Överklagande inskickat av Nittorp och Gislaved

Kvalserie E: Gislaved, Grästorp, Grums, Hammarö och Västervik.
Kvalserie F: Pantern, Kungälv, Varberg, Tyringe och Nittorp.
Åtta omgångar och de två bästa lagen från varje kvalserie spelar i division 1 kommande säsong. Kan VIK verkligen bomma den här jättechansen? Jag hoppas verkligen inte det.

Maskhållning modell 7XL står Västervik IK:s tränare Mattias Karlin för. Efter att ha fått besked om att VIK placeras i E-seriens kvalgrupp (alla förväntade sig att Nittorp och Västervik skulle placeras tvärtom) måste han ha haft svårt att inte jubla sönder telefonen när han blev intervjuad av Västerviks Tidningens reporter. Han gjorde dock så gott han kunde för att inte låta allt för glad och ta ut något för givet, genom att bland annat haspla ur sig:
– I den här serien har vi inte riktigt koll på något lag och Grums har exempelvis gått som tåget i sin serie. Men det ska bli roligt att få åka en annan väg till matcherna än söderut i alla fall.
Humor på hög nivå!

Förbundet måste ha gått nitiskt på antalet mil till bortamatcherna innan man bestämde sig för vilken av grupperna man skulle placera Västervik och Nittorp i. Eller så är det någon klubb som har lobbat extremt hårt för att få till den här serieindelningen? Precis som det ryktas ha varit i fjol...
- Nittorp har nämligen 70 mil i bortaresor i F (hade haft 71 mil i E).
- Västervik har 124 mil i bortaresor i E (hade haft 135 mil i F).
Ytterst marginella skillnader, med andra ord (ja, jag inser att det kan skilja sig för övriga lag också, men har inte orkat räkna på det).
Att man däremot nekar Nittorp och Gislaved två glödheta derbyn (skiljer drygt tre mil mellan orterna) är ganska anmärkningsvärt och jag tror inte att man är speciellt glada i den lilla orten i Tranemo kommun i dag.
Inte helt oväntat lämnade både Nittorp och Gislaved in överklaganden till förbundet kring denna indelning och man inväntar svar. Men besluten kommer självklart inte att ändras.
I den här landsändan tackar vi och tar emot – och hoppas på avslag. Vi hade lite flyt med indelningen i fjol och nu var det Västerviks tur. Och vi vill inget hellre än att få glödheta derbyn hit i stället – då i form av division 1-derbyn nästa säsong.

Men vi kanske inte ska räkna in avancemanget riktigt än:
- Grästorp lyfte sig rejält i Fortsättningsserien, där man vann åtta av 15 matcher. Man var med ända in i slutomgångarna och slogs kring strecket. Får dras med favoritskapet i Kvalserien E.
- Gislaved kommer också från ettan och har både formerat lag, anpassat träningar och haft siktet inställt på kvalserie sedan två månader tillbaka. Fyllde i sista stund på truppen med David Halvarsson (ex HV71 och Timrå), GSK-ikonen med gott om allsvensk rutin, Torbjörn Gustafsson, samt finske kvicksilvret Anton Fogström.
- Grums säger själva att man har ett mycket bättre lag i år, än vad man hade i fjol (då man kom trea i Kvalserien och tog poäng mot Vimmerby). Tokkrossade allt motstånd i div 2 Västra B, där man tog 81 poäng på 30 matcher, hade +101 i mål och var 23 poäng före tvåan.
- Hammarö var laget som var just tvåa i den serien. Visserligen placerade de sig före både Munkfors (f.d. div 1) och Karlskoga (i Kvalserien i fjol), men Hammarö kan vi helt räkna bort. Kommer inte ta många poäng.

Okej, hur går det då i de båda kvalserierna? Jo, så här:

1) Grästorp
2) Västervik
3) Gislaved
4) Grums
5) Hammarö

1) Pantern
2) Kungälv
3) Tyringe
4) Varberg
5) Nittorp

Stenhårt mellan Kungälv, Pantern och Tyringe i F-serien, men jag tycker inte Tyringe har imponerat på slutet. I sista play off-rundan mot Boro hade man en hel del tur och laget såg ganska blekt ut.

Om man bara gör en ren pappersanalys, så har VIK även fått jackpot när det gäller spelordning. Även om ingen skulle våga säga det offentligt, så är de tre första matcherna sådana där Västervik självklart kalkylerar med (och bör ta) tre segrar och nio poäng. De tre avslutande omgångarna är däremot desto tuffare, om det inte redan är avgjort då. Så här är VIK:s spelschema:
4/3 Hammarö (b), 7/4 Gislaved (h), 11/3 Grums (h), 14/3 Grästorp (b), 18/3 Hammarö (h), 21/3 Gislaved (b), 25/3 Grums (b), 28/3 Grästorp (h).


.


Läs mer om "Brattens" beslut

Sugen på att veta mer om målvaktshjältens förlängning med VH? En artikel, där både Jassa och Bratten är intervjuade, ligger upplagd på Vimmerby Hockeys hemsida nu.

.

Brattenberger förlänger kontraktet

Glädjande nyheter för alla VH-fans: Vimmerby Hockeys succémålvakt, Calle Brattenberger, valde bort proffserbjudandet från den vitryska ligan (samt några andra lockande förslag, som han har haft att fundera över) och alldeles nyss signade för ytterligare en säsong med Vimmerby Hockey. Återkommer med mer info här + på hemsidan senare under kvällen.

Kommer också kommentera Västerviks vinstlott i indelningen av lag till de båda södra Kvalserierna. Fan vilka sjukt roliga derbyn det blir nästa säsong!

Så här ser de båda kvalserierna ut:

Pantern
Kungälv
Nittorp
Varberg
Tyringe

Gislaved
Grästorp
Grums
Hammarö
Västervik

.

De södra favoriterna höll för trycket

Egentligen ganska väntade resultat i Play Off 1 till Allsvenskan. Åtminstone i de södra regionerna.

Nybro hade länge Olofström på gaffeln. Inför 1728 extatiska hemmafans ledde Vikings med 3-1 i inledningen av den andra perioden och såg dessutom ut att ha full kontroll på händelserna. Men OIK gjorde tre snabba mål och avgjorde sedan med 5-3 mitt i den tredje perioden. Kan inte se att Olofström bommar den här chansen.

Ganska liknande matchbild i Tranås, men inte heller här räckte laget från Fortsättningsserien till. Men drygt tio minuter kvar att spela mellan TAIF och Kallinge-Ronneby var ställningen 1-1. Sedan small det tre gånger inom loppet av drygt sex minuter och segern var bärgad till Blekinge. Samma sak här - det här släpper Kallinge aldrig.

Övriga resultat i Play Off 1:
Boden-Björklöven 1-4
Ånge- Östersund 3-2 (dagens enda egentliga skräll)
Enköping-Åker/Strängnäs 5-3
Huddinge-Hudiksvall 1-4

Fortsättning följer på lördag.


.

Västervik med ena benet i Kvalserien

Västerviks IK skaffade sig i kväll ett utmärkt utgångsläge för att ta sig till Kvalserien till division 1. Laget vann med 3-1 borta mot Limhamn och har nu två chanser på hemmaplan (lördag och ev söndag) på sig att vinna den enda matchen ytterligare som krävs. Andreas Bergström gjorde två mål och Niclas Heed 1+1.

Kvalspecialisterna från Landsbro, Boro-Vetlanda HC, manövrerade ut seriesgerarna i division 2 Södra B, Tyringe, med övertygande 5-2 (4-2 i den andra perioden). Löfgren, Grändevall, Josefsson, Rytting och Kolpakov (i öppen kasse med två minuter kvar) målskyttar. Oj, vad favorittynga Tyringe måste känna sig pressat inför helgen. Det vore en Flopp de Luxe om de hårdsatsande skåningarna inte ens skulle ta sig till Kvalserien. Men jag kan tänka mig att man jublar i Västervik, om så skulle bli fallet. 733 personer tittade på.

