Johan Jönsson "krönikörar" över tiden i Vimmebry

Sedan en tid tillbaka är den enda spelaren som har lyckats bli ikon i Vimmerby Hockey med bara en spelad säsong i klubben, Johan Jönsson, krönikör på hockeysverige.se. I dag är hans krönika en lång kärleksförklaring till året i Vimmerby, där alla tänkabara dråpliga händelser inträffade. Inte sällan med krönikören him self i en betydande nyckelroll. Läs den mycket underhållande krönikan, skriven på ett sätt som endast vår käre Jönsson behärskar, här.
 
Lägg också märke till Jönssons återhållsamma och nedtonade hållning till sina egna prestationer. Han måste vara den enda människan som kan beskriva en division 1-säsong med 63 gjorda poäng på 35 matcher som "hyfsad" - och verkligen mena det? Ja, det skulle väl möjligtvis vara Emil Georgsson också, som även han är ypperlig på att dissa sina egna insatser.
 
 
.

Så skriver de om gårdagens match i Kumla

Sugen på att läsa vad Kumla Hockeys hemsida respektive KumlaNytt skriver om gårdagens match mot Vimmerby? Då ska du klicka här och här.
 
 
.

Jag räknar till tio och skriver några rader

Ska man skratta eller gråta? Ta fram motorsågen eller gå och lägga sig? Jag räknar till tio, svänger in på den gyllene medelvägen och försöker få ner några rader i alla fall. Trots allt borde man ju ha vant sig, med tanke på den här säsongen.

 

Kassaskåpssäker ledning med 3-0 då närmare halva matchen var spelad. Tre poäng var inräknade och vi satt redan och gottade oss åt minirycket i tabellen. Då kollapsade Vimmerby Hockey fullständigt mot seriens formsvagaste lag, Kumla HC (hade elva förluster på de tolv senaste inför kvällens match). Sex raka VH-utvisningar senare var ställningen 3-3 och då återstod bara drygt sex minuter att spela. Matchen till förlängning och sedan till straffar, där Jim Nordh, Adam Rundqvist och Osckar Carlsson samtliga missade sina. Sebastian Harrysson i hemmalaget gjorde mål – två poäng till Kumla och två tappade poäng till Vimmerby.

 

Firma Przepiorka/Ström räddade segern åt Västervik i måstematchen hemma mot Grästorp. Amerikanen gjorde lagets tre sista mål och Jonas Ström noterades för assists till samtliga dessa, då VIK vann med 5-4 efter en onödigt spännande tillställning, där Västervik fick avsluta matchen med en man mindre under den sista minuten.

 

Nu börjar det här med uddamålsförluster (åtta av säsongens tio förluster), bortskänkta poäng och tappade ledningar i slutminuterna bli sjukt enerverande. Framför allt mot bottenlagen! Just nu känns det som kvällens härdsmälta känns ännu värre än då vi tappade 1-0 till 1-2 hemma mot Mjölby i sista minuten för några veckor sedan.

 

I slaget om Allettanplatserna såg Vimmerby ut att få maximal hjälp av Arboga, som länge och väl ledde borta mot serietrean Mariestad. Men med bara nio sekunder kvar av matchen gjorde Filip Törnqvist sitt tredje mål för kvällen och kvitterade till 5-5. Arboga kontrade dock i over time, då seriens skytteligaledare, Anton Holm, avgjorde med 20 sekunder kvar.

 

Supportrar på hemväg från Kumla, som jag har pratat med i kväll, berättar om ett Vimmerby Hockey som fullständigt slutade spela vid ledning med 3-0. Laget var klent i närkamperna, alldeles för vekt framför mål och allmänt villrådigt när målen började droppa in. Därav också många utvisningar. Visst var någon eller ett par av utvisningarna väldigt billig, men förlusten ska inte skyllas på domaren.

 

Målmässigt hängde Skövde med Vita Hästen länge i seriefinalen. Kusarna avgjorde dock med två mål i tredje perioden och vann med 5-3 hemma i Himmelstalundshallen.

 
VH:s kapten, Jakob Karlsson var inte helt nöjd med lagets inats:
”Det här var jävligt onödigt. Riktigt dåligt. Jag har faktiskt ingen förklaring till vad det beror på, men när vi börjar känna oss trygga och deras vändning samtidigt inleds, så kan vi inte ta tag i det igen. Jag vet faktiskt inte vad det var frågan om i kväll? Vi tittar bara på pucken och vrider inte på skallen - och helt plötsligt är de ifatt. Sjukt frustrerande. Men vi kan inte gräva ner oss för det. Vi ligger kvar på Allettanplats och där ska vi stanna. Vi ser redan fram emot hemmamatchen mot Västervik på söndag.”

 

Tranås tog en stabil 3-1-seger borta mot Mjölby och kampen om Allettanplatserna är nu helt osannolikt jämn.

 

VH-tränaren Anders Spaak efter matchen:

”Så som matchen utvecklar sig får vi vara nöjda med att få med oss en poäng från Kumla”.

 

Nu är det bara att lägga kvällens debacle bakom oss och se fram emot söndagens superderby hemma mot Västervik. Är det nån som behöver få vikten av den matchen förklarad för sig? Är det nån som kräver att Västervik ska få betala för det här?

 

Undrar hur Tokige Torsten kände sig i kväll, när han bildade kedja med stjärn-Nyllena i Vita Hästen?

 

105 personer på läktaren i Kumla. Kanske var det publiktrycket som fällde VH i kväll?

 

3) Mariestad 42 p (+15)

4) Vimmerby 41 p (+37)

----------------

5) Västervik 40 p (+12)

6) Tranås 39 p (+20)

 

Fyra omgångar kvar att spela. Säger det igen: Målskillnaden kan bli sjukt viktig till slut.

 

Men nu får det vara bra med gåvor till motståndarna runt strecket, tack! Att det finns kapacitet har bevisats tidigare, men nu måste stabiliteten också lockas fram på något sätt.

 

Marcus Schelin, utlånad till Motala i division 2, gjorde en ny poäng i kväll. Fyra pinnar på två matcher är ett bra facit i tvåans bottenlag.

 

Kan bara tänka mig hur skönt det var för Nässjö att tvåla till Boro med 3-1 i Höglandsderbyt inför närmare 700 personer i hemmahallen.

 

VH Ultras-gubbsen är uppretade värre i kväll. Kraftsamling modell 1A är redan utlovad till på söndag!

 

Är det nu man ska säga: Men det handlar ju bara sport?

 

.


Tång tillbaka när VH möter formsvagt Kumla

Kumla borta i kväll och räkna inte med att det går lika lätt som senast hemma (seger med 7-1 mot ett galet pressande Kumla, som öppnade upp oceaner för snabbt vändande VH-spelare).

 

MEN! Med en något så när normal insats och inställning av Vimmerby, så ska det bli tre viktiga poäng. Kumla, som innan säsongen startade tippades att vara med och slåss om en Allettanplats, är seriens i särklass formsvagaste lag med elva förluster på de tolv senaste matcherna. De fem senaste matcherna har get fem förluster och 7-19 i målskillnad.

 

Backen Henrik Tång återkommer i Vimmerby Hockey efter några dagars sjukdom, vilket gör att Pelle Ström får kliva åt sidan. I övrigt samma lag som senast mot Vita Hästen.

 

Av samtliga mål som gjordes i den senaste omgången av E-serien var det bara två stycken som INTE bokfördes med dubbelassists. Imponerande! Ska vi se om vi kan nå 100 % dubbelassists i kväll då gubbar? Vore ju i så fall det optimala beviset på bedårande vackra mål och idel klapp-klapp-spel runt om i isladorna.

 

Mycket snack om domarinsatserna i söndags. I Vimmerby var båda lagen arga. För att inte tala om i Tranås, där Västerviks spelare och ledare var nära att explodera. 4-0 till Tranås var visst inte siffror som speglade matchen.

 

Vita Hästens nyförvärv Carl-Johan Svensson, sa så här på twitter efter 3-1 mot Vimmerby:

 ”Tar man idag bort domarens endel horribla utvisningar tycker jag vi dominerar matchen emot Vimmerby.”

Så om man inte tar bort dem (de horribla utvisningarna), så var det Vimmerby som dominerade? Eller vad menar karl´n?

 

Unge Hästen-backen Victor Lindman har blivit en riktig snackis. Med all rätta, visade det sig. 17-åringens insats mot Vimmerby imponerade verkligen. Här har Vita Hästen nåt stort på gång.

 

VH-forwarden Marcus Schelin var i söndags utlånad till division 2-laget Motala AIF. Visserligen föll man med 8-3 i bottenmötet mot Falköping, men Schelin svarade för ett av målen och passade fram till de båda övriga.

 

När man kollar tabellen i div 2 södra B, tror man nästan att man läser den upp-och.ned, i jämförelse med hur det såg ut ”förr”. Lund i topp - Gislaved, Osby och Limhamn i botten. Sjukt jämnt dock. Bara sju poäng som skiljer mellan de sju första lagen när 16 omgångar är spelade.

 

Känns dock som att tvåans stora förhandsfavoriter, Tyringe, äntligen har kickat i en högre växel . 22-4 på de tre senaste matcherna och i söndags blev det seger mot serieledande Lund borta med 5-2. Tyringe nu bara två poäng från serieledning på sin andraplats.

 

Om du missade målen mellan Vimmerby och Vita Hästen i söndags, så finns de utlagda här av Vita Hästen-TV, som var på plats och filmade.

 

Den rutinerade defensive Mörrumsbacken Jonas Karlsson, som värvades från Karlskrona och som har mer än 350 division 1-matcher på kontot, lägger skridskona på hyllan med domedelbar verkan. Det är hans civila karriär som sätter stopp för hockeyn.

 

Om du inte åker till Kumla i kväll, så följer du matchen enklast här.

 

 

.


Inte mycket att säga om Hästens seger

Kvällsjobb väntar, så därför blir det inget längre bloggmangel i kväll.
 
Tycker att det var en ganska småputtrig och trevlig match att se. Bra spel, högt tempo och två offensivt vassa lag. Hästens seger med 3-1 är inte mycket att säga om. Gästerna var bäst i de båda första perioderna, medan Vimmerby dominerade den sista. Dessutom har Hästen flera riktigt spelskickliga backar, som sprider en enorm trygghet defensivt och som även är ytterst delaktiga i det som produceras framåt.
 
Vimmerby hade flera kanonlägen att reducera i inledningen av den tredje perioden och det är nog inte bara Robin Ekström som kommer drömma mardrömmar om missade öppna mål.
 
Två bra målvakter höll siffrorna nere. Ja, jag tror faktiskt att det var seriens två bästa, som vi såg i kväll.
 
Andreas Rundgren fick priset som hemmalagets bäste spelare. Helt rätt.
 
Jag gillar Vita Hästen och de är seriens i särklass bästa lag just nu. Dock retar jag mig något djävulskt på den där mentaliteten, som sprids från ledarna i båset till spelarna, att alltid skrika och gestikulera mot domarna. Hur de stackarna än dömde, så protesterades det ideligen. Tröttsamt som tusan och så sjukt onödigt av ett så pass bra lag. Tyvärr var inte det här en engångsföreteelse, utan det har sett likadant ut vid samtliga möten den här säsongen.
 
Tranås-Västervik 4-0 och Grästorp-Mariestad 0-3. Det innebär att Mariestad nu ligger trea på 41 poäng, Vimmerby fyra på 40 p, Västervik femma på 37 p och Tranås sexa på 36 p. Fem omgångar återstår. Fyra lag går till Allettan. Phew...
 
 
.

Nu kör vi!

Nedsläpp kl 16.00: Vimmerby-Vita Hästen. De två lag som har gjort flest mål och tillika de två lag som har släppt in minst antal mål. Dessutom de enda två lagen i serien som har över 15 plusmål – och det rejält dessutom: +47 för Hästen och +40 för Vimmerby. Vad säger det? Blir det många mål tack vare vass offensiv eller blir det få mål på grund av tätt försvarsspel?

 

Den gode Allvin berättade i går för mig att Vimmerby är det enda laget i serien som ännu inte har nollat någon motståndare den här säsongen. Kanske att ha lite väl höga förhoppningar att tro att det händer i dag.

