SHL-meriterad egen produkt registrerad i truppen

I går registrerade Vimmerby Hockey ytterligare en egen produkt (den 14:e i ordningen) i truppen. Och vi snackar sannerligen inte om något dussinförvärv.

 

Redan 2008, 15 år gammal, gjorde Simon Petersson a-lagsdebut för Vimmerby Hockey. Året därefter drog han till HV71 i Jönköping. Ett hockeygymnasium och tre framgångsrika år i HV:s juniororganisation senare (bland annat JSM-guld i fjol) fick den välväxte Vimmerby-backen 2012, som en av fyra juniorer det året, ett utvecklingskontrakt med HV71 och gjorde även två SHL-matcher med laget i fjol.
I JSM-slutspelet i fjol hade Simon bland annat bäst +/-statistik av alla backar i de 16 lagen och bäst +/- av samtliga spelare i guldlaget HV71.

 

Den här säsongen har 20-årige Simon, 185 centimeter lång och 89 kilo tung, spelat med Austin Bruins, serieledare i den centrala divisionen i en av USA:s två största juniorligor, NAHL (North American Hockey League). Sedan ett par veckor tillbaka är han återigen hemma i Sverige och har tränat med Vimmerby Hockey sedan dess. Och av rapporterna att döma, så har han sannerligen inte gjort någon besviken.

 

Hur Simons hockeyframtid ser ut är ännu inte klart, men att han nu är registrerad för Vimmerby och även har fått ett fast jobb i kommunen är ju onekligen ett gott tecken. Eller snarare två... 

 

 

 
Simon Petersson. Foto: www.eliteprospects.com
 
 
.

Lite kring division 1-lagens publik

Det finns nog ingen nivå på hockey i detta land där begreppet "skilda världar" kommer så väl till pass, som när man ska beskriva division 1. Inte minst gäller det publiksnittet. För du kan ju själv tänka dig betydelsen av att som Tingsryd ha 1639 personer i snitt på sina hemmamatcher, jämfört med Örnsköldsviks 95. Samtidigt är ju det här också charmen med idrotten på den här nivån. Man formar verksamheten utifrån sina egna förutsättningar och i slutändan skiljer det ändå inte så hysteriskt mycket sett till de sportsliga insatserna.

 

Totalt har 290 089 entréer lösts till division 1-matcher hittills den här säsongen. Motsvarande siffra för Allsvenskan är 507 962 och för SHL 914 231. Med sina 985 åskådare i snitt är Vimmerby landets 31:e mest besökta hockeylag - med tolv SHL-klubbar, 14 allsvenska klubbar och fyra division 1-klubbar före sig.

 

Här nedan ser du publikligan bland landets samtliga 53 division 1-lag. Lägg märke till södra Sveriges totala grepp om publiken. Bland de 13 första lagen i listan är alltså Nyköping det nordligast belägna. Hur gick det egentigen med den där projekterade åskådarboosten efter sammanslagningen av A- och B-serierna?

 
 
Plac   Lag Serie Snitt
1   Tingsryd F 1639
2   Vita Hästen E 1313
3   Skövde E 1147
4   Kallinge/Ronneby F 994
5   Vimmerby E 985
6   Mörrum F 965
7   Nybro F 916
8   Mariestad E 896
9   Halmstad F 878
10   Nyköping D 797
         
11   Kristianstad F 790
12   Visby D 753
13   Olofström F 680
14   Kiruna Norra 679
15   Hudiksvall C 663
16   Västervik E 654
17   Tranås E 585
18   Sundsvall Norra 528
19   Piteå Norra 460
20   Helsingborg F 456
20   Östersund Norra 456
22   Borås F 409
23   Mjölby E 397
24   Nittorp F 370
25   Grästorp E 362
26   Borlänge C 326
27   Hammarby D 324
28   Enköping C 323
29   Lindlöven C 322
30   Åker/Strängnäs C 319
31   Falun C 316
32   Kalix Norra 286
33   Huddinge D 280
34   Väsby D 279
35   Teg Norra 270
36   Gnesta D 267
37   Skedvi/Säter C 259
38   Brunflo Norra 240
39   Forshaga E 239
40   Surahammar C 228
41   Lejon Norra 227
42   Vallentuna D 215
43   Wings Arlanda D 201
44   Tumba D 184
45   Sollefteå Norra 168
46   Hedemora C 164
47   Kovland Norra 161
48   Tierp C 157
49   Kumla E 149
50   Vännäs Norra 137
51   Pantern F 136
52   Nacka D 113
53   Örnsköldsvik Norra 95
 
 
.