Såg stora delar av Nittorp-Värnamo på webben och sifforna (5-2 till hemmalaget) speglade matchen ganska väl. Värnamo skapade lite nerv i inledningen av den tredje perioden, då Niclas Ahlqvist reducerade till 3-2, men sedan var Nittorp det bättre laget. Värnamo förvånansvärt blekt, med tanke på vad laget har visat upp den senaste tiden.

Alvesta-Varberg slutade 0-1, sedan ASK pressade på rejält i tredje perioden. Det matchvinnande målet kom redan i den första periodens fjärde minut. Nu blir det enormt svårt för Alvesta att greja detta. Ska nykomlingen Varberg lyckas gå hela vägen?

Returer på lördag och eventuell avgörande match på söndag.


.

Snart nedsläpp för play off 1

Snart nedsläpp för första mötet i Play Off 1 med sikte på Allsvenska kvalserien. Många spänannde matcher men mest intressant, med våra ögon, är de båda södermötena. Och det kanske inte blir så lätta resor för Kallinge och Olofström, som man kanske kan tro.
Störst skrällchans för Nybro mot Olofström. Nybro har på något märkligt sätt fått en energiboost efter alla trassligheter med klubens ekonomi och spelare som lämnade laget (två av dessa återfinns exemelvis i det Olofström man möter i kväll). OIK har å sin sida varit rejält upp och ned i Allettan.
Men visst ska KRIF och Olofström ta det här över tre matcher.

Dagens matcher i Play Off 1:
Boden – Björklöven
Ånge – Östersund
Enköping – Åkers
Huddinge – Hudiksvall
Tranås – KRIF
Nybro – Olofström


Oviktigt vetande...

Fick en fråga om hur den södra Allettans tabell för de sju första respektive de sju sista omgångarna blev. Jo, enligt nedan. Vet inte hur/om man kan kommentera det eller dra några som helst slutsatser?. Möjligtvis att:

- det för vår del hade varit mer spännande om lagen hade inlett serien med de avslutande omgångarnas poängsskörd i stället.
- att Mariestads genomklappning var kapital.
- att Skövde imponerade med tanke på allt strul kring klubben.
- att Vita Hästen bara är bäst.
- att KHK-tåget kanske är på väg att tuffa igång till slut.

Tabell omgång 1-7

             

1

 

Vita Hästen

7

6

0

1

26-13

13

18

2

 

Kallinge/Ronneby

7

5

0

2

30-19

11

13

3

 

Olofström

7

4

0

3

23-23

0

13

4

 

Mariestad

7

4

0

3

26-23

3

12

5

 

Karlskrona

7

4

0

3

21-18

3

12

6

 

Kristianstad

7

3

0

4

14-16

-2

9

7

 

Vimmerby

7

1

0

6

24-36

-12

5

8

 

Skövde

7

1

0

6

12-28

-16

2

                   

Tabell omgång 8-14

             

1

 

Vita Hästen

7

6

0

1

25-11

14

18

2

 

Karlskrona

7

6

0

1

26-17

9

17

3

 

Kallinge/Ronneby

7

4

0

3

24-18

14

12

4

 

Olofström

7

3

0

4

30-27

13

11

5

 

Vimmerby

7

3

0

4

24-25

-1

9

6

 

Skövde

7

3

0

4

20-26

-6

9

7

 

Kristianstad

7

2

0

5

19-30

-11

5

8

 

Mariestad

7

1

0

6

17-31

-14

4

                   

Sluttabell

             

1

 

Vita Hästen

14

12

0

2

51-24

27

36

2

 

Karlskrona

14

10

0

4

47-35

12

29

3

 

Kallinge/Ronneby

14

9

0

5

54-37

17

25

4

 

Olofström

14

7

0

7

53-50

3

23

5

 

Mariestad

14

5

0

9

43-54

-11

16

6

 

Vimmerby

14

4

0

10

48-61

-13

14

7

 

Kristianstad

14

5

0

9

33-46

-13

14

8

 

Skövde

14

4

0

10

32-54

-22

11
.

Play Off 2 till division 1 under luppen

I dag drar play off 2 igång - för Västerviks IK del med bortamatch mot Limhamn (bäst av tre matcher). I potten står en plats i Kvalserien till division 1. Den andra matchen spelas i Västervik på lördag samt en eventuell tredje och avgörande drabbning på söndag – även den i så fall i Västervik.

VIK är självklart favorit. Stor sådan dessutom. Det är nog sådana här uppgifter som det rutinerade manskapet behöver för att växla upp till den nivå som vi alla tror att de kan ligga på.
Till kvällens match störs man dock av sjukdomar på två av lagets absoluta nyckelspelare, de båda nyförvärven från IK Oskarshamn, som tillsammans har mer än 1000 matcher i Elitserien och Allsvenskan i bagaget. Att Alexander Johansson inte kommer till spel är definitivt klart. Hur det blir med Ragnar Karlsson är ännu osäkert. På grund av dessa avbräck åker man till Malmö med tre femmor och två extraspelare.

Limhamn Limeburners, fyra i division 2 södra B, slog enkelt ut femman i Södra A, Bäcken HC, i den första play off-rundan (4-1 och 5-2). Visst finns det kvaliteter i laget men truppen känns lite ihålig. Här finns toppar bland backarna i rutinerade Patrik Lindfors, Patrik Serwanga (f.d. Kallinge) och Stefan Timglas.
Framåt har man bland annat Gustav Elfving (skyttekung från Värnamo, som skrev på för Vimmerby inför säsongen, men sedan tog time out, flyttade till Malmö och skrev på för Limhamn), vasse Filip Rubensson och Robert Näslund. Unge Christoffer Jönsson kom till Limhamn från Gislaved inför den här säsongen och hade ganska höga förväntningar på sig. Efter en svag säsong verkar han dock ha vaknat till liv nu mot slutet. Den Rögle-bördige 21-åringen är en stor talang och han är en kille som VIK bör hålla koll på. Men där bakom ser det tunnare ut, inte minst sedan Robin Lindahl lämnade för Kramfors-Alliansen i division 1.

Dock! Lagens möten under säsongen har resulterat i tre knallhårda drabbningar.
Limhamn-Västervik 2-1
Västervik-Limhamn 5-4 e.förl.
Limhamn-Västervik 1-2 e.förl

I kväll är det självklart helt andra förutsättningar än tidigare. VIK har bland annat förstärkt med amerikanerna Jason Beckett och TJ Guidarelli. Dessutom har VIK-ikonen Jacob Sundell snörat på sig skridskorna igen och kommer att spela med VIK resten av säsongen.
Sedan var det ju det där med motivation och erfarenhet. Medelåldern på de tre femmorna som VIK mönstrar i dag är exakt 27 år. Och då är alltså 34-årige Alexander Johansson och 35-årige Ragnar Karlsson INTE medräknade. Om VIK-spelarna, med den erfarenhet de har, kan motivera sig till 100 procent, så vinner man det här. Och jag tror som sagt att det är sådana här matcher som gör att ”gubbarna” tänder till.


Västerviks preliminära uppställning i kväll:

Målvakt
Karl-Petter Pettersson.

Förstafemman
Jason Beckett - Jonas Lennartsson
Fredrik Bertilsson - TJ Guidarelli - Tomas Jörbrink.

Andrafemman
Andreas Lind - Joakim Englund
Andreas Bergström - Niclas Heed - Thom Nordin.

Tredjefemman
Alexander Karlsson - Jacob Sundell
Philip Skännestig - Björn Keller - Kristian Westerman.

Övriga
Tobias Ulvbane, Fredrik Asplund, Elliot Gutestam (mv).


