Radioskugga

Är på jobbresa fred-sönd och kommer sannolikt ha ytterst begränsat med tid för att blogga.
Men hockey spelas det ju för det. Bland annat i Vimmerby i morgon, lördag.
 
.
 

Celtic, hockey, cykel och en dansk 47-åring

Detta års upplaga av Celtic måste vara ett av de sämsta fotbollslag som någonsin har tagit sig till Champions Leagues gruppspel. Om man bortser från AIK, Helsingborg och ett par lag till, som har varit där och skämt ut sig några gånger genom åren, alltså...
 
Dansk cykelsport. Say no more! Ikonen Bjarne Riis fick ju stå med dopningsnedkissade brallor hängandes vid knäna i slutet av sin karriär. Tidigare dopningsdömde Michael Rasmussen tog Lance Armstrong i försvar härom dagen. Men nu har de fan slagit alla tänkbara rekord. Cykelbossen Sören Svenningsen, styrelseledamot i det danska cykelförbundet och – detta är intressant – styrelseledamot i antidopningsfirman Clearidium, som dagligen utför tester av dopningsprover (bland annat på uppdrag av Internationella olympiska kommittén och Wada), åkte i dagarna fast för dopning. Han testades positivt för (bland annat) testosteron och kortison efter ett veteranlopp (?!?!?!) för två månader sedan.
 
Och hur förklarar då den här (o)skyldige cyklisten ämnena i kroppen?
Jo, testosteronet kom från en behandling av en ryggskada för ett år sedan och kortisonet tog han för att behandla sina hemorrojder (jefvla cykelsadel).
Lägg ner sporten eller släpp skiten fri!
 
Inte mycket dopning inom hockeyn. Men kommer ni ihåg vilket liv det blev när det hände senast? Stackars Robin Rahm framställdes i princip som Thomas Quicks tvillingbror. Efter avtjänat tvåårigt straff, då han blev klar för Brynås, benämnde någon av de charmanta kvällstidningarna honom som ”Skandalmålvakten”. Säger väl egentligen mest om hockeyn som sport – den sport som har störst genomslag, är intressantast och som flest bryr sig om. Samma journalistik kring cykel, diskus eller tyngdlyftning för damer, och det hade krävts en bibel som bilaga varje dag.
 
En kompis la fram förslaget att köra alla idrotter i två klasser – en dopningsklass och en ”ren” klass. Men kommer man verkligen undan problemet då? Blir det inte så att de i den rena klassen då dopar sig för att bli bäst där?
 
 
.

Ny seger för Västervik

Nykomlingen i division 1, Västerviks IK, svarade i kväll återigen för en stark insats. Det blev seger borta mot Tranås med 5-3, efter mål av bland annat Vimmerbybekantingarna Jonas Ström och Tobias Ulvbane.
 
Även Oskarshamn vann. 4-2 blev det mot ex-allsvenskarna Borås.
 
Vita Hästen tog en stabil 5-0-seger mot Nyköping.

Till avdelningen skrällar får vi väl lägga matchen Helsingborg-Kristianstad, där hemmalaget vann med 2-0.
 
.

Levereraren levererar - ett gästinlägg...

I serien "utflugna ex-VH:are skriver gästinlägg" är jag stolt över att i dag få presentera Brunflos poängmaskin och mannen med Eliteprospects trasigaste nuna, Johan Jönsson, eller @Levereraren, som ni som följer twitter har lärt känna honom som.
Johan tog Vimmerby till sitt hjärta under året han var här. Om som fansen tog Johan till sitt hjärta! Frågan är om någon spelare har gjort så odelat positiva och stora avtryck under en så realtivt kort period, som Johan gjorde?

Så här minns han sin tid i staden:

 

"Ibland när lagen om alltings jävlighet bestämmer sig för att spänna musklerna och sätta en på plats, då är det skönt att ha en kärleksfull förening och ljuvliga lagkamrater i ryggen. När jag för två säsonger sedan fick för mig att "det vore kul att spela hockey någon annanstans innan man lägger ner" hade jag väl ingen större koll på Vimmerby. Men NSD:s Jimmy Stålnacke snackade varmt om satsningen klubben gjorde och jag blev lite nyfiken. Spelar ju ingen roll vilken nivå man är på, jakten på avancemang är lika rolig för den halvkassa hockeymotionären såväl som för den löjligt skickliga hockeyarbetaren. Jag slet med mig min tidigare lagkamrat från Östersund, Stefan Sterner, satte mig i min Audi (som skulle skära ihop nere i Vimmerby, men det är en annan historia) och blåste de 85 milen söderöver. Föga anade jag att det skulle bli en av mina sämsta, men ändock roligaste, säsonger i karriären.

