Tio nya platser till Helsingborgsresan

Nilsbuss meddelar i kväll att man har fixat och meckat lite med sina bussbokningar. Det innebär att vi nu förfogar över en 53-buss och en 57-buss till Helsingborg, om det skulle behövas - totalt 110 platser alltså, istället för tidigare 100 - allt för att så många som möjligt ska kunna hänga med. Det innebär att det nu finns tio fräscha platser att fylla. Så ös på...
 
 
.

Bussarna till Helsingborg nu fyllda

102 personer har nu anmält sig till Vimmerby Hockeys supporterresa till Helsingborg. Därmed är de båda bussarna i stort sett fyllda. Bussbolaget har dock meddelat att de har frigjort några platser till. Så om du eller nån du känner vill hänga med, så funkar det med en sen anmälan. Följande 102 personer är klara:
 

Ricky Gustafsson

Joakim Svensson

Patrik Svensson

Erik Holmberg + 1

Viktor Allvin

Micael Rundberg

Liban Osman

Henrik Milton + 1

Jörgen Karlsson

Robert Soowik

Emma Wessman

Anton Pettersson

Martin Frejd

Tobbe Rinaldo

Tom Nilsson

Lage

Krister Rosenqvist 

Johan Edberg + 6

Nossen Bossen

Novratidis + 2

Fredrik Strömdahl

Anders Carlsson

Marcus och Fredrik Jonsson

Peter Nilsson

Oskar Eriksson + 1

Kjell-Åke Johansson

Lars Fröberg

Rasmus Thörn

Elias Konrad

Jonas Carlsson

Camilla Schiöld + 1

Jimmy Solnevik

Stig Karlsson + 1

Krister Gunnarsson

Michael Nyborg

Christopher Karlsson + 2

Berra Lente + 2

Christian Bauer

Mikael Klingstedt

Claes Rundberg

Örjan Eriksson

Jonas Nilsson

Robin Rinaldo

Jeppe Lätt

Chrille Mekonomen

Fredrik Flink

Kjell Eriksson + 1

Lasse Solnevik

Leif Karlsson + 1

Kenth Karlsson

Lena Ohlsson

Christina Gustafsson + 1

Martin Johansson + 1

Percha Karlström + 2

Linus Carlsson

Malin Blidfors + 1

Christer Karlen

Lina Littorin + 1

Tommie Andersson

Kjell Ekelöf + 1

Anton Envall

Albin Envall

Jan-Erik Karlsson

Jesper Eriksson

Tomas Holmberg

Conny Johansson

Anette Danielsson
 
Anders Karlsson
 
Lasse Steigårdh
 
Mattias Anemyr
 
Sebastian Widéen
 
David Henriksson + 1
 
Fredrik Karlsson
 
 
.

Karriärmässigt självmord? Nej, smart Jacke!

Som de försökte, Janne Karlsson och Stefan Bengtzén (tränare och sportchef i Karlskrona HK). Tillsammans med Vimmerby Hockeys kapten Jakob Karlsson, som har varit utlånad till den allsvenska serietvåan i fyra matcher och där gjort strålande ifrån sig, låste de i förrgår kväll in sig i ett rum. Målsättningen var att inte lämna rummet förrän Jacke hade signerat det erbjudna kontraktet, som skulle gälla resten av säsongen. Men trots böner, löften och lockelser var VH-kaptenen obeveklig.
– Jag tycker inte att man lämnar mitt under säsong när man är lagkapten. Dessutom tycker jag att vi har alldeles för bra lag för att sticka nu, sa Jakob Karlsson till Vimmerby Tidning.

 

Jackes agent ska ha kallat hans kalla hand mot Karlskrona för ett ”karriärmässigt självmord” och KHK:s sportchef Stefan Bengtzén skickade med en hälsning om att chansen till ett allsvenskt kontrakt nästa säsong hade varit mycket större om han hade hoppat på tåget redan nu. Men jag skulle faktiskt vilja påstå att det är precis tvärtom. Det här kan ha varit något av det smartaste som gick att göra av den här situationen.

 

För sätt dig in i hur Jackes läge är nu och vilka signaler han har skickat till de allsvenska sportcheferna och hur de uppfattar honom:

 • En kille som kliver in från division 1 och i åtminstone tre av de fyra spelade matcherna med KHK utnämns som en av de bästa i laget och sammantaget överöses av beröm från såväl tränare, som media och fans. Det måste innebära kvalitet ända inifrån och ut.
 • En osannolikt lojal lagspelare, som tackar nej till ett allsvenskt kontrakt och möjlighet att få vara med och kvalspela till Elitserien, för att istället fullfölja sitt kontrakt med moderklubben i division 1. Vem vill inte ha ett sådant hjärta i sitt lag?
 • I allsvenska sammanhang förknippas han nu med idel positiva händelser och aktioner. Fyra matcher är liksom lagom kort tid för att inte ens ”hinna” misslyckas.
 • Efter matcherna med KHK kommer Jacke nu ha ögonen på sig på ett helt annat sätt i Allettan. Då, om inte förr, kommer de scouter och sportchefer som ännu inte har upptäckt Jackes storhet att se det.

Jag är övertygad om att Jakob Karlsson idag och när den här säsongen är slut, är ett betydligt mer jagat villebråd inför nästa säsong, än vad han hade varit om han hade kritat på för Karlskrona i det här skedet.

 

Många har reagerat över Karlskronas agerande. Och jag förstår hur ni tänker. Vi vet ju alla om spelreglerna i den här branschen, men visst känns det ändå lite snöpligt att först gå med på att låna ut vår lagkapten i två matcher. Sedan säga okej till ytterligare två matcher. Och tacken för det är sedan att Karlskrona gör allt som står i deras makt för att sajna honom för resten av säsongen – vår viktigaste spelare, precis dagarna innan Allettan drar igång.
Men som sagt – spelreglerna är glasklara och vi ska vara glada om vi i Vimmerby kan utveckla spelare och sedan hjälpa dem vidare i sin karriär. Men samtidigt börjar vi väl bli en mardröm för de allsvenska lagen. I fjol var det Björn Jonasson som sa nej till Almtuna. Och nu nobbade alltså Jakob Karlsson till Karlskrona. Det, om inte annat, är väl också ett bevis på att vi gör en hel del rätt i Vimmerby?

 

Något säger mig dock att båda Jacke och Björn med ganska stor sannolikhet kommer återfinnas i allsvenskan snart - kanske redan till nästa säsong. Inte minst tack vare deras ödmjuka och lojala inställning till klubbmärket på tröjan. Det är en inte helt vanlig egenskap i dagens hockey. Sedan kan vi ju alltid hoppas att deras framtida kommande allsvenska karriär finns här i Vimmerby...

 

 

.


Ström lägger ner säsongen - VIK ersätter inte

Säsongerna 2010-11 och 2011-12 var den skridskostarke forwarden Jonas Ström en viktig kugge i Vimmerby Hockeys lag, då man tog sig upp i och etablerade sig i division 1.