Övriga matcher i play off 2:

Alvesta SK-Varberg Hockey
Efter tre matcher och tio minuters förlängning, avgjorde Alvesta på straffar mot serietvåan från div 2 Södra A, Ulricehamn, i den första play off-omgången. Nu väntar Varberg, som vann div 2 Södra A. Varberg imponerade inte i den första omgångens dubbelmöte mot HC Dalen. Visserligen vann man i två raka matcher men det var efter mycket problem. Laget avgjorde båda matcherna först långt in i de tredje perioderna och spelmässigt ska Dalen ha varit väl så bra som Vipers. Varberg är nykomlingar från division 3 men gick rakt igenom tvåan och vann serien i stor stil. Laget vilar tungt på sina fem estniska stjärnor, som alla har många landslagsuppdrag på meritlistan. Detsamma gäller vasse serben Branko Mamic. Tror att det här blir en riktig nagelbitare, där ett pånyttfött Alvesta mycket väl kan stå som segrare till slut.
Tips: 2-1 i matcher.

Boro/Vetlanda-Tyringe SoSS
Ett riktigt tungviktarmöte, med division 2-mått mätt. Även om det ser knackigt ut under säsongen, har Boro alltid en förmåga att krångla sig långt fram i kvalen och sedan lyfta sig där. Laget har sex raka segrar i serie och kval och känns lite på gång. Slog ut Hanhals med 5-2 och 2-0 i play off 1. Har ett gäng kvalitetsspelare ibland annat Ivanov, Josefsson, Grändevall, Gustav Andersson och unge Jonatan Rytting (förlängde förresten sitt kontrakt häromdagen).
Men självklart är stora, tunga, starka serieledaren från Tyringe favorit i det här mötet. Två av tre matcher lagen emellan den här säsongen har slutat med uddamålsseger för Tyringe, så någon promenadseger lär det inte bli.
Och med tanke på Boros kvalrutin så är det nog bäst att Tyringe är rejält på tå, för annars kan det gå illa. En insats likt den i den andra matchen i play off 1 mot Alingsås (trött 3-2-seger) kommer inte att hålla.
Tips: 1-2 i matcher.

Nittorps IK-Värnamo GIK
Värnamo har haft en fullständigt hysterisk form sedan början av december. Den senaste nollpoängaren kom den 30 november borta mot Västervik. Sedan dess har laget spelat 17 matcher i rad utan att förlora under ordinarie tid. Förutom två förluster efter straffar (Tyringe i serien och helt obegripligt Skara i andra matchen i play off 1, sedan man inlett med att vinna borta med 8-0), så har det blivit idel segrar de senaste tre månaderna. Avgörande play off-matchen mot Skara vann man ganska komfortabelt med 6-3.
Nittorp är svårbedömt. Trots 2x6-3 mot Nässjö i PO1, ska laget långt ifrån ha imponerat. Lagen möttes i en träningsmatch på försäsongen, som slutade 2-2. Svårtippat men jag tror att Värnamos form avgör och attd et blir fyra lag från div 2 Södra B som tar sig till kvalserien.
Tips: 1-2 i matcher.


.


Bratten, Georga, Björn Ranelid och stackars Gislaved

Calle Brattenberger till Vimmerby Tidning i dag:
”Jag är jätteintresserad av att vara kvar i Vimmerby. Jag trivs bra i staden, med jobbet och med laget. Så egentligen vore det ren idioti att byta.”
Emil Georgsson till Vimmerby tidning i dag:
”Det finns mycket som talar för Vimmerby och inget som direkt talar emot.”

Då så, hjältar! Bara att signa, ta emot alla supportrars innerliga och äkta kärlek (som ni i och för sig redan har) och sedan börja förberedelserna inför det som ska bli karriärens hittills roligaste säsong!

Expressen drog två tunga news på sin löpsedel och sin förstasida igår: Att Björn Ranelid hade felparkerat och att Charlotte Perrelli är tillsammans med Suzanne Sjögrens ex.
Tur att det var först i dag som chockryktet om att Drew Barrymore kan vara gravid läckte ut (hon sågs promenera omkring med något i handen, som såg ut att likna en ultraljudsbild, skriver Expressen i dag). Gårdagens löpsedel hade inte räckt till.
Man kan ju tycka vad man vill, men visst är det underbart att leva i en så bekymmerslös värld, att dessa är de mest intresseväckande och läsvärda händelserna för Sveriges största tidning att förmedla?
Kan förresten meddela att Expressen inte hade sålt slut när jag var och handlade i går kväll.

För några månader sedan kom fotbollslaget sist i division 2 och åkte ner i trean.
Hockeylaget är ljusår efter näst sista lag i Fortsättningsserien och det är mycket som talar för att det blir division 2 nästa säsong.
I höstas åkte Lejonen ur speedwayens Elitserie och igår begärdes klubben i konkurs av föraren Mikael Max.
Måste kännas hyfsat tungt att vara lokalpatriotisk sportnörd i Gislaved nu för tiden.


.


Läs vad bloggarna skriver om Spaak och Jonasson

Det skrivs och tycks en hel del på olika bloggar runt om i landet om VH:s förlängning av Anders Spaaks kontrakt samt signingen av Björn Jonasson. Läs vad tre av landets mest lästa och tillika bästa hockeybloggare skriver:

- Mikael Mjörnberg på Hockeysverige.se
- Jimmy Stålnacke på NSD
- John Wikberg på Dragskott.nu

.

Björn Jonasson förlängde kontraktet i dag

Han kom sexa i den södra Allettans målliga och elva i poängligan. Gissa om Vimmerbys "julvärvning" från Nacka, Björn Jonasson, har varit ett jagat villebråd den senaste tiden?
Trots anbud från alla möjliga håll, skrev han idag på ett ettårskontrakt med Vimmerby Hockey. Med tanke på hur bra han har varit under de två månader han har varit här, kan man bara tänka sig vad som väntar till hösten, då han har fått en hel försäsong ihop med resten av laget.

"Visst lockar det att det verkar vara en ännu större satsning på gång till kommande säsong", sa Björn när jag pratade med honom nyss.

En enormt viktig byggsten i kommande säsongs lagbygge har lagts på plats.

På Vimmerby Hockeys hemsida kan du läsa en längre intervju med Björn Jonasson och sportchef Fredric Jaensson.


.

Tränare Spaak ser redan fram emot nästa säsong

Idag gjorde sportchef Fredric Jaensson klart med tränare Anders Spaak för ytterligare en säsong. Från div 2 till topplag i ettan på två säsonger är snabbt marscherat, men målet är inte att stanna där. Jag pratade med Anders i eftermiddags och sammanfattningsvis sa han så här:

”Spelarna har gjort ett fantastiskt bra jobb och visat att vi duger till på den här nivån – trots att vi har haft många tvivlare. Vi hade lite problem i början av Allettan, det kändes som att vi inte var riktigt mogna för den uppgiften. Men det tog inte många omgångar innan vi var inne i det och varenda spelare höjde sig och drog lärdom av varje match man spelade.

Att få spela Allettan var en enormt viktig läropeng för oss inför framtiden. Många blir fartblinda när det går bra och tycker att vi ska vinna varje match, men man måste komma ihåg att det här är till 90 % det lag som spelade division 2 förra säsongen. Var sak har sin tid och jag tycker att vi växte in i Allettan på ett fantastiskt sätt. Dippen som vi hade när vi blev klara för Allettan är lättbegriplig och till 100 % en psykologisk reaktion.

Det var skönt att göra klart så här tidigt inför nästa säsong. Då vet man vad det är som gäller. Jag trivs jättebra i staden och med laget och jag hoppas att vi nu kan ta ytterligare ett steg. Precis som i många andra klubbar, så går det sportsliga snabbare framåt än det organisatoriska. Mina förväntningar inför kommande säsong är att hela klubben tar ett rejält kliv, att samtliga delar i organisationen gör ett lyft. Vi har mycket att jobba på, inte minst arrangemangen runt matcherna. Dessutom har klubben gjort klart att man kommer att satsa hårt på en ännu starkare trupp. Det är klart att sådant stimulerar.