 

Jag hann bara några matcher in i serien innan jag blev skadad. Trögstartad som man är skulle det här visa sig vara snudd på en katastrof. Jag kom inte tillbaka förrän vid jul och då hade vi värvat in en jänkare (Gwilliam) och ett surrigt bloggproffs (Rosell) som gjorde att andrakedjan var fulltalig. Förstakedjan var ju tvåans överlägset bästa och tredjekedjan med "Smygarn och Cassel" hade överträffat alla förväntningar. Så det slutade med en hel del knopptuggande och bästa möjliga åskådarplats när segermaskinen Vimmerby Hockey malde sönder allt motstånd.

 

Fast trots lite speltid, ett telefonsäljarjobb jag inte behärskade och stryk varje dag av Rosell på NHL till Xboxen så hade jag det jävligt roligt ändå. För det blir lätt så när man är en del av ett vinnande lag. Georgsson, Hedblad och Ekström gjorde precis som de ville med motståndarna, och de få gånger de körde huvudet i väggen fanns det alltid någon annan som kunde ta över produktionen. Allt från Spaaks utläggningar innan match, "Utföras" utläggningar i bussen, och Nelsons utläggningar i omklädningsrummet andades harmoni. Kändes aldrig som att det var något snack om saken. Avancemanget var säkrat redan innan kvalet började. Personligen var det skönt att jag fick tillbaka platsen bredvid Ström och Rosell i andrakedjan då Gwilliam styrde kosan hemöver. För stoltheten var det skönt att visa att man kunde lira hyfsat vettig hockey i kvalspelet i alla fall. Det är det jag kommer ta med mig hockeymässigt från säsongen.

 

Det kanske absolut roligaste med hela vintern utspelade sig dock vid sidan av isen. Bildandet av VH Ultras. Ett tag kände man att "de här jävlarna bara jävla kör". Det var fullt ös på läktarna, det pendlades till Skåne och det hajfajvades på krogen. Det var som om hela staden visste att det var nått stort på gång, slöt upp och fixade biffen. Några matcher efter jul var det snudd på magisk symbios mellan Ultras och framförallt förstakedjan. Jag hoppas att Hedblad och Georgsson kommer bli behandlade med respekt när de kommer tillbaka till Vimmerby i vinter. Det har dom förtjänat. All heder till Ekström som stannade också.  Frestelsen att hänga med Knatte och Fnatte tillbaka till Västervik måste varit stor. Mest kompletta kedjan jag spelat med.

 

Det finns mycket att säga om Vimmerby som klubb och som stad. Men jag tar med mig en sak. Även om hockeyn fungerar kasst personligen, så ska man se till att ha roligt som fan ändå. Den dagen man inte har det, då kan man lägga ner."

 

/ Johan Jönsson (skulle haft 21 i Vimmerby, men junioren Andreas Lundgren snodde den dag 1, förstörde hela säsongen)

 

 

.


Lite smått och gott...

Funderat på det enklaste sättet att få ditt kontrakt rivet, få chansen att spela högre upp i seriesystemet och dessutom med högre lön? Då är det bara att veva till tränaren. Genialt kreativ lösning!

John Wikberg på dragskott.nu har nu inlett sin ranking av Sveriges tio bästa division 1-lag. I dag presenteras tian. Följ hans lista här.

Tur att jag inte är konspiratoriskt lagd. Då hade jag nog skrivit något annat om ”Prez-gate”. Inte minst med tanke på att hans agent tydligen (lägligt nog) fanns på plats i Olofström just när det hände.

Nu ska alla 56 division 1-lag ha anslutit sig till intresseorganisationen Hockeyettan. Ska bli spännande att följa arbetet där.

Några resultat från gårdagens träningsmatcher:
Olofström – Karlskrona 5-4 (Stena Cup)
Örebro – Malmö 1-2 e. förl. (Stena Cup)
Oskarshamn – Tingsryd 4-1
Gislaved – Nittorp 2-3
Västervik – Borlänge 1-0
Motala – Nässjö 4-5

 

.


Referat från gårdagens match

Kallinges hemsida kan du läsa ett referat från gårdagens match mellan KRIF och Vimmerby.
 
