Grattis Helsingborg och Kallinge!

Grattis Helsingborg och Kallinge, som ikväll blev klara för division I-spel nästa säsong (4-3 till Helsingborg i matchen lagen emellan inför närmare 2000 personer i isladan i Helsingborg). Inte helt oväntat och samtidigt ett bevis för att ”vår” division II-serie höll riktigt hög klass den här säsongen. HHC och KRIF vidare från F-kvalet och Vimmerby vann E-kvalet.

Med tanke på hur kvällens matcher slutade, lär det med stor sannolikhet bli så att vi kommer att placeras i division I södra E kommande säsong, tillsammans med lag som exempelvis Tranås, Vita Hästen, Mjölby, Skövde, Mariestad, Grästorp och Sunne. Inom ett par veckor väntas förbundets förslag komma.

Bedrövligt tråkigt däremot att vi inte får uppleva derbyn i ettan mot Västervik. Likt Houdini var de på väg att krångla sig ur ett omöjligt läge. Minns framför allt kvitteringen med två sekunder kvar av förra matchen, ett gäng uddamålssegrar samt att det vid 2-2 i kvällens match mot Gislaved hade räckt med ett ynka mål till för att laget skulle klara sig kvar i division I. GSK:s båda mål i tom kasse skickade dock VIK ner i tvåan. Tycker ändå att Västervik har visat alla olyckskorpar den här säsongen. Laget har varit så jäkla nederlagstippat men var ändå på vippen att klara nytt kontrakt. Jag lider verkligen med Thomas Lind, som har kämpat som ett djur för sitt VIK.

Vad gäller Gislaved så kändes det däremot som att deras lindansande var tvunget att få ett slut någon gång.

Har varit mycket ekonomiskt snack nu några dagar. En del mer nyanserat, en del mindre. En del mer initierat, en del mindre. En del sanningar och en hel del rena spekulationer. Som kontrast är det därför skönt att få dra igång med förberedelserna inför division ett redan i morgon med ett mycket spännande möte, som kan ha stor betydelse för vår framtid. Nästa vecka ska sedan truppen börja inventeras och förberedelserna inför framtidsmötet på Astrid Lindgrens Näs den 12 april göras klara. Likt kungen, vänder vi nu blad och ser framåt.

Vimmerby, Helsingborg och Kallinge från den södra tvåan till division I alltså. Undrar hur seriemakarna, som ska komponera ihop nästa säsongs division II-serier resonerar nu? Mycket talar väl för att man går tillbaka till tre åttalagsserier istället för säsongens två tolvlagsserier?

Tack å go natt!


Nu börjar vårt tuffa arbete inför ettan

Nu har vi glatt oss över avancemanget till division I under ett par dagar. I dag börjar arbetet inför division I. Det blir en tuff men spännande resa.

Styrelse och sportgrupp träffades i går kväll och började så smått diskutera riktlinjerna inför kommande säsong. Truppens stomme har vi, liksom duktiga yngre spelare som kommer bakifrån. Vi har också ett antal Vimmerbykillar ute i andra klubbar, vars intresse för att komma hem och spela division I-hockey med Vimmerby vi nu kommer inventera.

Vi har fått kritik från några håll för att vi inte har varit öppna med att informera om föreningens ansträngda ekonomi. Rätt eller fel, men vi har valt att vara öppna mot och löpande informerat spelare, ledare och organisation, för att sedan offentliggöra läget nu efter avslutad säsong. Som sagt, rätt eller fel, men fram tills säsongsavslut ville vi utåt ha fokus på det sportsliga.

Sedan nyår har ett hårt arbete med att få ekonomin på fötter pågått och i dagsläget ligger föreningens skulder på cirka 700 000 kronor. Av dessa står vår materialleverantör för 75 procent.

- Materialbiten är också den enskilt största utgiftsposten för oss och också den som har spräckt budgeten rejält. Här kommer kraftiga tag att göras inför kommande säsong. I och med att vi har stora delar av spelartruppen kvar, har också många initiala kostnader tagits år 1, som vi kommer att slippa år 2. Vårt mål är att näst intill halvera materialkostnaderna nästa säsong.

- Panstationen vid Åbro har inte gett det överskott vi hade hoppats på. En stor anledning är att fjolårets Hultsfredsfestival ställdes in.

- I och med att vi inte fullt ut lyckades finansiera vårsäsongsvärvningarna av Malcolm Gwilliam och Ossi Karhunen, landade också spelarkostnaderna över budget. Inför kommande säsong finns dock inga planer på att öka spelarbudgeten, då en stor del av spelartruppen är klar för näsa säsong. Spelmässigt har vi dessutom en trupp som klarar sig väl i division I.

- Enkronasmatchen borträknat, så har vi inte riktigt lyckats nå upp till budget vad gäller sponsorintäkter. Här kommer vi fokusera hårt till kommande säsong och division I-spel ger oss ju dessutom andra möjligheter.

Vårt ingående minus till den här säsongen var drygt 300 000 kronor och vi hade fram tills nyligen en förhoppning om att kunna arbeta ner vår skuld till att landa på den nivån till siste april (då vårt bokslutsår ändar). Ett nollresultat för året lär vi inte mäkta med, men mycket jobb kommer att göras och ambitionen är nu att alla skulder ska vara avbetalda under sommaren, så att vi kan inleda kommande säsong med ett positivt kapital. Ett antal olika aktiviteter är igångsatta och ännu fler planerade för att vända på ekonomin.