Men om man ska se på det som händer runt laget, så måste förutsättningarna för bättre träningar och förberedelser ses över. Idealiskt vore om vi kunde lösa så att vi får möjlighet att dagträna åtminstone en gång i veckan. Att få en bra mix av träning, vila, matcher och framför allt fritid utanför hockeyn för killarna, är prioritet ett. Den här säsongen har det varit jävligt tufft för många, inte minst för de som reser, som gör ett enormt jobb för klubben. Därför ska vi också se över om det går att göra ett träningsupplägg med ännu mer enskild träning på hemorten under försäsongen. Det enskilt viktigaste är att vi skapar bättre träningsförutsättningar för killarna och även möjligheter till bättre kvalitet på träningarna över hela säsongen.

Med framgångarna som vi har haft i år, växer också förväntningarna. Det är fullt begripligt, men samtidigt måste det ske inom rimlighetens gränser. Det gäller att alla – såväl, vi i laget, organisationen och supportrar är sansade och inte skenar iväg. För ett år sedan var det främmande för oss att möta lag som Tranås och Mjölby. Helt plötsligt har vi krav på oss att slå Vita Hästen och Karlskrona, annars blir folk besvikna. Vi har inga miljoner i spelarbudget, utan vi måste slåss med andra vapen - och det ska vi också göra. Men det ska ske i en sansad hastighet. Vi ska skynda långsamt.

Det är några andra lag som har hört av sig och erbjudit mig kontrakt. Men när jag och Fredirc Jaensson började konkretisera oss, så var det egentligen inte så mycket att tveka på. Jag är nöjd med dealen, trivs jättebra och ser en enorm potential i det här gänget. När jag också fick klubbens ambitioner klart för mig så fanns det sammantaget verkligen ingen anledning att hoppa på något annat uppdrag.

Härnäst väntar nu några veckors lätt träning – två pass i veckan. Sedan tar vi ledigt några veckor, innan det är dags att dra igång så smått igen. Träningsupplägget kommande säsong beror till stor del på hur truppen kommer att se ut. Hur som helst är det skönt att veta vad som väntar – både för min egen del och för klubbens del. Jag ser verkligen fram emot det och tror att det här kan bli riktigt bra - trots att det är det svåra andra året som väntar.”


.


Vimmerby elva i Allettans publikliga

Elva av totalt 24 lag. Det blev Vimmerby Hockeys placering i Allettans publikliga (samtliga tre Allettan-serier). Här är listan:

Plac

 

Lag

Snitt

1

 

Karlskrona

3005

2

 

Björklöven

2698

3

 

Vita Hästen

2003

4

 

Nyköping

1405

5

 

Kristianstad

1214

6

 

Olofström

1190

7

 

Mariestad

1189

8

 

Kallinge-Ronneby

1121

9

 

Skövde

1035

10

 

Hudiksvall

823

11

 

Vimmerby

804

12

 

Visby/Roma

800

13

 

Kiruna

789

14

 

Östersund

705

15

 

Piteå

475

16

 

Asplöven

450

16

 

Åker/Strängnäs

450

18

 

Falun

410

19

 

Borlänge

391

20

 

Wings Arlanda

295

21

 

Hedemora

273

22

 

Sollefteå

183

23

 

Örnsköldsvik

169

24

 

Kovland

130


 .


Klart för play off 2 till division 1

Nu på torsdag, 23 februari, drar play off 2 i jakten på en division 1-plats igång. Lagen möts enligt nedan, där förstnämnda lag inleder hemma. Match två spelas på lördag och en eventuellt tredje avgörande på söndag. Vid en ev avgörande match har Varberg, Tyringe, Västervik och Värnamo favör av hemmaplan.

Alvesta SK - Varberg Vipers
Boro/Vetlanda HC - Tyringe SoSS
Limhamn HC - Västerviks IK
Nittorps IK - Värnamo GIK

De fyra segrande lagen är klara för Kvalserien till division 1. Mig skulle det inte förvåna om det blir fyra lag från Södra B, som går dit - Alvesta, Tyringe, Västervik och Värnamo.

Trodde innan kvalet en del på Varberg, men att pressas till det yttersta mot HC Dalen och avgöra lördagens hemmamatch inför (”den stora publiken”, som det beskrivs på laget hemsida) 308 personer, när det bara återstod elva sekunder, imponerar sannerligen inte.


.


Hoppas ni känner kärleken från fansen, VH!

9-3 mot de suveräna seriesegrarna av F-serien. I historieböckerna kommer alltid det resultatet att finnas. Där står inget om två lag som inte hade något att spela för, en bortakeeper som måste haft en av sitt livs sämsta dagar (77,50 i räddningsprocent) eller ett frejdigt hemmalag som körde ifrån Kristianstad i tre perioder. 9-3 blev det. That´s a fact! Och det speglade både insats och spel ganska väl.

Kedjan med Björn Jonason, Jim Nordh och Robin Ekström var grymt bra. Sylvassa i varje byte.

16-årige Rasmus Davidsson fick göra sitt första mål i a-lagströjan. Och det gick sannerligen inte av för hackor. Mitt i boxen fick han god tid på sig att ställa in siktet, för att sedan skicka ett stenhårt slagskott upp i krysset bakom Tisell Jr.

Sex måls segermarginal var vad som krävdes för att gå om Kristianstad i tabellen. Att som nykomling i ettan placera sig som sexa i den södra Allettan är sjukt bra. Ni ska vara stolta över vad ni har gjort killar. Hoppas innerligt att ni känner kärleken från fansen och att det här är grunden till något fantastiskt.

VH:s spelare fick välförtjänta hyllningar och dagen till ära hade VH Ultras fixat till Vimmerby ishalls första tifo någonsin. Vad händer då? Jo, ett par äldre förändringsfientliga gentlemen, som förmodligen har suttit på samma platser sedan ishallen byggdes 1981, tålde inte att banderollen skymde lite av deras sikt innan matchstart. Så helt sonika slet de ner den. Men allvar, surgubbs?

Tranås knep play off-platsen från Fortsättningsserien E framför näsan på Mjölby. Från F-serien blir det Nybro som får spela vidare. Ska bli spännande att se hur de står sig i bäst av tre matcher mot KRIF respektive Olofström.

Sex av åtta lag som gick vidare från den första play off-rundan i kvalet till division 1 kom från div 2 Södra B. I de båda mötena som fick avgöras via en tredje match, vann i kväll Värnamo över Skara och Alvesta över Ulricehamn (efter straffar).

Efter kvällens matcher i Allettan och i Fortsättningsserierna, står det klart att jakten på de båda Allsvenska platserna går vidare så här:


Play Off 1 inleds på torsdag med följande matcher:
Nybro-Olofström
Tranås-Kallinge/Ronneby
Enköping-Åkers
Huddinge-Hudiksvall
Ånge-Östersund
Boden-Björklöven

Lag klara för Play Off 2:
Karlskrona
Asplöven

Lag klara för Play Off 3:

Vita Hästen
Nyköping
Wings
Kiruna


Sista kvällen med gänget

Så har då dagen kommit då det är dags för sista kvällen med gänget - för den här säsongen, alltså... Känns lite vemodigt när man avundsjukt blickar på de kvalfester som de fyra första Allettanlagen har framför sig.

Trots det så har ju den här säsongen varit en formidabel succé. Som nykomling har killarna i laget presterat betydligt mer än vad till och med den mest förhoppningsfulle supporter kunde tro inför säsongen.

Kristianstad i eftermiddag och vi har revansch att utkräva efter den lite snöpliga förlusten borta. Jonas Ström och Andreas Rundgren saknas på grund av skador, annars fullt lag. Nu avslutar vi den här säsongen snyggt. I morgon inleds arbetet med nästa.