 

En helt meningslös detalj är att VH i hemmahallen har 18 pinnar och 18 plusmål, medan man på bortaplan har 22 pinnar och 22 plusmål. Lite märkligt är det i alla fall…

 

Efter dagens omgång återstå bara fem matcher att spela för respektive lag i division 1E. Så här ser resterande spelschemat ut för lag 3-6 i tabellen (1-4 går vidare till Allettan):
3) Vimmerby (40 p, +40): Kumla (b), Västervik (h), Tranås (h), Mjölby (b) och Mariestad (h).

4) Mariestad (38 p, +13): Arboga (h), Skövde (b), Västervik (h), Vita Hästen (h) och Vimmerby (b).

5) Västervik ((37 p, +15): Grästorp (h), Vimmerby (b), Mariestad (b), Skövde (h), Vita Hästen (b).

6) Tranås (33 p, +14): Mjöby (b), Kumla (h), Vimmerby (b), Arboga (h), Grästorp (b).

 

Apropå 18 pinnar hemma och 22 pinnar borta. Inte riktigt så som det såg ut i fjol, då Vimmerby mosade allt motstånd i Tigerburen.

 

Head 2 head, Vimmerby - Vita Hästen:

 

Målvakter:

Calle Brattenberger - Alexander Berg 92,68% - 92,46%

1-0

 

Bästa målskyttar:

Björn Jonasson – Henrik Bankelius 16-12

2-0

 

Flest assists:

Jakob Karlsson – Jimmy Andersson 21-20

3-0

 

Plus/Minus:

Markus Modigs – Jimmy Andersson +19- +24

3-1

 

Procent av avlossade skott som blir mål:

Jim Nordh – Tomas Wallgren

21,43% - 21,15%

4-1

 

Tekningar:
Adam Rundqvist – Adam Sigfridsson

53,79% - 61,54%

4-2

 

Poäng i powerplay:

Oskar Carlsson – Jimmy Andersson 10 (4+6) – 7 (0+7)

5-2

 

Poäng av backar:

Oskar Carlsson – Ola Svanberg 15 (6+9) – 17 (3+14)

5-3

 

Poäng av juniorer:

Rasmus Davidsson – Victor Lindman 1 (0+1) – 3 (1+2)

5-4

 

Mål i numerärt underläge:

Vimmerby – Vita Hästen 0 – 5

5-5

 

Poäng:

Björn Jonasson – Jimmy Andersson 31 (16+15) – 27 (7+20)

6-5

 

Nu kör vi!

 

 

.


Hög tid att ladda upp inför eftermiddagen

Serieledande Vita Hästen plågas av skavanker på ett gäng av sina spelare. Serietrean Vimmerby Hockey visade fin form när man slog Skövde borta med 5-2 i fredags. I eftermiddag (matchstart kl 16.00) väntar en av säsongen hetaste matcher i Vimmerby ishall. Nu börjar vi tagga upp!
 
Här kan du läsa vad som skrivs inför matchen på Vita Hästens hemsida. Och här bjuder Hästen-bloggaren Benjie på sina tankar inför drabbningen.
 
 
.

Bekanta dig med Tobbe på TigerTeve

Ett nytt inlägg i serien "Meet The Players" finns nu upplagt på TigerTeve. Varsågod att lära känna Tobias Jonsson.
 
 
.

SIK:s hemsida: "Känslan var att 2-1 var i underkant"

Twittraren @JohanKarlsson79 (förmodar att han håller på Skövde) i slutet av matchen:
”Nu leder Vimmerby med 4-2. Deras enda två skott på mål i tredje”.
Skottstatistiken i tredje perioden var för övrigt 11-10. Det betyder alltså att Vimmerby levererade ett knappt dussintal skott de sista minuterna och gjorde bara ytterligare ett mål. Illa!

 

Två poäng ner till Mariestad på fjärde plats och tre poäng ner till Västervik på femte. Till Tranås på sjätte plats skiljer det nu sju poäng. Ett bedrägligt försprång, då Tranås har absolut lättast spelschema kvar av alla lagen kring allettanstrecket. Varningsflagga hissad!

 

Tydligen har nån Malcolm åkt ur nån sångtävling i kväll. Det är ju själva fan!

 

Skövde Nyheters text om kvällens match hittar du här.

 

Sex poäng av försvarsspelare i kväll. Inte bara anfallarna som är vassa framåt.

 

Under de senaste matcherna har tredjefemman skämt bort oss med att avgöra. I kväll gjorde de inte en enda poäng. Bredd!

 

Skövdes tränare efter matchen i kväll: ”Målen kommer från ingenstans egentligen”. Läs referatet på SIK:s hemsida här.

 

Inför kvällens omgång hade Skövde tio segrar på säsongens tio hemmamatcher. Av någon märklig anledning är Vimmerby i år bättre på bortaplan och bröt den sviten.
”Det känns som att vi är rejälare på bortaplan. Vi känner inte så stor press, utan är mer noggranna”, säger VH-tränaren Anders Spaak.

 

Vita Hästen på söndag. Lite skrälläge, va? Eller?

 

Jag tror att det är första gången som hemmalag och gäster har varit hyfsat överens om matchbilden. SIK:s hemsida om den första perioden:

”Vimmerby tog sedan över perioden helt och hållet och SIK fick se sig frånåkta utav snabba bortaspelare, och de sista 15 minuterna gick helt klart till gästerna som dessutom både kunde gå i kapp och vända till 2-1. Vimmerby hade dessutom bud på flera mål och känslan var att 2-1 var i underkant”.

 

Skulle aldrig ha sagt det där om skrälläge mot Vita Hästen. "Stora starka Real Vita Hästen", som en kompis i Peking sa härom dagen. Hua!

.

 

.


Spaak: "Vi välte dem verkligen rejält"

Självklart var det en nöjd VH-tränare, Anders Spaak, som summerade kvällen 5-2-seger (1-2, 1-0, 0-3) borta mot tabelltvåan Skövde:

 

"I den första och i den tredje perioden gör vi det riktigt bra. I den andra är vi däremot lite illa ute, men samtidigt försvarar vi oss bra och jobbar igenom situationerna.

 

Skövde kom ut hårt de första fem minuterna av matchen. Då körde de rejält och fick även ett mål. Sedan tog vi över och gjorde en bra period. Våra två mål kom helt logiskt.

 

Inledningen av den andra var likadan, som den första. Skövde var riktigt vassa och tyvärr lyckades vi inte riktigt krångla oss ur deras tryck. Trots allt höll vi ihop försvarsspelet och Bratten var riktigt bra i målet. De hade en stor övervikt i skott i den andra perioden och det var helt rättvist. De var bättre än vad vi var då och skottstatistiken speglar den perioden ganska bra.

 

Även i den tredje perioden började Skövde bäst, dock utan att skapa någonting. Allteftersom perioden gick tog vi över och när vi fick 2-3 (Modigs sköt från långt håll, målvakten motade pucken med klubbhandsken men den singlade över honom) tog vi över matchen. Simon Dahl kontrade in 2-4 och 2-5 av Jim Nordh, med sju minuter kvar att spela, var spiken i kistan.

 

I den tredje perioden hade de inte en suck. Vi spelade oerhört moget och försvarade oss ruskigt bra. Skönt att bevisa för oss själva att vi återigen är starkast i den tredje perioden och vinner en jämn match. Det behövde vi, med tanke på hur många uddamålsförluster vi har åkt på under säsongen. Det här var vi värda.

 

Redan i bussen upp till Skövde kände jag att vi hade slagläge. Det här var Skövdes första hemmaförlust den här säsongen, och vi välte dem verkligen rejält.

 

Alla killarna gjorde en riktigt strong insats i kväll. Roligast att se var dock fjärelinen, som kommer allt mer. De jobbar på enormt och kommer bara bli allt bättre.

 

Nu har vi Vita Hästen hemma på söndag. Vi är verkligen heltaggade för at förlänga vår segersvit och jag tror att vi har alla chanser att göra det. Jag hoppas verkligen att Vimmerbyborna ställer upp för oss och att det kan bli 1000 personer på läktarna. Det skulle betyda oerhört mycket.”

 

 

.


Skövde skyhöga favoriter mot Vimmerby

10 segrar på 10 matcher. VH:s motståndare i kväll, Skövde IK, är hyfsat hemmastarkt den här säsongen.

 

Spelbolagen har gjort hemmalaget skyhöga favoriter. På expekt.com finns Vimmerby att spela på till 3,20. Högst odds på seger för Skövde erbjuder unibet.com med 1,70.

 

Men! Åtta av Skövdes segrar den här säsongen har varit med uddamålet. Och sju av Vimmerbys åtta förluster har varit med uddamålet. Mycket talar för att det blir en oerhört jämn drabbning i Skövde i kväll.

 

Enkronasmatch i Västervik i kväll och man hade nog åkt dit om det inte hade varit en fredag. Hemmalaget får tillbaka avstängde backen Niklas Grahn. Däremot känner sig Emil Georgsson inte okej efter den smäll han fick i senaste matchen. En lätt hjärnskakning befaras. Trots det borde väl hemmalaget köra över gästande Kumla ganska enkelt. Men… förra gången de båda lagen möttes i Västerviks ishall, i den tredje omgången, vann Kumla med 6-3. Laget är oberäkneligt och extremt ojämnt.

 

Mariestad-Tranås är en annan match som självklart drar till sig lite extra intresse.

 

Kvällens division 1-matcher följer du här från och med klockan 19.00.

 

 


Samma lag som senast mot Arboga

Samma gäng som fixade tre poäng borta mot Arboga i onsdags får förtroendet även i kvällens bortamatch mot serietvåan Skövde. Det innebär att VH mönstrar följande lag:

 

Målvakter:

Calle Brattenberger och Robin Andersson.

 

Förstafemman:

Emil Vahlberg – Tobias Jonsson

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Björn Jonasson

 

Andrafemman:

Oskar Carlsson – Alexander Andersson

Jim Nordh – Jakob Karlsson – Rasmus Schelin

 

Tredjefemman:

Henrik Tång – Jakob Isaksson

Andreas Rundgren – Pierre Gustavsson – Petrus Olivestam

 

Fjärdefemman:

Patrik Bengtsson – Pelle Ström

Eric Johansson – Robin Ekström – Simon Dahl

 

 

.


Så var det dags för nästa holmgång...

Som vanligt, när det gäller match mot Skövde, så bjuder motståndarnas hemsida på en lång och innehållsrik förhandsartikel, med intervjuer från båda läger samt med subj.....ehhh...objektiva synpunkter från artikelförfattaren. Du hittar texten här.
 
Vi visste ju sedan tidigare att relationerna mellan Mjölby och Västervik väl inte var de allra bästa. Mjölbys tränare, Mikael Kvarnström, bidrog väl inte direkt till att förbättra dem efter gårdagens match (VIK-seger med 7-4 på bortaplan). Så här sa han till Peter Mildeaus på Corren:
"De kör med mycket slag och filmningar. Och det är fler lag än vi som irriterat oss över deras sätt att spela."
 
Seger mot Skövde i morgon och det ser riktigt bra ut inför de sista omgångarna. Förlust - och det ser fortfarande riktigt bra ut...
 
Nästa spelare att (åtminstone officiellt) lämna det sjunkande skeppet Borås HC, är Johan Lorraine, som fortsätter i Botkyrka.
 
Fyra hemmamatcher kvar. Vita Hästen, Västervik, Tranås och Mariestad. Vem fan regiseerade den här serien? Bra gjort, i vilket fall!
 
2+2 av stekhete VH-fostrade centern Eric Karlsson, 19 år, i Gislaveds segermatch (5-2) mot Boro/Vetlanda i går. Eric ligger nu femma i tvåans skytteliga med 18 pinnar (8+10) på 15 matcher.
 
Avlsutningen på Per-Erik Odhs förhandsartikel på Skövde IK:s hemsida:
" Billingehov är vår hemmaborg! Skövde är ett otroligt starkt hemmalag! I mål hittar vi Johan Salomonsson som aldrig förlorat med laget! SIK spelar alltid med starkaste laget! SIK spelar med energi! SIK spelar disciplinerat! Vi är trygga i vetskap om vad våra krigare kan! Vi är röda och vi är vita! Skall Vimmerby lyckas lugga Skövde på några poäng under fredagskvällen krävs det nog att de spelar otroligt bra. Jag ser Skövde som favoriter och jag känner mig Trygg i det!"
 
All heder! Här handlar det i alla fall inte om att fega ur och lägga över favoritskapet på motståndarna. Men jag tror trots allt att det finns en motpart som vill försöka sätta åtminstone någon liten käpp i hjulet....
 
 
.