.

Gästinlägg av Michael Rosell

I kontakten med hockeyn lär man känna många sköna personer. Michal Rosell, som spelade hos oss för två säsonger sedan, är en av dessa och som jag har behållit kontakten med.
Vass och riktigt jobbig på isen. Detsamma skulle kunna sägas om honom med pennan i hand. Är glad över att få publicera ett gästinlägg från honom:
 
=============
 
"Jag ger mig fan på att Spaak inför matchen mot IK Oskarshamn skanderade ut klyschor som ”Bölkgäng” och att man skulle ”Skölja över dem”.
 
Han är skön den där Spaak. Jag minns första träningen nere i Vimmerby, när han efter några felpass blåste av träningen och skrek så det ven i öronen – tre dagar efter.
 
Under fjolåret så sköljde verkligen Vimmerby över allt som kom i sin väg. Åtminstone innan jul. Höga på entusiasm, framgångssaga och med en stor portion ödmjukhet arbetade man lika effektivt som en efedrinstinnad skogsarbetare med den allra finaste röjsågen.
 
Tigrar sägs smyga på sina byten. Det kunde Vimmerby göra ifjol, smyga från sitt bakhåll, sikta in sig – för att sedan rycka ut ryggraden på motståndarna. Tigrar sägs också ha en förmåga att plocka ned tungviktare, och det var väl något man verkligen gjorde i Vimmerby ifjol. Lika glatt överraskad varje gång, så berättade jag för min sambo hemma i Stockholm att Vimmerby återigen hade vunnit mot topplag. Hästen, Skövde, Mariestad eller Tranås – det spelade ingen roll. Man visade noll respekt som nykomling.
 
I år kommer Vimmerby inte kunna jaga som tigrar brukar göra. I år kommer man själv vara ett jagat byte. Man kommer vara ett lag som de andra lagen vill slå. Man kommer inför de flesta matcher ha en press på sig. Man kommer inför säsongen att tippas topp fyra. Man kommer att få försvara något, inte jaga något.
 
Att vinterns derbyn mellan Vimmerby och Västervik kommer att bli något alldeles extra behöver man inte vara hjärnkirurg för att lista ut. Sten Lander, Emil Georgsson och Daniel Stolt är alla goda bidragare till en extra skjuts med adrenalin till de redan välpumpade ådrorna som förmodligen kommer blottas så fort det nalkas matchdag. Jag hoppas innerligt att man lärde sig en läxa av den klassiska ”fredagsmatchen” mot Tranås under förra säsongen, som är omtalad runt om i hockeykretsar. Säga vad man vill om hätsk stämning, jag älskar när det är hets inför matcher, men det är bara barnsligt att ta till nävarna – och därmed basta.
 
Det känns en aning bisarrt å ena sidan, klockrent å andra sidan – att man valt en väg med genomgående unga spelare i Vimmerby under säsongen. Bortser man från den viktiga och genomsympatiska Calle Brattenberger i mål och den Vimmerby-bördige forwarden Eric Johansson, så är det alltså Robin Ekström som är äldst i laget. Han är 26 år.
 
Jag tror någonstans att det är den här vägen man ska gå i hockeyettan. Man ska ha tonvis av ungdomlig entusiasm, och kanske en eller ett par åldermän som kan ställa lite krav på fritidsaktiviteterna som det enkelt blir i ett omklädningsrum under en fredagsträning i november.
 
Framför allt nyfiken är jag på ett par spelare: 
Björn Jonasson – kan han följa upp den formidabla våren under 2012/2013 med en lika bra säsong i år? Då hamnar han i allsvenskan nästkommande säsong.
 Emil Vahlberg – kan han nå ytterligare ett snäpp i sitt spel och våga satsa mer offensivt? Då kommer han utan tvekan kunna röra sig uppåt i serieystemet även han.
 
Givetvis finns det oceaner av intressanta spelare, såsom generalen Tång, elitserie-meriterade Rundqvist och hemmasonen Jakob Karlsson – för att nämna några. Men de två grabbarna jag tog ut är två dark horses, som gått en tämligen lång väg för att ens hamna där de spelar idag.
 
För att knyta ihop säcken så finns det ett par saker man saknar med Vimmerby när man nu blivit en stadsråtta på heltid. Först och främst är det ett genuint intresse av ett lag från samtliga invånare – att man överallt pratar hockey och då i synnerhet Vimmerby Hockey. 
 
