Sargat Kumla siktar på Allettan

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Kumla.

 

KUMLA HC BLACK BULLS:

 

”Målsättningen med den här säsongen är att göra allt lite bättre och att det leder till allettan.”

Han siktar högt inför den kommande säsongen, Kumlas nye tränare, Fredrik Johnsson (tidigare assisterande tränare för Mariestad BoIS och nu senast en av de ansvariga för BoIS J18). Frågan är om hans optimism inte är lite väl i överkant?

Laget har tappat en handfull tunga pjäser plus att backlånen från Örebro och Karlskoga (David Berg och Mattias Nilsson) försvinner. Vassa trion Erik Planeby, Robin Gustafsson och Sebastian Harrysson har inte heller signerat nytt kontrakt ännu, även om de båda förstnämnda tränar med laget och har funnits med på isen i träningsmatcherna.

 

Burväktare Tim Harrysson har självklart en nyckelroll i laget. Som back up har han hemvändande 19-åringen Marcus Born.

Visserligen är inte Kumla klart med sitt lagbygge, men att bara ha två målvakter och tretton utespelare under kontrakt så här nära inpå seriestart känns vågat. Visserligen kan säkert Planeby och Robin Gustavsson snart räknas in i de kontrakterades skara och det meddelas att ytterligare ”ett par” spelare ska in. Ändå känns truppen väldigt tunn och framför allt ytterst sårbar för eventuella skador.

 

Rutinerade forwarden Andreas Jensen sägs vara tillbaka i gammalt gott slag efter en trasslig fjolårssäsong. Och det kan behövas, för offensivt var Kumla ganska blekt redan i fjol. Lägg därtill att den lämnande trion Patrik Ström, Kim Tallberg och Simon Hermansson mycket väl är kapabla att producera 100 poäng tillsammans i division 1.

Det innebär alltså att i dagsläget är fjolårets 2:a, 3:a, 4:a, 5:a och 6:a i den interna skytteligan inte kontrakterade (klart att MINST tre lämnar), och samtidigt har man enbart fyllt på forwardssidan med Morajunioren Viktor Lennartsson.

Visserligen provspelar Motalas Viktor Ringberg och Arbogas Sebastian Sandin med Kumla nu. Absolut inget ont om dem, men de är långt ifrån att täcka upp för de som förvsinner/kan komma att försvinna.

 

I och med att Kumla ligger så pass långt efter med lagbygget är man ytterst svårbedömt. Men än så länge pekar väl ingenting på något annat än att laget får slåss i botten – inte minst med tanke på att många av de övriga lagens trupper ser bättre ut nu än vad de gjorde förra säsongen.

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Eric Persson, b (Rögle), Joakim Arnmark, b (Hammarby), Patrik Ström, f (Borås), Kim Tallberg, f (Troja-Ljungby), Simon Hermansson, f (Lindlöven).

Nyförvärv: Marcus Born, mv (Valley Jr Warriors), Manrik Warman, b (Linköping J20), Christopher Larsson, b (Mariestad), Viktor Lennartsson, f (Mora).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 6 backar, 7 forwards/centrar.

 

Medelålder: 23 år.

Medellängd: 182 cm.

Medelvikt: 84 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 3

Backar: 2

Forwards/centrar: 2

Rutin: 2


Totalt: 9

 

Träningsmatcher: Surahammar-Kumla 3-6, Kumla-Surahammar 6-3, Kumla-Grästorp 3-1 (Reebok CCM Cup i Mariestad).

 

I fjol: 7:a i division 1 E, 3:a i div 1 E Fortsättning

 

Tips: 9:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. .....................................

6. .....................................

7. Grästorp

8. .....................................

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Mariestad...

 

 

.


