Dags att anmäla sig till supporterbussen!

Tre dagar kvar till Allettan inleds. Självklart ska du med supporterbussen till Mariestad på onsdag, 2 januari. Ännu finns det ett gäng platser kvar, så anmäl dig du!

 

Bussen avgår från Vimmerby ishall omkring kl 15.30 (definitivt klockslag anges under nyårshelgen) och kan plocka upp folk längs vägen mot Jönköping.

 

Kostnad: Cirka 100 kr (lite beroende på hur många som anmäler sig), exkl matchbiljett förstås.

 

 Anmälan på något av följande sätt:

- Skriv namn, tel nr och antal personer som en kommentar till det här inlägget.
- Ring eller messa samma info till Vikke på   070-309 11 90

 

.


Bloggmogulen tippar VH sist i Allettan

Så kom det så äntligen, bloggmogulen Mikael Mjörnbergs tips om hur den södra Allettan kommer att sluta. Vita Hästen återfinns i topp tillsammans med Kallinge, medan Vimmerby placeras sist. Profetian hittar du här.
 
 
.

Olofström i akut ekonomisk kris

Vår kommande seriekollega, Olofströms IK, sällar sig nu till raden av Allettanklubbar med svåra ekonomiska bekymmer. BLT/Sydöstran berättar i dag att skulder på en miljon kronor måste betalas omgående.

 

I veckan satt klubben i krismöte med kommunalrådet och kommunchefen i Olofströms kommun. Kontentan av det mötet blev att tidigarelägga utbetalningen av vårens kommunala driftbidrag på 600 000 kronor, så att klubben får tillgång till de pengarna nu istället. Dock:

 • Det fattas fortfarande 400 000 kronor akut
 • Det kommer ju inte heller in några pengar från driftbidrag på kontot under 2013

 

Och någon mer hjälp från kommunen kan man inte räkna med. Kommunalrådet Sara Rudolfsson säger att det vare sig är aktuellt med kommunal låneborgen eller med försäljning av ishallen.

 

Fortsättning lär följa…

 

.


Förlust trots stort spelövertag

Vimmerby förlorade kvällens träningsmatch borta mot topplaget i D-serien, Nyköping, med 5-2 (3-1, 1-0, 1-1), men vann skotten med 48-23. Man ska väl inte dra allt för stora växlar av detta, men spelmässigt gav matchen trots allt många positiva besked. Resultatmässigt då? Nej, inte alls bra! Återigen – svagt i egen zon och ineffektivt framåt.

 

37-9 (19-5 och 18-4) i skott till Vimmerby i de två sista perioderna. Men vad hjälper det när Nyköping under den här tiden gör två mål och Vimmerby bara ett? Inte bra!

 

VH parkerade i Nyköpings zon i de två sista perioderna men förlorade ändå dessa 40 minuter med 2-1. Bakåt håller det inte (2 mål insläppta på 9 skott) och framåt duger det inte heller (1 mål gjort på 37 skott). Samtidigt var Johan Svensson i Nyköpings-kasssen grym. Att det stod 3-1 till Nyköping efter den första perioden är dock inte mycket att säga om.

 

Finns dock ett par Vimmerby-pöjkar som verkligen har utmärkt sig i kväll. Linus Hultström gjorde både 1-0 och 4-3 för LHC i segermatchen (5-4) mot HV71 inför ett fullsatt (8500 pers) Cloetta Center. Grymt! Och Christoffer Törngren satte 6-1 till Tingsryd mot Malmö (vinst 6-4) i Allsvenskan.

 

Simon Mitman förlängde i dag med Västervik. Ett mycket glädjande besked – lika mycket statusmässigt som viktigt för laget. Kan inte se nåt annat än att förstaplatsen i Fortsättningsserien kommer att stå mellan VIK och Tranås. Arboga och Kumla då? Nja?

 

Men som Nyköpings tränare sa inför matchen: "I en sådan här match är inte resultatet ett dugg viktigt".

 

.


Nyköping utökar ledningen

Stundtals spel mot ett mål och 19-5 i skott till Vimmerby. Men 1-0 i mål till Nyköping i den andra perioden. Ställningen är nu 4-1 inför den sista perioden.
 
.

Nyköping i 3-1-ledning efter första perioden

Bloggens utsände, Vikke Alvin, rapporterar ungefär följande efter den första perioden av träningsmatchen mellan Nyköping och Vimmerby:

 

Nyköping leder mot Vimmerby med 3-1 efter den första perioden. Hemmalaget gjorde 1-0 efter fem minuters spel men bara 37 sekunder senare slog Marcus Schelin in en retur till 1-1.

Ett par minuter senare räddade VH:s målvakt, Calle Brattenberger, en straff men strax därefter tvingades han ändå släppa in Nyköpings ledningsmål – denna gång i spel 4 mot 4.

Efter 19.08 gjorde sedan hemmalaget 3-1, efter att VH tappat markeringen i egen zon.

Skotten i den första perioden slutade 14-11 till Nyköping och återigen har Vimmerby problem med spelet i egen zon.

 

 

.


Fyra spelare saknas i Nyköping i kväll

Fick just Nyköpings laguppställning inför kvällens match och där saknas fyra duktiga spelare. Det handlar om tre av lagets offensivt starka backar, Anders Selin, Robin Axbom och Anders Gunnarsson, samt Modo-fostrade forwarden Anton Byström (fyra i den interna skytteligan), som skadade sig på träningen i går.

 

Jag har inte fått Vimmerbys laguppställning än, men enligt rapporterna mönstrar de helt ordinarie lag.

 

 

.


Det rör verkligen på sig hos Hästen

Linköping HC:s center Sebastian Ottosson har varit utlånad till norska Sparta Sarpsborg under hösten. Resten av säsongen kommer han nu lira för vår seriekollega Vita Hästen. Den 20-årige KRIF-produkten har den här säsongen representerat LHC i elva elitseriematcher, utan att notera någon poäng. Hans facit i Sparta Sarpsborg blev en assist på sju matcher.

 

Mer Vita Hästen. Tidningen Folkbladet skriver i dag att ” Vita Hästen har fråntagits rätten att servera alkohol i slutna sällskap. Detta på grund av de stora skulderna - men också för att ha nonchalerat utredningen om saken.”

Både tillståndsutskott och förvaltningsrätt går emot klubbens önskan. Bland annat begärde Vita Hästen inhibition av beslutet under tre veckor, men i sitt svar skriver förvaltningsrätten bland annat att ”vissa skulder har betalts men nya har redan uppstått till betydande belopp".

Föreningen har nu tid på sig till den 7 januari att komma in med kompletterande uppgifter.

 

Träningsmatch borta mot serietvåan i D-serien, Nyköpings HK, med start klockan 19.00. Återkommer under kvällen med lite rapporter.

 

Och om fem dagar inleds Allettan. Självklart ska du med supporterbussen till Mariestad. Hittills är ett 30-tal personer anmälda, så det finns alltså gott om platser kvar.

Bussen avgår från Vimmerby ishall omkring kl 15.30 (definitivt klockslag anges under helgen).

Kostnad: Cirka 100 kr (lite beroende på hur många som anmäler sig), exkl matchbiljett förstås.

 

Anmälan på något av följande sätt:

- Skriv namn och antal personer som en kommentar till det här inlägget.
- Ring eller messa till Vikke på  070-309 11 90

 

.


VIK-källa i kväll: "Vi ser Przepiorka som förlorad"

En person i Västerviks IK:s organisation berättar i kväll att man anser hoppet om att få behålla Eric Przepiorka i klubben är ute. Sedan någon vecka tillbaka har Allettan-laget Kristianstad IK kopplat på all sin charm och ohämmat flörtat med VIK:s amerikanske poängmaskin. Och det verkar alltså ha gett resultat.

– Tyvärr ser vi honom nu som förlorad, säger källan i VIK:s innersta krets.
Återstår att se hur väl dessa uppgifter stämmer. Om det är på det sättet, så lär nog inte affären bli billig för KIK, då Prez står under kontrakt.

 

Vita Hästen meddelar däremot att laget har gjort klart med Peter Nylander om en förlängning säsongen ut.

 

Skrev i förra veckan att utarmningen av toppspelare i Fortsättningsseriens lag skulle fortsätta. Och så lär det bli. Nu sägs Borås backjätte Henrik Karlsson slutförhandla med en Allettan-klubb, Nittorps yrväder Jonathan Tholander ska vara på väg åt samma håll och detsamma ryktas även gälla Arbogas och E-seriens skyttekung (39 poäng på 27 matcher), Anton Holm.

 

En som dock blir sitt lag i Fortsättningsserien trogen är Grästorps back Carl Holmberg, som bland annat jagades av Vita Hästen innan jul.

 

 

.


Kristianstad intresserat av VIK:s Przepiorka

I går började rykten florera om att vår kommande Allettanmotståndare, Kristianstads IK, jagar Västerviks poängstarke amerikan, Eric Przepiorka - uppgifter som jag har fått bekräftade nu på morgonen. Dock ska det ännu så länge bara röra sig om en första kontakt/sondering.
 
Bloggare Björn Skaprsvärd verkar dock sitta på andra uppgifter, då han skriver följande:
"...Västerviks Eric Przepiorka är på väg till Kristianstad och att det bara saknas en underskrift. Västervik ska ha gett ett klartecken. Men dealen är ännu inte riktigt klar…"
Du hittar hans blogginlägg på BLT/Sydöstran här.
 
 
.

Nu ska ni nog slippa mig....

....några dagar. Går in i radioskugga och juldvala, så det lär bli begränsat med inlägg under helgen. Har några spännande trådar att rycka i, men det blir nog som sagt inte förrän efter helgen.
 
God jul alla följare, spelare, vänner, ovänner och annat löst folk!
 
.

Dragskottsbloggaren tippar VH som femma

8. Mariestad
7. Skövde
6. Kristianstad
 
I dag presenterade John Wikberg, bloggare på dragskott.nu, laget som han tippar som femma i den kommande Allettan. Och det blev Vimmerby Hockey. Läs rankingen och motiveringen här.
 
VH:s poängkung, Björn Jonasson, var inte sen att kommentera på twitter:
"@dragskott_ Besviken på rankingen, underhållande läsning! Kommer dock bevisa att du har fel ;) "
 
Surdegen från i fjol har börjat jäsa igen. Som du säkert kommer ihåg så är ju Vita Hästen fortfarande skyldigt Karlskrona HK pengar för den där tredje och avgörande kvalmatchen i Himmelstalundshallen (vinsten från den matchen skulle delas lika mellan klubbarna, men KHK har ännu inte sett röken av några pengar).
Igår twittrade KHK:s  klubbchef Mats Johansson följande:
"Vita Hästen fortsätter värva nytt. Samtidigt skyldiga KHK pengar från förra säsongen. Som dom inte kan betala. #konstigsäsong"
Och sedan var tjafsandet igång så det stod härliga till...
Självklart ska Hästen betala de där pengarna bums, om det inte är gjort ännu, och visst har Johansson en poäng i det han skriver. Dock tycker jag det är ganska uppseendeväckande att man som klubbchef väljer att snurra igång en sådan här debatt/diskussion via sociala medier - igen!
Lös det nu och gå vidare!
 
