somliga kan se det som ett tecken på hur pass usel bredden är som man har i offensiven.

Nåväl. Statistiken här nedan visar hur många procent av lagets totala målproduktion, som en enskild spelare har varit delaktig i (mål eller assist).

Ja, jag vet att det delas ut en massa dubbelassists och andra konstiga saker, men ändå ganska intressant statistik.

Värst är Söderhamns Robin Lindqvist. Han ligger bakom mer än hälften av lagets samtliga mål under den gångna division 1-säsongen. Av Söderhamns totalt 54 gjorda mål, har Robin svarat för åtta stycken samt passat till 20.

Ånge, Hedemora, Tierp, Gislaved och Olofström har tre spelare vardera på listan. Noterbart är att Hedemoras stjärntrio (Mattsson, Kapla och Andersson) samtliga ligger över 37 %. Bra eller dåligt? Spets eller bredd? Bedöm själva!

Bäst verkar forwardsbredden (alt. sämst verkar forwardsspetsen) i alla fall vara i Björklöven, Boden, Kalix, Clemensnäs, Östersund, Örnsköldsvik, Sollefteå, Kovland, Enköping, Visby/Roma, Arlanda, Huddinge, Järfälla, Kallinge-Ronneby och Mörrum. Dessa lag har inte någon spelare som kommer över 30-procentstrecket.

Högst procentsats i Vimmerby har Joacim Hedblad. Han parkerar på 36:e plats med sina 34,2 %.

I övrigt så har det ju ryktats om att en "poängkung" ska provträna med Vimmerby. Ryktet är sant och han finns med på kvällens träning. Han finns också med i listan här nedan. Så mycket kan väl avslöjas så länge...

Här är de division 1-spelare i landet som ligger bakom (mål eller assist) mer än 30 % av sina respektive lags mål (med reservation för räknefel och ev missade namn):

Plac

 

Namn

Klubb

Procent

1

 

Robin Lindqvist

Söderhamn

51,9

2

 

Linus Lundström

Nynäshamn

48,1

3

 

Fredrik Orrsten

Arboga

45,2

4

 

Jonas Lönn

Grästorp

45,0

5

 

Markus Gunnarsson

Mjölby

44,7

6

 

Johan Chang

Kramfors

44,3

7

 

Tomas Berlin

Tierp

42,3

8

 

Anders Lövdahl

Falun

41,9

9

 

Daniel Despotovic

Åker/Strängnäs

41,9

10

 

Axel Dahlgren

Pantern

41,8

11

 

Simon Hermansson

Nynäshamn

41,3

12

 

Zakarias Granlund

Teg

41,0

13

 

Alexander Kovalonok

Arboga

40,9

14

 

Eddie Davidsson

Mariestad

40,8

15

 

Daniel Wallén

Lindlöven

39,8

16

 

Peter Mattsson

Hedemora

38,9

17

 

Carl-Johan Sjögren

Kumla

38,3

18

 

Fredrik Sund

Hudiksvall

38,2

19

 

Jonas Kapla

Hedemora

38,1

20

 

Johan Skiöld

Pantern

38,0

21

 

Jesper Andersson

Hedemora

37,2

22

 

Erik Hjalmarsson

Gislaved

36,6

23

 

John Dahlgren

Mjölby

36,5

24

 

Jonny Ågren

Nybro (KHK)

36,3

25

 

Tobias Berlin

Tierp

36,1

26

 

Michael Danton

Ore

35,7

27

 

Rickie Berg

Njurunda

35,3

28

 

Henrik Höglund

Vita Hästen

35,2

29

 

Henrik Thegel

Asplöven

35,2

30

 

Johan Viktorsson

Tierp

35,1

31

 

Björn Jonasson

Nacka

34,6

32

 

Eric Przepiorka

Olofström

34,5

33

 

Markus Matthiasson

Helsingborg

34,5

34

 

Thomas Fahlqvist

Olofström

34,5

35

 

Michael Wallén

Värmdö

34,3

36

 

Joacim Hedblad

Vimmerby

34,2

37

 

Jonathan Lindroth

Falun

34,2

38

 

Sasu Peltomaa

Ånge

34,2

39

 

Alexander Holmberg

Asplöven

34,1

40

 

William Keenan

Kramfors

34,0

41

 

Stefan Thellberg

Gislaved

33,8

42

 

Marcus Eriksson

Vita Hästen

33,8

43

 

Andreas Elofsson

Nybro (KHK)

33,8

44

 

Simon Östlund

Söderhamn

33,3

45

 

Patric Kristiansson

Tranås

33,3

46

 

Jonathan Lundqvist

Vallentuna

33,3

47

 

Svante Broström

Ånge

33,0

48

 

Joakim Fredriksson

Kiruna

32,6

49

 

Martin Johansson

Surahammar

32,5

50

 

Stefan Eriksson

Åker/Strängnäs

32,5

51

 

Johan Ohlsson

Borlänge

32,4

52

 

Fredrik Håkansson

Nyköping

32,2

53

 

Marcus Waldehagen

Kristianstad

32,2

54

 

Jens Svensson

Kristianstad

32,2

55

 

Casper Carning

Kungälv

32,1

56

 

Ted Jokiniemi

Grästorp

31,9

57

 

Lars Trygg

Skövde

31,7

58

 

Christian Magnusson

Karlskrona

31,7

59

 

Emil Georgsson

Vimmerby

31,6

60

 

Marcus Halvarsson

Härnösand

31,4

61

 

Tobias Sjödin

Härnösand

31,4

62

 

Christoffer Lindholm

Nyköping

31,3

63

 

Daniel Olofsson

Piteå

31,2

64

 

Jonas Pontusson

Mariestad

31,1

65

 

Andrew Fournier

Olofström

31,1

66

 

Simon Mitman

Gislaved

31,0

67

 

Markus Persson

Hudiksvall

30,9

68

 

Fredrik Sandström

Teg

30,8

69

 

Jesper Larsson

Ånge

30,4

70

 

Niklas Wentzel

Halmstad

30,4

71

 

Kim Sunna

Kiruna

30,2

72

 

Niklas Nooni

Lindlöven

30,1

 

 


Grattis Vita Hästen till Allettan-segern!

