Jonasson valde VH före allsvenskan

Svårt att släppa taget om gårdagskvällens holmgång mellan Vimmerby och Kallinge-Ronneby (2-3). Självklart en oerhört sur förlust (segermålet med mindre än två minuter kvar). Dock var det en förbannat bra division 1-match, vilket KRIF-tränaren Daniel Eriksson höll med om i dagens Vimmerby Tidning:

”Det var riktigt hög kvalitet, men det här är också två jättebra lag.”

 

Elva omgångar spelade av Allettan och i nio av våra elva matcher har vi släppt in det första målet. Mentalt?

 

I kväll stänger ju transferfönstret och länge såg det ut som att Vimmerby skulle få släppa skyttekungen Björn Jonasson till allsvenska Almtuna. Glädjande dock att BJ tog sitt förnuft till fånga. Så här skrev han på twitter i eftermiddag:

”Blir kvar i Vimmerby. Mot allsvenskan denna väg.”

Yeah…! Hjälte!

 

Kumla släpper 22-årige backen Eric Persson på lån till allsvenska Tingsryd. Inget ont om Eric, men man slutar aldrig att förvånas över Tingsryds värvningar.

 

”Vi är väldigt tacksamma för de här tre poängen”

Micke Johansson, sportchef i Kallinge, intervjuas efter matchen mot Vimmerby. Du ser KRIF-TV:s inslag här.

 

Galet på transfermarknaden så här sista dagen. Till och med twitter blev överbelastat alldeles nyss.

 

Mer galet: Resultaten i den södra Allettan i går. Mariestad bara kör, man vann derbyt mot Skövde och är helt plötsligt på play off-plats. Vita Hästen förlorade igen (mot Olofström efter straffar). Kristianstad skulle håva in tre enkla poäng hemma mot Mörrum men förlorade med 5-0.

 

Tänk att jag och en ikon som Lance Armstrong har lika många segrar i Tour de France.

 

Simon Dahl är verkligen stekhet och precis så bra som vi alla visste att han är. Har nu fått chansen och verkligen tagit den.

 

Läste att vår ärade överbefälhavare är sjukskriven på grund av utbrändhet. I fredstid? Hur ska det gå när ryssen kommer?

 

Nej, jag tänker inte kommentera insatsen av domare Magnusson från Tranås. Det känns som att det ämnet redan är uttömt - från båda sidor (även av Kallinges sportchef, om du kollade intervjulänken några stycken upp i den här texten).


Seger mot Kristianstad hemma på söndag, samtidigt som Mariestad förlorar mot starka Olofström. Ja, då är vi topp fyra igen. Så får det bli!

 

Tre omgångar kvar. Hua…!

 

 

.


Förlåt Björn Skarpsvärd!

Tredje Blekingemotståndet i rad. Tredje segern i rad?
 
Om en timme är det nedsläpp i brutalfajten mellan Vimmerby och suveräna seriesegraren i F-serien, Kallinge-Ronneby IF. KRIF kommer till match med tre raka förluster i bagaget (förlust i fyra av de fem senaste). Vet inte vad som har hänt med dem, men att det finns kapacitet i laget står utom allt tvivel. Minns att man mitt i det här förlustorgien passade på att spöa och spela ut Vita Hästen på bortaplan, så det svänger sannerligen rejält om KRIF:arna.
 
Förlåt bloggare Skarpsvärd på BLT/Sydöstran, men jag kan inte låta bli att hoppas att du tippar Vimmerby lika uselt i kväll, som du har gjort inför de båda senaste omgångarna.
 
Inför Olofström-Vimmerby tippades det så här:
"Olofström-Vimmerby 4-1
Känns som OIK är i ett bra flyt och reaktionen kommer inte här. Stabil seger."
Resultat: 2-3 e str.
 
Inför Mörrum-Vimmerby tippades det så här:
"Mörrum-Vimmerby 3-2
Jämn match att vänta, som brukligt då Mörrum är igång. Jag tror man vill visa vad man egentligen kan och kommer köra lite mer framåt. Vimmerby vill med ha poängen. Men det blir inget gratis här."
Resultat: 2-5
 
Inför kvällens drabbning Vimmerby-KRIF tippas det så här:
"Vimmerby-Krif 2-6
Urladdning. Känslan är så. Jag vet inte hur många gånger jag har tippat fel angående Vimmerby. Men det finns så mycket i Krif-gänget och de kan bara inte gå på en mina igen. Proppen ut va?"
Resultat: ??-??
 
VH Ultras värmer upp i Bowlinghallen - dock inte med att spela bowling, antar jag. Alla till hallen nu. I kväll tar vi nästa steg mot ett allsvenskt kval. Nu kör vi!
 
.

Vilken avslutning vi får!

Bortrest över helgen och upp över öronen med jobb att göra, så ganska kass uppdatering på den här bloggen för närvarande.
 
5-2 borta mot Mörrum och fem av sex möjliga poäng på helgens Blekingturné imponerar och det verkar som att Spaak har prickat formationerna klockrent. Betänk också att vi bland annat saknade tunga pjäser som Henrik Tång och Jim Nordh.
 
Kallinge-Ronneby i morgon - ett KRIF som kommer till Vimmerby med tre raka förluster (där de dessutom har blivit "nollat" i de två senaste) och nu bara ligger två poäng före VImmerby i tabellen på en tredje plats.
 
Fyra omgångar kvar och bara fyra poäng som skiljer mellan trean KRIF (17) och sjuan Kristanstad (13). Fyra lag går till playoff. Vilken avslutning vi får!
 
IFK Ore slog i helgen nytt rekord. Då kom nämligen lagets 37:e raka förlust i division ett, vilket gör att Hille/Åbyggebys rekord från säsongen 2005/2006 nu är raderat.
 
 
.

Är F-serien verkligen så mycket bättre?

Att F-serien, även kallad "Lilla Allsvenskan", är flera gånger bättre än E-serien - ja, det vet vi ju alla. Därför roade jag mig i dag med att räkna ihop hur matcherna mellan E-lagen och F-lagen har gått i Allettan - so far.
 
Och, ja. Jag vet att det bara är åtta av 14 omgångar spelade.
Och, ja. Jag vet att detta inte betyder någonting.
 
Men fakta är trots allt dessa (i matcherna när lagen har mött varandra):
E-lagen: 31 poäng.
F-lagen: 29 poäng.
 
 
Sex omgångar kvar att spela av den södra Allettan och det kommer säkert innebära förändringar i tabellen. Men ändå... Och åt vilket håll?
 
 
.

Så sammanfattas gårdagens match

Här kan du se höjdpunkter från gårdagens match mellan Olofström och Vimmerby samt intervjuer med OIK-tränaren Andreas Svensson och duktige forwarden Felix Maegaard Scheel.

 

Läs också referaten på Vimmerby Hockeys hemsida samt på Olofströms IK:s hemsida.

 

 

.


Vimmerby vann efter straffar

Vimmerby drog det längsta strået i straffläggningen och fick med sig två ytterst välförtjänsta pinnar från kvällens match. Macke Modigs gjorde en kopia på den matchvinnande straffen hemma mot Mörrum och avgjorde även i kväll (enda målet i straffläggningen). Calle Brattenberger räddade Olofströms samtliga tre straffar.
 
Det är ju en gåta att det var samma lag som slog Olofström i kväll, som loosade hemma mot Mariestad i onsdags. Utöver ineffektiviteten fanns det absolut ingenting som påminde om den matchen.
 
Jim Nordh, Simon Dahl, Robin Ekström, Emil Wahlberg, Calle Brattenberger och (självklart) matchhjälten Markus Modigs bäst i Vimmerby.
 
Nu sover gänget i Karlshamn i natt, tränar i Olofström i morgon och sussar i Karlshamn natten mot söndag. Sedan är det dags för Mörrum borta. Ännu en i raden av nyckelmatcher.
 
Kan inte låta bli att citera kommentatorn på Steelers eminenta webb-sändning:
"Offensivt sett är Vimmerby det bästa lag vi har mött den här säsongen. Om Vimmerby spelar så här på söndag mot Mörrum så kan de räkna in tre nya poäng".
 
11 av 12 möjliga poäng till E-seriens lag i kväll...
 
 
.

Oavgjort efter full tid och over time

Vimmerby svarar för en stark upphämtning och fixar 2-2 efter full tid. Dock ska hemmalaget vara nöjt med resultatet, då Vimmerby har varit klart mycket bättre i de två sista perioderna - både spelmässigt och sett till antalet chanser.

I den tredje perioden fixade OIK till statistiken avseende onödiga utvisningar. Det var dock i spel fem mot fem som Andreas Rundgren utnyttjade slarv i OIK-försvaret och skickade in 2-2. Tiden var 13:38 och Rundgren blev frispelad av Petrus Olivestam.
 
I den tredje perioden åkte vi också på skador på en nedhuggen Robin Ekström (dock tillbaka i over time) och en stenhårt (men schysst) tacklad Jim Nordh.
 
VH dominerade den tredje perioden stort och även om vi ska vara glada över minst en pinne, så är det nog hemmalaget som är mest lättat över detsamma.
 
I overtime, som avlsutades med spel tre mot tre, fortsatte VH:s press. 41-30 i skott till Vimmerby.
 
Nu följer straffar.
 
.

VH dominerar andra perioden, men...

Oroväckande likt tredje perioden mot Mariestad i onsdags. Vimmerby skapar massor med chanser, men ineffektiviteten är slående. Just detta är skillanden mellan lagen än så länge. Trots ett par utvisningar vinner VH den andra perioden klart på poäng. Rappare, farligare och hetare - men som sagt, också mer ineffektivt.
 
Kanonläge för Vimmerby redan i första bytet, när Emil Wahlberg gick runt kassen, kom in i slottet men hans handledsskott gick rakt i magen på OIK-keepern. Powerplay VH i samband med detta - ett pp där Simon Dahl sköt klockrent i ribban efter sidledspass av Jakob Karlsson. Flera bra lägen från högerkanten, men OIK höll undan.
 
Efter prick tre minuter åkte Adam Rundqvist på två minuter för slashing, efter att ha rappat en OIK-back över handlederna. Återigen en utvisning som tas i anfallszon och dessutom när inte pucken var i närheten. Inte bra. VH var nära att göra mål, då Jakob Karlsson jobbade fram ett bra läge, men trots att OIK inte ens var i anfallszon under utvisningen kom 2-0 som en blixt från klar himmel. Felix Maegaard-Scheel direktsköt 2-0 rakt upp i krysset bakom en chanslös VH-målvakt.
 
I mitten av perioden parkerade Vimmerbys andrafemma i Olofströms zon och skapade ett enormt tryck. Men trots tre kanonlägen ville inte pucken in under de två minuterna som man förlade runt OIK:s mål.
 
Till slut kom dock reduceringen. Oskar Carlsson drev in pucken i zon, gick ner bakom målet och släppte pucken vid första stolpen. Marcus Modigs klinisk i avslutet efter 11:14. Verkligen hur rättvist som helst.
 
Efter 11:58 minuten är Adam Rundqvist återigen och viftar högt med klubban i anfallszon - ännu en solklar utvisning. Vi måste bli mer disciplinerade i de här lägena. 75% av utvisningarna tagna i offensiv zon. Njae...
 
17:01 åker Olofströms Dan Pettersson (mycket duktig i kväll för övrigt) ut efter att ha slashat VH-målvakten Calle Brattenberger över handskarna i sin iver att ta en retur.
 
Men, återigen utvisning för Vimmerby - bara 21 sekunder senare. Denna gång alltså när man är en man mer. VH skapar ett superläge i pp, då en överhettad Björn Jonasson drar på sig en tvåa i röran framför mål.
 
Den sista minuten blev extremt händelserik. Tobbe Jonsson fick jätteläge med minuten kvar, men målvakten räddade hans direktskott i slottet, spelet vände och OIK:s Dan Pettersson kom sopren med Bratten, som även han räddade. Sedan vände det igen och Markus Schelin kom fri med OIK:s målis. Sanslöst att det bara står 2-1 än så länge.
 
.