"En ruskigt värdefull förstärkning för oss"

I dag blev det alltså klart att Markus Kinisjärvi, duktig center i Västerås IK (trea i Allsvenskan), är klar för Vimmerby Hockey. Markus, som blev vald till matchens lirare i VIK.s senaste hemmamatch (mot Västerås) anländer till Vimmerby redan i morgon och kommer spela hemmamatchen mot Kumla på söndag. Lånet av Kinisjärvi gäller tills vidare.


– Självklart en ruskigt värdefull och skön förstärkning för oss. Markus har ett härligt spelsinne och är bra över hela banan. Här snackar vi alltså om en center av bra allsvensk klass, som tyvärr har hamnat i kläm i Västerås. VIK har många namnkunniga spelare och Markus har inte fått så mycket speltid som han kanske egentligen är värd. Hos oss kommer han få en betydande roll och har verkligen all möjlighet att lyfta, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

Det har ju även pratats om ytterligare ett lån från allsvenska Västerås?
– Vi hoppas på det, men i så fall kommer det inte bli något klart förrän tidigast i början av nästa vecka.

 

Tidigare pratade jag även med Markus Kinisjärvi själv. Och han är minst sagt förväntansfull inför flytten till Vimmerby:
– Det känns riktigt bra att komma till en toppklubb i ettan - en klubb som vill framåt. Jag ser det bara som positivt och älskar det stora hockeyintresset som jag har hört finns i Vimmerby. Valet mellan att spela i en toppklubb i ettan kontra ett bottenlag i Allsvenskan var inte alls svårt, säger han.

 

Markus Kinisjärvi gjorde en sensationellt bra rookiesäsong i Allsvenskan för två år sedan, då han producerade 22 poäng på 50 matcher. Sedan dess har 21-åringen haft det tyngre.
– Trots att jag spelade som tredje- och fjärdecenter, och inte fick spela särskilt mycket i powerplay den säsongen, så flöt det på riktigt bra. Poängen rullade in och jag kände ett stort förtroende från ledningen.
– Förra året gick det lite tyngre. Sedan kom NHL-lockouten och vi fick in två NHL-centrar i laget. Givetvis hamnade man vid sidan av då, och det är absolut inget att säga om. Men det var oundvikligt att självförtroendet och spelkapaciteten sjönk i takt med att det blev begränsat med speltid, säger Markus Kinisjärvi.

Även en del skador hämmade då VIK-centern.

 

Den här säsongen känns det ändå som att karriären och utvecklingen har tagit fart igen:
– I somras tränade jag stenhårt och jag har nog aldrig känt mig i bättre fysisk form. Vare sig jag eller lagledningen är på något sätt missnöjd med min säsong men man ska veta att det är en ruskig konkurrens om centerpositionerna i Västerås. Därför är det skönt att höra Joakim Fagervall (VIK-tränaren och även f.d. tränare i Vimmerby) uttrycka frustration över att jag får för lite speltid. Han vill att jag ska utvecklas och att jag ska få spela mitt spel, vilket jag hoppas kunna göra i Vimmerby.
– Jag ser verkligen det här som hundra procent positivt. Självklart inser jag att jag går från en lite mer undanskymd roll i Allsvenskan till en mer betydande roll i ett av ettans bästa lag. Men jag älskar den utmaningen. Tidigare, inte minst i ungdomsåren, har jag alltid haft den mer framträdande rollen och jag vet att jag klarar av det, säger Markus Kinisjärvi.

 

Omställningen från Västerås IK till Vimmerby Hockey gick snabbt. Först i eftermiddags fick Markus reda på att allt hade gått i lås. I morgon eftermiddag går flyttlasset till Vimmerby och redan på söndag spelar han hemmamatchen mot Kumla.
– Jag har försökt sätta mig in i truppen och staden så gott det nu går på så här kort tid. Det är helt sanslöst att Vimmerby, som har 9000 personer i staden, snittar 1000 personer på sina matcher. Sjukt roligt.
– Många tror säkert att jag kommer hit som en spelare som är bitter över att ha blivit petad. Glöm det! Jag ser helt tvärtom på det. Förhoppningsvis kommer jag nu få spela mycket och framför allt får jag spela många betydelsefulla matcher. Det är sjukt kul att få representera en klubb som vill framåt och jag ser redan fram emot spel i den södra Allettan efter jul. Bara hoppas att Västervik tar sig dit också, så man får uppleva de där omtalade derbymatcherna.