Café 48an, mitt andra hem under tiden som deltidskrigande hockeyarbetare i Vimmerby. Att sitta där i timmar, möta en nyvaken Viktor Allvin, snacka dynga och förbereda sig för dagens träning eller match – det var fan ta mig kvalitet rakt igenom."
 
 
.

Förlust mot Kallinge

Har sjukt mycket jobb att göra i kväll, så det blir bara en kortis om kvällens match. Får väl komplettera senare eller i morgon.
 
Hur som helst förlorade Vimmerby Hockey eftermiddagens träningsmatch borta mot Kallinge/Ronneby med 5-3. Och det var en mindre bra (snällt uttryckt) första period som ställde till det. Den vann nämligen Kallinge med 3-0 i mål och 21-3 (?!?!?!) i skott.
 
Kallinge gjorde även 4-0 den andra perioden men sedan repade VH mod och hade hämtat upp till 4-3 när fem minuter återstod av matchen. Avgörande 5-3 kom i slutminuterna. Marcus Schelin, Rasmus Schelin och Andreas Rundgren gjorde VH:s mål. Skott: 40-18 (21-3, 7-8, 12-7).
 
Jämfört med matchen mot Oskarshamn i torsdags saknade VH i kväll sex spelare - Björn Jonasson, Robin Ekström, Eric Johansson, Jim Nordh, Pierre Gustavsson och Jacob Isaksson. Calle Brattenberger satt på bänken och målet vaktades i stället av Robin Andersson.
 
 
.

I dag slog Przepiorka sig in i Asplövens trupp

I går vevade Eric Przepiorka till sin nye tränare Tim Brithén, varpå han timmen senare fick sitt kontrakt rivet av Olofströmsledningen. I dag har amerikanen, med det outtalbara namnet, "slagit" sig in i Asplövens allsvenska trupp i stället. Przepiorka spelade för Haparandaklubben säsongen 2010-2011 och gjorde då 73 poäng på 38 matcher.
 
 
.

Jonasson saknas mot Kallinge

I eftermiddag spelar Vimmerby Hockey sin andra träningsmatch för säsongen. I torsdags blev det seger med 2-0 hemma mot IK Oskarshamn och i dag väntar en ny tuff match, då hårdsatsande division 1-laget, Kallinge/Ronneby IF väntar på bortaplan. I Vimmerby saknas forwarden Björn Jonasson, som vilar en krånglande ljumske.
 
.

Karlskrona mosar allt motstånd

Karlskronas starka seger mot Örebro var bevisligen ingen tillfällighet. I gårdagens sena match i Stena Cup manglade laget ner de allsvenska favoriterna Malmö IF med hela 5-0 (1-0, 1-0, 3-0). Alvestasonen Christian Magnusson tremålsskytt.

Några andra intressanta resultat från gårdagen:
Huddinge-Grästorp 4-3
Nybro-Mörrum 4-1
Nässjö-Tranås 1-4

 

.


Ny förlust för IK Oskarshamn

I kväll åkte IK Oskarshamn på ytterligare en förlust (den fjärde av fem under träningsmatchandet). Finska Metsis (andraliga)-laget Koo-Koo vann med 4-1 (Vicor Svensson gjorde IKO:s mål).
 
Dock:
Fjolårets försäong var ännu värrre för IKO. Och vi vet ju alla hur det gick då.

Dessutom:
Okarshamns vältalige och ytterst sympatiske tränare Fredrik Söderström sa till mig i kväll:
Var dag har sina svårigheter och sin lycka. Allt är grunden till utveckling. Så jag ser med tillförsikt framtiden an.
 
Allt talar för Oskarshamn.
 
 
.

Karlskrona fortsätter imponera

Varit tveksam till Kau-Hau-Kau? Var inte det längre. I kväll tog Blekinges allsvenska lag (Karlskrona HK) sin sjätte
seger på försäsongen. Och som man gjorde det. I cup-matchen i Olofström (en av de mest hypade och skandalomsusade träningsturneringar som någonsin har arrangerats) krossade man Malmö med 5-0 (1-0, 1-0, 3-0). Sjukt starkt. Timo Leinonen grym i kassen. Framåt ska Jimmie Svensson ha varit Elitseriemässig. Eller - NHL-mässig, menar jag...
 
.