.

Hästen kontrakterar lånebacken

Jacob Andersson, senast i New England Collage men tidigare i bland annat Mjölby, plockades in på lån i Vita Hästens trupp i veckan. I och med att skadeläget är som det är, så har nu parterna kommit överens om att skriva kontrakt för resten av säsongen.
 
.

Carl Holmberg förhandlar (också) med Hästen

Det har en tendens att bli mycket snack om vår seriekollega Vita Hästen under värvningsperioderna. Så även denna gång. Så här sägs det vara nu:

 • Västerviks duktige forward Simon Mitman, som jagas av Vita Hästen, har ännu inte bestämt sig för VIK, Pållarna eller för nån annan av de båda klubbarna som har visat seriöst intresse för honom. Belsutet skulle ha kommit innan helgen, men så blev det visst inte.
 • De så kallade ”välunderrättade källorna” berättar i kväll att Vita Hästen har pågående förhandlingar med Grästorps välväxte, framstående och inte helt okontroversielle backbjässe Carl Holmberg. Hans dryga 60 poäng under de tre senaste säsongerna i ettan har öppnat ögonen på den offensiva Norrköpingsklubben. Ännu en profil som försvinner från Fortsättningsserien?
 • I dag blev det också klart att Michael Nylanders karriär i Vita Hästen inte kommer att sträcka sig till mer än en match. Italienska Bolzano blir i stället ny klubbadress för den 40-årige NHL-legendaren.
 • Apropå "Nyllena", så har brorsan Peter fått ett kontraktsförslag av Vita Hästen, som han inte har tagit ställning till ännu. Besked förväntas komma under nästa vecka.
 
En helt annan sak, som faktiskt inte har med Vita Hästen att göra ( så vitt jag vet): Klockan har passerat midnatt, det är den 22 december och jorden gick inte under i går. Betänk också att dagarna från och med detta dygn bara blir allt längre, medan nattmörkret trycks undan. Vilken lättnad! Vilken lycka!
 
 
.

Historisk notering dagen innan jordens undergång

Backen Sebastian Owuya förlänger kontraktet och fortsätter i Västervik säsongen ut. En sjukt viktig sajning, som kan dra mer positivt med sig.

 

Urvattningen av profilerna i Fortsättningsserien är påtaglig. Jokiniemi, Bertov, Lind m fl är nog bara början.

 

Sällan har väl en superhajpad match känts så sval som kvällens ”Slaget om Östergötland” – Vita Hästen-Linköping inför 1500 pers i Himpan. 2-1 till LHC, som i det närmaste saknade ett halvt lag av mer eller mindre ordinarie spelare. Roligast när LHC-klacken drog igång ”Ja ni har sämre klack än Grästorp…”. Laget med hjärtat gör tydligen avtryck ända upp i Elitserien.

 

Häromdagen hånades Tingsryd i bortamatchen mot Karlskrona. Telenor Arena var draperad med banderoller innehållandes syrliga budskap om konkurshotet som vilar över TAIF. Minnet sträcker sig tydligen inte så långt bakåt i tiden i Kallekrona? Lite ödmjukhet på sin plats, kanske?

 

Apropå Tingsryd. Skön kommentar av supporterföreningen Gröna Brigadens ordförande, Johan Blomster, i Smålands Posten i går.

”Det är lite bondesamhälle över alltihop när du tillhör Tingsryds AIF. Det är vi mot världen. Man kan kalla oss för motgångssupportrar”.

 

Hämtade frun på jobbet sent i kväll när yngste sonen tittar på klockan i bilen och säger ”Lite kul att klockan nu är prick 20:12 år 2012”. Det tog ett tag innan vi kom på att det till råga på allt var 20 december.

20/12, 2012 kl 20:12. Skönt att få ha noterat detta historiska klockslag så här dagen innan jorden går under.

 

 

.


Nittorpsback blev Olofströms supporterspelare

Kommande seriekollegan Olofström har gjort klart med sin supporterspelare. Valet fastnade på 20-årige HV-fostrade backen Daniel Bertov från Nittorp. Bertov beskrivs som tvåvägsback med offensiva kvaliteter. Den här säsongen har han gjort fyra mål på 30 matcher och ligger på -13 i plus/minus-statistiken.
 
 
.

Hästen-bloggaren tippar VH som sexa

Vita Hästens After Ice-bloggare kollar nyförvärvsläget med tränare Anders Spaak och tippar samtidigt Vimmerby som sexa i Allettan. Här läser du mer om det.

 

.


Nya filmer där du följer VH

På Vimmerby Hockeys egen Movie Channel kan du nu se allt från intervjuer av heta spelare till hur det går till under en lagfotografering. Välkommen att vidga dina vyer här.
 
 
.

VIK:s Simon Mitman jagas av Vita Hästen

10 poäng på 22 matcher i Borås och 4 poäng på 8 matcher i Västervik. Nu ryktas det att forwarden Simon Mitman är på väg att göra klart med sin tredje division ett-klubb för säsongen. Två av varandra helt oberoende källor hävdar att det återigen är Vita Hästen som har sina tentakler ute. Något beslut ska dock ännu inte vara taget av vare sig den ena eller den andra parten. Ytterligare ett par klubbar sägs rycka i VIK-anfallaren.

 

Vet inte hur förbundet tänkte när de beslutade att stressa igång Allettan redan 2 januari, för att sedan ha ett tio dagar långt uppehåll innan de två sista omgångarna (mellan omgång 12 och 13)?

 

Apropå Vita Hästen, så har de lånat in två nya backar, som kommer vara med redan i morgondagens träningsmatch mot LHC. Martin Lind, Arboga, och Jacob Andersson, New England College (tidigare bland annat i Mjölby) täcker under juluppehållet upp för skadade och sjuka spelare i truppen.

 

Västerviks supercenter, Emil Georgsson, gjorde i dag en ganska kul notering: Vimmerbys Eric Johansson och Västerviks Andreas Lind är båda egna produkter, båda spelarna gjorde ett mål vardera under grundserien och båda spelarnas mål avgjorde till 2-1-seger för det egna laget i två derbyfajter lagen emellan. Bäst när det gäller!

 

I Blekinge ryktas det idag om att Kristianstad IK:s ikon, Jens Svensson, som är utlånad till Karlskrona i ett par matcher, ska ha erbjudits ett kontraktsförslag av KHK. Tillåt mig tvivla. Jag har svårt att se någon anledning till att den välmeriterade 33-årige forwardsbjässen skulle lämna moderklubben i sticket bara för att spela allsvenska matcher med rivalen i grannlänet. Ännu mer osannolikt är det att KHK skulle snyta en potentiell samarbetspartner på sin lagkapten mitt under brinnande säsong. Så räkna med att vi får dras med Svensson i de båda mötena mot Kristianstad i Allettan.

 

Mer Västervik. Laget kommer att förstärka truppen till Fortsättningsserien och en spelare som man har haft ögonen på är Borås back Henrik Karlsson, som inte fick förlängd tryout med allsvenska Almtuna. Karlsson sägs dock i första hand sikta på spel i Allsvenskan eller i Allettan, så för närvarande ska VIK inte vara aktuellt.

 

.


Årets julklapp köper du hos VH!

Allettan, här kommer vi med stormsteg! Och nu släpps abonnemangen. För endast 840 riksdaler försäkrar du dig om entré och sittplats till Vimmerby Hockeys alla hemmamatcher i Allettan. I priset ingår även fri fika i VIP-rummet i samtliga periodpauser. Skynda fynda för att få bästa plats av de som fortfarande finns kvar!

 

Kan du tänka dig en bättre julklapp – att skämma bort dig själv med eller att ge till någon annan?

 

Försäljningen av Allettan-abonnemang pågår fram till den 3 januari. Ring Vimmerby Hockeys kansli på 0492-151 94, maila på vimmerby.hockey@telia.com eller kom upp till kansliet i ishallen. Abonnemangskortet hämtas på kansliet senast 3 januari eller i entréerna i samband med den första hemmamatchen, 4 januari.

 

.


Tack Eric, tomrummet blir inte lätt att fylla!

Det var väl inte direkt oväntat, men inte mindre trist för det. I går tillkännagav VH-ikonen, Eric Johansson, att han lägger skridskorna på hyllan. Motivationen för att träna ifatt efter en tung säsongsinledning finns helt enkelt inte. Som ni vet har ju Eric slutat förr (tror det här är tredje gången), men nu känns det som att det är för gott. Kommer att återkomma i ämnet, men så länge: Tack Eric för alla fantastiska insatser i Vimmerby Hockey genom åren. Du lämar ett stort tomrum efter dig, som sannerligen inte blir lätt att fylla.
 
Har fått frågor om Simon Mitmans vara eller icke vara i Västervik, men jag vet inte mer om det än vad som står att läsa i Vimmerby Tidning i dag.
"Jag bestämmer mig de närmaste dagarna. Först ska jag prata med min familj och med agenten", säger Mitman på väg hem till Stockholm.
Vad gäller den andra VIK-värvningen från Borås, Sebastian Owuya, så är läget liknande. Han kommer förmodligen bestämma sig senare under veckan. Till VT säger han dock att "Det ska mycket till för att jag ska lämna Västervik". Positiva nyheter där.
 

Den ekonomiska krisen i Tingsryd tar nya former. Efter att kommunen ännu inte har beslutat i frågan om borgenslånet, tar TAIF nu till minst sagt tveksamma metoder för att undvika likviditetskrasch och konkurshot. I ett brev till föreningens medlemmar tigger man om 1,4 miljoner.
De medlemmar som har frikort eller av annan anledning har fri entré, ombeds betala entré de kommande elva matcherna. Dessutom ber man de medlemmar som redan har köpt årskort om samma sak.

Om medlemmarna på så sätt fixar fram de 1,4 miljonerna så går också styrelsemedlemmarna med på att borga för ett lån på en miljon.

Ursäkta, men det här känns både bakvänt och uppochner. Medlemmarna ska alltså betala 1,4 miljoner för något som de redan har betalat för en gång. Som motprestation erbjuder styrelsen, som har lyckats skjuta föreningen i sank och redan har gjort av med medlemmarnas pengar på bara några månader, att skriva på borgenspapper på ett lån på en miljon.

Det är tur att fansens känsla för klubben är unik i Tingsryd, annars hade nog ett andra Dackeuppror varit i antågande.