 

Innan och efter sejouren i Vimmerby har Björklöven-fostrade Jonas, som har 78 allsvenska matcher och 169 division 1-matcher på meritlistan, haft seriekollegan Västervik som hemmaklubb. I fjol gjorde Jonas 20 poäng i serien, den här säsongen har det hittills blivit 11 poäng på de 25 spelade matcherna. Och fler kommer det heller inte bli, för Jonas Ström har beslutat att bryta med VIK och lägga ner säsongen – det meddelar/meddelade han lagkamraterna i samband med kvällens träning.

 

Jonas kommer nu istället prioritera den civila karriären, där ett nytt jobb i Örebro hägrar.
– Jag kommer bo kvar i Västervik och veckopendla till Örebro. Självklart går det inte att kombinera med hockeyn. Om jag trivs med mitt nya jobb, så lär sannerligen detta även vara slutet på min karriär, sa den poängstarke forwarden när jag pratade med honom i förmiddags.
– Det är dags att tänka på sig själv nu. Sedan är jag ju inte direkt någon ungdom längre, skrattar Jonas, som fyller 30 år om knappt fyra månader.

Besvikelsen över att Västervik missade Allettan har inte påverkat beslutet.
– Visst var det tråkigt, men det här beslutet är helt och hållet grundat på det jobb jag har fått. Visserligen har väl vare sig min eller lagets säsong blivit vad man hoppades på, men det hade ingen betydelse i det här fallet, avslutar Jonas.

 

Enligt uppgift till bloggen kommer Västervik inte omgående att ersätta Jonas Ström, då styrelsen ska ha dragit i handbromsen och för tillfället sagt nej till att lägga mer pengar på spelare. I dagsläget verkar dock VIK få behålla samtliga övriga spelare till Fortsättningsserien – även de med klausuler i sina kontrakt, som gav dem rätt att lämna klubben vid uteblivet Allettanspel.

 

.


Nu tar vi fart igen...

Äntligen är årets mest sportfientliga helg över. Och lika stilla som julen har varit, har även den här bloggen varit. Men nu tar vi fart igen.

 

Det har ju hänt en hel del sedan sist, som du säkert har läst om på andra håll. Därför summerar jag bara lite av det viktigaste:

 • Vår lagkapten, Jakob Karlsson, fick massor med lovord efter sina insatser i de två matcher han var utlånad till allsvenska topplaget Karlskrona. KHK-ledningen gillade det de såg så pass mycket att de ville låna Jacke i ytterligare två matcher. ”Han har tillhört topp tre i vårt lag”, berömde Janne Karlsson, tränare i Karlskrona.
 • Förbundet segade, segade och segade på världens enklaste beslut. Men till slut värkte man ändå fram att samma övergångsregler ska gälla i division 1 som i Allsvenskan och i SHL. Helt självklart för alla! Eller för nästan alla, åtminstone…
 • Däremot lurar nu förbundet på något ännu mer korkat. Nämligen att göra om serieupplägget till fyra raka division 1-serier med tolv lag i varje. Det skulle innebära en 44 omgångar lång transportsträcka från september till februari – utan Alletta eller Fortsättningsserie. Må det inte ske!
 • Kollegorna i den mellersta Allettan, Nyköpings Hockey, går återigen igenom ett ekonomiskt stålbad. Innan jul kallade man till ett extra medlemsmöte där det klubbades igenom att varje medlem ska skjuta till 1700 kronor till föreningen – allt för att undvika konkurs.

 

Michael Nylander till Vita Hästen? Bra PR-grej, men sportsligt skulle det kännas lite lite gäspigt. Micke ska hedras för sin osannolika karriär, men den här säsongen har 41-åringen sannerligen inte rosat marknaden. Efter bara tre mål på 25 allsvenska matcher med Rögle fick han lämna Ängelholmsklubben. Och i mina ögon finns det inget som säger att han skulle vara någon frälsare i den tuffa södra Allettan. Men med sitt namn däremot en riktig publikmagnet.

 

Ända sedan matchen mot Vita Hästen i andra ”rundan” av E-serien har Vimmerby i stort sett saknat 4-6 spelare varje match på grund av skada. Skadeläget börjar dock ljusna och så här är statusen i dag, enligt tränare Tomas Sandlin (som just nu sitter i en bil på väg från Umeå till Vimmerby):

”I måndags kastade Björn Jonasson sitt gips och håller nu på att träna upp muskulaturen i benet. Det bör gå förhållandevis snabbt ändå. Markus Modigs gör i kväll sitt första ”riktiga” träningspass efter sin hjärnskakning.  Alexander Holmberg började ju köra övningar redan innan jul och är starkt på gång. Tobias Ternelius axel är visst mycket bättre, men jag har inte pratat med honom på ett tag nu. Detsamma gäller Emil Wahlberg. Allt går åt rätt håll med honom men jag är inte helt uppdaterad.

Efter helgen kommer vi ha en tydligare bild över skadeläget, samt vilka spelare som eventuellt kommer vara tillgängliga redan till Allettanpremiären borta mot Helsingborg nästa fredag. Men som det ser ut nu så har jag förhoppningar om att åtminstone både Markus och Alexander kan komma i fråga.”

 

Och apropå premiären av Allettan: För vår del sker den ju som sagt borta mot överraskningslaget Helsingborg om en vecka, fredag 3 januari. Till supporterresan har nu närmare 90 personer anmält sig, vilket gör att endast ett drygt tiotal platser finns kvar. Missa inte det här tillfället att få uppleva en klassiker. Anmäl dig nu! Uppdaterad lista på anmälningar hittar du lite längre ned på den här sidan, i förrförra inlägget.

 

Här tippar proffsbloggare Mikael Mjörnberg slutställningen i den södra Allettan.

 

Mer Vita Hästen. I dag blev det klart att IK Oskarshamns-keepern Oskar Sehlstedt (tidigare under säsongen utlånad till Tranås) lånas ut till Vita Hästen, för att täcka upp bakom Daniel Sperrle då Joakim Strandberg är skadad.

 

Svenska Spels odds för slutseger i Allettan Södra:

Tingsryd 2,40

Vita Hästen 2,75

KRIF 6,50

Vimmerby 8,00

Mörrum 13,00

Mariestad 18,00                                                                   

Helsingborg 20,00

Skövde 30,00

 

Underbart att livet börjar återgå till det normala igen. JVM är igång och Allettan börjar om sju dagar. Så mycket mer behöver man inte…

 

.


God jul på er alla människor!

Fixa skinka, revbenspjäll, köttbullar och lite annat smått och gott. Kl 13 anländer tjocka släkten och om 15 timmar är den över. Leve julafton - årets mest fridfulla och stilla dag...!
 
God jul på er alla bloggläsare. Hittills i år är ni drygt 30 000 unika användare som har svarat för över en miljon sidvisningar. Fullständigt galna siffror för den här anspråkslösa bloggen om ett division 1-lag i hockey.
 
Vi hörs en annan dag - en lite lugnare dag. Ta hand om varandra!
 
 
.

Anmäl dig till den galna Helsingborgs-resan!

Fredag 3 januari är det äntligen Allettanpremiär. I Helsingborg. Just det, en fredag - en klämfredag. Självklart läge för en ny underbar supporterresa, där vi lyfter fram VH till en skön start på serien.
 