Vad göra när man har alldeles för mycket tid över under julhelgen? Jo, självklart att ytterst subjektivt och ovetenskapligt ta reda på hur Allettan kommer att sluta. Detta gjordes genom att vi (jag och tre, vid tillfället, halvsliriga kompisar) betygsatte de åtta Allettanlagen utifrån tio olika kriterier. Sedan räknades den totala placeringspoängen samman. Och som sagt, vi gör absolut inte anspråk på att beskriva oss som vare sig objektiva, rättvisa eller riktiga - även om vi försökte så gott vi kunde. Så här blev det i alla fall (med reservation för ev räknefel):

Målvakt

   

1. Vita Hästen

   

2. Kristianstad

   

3. Vimmerby

   

4. Karlskrona

   

5. Mariestad

   

6. KRIF

   

7. Olofström

   

8. Skövde

   
     

Backar

   

1. Kristianstad

   

2. Vita Hästen

   

3. Karlskrona

   

4. KRIF

   

5. Vimmerby

   

6. Olofström

   

7. Skövde

   

8. Mariestad

   
     

Forwards

   

1. Vita Hästen

   

2. Olofström

   

3. Karlskrona

   

4. Vimmerby

   

5. KRIF

   

6. Mariestad

   

7. Kristianstad

   

8. Skövde

   
     

Powerplay

   

1. Vita Hästen

   

2. Karlskrona

   

3. Olofström

   

4. Vimmerby

   

5. Mariestad

   

6. Skövde

   

7. KRIF

   

8. Kristianstad

   
     

Boxplay

   

1. Mariestad

   

2. Vita Hästen

   

3. Olofström

   

4. Karlskrona

   

5. KRIF

   

6. Kristianstad

   

7. Skövde

   

8. Vimmerby

   
     

Bredd över fyra femmor

1. Kristianstad

   

2. Vita Hästen

   

3. Karlskrona

   

4. Vimmerby

   

5. Olofström

   

6. KRIF

   

7. Mariestad

   

8. Skövde

   
     

Spetskompetens

   

1. Olofström

   

2. Vita Hästen

   

3. Karlskrona

   

4. Kristianstad

   

5. KRIF

   

6. Vimmerby

   

7. Skövde

   

8. Mariestad

   
     

Rutin

   

1. Karlskrona

   

2. Vita Hästen

   

3. KRIF

   

4. Kristianstad

   

5. Mariestad

   

6. Olofström

   

7. Skövde

   

8. Vimmerby

   
     

Tränare

   

1. Vita Hästen

   

2. Vimmerby

   

3. Kristianstad

   

4. Olofström

   

5. KRIF

   

6. Mariestad

   

7. Skövde

   

8. Karlskrona

   
     

Publikstöd

   

1. Karlskrona

   

2. Kristianstad

   

3. Skövde

   

4. KRIF

   

5. Vimmerby

   

6. Olofström

   

7. Mariestad

   

8. Vita Hästen

   
     
     

Och så här slutar då alltså Allettan:

1. Vita Hästen

22

placeringspoäng

2. Karlskrona

32

 

3. Kristianstad

38

 

4. Olofström

43

 

5. Vimmerby

49

 

6. KRIF

50

 

7. Mariestad

58

 

8. Skövde

68

 

 


VH får leka vidare i Astrid Lindgrens Värld

Jag kan bara inte låta er undgå den här djuplodande analysen. KauKau-bloggaren tippar Vimmerby som åtta i Allettan. Motiveras bland annat på följande sätt:

”Nu blir det dock helt annan hockey. Den gamle forne storbloggaren (Georgsson) får nog finna sig i att nu är det slutlekt. Ska man leka mer, ja då blir det i Astrid Lindgrens Värld och inte på hockeyplanen. Vimmerby kan säkert sprattla lite i början av Allettan men sedan är det slut."

Trots att vi inte har i Allettan att göra får vi då hoppas på att det där sprattlet kommer i den absoluta ”början”, redan den 4 januari.

Du hittar videon här (inlägg 364, del 1 av 8). Och missa för allt i världen inte kommande avsnitt i den här såpan. Avsnitt två (plats sju, inlägg 365) är redan släppt.

OBS: Dra ner diskanten och slå gärna på echo-filtret, om du har något.


Uppdatering av gamla "nyheter"...

Har legat sjuk några dagar, så jag får väl uppdatera lite vad som har hänt under tiden. Säkert har många av er läst dessa ”nyheter” någon annanstans.

Häromdagen fyllde Black Bugs (Karlskronas supportergrupp) den första bussen till Allettanpremiären borta mot Vimmerby den 4 januari. Den andra bussen är på gång…

Olofström var ettans offensivt vassaste lag under säsongen och det vimlar av spetskompetens i samtliga kedjor. Däremot har deras försvar ifrågasatts en hel del. Vad göra? Jo, värva ytterligare en stjärnforward, så klart. Ty, anfall är ju bästa försvar! Den 25-årige ECHL-forwarden, kanadensaren Tim Crowder, kommer närmast från Greenville Road Warriors.

21-årige forwarden Stefan Söder inledde säsongen i Djurgården. För att få mer speltid lånades han ut till Västerås, men även där hade han svårt att finna sig tillrätta. Häromdagen gjorde Kallinge-Ronneby klart med den spelskicklige Hammarbyprodukten.

Surt att Djurgårdsstjärnan Pontus Åberg tvingas kasta in handduken och inte kan spela JVM (axelskadad). Ska dock bli riktigt spännande att se Huddingefostrade Timråkillen, Jeremy Boyce, ersätta. Kommer köra skiten ur många motståndare.

Dragskott.nu har gått igenom alla lag i Allettan Södra och har kommit fram till hur serien kommer sluta.

Detsamma har bloggen om Allettan Södra gjort.

Liksom Hästens bloggare, AfterIce.

Folkbladets hockeybloggare, Johan Adamsson, summerar året och delar ut en massa ”årets-priser”. Ett extra grattis till Vikke Allvin för ett fint omnämnande!

Kycklingfilé med julmustsås när kompisar kommer på middag i kväll. Svårt att släppa julen helt...


Du tillönskas en sådär lagom god jul...

Maten avklarad, nu väntar tomteuppdrag för mig och yngste sonen. I år känns det som att julen är sådär lagom god. Lagom mycket käk, lagom med klappar, lagom med folk i huset, lagom mycket Kalle på tv:n, lagom mycket julöl och snaps (än så länge i alla fall).

Hur kul som helst att en av årets höjdare snart inleds. Junior-VM känns verkligen som det enda riktiga världsmästerskapet i hockey.

Har legat däckad i förkylning, feber och skit några dagar. Lovar bättring på bloggfronten nu efter jul.

Missa inte bloggproffset Mikael Mjörnbergs överfulla säck med musikaliska julklappar till landets hockeylag, bland annat till Vimmerby Hockey. Läs det här.

God jul på er alla. Så där lite lagom god...


Vita Hästen favorit till Allettan-segern

I dag släppte Svenska Spel oddsen för den kommande Allettan. Och det är lag från E-serien i både topp och botten. Vita Hästen oddsätts som favorit, medan Mariestad, Vimmerby och Skövde samsas i slutet av listan.