Tredjekedjan vårt nya segervapen

Likt Olle Nordins blågula VM-lag började vi lägga oss till med ovanan att förlora jämna matcher med 2-1. I dag gav vi igen. 1-0-underläge en bit in i den tredje perioden vändes till 2-1-seger och det här var tre poäng som nog var viktigare än vad någon kan tänka sig.

 

Serietvåan Skövde borta på fredag och sedan serieledande Vita Hästen hemma på söndag. Som sagt. Kvällens tre poäng var oerhört viktiga och gav lite andrum och arbetsro.

 

97 i räddningsprocent på Calle Brattenberger. Say no more.

 

Jämför det med målvakterna i matchen mellan Tranås och Vita Hästen, som för övrigt normalt sett tillhör två av seriens allra bästa. Efter tre perioder var skottstatistiken 18-22. Och ställningen 5-5. Tranås keeper Mantas Armalis landade på 76 %, medan Alexander Berg i Hästens kasse bara mäktade med att mota 72 % av skotten. Vad hände?

 

Återigen var det Vimmerbys tredje kedja som fick ikläda sig matchvinnarkostymen. Andreas Rundgren gjorde 2-1 med knappt sju minuter kvar av matchen, assisterad av Petrus Olivestam och Pierre Gustavsson. VH:s kvitteringsmål gjordes av Rasmus Schelin i pp.

 

Vad är det med Vita Hästen och sena vändningar? I förra omgången hämtade man upp ett tvåmålsunderläge mot Västervik under matchens sista fyra sekunder. I dag var det dags igen. 5-5-kvitteringen mot Tranås kom med bara 23 sekunder kvar av ordinarie tid (gjort av succédebutanten Carl-Johan Svensson). Avgörande 6-5 till kusarna kom sedan när bara åtta sekunder återstod av over time. Vad ska man säga om det? Tja, från Vimmerbyhåll säger vi helt enkelt: Tack!

 

Inte bara vi som har svåra och viktiga matcher kommande omgångar. På fredag möts exempelvis Mariestad-Tranås och på söndag är det dags för Västervik-Tranås. Kampen om Allettanplatserna i E-serien kommer att bli en formidabel rysare.

 

Västerviks tränare, Mattias Karlin, tonade ner förväntningarna på Joachim Hedblad inför kvällens match, då han gjorde comeback efter en och en halv vecka i sjuksängen. Klokt gjort, då Hedblad bara mäktade med tre mål i 7-4-matchen mot Mjölby. Ska bli spännande att se honom när han känner sig helt frisk.

 

Läste förretsen i kommentarsfältet till ett tidigare inlägg om någon som ondgjorde sig över att jag skriver för mycket om Västervik. Eftersom jag (och många med mig) tycker att VIK är en förbannat frisk fläkt i den här serien, som vi ska vara glada över, så tar jag det gärna. Inte minst med tanke på den historia och den hatkärlek som finns mellan klubbarna och fansen (kanske ska benämnas som mer ”hat” och mindre "kärlek" på en hel del håll), och som ger en alldeles extra krydda till hockeytemperaturen här i Vimmerby. Dessutom avser den här bloggen även att beröra ”division 1 i allmänhet”. Så du får nog dras med VIK-rader så länge som Västervik fortsätter att leverera på och utanför isen. Framför allt så länge som det finns ett VH-intresse i det också. Och det är vi många som tycker att det gör.

 

.


Markus Modigs näste man till rakning

Ett nytt avsnitt av "Meet the players" ligger nu uppe på TigerTeve. Intervjun med #90, Markus Modigs, hittar du här.
 
.

Formstarkt Arboga utan tre ordinarie

Den gångna helgens båda segrar mot Kumla (4-2) och Västervik (6-4) har stärkt IFK Arboga inför kvällens match mot Vimmerby.
 

– Det var en jäkla lättnad. Killarna var mycket gladare och det märker man på träningarna också, säger tränaren Kim Sörén till Arboga Tidning i dag.
– Vi spelade i 60 minuter utan att göra en massa dumma grejer. Sen satt försvarsspelet bra, alla tre kedjorna producerade framåt och vi visade grym inställning. Håller det i sig ska det nog fortsätta att gå bra. 
Hur ska man då spela för att ta säsongens andra hemmaseger mot Vimmerby? 
– Vi ska bara köra på med vårt spel, säger Kim Sörén

 

Laget får dock klara sig utan tre av sina ordinarie spelare. Lånet från Örebro, Charlie Hellström, kallas ”hem” och ska spela allsvensk hockey mot Djurgården i kväll.

Dessutom kommer sannolikt inte heller de båda unga backtalangerna, Linus Haglind (fotskada) och Emil Norstedt (ljumskskada), kunna spela. Norstedt gör ett sent test i eftermiddag.

 

.


Ännu en "Borås-värvning" av Västervik

Såg att det nu var officiellt, så då antar jag att jag kan ta av mig min munkavle. Det handlar alltså om f.d. Boråsforwarden, Simon Mitman, som Västerviks IK knyter till sig. 21-åringen, som under ungdoms- och juniortiden tillhörde Djurgårdens organisation, har den här säsongen gjort två mål och sex målgivande passningar på de 21 matcher, som han har spelat. Kontraktet gäller i första hand de resterande åtta matcherna i grundserien. Mitman är spelklar redan till kvällens match mot Mjölby.

 

.


Tuff konkurrens när alla är hela och friska

För första gången den här säsongen är samtliga spelare i Vimmerby Hockeys trupp hela, friska och tillgängliga för match. Angenäma problem för tränare Spaak, som tvingas sätta fyra spelare utanför laget. De som inte får plats i kväll är backarna Christoffer Lundqvist och Martin Modigs, samt anfallarna Rasmus Davidsson och Marcus Schelin. Eric Johansson gör en efterlängtad comeback efter sitt skadeuppehåll och bildar en vass fjärdekedja tillsammans med Robin Ekström och Simon Dahl.

VH mönstrar följande lag till kvällens bortamatch mot Arboga (nedsläpp kl 19.00):

 

Målvakter:

Calle Brattenberger och Robin Andersson.

 

Förstafemman:

Emil Vahlberg – Tobias Jonsson

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Björn Jonasson

 

Andrafemman:

Oskar Carlsson – Alexander Andersson

Jim Nordh – Jakob Karlsson – Rasmus Schelin

 

Tredjefemman:

Henrik Tång – Jakob Isaksson

Andreas Rundgren – Pierre Gustavsson – Petrus Olivestam

 

Fjärdefemman:

Patrik Bengtsson – Pelle Ström

Eric Johansson – Robin Ekström – Simon Dahl

 

 

.


Vad gör de i dag egentligen?

Vikke Allvin har grävt i minnet och i böckerna. Kontentan blev nedanstående lista på aktiva "gamla" Vimmerby Hockey-spelare och vad de pysslar med i dag:

 

Egna produkter:


Linus Hultström 19, D, Linköpings HC, Elitserien: 
Gjorde nyligen sitt första elitseriemål. Snittar drygt 14 minuter per match. 
23 GP. 1+2.

 

Sebastian Nilsson 19, C, Modo J20, SuperElit Norra: 

Flyttade till Modo inför den här säsongen efter tre säsonger i Växjö Lakers organisation. 
Sju elitseriematcher förra säsongen, tolv allsvenska plus tre i kvalserien säsongen innan. 
22 GP. 4+3.

 

Simon Petersson 19, D, HV71 J20, SuperElit Södra:

Fjärde säsongen i HV:s organisation. Spelade tre matcher i European Trophy i höstas. 
Riktigt bra förra säsongen, speciellt i SuperElit top 10 då han gjorde 4+9 på 18 matcher. 
19 GP. 2+2.

 

Christoffer Törngren 18, RW, Tingsryd J20, SuperElit Södra:
Gör sin tredje säsong i Tingsryd. Lagkamrat med Simon Dahl förra säsongen. 
Gjort tre matcher i allsvenskan nu i höst. 
J20: 13 GP. 6+5.
HA: 3 GP. 0+0.

 

Rickard Carlsson 27, RD/F, Huddinge IK, division 1D:
Tredje säsongen i Huddinge, blev omskolad till back förra säsongen (har jag för mig). Sjätte säsongen i ettan, spelade tre säsonger i Tranås innan det blev flytt till Stockholm. 
13 GP. 1+2.

 

Robert Davidsson 21, G, HF Linköping, division 3:
Lämnade Vimmerby efter gymnasiet för att studera vidare i Linköping. Gör sin andra säsong i HFL. Etta i både SV% och GAA i Division 3C. Spelat fem matcher, släppt in nio mål. 
5 GP. GAA 1.80, SV% .948. 1 SO.

 

Eric Karlsson 19, C, Gislaveds SK, division 2 södra B:
Eric har varit väldigt skadedrabbad senaste säsongerna. Efter två år i Linköpings J18 och ett i Oskarshamns J20 spelar han nu seniorhockey i Gislaved, som åkte ur ettan i våras, och har gamle VH-tränaren Nils-Gunnar Svensson som coach. 
14 GP. 6+8.

 

Jonathan Nilsson 20, D, New England COllege, NCAA III:
Var med när VH gick upp i ettan och flyttade sedan till Ontario i Kanada där han spelade en säsong i Bradford Rattlers i GMHL (en juniorliga med lag främst i Ontario) och gjorde 7+27 på 38 matcher. 
Spelar nu collegehockey i New England Pilgrims. 
Hittar ingen statistik för den här säsongen.

 

Adam Nilsson 17, C, IK Oskarshamn J18, J18 division 1: 
Andra säsongen på IK Oskarshamns hockeygymnasium. 
5 GP. 3+4.

 

 

Övriga intressanta ex-VHare (högst subjektivt):

 

Stefan Sterner 32, C, Häradsbygdens SS, division 2:
Spelgeniet med de magiska handlederna flyttade hem innan det roliga började. Sju matcher i VH-tröjan säsongen det blev uppflyttning. 
Spelat i Häradsbygden sedan hemflytten till Leksand. 
8 GP. 7+11.

 

Johan Jönsson 30, F, Brunflo IK, division 1B:
Humoristen från Brunflo flyttadae hem till moderklubben efter att ha spelat upp VH i ettan. Väl där öste han in poäng i ett fullkomligt rasande tempo när han tog upp ännu ett lag i ettan. Vad sägs om ETT HUNDRA SEX poäng på 35 matcher? 54 mål och 52 assist. Lagkapten och leder interna poängligan. För laget går det tyngre, nykomlingarna ligger sist på 1B på 14 poäng efter 19 matcher. Skriver även krönikor på hockeysverige.se. För er som är bekanta med twitter rekommenderar jag att ni omedelbart följer Johan om ni mot förmodan inte redan gör det. https://twitter.com/Levererarn
19 GP. 10+6.

 

Ossi Karhunen 24, D, Kiekkokopla, division 4 (Finland): 
Ossi som anlände innan transferfönstret stängde vintern 2011 tog ett slagsmål för laget i sista kvalmatchen borta mot Grums. Numera lagkapten, spelade i Hokki i Mestis (finska andraligan) förra säsongen. Har en bror som är målvakt i Kärpät i SM-liigan och har varit lagkamrat med NHL:s skyttekung Steven Stamkos i juniorlaget Sarnia Sting i Kanada.

 

Andreas Lundgren 21, F, Åseda IF, division 3: 
Totalt 52 matcher i VH-tröjan för Virserumskillen Lundgren. Lyckades inte etablera sig i ettan förra säsongen och blev utlånad till Åseda och valde att skriva på där när VH-kontraktet gick ut i våras. 
Lagkamrat med kvalhjälten Dennis Hedströms bror. 
9 GP. 5+5.

 

Dennis Hedström 25, G, Evry, division 3 (Frankrike): 
Den isländske landslagsmålvakten som fullständigt stod på huvudet när VH kvalade sig upp i ettan är inne på sitt fjärde land som hockeyspelare. En säsong i isländska ligan, många i Sverige, förra säsongen i Österrikiska andraligan, numera i Paris och Frankrike. 
Gjort fem VM-turneringar för sitt Island. 
2 GP. GAA 5.

 

Linus Nelson 22, C/LW, Nacka HK, division 1D: 
Oskarshamnskillen Nelson flyttade till Stockholm i somras och spelar i Nacka som ligger näst sist i Stockholmsettan. 
19 GP. 5+3.

