Bois poängmaskin valde Nybro

Att Mariestads poängmaskin Rickard Palmberg skulle lämna klubben har varit känt ett tag. I dag blev det klart att hans nya klubbadress blir Nybro i F-serien. Riktigt bra värvning av Vikings, som nog har en fin säsong att se fram emot. Laget har plockat in målvakterna Viktor Alm och Sebastian Andersson från Kristianstad respektive Timrå J20. Jesper Eriksson från norska Rosenborg och Boro-fostrade Pelle Karlsson (brorsa med Ottawas Erik Karlsson) från Visby/Roma är två poängstarka backar. Lägg därtill vassa forwardsvärvningar i Boråsduon Emanuel Åström och Sebastian Benker, Troja-junioren Robin Wengdahl (blev klar för tryout i dag) samt att man verkar få behålla de bärande delarna av fjolårets trupp. Nybro blir att räkna med i år!
 
Våra seriekollegor Mariestad har fyllt på bra på backsidan men framåt har man tappat tre av sina fem poängbästa spelare. Trion Rickard Palmberg, Johan Persson (klubb ej klar) och Oscar Holst (Tingsryd) stod tillsammans för över 100 poäng den gångna säsongen.
 
När vi ändå håller på med Mariestad: I fjol var Joel Backesten en av lagets ledande försvarsspelare. I går blev han klar för Olofström.
 
 
.

Vita Hästens "budgetsatsning" går vidare

Jag hann knappt lämna tangentbordet innan Vita Hästen landade namnet på den "juniorback" som fyller den åttonde och sista backplatsen.

Återigen drog ryttmästare Jensen oss alla vid näsan, då den allsvenske backen Maksim Matushkin (senast två säsonger i IK Oskarshamn), visade sig vara klar. Matushkin är en stark offensiv back även med allsvenska mått. Vita Hästens backbesättning ser nu skrattretande bra ut för att vara ett division 1-lag.
 
Nu stannade ju inte dagens explosioner i Norrköping i och med detta. Ur röken efter den andra bomben klev tungt meriterade målvakten Daniel Sperrle (elitseriespel med bland annat Brynäs och LHC) fram. Sperrle spelade den gångna säsongen med Esbjerg i den danska ligan.
 
Vita Hästen fortsätter därmed sin "budgetsatsning". I samband med att man presenterade dagens två nyförvärv berättade man också att den totala lönebudgeten har sänkts med mer än 1,8 miljoner kronor jämfört med vad som betalades ut i löner i fjol. Detta ger ju självklart upphov till en del frågor.
 
Formuleringen från Vita Hästen är lite otydlig, så jag kan vara ute och cykla här (rätta mig gärna i så fall), men jag misstänker att man i fjol drog över sin budget ganska rejält. Det borde alltså vara utifrån fjolårets utfall och inte utifrån fjolårets budget som minskningen på 1,8 miljoner kronor ska ses. Den stora skillnaden i år verkar vara att budgeten nu ska följas slaviskt. Sänkningen av lönekostnaderna säger betydligt mer om hur klubben har skötts tidigare än hur den sköts nu. Jag tror nämligen inte att man i år planerar att ha 40 spelare på lönelistan, ännu mindre två tränare.
Dock ska man inte låta bli att ge all cred till Fredrik Jensen och de övriga som pillar med lagbygget. Om uppgifterna om de ekonomiska bitarna stämmer, vilket inte finns någon anledning att betvivla, så gör man ett suveränt jobb.
 
Daniel Sperrle och Joakim Strandberg. Även målvaktssidan ser ju ganska okej ut för att vara ett division 1-lag.

Apropå en säkning av lönekostnaderna med 1,8 miljoner kronor. Undrar hur många division 1-klubbar i landet som har en total lönekostnad som är lika stor som Hästens sänkning?
 
.

Inte lätt att hålla till i Hästens zon i vinter

För några veckor sedan såg Vita Hästens backuppsättning lite tveksam ut. Victor Lindman valde LHC:s J20, Mikael Alba gick till Mariestad och Erik Rosén deklarerade att han inte skulle vara kvar (valde ju sedan Skövde häromdagen). Men så började Hästen-bossen Fredrik Jensen presentera nyförvärv och kontraktsförlängningar på löpande band och nu känns Hästens backuppsättning i stort sett allsvensk. Eller vad sägs om följande:

