Time to say goodbye...eller kanske "see ya"!

Orsakerna är flera, men egentligen ganska ointressanta och oväsentliga. I vilket fall kommer bloggen ta uppehåll ett tag. Har inte en aning om hur länge. Det kan bli allt mellan en dag och för alltid - vi får se hur andan faller på, om suget kommer tillbaka och om tiden återfinns.

Kommer sporadiskt att rapportera om något händer i klubben.

Tack alla ni som följer/har följt VH-bloggen. Ni är imponerande många som bryr er och orkar gå in här och läsa. Besökssiffrorna är närmast förbluffande med tanke på vad det är vi sysslar med och hur opretantiös den här bloggen egentligen är.

Vi hörs framöver!


.

Det rör på sig hos lagen i den södra ettan

I dag beslutade sig Patrik Klüft för att lämna jobbet som tränare för division 1-kollegan Kallinge-Ronneby. Om en tränare får sparken så brukar det officiellt heta att ”vi i klubben och tränaren har fattat ett gemensamt beslut om att det här var den bästa lösningen för båda parter”. När en tränare säger upp sig och inte närmare vill gå in på varför, så säger han oftast ”det var dags att gå vidare”. Exakt så kommenterade Klüft dagens avhopp. För att tala klarspråk, så innebär det att större uppdrag väntar. Det har viskats om assisterande roller både i Karlskrona och i AIK.

Nu är Klüft inte den ende att lämna Kallinge-Ronneby. Sedan tidigare är det klart att klassbacken Jesper Olsson flyttar till Frankrike samt att vassa anfallarna Tobias Holm och Arto Miettinen drar. Utmärkte bloggaren, John Wikberg, på dragskott.nu berättar att även tunga kvartetten Victor Svensson, Daniel Brasar, Morgan Hassel och Victor Wahlqvist uppvaktas av allsvenska lag och är på väg att lämna Ronneby.

I dag gjorde Olofström klart med två nya namn. 20-årige forwarden Tim Johansson från Mörrum och 21-årige defensive backen Andreas Lindström från Borås (utlånad till Kungälv den här säsongen) är två utvecklingsbara killar, men ändå kanske inte vad man hade gissat på av laget som nyligen var på vippen att krångla sig till Allsvenskan.

Snart dags för veckans höjdare, GAIS-Djurgården på Canal Plus (hann inte åka – skandal när jobbet tar överhand över fritiden). Kan utlova ett heligt krig hemma i den Rundbergska soffan. Under uppväxten av den äldste sonen hann jag inte riktigt med i svängarna. Fråga mig inte hur det gick till, men helt pltösligt var det förtappade barnet Djurgårdssupporter – och det har inte växt bort än, trots att han nu är 17 år och borde börja visa prov på mognad och karaktär. Bättre lyckades jag med han som är tio år i år. Han har sprungit omkring med grönsvart mössa, halsduk samt sin signerade tröja och räknat ner hela dagen.


.


Nej från kommunen i dag. Skövde IK nära konkurs.

I dag kom beslutet som innebär nådastöten för Skövde IK. Vid en presskonferens i förmiddags berättade nämligen kommunalråden Katarina Jonsson (M) och Marie Ekman (S) att man är helt eniga i beslutet att inte acceptera den ackordsuppgörelse som skulle ha kunnat rädda SIK från konkurs.

Det var en helt enig kommunstyrelse som stod bakom beslutet och nu tyder allt på att föreningen tvingas "i putten"
– Det blir tuffa följder för Skövde IK. Vi har under många år arbetat med att stötta Skövde IK, men nu är det inte längre hållbart och därför säger vi nej till ackordsuppgörelsen, kommenterade Katarina Jonsson.

Skövde IK har inte lyckats övertyga kommunen, som är den överlägset största fordringsägaren, om att det finns en rimlig möjlighet till vare sig kort- eller långsiktig överlevnad. Framför allt har kommunen inte imponerats av klubbens insamling, som var avgörande för att klara sin del av uppgörelsen.
– Vi tror inte att de kommer att kunna reda ut det. Av 900 000 kronor som samlats in är knappt hälften nya lån, konstaterade kommunalrådet Leif Walterum.
Beslutet som kommunstyrelsen nu har fattat är slutgiltigt och kommer inte att tas upp i kommunfullmäktige.