Knappt hade vi ens hunnit offentliggöra att det skulle arrangeras resa innan 40 personer var anmälda (eftermiddagens siffra - aktuell siffra ser du här nedan). Vill du också hänga på? Skynda dig att anmäla, för om det "bara" blir en buss, så är det först till kvarn som gäller. Men vi siktar väl på att fylla två stycken? Eller vad säger ni? För än saknas det många salta namn i listan, som vi bara tar för givet ska med...
 
Vi åker kl 13.00 från Vimmerby ishall. Kostnaden är inte klar än, men för en full buss lär den landa runt 150-200 kr (plus minus några tior) per person för en t.o.r-tripp. Som hittat!
 
Här nedan är listan på anmälda personer so far (kommer uppdateras kontinuerligt). Om du har anmält dig men inte hittar ditt namn, eller om det är något annat som är fel, så skriv en rad i kommentarsfältet här nedan, så fixar vi till det.
 
JUST NU ÄR FÖLJANDE 94 HJÄLTAR ANMÄLDA (updaterad måndag 30/12 kl 17.30):
 

Ricky Gustafsson

Joakim Svensson

Patrik Svensson

Erik Holmberg + 1

Viktor Allvin

Micael Rundberg

Liban Osman

Henrik Milton + 1

Jörgen Karlsson

Robert Soowik

Emma Wessman

Anton Pettersson

Martin Frejd

Andreas Karlsson

Tobbe Rinaldo

Tom Nilsson

Lage

Krister Rosenqvist         

Johan Edberg + 6

Nossen Bossen

Novratidis + 2

Fredrik Strömdahl

Anders Carlsson

Marcus och Fredrik Jonsson

Peter Nilsson

Oskar Eriksson + 1

Kjell-Åke Johansson

Lars Fröberg

Rasmus Thörn

Elias Konrad

Jonas Carlsson

Camilla Schiöld + 1

Jimmy Solnevik

Stig Karlsson + 1

Christoffer Lindqvist

Michael Nyborg

Christopher Karlsson

Berra Lente + 2

Christian Bauer

Mikael Klingstedt

Claes Rundberg

Örjan Eriksson

Jonas Nilsson

Robin Rinaldo

Jeppe Lätt

Chrille Mekonomen

Fredrik Flink

Kjell Eriksson + 1

Lasse Solnevik

Leif Karlsson + 1

Anton Ingström

Kenth Karlsson

Lena Ohlsson

Christina Gustafsson + 1

Martin Johansson + 1

Percha Karlström + 2

Linus Carlsson

Malin Blidfors + 1

Christer Karlen

Lina Littorin + 1

Tommie Andersson

Kjell Ekelöf + 1

Anton Envall

Albin Envall

Jan-Erik Karlsson

Jesper Eriksson

Tomas Holmberg

Conny Johansson

Anette Danielsson

 

Anmälan gör du här i bloggens kommentarsfält, på någon av fb-sidorna (Vimmerby Hockeys elller VH Ultras) eller genom att mejla vimmerbyhockey@live.se. Ange namn och antal personer.

 

 

.


Tack F-serien för dramatiken

Tack F-serien för den sinnessjuka avslutningen på er serie. Kristianstad slår Nybro med 4-3 och känns klart, men det tredje målet de släppte in i slutet av matchen (ynka 24 sekunder kvar och hade dessutom ledningen med 4-0) skulle visa sig bli förödande. För samtidigt vann Helsingborg borta mot Mörrum med 4-3 efter over time. Alla tre lagen på 57 poäng och ett osannolikt målskillnadsavgörande krävdes.
Orkar inte förklara nu - är helt matt - men fyran Mörrum landade på +19 och femman Kristianstad på +18. Tingsryd, Kallinge, Helsingborg och Mörrum följer i alla fall Vita Hästen, Vimmerby, Mariestad och Skövde till den södra Allettan.
Visst var vi många som trodde att Nybro skulle spela en ledande och viktig roll i F-serien i år. Men kanske inte på det här sättet. 

Duktiga ungdomar och ihopläkta seniorer

Totalt fem Vimmerby-spelare är uttagna när Småland Röd och Småland Gul (nästa säsongs tv-pucklag) samlas i Växjö den 6 januari för matcher mot Skåne.
I Småland Röd hittar vi backen Hugo Petersson samt forwarden Jakob Heljemo och i Småland Gul återfinns målvakten Max Petersson, backen Adam Koponen och forwarden Tobias Fridh.

De båda Smålandlagens spelare kommer från HV71 (7 st), Oskarshamn och Vimmerby (5 st vardera), Troja Ljungby och Växjö (4 st), Värnamo och Västervik (3 st), Nässjö, Tranås och Åseda (2 st), Alvesta, Boro Vetlanda, Dalen, Kalmar, Lenhovda och Tingsryd (1 st).

 

Kul att se att återväxten i föreningen är så pass bra. Lägg till detta att Smålands Hockeyförbund kallade sju stycken VH-spelare i årskullen efter, de födda år 2000, då Kalmarzonen samlades för träningsläger och matcher mot Jönköpings- och Kronobergszonerna härom veckan.

 

Positiva nyheter på skadefronten. Björn Jonason meddelade idag att han kastar gipset på måndag. Även i övrigt (Emil Wahlberg, Alexander Holmberg, Markus Modigs och Tobias Ternelius) är det flera glädjande besked som väntar. Eftersom jag vet att Vimmerby Tidning kommer köra en artikel på ämnet i morgon, väljer jag att låta dem droppa newsen. Det är viktigt med en god relation till lokalpressen ;-) Citerar här senare under morgondagen.

 

Just nu pågår den rafflande striden om F-seriens sista Allettanplats. Följ den på stats.swehockey.se. I skrivande stund ser Helsingborg ut att snuva Mörrum på den, då man leder den helt avgörande matchen lagen emellan med 3-2 i slutet av tredje perioden. Kristianstad leder mot Nybro och ser ut att göra Tingsryd och KRIF sällskap till Allettan. Enda sättet som KIK nu kan bomma Allettanbiljetten på är att Helsingborg vinner borta mot Mörrum i over time eller på straffar. Då landar alla de tre lagen på plats 3-5 på 57 pinnar och målskillnad avgör.

 

.


VH-statistik i korthet

Vimmerby Hockeys grundserie i siffror:

-          2,22 poäng i snitt

-          Minst antal insläppta mål i serien

-          Näst flest gjorda mål i serien

-          908 personer i snitt på hemmamatcherna

-          Segrare i tekningsstatistiken med 54,25 %

-          Minst antal 2-minutersutvisningar i serien

-          Tvåa i fair play-ligan

-          Näst mest effektivt i numerärt överläge

 

Fortsättning följer...

 

.


Simon Petersson kvar i VH säsongen ut

Häromveckan gjorde Simon Petersson sin första match med Vimmerby Hockey sedan återkomsten från NAHL i USA. Nu är det klart att den Vimmerbyfostrade backen, som i fjol ledde HV71:s J20 till SM-guld och även fick smaka på SHL-spel vid ett par tillfällen, stannar kvar hos VH resten av säsongen.Sedan sin ankomst till Vimmerby Hockey har Simon varit en av lagets absolut bästa spelare (två mål och två assists på fyra matcher) och är ett tungt tillskott inför Allettan.

 

.