 

Robin Elmelo 27, F, Lerums BK, division 3: 
Skyttekungen från Nässjö som inte riktigt lyckades i Vimmerby säsongen 09-10. Efter ett år i HC Dalen flyttade han till Göteborg och gör sin andra säsong i Lerums BK i trean. 
5 GP. 4+3.

 

Håkan Alm 28, D, ingen klubb: 
Den hårdskjutande backen från Virserum som var med och tog upp Karlskrona i division 1 och blev publikfavorit med sitt uppoffrande spel hamnade sedan i KRIF en säsong och spelar numera inte alls.

 

.


Arboga, tunga VIK-skador och CJS till Hästen

Arboga imponerade i söndags och vann borta mot Västervik med 6-4. Två dagar tidigare vann man borta mot Kumla med 4-2. Dessförinnan hade man fem raka förluster. Arboga är oerhört svårbedömt, men visst finns det kapacitet i laget. Framför allt har man några offensivt oerhört vassa pjäser (Holm, Orrsten, Kovalonok m fl) att se upp med. Senast lagen möttes vann VH med 6-1 och var sju resor bättre än gästerna på alla poster. Kan vi få be om en repris i morgon?

 

Premiärmålet i Elitserien kom i senaste omgången och i dag var det dags igen. Unge VH-fostrade LHC-backen, Linus Hultström, visar klass i Elitserien.

 

Tunga skador i Västerviks IK. Ragnar Karlsson (ledbandsskada i ett knä), Niklas Heed (spricka i käken) och Tomas Jörbrink (skada på mjälten) rapporteras vara tillbaka först efter jul. Lägg därtill Tobias Ulvbane (hjärnskakning) och Tobias Grahn (avstängd), så förstår du att läget kunde ha varit bättre inför onsdagens svåra bortamatch mot ett pånyttfött Mjölby.

 

Som väntat blev det Vita Hästen för Carl-Johan Svensson. Den Grästorps-fostrade centern fick lämna IK Oskarshamn i förra veckan och i dag presenterades han som kusarnas nästa nyförvärv. Bara att gratulera till en riktigt bra spelare. Om Vita Hästen bara får ut en liten del av det som IK inte har fått, så kommer CJS göra succé i ettan.

 

Positivt för Västervik att hårdjobbande Danne Stolt i sportgruppen har (ytterligare) ett nyförvärv klart. Namnet kommer att droppas av honom under morgondagen, då den unge och välväxte forwarden sannolikt kommer göra debut redan borta mot Mjölby. Håll koll på VIK:s hemsida.

 

I morgon här på bloggen: Vikke Allvin landar en tung lista på aktiva VH-fostrade spelare i förskingringen samt några andra sköna VH-profiler, som fortfarande är aktiva. Vad gör de, var spelare de och framför allt varför (spelar de inte kvar i VH)? Missa det inte!

 

 

.


En välriktad pungspark på hela Hockeysverige

I dag riktade Radiosporten in siktet och landade en välriktad pungspark på hela Hockeysverige. Det var nämligen dags att offentliggöra de 14 nomineringarna till årets Jerringspris.

 

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta åt journalisten Bengt Skötts försök att försvara Radiosportens nomineringar till Jerringspriset, som offentliggjordes i dag. 14 oerhört duktiga kandidater fanns med på listan, inget snack om det, men att vare sig Henrik Lundqvist, vinnare av Vezina Trophy (NHL:s bäste målvakt) eller Erik Karlsson, vinnare av Norris Trophy (NHL:s bäste back), ens finns med som röstbara alternativ är ju pinsamt och bara ett tecken på okunskap och politisk korrekthet. Eller kanske ren och skär tankevurpa eller hjärnblödning?


Till sitt försvar gentemot hockeyälskarna menar Skött att ”de har JVM-landslaget (anm. som är en av kandidaterna) att lyfta fram, riktigt högt”. Eh, jaha. Okej, så när Jerringspriskandidaterna utses sker det alltså med någon form av rättvisekvotering mellan sporterna? Det sänker ju det här prisets värde och seriositet enormt. Inte bara detta år.

 

Vidare menar Skött att Henkes och Eriks aktier hade ”stigit ännu mer” om de hade tagit sig till Stanley Cup-final. Jo visst, men om det nu är så att man måste vinna poängligor eller titlar för att bli nominerad till priset, så är det ganska många av de där 14 kandidaterna som kan strykas direkt. Jag saknar helt och hållet ett konsekvent argumenterande.

 

Jag har absolut inget emot de som är nominerade. Samtliga har säkert gjort fantastiska insatser och det är svårt att vikta och jämföra idrotter sinsemellan. Men är exempelvis verkligen bandylandslagets, Lotta Schelins, Sara Algotssons, Håkan Dahlbys och Lisa Nordéns prestationer större än dessa båda hockeykillars? Tydligen tycker Radiosporten det. Vad svenska folket tycker, kommer vi däremot aldrig att få reda på.

 

Anmärkningsvärt är också att det är enstaka och enskilda topprestationer under säsongen som premieras. Att vinna ett OS-silver, men inget mer under tolv månader, räcker.

 

Själv lägger jag nu därför min röst på JVM-laget i hockey. Dels för att de är värda det och dels för att markera nomineringsjuryns usla jobb.

 

Och jag som knappt ens bryr mig om Jerringpriset i vanliga fall!

 

Nominerade till Jerringspriset 2012 är:

Anna-Carin Ahlquist (bordtennis, guld och silver i Paralympics)

Sara Algotsson-Ostholt (ridsport, OS-silver)

Herrlandslaget i bandy (VM-guld)

Håkan Dahlby (skytte, OS-silver)

Herrlandslaget i handboll (OS-silver)

Zlatan Ibrahimovic (fotboll, skyttekung Serie A, landslagets lagkapten)

Juniorlandslaget i ishockey (VM-guld)

Jonas Jacobsson (skytte, guld och silver i Paralympics)

Fredrik Lööf /Max Salminen (segling, OS-guld)

Andre Myhrer (alpint, seger i slalomcupen i världscupen)

Lisa Nordén (triathlon, OS-silver, seger i VM-serien)

Stefan Olsson/Peter Wikström (tennis, guld i Paralympics)

Maja Reichard (simning, guld i Paralympics)

Lotta Schelin (fotboll, seger med Lyon i Champions League)

 

Du kan rösta här.

 

.


Lite blandat från helgen

Kallinge/Ronneby går som tåget i F-serien. Segern mot Nybro i går gör att laget i såväl teori som i praktik redan är klart för Allettan och därmed även har säkrat nytt division 1-kontrakt. Med hela åtta omgångar kvar av grundserien alltså…

 

Som om inte Västervik har haft sin beskärda del av skador och sjukdomar? I gårdagskvällens match mot Arboga fick tungt meriterade forwarden Ragnar Karlsson kliva av i den första perioden med en befarad ledbandsskada i knäet. Även Niclas Heed fick kasta in handduken, efter att ha åkt på en charging i mittzonen.

 

Efter sin bedrövliga säsongstart har division 2-laget Boro/Vetlanda nu fyra raka segrar. 3-1 hemma mot Sölvesborg i går innebär att laget klättrar upp till sjätteplats i serien, bara fyra poäng från andraplatsen. Dessutom har Boro en match mindre spelad än de övriga lagen i toppen.

 

Värre då för lokalkonkurrenten Nässjö, som åkte på storstryk i Tyringe i går (8-2). Nässjö två poäng och en placering bakom Boro i den jämna serien.

 

Förra avsnittet handlade det om sittkissande för killar. I går dryftades ”kompensationsfaktorn” hos den fulare av två personer i ett förhållande samt förklarades en ny innebörd av ordet ”ensamseglare”. Kan knappt bärga mig till Solsidans nästa avsnitt nu på söndag.

 

Märkligt tyst kring Carl-Johan Svensson, som lämnade IK Oskarshamn i veckan. Han har ju varit utlånad både till Mörrum och till moderföreningen Grästorp under säsongen och erbjudanden lär han inte sakna nu. Kan det vara så att han inte vill möta sitt Grästorp med sin nya klubb och att han därmed presenteras först efter fredagens omgång?

 

I går tog division 3-laget från grannkommunen, Virserums SGF, säsongens andra trepoängare. 7-3 slutade prestigemötet mot Eksjö. VSGF nu bara en pinne bakom Eksjö i botten av tabellen.

 

SR Kalmars fråga till Grästorps Johan Wulcan i går kväll: "Sista omgångarna nu: Vad siktar ni på? Har ni gett upp platsen till Allettan, eller vad tror du?"
Äh, passera fem lag och ta in 18 pinnar på åtta omgångar ska väl inte vara några bekymmer?

 

Apropå Sveriges Radio, här kan du lyssna på en intervju med VH-kaptenen Jakob Karlsson efter segern. Intervjun med Grästorps Johan Wulcan finns här.

 

På Grästorps hemsida finns nu ett referat från gårdagens match. Klicka och läs.

 

 

.

 

 

.


Klyschorna som beskriver VH:s 6-3-seger

Nu ska vi se hur många slitna sportklyschor jag kan komma på, som stämmer in på kvällens 6-3-seger över Grästorp.
- En seger är alltid en seger
- En dag på jobbet
- Det viktigaste var de tre poängen
Jag tror att det räcker där. Ni fattar?

 

Tänk att Grästorp hemma skulle bli just den match som satte stopp för VH:s fina svit på 14 raka utan att släppa in mer än två mål under ordinarie speltid.

 

Vimmerbys första period var formidabel. Laget parkerade i Grästorps zon, där vilsna GIK-backar stod som fastfrusna i isen när skridskostarka hemmaspelare visslade runt. Två i trävirket, ett bortdömt mål och en handfull ytterligare kanonchanser. Med normal utdelning skulle ställningen kanske ha varit 5-0 eller 6-0 efter den första perioden. Nu stannade det vid 3-0.
Den andra perioden ägdes sedan helt av Grästorp, som reducerade redan efter sju sekunder. Det ska dock direkt sägas att Grästorp fick fin hjälp av VH:s backar med sina tre mål.

 

3-1 kom sedan en VH-back drog en elegant indianare längs egen blålinje, mitt på bladet på GIK-forwarden, som kom fri och satte pucken.
3-2 kom efter att Vimmerbys fjärdefemma hamnade i egen zon allt för länge. Återigen försöker man göra det alldeles för konstruktivt istället för att enkelt lägga ut pucken. Till slut for den istället in framför slottet och rakades in bakom Bratten.

4-3 var återigen en bjudning av en VH-back, som hade full koll på pucken. Valet föll dock på att försöka backhandflippa ner den djupare i egen zon, vilket missades helt och friställde en GIK-anfallare.
Det stundtals svaga och överkonstruktiva spelet i egen zon fortsätter att oroa. Det såg inte bra ut mot Mjölby och det såg inte bra ut i den andra perioden i dag.

Efter 4-3 i inledningen av den tredje perioden tog dock VH tag i matchen igen och till slut blev segern ganska komfortabel. Riktigt kul att det blev tredjefemmans Pierre Gustavsson som fick avgöra med sitt 5-3-mål. Linan med Pierre, Rundgren och Olivestam var återigen bäst. De spelar med enorm frenesi och det är också de som sprutar in bränsle i lagmotorn när det börjar sina.

 

Bara 458 själar på läktaren. Anledningen till det kan man nog analysera till döddagar. Säkert spelar det tajta spelschemat en stor roll, liksom senaste hemmainsatsen mot Mjölby samt fredagsmatchen mot Mariestad, som tar medialt fokus från dagens drabbning. Men det bör tas på allvar och funderas över.

 

Tranås förlorade borta mot Skövde (2-0) och Västervik fick överraskande stryk hemma mot Arboga (4-6) i en svängig match. Det gjorde att det öppnades upp en liten lucka i den stenhårda kampen om Allettanplatserna. Är dock fortfarande säker på att det här kommer bli en tät strid ända in i den sista omgången.

 

Ett Västervik med Hedblad och Georgsson antingen sjuka, skadade eller ej poängproducerande har problem. På de fem senaste matcherna (varav fyra har spelats hemma) har laget tagit fyra poäng. På dessa matcher har Emil Georgsson 0+1 och Jocke Hedblad 0+0.

 

Däremot verkar Västerviks Patrik Karlqvist vara stekhet. Han avgjorde på straffar mot Vita Hästen i förrgår och hängde tre av VIK:s fyra mål i kväll.

 

Oscar och Tobbe. Vilka hemvändarvärvningar Vimmerby har gjort där!