Vita Hästen

2,10

Kristianstad

4,50

Karlskrona

6,00

Olofström

7,50

Kallinge

13,00

Mariestad

15,00

Vimmerby

17,00

Skövde

20,00

.


Karlskrona hemma i premiären

I dag offentliggjordes det preliminära spelschemat för Allettan (ska fastslås vid telefonmöte på tisdag). Och Vimmerby har fått en helskön inledningen. Eller vad sägs om Karlskrona hemma, Vita Hästen borta och Olofström hemma?

Här har du Vimmerbys matcher i Allettan:

Onsdag

04-jan

19:00

 

Vimmerby

- Karlskrona

Fredag

06-jan

16:00

 

Vita Hästen

- Vimmerby

Söndag

08-jan

16:00

 

Vimmerby

- Olofström

Onsdag

11-jan

19:00

 

Mariestad

- Vimmerby

Söndag

15-jan

16:00

 

Vimmerby

- Kallinge-Ronneby

Onsdag

18-jan

19:00

 

Vimmerby

- Skövde

Söndag

22-jan

16:00

 

Kristianstad

- Vimmerby

Onsdag

25-jan

19:00

 

Karlskrona

- Vimmerby

Fredag

27-jan

19:00

 

Vimmerby

- Vita Hästen

Söndag

29-jan

16:00

 

Olofström

- Vimmerby

Onsdag

01-feb

19:00

 

Vimmerby

- Mariestad

Söndag

05-feb

16:00

 

Kallinge-Ronneby

- Vimmerby

Onsdag

15-feb

19:00

 

Skövde

- Vimmerby

Söndag

19-feb

16:00

 

Vimmerby

- Kristianstad

.


Jocke Ovetjkin får både ros och pris

Norrlands "Hemmingway" både hyllar och prisar "Ettans Ovetjkin":
http://www.nsd.se/blogg/bloggare.aspx?blogg=4873812

IK Oskarshamn lånar Joacim Hedblad

Till morgondagens allsvenska match mot Tingsryd lånar IK Oskarshamn in Vimmerby Hockeys forward, Joacim Hedblad.
- Då vi har spelare borta på grund av skador, landslagsuppdrag och European Trophy tar vi chansen att dels förstärka truppen tillfälligt och dessutom i skarpt läge få se en spännande forward i Joacim Hedblad, som varit en viktig del i Vimmerbys framgångar under hösten.
- Poängstark, kreativ och skridskoskicklig. Intressant att se honom i en tuff drabbning. Det handlar om ett tillfälligt lån över matchen mot Tingsryd, säger IKO:s tränare Fredrik Söderström till IKO:s hemsida.

Notering: För mindre än en vecka sedan spelade Jocke Hedblad och Jesper Olsson tillsammans i Vimmerbys förstakedja i division 1. I morgon möter de varandra i Allsvenskan.

Nu stänger vi av motorn...

Känns som att hela division 1 har gått på tomgång i flera veckor. 10-2 mot Grästorp i kväll är ytterligare ett exempel på det. Nu stänger vi av motorn och varvar upp på allvar igen efter jul.

Dock:
1) 38 av 39 möjliga poäng och +47 i målskillnad på hemmaplan. Schysst höst i Vimmerby ishall!
2) 16 poäng av den nykomponerade förstakedjan i kväll. Det funkar!
3) 5+20 på genomsnälle Petrus Olivestam. Har det hänt förr?

Först noterades Pelle Ström för 8-1 målet. Felaktigt, visade det sig (tack Vikke) tyvärr. Hade verkligen unnat honom det. Men - Pelle har tagit enorma kliv den här säsongen och lär vara inne som ordinarie på sex backar snabbare än någon kan ana.

Real Västervik fortsätter att vinna i division 2. I kväll blev det 6-2 hemma mot Åseda. Och snart anländer ytterligare ett par monsterspelare. Ser verkligen fram emot division 1-derbyna nästa säsong. Vilken boost för hockeyn i norra länet!

Abstinens när twitter laggar. Lika bra att gå och lägga sig!

"Hemmasviten är en stor motivationsfaktor"

VH-tränaren Anders Spaak inför kvällens hemmamatch (höstsäsongens sista) mot Grästorp:

"Visst skulle man kunna se den som en match som finns med i spelschemat och bara måste spelas av. Men vi har vår fina svit som obesegrade på hemmaplan att spela för. Det kommer vara en tillräckligt stor motivationsfaktor. Dessutom har vi de 600-700 personer, som betalar entré för att se oss spela bra hockey, att tänka på. Vi måste fortsätta bjuda på underhållning.
Jag tycker att vi är ett bättre lag än Grästorp, så säsongens första hemmaförlust ska verkligen inte behöva komma i kväll. Det vore både försmädligt och förargligt."

På spelarfronten:
- Jesper Ohlsson är inte med i kväll utan kommer att spela med Tingsryd fram till jul. Hur det blir därefter är ännu oklart.
- Calle Brattenberger gör eventuellt comeback efter sin skada.
- Unge backen Pelle Ström har imponerat på träningarna och kommer säkert få speltid.

Schelin-kusinen till Skövde

Det har varit en rejäl dragkamp om Rasmus Schelin, forwarden som lämnade Vita Hästen p.g.a. motivationsbrist för nån vecka sedan och sedan dess har tränat med Motala. Hårdast drog Skövde IK, som på tisdagen fick Rasmus signatur längst ner på kontraktet. Grattis till en bra värvning och till en bra ersättare för långtidsskadade Andreas Jensen.

Dessa ungdomar - och gubbar...

Ungt:
VH-fostrade backen Linus Hultström, framgångsrik förstaårssenior i allsvenska Oskarshamn (utlånad från Linköping och som för övrigt krutade in 2-0 i IKO:s segermatch mot Västerås i kväll), kallas hem till LHC. "Lill-Hulta" ska med till European Trophy-slutspelet i Salzburg i slutet av veckan. Där väntar tre matcher på tre dagar.

Ännu yngre:
Åsedas 15-årige back, Emil Johansson, är en av de största talanger som har kommit fram under de senaste åren i vår trakt. I dag gjorde han premiär för U16-landslaget i Nordic Cup på Åland. Killarna med de tre kronorna på bröstet vann mot hemmalaget Finland med hela 9-2. Tyvärr ådrog sig Emil en skada i matchen (se kommentar).
 
Övermoget:
Dagens stora nyhet: Lasse Anrell går i pension. Önskar verkligen att jag kunde säga "fan, vad tråkigt".