Superstjärnan fick omgående sparken av Olofström

I eftermiddagens match mellan Olofström och Örebro tog det milt uttryckt "hus i helvete". Efter att ha blivit utbytt i ett powerplay brände till till hos amerikanen Eric Przepiorka. Först ska han ha skällt ut tränare Tim Brithén efter noter och sedan även gett sig på honom med nävarna.

Enligt den vanligtvis välinformerade Karl XI-bloggaren, som har varit i kontakt med forwarden David Norrman i OIK, blev det nu i kväll klart att Prez "inte längre spelar i OIK".
Eric Przepiorka har under sina tre säsonger i division 1 gjort 174 poäng på 106 matcher.

Matchen vanns för övrigt av Örebro med 4-0.
 
 
.

Gårdagskvällens resultat

Lite resultat från gårdagskvällen, som kan vara av intresse:
 
Olofström-Malmö 1-4 (Stena Hockey Festival i Olofström)
 
Karlskrona-Örebro 4-3 e. str. (Stena Hockey Festival i Olofström)
 
Skövde-Kungälv 5-2 (Ett frejdigt spelande SIK körde ifrån Kungälv och tog femte raka segern på försäsongen)
 
Halmstad-Nittorp 6-1 (Nittorp saknade många spelare, bland annat lyckades man bara skramla ihop fem backar till matchen)
 
Kumla-Grums 6-4 (Efter halva matchen ledde division 2-laget Grums med 4-0, men Kumla lyckades vända och vinna andra halvan av matchen med 6-0).
 
Borås-Fredrikshavn 2-2 (3-2 efter straffar)
 
 
.

Blir Gunnarsson VH:s sista länk?

I veckan var Färjestadsfostrade forwarden Filip Gunnarsson, i fjol proffs i Vienna Capitals i den österriskiska ligan, och tränade med Vimmerby Hockey. 21-åringen, som har ett drygt 20-tal juniorlandskapmer i bagaget, imponerade rejält och i helgen ska parterna sätta sig ner och diskutera med varandra. Sportchef Jaensson har ju tidigare tillkännagett att ytterligare en ytterforward ska in i truppen. Är det Filip Gunnarsson som blir den sista länken i VH-kedjan? I nästa vecka vet vi nog.
 
.

Bäddat för hockeyfest i Olofström

Olofströms IK har rustat väl och tillhör ett av de absoluta favoritlagen i div 1F. Med start i dag väntar tre dagars hockeyfest i Olofström, då hemmaklubben arrangerar Stena Hockey Festival - en fyralagscup med, förutom hemmalaget, Karlskrona, Malmö och Örebro. Uppladdning av allra bästa sort för OIK, alltså. Så här spelas matcherna:

Idag:
17.00: Karlskrona–Malmö
20.30 Olofström–Örebro

Lördag:
15.00: Olofström–Örebro
19.00: Malmö–Karlskrona

Söndag:
14.00: Örebro–Malmö
18.00: Olofström–Karlskrona

Följ Stena Hockey Festival på http://www.oik.se/

 

.


Oskarshamn lånar från Kallinge

Kallinge/Ronnebys vasse forward, Victor Wahlqvist, lånas in till IK Oskarshamn då laget möter Metsis-klubben Koo-Koo i Nyköping i morgon. 21-åringen, som kom till KRIF från Linköping i fjol, gjorde succé direkt i Kallinge och snittade närmare en pinne per match under den gångna säsongen.


Så skrivs det om gårdagens match

Låt oss samla ihop och sammanfatta gårdagskvällens match mellan VH och IKO färdigt.
 
Här kan du se vad IK Oskarshamns hemsida skriver.
Och här Christian Gustafssons artikel i OT.
Peter Rosén på Nyheterna/Östra Småland summerar så här.
 
 
.

Stark Nybro-seger mot topptippat Kristianstad

Det var ju inte bara Vimmerby och Oskarshamn som spelade i kväll. Ett par andra resultat av intresse:
Helsingborg–Rögle J20 2-4
Nybro–Kristianstad 3-2 (Nybros mål gjorda av Rasmus Ahlholm, Johan Torudd och Martin Olsson).
 
 
.

Anders Spaak: Vi gör en gedigen insats

Vimmerby Hockeys tränare, Anders Spaak, om kvällens 2-0-seger över IK Oskarshamn:

”Jag tycker att vi gör en gedigen insats i de två sista perioderna. I den första perioden var vi lite rostiga och hade problem med positionsspelet. I pausen rättade vi till en del detaljer och sedan tycker jag att vi var det bättre laget.