Positivt är att vi har ökat publiksnittet med 150 personer den här säsongen. Det stora intresse och engagemang som finns både bland publik, näringsliv och inom organisationen, gör att vi har alla förutsättningar att lyckas.

Den 12 april håller Vimmerby Hockey ett mycket viktigt framtidsmöte på Astrid Lindgrens Näs. Till det vill vi att alla som är intresserade av vara med och påverka Vimmerby Hockeys framtid kommer. Mer info om det kommer senare i veckan.


Karlskogas "Sylta" berömmer Vimmerby

"Jag tycker Vimmerby är nummer ett. Det är det bästa laget i den här kvalserien. De gör allt mycket snabbare."
Så ska det låta:
http://www.nwt.se/sport/ishockey/article877074.ece

Schysst dag i Värmland!

70 mil i buss under en dag. 20-1 i målskillnad i de tre senaste matcherna väger upp det..

En chaffis, som måste ha varit den mest sociala människa som jag någonsin har stött på. Han utgjorde ett utmäkt komplement till de andra som var med på bussen.

Intrycken från kvällens resa till Grums är många.

5-1 i matchen och sånt sinnessjukt tryck på läktaren av drygt 100 Vimmerbybor. Billerudshallen skakar ännu.

En av VH Ultras förgrundfigurerer (vill inte säga vem det är, men hans fullständiga namn börjar på Len- och slutar på -nart Lennartsson) åkte på en riktig "klapp" på käften av en sur Grums-dam. Killen, vars namn vi ju då inte avslöjar, kontrade med att vinna matchen med 5-1 och gå upp i ettan också förstås... Eller som klacken sjöng: "Grums e i tvåan, det är inte vi..."

Resa hem, ankomst till lokala puben som slog upp dörrarna. Sedan satt hälften av de 100 fansen och väntade (från kl 00.00 till kl 01.00) på att spelarna skulle landa in på efterfesten. Och det gjorde de...

Rosell var gråtmild så hela omgivningen fällde tårar. Han är en sådan energigivare, denne Jönköpingspöjk!

Chrille, PG och Bagarn dansade på borden.

100 man på plats på Monte Carlo. En vanlig söndagskväll på en krog i Vimmerby!

På tisdag börjar jobbet med säsongen 2011-2012.
I ettan!

100 man på plats. En vanlig söndagseftermiddag på en bortaläktare i Grums.

Gult och svart...

Nu åker vi till Grums!

Nu är det dags att dra iväg de 35 milen till Värmland. Återkommer i morgon med rapport om resan, matchen och även (förhoppningsvis) segerfirande.

Följ liverapporteringen på www.everysport.se.

Nu är det nääääääääääära...

Tre poäng och 20 plusmål. Det är vad Grums ska ta in på oss, då vi möts i den sista omgången på söndag. Värmlänningarna ska alltså slå oss med elva mål för att passera oss i tabellen och knipa division I-platsen. Man ska aldrig säga aldrig. Men när vi nu har spelat bortåt 45 matcher den här säsongen och som mest har förlorat med tre mål i någon av dem, så vore det väl oändligt uselt tajmat att torska med elva pytsar i säsongens sista match?

Ena benet och fyra tår på den andra foten. Ja, det är väl ungefär så mycket som vi har i division ett just nu.

Ja, jag vet att Karlskoga inte hade något att spela för i kväll.
Ja, jag vet att de flesta hävdar att det är stor skillnad mellan ”vår” division II-serie och Värmlandstvåan.
Men 12-0? Och på sättet det skedde!
Vimmerby spelade fullständigt skjortan av stackars KHC, som faktiskt ändå försökte.
De 800 i publiken fick levererat en orgie i läckerheter, presenterade av hemmalaget. Framför allt var en hel hög av målen riktiga delikatesser.

NWT om kvällens matcher och läget inför slutomgången:
http://www.nwt.se/sport/ishockey/article875219.ece
http://www.nwt.se/sport/ishockey/article875205.ece

Och Sunne har ungefär ena benet och sedan upp till knäet på det andra benet i ettan. Finns inte på världskartan att de förlorar mot Karlskoga på söndag.

Nu får det fan bli söndag kvickt! Kl 10.00 drar vi och det finns fortfarande gott om platser kvar i supporterbuss nummer två. Anmäl dig nu! Telefonnummer för att göra detta hittar du några inlägg bakåt i den här bloggen!

Och SSK leder kvalserien.
På det stora hela en ganska bra dag...

Norra Skånes utmärkte bloggare, Tomas Gustavsson, skickar redan grattishälsningar i sin blogg. Tusen tack, men vi väntar med det tills på söndag kväll!

Läste du förresten förhandsartikeln med "Bagarn" i Västerviks Tidningen? Om inte, så är den här.


Karlskoga ska hjälpa sina värmländska polare

Karlskogas tränare, Henrik Johansson, tyckte att Vimmerby hade en hel del tur som vann med 5-1 då lagen möttes i Karlskoga härom veckan. Ikväll lovar han att hans killar ska göra allt de kan för att hjälpa de båda andra Värmlandslaget till division I. Se intervjun här:
http://www.nwt.se/sport/kt-sport/article873308.ece

NWT:s artikel inför kvällens match:
http://www.nwt.se/sport/kt-sport/article874409.ece


"It smells like victory"

Började som vanligt dagen med att checka av ett antal sajter. Bäst den här morgonen var VH-backen Martin Modigs på Facebook, där han gav oss sin egen tolkning av det klassiska citatet från Coppolas lysande film, Apocalypse Now. "I love the smell of napalm in the morning. It smells like victory", tyckte Modigs. Yeah!