Onödigt krångligt seriesystem

Massor med matcher, tuffa spelscheman, trötta spelare och svår planering. Hade det verkligen inte varit lättare att de kommande Allettanlagen, som redan har mött varandra under säsongen, hade tagit med sig poängen till Allettan i stället? Kan vi ändra det lite snabbt?
Objektiv? Nej!
Allvarlig? Nja...!
Men så här hade i så fall serien sett ut just nu:

1

 

Vimmerby

9

6

1

2

38-28

20

2

 

Vita Hästen

9

5

3

1

39-19

19

3

 

Kristianstad

8

5

2

1

29-21

19

4

 

Olofström

8

4

2

2

23-25

14

5

 

Kallinge

9

2

3

4

29-32

12

6

 

Skövde

9

1

3

5

21-35

8

7

 

Mariestad

9

1

3

5

25-38

7

8

 

Karlskrona

9

1

3

5

20-23

6Vad vill jag då säga med detta? Jo, att våra svaga slutomgångar inte betyder ett skit. Vi är bäst när det gäller och bäst mot bra motstånd!

.

De är de största överraskningarna i svensk hockey

Hockeybloggen dragskott.nu rankar den här säsongens fem främsta positiva överraskningslag i svensk hockey (Elitserien, Allsvenskan och Division 1).

I förrgår presenterades Brynäs som nummer fem, i går blev Kallinge-Ronneby utsedd till fyra och i dag tillkännagavs lag nummer tre på listan. Gå in och läs här!

Det där twittrandet...

Mjölby Hockeys back, Victor Carlsson, på twitter i går kväll: ”Kassaskåps säker vinst! Inte imponerad av Vimmerby någonstans. #slagpåseiallettan”

Mjölby Hockeys Leroy Eklöw på twitter: ”Tre pinnar mot ett lag som inte hade något att spela för. Men lika skönt ändå. Nu tar vi natt. #vimmerbykommerblislagpåsevarsåsäker

Dragskotts-bloggaren John Vikberg på twitter i går kväll: ”Vimmerby vinner när de behöver vinna, Mjölby vinner när det är för sent att vinna…”

Mikael Mjörnberg på twitter: ”När folk diskuterar i två dygn kring om ett lag var bra eller inte i en träningsmatch kan man tycka att de borde ha bättre saker för sig.”

Mariestad får stryk av Gislaved, Skövde får stryk av Arboga, Vimmerby får stryk av Mjölby och Kallinge får stryk av Nybro. Är det bara jag som inte ser nåt speciellt konstigt i det?

Twitter är på det stora hela ett fantastiskt medie. Fascinerande dock hur aggressiva en del människor orkar, har tid och tycker sig ha rätt att vara mot allt och alla. Hos många verkar allt vad ödmjukhet, distans och perspektiv försvinna så fort de får se ett tangentbord. Självklart ska det hetsas lite (som inläggen jag citerade ovan), men under twitter- och bloggeran har man tyvärr stött på allt för många människor som både offrar sin egen heder och andras integritet - allt bara för att bli mer lästa.

I dag spelar Lokomotiv Jaroslaw sin första tävlingsmatch efter den ohyggliga flygkatastrofen. Apropå om att sätta saker i sitt rätta perspektiv…

2 mille i månaden i fyra år (totalt 109 miljoner). Tänk att Sverige har fått fram en kille som är så bra på att kasta bollar i en korg.


Tur att det inte gäller nå´t...

Mjölby-Vimmerby 6-2 (2-0, 2-0, 2-1) i kväll. Känns väl inte direkt som någon jätteöverraskning. Olivestam och Casselstrand målskyttar. 25-25 i skott.

Det känns ganska skönt att vi är klara för Allettan sedan ett antal omgångar tillbaka. För det hade inte varit kul med de senaste matchernas resultat (Mjölby 2-6, Vita Hästen 0-6, suddenseger mot Tranås samt Gislaved 4-6)  om det hade gällt något för vår del. Å andra sidan kanske man till viss del kan härleda resultaten till just detta - att det som sagt inte har gällt något.

Hur många gratis inbjudningar från Skövde har Tranås nobbat i slutet av säsongen? SIK har bara två trepoängare på de sju senaste matcherna, men Tranås har under tiden lyckats förlora mot lag som exempelvis Grästorp, Gislaved och Kumla. Idag spelade Arboga definitivt bort Tranås från Allettan genom att vinna borta med 4-3. Skövde då? Jodå, de förlorade igen. Den här gången hemma mot Kumla (4-5). Trots allt lever slaget om den sista Allettanplatsen in i sista omgången - åtminstone i teorin. Arboga och Skövde möts. Det skiljer tre poäng mellan lagen men Arboga måste också ta in 25 mål. Arbogaseger med 13 mål krävs alltså... Och visst, det kommer inte att hända, men Skövde kan verkligen skatta sig lyckligt över att de trots en bedrövlig avslutning av serien, där de har haft allt i egna händer i nästintill varje omgång, får den fjärde platsen till Allettan lite till skänks.

Gislaveds seger över Mariestad (6-3) gör att vi, trots storförlusten mot Mjölby, i det närmaste är klara serietvåor. Mariestad ligger tre poäng och 13 mål efter inför slutomgången på onsdag. Bra jobbat nykomlingarna!

Pontus Thuresson, målis i Vimmerby, måste vara en av de spelare i ettan (alla kategorier) som har högst poängsnitt i förhållande till spelad tid. I dag byttes han in i i den andra perioden (han hade dessförinnan stått 29 sekunder i ettan) och noterades för en assist till Cassels 6-2-mål.

Grästorp hemma i sista omgången på onsdag. Ska VH gå genom serien med idel segrar i hemmahallen?

Grästorps tränare får gå

För ett par vckor sedan fick han "tjänstledigt". I dag blev tjänstledigheten permanent. Conny Magnusson får nämligen lämna tränarjobbet i Grästorp med omedlbar verkan. GIK:s officiella uttalande lyder:
"På grund av frustrationen som uppstod mellan Conny och spelarna efter skriverierna i NLT har vi trots att vi har försökt inte lyckats lösa den uppkomna situationen. men vi skiljs åt som de bästa vänner. Vi arbetar nu en lösning för fortsättningsettan."

Västerviks IK och hockeyfantasten, företagaren, sponsorn och profilen, Mikael Fahlander, slår sin påsar ihop. Fahlander kommer initialt att hjälpa klubben med den supporterspelare som ska in. Förhoppningsvis är detta ett samarbete som kan utvecklas. Tungt!

Tidigt jullov, Vimmerby Hockey?