Se Jacke åka kringlor kring kringlorna

Vår kung, kapten och stjärncenter, Jakob Karlsson, lånas ut till allsvenska tvåan Karlskrona HK i två matcher. Han vet verkligen vad han gör den där sportchefen Bengtzén i KHK.
- Vi lånar in Jakob för två matcher, han är en spelskicklig och skridskostark center. Det kan bli en liten injektion till laget. Janne hade Jakob i Växjö för några år sedan och jag hade ögonen på honom när jag jobbade med BIK Karlskoga. Jakob har även spelat med Olofström för ett par år sedan. Vi har bra koll på vad det är för typ av spelare och kille vi får in i laget, säger Bemgtzén till KHK:s hemsida.

 

Så börjar de då så smått droppa in. Ni vet kommentarerna: "Vad var det jag sa", "Hur fan kunde du tippa så", "Fan vad skönt det är att ha rätt", "Västervik suger", "Skövde levererar som vanligt" etc. Bjuder gärna på det. Jag hade i alla fall stake nog att tycka högt INNAN serien drog igång.

 

På lördag spelar Karlskrona hemma mot Södertälje. Då har du möjlighet att se Jacke åka kringlor kring kringlorna - live på Viasat.

 

 

.


Grattis Hästen - nu tar vi äntligen ledigt

En lång hösts färd mot julledigt, men nu är vi äntligen där. I kväll säger vi grattis till Vita Hästen, som krossade (nåja, slog väldigt enkelt) Mjölby och därmed (i och med Vimmerbys hemmaförlust med 2-3 mot Mariestad) tog hem seriesegern. Ett alldeles extra stort grattis till den Hästen-supporter, som innan säsongen skickade in 8000 kronor på serieseger för Pållarna. Hade varit gymt om du hade bommat, så det är fakiskt nästan så att vi kan bjuda på det.
 
Tycker ändå att Vimmerby Hockey har svarat för en smärre bragd - inte så till vida att laget tog sig till Allettan, utan snarare utfrån de förutsättningar man gjorde det på och att man ända in i sista omgången utmanade världen bästa och mest favorittippade hockeylag om seriesegern. Under närmare halva säsongen har Vimmerby haft drygt en högklassig division 1-femma skadad. Trots det har laget levererat och aldrig vikt ner sig. Unga, egna produkter har klivit fram och tagit ansvar. Betänk alltså att 15 av 27 (55 %) av spelarna i VH-truppen är fostrade i klubben.
 
Det var exakt det här vi skrev om i den strategi som vi formulerade för fyra år sedan - vid den tidpunkten då vår målmedvetna satsning tog avstamp. Då var den sportsliga huvudmålsättningen att på 3-4 säsongers sikt bli ett etablerat topplag i ettan, som i och med den sportsliga nivån också skulle vara en klubb för våra egna produkter i förskingringen att vända hem till och att kunna utvecklas i.
 
I dag är vi där. I kvällens match hade 65 procent av utespelarna (11 av 17) Vimmerby Hockey som moderklubb, vi kommer tvåa i division 1 E och vi är en av de största snackisarna i hockeyettan. Sträck på er killar och ta nu en välförtjänt vila.
 
Ska vi prata lite skador också? I dag var det Andreas Rundgrens tur att ledas av isen. Mariestads Linus Johansson skickade ut benet och levererade en äckigt välriktad knätackling (känns ganska onödigt i en helt betydelselös match). Johansson åkte på 5+20 och masade sig med nedböjt huvud raka vägen ut i omklädningsrummet. De första rapporterna om Rundgrens skada talar "bara" om en kraftig lårkaka.
 
Just det, det spelades visst en match också - om än en riktigt dålig sådan. 39-24 i skott till Vimmerby, fyra stolpskott, stundtals klart bättre i spelet och ett evigt snurrande i Mariestads zon, men tyvärr allt för uddlöst. Lägg till detta ett hypereffektivt Mariestad, som utnyttjade sina chanser föredömligt. Det andra målet bjöds man vänligt på av Vimmerby i numerärt underläge och segermålet kom efter en osannolik styrning av junioren Filip Andersson (som stoppade pucken i fickan och tog den med sig hem).
Återigen var skillnaden att det gästande laget var betydligt rakare och mer distinkt på mål, medan VH allt som oftast överarbetade. Vi har sett det förut...
 
Det kändes verkligen som att seriesegern inte var motivation nog för ett slitet och nedtränat Vimmerby denna kväll. Och det är fullt begripligt. Det räckte inte heller till för publiken. Bara 633 personer på plats i hallen. Men som sagt, det finns alltid de som har det värre. Division 1-seriernas 16 matcher levererade inte direkt några publikmassor i kväll - Faluns 199, Lindlövens 204 och Västerviks 229 personer skvallrar väl om det?
 
Bäst i Vimmerby i kväll? Ja, några namn som kanske inte nämns allt för ofta. Simon Dahl har en hög högstanivå men en allt för låg lägstanivå. I dag var han rapp i skridskoåkningen och precis så fysisk som man vill se honom. Oj vad jag vill hoppas att han kan bli en joker i Allettan. Rasmus Davidsson - klok, orädd och spelar enkelt. Pelle Ström - stark, rejäl, inget kladdande och gör färdigt
 
Seriesegraren Vita Hästen lånade ju som bekant ut sin lagkapten, tillika förmodligen ettans bäste forward, Niklas Lihagen (44 poäng på 24 matcher), till allsvenska Björklöven för några matcher. I dag leddes Lihagen av banan redan efter tre byten, med rejäla smärtor i ena axeln, i bortamatchen mot Oskarshamn. De första rapporterna skvallrar om minst fyra veckors vila och det är ju i så fall självklart ett oerhört tungt tapp för Hästen i inledningen av Allettan.
 
Skadeläget för Vimmerbys killar då? Jo, det börjar faktiskt se aningen ljusare ut. Både Markus Modigs och Alexander Holmberg har börjat träna lätt. De ska dessutom till specialistläkare den här veckan för att diskutera hur man på bästa sätt går vidare. Björn Jonasson har gott läkkött och hoppas kunna kasta gipset tidigare än planerat, vilket förhoppningsvis också betyder en snabbare återkomst. Läkeprocessen för backarna Emil Wahlberg och Tobias Ternelius går som planerat. Det gör att det finns gott hopp om att samtliga, eller åtminstone de flesta av dem, kommer finnas tillgängliga till Allettan igen.
 
Avslutningsvis en stor eloge till Mariestad, som trots tidigare ekonomiskt trassel och tunga spelartapp gör en bättre grundserie i år än vad man gjorde i fjol. Och jag ska villigt erkänna att jag var en av de personer som på förhand mer eller mindre dissade BoIS chanser. I dag saknade laget fyra ordinarie spelare men man fyller på med killar från sin egen framgångsrika och talangfulla juniorverksamhet. Imponerande och kul!
 
 
.

Stukat VH jagar seriesegern i kväll

En historisk kväll? Ja, det är frågan. Klart är i alla fall att Vimmerby Hockey aldrig har vunnit en serieseger på så hög nivå som division 1. Men vid seger hemma mot tabelltrean Mariestad i kväll, så är det ett faktum. Men ”som vanligt” stökar skador och sjukdomar till det. I dag kan vi nämligen skriva upp ytterligare ett namn till den redan tidigare så långa frånvarolistan.