Att Skövde nu skulle kunna lösa sin situation är i det närmaste helt uteslutet. Konkurs och eventuell omstart på lägre nivå känns som det enda troliga alternativet.
Sorgligt som tusan och man lider verkligen med alla människor i och runt klubben. Nu har dock inga officiella uttalanden kommit från Skövde IK-håll, men jag kan inte tänka mig något annat än att det är tack och adjö för den här gången.

I och med ovanstående lär mitt inlägg från igår, avseende eventuell serieindelning, vara i kraftigt behov av revidering…


.


E eller F, VIK-derbyn eller inte? Ja, vem vet?

Mycket snack om hur serieindelningen blir i det fall Borås inte tilldelas elitlicens, utan flyttas ner i ettan. Vad är geografiskt korrekt, ska Västervik och Vimmerby spela i samma serie etc? Efter lite räknande, funderande och trixande, så har jag kommit fram till nedanstående.

Att man skulle splitta Vimmerby och Västervik är i detta fall (om Borås flyttas ned, alltså) helt osannolikt. Istället handlar det nog då om vilken av duon Västervik/Vimmerby och Kungälv/Borås som ska placeras i E respektive i F.

Då är fakta följande:
Beräknat på en resa till varje ort för vart och ett av lagen, så är den totala reslängden följande för E-serien:
V+V i E-serien = 1422 mil
K+B i E-serien = 1459 mil
Totalt 37 mil längre om Kungälv och Borås placeras i E-serien.
Talar för Västervik och Vimmerby i E.

Om man bara räknar de övriga åtta lagens reslängd enligt ovanstående scenario (Västervik, Vimmerby, Borås och Kungälv alltså ej medräknade) så blir den sammanlagda längden 15 mil längre för dessa om K+B spelar i E, jämfört med om V+V gör det.
Talar för Västervik och Vimmerby i E.

Även om man tittar på V+V och jämför deras reslängd i E med K+B, så talar allt för att Vimmerby och Västervik kommer att placeras i E. V+V har nämligen 317 mil till sina bortamatcher, medan K+B har 339 mil (22 mil kortare för smålänningarna alltså).
Talar för Västervik och Vimmerby i E.

Okej, då har vi klarat av E-serien. Om vi då gör samma jämförelse i F-serien, vad händer då?
Jo, då ser det ut så här:
Beräknat på en resa till varje ort för vart och ett av lagen, så är den totala reslängden följande för E-serien:
K+B i E-serien = 1510 mil
V+V i F-serien = 1532 mil
Totalt 22 mil längre om Vimmerby och Västervik placeras i F-serien.
Talar för Kungälv och Borås i F.

Om man bara räknar de övriga åtta lagens reslängd enligt ovanstående scenario (Västervik, Vimmerby, Borås och Kungälv alltså ej medräknade) så blir den sammanlagda längden 10 mil längre för dessa om V+V spelar i F, jämfört med om B+K gör det.
Talar för Kungälv och Borås i F.

Om man tittar på V+V och jämför deras reslängd i F med K+B, så talar allt för att Vimmerby och Västervik kommer att placeras i E. V+V har 431 mil till sina bortamatcher, medan K+B har 409 mil (22 mil längre för smålänningarna alltså).
Talar för Kungälv och Borås i F.

Sammantaget:
- Lagen i E får sammanlagt 37 mil kortare resor om Vimmerby och Västervik placeras i E.
- Lagen i F får sammanlagt 22 mil kortare resor om Kungälv och Borås placeras i F.
- Vimmerby/Västervik får hela 114 mil längre resor i F jämfört med i E.
- Kungälv och Borås får endast 67 mil längre resor i F jämfört med i E.
- I E-serien har Vimmerby/Västervik bara sex resor som är längre än 22 mil (åtta för Kungälv/Borås).
- I F-serien har Vimmerby/Västervik 14 resor som är 22 mil eller längre (elva för Kungälv/Borås)
- I E-serien har Vimmerby och Västervik totalt åtta lag inom en 15 mils radie.
- I F-serien skulle det bara vara derbymötena lagen emellan samt Vimmerbys resa till Nybro som kan räknas in inom 15 mil.