Mjörnberg är (fullt rättivst) inte nådig mot Vimmerby Hockey i kväll:

"Vimmerby har visst bestämt sig för att gå på tidigt jullov. Det håglösa, initiativlösa och trötta lag som visade upp sig och skåpades ut idag var mil ifrån dem som visade upp sig under senaste besöket i Himmelstalundshallen. "
Läs inlägget här: http://www.hockeysverige.se/blogg/mjornberg#comments

"Vita Hästen är ett riktigt bra lag"

Pratade med VH-tränaren Anders Spaak alldeles nyss. Han var självklart inte helt nöjd med sitt eget lags insats, men berömde samtidigt Vita Hästen rejält:

"Jag tycker att vi var med bra fram till 1-0. Sedan kom 2-0 snabbt därefter och då försvann allt av vårt spel. Vi borde ha haft tillräckligt med motivationsfaktorer med oss, men det hade vi inte. Efter 2-0 kändes det helt enkelt uppgivet.

Vita Hästen är ett riktigt bra lag. De håller ihop defensiven suveränt och är sylvassa framåt. Jag är verkligen tveksam till om det finns något lag i den kommande Allettan som kommer att rå på dem i långa loppet.

Vi sög oerhört mycket energi ur vår trupp fram tills dess att vi blev klara för Allettan. Därefter har det känts lite som att luften har gått ur oss. Det märks mentalt att vi inte är på samma nivå, vi orkar helt enkelt inte mobilisera krafterna. Egentligen är det inget konstigt med det. Vi ska vara som bäst när Allettan drar igång igen och då har vi också alla skadade spelare tillbaka.

Samtidigt ska man komma ihåg hur orutinerat vårt lag är. Mer än halva vår trupp var juniorer eller förstaårsseniorer i fjol. I kväll mötte vi ett lag vars halva trupp var elitspelare i fjol.  Våra unga killar drar lärdom av varje byte de får spela på den här nivån.

Som tränare försöker jag se varje dag som en ny möjlighet och ha fokus på det som ska komma härnäst. Så nu är det träning torsdag, ledigt fredag, träning lördag och match söndag som gäller. Ikväll mötte vi ett riktigt bra division 1-lag, som förmodligen hade varit topp-sex i Allsvenskan med det här manskapet. Det är ingen katastrof att förlora mot dem."


Vimmerby nollat av Vita Hästen

Vita Hästen-Vimmerby Hockey 6-0 (2-0, 3-0, 1-0)
Skott:
 51-16 (21-3, 16-8, 14-5)
Utvisningar, Vita Hästen: 2x2 min. Vimmerby 4x2 min.
Publik: 877

Första perioden:
1-0 (15:43) Jesper Samuelsson (Marcus Eriksson)
2-0 (17.06) Johan Erkgärds (Markus Jonsson, Jimmy Andersson)
Utvisningar: Inga
Skott: 21-3

Andra perioden:
3-0 (08:55) Dan Björkman (Niklas Ottosson, Henrik Tång)
4-0 (13.45) Henrik Andersén (Johan Erkgärds, Stefan Erkgärds), sp 5/4
5-0 (19.24) Joakim Peterson (Sebastian Harrysson)
Utvisningar, Vita Hästen: 2x2 min. Vimmerby: 2x2 min
Skott: 16-8

Tredje perioden:
6-0 (17:17) Gustaf Gardell (Dan Björkman, Mike Beck)
Utvisningar, Vimmerby: 2x2 min
Skott: 14-5

---------------------------------------------

Första perioden:


04:13 Pigg matchinledning med högt tempo. Böljande spel, utan några jättechanser från något håll. Vita Hästen känns lite hetare offensivt.

06:03 Farlig styrning av Georgsson precis framför hemmamålvakten. Målvaktsblockering.

08:02 Bra chans för hemmalaget. Styrning precis utanför.

10:10 Farlighet för Vimmerby, Hästen vände spelet och kom i friläge. Bra räddning av Robin andersson. 

13:16 TV-plockning av Robin Andersson på direktskott från blå linjen. Snyggt värre!

14:50 Ena linjedomaren knockad mot sargen, precis vid Hästens avbytarbås, av Jocke Hedblad. Uppe på benen igen.

15:00 Snäll och publikfriande hockey. Högt tempo, mycket skridskoåkning och rent spel.

15:43 1-0 Vita Hästen. Vimmerby har full kontroll på pucken i egen zon, ger bort den och Jesper Samuelsson får stå helt fri och raka in en retur. Uhhh, vilken bjudning.

17:06 2-0. Otroligt billigt mål igen. VH står och sover i egen zon när man bara kan ta hand om pucken. Hästen tackar, tar hand om den istället och fri framför mål får Johan Erkgärds skicka in puckeni nättaket.

20:00 Spelmässigt hyfsat jämna första 15 minuter men hemmalaget är vida mycket effektivare, vassare i offensiv zon, kommer enklare till avslut och brutalt hänsynslösa att utnyttja Vimmerbys försvarsmisstag. Hästen klart bättre sista fem minuterna, då det stundtals var spel mot ett mål. Vimmerby snurrar i hörnorna då man är inne i anfallszon, utan att komma till några egentliga farligheter. Samtidigt ska sägas att Vita Hästens defensiv är mycket bra.

Övriga resultat efter första perioden:
Skövde-Gislaved 0-1
Mariestad-Mjölby 2-2
Kumla- Tranås 1-1
Arboga-Grästorp 0-0

---------------------------------------------

Andra perioden:

01:06 Matchens första utvisning. Harrysson i Hästen trippar en VH-spelare. Lite billigt. Tredjefemman inne för Vimmerby.

02:20 Förstafemman inne. Modigs fick halvchans på direktskott. VH tar sig in i zon men tappar den direkt.

03:06 Hästen fredar sitt mål ganska enkelt under utvisningen. Icing från Hästen precis n'är de blir fullt lag.

03:19 De spelar Habba Habba Zot Zot i högtalarna. Nån som kommer ihåg den? :-D

04:19 VH har flyt när domaren missaren situation som borde ha varit trippingutvisning. Bra räddning av Robin Andersson därefter.

05:17 Luktar kompensation lång väg, men VH hade nog samlat ihop till den utvisningen. Shawn Snider två minuter för cross checking.

06:45 Hästen pressar VH rejält i pp. VH ut ur zonen.

07:17 VH fulltaligt. Hästen naglar sig fast i offensiv zon. Om det fortsätter så här, kommer skottstatistiken bli något likande det som den blev i första. VH har sammanlagt fyra skott på mål på i stort sett en halv match...

08:55 3-0 till Hästen. Dragskott från blå som Dan Björkman styrde in. Helt otagbart för Robin Andersson. Klasskillnad just nu.

09:16 Jimmy Andersson åker ut för hakning. Numerärt överläge för VH. En chans att komma in i matchen.

09.35 Emil Georgsson har helt öppet mål, men Hästens målvakt gör en fenomenal sidledsförflyttning och benparad.

10:30 Hemmalaget får applåder för sitt spel i numerärt underläge. VH kommer ingenstans.