"En bra träningsmatch mellan två bra lag"

Vimmerby Hockey förlorade kvällens träningsmatch borta mot Nybro Vikings med 3-2 (0-1, 1-0, 2-1). Skott 29-19 (9-7, 11-7, 9-5)
 
Petrus Olivestam gav VH ledningen redan efter drygt fyra minuters spel. Därefter pressade VH tillbaka hemmalaget rejält, men närmare än en träff i undersidan av ribban kom man inte. VH:s 1-0-ledning efter den första perioden var fullt rättvis och till och med i underkant.
 
I den andra perioden kom Nybro ut som ett nytt lag och jämnade ut spelet. Med 48 sekunder kvar av perioden kvitterade man också till 1-1 i spel 6 mot 4 (avvaktande utvisning för VH). Fullt rättvist efter två perioder.
 
11:47 in i den avslutande perioden kunde Vikings stjärnvärvning, Johan Persson, lägga in pucken i öppen kasse. VH-backen Tobbe Jonsson kvitterade sedan efter 13:15 men bara sju sekunder senare avgjorde Nybro matchen. De 302 åskådarna fick sedan se hemmalaget kontrollera tillställningen. VH hade visserligen ett ypperligt läge att kvittera med 30 sekunde kvar av matchen, men trasslade till det i avslutet.
 
 
Trots förlusten var VH:s tränare Tomas Sandlin ganska nöjd med vad han fick se:
 
"Det här var verkligen en bra träningsmatch mellan två bra lag. Bra spel, högt tempo och många kampsituationer. Självklart är det aldrig kul att förlora men så här på försäsongen måste man skatta prestationen högre än resultatet.
 
Under de första tio minuterna käkade vi upp dem totalt. Sedan får de tre raka powerplay i slutet av den första perioden, kravlar sig på så sätt upp ur gropen och får med sig momentum in i mittperioden.
 
Till skillnad mot den andra matchen mot Visby under vår träningsvecka där (seger i den första med 3-2 men förlust i den andra med 5-0) så spelar vi ikväll bra försvarsspel. Vi klarar verkligen av att anpassa oss till situationerna som uppstår. De saker vi hade problem med då har vi pratat mycket om och tränat mycket på, och nu gjorde vi verkligen inte den typen av misstag. Vi har jobbat med forechecking, backspel och styrspel - och det märktes. Visst skulle man kunna önska sig mer av vårt anfallsspel men det tar vi till veckan, så det kommer bli mycket bättre.
 
Det här vara  bara vår tredje träningsmatch och man ska ha i åtanke att vi har mött två mycket bra lag. Om man bortser från den andra Visbymatchen, då både kroppar och huvuden var vädligt trötta efter 16 träningspass och två matcher på sju dagar, så skapar vi många chanser. Och om man skapar chanser så kommer också målen till slut. Nu har vi fått upp tempot och ska bara anpassa tekniken till det höga tempot också. När vi har gjort det så kommer det här bli jättebra. Att vi bara ha gjort fyra mål på tre matcher är absolut ingenting som oroar mig.
 
Jag är nöjd med hur lagbygget ser ut. Vi har sju backar och när vi kommer in i tävlingssäsong ska de som är hetast spela. Hur mycket spel det blir för sjundebacken då, vet vi inte. Om man ser till forwardssidan och den spelstil vi har, så kommer vi köra hårt på fyra kedjor."
 
I Vimmerby saknades i kväll målvakten Calle Brattenberger och anfallaren Björn Jonasson, som båda ligger nedbäddade i sjuksängen. Följande lag mönstrades:
 
Mv:
Robin Andersson
 
Förstafemman:
Oskar Carlsson - Henrik Tång
Rasmus Davidsson - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg
 
Andrafemman:
Tobias Jonsson - Emil Wahlberg
Simon Dahl - Adam Rundqvist - Markus Modigs

Tredjefemman:
Tobias Ternelius - Jacob Isaksson
Sebastian Nilsson - Robin Olsen Syversen - Jesper Karlsson
 
Fjärdefemman:
Pelle Ström - "Rullande"
Petrus Olivestam - Robin Ekström - Andreas Rundgren
 
 
Noterbart i övrigt i kväll:
  • Åkers värvar Södertäljes lagkapten Tony Lagerström. Ruskigt bra sajning!
  • Vita Hästen slog Västervik med 6-4 i en träningsmatch.
  • Spaaks Kiruna slog Kalix borta med 6-2.
 