 

Ett annat avhopp, eller åtminstone en timeout på obestämd tid, gör de eminenta hockeybloggarna Stålnacke och Danielsson på NSD. Tråkigt även det...

 

Kommer Vimmerby Hockey plocka in någon ny spelare efter Eric Johanssons avhopp? Nja, sportchef Jaensson är inte helt tydlig i sina svar i dagens lokaltidning.
"Dyker rätt spelare upp är vi intresserade. Jag får mycket samtal om spelare som vill hit, men det måste vara rätt sorts spelare för att passa in hos oss. Vi känner väl inget större behov, men håller alla dörrar öppna", säger han bland annat.
En klassisk helgardering, med andra ord.

 

Bloggen dragskott.nu fortsätter att ranka lagen i den södra Allettan. I dag tippas plats nummer sju. Du hittar det här.

 

.


KRIF överlägset när statistiken har sagt sitt

Statistiken har sagt sitt. Kallinge-Ronneby kommer att damma hem den södra Allettan hur enkelt som helst. Nedan har hänsyn tagits till åtta olika statistiska parametrar från de just avslutade division 1-serierna. Det bästa laget i repektive jämförelse har tilldelats placeringpoäng 1, det nästa bästa laget placeringspoäng 2 etc, ner till placeringspoäng 8 för det "sämsta" laget. Lättbegripligt som tusan, ovetenskapligt som tusan.
Men statistiken är som sagt var entydig i sitt svar. Kallinge är förkrossande överlägset övriga lag. Och nej, ni behöver inte berätta att man inte kan göra sådana här jämförelser, att det inte säger någonting, att jag säkert har räknat fel någonstans och att F-serien är åtskilliga klasser bättre än E-serien - det är ju sånt som vi alla redan vet.
Men en ganska kul jämförelse är det ändå för oss statistikfånar!
 
 
Poäng per match:  
1 Vita Hästen 2,59
2 KRIF   2,57
3 Skövde   2,04
4 Vimmerby 1,81
5 Olofström 1,80
6 Mariestad 1,78
7 Kristianstad 1,73
8 Mörrum 1,70
     
Effektivitet (mål kontra avlossade skott, i procent):
1 Olofström 12,65
2 KRIF   11,87
3 Vita Hästen 11,30
4 Mörrum 10,76
5 Vimmerby 10,67
6 Skövde   10,10
7 Mariestad 9,83
8 Kristianstad 9,37
     
Räddningsprocent (respektive lags målvakter):
1 KRIF   92,65
2 Vimmerby 92,08
3 Vita Hästen 91,96
4 Kristianstad 91,61
5 Mariestad 90,54
6 Mörrum 90,23
7 Olofström 90,20
8 Skövde   90,14
     
Antal insläppta mål per match (snitt):
1 KRIF   1,87
2 Vita Hästen 2,02
3 Vimmerby 2,28
4 Kristianstad 2,34
5 Mörrum 2,41
6 Olofström 2,74
7 Skövde   2,75
8 Mariestad 2,80
     
Antal gjorda mål per match (snitt):
1 Vita Hästen 4,11
2 KRIF   4,08
3 Olofström 3,77
4 Vimmerby 3,75
5 Skövde   3,34
6 Mariestad 3,20
7 Mörrum 3,04
8 Kristianstad 2,61
     
Effektivitet i powerplay (procentandel pp med gjorda mål):
1 KRIF   26,02
2 Olofström 25,88
3 Mörrum 25,00
4 Mariestad 24,74
5 Vimmerby 24,55
6 Skövde   22,52
7 Vita Hästen 21,49
8 Kristianstad 11,30
     
Penalty killing (procentandel av numerära underlägen utan att släppa in mål):
1 KRIF   87,88
2 Vita Hästen 85,29
3 Mörrum 84,91
4 Kristianstad 83,51
5 Vimmerby 82,65
6 Skövde   81,44
7 Olofström 80,77
8 Mariestad 78,82
     
Utvisningsminuter per match (snitt):
1 KRIF   8,40
2 Mariestad 11,48
3 Vimmerby 11,85
4 Mörrum 11,93
5 Kristianstad 11,97
6 Vita Hästen 14,07
7 Skövde   15,44
8 Olofström 15,57
     
TOTALT (placeringspoäng):    
1) KRIF   10
2) Vita Hästen 25
3) Vimmerby 31
4) Olofström 38
5) Mörrum 40
6) Mariestad 46
7) Kristianstad 48
8) Skövde 50
 
 
.

Så gör man en värphöna av bara ett fjäderdun

Med 811 personer i snitt på sina hemmamatcher landade Vimmerby på elfte plats i publikligan bland landets samtliga 56 division ett-klubbar. Förstå då söderhockeyns publikdominans när Vimmerby samtidigt är ”sämst” av de åtta lagen i den södra Allettan.

Vita Hästen 1542, Skövde 1208, Kallinge-Ronneby 1086, Mörrum 1010, Mariestad 882, Olofström 843, Kristianstad 830, Vimmerby 811.

Högst snitt av alla ettanlag hade dock Björklöven med sina 2503 personer. Imponerande!

 

I Oskarshamns Tidningen bekräftar idag IK Oskarshamns sportchef, Roger Jönsson, sitt och klubbens intresse för Kallinges målspruta Stefan Söder. Snart 23-årige Söder, som nu är utlånad från KRIF till Djurgården, har tidigare haft svårt att etablera sig i Allsvenskan, men nu kanske chansen kommer igen. Med en succéartad höstsäsong i ryggen (19+18 på 29 matcher i ettan) har åtminstone hans aktier stärkts.

 

Tidigt i morse lades det ut ett twitterinlägg där det från skribentens sida gissades att Vimmerby Hockey nog borde vara intresserat av att värva en av ettans skyttekungar. Detta späddes på lite under förmiddagen från olika håll och slutade med (so far, åtminstone) att en spelare i en annan division 1-klubb nu kritiserar Vimmerby Hockey för att värva in ”fel gubbar” – dåliga lagspelare och utan någon vidare karaktär.

Så framställer man en praktfull värphöna av ett ynka litet fjäderdun på bara några timmar. De sociala medierna är nutidens variant på den gamla klassiska viskleken. Fascinerande!

 

.


Lite sifferlekande i orättvisans tecken

"Orättvist med tre rundor (27 omgångar) i division 1-hockeyn", är det många som hävdar. Anledningen? Jo, att man då får två hemmamatcher mot vissa lag och en hemmamatch mot andra lag. Mest har det gnällts från Tranås-håll, som har haft dubbla bortamöten mot tre av de fyra lagen som tog sig till Allettan (Skövde, Mariestad och Vimmerby).

Och faktum är att det, med facit i hand, faktiskt finns viss substans i TAIF-kritiken. Självklart är det omöjligt att sia om hur det hade gått om lagen hade mötts ytterligare en gång, men man kan ju alltid leka med de fakta som finns.
Om man adderar den andra rundan (omgång 10-18) ytterligare en gång till sluttabellen, så att alla lag har "mött" varandra två gånger borta och två gånger hemma, skulle en tabell se ut så här:
 
Vita Hästen 36 28 4 4 142-74 +68 92
Skövde 36 21 3 12 120-100 +20 71
Vimmerby 36 21 3 12 143-76 +67 68
Tranås                    36        19     5   12        121-87       +34         62
Västervik 36 19 4 13 125-106 +19 62
Mariestad 36 13 12 11 118-104 +14 60
Kumla 36 10 9 17 94-121 -27 40
Arboga 36 8 6 22 106-146 -40 32
Grästorp 36 9 0 27 73-166 -93 27
Mjölby 36 5 8 23 79-141 -62 26
 
Man kan också titta på en tabell för de två sista spelade rundorna, så att lagen bara räknar ett möte hemma och ett möte borta mot varandra (omgång 10-27) och som dessutom ligger närmast i tid. Då ser det ut så här:
 
Vita Hästen 18 13 2 3 69-39 +30 44
Vimmerby 18 11 2 5 71-37 +34 37
Tranås 18 10 2 6 64-48 +16 32
Skövde                 18       10     2     6          58-52         +6         32
Västervik 18 10 2 6 58-49 +9 31
Mariestad 18 7 5 6 60-53 +7 29
Kumla 18 5 5 8 48-65 -17 21
Arboga 18 4 4 10 55-62 -7 18
Mjölby 18 3 4 11 43-69 -26 14
Grästorp 18 4 0 7 40-82 -42 12
 
Samma fyra lag på platsernas 1-4 alltså. Men inte samma fyra lag som tog sig till Allettan efter 27 omgångar, då sluttabellen såg ut så här:
 
Vita Hästen 27 21 4 2 112-55 +57 70
Skövde 27 15 5 7 91-75 +16 55
Vimmerby 27 15 3 9 102-62 +40 49
Mariestad              27       11    9     7          88-77       +11         48
Västervik 27 13 4 10 93-81 +12 45
Tranås 27 12 5 10 88-71 +17 42
Kumla 27 9 6 12 75-88 -13 34
Arboga 27 6 5 16 83-111 -28 25
Grästorp 27 7 0 20 63-122 -59 21
Mjölby 27 3 5 19 57-110 -53 16
 
Kanske något att fundera kring till kommande säsonger...
 
 
.

VIK-duo lämnar laget omedelbart

Kristian Westerman har varit en av Västerviks bärande spelare i närmare tio säsonger. Men nu är motivationen slut och han väljer att lägga skridskorna på hyllan med omedelbar verkan. Det är väl ingen hemlighet att Wesslan inte har varit helt nöjd med den defensiva rollen i tredje- och fjärdekedjan, som han mestadels har tilldelats. Med sina plus sju tillhör han en av topparna i laget i den statistiken.

Och en olycka kommer ju sällan ensam. Samtidigt meddelar nämligen VIK:s Modofostrade back, Tobias Lundqvist, som anlände från Kungälv till den här säsongen, att han omgående bryter kontraktet och flyttar hem till Örnsköldsvik. Det ska vara personliga skäl som har fått honom att fatta det beslutet.

Lägg därtill att de båda värvningarna från Borås, Sebastian Owuya och Simon Mitman, har kontrakt som upphör i och med att VIK inte tog sig till Allettan och att det ännu är oklart hur det blir med dem.

Förlusten av VIK-ikonen Westerman är självklart den som svider hårdast av dessa båda. Även om han som spelare kanske har sina bästa år bakom sig, så utgör han mycket av lagets ryggrad med sin erfarenhet, klubbkänsla och pondus.

Förlusten av Lundqvist är olycklig så till vida att laget nu endast har sex backar under kontrakt.

Å andra sidan har ju sportgruppsduo Lind/Stolt tidigare visat sig kunna fylla luckor i truppen med högkvalitativa nyförvärv. Först på arbetsschemat står nu dock att försöka behålla och förlänga kontraktet med duktige Sebastian Owuya, som å andra sidan inte lär sakna anbud från Allettan-klubbar.