1-0-underläge efter första perioden

Olofström inledde den första perioden bäst. Man checkade Vimmerby högt och skapade några halvchanser. Jim Nordh hade dock den första riktigt vassa chansen, då han kom fri efter ett par minuter. Jakob Karlsson var strax därefter riktigt nära att göra mål, men pucken stannade under OIK-målvakten.
 
Även nästa heta chans var Vimmerbys, då Pierre Gustafsson blev framspelad av comebackande Andreas Rundgren i åttonde minuten, men hans avslut gick utanför.
 
I den tionde minuten hade sedan Olofströms Dan Pettersson helt öppet mål från en meters håll, efter ett sidledspass, men pucken studsade till och han la den utanför. Lättare att göra mål än att missa i detta läge.
 
Efter varsin onödig men resultatlös utvisning (Olivestam slashingutvisning i anfallszon efter 10:38 och Felix Maegaard-Scheelen tripping i anfallszon efter 12:15) kom matchens första mål i nästa numerära överläge. Sedan Christopher Lundqvist trippat en OIK-anfallare i egen zon tog det bara 13 sekunder innan en helt skymd Calle Brattenberger i VH-målet fick släppa Rasmus Johanssons välplacerade skott förbi sig. Tid: 15:38.
 
Spelmässigt har det varit ganska jämt. Olofström har haft mer puck i Vimmerbys zon, men Vimmerby har skapat fler heta målchanser. 1-0 speglar väl perioden ganska bra. 
 
En lättdömd och ganska snäll första period (de tre utvisningarna har varit solklara). Dock är det nog första gången någonsin som jag har sett felaktig avblåsning för sex man på banan. Alla spelare var på ett och samma ställe djupt ner i Vimmerbys zon, då ena linjedomaren räknade helt fel på antalet röda tröjor.

En vidöppen match som kan gå hur som helst. Dock måste laget spela enklare i egen zon, då OIK stör högt i VH:s zon. Vimmerby vann skotten i den första perioden med 9-8.
 
Gäller även att hålla koll på Kristianstad-Vita Hästen, där Hästen leder med 1-0 efter den första perioden. Viktigt för oss! I övrigt: Skövde-Mörrum 1-1, Mariestad-KRIF 1-0.
 
 
.

Skönt! Säsongens bottennapp är avklarat!

Sådär ja! Då var säsongens bottennapp avklarat. Nej, jag vill inte alls frånta Mareistad äran av att ha vunnit i kväll, men man behövde sannerligen inte göra mycket för egen del för att åka hem med tre pinnar. Två bortgivna VH-puckar i egen zon och sjuk ineffektivitet - mer behövdes inte...

 

Det är egentligen helt onödigt att börja tjafsa om Vimmerbys insats i de båda första perioderna, för alla spelare är helt medvetna om det själva. På nåt sätt var det ändå skönt att i den tredje perioden få se att "det" fortfarande finns kvar där, för annars hade jag varit allvarligt oroad.

 

22-5 i skott i tredje perioden men 0-1 i mål. Och vilket mål sedan. Från blålinjen skyfflar Eddie Davidsson pucken mot mål för att åka och byta, men Calle Brattenberger (väldigt bra i övrigt denna kväll) släpper in bakåtpasset mellan benen.

 

I den tredje perioden var det stundtals komiskt att Vimmerby inte fick in pucken. Det tog i ribban, i stolpen, överallt på duktige Andro Michel, styrdes utanför, missades frilägen, sköts över - bland annat...

 

VH-backen Emil Wahlberg på twitter i kväll:
"Jag skäms! Ber om ursäkt till alla Er som betalar dyra pengar för att titta på oss. . ."

 

I ärlighetens namn ska sägas att Mariestad hade ett par vassa chanser under matchen som inte blev mål. Bland annat en i inledningen av den tredje perioden, som kunde ha dödat matchen mycket tidigare.

 

På det hela taget: Inte alls orättvist att Mariestad vann. Med tanke på insatsen i de två första perioderna var vi helt enkelt inte värda tre pinnar.

 

VH-forwarden Adam Rundqvist på twitter i kväll:
"Mål dom förtjänar man inte, dom gör man!!"

 

Kommer ni ihåg hur vi kom in till segermatchen mot Vita Hästen? Jo, med två raka förluster i arselet. På fredag väntar Olofström borta. Efter två raka förluster. Vi är som bäst när motståndarna förväntar sig det minst.

 

Olofström på fredag och Mörrum på söndag. Två sjukt viktiga bortamatcher. Hur det har gått mot dessa båda motståndare tidigare den här säsongen? Jo, tackar som frågar - seger mot båda lagen. Vi har gjort det förr och kommer göra det igen i helgen!

 

Därefter spelar vi tre av de fyra sista matcherna i hemmahallen. Kan få betydelse.

 

Hörde att lokalradions reporter ska ha beskrivit matchen mellan VH och Mariestad som tuff, tajt och välspelad. Ehhh, okej...?

 

Sex omgångar kvar och bara tre pinnar från play off-plats. Här ska minsann inga läppar hängas.

 

På det hela taget en riktigt bra domarinsats i kväll. Patric Bjälkander från Kungsbacka ska ha beröm för det.

 

Det är inte bara i Vimmerby som huvudena hänger tungt i kväll. Rapporter kommer från Västervik om att holmgången (och förlusten) borta mot Tranås har satt sina spår. TAIF vann nämligen seriefinalen i Fortsättningsserien E med 5-2 och enligt rapporterna ska det ha varit helt rättvist. VIK hade 1-1 efter i stort sett halva matchen, men sedan ryckte hemmalaget. Tranås ny serieledare, två poäng före Västervik.

 

Sex omgångar återstår av Fortsättningsserien och det skulle inte förvåna ett dugg om allt avgörs i den näst sista omgången, då VIK och Tranås möts igen, då i Tjusthallen. Skulle heller inte förvåna ett dugg om det då blir lika grinigt som det sägs ha varit i kväll. De gillar inte varandra, de där båda lagen.

 

Lite news på Vimmerby Hockeys hemsida. Bland annat ligger ett bildgalleri med matchbilder från säsongen upplagt. Dessutom hittar du där referat från kvällens match.

 

 

.


Det tajtade ihop sig rejält i tabellen

Tungt, tungt, tungt. Trots stundtals rejält spelövertag under den första halvan av matchen borta mot Skövde, låg vi under med 2-0. Jim Nordh reducerade i slutet av den andra perioden och när Martin Modigs skickade in 2-2 med drygt två minuter kvar att spela, kunde vi räkna in minst en poäng. Trodde vi… Men med bara 34 sekunder kvar avgjorde Henrik Thegel för hemmalaget.

 

Lika tungt för Kristianstad, som fick se bortalagets (Olofström) Thomas Fahlqvist avgöra med dryga minuten kvar (3-2 även där). 3-2 blev det även i Norrköping, där bortalaget KRIF gav Vita Hästen deras andra raka förlust – och det ska visst ha varit rättvist också. Kallinge hade 3-0 redan tidigt i den andra perioden, men Hästen segade sig tillbaka i matchen. Jimmy Anderssons reducering till 2-3 kom dock för sent.
Uddamålsseger även i mötet mellan Mörrum och Mariestad, där jumbon från Skaraborg sprattlade till och vann med 2-1.

 

Detta Mariestad möter vi för övrigt hemma på onsdag. Behöver jag över huvudtaget yppa mig om betydelsen av den matchen? Hua…!

 

I och med kvällens resultat tajtade det ihop sig rejält i tabellen och vi åkte vi ner till femte plats, just under play off-strecket. KRIF ny serieledare på 17 poäng. Därefter Hästen 15, Olofström 12, Kristianstad och Vimmerby 10. Skövde och Mörrum skuggar där bakom på 8 respektive 7 poäng.

 

Noterar att det var vår ”vän”, Filip Sandstedt, som dömde toppmötet mellan Vita Hästen och KRIF. Det är en grov underdrift att säga att några av Vita Hästens fans nu i kväll har gått fullständigt bananas över hans insats.

 

Kung Emil den förste av Västervik var idag ute på ny Eriksgata. 1+2 poäng i segermatchen (4-0) borta mot Grästorp gör att han nu har gjort drygt 6000 pinnar den här säsongen.

 

VIK:s enda hot i Fortsättingsserien E, Tranås AIF, hade fullt sjå borta mot tabelljumbon Arboga. Efter mycket om och men vann man till slut med 3-2. VIK (25 p) och TAIF (24 p) lär följas åt ända in i slutomgången. Och på onsdag möts de i en galet viktig seriefinal i Tranås.

 

Har en sådan där jobbig känsla av att poängtappet i Skövde i kväll kan komma visa sig ha haft en enorm betydelse när serien räknas samman.

 

.


Det tajtade ihop sig rejält i tabellen

Tungt, tungt, tungt. Trots stundtals rejält spelövertag under den första halvan av matchen borta mot Skövde, låg vi under med 2-0. Jim Nordh reducerade i slutet av den andra perioden och när Martin Modigs skickade in 2-2 med drygt två minuter kvar att spela, kunde vi räkna in minst en poäng. Trodde vi… Men med bara 34 sekunder kvar avgjorde Henrik Thegel för hemmalaget.

 

Lika tungt för Kristianstad, som fick se bortalagets (Olofström) Thomas Fahlqvist avgöra med dryga minuten kvar (3-2 även där). 3-2 blev det även i Norrköping, där bortalaget KRIF gav Vita Hästen deras andra raka förlust – och det ska visst ha varit rättvist också. Kallinge hade 3-0 redan tidigt i den andra perioden, men Hästen segade sig tillbaka i matchen. Jimmy Anderssons reducering till 2-3 kom dock för sent.
Uddamålsseger även i mötet mellan Mörrum och Mariestad, där jumbon från Skaraborg sprattlade till och vann med 2-1.

 

Detta Mariestad möter vi för övrigt hemma på onsdag. Behöver jag över huvudtaget yppa mig om betydelsen av den matchen? Hua…!

 

I och med kvällens resultat tajtade det ihop sig rejält i tabellen och vi åkte vi ner till femte plats, just under play off-strecket. KRIF ny serieledare på 17 poäng. Därefter Hästen 15, Olofström 12, Kristianstad och Vimmerby 10. Skövde och Mörrum skuggar där bakom på 8 respektive 7 poäng.

 

Noterar att det var vår ”vän”, Filip Sandstedt, som dömde toppmötet mellan Vita Hästen och KRIF. Det är en grov underdrift att säga att några av Vita Hästens fans nu i kväll har gått fullständigt bananas över hans insats.

 

Kung Emil den förste av Västervik var idag ute på ny Eriksgata. 1+2 poäng i segermatchen (4-0) borta mot Grästorp gör att han nu har gjort drygt 6000 pinnar den här säsongen.

 

VIK:s enda hot i Fortsättingsserien E, Tranås AIF, hade fullt sjå borta mot tabelljumbon Arboga. Efter mycket om och men vann man till slut med 3-2. VIK (25 p) och TAIF (24 p) lär följas åt ända in i slutomgången. Och på onsdag möts de i en galet viktig seriefinal i Tranås.

 

Har en sådan där jobbig känsla av att poängtappet i Skövde i kväll kan komma visa sig ha haft en enorm betydelse när serien räknas samman.

 

.


Oerhört viktig match i eftermiddag

Helgjobb och bortbjuden på middag. Ingen vidare kombo för att åstadkomma nåt vettigt här.
 
Nedsläpp i Skövde om nån timme och några bilar med VH-supportrar är på väg genom Skarabörg. Oerhört viktig match som väntar - den sista innan den första av två omgångar (7 av 14 matcher) är spelad.
 
Återkommer förhoppningsvis senare i kväll.
 
.

NHL-draftad center nobbade Västervik

Västerviks IK hade en monstervärvning på gång, men i går fick man tyvärr negativt besked av Eric Przepiorkas tänkte ersättare. Det handlade om en nordamerikansk center, NHL-draftad och med AHL-meriter, som VIK hade ställt in siktet på och också var ytterst nära att landa. Västerviks IK visar dock att man menar allvar med sin satsning och nu går jakten vidare för serieledarna i Forsättningsserien E.
 