Första supporterbussen till Grums nu fylld. I går kväll var omkring 65 personer anmälda - fem dagar innan matchen spelas! Hur snabbt fyller VH Ultras den andra?

Grums-tränaren, Johan Pennerborn, inför de rafflande slutomgångarna av Kvalserien:
http://www.nwt.se/sport/article873304.ece

Hittills tio företag som har gått in och sponsrat supporterresan till Grums. Det innebär att varje person som vill åka med har fått sin resa subventionerad med minst 100 kronor.

Liksom Vimmerby Hockeys a-lag, fortsätter Tigerteve att leverera gång på gång. I det senaste avsnittet får du följa två hockeyspelare en helt vanlig dag i Vimmerby. Missa inte stekarleendet som flickmagneten från Huddinge avlossar cirka 5:40 in i avsnittet.
http://www.youtube.com/watch?v=gI8_u10srxY

19.00, Vimmerby ishall ikväll, Vimmerby Hockey-Karlskoga HC. Be there...!

Phhhheeeewwwwww....!

Du får inte missa Tigerteves mest känslofyllda, mest allvarsamma, mest ödesmättade och mest klockrena avsnitt hittills. Varsågoda - direkt från Rosells redigeringsbord:
http://www.youtube.com/watch?v=OHhFKrwRYrc

Nu jävlar är det allvar!

Bli en del av "Invasionen av Grums"!

Karlskoga hemma på onsdag och sedan ska allt avgöras borta mot Grums på söndag. Redan nu är närmare 40 personer anmälda till supporterbussen. Samtidigt går ett antal företag in och sponsrar supporterresan med 10 kronor per anmäld person. Åtta företag har blivit klara under dagen. Om vi når upp i ett 20-tal, så blir resan helt gratis för alla som vill följa med. Så attackera varenda människa ni känner, som har det minsta lilla att säga till om på något företag. 10 kronor per person alltså. Mer än så kostar det inte att ge alla fantastiska VH-fans en kanonpresent! Ska vi sedan boka två, tre eller fyra bussar?

Rosells Tigerteve fanns på plats i omklädningsrummet efter segermatchen borta mot Sunne: http://www.youtube.com/watch?v=YicCZZNAb0k

Vare sig bussresan till Grums blir gratis eller inte, så måste du anmäla dig i förväg. Det gör du via sms (ange namn samt hur många ni är, som ska åka med) eller telefon till Berra (073-832 51 49) eller till Anton (070-548 90 12). Bussen avgår från Vimmerby ishall omkring kl 10 på söndag förmiddag. Exakt tid får du reda på senare i veckan.

VH:s publiksnitt i kvalspelet (playoff samt kvalserie): 812 personer.

Men som sagt. Först och främst fokus på Karlskogamatchen hemma på onsdag.

Alla till hallen på onsdag!

Vilken avslutning som väntar! Det återstår nu två omgångar av Kvalserien till division I och Vimmerby, Grums och Sunne har alla åtta poäng i tabelltoppen. Två av dessa tre lag kommer att spela division I nästa säsong.

J20-kval fredag, J20-kval lördag och division I-kval (med större delen av J20-spelarna) på söndagen. Den tuffa helgen för Sunnes unga lag tog kanske ut sin rätt. Annars kanske det helt enkelt var så att Vimmerby var så pass mycket bättre denna dag. Sedan matchen i går har jag pratat med både spelare, ledare och publik. Och alla är ganska överens. Vimmerby gjorde en av sina bästa bortamatcher för säsongen och spelade ut division I-laget Sunne.

Sunnes webredaktör är också inne på samma linje. Här är en länk till referatet mellan Sunne och VH på Sunnes hemsida: http://www.sunneik.se/index.php?page=article&id=534&id_str=1300401677hqvg

Och här är länken till Nya Wermlands Tidningens korta referat: http://www.nwt.se/sport/ishockey/article872934.ece

Sammanlagt har 13 230 personer hittills sett Vimmerby Hockeys matcher denna säsong. Det ger ett snitt på 662 personer per match. Och jag kan lova att det kommer att ha stigit ytterligare en del efter onsdagens hemmamatch mot Karlskoga (den sista för säsongen). Kl 19.00 är det nedsläpp!

Ska det bli målskillnad som avgör till slut? För närvarande +8 på Vimmerby, +4 på Grums och +2 på Sunne.

Duktige backen, Johan Andersson, fick lämna matchen med ond axel i går. Det ser visst inget vidare ut, men vi håller alla tummar som finns för att han ska kunna spela de två återstående matcherna.

Vi skiter i målskillnadsaffären. Bättre att vinna de två matcherna som är kvar!

Alla till hallen på onsdag!

VH upp i serieledning efter 4-0 borta mot Sunne!

Sunne IK-Vimmerby Hockey 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
0-1 (13.30) Robin Ekström (Christian Widéen, Joacim Hedblad)
0-2 (23.01) Joacim Hedblad (Emil Georgsson)
0-3 (29.13) Robin Ekström (Joacim Hedblad)
0-4 (57.49) Johan Jönsson (Michael Rosell, Jonas Ström)
Skott: 29-38 (15-9, 9-18, 5-11)
Utvisningar, Sunne: 4x2 min. Vimmerby: 7x2 min.