 

Det rör på sig även hos VH:s kommande seriekollega i Allettan, Kristianstads IK. Lagets megarutinerade och fysiske forward, Jens Svensson, har gjort sig känd för mycket – inte minst för att ha ett osedvanligt ont öga till Karlskrona HK. Nu lånar Kristianstad ut honom i ett par matcher. Till just allsvenska KHK…

 

Nu har också bloggare och skribenter runt om i södra Sverige börjat avge sina tips inför Allettan. Vega och Winnfield på gummitrissan.bloggo.nu är inte alls överens om Vimmerbys kapacitet. Winnfield placerar Vimmebry sist, medan Vega tror på en femteplats, med möjlighet att klättrra ytterligare någon eller ett par placeringar. Du läser deras blogg här.

 

Västerviks Tidningens Kenny Wiis på twitter:

”Så här slutar Allettan södra: 1) Vita Hästen 2) KRIF 3) Olofström 4) Kristianstad 5) Mörrum 6) Vimmerby 7) Skövde 8) Mariestad”.

 

I snökaoset står VH-spelare och säljer korv på Vimmerby Marknad i dag. Robin Ekström lyckades med konststycket att släcka glöden. Eder bloggaren med son fick istället åka hem och fixa lunch själva.

 

 

.


TigerTeve möter Oskar Carlsson

I serien "Meet the players" på TigerTeve har turen idag kommit till #67 Oskar Carlsson. Se intervjun med VH:s backbjässe här.
 
 
.

VH inleder borta mot Mariestad

I går kom det preliminära spelschemat för den södra Allettan. Notera dock att ledare från lagen ska ha ett telefonmöte nu i helgen för att gå igenom det. Först därefter spikas schemat. Så här ser det ut:
 

Omgång 1
2013-01-02
Olofström – Mörrum
Mariestad – Vimmerby
Kristianstad – Kallinge/Ronneby
Skövde – Vita Hästen

 

Omgång 2

2003-01-04
Vita Hästen – Kristianstad
Kallinge/Ronneby – Mariestad
Vimmerby – Olofström
Mörrum – Skövde

 

Omgång 3
2013-01-06 
Olofström – Kallinge/Ronneby
Mariestad – Vita Hästen
Kristianstad – Skövde
Vimmerby – Mörrum

 

Omgång 4
2013-01-09 
Skövde – Mariestad
Vita Hästen – Olofström
Kallinge/Ronneby – Vimmerby
Mörrum – Kristianstad

 

Omgång 5
2013-01-13
Olofström – Mariestad
Vita Hästen – Mörrum
Kristianstad – Vimmerby
Skövde – Kallinge/Ronneby

 

Omgång 6
2013-01-16
Olofström – Skövde
Mariestad – Kristianstad
Kallinge/Ronneby – Mörrum
Vimmerby – Vita Hästen

 

Omgång 7
2013-01-20 
Kristianstad – Olofström
Skövde – Vimmerby
Vita Hästen – Kallinge/Ronneby
Mörrum – Mariestad

 

Omgång 8
2013-01-23
Mörrum – Olofström
Vimmerby – Mariestad
Kallinge/Ronneby – Kristianstad
Vita Hästen – Skövde

 

Omgång 9
2013-01-25 
Kristianstad – Vita Hästen
Mariestad – Kallinge/Ronneby
Olofström – Vimmerby
Skövde – Mörrum

 

Omgång 10
2013-01-27 
Kallinge/Ronneby – Olofström
Vita Hästen – Mariestad
Skövde – Kristianstad
Mörrum – Vimmerby

 

Omgång 11
2013-01-30
Mariestad – Skövde
Olofström – Vita Hästen
Vimmerby – Kallinge/Ronneby
Kristianstad – Mörrum

 

Omgång 12
2013-02-03
Mariestad – Olofström
Mörrum – Vita Hästen
Vimmerby – Kristianstad
Kallinge/Ronneby – Skövde

 

Omgång 13
2013-02-13
Skövde – Olofström
Kristianstad – Mariestad
Mörrum – Kallinge/Ronneby
Vita Hästen – Vimmerby

 

Omgång 14
2013-02-17 
Olofström – Kristianstad
Vimmerby – Skövde
Kallinge/Ronneby – Vita Hästen
Mariestad – Mörrum

 

 

.

 


"Det är åt helvete för dåligt av Vimmerby att förlora"

Ja, vad ska man säga om gårdagens raffel då? Det gick ju inte direkt som man hade trott - inte i någon av de matcher som gällde nåt för streckstriden. Grästorp slog Tranås, Västervik slog Vita Hästen och Mariestad slog Vimmerby.
 
Återigen åker vi på en irriterande uddamålsförlust, där vi tappar i slutminuterna. Möjligtvis fanns inte den rätta skärpan där, då några av BoIS mål kändes ganska billiga. Spelmässigt var matchen jämn men det både syntes och kändes att det var Mariestad som ville mer, som hade mer att spela för.
 
Det såg dock länge ut som att Vimmerby skulle förstöra Mariestads chanser att ta sig till Allettan. Med åtta minuter kvar att spela skickade Petrus Olivestam in 4-3 och bara minuten senare dunkade Marcus Schelin in 5-3 i krysset - trodde alla i hela hallen... Domaren stod dock illa placerad och kunde inte avgöra huruvida pucken var i mål eller inte och lät därför spelet fortgå. Mål där och jag tror aldrig att BoIS hade lyckats resa sig. 4-4 kom istället i powerplay och bara nio sekunder senare fick ett tafatt VH-försvar se Jonas Pontusson avgöra matchen.
 
Mer irrterande lär väl vår förlust vara för de som håller på Västervik. Med fyra minuter kvar att spela i Vimmerby var laget fortfarande i Allettan. Jag vet att det är en hel del VH-supportrar som kanske inte direkt gråter ihjäl sig efter gårdagens förlust. Själv tycker jag dock att det är sjukt tråkigt att inte få med VIK till Allettan. Lika tråkigt är det att vi nu framställs som syndabockar istället för som helgon och hjältar, som vi hade gjort om vi hade piskat dit Mariestad.

Västerviks frustration speglas väl ganska tydligt av VIK-forwarden Simon Casselstrands enda uttalande i Västerviks Tidningen i dag:
"Det är åt helvete för dåligt av Vimmerby att förlora."
Ja, förlora mot Mariestad har ju Västervik själva gjort två gånger den här säsongen, så jag antar att han bör veta vad han pratar om...
 
Vikarierande VM-forwarden Sebastian Collberg, som förstärkte Mariestad för en match, då? Jo, han var precis så bra som man kunde förvänta sig. En spelare som verkligen gjorde skillnad. Ett mål och en assist blev hans facit.
 
TigerTeve kan du nu se eftersnack från gårdagens match samt krypa in under skinnet på #55, Alexander Andersson.
 
Läste att det var någon som ville att Mariestads båda sista mål i går bör granskas. Varsågod, säger jag. Ett i pp och en snabb vändning. Nio sekunder mellan två mål är ju dessutom långt ifrån rekord. Inte ens i vår serie. Nä, nån måtta får det vara på konspirationsteorierna.
 
För VH väntar nu någon dags vila innan man går in i en ganska tuff träningsperiod. Fredag 28 december är det sedan träningsmatch borta mot Nyköping och onsdag 2 januari drar Allettan igång.
 
 
.

En ytterst intressant "ointressant" match

Sista omgången av serien och en mer högintressant "ointressant" match kan man knappast begära:
 • VH har forfarande chans att nå andraplatsen i serien.
 • För första gången på 27 omgångar kan vårt lag spela utan press, vilket ska bli mycket intressant att se.
 • Vimmerby kan avgöra hela streckdramat, genom att besegra Mariestad. Då har Tranås allt i egna händer och kniper den sista Allettanplatsen vid seger över Grästorp. Västervik får hoppas på förlust för Mariestad, poängtapp för Tranås samt egen seger över Vita Hästen.
 •  Minst lika spänd på att se hur Mariestad hanterar den enorma press laget har på sig. Om man skulle förlora i kväll och missa Allettan så är det en historiskt dålig placering för BoIS. Sedan seriesystemet lades om till att innefatta sex division 1-serier, säsongen 2005/2006, har Mariestad aldrig placerat sig sämre än fyra i division 1. Att missa Allettan vore en gigantisk missberäkning för klubben. Ekonomiskt vore det också en smärre katatstrof.
 •  En förmån också att få se 18-årige JVM-spelaren Sebastian Collberg på isen. Han har alla verktyg i lådan för att kunna bli en framtida storspelare.
 
I Vimmerby saknas skadade Christopher Lundqvist och Jim Nordh. Att Jim inte spelar är mer en försiktighetsåtgärd, då han känner av en lätt sträckning. Tillbaka i laget är både Eric Johansson och Martin Modigs. Målet kommer att vaktas av Robin Andersson.
 
Trodde aldrig jag skulle få se TAIF:are skriva "Heja Vimmerby" i den här bloggens kommentarsfält. En stor dag!

Grästorps bäste spelare, backen Carl Holmberg, tvingas stå över kvällens match mot Tranås. Känns allt mer osannolikt att TAIF ska kunna misslyckas med att vinna där.
 
Nedsläpp klockan 19.00.
 
 
.

JVM-hjälte förstärker Mariestad mot Vimmerby

Mariestads Bois ”värvar” in fjolårets JVM-hjälte, tillika bygdens son, 18-årige Sebastian Collberg, till onsdagens bortamatch mot Vimmerby. Men bara till denna enda match. Wow, säger en del. ”Kul”, kan väl jag sträcka mig till att säga. Givetvis är Sebastian en utmärkt spelare, som förstärker laget, och han har snittat 0,5 poäng med Örebro i Allsvenskan i år. Däremot tycker jag att inhoppet i sig är märkligt - bra dock för alla oss som maniskt kan analysera vartenda skär han tar i Vimmerby ishall i morgon. På lång sikt kan jag inte se att det ger BoIS ett dyft. Snarare tvärtom. Ja, spelare är sjuka och skadade. Men då väljer man alltså hellre en kortsiktig "en-match-lösning" än att ge en talang från klubbens framgångsrika J20-lag (serieledare i J20 Elit södra) chansen att visa framfötterna och skaffa sig fin rutin.

 

Eller som en blyg och medieskygg VH-filosof sa till mig tidigare i kväll: ”Tar de sig inte till Allettan utan honom, vad har de där att göra då? Bättre att vinna fortsättningsserien”.

 

Sportsligt vet i tusan? Det åker omkring så många spelare i division ett, som blir skitnödiga och allvarligt star struck så fort en lagkamrat med meriter från Allsvenskan, eller högre upp, visar ansiktet i omklädningsrummet - vare sig de är 18 eller 38 år - och hellre lämnar över ansvar än tar ansvar. Vet inte om Mariestad utgör något undantag? Kanske!