.

Så skrivs det om kvällens match

Här är ett gäng länkar till olika sidor som bland annat ger sin syn på kvällens match mellan Vimmerby och Vita Hästen:
 
Gummitrissan (Hästen-inriktad blogg), Norrköpings Tidningar, bloggaren Mattias Heikki på NT, 24NT (tv-inslag), Folkbladet, bloggen AfterIce, bloggaren Mjörnberg på hockeysverige.nu samt hockeyzonen.com.
 
.

Skräckartat att leda med 4-2 mot Hästen

Ledning med 4-2 mot Vita Hästen i slutminuten. Det värsta scenariot av alla. Till och med värre än att leda en hockeymatch med förödande 3-0. För vi vet ju alla hur det brukar sluta när Hästen jagar två mål i slutet av matchen. Fråga Västervik! När sedan 4-3 kom med 40 sekunder kvar så kändes det helt självklart att 4-4 också skulle trilla in. Men så blev det inte… Och faktum är att ett åtal för "grov stöld" hade hängt i luften om det hade slutat oavgjort efter full tid.

 

Vita Hästens första förlust i Allettan och knappt hann matchen sluta innan flera experter hade konstaterat att det här minsann var Hästens sämsta match i mannaminne, att inställningen var under isen och att spelarna saknade stolthet. Oväntat! Själv har jag inte en aning, eftersom jag bara har sett dem fem gånger i år. Jag kan dock konstatera tre saker:

 • Defensivt gjorde Vimmerby en av sina allra bästa insatser den här säsongen. Ruskigt disciplinerat. Utöver sina tre mål var Hästens målchanser väldigt lätträknade.
 • Hästenspelarna såg rejält stappliga ut i slutet av varje period. Tempo? Ork? Tuff träningsperiod? Inbillning?
 • Vimmerbys seger var helt rättvis. Tre puckar i stolpen, tre frilägen och en handfull ytterligare jättelägen.

 

Ungefär så här såg väl kvällens match ut:

 

Första:

Hästen checkade högt och Vimmerby hade en del problem i egen zon. Puckövertag för Hästen, men inga riktigt heta chanser förutom målet (som knappt var en chans det heller). Jimmy Andersson drog till direkt på en sidledspassning, fick usel träff men en fladdrande isare letade sig in i Brattens vänstra hörn. VH sträckte sedan upp defensiven under sista tio minuterna och resten av perioden var jämn.

 

Andra:

Vimmerby kunde ha gjort betydligt fler mål än de två som det blev (Adam Rundqvist skickade upp en handledare i krysset och Oskar Carlsson slaggade in 2-1 i numerärt överläge). Men som sagt, det kunde ha blivit mer. Och borde ha blivit mer. Herr Bergh i Hästens kasse kändes stundtals ganska vinglig, men i den andra perioden gjorde han ett par vassa räddningar.

 

Tredje:

Klart jämnare period. Hästen kom ut bäst och avslutade även bäst, i sin jakt på kvitteringsmålet. Det kändes ändå som att Vimmerby hade bra koll på läget och Peter Nylanders 2-2-mål var ännu mer osannolikt än Hästens första. Återigen ett direktskott, som den här gången träffade längst upp på bladet, fladdrade rakt på Brattens hjälm och sedan in via klykan.

3-2 kom dock ganska snart därefter, sedan Jim Nordh rakat in pucken i öppet mål efter en tilltrasslad situation.

Spiken i kistan föranleddes sedan av en av de mest sjuka genomåkningar som jag har sett. Jakob Karlsson tog pucken i egen zon (i numerärt underläge) och såg då, efter att ha varit på isen i närmare två minuter, fullständigt svimfärdig ut. Vi räknade alla med en dump och ett byte, men fem sekunder senare var han på något outgrundligt sätt helt fri och avslutade med att kroppsfinta Bergh upp på läktaren och lägga pucken i öppet mål. Strax därefter brände Rasmus Schelin ett friläge och VH missade även öppet mål två gånger om, sedan Hästen tagit ut målvakten.
Istället kom 4-3 i sista minuten efter vackert spel, med närmare än så kom inte Hästen.

 

Många var bra i dag. Calle Brattenberger i målet så klart. Emil Wahlberg, Tobbe Jonsson och Alexander Andersson var gigantiska bakåt. Och framåt? Ja, Robin Ekström, Jakob Karlsson, Adam Rundqvist och Jim Nordh. Bland annat… Roligast ändå att se lagets samlade defensiv över hela banan. Man skar av ytor och spelade enkelt. Riktigt bra!

 

Kvällens omgång (Mariestad-Kristianstad 1-4, Olofström Skövde 3-2 och KRIF-Mörrum 5-6 efter straffar) gjorde att det fortfarande är sjukt tajt kring strecket. Hästen 15 och KRIF 14. Men sedan KIK och Vimmerby på 10, medan femman Olofström har 9.

 

För Mariestad gick tåget. Med åtta omgångar kvar att spela är laget sist och har åtta poäng upp till fjärde plats. Det kommer självklart inte gå.

 

Hästens tränare Patrik Klüft på twitter:

”Grattis Vimmerby, förlust suger fullständigt! Många bra saker som vi tar med oss, resten ska vi göra bättre... Tack Hästen Fanz...”

 

Seriesjuan Skövde borta på onsdag. De sjukt viktiga matcherna hänger i ett. För alla lag…

 

Både Västervik och Tranås tog darriga uddamålssegrar och de båda lagen jagar vidare efter segern i Fortsättningsserien.

 

Snackade med en ”distans-vän” i Västervik i dag. Han sa:

”Jag är väl en av få som vill se er vinna, orkar inte åka ut mot er i ett play-off"

Också en anledning att gilla Vimmerby Hockey.

 

.


Finns det något bättre tillfälle att skrälla?

Två raka förluster och nederlagstippade. Dessutom väntar i kväll svårast tänkbara motstånd för Vimmerby i hemmahallen – ett lag som man har sju raka förluster mot under den här och förra säsongen. Kan det bli något annat än seger för seriesuveränen Vita Hästen?

 

Absolut! Jag skulle snarare vilja vända på det: Finns det något bättre tillfälle att skrälla?

 

Spelmässigt har Vimmerby stundtals dominerat de matcher man hittills har spelat i Allettan - även de båda förlustmatcherna mot KRIF och mot Kristianstad senast.

 

Lägg därtill att man i Vita Hästen-lägret redan har börjat dregla efter den extremt prestigefyllda seriefinalen mot Kallinge på söndag. Ja, jag vet att spelare och ledare säger att ”vi tänker inte längre än nästa match”, ”vi har fullt fokus på Vimmerby” etc. Skitsnack! Läs tidningar, twitter, hemsidor och forum, så får du se!


Samtidigt ska vi ha i åtanke att Vita Hästen är det klart bästa laget som vi har mött den här säsongen. Men en kväll när allt stämmer för oss, då tar vi dem. Blir det i kväll? Vi kan ju alltid hoppas.

 

Tre nycklar:

 • Högt tempo i anfallsspelet
 • Disciplinerat och enkelt försvarsgnet
 • Rakt på mål och mycket avslut

 

Andreas Rundgren är sjuk. Det innebär att Robin Ekström flyttas till tredjekedjan och spelar tillsammans med Pierre Gustavsson och Petrus Olivestam. Simon Dahl gör efterlängtad comeback efter sjukdom/skada.

 

Avslutningsvis lite Västerviks IK: I går lämnade ju Eric Przepiorka klubben för Allettanlaget Kristianstad. Nu kan näste spelare vara på väg bort från VIK. Åtminstone om han får som han själv vill. Det är en klubb norröver, som har tilldragit sig VIK-spelarens intresse och han har också, enligt mina källor, meddelat att han vill lämna VIK. Klubbens svar var dock att man, ”som det ser ut nu”, inte släpper någon ytterligare spelare.

 

.


Ibland är man extra stolt över att vara smålänning

F-lagen taggar upp inför den andra halvan av södra Allettan. Robin Nilsson (utlånad till Västerås) återvänder till Kallinge och Västerviks Eric Przepiorka är till slut (efter veckor av spekulationer) klar för Kristianstad. På VIK:s hemsida kan du i kväll läsa en form av förklaring till övergången.

 

Såg just på ett två timmar långt reklaminslag på TV4. Okej, med några enstaka slalomklipp insprängda. Ja, jag vet att reklamen finansierar sändningen och att man kan stänga av om det inte passar. Tycker ändå att det är piss. Släpp reglerna för reklam i svensksända TV-kanaler fria. Skulle lösa sig direkt!

 

Västervik IK:s hemsida:

”VIK har idag inte klart med någon ersättare till Eric…”

 

Kristianstads hemsida:

”…de släpper Eric Przepiorka till Kristianstad då de hittat en ersättare…”

 

Ser redan fram emot den andra reklamåkspausen. 

 

Växjös VD Anders Öman verkar ha gått fullständigt bananas. Eller eventuellt fått hjärnblödning. I går gjorde han klart att han skulle anmäla några andra klubbossar. I dag kallade han Aftonbladets Tomas Ros för "Nazist" på twitter. Ibland är man extra stolt över att vara smålänning.

 

Hur lång är den genomsnittliga tiden innnan en klubb-vd, som kallar en journalist för "nazist", tvingas avgå? Finns det statistik på det?

 

 

.


Ett återfall av "överkonstruktivitetssjukan"?

Det riktades mycket kritik mot domare Filip Sandstedt efter hans insats i matchen mellan KRIF och Vimmerby senast. Därför är det väl inte mer än rätt att vi i kväll också ger honom beröm för en väl genomförd match mellan Kristianstad och Vimmerby. Visserligen var det en väldigt snäll och lättdömd match, men man kan ju inte göra så mycket mer än rätt.

 

Västervik verkar ha fått upp ångan rejält i Fortsättningsserien. I dag mosade man serieledande Kumla på bortaplan med 5-1 och är därmed ny tabelletta. Tranås, som vann derbyt mot Mjölby med hela 8-0, är en poäng bakom.

 

Känns som att vi de senaste matcherna har börjat visa tecken på att ha drabbats av återfall av ”överkonstruktivitetssjukan”. En icingpuck, en dump i hörnet eller till och med en puck out är oändligt mycket vackrare att se än vad onödiga mål i arselet är. Precis som en backhandflip mot mål från sargkanten alltid har större chans att resultera i mål än vad en minuts snurr och pucklämnande i hörnen har.

 

Publiksiffran i Kumla mellan ettan och tvåan i serien? 208 personer. Den siffran drog faktiskt upp Kumlas snitt, som efter dagens match ligger på 191.

 

Emil Georgsson 2+1 och Jocke Hedblad 1+1. När det ser ut så, brukar det bli seger för VIK.

 

Snäll match i Kristianstad, alltså. Lite hetare verkar det ha varit mellan Kumla och Västervik. 44 utvisningsminuter för hemmalaget och 32 för VIK.

 

Av Kumlas 44 utvisningsminuter stod Max Lalander och Simon Hermansson tillsammans för 40 stycken.

 

Gläder mig att Ore fortsätter vara Sveriges sämsta division 1-lag, även med bröderna Persson i laget.

 

Vi ska dock inte vara för kritiska mot Vimmerbys insats i dag. När laget trampade igång i den andra och i den tredje perioden, så visade man att man är väl så bra som lag av Kristianstads kaliber. I övrigt handlar det i mångt och mycket om detaljer som måste rättas till. För att lyckas med det är det ett krav att grundkvaliteterna finns. Och det gör de verkligen...

 

Avslutningsvis: En kontraktsmördare i Malmö får alltså LÄGRE straff för att han sköt ihjäl ”fel” gubbe (den han satte kulan i skallen på visade sig inte vara den man som han hade tänkt ta livet av). Fascinerande! Nu kanske debatten om fler juridikutbildade i tingsrättssalarna tar ny fart?

 

 


KIK skyldig Vimmerby ett stort tack!

Kristianstad är verkligen skyldig Vimmerby ett stort tack för de charmanta bjudningar man, som de artiga gäster man nu är, levererade i den tredje perioden.

