Anders Spaak: Jag hade gärna stannat kvar

I dag fick Anders Spaak beskedet att han inte kommer få förlängt kontrakt som tränare för Vimmerby Hockey. Efter tre framgångsrika säsonger skiljs vägarna åt. Så här sa Anders själv:
 
"Direkt efter säsongen var jag väldigt tveksam till en fortsättning. Men allt eftersom man har fått smälta det hela, så har suget vuxit fram igen. Jag hade gärna stannat kvar. Men nu blir det inte så. Jag vet inte riktigt vad anledningen är. Men med facit i hand kanske det här visar sig vara det rätta beslutet för båda parter.

Jag och Fredric Jaensson pratades vid under dagen och då fick jag beskedet. Jag har pratat mycket om vikten av att se till att organisationen följer med den sportsliga utvecklingen. Det här är Vimmerbys stora utmaning. Det sportsliga får inte bara dra iväg, då kan det bli ett problem på sikt.
 
Jag har haft tre fantastiska år i Vimmerby och sportsligt har det väl gått bättre än vad någon kunde tro. Vi har varit många som har varit delaktiga i detta och det krävs att hela organisationen hänger på även in i framtiden.
 
Vad som nu händer för min egen del har jag inte en aning om. Jag vet inte ens om jag ska träna ett lag, köra lastbil eller göra nåt helt annat. Jag har fått flera förfrågningar, men just nu är det här så färskt att jag inte har en aning."
 
 
.

Succétränare Spaak får lämna VH

I dag blev det också klart att Vimmerby Hockey inte kommer tränas av succétränaren Anders Spaak nästa säsong.  Spaak, som under sina tre säsonger har tagit VH från toppen av tvåan till toppen av etta, får inte förlängt kontrakt.

- Anders har gjort det fantastisk bra hos oss under tre års tid, men jag tror det kan vara bra för båda parter att gå skilda vägar nu. Det är egentligen inget konstigt med det. Det kommer nog dröja ytterligare någon eller ett par veckor innan vi har ett nytt tränarnamn klart, säger VH:s sportchef Fredric Jaensson, som för diskussioner med två olika namn.
 
Jag har sökt Spaaken i kväll, men mobiltäckningen hemma i hans Brandstorp är ju inte av denna världen... Återkommer strax med uttalande från Anders.
 
 
.

Vass Olofströms-forward VH:s första nyförvärv

Alexander Holmberg. Där har du namnet på Vimmerby Hockeys första nyförvärv inför kommande säsong i division 1. VH:s sportchef, Fredric Jaensson har haft ögonen på den storväxte Olofströms-forwarden (kan spelas både som ytterforward och som center) en längre tid:

"En storväxt klasspelare som dessutom är rightare. Alexander kommer få en mycket viktig roll hos oss. Han skulle redan nu kunna spela ännu högre upp (har ett drygt 20-tal allsvenska matcher på kontot) men ser en stor möjlighet till utveckling hos oss,
 
Totalt ska vi ha in 3-4 nya spelare - en eller två backar och två eller tre forwardar. I och med att truppen samtidigt ska bantas innebär det att samtliga spelare från den gångna säsongens trupp tyvärr inte kommer få plats. Självklart är det tråkigt men nu jobbar vi bara utifrån klubbens bästa ur ett sportsligt perspektiv.

Jag har kontakt med flera väldigt spännande spelare, men flera av dem har fortfarande pågående säsong. De som ska tillföras vår trupp kommer vara spetsspelare av Alexanders kaliber, som går in i laget i en förstafemma."

Hittills kontrakterade för kommande säsong är: Calle Brattenberger, Henrik Tång, Emil Wahlberg, Pelle Ström, Jakob Isaksson, Jakob Karlsson, Robin Ekström, Adam Rundqvist, Simon Dahl och Alexander Holmberg.
 
 
 
.

VH:s kapten, Jakob Karlsson, förlänger

Vimmerby Hockeys sportchef, Fredric Jaensson, förlängde i kväll med lagkaptenen Jakob Karlsson. Med sina ledaregenskaper och 130 poäng under de tre senaste division 1-säsongerna är Jacke enormt viktig för VH.

- Jacke är en av de som ska dra lasset. Han är vår lagkapten och är oerhört viktig för lagbygget. Han kommer dessutom bli ännu viktigare kommande säsong, säger Fredric Jaensson.
 
Jaensson berättar också att VH är ett hett jagat lag av spelare som vill uppåt. Han hoppas göra klart med ytterligare någon eller några killar de närmaste dagarna.
 
.