 

Kan någon ge mig ett exempel på när det på LÅNG SIKT har varit lyckat att plocka in en ”stjärnspelare” i en enstaka match? En spelare som då också kickar ut en annan kille som kanske har varit med och slitit på varenda träning under hela säsongen, eller en ung spelare som strävar uppåt? Jag har funderat, men kommer verkligen inte på något.

 

För Mariestads skull får vi väl hoppas att den som missar Collberg-platsen i truppen i morgon inte resonerar som jag. Tränare Staffan Lundhs "direktiv" om hur man som BoIS-spelare ska reagera är oerhört tydligt (sagt till Mariestad BoIS hemsida i kväll):

”Den som inte tar detta positivt borde inte spela hockey”.

 

Phew...! Hårda ord att höra för en ung talang som kanske såg sin chans att få lira med a-laget nu när det är några ordinarie borta, men som inte får hoppa på spelarbussen till Vimmerby i morgon och vara en del av säsongen viktigaste match.

 

För oss hockeyälskare som sitter i Vimmerby ishall i morgon är det dock bara att tacka och lyfta på hatten! Ska bli riktigt kul att se Collberg på isen.

 

"Knip käft eller lägg av och spela hockey".
Är det verkligen det han säger? Jag hoppas att det är jag som har fattat fel.

 

Tack och god natt!

 

 

.


Nu ska vi visa att säsong två är enklare!

På onsdag spelas den sista omgången av ishockeyns division 1. Vi förutsätter att Tranås då slår Grästorp och att Västervik gör detsamma med Vita Hästen. Det måste vi nämligen förutsätta för att den här diskussionen över huvudtaget ska bli meningsfull. Tre poäng är helt enkelt ett måste för att de ska kunna nå Allettan bakom redan klara Vita Hästen, Skövde och Vimmerby.

 

Nåväl, en trepoängare där och de tvingas förlita sig på att Vimmerby slår Mariestad hemma. Och redan har det börjat ifrågasättas från olika håll hur stor chans ett redan klart Vimmerby har mot ett heltaggat Mariestad? Och vill verkligen Vimmerby ha med sig Tranås eller Västervik till Allettan?

 

Urbota korkade resonemang, säger jag. Jag kan lova alla er konspirationsteoretiker där ute att alla i Vimmerby minst hundra gånger hellre lirar lokalderbyn mot TAIF eller VIK i Allettan. Det behöver ni inte ens fundera över. Hur motiverat är VH på onsdag då, undrar någon? Ja, om inte annat så är just möjligheten att få spela kokande derbymatcher mot VIK eller TAIF motivation nog för spelarna inför den matchen. Dessutom har VH fortfarande chans att knipa andraplatsen i serien om man slår Mariestad.

 

De senaste två säsongerna har Vimmerby mött Mariestad sju gånger. Det har blivit fem segrar och två förluster. Målskillnaden på dessa sju matcher är 33-24 till Vimmerby, som har gjort fyra eller fler mål i sex av de sju matcherna, men bara släppt in fler än fyra mål i en match. Så ge inte upp än Tranås- och Västervikssupportrar.

 

Det ska också bli oerhört spännande att se ett Vimmerby, som hajpades innan säsongen och som har spelat under stor press och med kniven mot strupen under de första 26 omgångarna, gå ut och kunna agera helt avslappnat. Läge för att det kan lossna rejält?

 

Den andra säsongen i en högre serie sägs ju vara svårare än något annat. Och det har vi faktiskt till viss del fått känna av i år. Laget var rejält uppskruvat innan säsongen och resultatmässigt har det väl kärvat vissa gånger. Men man ska då ha i åtanke att vi, efter suveräna Vita Hästen, är det lag som har gjort flest mål och som har släppt in minst antal mål. Vi har en målskillnad som säger +41, jämfört med tredje bästa laget, Tranås, som har +19. Av de åtta matcherna som vi har förlorat, är det vid sex tillfällen som vi har åkt dit med uddamålet. Så det spelmässiga har många gånger överglänst de resultat som vi har fått med oss.

 

Små marginaler hela tiden och visst kunde poängskörden ha varit betydligt högre med lite mer tur och skärpa. Men nu är vi i alla fall framme vid Allettan, som var det första delmålet. Och jag tror att förutsättningarna finns att vi nu kommer kunna se ett helt annat Vimmerby Hockey efter juluppehållet. Dels har det här unga laget hunnit samla på sig massor med nyttiga erfarenheter under den pressande grundserien. Men framför allt kan man nu spela helt utan börda på axlarna. I fjol kom Allettan nästan som en chock. Laget var ganska tröttkört, nöjt med grundserien och mentalt uttömt. Det är nu vi ska visa att den andra säsongen i själva verket är lättare. Åtminstone för Vimmerby Hockey i Allettan.

 

 

.


Nämen hej Allettan!

Nämen hejsan Allettan! Tack för senast och trevligt att ses igen!

 

Att det bara stod 2-1 till Vimmerby efter två perioder i kvällens match borta mot Mjölby är faktiskt något av det sjukaste jag har varit med om. Mjölby började starkt och gjorde 1-0 i pp i den andra spelminuten, men sedan hade man i stort sett inte pucken under kontroll i anfallszonen en enda gång på två perioder.

Till Mjölbys försvar ska sägas att de saknade många tongivande spelare, men Vimmerby var verkligen löjligt överlägset. Tyvärr stundtals också ruskigt ineffektivt. Samtidigt agerade Mjölbys målvakt Victor Johnson grymt. Vet inte hur många gånger han stod på huvudet eller hur många frilägen han plockade? Hatten av för honom!

 

Kan inte sluta tjata om kedjan med Olivestam, Rundgren och Pierre Gustavsson. När laget går i stå eller slumrar till, kommer de här tre in med frenesi och pumpar laget fullt av energi. På sina tre första byten i dag fick de med sig två utvisningar och gjorde ett mål (som dock dömdes bort för spark).

 

19-40 i skottstatistik är smickrande siffror för hemmalaget. Så jämnt var det faktiskt inte.

 

Tur att det gick vägen ändå, annars hade nog Rasmus Schelin drömt mardrömmar om "årets miss" i inledningen av den andra perioden. Från drygt två meters avstånd och med ett helt tomt mål framför sig, rakade han pucken utanför. Dock var Rasmus riktigt bra i övrigt, så han är mer än förlåten.

 

Hur kommer det sig att bara drygt 300 personer lockas till säsongens, sportsligt sett, kanske viktigaste matcher i Västervik och i Tranås? Måste vara klubbarnas sämsta publiksiffror på bra länge? Hände det nåt annat stort i städerna i dag, som man inte vet om?

 

4-1-målet var en riktig delikatess, där Marcus Schelin satte pucken i ett tomt hemmamål, formidabelt framspelad av Trollgubbe Ekström, som först drog två backar och sedan backhandflippade i sidled.

 

Kampen om den fjärde platsen till Allettan blir en riktig nagelbitare för de tre inblandade lagen. Se här:

 • Mariestad förlorade med 6-2 hemma mot Vita Hästen i kväll och står kvar på sina 45 poäng (+10 i målskillnad). Laget möter Vimmerby borta på onsdag
 • Tranås ledde med 5-3 hemma mot Arboga, tappade till 5-5 i slutminuterna men lyckades avgöra till 6-5 med elva sekunder kvar och då man hade tagit ut målvakten i jakten på tre poäng. TAIF (42 p) har tre poäng upp till Mariestad men har en betydligt bättre målskillnad (+19). Dessutom bör man väl kunna kräva en trea borta mot bottenlaget Grästorp i den sista omgången?
 • Västervik har satt sig i en hyfsat knepig sist efter strafförlust hemma mot Skövde idag. Sjätte plats, 42 p, +9 i målskillnad och seriesuveränen Vita Hästen borta i avslutningsomgången.

 

Så på onsdag ska alltså alla Tranåsfans och Västerviksfans sitta och hålla tummarna tills de vitnar på att Vimmerby ska slå Mariestad. Lider redan med er, för jag kan förstå hur mycket det tar emot.

 

"Vad mycket av VIK:s och TAIF:s öde som nu vilar på Vimmerby", tänker nog många. Visst är det så, men det gäller att göra det själv också! Tror inte alls att VIK är helt borta mot Hästen. Samtidigt kräver alla att Tranås ska slå Grästorp. Ett lag utan press och ett lag med jättepress, helt plötsligt. Märklig slutomgång.

 

I övrigt:

 • Vi har klagat på prisandet av hästhoppare Bengtsson och Lisa Nordén. I Norge är Petter Northug inte ens nominerad. Det är däremot en schackspelare...
 • Fascinerande att ordet ”google” är det sjätte mest googlade ordet i Sverige. Vad är det för fel på folk? Som att ringa till nummerupplysningen och fråga om numret till det där företaget som man kan ringa till och få reda på telefonnummer.

 

.


"Mjölby är ett lurigt lag"

Spelarbussen är på väg och snart rullar ett antal bilar med VH-supportrar mot Mjölby.


Fick ett snack med VH-tränaren Anders Spaak alldeles nyss:

 

”Det finns ingen anledning att åka till Mjölby och tro att vi inte kan vinna. Visst är det en viktig och speciell match i och med att vi kan bli klart för Allettan. Det, samt det faktum att vi förlorade hemma mot Mjölby, är verkligen tändvätska nog.

Men Mjölby är ett lurigt lag, som man inte riktigt vet var man har. De blandar friskt mellan starka och svaga insatser. För vår del gäller det att spela med stort tålamod och att ha en bra defensiv. Spelet utan puck blir mycket viktigt”.

 

Vimmerby ställer i princip upp med samma lag som slog Tranås senast. Eric Johansson och Martin Modigs är sjuka och Christopher Lundqvist är skadad.

 

 

.


Följ VH när de kan säkra Allettanplatsen

Strax efter kl 18.00 vet vi om Vimmerby Hockey är klart för spel i Allettan efter jul. Tack vare vår fina målskillnad räcker det sannolikt att ta en poäng i någon av de båda kvarvarande matcherna (Mjölby borta i eftermiddag och Mariestad hemma på onsdag). Varför dra ut på det? Lika bra att fixa det i dag!
 
Tyvärr ställs supporterbussen till Mjölby i eftermiddag in, då det var flera av de 35 anmälda som hoppade av i går. Men nu verkar det som att det blir ännu fler än som åker bil istället, åtminstone om man tolkar VH Ultras och Vimmebry Hockeys facebookgrupper rätt. Alla bilar samlas vid kl 13.30 utanför ishallen, så fyller vi dem. Bilarna, alltså...
 
Mjölby må ligga sist i serien men laget ska absolut inte nonchaleras för det, då man blandar och ger ganska friskt. I förrförra omgången tog man Vita Hästen till förlängning, medan det i fredags blev klar förlust mot Kumla.
 