 

Åtta minuters inledande rejält spel- och chansövertag för Vimmerby avrundades med att Kristianstad gjorde 3-1. VH tappade pucken i mittzon, tog tillbaka den i egen zon, gav bort den igen och Simon Stark fick då in en studspuck mellan Brattens ben.

 

Vimmerby fortsatte dock att trycka på och i den 13:e minuten var Jim Nordh bara millimetrar från att reducera, när han sköt från fritt läge i slottet.

 

Strax därefter fick Vimmerby chansen att spela i numerärt överläge men då kom istället nästa gåva från Vimmerbyförsvaret. Laget drällde med pucken på offensiv blå, gav bort den till kontrade KIK-spelare, som efter att ha vallat pucken på ett benskydd, kunde se den gå i en två meters båge över Calle Brattenberger och singla in i mål. 4-1 och matchen var körd.

 

Visserligen skapade VH fyra, fem chanser i det efterföljande numerära överläget, där det är en gåta hur det inte kunde bli mål, och hade även ett kraftigt spelövertag resten av matchen (om än skenbart, då de mest cirklade runt i KIK:s zon, mot ett hemmalag som bara stängde ytor). Kristianstad är grymt tätt defensivt och framför allt hade man i kväll en suverän målvakt i Viktor Alm (som har tagit över förstaspaden från namnen Tisell).

 

Skotten i den tredje perioden slutade 12-8 till Vimmerby och sammanlagt vann man med 32-24.

 

Skillnader i dag:

 • KIK mycket rakare och mer effektivt i sitt anfallspel. Man utnyttjade med bravur de lägen man fick.
 • Försvarsspelet (över hela banan) går knappt att jämföra. Här har Spaaks mannar, sett till dagens match i alla fall, en hel del att lära.
 • Individuell spets. Åtta pinnar på Jimmy Jensen, Peter Rooth och Simon Stark i KIK.

 

Klara segrar rakt över i södra Allettan dag:

Olofström-Mariestad 6-1

Skövde-KRIF 3-7

Vita Hästen-Mörrum 3-0

Kristianstad-Vimmerby 4-1

 

Vimmerby dock fortfarande kvar över strecket. Laget ligger nu fyra efter Hästen, KRIF och Kristianstad (samma poäng som KIK).

 

På onsdag dags för nästa svåra och viktiga match, då Vita Hästen väntar på hemmais.

 

.


Klart bättre andraperiod av VH

Visserligen fortfarande underläge (nu 2-1) men den andra perioden var betydligt bättre från Vimmerbys sida.

 

Vimmerby inledde piggast och redan efter en minuts spel hade Adam Rundqvist ett jätteläge att kvittera, men hans direktskott från nära håll gick utanför. Även Robin Ekström hade en bra chans ett par minuter senare.

 

Kristianstads 2-0-mål efter 5.58 kom därför lite som en chock. Målet föregicks av en tekning i Kristianstads zon, som VH förlorade. KIK vände blixtsnabbt, kom två mot en och återigen var det backen Peter Rooth som kunde få in pucken och även den här gången var det Simon Stark och Jimmy Jensen som assisterade.

 

Tolv minuter in i perioden snodde Robin Ekström pucken i mittzon, rundade sin back, gick ner bakom målet och släppte pucken vid den första stolpen, där Pierre Gustavsson (fri framför mål) direktsköt in reduceringen.

 

Resten av perioden har sedan tillhört Vimmerby, som har växlat upp rejält efter målet. Rappare skridskoåkning och högre speltempo har gjort att KIK

I den 18 minuten frispelades Jakob Karlsson av Björn Jonasson men avslutade utanför. Även Björn Jonasson hade ett par bra lägen i samma byte.

 

VH får inleda den tredje perioden med en man mer, sedan en VH-forward blev trippad i anfallszon med en halv minut kvar att spela av den andra perioden.

 

13-8 i skott till Vimmerby i den andra perioden.

 

Övriga resultat efer två perioder:

Olofström-Mariestad 4-1

Vita Hästen-Mörrum 1-0

Skövde-Kallinge 2-5

.


VH i underläge efter den första perioden

Den första perioden är slut i Kristianstad och hemmalaget leder med 1-0 över Vimmerby.
 
Det har varit 20 synnerligen händelse- och tempofattiga första minuter. Vimmerby tar alldeles för få avslut när man kommer in i zon. Man snurrar, passar, fastnar, kommer ur läge och styrs ut i hörnen. Anfallsspelet måste bli mycket rakare.
 
Kristianstads mål gjordes i den sjätte minuten av lagets vassaste anfallsvapen i Allettan, duktige backen (?!)  Peter Rooth, från blålinjen. Det var store Rooths åttonde poäng hittills i Allettan (3+5).
 
I mitten av perioden fick Vimmerby ett powerplay, då Macke Modigs hakades i anfallszon, men närmare ett ett halvfarligt direktskott från Oskar Carlsson kom man inte.
 
Utöver målet har inte Kristianstad skapat något att tala om heller (förutom ett bra byte i slutminuten) och skotstatistiken 8-7 speglar matchen ganska väl.
 
Om VH bara lyfter sig till normal nivå, så ska det här inte alls vara någon omöjlighet. Stundtals har det storväxta hemmalaget problem med tempot och det bör Vimmerby kunna utnyttja.
 
.

Ni minns väl hur det gick senast mot KIK?

Game day! Och på schemat i dag står Kristianstad borta. KIK har blandat och gett i inledningen av Allettan och har ännu ingen seger under ordinarie tid på de fyra matcher som har spelats.

 

När lagen möttes i fjolårets Alletta, vann Kristianstad med 3-2 hemma efter overtime, medan Vimmerby vann hemma med 9-3.

 

Kristianstads matcher hittills i Allettan:

KIK-KRIF 1-4

Vita Hästen-KIK 4-3

KIK-Skövde 5-4 (e förl)

Mörrum-KIK 1-2 (e förl)

 

I grundserien slutade Kristianstad trea, en poäng föra fyran Mörrum och tre poäng före femman Helsingborg. Faktum är att laget inte säkrade Allettanplatsen förrän i den allra sista i omgången, då man slog Nybro hemma med 4-2.

 

Kristianstad lever mycket på en stark och välorganiserad defensiv (även om det har sett lite annorlunda ut i upptakten av Allettan). I grundserien var KIK det lag som, efter seriesegrande KRIF, släppte in minst antal mål.


För övrigt mycket Vimmerby i toppen av den södra Allettans olika listor så här i inledningen. Skytteligan leds av Björn Jonasson (4+4), Jim Nordh är trea (1+6) och Jakob Karlsson nia (2+3). Plus-/minusstatistiken toppas av Jakob Karlsson och Jim Nordh på +6, före Tobias Jonsson på +5.

 

Matchen (som du kan se live på lgsports.se) startar kl 16.00. Jag hoppas kunna lämna lite löpande rapporter.

 

.


Vi gnäller vidare denna Annandag Domargnällkväll

Tre dagar utan hockey. Känns nästan som att säsongen har tagit slut, nu när man har vant sig vid match varannan dag.

 

Bloggkungen Mjörnberg beskriver gårdagen som den stora ”domargnällkvällen”. Det torde i så fall innebära att det i dag är Annandag Domargnällkväll, så vi släpper inte temat riktigt än. Kan nämligen inte låta er missa vad VH-tränaren Anders Spaak säger i Vimmerby Tidning i dag.

 

Jag har känt Anders Spaak i tre år och har faktiskt aldrig hört honom (offentligt) gå riktigt hårt åt någon domare eller domarinsats. Men i går brast det efter ett par, minst sagt, kontroversiella domslut i matchen mot Kallinge-Ronneby (vid 2-1 blåste domaren först för blockering, sedan blåste han för mål och motiverade det efteråt för spelarna att "han trodde att pucken var inne" och vid 3-1 menade VH-spelarna att det dels var en och en halv meters offside på Stefan Söder när han frispelades och att det sedan inte var i närheten av straff när klubban lyftes på honom). Eller vad sägs om följande drapa från Spaak, sagt till Vimmerby Tidning:

 

”Det är en skandaldomare. Han ger dem segern. Det är så jäkla dåligt. Jag kan inte hålla tyst längre. Domaren och linjemännen håller helt enkelt inte. Jag har varit tyst i ett och ett halvt år, men i dag går det inte. Matchen slutar 2-2, de ger dem två mål och segern. Vi var på väg in i det på allvar. Vi fick igång spelet bättre och det kändes positivt, men så avgör domaren matchen".

 

”Skicka Elitseriedomarna till Allsvenskan” vrålar Arto Blomsten i Canal Plus-sändningen. Innebär det i så fall att de Allsvenska domarna ska skickas till division 1? I så fall stöder jag helhjärtat Artos onyanserade vredesutbrott.

 

"Crêpeskaos", "såsilska", "matbatalj", "dessertfusk" och nu "köttbullsmirakel". Vad är det med kvällstidningarna? För mycket tomma magar efter alla nyårsdieter?

 

Förresten inte bara vi enögda Vimmerbybor som ställer oss lite tveksamma till domsluten i samband med 2-1 och 3-1 i går. Så här skriver referenten på KRIF Hockeys hemsida om de båda situationerna:

"...VHC´s vart inte nöjda då domaren hade blåst av spelet först för att sedan signalera mål. Men det godkändes. En och en halv minut senare så åker Söder sig fri men får inte avsluta då han blir väldigt lite hakad & får ett straffslag med sig..."

 

Var och såg division 2-innebandy i kväll. Heta Vimmerby IBK piskade seriesegrarna från Tranås med 10-9. Vill du se mål, gå på innebandy. Dock är det som bekant ingen sport för oss som tycker att hockeydomare ibland kan vara lite petiga. Jösses…!

 

Skönt att dessa "Domargnälldagar" snart är över, så vi får fokusera på hockey igen.

 

I kväll ryktas det om att en stekhet poängkung i den södra Allettan orsakade stort larm och såg till att norra länets samlade räddningskår fick rycka ut. Tydligen var det ett automatlarm som inte gillade glömda förkolnade bullar i ugnen.

 

.


I kväll får vi glädjas åt VIK istället

I skuggan av VH:s sura förlust borta mot KRIF får vi glädjas åt vännerna i grannkommunen. Västervik låg under med 3-2 hemma mot Tranås en bit in i den tredje peridoen. Sedan följde fyra raka mål - laget vann seriefinalen med 6-3 (två mål i öppen kasse under drygt sista minuten) inför 450 åskådare och är nu tillbaka i serieledning av Fortsättningsserien.

Joachim Hedblad flyttades (inledningsvis i alla) ner i andrafemma och det verkar ju inte ha satt några djupare spår på honom. Jocke svarade för fyra pinnar (3+1) och ska enligt rapporterna ha varit ruskigt bra.

För att sammanfatta Vimmerbys match mot Kallinge i kväll (förlust 4-2): Vi ska absolut inte skylla förlusten på domaren, även om det blev några riktigt olyckliga domslut i slutet av den andra perioden vid ställningen 1-1. KRIF var det bättre laget och sett över 60 minuter vann man rättvist. Dessutom rä en tvåmålsförlust borta mot suveräna seiesegrarna av division 1F absolut ingen katastrof.
 
I övrigt i Allettan:
Kristianstad slog Mörrum borta med 2-1 efter sudden.
Vita Hästen slog Olofström hemma med 3-2 (lagets tredje uddamålsseger)
Skaraborgsderbyt (Skövde-Mariestad) blev precis så jämnt som man kunde ana. 2-2 efter full tid och sedan avgjorde inte oväntat stekhete Rickard Palmberg för Mariestad.
 
Bakom 12-poängaren Vita Hästen och KRIF på 10 poäng, tajtade tabellen ihop sig rejält. Vimmerby 7, Skövde 5, Mörrum 5 och Kristianstad 4 följer.
 
Känns inte direkt som att man behöver påpeka vikten av söndagens bortamatch mot Kristianstad.
 
Beträffande Västervik så är det dock så att tre poäng bakom (med en match mindre spelad och med bättre målskillnad) skuggar smygisen Kumla. De spelar sin hängmatch mot Arboga på fredag och sedan är det Västervik som väntar i en eventuell seriefinal i Kumla på söndag. De viktiga matcherna hänger i ett för VIK.
 