4-0 mot Sunne i kväll, VH upp i ledning av kvalserien till division I och skaffade sig dessutom fin målskillnad, som kan visa sig bli mycket viktigt till slut.
- Vi gör en riktigt bra match och följer matchplanen till punkt och pricka. Vi är täta och släpper egentligen inte till någonting, berömmer Nicklas Oskarsson, assisterande tränare i Vimmerby.

Första perioden:
Trots 12-2 i utvisningsminuter har Vimmerby kontrollerat den första perioden i Sunne. Laget var mycket mer "på tårna" än under hemmamatchen mot Sunne. Vimmerbys många utvisningar gjorde bland annat att Sunne fick spela 5-3 vid två tillfällen och sammanlagt under närmare tre minuter, dock utan att skapa några större farligheter.
Med sju minuter kvar att spela av perioden fick Christian Widéen pucken på anfallsblå, skottfintade och serverade Robin Ekström en delikat macka på bortre stolpen. Ekis hade bara att raka in pucken i öppet mål.
- I spel 5 mot 5 är det vi som för matchen. I dag var vi med från start och åker dessutom betydligt mer skridskor. Nu måste vi bara anpassa oss till den bedömningsnivå som domaren har bestämt sig för att lägga sig på, säger Nicklas Oskarsson, assisterande tränare i Vimmerby, i pausen.

Andra perioden:
Heta som strykjärn! Vimmerby Hockey spelade ut rejält i den andra perioden, som man vann med 2-0. Totalt 3-0 till gästande VH efter två perioder, alltså. Spelmässigt dominerade Vimmerby stort och vann exempelvis skotten med 18-9.
- Mot slutet av perioden såg de riktigt trötta ut. Nu gäller det för oss att behålla fokus, ligga på rätt sida och fortsätta driva på med högt tempo och stark skridskoåkning, menar Nicklas Oskarsson.
- Vi gör allt bättre idag än vad vi gjorde i hemmamatchen mot Sunne. Framför allt det som vi pratade om innan den här matchen - att ta fler avslut, vara med från första nedsläpp och spela tajtare i mittzonen.
2-0-målet kom efter tre minuter av den andra zonen. Emil Georgsson bröt in fint från kanten och passade till Joacim Hedblad, som inte gjorde något misstag.
Mitt i perioden kom sedan 3-0. Robin Ekström tog tillvara en retur på skott från Jocke Hedblad.
Det enda som jämnade ut sig i den andra perioden var utvisningsstatistiken. Hemmalagets spelare fick besöka botbänken tre gånger, medan Vimmerby höll sig helt därifrån.

Tredje perioden:
Begreppet "spela av matchen" har fått ett ansikte. Vimmerby kontrollerade matchen totalt och Sunne, som inför den sista perioden gick ner på två femmor, var rejält slitet.
Periodens enda mål gjorde Johan Jönsson, som gick runt köksvägen och hängde upp pucken i kassen.
Skotten i tredje perioden vann Vimmerby med 11-5.
- Kul för Dennis Hedström, som var duktig i vårt mål, att få hålla nollan.

På onsdag möter Vimmerby avhängda Karlskoga i hemmahallen. Därefter återstår bara bortamatchen mot Grums i sista omgången av den rekordjämna kvalserien. Efter kvällens matcher står både Vimmerby, Grums och Sunne på åtta poäng. Två av dessa tre lag spelar division I nästa säsong!


Supporterbuss till Sunne!

Nu på söndag, strax innan kl 12.30, ska du vara vid Vimmerby ishall. Då avgår nämligen supporterbussen till bortamatchen mot Sunne. Missa inte att hjälpa Vimmerby att haka på i toppen av kvalserien. Anmäl dig via sms eller tel till Berra, 073-832 51 49. I skrivande stund finns det cirka 25 platser kvar!

Sagolika Sunne? Vi får väl se det!

Sunne kommun har valt att profilera sig som ”Sagolika Sunne”. I grunden för detta strategiska val ligger framför allt berättartraditionen. Selma Lagerlöf kallade ju bland annat Sunne för ”sagans land” i sin roman Gösta Berlings saga och bygdens man, Göran Tunström, beskriver Sunne som ”en klanglåda som satte hans språk i rörelse”.

I Vimmerby har hela världens sagotant nummer ett satt sin prägel på stan. Ja till och med även på stans hockeylag, som på diverse bloggar och hemsidor numer benämns som ”Bullerbyn”.

Sagolikt kommer det garanterat bli i eftermiddag. På ett eller annat sätt. Åtminstone för det ena laget…

Nedsläpp om två timmar. Nu jäklar kör vi!!!


TV-licensen känns numer klart prisvärd!

Starkt av Västervik att vända 0-2 till seger med 3-2 hemma mot Kallinge i går. Nu är man med i racet igen i den jämna kvalserien. Jag såg matchen live via nätsändningen från lgsports.se, och det var sannerligen en upplevelse... 129 spänn kostade kalaset och då såg man pucken ungefär lika många gånger som man normalt sett ser bollen under en tv-sänd bandymatch. Jag säger inte mer än så. Vare sig om sändningens kvalitet eller om kommentatorns insats. Men jag lovar att aldrig mer gnälla när det är dags att betala tv-licensen. Den känns numer extremt prisvärd!

