Snack med Jacke efter 7-1 mot Kumla

Ett nytt inslag ligger nu upplagt på TigerTeve. Här kan du se och höra intervju med Jakob Karlsson och med Henrik Tång efter Vimmerby Hockeys 7-1 mot Kumla i förrgår.
 
 
.

Två formstarka lag som möts i Västervik

På onsdag i nästa vecka är det dags för superderbyt mellan Västervik och Vimmerby. Självklart ska du dit (se inlägg lite längre ned för att få reda på hur du anmäler dig till supporterbussen). Och det är faktiskt seriens just nu två formstarkaste lag som drabbar samman, sett till de fem senaste omgångarna (sedan serien vände för första gången).
 
Totalt spelas det 27 omgångar av division ett, där alla lagen möter varandra tre gånger. Under den andra rundan av dessa tre (fem av nio omgångar spelade) ligger Vimmerby i topp före just Västervik.
 
Tabell fem senaste omg:        
1   Vimmerby 5 4 0 1 29-7 + 22 12
2   Västervik 5 4 0 1 21-10 + 11 12
3   Tranås 5 4 0 1 20-9 + 11 12
4   V Hästen 5 4 0 1 15-8 + 7 12
5   Mariestad 5 1 3 1 21-15 + 6 9
6   Skövde 5 3 0 2 15-13 +  2 9
7   Arboga 5 1 1 3 13-20 - 7 4
8   Mjölby 5 0 2 3 10-20 - 10 3
9   Kumla 5 0 2 3 8-20 - 12 2
10   Grästorp 5 0 0 5 2-32 -30 0
                   
Kvar möta i andra rundan:          
    Vimmerby: Västervik, Tranås, Mjölby, Mariestad  
    Västervik: Skövde, Vimmerby, Mariestad, Vita Hästen
    Tranås: Kumla, Vimmerby, Arboga, Grästorp  
    V Hästen: Arboga, Mjölby, Mariestad, Västervik  
    Mariestad: Skövde, Västervik, Vita Hästen, Vimmerby
    Skövde: Västervik, Mariestad, Kumla, Mjölby  
    Arboga: Vita Hästen, Grästorp, Tranås, Kumla  
    Mjölby: Grästorp, Vita Hästen, Vimmerby, Skövde
    Kumla: Tranås, Skövde, Grästorp, Arboga  
    Grästorp: Mjölby, Arboga, Kumla, Tranås        
 

Noterbart:

 • Fyra omgångar återstår av ”den andra” rundan av division 1E, innan serien vänder och den tredje och sista rundan (nio matcher) inleds.
 • Både Mariestad och Västervik har de fyra topplagen (utöver sig själva) kvar att möta i den ”andra rundan”.
 • På de fem första omgångarna av den andra rundan har serietrean Mariestad mött de fem lagen som ligger på den nedre halvan av tabellen och ändå bara lyckats ta en trepoängare. Mot samma motstånd har Västervik tagit fyra säkra trepoängare.
 • Av de sex första lagen, som slåss om de fyra Allettanplatserna, har Tranås det på papperet lättaste motståndet kvar i den andra rundan. Man har exempelvis inget av de fyra topplagen kvar att möta.
 • Grästorp har i den andra rundan hittills mött lag ett till fem i serien.
 
.

Arboga bäst på att fixa dubbelassists

Bloggen AfterICE.se berättar i dag att det stökas lite i organisationen runt Vita Hästen. I fredags lämnade materialansvarige Niklas Lindberg laget och i går gick klubbchefen Pehr Torell. Läs mer här.

 

3-1 i arselet för Karlskrona borta mot Malmö i går, vilket var nykomlingens sjunde raka allsvenska förlust (9-32 i målskillnad på dessa matcher). Men det finns hopp. För efter var och en av dessa sju matcher så har laget nämligen ”tagit ett steg framåt”, enligt lokala experter och lagledning. Tyvärr verkar det även gälla lagets motståndare. Exempelvis hade Malmö bara en trepoängare och nio gjorda mål på de sex senaste inför gårdagens möte.

 

Missa inte Kenny Wiis hockeykrönika i Västerviks Tidningen i dag. Som vanligt sakligt, innehållsrikt, intressant och välskrivet. Dessutom tippar han att Vimmerby till slut kommer att ta en av de där fyra Allettanplatserna.

 

Så var det det där med dubbelassists. Spelarna i Vimmerby och Västervik beskylls ofta för att tjata till sig dubbelassists på många mål. Statistiken visar dock att det är flera lag i vår serie som är betydligt ”bättre” på det. Nedanstående lista visar hur många procent av lagets totala poängskörd (samtliga mål och assists) som är målgivande passningar. I Arbogas fall utgörs alltså 64,3 procent av de poäng, som lagets spelare har gjort, av assists, medan då resterande 35,7 procent av poängen utgörs av mål. ”Sämst” (eller ”ärligast”, välj själv) är spelarna i Skövde.

 

1

Arboga

64,3

2

Grästorp

64,2

3

Mjölby

64,1

4

Vimmerby

63,6

5

Vita Hästen

62,8

6

Kumla

62,4

7

Västervik

61,9

8

Tranås

61,7

9

Mariestad

60,8

10

Skövde

58,6

 

.

 


Dags att anmäla dig till "Invasionen av östkusten"

Bara en dryg vecka kvar till årets häftigaste och kanske också viktigaste match. Onsdag 7 november kl 19.00 brakar det löst i Västerviks ishall – Västerviks IK (fyra i den jämna serien) tar emot Vimmerby Hockey (femma). Prestigederbynas prestigederby och jag misstänker att det inte bara är vi på läktaren som är sjukt sugna på revansch efter den snöpliga förlusten i hemmahallen?

Nu är den stora frågan: Hur många supporterbussar ska vi fylla? En buss med sponsorer är fylld och redan innan vi nu börjar ta upp anmälningar till supporterbussarna är det ett 25-tal gentlemen som har försäkrat sig om varsin plats.

 

Anmälan på följande möjliga sätt:

Vilket sätt du än väljer så måste du ange hur många personer samt namn på dessa.

Pris: Kostnaden för resan är 100 kronor per person (exkl matchbiljett så klart). Betalas med jämna pengar på bussen.

Tid: Avresa från ishallen omrking kl 17.30 (inte helt spikat ännu).

 

Hittills är följande anmälda till ”Invasionen och landstigningen av östkusten”:

Viktor Allvin

Robin Rinaldo

Marcus Jonsson

Fredrik Jonsson

Jeppe Lätt

Micael Rundberg

Tobbe Rinaldo

Anton Petersson

Oliver Wenström

Sebastian Widéen

Robin Axelsson

Anders Flink

Pierre Ahlberg

Liban Osman

Anton Berg

John Isaksson

Simon Green

Adam Carlbom

Joakim Svensson

Christopher Carlsson

Lasse Carlsson

Filip Henriksson

Pär Kågefors

Rasmus Thörn Rundberg

Jonas Carlsson

 

 

Två dagar senare, fredagen 9 november kl 19.00, är det dags igen. Då för fredagsmys borta mot Tranås. Även dit har vi redan en halv buss fylld. Anmälningar till Tranåsresan återkommer vi med senare i veckan.

 

.


Nu kräver vi dopningsutredning av skyttekungen!

Jocke Hedblad gjorde fyra mål för Västervik i går och nu är den hypervasse snajpern uppe i total poängledning. Vi är många som har förundrats över hur han har blivit en så sjukt bra spelare och kanske kan vi nu glänta på dörren till en förklaring. I dagens Västerviks Tidning berättar Jocke om sin succé:

”Jag har gjort fyra mål i tvåan tidigare, men jag har aldrig gjort fyra mål i ettan så det var lite av ägglossning.”

Ägglossning, alltså. Inte islossning eller någon annan sorts lossning, utan just ägglossning. Helt klart ett fall för dopningspolisen. Vi i motståndarlagen kräver en omedelbar utredning om tillskott av ogiltiga könshormoner.

 

Efter gårdagens seger mot Kumla har nu Vimmerby Hockey gjort flest mål av lagen i E-serien. Närmare bestämt 60 stycken på 14 matcher. Och för bara några omgångar sedan var frustrationen enorm över ineffektiviteten framåt.

 

Boro/Vetlanda har inlett division 2-säsiongen klart under förväntan. Laget huserar i de nedre regionerna av tabellen, men det finns dock de i laget som håller stilen. Bröderna Thomas och Tobias Josefsson, exempelvis. Tillsammans har de gjort mer än en tredjedel av lagets hittills 30 mål (elva stycken).

 

Apropå division 2, så fortsätter VH-fostrade forwarden, Eric Karlsson, att ösa in poäng för sitt Gislaved. Totalt har det blivit 6+6 på de åtta första matcherna.

 

I förrgår presenterades han som ny back i Västervik och i går bröts kontraktet. J20-spelaren från IK Oskarshamn, Erik Gustafsson, var tänkt att ersätta Johan Andersson, som har flyttat till Norge, men hans sejour i VIK blev rekordkort. Tydligen kunde Erik inte lösa jobbsituationen.

 

Wikipedias beskrivning av ordet ägglossning: "Ägglossning (eller ovulation på Latin) är när ägg lossnar från äggstocken. Efter ägglossningen fångas ägget upp av äggledaren. Det är vid transporten genom äggledaren mot livmodern som befruktning kan ske. Hos människor sker ägglossning runt två veckor före menstruationen."

.

 .


Bombsäkert mot naivt spelande Kumla

Hinner med några rader innan det är dags att köra äldste sonen med flera till Arlanda (ett höstlov i Prag väntar).

Ikväll var Vimmerby Hockey fullständigt överlägset ett oerhöt naivt spelande Kumla. 7-1 (1-0, 4-1, 2-0) är smickrande siffror för Kumla, som forecheckade högt och spelade fysiskt i varje tänkbar och otänkbar situation. Hur man hade tänkt sig att man skulle orka det i tre perioder har jag inte en aning om? Ännu mindre förstår jag tränare Åhlunds syfte med detta spel mot ett så pass offensivt skickligt lag som Vimmerby, som kunde vända gång på gång mot allt tröttare Kumla-spelare.
 
Det höll i en period, då hemmalaget hade svårt att komma underfund med Kumlas planlösa tuta-och-kör-hockey. Men i den andra perioden klev VH enkelt ifrån. Man drog isär Kumlas lag och gjorde stundtals lite som man ville. I den tredje spelade VH av matchen och tog tre bombsäkra poäng. Femma i tabellen och vi är nu två poäng bakom Västervik och tre poäng bakom Mariestad.
 