Klüft får gå när Hästen jagar Allsvenskan

Bättre sent än aldrig, heter det ju. Men att skicka iväg en överraskad Patrik Klüft mitt under brinnande kvalserie och hoppas på att Almtuna-frälsaren (f.d. forward i bland annat Boro) Pelle Hånberg (klev in och räddade klubben kvar i Allsvenskan med några omgångar kvar) även ska kunna göra underverk med Hästen under de sista matcherna, är väl naivt. Visst - rätt agerat, men på tok för sent. Men som sagt, kanske bättre sent än aldrig. Facit har vi ju om inte allt för många dagar. Men det här är inget beslut i första hand taget på sportsliga grunder.

 

VimmerbysJ20-lag förlorade även den sista matchen i kvalet till division 1. 8-10 slutade den betydelsellösa drabbningen mot Mörrum/Olofström, efetr bland annat sju poäng av Rasmus Davidsson. Inget avancemnag via serieseger, med andra ord. Nu återstår att se om den kommande serieomläggningen kan skicka upp VH:s juniorer ett snäpp i seriesystemet i alla fall.

 

Jag kan väl erkänna att jag aldrig förstod värvningen av Patrik Klüft från Kallinge till Vita Hästen inför den här säsongen. Hur han är som tränare har jag inte en aning om men som strateg och coach har den gode Klüft verkligen sina begränsningar och det är ingen tillfällighet att de två lag han har tränat i sin hittills korta karriär stundtals har blivit brutalt sönderlästa när de har stött på hyfsat motstånd. Detta även även i år, trots att man på papperet har förfogat över det bästa och mest rutinerade laget.

 

Jäklar vilket liv det blev när Pernilla Wiberg i helgen satt i Vinterstudion och sa att "kvinnliga alpina åkare måste utnyttja de attribut man har för att profilera och marknadsföra sig själva."
Väntar spänt på att folk och kvällstidningar nu ska börja rasa över Kåbergs skägg, Beckhams tatueringar, Fellainis frisyr samt Henkes skäggstubb och sängkammarblick.

 

Hästens VD, Fredrik Jensen, skickade i dag ut ett lika innehållslöst som standardiserat och förväntat pressmeddelande:
"Patrik är en bra människa och har med stort engagemang bidragit till Hästens utveckling. Vi har dock kommit fram till att vår syn på hur elitidrott ska bedrivas skiljer sig åt och vi har därför beslutat att gå skilda vägar."
Zzzzzzz....

 

Nytt kaosoväder på ingång. Den här våren verkar bli den bästa vintern på år och dar…

 

Måste för övrigt kännas lite märkligt att heta Patrik Klüft i dag. Här har man precis, efter 13 försök med KRIF och Vita Hästen under de senaste säsongerna, tagit sitt livs första trepoängare i Kvalserien till Allsvenskan. Dessutom har han fått tuff kritik för att inte klara av att förändra matchbilder (Hästen vände 0-2 till 5-2 i går). Och vad händer då...?

 

På Västfronten intet nytt. Arbetet med att forma Vimmerby Hockeys division 1-trupp till kommande säsong är i full gång. Ännu finns dock inget nytt att meddela.

 

För att sammanfatta Klüft-gate: Hittills har han och laget helt och fullt levt upp till de sportsliga mål, som klubben har satt upp. efter tre av tio omgångar i Kvalserien till Allsvenskan har man bara förlorat en match under rodinarie tid och har bara två poäng upp till andraplatsen. Av detta kan man dra följande slutsatser:
1) Detta är inget förhastat beslut, utan de fåglar som har kvittrat om något surt som har grott länge, visade sig ha rätt.
2) Hemmaförlusten mot Piteå häromdagen var det som verkligen kunde motivera klubbledningen att göra sig av med den före detta stavhopparen. Tiden var kommen och tillfället gavs.

 

Vet inte om Johan Jönsson även den gångna säsongen körde med sina overkligt slitna skridskor från början av 90-talet? Oavsett om det är dessa eller några andra som har dansat omkring i ishallen i Brunflo, så läggs de nu på hyllan. Synd och skam, men så är det nu bestämt. Och vad kommer Brunflo kännas som, utan denne trollkonstnär i laget? Tja, för oss som följer laget på distans, så blir det väl ungefär som .... avslagen champagne.

 

 

.