Sunne för vår del i morgon. Och det räcker med att titta på tabellen för att förstå vilken otroligt viktig match det är mellan ettan och tvåan i Kvalserie E. Sunne har en riktigt vass förstakedja. Enligt uppgift kör man hårt med sina två första femmor och använder den tredje mer eller mindre som avlastningslina. Vi, å vår sida, känner stor trygghet i att vi (med några få undantag) brukar dominera allt kraftigare ju längre in i matcherna vi kommer.

Apropå Västerviks IK. I dag på träningen fick jag reda på att jag visst hade fått mig en känga i en Västerviksblogg. Anledningen ska ha varit att några ur VH Ultras tydligen placerade sig i Kallinges klack under gårdagskvällens match.
Självklart tar jag helt och fullt på mig detta niddåd. Helt och fullt! Liksom jag även tar på mig reaktorhaveriet i Harrisburg, inrättandet av den första inkvisitionen på 1200-talet, omläggningen från vänster- till högertrafik och framför allt dataviruset Melissa.
Nåt gott verkar jag ändå ha gjort, eftersom tändvätskan från VH Ultras tilltag ska ha varit det som gav VIK kraft att vända matchen. Tänk vilka stordåd man kan uträtta en vanlig, stillsam fredagskväll hemma i tv soffan, utan att veta något själv!

Leksand bommar Kvalserien till Elitserien. Igen! Ingen Salo-effekt att tala om där…

Missa inte helgens Elitläger för 15-åringar i Vimmerby ishall. Här finns många kommande stjärnor att titta på.


Vilken match vi får på söndag!

Usch vad nervös jag var inför kvällens match mot Karlskoga. Obefogat, skulle det visa sig. Visst var hemmalaget målmässigt med ganska länge, men enligt rapporterna från Karlskoga var VH det klart bättre laget matchen igenom.

Vilken match vi får i Vimmerby ishall på söndag! Seriefinal i Kvalserien mot division I-laget Sunne. Vinnaren där har verkligen bäddat väl för sig inför de tre avslutande omgångarna.

Fem poäng efter två omgångar är riktigt bra, även om det snöpliga poängtappet mot Grums fortfarande grämer. Härnäst har Grums dubbelmöte mot Karlskoga och jag tror att de plockar sex poäng där. Samtidigt har vi dubbelmöte mot Sunne. Kvalserien lär leva ända in i den sista omgången.

5-1 mot Karlskoga och 3-2 mot Grums. Fem poäng och 8-3 i målskillnad. Sunne och Vimmerby har kopierat varandra under de två första omgångarna.

Karlskoga hade koll på Vimmerbys förstakedja. Pang, pang, pang, så hade andra- och tredjelinan vänt 0-1 till ledning 3-1.

Kvalserie F kommer att bli en riktig rysare. Efter kvällens omgång står Gislaved, Helsingborg, Kallinge och Tyringe samtliga på tre poäng. Västervik har noll, men har bara spelat en match, då de stod över i kväll.

På söndag är förhoppningsvis vår poängledare, Robin Ekström, 73 poäng (32+41) på 37 matcher den här säsongen, tillbaka. I kväll låg han nedbäddad med trasslande mage.

Karlskogas tränare, Thomas "Sylta" Karlsson, var inte allt för nedslagen efter förlusten:
"Vi mötte ett bra lag, mer komplett än Sunne. Vi är på en högre nivå nu också och varje misstag får vi betala direkt", var en del av det han sa till NWT efter matchen.


Uppvaktas av IKO - men utesluter inte VH

Sedan tidigare finns Jim Nordh i klubben.
Häromdagen skrev Tobbe Jonsson (senast kapten i HV71:s J20) på ett tvåårsavtal.
Nu har även Jakob Karlsson uppvaktats.
IK Oskarshamn har tydligen en förkärlek för Vimmerbyfostrade spelare.

Utöver rubriksättning: "Nästa säsong kan han mycket väl spela för IK Oskarshamn i allsvenskan", skriver lokaltidningen Nyheterna så här efter att IKO:s Mats Söder träffade Jakob Karlsson i veckan:

"- Han är trevlig och social, säger Mats Söder till Nyheterna.
- Det var ett intressant möte. Det verkar vara en bra klubb. Helt klart. Men jag kommer inte ha bråttom. Det kan mycket väl bli fortsatt spel i Olofström, säger Jakob Karlsson till Blekingesport (Sydöstrans och Blekinge Läns Tidnings gemensamma sportredaktion).
Jakob Karlssons moderklubb Vimmerby, som just nu lirar i division 1-kvalet, finns också med i bilden.
- De ser gärna att jag kommer hem igen."

Jag säger bara så här:
- Jakob. Du har helt rätt!!!

Ett händelserikt dygn...

Kan inte bestämma mig för om jag är glad över att vi åtminstone fick med oss två poäng, tack vare seger i straffläggningen, eller om jag är besviken på att vi släppte ifrån oss en säker 2-0-ledning i sista perioden. Nöjer mig med att konstatera att det inte håller att dra på sig så otroligt många onödiga utvisningar som vi gjorde i sista perioden.

Med kort varsel packade i förr går kväll vår kanadensiske forward, Malcolm Gwilliam, väskan – och i går flög han hem. Det har hänt några omvälvande och inte så roliga saker i Malcolms närhet, vilket tvingade honom att lämna och resa hem till Kanada. Självklart mycket tråkigt, men som Malcolm själv sa: ”om man har sina tankar någon annanstans, kan man inte prestera på isen”.