Stort att det var spelare i laget som var villiga att lägga pengar till bussresan bara för att fansen skulle komma till matchen i eftermiddag. "Att ha er på plats och ha er i ryggen är guld värt för oss", som VH-backen Emil Wahlberg skrev på Facebook.
 
Om en dryg timme åker vi...
 
 
 
.

Segersnack med Jacke och Tobbe på TigerTeve

Nytt material ligger nu uppe på TigerTeve.

Här hittar du intervjuer med Jakob Karlsson och Tobias Jonsson efter Vimmerbys 3-2-seger mot Tranås i går.
I serien "Meet the Players" har turen kommit till Simon Dahl. Lär känna honom ännu bättre här.

 

.


Sagt efter Vimmerby-Tranås

Här kommer lite av det som sägs i dagens lokaltidningar (Vimmerby Tidning och Smålands Tidningen) efter matchen mellan Vimmerby Hockey och Tranås AIF (VH-seger med 3-2):
 
"Vi kom tyvär inte upp i normal standard och Vimmerby hade mer energi. De vann rättvist".
TAIF:s assisterande tränare Kalle Patriksson analyserar
 
"Det är ju så här det har varit. Vi skapar jättemycket bra lägen men trycker inte in pucken".
VH:s assisterande tränare Niklas Oskarsson om alla missa målchanser
 
"Jag vet faktiskt inte vad det beror på, om det var anspänningen som gjorde att vi inte riktigt vågade släppa loss."
Kalle Patriksson igen.
 
"Den andra perioden är helt och hållet Vimmerbys. Vi kommer inte alls upp i normal standard".
En deppad TAIF-tränare, Jonas Holmström
 
"Det ser riktigt, riktigt bra ut i alla fall".
VH:s andre assisterande tränare, Krister Ström, vill inte ta ut någon Allettanplats ännu
 
"Det är absolut inte kört och vi har bättre målskillnad än Mariestad. Men visst blir det svårt och en pinne räcker för dem".
Patriksson värderar chanserna för TAIF att trots allt ta sig till Allettan
 
 
.

Nu är Allettan nära

Tajt, tufft och lite grinigt. Precis som vanligt mot Tranås. Och precis som det ska vara mot Tranås. TAIF visade upp ett tätt försvarsspel och hade en målvakt som stundtals stod på huvudet. Det räddade faktiskt laget i två perioder.

 

På det hela taget en helt rättvis hemmaseger. Fortfarande lite jobbigt med onödiga misstag i egen zon och ineffektivt framåt. Men som sagt, Mantas Armalis (TAIF:s litauiske landslagsmålvakt) var grym.

 

Nu är Allettan nära. Med tanke på vår målskillnad, så kommer det att räcka med en poäng till på de två matcher som återstår - även om Västervik tar sex pinnar mot Skövde och Vita Hästen.

 

Svintung förlust för Västervik mot Mariestad förresten. Enligt rapporterna ska VIK ha ägt stora delar av matchen och var värda poäng.

 

När Eric Johansson avgjorde mot Västervik i söndags sa jag att det inte fanns någon spelare som jag mer unnade ett mål än just Eric. Okej, det skulle i så fall vara Ekis, som skickade in matchavgörande 3-2 i dag då. Islossning väntar!

 

3. Vimmerby 46 p (+39) - Mjölby (b), Mariestad (h)

4. Mariestad 45 p (+14) - Vita Hästen (h), Vimmerby (b)

---

5. Västervik 41 p (+10) - Skövde (h), Vita Hästen (b)

6. Tranås 39 p (+18) – Arboga (h), Grästorp (b)

 

Men räkna inte bort Tranås än. Mariestad och Västervik har på papperet betydligt svårare matcher kvar. Sett till motståndet är det inte orimligt att båda lagen faktiskt nollar i sina två återstående matcher. Om Tranås gör det de ska, och tar sex poäng mot Skövde och Grästorp, så är de fyra i tabellen.

 

Dock tror jag faktiskt att Västervik mycket väl kan knipa segern mot ett ganska omotiverat Skövde hemma på söndag. Vilken slutomgång vi får i så fall…

 

På söndag kan vi alltså bli klara för Allettan. Det finns fortfarande ett gäng platser kvar i supporterbussen, så det är bara att haka på.

 

Tid: Bussen avgår från Vimmerby ishall omkring kl 13.30 (lite marginal för pissepaus, felkörning och vinterväglag) och är väl hemma igen framåt 20.30

Kostnad: Cirka 100 kr (lite beroende på hur många som anmäler sig), exkl matchbiljett förstås.

 

Anmälan på något av följande sätt:

- Skriv namn och antal personer som en kommentar till det här inlägget.

- Ring eller messa Vikke på 070-309 11 90

 

 

.


Samlade men ostrukturerade tisdagstankar

Har för en gång skull egentligen inga synpunkter på bragdguldet. Känns som en hyfsad prestation i just triathlon att först ta ett OS-silver och sedan ett par månader senare bli matförgiftad på kvällen, kliva upp på morgonen och därefter sopa hem VM-guldet.

 

Härom veckan värvade man en av Allsvenskans mest välbetalda spelare, Conny Strömberg. Och idag har man inga pengar kvar. Så nu begär Tingsryds AIF en kommunal borgen på två miljoner kronor (utöver den halvmiljonen i rabatt i hallhyra, som man tidigare har fått) för att överleva och berättar dessutom att den likvida situationen gör ”läget högst akut”.  Ehhh… Okej?

 

Sålde nyligen snöslungan till polar´n, för att det aldrig blir hårda vintrar här längre. Jo, just det! "Spösnöar" här nu så att det formligen vräker in under takpannorna.

 

I sin ansökan till Tingsryds kommun skriver förresten TAIF:s styrelse bland annat:
”Vi har i dagsläget en mycket dålig likviditet som gör läget högst akut. Ett kommunalt borgenslån är för dagen enda möjligheten att driva klubben vidare. Vårt hopp står till politikerna i Tingsryds kommun, värdesätter ni det föreningen tillför, vi hoppas ni ser möjligheterna och inte bara problemen”.
Skön strategi att överlåta ansvaret på kommunens goda (eller dåliga) samvete.

 

Schweiz-Singapore 35-0 i innebandy-VM för herrar. Sverige-Danmark 28-27 i handbolls-VM för damer. Har ungefär lika svårt att värdera de båda matcherna. Ungefär lika svårt som det är att värdera guld-seglarna i OS, som tyckte att de borde ha vunnit bragdguldet.

 

Vimmerby -Tranås och Mariestad-Västervik i morgon. Känns som att de där ödesmättade nagelbitarna aldrig tar slut. Läge för 6-0 i poäng för VH och VIK i morgon?

 

Häromdagen var det lugnt på twitter hela förmiddagen. Sedan ser man helt plötsligt att det har rasslat in 20 tweets på typ en minut. Då anar man att det är Uffe Bodin, Viktor Allvin och Micke Rosell som är igång. Mycket riktigt.

 

Den sympatiske Petter Northug menade att han förlorade två tiondelar per stavtag på att ha tagit Björgens (?!?!?!) fem centimeter kortare stavar i jaktstarten i söndags. Nu får någon matematiker rätta mig, men blir det då inte så här ungefär:

60 stavtag per minut (snitt) = 12 förlorade sekunder per åkt minut

12 förlorade sekunder per minut med ett lopp på 40 minuter = 440 sek på hela loppet

Han förlorade alltså ungefär åtta minuter på den här fadäsen. Och ändå vann han. Så egentligen har han alltså gjort världshistoriens överlägset mest sanslösa lopp? Ursäkta, men vad piper han om?

 

Eric Johansson avgör i morgon också (om förkylningen hinner gå över och han kan spela). Kom ihåg var du läste det först!

 

Men å andra sidan. Vad är en bragd? Att hämta upp 0-4 till 4-4 mot Tyskland i en fotbollsmatch? Att vinna VM-guld i triathlon efter att att skitit och spytt det halva dygnet närmast tävlingsstart? Att ens kunna spela bordtennis när man är gravt handikappad och sedan dessutom vinna den största tävlingen som går? Jag vet inte! Det enda jag kan tycka är att alla höga röster, som dissar än det ena och än det andra, allt mer går åt att hylla sportsliga framgångar framför bragder. Det finns massor med svenska sporstliga insatser, som man ska vara full av beundran över detta år. Men vilka av dessa är egentligen  bragder?

.


Häng med till Mjölby på söndag!

Sjukt viktig hemmamatch mot Tranås i morgon, men vi ser ändå redan fram emot söndagen.
Då ska du självklart hänga med supporterbussen till Mjölby. Om resultaten är med oss, kan vi faktiskt säkra en plats i Allettan där. Ett 30-tal personer är anmälda hittills, så det finns en hel del platser kvar.
 
Bussen avgår från Vimmerby ishall omkring kl 13.30 (lite marginal för pissepaus, felkörning och vinterväglag) och är väl hemma igen framåt 20.30
Kostnad: Cirka 100 kr (lite beroende på hur många som anmäler sig), exkl matchbiljett förstås.
 
Anmälan på något av följande sätt:
- Skriv namn och antal personer som en kommentar till det här inlägget.
- Ring eller messa till Vikke på 070-309 11 90
 
.

Chippe borta till efter juluppehållet

VH-backen Christopher Lundqvist hade enorm otur i går, då han vred foten snett när han skulle resa sig upp efter en närkamp. Röntgen idag visade att det inte var något brutet, men däremot misstänks eventuellt ledband eller ligament vara skadade. Klart är i alla fall att det nu väntar en tid på kryckor för Chippe och att det inte blir något spel förrän efter jul- och nyårsuppehållet.
 
 
.

Eftersnack på TigeTeve

På TigerTeve ligger nu intervjuer med Marcus Modigs, Jacob Karlsson och Calle Brattenberger upplagda. Eftersnacket till matchen mellan VH och VIK hittar du här.
 
 
.

Så tyckte skribenterna om gårdagens match

Om du inte orkar eller har möjlighet att läsa vad som skrivs om gårdagens match, så kommer här ett grovt sammandrag av detta:

 

Västervik Tidningens Kenny Wiis sammanfattar matchen:

”Sägas ska dock göras att Vimmerby blev starkare ju längre matchen led. VIK kom ut starkt i början av matchen med många rejäla tacklingar och hög intensitet. Men för varje minut arbetade sig hemmalaget in i händelserna och stundtals ett stort tryck mot VIK-målet under de två sista perioderna.”