Nu måste något göras åt div 2-serierna!

Div 2 Södra B-Div 2 Södra A 79-39 i mål efter de två första matcherna i play off 1. Ja, den södra södraserien visade sig vara ungefär så överlägsen som många på förhand trodde. Trots det var det "bara" fyra lag från Södra B som i dag blev klara för vidare play off. Men Tyringe, Västervik, Boro och Limhamn gjorde det desto klarare. Sammanlagt 38-9 i målskillnad mot sina motståndare. Visserligen inte oväntat att Varberg och Nittorp från A slog svaga Dalen och Nässjö från B med 2-0 i matcher.

Avgörande match väntar i morgon mellan Ulricehamn-Alvesta och Värnamo-Skara. Vad Värnamo pysslade med i eftermiddags, har jag dock ingen aning om? Laget utklassade Skara borta med 8-0 i förrgår. I dag hade man en betongsäker ledning med 3-0 halvvägs in i matchen och kanslisten hade väl redan börjat boka bussar för bortaresorna till nästa play off-omgång. Men laget lyckades med konststycket att släppa in tre mål - två av dem under se sista två minuterna (kvitteringspucken med bara 32 sekunder kvar). Skara vann sedan på straffar. Dock kanske bra för klubbekonomin att få ännu en hemmamatch?

Jag vet att Stig Andersson och de övriga seriemakarna i Region Syd under flera säsonger har gnuggat sina huvuden skalliga för att försöka råda bot på det faktum att det nästan är löjligt stor skillnad mellan de båda södra division 2-serierna. Och nu måste något verkligen göras. Jag skulle tro att det kanske är två eller max tre lag från A som inte skulle riskera att dansa på nedflyttningsrepet i B-serien. Kanske läge för EN söderserie? För allas bästa! För håll med om att ovastående statistik samt det faktum att suveräna seriesegraren i A, Varberg, vinner två knallhårda matcher mot mediokra åttan i B, HC Dalen (avgörande i slutminuterna i båda matcherna), är ett rejält fattigdomsbevis för A-serien och inte verkar utvecklande för någon.

Förvånas också över publiksiffrorna. 548 i Västervik, 433 i Ulricehamn, 423 i Värnamo. Så, och sämre, såg det ut i hallarna i det första kvalsteget till division 1. Bara Tyringe som kommer undan med hedern i behåll med sina 1043 personer på läktarna.


Resultaten:

Tyringe-Alingsås 2-0 i matcher
Idag: 8-0 (sammanlagt 11-2)

Västervik-Motala 2-0 i matcher
Idag: 6-1 (sammanlagt 11-2)

Hanhals/King-Boro/Vetlanda 0-2 i matcher
Idag: 0-2 (sammanlagt 2-7)

Limhamn-Bäcken 2-0 i matcher
Idag: 5-2 (sammanlagt 9-3)

Värnamo-Skara 1-1 i matcher
Idag: 3-4 e. str. (sammanlagt 11-4)

Ulricehamn-Alvesta 1-1 i matcher
Idag: 4-3 (sammanlagt 4-8)

Varberg-Dalen 2-0 i matcher
4-3 (sammanlagt 8-5)

Nittorp-Nässjö 2-0 i matcher
6-3 (sammanlagt 12-6)

Tyringe-Alingsås 2-0 i matcher
8-0 (sammanlagt 11-2)

Nu är det division 2 som gäller

På söndag är säsongen slut för Vimmerby men då är det ju oerhört skoj att ha en massa rafflande kval att se fram emot för andra lag. I kväll inleds det superintressanta playoffspelet för de hägrande och hett eftertraktade division 1-platserna. Och vi riktar självklart våra mest intresserade blickar mot Motala, där Real Västervik tar sig an hemmalaget. Bäst av tre matcher är det som gäller. Motala i kväll, Västervik på lördag och en eventuellt avgörande match i Västervik på söndag.

Motala AIF har haft en mardrömssäsong med två ordförande som har hoppat av/tvingats bort, spelare som har lämnat och en ekonomi som är ett par våningar under källarplan. Ja, faktum är att ishockeysektionen var nära att gå i ”putten”, men då klev moderföreningen in och räddade skutan. Som om inte det var nog så sparkades tränare Sergei Fokin då mindre än tio omgångar var spelade av serien.

Men… och då menar jag MEN, det finns hockeymässiga kvaliteter i Motala, som megafavoriten Västervik inte får underskatta. Och jag har väldigt svårt att förstå tränare Mattias Karlins resonemang om att det inte spelar någon roll att komma etta, tvåa eller trea i serien.

Klart som fan att det gör och kvalificerat skitsnack! Jag tror att det där är ren maskhållning, för jag kan lova att det inte var något av topplagen i B-serien, Tyringe, Västervik eller Värnamo, som egentligen villa möta Motala. Skara (6:a) och Alingsås (8:a) är bölklag (som Spaak hade sagt) som i grunden är klasser sämre än MAIF, som i sina bästa stunder matchar vilket division 2-lag som helst.

Kan heller inte heller fatta varför Karlin, två dagar innan den första kvalmatchen, bjussar på följande tändvätska i Vimmerby Tidning: ”Serieupplägget är inte bra. Det är tråkigt, där åtta av elva lag går till playoff. Det måste ses över. Det räcker att fyra lag går vidare. Då blir det mer glöd och det är lättare att hålla spelarna motiverade. Nu är det som en lång transportsträcka och inte alls utvecklande”.

Självklart håller jag med om vad han säger och förstår också vad han menar. Men samtidigt kan det ju också uppfattas som att ”ni i Motala är ett andra sortens skitlag med idel halvfigurer, som ju inte kommer ha en chans mot oss”. Achtung!

Nåväl. I kväll och under resten av kvalet håller jag tummarna för VIK, så att de vitnar (tummarna alltså). Det vore så sjukt kul med svinheta derbyn i ettan nästa säsong.

Men som sagt. Underskatta inte Motala. Bortsett från en dipp nu i slutet av säsongen (förmodligen på grund av att de redan var klara för playoff och att de har haft en ganska tuff säsong och gjort en vass klättring i tabellen), så radade laget upp segrar dessförinnan. MAIF gjorde också näst flest mål i södra A. Bara seriesuveränen Varberg var värre.

Varningsflagg är härmed hissad. Men det bör ändå bli 2-0 till Västervik – bara man håller fokus i 120 minuter.

Jag tror att B-serien i år, precis som i fjol, är flera resor bättre än vad A-serien är. Så här tippar jag matchserierna:

Alingsås-Tyringe
Måste bli 2-0 i matcher till Tyringe. Dunderskräll om det blir något annat. Bara Tyringes inställning som kan fälla dem.

Boro/Vetlanda-Hanhals/Kings
Det här vinner Boro. Är alltid bra i kval – förutom när det drar ihop sig och man ska räkna målskillnad. Önskar dock att sympatiske målisen i Hanhals (ex VH), Marcus Jönsson, agerar vägg och drar längsta strået. Men jag tror det inte. 2-1 till Boro.

Alvesta-Ulricehamn
Ulricehamn har tuffat på riktigt bra i A-serien och slutade tvåa. Alvesta en besvikelse i B men bättre än vad man har visat. 2-1 till Ulricehamn, men det kan bli jämt.

Dalen-Varberg
Varberg helt överlägset i A-serien med 25 segrar på 30 matcher. Dalen är alldeles för ihåligt. Solklara 2-0 till gubbsen från västkusten. Hur stora blir siffrorna? Stora!

Skara-Värnamo
Solklara 2-0 till Värnamo, som är B-seriens mest positiva överraskningslag! Skara oorganiserat som få och här kan det bli myyyyycket mål. Framför allt för Värnamo.