Kumlas märkliga och bleka insats till trots, hemmalaget ska ha all heder för en stark match. Många var bra. Jonasson, Bratten, Oscar, Jakob, Alex, Dahl - och många ytterligare. Härligt att se en konstant bra offensivt och skönt också att laget orkade ladda om efer holmgången mot Vita Hästen.
 
I övrigt då. Jo, Skövde gav Vita Hästen lagets första förlust genom att vinna hemma med 4-3. Hästen hämtade dock upp ett 3-1-underläge i den tredje perioden men med knappt tre minuter kvar att spela avgjorde Fredrik Söder.
Mariestad hade stor problem borta mot Arboga. Laget hämtade in 3-1 till 3-3 i den sista perioden och vann sedan i overtime. Mest uppseendeväckande i den här matchen var annars att Arbogas Fredrik Orrsten äntligen fick göra sitt första mål för säsongen. Efter 1+1 i kväll står han nu på totalt 23 pinnar (1+22).
Enkla segrar för Västervik (6-1 borta mot Grästorp) och Tranås (4-1 hemma mot Mjölby). Jocke Hedblad gjorde fyra av Västerviks sex mål.
 
Nu väntar 10 dagars vila för Vimmerby Hockey. Sedan är det dags för två underbara och viktiga bortamatcher - Västervik på onsdagen och Tranås på fredagen. Hur många bussar ska vi fylla? Seger mot Västervik och vi är uppe på Allettanplats.
 
 
.

Kan vi få be om en repris i eftermiddag?

Uselt bloggande de senaste dagarna. Lite resor och mycket jobb är orsaken. Kommer heller inte kunna göra något inlägg i kväll, då jag ska sätta mig i bilen och åka Arlanda tur och retur direkt efter matchen.
 
Dagens match, ja. Seriesjuan Kumla på hemmais. Laget inledde starkt men har nu fyra raka försluster. Man ska dock ha i åtanke att tre av dessa är uddamålsförluster, även om en poäng (förlust 4-3 efetr förlängning) mot jumbon Mjölby senast kanske inte imponerar. Speciellt inte med tanke på att Kumla hade ledningen med 3-1 ända in i mitten av slutperioden.

När lagen möttes i Kumla för knappt en månad sedan, vann VH ganska komfortabelt med 4-2. Kan vi få be om en repris i eftermiddag? Trots att vi saknar fyra duktiga forwards (Marcus Schelin, Rasmus Schelin, Eric Johansson och Robin Ekström).
 
Som vanligt blir målvaktsmatchen oerhört viktig. Kumla har en av seriens absolut vassaste målisar i Tim Harrysson. I fjol stod 20-åringen, som har erfarenhet från flera juniorlandskamper, i Vita Hästen. Den här säsongen har han öppnat riktigt starkt. Höll ett extra öga på honom.
 
Annat av intresse i eftermiddag:
 • Ska Västervik studsa tillbaka efter den veka insatsen senast mot Tranås? I dag väntar Grästorp på bortais. Grästorp är förmodligen hela division 1-Sveriges formsvagaste lag. Eller vad sägs om noll poång och 1-26 i målskillnad på de fyra senaste matcherna?
 • Ska seriens poängtvåa, Fredrik Orrsten i Arboga, äntligen få spräcka sin målnolla? Killen har alltså svarat för noll mål men däremot hela 21 målgivande passningar hittills.
 • Ska Skövde bli första laget att besegra Vita Hästen? Seriefinal i BIllingehov i dag.
 • Derbymatch mellan Tranås och Mjölby. Tranås är stekheta för tillfället och utmanar verkligen om en av Allettanplatserna.
 
.
 
 
.

Skador, lite VIK, kronhjortsfilé och Jehovas Vittnen

Jonathan Ericsson i Vita Hästen och Jhonas Enroth i Huddinge. Näste NHL-stjärna i division 1 verkar kunna bli Nicklas Grossman, som är på väg till Åkers Hockey. Synd att vi inte har nån NHL-lockoutad Vimmerbygrabb.

 

Schelin, Schelin, Eric och Ekis. Nu fyra vassa forwards på skadelistan. Robin Ekströms röntgen visade lyckligtvis att inget var brutet eller trasigt, men det är ännu oklart hur det är med ledband etc. Riktigt ont har han i alla fall och lär nog bli borta ett tag.

 

Basketklubben Stockholm Eagles sparkar sin coach Milan Rondovic. Montenegrinen får gå ”på grund av språkförbistringar” och att han inte har kunnat kommunicera tillräckligt bra. Ny coach blir Marko Simonovic. Från Serbien…

 

Västervik-Tranås 0-3. Okej, Tranås verkar vara inne i ett stim! Men bara 14 skott på mål under tre perioder från hemmalaget? Det är ju ungefär vad Jojje och Hedblad brukar skicka iväg i sitt första byte. Vad hände?

 

Kan nån berätta för mig vad själva poängen är med att ”live-twittra” resultat från Elitserien och Allsvenskan? De som bryr sig får det snabbare, mer tillförlitligt och mer levande från minst 100 andra källor.

Apropå Västerviks IK, så har de idag gjort klart med en ersättare för backen Johan Andersson (i fjol i Vimmerby), som la ner säsongen redan innan den hann börja och drog till Norge istället. Det är IK Oskarshamns J20-back, Erik Gustafsson, som ansluter. Erik var i fjol utlånad från IKO till VIK under en kortare period.


Fildelarna på PirateBay dömdes att betala närmare 50 miljoner i skadestånd till skivbranschen för att ha kopierat musik. Klottrarare i Örerbro dömdes att betala drygt 150 000 kronor i skadestånd till den drabbade fastighetsägaren. Skadeståndet till killen som rånades, lämnades att dö på tunnelbanespåret och fick foten mosad av tåget, stannade däremot på omkring 5 000 riksdaler för sveda och värk. Allvarligt talat, lagstiftare? Hur tänkte ni där?

 

Nu är det visst livsfarligt med energidrycker igen. För att lyckas med bedriften att bli allvarligt koffeinförgiftad behöver man få i sig cirka 10 gram koffein, vilket motsvarar ungefär 200 koppar kaffe i hyfsat rask takt. I en burk energidryck finns koffein motsvarande det som EN kopp kaffe innehåller. Så man lär nog stryka med av vattenförgiftning eller till och med drunkning långt dessförinnan.

 

En son på Rookie i Hultsfred och en på Halloweenfest. Då passar föräldrarna på att smita iväg till Brygghuset. Är redan sjukt sugen på den kryddstekta kronhjortsfilén med västerbottenkrokett.

 

Apropå Halloween, så hörde jag att medlemmarna i Jehovas Vittnen inte firar det. De gillar förmodligen inte konstigt klädda främlingar som knackar på ens dörr och sedan tränger sig in?

 

 

.


Och så här tycker experterna

Några länkar till Peking-sidor (med något undantag), som skriver om matchen mellan VH och VH:

 

http://www.vitahasten.se/news.asp?teamID=2078&newsID=262612

http://www.dragskott.blogspot.se/

http://afterice.se/2012/october/13e-raka-vinsten-fixad.html#comment

http://www.nt.se/sport/

http://www.folkbladet.se/sport/

 

 

.


Spaak nöjd med lagets insats

”Med tanke på hur vi agerade i hemmamatchen mot Hästen, så borde vi ha varit betydligt mer på tårna i kväll. Under de första 15 minuterna var vi inte alls bra. Vi blev alldeles för långa i laget.

Bortsett från det så tycker jag att det var en riktigt bra division 1-match mellan två bra lag. Trots underläge visade vi bra tåga och glöd. Vi kämpade och slet trots att vi var kort om folk under matchen.

I den tredje perioden var det många trötta ben och många trötta hjärnor. Vi fick slita hårt på, samma spelare i både boxplay och i powerplay.

Tyvärr tappade vi därför grundspelet i slutet av matchen. De drog sig tillbaka och vi fick lite mer puck men trots det kunde de hålla undan ganska smärtfritt.

Jag tycker ändå att vi ska vara nöjda med vår insats. Jag är aldrig glad efter en förlust men i kväll är det inte långt borta.”

 

 

.


"Vimmerby är vår bästa motståndare hittills"

Pratade precis med Vita Hästens tränare Patrik Klüft. Han var riktigt nöjd med sitt lags prestation mot Vimmerby:

 

"Jag är väldigt glad över vår insats i kväll. Den första perioden gör vi det riktigt bra och borde kanske haft ledning med ytterligare något mål.


Efter vårt 2-0-mål i inledningen av den andra perioden blir Vimmerby mycket mer aggressivt. Jag får känslan av att de då förstår allvaret. Helt plötsligt är de mycket bättre och hetare, medan vi faller tillbaka.

 

I den tredje perioden pressar de oss i inledningen, sedan tycker jag att vi kontrollerar matchen.

 

Vimmerby är utan tvekan vår bästa motstånde hittills. De har ett jäkligt bra lag. I långa stunder presterar vi vårt bästa spel för den här säsongen och det behövdes verkligen. Det här är det närmaste som vi har varit den insats jag verkligen vill se oss göra.”

 

.


Uddamålsförlust borta mot Vita Hästen

Vimmerby Hockey förlorade kvällens bortamatch mot seriesuveränen Vita Hästen med 2-1.
 
De två första perioderna kan du läsa om i blogginläggen här nedan. Den tredje perioden inledde Vimmerby klart bäst. Under de fyra första minuterna snurrade man friskt i Hästens zon, men dock utan att skapa de där rikitg vassa chanserna.

Laget fick därefter även chansen i numerärt överläge, men VH.s power play var verkligen bedrövligt denna kväll. Istället var det Vita Hästen som skapade tre, fyra jättechanser under matchen, då Vimmerby var en man mer. Så även under detta pp.

Efter VH:s power play gick matchen ner i tempo. Vita Hästen kontrollerade händelserna ganska bra. VH var uddlöst och kom allt mer sällan i offensiva framfarter. Henrik Tång drog på sig en hakningsutvisning med tre minuter kvar och då kändes matchen körd. Visserligen skapade Vimmerby ett par halvlägen under den sista minuten, då Brattenberger hade lämnat kassen, men det kändes aldrig riktigt stekhett.