  • Stefan Erkgärds (28 år, 180 elitseriematcher och 196 allsvenska matcher). Defensiv klippa med tonvis av karaktär och vilja. En helt komplett back på den här nivån.
  • Ola Svanberg (27 år, 234 elitseriematcher och 210 allsvenska matcher). Erfarenhet och kvalitet så det bara dryper om det. Stark i offensiven och helt orädd i sitt spel.
  • Morgan Hassel (24 år, 99 allsvenska matcher). Värvas från Kallinge/Ronneby och var kanske F-seriens allra bästa back i fjol, tillika den mest jagade inför den här säsongen. Stor som ett hus och med ett skott som få.
  • Jeff Jakobs (24 år, 211 division 1-matcher). Värvas från Borlänge. En defensiv back som gillar att använda sina 96 kilo, tillika rollspelare som kommer göra stor nytta i egen zon.
  • Otto Jaksch (21 år, 3 elitseriematcher och 11 allsvenska matcher). Fysisk försvarsjätte som värvas från Piteå. Stark i defensiven men även skicklig passningsspelare och utrustad med ett bra skott.
  • Eric Norin (21 år, 91 allsvenska matcher). Spel- och skridskoskicklig rightare med stor utvecklingspotential. Kommer närmast från två säsonger med Almtuna.
  • Joakim Petersson (26 år, 302 division 1-matcher). Egen produkt som har varit moderklubben trogen hela sin karriär. En solid back som alltid gör sitt jobb och dessutom alltid gör det väldigt bra.

 

Den åttonde backplatsen, som gör besättningen komplett, kommer att tas av en egen juniorspelare.

 

En snittback i Vita Hästen är alltså 24 år gammal, 188 cm lång och väger 91 kilo. Han har dessutom gjort 60 elitseriematcher och 87 allsvenska matcher i sin karriär. Hua! Det kommer både bli svårt och göra ont att hålla till i Vita Hästens zon kommande säsong.

 

.


En värvning helt i linje med VH:s filosofi

Glädjande nyheter denna onsdag:

  • Unge men ytterst välmeriterade Sebastian Nilsson återvänder hem till Vimmerby.
  • Målvakten Robin Andersson förlänger kontraktet.

 

Sebastian Nilsson, ja. En kalasvärvning om du frågar mig. Storväxt, tuff, orädd, bra på rören, skjuter som en häst sparkar och dessutom en VH-fostrad hemvändare. Med andra ord en spelartyp som är en dröm att få in i truppen, välmeriterad trots sin ungdom och dessutom med ett stort hjärta för klubben. Framför allt går den helt i linje med ambitionerna att kunna erbjuda utflugna VH-spelare en sportslig utveckling på hög nivå i moderklubben.

 

2009 flyttade Sebastian till Växjö för att gå på hockeygymnasiet. Redan som 18-åring, då Vimmerby Hockey fortfarande harvade i division 2, fick han göra debut med Växjö Lakers i Allsvenskan. Hans elitseriedebut kom året därpå (säsongen 2011/12). Den gångna säsongen spelade Sebastian med Modos J20-lag.

Nu är det alltså dags för den första rena seniorsäsongen och jag tror att en bra division 1-serie är perfekt för Sebastian, som självklart siktar högre upp i seriesystemet så småningom.

 

Nu återstår inte många platser innan dörrarna slår igen om Vimmerby Hockeys trupp. Ytterligare en back samt en eller två forwards ska in.
Egentligen är forwardssidan redan fylld, men sportchef Jaensson verkar sitta på ett par trumfkort.
”Vi har några riktigt bra krokar ute, som vi verkligen inte vill släppa. Om det löser sig med den/dessa, så får vi helt enkelt göra plats i truppen”, sa han hemlighetsfullt när jag pratade med honom tidigare i dag.

 

På papperet ser Vimmerbys trupp klassen bättre ut än vad fjolårets gjorde vid den här tidpunkten. Därmed inte sagt att det självklart kommer gå mycket bättre eller lättare. Men förutsättningarna för det håller i alla fall på att skapas.

 

Visste du förresten att Sebastian Nilsson och polaren Anton Falk vann titeln ”Bästa UF-företag” under SM i Ung Företagsamhet härom året. Produkten som deras företag SWEknob firade triumf med? En knopp som fästs längst ut på hockeyklubban för att få ökat grepp och för att skona handskarna.
Redan då var Sebbe en vinnare!

 

Då var det snart dags att se den kommande 0-2-matchen på Friends.

 

.


Allsvenskan nästa för Hästen-centern

I dag bekräftar NSD ryktena om Tomas Wallgrens flytt från Vita Hästen till allsvenska Asplöven. Affären är klar och nu drar flyttlasset mot hemtrakterna för den Luleå-fostrade centern.