 

Borås sa ju nyligen upp alla spelarkontrakt på grund av usel ekonomi och den ena spelaren efter den andra söker sig nu till nya klubbar. Klubbens nya bud är lönesänkning med mellan 50 och 70 procent. Läste i Borås Tidning att 15 av spelarna i truppen har livnärt sig på sitt hockeyspelande i Borås HC. Inte konstigt att det går över styr då. Känslan var att hela klubben var i fritt fall – både ekonomiskt och sportsligt. Den känslan förstärktes inte minst i och med hemmaförlusten mot bottenlaget Kungälv i fredags. Vad hände då? Jo man nollar och besegrar serietvåan Olofström på bortaplan i kväll.

 

Ska bli spännande att läsa eftersnacket från Grästorpshåll i kväll. Efter de båda senaste förlusterna mot VH (båda gångerna tvåsiffrigt i arselet, 10-3 och 10-1) har man hävdat att man "har varit väl så bra, att man hade häng, en hel del otur men att det rann iväg lite onödigt i slutet". Efter förlust med bara 6-3 i kväll samt en andraperiod där man faktiskt var bättre, så lär det i analyserna nog ha varit närmare 6-11 än 7-3.

 

,


Samma lag som senast mot Mariestad

Tränare Anders Spaaks tankar inför eftermiddagens hemmamatch mot Grästorp:
 
"Det kommer krävas stenhårt jobb från början men självklart är det tre poäng som gäller i dag. Det gäller att vi är noga i grundspelet och tar vara på den möjligehet vi nu har.
 
Serien känns jämnare i år. I fjol kunde vi dessutom smyga med mycket mer. Folk verkar tro att det bara är att gå ut och håva in tre pinnar, men så funkar det inte mot något lag.
Visst, vi förlorade hemma mot Mjölby, men sådant kan hända. Mjölby är inte alls ett dåligt lag. De var nära mot Vita Hästen i matchen innan de mötte oss och senast tog de poäng mot Skövde.
 
Samtidigt studsade vi tillbaka och tog tre poäng borta i Mariestad. Men så är det i hockey - man förlorar och man vinner. Det måste folk förstå - inte minst i en stad som Vimmerby, med den hockeykultur som finns här. Vi har inte ett lag som är riktigt färdigt än. Här finns massor med talang men inte så mycket rutin, men för varje träning och för varje spelad match så lär vi oss nya saker och vi jobbar stenhårt på det.
 
Jag är faktiskt besviken på de så kallade "supportrar" som anonymt sänker oss på olika forum och hemsidor. Om man verkligen håller på laget är det pinsamt att klanka ner på killarna på det sättet - det tjänar ingen på. Alla krigar som fan för att vinna och gör alltid sitt bästa."
 
I eftermiddagens match (nedsläpp kl 16.00) mönstrar Vimmerby exakt samma lag som senast i segermatchen mot Mariestad. Det innebär att Alexander Andersson, Christopher Lundqvist och Simon Dahl vilar. Dessutom är Eric Johansson inte riktigt frisk från sin skada ännu.
 
 
.

Bli rik på Grästorp-skräll i kväll

Inte helt oväntat har oddssättarna gjort Vimmerby till skyhöga favoriter. Vimmerbyseger ger mellan 1,12 och 1,15 tillbaka. Nä, ska du bli rik i kväll (utan att tvingas satsa en förmögenhet), så ska du tippa på gästerna och hoppas på en skräll. Så här ser oddsen ut just nu hos ett urval av bolagen:
 
  1 X 2
Betsafe 1,14 8,85 6,90
Jetbull 1,14 8,60 7,60
Ladbrokes 1,14 8,00 7,50
Bet-At-Home 1,15 8,50 7,00
Betsson 1,15 8,95 7,00
Expekt 1,15 8,75 7,75
NordicBet 1,12 9,00 7,95
Unibet 1,15 8,75 7,75
Svenska Spel 1,15 4,50 6,30
 
.

VH och Tranås lyfte sig i andra "rundan"

I eftermiddag inleds den tredje och sista "rundan", om vi får kalla den för det, i division 1 E. 18 omgångar är spelade och lagen har mött varandra två gånger. Nio omgångar är kvar, där alla lag ska mötas ytterligare en gång.

När man tittar på hur matcherna slutade i den första och i den andra rundan, skiljer det sig ganska kraftigt åt. Tranås är det lag som har vuxit mest. Bara elva inspelade pinnar i den första rundan, men hela 20 i den andra. Även Vimmerby och Mjölby har lyft sig en hel del. Noterbart är att Vimmerby är det lag som har gjort flest mål och samtidigt släppt in minst antal mål under omgång 10-18.
 
Tvärtom för Skaraborgslagen, Mariestad och Skövde, som har haft en betydligt sämre andrarunda.
 
Nåväl, här nedan hittar du hur tabellerna för omgång 1-9 respektive omgång 10-18 ser ut (med risk för räknefel, som alldeles säkert nån kommer påpeka i så fall). Kl 16.00 i eftermiddag i Vimmerby ishall, då Grästorp kommer på besök, börjar vi rita på den sista rundans tabell. Det drar ihop sig!
 
    Första rundan (omgång 1-9)      
1   Vita Hästen 9 9 0 0 43-16 + 27 26
2   Skövde 9 8 0 1 33-23 + 10 23
3   Mariestad 9 6 0 3 28-24 + 4 18
4   Västervik 9 5 0 4 35-32 + 7 14
5   Kumla 9 4 0 5 27-23 + 4 13
6   Vimmerby 9 4 0 5 31-25 + 6 12
7   Tranås 9 3 0 6 24-23 + 1 11
8   Grästorp 9 3 0 6 23-40 - 17 9
9   Arboga 9 2 0 7 28-39 - 11 7
10   Mjölby 9 1 0 8 14-41 - 27 2
                   
    Andra rundan (omgång 10-18)      
1   Vita Hästen 9 7 0 2 30-19 + 11 22
2   Tranås 9 7 0 2 33-16 + 17 20
3   Vimmerby 9 6 0 3 41-14 + 27 19
4   Västervik 9 6 0 3 32-25 + 7 17
5   Skövde 9 6 0 3 29-25 + 4 16
6   Mariestad 9 5 0 4 30-27 + 3 12
7   Mjölby 9 3 0 6 22-31 - 9 10
8   Arboga 9 2 0 7 23-35 - 12 7
9   Kumla 9 1 0 8 19-33 -14 6
10   Grästorp 9 2 0 7 10-44 - 34 6
 
.

Referat på Mariestad Bois hemsida

Mariestad Bois hemsida refererar kvällens match här.
Och som vanligt är det domaren samt de båda lägrens vitt skilda syn på händelserna som hamnar i centrum. Bland annat hade Mariestad en kvitteringspuck inne till 2-2. "Helt riktig bortdömt. Inte i närheten av ett regelrätt mål när man rappar pucken ur vår målvakts handske", tyckte man från Vimmerbyhåll. Det lät inte riktigt likadant från Bois-håll, kan jag säga.
 
.

Poängkungen Jonasson om kvällens segermatch

Fick ett snack med E-seriens nya poängtvåa efter kvällens 4-1-seger mot Mariestad. Björn Jonasson (2+1 i kväll) tyckte väl ungefär så här:

”Den första perioden var jämn men vi släppte igenom dem alldeles för lätt. I pausen tog vi ett snack om detta och både i den andra och i den tredje perioden stängde vi mittzonen exemplariskt. Den tredje perioden var oerhört solid. Vi kontrollerade pucken i egen zon, ställde upp i mittzonen och skapade mycket chanser.
Visserligen gör vår femma mycket poäng (åtta pinnar totalt) men jag måste ändå framhålla tredjekedjan (Olivestam, Rundgren och Pierre Gustavsson). De kör sönder Mariestad fullständigt och banar väg för oss andra. Om jag vore motståndare skulle jag hata att möte dem.
Jag tycker att vi spelar riktigt bra i dag. Sedan är det skönt att det lossnar i offensiven, inte minst med tanke på att det har framförts en del kritik mot oss efter de senaste matcherna. Jag tycker även att det är en styrka, både från oss på isen och från ledarna i båset, att rent praktiskt kunna rätta till det som inte fungerar.

Vi vinner rättvist och i den tredje perioden är det egentligen inget snack.

Efter Mjölby-matchen fick vi oss en tankeställare. Vi blandar och ger för mycket. Vi har en väldigt hög högstanivå men också en alldeles för låg lägstanivå. Mot Mjölby var det visserligen inte så jäkla dåligt, men vi måste lära oss att stänga sådana matcher.

Jag tror att serien kommer bli stentuff ända in i det sista. Vi har ju Mariestad hemma i den allra sista matchen. Det skulle inte förvåna mig om den matchen kommer gälla massor åt det ena eller åt det andra hållet”.

 

 

.


Vad hände i Västervik?

Med fem sekunder kvar av matchen hemma mot Vita Hästen ledde Västervik med 3-1. Superskrällen var i hamn. Precis som mitt odds. Men… Matchen slutade 3-3. Helt osannolikt. 19:56 gjorde Hästen 3-2 och 19:59 gjorde de 3-3. Visserligen vann VIK sedan på ett osedvanligt målrikt straffavgörande. Men ändå! Jag lovar att aldrig mer tjata om att vårt tapp mot Mjölby (två insläppta mål under de sista en och en halv minuterna). Det här slår allt. Ska försöka få tag på någon som såg matchen, så vi får veta vad som hände.

 

Vimmerby då? Jo, visst blev det revansch. 4-1 borta mot Mariestad imponerar och nu är vi hastigt och lustigt uppe på tredje plats i tabellen, när två tredjedelar återstår (serien vänder och nio omgångar kvar att spela). Mariestad, å sin sida, halkade ner från tredje till sjätte plats. Men Vimmerby 31 p, Tranås 31 p, Västervik 31 p och Mariestad 30 p. Det är hyfsat tajt mellan tredje och sjätte plats. Säger det igen: Vår målskillnad kan komma att bli avgörande.

 

Fredagsmatch. Vita Hästen på besök. Sjukt viktig streckmatch. Och bara 685 i Tjusthallen i Västervik. Stämmer detta?

 

Åtta poäng av Vimmerbys förstakedja i dag. Lär nog inte vara så många dissningar på bloggen de närmaste dagarna, som jag måste välja att kasta i papperskorgen.

 

Skövde tappade poäng i Mjölby. Visserligen är de åtta poäng före getingboet runt strecket inför den sista tredjedelen av serien, men så jäkla säkra ska de nog ändå inte känna sig.

 

Skottstatistik Västervik-Vita Hästen i tredje perioden: 1-15.

 

Björn Jonasson 2+1 i dag och nu tvåa i E-seriens skytteliga. Frågan är hur många matcher det dröjer innan han är i topp?

 

Tranås 4-0 mot Grästorp och nu är även de över strecket. Inför kvällen var det Mariestad och VIK som låg trea och fyra. Nu är det Vimmerby och Tranås, som gör det. Det här blir en nagelbitare ändå in i slutomgångarna.

 

.


Carl-Johan Svensson, Danne Stolt och Owuya

Carl-Johan Svensson och IK Oskarshamn går skilda vägar. Det blev klart i dag. CJS har fått beskedligt med speltid hos IKO och är nu fri att gå till ny klubb. Det är ju välkänt att Anders Spaak är oerhört förtjust i sin gamle gunstling från Grästorps-tiden och att VH tidigare har varit väldigt intresserade av att värva CJS. Återstår att se om VH nu gör ett försök att knyta Carl-Johan till klubben.
 
Danne Stolt landade idag ytterligare ett fint nyförvärv till Västervik. Det är den 21-årige, storväxte backen Sebastian Owuya (fostrad i Djurgården men nu senast i Borås), som fyller VIK:s backsida och premiärspelar redan i kväll. Borås gick ju i veckan ut och meddelade att ekonomin är så i botten att alla spelaravtal sägs upp. Och så fanns det de som hävdade att det var fel att tvångsnedflytta Borås från Allsvenskan? Det lär nog försvinna ett gäng till.
 
.

Vad är det med de där 2-1-förlusterna?

Akuten i Västervik med yngste sonen i lördags, sedan en ”kompis” sparkade ner honom på fritids i fredags kväll. Blödning i vadmuskeln och en vecka på ett ben för honom. Åkte sedan med store sonen till sjukan i tisdags och har själv dessutom legat nedbäddad hela veckan med feber och skit. Synd om oss tre såklart, men förmodligen värst för frun som har stått ut med allt gnäll, hostande, snörvlande, känna på lilla pannan och pillerätande.