Sammantaget får man ändå säga att Vita Hästens seger var rättvis. man förfogar över ett komplett lag, med en riktigt högklassig formation (Alengård, Nylander och grabbarna).
 
Just nämnde Emil Alengård var matchens klart bäste spelare. Måste säga att han har haft en enorm utveckling från i Mjölby i fjol. I Vimmerby glänste målvakten Calle Brattenberger. Riktigt bra betyg även till Jakob Karlsson, Björn Jonasson, Jim Nordh, Andreas Rundgren och Henrik Tång.
 
Man är ju ofta grymt besviken efter en förlust, men jag har ändå svårt att vara det i kväll. Vita Hästen är ett ruskigt bra lag med division 1-mått mätt och Vimmerby stod upp bra emot dem. Utan att vara allt för partisk, så tror jag ändå att det var seriens två bästa lag som spelade i Himmelstalundshallen i kväll. Om det sedan stämmer lär vi ju få se...
 
 
.

Hästen fortfarande i ledning med ett mål

Fyra och en halv period tog det av säsongens matcher lagen emellan innan Vimmerby spräckte nollan mot Vita Hästen. En knapp kvart in i den andra perioden satte Jim Nordh 1-2.
 
Men vi backar tillbaka till början av den andra perioden, som Vita Hästen inledde bäst. Efter fyra minuter satte Peter Nylander 2-0 och återigen var Calle Brattenberger i VH-målet helt chanslös.
 
10 minuter senare var det dags för VH:s reduceringsmål. Och det var snyggt värre. En Hästen-forward gick bort sig i anfallszon och Emil Wahlberg snodde pucken. Han drog en lång passning till Jakob Karlsson, som i sin tur frispelade Jim Nordh mitt i anfallszonen. Jim höll i pucken, och höll i, och höll i, innan han skickade upp den i nättaket.

Efter målet hade Vimmerby en riktigt bra period och förutom i ett numerärt underläge, var det VH som skapade mest. Markus Modigs brände ett jätteläge, då han missade pucken sopren med målvakten, och i slutsekunderna var det fullständig kalabalik framför hemmamålet, men 2-1 stod sig perioden ut.

Fortfarande inget att säga om Hästens ledning. Laget känns lite tyngre och lite vassare. Dock ljuger skottstatistken 36-15 (18-7, 18-8) rejält, då många av hemmalagets skott kommer från kanterna och man lägger nästan allt - både möjligt och omöjligt - på mål. Dessutom gör Calle Brattenberger det riktigt bra i VH-kassen.

Nu kör vi snart igång den sista perioden.
 
 
.

1-0 till Hästen efter första perioden

Efter en händelserik första öperiod leder Vita Hästen mot Vimmerby med 1-0. Emil Alengård satte ledningsmålet efter en kvarts spel, på passning av Jonathan Eriksson och Peter Nylander.
Målet kom strax efter Vimmerby hade blivit fulltaligt och inte hunnit hitta positionerna, efter att ha dragit på sig ett lagstraff för för många spelare på banan - i numerärt överläge...

VH:s power play var sannerligen inget av föreingens bättre genom historien. Först släppte man till ett ett-mot-två-läge, där puckens dansade på Brattens mållinje. När Vimmerby sedan vände på spelet hade man ingen koll på bytet, utan anföll med sex man.

De första tio minuterna var det mycket ställningskrig. Spelet var ganska oorganiserat och böljade en hel del fram och tillbaka, utan attd et skapades några vassa chanser.
Den andra halvan var helt olik den första. Högt tempo, snabba spelvändningar och gott om chanser åt båda hållen. Dock inte orättvist att Hästen leder, då de har känts hetare framför mål.
 
.

Hästen storfavoriter hos oddssättarna

Vita Hästen är storfavoriter hos spelbolagen inför kvällens match. Här ser du ett urval av de odds som erbjuds:
 
  1 X 2
BetRedKings 1,22 7,40 5,90
Betsafe 1,22 7,45 5,40
Jetbull 1,22 7,40 5,90
Ladbrokes 1,25 7,50 5,50
Bet-At-Home 1,20 7,50 6,00
Betsson 1,24 7,50 5,45
Expekt 1,23 7,50 6,00
NordicBet 1,20 7,70 6,00
Unibet 1,23 7,60 6,00
Svenska Spel 1,20 4,20 5,50
 
 
.

Smått och gott inför Vita Hästen-Vimmerby

I hemmamatchen mot Vita Hästen tidigare i höstas, visade Norrköpingslaget upp ett oerhört stabilt spel och manövrerade ut Vimmerby med 4-0. Effektivt framåt och robust bakåt. Under den första perioden av matchen var Vimmerby i stort sett överkört. Sedan dess har det ju hänt lite. Vita Hästen har gått som tåget och har bland annat fått in Detroit-proffset Jonathan Eriksson i truppen - om än tillfälligt. I kväll, när lagen möts i Norrköping, är det Jonthes tredje och sista match med gänget. För den här gången i alla fall.

 

Räkna dock med ett revanschsuget Vimmerby i kväll.

- Det första perioden hemma mot Hästen var inte bra. Vi spelade alldeles för naivt. Vi kom ut och var på tok för barnsliga i vårt agerande. Sedan blev det bättre, men det gäller att ha saker och ting på rätt ställe, säger VH-tränaren Anders Spaak.

 

Efter den lite halvknackiga inledande rundans nio omgångar (fyra retliga uddamålsförluster samt nederlaget mot Vita Hästen), har Vimmerby nu börjat röra på sig. Den andra rundans första tre matcher (Grästorp, Arboga och Skövde) har resulterat i nio poäng och 21-4 i målskillnad.

 

I laget saknas i kväll fortfarande kusinerna Schelin och Eric Johansson (samtliga skadade). Anders Spaak mönstrar därför exakt samma formationer som besegrade Skövde med 5-2 i söndags, vilket även innebär att det blir Calle Brattenberger som vaktar målet.

 

Har samlat ihop lite Norrköpingslänkar där det skrivs inför kvällens möte. Både Norrköpings Tidningar och Folkbladet kör förhands, på Hästens hemsida intervjuas tränare Klüft, forumtråden på Hästen Fanz sida börjar fyllas och på Vita Hästens webb-tv kan du se och höra Gustav Gardells funderingar.

 

En hel del Vimmerbyfans kommer bege sig till Norrköping i kväll. Du som inte har möjlighet att följa matchen på plats i Himmelstalundshallen, kan se den live via nätet. 89 riksdaler kostar det och här köper du matchkoden.

 

.


SIK:s hemsida: "Tung förlust mot skickligt Vimmerby"

Håll till godo med det fylliga och välskrivna referatet om kvällens match på Skövde IK:s hemsida. Du hittar det här.
 

En helt annan sak. 21 av 29 mål i E-serien denna kväll belönades med dubbelassists. Det måste ha varit sjukt vackert och hejdundrandes klapp-klapp-spel i Kumla, Tranås, Vimmerby och Arboga.

 

 

.


Stabil seger för Vimmerby Hockey

5-2 mot Skövde imponerar (Skövde reducerade med minuten kvar av matchen), sedan Markus Modigs och Oscar Karlsson dödade matchen med varsitt mål i den tredje perioden. Framför allt är det skönt att VH återigen är effektivt. Fem mål på 27 skott är utmärkt. I kväll ska man ha värderat lägena offensivt och svarat för en riktigt stabil defensiv insats och släppte knappt till en enda chans bakåt.

 

21-4 i den "andra rundans" tre inledande matcher mot Grästorp, Arboga och Skövde (10-1, 6-1 och 5-2). Vimmerby Hockey har börjat röra på sig. Men nu är det tuffa matcher framöver...

 

Idel säkra segrar i E-serien i kväll. Västervik fortsätter att imponera och vann borta mot Kumla med 5-2 (Hedblad 2+1 och Georgsson 1+2). Tranås mosade Mariestad hemma med 8-2 och Arboga hade lekstuga hemma mot jumbon Mjölby (seger med 5-0).

 

Tre assists för Fredrik Orrsten i Arbogas segermatch och nu har han sammanlagt 0+20 på tolv matcher. Måste vara nån slags rekord?

 

I och med kvällens resultat är det nu vråljämnt runt Allettanstrecket. Efter serieledande Vita Hästen (35 poäng) följer Skövde (26), Västervik (23) Mariestad (22) och Vimmerby (21).

 

"Förmodligen säsongens stabilaste insats på hemmais", tyckte sonen. Jag kanske ska hålla mig från hallen lite oftare.

 

Macke Modigs 5-1-mål sägs ha varit ett av årets mål. Mönsteranfall och sedan upp i krysset.

 

Alexander Anderson, Simon Dahl, Calle Brattenberger, Oscar Karlsson och VH Ultras bäst i Vimmerby i kväll.

 

 

.


Sen reducering av Skövde i andra perioden

Vimmerby Hockey leder den viktiga matchen mot serietvåan Skövde med 3-1 inför den sista perioden. Matchbilden är sig lik. Bra hockey men inte så mycket chanser. Dock känns VH snäppet bättre, inte minst försvarsmässigt, och leder matchen rättvist.

 

3-0 kom med två och en halv minut kvar av den andra perioden. Återigen var det stekhete Simon Dahl som nätade (lysande i förra matchen samt tvåmålsskytt och bäst hittills ikväll). Dahl bröt in från högerkanten och lyckades få in pucken.

 

Halvminuten efter målet blev det bråk. VH-målvakten Calle Brattenberger hade pucken och åkte på ett rejält rapp över handsken. Henrik Tång och Adam Rundqvist plockade bort varsin motståndare, en situation som resulterade i två tvåminutare per lag (dock ingen utvisning för slashingen på Bratten). Kvittningar och fortsatt spel fem mot fem men 20 sekunder senare var det dags igen, då VH:s Christopher Lundqvist drog på sig två minuter för en boarding.
Skövde, som lyckades med sina ambitioner att bryta matchmönstret, fick utdelning och efter 38.33 kom reduceringen till 3-1 i numerärt överläge. Ett backskott tog på ett ben och hoppade in. Lite slumpartat med psykologiskt viktigt och matchen lever fortfarande.

 

Skotten 17-18 (7-10, 10-8) efter två perioder.

 

 

.