.

Träningsmatch mot Nybro i kväll

Mycket intressant som händer i kväll. Nybro-Vimmerby Hockey, Vita Hästen-Västervik och så individuella SM-finalen i spiddväj på tv. Bland annat... Men jag ska försöka få tag på vår tränare Tomas Sandlin efter träningsfajten mot Vikings och förhoppningsvis kunna lägga ut några rader om matchen.


.

Svensson-effekten lyfter Grästorp

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under de kommande tio dagarna, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället. G kommer efter F i alfabetet, så därför är det i dag dags för Grästorp.

 

GRÄSTORPS IK:

 

Grästorp var det lag som släppte in överlägset flest mål i E-serien i fjol (181 st på de 42 matcherna i grund- och fortsättningsserien). Och hur har man då resonerat till den här säsongen? Jo, utan tvekan att anfall är bästa försvar. För trots att en av seriens stabilaste försvarsspelare, bjässen Carl Holmberg, försvinner till Västervik och trots att rutinerade Robin Lindberg varvar ner, så är det i frontlinjerna man fyller på istället. Visst är Virserumsbekantingen Jacob Bertilsson (senast i Tranås), Trollhättans Tobias Långerud samt Kungälvs Marcus Johansson tre kapabla backar, men jag har svårt att se dem fylla tomrummet efter Holmberg och Lindberg. Därför verkar det bli genom att förlägga spelet till motståndarnas försvarszon, som Grästorp ska freda sitt eget mål.

 

För de offensiva värvningarna imponerar nämligen desto mer. Carl-Johan Svenssons återkomst efter sina år i Oskarshamn och Vita Hästen, är nog den enskilt mest betydande spelarvärvningen i hela serien. Den reslige rightarens röda Grästorpshjärta är stort som en ocean och han kommer betyda oerhört mycket för laget – även poängmässigt, då han som vanligt lär snitta en bra bit över en poäng per match. Återvänder, efter ett år i Hudiksvall, gör också sylvasse radarpartnern från förr, Jonas Lönn. Även här snackar vi både rutin och poängproduktion i massor. Ska bli oerhört intressant att se Grästorps gamla fruktade lina med C-J Svensson, Lönn och Roman Bilek återförenas. Kanske kan detta vara exakt vad den sympatiske tjecken, som har ett par tyngre säsonger bakom sig, behöver.

 

Nu stannar inte de offensiva värvningarna där. Det ska även bli spännande att se om Markus Twillman äntligen kan slå igenom i division 1 (Vänersborgskaptenen snittade över två poäng per match i division 2 i fjol), hur duktige Alfred Sjöman utvecklas och om den lille tekniske Skövde-produkten Filip Molin tar chansen nu när han äntligen kommer få den.

 

Trots en aningen tunn och bräcklig målvaktsbesättning tror jag att Svensson-effekten kommer lyfta GIK rejält den här säsongen. Kanske inte ända fram till en play off-plats, men Grästorp kommer alldeles säkert vara ett av lagen som är med och slåss om det. Fjolårets katastrofsäsong ska inte behöva vara i närheten av att upprepas.

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Carl Holmberg, b (Västervik), Emil Andersson, f (klubb ej klar), Niklas Bunnstedt, f (klubb ej klar), Viktor Jörnevik, c (Mariestad), Robin Lindberg, b (Sala).