 
.

KRIF spelade av matchen och vann säkert

I den tredje perioden spelade KRIF mest av matchen och gjorde också 4-1 ganska tidigt. VH hade ett stolpskott i den nionde minuten och skruvade upp tempot sista halvan av perioden men var aldrig i närheten av att skapa spänning.

 

Lite tråkigt att det blev som det blev, men på det hela taget är KRIF:s seger inte mycket att säga om. Laget är väldigt svårt att komma tillrätta med när de tillåts spela i medvind och med ett par måls övervikt.

 

17.25 in i den tredje perioden gjorde Björn Jonasson 4-2, men reduceringen kom för sent. VH pressade de sista två minuterna men var aldrig nära.

 

Men som sagt, två måls skillnad. Och framför allt med tanke på hur två av dem kom till. Vimmerby pressade verkligen hemmalaget i 37 minuter, men sedan gick luften ur tillställningen och fokuset försvann.

 

Starkt ändå att spela 4-2 borta mot KRIF och sättet som den här förlusten kom till på kommer garanterat bara sporra laget.

 

Målis-Charlie i Kallinge fick pris som matchens bästa spelare. Inte alls ett fel val. Stefan Söder var också grymt bra.

 

I Vimmerby var tredjefemman bra. Plus också till Björn Jonasson och Calle Brattenberger i målet.

 

.


Domaren i fokus i andra perioden

Återigen en jämn period men tyvärr sätter domherre Sandstedts extremt märkliga beslut prägeln på detta.
Vi tar det ändå i ordning. Alexander Andersson satte 1-1 i pp i inledningen av perioden. Sedan följde närmare en kvart som var väldigt lik den första perioden. Men i den 17:e minuten klev den randige in i händelsernas centrum.

 

17.00 blåser han av för blockering efter en rörig situation framför Brattenberger, där det är mängder av slag och tryck på hans plockhandske. Sekunderna senare gör han tecken för mål, sedan pucken (enligt honom) hade glidit över linjen. Kan säga att VK-kaptenen Jakob Karlsson inte var helt överens om riktigheten i det beslutet. Tror ärligt talat att jag aldrig tidigare har sett lugne Jacke så förbannad.

 

Ännu värre (tro det eller ej) skulle det bli en dryg minut senare, då en VH-back lyfter Stefan Söders klubba och snor pucken (Söder som åtminstone på tv-bilderna såg ut att vara minst en meter offside i spelvändningen, där inga domare var med). Straff, tyckte Sandstedt, vilket till och med verkade förvåna hemmapubliken. Mål för Kallinge (stolpe in av Söder) på den efetrföljande straffen och dessutom 2 min lagstraff för en skogstokig VH-tränare Anders Spaak.

 

Har väldigt svårt att se att VH ska kunna resa sig från detta. Det vore en bragd i så fall.

 

.


Underläge efter den första perioden

1-0 till hemmalaget efter den första perioden mellan Kallinge-Ronneby och Vimmerby. Målet kom i den femte minuten, sedan Fredrik Falk tilläts rinna mellan två VH-backar på tok för enkelt. Zebastian Ilestedt rakade sedan in returen i öppet mål.
 
Perioden har varit ganska jämn (många spelvändningar åt båda håll) och Vimmerby har inte saknat chanser. redan i matchens första minut var Jakob Karlsson nära att styra in pucken efter en snabb VH-kontring. En liknande situation uppstod i den sjätte minuten, då Björn Jonasson blev nedriven. Under det kommande pp-spelet hade Henrik Tång ett guldläge att kvittera. Kallinge spelade agressivt i bp men gick bort sig lite och Tång var bara millimetrar från att få in pucken. Även Adam Rundqvist har haft ett bra läge.
 
Även Kallinge har skapat en del vassa chanser utöver målet, men närmare än ett skott i utsidan av stolpen i den 16:e minuten kom man inte.
 
12-7 i skot till Kallinge, en utvisning för hemmalaget och två för Vimmerby. Nu kör vi igen.
 
.

Hemvävt värre hos E-seriens Allettanlag

På förekommen anledning tog jag mig friheten att se hur det står till med förekomsten av så kallade "egna produkter" i de åtta södra Allettanlagen. Av samtliga spelare som under säsongen har varit eller är registrerade för föreningarna, ser det ut så här (lag, andel egna produkter och totalt antal spelare under säsongen, procentandel egna produkter):

 

Vimmerby

14 av 27

52%

Skövde

13 av 27

48%

Mariestad

12 av 31

39%

Vita Hästen

8 av 38

21%

Mörrum

7 av 30

23%

Kristianstad

6 av 28

21%

Olofström

6 av 31

19%

Kallinge

0 av 25

0%

     

Totalt E-lagen:

47 av 123

38%

Totalt F-lagen:

19 av 114

17%

 

Jag drar inga som helst slutsatser av detta och säger inte heller att det ena är mer rätt än det andra, utan jag bara konstaterar hur det är (med reservation för felräkning nånstans, som jag alldeles säkert snabbt lär bli varse i så fall). Analysen av siffrorna får ni göra själva.

 

.


KRIF dunderfavoriter hos spelbolagen

Vi fortsätter väl uppsnacket inför kvällens match mellan KRIF och Vimmerby. Till vår hjälp tar vi bloggare Skarpsvärd på BLT/Sydöstran, bloggen hockeyzonen.com samt hesafredrik.se, som har intervjuat en av KRIF:s forwardsstjärnor, Sebastian Magnusson, inför matchen mot Vimmerby.

 

Hatr också kollat hur spelbolagen ser på matchen och svaret är entydigt, Kallinge-Ronneby är brakfavoriter. KRIF-seger återbetalas med mellan 1,30 (Bet-At-Home och Svenska Spel) och 1,42 (Betsson) gånger pengarna.

Krysset ligger runt sex gånger pengarna hos samtliga bolag - förutom hos Svenska Spel då förstås.

Seger på Vimmerby kan spelas till mellan 4,00 (Betsson) och 5,00 (Bet-At-Home).

Bolagen som jag har tittat på är Bet-At-Home, Bet RK, Betsafe, Betsson, Expekt, Jetbull, NordicBet, Svenska Spel och Unibet.

 

 

.

 

 

 


Så ser du matchen mot KRIF i kväll

Har fått många frågor om var man beställer och ser KRIF-VH på nätet. Här är direktlänken till Karlskronakanalens webbshop.
 
 
.

Äcklig disciplin är vad som gäller i kväll

Vilka matcher vi har att se fram emot i kväll:

 • Serietrean KRIF mot serietvåan Vimmerby
 • Det oerhört viktiga Skaraborgsderbyt mellan Skövde och Mariestad
 • Full-fart-framåt-drabbningen mellan Vita Hästen och Olofström
 • Lite av kniven-mot-strupen-matchen mellan Kristianstad och Mörrum

 

Kallinge borta ja. Det blir något att bita i. F-seriens suveräna seriesegrare har hittills den här säsongen bara förlorat två matcher under ordinarie tid av totalt 33 spelade. Visserligen har det knorrats från en del håll om att lagets defensiv ska vara lite sisådär, men 57 insläppta mål på grundseriens 30 matcher vittnar om något annat. Eller beror de få insläppta målen på lagets galet vassa offensiv? Anfall är bästa försvar, sägs det ju.

 

För framåt vimlar det av klasspelare i KRIF. Stefan Söder (utlånad till Djurgården under uppehållet), Daniel Olsson-Trkulja, Victor Wahlqvist, Linus Bladström, Sebastian Magnusson, Vincent Scarsella och Andreas Nordfeldt är bara några. Inte konstigt att man var det lag i division 1F som skickade in klart flest mål.

 

Vimmerby då? Enligt spelare och ledare så ska laget i går ha gjort en av säsongens bästa träningar. Fokuserat, tempostarkt och grinigt. Anders Spaak mönstrar exakt samma lag som han har gjort i Allettans tre inledande matcher. Så visst ska vi väl både hoppas och tro på att kunna störa KRIF i kväll? Mycket handlar nog om att hitta tillbaka till samma äckligt disciplinerade försvarsspel som laget visade upp i de båda första matcherna i Allettan, mot Mariestad och Olofström.

 

Kallinge-Ronnebys tre inledande matcher i Allettan:

Kristianstad-KRIF 1-4

KRIF-Mariestad 3-2

Olofström-KRIF 4-3 ( e str)

 

Vimmerbys tre inledande matcher i Allettan:

Mariestad-Vimmerby 1-4

Vimmerby-Olofström 4-3 (e förl)

Vimmerby-Mörrum 2-1 (e str)

 

Bloggarna Gummitrissan och Dragskott.nu analyserar och tippar kvällens omgång i den södra Allettan.

 

På tal om viktiga matcher. I Fortsättningsserien tar Västervik ikväll emot serieledande Tranås hemma. Efter VIK:s minst sagt knackiga inledning (förlust mot Mjölby och ”bara” ot-seger mot Grästorp), så känns det som att laget inte har råd med att släppa iväg Tranås längre än vad man nu har gjort. Förlust i kväll och VIK ligger fem poäng efter TAIF och kan även ha blivit passerat av Kumla, som gästar Arboga i kväll och dessutom har en match mindre spelad än Västervik.

 

Inför kvällens match får VIK tillbaka Simon Mitman efter skada. Däremot får man klara sig utan avstängde Ragnar Karlsson. Tränare Mattias Karlin rör dessutom om lite i formationerna. Bland annat särar han på radarparet Joachim Hedblad och Emil Georgsson. Hedblad lirar i kväll med Eric Przepiorka och Fredrik Asplund i andralinan, medan Georgsson bildar förstakedja tillsammans med Mitman och Patrik Karlqvist.

 

Lite sugen på att åka till Västervik ikväll men jag tror trots allt att det får bli webbsändningen av KRIF-VH.

 

Avslutningsvis: Åkers Hockeys klarast lysande stjärna och tillika lagkapten, Jonathan Persson, lämnar den redan hårt brandskattade klubben. Det har ryktats om det en längre tid, ihärdigt förnekats av klubbledningen, men nu är det alltså dags. Hans arbetssituation anges som huvudskäl. Frågan man då ställer sig: Hur länge stannar brorsan Johnas?

 

 

.


KRIF:s backstjärna kallas hem till Västerås

Keepern Martin "Findus" Pettersson är inte den ende respektingivande KRIF-spelaren som missar matchen mot Vimmerby i kväll. Inte heller den offensive backen, Robin Nilsson, som har varit ruskigt bra (3+4 på åtta matcher) sedan han kom till Kallinge-Ronneby (lånades in från allsvenska topplaget Västerås IK innan jul) kommer att finnas på isen. I och med NHL-lockoutens upphörande kallas han med omedelbar verkan hem till VIK.
– Västerås tvingas att släppa sina NHL-spelare vilket även påverkar vårt lag, säger KRIF:s sportchef Micke Johansson till föreningens hemsida.

 

 

.


Skadad målis i KRIF och målis ny tränare i Nybro

Han är en av ettans absolut bästa målvakter och tillika en starkt bidragande orsak till Kallinge-Ronnebys framgångar de senaste tre säsongerna, sedan han kom till klubben från Karlskrona. Men i morgondagens heta match mot Vimmerby sätter en skada stopp för HV71-fostrade målvaktsbjässen Martin ”Findus” Persson.

 

Efter tre omgångar av Allettan Södra toppar Calle Brattenberger målvaktsligan med en räddningsprocent på 94,79 följd av just ”Findus” på 93,51. I grundserien var ”Findus” F-seriens bäste målvakt med en räddningsprocent på 93,49 och endast 1,61 insläppta mål per match i snitt.


Självklart ett tungt avbräck för Kallinge, men unge andremålvakten, Charlie Thorstensson, som kom till klubben från Frölundas J20 inför den här säsongen, är inte på något sätt oäven. I grundserien vaktade han kassen i ett tiotal matcher – och gjorde det bra, så på kort sikt ska det inte behöva betyda så mycket för KRIF.