VH-ledning efter en bra första period

Vimmerby leder hemmamatchen mot Skövde med 2-0 efter den första perioden. Det har varit en tempostark och sevärd period mellan två bra lag.
Adam Rundqvist gjorde 1-0 efter en drygt kvart. I ett två-mot-ett-läge tog han avslut själv och hängde upp pucken i nättaket. En dryg minut senare var det dags igen, då Simon Dahl jobbade in 2-0. Målet föregicks av hård VH-press och ett par brända jättelägen tidigare i samma byte.
 
 
.

SIK-tränaren: "Vi åker ner för att ta tre poäng"

Däckad i feber, halsont och skit. Bara att glömma hockey live för min del i dag. Känns bisarrt att tvingas följa på swehockey bara ett par hundra meter från ishallen.
 
Grymt viktig match mot Skövde. Drabbningen borta mot dem för nån månad sedan (förlust med 6-5 efter mål i slutminuterna) var precis så jämn som siffrorna visar.
- Vimmerby hade bra offensiv och bra fart genom mittzonen så det gäller för oss idag att ha stabilt försvar, snabba omställningar och hög fart. Såklart blir det tufft, men vi åker ner för att ta tre poäng, säger SIK-tränaren Fredrik Ljunggren till Skövde Nyheter inför matchen.

 

I onsdags vann Skövde mot Grästorp med 3-0 och det var första gången den här säsongen som laget höll nollan.
- Försvarsspelet mot Grästorp var jättebra även om vi kanske kunde gjort ytterligare något mål framåt, säger Fredrik Ljunggren.
Skövde mönstrar samma lag som senast. I Vimmerby saknas fortfarande kusinerna Schelin, som är skadade.

 

Återkommer väl kanske i kväll med nån tränarkommentar plus sonens ögonvittnesskildring.

 

Nu sängen, te, panodil och ljudbok...

 

.


En lååååång förhands inför VH-Skövde

Per-Erik Odh har skrivit ytterligare en lååååååång, innehållsrik och spännande förhandsartikel på Skövde IK:s hemsida. Nu handlar det om Vimmerby-Skövde, som spelas i Vimmerby Ishall i mogon, söndag (nedsläpp kl 16.00). Varför ska man blogga själv när man kan länka till sådana här romaner? Du hittar artikeln här.
 
 
.

Så säkra som tre poäng kan bli

Två duktiga målvakter och två förlåtande målramar höll nere siffrorna i kvällens match i Vimmerby ishall. Sett till alla de brända frilägen, bjudningar och träffar i trävirket, som matchen innehöll, hade ett resultat likt 11-4 kanske varit mer rättvisande än de 6-1 (1-1, 2-0, 3-0) som det nu blev.
 
Vimmerby var klassen bättre än Arboga och vann till slut både enkelt och rättvist. Sett till den kapacitet lagen besitter är det en gåta hur VH kunde förlora bortamötet mot Arboga. Dock duger det inte att bli övermodiga, som många av spelarna var i den första perioden och stundtals även i den andra perioden. Med lite oflyt hade det kunnat straffa sig hårt.
 
Kul att se Simon Dahl, som gjorde sin klart bästa match i VH-tröjan. Nyförvärvet från Tingsryd var rapp, visade stundtals prov på sin fina teknik och framför allt jobbade han stenhårt. Här har VH ett rejält sparkapital. Inte minst den dagen han dessutom börjar gå ännu rakare på mål och börjar använda sitt vassa skott oftare.
 
Nästan ännu roligare var det att se Andreas Rundgren, som verkligen tog chansen när han väl fick den. Rapp som tusan, otroligt jobbig att möta och intensiv framför mål. Blir svårt för Spaak att plocka bort honom framöver. Även Rundgrens kedjepolare Rasse Davidsson och Petrus Olivestam ska ha beröm för sin andra halva av matchen.

Vimmerby saknade i kväll kusinerna Schelin, som båda är skadade. Borta var också förkylde backbjässen Henrik Tång samt målvakten Robin Andersson.
 
Hade Arboga ett enda skott på mål, som inte avlossades från formationen Orrsten, Kovalonok och Holm? Den kedjan är ruskigt vass, men i övrigt är laget ganska uddlöst. Bakåt finns det också en hel del i övrigt att önska - om man bortser från mycket täte målvakten Viktor Gunnarsson.
 
Efter ett snyggt pass från Simon Dahl fick äntligen Pierre Gustavsson hänga en kasse den här kvällen. Med tanke på ett missat friläge och en straff, som han drog två meter utanför, hade han nog drömt mardrömmar annars.
 
Skövde på söndag. Därefter väntar Hästen, Kumla, Västervik och Tranås. Ingen överdrift att påstå att serien är inne i ett hyfsat viktigt skede.
 
Plus 20 i målskillnad. Inget vi ska överdriva betydelsen av. Men visst känns det ändå nästan som att ha en extra poäng?
 
Kumla stal en poäng borta mot Mariestad - dock ännu en Bois-seger i sudden/på straffar. Hästen hade stora problem med Tranås hemma (låg under med 0-2) men redde ändå ut det. Jonthe Erikssons enda notering i premiärmatchens protokoll var en utvisning. Mjölby var på väg ikapp Västervik men hemmalaget vann till slut. Skövde hade bara ledningen med ett mål mot Grästorp inför den sista perioden, men gjorde sedan två till. Det känns som att årets E-serie är klart jämnare än i fjol.
 
Att kedjan med Jim Nordh, Robin Ekström och Jakob Karlsson levererar, börjar man bli van vid. De bar laget i kväll  och Jim Nordh gjorde hattrick (nu delad femma på listan över E-seriens bästa målgörare med sina sju mål).

Grämer mig fortfarande över att fyra av våra fem nollpoängare är uddamålsförluster, och att tre av dessa avgjordes genom att vi släppte in mål i slutminuterna. Då ska vi ju vara som starkast!
 
Den andra rundan av serien är två omgångar gammal. Och redan ligger vi plus tre poäng jämfört med hur det såg ut efter två omgångar av den första rundan. Nu kör vi!
 
 
.

Kampen kring Allettanstrecket går vidare

Ganska intensivt på jobbfronten just nu, därför är det mer än lovligt dåligt med uppdateringar här.
 
Well, två timmar till nästa hemmamatch. Arboga väntar och gissa om killarna är revanschsugna efter den snöpliga bortaförlusten i den andra omgången? Schelinarna tveksamma till spel, annars är det starkast möjliga lag.
 
Flera andra intressanta matcher i kväll. Jumbon Mjölby har pressat topplagen Skövde och Mariestad in i slutsekunderna i de två senaste omgångarna. I kväll väntar starka Västervik på bortaplan. Ska man kunna skrälla igen? I VIK debuterar det amerikanska målvaktsförvärvet Reid Ellingson.
 
Vita Hästen tar emot Tranås i en prestigefylld match, där NHL-proffset Jonathan Eriksson gör debut för pållarna. Grästorp har slickat såren efter storförlusten mot Vimmerby och åker till Skövde för en tuff bortamatch, medan Mariestad och Kumla möts i ett svårförutsägbart möte.
 
Har på känn att det kan täta till sig ytterligare kring Allettanstrecket i kväll.
 
.

GIK-tränaren efter 1-10: "Vårt bästa offensiva spel i år"

Jag ska inte tjata så mycket mer om gårdagens 10-1-seger mot Grästorp, men jag läste just en intervju med Grästorps tränare Anders Lundström på GIK:s hemsida.
 
Nog för att tränare och supportrar brukar ha olika syn på spelade matcher, men frågan är om inte gårdagens match slår någon form av rekord?
 
Jag såg inte matchen, så jag har inte en aning om vem som har rätt. Matchen slutade dock 1-10, men om jag förstår det rätt så menar Lundström att Grästorp mycket väl kunde ha haft ledningen efter två perioder, då man bland annat hade spelat sitt "bästa offensiva spel i år" och även "med mycket tålamod". Och det kanske stämmer? Bara ni som var där och såg matchen vet.
 
Du kan läsa referatet och intervjun här.
 
 
.

67:an landets elfte effektivaste division 1-spelare

Vi kör väl vidare med lite statistik när vi ändå håller på. Vem är egentligen effektivast av landets division 1-spelare? Med andra ord: Vem behöver minst antal skott på sig för att hänga pucken? Siffrorna i högerkolumnen anger hur många procent av de skott som spelaren har skjutit på mål, som verkligen går in i detsamma. Av statistiken kan man egentligen bara dra följande slutsats: Antingen har de norra serierna de mest effektiva anfallarna eller så har de landets minst effektiva försvar. För att komma med i listan måste man ha spelat minst åtta mathcher (fem vad gäller A-serien):
 
1   Olof Mårs Björklöven 42,86
2   Fredrik Hetta Östersund 37,50
3   Niklas Zetterström Sundsvall 36,67
4   Victor Enmalm Visby 35,71
5   Fredrik Blomqvist Vallentuna 33,33
6   Mathias Franzén Sundsvall 32,14
7   Jarno Pikkarainen Surahammar 32,14
8   Christoffer Forssén Teg 30,77
9   Daniel Doucet Olofström 30,00
10   Felix Maegaard-Scheel Olofström 29,63
11   Emil Georgsson Västervik 28,57
12   Daniel Olsson Piteå 28,57
13   Alexander Kovalonok Arboga 27,78
14   Jesper Samuelsson Vita Hästen 27,27
15   Oliver Lindholm Valbo 27,27
 
Effektivast i Vimmerby är Björn Jonasson, som gör mål på 19,44% av sina skott på mål (Marcus Schelin ligger på hela 31,25 % men har "bara" spelat sju matcher).
 
 
.

Rundqvist och Modigs i topp

Efter tio spelade omgångar har Adam Rundqvist och Markus Modigs bäst plus/minus-statistik av VH-spelarna. Så här ser topp tio av den interna "ligan" ut:
 
1 Adam Rundqvist 13-5   +8
2 Markus Modigs 12-4   +8
3 Henrik Tång 11-4   +7
4 Robin Ekström 11-4   +7
5 Björn Jonasson 12-6   +6
6 Emil Wahlberg 11-5   +6
7 Tobias Jonsson 11-7   +4
8 Oskar Carlsson 10-6   +4
9 Jacob Isaksson 5-1   +4
10 Jakob Karlsson 6-3   +3
 
Alla de fem första placerar sig därmed topp 20 totalt i division 1E. Rundqvist åtta och Jonasson på 20:e plats. Leder den listan gör Vita Hästens forward Jimmy Andersson med +14. Han har varit inne på 15 mål framåt men bara ett bakåt.
 
 
.