 

Nyförvärv: Tobias Långerud, b (Trollhättan), Markus Twillman, f (Vänersborg), Carl-Johan Svensson, f (Vita Hästen), Jonas Lönn, f (Hudiksvall), Marcus Evertsson, mv (Björklöven), Jacob Bertilsson, b (Tranås), Alfred Sjöman, f (Kungälv), Filip Molin, f (Skövde), Marcus Johansson, b (Kungälv).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 9 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 22 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 80 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 2

Backar: 2

Forwards/centrar: 4

Rutin: 2


Totalt: 10

 

Träningsmatcher: Växjö Lakers J20-Grästorp 3-2 (e str), Nittorp-Grästorp 5-3, Grästorp-Växjö Lakers J20 5-4, Grästorp-Kungälv 4-1, Borås-Grästorp 2-3, Grästorp-Borås 2-1.

 

I fjol: 9:a i division 1 E, 6:a i division 1 E Fortsättningsserien, 1:a i Kvalgrupp E till division 1.

 

Tips: 7:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. .....................................

6. .....................................

7. Grästorp

8. .....................................

9. .....................................

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi lite närmare på Kumla…

 

 

.


Alex klar för Huddinge

Efter tre framgångsrika säsonger i Vimmerby Hockey fick den omtyckte backbjässen Alexander Andersson inte nytt kontrakt med klubben. Häromdagen sajnade han istället med Huddinge, klubben han kom till Vimmerby från. Det berättade farsan Nisse Andersson när jag pratade med honom i går.
 
TigerTeve kan du nu se en intervju med VH-snipern Björn Jonasson, som har höga mål inför den kommande säsongen.
 
På tal om Huddinge, så fick de se sig besegrad av vår seriekollega Vita Hästen i en svängig träningsmatch häromdagen. 4-6 blev slutresultatet, sedan VH-fostrade Rickard Carlsson svarat för två av Huddinges mål.
 
 
.

Forshaga första laget till rakning

Forshaga IF, Grästorps IK, Kumla HC Black Bulls, Mariestad BoIS HC, Mjölby HC, Skövde IK, Tranås AIF, Vimmerby HC, Västerviks IK, HC Vita Hästen. Där har du lagen i division 1 E uppradade i bokstavsordning.

 

Det är också i den ordningen jag tänkte syna lagen här på bloggen - oerhört subjektivt, förmodligen väldigt olikt så som du ser på det och säkert med en hel del insmygda fakta- och stavfel. Men det får du leva med!

 

Ett lag per dag under de kommande tio dagarna, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället. Nu kör vi!

 

FORSHAGA IF:

 

Efter stor dramatik lyckades Forshaga, som är mest känt för sin överdrivet bra ungdomsverksamhet, klara oavgjort borta mot Arboga i kvalseriens sista omgång i våras och därmed ta klivet upp i ettan (första Värmlandslaget i ettan på tre år). Men det här är en nedrlagstippad nykomling som säkerligen kommer få det svårt. Visserligen har värmlänningarna fått behålla kompisduon Wennerström/Wall (båda tidigare i bland annat Asplöven), men att åka åttor och vinna med tvåsiffrigt i var och varannan match i Värmlandstvåan tillhör det förgångna. Nu är det tuffa matcher från första till sista omgången som gäller för förre storspelaren Peter Nordströms mannar.

 

Det faktum att Marcus Nilsson (55 poäng) varvar ner i Munkfors (dit Andreas ”Sälen” Svensson, som lägger skridskorna på hyllan, återvänder för att bli tränare) samt att skyttekungen Daniel Donborn (57 poäng) och Robert Ewen (53 poäng) inte har kritat på någon förlängning, är blytungt. Bara i den här trion försvinner alltså 165 division 2-poäng från i fjol samt inte minst massor med rutin (tillsammans har de gjort närmare 350 division 1-matcher i karriären).

 

Defensivt har Forshaga fått behålla sin stomme och kompletterat med bland annat Sunnes Robin Broberg, defensive bjässen Conrad Vikström från Grums samt Marcus Berntsson från Huddinges J20. Men räcker detta för division 1? Ytterst tveksamt! Dels är det en ganska orutinerad backbesättning man ställer på benen men framför allt förvånar det att man väljer att mönstra så många utpräglat offensiva backar nu när man tar klivet upp i seriestegen.