10.56 Casselstrand tråcklar sig igenom. Bra mv-räddning.

11:20 Vimmerby kommer 3-mot-1 men mv räddar Alexander Andersson backhandavslut.

12.33 Hästens andrakedja med Höglund-Samuelsson-Ericsson är vassa i varje byta.

12:54 VH:s Patrik Bengtsson utvisad för hakning.

13:30 Vimmerby helt uppsnurrat.

13:45 4-0. Leksands-förvärvet Henrik Andersén gör mål i sin debut. Kommer helt fri med Robin Andersson i kontring (i pp) och skickar in pucken lågt till höger om Robin Andersson.

15:22 Vimmerby kommer verkligen ingenvart. Klasskillnad just nu. Häst känns taggat. De mal ner Vimmerby. VH är långt ner i egen zon - måste flytta fram positionerna. Hästen mer fysiskt.

16:00 VH kommer 3-mot-2 men återigen vass räddning av mv i Hästen.

17:50 Stundtals pinsamt enkelt som Vita Hästen får etablera tryck i Vimmerbys zon. Jesper Samuelsson tar pucken i egen zon, vickar sig igenom ett helt försvar och så är det återigen tryck och målchans i Vimmerbys zon.

19.24 5-0. Återigen ett billigt mål. Hästens forward Jocke Petersson plockar upp pucken i egen zon, kommer in från dålig vinkel men lyckas få in ett handledsskott bakom Robin Andersson.

20:00 Nu känns det som att det mest handlar om att slå vakt om självförtroendet så gott det går och hålla nere siffrorna. Hästen är ruskigt bra. Vimmerby är inte det idag. Allt för många VH-spelare som viker ner sig mot ett allt för bra motstånd, helt enkelt. VH har inte släppt in mer än sex mål i någon match den här säsongen. Finns risk för att det blir mer i kväll.

Övriga resultat efter andra perioden:
Skövde-Gislaved 1-1
Mariestad-Mjölby 3-5
Kumla- Tranås 2-1
Arboga-Grästorp 1-0

---------------------------------------------

Tredje perioden:

00:00 Tredje perioden igång

03:20 Matchbilden ganska lik hur det har sett ut under resten av matchen. Kanske att Hästen har slagit av lite på gasen. Vad man slås mest över, när man ser den här matchen, är hur det kommer sig att Vita Hästen tidigare i serien har haft problem med någon av sina motståndare. Motivation?

06:07 Nåt av det mest spännande i kväll: 1100 kr i vinst på 50/50-lotteriet.

07:22 Puck out av Martin Modigs. Pp för Hästen.

08:16 Kvällens publiksiffra: 877.

08:38 Höglund i stolpen.

09:22 Vimmerby fulltaligt

09:45 Skövde leder med 4-1 och Tranås ligger under. Känns som att TAIF har fått både en och två extrachanser till den sista Allettanplatsen, men i kväll ryker den tredje. Allettanlagen från div 1 E kommer med all tänkbar sannolikhet blir Vita Hästen, Vimmerby, Mariestad och Skövde.

13:44 Jocke Hedblad ut två minuter för tripping.

15:44 Vimmerby fulltaligt. Händelselöst pp.

16:55 Drygt tre minuter kvar. Känns som att alla bara vill att det ska ta slut nu. Händer ingenting.

17:17 6-0. Två Hästen-spelare vandrar in i VH:s zon. Dan Björman droppassar till Gustaf Gardell, som skickar upp pucken i krysset från tekningscirkeln.

19.30 Hästen får stående ovationer av hemmapubliken.

20:00 Vimmerby helt utspelat och avklätt (51-16 i skott). Svårt att säga hur mycket det betyder. Bara att konstatera: Hästen var flera klasser bättre i kväll. Sanningen att säga så hade inte Vimmerby en enda riktigt vass målchans på hela matchen. Men som sagt. Betydelselös match, skador, motivation etc. Vi gör allt för att hitta förklaringar och framför allt bortförklaringar...:-) Grattis Hästen till en mycket imponerande insats! Jag tror att Vita Hästen är ytterligare ett par klasser bättre idag än man var då man slog Oskarshamn på försäsongen. Beware, F-lag!

Övriga resultat:
Skövde-Gislaved 4-1
Mariestad-Mjölby 6-7 e. förl.
Kumla- Tranås 3-2
Arboga-Grästorp 3-0


Kort inför kvällen

I kvällens seriefinal borta mot Vita Hästen mönstrar Vimmerby samma lag som i de senaste matcherna. Det innebär att Calle Brattenberger, Robin Ekström, Marcus Schelin, Jim Nordh och Andreas Rundgren fortfarande saknas på grund av skador.

Om du inte är på plats i Norrköping eller tänker se matchen på nätet, så hoppas jag kunna rapportera här på bloggen med jämna mellanrum.

Skadade spelare på is igen

Ljusning på skadefronten. Både Calle Brattenberger, Marcus Schelin, Andreas Rundgren och Jim Nordh har dragit på skridskorna igen och kör lätta träningspass. Det är inte omöjligt att någon eller några av dem kommer att spela någon match innan juluppehållet. Robin Ekström är inte tillbaka förrän till Allettan i januari.

Liverpool-fans rasar över utvisningen i går kväll, då LFC förlorade med 1-0 mot Fulham. Men vad förväntar de sig egentligen av en spelare som heter Spearing i efternamn?

Skövdes klassforward, Andreas Jensen, har haft en miserabel säsong. Först satte en knäskada stopp för spel. Nyligen kom han tillbaka och visade inte minst i matchen mot Vimmerby hur vass han är. Men nu är det dags igen. I derbyt mot Mariestad i söndags fick Jensen tas med ambulans från arenan. På sjukhuset visade det sig att vadbenet var av samt att ett ledband i foten var skadat. Jensen har opererats i dag och mycket talar nu tyvärr för att säsongen är slut för hans del.

Det har ju diskuterats mycket om hur division 1-serierna bör göras om. Mikael Fahlander, hockeyfantast och businessman, lanserade ett trevligt förslag på twitter i går:
”Efter jul: låt B-löven, A-löven, Vita Hästen, Vimmerby, K-stad, KRIF, O-ström och K-krona tillsammans med S-vall, Borås, T-ryd och A-tuna spela en rak serie hemma/borta där de två bästa spelar AS nästa säsong. Eller ännu hellre, låt fyra av dem spela AS samtidigt som Örebro och Västerås går upp i ES.”
Taget!