Smått och gott från olika hörn

Karlskrona visade sig vara ett allt för hårt motstånd för vårt J20-lag i kvalet till division 1. I måndags blev det förlust hemma med 7-2 och när kvalserien i går vände slutade det med 5-3-förlust på bortaplan. I och med det är Karlskrona i princip klart för avancemang (förutsatt att man inte klappar ihop totalt i sista matchen mot Mörrum/Olofström). Vimmerby då? Ja, det står helt klart att man inte kommer kunna knipa förstaplatsen i kvalserien. Däremot ryktas det om att seriesystemet ska läggas om och att det då faktiskt kan öppna sig en division 1-plats för VH i alla fall. Vi får se…

 

Olofström IK:s supportergrupp drar igång en insamling för att rädda klubben som har mer än en mille i skulder. Vackert så, men som sponsor eller privatperson skulle jag inte lägga en spänn innan någon ansvarig kliver fram och berättar vad som har hänt, hur det ska åtgärdas och varför det inte kommer att hända igen. Hittills har det varit pinsamt tyst, förutom något lågmält mummel om att spelarbudgeten ska bantas trots att man inte avser att säga upp några gällande kontrakt (elva spelare står under kontrakt).

 

Apropå Olofström. Hammarby-fostrade backen Sean-Michel Sunnqvist är en av de spelare som INTE står under gällande kontrakt. Undrar hur många klubbar som rycker och sliter i honom? Själv tycker jag att han lätt är topp tre av de division 1-backar jag har sett under säsongen. Stora, starka, smarta och spelskickliga tvåvägsbackar kan man inte direkt gödsla med.

 

Kontraktsförlängningar:

  • Skövde får behålla duktige backen Anton Lindgren. Igår skrev den välväxte egna produkten på ett nytt tvåårsavtal.
  • 22-årige centern Martin Olsson slussades från IK Oskarshamn till Nybro inför den här säsongen. Och i Nybro blir han kvar – det blev klart i går.

 

Vilken hockeykväll vi har framför oss. Full omgång i kvalserien till Allsvenskan och premiäromgång av diton till Elitserien. Svårt att välja…

 

Synnerligen lugn Silly Season – än så länge… Inga news gällande Vimmerby Hockey än.

 

.


Ikväll: Se VH:s framtid kvala till J20 division 1

I kväll smäller det i Vimmerby ishall. Tredje matchen i kvalserien till division 1 för J20. Nedsläpp klockan 19.00. Vimmerby på ena sidan, Karlskrona på den andra. Missa inte den här enormt viktiga matchen.

 

Karlskrona och Vimmerby slutade tvåa respektive trea i J20 div 2. Lagen har dock visat klass i inledningen av kvalserien och båda har vunnit mot Mörrums GoIS/Olofströms IK, som slutade sjua i division 1. Mörrum/OIK kan nog därmed ses som borta ur striden om seriesegern – en plats som innebär avancemang.

 

Ni är säkert många som känner till historien kring VH:s unga och talangfulla J20-lag (bara en spelare som har fyllt 20 år). Efter flera års uppehåll startade föreningen till denna säsong upp J20-verksamheten igen. Och visst märktes det under inledningen av säsongen att det både haltade, svajade och saknades lite självförtroende. Det var också lite si och så med träningsfliten och även uppslutningen av spelare i laget hade väl en del övrigt att önska.

 

Men ju längre säsongen har gått, desto mer seriöst har det blivit och i dag består Vimmerbys J20-lag av ett drygt 20-tal högmotiverade killar, som har lyft sig enormt mycket jämfört med hur det såg ut för ett halvår sedan.

Det förstår man inte minst när man jämför resultaten i säsongens tidigare matcher mot kvällens gäster, Karlskrona HK. När lagen möttes i den allra första omgången av division 2, den 6 oktober, vann KHK med förkrossande 10-2, efter att ha gjort 6-1 i den sista perioden.
När lagen sedan möttes i den 16:e omgången, den 2 februari, spelade VH ut Blekingelaget totalt och vann med 9-3 (utan några överåriga utespelare). Kan vi få be om en repris i kväll?


Vimmerbys lag består av flera spelare med rutin från såväl träning som spel med a-laget (Rasmus Davisson, Jesper Karlsson, Robin Ståhl m fl). Här finns garanterat också flera killar som kommer utgöra stommen i Vimmerby Hockeys framtida a-lag. Förutom skadade forwarden Alexander Fransson, kommer VH till spel med ordinarie lag. Kika lite extra på seriens överlägsne poängkung, Jesper Karlsson (44 pinnar på 14 matcher, jämfört med tvåan, Milos Pusac i Gislaved, som gjorde 30 poäng på 16 matcher). Skridskostarke Anton Proos har också växlat upp under slutet av säsongen och gjorde tre av Vimmerbys sex mål senast mot Mörrum/Olofström.