Nässjö-Nittorp
Hur dissat Nittorp än är inför en säsong, så är de alltid här. Topplag i B och nästan lika stabilt som vanligt. Det här blir svårt för Nässjö. Krävs att en av traktens vassaste spelare, Sebastian Bergqvist, bär NHC på sina axlar om man ska ta det här. Vi kör på 2-1 till Nittorp. Dagens match (nyckelmatch) kan du förresten se live här - helt gratis!

Bäcken-Limhamn
Matchen spelades i går och slutade med ett ganska väntat resultat, 1-4. Självklart blir det 2-0 till kapabla Limhamn i den här matchserien.


Uddamålsförlust för Vimmerby borta mot Skövde

Vimmerby Hockey förlorade en ganska avslagen tillställning borta mot Skövde i kväll. Matchen slutade 3-2 till hemmalaget. Tack vare Jim Nordhs sena reducering, då VH hade tagit ut målvakten, behåller dock Vimmerby fortfarande Skövde bakom sig i tabellen. VH har ett mål bättre målskillnad inför söndagens avslutande omgång av Allettan.

SKÖVDE IK-VIMMERBY HOCKEY 3-2 (0-0, 1-1, 2-1)
0-1 (22.06) Petrus Olivestam (Eric Johansson)
1-1 (26.30) Fredrik Strid (Björn Hallner)
2-1 (50.55) Anton Gustavsson (David Sjöman)
3-1 (53.11) Carl Lundmark (Alexander Sundqvist)
3-2 (59.25) Jim Nordh (Emil Wahlberg, Björn Jonasson)
Skott: 35-39 (16-10, 8-14, 11-15).
Utvisningar, Skövde: 4x2 min. Vimmerby: 5x2 min.
Publik: 562.


Övriga resultat:
Kristianstad-KRIF 2-4 (0-1, 1-3, 1-0) Skott: 24-30, Publik: 642
Karlskrona-Olofström 5-6 e. förl. (1-1, 2-3, 2-1, 0-1) Skott: 32-23, Publik: 3043
Mariestad-Vita Hästen 1-4 (0-1, 1-2, 0-1) Skott: 22-54, Publik: 596

Nu går vi för femteplatsen

Bloggdöden har vilat över över den här sidan några dagar. Bättring utlovas.

I kväll är det dags för Allettan att spela full omgång efter närmare två veckors uppehåll. För Vimmerby väntar Skövde borta innan serien avslutas hemma på söndag mot Kristianstad. Sex poäng är målet, vilket i så fall med stor sannolikhet skulle innebära en femteplats i Allettan.

I Vimmerby saknas bara skadade Jonas Ström. I övrigt är samtliga spelare tillgängliga.

Ska försöka rapportera med jämna mellanrum.

Johan Jönsson och Scott Young - vilket radarpar

I och med speluppehållet i Allettan, så lär väl fokus hamna på fortsättningsserien samt division 2 en tid framöver. Och den första nyheten med fokus på tvåan, går inte av för hackor. Eller vad sägs om följande?

Inte nog med att division 2-klubben Brunflo IK har snipern och storskojaren Johan Jönsson i laget, nu har man snart också en av tidernas mest rutinerade NHL-spelare där.
2006 spelade idag 44-årige Scott Young sin 1172:a och sista NHL-match. Numer är han tränare på skolnivå i Southborough, Massachusetts, men har alltså bestämt sig för att damma av skridskorna och spela några matcher med jämtländska Brunflo.
Hela grejen låter så osannolik att jag först trodde att det var ett skämt. Men transferkortet tecknades i tid och 10 mars anländer Scott med familj till Jämtland för några matchers spel i Brunflos jakt på ett division 1-kontrakt.
Under sin 17 säsonger långa NHL-karriär gjorde Scott Young 757 poäng, satt utvisad 448 minuter och vann Stanley Cup med både Pittsburgh och Colorado.
Young har representerat följande NHL-klubbar: Hartford Whalers, Pittsburgh Penguins, Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Anaheim Mighty Ducks, St. Louis Blues och Dallas Stars.
Young har även representerat det amerikanska ishockeylandslaget vid ett antal tillfällen. Hans största meriter i internationella idrottssammanhang är OS i Salt Lake City 2002 och World Cup 1996.

Apropå ex-VH-forwarden Johan Jönsson, så har han gjort 73 poäng (40+33) på 20 matcher med Brunflo hittills den här säsongen. Hyfsat! Laget har totalt spelat 23 matcher, vunnit 22 av dem och har den sammanlagda målskillnaden 232-24 (10-1 i snitt per match alltså). Hmm...

Highlights från KRIF-Vimmerby

LG Sports var på plats och sände gårdagens match mellan Kallinge-Ronneby och Vimmerby. Här kan du se valda delar av VH:s 4-3-seger.

.

Östersund IK:s polisanmälan drogs tillbaka

Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan pressen skulle bli för stor. I dag drog Östersunds IK tillbaka sin polisanmälan mot Brunflo IK (se blogginlägg här nedan för bakgrund).

ÖIK:s ordförande, Mikael Lundmark, skriver i eftermiddag följande i ett pressmeddelande:
"Johan Jönssons officiella ursäkt accepteras av samtliga berörda och vi ser därför ingen anledning att detta fortsatt behöver utredas av myndigheterna. Det är starkt att officiellt erkänna sina misstag och be om ursäkt för dem. Det hedrar Johan och vi lägger nu detta bakom oss och går vidare med fokus på ishockey."

Det här gör bara Östersund IK:s intiala agerande, med polisanmälan, ännu mer obegriplig. För, ursäkta! Men var det inte Brunflo IK som ni polisanmälde? Det var väl inte Johan personligen?

1) Om det bara var en ursäkt från Johan Jönsson, som ni ville ha. Hade det då inte varit enklare och mer renhårigt att bara ringa upp honom och diskutera saken som vuxna människor? Jag är övertygad om att han redan då hade bett om ursäkt till de som eventuellt tog illa upp. Han hade säkert gjort det offentligt också om så önskats, eftersom det verkar ha lagts stor vikt vid att det skulle ske just på detta sätt.

2) Det var Brunflo IK som polisanmäldes, då de från sin hemsida hade länkat till Jönssons film. Men polisanmälan dras tillbaka sedan Johan Jönsson har bett om ursäkt. Hur hänger det ihop? Att det ska vara så förbannat svårt för ÖIK-ledningen att erkänna att man från allra första början har gjort nåt riktigt korkat, som man dessutom har fått massor med skit för. Kritiken i ordförande Lundmarks uttalande var enkom riktat mot Brunflo IK som klubb. Den löd bland annat: ”Hur kan man totalt sakna omdöme och låta någon publicera en sådan här sak på sin hemsida? …som helhet är det ett så pass grovt övertramp mot allt vad moral, etik och värdegrunder inom idrotten heter att man bara måste agera”.

3) Det tog tre dagar av eftertanke för Östersunds IK och Mikael Lundmark att komma på att hans polisanmälan kanske inte var det smartaste som han gjort i sitt liv. Tre dagar. Och ändå kunde han inte krångla sig ur det på ett mer renhårigt och korrekt sätt än detta?

Att det ska vara så vansinnigt svårt att klämma ur sig "Förlåt, jag gjorde något överilat och väldigt fel. Kan vi glömma det här och gå vidare?"

Nä, här luktar det så starkt av förtäckt Kungspudel att landets alla pälsallergiker riskerar svåra anfall. Läge för en pressekreterare eller en PR-coach?

Men man får väl ändå vara glad för att ÖIK tog sitt förnuft till fånga. Oavsett sättet det gick till på.


.