 

Målvaktssidan är den som ser mest spännande ut i Forshaga, med tre egna produkter kontrakterade. Här finns bland annat 19-årige David Söderberg, som var rena skräcken för motståndarna i kvalet till ettan i våras. Dessutom återvänder duktige Mariestads-keepern Jonas Westerlund till moderklubben.

 

När division 1-kontraktet var i hamn i våras sa man från Forshaga-håll att lönebudgeten inte skulle ökas till kommande säsong, jämfört med hur den var i tvåan i fjol. Och det är ett löfte som man med all sannolikhet håller. Man satsar ungt och företrädelsevis på spelare från trakten som vill utvecklas i klubben. Man ska inte underskatta ett lag och dess spelare bara för att de kommer från division 2 – det vet ju vi i Vimmerby. Trots allt nosade Forshaga Grästorp i hasorna i kvalserien och man lyckades även slå ut Arboga, så kvalitet fanns det redan i fjol.

Problemet är dock att säsongens trupp på papperet ser svagare ut än vad den gjorde i fjol – trots att mer än halva truppen är ny, så här krävs det att många spelare överraskar och överpresterar för att man inte ska undvika en fajt i absoluta botten. Peter Nordström ser dock annorlunda på saken:

”Vi kommer ha det billigaste laget i division 1, inget snack. Men det betyder inte att vi kommer ha det sämsta laget. Målsättningen kommer vara att ta en plats i Allettan”, sa han i en intervju med Värmlands Folkblad tidigare i år.

 

Eftersom jag inte äger någon hatt att äta upp, så kan jag inte avge det löftet. Annars hade jag nog varit benägen att göra det om Nordström och hans mannar kommer att greja en Allettanplats. Men vad gäller Forshaga har jag gärna fel. Med tanke på föreningens ungdomsverksamhet vore det väldigt kul om a-laget kunde hålla god division 1-nivå.

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Marcus Nilsson, f (Munkfors), Robert Ewen, f (klubb ej klar), Daniel Donborn, f (klubb ej klar).

Nyförvärv: Robin Broberg, b (Sunne), Jimmy Hellström, b/f (Köping), Emil Bihorac, f (Hanhals), Eric Byström Johansson, f (Färjestad J20), Philip Karlsson, c (Arboga), Conrad Vikström, b (Grums), Jonas Westerlund, mv (Mariestad), Marcus Simonsson, c (Grums), Kimmy Skogland, f (Mjölby), Marcus Berntsson, b (Huddinge J20), Charlie Hellström, f (Örebro J20).

Truppens status (klara): 3 målvakter, 9 backar, 15 forwards/centrar.

Medelålder: 22 år

Medellängd: 183 cm.

Medelvikt: 85 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 3

Backar: 2

Forwards/centrar: 2

Rutin: 1

Totalt: 8

 

Träningsmatcher: Åker/Strängnäs-Forshaga 7-3, Borlänge-Forshaga 4-2, Forshaga-Kungälv 7-2.

 

I fjol: 1:a i division 2 Västra B, 2:a i Kvalgrupp E till division 1.

 

Tips: 10:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva ranking:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. .....................................

6. .....................................

7. .....................................

8. .....................................

9. .....................................

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi lite närmare på Grästorp...

 

 

.


I morgon börjar nedräkningen

Seriestarten närmar sig med stormsteg!
 
I morgon inleder er (ganska länge sovande) favoritblogg sin ytterst subjektiva genomgång av lagen i division 1 E. Hur är läget i laget, nyförvärv, spelarförluster, (in)kompetenta tränare, plattmatcher på försäsongen, stjärnvärvningar som inte kommer leverera etc?
 
Vi kör lagen i bokstavsordning och placerar in dem där vi tror att de kommer hamna i tabellen. Du som har koll på alfabetet har då redan räknat ut att morgondagens lag till rakning är nykomlingen Forshaga.
 
ALLA som jag har stött på tippar dem tvärsist i tabellen. Men är verkligen Peter Nordströms killar så dåliga? Nja... Facit får du i morgon?
 