 

Det är forwarden Jim Nordh, som får kasta in handduken på grund av sjukdom.
– Nog hade vi väl kunnat trycka i honom piller, så att han hade haft möjlighet att spela matchen i kväll, men vi är verkligen inte i något desperat läge där vi måste lira halvkrassliga killar, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.

 

– Under mina år som tränare har jag aldrig upplevt något i närheten av detta avseende skador och sjukdomar. Det är fullständigt makalöst.
– Jag är faktiskt förvånad att vi har fortsatt att vinna matcher, trots så många tongivande spelare borta. Å andra sidan – när vi väl har tagit oss igenom den här perioden och börjar få tillbaka de skadade killarna igen, så har vi med oss att det är ett antal andra killar som har vuxit in enormt i laget och som nu är vana vid att ta stort ansvar, menar Sandlin.

 

Självklart bör man inte älta det här med skador och sjukdomar så mycket. Alla lag drabbas mer eller mindre och det är ju tyvärr något som hör sporten till. Men jag kan ändå inte låta bli att notera att de spelare som Vimmerby saknar i kväll, då seriesegern ska försöka bärgas, tillsammans har producerat närmare sex poäng i snitt per match (5,66 för att vara exakt) den här säsongen. Tuff uppgift för övriga att täcka upp för det.

- Möjligheten till serieseger kommer bli vår tändvätska i kväll. Tar vi tre poäng så är det ju klart. Även om seriesegern inte betyder något, vare sig sportsligt eller ekonomiskt, så skulle det vara en stor fjäder i hatten – både för klubben och för spelarna, säger Tomas Sandlin.

 

I och med att Jim Nordh inte kan medverka väljer VH:s lagledning att matcha tre stycken backpar+center-formationer samt fyra stycken ytterforwardspar. Laget ser ut enligt följande:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

1:a back/center-formation:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Jakob Karlsson

 

2:a back/center-formation:

Tobias Jonsson – Simon Petersson

Adam Rundqvist

 

3:e back/center-formation:

Pelle Ström – Jacob Isaksson

Markus Kinisjärvi

 

1:a ytterforwardspar:

Simon Dahl – Sebastian Nilsson

 

2:a ytterforwardspar:

Petrus Olivestam – Andreas Rundgren

 

3:e ytterforwardspar:

Robin Ekström – Robin Olsen Syversen

 

4:e ytterforwardspar:

Jesper Karlsson – Rasmus Davidsson

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

Skadade/sjuka:

Emil Wahlberg, Tobias Ternelius, Alexander Holmberg, Björn Jonasson, Markus Modigs och Jim Nordh.

 

.


Tacka mig för den nya serieledningen

Tacka mig för den nya serieledningen! Jag hade knappt hunnit jiddra klart om hur avslaget det känns så här i slutet av grundserien eller dissat färdigt VH:s chanser att ta hem serien, innan de helt plötsligt var i topp igen. Men det kan jag ta...
 
Bortasegern mot Mjölby (4-3) ska visst ha varit helt i sin ordning. VH vann skotten med 31-21 och enligt spioner på plats var laget bättre spelmässigt och skapade också en hel del chanser. Bland annat brände man två (?!) straffar.
 
Desto mer märkligt att Vita Hästen fick åka hem från Kumla med noll poäng. Hemmalaget vann med 5-3 efter något som ska ha varit en synnerligen sömning tillställning från gästernas sida. Kumla var i ledning i stort sett hela matchen och när Hästen väl hade ätit sig ifatt så avgjorde Kumla med två kassar under de sista tio minuterna.
 
För Västervik rök i dag definitivt chansen till spel i Allettan efter jul. Visserligen gjorde man sitt borta mot Forshaga (seger med 4-2), men i och med att Skövde krossade Mariestad i västgötaderbyt med 5-0 så spelade VIK-segern ingen roll - för fjärdeplatsen, alltså...
Däremot är VIK nu klar femma i tabellen. Tranås föll på straffar i Grästorp och ligger tre poäng och 17 mål efter inför den sista omgången, vilket de självklart inte kommer ta in.
 
Vimmerbys målskyttar i kväll var Robin Olsen-Syversen, Adam Rundqvist, Petrus Olivestam och Simon Petersson. Den sistnämnde har nu gjort fyra poäng (2+2) på tre matcher, sedan han återvände till moderklubben. Den offensive backen lever verkligen upp till sitt rykte från guldåret med HV71:s J20 i fjol, som en riktig "leverantör" framåt. Bäst på isen i dag, enligt rapporterna.
 
Undrar hur stackar´n i Norrköping, som innan säsongen lassade in åtta tusen kronor på serieseger för Vita Hästen, känner sig just nu? Misstänker att han kommer följa matchen Vimmerby-Mariestad lite extra noga på nätet på onsdag...
 
 
.

Avslaget inför slutomgångarna

Jag hatar att säga det, men oj vad det känns avslaget inför de två sista omgångarna av hockeyettan. För vår egen del handlar det självklart om skador, svintung träningsperiod, lite si och så med motivationen och så i dag bortamatch mot Mjölby.
 
Visst har vi fortfarande en teoretisk chans att snuva Hästen på seriesegern, men jag kan inte i min vildaste fantasi se att Hästen tappar poäng i någon av sina två resterande matcher, samtidigt som vi ska vinnna våra. 
Och visst kan Västervik fortfarande nå fjärdeplatsen, men att Skövde skulle förlora både mot Mariestad i dag och mot Kumla hemma i sista omgången känns inte sannolikt. Samtidigt ska VIK i så fall också ta sex pinnar. Njae, tillåt mig tvivla.
 
Strax dags för nedsläpp för Vimmerby borta mot Mjölby alltså. På grund av alla frånvarande spelare kommer VH köra med tre femmot plus två extra forwards. Förutom alla skadade spelare saknas i dag också målvakten Calle Brattenberger och stekhete anfallaren Robin Ekström, som är sjuk.
 
Så här mönstrar tränare Sandlin eftermiddagens lag:
 
Målvakt:
Robin Andersson
 
Förstafemma:
Oskar Carlsson - Henrik Tång
Simon Dahl - Jakob Karlsson - Sebastian Nilsson
 
Andrafemma:
Tobias Jonsson - Simon Peterson
Andreas Rundgren - Adam Rundqvist - Jim Nordh
 
Tredjefemma:
Jacob Isaksson - Pelle Ström
Robin Olsen Syversen - Markus Kinisjärvi - Petrus Olivestam
 
Extraforwards:
Rasmus Davidsson - Jesper Karlsson
 
Extramålvakt:
Pontus Thuresson
 
 
.

Vimmerby överklagar inte Mitman-domen

Vimmerby Hockey kommer inte överklaga den friande dom mot Västerviks forward Simon Mitman som Disciplinnämnden för Region Syd avkunnade härom dagen.
Det var i matchen mellan Västervik och Vimmerby för några veckor sedan som Mitman fällde Vimmerbys skyttekung Björn Jonasson i samband med matchens första tekning. Jonasson föll så illa att han bröt benet.
 