Man kan inte dra några slutsatser av den här segern, men vad som glädjer mig är att vi kändes överraskande stabila i spelet. Jag har sett detta på träning, men sedan är det en annan sak att omsätta det i match. Kul att se sådan stadga och stabilitet, inte minst i det defensiva spelet.


Vi har många ledargestalter i laget, som visar vägen. Det gör också att alla vågar ta initiativ och att laget i stort spelar med ett självförtroende som imponerar. På det hela taget en klart bra insats för att vara den första träningsmatchen.”


.


Fredrik Söderström: "Vimmerby var bättre i allting"

Pratade nyss med Fredrik Söderström, IK Oskarshamns tränare. Han var, milt uttryckt, inte alls nöjd med kvällens match. Så här sa han:
 
"Om jag utgår från vår prestation, så är den kraftigt underkänd. Jag vill inte förta Vimmerbys insats, för de var frejdiga och intensiva, men vi kom hit med en bedrövlig attidtyd. Vimmerby var bättre än oss i allting. I delar av matchen tar vi för oss och snurrar, men vi måste bli mer skärpta i de avgörande lägena.
 
Trots att jag är besviken på vår insats, så ska vi inte dra ner rullgardinen helt. Även matcher med sådan här utgång är viktiga, inte minst att dra lärdom av. Vi har enskilda spelare som i vissa moment gör saker som är strålande, men det räcker inte. Förhoppningsvis fick det här killarna att inse vad som krävs.

Jag vill inte tro att vi behöver matcher mot mer namnkunnigt motstånd för att tagga till helt och fullt, även om det tyvärr kan vara så. Det är ändå oförsvarligt. Vi måste vara skärpta och ödmjuka inför varje uppgift. Dessutom tycker jag att många spelare, som borde klivit fram och visat att de ville ha chansen, inte tog den i kväll. Nu utgör inte det här någon anledning att slänga killarna av bussen vid kommungränsen och låta dem gå hem, utan vi gnuggar vidare. Alexander i målet är den enda som får godkänt. Han räddade oss från en större förlust.
 
Vimmerby var annars en trevlig bekantskap. Jag är förtjust i deras intensitet, de har bra tryck, bra energi och är välorganiserat bakåt. Brattenberger är riktigt bra i målet och en personlig favorit som Jakob Karlsson visade vilka kvaliteter han besitter. Nu är ju inte min arbetsuppgift att styra Vimmerby, men de måste vara uppmärksamma på att år två verkligen är tuffare än år ett. Det är visserligen en klyscha, men den har ju kommit till eftersom tillräckligt många männsikor har tjatat om det".
 
.

Vimmerby nollade allsvenska Oskarshamn

Bara två veckor på is och den första träningsmatchen. Jag måste säga att det verkligen inte syntes. Vimmerby tog en helt rättvis seger mot allsvenska Oskarshamn, som gjorde sin fjärde träningsmatch för säsongen i kväll. 2-0 (1-0, 1-0, 0-0) slutade matchen, sedan Björn Jonasson och Pierre Gustavsson gjorde varsit mål i de båda första perioderna. Utöver det hade VH en straff i stolpen samt ett otal brända frilägen.

Men framför allt var det defensiven som imponerade och IKO-spelarna fick ofta ta avslut från svåra lägen. När de väl kom till lägen agerade Calle Brattenberger oerhört stabilt i målet. Visst vände det snabbt några gånger, då orutinen av matchspel lyste igenom och allt för många VH-spelare låg på fel sida, men det var aldrig någon riktig fara på taket.

För att vara första matchen var det här en klart intressant insats. Högt tempo och det var många spelare som imponerade med moget och framför allt respektlöst spel. Egentligen fel att gå in på individuell spelarkritik i en sådan här match men visst syns det att de nyförvärv som har anlänt besitter kvaliteter. Henrik Tång och Oscar Karlsson var exempelvis dominanter i försvaret.

I Oskarshamn visade herr Scandella stundtals klass. Enorm speed och teknik. Här har nog Oskarshamn gjort ett fynd. IKO gjorde annars en ganska slät figur. Men vi minns ju att de även var bleka på försäsongen i fjol och då vet vi ju hur det gick... Lägg därtill att man i kväll saknade fyra-fem klasspelare jämfört med det lag som kommer spela i Allsvenskan kommande säsong. Samtidigt rullade Vimmerby runt hela matchen på fyra femmor och lät alla sina yngre egna förmågor spela.