Grums var faktiskt aningen bättre än vad jag trodde de skulle vara – framför allt var laget skriskostarkt. Ett rakt spelande lag med vissa defensiva brister. Framåt la de in precis allting på mål. Verkligen ALLTING! Nu förstår jag varför deras skottstatistik i seriematcherna såg ut som den gjorde. Deras övertag i skottstatistiken är dock ytterst skenbar, då mängder med skott kommer från sargkanterna i noll vinkel.

Måste också skriva några rader om en 22-årig kille (stort grattis på din 23:e födelsedag i morgon tisdag, förresten) vid namn Alexander Hermansson. Han är målvakt i Grums. Och framför allt är han en förbannat bra sådan! I första och andra perioden räddade han sitt lag. Otroligt snabb i reflexerna, följsam och säker i positionerna. Och så säger de att moderna målvakter måste vara långa för att vara bra? Alexander är 177 centimeter.

Karlskoga borta på onsdag – och ännu en stentuff match. Jag pratade med några Grumskillar efter matchen i går och de hävdade samtliga att vi är klasser bättre än Karlskoga. Om de sa det för att de tycker det, för att invagga oss i falsk säkerhet eller för att vara snälla, vet jag faktiskt inte. Men vi lyssnar inte på dem i alla fall. Det är bara att förbereda sig på ännu ett krig mot ett skridskostarkt motstånd!

5-1 till Sunne mot Karlskoga är väl ungefär sådana siffror som man förväntade sig.

Siffror som man däremot INTE förväntade sig var Tyringes 10-4 hemma mot Västervik i den södra kvalserien. Jag kan ju i och för sig slå mig för bröstet och säga att jag har varnat för Tyringe under hela säsongen (framför allt nu när laget äntligen är skadefritt), men att trycka ner tio baljor i halsen på Västervik, trodde jag aldrig att de skulle göra. Riktig nyckelmatch för VIK hemma mot Kallinge härnäst.

Ska absolut också nämna vår egen keeper, Dennis Hedström, som även han var grym i går. Så jäkla synd att han inte fick vinna tre poäng åt oss. Men han vann i alla fall två...


Värmlänningar måste hata körv!

I dag vid lunchtid anlände en busslast med Värmlänningar till Vimmerby. I en stor blå buss gled Grums IK Hockeys A-lag in i stan. Trodde de att de ägde den? Nonchalant traskade de sedan ner till Vimmerby Hockeys korvgrillningsstånd. Men tror ni att de köpte nåt? Nädå! De gick till en pizzeria istället! Morgondagens krig trappas upp allt mer!

I motståndarnas mål kommer det med största sannolikhet stå en kille vid namn Alexander Hermansson i morgon. Nu för tiden ska ju alla bra målvakter vara långa, resliga och gärna sitta på knäna och spela. Men med sina 177 centimeter visar Alexander att det inte alls är något måste. Håll ett öga på den FBK-fostrade keepern!

Eftersom hans frånvaro har förklarats på de mest osannolika sätt, så har självklart ryktet florerat länge. Nu har dock ”Burras” brytning med KRIF (eller om det är tvärtom) bekräftats. Eller??? Enligt bloggen ”Sarg Ut” så meddelade Kallinge/Ronneby igår på sin hemsida att man hade sagt upp avtalet med Robert Burakowsky på grund av ”disciplinära skäl”. En stund senare var nyheten borttagen från KRIF:s hemsida, berättar ”Sarg Ut”. Det går lika snabbt på den hemsidan som det alltid har gjort i turerna kring ”Burra”.

Ett råd: Läs intervjun med VIK-fansens hövding på http://vikarn.blogg.se
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga…;-)


Genomgång av söndagens motståndare: Grums IK

Om Grums:
Ett par mil väster om Karlstad ligger Grums, bedårande vackert intill Vänerns norra strand, i anslutning till Grumfjordens inlopp. Landets 230:e största kommun har drygt 9000 invånare, varav drygt 5000 bor i centralorten.
Den dominerande arbetsgivaren i kommunen är Gruvöns Pappersbruk. Med sina närmare 1200 anställda är företaget Värmlands största privata arbetsplats. I övrigt finns det mest mindre företag, bland annat sågverk, plåtindustrier, mekaniska firmor, byggfirmor och en snickerifabrik.
Politiskt är Grums lika rött som huvuddelen av hockeylagets tröjor. Grums var en av få kommuner i landet där socialdemokraterna ökade i kommunvalet i höstas, då man fick dryga 53% av rösterna.

Kända personer från Grums (eller med stark anknytning till orten):
Trots sin relativa litenhet, så kan Grums gödsla med kändisar. Härifrån kommer bland annat Sven-Ingvars sångare, Sven-Erik Magnusson, hockeyspelarna Pär Bäcker, Dan Labraaten, Willy Lindström, Emil Meszaros, Juha Widing  och Thomas Steen. Den glade rallyföraren och kommentatorn, Jonas Kruse, är född här, liksom författaren Göran Tunström.

Om Grums IK Hockey:
På 1950- och 60-talet spelade Grums IK flera säsonger i landets högsta division och 1955 vann föreningen ungdoms-SM i ishockey. Säsongen 1958-59 blev Grums IK:s mest framgångsrika hittills, då man placerade sig på andra plats i första divisionen och sedan tog brons i SM-slutspelet.
Nu är det den fjärde säsongen i rad som Grums kvalar till division ett. Fjärde gången gillt?