 

Ingen Hedblad och ingen Georgsson i VIK-laget hemma mot Vita Hästen i kväll. Trist som fan, men det lindrar ändå min ångest över att inte kunna åka och kolla på matchen. Inte alls samma sak utan de båda hockeykonstnärerna. Skrälläge i kväll VIK? Hur som helst gör ett backförvärv premiär i kväll. Övergången blev klar i dag. Klubben får själv droppa namnet (RED: VIK har nu tillkännagett Sebastian Owuya från krisande Borås HC).

 

Nyhet på SVT Text i veckan: ”Måttligt alkoholintag ökar cancerrisken”. Vilken lättnad att det handlade om just de som gör ett ”måttligt intag”.

 

Vimmerby åker ikväll till Mariestad för att ta revansch efter den irriterande 2-1-förlusten hemma. Fullt lag rapporteras. Apropå att förlora med uddamålet i allmänhet och med 2-1 i synnerhet:
Vimmerby har förlorat åtta av 17 spelade matcher den här säsongen. Av dessa åtta förluster är sju med uddamålet. Och av dessa sju uddamålsförluster har fem slutat just 2-1. Dessutom har vi lagt oss till med en ful ovana att förlora flera täta matcher i slutminuterna. Kolla här nedan – nästan osannolika siffror:

-          Arboga-Vimmerby 2-1

-          Skövde-Vimmerby 6-5 (avgörandet efter 55:06)

-          Vimmerby-Västervik 1-2 (avgörandet efter 55:25)

-          Vimmerby-Mariestad 1-2 (avgörandet efter 55:44)

-          Vita Hästen-Vimmerby 2-1

-          Tranås-Vimmerby 3-2 (avgörandet på straffar)

-          Vimmebry-Mjölby 1-2 (avgörandet efter 59:18)

 

Challe Berglund får lämna sin andra tjänst på bara någon vecka. Nu kastas han ut ur Djurgårdens bås (senast var det sportchefstiteln som rök, men den får han visst tillbaka nu när han lämnar tränarsysslan). Med motiveringen ”få in en ny röst i omklädningsrummet och i båset” tar nu istället assisterande tränaren Tony Zabel över huvudansvaret. Ursäkta, men har han suttit knäpptyst i ett hörn hittills under säsongen?

 

Dock har Vimmerby spelat 13 raka matcher utan att släppa in mer än två mål i någon av dessa. Starkt!

 

Tur för Challe Berglund att Djurgården inte hann anställa en ny sportchef, som då också sannolikt skulle ha kickat tränaren. Challe, alltså.

 

Michael Brancallion vårdades i närmare en halvtimme innan han kunde tas av isen med fixerad kropp. Samtidigt kollapsade en VH-supporter på läktaren och fick föras till sjukhus. Ibland bryr man sig inte ens om en uddamålsförlust mot Tranås.


Dags att växla in på vinnarspåret igen. Seger mot Mariestad och vi passerar dem i tabellen och går upp på en Allettanplats, när den sista av tre rundor återstår att spela (nio omgångar).

 

Grästorp hemma i övermorgon. Utan någon form av ödmjukhet inför uppgiften frågar jag om vi kan hoppas på den fjärde raka tvåsiffriga segern mot dem? Eller man kanske ska vara glad över vad som helst förutom 1-2?

 

Nedsläpp i kväll kl 19.00. Du som inte åker till Mariestad eller till Västervik, kan följa matcherna på stats.swehockey.se.

 

.


En redan klassisk kollaps väl värd att minnas

Har legat sjuk i helgen, men jag masade mig i alla fall upp och såg tredje perioden i kväll. Det var ju tur. För den perioden och den kollapsen är redan en klassiker och väl värd att minnas. 1-0 mot jumbon Mjölby blev 1-2 under matchens sista en och en halv minut (1-1-målet i spel 6 mot 5).

 

Lika mycket som laget och spelarna ska hyllas när de presterar, lika mycket får man vara beredd på saftig kritik efter en sådan här insats.
Fick sms-rapporter från Vikke Allvin om att spelet i egen zon var bedrövligt i de två första perioderna. Trots det var jag inte i närheten av förberedd på det som visades upp i den tredje perioden. Det liknade verkligen ingenting och därför var det också ganska givet att Mjölbys vändning skulle komma till efter två horribla missar i egen zon.
Vid båda tillfällena hade Vimmerby pucken under fullständig kontroll och hade enkelt kunnat lägga pucken sarg ut. Istället drabbades man av konstruktivitetssjukan, som tyvärr ibland visar sig mot lite sämre lag, vilket fick till följd att pucken hamnade rakt i gapet på Mjölbyspelare – sedan passning och mål. Två gånger om inom loppet av en minut.

 

Jag är egentligen allergisk mot sådana kommentarer som att ”det här var en reaktion på tidigare matcher”, men vi får väl ändå hoppas att det var det i detta fall. Det här var tredje matchen på fem dagar och de båda tidigare – Västervik och Tranås borta – har varit både fysiska och mentala urladdningar. Jag tycker ändå att man ska kunna mobilsera så pass mycket kraft och mental styrka som krävs för att ganska enkelt manövrera ut Mjölby.

 

Och nej, jag var faktiskt inte ironisk när jag i inledningen skrev att det här var en match värd att minnas. För jag tror att man kan dra massor av lärdomar av den.

 

Fem numerära överlägen för Vimmerby i matchen och inget för Mjölby. 44-26 i skott till VH. Då får det inte bli förlust på hemmaplan mot seriens jumbolag. Det känns verkligen som att vi gav Skövde, Mariestad, Tranås och Västervik tre extrapoäng vardera i kväll.

 

All heder också till Mjölbys keeper Victor Johnson (tack hockeyzonen.com). För Vimmerby saknade minsann inte chanser att avgöra i den tredje perioden. Främst minns man Petrus Olivestams öppna mål, men Johnsson gjorde en magisk sidledsförflyttning och lyckades på något mirakulöst sett rädda. 2-0 där och Mjölby hade aldrig rest sig. Istället blev målvaktsspelet och den framgångsrika hårda forecheckingen energiboostar för Mjölby. Efter deras 1-1-mål kändes det inte på något sätt ologiskt att det skulle komma ytterligare ett mål.

 

Bara att bryta ihop och ta nya tag. Men jäklar vad mycket viktigare fredagens tuffa bortamatch mot Mariestad blev helt pltösligt. Fyra lag trängs inom två poäng. Det kommer bli en rafflande slutrunda av E-ettan.

 

.


Rättvis TAIF-seger

3-2 till Tranås efter straffar. Helt rättvist. Tranås är betydligt bättre än vad tabellpositionen visar och jag tror alldeles säkert, när de kan mönstra hyfsat ordinarie lag, att de kommer fixa en av de fyra Allettanplatserna.
 
Allt för i dag. Nu är det bingen som gäller.

Spaaks tankar ett par timmar innan nedsläpp

En halvtimme kvar till bussen rullar iväg mot Tranås. Samtidigt anländer spelarbussen dit. Pratade precis med tränare Anders Spaak, som väl ungefär sa så här:

"Alexander Andersson är sjuk samt Robin Ekström och Eric Johansson skadade sedan tidigare, annars körs vi med fullt lag. Vi har bara goda vibbar, en positiv trend och kommer fortsätta exakt där vi avslutade matchen mot Västervik.

Kul att det återigen verkar vara många fans som åker för att se oss på bortaplan. Det var härligt senast i Västervik och stödet som supportrarna ger oss är oerhört viktigt. Det är sådana här matcher man vill ha jämt. Om man inte inser att vi är inom showbusiness eller inte pallar att spela inför ett par tusen personer på läktaren, så kan man lika gärna lira med Bäcken inför 35 åskådare.
 
Matcherna mot Västervik och Tranås är de roligaste. Det är inte särskilt många på läktaren som är neutrala, utan det här är matcher som föder känslor. Det är också tjusningen med hockeyn - man ser glädjen och man ser sorgen hos både spelare och publik. I kväll ska vi se glädjen - igen..."
 
 
.

Missa inte Expekts chockodds på Hästen-seger

Elva matcher i rad utan att ha släppt in mer än två mål i någon av dem (49-18 på dessa matcher). Vimmerby känns lite på gång.

 

Nominerade till Årets Manliga Idrottare i Sverige: En lerduveskytt, en häst, en skidåkare och så Zlatan förstås. Världens bäste hockeyback och världens bäste hockeymålvakt kändes aldrig som några alternativ, eller?

 

Läste på twitter i går om en tjej som beskrev sig som "Gnagare och pedagog". Just kombinationen. Hur tänkte hon där? Vem vill hon försöka lura?

 

Influensan härjar i Västerviks trupp. Joachim Hedblad, Kristian Westerman och Linus Bognesand är sjuka och kommer inte kunna vara med i kvällens hemmamatch mot Mariestad. Lägg därtill ytterligare ett gäng, som är skadade, avstängda, precis återkomna från skada samt halvkrassliga. Det blir en tuff afton för Västervik.

 

Och som om det inte var nog med det: I dag kom dessutom beskedet från Disciplinnämnden att VIK-backen Niklas Grahns avstängning blir hela fem matcher. Det alltså för förseelsen i matchen mot Skövde, där de flesta jag har pratat med blev förvånade över att det ens blev utvisning. Hmmm…

 

I stort sett helt jämnt när spelbolagen värderar chanserna inför kvällens match mellan Tranås och Vimmerby. Tranås finns som bäst till 2,30 och Vimmerby till 2,20.

 

Inte riktigt samma oddssättning till östgötaderbyt mellan Vita Hästen och Mjölby. Dock hittar du här dagens största avvikelse mellan bolagen. Expekt ligger nämligen på 100 procent högre återbetalning på Hästen-vinst än vad alla andra bolag gör. 1,02 jämfört med 1,01…

 

Om tre timmar går bussen!

 

.


Sjukdomar tvingar TAIF att låna in spelare

Skador, sjukdomar och landslagsuppdrag har gjort att Tranås AIF till kvällens match mot Vimmerby Hockey lånar in två spelare. Målet kommer att vaktas av HV:s J20-keeper, Viktor Kokman, medan division 2-laget Sunnes center, Anders Skoog, förstärker i de främre leden. Skoog gjorde sin första träning med TAIF i går kväll.
 
Sex timmar kvar till bussen går. Sjukt kul!
 
 
.

Strömberg landar in i Västervik för ett mellanspel

Backbrist i VIK. Svår backbrist. Och in i truppen, som ett gästspel i första hand för en match, kommer.... Conny Strömberg?!?!?!

Man kan i alla fall inte beskylla Stolt, Lind och de andra i sportgruppen (ja, jag vet att det är tränare Karlin som ligger bakom den här kontakten) för att fega ur när det gäller värvningar. Först var det kontroversielle Przepiroka. Nu är det Conny Strömberg (som lämnade Asplöven i dagarna), som i väntan på allsvenskt kontrakt med någon annan klubb, landar in i Västervik för åtminstone en match. Känns kortsiktigt. Känns inte alls som det VIK behöver. Men samtidigt känns det som en sjukt skön värvning. Jag tänker inte närmare gå in på Strömbergs bakgrund - det har tillräckligt många avhandlat redan. Men en sjuhelvetes sniper är han i alla fall. Och en småskojig nykomling till vår serie. Även om det nu bara blir någon eller ett par matcher, så tillför det energi och glädje till både spelare och fans. Kul
 
Misstänker dock att den här paniklösningen verkligen besannar ryktena om att både Heed, Hedblad och Georgsson är långt ifrån friska. Det ryktas om att samtliga dessa tre spelade med influensa i kroppen i går (Heed klev ju av inför sista perioden och Hedblad bad om att få göra detsamma). Lägg därtill att backen Andreas Lind är tveksam inför morgondagens match mot Mariestad p.g.a. personliga orsaker.
 
Vi är många VH-fans som åker till Tranås i morgon medelst buss och bil (bussen avgår 17.15 från ishallen och det finns fortfarande typ 4-5 platser kvar), som kommer hålla extra koll på resultattavlan i morgon. För lika glada som vi är över att vi slog VIK i går, lika gärna vill vi att VIK vinner mot alla andra lag och tar sig till Allettan. De också!
 