 

Karlskrona då? Jo, det finns en hel del profiler även där. IK Oskarshamns finsk/brittiske J20-keeper, Jon Baston, (tidigare i Karlskrona, där han även har gjort några matcher i a-laget, är nu tillbaka i klubben) kommer sannolikt vakta kassen i kväll och det är ett tungt tillskott. Ännu ”tyngre” är det att 19-årige backen Filip Mingotti (44 allsvenska matcher med Karlskrona och även utlånad till Nybro den här säsongen) kliver in i J20-laget i kväll.
Håll också ögonen på några vassa forwardars – 18-årige Andreas Dimitirous (nr 10), Martin Trempenau (nr 47) och passningsgeniet André Håkansson (nr 49).

 

  • Noterbart 1: I kvalet, till skillnad från i serien, tillåts inte några överåriga spelare.
  • Noterbart 2: Både Vimmerby och Karlskrona avslutade seriespelet i division 2 bedrövligt. VH föll mot Gislaved med 11-7 och mot nästjumbon Åseda med 8-4. Ännu värre var det för Karlskrona, som fullständigt föll igenom och bommade seriesegern på grund av fyra raka förluster på de fyra sista matcherna (Vimmerby 3-9, bottengängen Åseda och Kalmar 0-3 respektive 2-3, samt Gislaved 4-5).

 

Spelschema och tabell, J20 Kvalserie C till div 1:

 

6 mars

19:00

Karlskrona-Mörrum/Olofström

5-3

(1-0, 1-2, 3-1)

9 mars

14:00

Mörrum/Olofström-Vimmerby

3-6

(0-1, 1-2, 3-3)

11 mars

19:00

Vimmerby-Karlskrona

   

13 mars

19:00

Karlskrona-Vimmerby

   

16 mars

14:00

Vimmerby-Mörrum

   

18 mars

19:00

Mörrum/Olofström-Karlskrona

   

 

1

Vimmerby HC

1

1

0

0

6-3

+3

3

2

Karlskrona HK

1

1

0

0

5-3

+2

3

3

Mörrums GoIS/OIK

2

0

0

2

6-11

-5

0

 

 

.


Kvalfyllt värre på många håll

Jösses vilka nagelbitare de båda södra kvalgrupperna (E och F) till division 1 verkar bli. Och söndagens omgång såg till att det tajtade ihop sig rejält.

 

Inför drygt 1000 pers Hemma i Tyrs Hov räckte det med en vettig period för att Tyringe skulle vända och vinna mot numer avsågade Alvesta. 1-3 blev 5-3 i den tredje perioden och nu toppar Tyringe Kvalserie F. Men det skiljer bara en poäng mellan ettan och fyran, sedan Kungälv vände sista fem minuterna borta mot Borås och vann med 3-2.
Tyringe, Nittorp och Kungälv har nio pinnar, Borås har åtta, medan Alvesta och Lund sladdar med sina en respektive noll poäng. Sex omgångar återstår, de två första lagen spelar division 1 nästa säsong.

 

I Kvalserie E är det precis lika ovisst. Bortasegrar för Grums (mot Dalen) och för Forshaga (mot Grästorp) gör att samtliga fem lag nu trängs inom tre pinnar – Arboga, Grums och Forshaga på sex poäng, Grästorp och Dalen på tre. Här återstår fem omgångar för samtliga lag förutom Dalen, som har fyra matcher kvar att spela.

 

I kväll säger vi också ett stort grattis till Åseda IF, som i och med seger med 3-0 över Rydaholm är tillbaka i division 2.

 

I morgon, måndag, klockan 19.00 är det obligatorisk närvaro i Vimmerby ishall. I kvalet till J20 division 1 rivstartade Vimmerby i lördags och vann med 6-3 borta mot Mörrum/Olofström. Nu väntar Karlskrona HK på hemmaplan. Seger där och VH har satt sig rejält i förarsätet för att ta hem segern i trelagsgruppen, vilket i så fall skulle innebära avancemang.

 

Spelschemat för Kvalserien till Allsvenskan, som inleds nu på tisdag, blev klart i dag. Karlskrona-Huddinge, Piteå-Björklöven och Tingsryd-Vita Hästen – så ser den första omgången ut. Kvalserien, från vilken de två första lagen är klara för spel i Allsvenskan nästa säsong, avslutas fredag 5 maj med Björklöven-Piteå, Huddinge-Karlskrona och Vita Hästen-Tingsryd.

 

 

.