 
.

Ternelius: "Vimmerby lever upp till sina rykten"

I dag gjorde Vimmerby Hockey klart med den utpräglat defensive backen Tobias Ternelius, som kommer från franska Reims (läs mer på www.vimmerbyhockey.se), och som har provspelat med VH de senaste två veckorna. Snackade just med Ternelius och ungefär så här gick hans tankar kring övergången:

 

”Det känns skönt att det äntligen är klart. Jag kom i kontakt med Vimmerby för några veckor sedan och sedan dess har det egentligen inte varit något snack om något annat än att det är här jag vill spela. Det kändes intressant redan från början och nu har det löst sig på alla plan.

 

Vi har bara haft ett par veckor på is och Vimmerby lever verkligen upp till de rykten som man har. Det går självklart inte att dra några större växlar efter så här kort tid och så här få träningar, men visst är väldigt många händer och fötter berikade med väldigt många goda egenskaper här.

 

Vi har bara spelat två träningsmatcher (båda mot Visby). Den första var väl okej (seger 3-2), men under den andra matchen (förlust 0-5) märktes det, efter 16 träningspass på sju dagar, att det var många trötta ben. Och framför allt många trötta huvuden.

 

Jag vet inte jättemycket om E-serien. Visst känner jag igen en del lag och vet att serien håller hög klass, så det ska bli jättekul att spela här.

Jag har ju varit utomland en period men i grund och botten är jag nog samma spelare. I Frankrike är det ett helt annat spel än här, inte alls så uppstyrt och strukturerat. Men jag är en systemspelare, som vill ha ordning och reda runt omkring mig, så det här känns kanon. 

 

Det känns också bra att komma till en tränare som man känner – et välbekant ansikte och en ledare som man vet vad han vill. Jag och Tomas (Sandlin) har kamperat ihop i Björklöven, så visst hade han en ganska stor del i att jag hamnade här i Vimmerby."

 

 

.


Arbetet med att ta hand om talangerna måste börja NU!

Det räckte inte ända fram för Vimmerby Hockeys U15 i Nordic Youth Trophy, som avslutades i i Värmland igår. Efter att ha missat gruppseger och därmed också finalmatch med ett ynka mål, väntade Frölunda i bronsmatchen (totalt deltog trettio av nordens bästa lag). VH hade ledningen med 4-3 ända in i matchens slutminuter, då Frölunda kvitterade. Holmgången gick till förlängning, där Frölunda skickade in segerpucken redan efter 30 sekunder. Riktigt snöpligt förstås, men jösses vilken insats killarna har gjort.

 

Lika bra gick det inte för topptippade seriekollegan Vita Hästens a-lag, när de spelade säsongens första träningsmatch i går. Storpisk borta mot Västervik med 5-1 och tränare Pelle Hånbergs korta kommentar efter matchen gick inte att missuppfattas: ”Det enda positiva med den här matchen är att precis allting kan bli bättre”.

 

Återväxten och kvaliteten inom vissa av Vimmerby Hockeys årskullar är nästan häpnadsväckande. I U15, för att ta ett exempel, ser man många likheter med den kull som VH-profilen Niclas Oskarsson drillade och fostrade för 10-15 år sedan. Det är de som i dag utgör stommen i Vimmerbys framgångsrika division 1-lag och varifrån det idag finns spelare som spelar i Elitserien. Föreningen har nu en delikat uppgift i att ta hand om och vidareutveckla våra framgångsrika ungdomar - helst i egen regi. Och det är ett arbete som måste planeras och börja arbetas med nu!

 

Västerviks IK spelade visserligen sin tredje (eller om det är fjärde träningsmatch - EDIT: ber om ursäkt för att ha visat upp usel koll genom att inte veta att det blott var VIK:s andra träningsmatch) och just träningsmatcher är i slutändan inte värda ett skit. Men att slå Hästen med 5-1 och dessutom ha fem ordinarie spelare borta (bland annat en av seriens mest kompletta centrar, Emil Georgsson) imponerar. Defensivt ska det tydligen också ha sett riktigt stabilt ut. Ska bli spännande att följa Lindh/Stolts lagbygge den här säsongen.