Olofström kastar ut tränaren Tim Brithén med huvudet före. Klubbens officiella förklaring lyder: "Klubben och Brithén har olika uppfattning om hur verksamheten ska bedrivas", vilket till vanlig svenska kan översättas med: "Spelarna hatar honom, klubbledningen likaså. Hoppas han försvinner snabbare än en avlöning". Kan bara kallt konstatera att båda Olofströms värsta slagskämpar nu utslängda ur klubben. Hade det inte varit enklare att behålla Prez från allra första början?
 
 Danne, fixar du ett ex av boken till mig?
 
 
.

Å så var det dags igen...

Knappt har det härjats färdigt i Västervik, innan det är dags för nästa kaosresa. I morgon rattas supporterbussen till Tranås och hittills är det 45 personer anmälda. Vi har dock gått upp i busstorlek, så att vi kan knö in alla som vill med. Ännu alltså närmare 15 platser kvar, men skynda dig att anmäla. Det gör du på något av följande sätt:
  • Sms till  070-309 11 90
  • Mejl till [email protected]
  • Skriv en ”kommentar” till det här inlägget (kommer självklart inte publiceras)
 
.

Mycket twitter-tjöt efter matchen

Tjötet på twitter är nästan ännu mer intensivt efter matchen än vad det var innan. Här är ett axplock av det som har sagts om kvällens superderby:

 

"Går och skylla på både de ena och andra! Men tyvärr är de bara och lyfta på hatten för de spel vh visade upp idag!"

Ex-VIK- (och VH-) spelaren Robin Jillehed

 

"Så underbart! Så rättvist! Vh-ultras herregud vilken inramning, stort tack för stödet idag var ni kungar! @VimmerbyHockey"

VH-forwarden Björn Jonasson, som noterades för 1+2 i kväll

 

"Tungt att vara VIKare nu :( Vimmerby vinner rättvist och dem ska vara glada att Jonasson fortfarande spelar div. 1 hockey!"

VIK-profilen Liam Chamberlain

 

"Stabilt, rättvist, 100% krigande! Underbara VHultras skapar en 6:e man på bortaplan!  #såskaensur....lukta! VH #3poäng #motallettan #godnatt"
VH-forwarden Rasmus Schelin

 

"Äckligt viktig vinst! Vi ägde isen, läktarn ja allt! #vimmerbyhockey #derby #vhultras #överstrecket"

Skadade trollgubben Robin Ekström såg matchen från läktarplats

 

"Vimmerby såg riktigt bra ut och vann rättvist. Glöm, VILA och tagga till inför fredag nu istället! #hejavik"

Västerviks Tidningens sportchef, Malin Belfrage

 

"Idag var det fantastiskt kul att spela hockey! Sjuk jävla skön seger! Vh-ultras, galet mycket tack för stödet ikväll!"

Duktige VH-anfallaren Markus Modigs

 

"VH:s Jakob Karlsson efter matchen: "Vi gör vår bästa match på hela säsongen". Ja, det syntes där ute i kväll! #imponerande"
Kenny Wiis, sportorakel på Västerviks Tidningen

 

 

.


Utskåpningen har sina förklaringar

Under hela bussresan hem har jag verkligen ansträngt mig för att ta på mig de helt ofärgade glasögonen innan jag skulle sammanfatta kvällens superderby. Men hur jag än analyserar och funderar, så kan jag inte komma fram till något annat än att det verkligen var ren och skär utskåpning i kväll. 5-1 till Vimmerby borta mot Västervik kunde ha varit det dubbla.

 

DOCK ska det direkt sägas att VIK var hårt ansatt av avstängda och skadade backar + att det har farit omkring en influensasväng i laget, som gjorde att fyra spelare körde halvkrassliga i kväll. Självklart påverkade det, även om VIK-tränaren Mattias Karlin höll masken inför matchen och sa att det under kortare perioder kan innebära en energiboost och något positivt att gå runt på få backar.

 

Men Vimmerbys insats ska inte förringas för det – det går liksom inte göra så mycket mer än att spela bra och ta tre säkra poäng. Faktum är att det här nog var säsongens mest gedigna prestation – vrålstabil defensiv, vass offensiv och effektivt pp – ja, you name it. Västervik var inte dåliga – trots det kunde jag inte räkna till mer än två,tre halvchanser för hemmalagets del under hela matchen.

 

13 poäng från Vimmerbys förstafemma. De hade lekstuga i stort sett varje gång de var på isen.

 

Västervik då? Ja, utifrån de förutsättningar som gavs, så kan man nog inte kräva så mycket mer. Det säger sig själv.

 

Spelarkritik? I Vimmerby känns det nästan orättvist att lyfta fram någon särskild spelare. Men självklart går det inte att blunda för tidigare nämnda förstafemma. Emil Wahlberg var stekhet – gjorde två mål och svarade även i övrigt för säsongens bästa insats. Olivestam, Rundgren, Alex – ja jag kan räkna upp allihop.

I Västervik var Fredrik Asplund en gigant. Imponerande insatser även av vikarierande backen Dennis Fröland och keepern Reid Ellingson.

VH Ultras öste på ganska hyfsat i kväll (totalt uppskattningsvis 300-400 Vimmerbyfans på plats). Redan nu på fredag är det dags för nästa galna resa, då kosan styrs mot Tranås (som för övrigt förlorade mot Kumla i kväll). Det finns ett tiotal platser kvar i bussen fortfarande och om du vill hänga med så anmäler du dig på samma sätt som till Västerviks-matchen (se tidigare inlägg). Nyöppnade Cheers (f.d. Köket, Harrys etc) bjuder samtliga resande supportrar på fri entré när vi kommer hem till Vimmerby på fredag kväll.

 

Kul förresten att se alla VH-spelarna så genuint skitglada över segern. Björn Jonasson och Henrik Tång var på väg över plexit och upp i famnen på de tvåhundra supportrarna i klacken.

.


Högtryck på twitter inför kvällens superderby

Även twitter håller på att koka över inför kvällens Superderby mellan Västervik och Vimmerby. Här är ett axplock av vad några lokala profiler har lagt ut under dagen:

 

”Alex "the ripper" Andersson mördade precis en råtta i omklädningsrummet. Tror Västervik borde se upp ikväll. Finns ju en del råttor i de laget”

VH-målvakten Robin Andersson

 

”Med tanke på kvällens superderby känns Tre Kronors match i Karjala inte iskall. Den har frusit till en glaciär för flera timmar sedan.”

Kenny Wiis, sportjournalist på Västerviks Tidningen

 

”Derby ikväll! Tankarna går tillbaka till juniortiden då det inte fanns några som helst skönare segrar än mot Lakers och Troja! #världskrig”
VH-forwarden Simon Dahl

 

”Vimmerby är favoriter idag, Mariestad på fredag, Vita Hästen nästa fredag och Arboga söndagen därpå!”

VIK-stjärnan Emil Georgsson apropå VH-kaptenen Jakob Karlssons insinuation i dagens tidning om att Georgsson alltid lägger favoritskapet på motståndarna (får man förmoda)

 

"Halva VIK laddade med buffé på bowlinghallen. Bådar gott inför kvällens superderby! #köttfärslimpa #hejavik"

Malin Belfrage, sportchef på Västerviks Tidningen

 

"Att spela kortet "de bär favoritskapet" alt "de har pressen på sig" inför en het streckmatch bör bestraffas med avstängning. #Hockeyettan"

Bloggproffset Mikael Mjörnberg lackar ur på alla oss fegisar

 

.


Oddsen på VH-seger sjunker

Oddsen på Vimmerby har sjunkit ganska rejält under det senaste dygnet. Ladbrokes, exempelvis, som erbjöd 2,60 på Vimmerbyseger igår, ger nu bara 2,30 tillbaka. Oddset på VIK-seger har stigit från 1,90 till 2,15. Nu i eftermiddag är det bara Betsafe som ligger under 2,00 på Västerviks-seger (1,98), så trenden är liknande hos samtliga bolag. Det börjar tätna på flera olika sätt...

 

Bara två timmar kvar tills bussen går. Hörde att man hade byggt en apbur åt Vimmerbyfansen i Västerviks ishall. Det är rätt. Där hör vi hemma!

 

.


Junioren kastas rakt in i hetluften

Ena dagen J20-spelare i Växjö. Nästa dag kastas han rakt in i superderbyt i division 1 mellan Västervik och Vimmerby. Det går snabbt för 18-årige Gustav Berglund, som alltså är den back som Västervik lånar in till kvällens match, då man lider av brist på försvarsspelare (endast fyra ordinarie backar finns tillgängliga).

 

Det är förresten inte bara i Västervik som det spelas ett galet hett och viktigt derby i kväll. I Mariestad tar serietrean emot serietvåan Skövde.

 

Om mindre än fyra timmar går bussen.

 

.


”Det är den värsta klubben vi vet”

Har just plöjt igenom tre sidor förhands i Västerviks Tidningen och i Vimmerby Tidning inför kvällens superderby. Bra jobb från båda håll och många sköna citat från spelarna. Som exempelvis:

”Jag tänker inte lägga över favoritskapet på motståndarlaget som (Emil) Georgsson alltid gör. I mina ögon är vi favoriter oavsett vilka vi möter”.
VH-kaptenen Jakob Karlsson

”Alla så kallade experter tippade Vimmerby före oss i tabellen innan säsongen, de är favoriter i matchen”.

VIK-tränaren Mattias Karlin

”Det är den värsta klubben vi vet”.
VIK-backen Andreas Lind beskriver Vimmerby Hockey

”Det är inget lag man gillar och inget lag man vill ha framför sig”
Jakob Karlsson beskriver Västervik

 

Två tecken på att det händer nåt utöver det vanliga i Västervik i kväll:

  • Att alla man känner – spelare, vänner och ovänner – är sjukt aktiva på facebook, twitter, mess etc. Verkar som att det sitts rejält på nålar ute i stugorna och på arbetsplatserna i dag.
  • Att Västerviks Tidningen var slutsåld på minst två ställen i Vimmerby redan innan klockan halv tio i morse.

 

Kunde bara inte slita mig från TV4:s valvaka i natt. Den välsminkade och ögonbrynsfriserade Marcus Oscarsson var ju helt lysande som expert. Här var inte ens SVT:s ikon Sören Holmberg i närheten.

 

Synd att Karlins kupp att smussla med NHL-stjärnan Tobias Enström i laget i kväll inte lyckades. Hade varit sjukt kul. En back kommer dock att lånas in av VIK – dock inte riktigt av Enströms kaliber.

 

Får nog bli ett par timmar på kudden i eftermiddag, så man orkar med urladdningen i kväll.

 

 

.


VIK-tränaren Karlin högg på NHL-back i kväll!

Jag fastnade i kväll med Västervik IK:s sympatiske tränare, Mattias Karlin, i telefonen i ungefär en timme. Det bara kryper i kroppen på honom av längtan inför onsdagens superderby. Dessutom berättade han att han hade NHL-backen Tobias Enström på gaffeln som värvning. Dock löste det sig inte. Jag vet inte om vi hockeyälskare i Vimmerby ska vara glada eller ledsna för det?
 

Hur ligger landet inför onsdagens superderby?

Grahn blev ju avstängd efter förra matchen och Bognesand är sjuk, så visst kunde det ha varit bättre. Det är fjärde gången som han är sjuk under de senaste två månaderna, men nu verkar de äntligen ha fått ordning på det. Han har tydligen haft en infektion i kroppen en längre tid och har fått en penicillinkur mot det nu.

 

Det har varit lite knackigt på slutet. Bara 14 avlossade skott hemma mot Tranås och en tung förlust mot Skövde senast. Hur ser du på det?

På slutet har vi gjort det bra mot Arboga och Kumla, medan var det lite upp och ner hemma mot Mjölby. Mot Tranås vet i fan vad som hände? Vi hade ingen speed i kroppen, var riktigt bleka och mäktade bara med 14 skott mot deras mål. Samtidigt ska man inte förringa Tranås insats, det är ett riktigt bra lag.
Mot Skövde hade vi lite otur. I den första perioden fick vi spela elva minuter med en man mindre, men gör det ändå bra och dödar samtliga deras lägen. I den andra perioden tar vi över och dominerar kraftigt. Vi är på hugget och skapar många chanser. Prez, Hedblad och Ragnar har allihop jättelägen, men vi lyckas inte få in pucken. Det var vår bästa period i matchen och vi borde ha hängt dit ett par då. I den tredje perioden är det ställningskrig tills de gör 3-2. Sedan blev vårt spel lite stressat. Vi fick en utvisning, hamnade fel i box play och släppte in ett mål till. Tyvärr kändes det inte helt rättvist.