Kvalseger för VH:s J20 men dunderfiasko för Sundsvall

I onsdags vann Sundsvall med 4-1 borta mot Piteå i den första matchen i PO3 till den allsvenska kvalserien. Vi var nog många som då trodde på en ganska enkel resa för Sundsvall - förmodligen spelarna i laget också. Men se, det blev det inte. I går vann Piteå borta med 2-1 och i dag skrällde man igen då den avgörande matchen spelades i Sundsvall. På det stora hela var dock Piteås seger inte alls orättvis. Under de första två perioderna spelade man oerhört smart, medan Sundsvall mest ägnade sig åt att gnälla över domarinsatsen och dra på sig onödiga utvisningar.
Tack vare två pp-mål redan under matchens första tio minuter slet Piteå ner hemmalaget i brygga (två poäng vardera av Daniel Olofsson 1+1, Joakim Högberg 1+1 och Lars Bryggman0+2 i samband med dessa två mål). När Henrik Lindberg sedan satte 3-0 drygt halvvägs in i matchen blev Sundsvalls uppförsbacke för stor.

Visserligen reducerade Viktor Hertzberg till 1-3 i slutet av den andra perioden och Alexander Lagerström till 2-3 i mitten av den tredje, men trots ett kraftigt spelövertag i slutet av matchen och med målvakten Sammy Gustafsson utplockad under den sista minuten kom inte hemmalaget närmare än så. I stället skickade Piteås Daniel Olofsson in 4-2 i öppet mål och med sex sekunder kvar av matchen kom även 5-2, gjort av Pär Lindholm. Dunderfiaskot är därmed ett faktum för Sundsvall som har satsat hårt på att snabbt ta sig tillbaka till Allsvenskan, vilket alltså slutade med att man inte ens tog sig till Kvalserien.
All cred dock till ett enormt uppoffrande Piteå, som har genomgått en veritabel förvandling sedan inledningen av Allettan.
I Kvalserien gör nu Björklöven, Huddinge, Karlskrona, Piteå, Tingsryd och Vita Hästen upp om två allsvenska platser.

 

I dag inledde också Vimmerby Hockeys J20-lag sin kvalserie mot division 1. Och det började på bästa sätt. Seger borta mot Mörrum/Olofström (spelade i div 1 den gångna säsongen) med 6-3 och VH har nu skaffat sig ett prima utgångsläge inför fortsättningen. I kvalserien ingår också Karlskrona (samtliga tre lag möter varandra hemma och borta, seriesegraren definitivt klart för spel i division 1 nästa säsong).
På måndag, 11 mars, klockan 19.00 tar Vimmerby Hockey emot Karlskrona HK:s J20 i hemmahallen och på lördag, 16 mars, kl 14.00 är det nedsläpp mellan VH  och Olofström/Mörrum. Missa inte dessa godbitar!

 

Direkt efter gårdagens förlust mot Vita Hästen var väl Kirunas Emil Jakobsson kanske inte i helt rätt sinnesstämning för att dra iväg en tweet. Så här blev det (riktat till Vita Hästens Linus Näsström):

”Nässvall eller vad fan han heter ÄR DEN STÖRSTA HORAN!!!!! JAG NÅGONSIN HAR MÖTT. JÄVLA FILMAR ÄCKEL!!! HOPPAS NÅN I KS SKADAR DIG”

Och man kan väl milt sagt säga att det blev ett herrans liv på twitter efter det. Så lite senare på kvällen kom ursäkten från Jakobsson:

”Blev hyfsad storm här på twitter efter ett inlägg man la ut efter matchen. Får krypa till korset och be om ursäkt. Men vi spelar hockey”

Bra så, men jag har ändå svårt att acceptera ursäkten. En sådan särskrivning som Emil Jakobsson gjorde sig skyldig till i sitt första inlägg kan helt enkelt inte gå obemärkt förbi, sopas under mattan och bara glömmas bort!

 

VH-fostrade Sebastian Nilsson passade fram till matchavgörande 2-0 när Modos J20-lag i dag vann toppmatchen i SuperElit Top 10 hemma mot Timrå (hans sjätte poäng på 16 spelade matcher i serien efter jul). I och med segern hakar Modo på i den jämna tabelltoppen och är i allra högsta grad en av aspiranterna till att knipa JSM-guldet.

 

Nyköpings keeper Johan Svensson lämnar klubben efter två säsonger. Det skrev han själv på twitter tidigare i dag. Ny klubbadress är ännu inte klar.

 

.


Ständigt denne Carl-Johan Svensson

Man Of The Day: Carl-Johan Svensson. Denne Grästorps-virtuos, som vi var så nära att fånga till VH under säsongen, när han lämnade Oskarshamn. Nu blev det det andra VH (Hästarna från Norrköping) som fick förmånen att dra nytta av hans tjänster istället. Och i kväll betalade han av rejält på den investeringen. 3-2 till pållarna mot Kiruna och CJS satte två pytsar under full tid och även det avgörande målet i förlängningen. Stort! Och stort grattis Hästen till platsen i Kvalserien!