– Jag ser inte på något sätt sett egoistiskt på det här klubbytet, men om jag ändå ska göra det så är det ju ingen tvekan vilket som är bäst och roligast – att spela för serieledaren i Sveriges bästa division 1-serie eller att bli utlånad till ett bottenlag i Allsvenskan. Steget ner i ettan är inte alls så stort som folk tror. Jag tycker det här är kul, utmanande och jag ser bara möjligheter – både för mig och för min nya klubb.
– För min egen del så känns det också bra med just Vimmerby. Jag har redan hört om stämningen i laget och om eftermiddagssamlingarna på stans lokala fik. Jag ser fram emot det, skrattar Markus Kinisjärvi.

 

Jag bad också Mikael Norén på VikFanCentral, som kanske är den människa som har bäst koll av alla på Västerås IK och dess spelare, om ett objektivt omdöme om Vimmerbys senaste värvning:

– En mycket trevlig person och en spelbegåvad kille, som alltid ger järnet på isen. Han kommer bli en tillgång i ettan. Slog igenom under Mats Waltin både som målskytt och framspelare och gjorde hela 9+13 som rookie i Allsvenskan. Hoppas att all hans talang nu kommer på plats hos er, säger han.

 

.


Allsvenske Markus Kinisjärvi klar för VH

Västerås IK:s sportchef berättade på twitter i eftermiddags att VIK-forwarden Markus Kinisjärvi är klar för en utlåning till Vimmerby Hockey, vilket också bekräftas av Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin nu i kväll. Utlåningen gäller tills vidare.
 
21-årige Kinisjärvi har under ungdomsåren represtenterat Sveriges U16-, U17- och U18-landslag vid 17 tillfällen.  De tre senaste säsongerna har han varit stationär i Västerås allsvenska lag. På sina sammanlagt 112 allsvenska matcher har Kinisjärvi, som kan användas både som center och ytterforward, gjort 30 poäng (15+15).
 
.

Hästen polisanmäler - Ola Svanberg nekar

I dag blev det officiellt, det som vi nog är ganska många som har vetat om en längre tid. Anledningen till att Vita Hästens back Ola Svanberg fick sparken härom veckan, beror på att klubben hävdar att han har gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman. I dag bestämde sig Vita Hästen för att polisanmäla Svanberg.

 

Bakgrunden är att Ola Svanberg under säsongen arbetade på Vita Hästens marknadsavdelning och ska där, enligt klubben, ha tecknat reklamavtal som har kvittats mot reducerad hyra på sin egen, personliga bostad. Värdet på detta uppges vara 51 000 kronor exklusive moms. Själv menar Svanberg att detta har gjorts med klubbens goda minne och efter deras godkännande, något som Vita Hästens vd, Fredrik Jensen, avfärdar.

 

– Som arbetsgivare är jag oerhört besviken och upprörd över att en anställd har svikit mitt och klubbens förtroende för att för egen vinning sko sig på Vita Hästen. Jag ser det som min och klubbens skyldighet att agera kraftfullt och gå vidare med detta genom att lämna in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman och avskeda Svanberg. Det är inte acceptabelt att sko sig på Vita Hästen för egen vinning och vi välkomnar polisutredningen, säger han i ett pressmeddelande i dag.

 

När jag var i kontakt med Ola Svanberg häromdagen nekade han till anklagelserna men gav följande besked:

– Jag kan inte kommentera något i fråga tyvärr, men hoppas att sanningen kommer fram så småningom. Kanske blir det läge för mig att kommentera något längre fram.

Jag ska söka Ola under eftermiddagen/kvällen och se om han nu vill utveckla sina tankar kring det som har inträffat, dagens händelser och den kommande polisutredningen.

 

.


Emil Wahlberg borta minst en månad

I dag kom beskedet som vi inte ville ha - Emil Wahlbergs skadade njure (blev crosscheckad i matchen senast mot Grästorp) gör att han är borta från allt spel i minst en månad. Förhoppningsvis kan Emil (Vimmerbys genomgående bäste back under de två senaste säsongerna) vara tillbaka lagom till Allettan drar igång efter nyår. Det enda positiva i bedrövelsen är att han får resa hem från sjukhuset i Jönköping i dag.
Som om Vimmerby Hockeys skadehelvete inte räckte med det, så ådrog sig Petrus Olivestam en hjärnskakning i samma match. Det innebär att fem nyckelspelare nu står på skadelistan - fyra långtidsskadade och en med hjärnskakning.
 