 

Nybro Vikings får väl ändå anses vara den här säsongens stora flopp i division ett? Nu får det konsekvenser. I kväll kastas nämligen tränaren Mike Beharell ut med huvudet före. Eller som man själv väljer att kalla det: ”entledigas från huvudtränaruppdraget”.

Från och med i morgon är före detta målisen i Nybro IF, Sami Lehtinen, ny tränare för klubben. Lehtinen gjorde sin sista målvaktssäsong 2004-2005 och har efter det varit målvaktstränare hemma i Finland några år. Det här känns som en riktig chansning, då Lehtinen inte har någon som helst erfarenhet av att vara huvudtränare för ett lag. Å andra sidan – att vara en sympatisk och klok människa, samt att vara ett aktat namn i klubben, kan man nog komma långt med.

 

.


Mjölby nästa klubb att kastas ner i stålbadet

Nästa division ett-lag att dra på sig armpuffarna för ett förväntat kommande dopp i det så omtalade stålbadet, är Mjölby HC.

 

Corren berättar i dag att Mjölby HC har akuta ekonomiska bekymmer och att man nu vädjar i ett brev till kommunen om skyndsam hjälp att borga för ett lån. Utan lånet sägs den likvida krisen slå till redan om någon vecka oxch säsongen kommer inte att kunna slutföras. Orsakerna till det prekära läget är att intäkterna har varit för små (läs: vikande publiksiffror och minskade sponsorintäkter) samt att man inte har lyckats kapa kostnader av motsvarande storlek.

– Vi har helt enkelt budgeterat med för höga intäkter under säsongen, säger MHC:s tillförordnade styrelseordförande, Christer Gustafsson, till Corren.

 

Självklart oerhört tråkigt, men Mjölbys situation och agerande skiljer sig ändå väsentligt åt jämfört med flera av säsongens andra exempel.

Vad MHC gör nu är att förvarna om en kommande dålig likviditet (visserligen väldigt snart kommande). Men man har alltså inte dragit på sig några miljonunderskott innan man hojtar till. Enligt representanter i klubben har Mjölby HC inga skulder alls.

Rakryggat också att ta på sig felbudgetering som orsak och inte skylla på en massa andra saker, vilket ju annars ofta är populärt.

 

Vår seriekollega Olofströms IK gjorde i dag klart med Nittorps center Linus Johansson. Den storväxte 20-åringen är fostrad i Troja-Ljungby (där brorsan Joel spelar allsvensk hockey) och har tillhört en av NIK:s bättre spelare den här säsongen. I och med att Linus inte står under kontrakt med Nittorp ansluter han omgående till OIK:s trupp.

 

Ingen supporterbuss till Kallinge i morgon. Däremot håller VH Ultras nu på att fylla några minibussar med supportrar, så det lär bli ett gäng på plats i alla fall. Hojta till om du är sugen att hänga på, så vidarebefordrar jag gärna kontakten.

 

 

.


Se höjdpunkterna från gårdagens match

På tigerteve kan du nu se "hajlajts" från gårdagens hemmamatch i den södra Allettan mot Mörrum samt samtliga straffar. Klicka här.
 
 
.

Glöm inte dina rötter - fokus på division två

Man får inte bli stor på´t, som vi säger här i Småland. På normal svenska betyder det att man inte ska dra iväg och tro att man är nå´t bara för att man har firat framgångar! Glöm aldrig dina rötter! Förbli ödmjuk, med andra ord! Därför ska vi komma ihåg att det bara är drygt två år sedan vi spelade i division två.

 

En uppdatering om hur landet ligger där, är därför verkligen på sin plats. För oss i den här landsändan är det ju framför allt södra B som känns intressant och där har man nu klarat av 23 av totalt 33 omgångar. Tabellen ser ut så här.

 

I går återupptogs serien efter nästan en månads uppehåll. Nässjö verkar ha firat jul på rätt sätt, för de tvålade till serieledande Lund med hela 4-1. I och med det gick Tyringe (som vann borta mot Gislaved med 6-2) upp i serieledning för första gången den här säsongen. Och jag tror de lär stanna där. När man går igenom deras trupp, så doftar det kvalitet rakt igenom och jag fattar inte att de har ”lyckats” förlora sex av de 23 spelade matcherna hittills.

 

Boro/Vetlanda fortsätter att överraska negativt. Trodde på dem i år men en sjunde plats i tabellen imponerar inte och igår blev det pisk borta mot Värnamo med 4-2. Nu ska det visserligen sägas att tabellen är rejält tajt. Mellan de sju första lagen skiljer bara elva poäng (Tyringe har 49 och Boro 28). Åtta (?!?!) lag får kvala vidare mot division ett.

 

Många rynkar på näsan åt division två, men det finns mååånga spelare som jag verkligen tycker borde vara högvilt för många division ett-lag. Nu har jag visserligen inte en aning om hur spelarnas privata situationer ser ut, lika lite som jag vet vad de har för ambitioner.

 

Men kolla en sådan som Jonas Bystedt i Värnamo till exempel. Han har väl inte snittat under en pinne per match under de senaste tio säsongerna i ettan och tvåan. Slöseri med kvalitet. 50 poäng i fjol och 33 poäng i år (på hittills spelade  23 matcher). Killen är ändå ”bara” 30 år.

Thomas Josefsson i Boro är en annan favorit. Stark, rejäl och hypervass i offensiven. Under några säsonger kastade Vimmerby Hockey ut mumsiga lockbeten till honom, men tyvärr nappade han aldrig. Thomas spelade väl nån match i ettan, som utlånad till Gislaved i fjol, annars har han varit tvåan syndigt trogen de senaste fem säsongerna.


Det finns också några backar som har haft härliga utvecklingskurvor under de senaste åren. Robert Olofsson i Gislaved är en av dem. Lite av en Christian Widéen-kopia. Följsam, låg tyngdpunkt, offensivt mycket skicklig och dessutom rightare.

 

Nässjös Jonathan Öberg, 22 år, är en annan back väl värd för regionens sportchefer att hålla ögonen på. Ser mycket av Emil Wahlberg i honom. Med rätt mängd träning och rätt kvalitet av träning skulle han mycket väl kunna blomma ut rejält. Och då är han ändå redan en av tvåans absolut bästa backar. Dessutom har han storleken.

 

Måste avsluta med att uppdatera er om Vimmerbyfostrade Eric Karlsson. Den 19-årige centern ligger elva i tvåans totala skytteliga och tvåa i Gislaveds interna liga. På 23 matcher har han gjort 26 poäng (11+15). Eric, som under ungdomsåren har varit i både Linköpings och i Oskarshamns organisationer sa i höstas (i en intervju med Vimmerby Tidning), om jag minns rätt, att ett av hans mål var att få spela med Vimmerby Hockey i ettan. En ganska välriktad passning, va?

 

.


Skribenterna sammanfattar gårdagen

Här är ett urval av det som sades i media och skrevs av bloggare efter gårdagens omgång av den södra Allettan:

 

.


Vem kunde tro på toppmöte mot KRIF på onsdag?

Okej, Vimmerby gjorde sin klart svagaste insats hittills i Allettan – trots det blev det seger med 2-1 efter straffar. Men frågan är då om det var Vimmerby som var sämre än tidigare eller om det var motståndet som var bättre än tidigare? Ofta när ens lag gör en dålig match, så börjar man klanka på dem. Men ibland kanske den egna insatsen också påverkas av det som motståndarlaget presterar?

 

I kväll handlade det förmodligen om en kombination av dessa båda. Mörrum visade upp en stark defensiv, som vållade Vimmerby problem. Man backade hem med mycket folk och var exceptionellt bra i boxplay, där man skar av ytor och styrde bort Vimmerbyspelarna föredömligt.
Samtidigt slarvade VH ovanligt mycket i såväl uppbyggnadsspel som i spelet i anfallszon. På så sätt åkte man på massor med spelvändningar – speciellt i den andra perioden, som Mörrum ägde helt. Att ställningen bara var 1-1 inför den tredje perioden ska vi tacka Calle Brattenberger för. Visst skapade VH några halvchanser men Mörrums var både fler och vassare i mittperioden.

 

Alexander Jirhage och Calle Brattenberger. Två sjukt bra målvakter. Ibland gör juryn, som väljer ut matchens lirare, det väldigt lätt för sig och väljer de båda målvakterna. I dag går det sannerligen inte att kritisera det beslutet.

 

Är det någon som tidigare har varit med om att en utvisning bara behöver sittas av 1 minut och 59 sekunder, då motståndarlaget inte gör mål under utvisningen? Ingen stor grej, men en kul detalj. När signalen för den andra perioden gick, så tilldömdes Vimmerby ett lagstraff för sex man på banan. Förseelsen noterades ha skett 19.59 men perioden gick full tid ut. Så när lagstraffet började sittas av i den tredje perioden var det ”bara” 1 och 59 kvar av det.

 

Paragraf 540 b i förbundets regelbok:
”En spelare som med checking to the head and neck area skadar sin motståndare ska ådömas Match penalty”.

Hur domare Magnusson från Tranås kan mena att en däckad Björn Jonasson med blod fullständigt pissandes från ansiktet inte blev skadad, är en fullständig gåta. Efter lite funderande valde han istället att ge Emanuel Åström det ”mindre straffet” av tre möjliga för checking to the head, 2+10 min. Grattis!

 

Bortsett från andra perioden samt matchens första fem minuter, så hade Vimmerby bra koll på läget. Sista tio i första perioden, tredje perioden samt over time tillhörde hemmalaget.

Totalt sett var det dock en jämn match, som kunde ha slutat hur som helst.

 

Tränare Anders Spaak är ju inte direkt känd för att vilja ge individuell spelarkritik. Däremot är han känd för att droppa sköna kommentarer. Eller vad sägs om följande konversation med Radio Kalmars reporter efter kvällens match:

Reportern: Är det några av spelarna i ditt lag som du tycker sticker ut lite i den här matchen, som ändå får ett plus?
Anders Spaak: Nja, jag brukar inte vara så generös med plusen, utan jag brukar se till helheten. Och helheten kan bli bättre.

Reporter: Brattenberger i mål räddar en straff under ordinarie tid och räddar sedan straffar också under straffläggningen.

Anders Spaak: Ja, det är meningen att han ska göra det. Så att... Det är hans arbete

 

Tre av fyra matcher slutade oavgjorda i den södra Allettan i kväll. Serien blir nog ungefär så jämn som många trodde på förhand. Inte minst med tanke på att även bottentippade Vimmerby verkar kunna stöka till det för några av de andra lagen… 

 

Han har nog förresten rätt den där Spaaken. Vimmerby är starka i slutet av matcherna och det kan vi nog börja tacka gnuggandet med fyra femmor under hela säsongen för.

 

Skönt att Vimmerby vann straffarna. Inte minst för VH-backen Henrik Tång. Annars hade han nog drömt mardrömmar om sitt missade friläge i förlängningen. Tång var för övrigt väldigt bra i kväll. Igen…

 

Kul att Macke Modigs och Robin Ekström var de som bäddade för segern i straffläggningen. Båda levererar match efter match och får stort förtroende när laget matchas hårt i slutet. Med all rätta.

 

Lika dålig som Tobbe Jonsson var på offensiv blå, lika bra var han defensivt. Och det säger inte lite denna dag. Framför allt inte om vilken klippa han var bakåt.

 

Hyggligt av den som skötte rapporteringen på www.stats.swehockey.se att lägga upp 1-2 som slutresultat och sedan inte korrigera det förrän en halvtimme efter matchslut. Undrar hur många det var nere i Blekinge som jublade åt två förmodade poäng efter straffarna?

 

Tidig ödesmatch för Västerviks IK i Fortsättningsserien E på onsdag, då serieledande Tranås gästar. I kväll fick VIK ”bara” med sig två pinnar i hemmamatchen mot Grästorp (Emil Georgsson avgjorde i over time). Vid förlust mot TAIF är Västervik fem pinnar efter och det vet i tusan om man har råd att ge Tranås det försprånget?