 

Har sett att vännen Novratidis den senaste tiden har ondgjort sig över sin egen oförmåga att få tipsen att sitta. Tror dock inte att det går att slå min oförmåga från den här kväll. Samtidigt var det då tur att jag inte hade lagt in några bets på matcherna. Var nämligen helt fel ute i alla drabbningar förutom en.

 

Björklöven slog visserligen Olofström med komfortabla 6-3 och är vidare till Kvalserien. Men i och med det resultatet stannade också de direkta framgångarna i mina profetior. För dig som inte orkar läsa det förra inlägget igen kan jag här nedan kort sammanfatta vad jag skrev och även hur det gick

 

Experttips: ”Det skulle inte förvåna om alla fyra PO-kamperna är avgjorda strax efter klockan 21.00 i kväll.”

Utfall: Piteå bortaslog Sundsvall med 2-1 (1-1 i matcher). Okej, Visby-Huddinge slutade 3-3, sedan Huddinge tappat en 3-1-ledning. Visserligen vann Huddinge sedan efter o.t. och gick vidare med 2-0 i matcher . Hästen gick ju också vidare efter over time och samma matchresultat, men jag kan inte skryta med några övertygande tips. Ja, jag vet att tre av fyra tippade lag gick vidare, men jag hade räknat med betydligt enklare resor och framför allt med segrar under ordinarie tid.

 

Så här (bedrövligt) såg det ut i övrigt:

 

Experttips: ”…laget (Brunflo) verkar springa hem den där kvalserien till ettan hur lätt som helst:”

Utfall: Kramfors-Brunflo 5-4 (efter att Brunflo hade ledningen med 4-1 ända in i den andra periodens sista minut).

 

Experttips: ”I kvalet till division 1 har Arboga satt sig rejält i förarsätet i E-gruppen. Två raka segrar, 10-4 i målskillnad och så möter man nollpoängaren HC Dalen i kväll. Vill nog mycket till om inte Arboga tar en av de två platserna.”

Utfall: HC Dalen-Arboga 6-4.

 

Experttips: ” Ska vi gissa att Forshaga skräller…”

Utfall: Grums-Forshaga 4-1.

 

Experttips: ”I Kvalserie F känns Tyringe ostoppbara.”

Utfall: Tyringe-Borås 1-2.

 

Nåväl. Björklöven, Huddinge och Vita Hästen klara för Kvalserien. Stort grattis till er.

 

I morgon följer vi en spännande avgörande match i Sundsvall.

 

 

.


Inför kvällens kvalfester till AS och ettan

Stor fördel för Björklöven, Vita Hästen, Sundsvall och Huddinge inför kvällens returmöten i PO3 till den allsvenska kvalserien. De tre förstnämnda lagen har dessutom hemmafördel i kväll i sina matcher. Huddinge har visserligen bortamatch mot Visby, men det skulle inte förvåna om alla fyra PO-kamperna är avgjorda strax efter klockan 21.00 i kväll.

 

Hyfsad kvalserie vi skulle få i så fall: Karlskrona, Tingsryd, Björklöven, Sundsvall, Huddinge och Vita Hästen.

 

För några timmar sedan var 3300 förköpsbiljetter sålda till matchen mellan Vita Hästen-Kiruna. Bra drag överhuvudtaget kring division 1-hockeyn nu och vi kan säkert räkna med ett snitt på mellan 2500 och 3000 personer i kvällens fyra PO3-matcher.

 

12-4 till Brunflo i förrgår kväll. Inget märkligt med det, då laget verkar springa hem den där kvalserien till ettan hur enkelt som helst. Anmärkningsvärt däremot: Tolv mål och totalt 31 poäng av Brunflos spelare och inte en enda poäng noterad på allas vår vän Johan Jönsson. Måste vara helt unikt. Om nu statistiken stämmer och han spelade (vilket line up:en sa att han gjorde), vill säga…

 

 

Kommer ni ihåg den där jobbigt bra backen från våra PO-möten mot Tranås? Stor, stark, spelskicklig, hypervass offensivt och med nummer 10 på ryggen. Robin Johansson heter han och blev i går klar för spel med seriekollegan Skövde IK till nästa säsong. Riktigt bra värvning!

 

Mer Tranås. Det ryktas att flera klubbar är och rycker i skicklige centern Mikael Brancalion. Ska bli spännande att se om han lämnar TAIF och var han i så fall hamnar.