 
.

Skadad njure håller Wahlberg kvar på sjukhuset

I slutet av gårdagens match mot Grästorp fick VH-backen Emil Wahlberg ta emot rejält med "stryk". Placerad framför mål i ett numerärt överläge åkte han på flera crosscheckings i ryggen och tvingades direkt kliva av isen. Efter matchen hade Emil rejält ont och det konstaterades även rikligt med blod i urinen.
 
På vägen hem stannade spelarbussen på sjukhuset i Jönköping för att låta läkare titta till Wahlberg. Efter undersökning beslutades att han skulle få stanna kvar över natten. Nu på morgonen kom diagnosen:
 Resultatet av crosscheckingen blev ett sår på njuren och en blödning. Det betyder sängläge åtminstone hela dagen idag och jag kommer få stanna kvar här på sjukhuset i Jönköping till minst i morgon. Ännu har jag inte fått några besked om hur länge jag blir borta från hockeyn, men det ska förhoppningsvis inte behöva vara allt för länge, säger Emil själv på torsdagsmorgonen.
 
Samtidigt kan man i dagens nummer av Nya Lidköpings Tidning läsa att Grästorp ondgör sig över domaren, som de anser var enögd och helt på Vimmerbys sida.
– Var vi så mycket fulare än Vimmerby att vi förtjänade sex tvåor i rad, frågar sig hemmatränaren Anders Lundström i NLT.
– Nej, det är bara så att vi som bottenlag får det mesta emot oss. Så var det också mot Skövde. Vimmerby är ett mycket bra lag som inte behöver extra hjälp. Det känns riktigt surt att behöva förlora på det här viset, säger en irriterad Lundström.
 
 
.

Wahlberg till akuten på vägen hem

4-2 borta mot Grästorp. Bra så långt. Ett stopp på sjukan i Jönköping på vägen hem är väl egentligen det enda som stör segerglädjen efter kvällens match. Emil Wahlberg fick ta emot 4-5 stenhårda crosscheckingar i ryggen i ett av hans sista byten i matchen – smällar som tog illa och tyvärr träffade där det förmodligen var menat att träffa.
– Det kändes ungefär som att få några klockrena sparkar på pungen, fast värken nu sitter på ett annat ställe. Jag har riktigt ont och har pissat blod, men tror ändå att det skulle ha gjort ännu ondare om det hade varit något riktigt allvarligt. Förhoppningsvis har de viktiga delarna klarat sig, även om det tyvärr finns en del symptom som säger att det inte är helt hundra, berättar Emil själv i kväll.

– Jag hoppas verkligen att det är okej med honom, men vi kommer inte ta något för givet, utan låter läkarna i Jönköping kolla på honom på vägen hem, säger VH-tränaren Tomas Sandlin, som var nöjd med lagets insats i kväll.

 

Och vad tycker tränare Sandlin om kvällens insats då?

– Vi gör en okej första period, där vi skapar många chanser. På något märkligt sätt ligger vi ändå under med 0-1, fastän att vi egentligen kanske borde ha gjort 4-5 mål där, menar han.
– Den andra perioden var inte alls lika bra. Visst, vi fortsatte att åka skridskor, men fuskade en hel del i jobbet. Vi skapade mycket i deras zon men åkte på 0-2 på en spelvändning, som ändå var riktigt snygg.
– I den tredje perioden var det sedan ingen snack. Vi var klasser bättre - fick in folk på mål, sköt mycket och skapade massor med chanser, menar Sandlin.

 

Roligt att se några inte helt vanlig namn som målskyttar för Vimmerby ikväll.
– Ja, men med tanke på våra skador och sjukdomar – vilka ska annars göra målen, skrattar Sandlin?
– Skämt å sido. Det är väldigt kul att se andra killar kliva fram i kväll. Robin Ekström var riktigt bra och Rasmus Davidsson gjorde det jättebra på sin position. Sedan ska hela tredjefemman ha beröm.

I och med 4-2-segern mot Grästorp drygade Vimmerby ut sin serieledning med en poäng. Efter mycket om och men lyckades Vita Håsten krångla till sig en over time-seger borta mot Skövde och ligger nu två pinnar efter VH med fyra omgångar kvar att spela.