 

Även för Hästens förre tränare, Patrik Klüft (fick ju sparken mitt under kvalet till Allsvenskan), så styrs kosan norrut. Piteå bekräftas idag som ny klubb.

 

Apropå Vita Hästen så är de kanske det lag som har varit flitigast omnämnt under silly season – i båda riktningarna. Utöver Wallgren har man tappat ett gäng av både unga spännande spelare och tungviktare, som exempelvis Carl-Johan Svensson, Erik Rosén, Victor Lindman, Jimmy Andersson, Alexander Berg och Emil Alengård. Det är ju inte direkt vilka dussinlirare som helst.

 

Visst har klubben samtidigt gjort ettans överlägset mest spektakulära värvning, då man lockar hem Marcus Eriksson från Västerås. Markus Gunnarsson är självklart också en bra kraft, men vi är nog många som väntar på fortsättningen. Inte minst vad gäller försvarslinjerna. Rykten florerar om att mycket krut nu läggs på att sno åt sig Morgan Hassel från KRIF - i hård kamp med några andra klubbar, ska sägas. Och det kan nog behövas. Jeff Jakobs är ett annat namn som Fredrik Jensen sägs ha på sin radar. Hmmm… Inte lika övertygad där.

 

Mörrum har gjort klart med Nittorp-forwarden Jonathan Tholander (16+22 på 38 matcher i fjol).
– Jonathan ersätter Daniel Brasar i vårt lagbygge, säger sportchefen Mathias Lönqvist till klubbens hemsida.

 

Vimmerby då, undrar du? Hav förtröstan och tålamod! Snart, så...

 

.


Mycket VIK, lite TAIF och en del annat

Tidigare i veckan hävdade ju jag att både Ante Lind och kapten Jocke Englund var klara för en fortsättning med Västerviks IK. Ingen av de båda backarnas förlängning har dock bekräftats av VIK - förrän i dag, då Andreas Lind blev klar. Lind gjorde den gångna säsongen 1 mål och 14 assists.
 
Vad beträffar Joakim Englund, så är kontraktet ännu inte underskrivet. Dock är parterna muntligt överens och pennspetsen kommer nudda papperet vilken dag som helst. Detsamma gäller ex VH-forwarden Jonas Ström, som kommer skriva under nytt kontrakt i veckan.
 
Mycket annat är också på gång i den hårdsatsande grannklubben, så vi ska verkligen hålla ögon och öron öppna framöver.
 
Sunne-forwarden Anders Skoog skrev idag på för Tranås, dit han var utlånad ett par matcher förra säsongen. Skoog vräkte in poäng i Värmlandstvåan (vilket i sig inte säger ett endaste dugg), men han är även av hävd en väl producerande division 1-forward (har spelat i ettan med både Sunne och Skövde tidigare).
 
I dag gjorde också Vita Hästen klart med Piteås storväxte back Otto Jaksch. Förmodligen vet de nåt som inte jag vet. För jag är inte alls med på syftet med den värvningen.
 
Apropå Vita Hästen så blev det i dag klart att duktige keepern Alexander Berg lägger handskarna på hyllan. Åtminstone tills vidare. Alexander tycker inte att han längre kan kombinera jobbet som fastighetsmäklare med burvaktandet i toppklubben i landets tredje högsta hockeyliga. Synd och skam och en tung förlust!
 
 
.

Svanström stänger VIK:s backbesättning

Det har varit klart en tid och i dag blev det officiellt. Duktige Piteåbacken Anton Svanström gör sällskap med sina J20-polare från SSK och ansluter till Västerviks IK.

I och med detta så fattas det nu bara två namn innan VIK:s backbesättning är komplett. Dessa båda platser är vikta för förlängningar med Joakim Englund och Andreas Lind.
 
.

Det rör på sig hos Hästen och Västervik

Det börjar röra på sig hos de förväntade topplagen i E-serien. I dag släpper Vita Hästen ett nyförvärv, men redan tidigt i morse namngav bloggaren Mr Madhwak den aktuelle spelaren på twitter: 21-årige forwarden William Wallén från Kallinge/Ronneby, som noterades för 12 poäng (8+4) den gångna säsongen. Wallén har tidigare även gjort 69 allsvenska matcher för Borås och Almtuna samt tolv elitserieframträdanden med Frölunda för snart tre år sedan.
 