 

Vimmerby Hockeys nye tränare, Tomas Sandlin, var inte allt för nedslagen efter 5-0 förlusten mot Visby-Roma i går, när han pratade med Vimmerby Tidning:

”Vissa killar har haft 16 träningspass på sju dagar, så det är klart att det är lite segt. Det var sega ben och grabbarna var mentalt trötta, men visar ändå upp en jäkla moral. Jag tycker att det ser bra ut. Jag har fått de svar jag har velat ha. Det var ingen 5-0-match direkt”.

 

Avdelningen kontraproduktivitet, som inte har nåt med hockey att göra: Sossen Veronika Palm och miljöpartisten Åsa Romson drar idag på sig varsin slöja för att stödja muslimska kvinnor, som utsätts för diskriminering och våld. Ursäkta, men vad är det jag inte fattar? Är inte just slöjan den kanske allra starkaste symbolen för männens förtryck av kvinnor och framför allt barn, som inte ges utrymme att ens tycka själva? Är inte slöjan idag en uråldrig kulturell, sexuell och politisk ting som möjligtvis kändes modern för 1000 år sedan och som idag bara ytterligare kastar vatten på rasismens kvarnar? Men men… jag kan ju ha fel. Det har säkert hänt någon gång tidigare!

 

Kasst av Vimmerby Tidning att helt bomma Vimmerby Hockeys U15-lags framgångar i Nordic Youth Trophy. Inte en rad i bla´t idag!

 

 

.

 


U15 överglänste A-laget under lördagen

Träning och match i går, träning i förmiddags och sedan match i dag igen. Inte konstigt att det stundtals var både sega ben och trötta skallar på Vimmerby Hockeys killar idag.
 
Gårdagens straffseger mot Visby-Roma följdes idag upp med en solklar 5-0-förlust. Efter en mållös första period kollapsade laget i den andra perioden, som man förlorade med 4-0 efter att ha dragit på sig en hel del utvisningar. När sedan 5-0 kom direkt i inledningen av den tredje perioden (även det i powerplay) var matchen definitivt stängd. Vimmerby vann dock skotten: 33-38 (6-10, 18-8, 9-20).
 
Ett stenhårt träningsläger på Gotland var ändå vad VH behövde, som ju ligger en vecka efter med isträning efter strul med is i hemmahallen.
 
Desto bättre går det för Vimmerby Hockeys 15-årslag i Nordic Youth Trophy, som avgörs i Värmland. Bland de 30 deltagande lagen hittar vi bland annat  HV 71, Karlskrona, Våleränga, Mora, Södertälje, Löreskog, Frölunda, Rögle, Modo, Karlskoga, Zug, Färjestad, Oskarshamn - och så Vimmerby...
 
Tidigare i veckan har VH tagit meriterande vinster mot bland annat Modo och HV 71. Efter segrar i dag mot IK Oskarshamn och Huddinge, står det klart att Vimmerby slutar tvåa i sin A-slutspelsgrupp och får därmed spela match om tredjepris i morgon mot Frölunda Indians. En suverän prestation, även om killarna sjävlklart grämer sig över att man bara var ett ynka mål från att få spela final.
 
Skitbra jobbat killar!
 
 
.

Sandlin: "Jag är positivt överraskad"

Vad tyckte då vår nye tränare, Tomas Sandlin, efter 2-1 mot Visby-Roma? Jag snackade med honom alldeles nyss och det här var väl ungefär kontentan:

 

"Jag måste säga att jag är positivt överraskad av det jag såg. Det vi har tränat på, detaljer och disciplin i försvarsspelet, fungerade bra. Det brukar annars ta längre tid. Visst finns det mycket mer att hämta i anfallsspelet, men i och med att vi har tappat en vecka på is så har vi inte ens hunnit träna på det.