– Innan matchen snackades det om att det här matchen var betydelselös, men så var det verkligen inte. En vinst är en vinst och den här vinsten betydde att vi drygade ut vår serieledning, avslutar Tomas Sandlin.

 

.


Imponerande seger av sargat Vimmerby

Jag kan faktiskt inte låta bli att imponeras av Vimmerby Hockey anno 2013/2014. I kväll hade man fyra av sina mest poängstarka forwardars borta, spelade en ”obetydlig” match borta mot Grästorp som hade två raka segrar i ryggen, det var första matchen efter att laget hade blivit klart för Allettan, man hamnade i underläge med 0-2 men lyckades ändå vända och vinna med 4-2. Och ”som vanligt” vann VH skotten – i dag med 44-27.

 

Dessutom oerhört kul att lista kvällens fyra målskyttar – Robin Ekström, Emil Wahlberg, Petrus Olivestam och Tobias Jonsson. Årets upplaga av Vimmerby Hockey har verkligen 20 spelare som levererar.

 

Värre för grannkollegan Västervik, som föll tungt i ödesmatchen borta mot Mariestad. 4-1 blev siffrorna trots att VIK vann skotten med 31-29 och enligt rapporterna hade väl så mycket av spelet i en jämn match.

 

Västerviks tillfälliga räddning är väl i så fall att Vita Hästen krånglade sig ur ett underläge och till slut vann med 5-4 borta mot Skövde efter over time. Fredrik Lindström (inlånad från LHC:s J20 och som i dag gjorde sin första seniormatch) kvitterade till 4-4 med mindre än en och en halv minut kvar. Jesper Samuelsson avgjorde sedan med bara 48 sekunder kvar av förlängningen. Det gör att det trots allt ”bara” skiljer sex poäng mellan femman Västervik och fyran Skövde. På söndag möts de båda i Västervik och då är det den absolut sista chansen för VIK att haka på Allettan-tåget. Sedan återstår det nämligen bara tre omgångar.

 

I och med kvällens resultat blev för övrigt Vita Hästen det andra laget att bli klart för den södra Allettan.

 

Hoppas återkomma lite senare med tränarkommentarer från kvällens match mellan Grästorp och Vimmerby.

 

 

.


VH:s laguppställning mot Grästorp

Eftersom Sebastian Nilsson är sjuk (och Björn Jonason, Alexander Holmberg samt Markus Modigs skadade), ser Vimmerbys laguppställning ut så här i kvällens match mot Grästorp:
 

Målvakt:

Robin Andersson

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Jakob Karlsson – Adam Rundqvist – Robin Ekström

 

Andrafemma:

Tobias Ternelius – Pelle Ström

Jim Nordh – Rasmus Davidsson – Simon Dahl

 

Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Jacob Isaksson

 

Forward som varvas i formationerna:

Jesper Karlsson

 

Extramålvakt:

Calle Brattenberger

 

 

.


Ytterligare en forward borta i kvällens lag

Näst efter Västervik är kvällens motståndare, Grästorp, faktiskt seriens formstarkaste lag. Om man bara ser till de två senaste omgångarna alltså… Men faktum är att GIK har höjt sig rejält på slutet. 5-3 borta mot Kumla och nu senast 5-2 hemma mot Mjölby är sköna siffror för västgötarna, som har en bedrövligt tung säsong bakom sig i övrigt. Sist på 15 poäng efter 22 omgångar var ju långt ifrån vad man hade hoppats på.

 

Förutom att hemvändande klasspelarna Carl-Johan Svensson (nyligen tillbaka från skada) och Jonas Lönn verkar ha kommit igång, förklarar GIK-forwarden Johan Wulcan lagets gryende form så här till klubbens hemsida:

– Nu har vi medstuds istället för motstuds och vi vågar ta avslut. Har vi tagit poäng mot de andra topplagen kan vi göra det även mot Vimmerby.

 

I och med segern hemma mot Skövde i söndags säkrade Vimmerby Hockey, som första lag, en plats i den södra Allettan. Det gör att man nu har fem ”betydelselösa” matcher som väntar. Men så vill inte tränare Tomas Sandlin och killarna i laget se det.
– Vårt första mål har varit att ta oss till Allettan och nu är vi där. Men redan i måndags hade vi ett möte i laget för att sätta upp en ny målsättning. Vi kom överens om att det skulle vara att försöka hålla serieledningen ända in i ”mål”. Det finns inga enkla matcher i den här serien, därför gäller full insats från start i kväll om vi ska ha chans att vinna.