Vimmerbys insats ska absolut inte förringas - man kan inte göra mer än vinna välförtjänt och nolla motståndarna. Och även om vi inte ska dra för stora växlar av detta, så var det ju ändå en skön start på säsongen.
 
Tränarintervjuer förhoppningsvis senare i kväll.

Vimmerby Hockey- IK Oskarshamn 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
1-0 (16.18) Björn Jonasson (Jim Nordh)
2-0 (35.23) Pierre Gustavsson (Jacob Isaksson)
Skott: 25-30
Utvisningar, VH: 4x2 min. IKO: 4x2 min.
Publik: 420.
 
.

Lagen i kvällens match mellan IKO och Vimmerby

Vimmerbys formationer:

Målvakter:
Calle Brattenberger och Robin Andersson


Förstafemma:

Henrik Tång - Martin Modigs
Robin Ekström (ass C) - Adam Rundqvist - Simon Dahl


Andrafemma:

Oscar Karlsson - Emil Wahlberg
Björn Jonasson - Jakob Karlsson (C) - Jim Nordh


Tredjefemma:

Christopher Lundqvist - Alexander Andersson
Marcus Schelin - Rasmus Schelin - Andreas Rundgren


Fjärdefemma:

Patrik Bengtsson - Jacob Isaksson
Eric Johansson - Pierre Gustavsson - Rasmus Davidsson


IK Oskarshamns lag:


Målvakter:

Alexander Bengtsson och Linus Fernström.


Backar:

Tobias Jonsson, Sam Lofquist, Juha Outila, Dave Lindarv, Linus Morin, Maksim Matushkin, Gustaf Svensson, Daniel Ljungqvist.


Anfallare:

Carl-Johan Svensson, Victor Öhman, Joakim Hagelin, Victor Svensson, Victor Löfstedt, Kirill Starkov, Mattias Granlund, Giulio Scandella, Andreas Valdix, Herman Roth, Oskar Josefsson.


Enligt eliteprospects.com har spelarna i IK Oskarshamns trupp tillsammans följande imponerande record av matcher: 853 i Elitserien, 1857 i Allsvenskan, 515 SM-liiga, 18 i KHL, 642 i AHL och 19 i DEL. Lägg därtill 60 VM-matcher och två olympiska matcher.


Nedsläpp 19.00


.


Filip Björk bryter med Västervik

Örebrofostrade centern Filip Björk, med 159 poäng på 185 division 1-matcher med Kumla, Huddinge och Nynäshamn i bagaget, värvades till Västerviks IK från franska klubben Cholet till den här säsongen. Nu bryter Filip omgående sitt kontrakt på grund av personliga skäl. Vi hoppas att allt löser sig för honom.

 

.


IKO åker till Vimmerby för att vinna

Fick en pratstund med IK Oskarshamns tränare, Fredrik Söderström, inför kvällens match. Så här blev det:
 
För Vimmerby Hockey är kvällens träningsmatch alltså säsongens första. För allsvenska IK Oskarshamn är det den fjärde. Laget har förlorat med 4-2 borta mot Karlskona och med 4-3 (efter straffar) borta mot Vita Hästen. I lördags kom den första segern, då division 1-laget Visby/Roma besegrades med 4-2 under lagets träningsläger på Gotland.
- Vi åker till Vimmerby för att vinna, säger lagets tränare Fredrik Söderström.
 
- Även om vi har blandat och gett en hel del, så är känslan god – både sett till spelet och sett till den grupp vi håller på att bygga. Vi har en bra mix av erfarenhet - några äldre spelare, som bidrar med trygghet - och ett gäng yngre hungriga killar, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.
- Självklart vill man vinna alla matcher man spelar men så här års är inte resultaten det allra viktigaste.
- Under den gångna helgens träningsläger på Gotland snackade vi igenom vilka mål vi skulle sätta upp för den kommande säsongen och alla var överens om att vi både har kapaciteten och viljan att vara ett topp sju-lag, säger Fredrik.
Och att kapaciteten finns där, vet vi ju. I fjol var IKO en studspuck och några ynka sekunder från att få kvala till Elitserien.
- Man kan väl säga att vi var allsvenskans motsvarighet till vad Vimmerby var i division 1. Det var en härlig resa vi gjorde, nederlagstippade som vi var. Vi fick LAGET att fungera, med tydliga roller och enorm moral. I år blir det tuffare, även om vi har fått mersmak. Men inget lag kommer underskatta oss och helt plötsligt har många högre förväntningar på oss, menar Fredrik Söderström.
 