I går gjorde dessutom Västervik klart med Åkers/Strängnäs anfallare Björn Hjärpe. En riktigt spännande värvning av firma Lind/Stolt i Västervik. Patrik Karlqvist var ju fjolårets fynd och jag tror att de kan ha hittat ett nytt här. 21-åringen är fostrad i Björklövens organisation, men har även representerat Södertälje (tre matcher i Allsvenskan). I Åkers IF gjorde han 42 poäng (11+31) på 40 matcher.
 
Och apropå Västervik. De tre namn som stänger lagets backuppsättning, skulle ju ha presenterats den här veckan. Men från östfronten har intet nytt hörts. Jag har torterat mina vanligtvis mycket välunderrättade källor på de mest vidriga sätt och samtliga berättar unisont att två av de tre kontrakten utgörs av förlängningar med Andreas Lind och kapten Joakim Englund. Låter ytterst sannolikt.
 
Beträffande det tredje och sista namnet, är det mer osäkert. Jimmy Stålnacke på NSD och en hel del andra källor norröver lyfter i dag fram Piteås Anton Svanström som den tredje och felande VIK-länken. Kommentaren från Västervik IK, när jag frontar dem med detta:
"Inga kommentarer".
 
Med tanke på Västerviks tradition genom åren att sy ihop "paketlösningar" med killar som känner varandra, så känns det dock ganska sannolikt. I fjol Kom Patrik Karlkvist, nyligen gjorde man klart med Erik Backman och Björn Hjerpe och nu ryktas det alltså om Anton Svanström. Gemensamt för dessa fyra är att de känner varandra sedan tidigare och har lirat ihop i Södertäljes J20 för bara något eller ett par år sedan.
 
Den som lever får se.
 
 
 
.

Förlängningen med Oskar känns som en kanonvärvning

I dag blev det klart att Oskar Carlsson förlänger med Vimmerby Hockey. Vimmerbys och kanske hela seriens mest kompletta back den gångna säsongen, hade självklart tagits emot med öppna armar i vilken division ett-klubb som helst – och han har sannerligen inte saknat anbud. Inte svårt att förstå att sportchef Jaensson var ganska nöjd med livet denna eftermiddag.

 

Förlängningen med Oskar Carlsson känns nästan som en kanonvärvning, då vi nog är många som har sett honom som förlorad. Nu ska ytterligare två backar in i truppen och enligt rykten så handlar det om två defensivt starka chefer. Spännande!

 

Klubben, staden och jobbet. Oskar lyfter fram flera anledningar till varför det aldrig var aktuellt att byta division 1-klubb. Men det som trots allt var helt avgörande är den satsning, som Vimmerby Hockey gör.

- Det ser jäkligt bra ut. Jag tror vi kommer bli ännu bättre kommande säsong. Dels ska det väl in några killar till, plus att jag är övertygad om att många i vårt lag kommer ta ytterligare ett steg i sin utveckling. Inte minst i och med den rutin vi fick den gånga säsongen, menar Oskar Carlsson.

 

Måste säga att Jaenssons lagbygge börjar se riktigt intressant ut. Som sagt, fortfarande några hål i truppen att fylla. Och enligt sportchefen får det ta den tid det tar.

– Hellre vänta och hitta exakt de karaktärer vi söker. Men när de väl dyker upp slår vi till direkt, resonerar Jaensson.

 

Och på måndag börjar den gemensamma, organiserade försäsongsträningen.

 

 

.


VIK:s backbesättning nu komplett

I går blev Västervik IK:s backbesättning komplett, då det sista kontraktet skrevs och man nu har åtta kontrakterade backar. Namn på spelare släpper VIK senare den här veckan. Men som vi berättade häromdagen är Sebastian Owuya inte en av de åtta backarna.
 
Rubrik på nt.se härom dagen: "Vargarna lånar spelare till premiären"
Hon var nog ändå inte helt fel ute, hustruns helt motorsportnollade väninna, när hon förra sommaren frågade oss: "Ska ni till Målilla ikväll och kolla när de spelar speedway?"
 
Har i dag gjutit för första gången i mitt liv. Är oerhört stolt över att torkvindan till och med står rakt.

Kompisklubben Åseda IF spelar ju nästa säsong i division 2. Med på resan upp i seriesystemet följer även den gånga säsongens tränartrio Fredrik Pettersson, Peter Nilsson och Conny Svensson.
 
Avslutningsvis: Stort grattis Vimmerby Hockeys ungdomar, hos vilka det i går klirrade till i kassan. VH:s film i Svenska Spels tävling "Föreningens hjälte" röstades fram som fyra bland de tio finalisterna. De fyra första belönades med 25 000 kronor vardera. Och ett lika stort tack till alla er som har röstat under den gångna veckan.
 
.

RSS 2.0