 

I kvalet till division 1 har Arboga satt sig rejält i förarsätet i E-gruppen. Två raka segrar, 10-4 i målskillnad och så möter man nollpoängaren HC Dalen i kväll. Vill nog mycket till om inte Arboga tar en av de två platserna. Öppet mellan Forshaga, Grästorp, Grums och Dalen där bakom. Ska vi gissa på att Forshaga skräller och har skickat ner GIK i tvåan när de åtta omgångarna är spelade.

 

I Kvalserie F känns Tyringe ostoppbara. De har haft potentialen flera säsonger, men har fallit på målsnöret. Men nu är det nog ändå dags för avancemanget. Intresset inför kvällens enormt viktiga toppmatch mot Borås är hetare än nånsin och det lär koka i Tyrs Hov. Apropå Borås. I onsdags låg de under med 3-0 borta mot Alvesta då mindre än sju minuter återstod av matchen. Men efter en kollektiv kollaps av smålänningarna gjorde BHC tre mål på drygt fem minuter i slutet av matchen och vann sedan också på straffar.

 

 


Klara besked, korkade idéer och briljanta förslag!

I kväll spelar Olofströms IK den första matchen i PO3, hemma mot Björklöven. Samtidigt står föreningen på den ekonomiska ruinens brant. Vid sitt sammanträde i går beslutade Olofströms kommun att avslå OIKs ansökan om bidrag på en miljon kronor – pengar som tidigare har sagts vara avgörande för klubbens överlevnad. Det var en i stort sett enig kommunstyrelse som gav klara besked och som var ganska frän i sin kritik mot föreningen. Kommunens pressmeddelande inleddes med orden:

”Socialdemokraterna beklagar att styrelsen för OIK under flera år inte tagit ansvar för klubbens ekonomi och därmed äventyrat verksamheten”.

 

Vad som händer med Olofströms IK nu är osäkert. Pengarna sägs vara slut, trots att man redan har fått förskott på ett driftsbidrag som egentligen skulle betalas ut senare i år. Betänk då också att man i helgen har en tripp till Umeå att se fram emot. Och om man vinner där väntar en Kvalserie till allsvenskan med nya möjliga kostnadskrävande mardrömsresor norröver.

På sin hemsida skriver OIK:s styrelse, om kommunstyrelsens beslut, att ”… beslutet kommer att påverka OIKs verksamhet på många olika plan. Exakt i vilken omfattning går det i dagsläget inte att säga.”
Till TV4 Blekinge säger klubbens ordförande, Marcus Nilsson:
- Konkurs är den sista utvägen. Det finns inga vinnare på en konkurs, det finns bara förlorare.

 

EM i hockey måste vara en av de mest korkade idéer som någon har kläckt – inklusive internationella förbundets samtliga korkade idéer genom alla tider. Sverige, Frankrike, Lettland och Tjeckien i en kvalgrupp. Ja, kanske med Sveg och Lenhovda som spelorter.

 

Av den södra Allettans åtta lag är det alltså minst tre föreningar som lider av svåra ekonomiska problem. Förutom Olofström, så är det också Kristianstads IK, som har lämnat in om företagsrekonstruktion, samt Mariestads Bois som har gjort en kraftig ekonomisk förlust, lider av ett stort underskott och kommer att dra åt svångremmen rejält till nästa säsong. Tyvärr tror jag inte att det kommer att stanna vid dessa tre föreningar. Det finns tyvärr nämligen en hel del uppgifter som pekar på motsatsen...

 

Ett hockeyns Ryder Cup är ett desto mer briljant förslag. Sjukt häftigt med en matchserie om bäst av sju matcher, som kanske spelas vartannat år, mellan Nordamerika och Europa. Kanske med Friends Arena som en av skådeplatserna.

 

Fick i går se att ICAs hamburgerkött helt och hållet (förutom en massa tillsatser och konserveringsmedel) är gjort på nötkött. Och här har man i alla år trott att man har haft skivor av hederlig kuse på mackan. Skandal! Vem tar ansvar för detta?

 

Det här med hockeybloggar är sannerligen ”säsongsvara” – både vad gäller uppdateringar och intresse (kan ju iofs gå hand i hand….). I går hade er favoritblogg exempelvis drygt 6000 färre träffar än vad den hade dagen efter den avgörande PO-matchen mellan Vimmerby och Tranås för en dryg vecka sedan. Men det är ändå förvånansvärt många som ramlar in här - trots att Vimmerby Hockeys säsong är slut.