"Osse" summerar kvällens match

Vimmerby Hockeys assisterande tränare, Nicklas Oskarsson, efter kvällens bortaseger mot Kallinge-Ronneby:

"Det här var en enormt skön seger, inte minst med tanke på att KRIF hade en hel del att spela för. De gjorde mål på sina två första numerära överlägen, men vi vek aldrig ner oss utan krigade på. I den tredje peridoen var vi starka och det kändes aldrig riktigt oroligt på slutet.
Det var en jämn match och nu känns det som att vi har lärt oss hur vi ska spela bortaspelet. I inledningen av Allettan var vi lite naiva och under den läroperioden blev vi hårt straffade. Nu spelar vi betydligt enklare och säkrare, vi går inte så mycket på chans utan håller pucken mycket på kanterna.
Det är viktigt för oss att visa att vi är med i matcherna mot topplagen. Över två matcher mot Kallinge (vi föll ju hemma efter sudden), så tycker jag faktiskt att vi är minst lika bra som dem. Så jämt är det mellan lagen i den här serien.
Nu har vi häng på femteplatsen och den chansen ska vi ta."


.


Stark vändning av Vimmerby i tredje perioden

Vimmerby Hockey tog en stark bortaseger mot topplaget Kallinge-Ronneby i kväll. Tack vare en stark tredjeperiod, där man gick från 1-2 till 4-2 på drygt tio minuter, bärgades tre poäng.
Vimmerbys seger var helt i sin ordning. Den första perioden var jämn, tempofylld och chansrik. I den andra perioden tog KRIF över spelet, medan Vimmerby var klart starkare i den tredje (även om förarbetet til Emil Georgssons 3-2-mål i numerärt underläge var en delikat bjduning av KRIF-försvaret). Efter Kallinges 3-4-reducering tog man ut målvakten, men var aldrig riktigt nära att kvittera.

Man ska nog vara glad över att man inte tippade resultaten i Allettan i kväll, då både Vimmerby, Skövde och Mariestad knep poäng av topplagen Kallinge, Karlskrona och Olofström. Den trippeln hade man nog knappast hittat.

Trots bottenlagens skrällar mot lagen där uppe, blev de fyra play off-lagen helt klara i dag. Detta på grund av Vita Hästens säkra seger mot Kristianstad. Inget play off för den suveräna seriesegraren av Division 1 F alltså. Ajajaj...

Kallinge-Ronneby IF - Vimmerby Hockey 3-4 (1-1, 1-0, 1-3)
Skott:
 42-30 (13-9, 12-11, 17-10)
Utvisningar, KRIF: 4x2 min. Vimmerby: 4x2 min.
Publik: 897

Första perioden:
0-1 (15.51) Simon Casselstrand (Emil Georgsson, Joacim Hedblad)
1-1 (18.09) Morgan Hassel (Daniel Brasar, Daniel Olsson-Trkulja), sp 5/4
Skott: 13-9
Utvisningar, KRIF: 1x2 min. Vimmerby: 1x2 min.

Andra perioden:
2-1 (08.47) Daniel Brasar (Morgan Hassel), sp 5/4
Skott: 12-11
Utvisningar, KRIF: 1x2 min. Vimmerby: 2x2 min.

Tredje perioden:
2-2 (04.46) Martin Modigs (Joacim Hedblad, Emil Georgsson), sp 5/4
2-3 (06.12) Emil Georgsson (Joacim Hedblad) sp 4/5
2-4 (15.42) Christian Widéen
3-4 (18.24) Victor Wahlqvist (Victor Svensson, Morgan Hassel)
Skott: 17-10
Utvisningar, KRIF: 2x2 min. Vimmerby: 1x2 min.


Övriga resultat:
Karlskrona-Mariestad 3-2 e. str.
Vita Hästen-Kristianstad 3-0
Olofström- Skövde 5-6 e. str.

.


Lite inför eftermiddagen

I eftermiddag avgörs den tredje sista omgången av Allettan Södra. För Vimmerbys del väntar bortamatch mot Kallinge-Ronneby. Betydelselös match för VH om man ser till chansen att knipa någon av de fyra första platserna som innebär play off till Allsvenskan, men laget har satt upp nya mål.

VH:s assisterande tränare, Nicklas Oskarsson:
”Förra omgången lämnade vi sistaplatsen. Nu ska vi försöka ta oss förbi Mariestad också. Vi har tre matcher på oss och förmodligen är dagens match den tuffaste av dessa, då vi har Kristianstad (h) och Skövde (b) kvar efter det. Vi lägger så mycket tid på hockeyn och det blir så mycket roligare om alla gör sitt bästa. Vi har riktigt skön stämning i truppen.
Det ska verkligen bli inspirerande att möta Kallinge-Ronneby. Det brukar bli kul matcher när vi möts. Kallinge spelar lite som vi gör, offensivt med stark skridskoåkning och snabba spelvändningar. Det kan nog bli en kul match att se på och vi ska göra allt vi kan för att ta med oss tre päng hem. Vi har spelat jämt mot Kallinge tidigare under säsongen, så varför skulle vi inte kunna göra det igen?”

Vimmerby Hockey mönstrar samma lag som vid 6-2-segern senast mot Mariestad. Förutom skadade Johan Andersson, Jonas Ström och Andreas Rundgren, liggerJesper Ohlsson nedbäddad i feber.

Läs vad bloggarna HockeyLorden och Dragskott.nu skriver om och tror inför eftermiddagens omgång.


.


Johan Jönssons fjäder blev till en hel hönsfarm

Det här inlägget kommer att handla om en av de skönaste och mest genomsnälla människor som jag har träffat, ex-VH-spelaren Johan Jönsson. Men det kommer också att handla om en totalt humor- och ironibefriad förening samt hur lite som krävs för att bli polisanmäld.

Men för att förstå hur en sådan här banal sak kan bli så stor, så måste man känna till den djupt rotade osämja som råder mellan Brunflo IK och Östersunds IK. I historien ligger en sammanslagning och skilsmässa mellan föreningarna, spelare och ledare som har vandrat mellan föreningarna etc. I jämförelse med Brunflo och Östersund, kan Vimmerby, Västervik och Mjölby närmast beskrivas som lika tajta som Anna, Britta och Lisa i Bullerbyn.

Det hela inleddes med att Johan Jönsson (numer spelare i Brunflo IK), som är känd för sitt varma sätt, sitt stora hjärta men också sin aningen skruvade humor, la upp ett omarbetat filmklipp på sin egen webbsida häromdagen. Filmen var tänkt som, och uppfattades också av i stort sett alla som, ett avväpnande och roligt inlägg om grollet mellan de båda föreningarna. En ren parodi på alla de känslor som har svallat (över) den senaste tiden. I ett avsnitt av filmen ikläds ÖIK-profilen Kjell Åke Anderssons ord Adolf Hitlers utseende och kostym (spelad av en skådis), där han bryter samman över att Brunflo är på väg upp i division 1.

Brunflo IK hade länkat till Johans film. Och sedan var cirkusen igång. Den som kände för att missuppfatta filmen mest, försöker utnyttja situationen på ett rent barnsligt sätt, späda på osämjan mellan föreningarna och nu får dra på sig Sveriges största dumstrut, är Östersunds IK:s ordförande Mikael Lundmark, som har valt att polisanmäla Brunflo IK. Men allvar…??? Spelarna i de båda lagen har bara garvat gott åt det hela, Kjell Åke Andersson själv gjorde ingen större grej av det, utan sa bland annat om filmen att "bitvis är den ganska rolig". Men i stället sätter ordförande Lundmark ner storfoten och utbrister bland annat:
"Hur kan man totalt sakna omdöme och låta någon publicera en sådan här sak på sin hemsida? ...som helhet är det ett så pass grovt övertramp mot allt vad moral, etik och värdegrunder inom idrotten heter att man bara måste agera".