Mest troligt är alltså att Vimmerby och Västervik kommer att placeras tillsammans i E-serien. OM Borås inte får sin elitlicens, alltså. Så detta resonemang är ju fyllt med en massa ”OM, ”MEN” och ”KANSKE”. Inte minst med tanke på att BHC jobbar hårt för att lösa sin sitaution.

Om Borås blir kvar i Allsvenskan, så vet i tusan? Sannolikt någon omflyttning från C och D ner i E (har inte tittat så ingående på detta), samt att Kungälv tar plats i E och både Vimmerby och Västervik i F. Men det är väl samtidigt i detta fallet som den enda faran finns att man splittar på Vimmerby och Västervik, så att Vimmerby istället får spela i E och Västervik i F (tillsammans med Kungälv som man ju brukar vilja placera i den södra serien).

Men som sagt. Detta är en helt annan diskussion, som vi tar en annan dag…


.


Elitlicens, lite gnäll och en klyscha

Överlägsen etta Karlskrona. Tvåa Borås. Grattis till de båda allsvenska platserna. Eller…?

I går spelades den sista omgången av Kvalserien till Allsvenskan och (det enda) intresset rörde vilket lag som skulle komma trea. För det kan ju faktiskt bli så att Borås inte beviljas elitlicens och då blir det per automatik trean i Kvalserien som får den platsen.

Olofström hade allt i egna händer och det stod klart (i och med att Sundsvall toktorskade borta mot Asplöven) att det skulle räcka med att vinna i overtime eller på straffar hemma i derbyt mot ett helt omotiverat Kallinge-Ronneby. Men icke! OIK föll nu istället efter straffar (för vilken gång i ordningen den här säsongen vet jag inte), sedan både Henrik Hetta, Thomas Fahlqvist och Andrew Fournier bommade. Stefan Söder avgjorde för KRIF redan i den första omgången med straffläggningens enda målet. Rullgardin ner för OIK eftersom Asplöven samtidigt pulvriserade Sundsvall hemma med 8-2.

Noterbart är att OIK vann skotten mot KRIF med hela 53-21 (21-5 i tredje peridoen). Laget hämtade upp 2-4 till 4-4 i mitten av tredje perioden och pressade furiöst i slutet av matchen. Inte minst då VH-bekantingen Håkan Alm satt utvisad för KRIF med bara två minuter kvar att spela. Då dansade pucken på mållinjen flera gånger.

Nu väntar alltså en oviss tid för Asplöven från Haparanda, innan det beslutas om Borås vara eller icke vara i Allsvenskan. Rekonstruktionen av Borås Hockey inleddes vid årsskiftet. För att överhuvudtaget kunna klara elitlicensen är det ett måste att överenskommet ackord ska vara betalat innan 30 april. Och utifrån vad som sägs, så kan man väl misstänka att det ser långt ifrån ljust ut.

Detta är också anledningen till att vi inte än på ett tag kommer att kunna få en permanent division 1-indelning. Även här i Vimmerby drabbas vi alltså av detta dribbel, och får leva i ovisshet om huruvida vi har derbydrabbningar mot Västervik att se fram emot kommande säsong.

Var förresten i Åtvidaberg och såg GAIS i går. Snöstorm på tvären, noll grader i luften, skitmatch, förlust och en galen cyklopkärring precis intill. Åh, vad skönt det var att sätta sig i bilen och åka hem.

Ni är många som undrar hur det går med lagbygget. Ännu finns inget mer att presentera. Men det kommer…

Kan förresten inte släppa det där om hur nära Karlskrona var att åka ut redan i förkvalet mot Östersund. En galen frilägesräddning av Timo Leinonen i förlängningen - ja, det var vad som till slut skilde KHK:s succésäsong från att istället sluta med fullständigt fiasko en månad tidigare. Man skulle nästan vilja dra till med den där klyschan om att marginalerna är små inom idrotten.

.


RSS 2.0