"Vi var bra med i de två första perioderna"

Elva omgångar och sist i tabellen. Då fick det vara nog. I dag meddelande Karlskrona HK:s sportchef, Carl-Johan Höök, att klubbens tränarduo Tomas Kempe och Oskar Andersson fått foten med omedelbar verkan. Eller så sa han inte ordagrant, utan det var visst nåt om att ”klubben beslutat att avbryta samarbetet med…osv.”

Ny duo i båset blir Team Manager Tobbe Karlsson och … just det - Carl-Johan Höök. Denna lösning är dock inte långsiktig, utan klubben söker ny tränare. En inte allt för vågad gissning är väl att det blir Janne Karlsson, som fick kicken från Växjö i går, som framöver kommer att pendla de dryga tio milen från hemmet till Karlskrona.

 

Grästorps tränare, Anders Lundström, tycker så här i dagens NLT efter 1-10 mot Vimmerby.

”…vi var bra med i de två första perioderna. Vimmerby fick dock lite för enkla mål.

Känner ni igen resonemanget? Efter Vimmerbys 10-3 i premiären, sa Lundström så här:

”Vimmerby var kanske värda att vinna men inte med de här siffrorna. Vi hade många chanser, men fick inte pucken i mål. Jag är lite irriterad över att vi ger bort matchen så tidigt. Vi bjuder på alldeles för mycket...

20-4 efter två ganska jämna matcher, alltså. Grymt grabbar!

 

VH-fostrade centern Eric Karlsson, som i år spelar i division 2-laget Gislaveds SK (i IK Oskarshamns J20 i fjol), har inlett säsongen lysande. Hela åtta poäng (5+3) på de tre första matcherna från 19-åringen och i gårdagens segermatch hemma mot Jonstorp (7-5) var Eric, som då svarade för två mål och två målgivande passningar, isens kung. Gislaved ligger tvåa efter Sölvesborg i division 2 södra B.

 

.


Dragskott.nu om division 1 E

John Wikberg på dragskott.nu gör ett efterlängtat inlägg om division E. Du hittar det här.
 
.

GIK verkar passa Vimmerby ganska hyfsat

Inför eftermiddagens match mot Grästorp (som hade tre segrar och en snöplig uddamålsförlust på de fyra senast spelade matcherna) skrev jag ”…räkna inte med några 10-3, som vi slog Grästorp med hemma i premiären”. Grästorps back Carl Holmberg avgav ju samma löfte: ”…i dag kan jag lova att det inte blir 10-3 iaf”. Och se så rätt vi hade. Det blev 10-1 istället.

 

På säsongens tio första matcher har Vimmerby sammanlagt gjort 41 mål. 20 av dem har kommit mot Grästorp. Detta var för övrigt tredje matchen i rad som Vimmerby gjorde tvåsiffrigt på Grästorp.

 

Björn Jonasson 3+1 och Marcus Modigs 2+2. Kan vi hoppas att målskyttet släpper på allvar nu?

 

Två nya assists av Arbogas Fredrik Orrsten hemma mot Västervik. Sammanlagt har han gjort 17 målgivande passningar den här säsongen. Och noll mål. Rekord?

I Västervik (som vann med 6-2) gjorde ex VH-spelaren Jonas Ström fyra assists. Heed och Casselstrand två mål vardera.

 

Tranås tog en stark seger hemma mot Skövde (3-2) och hakar på i kampen om Allettanplatserna.

 

I söndags släppte bottenlaget Mjölby in förlustmålet mot Skövde med en sekund kvar av matchen. I dag fick man tillbaka lite av den tappade poängen, då man kvitterade till 3-3 mot Mariestad med 24 sekunder kvar. Bois vann dock sedan i over time.

 

Det var inte bara Mariestad av topplagen som hade det tufft i kväll. Vita Hästen kom undan med andan i halsgropen, då man slog Kumla borta med 2-1.

 

Kollar just nu livesändningen på redbullstratos.com från Felix Baumgartners rymdhopp från 3,6 mils höjd. En del människor måste ha helt innehållslösa liv, eftersom de behöver sådana grejor för att få kickar. Men det är en ganska cool PR-grej...

 

Baumgartners omtalade hopp från Turning Torso härom året, känns just nu ganska fjuttigt. Som att kliva ner på golvet från sista trappsteget ungefär.

 

Avslutningsvis, den gode GIK-backen Carl Holmberg på twitter i kväll:

"Vi får köpa speglar till omklädningsrummet och sätta upp så får alla ställa sig och kolla lite i dom, / pinsamt!!!" 

 

.


Lite smått och gott inför eftermiddagen...

Otroligt viktig match i dag. Och räkna inte med några 10-3, som vi slog Grästorp med hemma i premiären. Efter en bedrövlig inledning har GIK lyft sig flera klasser och parkerar nu som åtta med nio inspelade poäng. 3-1-segern hemma mot Tranås i söndags imponerar.

 

Så EU är alltså världsalltets allra största fredsfrämjare? Tycker faktiskt att det känns oerhört fräscht och hoppingivande att ”vi” fick Nobelpriset i år. Då vet man nämligen att det verkligen finns chans för vem som helst att få det i framtiden. Ser redan fram emot nästa års tillkännagivande. Al-Qaida, kanske?

 

Grästorps backklippa Carl Holmberg på twitter i dag:

”Vimmerby hemma, i dag kan jag lova att det inte blir 10-3 iaf, / krigarmunderingpå.NU!!!”

 

Rubrik på sid 328 på SVT Text i morse:

”Hattrick av Schelin”

Repris i eftermiddag, tack? Skiter i om det blir Rasmus eller Marcus som gör det.

 

Var det bara jag som inte hade den blekaste aning om att nummerupplysning via sms till Telias 118 118 kostar 43 spänn sedan den 1 oktober? Men allvar? 43 kronor?

 

Aktivister tar sig över ett staket och gömmer sig ett dygn på ett tak bara för att visa hur sårbara de svenska kärnkraftverken är. Ehhh… och hur mycket skada kunde de ha gjort därifrån? Människor i det skyddsområdet där de var, är ungefär lika farliga för kärnkraftverket, som jag är när jag tänder ytterlampan här hemma. Sedan kröp mesarna fram när de blev hungriga och kalla. Det enda som bevisades är hur enkelt ett patrask med rättshaverister kan kosta samhället miljontals kronor, som väl rimligtvis borde kunnat användas till något bättre.

Den ”superbilliga nummerupplysningen” hos 118 800 kostar ”bara” 15 pickadoller för ett sms. Rena reapriset.

 

Nästan ännu mer irriterande att se folk som i efterhand demonstrerar och visar sina sympatier för pajaserna inne på kärnkraftverkens områden.

 

Oddsen från ett urval av spelbolagen till eftermiddagens match mellan Grästorp och Vimmerby:

  1 X 2
Bet-At-Home 3.50 5.50 1.50
Bet365 3.90 5.25 1.50
Ladbrokes 4.50 5.50 1.40
NordicBet 3.55 5.50 1.50
OffsideBet 3.83 5.28 1.49
Unibet 3.60 5.50 1.50
Expekt 3.65 5.50 1.52
Svenska Spel 3.30 3.50 1.50
Betsson 3.60 5.50 1.50
Betsafe 3.55 5.45 1.49
Betway 3.80 5.25 1.50
 
 
.
 

Publikligan efter en tredjedel av serien

En tredjedel av division 1-serierna är nu spelade och publikstatistiken, sett över landets samtliga division 1-lag, ser ut enligt följande (topp 10 samt övriga i vår E-serie):
 
1   Björklöven 2702
2   Vita Hästen 2018
3   Skövde 1299
4   Kallinge 1128
5   Vimmerby 1056
6   Mörrum 1042
7   Halmstad 1001
8   Kristianstad 934
9   Olofström 924
10   Nyköping 876
       
    Mariestad 806
    Västervik 630
    Tranås 574
    Grästorp 457
    Mjölby 407
    Arboga 244
    Kumla 165
 
 
.

Peter Nylander till Hästen. Brorsan också på väg?

I dag presenterade Vita Hästen värvningen av hockeyveteranen Peter Nylander. Nylander är ytterst välmeriterad med drygt 350 elitseriematcher och två säsonger i KHL, men det är några år sedan. De två senaste säsongerna har 36-åringen spelat ytterst sparsamt i bland annat svenska division 1 samt i Norge, Tjeckien och England. Den här säsongen har han ännu inte spelat någonting, men har tränat ihop med Huddinges division 1-lag.
 
Vita Hästen sägs också föra diskussioner med den ännu mer meriterade brorsan Michael Nylander, 40 år, med närmare 1500 matcher på elitnivå (NHL, Elitserien, landslaget, Finland, Ryssland, Schweiz m.m.)
 
Vore ju onekligen lite coolt om vi får möta en femma där tre av spelarna är Jonathan Eriksson samt bröderna Nylander, i matchen om ett par veckor.
 
 
.

Västervik förstärker med amerikansk målvakt

Sedan målvaktsförvärvet från Rögle, Kevin Lindskoug, rev kontraktet och drog till USA, har Danne Stolt och de övriga i Västervik IK:s sportgrupp arbetat hårt på att hitta en ny uttalad förstekeeper. Arbetet har nu gett resultat och i dag landar han i Sverige. Senare i eftermiddag rullar han in i Västervik och kommer då också presenteras officiell. Kan säga att det handlar om en spännande och välmeriterad ung man från "over there". Namn på den nye keepern överlåter jag till VIK att berätta.

.

VIK:s Ulvbane: Vi har slagit lagen vi bör slå

Jag älskar friska och kaxiga uttalanden. Eller vad tycker ni om det som VIK-backen Tobias Ulvbane sa till Västerviks Tidningen efter 7-3-förlusten mot Vita Hästen i dag, när han skulle sammanfatta den första tredjedelen av serien? Nån VH-supporter som går igång på detta:
 
"Det har varit okej hittills. Vi har slagit lagen vi bör slå. Men för att komma till Allettan bör vi slå även de tippade topplagen".
 
Yeah!
 
.

Fråga Lundh om en analys...

Mariestads tränare Staffan Lundh ger sin analys av kvällens match på Mareistad BOIS hemsida. Läs den här.
 
 
.

Vad är det med den där 56:e minuten?