Självklart kunde Johan ha valt att låta Kjell Åke Johanssons ord kommuniceras av någon mer passande person än just Hitler. Ja, det hade till och med varit bättre. Men den som verkligen tror att Johan Jönsson i och med detta klipp (en klassisk satir som har gjorts i och lagts ut på Youtube i hundratalas olika varianter) pekar ut Kjell Åke Andersson som nazist, måste förmodligen antingen vara fullständigt humorlös, helt tappad bakom en vagn eller bara så omdömeslöst sugen på att utnyttja situationen för att misskreditera konkurrentklubben. Till saken hör att Johan och Kjell Åke känner varandra väl sedan tidigare. Liksom Johan känner många andra av de personer som han låter figurera i "sin" film.

Visst kan filmen missuppfattas. Om man verkligen vill det, alltså. Eller om man ser sig kunna dra fördel av att göra det. Och det är därför som jag tycker att polisanmälan i sig är 100 gånger värre och mindre förknippat med god moral än själva filmen. För vad skickar det egentligen för signaler? Fundera på det, Lundmark! Och visst måste det väl vara roligare att leva ett liv med ett leende på läpparna och se humor i saker, när det är menat så, än att fokusera på det som är negativt?

Johan Jönsson själv, skrev så här på Facebook, när det hela drog igång:
”Förstod att tjejen skulle få rätt när hon sa att min dåliga humor skulle sätta mig i knipa en vacker dag.”

I ett antal artiklar på zsport.se kan du läsa om det hela. Läs dem så får du en bra sammanfattning av vad den skojfriske Jönssons spratt har dragit igång.

Så här började det hela:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4345656-kjella-inte-sa-roligt-att-bli-utpekad-som-nazist

ÖIK polisanmäler Brunflo:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4346912-oik-s-ordforande-polisanmaler-brunflo

Soppan tar oanade proportioner:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4350123-ronnestrand-det-har-ar-en-central-fraga-for-hela-klubben

Johan Jönsson ber om ursäkt:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4351132-jonsson-jag-ber-om-forlatelse

För att det här inlägget inte ska missuppfattas, så är det väl bäst att förtydliga att jag självklart tar så mycket avstånd man bara kan från allt som Hitler och nazismen stod/står för. Däremot får jag väl erkänna att jag är ganska svag för Johan Jönssons humor.

Nu återstår bara att vänta och se vad straffet för detta otillbörliga tilltag blir. Men var lugn Johan, vare sig det krävs en insamling till böterna eller att vi smugglar in en fil i en brödlimpa, så fixar vi det.

.


Myyyycket intressant kväll

Med all den största sannolikhet som finns att uppbringa, så är nog den södra Allettan i hamn nu. Åtminstone vad gäller vilka fyra lag som kommer att få kvala sig vidare mot Allsvenskan.  Kristianstad har sex poäng upp till Olofström på fjärde plats med tre omgångar kvar att spela och det känns helt orealistiskt att tro att OIK inte ska ta en ynka seger på dessa tre matcher. Speciellt med tanke på att de möter Skövde hemma på söndag.

Grattis Hästen, KHK och OIK till play off-platserna. Och inte minst ett gigantiskt grattis till Klüft och hans mannar i Kallinge. Sjukt bra gjort som nykomlingar. Håller alla mina tummar för er.

I Fortsättningsserien E åkte Arboga (som släppte sin superstjärna Fredrik Orrsten till Bofors i går) på ännu en förlust i kväll. Nu skiljer helt plötsligt bara två poäng till tvåan Tranås. Ville ni att det skulle skita sig, Arboga? Lika jämnt är det kring det nedre strecket (kvalstrecket till division 2), där Grästorp nu bara har två poäng upp till Mjölby och tre poäng upp till Kumla. Vilken rysare det blir de sista fyra omgångarna!

I Fortsättningsserien F går Nybro från klarhet till klarhet. Ja, faktiskt till en klarhet till. Trots 56 sorger och 116 bedrövelser (ekonomi, toppspelare som har lämnat etc), så har laget mobiliserat kraft och dominerar nu serien. Fem omgångar återstår och lika många poäng har Vikings ner till tvåan Mörrum. Starkt som fan! Håller verkligen tummarna för er också - men kanske inte lika hårt, eftersom jag vill se en F-serie nästa säsong med Nybro, Västervik och Vimmerby i.

Apropå det. I division 2 åkte Real Västervik ikväll på sin tredje raka förlust, då serieledande Tyringe vann hemma med 3-1. VIK är nu trea i serien, sju poäng bakom Tyringe och tre poäng bakom Värnamo på andra plats. Noterbart är att Västervik bara har gjort fem mål på sina tre senaste matcher. Kom igen nu! Ultras vill ju åka till hallen i Vika och hjälpa till att lyfta fram er till kvalserieseger mot Mjölby.

Och SSK avgjorde med 21 sekunder kvar mot Mora. Gött mos!

.


Vad sysslade Mariestad med?

En bedrövlig förstaperiod från båda håll. Därefter dominerar Vimmerby totalt. Vinner matchen med 6-2 och skotten med 49-27.

Jag kan verkligen inte förstå att Mariestad, som hade ALLT att spela för, sätter sig i en buss, åker 55 mil en onsdagkväll och presterar så lite. Siffrorna hade kunnat bli betydligt större. 
"Om jag hade varit tränare i Mariestad, så hade jag blivit tokig", sa VH-coachen Anders Spaak efter matchen.

Kul att se den nykomponerade förstakedjan. Kändes som att både Cassel, Jojje och Hedblad tände till. Även Ekis, som sattes ihop med Nordh och Jonasson, verkade trivas bra och gjorde sin bästa match efter skadeuppehållet.

Slutar aldrig att imponeras av Widéen och Wahlberg. Vilka defensiva (och offensiva) klippor.

Bäst i kväll var dock Eric Johansson och Petrus Olivestam. Speed, kraft och energi.
"Med sin frenesi driver de hela laget framåt", tyckte Spaak, som var glad över lagets insats.

"Om man bortser från den första perioden, så är jag jättenöjd. Det är starkt av killarna att kunna mobilisera kraft och göra en sådan här insats".

Orrstens övergång mest överraskande under Dagen D

Nu när transferfönstret har stängt, så kan vi börja summera (även om några övergångar säkert inte offentliggörs förrän i morgon).
Måste säga att det har varit förvånansvärt lugnt. Det finns väl två värvningar som sticker ut. Dels att division 2-laget Västervik valde att plocka in Jason Beckett, men framför allt att superanfallaren, 34-årige rightskytten Fredrik Orrsten, valde att lämna Arboga för allsvenska Bofors. Ja, det i sig kanske inte är så konstigt men jag tycker att det är oväntat. Inte minst med tanke på att Orrsten sågs som en långsiktig stöttepelare, då han landade i Arboga inför den här säsongen för att få lugn och ro i samband med sjukdom i familjen.

Ännu märkligare är det hur IFK Arboga, som har (någon form av) kontrakt med Orrsten, har valt att accepterat den här grejen. Här hägrar play off till Allsvenskan efter lite förkval. Och då låter serieledarna lagets offensiva och rutinerade ryggrad dra. Vad säger fansen?

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning
har en artikel om Orrstens beslut att krita på papperen för en tvåmånaders utlåning till Bofors. Och efter att ha läst den blir man ännu mer brydd. Här förklaras verkligen att det helt och hållet är Orrstens eget beslut. Han säger själv att han har "velat fram och tillbaka" innan han bestämde sig. Dessutom säger han att han har ett år kvar med Arboga efter den här säsongen men hur det blir efter utlåningen till Bofors "får vi se".

Alltså har Orrsten med största sannolikhet en klausul inskrivet i sitt kontrakt med Arboga att han får riva det (kontraktet) om ett lag högre upp i seriesystemet hör av sig. Jag trodde inte att det fanns klubbansvariga i föreningar, som säger sig satsa långsiktigt, som skrev under den typen av kontrakt längre.

Att Fredrik Orrsten är alldeles för bra för division 1, att det är glädjande att vi får se honom i Allsvenskan och att Bofors värvning är synnerligen smart och välbehövlig, är en helt annan sak.

.

RSS 2.0