Vinn matchkod till morgondagens webbsändning

Har du inte möjlighet att se seriefinalen mellan Vita Hästen och Vimmerby på plats i morgon? Lugn! Matchen sänds på nätet. Gå in på Vita Hästens hemsida och köp den där. Ett ännu bättre alternativ är att vinna en matchkod till sändningen på Vita Hästen-bloggen After Ice. Gå in och tävla här: http://afterice.blogg.se/

Nybros två bästa klara för Karlskrona

Svaret på frågan i det senaste inlägget blev inte helt oväntat: Nybroduon. Att Elofsson och Ågren tog en time out i går när Vikings mötte KHK, misstänkte nog många var mer än en tillfällighet. I dag blev det så officiellt. Andreas Elofsson (10+16) och Jonny Ågren (14+14) har tillsammans gjort bortåt 700 matcher i Nybros tröja - i dag prestenterades de som Karlskronas två senaste nyförvärv.
Två relevanta frågor:
- Hur mycket kommer Vikings fans att häckla de båda överlojala trotjänarna efter det här? Ganska mycket, skulle jag tro, för det här tar tätt - just för att det är Elofsson och framför allt Ågren vi pratar om. Rättivst? Nej, egentligen inte! Förståeligt? Ja, absolut!
- Vilka tvingas nu lämna KHK? Skulle inte förvåna om kapable Patrik Ruiz är en av dem. Vilket sjukt fynd för någon annan klubb, som har möjlighet och vett att ta bättre hand om den högpresterande forwarden, i så fall.

Vilka är de två nya på KHK:s träning i kväll?

Det ryktas om att Karlskronas spelare kommer att få se två nya ansikten på kvällens träning. Undrar om det handlar om en Nybroduo eller om ett brödrapar från Malmö?

Första tanken efter gårdagens match var besvikelse - mest över att trepoängssviten på hemmaplan är bruten. Och att det kändes onödigt att tappa en pinne mot Tranås. Men självklart ska man vända på det. Vi är nykomlingar och har tagit 35 av 36 möjliga poäng i hemmahallen och har +39 i mål. Och vad ska det bli av detta när vi är på topp? För återigen knäpper grabbarna ett topplag på näsan. Detta trots att matchen inte gällde något för oss, trots att det nu är hårdträning som gäller, trots att vi hade fem högpresterande spelare borta (ja, jag vet att Tranås också var vingklippt av skador) och trots att alla bara läääängtar till 4 januari.

Kul att se Eric Johansson i går. Supermotiverad, hårt jobbande och börjar få rejäl fart under rören. Med lite tur kunde han ha klämt in två patenterade vansinnesskott. Ett tog i ribban och ett gjorde duktige målvakts-Dennis i Tranås en svettig plockning på.

Om nu bara centern Shawn Snider kan steppa upp lite i offensiven, så kommer andrakedjan bli ruskigt vass.

En svit bruten, en svit kvar...

3-2 efter förlängning mot Tranås och VH:s svit av idel trepoängare i Vimmerby ishall är bruten. Dock lever sviten "obesegrade på hemmaplan" fortfarande.

Det märks att VH inte har så mycket att spela för. Inte så att man agerar omotiverat men det räcker att gå ner några få procent för att straffas direkt. Känns på sina håll som att tankarna omedvetet far iväg till 4 januari.

Vad är det  med Vimmerby Hockey och andraperioder numer? Först Gislaved i onsdags. Sedan i kväll. Visserligen slutade mittperioden 0-0 i dag men det var stundtals bedrövlig hockey. Tempolöst och inte en pasning som gick rätt. Från båda håll, för den delen.

Allt hände under matchens sista tio minuter och det känns både snöpligt och onödigt att tappa 2-0.

Tranås var klart mer disciplinerat än när laget gästade Vimmerby senast och sett över hela matchen så var det inte orättvist att de fick med sig en poäng. Dock är laget på tok för uddlöst. Man tar mycket skott, från både möjliga och omöjliga lägen, men det blir sällan riktigt farligt. Nu är laget tre poäng efter Skövde, som har den sista Allettanplatsen, med tre omgångar kvar. Skövde, som åkte på storstryk i derbyt mot Mariestad i kväll, har Gislaved, Kumla och Arboga kvar att möta. Tranås har Kumla, Arboga och Mariestad.

Avslutningsvis det som tog udden ur föreställningen. I samband med VH:s 2-0-mål kastades en flaska från ståplatsläktaren. Den krossades mot plexiglaset och var på vippen att träffa en person i huvudet. För att inte alla kritiker ska få vatten på sina kvarnar bör det förtydligas att den skyldige var en rejält överförfriskad medelålders man, som INTE är medlem i Vimmerbys supportergrupp VH Ultras. Däremot var det personer ur VH Ultras, som pekade ut honom och ledde ner honom till polisen, som å sin sida grep mannen.


En kanadensare är inte alltid en kanadensare

Inför det förra stekheta derbymötet mellan Vimmerby och Tranås, som spelades för en månad sedan, gick Tranås färgstarke tränare Torleif Lundsten hårt åt Vimmerby Hockey. Allt från ekonomi, egna produkter och värvningar vädrades. Bland annat sa han:

"Vi köper inte in kanadensare och massa andra spelare utan vill behålla vår sunda ekonomi."

Jomenvisst! I eftermiddag, i matchen mot Vimmerby, gör Tranås nyförvärv Dustin Hatlelid sin andra match för klubben. Vilket land han kommer från? Gissa!

Nån humorstinn person inom Vita Hästens organisation producerade häromdagen en reklamfilm inför kommande veckas seriefinal mellan VH och VH. I filmen, som lades ut på lagets hemsida, fick man se en Hästenspelare smacka på en livrädd Pippi Långstrump mot sargen, så att endast kläder och peruken blev kvar liggandes på isen. Nu är filmen borttagen...

Och apropå Vita Hästen. Lagets duktige forward, Rasmus Schelin (kusin med VH:s Marcus Schelin), meddelar att han tar time out från hockeyn. Suget finns inte kvar och framtiden är oviss. Under tiden kommer han träna med division 2-laget Motala.

19-åriga jättetalangerna Pathrik och Ponthus Westerholm vill lämna Malmö, där de har fått begränsat med speltid. Nu ryktas de vara på väg till Karlskrona. Sjukt bra värvningar i så fall. Två reflektioner bara:
- Vad pysslar Malmö med?
- Om alla rykten som för tillfället florerar runt KHK skulle vara sanna, så kommer de framåt jul ha en spelartrupp som är ungefär lika stor som alla övriga Allettan-lag tillsammans.

Ryktet om formsvacka för VH Ultras och en eventuell klack-time out, ska ni nog inte ta på för stort allvar. Det lär både höras och synas i Vimmerby ishall om några timmar - med besked...

16.00 i eftermiddag smäller det igen. Vimmerby Hockey-Tranås AIF!