Mot Västervik kunde jag faktiskt acceptera det sena 1-2-målet och förlusten. Det var ändå en match som stod och vägde och som det kunde ha gått hur som helst i. Men att vi loosar kvällens match mot Mariestad känns helt osannolikt. Den första perioden var hyfsat jämn men sedan var det i stort sett spel mot ett mål, eller åtminstone spel i en zon.

 

Förutom fladderpucken som letade sig in från blå linjen med mindre än fyra minuter kvar (Jacob Isaksson satt utvisad sedan han vräkte pucken över sargen), hade Mariestad absolut ingenting under de båda sista perioderna. INGENTING! Vimmerby hade mycket puck och många kanonlägen men offensivt är laget förvånansvärt uddlöst. Min äldste son har tjatat hela säsongen om att det saknas målskyttar i det här laget. Och fan vet? Vi har massor med utmärkta framspelare, men sedan är det stopp.

 

Samtidigt ska man berömma Mariestads målvakt Jonas Westerlund. Har var enormt bra i kväll och gav verkligen svar på tal på den kritik som har riktats från de egna fansen mot honom och måliskollegan Odehag. Han gjorde två helt galna räddningar i den första perioden, då VH-forwards hade vidöppet mål. Även i den tredje perioden agerade han rena rama väggen. Oerhört tät, placeringssäker och släppte inte heller många returer.

Mariestad spelade med en sjukt tät defensiv och visade (åtminstone i den första perioden) prov på skolbokens styrspel modell 1A, då Vimmerby gång efter annan fångades upp i uppspelsfasen. I den tredje perioden gick gästerna på knäna och som hemmasupporter var det oerhört frustrerande att se hur svårt VH hade att utnyttja de lägen man ändå spelade sig fram till.

 

Det börjar bli lite tröttsamt med uddmåalsförluster. Fyra stycken har det blivit på de första nio matcherna. Ännu mer tröttsamt är det med uddamålsförluster, där det avgörande målet kommer i den 56:e matchminuten. Eller vad sägs om följande tre öden:

Skövde-VH 6-5 (avgörande målet efter 55.06)

VH-Västervik 1-2 (avgörande målet efter 55:25)

VH-Mariestad 1-2 (avgörande målet efter 55:44)

Och vi som ska vara som bäst i slutet av matcherna? 

 

45-24 i skott (34-16 i de båda sista perioderna) – och då måste ändå hälften av Mariestads skott på mål i de båda sista perioderna ha varit undanrensningar, som inte gick till icing. Att Vimmerby styr spelet, vinner skotten stort men förlorar matchen, är något som vi tyvärr tvingat vänja oss vid. Jag har oerhört svårt att sätta fingret på vad det beror på. Kan nån hjälpa mig?

 

 

.


Inside från omklädningsrummet

En dryg halvtimme kvar innan tigrarna från Vimmerby ska ta emot oxarna från Mariestad. Kom över Spaaks taktiktavla inför kvällen:
 
 
 
 
.

Förkylt för Mariestad inför kvällens toppmatch

Det har varit lite krassligt i Mariestads trupp inför den viktiga matchen i Vimmerby ishall i kväll. Poängmaskinen Johan Persson, målvakten Daniel Odehag, centern Alexander Collberg och duktige backen Carl Odelius har samtliga varit febersjuka i början av veckan och fick avstå träning. Samtliga ska dock försöka spela i dag.
 
I övrigt har förhandssnacket i Mariestad mest handlat om de egna supportrarnas kritik mot lagets båda målvakter (Daniel Odehag och Jonas Westerlund), vars insatser de tycker har varit för svaga. 
Enligt Mariestads Tidning har man, på supporterföreningen Oxarnas hemsida, bland annat kunnat läsa: "Vi måste ha bättre målvaktsspel", "Vad i helvete sysslar våra målvakter med?", "Bois måste värva in en riktig målvakt för det här håller inte" och "Ta upp en från J20 lika gärna istället för att spela med dessa två".
 
Att efterträda ikonen Pär Åkerström, som la plockhandsken på hyllan inför den här säsongen, har visat sig vara allt annat en enkelt. Men i dagens nummer av Mariestads Tidningen försvarar sig de båda målvakterna.
Jonas Westerlund: "Jag bryr mig inte om sånt. Jag var inte bra mot Hästen och släppte in några mål som jag borde ha tagit. Helt nöjd med säsongen kan jag inte vara. Men jag tycker inte att jag har gjort mig på något sätt.
Daniel Odehag (som fick kliva av matchen mot Hästen efetr att ha släppt in två mål under de första sju minuterna): "Jag blev förvånad när Staffan (tränaren Lundh) bytte ut mig. Får man en sådan start vill man så klart revanschera sig".
 
Mariestad har en imponerande offensiv spets, med spelare som Eddie Davidsson, Jonas Pontusson, Johan Persson och Rickard Palmberg. Men håll också ett öga på den store och puckskicklige forwarden Oscar Holst. 22-åringen, fostrad i Alvesta, gjorde förra säsongen ett 30-tal framträdanden i Trojas allsvenska lag och verkar ha tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen den här säsongen.
 
Klockan 19.00 är det nedsläpp i Vimmerby ishall. VH-seger, så är vi uppe på en Allettanplats när exakt en tredjedel av division 1-serien är spelad.
 
 
.

Corren om gårdagens match

Så här skriver Östgöta Correspondenten om gårdagens match mellan Mjölby och Vimmerby.
 
 
.

Lillebror tafsar Storebror i bakhasorna

En omgång kvar innan serien vänder. Och nu är Lillebror bara två poäng bakom Storebror i tabellen. Vi kanske inte helt ska ge upp än?

 

Åtta omgångar spelade och Fredrik Orrsten i Arboga står på 0+15. Assistkung? Eller målsumpare?

 

Alla världens division 1-matcher hamnar ju idag i skuggen av att Vita Hästen har värvat lockoutade Detroitbacken Jonathan Ericsson. Sjukt! Sjukt kul, framför allt! Det sägs att hans ersättningskrav var att Vita Hästen skulle skänka ett antal friplåtar till ett barnsjukhus. Sjukt stort! Så länge Jonthe lirar där är VH2 mitt andra favvolag bakom riktiga VH.

 

Mariestads Bois har fyra oavgjorda på åtta matcher. Svårslagna? Eller rädda att förlora? På onsdag möter vi dem i hemmahallen. Seger där och vi är uppe bland de fyra första. Förlust där – finns inte…

 

Vad tyckte då VH-tränaren Anders Spaak om 6-2 borta mot Mjölby i kväll?
”Jag är nöjd med vår insats, även om vi kanske borde ha klarat av att göra några fler mål. Visst finns det många detaljer att slipa på fortfarande men det ska vi ta framöver.

Starkt av Mariestad att ta poäng mot Hästen i kväll. De måste ha krigat riktigt bra. Kul också att de bevisar att alla lag kan ta poäng mot varandra.

För vår del känns det som vi har tagit ett kliv framåt de senaste omgångarna. Jag är inte ett dugg orolig, utan inser att vi måste ge det här laget tid. Det är många nya spelare i truppen och många saker som ska sitta. Men när det väl gör det, så kommer vi vara riktigt bra.”

 

.


Rundqvist: Skönt att det lossnade för oss

6-2 borta mot Mjölby och nio poäng av förstafemman - äntligen lossnade det. Efter att ha hört en hel del frågande röster från läktaren, har man förstått att det är många som har väntat på islossningen. Pratade med Adam Rundqvist i kväll, som själv stod för tre poäng (1+2):

"Egentligen var det nog bara två poäng, men jag fick en bonuspinne. Det var på tiden att det lossnade för oss. Jag tycker att vi har spelat ganska bra men det har låst sig lite i de avgörande lägena. Därför var det skönt att vi fick sätta några mål i kväll och att vi hade mycket spel i anfallszon.

Jag tycker att hela laget spelar bra. Stundtals släpper vi till en del ondöiga lägen, men det är inget konstigt med att man får dippar när man är så pass spelförande som vi var i dag. Jag tycker att vi kontrollerar matchen helt och egentligen borde ha gjort några mål till. Om jag ska vara snäll, så får jag väl säga att det var vi som gjorde Mjölby dåliga.

På det hela taget tycker jag att inledningen av sä'songen ändå har varit okej. Det är i några matcher som vi borde ha presterat bättre, men det är skönt att vi har de skitmatcherna bakom oss. Det finns en enorm potential i laget. Det tar ett tag att hitta spelet och formationerna och vi ska inte spela vår bästa hockey nu.

För min egen del trivs jag utmärkt i Vimmerby. Visst är det en omställning att komma från Allsvenskan till ettan och det tar ett tag att anpassa sig. Samtidigt är hockeyn i Vimmerby bra på alla sätt. Jag är bara positiv till allt runt omkring, inte minst att det är så mycket folk och kollar på oss och det stöd vi har från våra fans.

Nu tar vi sikte på nästa match. Seger mot Mariestad hemma på onsdag, så är vi helt plötsligt uppe på Allettanplats. Det går fort med trepoängssystemet."
 
 
.

Värdelöst när jobbet styr över ens fritid!

Ingen Mjölbyresa för mig idag, då en massa jobb tar överhand över fritiden. Inte bra!
 
Hoppas kunna återkomma sent i kväll med lite tjöt om matchen och kanske nån tränare eller spelare som berättar nåt klokt.
 
Nu väntar division fyra-fotboll med anteckningsblocket i handen. Tjoho!
 
Gör nu det ni ska i eftermiddag gubbs, så blir det nya poäng. Med andra ord: Ingen underskattning!
 
.

TAIF-tränaren: Vimmerby vinner rättvist

Fick ett snack med TAIF-tränaren Jonas Holmström efter matchen. Detta var vad han sa:

 

”Jag tycker att Vimmerby ägde den först halvan av matchen och att vi ägde den andra. Fram tills vi tog timeouten i mitten av den andra perioden hade vi inte gjort någonting av det vi bestämde innan matchen. Vimmerby är ett bra lag och på det hela taget tycker jag att de vinner rättvist.

 

Vi kom inte riktigt upp i den standard som vi borde kunna, men vi gav det ändå en chans i den tredje perioden. Vi gick ner på folk men blev kanske lite trötta i slutet. Vi hade ett par bra lägen men det hade väl inte varit helt rättvist om vi hade fått en kvittering där. Vimmerby försvarade sig bra och hade i ärlighetens namn också en hel del bra chanser i den tredje perioden, som de också brände.