 

Apropå matchen mellan Västervik och Grästorp, så råkade Grästorps färgstarke back, Carl Holmberg, ut för en otäck skada. Halvvägs in i den första perioden blev han tacklad bakom eget mål av Västerviks Ragnar Karlsson. Träffen tog så olyckligt att Holmbergs visir spräcktes på mitten och han blödde ymnigt från ansiktet samt sägs ha varit okontaktbar. Holmberg togs omgående omhand på isen men det tog bortåt 20 minuter innan ambulansen kunde föra honom vidare till Västerviks sjukhus. Vi håller alla tummar vi har för ett snabbt tillfrisknande.

 

Sju pinnar på tre matcher är en mycket bra start, men framför allt imponeras man av endast fem insläppta mål på nio perioder mot Mariestad, Olofström och Mörrum.

 

Vem kunde förresten tro att det skulle vankas toppmöte i Kockumhallen onsdag 9 januari, då serietvåan Vimmerby gästar serietrean Kallinge-Ronneby.

 

Vimmerby Hockeys hemsidas referat från matchen hittar du här.

 

Och Mörrums hemsidas text är här.

 

.

 


Lax-torsk på menyn i eftermiddag?

Nu går det sannerligen i ett. Seger mot Mariestad i onsdags, suddenseger mot Olofström i fredags och i eftermiddag tar vi emot Mörrum i hemmahallen.

 

Precis som i F-serien (Mörrum slutade fyra, två poäng före femman Helsingborg) har laget blandat och gett i Allettan. I inledningsmatchen imponerade man och vann med 2-1 borta mot Mörrum, för att sedan åka på storstryk (1-5) hemma mot Skövde i förrgår.

 

– Det är siffror som inte går att snacka bort. Vi har saker som måste rättas till, sa Mörrums lagkapten Erik Belin till BLT/Sydöstran efter den mardrömslika hemmapremiären.

 

Likt Vimmerby är Mörrum ett starkt kollektiv, med stabil defensiv där Oscar och Viktor Hedmans brorsa, Johan Hedman, har imponerat den här säsongen (också).

Framåt då? Ja, där saknas det sannerligen inte heller kvalitet, även om etablerade namn som exempelvis Daniel Brasar och Joakim Ohlsson har haft lite svagare säsonger än vad man kanske hade trott och hoppats på. Istället är det unga spelare som Emanuel Åström, Daniel Pettersson och novemberförvärvet från Borås, Johan Linnander, som har klivit fram och producerat.

 

VH-forwarden Adam Rundqvist på twitter i dag:

"Idag kommer Karlstadgrabben @emanuelastrom på besök i Vimmerby med sitt Mörrum. Ska välkomna han med en slashing och ev ett mål."

 

Mörrum-forwarden Emanuel Åström på twitter strax därefter:

"@AdamRundqvist haha ska bli kul att ses igen! Men jag hade varit rädd om min andra framtand om jag hade varit du;)"

 

Vimmerby uppges matcha samma lag som i segermatcherna mot Mariestad och Mörrum.

 

Om ett par timmar kör vi. Törs vi då ödmjukt få be om lax-torsk på menyn?

 

.


Felaktigt matchstraff på Gunnarsson

Efter Vimmerbys avgörande ot-mål mot Olofström i går fick VH-backen Henrik Tång en klubba i ansiktet och sänktes till marken. OIK-spelaren Markus Gunnarsson dömdes till 5+game för förseelsen. Helt felaktigt, visar det sig nu. Ungefär som vi var många som misstänkte.
 
Jag har nu sett sekvensen ungefär 50 gånger (från VH:s coachvideo) och kunde direkt konstatera två saker:
 • Markus Gunnarsson var inte ens på isen när det hände.
 • OIK-forwarden Johan Skiöld var den som satte klubban i ansiktet på Henrik Tång
 
Huruvida Skiölds handling var avsiktlig eller ej är däremot omöjligt att avgöra. Samtidigt är det egentligen ganska ointressant. Oavsett vilket, är det han gör helt oansvarigt. Vad som händer är att Skiöld, på väg mot båset, tar vägen rakt igenom skaran av jublande Vimmerbyspelare, höjer klubban (ungefär som att han ska dra den över VH-spelarnas huvuden) och träffar Tång rakt i ansiktet. Inte snyggt, men nödvändigtvis inte med mening.
 
Jag tror inte att Vimmerby Hockey kommer gå vidare med detta. Men förhoppningsvis har i alla fall Markus Gunnarsson fått upprättelse nu.
 
 
.

Eftersnack och segersnack på tigerteve

tigerteve kan du nu se intervjuer med Henrik Tång, Björn Jonasson, Calle Brattenberger och Jakob Karlsson efter gårdagskvällen segermatch. Där finns också ett snack med Olofströms Jim Känno.
 
 
.

Så skriver bloggarna om matchen

Här kommer ett gäng länkar till några utvalda bloggare, som skriver om gårdagens match(er):

 

.


Fick 5+20 - var sannolikt inte ens på isen

Tveksamheterna kring att det skulle ha varit Markus Gunnarsson som försökte få med sig Henrik Tångs huvud hem som trofé efter gårdagens match är sannerligen befogade.

 

Enligt den officiella matchstatistiken var det Johan Skiöld, Sean-Michel Sunnqvist och Leroy Eklöw som försvarade sitt lag i numerärt underläge, då Vimmerby gjorde sitt avgörande mål och Henrik Tång blev påhoppad. Om det stämmer så var Markus Gunnarsson alltså inte ens på isen när det hände.

 

Sekvensen kan eventuellt finnas filmad, så att klarhet kan bringas och Gunnarsson i så fall få upprättelse. Återkommer om det.

 

Att säga att domare Robin Karlsson hade en av sina bättre dagar i går, är nog att ta i. Och i morgon dömer han Olofström igen…

 

.


Olofströms hemsida om kvällens match

Så här sammanfattar OIK:s hemsida matchen mot Vimmerby.
 
 
 
.

"OIK var jobbiga att handskas med"

Vimmerby Hockeys tränare, Anders Spaak, var nöjd med två poäng men tyckte nog ändå att de borde ha varit tre:
 
"Jämfört med Mariestad så var Olofström tyngre och jobbigare att handskas med. Vi fick några utvisningar i den första perioden, som gjorde att de fick tryck på oss. Trots allt tycker jag att vi försvarade oss bra.
 
Sammantaget var vi tyvärr aningen tillbaka i vårt allt för ärliga spel, som stundtals funkade i E-serien. Visserligen försvarde vi oss bra och var organiserade bakåt, men vi kom lite i otakt i och med utvisningarna.
 
När vi ledde med 3-1 trodde jag att vi skulle kunna döda matchen. Men vi hade samma problem som tidigare den här säsongen - att avgöra Samtidigt var det starkt av Olofström att komma ifatt efter detta.
 
Beträffande domarinsatsen, är den så bedrövlig att jag inte ens orkar kommentera den. Att använda ord som "nonchalant" och "icke godkänt" hjälper inte. Vi släpper det nu, vi har träning i morgon och försöker slå Mörrum hemma på söndag.
 
Självklart är jag nöjd med två pinnar i dag och med fem poäng av sex möjliga på två matcher. Jag kommer vara ännu mer nöjd med åtta av nio möjliga poäng på söndag"
 
 
 
.

Segern lämnar tyvärr en fadd smak i munen

Kvällens inlägg var tänkt att bli en hyllning till Allettan-hockey när det är som bäst och som ärligast. Många stunder såg det nämligen ut så i kväll. Men over time-segern över Olofström (4-3) överskuggas tyvärr av en huvudlös hög klubba, efter Jackes segermål i förlängningen, som kunde ha gjort VH-backen Henrik Tång just detta. Huvudlös, alltså. Olyckshändelse eller medvetet speler egentligen ingen roll. Matchen är slut och klubban ska helt enkelt inte vara där.

 

Jag är heller inte alls säker på att det verkligen var Markus Gunnarsson (som fick 5+20 av domaren) som höll på att sänka Henrik Tång (svårt att se i röran och i segeryran). Om det nu inte var det, hoppas jag att nån annan kan berätta vem den riktige Conan Barbaren var. Och sedan svingades det visst vidare i spelargången. Versionerna av vad som hände där går minst sagt isär beroende på vem man lyssnar på.

 

Jag lämnar det där nu, även om det gör mig ledsen att se. Framför allt eftersom OIK i grunden är ett riktigt bra lag, med en hel bunt individuellt skickliga spelar. Det bevisade de inte minst i kväll.

 

Kvällens match liknade den i Mariestad i förrgår. OIK var klart bättre i inledningen, men sedan tog VH över totalt. Tre mål i mellanperioden var i underkant och med tanke på hur det såg ut då och hur det såg ut i inledningen av den tredje perioden, borde VH ha dödat matchen.

 

Trodde nog inte att Olofström skulle orka resa sig eter 3-1-underläget, men de gjorde det bra och fick också in kvitteringspucken i tredje perioden. Riktigt starkt.

 

Om Benoit Doucet verkligen är så vass (2+1) som han var i kväll, så kan man undra vad han gör i division 1 i Sverige? Eller hade han bara en synnerligen bra dag?

 

Mitt tips på seger för Mjölby mot Västervik i Fortsättningsserien hade absolut ingenting med att göra vad jag ville. Kände dock bara att MHC-oddset var klart spelbart i förhållande till förutsättningarna - och de givna oddsen.... Mjölby piskade Grästorp stort i förrgår och Västervik kändes ta den här premiären lite på en höft.

 

Kapten Jakob Karlsson var fantastisk i kväll. Vilken jävla härförare. Ju mer ansvar han får, desto mer kvalitet visar han. Måste också fortsätta berömma Björn Jonasson. Inte bara för hans offensiv, utan i kväll var han även grym i defensiven.

 

Och Henrik Tång då? Två mål från den defensive backen. Dessutom som ett jävla galler i försvaret.

 

Har ändå svårt att glädjas fullt ut över den här segern. Den lämnar en lätt fadd smak i munnen efter sig. Det fanns tyvärr tendenser under hela matchen - inte bara efter segermålet.

 

I övermorgon är det dags igen. Fem pinnar kan då bli åtta. Vilken drömstart i så fall. Men då ska det till vinst hemma mot Mörrum, som förövrigt förlorade med 1-5 hemma mot Skövde i kväll. Kan vi mobilisera samma krafter och disciplin då? Och hur revanschsugna lär man inte vara i Mörrum?

 

De redan Kvalserie-givna pållarna och KRIF stoltserar med sex pinnar efter två matcher. Vi, som är totalt nederlagstippade i Allettan, ska vara minst lika stolta över våra fem. Om man får tro förhandstipsen borde vi inte ta så många fler poäng nu!

 

.

 


I kväll står Vimmerby rustat för strid

Tre stabila poäng räknades in i Allettanpremiären i Mariestad i förrgår. Men det lägger vi bakom oss nu. Nu väntar två mycket viktiga, och på förhand förmodat tuffa, hemmamatcher. Vi tar emot Mörrum på söndag, men redan i kväll brakar det loss i Vimmerby ishall, då serietvåan i division 1 F, Olofströms IK, kommer på besök. Vimmerby är rustat för "strid" - både på isen och på läktaren.

 

Bakom suveräna seriesegraren, Kallinge-Ronneby IF (77 poäng) var det hårt i F-serien. Mellan tvåan Olofström och femman Helsingborg skiljde till slut bara fem poäng (54 kontra 49 pinnar).

Offensivt har OIK flera sylvassa pjäser, som exempelvis Markus Gunnarsson (som vi känner igen från Mjölby), Alexander Holmberg (utlånad till allsvenska Karlskona under uppehållet), Felix Maegaard-Scheel (med danska landslagsuppdrag på kontot), Benoit Doucet och Thomas Fahlqvist, som samtliga snittar runt en pinne per match.

 

Bakåt har det varit mer svajigt och faktum är att det bara var tre lag i F-serien som släppte in fler mål än vad Olofström gjorde. Hammarbyfostrade 22-åringen, Sean-Michel Sunnqvist, är dock en storväxt tvåvägsback väl värd att hålla ögonen på.