 

Efter två ganska jämna perioder tog de en tidig pp-ledning i den tredje. Vi (Jakob Karlsson) kvitterade i spel 5 mot 3 i slutet av matchen och kunde sedan vinna på straffar (Björn Jonasson).

 

Sett över hela matchen, och om man bortser från den absoluta inledningen av första perioden, så tycker jag att vi kontrollerar det ganska bra. Enda gångerna de skapar något på oss är när vi gör tekniska misstag, vilket man självklart gör så här tidigt på säsongen. Ge oss några veckor till, så kommer det här bli riktigt bra.

 

Jag är positivt överraskad och det här var bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag visste att Vimmerby var ett bra lag men det här var ändå förvånansvärt. Och det är ju till den 15 september som vi ska ha fått ihop det hela. Visby är dessutom ett bra lag som spelar fysiskt tung hockey. Visst syntes det i början att de har spelat fler träningsmatcher innan denna, men jag tycker ändå att vi skakade av oss det snabbt och kom in i det.

 

Samtliga, förutom Markus Modigs som satt på läktaren med sina ömmande höfter, var tillgängliga.

 

I morgon (lördag), klockan 15.00, är det dags för returmöte. Innan dess tränar vi på förmiddagen. Vi släpper absolut inte av på träningen, utan kör stenhårt. Det är som sagt till seriestart vi ska vara bra och fräscha. Hur laget blir i morgon, vet jag inte än.”

 

Vimmerby mönstrade följande lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemman:

Oscar Karlsson - Henrik Tång
Björn Jonasson - Jakob Karlsson - Sebastian Nilsson

 

Andrafemman:

Tobias Jonsson - Emil Wahlberg
Jom Nordh - Adam Rundqvist - Jesper Karlsson

 

Tredjefemman
Tobias Ternelius - Jakob Isaksson
Simon Dahl - Robin Olsen-Syversen - Alexander Holmberg

 

Fjärdeformation
Pelle Ström
Petrus Olivestam - Robin Ekström - Andreas Rundgren

 

Extraspelare:

Rasmus Davidsson

 

.


Straffseger för VH i första träningsmatchen

Visst är det väl ändå, så här års och i den outhärdliga sommarvärmen, lite uppfriskande och svalkande med personer och händelser som sticker ut? Återkommer till det i kommande inlägg, men kan säga att vår norske vän, Robin Olsen-Syversen, ligger högt på den listan.
 
Själv kan jag tyvärr inte räkna mig till den kategorin. Min egen bloggtorka har ju varit rekordstor de senaste månaderna. Men nu gör vi ett krampaktigt försök igen, så får vi se hur det går...
 
I kväll inledde Vimmerby Hockey försäsongens träningsspelande med att besegra hårdsatsande Visby-Roma (deras tredje träningsmatch) på bortaplan med 2-1 efter straffar. Jakob Karlsson kvitterade i slutet av matchen i PP och Björn Jonasson avgjorde i straffläggningen med att prickskjuta via stolpen och in.
 
Såg att backen Sebastian Owuya (brorsa till Mark och i fjol i Västervik) är klar för Sundsvall. Just det, han som dissade svenska division ett och skulle utomlands. Jaja...
 
Skön grej att Arlanda Wings benhårde sportchef Mike Beharell kickar båda tränarna innan säsongen knappt ens är igång. Fast enligt Beharell har de inte fått sparken. Fast enligt tränarna själva, Mikael Trång och Viktor Schumertl, så har de visst fått det. Och ordförande Nils Ekmark har inte en aning, utan hänvisar till Beharell.
När tidningen UNT undrar om den hårdhudade sportchefen själv ska ta över tränarsysslan, blir svaret: "Jag är van vid att vara både General Manager och coach så det är en möjlighet."
Oddsen på att han snart står i båset (igen) då?
 
Återkommer snart med lite kloka ord från vår nye tränare, Tomas Sandlin, efter kvällens match.
 
 
.

RSS 2.0