 

Det var en härlig match att spela. Båda lagen hade ett underbart stöd, det var en skön inramning, bra domare och två lag som bjöd upp till fin hockey. Även om adrenalinet sprutade, så var det ändå disciplinerat från båda håll - om man bortser från det som hände efter slutsignalen.

 

Självklart är jag frustrerad över förlusten. Men vi måste dra lärdom av det som inte funkade i kväll och ta med oss det till kommande omgångar. I flera av de andra matcherna den här säsongen, som vi har förlorat snöpligt, har vi varit det bättre laget. I dag tycker jag inte att det är mycket att säga om. Jag är ändå glad att se att vi krigar och visar upp en bra attityd.

 

Jag är ju ny som tränare men har följt den här serien på nära avstånd under flera säsongen. Jag måste säga att lagen generellt är bättre i år än vad de har varit tidigare. Det gör också matcherna roligare och framför allt är det enklare att tända laget. Inte minst till en sådan här match. Av lagen vi har mött den här säsongen, tycker jag helt klart att Vita Hästen, Skövde och Vimmerby är de tre bästa. Men vi ska ge dessa tre en fajt. Det är 20 omgångar kvar.”

 

 

.


Bra med tre poäng även när spelet inte funkar

Bra att Vimmerby vinner med 3-2 mot Tranås inför 900 personer. Tänker främst då på de tre poängen. Ett stort problem dock att man dominerar totalt i två perioder (leder skotten med 32-15) men ändå inte lyckas avgöra – trots 3-0 och massor med chanser.

Likadant var det i den tredje perioden. VH gav TAIF:arna 3-2-målet, efter att ha skänkt bort pucken i egen zon, då man var helt ohotat.
TAIF var riktigt bra de första tio minuterna i avslutningsperioden. Därefter hade hemmalaget några chanser att avgöra, medan Tranås inte var riktigt nära att kvittera (förutom ett par studspuckar i slutminuten). Självklart måste man, som sagt, vara nöjd med tre pinnar, men med tanke på hur matchen såg ut så borde det ha avgjorts betydligt tidigare.

Mariestad slog Västervik med 4-2 i kväll. Det gör att VH nu ligger femma, fem poäng efter Mariestad, Skövde och Västervik med 20 omgångar kvar.

 

Individuell spelarkritik då? Tja, backarna Alexander Andersson och Henrik Tång var stabila som tusan. Dessutom gjorde Emil Wahlberg sin klart bästa match för säsongen. Detsamma gäller Adam Rundqvist. Framåt var Björn Jonasson, Robin Ekström, Jakob Karlsson och Jim Nordh bra. Plus också till hårdarbetande Schelinare, Eric Johansson och Petrus Olivestam. Det blev många... I Tranås var Micael Brancallion dominant.

 

På söndag åker vi till Mjölby och gör avståndet till Allettanplatsen till två poäng.

 

 

.


Äntligen game day! Igen!

Den ena stekheta matchen efter den andra. Knappt har vi landat efter bataljen mot Västervik innan det är dags att ta emot Tranås. Och vad har vi att vänta i kväll? För vem minns inte fjolårets holmgång?
 • Max Qvarnströms utmaning av Eric Johansson, som för hans del slutade i form av ett paket mitt på isen och med rejäla blessyrer i ansiktet.
 • Drygt 140 utvisningsminuter (68 för Vimmerby och 74 för Tranås).
 • Närmare 1000 personer på läktaren.
 • Överhettad stämning som medförde att nytt "polisbilsrekord" (totalt nio stycken) slogs i Vimmerby, vilket för övrigt var tre gånger så många som var i stan efter rånet mot Handelsbanken.
 
Till kvällens hemmamatch vaskar Spaaken om i formationerna. Bland annat får backarna Patrik Bengtsson och Jacob Isaksson kliva åt sidan. Alexander Andersson är åter i laget och bildar backpar tillsammans med Tobbe Jonsson. Dessutom tar Pelle Ström plats bredvid Oskar Carlsson i andraformationen.
Marcus Modigs kliver in i förstakedjan tillsammans med Robin Ekström och Adam Rundqvist, medan Simon Dahl kommer kampera ihop med kusinerna Schelin.
 
Tranås har öppnat serien starkt och ligger femma efter sex omgångar med sina åtta poäng. Men vid seger går VH förbi och inleder jakten på lagen ovanför Allettanstrecket.

Kan inte låta bli att visa er TAIF:s uppmaning till sina supportrar på klubbens hemsida: "Dags att mobilisera krafterna på allvar när vi åter igen ska inta Bullerbyn och visa vilket smålandslag som besitter historia, kultur och ettans bästa (?) bortafölje!"
Hmmm... Tror att både Ultras och Västerviks fans vill ha ett ord med i leken om detta.
 
 
.

Åhh, vad jag INTE ville skriva det här inlägget

Jag ville verkligen inte göra någon stor grej av det i går (även om känslan var enormt stark), utan nämnde det bara i förbifarten. Jag hoppades att jag såg fel. Och jag vill verkligen inte låta som någon dålig förlorare, för på det stora hela har jag inga invändningar mot VIK:s seger. Men i dag fick jag se en filmsekvens (tack till dig), tagen med en mobiltelefon från bortre ståplatsläktaren (???), då Västervik gör 2-1. Och det är verkligen en brutal interference, som Oskar Carlsson åker på i egen zon innan målet, och nu förstår jag varför han var skogstokig i sina uttalanden till lokaltidningen i dag. Oskar åker mot pucken i hitre tekningscirkeln och blir fullständigt rammad av en VIK-spelare, långt innan han har nått den.


Ja, jag vet att det inte är något att orda om nu. Det som retar mig mest är inte att domaren står helt felvänd och inte är i närheten av att se situationen. Man kan inte se allt och en domare är också en människa. Trots det gör han diving-tecken mot Oskar (ser ut som när man som litet barn försökte härma en kanin, du vet i den där barnvisan då man ska visa "skutt-skutt"), när VH-spelarna protesterar. Enbart i syfte att verka säker. DET retar mig, och hade gjort oavsett lag som hade drabbats av det. Tre enkla frågor i anslutning till detta:
1) Hur är det möjligt att bedöma det, då man inte ser situationen?

2) Varför inte ta en tvåa för diving då? Det finns inga alternativ! (Och nej, ingen avvaktande utvisning togs heller).
3) Varför inte ta hjälp av linjedomarna?
Jag är själv ingen domare, så därför undrar jag.

 

Nåväl, skitsamma, shit happens, serien är lång och solen går upp i morgon också.

Och apropå i morgon. Då är det dags för nästa holmgång. Tranås på hemmaplan.
Redan nu står nio polisbilar parkerade utanför ishallen (nytt rekord med en bil mer än i fjol). Pikébussarna kommer visst inte förrän fredag eftermiddag, sägs det.

Har snackat med några spelare i dag. Västerviksmatchen är redan glömd. Fullt fokus ligger nu på TAIF-kampen. Detsamma gäller VH Ultras. Två tuffa insatser på några ynka dagar har, märkligt nog, inte sugit musten ur dem. I morgon är det dags igen.

 

Nu är jag mest intresserad av att räkna kommentarerna, vars innebörd är "om du inte ville skriva det här inlägget, varför gjorde du det då" eller "var är bildbeviset"?

 

Under tiden passar jag på att skicka "a big Falu Sausage" till Johan Jönsson. Svälj, utan att tugga!

 

 

.


Nu är vi lillebror igen!

Självklart är man besviken över förlusten och på en del spelares insats. Men VIK var bra och det är egentligen inte mycket att älta. De gjorde två mål och vi ett. Så enkelt är det.

 

Nej, mer besviken är jag faktiskt på publiksiffran. Var nästan säker på fullsatt i kväll, men till det fattades närmare 500 pers. Visst är 1322 personer på division 1-hockey i Vimmerby en onsdagskväll i oktober kul och bra på alla sätt. Men ändå… Fast kanske är jag bara nostalgisk i överkant när jag minns hur det var på derbymatcherna mot Oskarshamn och Västervik när man var liten. Tycker att lite av den energin, hettan och innerligheten saknas nu.

 

IK Oskarshamn-Leksand i grannkommunen, SM-final i speedway sex mil åt andra hållet (och på tv), hundratals Champions League-matcher på tv och dessutom allsvensk hockey - samma dag. Utbudet var sannerligen mördande. Det kan också vara en förklaring till publiksiffran.

 

Ser att det sågas friskt i kommentarsfältet i kväll. Har full förståelse för mycket av det som skrivs, men betänk följande:

Vi har spelat sex av 27 omgångar. Vi har två segrar, tre uddamålsförluster samt torsk mot Vita Hästen. Dessutom är det "bara" fem poäng upp till Mariestad på Allettanplats. Dessutom är det ju vi som nu är lillebror i regionen igen. Det kanske passar oss bättre?

 

Apropå publiksiffror: 1227 i snitt efter tre matcher är i alla fall riktigt bra. Vi får glädjas åt det så länge. I division 1 har bara Björklöven (3028) ,Vita Hästen (1922), Skövde (1689), Halmstad (1448) och Mörrum (1268) högre snitt än så länge. Att vi kan räkna in en enkronasmatch och ett derby mot Västervik i vår statistik, bryr vi oss inte om just nu. Vi måste ju få ha något att glädjas åt fram till på fredag, då Tranås tydligen ska få sota för det som hände i kväll. Det har flera av killarna i laget redan lovat på twitter. Och jag litar blint på dem.

 

.


Inte vackert, men ack så effektivt. Grattis VIK!

Massor med kamp och kanske inte så vackert. Däremot var det väldigt effektivt. Framför allt från Västerviks sida. Laget imponerade med ett väldigt organiserat försvarsspel, där i stort sett alltid tre spelare låg på rätt sida och man gjorde det väldigt trångt i egen zon. VH:s chanser kom ofta då man stressade fram misstag från VIK:s backar. Individuellt finns det en del brister där, men kollektivt och rent taktiskt var försvarsspelet utmärkt.
 
Lagen hade varsin av de båda första perioderna i kvällens heta derby i Vimmerby ishall. Lagen gjorde också varsitt mål - båda två ganska slumpartade. Pierre Gustavsson tryckte in 1-0 redan i inledningen och Jonas Ström kvitterade med ett inte helt otagbart handledsskott från "slottet" i den andra perioden.
 