 

Vimmerby Tidnings Torbjörn Allvin sammanfattar matchen:

”VIK-spelarna inledde derbyt som frustande hästar, tända till bristningsgränsen. I övrigt handlade nästan allt om ett lag i sista. Vimmerby. Tendensen såg vi redan i mitten av andra halvan av mittperioden. Västervik sjönk som en gråsten i intensitet och kvalitet. Det fysiska hårda närkampspelet från den första perioden fanns inte där. Vimmerby hade i princip en konstant press de sista 20 minuterna och vaskade fram minst fyra-fem kanonlägen.”

 

Västerviks hemsida sammanfattar matchen:

”I första perioden skapade VIK flest målchanser och borde nog haft något mer mål inför andra perioden men så blev det inte. VIK hade nog ca fem lägen till där det var nära att bli mål.

I andra perioden får VIK spela fem mot fyra efter 5,45. VIK spelade runt pucken och skapade ett bra avslut. Totalt sett en jämn period som kunde ha slutat hur som helst.

VH bättre än VIK nu i början på tredje och har mer puck än gästerna.
VIK lyfter dock upp spelet lite i mitten av perioden

Vimmerby har mer puck än VIK som satsar på kontringar och det kunde mycket väl ha lyckats.”

 

.


Sagt efter derbydrabbningen

2-1 till Vimmerby i förlängningen i går. Här är ett blandat hopkok av vad som sades efter matchen - från twitter, Västerviks Tidningen och Vimmerby Tidning.

 

”Grannen i Beck får en på bättre humör”

VIK-snipern Patrik Karlqvists bittra söndagskväll räddades av ”en stänkare”

 

”Hatar mitt liv just nu. Längtar till julen med världens bästa familj! #FuckKryckor”
Duktige VH-backen Christopher Lundqvist fick kliva av gårdagens match med en lower body

 

”Derbyseger. Charlotte stannar. Solsidan. Julmusik. Hej underbara söndag!”

VH-forwarden Björn Jonassons söndagskväll var däremot uppåt värre

 

”Körde en Bosse Hansson, smet in på pressläktaren, men blev istället LG Jansson i P4 Kalmar, expert i dialektderbyt, Vimmerby mot Västervik.”

IK Oskarshamns tränare, Fredrik Söderström, åkte på att jobba i Vimmerby ishall i går

 

”Vi borde fått med oss tre poäng”

Trots det var VH-tränaren Anders Spaak nöjd med ot-segern

 

”Jag fick en känsla av att det kunde gå åt helsike när vi fick en man utvisad i slutet. De kunde lika gärna ha petat in en jäkel. Som förra hemmaderbyt mot dem. Jag led med killarna i det läget.”

Spaak minns hur det gick senaste hemma mot Västervik

 

”Jag vet inte vad vi höll på med. Vi kom ju knappt in i zon. Det är alldeles för dåligt.”

VIK:s Simon Casselstrand dissar sitt lags insats i det sena numerära överläget

 

”Riktigt surt, vi hade ett guldläge där. Vi fick inte till något bra spel alls.”

Jonas Ström var inte heller nöjd med VIK:s spel i fem mot fyra


”En poäng känns helt okej ändå.”

VIK-tränaren Mattias Karlin var inte allt för nedslagen efter förlusten

 

”Jag är besviken att vi blev så ängsliga och inte vågade fullt ut. Jag vet inte om vi blev rädda om den där poängen.”

Mattias Karlin igen

 

”Vi trycker på bra och kunde ha avgjort redan under ordinarie. Det kändes skönt att få två poäng, nu har vi ett bra läge. Slår vi Tranås på onsdag kan vi i stort sett hänga av dem.”

VH:s gigant, lagkaptenen Jakob Karlsson, analyserar

 

”Det här var ju helt rätt match att välja. I det läget som vi ligger i nu och sen att få göra det mot Västervik också. Det är helt underbart.”

Eric Johansson gläds över säsongens första mål – avgörande 2-1 mot Västervik

 

”Det känns piss just nu”.

Jonas Ström sammanfattar nog hur de flesta VIK-spelare och supportrar kände direkt efter matchen

 

 

.


Mariestad eller Västervik? Svaret kan bli Tranås.

Det vore löjligt av mig att inte tro, hoppas och tippa på något annat än nio poäng till Vimmerby på de tre kvarvarande matcherna. Hjärtat får styra VH-tipsen, medan hjärnan får styra övriga topplags förmodade resultat. Om det sedan blir så är ju en annan sak…

 

Med tre omgångar kvar att spela ser tabellen ut så här:

3) Vimmerby, 43 poäng, +38

4) Mariestad, 42 poäng, +13

----------------------------------

5) Västervik, 41 poäng, +11

6) Tranås, 39 poäng, +19

 

Men hur i hela friden kommer det att sluta egentligen?

 

Nåväl. Eftersom jag måste kalkylera med nio VH-poäng, innebär det att laget kommer sluta division 1E på tredje plats med 52 poäng. Tro nu inte att jag på något sätt ser det här som klart för VH:s del, men hur skulle jag kunna pränta ner något annat?

 

Om vi tittar på de matcher som lagen runt strecket har kvar att spela, tyder det mesta på att det kommer bli en bitter och nervkittlande kamp ända in i slutsekunderna av omgång 27. Det kan ju tyckas tillrättalagt att lyckas få till en sådan tabell som nedan, men faktum är att de förutspådda matchutgångarna inte på något sätt är orealistiska. Snarare tvärtom, då både Västervik och Mariestad har idel topplag kvar att möta.

 

Mariestad: Västervik (h, 2p), Vita Hästen (h, 0p) och Vimmerby (b, 0p).

Västervik: Mariestad (b, 1p), Skövde (h, 2p) och Vita Hästen (b, 0p).

Tranås: Vimmerby (b, 0p), Arboga (h, 3p) och Grästorp (b, 2p).

 

I så fall skulle streckstriden sluta så här:

3) Vimmerby, 52 poäng

4) Tranås, 44 poäng

----------------------------------

5) Mariestad, 44 poäng

6) Västervik, 44 poäng

 

Som sagts tidigare: Målskillnaden kan till slut visa sig vara inte helt oviktig.

 

.


Karriärens skönaste mål när Eric sänkte storebror

2-1 efter overtime – ett resultat som de flesta verkar vara nöjda med. VH glada för två pinnar och seger i derbyt. Västervik glada för en pinne på bortaplan.

 

I dag kan i alla fall ingen anklaga Anders Spaak för att inte coacha. Jäklar vad aktiv han var i tredje perioden. Och jäklar vilken effekt det gav.

 

Jakob Karlsson är en härförare av högsta klass. Inte bara det att han lyckades få halva grannkommunen att lägga fokus på fel saker i och med sina uttalanden i Västerviks Tidningen i lördags, han var sjukt bra på isen också. Spelade han 15 av 20 minuter i den tredje perioden? Eller mer?

 

Segerskytt Eric Johansson på Facebook i kväll:

” Skönt att äntligen inte behöva skämmas när ni sjunger den vackra visan om han som gjorde mål förr i tiden :) Underbaraste målet i min karriär kan jag lova! Tack alla för stödet”

 

VH-backen Tobbe Jonsson bäst på isen näst efter Reid Ellingson. Västerviks amerikanske keeper gjorde några galet bra räddningar och höll laget kvar i matchen.

 

Västervik backade hem och gjorde det trångt i mittzon. Den defensiva taktiken var nära att lyckas. Effektivt under korta perioder, men lagets vassa offensiva pjäser måste vara sjukt frustrerade.

 

På tal om Eric Johansson. Vet inte om jag någonsin har unnat en spelare ett mål så mycket, som hans matchavgörande i overtime idag? Inte bara känslomässigt utan även sett till hans insats, betydelse i laget, inställning och vilja.

 

Har fått en ny favorit i Västerviks back Linus Bognesand. Grymt bra insats ikväll. Om han kunde vara stabil på den här nivån vore han ett tillskott för vilket division ett-lag som helst.

 

Västervik var bra med första tio minuterna av matchen, sedan var det VH för hela slanten (förutom ett ribbskott från VIK i den tredje perioden) och skottstatistiken 38-22 tycker jag speglar matchen ganska väl. Till och med VIK-spelarna som jag har pratat med i kväll är överens med mig om det. En som dock inte riktigt är inne på samma spår är artikelförfattaren av referatet på Västervik IK:s hemsida. Läs det här (klicka in på "senaste match" i vänsterkolumnen).

 

Inte helt hundra! Mer än så tänker jag inte kommentera domarinsatsen. Det är det redan tillräckligt många som har gjort.

 

Skövdes seger mot Mariestad kan komma att visa sig vara oerhört betydelsefull. Både Västervik och Vimmerby har allt i sina egna händer. Seger i resten av matcherna så är båda lagen vidare till Allettan. Vore sjukt kul.

 

Mest komiskt i kväll var att det noterades en dubbelassist vid VIK:s mål. En VH-back skänker bort pucken i egen zon till Dennis Fröland, som spelar fram Simon Mitman, som gör mål. Men även Patrik Karlqvist får en assist. Parodi! Kan någon förklara för mig hur de där reglerna (inte) funkar.

 

VIK-stjärnan Emil Georgsson vred till ryggen på uppvärmningen (fotboll i 10-gradig kyla) och spelade två perioder med smärta. Han fick dock kliva av en bit in i tredje perioden. Läkarunderökning och massage lär vänta under måndagen.

 

.


Fortsättning följer...

...senare i kväll.
 
Ska iväg en sväng, men konstaterar bara så länge att det var två hyfsat viktiga pinnar som VH tog i kväll (2-1 efter overtime). Med tanke på hur matchen såg ut så borde det självklart ha blivit tre, men vi är fullt nöjda som det blev. Framför allt är vi absolut gladast över att det var Eric Johansson som avgjorde. Bäst när det gäller!
 
Återkommer!
 
.

Små ändringar ska lyfta VH ytterligare

Lite annorlunda uppladdning och ett par omkastningar i laget. VH-tränaren Anders Spaak hoppas att det ska ge Vimmerby ännu bättre förutsättningar att vinna eftermiddagens monsterderby hemma mot Västervik.

 

Till att börja med valde Spaak att köra träning i går, lördag, för att istället ge killarna ledigt i dag på förmiddagen.
- Vi har kört förmiddagsträning många gånger när vi har haft matchdag på söndagen, men jag valde bort det i dag. Framför allt för att ge killarna en lite kortare dag – annars blir det nästan som en bortamatch med hockeyengagemang från tidig morgon till sen kväll. Nu har de ”bara” matchen att ladda inför och lägga all energi på.
- Vi har haft lite snoriga näsor i veckan, men de flesta är tillbaka. Det är Simon Dahl, Marcus Schelin och Martin Modigs som fortfarande är sjuka och inte kommer spela i dag.
- Av olika anledningar har vi också valt att göra några omkastningar i kedjorna. Det är inga stora grejor, men vi vill testa och se om vi kan få ut lite mer av vissa spelare.
- Jag ser verkligen fram emot eftermiddagen. Vi har alltid nytta av att spela viktiga och betydelsefulla matcher. Självklart siktar vi på seger men det känns samtidigt skönt att veta att oavsett hur det går, så sitter vi ändå i den sisten att vi har allt i egna händer inför slutomgångarna.