Landslagsmeriterade keepern från Slovenien, Matija Pintaric, (91,99% i grundserien) vaktar kassen i kväll.

 

Olofström inledde Allettan med en lite oväntad förlust hemma mot Mörrum inför 1725 personer. Laget hamnade snabbt i underläge med 0-2 i den första perioden och reduceringen till 1-2 kom inte förrän drygt fyra minuter återstod av matchen. Det oavgjorda resultatet ska dock bara ha varit ett tveksamt bortdömt ”sparkmål” borta.
Till kvällens match mönstrar Olofström i stort sett samma lag som mot Mörrum. Unge backen Adam Porshammar (egen produkt) tränar med Osby och finns inte med i truppen, men det är enda förändringen.

 

Med sig till Vimmerby har Olofström en full buss med supportrar. Vad svarar VH Ultras på det? Förhoppningsvis på samma sätt som laget förväntas ge igen för fjolårets förluster i Allettan (4-1 och 6-1).


Kvällens matcher i  Allettan Södra:
Vimmerby-Olofström
Vita Hästen-Kristianstad
Kallinge-Mariestad
Mörrum-Skövde

 

Vimmerby mönstrar samma lag som senast mot Mariestad, vilket innebär följande:


Målvakter:
Calle Brattenberger och Robin Andersson

 

Förstafemman:
Emil Wahlberg - Tobias Jonsson
Björn Jonasson - Jakob Karlsson - Jim Nordh


Andrafemman:
Oskar Carlsson - Alexander Andersson
Rasmus Schelin - Adam Rundqvist - Markus Modigs


Tredjefemman:
Henrik Tång - Jakob Isaksson
Andreas Rundgren - Pierre Gustavsson - Petrus Olivestam


Fjärdefemman:
Martin Modigs - Patrik Bengtsson
Marcus Schelin - Robin Ekström - Rasmus Davidsson

 

 

Olofströms förväntade lag:

 

Målvakter:
Matija Pintaric och Jesper Engelin

 

Förstafemman:
Daniel Bertov – Rasmus Johansson
Markus Gunnarsson – Thomas Fahlqvist – Niklas Persson

 

Andrafemman:
Sean-Michel Sunnqvist – Andreas Lindström
Felix Maegaard-Scheel – Dan Pettersson – Benoit Doucet

 

Tredjefemman:
Leroy Eklöw – Tommie Samuelsson
Alexander Holmberg – Joakim Sydegård – Adam Peter

 

Fjärdefemman:
Viktor Jonsson – Vakant
David Norrman – Johan Skiöld – Tim Johansson

 

Nedsläpp kl 19.00...

 

.


Bois hemsida sammanfattar "rättvis VH-seger"

På Mariestad Bois hemsida kan du läsa ett referat från kvällens match. Du hittar det här.
 
.

Vi var många som undrade hur det skulle sluta

Nyss hemkommen från en dagsutflykt till Skarabörg. En bra sådan. Seger i Allettanpremiären för bottentippade Vimmerby Hockey mot Mariestad med 4-1. Sett över 60 minuter så var det solklara siffror. Men...
 
Det var verkligen med andan i halsen som vi överlevde de första sju minuterna. Det kändes som att VH hade kvar både skridskor, klubba och hjärna på julbordet. Mariestad satte 1-0 redan efter en minuts spel och med lite bättre utdelning så kunde ställningen mycket väl ha varit 3-0 efter den inledande offensiv-chocken. Då var vi många på bortstå som undrade hur det här skulle sluta.
 
VH fick dock ordning på positionsspelet. Drog tillbaka styrkorna lite och mötte Bois med ett mycket mer rejält och samlat  försvarsspel. Macke Modigs kvittering efter 14 minuter var verkligen viktig och efter det så kontrollerade faktiskt Vimmerby matchen totalt.
 
Jim Nordh gjorde 2-1 redan 32 sekunder in i den andra perioden och att det inte blev fler mål under dessa 20 minuter får man tillskriva hemmamålvakten Andro Michel.
 
Björn "Sälen" Jonasson gjorde två mål i den sista perioden (4-1 i öppen kasse) och VH tog en lika viktig som rättvis seger i premiären. Mariestad har några individuellt duktiga spelare (Rickard Palmberg, Filip Törnqvist, Eddie Davidsson och Jonas Pontusson), men som lag känns man alldeles för ihåligt.

Vimmerby då? Sju poäng av trion Jonasson/Jonsson/Nordh imponerar så klart. Oskar Carlsson var hundraprocentig i försvaret, liksom (näst intill i alla fall) Calle Brattenberger i målet.
 
En härlig inledning och nu väntar två sjukt nervkittlande hemmamatcher. Olofström på fredag och Mörrum på söndag. Dessa båda lag möttes förresten i dag och Mörrum överraskade nog många genom att vinna borta med 2-1.
 
För övrigt idel bortasegrar i kväll. Hästen piskade Skövde med 5-4 och KRIF slog Kristianstad med 4-1.
 
Bestämde mig för att vara schysst mot store sonen (snart 18 år) och betalade därför både bussresa, entré och resultattips på bussen åt honom. Hur det slutade? Jo, med att han satte 1-4, vann ett antal hundralappar och .... självklart behöll hela vinsten själv. Grattis då!
 
Kan berätta att Svenska Spel loosade rejält med pengar på VH:s supporterbuss i kväll. Det bettades nämligen rejält när det gick upp för följet att Vimmerby stod i 2,50.
 
En sak var dock Mariestad oerhört mycket bättre än Vimmerby på. Matcharrangemanget. Oerhört snyggt ljus, bra intro, ljudanläggning, intervjuhörnor, storbild. Klass!
 
Mest spännande i övrigt i kväll? Tja, kanske att två älgar var uppe och slickade på supporterbussens vindruta - vid två olika tillfällen. Alla 40 fans dock hemkomna hela och rena genom chaffis Roffes trygga försorg.
 
 
.

Dahl och Chippe borta - i övrigt ordinarie lag

Simon Dahl är sjuk och Christopher Lundqvist fortfarande skadad + även sjuk. I övrigt mönstrar Vimmerby Hockey ordinarie lag till kvällens premiärmatch i den södra Allettan borta mot Mariestad. Så här ser formationerna ut:
 
Målvakter:
Calle Brattenberger och Robin Andersson
 
Förstafemman:
Emil Wahlberg - Tobias Jonsson
Björn Jonasson - Jakob Karlsson - Jim Nordh
 
Andrafemman:
Oskar Carlsson - Alexander Andersson
Rasmus Schelin - Adam Rundqvist - Markus Modigs
 
Tredjefemman:
Henrik Tång - Jakob Isaksson
Andreas Rundgren - Pierre Gustavsson - Petrus Olivestam
 
Fjärdefemman:
Martin Modigs - Patrik Bengtsson
Marcus Schelin - Robin Ekström - Rasmus Davidsson
 
 
 
.

Lite nytt på spelarfronten

Det har ryktats om att välmeriterade och vasse Vita Hästen-forwarden Johan Erkägärds får kicken av Norrköpingsklubben med omedelbar verkan. Det var i går som den insatta Hästenbloggen www.afterice.se berättade att det var ”en sponsor, som inte vill ha kvar Johan Erkgärds i laget”. Men från klubbens sida är det locket på. Styrelsen ”kommenterar inte rykten på nätet” och tränare Klüft avslöjar inte om Erkgärds finns med i laget som åker till Skövde i eftermiddag. Som bekant brukar det dock sällan komma rökpuffar utan att det brinner nån liten eld i närheten.

 

Borås fortsätter att tappa spelare och man gör det till en av våra kommande Allettan-motståndare, Kristianstads IK. Det blev nämligen KIK som vann dragkampen om duktige backen Henrik Karlsson. Lite förvånande trots allt att man inte valde att lägga de pengarna på ett mer offensivt vapen. Karlsson debuterar redan i kvällens hemmamatch mot Kallinge/Ronneby.

 

Till den här säsongen värvade Mjölby allsvenskt meriterade Mora-forwarden Fredrik Björklund. Nu har dock Björklund, som har svarat för 5+4 på 24 matcher i Mjölby, valt att bryta kontraktet och flytta hem till Dalarna igen.

 

 

.


Experterna tokdissar Vimmerbys chanser

Landets expertkår är i stort sett enig. KRIF och Vita Hästen i topp och Vimmerby i botten. Bloggprffset Mikael Mjörnberg cementerade trenden när han avgav sitt tips häromdagen.

 

Näste man att dissa Vimmerbys chanser i Allettan är journalist Skarpsvärd på BLT/Sydöstran. Han skriver bland annat:

”...min tabell är svävande. Två lag som grejar det. Vimmerby kommer sist. Där emellan är jag feg och säger att tre ska bort.”

Du hittar blogginlägget här.

 

Samma sak på div1hockey.se – De båda div1-segrarna i topp och Vimmerby sist.

 

När oraklet från norr, Jimmy Stålnacke, snurrade tombolan på twitter, landade tipsbollarna så här: 1) Hästen 2) Krif 3) Oik 4) Skövde 5) Mörrum 6) Kristianstad 7) Vimmerby 8) Mariestad

 

John Wikberg på bloggen dragskott.nu tippar och analyserar kvällens premiäromgång. Och här har vi en som faktiskt tror på Vimmerby Hockey.

 

Tror att det här upplägget passar Vimmerbyspelarna perfekt. Helt utan press. Helt utan förväntningar. Och så där lite lagom uppretade.

 

.

 


Staffan Lundh: "Det blir ett getingbo"

Äntligen är det dags. Och räkna med ett heltaggat Vimmerby Hockey som inleder den södra Allettan borta mot Mariestad i kväll. För du kommer ju ihåg hur det gick senast lagen möttes, i den sista omgången av div 1E. Vimmerby var redan klart för spel i Allettan, medan Mariestad var piskat att vinna eftersom Västervik samtidigt skrällde borta mot Vita Hästen.

Vimmerby ledde med 4-3 och hade även en 5-3-puck inne men tappade sedan matchen. Bois lagkapten Filip Thörnqvist satte 4-4 med fyra minuter kvar att spela och bara nio sekunder senare gjorde Jonas Pontusson avgörande 5-4 till Mariestad, ett mål som förde laget till Allettan.

 

- Det är första gången sedan jag kom till Bois, som det har varit sån press på oss. Folk tar för givet att vi ska ta oss dit, säger Filip Thörnqvist till Mariestads Tidning.
Bakom favoriterna Vita Hästen och KRIF räknar Bois-kaptenen med ett riktigt rövarslag om de båda ytterligare platserna som garanterar plats för vidare kval mot Allsvenskan.
- Det kommer bli en rolig och jämn serie. Vi har lika stor chans som någon annan. Det finns bara ett streck att spela om så självklart siktar vi på topp fyra, säger han.

 

Till kvällens match får hemmalaget, Mariestads Bois, ett välkommet tillskott till truppen. Det är lagets kanske bäste spelare, Johan Persson, som är tillbaka efter två månaders skadeuppehåll. Det var i början av november som Persson skadade ljumsken och först i går körde han för fullt på isen igen. Trots endast fyra träningspass på is ska han spela i kväll.
- Jag har ju bara åkt skridskor på fyra träningar och är inte riktigt inne i tempot. Man måste få timingen, menar Johan.


Glädjen hos tränare Staffan Lundh över att ha fått tillbaka sin 22-årige forwardsstjärna går dock inte att ta miste på.
- Vi måste ha de där som kan nypa till pucken. Johan är även högerskytt, vilket ger en ny dimension. Vi har varit lite hämmade i numerära överlägen, säger Lundh, vars unga lag har fått läka ihop under juluppehållet och nu är man i stort sett ordinarie.
- På backsidan är de fräscha. Det är bara Johan Frick som varit krasslig, berättar han för MT.
- Vi ska vara stolta att vi tagit oss till allettan. Det blir som en kvalserie. Vi kommer ta en match i taget och njuta att vi får vara med i allettan. Jag ser oss som en outsider om plats tre och fyra. Det blir ett getingbo med Hästen och Kallinge/Ronneby som favoriter, menar Staffan Lundh.

 

 

.


RSS 2.0