 

Fast att säga att VH-säsongen är slut, är ju faktiskt inte riktigt sant. Vårt J20-lag inleder i dagarna kvalet till division 1 – en matchserie mot Karlskrona och Mörrum/Olofström. Det kommer vi självklart följa med stor spänning.

 

PO3 på datorn eller Champions League på tv:n? Lyxproblem i kväll…

 

.


Gott och blandat från helgen

Huddinge övertygade och vann gårdagens avgörande match i PO2 mot Kallinge/Ronneby med 6-3. Huddinge därmed klart för PO3 till den allsvenska kvalserien (stort grattis Rickard Carlsson), medan säsongen är slut för KRIF.

 

PO3 spelas enligt följande (bäst av tre matcher, segrarna klara för Kvalserien tillsammans med Karlskrona och Tingsryd):

Huddinge IK – Visby/Roma HK

Kiruna IF – HC Vita Hästen

Olofströms IK – IF Björklöven
Piteå HC – IF Sundsvall Hockey

 

Apropå play Off 3, så får Kiruna klara sig utan sin lagkapten Joel Törmä i matcherna mot Vita Hästen. Det var i PO2-mötet mot Enköping i lördags, som en puck träffade Törmä så illa i ansiktet att han bröt käken. Ett mycket tungt avbräck. Även motståndarlaget har drabbats av ett tuff skada, då lånet från Linköpings HC, Sebastian Ottosson, tvingas kasta in handduken på grund av en inflammerad fot. Sannolikt är han säsong över.

 

Resultat från den första omgången i kvalet till division 1 (de två bästa lagen i respektive kvalserie klara för division 1).

E-serien: HC Dalen-Forshaga 1-4, Arboga-Grästorp 4-0 (Grums stod över den första omgången).

F-serien: Tyringe-Nittorp 6-2, Borås-Lund 3-0, Kungälv-Alvesta 2-1.

 

Mellan Arboga och Grästorp verkar det för övrigt ha varit såväl öppna spjäll som öppna dörrar – 50-55 i skott!?!? Och alltså noll gjorda mål för Grästorp. Rekord?

 

I Kvalserie B skaffade sig Brunflo ett fint utgångsläge genom att vinna med 6-1 mot Husum i premiäromgången. Och visst höll han sig framme, Johan Jönsson. Två mål från trollgubbens sticka.

 

Kvalklart till J20 division 1: Karlskrona, Mörrum och Vimmerby. Intressant…

 

Hyfsat seg i kroppen i dag. Självklart sätter ett Vasalopp, en femmil och en masstart i skidskytte sina s(p)år. Liggsår!

 

.


Heta kvalmatcher på olika nivåer

Mörrumstjärnan Daniel Brasar berättar för bloggen hesafredrik.se att han har gjort sitt i klubben.  ”Jag är inte nöjd med min prestation den här säsongen och vet inte om jag kommer att spela vidare. Jag får ta mig en funderare, men Mörrum blir det inte”, säger han bland annat.

 

Svängigt värre i Play Off 2 till allsvenskans kvalserie i går.

  • Tranås ska ha haft väl så mycket spel och chanser som gästande Olofström, med föll trots det med hela 6-2 (hälften av OIK:s mål i numerärt överläge). Nu måste TAIF vinna två raka på bortaplan i helgen.
  • I Kallinge såg hemmalaget ut att gå mot en säker seger, då man hade ledningen med 3-1 efter den första perioden. Huddinge åt sig dock ifatt men i mitten av den tredje perioden kom KRIF:s avgörande 4-3-mål.
  • I Kiruna ledde hemmalaget mot Enköping med hela 4-0 efter den första perioden. I inledningen av den tredje perioden hade dock ESK gjort tre raka mål och det var match igen. Men hemmalaget var starkare och rann ifrån till 6-3 i slutet av matchen.
  • Jämnt var det i Strängnäs då Åker/Strängnäs tog emot Piteå. Gästernas Joakim Högberg avgjorde till 3-2 med drygt tre minuter kvar att spela.

 

Missa inte J20-lagets match mot Gislaved i morgon, lördag. Vimmerby ishall klockan 17.00 är det som gäller. Och det är ju J20 vi får hänga fast vid nu när säsongen är slut för A-laget. För snart väntar ju kvalspel även för dessa...

 

Tycker trots allt att det fortfarande känns ganska öppet i flera av PO2-kamperna. Andra matchen spelas i morgon samt en eventuellt tredje och avgörande match på söndag.

 

595 pers i Sävsjö igår (HA74-Åseda 2-4) och nästan det dubbla i Vadstena (HC Wettern-Motala AIF 0-8). Kvalet till division 2 är visst hett värre?

 

.


RSS 2.0