- Anledningen till att vi valde att anmäla till Disciplinnämnden var för att få utrett om det är okej att agera som Mitman gjorde. Nu har Disciplinnämnden sagt att det var det, så vi accepterar det. För framtiden är det bra att få det klarlagt, säger Vimmerby Hockeys ordförande Ingemar "Ingo" Johansson.
- Från och med nu tänker vi inte lägga mer energi på detta utan blickar istället fram emot Allettan och har fullt fokus på det.
 
 
.

3-4 mot Forshaga - vi lämnar det där

Kommer tyvärr inte ha möjlighet till nåt längre eller mer djuplodande inlägg i kväll. Konstaterar därför bara att 3-4 (e str) mot nykomlingen Forshaga var exakt vad det blev av den här kvällen i Vimmerby ishall.
 
Hjärta, hjärna och kropp. Allt krävs för att vinna matcher i ettan - oavsett motstånd. Ett rejält nedtränat Vimmerby Hockey, med siktet inställt på Allettan, hade lämnat kvar en stor del av alla dessa tre parametrar på veckans tuffa fyspass.
 
Visst kan man tycka att personer som betalar hundra spänn i entré och några tjugor till för sittplats, korv och kaffe är värda mer. Och visst finns det ett par enskilda insatser i laget som är förbluffande dåliga. Men samtidigt ska man ha förutsättningarna klara för sig. Och det var ju trots allt så att VH stundtals var helt överlägset i spelet. Men samtidigt allt för ineffektivt och kladdigt framåt. Stor skillnad med Forshaga som skickade in det mesta mot mål och utnyttjade sina chanser exemplariskt.
 
Och ni vet ju hur det är - det finns alltid de som har det värre. Våra vänner i öst, Västervik, till exempel. Förlust hemma mot Tranås ikväll och nu är Allettanplatsen i princip körd.
 
Däremot hälsar vi Mariestad välkommen till Allettan. I och med segern mot Kumla ikväll är det nu klart. Kul och framför allt starkt som tusan. Och jag är den förste att erkänna att jag var en av många som på förhand dissade västgötarna.
 
Nåväl. Det fanns folk i Vimmerby ishall som inte tyckte att de fick valuta för pengarna ikväll. VH:s lagkapten Jakob Karlsson vägde dock upp detta. Han är annars en av de spelare som brukar kunna reagera tydligast på hårda träningsperioder. Idag var det tvärtom. Jakob var formidabel och klassen bättre än alla andra spelare på isen.
 
Som sagt. 3-4 mot Forshaga efter straffar. Vi lämnar det där och låter det bara vara ett par siffror i historieböckerna.
 
 
.

Sandlin vaskar om i formationerna

Forshaga hemma i Vimmerby ishall i kväll och tränare Tomas Sandlin vaskar om en del i formationerna. Den största anledningen till det är att Vimmerby i kväll kommer köra med fyra hela kedjor.
 
- Det sliter på spelarna att gå runt på tre formationer och dessutom är vi inne i en mycket hård träningsperiod nu. Vi är sämst tvåa i serien, även om vi så klart ska försöka ta förstaplatsen, men det kommer inte ske till priset av att vi har spelare som inte spelar.
- Missförstå mig rätt, men vi har inte heller något sportsligt ansvar gentemot några andra lag, som påverkas av ifall vi vinner eller förlorar. Det viktigaste just nu är att inte slita mer än nödvändigt på truppen och att alla spelare får istid, menar Tomas Sandlin.
 
Sedan förra matchen återkommer Petrus Olivestam från sin hjärnskakning. Han har tränat i veckan och har inga som helst känningar av den. Målvakten Calle Brattenberger står över spel på grund av en överansträngd rygg. Detta är dock en ren försiktighetsåtgärd.
 
 
Vimmerbys lag mot Forshaga:
 
Målvakt:
Robin Andersson
 
Förstafemma:
Oskar Carlsson - Henrik Tång
Simon Dahl - Jakob Karlsson - Sebastian Nilsson
 
Andrafemma:
Tobias Jonsson - Simon Peterson
Jesper Karlsson - Adam Rundqvist - Jim Nordh
 
Tredjefemma:
Jacob Isaksson - Pelle Ström
Robin Olsen Syversen - Markus Kinisjärvi - Robin Ekström
 
Fjärdekedja:
Petrus Olivestam - Rasmus Davidsson - Andreas Rundgren
 
Extramålvakt:
Pontus Thuresson
 
 
Nedsläpp klockan 19:00. Medlemspuben öppnar redan två timmar innan match, klockan 17:00. Be there!
 
 
.

Västerviks Simon Mitman "friad" av Region Syd

Som väntat valde Disciplinnämnden för Region Syd att idag fria Västervik IK:s Simon Mitman för den omtalade händelsen mellan honom och Vimmerby Hockeys Björn Jonason, där Jonason mycket oturligt bröt benet.

 

Att något längre straff skulle dömas ut kändes ganska osannolikt - dels eftersom det egentligen inte finns några direkta utrymmen i regeltexterna för det (i så fall max 5 min + match för kicking, beroende på hur man ser på det som skedde) men framför allt är det väldigt ovanligt att nämnden väljer att fälla när klubbar anmäler varandra och då domaren inte har uppfattat situationen.

"Det vill väldigt mycket till. Anledning är framför allt att man inte vill ha pajkastning mellan klubbar, och där det sedan visar sig att man tjänar på att anmäla varandra i tid och otid. Om en domare däremot ser en situation och vid tillfället utdömer ett straff, är det en helt annan sak", säger en källa inom förbundet i kväll.

 

Men vad man sedan tycker om det inträffade eller vad man tycker om att en domare måste se en händelse för att Disciplinnämnden (som till stor del finns till för att just bedöma extraordinära situationer som domaren missar) ska känna för att utdöma straff, är en helt annan sak som egentligen inte hör hit.
Jag säger absolut inte att de skulle ha gjort det i det här fallet, men just den principen känns märklig och inte helt sund. Däremot inte direkt förvånande, om man säger så... Snarare smått skrämmande.

 

Vimmerby har nu en vecka på sig att överklaga till det nationella förbundet. Personligen skulle det förvåna mig mycket om man väljer att göra det. Nu har Disciplinnämnden sagt sitt och jag tror att det får stanna där. Så till vida tycker jag ändå att anmälan var bra och riktig att göra. Nu har vi fått en objektiv tolkning om vad som hände och alla vet nu vad som gäller. Framför allt känns en överklagan ganska utsiktslös!

 

 

 

.

 


Formationerna - när fansen själva får välja

Jag gav fyra inbitna VH-fans, tillika ganska färgade vänner, i uppdrag att formera kedjorna, som de vill se dem i Allettan (förutsatt att alla forwards då är hela och friska). Så här föll det, efter flera dispyter, ut:

 

Alexander Holmberg - Jakob Karlsson – Björn Jonason

 

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Robin Ekström

 

Jim Nordh – Markus Kinisjärvi – Sebastian Nilsson

 

Simon Dahl – Robin Olsen-Syversen – Petrus Olivestam

 

Andreas Rundgren – Rasmus Davidsson – Jesper Karlsson

 

Lägg därtill att vi har Robin Ståhl som knackar på dörren samt att det skvallras om att ytterligare ett allsvenskt nyförvärv blir klart inom en snar framtid. Ja, när/om alla är tillbaka så lär vi inte lida brist på kvalitetsforwards i alla fall.