 

Vimmerbys lag:

 

Målvakter:

Calle Brattenberger och Robin Andersson.


Förstafemman:
Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Jim Nordh – Jacob Karlsson – Björn Jonasson

 

Andrafemman:

Oskar Carlsson – Alexander Andersson
Rasmus Schelin – Adam Rundqvist - Markus Modigs

 

Tredjefemman:

Henrik Tång – Jacob Isaksson

Petrus Olivestam – Pierre Gustavsson – Andreas Rundgren

 

Fjärdefemman:

Christopher Lundqvist – Patrik Bengtsson

Robin Ekström – Rasmus Davidsson – Eric Johansson

 

.


Profilen Sten Lander tror på VIK-seger

Hör ni ödesklockorna ringa? För det är inget att sticka under stol med – om fyra timmar väntar säsongens viktigaste match för både Vimmerby och Västervik. Så raffinerande att de då möter varandra.

 

Infallsvinklarna för att attackera eftermiddagens drabbning är oändliga. Men vad är väl egentligen inte mer naturligt än att  låta Västerviksprofilen, Sten Lander, vädra sina tankar?

 

Vi är många som har ”lärt känna” Sten via nätet, som en flitig hockeytyckare på olika forum, hemsidor och gästböcker, som inte drar sig för att skriva vad han tycker - även om det retar upp en hel grannkommun. Men den senaste tiden har vi inte hört så mycket från honom. Dags att upprätta en kontakt och få en bild av Sten Lander samt självklart höra hans tankar inför dagens stekheta superderby mellan Vimmerby och Västervik.

 

"Jag har varit lite lugnare på nätet nu ett tag. Det beror väl i första hand på att det har varit mycket med mina jobb. Jag jobbar dels för handikappföreningen men även med +55 här i Västervik. Jobben har tagit överhand men självklart är jag fortfarande lika tokig i hockey".

 

Vem är då Sten Lander?

"En Linköpingsbo på 61 år, som kom till Västervik för 20 år sedan. Mitt idrottsintresse har jag med mig sedan barnsben. För mig var det i första hand bandy som gällde och jag har gjort några allsvenska matcher med Mjölby AI. Så jag vet vad det innebär att träna hårt, vad som krävs för att lyckas och hur det går till".

 

Berätta om bakgrunden till ditt hockeyintresse?

"Det föddes väl egentligen när jag flyttade till Mjölby. Då var klubben riktigt bra med spelare som exempelvis Björn ”Nalle” Johansson, Leif Eriksson och de andra stjärnorna som sedan gick till Örebro. Jag tillhörde samma åldersgrupp som dem, växte upp med dem och tränade ihop med dem. Vad gäller hockey så sträcker sig dock mina framgångar ”bara” till ett Skol DM-guld".

 

Men du ser mycket hockey. Och tycker även en hel del om det du ser?

"Jag har ju eggat många själv, men hatkärleken som är mellan exempelvis Västervik och Vimmerby är bara kul. Det är inte så illa som alla säger, utan mer något som triggar och skapar intresse. Det här handlar ju om gammal antagonism från tiden då Västervik var stora och låg högt upp i seriesystemet, medan Vimmerby var lillebror. När Vimmerby sedan stack upp och gick om Västervik, var det många som inte kunde acceptera det. Hatkärlek på en sundnivå är bara uppiggande. Se bara på Jacob Karlsson (VH:s kapten) och hans lite kaxiga uttalanden i Västerviks Tidningen. Det är ju jättekul och hör till. Sedan vet jag att VIK-spelarna tar det där jättehårt".

 

Men även du var lite gramse när VH värvade VIK-spelarna för några säsonger sedan?

"Jag tycker kanske att Vimmerbys agerande inte var någon direkt hit från början. Spelarna flyttade ju på grund av Västerviks dåliga ekonomi, men jag tycker att det skulle ha skötts mer diskussionsmässigt mellan klubbarna. Om våra klubbar här upp i nordöstra hörnet av Småland ska lyckas på lång sikt, så måste vi samarbeta. Att det är tufft på matcherna och i snacket mellan supportrarna är en sak, men och vi ska överleva så krävs det att vi sätter oss ner och för en gemensam diskussion. Det finns inte underlag för två föreningar att tävla mot varandra på den nivå vi är och med det begränsade underlag av företag och publik som finns här. Utan den vettiga hatkärleken och utan samverkan kommer vi båda snart vara i botten av tabellen".

 

Hur sammanfattar du säsongen så här långt?

"Med Västerviksögon har det varit mycket upp och ned. Alldeles för ojämn nivå".

 

Och dina tankar inför kvällens match?
"Det blir jämnt. 1-1 efter full tid och sedan vinner VIK på straffar. Jag både tror och hoppas att det blir Vimmerby och Västervik som sedan kniper de båda sista Allettanplatserna".

 

Och du finns på plats i Vimmerby ishall i eftermiddag?

"Det kan du lita på".

 

 

.


"De potentiellt avgörande superderbyna"

Superbloggproffset Mikael Mjörnberg på hockeysverige.se skriver i kväll om "De potentiellt avgörande superderbyna", med lite extra fokus på VH-VIK och Skövde-Mariestad. Du läser hans tankar inför söndagens omgång här.
 
Bland annat skriver han följande:
"Samtidigt plockar Västervik-stjärnan Joacim Hedblad kanske inga större poäng med sin synnerliga floskel: 
- Vimmerby är favoriter i derbyt och har pressen på sig. 
Med tanke på att Västervik vid förlust kan befinna sig fyra poäng under strecket med nio pinnar kvar att spela om skulle jag nog vilja påstå att det vilar minst lika mycket press på bortalagets axlar".
 
Bara 20 timmar kvar, förresten
 
 
.

28 timmar kvar till säsongens galnaste match

Bara 28 timmar kvar tills det brakar loss i Vimmerby ishall. Dags för säsongens viktigaste, häftigaste, mest känsloladdade och galnaste match. VIK-supportrar och VH-fans: Släpp loss all subjektivitet och dras med! Spelare och ledare i de båda lagen gör så gott de kan i dagens lokaltidningar. Här är några sköna citat plockade ur Västerviks Tidningen samt Vimmerby Tidning:

 

”Att det slutade 1–5 i det andra derbyt var ett missvisande resultat. Vimmerby gjorde fyra mål i power play, det blev väldigt matchavgörande”.

VIK-forwarden Patrik Karlqvist tänker ”utanför boxen” och ser förbi obetydliga powerplay

 

”När vi vann borta mot Västervik gjorde vi en klockren match över 60 minuter. Vi hade grymt läktarstöd och den segern var absolut den skönaste för säsongen hittills”.

VH:s lagkapten Jakob Karlsson plockar fram fina minnen

 

”Det är bara vinst som gäller”.

VH:s backklippa Oskar Carlsson är tydlig

 

”Jag vet var jag ska skjuta på Calle (Brattenberger)…”

VIK-snipern Joachim Hedblad säger sig känna till sin före detta lagkamrats svaga sidor

 

”De har några individuellt skickliga spelare. Det är ett lag som vi ska slå. Vårt lag är mer komplett”.

Oskar Carlsson är ännu tydligare

 

”Nu hatar jag inte Vimmerby lika mycket som spelarna som är från Västervik kanske gör. Men det är självklart tungt att förlora mot dem”.

Patrik Karlvist hatar bara lite och är därmed en av VIK:arna som gillar VH mest

 

”Det är ett fiasko om de missar Allettan. Värvar man in Hedblad, Georgsson och Przepiorka så ska man nå Allettan. Det går inte att gömma sig bakom det faktumet att man är nykomling i serien”.

Jakob Karlsson trissar upp stämningen

 

”Vimmerby är favoriter i derbyt och har pressen på sig. Det talar för oss”.

Joachim Hedblad praktiserar en välkänd och sedan länge utsliten taktik

 

”Det kommer nog att bli lite försiktigt då jag tror att många spelare kommer tänka till lite extra. Det är väl kryssvarning”.

Mattias Karlin, tränare i Västervik, är lika försiktig som han tror att matchen kommer bli

 

”Jag känner inget särskilt för VIK som klubb, men det laget de har ger jag inte mycket för. Jag tycker att VIK är ett gnälligt lag överlag. Jag förstår all kritik de har fått för det. Samtidigt har de en del duktiga spelare som jag respekterar”.

Jakob Karlsson trissar upp stämningen ännu mer

 

”Vi är inte gnälliga, jag vet inte var han har fått det ifrån. Det finns enskilda spelare i varje lag som gnäller mycket, men vi sticker inte ut på något sätt”.

Patrik Karlqvist ger svar på tal.

 

”Det är derby och blir säkert säker mycket känslor. Personligen är det sådana här matcher jag drömmer om att spela”.

Oskar Carlsson är förväntansfull

 

”Jag tycker det hör till att lagen ger varandra ett par skopor i tidningen inför matchen för att höja temperaturen, det blir roligare för både publik och spelare då”.

Jakob Karlsson jävlas med ett leende

 

”VH har heller inte varit så bra hemma.”

Joacim Hedblad hittar fler VIK-fördelar

 

”Det får gärna bli 5–1 eller 6–1 till oss med tanke på hur det blev senast i Tjusthallen”.

Patrik Karlqvist ser i spåkulan

 

”Framför allt har vi spelskickligare backar och en bättre målvakt”.

Jakob Karlsson jämför de bakre regionerna

 

 

.


Kumla fortsätter att stjälpa topplagen

VIK-backen Tobias Ulvabane känner fortfarande av sviterna efter den hjärnskakning han årdog sig i matchen mot Vita Hästen för två veckor sedan. Ulvbane fick kliva av efter två perioder i senaste matchen mot Grästorp och blir nu borta någon vecka.

 

Grästorps back, Carl Holmberg, på twitter i går (iklädd en VIK-tröja): ”Heja Västervik!”

Hmmm… Tur för honom att det inte är Spaak som är tränare i Grästorp fortfarande.

 

Kumka verkar vara rena rama liemannen för topplagen i slutet av säsongen. I onsdags chockade man Vimmerby då man vände 3-0-underläge och vann på straffar. I går kväll var det dags igen, då Tranås fick se sig slaget på hemmais med 5-4. Kumla ledde med 5-2 ända in i slutet av matchen, men två mål på nio sekunder i den 54:e minuten skapade nerv. Spelade TAIF bort Allettanplatsen här? I vilket fall var det en stor allmosa för oss, Västervik och Mariestad. Skövde, som Kumla har i sin nästa match, darrar redan.

 

.


RSS 2.0