När Vimmerby sedan tryckte på och bland annat skapade tre frilägen under den tredje periodens första tio minuter, väntade hemmapubliken (drygt 1300 betalande) på ledningsmålet. Karl-Petter Petterssons målvaktsspel kanske ser aningen fladdrigt och ibland lite osäkert ut, men han är verkligen där pucken kommer och lämnar inte mycket returer i närspelet. Inte alls orättvist att han blev utsedd till VIK:s bäste spelare.

Det var sannerligen inget skönspel som vi bjöds på. Båda lagen prioriterade defensiven och var samtidigt uddlösa framåt. Däremot var det mycket kamp. I slutet av matchen var det egentligen inte någonting som talade för ett avgörande under full tid. Men det skulle komma. Med fyra och en halv minut kvar åkte VH-backen Oskar Carlsson på något som var väldigt misstänkt en interference i egen zon. VIK kunde sno åt sig pucken, som gick fram till Andreas Lind, som stod sopren framför Robin Andersson i VH-kassen. Distinkt satte han avgörande 2-1 rakt upp i nättaket. Därefter skapade VH ett par hyfsade lägen, men riktigt nära var det inte.

I Vimmerby var Oscar Karlsson, Jim Nordh och Martin Modigs de klart bästa. I VIK förtjänar, förutom målis Pettersson, också Niclas Heed och Andreas Lind bra betyg.

Bara att lyfta på hatten och gratulera VIK till ännu en stark seger. Laget bevisade ikväll verkligen att man är i toppen för att stanna. Kan egentligen inte säga att segern vare sig var rättvis eller orättvis. Det här var en svinjämn match, som kunde ha slutat precis hur som helst. För Vimmerby, som på papperet har några "lättare" matcher framför sig, gäller det att börja plocka trepoängare om inte lagen över Allettanstrecket ska kliva iväg.
 
.

Statistiken talar för Västervik

Det är fem år sedan det sist begav sig. Säsongen 2007-2008 spelade både Västervik och Vimmerby i division2 södra B. VIK sopade då hem seriesegern med 47 inspelade poäng på 27 omgångar (tvåpoängssystem). Tillsammans med Mjölby var man helt överlägset och laget tog till slut även klivet upp i ettan.

För Vimmerby gick det tyngre. Laget slutade sjua på 21 poäng och man förlorade också alla tre derbymatcherna mot Västervik (hemma med 2-6 och 2-3 och borta med 1-5). I Västervik hette målskyttarna på den tiden bland annat Emil Georgsson – och Robin Ekström… Namn som känns igen?

 

Rent statistiskt ser det inget vidare ut inför kvällen. Västervik har vunnit de fyra senaste tävlingsmatcherna lagen har spelat. Och det med den sammanlagda målskillnaden 20-7. Den senaste VH-segern kom onsdagen den 8 november 2006, då matchen i Vimmerby ishall slutade 5-1.

 

När lagen möttes senast (i 2-3-matchen i Vimmerby ishall onsdagen den 13 februari 2008) var det bara 574 personer och tittade på. Det enda jag kan lova inför kvällens holmgång är att det kommer bli betydligt fler åskådare än så.

 

.


Godmorgon derbydagen. Varmt välkommen!

Så smått börjar denna grå oktoberonsdag rassla igång. Och hos de kanske 1500-1800 personer, som kommer bevittna det stekheta - ja, näst intill vidbrända - derbyt i hockeyettan mellan Vimmerby och Västervik i kväll, så har tugget redan varit igång flera timmar.
 
Här är bara ett axplock av det som har snappats upp hittills denna morgon:
 

"Det ska bli kul. Det är alltid speciellt med derbymatcher. Det brukar oftast vara ett jäkla drag i hallen, men det var länge sedan som jag spelade ett derby där två så jämna lag möts."

VIK-forwarden Joachim Hedlad till VT.

 

"Passion, hjärta och smärta - tre ord som kommer avgöra ett stekhett derby nere i Småland ikväll."

Michael Rosell, f.d. VH-spelare, på twitter.

 

"Jag förväntar mig inte att bli hyllad, men heller inte att bli häcklad. Om de nu häcklar oss, så får de väl göra det. Det kommer i så fall bara att göra mig ännu mer taggad."

Joachim Hedblad om hur han och de f.d. VH-spelarna kommer att mottas av publiken

 

"Jag ska försöka ge dem ett varmt välkomnande. De ska få känna att de har lämnat Vimmerby för våra värsta rivaler."

VH-forwarden Eric Johansson till Vimmerby Tidning om att möta f.d lagkompisar som Georgsson, Hedblad och Ström.

 

"Hur het kommer inte matchen Vimmerby-Västervik vara i morgon? Nu skulle man haft Scott Youngs helikopter ute på gården..."

Jimmy Stålnacke, journalist på NSD (Norrländska Socialdemokraten), twittrar.

 

"Jag är inte som Emil Georgsson och går och filosoferar kring kommande matcher i flera dagar. Jag försöker se det här som vilken match som helst."

VH-forwarden Robin Ekström till VT om den upphausade matchen.

 

 

.


VIK-tränaren inför derbyt: Det blir en prövning!

Jag fick ett snack med Västerviks succétränare Mattias Karlin i kväll. Hans tankar inför onsdagens superderby mellan Vimmerby och VIK, gick så här:

 

”Poängmässigt måste jag självklart vara nöjd med säsongen så här långt. Men som tränare vill man ju prestera bra i alla matcher, och dessutom göra det i 60 minuter i varje match, och där finns det väl en del ytterligare att önska av oss. Vi somnar till ibland.

Till killarnas försvar ska man säga att det har varit ganska svårt i en del matcher. Vi har haft stora ledningar och känt att vi har varit bättre än motståndet och då är det inte lätt att prestera på topp. Trots det får vi ändå inte somna in och bli slöa i matcherna. Det kommer straffa sig mot bättre lag.

Mitt dryga år med Västervik har varit häftigt. Vi har haft jäkligt roligt ihop. I fjol vann vi tvåan och i år har vi som målsättning att vara med och slåss om en plats till Allettan. Vi plockade in många nya spelare till den här säsongen och det oroade mig lite grand. Självklart är det lättare att behålla ett helt lag, men vi har ändå kvar stommen från i fjol. De nya är riktigt bra spelare och har dessutom kommit in i gruppen och i staden på ett suveränt sätt. Alla spelare bor i stan och det underlättar en hel del för oss.

Som tränare har jag aldrig varit med om ett sådant derby som väntar i morgon. Jag har bara hört talas om den prestige och den laddning som omgärdar matcherna mellan VIK och Vimmerby. Jag var och kollade på matchen mellan Vimmerby och Vita Hästen i fredags och om vi bara kan få uppleva en stämning som är i närheten av den, så blir det kanon.

Fredagens match mot Hästen är den enda VH-match jag har sett i år. Jag har läst att Vimmerby har fått mycket kritik efter den, men jag tycker verkligen att det är orättvist. Vita Hästen gjorde det helvetes bra i den första perioden och hade även optimal utdelning. Jag håller absolut inte med om att Vimmerby var dåliga. Om Vita Hästen visar upp ett sådant spel under resten av säsongen, som de gjorde i den första perioden i Vimmerby, så kan jag lugnt säga att vi andra lag kommer få REJÄLA problem med dem.

Vimmerby har öppnat säsongen svagt, sägs det… Jag håller inte med. De har en enda plump och det är förlusten i Arboga. Men att dominera i Skövde men ändå få stryk med uddamålet samt att förlora mot Vita Hästen, är inte dåligt. De två matcherna är inga som man bara kliver in och vinner.

 

Det känns som att matchen i morgon kan bli en rejäl holmgång. Visst ska Vimmerby vara favoriter, de har hemmaplan och experterna tippar dem högt, men det kan bli en jämn fight. Kanske blir det en uddamålsseger åt endera hållet och att slumpen avgör till slut. Dessutom ska det bli skoj med en sådan inramning. Det kommer att bli en prövning för vårt unga lag. Många spelare har inte upplevt en sådan match tidigare. Alla reagerar olika på det – vissa växer och andra tar det som en börda.

Trots vår fina säsongsöppning ändrar vi inte vår målsättning. Vi har sagt att vi ska vara med och med och fajtas om en plats till Allettan. Vita Hästen känns givna, sedan är vi sex lag som slåss om de resterande tre platserna – vi, Vimmerby, Skövde, Mariestad, Kumla och Tranås. Det är många bra lag i den här serien. Jag har ju tränat lag i både division 1B och division 1C och helt klart hade alla dessa sju bästa lagen i vår serie varit absoluta topplag i de båda serierna.

Vi kommer till spel med i stort sett ordinarie lag. Simon Casselstrand är tillbaka efter sin skada. Däremot spelar inte Fredrik Asplund, eftersom han är sjuk. VH-bekantingen Johan Andersson ligger efter med träning och är ännu inte redo för att spela match.”

 

 

.


Vimmerby – Västervik 5-4 (e straffar)

En inte helt vetenskaplig undersökning, bland ett antal inte helt statistiskt riktigt utvalda personer, utgör underlag för följande profetia inför morgondagens derbymatch:

 

Urskog vs. Tjust Skärgård 0-1

VIF vs. VFF 1-1

Hälsocentral vs. Sjukhus 1-2

VIBK vs. WIBK 1-3

Astrid Lindgrens Värld vs. Garpedansberget 2-3

Hjeltes Ferarrisamling vs. Hjorteds Mopedmuseum 3-3

Nossen vs. Lysingsbadet 3-4

Monte Carlo vs. Morella 4-4

 

Overtime:

Vimmerby Tidning vs. Västerviks Tidningen (mållös förlängning)

 

Avgörande straff:

Tiger vs. Haj 5-4

 

 

.


Nu börjar vi uppsnacket inför derbyfesten

I fredags spelades säsongens näst häftigaste match i Vimmerby ishall – enkronasmatchen mot serieledande Vita Hästen. Men inget slår det som väntar i morgon: det så hett efterlängtade derbyt mot Västervik.

 

Vi har sugit färdigt på segerkaramellen från bortamatchen mot Kumla i förrgår. Nu börjar vi så smått uppladdningen inför morgondagen.

 

Svenska Spel har släppt sitt odds och Vimmerby är satta som favoriter mot serietrean från grannkommunen. Vimmerby-Västervik 1,75 – 3,40, 2,60.

 

Och på fredag är det en ny urhäftig hemmamatch - prestigemötet mot Tranås. För vem minns inte fjolårets överhettade holmgång? Vilken hockeyvecka vi har framför oss!

 

 

.


RSS 2.0