 

Hur illa är den nuvarande backsituationen för er?

Självklart är det inte optimalt. Samtidigt är det så med backar, att vissa bara blir bättre av att spela mycket. Sett över en längre tid funkar det inte, men under ett fåtal matcher behöver det inte vara negativt. Det kan till och med lyfta vissa spelare.

 

Västervik är klara favoriter hos spelbolagen. Håller du med om de värderingarna?

Det skulle väl vara för att vi har hemmaplan då. Jag har för mig att oddsen var tvärtom inför matchen i Vimmerby. Om jag skulle rekommendera ett spel på matchen, så får det väl bli helgardering. Haha. Sådana här derbyn är alltid speciella. Det är tajt, det blir krig och det blir sällan skönspel. Samtidigt är det sådana här matcher man vill spela i varje omgång. Drömmen vore att vi båda tog oss förbi Mariestad i tabellen.

 

I förmiddags var Tobias Lundqvist skadad. Nu är han frisk. Den hjärnskakningen gick över snabbt?

Haha. Han har tränat både måndag och tisdag, så det är ingen större fara med honom. Dock stämmer det att han var mera tveksam i morse. Tobias är dock sjundeback mot Vimmerby.

 

Vilket betyder att ni kommer att låna in en spelare?
Ja. Den där sjätte är en hemlig rackare. Jag kan berätta vem det är men du får inte skriva något om det. Ett försök var att jag i dag drog ett sms till Tobias Enström, som jag känner väl sedan tidigare. Han lämnar ju Salzburg nu och han ville verkligen lira här, men tyvärr gick det inte att lösa. Så sorgligt nog blir det inte han.

 

Tycker du, precis som din sportgrupp, att bredden på backbesättningen är tillräcklig och inte behöver förstärkas?

Vanligtvis har man åtta eller nio backar i en trupp men vi har bara sju. Så visst skulle det inte skada med ytterligare en. För att hålla kvalitet på träningarna måste vi ha åtta backar. Som tränare skulle jag ju självklart inte heller ha något emot att få in försteback, en förstecenter och en försteforward. Haha.

 

Dina intryck om ert amerikanske keeperförvärv då?
Mot Tranås höll han oss kvar i matchen. Mot Skövde gjorde han också många bra räddningar. Jag är nöjd med honom och tror att han bara kommer att bli allt bättre ju mer speltid han får och ju mer han kommer in i laget.

 

Du har ju fått kritik för att du lät dina spelare lägga sådan fokus på Skövdes publik. Hur ser du på det som hände?

Självklart ska man fokusera på det som man kan påverka, så det får jag ta på mig. Den hetska stämningen började redan när Grahn fick matchstraff. Men faktum är att det mest var en och samma gubbe i publiken – en herre i 60-årsåldern, som ju längre matchen gick fick med sig en stor del av de övriga på läktaren också. Men självklart ska våra grabbar inte lägga fokus på att munhuggas med sådana, utan fokusera på matchen. Men jag har hört att vi inte är de enda som har haft problem där.

Vi borde ändå ha vänt kaoset och dragit fördel av det. Vi borde ha bitit ifrån på ett helt annat sätt. Det är erfarenheten vi får ta med oss av en sådan match.

 

Hur går då dina tankar inför superderbyt i morgon?

Det är nog inte osannolikt att matchbilden kommer bli ganska lik som den var senast. Jag har väldigt svårt att se att något lag ska ta hem en storseger. Det handlar om att minimera riskerna. Jag tror på uddamålsseger åt endera hållet.

 

Och vad talar för VIK?

Hemmaplan!

 

Och för Vimmerby?

Ingenting! Skämt åsido: De har uppenbarligen en bra form och har bara förlorat en match på slutet (uddamålet borta mot Vita Hästen).

 

Vilka fyra lag tror du till slut tar sig till Allettan?

Vita Hästen, Skövde, VIK och VH.

 

Tror du det eller är du bara artig?

Jag både tror och hoppas det. Det vore verkligen drömmen.

 

 

.


"Schelinarna" tillbaka mot Västervik

Skadeläget inför morgondagens match har ljusnat betydligt. Forwards-kusinerna Schelin är tillbaka efter skada och kommer ta plats i laget.

 

- De har tränat kontinuerligt i flera veckor, men jag har inte velat chansa. Nu är de redo och de är med i morgon. Vi kommer att köra på fyra femmor. Nu är det tätt med matcher framöver och det gäller att orka, berättar VH-tränaren Anders Spaak i kväll.
- Det ska bli kul att spela en derbymatch med mycket folk på läktarna och många av våra supportrar på plats. Vi har haft speluppehåll i tio dagar men nu väntar flera viktiga matcher framöver.
- Visserligen var vi lediga den gångna helgen, men annars har vi tränat varje dag sedan den senaste matchen. Det har sett riktigt bra ut på träningarna. Vi har slipat på det vi redan är bra på och rättat till de detaljer där vi inte har sett helt hundra ut, avslutar Spaak.

 

.


Lundqvist frisk från sin hjärnskakning

Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar i supporterbussen till morgondagens bortamatch mot Västervik. Skynda fynda billiga rese- och entrébiljetter. Info om hur du anmäler dig hittar du ett par snäpp ner i inläggslistan.
 

Tre ordinarie backar borta till morgondagens match, löd rapporterna i förmiddags.  Detta blev i kväll två, då Västerviks Tobias Lundqvist har frisknat till från sin hjärnskakning under dagen och nu är spelklar. Därmed är det bara Dennis Fröland av anfallarna som får kliva in som back. Enligt VIK:s hemsida ser laget ut så här inför morgondagens superderby:

 

Målvakt:

Reid Ellingson

Förstafemman:

Andreas Lind - Joakim Englund

Joacim Hedblad - Emil Georgsson - Simon Casselstrand

Andrafemman:
Tim Lundin - Dennis Fröland
Patrik Karlkvist - Niclas Heed - Ragnar Karlsson

Tredjefemman:
Tobias Ulvbane - Tobias Lundqvist
Jonas Ström - Eric Przepiorka - Fredrik Asplund

Fjärde ytterpar:
Andreas Bergström - Kristian Westerman

 

Extra målvakt:
Karl-Petter Pettersson

 

.


Storebror klar favorit i superderbyt

Precis som sig bör är seriefyran, hemmalaget och tillika storebror, Västerviks IK, favorit till segern i morgondagens superderby i hockeyettan. Dessa odds erbjuds av ett urval av spelbolagen:
 
  1 X 2
Ladbrokes 1,90 4,75 2,60
NordicBet 2,00 4,60 2,40
Svenska Spel 1,90 3,30 2,35
Betsafe 1,98 4,70 2,38
Betsson 2,00 4,75 2,40
 
 
.

31 timmar kvar...

Den litauiske landslagsmålvakten, Mantas Armalis, har gjort stor succé i Tranås. Med en räddningsprocent på närmare 94 tillhör han en av de absolut bästa målvakterna i hockeyettan. På fredag möter ju Vimmerby Tranås på bortaplan, men då får hemmalaget klara sig utan sin levande vägg. Armalis är nämligen upptagen med OS-kvalspel för Litauen. HV:s J20-keeper, Viktor Kokman, lånas in istället.

 

Förra veckan satte nån Teliagubbe spaden rakt i Internetkabeln ute i gatan och bredbandet låg nere ett par dagar. När man sedan ringer och felanmäler det icke fungerande bredbandet till Telia, uppmanas man att besöka www.telia.se, för där kan man lösa många problem själv. Ehhh…?


Mer Tranås. I går blev det klart att skadeförföljde forwarden Oskar Hane får lämna klubben. Borlänges poängkung värvades till Tranås i fjol, men har haft svårt att hitta rätt i E-serien.

 

Mariestad BoIS bröt ju kontraktet med målvakten Daniel Odehag i förra veckan. Sportchefens motivering: ”…han har inte visat rätt inställning på träningarna, därför har vi valt att erbjuda honom en plats i J20”, får väl ses som en finare omskrivning av ”ta ditt pick och pack och försvinn så fort som möjligt”.

 

I serien ”idiotiska kvällstidningsrubriker” kom turen igår till Expressen att briljera. Eller vad sägs om:
SVT-meteorolog förklarar flämtdramat i sändningen. Svårt andfådd tog Åsa Rasmussen hand om vädret. Här berättar hon om sekunddramat.

Flämtdramat…? Men allvarligt talat!

 

31 timmar kvar till nedsläpp. Superderbyt mellan Västervik och Vimmerby i morgon kommer bli nåt utöver det vanliga. Lite som på den gamla goda tiden. Kan vi hoppas på 300-400 Vimmerbybor och totalt bortåt 2000 på läktaren?

Vimmerby ges bara 34% chans av Svenska Spel att vinna morgondagens match. 2,35 är vad som erbjuds på VH-seger.

 

 

.


Vad är det med den här rivaliteten?

Västervik-Vimmerby. Bara genom att skriva de båda ortsnamnen i samma mening får man många av respektive kommuninvånare att kvälja. Vad beror det här på? Jag kan ju bara tala för oss i Vimmerby. Och jag kan ju inte direkt säga att vi har samma hatkärlek till invånarna i Kisa, Eksjö eller Hultsfred. De bara är där, på något sätt. Men Västervik däremot. Ja, det är sannerligen något speciellt.

Under ett par dagar, fram till superderbyt i Västervik på onsdag, tänkte jag försöka reda ut rivaliteten mellan städerna, klubbarna och fansen. En (av många) orsaker, är de spelare som tidigare har spelat i Vimmerby, men som nu spelar i Västervik (men som VH i ärlighetens namn, till 100 procent, från början snodde från VIK). Faktum är att det är åtta spelare i dagens VIK-trupp (okej att Johan Andersson har lättat) som har gjort matcher för Vimmerby Hockey och tillsammans har de gjort omkring 450 poäng i tigerskjortan (med risk för felräkning här och där):
 
 
Namn VH-matcher Mål Ass Poäng
Johan Andersson 76 8 19 27
Tobias Ulvbane 27 0 2 2
Simon Casselstrand 84 25 47 72
Emil Georgsson 82 43 84 127
Joacim Hedblad 82 67 69 146
Niklas Heed 6 2 2 4
Tomas Jörbrink 2 1 1 2
Jonas Ström 66 21 35 56
 
 
.

Temperaturen stiger inför onsdagens superderby

Jag har inte varit mycket på hemmaplan i helgen, därför lite si och så med aktivitet på den här sidan.
 
Det verkar ha gått hett till i Skövde i går. Matchen mellan SIK och Västervik, som egentligen tillhör den 17:e omgången, spårade ur fullstädnigt på slutet. Bland annat fick en läktarsektion utrymmas, sedan det varit rejält karambolage mellan spelare/ledare i VIK:s bås och publiken (?!) bakom dem.
Man kan lugnt säga att det skiljer mil mellan hur de båda paternerna uppfattade matchen och det som hände. Läs VIK-tränaren Mattias Karlins uttalanden i Västerviks Tidningen och jämför det med referatet på Skövde IK:s hemsida.
 
VIK-backen Niklas Grahn propade Skövdes Jonatan Bremer i den första perioden och fick match penalty, vilket per automatik innebär att han är avstängd i onsdagens superderby mellan Västervik och Vimmerby. Eric Przepiorkas matchstraff kommer dock inte rendera i någon avstängning. Apropå Eric Przepiorka, så svarade han och Fredrik Asplund för 1+1 vardera i går.
 
Och apropå superderbyt i Västervik i övermorgon. En buss med sponsorer och fans är fylld. Till den andra bussen har nu ett knappt 50-tal galningar anmält sig. Så om du ska åka supporterbuss till Västervik på onsdag, får du skynda dig att anmäla dig, så vi vet vilken storlek på buss/hur många bussar vi ska låta gå.
 
Anmälan sker på följande möjliga sätt:
  • Sms till  070-309 11 90
  • Mejl till [email protected]
  • Skriv en ”kommentar” till det här inlägget (kommer självklart inte publiceras)

Vilket sätt du än väljer så måste du ange hur många personer anmälan avser samt namn på dessa.

Pris: Kostnaden för resan är 100 kronor per person. På bussen betalar och får du också matchbiljetten (vi kommer att släppas in i en separat entré), kostnad för den är 80 kronor. Så ta alltså med dig en hundring och fyra 20-lappar för kontant betalning med jämna pengar.

Tid: Avresa från ishallen kl 17.30.

 

 

.


RSS 2.0