Säsongen:
Grums var fullständigt överlägset i Värmlandstvåan (Västra B). 26 segrar på 28 matcher och 87 poäng talar sitt tydliga språk. Men som vår experttyckare säger här nedan ” är väldigt svårbedömt eftersom klassen på Värmlandstvåan är ganska låg.” Att vi ställs mot ett mycket bra lag på söndag eftermiddag står dock utom allt tvivel.

Laget:
Många av lagets spelare dubblerar i A-laget och J-laget. Ja, Grums A-lag är ungt (medelåldern ligger under 20 år) men också ack så talangfullt. Noterbart är att 23 av 32 spelare som har representerat a-laget den här säsongen är födda på 1990-talet. Man sägs förfoga över en vass förstafemma men samtidigt är laget otroligt jämt. Topp tio i den interna poängligan ligger inom elva poängs skillnad, vilket sannerligen vittnar om det.

Hemmaarena:
Redan 1957 fick man konstfruset i hockeytokiga Grums. Det som i dag heter Billerudhallen byggdes 1983.

Avstånd från Vimmerby:
340 km.

Färdväg:
Vimmerby – Linköping – Örebro – Karlskoga – Karlstad – Grums.

Subjektiva åsikter om Grums som hockeylag (av vår Värmlands-korrespondent):
”Spelar ett mycket rakt anfallsspel och tar mycket avslut. Tempostarka spelare som dock kan brista i defensiven. Tre jämna formationer. Många unga killar gör att det ibland kan se lite omoget ut. Gick genom serien som en ångvält men är väldigt svårbedömt eftersom klassen på Värmlandstvåan är ganska låg. Jag tror att Vimmerby och Grums kommer att slåss om andraplatsen i Kvalserien efter Sunne. Därför kan redan söndagens inledningsmatch i Vimmerby ishall vara en nyckelmatch.”

Topp-tre-länkar om Grums på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=Le6fwneMono
http://www.youtube.com/watch?v=VrByntz8ZT4
http://www.youtube.com/watch?v=1BdARoBJdOE


Genomgång av motståndarlagen: Sunne IK

Vad vi än tycker om det, så måste vi acceptera kvalspel i den så kallade "Värmlandsserien" - en tuff väg att vandra till division I. Självklart måste vi ändå nagelfara våra kommande motståndare. Som sig bör, med tanke på den respekt vi hyser för division I-lagen, så inleder vi med Sunne IK. Grums och Karlskoga kommer endera dagen.

Om Sunne:
Långt upp i Värmland, men ändå i jämnhöjd med Uppsala, ligger Sunne. 1971 bildades Sunne kommun genom en sammanslagning av köpingen, Gräsmarks landskommun och Lysviks landskommun. Dessa (Sunne, Gräsmark och Lysvik) är, tillsammans med Västra och Östra Ämtervik, de fem socknarna som i dag ingår i kommunen. I kommunen bor cirka 13 000 invånare (jämfört med hela 27 000 personer under 1880-talet) och knappt 5 000 invånare i centralorten. Näst största ort i kommunen är Rottneros med 444 invånare.
I Sunne har Centerpartiet ett starkt fäste och tack vare det så är kommunen sedan urminnes tider borgerligt styrd.

Från Sunne kommer (eller bor) en hel drös kända personer.
- Skådespelerskan och tillika Thåströms ex, Amanda Ooms, har slagit sig ner med sin Jan Henrik och tvillingparet i Visterud, Östra Ämtervik.
- Författaren och miljödebattören Björn Gillberg bor idag i Sunne.
- Född i Torsby (som Svennis) men i dag boende i Sunne. Conny Evensson är en av Sveriges mest framgångsrika hockeytränare. VM-guld 1991 och 1991, SM-guld med Färjestad 1981 och 1986, SM-guld med Frölunda 2003. Schweizisk mästare med EHC Kloten 1993 och 1994. Årets coach 2003 och Årets Göteborgare 2004. Connys karriär är lång, brokig och framgångsrik.
- Göran Thunström, en av Sveriges mest kända författare, växte upp i Sunne. Hans mest kända alster är Juloratoriet, utgiven 1983 och filmatiserad 1996.- Helena Tursten. Deckarförfattarinna som sitter hemma i Sunne och skriver deckarromaner med Irene Huss i huvudrollen.
- Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf. 20 november 1858 föddes hon på Mårbacka i Östra Ämterviks försäling i Värmland. 82 år senare, 16 mars 1940, dog hon på samma ställe. Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest framgångsrika författare. Gösta Berlings Saga, Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige och Herr Arnes Penningar är hennes kanske största och mest kända verk. 1909 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur och fem år senare valdes hon in i Svenska Akademien.

Om Sunne IK:
För drygt tio år sedan spelade Sunne i allsvenskan. Nu för tiden står man lite i skuggan av de värmländska kollegorna i Färjestad och Bofors, men vi är nog många som förvånades över att det här ytterst kompetenta division I-laget tvingades kvala sig kvar.

Säsongen:
Laget hade en bedrövlig höstsäsong. Laget var tippat att hänga till i toppen av division I E, men icke… Man hämtade sig något i fortsättningsserien, men det räckte inte till att klara nytt kontrakt. Där slutade man på femte plats av de sex lagen (bara hopplöst avhängda Munkfors efter sig) men trots det var det bara seriesegrarna Tranås som kunde matcha Sunnes målskillnad (+23) när det var slutspelat. Tranås landade på +31 mål.