 

 

Kul statistik - Moderklubb för de 27 spelarna i truppen:

Vimmerby Hockey: 15 st (56 %)

Övriga: 12 st (44 %)

(Och de kommer från Kalmar, Borlänge, Diö, Färjestad, Åseda, Tingsryd, Oskarshamn, Bofors, Huddinge, Köping, Hammarö och Manglerud Star)

 

 

I övrigt i dag:

 • Ettans flopplag nummer ett, Nybro Vikings, sparkar sin time-outande tränare Daniel Eriksson. Med tanke på de uttalanden som klubbledningen gjorde då han tvingades kliva åt sidan och ta ”ledigt”, var det ju bara en tidsfråga.
 • Vita Hästen lånar ut sin kapten, tillika ledaren av E-seriens poängliga, Niklas Lihagen, till de skadedrabbade allsvenskarna Björklöven. Lånet gäller från och med nu och fram till den 15 december. Det innebär att Hästen får klara sig utan honom i de tre sista rundseriematcherna. Risken för att Lihagen inte kommer tillbaka till Hästen är dock ”noll”, enligt vd Fredrik Jensen.
 • Kul att Lihagen får chansen högre upp (där han egentligen hör hemma) men man kan ju fundera på vilka signaler hans uttalande i Folkbladet skickar till övriga truppen:
  ”Vi har ju inga bra matcher kvar, då är det roligare att känna på tufft motstånd.”
 
.

Tobbe Ternelius dagen efter axelskadan

Emil Wahlberg, Alexander Holmberg, Markus Modigs, Björn Jonason och Petrus Olivestam. I går fyllde vi på Vimmerby Hockeys redan digra skadelista med ytterligare ett namn, backen Tobias Ternelius.
 
Det var i slutet av hemmamatchen mot Kumla som Tobbe skulle gå före en motspelare in i sarghörnet och vända runt med pucken. Oturligt nog fick han axeln snett framför kroppen samtidigt som tacklingen kom (absolut inget ojuste) och han träffade sargen med axeln först.
 
- Axeln hoppade ur led, men hoppade till rätta lite senare. I dag fick jag svar på röntgenplåtarna som togs under gårdgaskvällens sjukhusebesök i Västervik och det visade sig att jag klarade mig utan några frakturer, berättar Tobias.
- Nu får en sjukgymnast kolla om ledbanden har tagit skada, men förhoppningsvis är det "bara" så att axeln har hoppat ur led och sedan lagt sig fint tillrätta igen. Jag har fått ett stöd för att axeln ska hålla sig stilla någon dag. Sedan är det bra att så fort som möjligt trotsa smärtan och börja få igång rörligheten igen. Jag har slagit min andra axel ur led tidigare, så jag vet ju ungefär vad det handlar om.
 
Tobbe är nöjd både med sin egen och med lagets insats så här långt, men han känner ändå att juluppehållet kommer lägligt.
- Det är ju så klart tungt med alla skador på tongivande spelare. Det sliter på resten av laget - inte bara i och med alla matcher utan även på träningarna. Det är många andra som har fått dragit ett riktigt tungt lass den senaste tiden.
För Tobias del (liksom sannolikt även för de övriga fem skadade, möjligtvis Petrus Olivestam undantagen) lär det inte bli något mer spel innan Allettan drar igång i början av januari. Det gjorde om inte annat tränare Tomas Sandlin ganska klart redan i går kväll:
- Vi tänker inte på något sätt chansa med någon av de skadade spelarna. Det är vi verkligen inte tvungna att göra i det här läget.
 
 
.

"Skönt att juluppehållet snart är här"

"Slitna" och "trötta". Det var de omdömen om Vimmerbyspelarna, som man hörde mest från läktarplats i kväll. VH-tränare Tomas Sandlin analyserade förlustmatchen mot Kumla (3-4 efter straffar) så här:
 
"Sedan vi blev klara för Allettan tar vi inte dirket hänsyn till hur matcherna kommer, utan all träning är från och med någon vecka tillbaka enbart med inriktning på Allettan. Men jag tycker ändå inte att vi har kört så hårt den senaste tiden att killarna ska vara "nedtränade". Snarare är det nog så att matcherna sliter mer än träningarna nu när vi har mycket skador och tvingas gå på kort om folk. Tanken i dag var att använda fyra kedjor men med den starten vi fick och så som matchbilden blev, så var det aldrig riktigt läge. Om vi ska kasta in fjärdekedjan i matchen, måste de ges en ärlig chans. Tyvärr var det allt för mycket i den här matchen som blev tokigt. Ljusglimtar ändå i några spelare. Speciellt kul att se Robin Ekström kliva fram. Han var bäst på banan idag.
 
Vi gör en usel förstaperiod. Visst åker killarna skridskor men på något sätt känns det inte som vi alls tar jobbet. Vi hamnade mycket på fel sida, tappade puck och det fanns utrymmen för dem att spela igenom vårt försvar, som vanligtvis inte alls finns där. Sedan får de sitt första mål alldeles för enkelt och får en hel del energi av det.
 
I den andra perioden tar vi tag i det, men borde självklart utnyttjat alla chanserna bättre och fått fåt eller några fler mål. Den tredje perioden ser väl ungefär likadan ut. Tyvärr är vi alldeles för ineffektiva och förr eller senare får de ju så klart en chans. Och den gör de mål på. Men så här kan det vara. Vi har haft stolpe in i flera matcher, som vi har vunnit. I dag hade vi stolpe ut. Man ska inte dra allt för stora växlar av det här. Vi har gjort sämre matcher under säsongen och ändå vunnit, så det jämnar ut sig.
 
Om man tittar på våra båda nyförvärv, så tycker jag att de gör det bra. Jag är jättenöjd med Simon. Bra puckkontroll, stabil och fick även göra ett mål. Kanske är det lite lättare för honom att snabbt komma in i laget i och med att han är härifrån och känner många?
Markus är en utpräglad center, som fick spela ytter idag. Ändå visade han att det finns massor i honom. Vi kommer att få oerhört mycket nytta av honom framöver.
 
Inte roligt att vi åker på ytterligare en skada. Att sätta upp ännu ett namn på listan känns osannolikt och nästan komiskt. Och det handlar ju om skumma skador, inte direkt några lårkakor. Vi snackar njurskada, benbrott, hjärnskakning, axelskada - allvarliga saker och osannlolikt att de kommer så här i ett. Det är skönt att det nu bara är tre matcher kvar till juluppehållet, så vi får tid att dels träna in de nya spelarna i laget men framför allt att skadorna i laget får läka."
 
 
.

Tappad serieledning och ÄNNU en tung skada

Inte för att på något sätt förringa Kumlas insats (4-3-seger efter straffar borta mot Vimmerby idag), men det känns faktiskt både surt och onödigt att loosa serieledningen på det här sättet. Kumla hemma ska bara vara tre poäng – punkt, slut. Oavsett brutalt många skador och oavsett att Kumla faktiskt är ganska giftigt med sina snabba spelvändningar och med sitt raka spel mot mål. Vimmerby är ändå klassen bättre som lag, vilket man visade i både andra och tredje perioden samt inte minst i over time. Att keeper Marcus Born inte fick priset som matchens lirare är nästan märkligare än den straffläggning vi fick se. Under matchens två avslutande perioder och förlängningen svarade han för några fullständigt makalösa räddningar.