- Ikväll vill jag att vi ska visa att vi kan hantera en match i 60 minuter, vilket det har varit lite si och så med hittills. Mot Vita Hästen ledde vi med 3-0, siffror som lika gärna kunde ha varit 8-0. Sedan slutade vi spela och de kunde gå upp till 3-3.
- Vi kommer trycka på så hårt vi kan. Vi behöver det för vår egen självkänsla och det ligger i vårt lags natur att alltid vilja vinna. Att vi skulle vara så galanta att vi bara åker till Vimmerby på sightseeing och är snälla mot hemmalaget finns inte på världskartan, menar Fredrik, som dock förväntar sig hårt motstånd.
- Det kommer bli mycket tätare än vad många kanske tror. Jag såg några matcher med Vimmerby i fjol och de var redan då ett bra och frejdigt spelande lag, med många individuellt skickliga spelare. Till den här säsongen har de förstärkt en hel del och då inte minst på center- och backsidan.
- Jag tycker att det är helt rätt strategi. Med all respekt för ytterforwards, men att hitta spelare som kan skägga på längs med kanten är lättare. För Vimmerbys del var det just stabiliteten bakåt, som man behövde se över och det är mycket kvalitet som laget har plockat in.
 
- Man måste också imponeras över Vimmerby, som väl har halva truppen med egna produkter. Lägg därtill de övriga VH-förmågorna som finns runt om i landet – Linus Hultström, Markus Modigs, Tobbe Jonsson hos oss m fl.
- Kul också med Västerviks avancemang. Det är jätteviktigt för regionen att ha tre så pass bra lag inom radien av bara några mil, som vi nu har. Det gynnar oss alla och för oss i IK Oskarshamn är det prioriterat att ha en bra relation med både Vimmerby och Västervik, menar Söderström.
Det lag som Fredrik Söderström ställer på isen i kväll är det för dagen starkast möjliga. Lagkaptenen Stefan Öhman är tveksam till spel, liksom backen Daniel Ljungqvist. Danske Morten Poulsen kan bli borta ett par veckor på grund av skada och Evan McGrath och John VigilanteI ansluter inte förrän i början av september. I övrigt är det fullt lag, vilket bland annat inkluderar italiensk/kanadensiske nyförvärvet Giulio Scandella, som har närmare 300 landslagsuppdrag för Italien i bagaget och gjorde en mycket stark insats i VM senast.
- Stundtals har han visat vilka utomordentliga kvaliteter han besitter. Dock känns det som att han har åkt lite med handbromsen i. Hoppas att han släpper ner handtaget i kväll, avslutar Fredrik Söderström.
 
.

Resultat från träningsmatcher igår

I kväll begår ju Vimmerby Hockey sin matchpremiär för säsongen, då allsvenska IK Oskarshamn gästar Vimmerby ishall. I går var många andra lag i farten. Har valt ut några resultat av intresse:
Grästorp–Ulricehamn 7-2
Halmstad–Kungälv 2-1 (e str)
Huddinge–Mjölby 6-2
Kallinge/Ronneby–Tyringe 6-1
Nittorp–Värnamo 2-2
Nyköping–Mariestad 4-2
Skövde – Lindlöven 4-2
Västervik–Tranås 3-4 (e str, Andreas Bergström, Kristian Westerman och Joacim Hedblad målskyttar för VIK).
 
Apropå kvällens match. Återkommer med en intervju med IK Oskarshamns tränare, Fredrik Söderström, senare under dagen.
 
.

Vimmerby Hockey synas hos bloggarna

Temperaturen börjar stiga inför hockeysäsongen och det skrivs allt mer i tidningar och på nätet. Bland annat om Vimmerby Hockey. Nedan hittar du länkar till tre hyfsat färska blogginlägg:
 
- Div1hockey.se synar lagen i division 1 E. Så här går hans tankar inför den kommande serien.
 
- Hockeyzonen.com har gjort en intervju med Vimmerbys nye försvarsgeneral, nyförvärvet från Vita Hästen, Henrik Tång. Du kan läsa den här.
 
- Div1hockey.se har också gjort en ranking av E-seriens bästa målvakter. Vimmerby Hockeys Calle Brattenberger plceras högt upp. Listan finns här.
 
.

RSS 2.0