Laget:
Sunne har en ytterst högpresterande och fruktad förstakedja (som man ibland på bortaplan spelar som andrakedja). Marcus Nilsson, Anders Skoog och Henric Persson är nog nästan lika vassa som Vimmerbys förstalina...;-)

I fortsättningsserien belade Sunnes hypervassa forwards fyra av de sex främst platserna i skytteligan. På tio matcher gjorde Marcus Nilsson (1:a) 27 poäng (11+16), Tobias Forss (3:a) 20 poäng (10+10), Henric Persson (5:a) 19 poäng (7+12) och Anders Skoog (6:a) 17 poäng ((6+11).

Hemmaarena:
Sunnevi ishall byggdes 1985. 2004 byggdes ishallen om och har nu plats för cirka 1200 personer (200 sittplatser och 1000 ståplatser). 2006 kom namnbytet till dagens Helmia Arena genom samarbetet mellan Sunne IK och lagets huvudsponsor.

Avstånd från Vimmerby:
378 kilometer.

Färdväg:
Vimmerby – Linköping – Örebro – Karlskoga – Karlstad – Kil – Sunne

Subjektiva åsikter om Sunne som hockeylag (av vår Värmlands-korrespondent):
"Ett mycket offensivt starkt lag. Solklara favoriter i kvalserien. Har två ruskigt starka kedjor, men beskylls allt som oftast för att inte vara lika stabila i defensiven. I grundserien släppte man exempelvis in 120 mål på 27 matcher (näst mest i serien). Förvånad att de över huvud taget har hamnat i den här situationen"

Topp-tre-länkar om Sunne på Youtube:
1) http://www.youtube.com/watch?v=pBL6SPdpOfE
2) http://www.youtube.com/watch?v=Zc-3N_k7ZfM
3) http://www.youtube.com/watch?v=nTs0AAE-ah8


Nu är kvalserierna fastslagna - VH inleder hemma

Sent i går kväll fastslogs kvalserierna till division I och det blev så som de flesta trodde, nämligen att Vimmerby hamnar i Kvalserie E. Det bekräftade Stig Andersson, ordförande i Svenska Hockeyförbundets Region Syd och tillika serieadministratör, för mig nu på morgonen.
"Vi i den beslutande gruppen var helt eniga. Det var egentligen aldrig några tveksamheter om hur det skulle bli", berättade Stig.
De kompletta kvalserierna i den södra regionen ser därmed ut enligt följande.

Kvalserie E:
- Sunne IK
- Grums IK
- Karlskoga HC
- Vimmerby HC

Kvalserie F:
- Gislaveds SK
- Västerviks IK
- Kallinge-Ronneby IF
- Tyringe SoSS
- Helsingborgs HC

Vimmerby Hockey inleder kvalspelet nu på söndag, 6 mars, med hemmamatch mot Grums. Komplett spelschema:

Söndag 6 mars, kl 16.00
Vimmerby-Grums
Sunna-Karlskoga

Onsdag 9 mars, kl 19.00
Grums-Sunne
Karlskoga-Vimmerby

Söndag 13 mars, kl 16.00
Vimmerby-Sunne
Karlskoga-Grums

Söndag 20 mars, kl 16.00
Sunne-Vimmerby
Grums- Karlskoga

Onsdag 23 mars, kl 19.00
Vimmerby-Karlskoga
Sunne- Grums

Söndag 27 mars, kl 16.00
Grums-Vimmerby
Karlskoga-Sunne

Speladagar och tider är ännu så länge preliminära. Om klubbarna kommer överens om någon ändrad matchdag, kan detta komma att godkännas av förbundet.

Rena rama "kvalserie-silly season"...!

Ännu inget besked om hur de båda södra kvalserierna kommer att se ut.

I förbundets seriebestämmelser, fastslagna och uppdaterade 24 januari, står följande:
I Kvalserie E delar lag 5-6 från Division 1 E fortsättningsserie samt 3 lag från Division 2.
I Kvalserie F delar lag 5-6 från Division 1 F fortsättningsserie samt 3 lag från Division 2.
Därutöver har det också beslutats att Munkfors (sexa i division I F, som har bestämt sig för att dra sig ur kvalserien) inte kommer att ersättas i Kvalserie E.
Därför har allt talat för att de båda kvalserierna skulle komma att se ut enligt nedan.

Kvalserie E:
- Sunne
- Grums
- Karlskoga eller Nor (spelar kvalmatch nummer två i morgon)
- Vimmerby

Kvalserie F:
- Gislaved
- Västervik
- Tyringe
- Kallinge/Ronneby
- Helsingborg

Men, nu verkar rena rama "kvalserie-silly season" råda.

På Gislaved IK:s hemsida står det nämligen att Kvalserie F kommer att bestå av sex lag och den norra av tre lag - att då Vimmerby flyttas från den norra till den södra.

På Sveriges Radio Kalmars hemsida står att läsa att den ursprungliga och troliga indelningen är bestämd.

Samtidigt ryktas det om att Västervik har skickat in en skrivelse till förbundet där man ansöker om dispens för att få spela i den norra serien tillsammans med Värmlandslagen och Vimmerby.

Och från förbundets sida har vi fortfarande inte hört något...

Det blir en spännande dag!

RSS 2.0