 

Det här med Vimmerby Hockey och skador. Som om det inte räckte med nyckelspelarna Björn Jonasson, Alexander Holmberg, Markus Modigs, Emil Wahlberg och Petrus Olivestam? I dag var det dags igen – och man vet ju inte om man ska skratta eller gråta.
I slutet av matchen fick duktige backen Tobias Ternelius en tackling mot sargen i anfallszon. På Tobias reaktion och ansiktsuttryck syntes det direkt att det hade gått illa. De första diagnoserna talade om antingen något med AC-leden (leden mellan nyckelbenet och skuldran) eller att det kanske ”bara” var axeln som hoppade ur led, men Ternelius fördes direkt till Västerviks Sjukhus för undersökning, där han är nu. Ambulanspersonalen trodde dock inte att det var något med nyckelbenet.


Straffläggningen, ja. För trots Vimmerbys alla chanser under de sista 45 minuterna, så gick ju matchen dit. Sebastian Nilsson i Vimmerby och Kumlas Victor Ringberg hade lekstuga med sina motståndarmålvakter och hängde tre straffar vardera. Tyvärr var det Ringberg som fick sista ordet, då han avgjorde i den sjätte straffomgången.

 

Dumt att bedöma två nyförvärv (Markus Kinisjärvi och Simon Petersson) redan efter en match, som de mer eller mindre kastas in i utan att hunnit träna något nämnvärt med laget. Men… jag gör det i alla fall:
Markus Kinisjärvi, som normalt är en utpräglad center, fick i dag spela ytterforward i andrakedjan (just i och med att han inte har hunnit träna något med laget). Och det syns att den killen har massor med hockey i sig. När han har kommit in i laget och spelsystemet samt funnit sig till rätt på den för honom normala centerpositionen, så kommer han bli en rejäl förstärkning. Inget snack om något annat. Kinisjärvi tog många avslut och var också ytterst nära att avgöra matchen i slutsekunderna, men hans klubba hakades upp när han skulle raka in pucken.
Även vad gäller backen Simon Petersson gillar jag det jag såg. Bra skridskoåkning, bra med pucken, rejäl, visade pondus och var lugn i sitt spel. Kanske väl offensiv i vissa ageranden, men det har självklart också med den korta tid han har haft att bekanta sig med Sandlins spelsystem att göra.

Visst. Om juryn som valde ut Victor Ringberg till matchens lirare i Kumla är synsk (tänker på hans straffshow och avgörande där), så kan man ju inte klaga på deras val. Men förutom sina två mål under ordinarie tid var han väldigt blek i matchen.

 

I Vimmerby var Robin Ekström gudomlig med puck. Krutade själv in 1-1 från specialvinkeln och hans förspel till Robin Olsen Syversen 3-2-mål var delikat. "Ekis" tar ansvar varje sekund han är på isen och varje sekund han är i båset. Även Sebastian Nilsson förtjänar beröm. Vilja, attityd och fysik, tänker vi ju på i första hand. Men den där kroppen innehåller så mycket mer.

 

621 personer i Vimmerby ishall. Fan vad dåligt, sa några. Nja, är det verkligen det? Vimmerby klart för Allettan och har inte så mycket att spela för, möter ett mittenlag som inte heller har så mycket att spela för, fint väder, öppet länge i butikerna på stan och ni kan ju bara tänka er hur många människor som har förste advents-mys med nära och kära hemma i kväll. Nej, 621 är ändå helt okej. Det finns de som har det värre. Exempelvis våra grnnar i öster. I Västervik var det "bara" 450 åskådare som tog sig till hallen för att se säsongens viktigaste match – den mot förste utmanaren om en Allettanplats, Skövde IK.

 

Västervik vann en helt jämn sexpoängsmatch. Laget fick två psykologiskt väldigt viktiga mål – ett i slutet av den andra perioden (mindre än halvminuten efter Skövdes 1-1-kvittering) och ett tidigt i den tredje perioden. Med 3-1 i ryggen spelade sedan VIK av matchen på ett stabilt sätt. Backen i tredjelinan, Eric Backman, blev stor segerorganisatör efter att själv ha gjort VIK:s två första mål och sedan passat fram Joacim Hedblad till lagets tredje och avgörande kasse.

Om Joacim Hedblad finns det tyvärr också tråkigare saker att berätta, än att han avgjorde matchen. I den tredje perioden åkte han på en tackling och skadade sitt redan åtgångna knä. De första prognoserna talar om frånvaro i ”ett antal veckor”. I så fall självklart ett dråpslag för tabellfemman att tvingas klara sig utan trean i E-seriens poängliga, 33 poäng (12+21) på 24 matcher, i de sista omgångarnas race om en plats i Allettan. I och med kvällens seger över Skövde skiljer det nu bara tre poäng upp till västgötarna och Västervik har oändligt mycket bättre målskillnad.

 

För Vimmerby, som i och med kvällens förlust halkade ner till andra plats i serien (sämre målskillnad än Vita Hästen, +61 mot +43) väntar Forshaga redan nu på onsdag. Då har Vimmerbyborna lovat att gå man ur huse för att hjälpa tillbaka sitt lag till toppen igen. Och pubpersonalen i ishallen gör sitt för att hjälpa till – redan klockan 17.00 (två timmar innan nedsläpp) slår portarna upp för alla som är sugna på nåt gott att dricka och som inte kan få nog av att snacka hockey. Hur länge de har öppet efter matchen beror helt på hur länge ni/vi vill vara kvar.

 

 Hoppas återkomma strax med tränarkommentar från Tomas Sandlin.

.


Två nyförvärv i VH-tröjan i eftermiddag

Med fyra spelare skadade och två nyförvärv som gör sin första match, är det inte mycket som är sig likt i Vimmerbys formationer i eftermiddag. Men kul ska det bli...

 

Kumla hemma (nedsläpp kl 16.00) och jag är mycket spänd på att se både Markus Kinisjärvi (center från allsvenska Västerås, som får spela ytterforward idag eftersom han inte har hunnit med att träna något med laget ännu) samt VH-fostrade backen Simon Petersson (ledande spelare i HV71:s J20-lag i fjol, som då vann SM-guld) göra sina första matcher för klubben. Kul också om den renodlade J20-kedjan (Vimmerbys fjärdekedja) med idel VH-produkter kan få en del speltid.

 

- Vi kommer spela på tre formationer samt matcha fjärdekedjan emellanåt. Självklart beror mycket på hur matchbilden ser ut. Vi har ju som målsättning att försöka behålla serieledningen ändå in i mål, så vi är fullt motiverade, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

Vimmerbys lag i eftermiddagens match mot Kumla:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Simon Dahl – Jakob Karlsson – Sebastian Nilsson

 

Andrafemma:

Tobias Ternelius – Simon Petersson

Jim Nordh – Adam Rundqvist – Markus Kinisjärvi

 

Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Pelle Ström

Robin Ekström – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Jacob Isaksson

 

Fjärdjekejda:

Robin Ståhl – Rasmus Davidsson – Jesper Karlsson.

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

.


RSS 2.0