Dråpslag för Nybro Vikings

Jonny Ågren och Andreas Elofsson är överlägsna poängledare i krisdrabbade Nybro IF. 25 respektive 22 poäng har de gjort hittills (trean ligger på 14) och det är inte långt ifrån lika mycket som resten av truppen har mäktat med tillsammans.
Nu har de båda bestämt sig för att ta timeout från hockeyn och väntas lämna Nybro inom kort.
Det här är ett dråpslag för klubben, som efter tillkännagivandet om sin ekonomiska kris och sänkning av löner redan har tappat tre spelare.
Andreas Elofsson har gjort sju säsonger i Nybro IF och är lagkapten. Jonny Ågren går mot sin bästa säsong någonsin och är en ikon i den sydsmåländska staden. Man trodde nog att han skulle vara den siste som skulle lämna skeppet, men vem klandrar honom?
Klubbassistenten i Nybro, Henrik Gustavsson, ger ikväll följande kommentar till Barometern:
– Vi håller på och inventerar truppen. Mer vill jag inte kommentera just nu. Du får prata med Ågren och Elofsson.
Det här bådar tyvärr inte gott. När dessa båda frontfigurer nu tar ställning är jag rädd för att det är starten på något riktigt otrevligt. Men jag hoppas att jag har fel.


VIK-ordföranden "mycket irriterad" på VH

Västerviks IK ordförande Lars Jörbrink är i en artikel i Västerviks Tidningen idag ”mycket irriterad” över att Vimmerby Hockey inte ställer upp på det dubbelmöte träningsmatcher som han hade tänkt sig skulle spelas under juluppehållet. Och jädrar vilken debatt det drog igång i kommentarsfältet till förra inlägget.
”Jag tycker att det är nonchalant att säga nej till detta intresse och dessa pengar”, säger han bland annat.
Läs hela artikeln i Västerviks Tidningen här

5 x oavgjort i Elitserien i går hade varit en snygg femling att sätta. Undrar vad det hade gett om något spelbolag dessutom hade tagit emot femlingen med 2-2 på alla dessa, som det också blev?

Nu släpper Nanne Grönwall en skiva där hon sjunger sina egna ”rockfavoriter”. Hon skymfar Should I stay or should I go, slaktar I wanna be sedacted och tar livet av If the kids are united. När fan is the bottom nådd? Allvar? Självinsikt!

Det här verkar vara en skön sport, med hyfsat enkla regler dessutom. Saxat från SVT:s texttv:
”53 dopade Kabaddi-spelare från flera länder, bland annat USA, Norge och Tyskland, har avslöjats i de årliga spelen i Indien. Kabaddi är en antik sport med sju man på varje lag som ska försöka tackla så många motståndare som möjligt”. Yeah!


Vad säger motståndartränaren egentligen?

Vi har analyserat några motsåndartränares (bort)förklaringar till hur de kunde få stryk av den där nykomlingen från Pippi Långstrump-land. Vi har läst och hört vad de har sagt. Det är den enkla biten. Det svåra är att försöka förstå vad de menar. Vi har gett det en chans och gjort så gott vi har kunnat:

Tränaren i tidningen: Resultatet speglade inte matchbilden!
Han menar: De andra hade sån jävla tur. Vi var egentligen mycket bättre. Om de inte hade haft sin målvakt och sina tre första femmorna så hade vi vunnit hur lätt som helst.

Tränaren i tidningen: De var mer effektiva än vad vi var!
Han menar: De har flyt och får in varje puck de skjuter mot mål. Visserligen fick vi ta 90% av våra avslut från sarghörnen men vi vann i alla fall skottstatistiken - trots att vi inte har några vassa forwards.

Tränaren i tidningen: Vi straffades för att vi gick bort oss!
Han menar: Jag vet inte hur jag ska få mina spelare att förstå att en ”indianare” vare sig har något med mod eller mitt avgrundsskrik att göra. Och hur vi kan ”gå bort oss” även ”hemma”, det fattar jag inte.

Tränaren i tidningen: Vi måste lära oss att spela enklare i egen zon!
Han menar: Fan vad vi skulle ha vunnit stort om vi hade haft en Elitserieback i varje backpar, som vet hur man slår sarg ut utan att det blir puck out, målgivande passning åt fel håll eller en passning i knähöjd.

Tränaren i tidningen: Vi bjuder på flera billiga mål!
Han menar: När vi får mål i arselet beror det enbart på alla dessa misstag som vi gör. Jag hörde motståndartränaren tjata nåt om att våra backar och vår målvakt var och köpte korv, men jag fattar inte vad han menade. Vår ena back är ju dessutom laktosintollerant.

Tränaren i tidningen: Vi ska inte lasta vår målvakt för förlusten!
Han menar: Kräket var så jävla uselt att jag skulle kunna betala för att få Rydaholm att ta emot honom.

Tränaren i tidningen: Det är svårt för våra spelare att anpassa sig till en så här ojämn domarnivå.
Han menar: Domarna håller en klart högre nivå än vad vi förtjänar men mina spelare är ju åtminstone konstant usla och hur ska de då kunna anpassa sig till de svajiga killarna i randigt? Säger sig ju självt hur orimligt det är.

Helt osammansatta tankar från kvällen

Vimmerby klart för Allettan med fyra omgångar kvar att spela. Vem hade trott det innan säsongen? Oerhört starkt!

Har haft några timmar i bil att smälta den andra perioden i kväll. Men det är svårt. 5-1 till Gislaved - fullt rättvist dessutom. Men vad hände? Och efter den förstaperioden! Att leda med 3-0 visade sig återigen vara det svåraste som finns i hockey.

67:an Georgsson på twitter efter matchen:
"Allettan klar efter supermatch i Gislaved. Tror F-serien sket på sig i dag".

VH mot de tre topplagen (Hästen, Skövde, Mariestad):
20 poäng     38-22  +16

VH mot de tre bottenlagen (Mjölby, Grästorp, Gislaved):
15 poäng     29-17  +12

Det är tur att det är riktigt bra motstånd som väntar oss efter jul...

Nu har jag varit på tre bortamatcher under hösten - Tranås, Kumla och Gislaved. Tre förluster och 15 mål i baken på dessa. Känns som att jag inte ska dra mer otur över laget, utan jag tror att jag lägger ner det här med bortaplan i fortsättningen.

Som "sämst" division 1-spel i Vimmerby ishall även nästa säsong. Fint de!

Det känns som att den säkrade platsen till Allettan kom precis perfekt. Nu kan de fem-sex skadade spelare få läka i lugn och ro, andra spelare kan luftas och avlasta, träningarna kommer att intensifieras rejält och hela föreningen går in i en period med ett huvudfokus som sträcker sig en dryg månad framåt.

RSS 2.0