 

Redan hårt skadedrabbade Vimmerby Hockey har under dagen fått se ytterligare en forward kasta in handduken. I dag är det febersjuke Sebastian Nilsson som inte kommer till spel. I och med det saknar Vimmerby fyra av sina sju bästa poänggörare.
– Det här är som en sämre Agatha Christie-roman. De faller från, den ena efter den andra, suckar Tomas Sandlin.
– Därför är det självklart extra skönt att vi redan är klara för Allettan. Rasse (Rasmus Davidsson) och Jeppe (Jesper Karlsson) kommer få mer speltid och det är jättebra.

 

Trots rejäl överlägsenhet i spelet och trots att skotten vanns med 55-24 blev det ”bara” två poäng för Vimmerby senast det begav sig (i den femte omgången) i Åse & Viste Arena. Med två snabba mål i mitten av den sista perioden, såg Vimmerby ut att ha avgjort matchen, men med dryga tre minuter kvar satte Jonas Lönn 2-2. Sedan kom VH:s segermål redan 42 sekunder in i over time – en välriktad fladderpuck indundrad i nätmaskorna av Jacob Isaksson.
- I den matchen stod deras unge målvaktsdebutant (Robin Ivehag) fullständigt på huvudet och räddade det mesta. Samtidigt är Grästorp bättre nu än då, så det kommer inte vara svårt att motivera våra killar. Vi har serieledningen att fajtas för och kommer ha fullt fokus med oss in på isen, säger Tomas Sandlin.

 

Om vi ser till de övriga matcherna den här omgången, så är ju kampen mellan Mariestad och Västervik alldeles extra intressant. VIK, som har schabblat bort ett par lysande lägen att sätta sig i förarsätet avseende en plats till Allettan, är nu ändå åter med i matchen. Seger i kväll och - ja, då ser det helt plötsligt ganska bra ut igen... Matchen mellan Skövde och Vita Hästen är självklart också väldigt betydelsefull för kampen om den där åtråvärda fjärdeplaceringen.

 

Nedsläpp klockan 19.00 i Grästorp i kväll.

 

 

.


Säkrast att helt sluta blogga om hockey

Jag vet inte vem eller vilka som är mest verklighetsfrånvända – justitiekanslern Göran Lambertz (du missade väl inte honom i SVT:s Veckans Brott Special i går kväll) eller gubbsen på Svenska Ishockeyförbundet?
Du känner ju säkert till det där om förbundets korrigerade övergångsregler, som blossade upp härom veckan, där Elitserielag och Allsvenska lag skulle tillåtas att värva spelare bra mycket längre in på vårkanten än vad division 1-klubbarna skulle få göra. Givetvis blev det ett ramaskri av Guds nåde - främst bland de division 1-klubbar som kan få komma att stöta på allsvenskt motstånd i en kommande kvalserie. Att de här grundläggande reglerna ska vara rättvisa och lika tvärs över hela linjen är ju så självklart att man inte ens kan förstå diskussionen. Men på förbundet kunde man inte bestämma sig, utan nu ska det tas fram ordentliga underlag och funderas. Det kanske hade varit läge att gjort det INNAN det första beslutet togs? Eller...?

 

Som ett brev på posten kommer nu nästa grej. För idag skriver utomordentlige proffsbloggaren Mikael Mjörnberg på hockeysverige.se att förbundet kommer kräva en tredjedel av de intäkter som division 1-klubbarna drar in på sina webbsändningar (inlägget hittar du här). Och motprestationen för det, frågar sig ju då vän av ordning? Tillhandahåller teknik, betalsystem, central sponsring etc? Nåt? Nejdå! Absolut ingenting! Man slutar aldrig att förvånas över förbundets styvmoderliga behandling av slaskserien steget under Allsvenskan - den breddserie med ungefär 1000 hockeyspelare, som i mångt och mycket ska fostra morgondagens stjärnor och förse elitklubbarna med dessa.
Okej att förbundet, som administrerar vår division, vill ha pengar för detta. Det kan jag förstå. Men att bara komma och peka med hela handen om att ”si och så ska det minsann vara, och våga inte föreslå förhandlng”? Nej, det känns inte som något bra sätt att forma en glad, harmonisk och välmående familj på.

 

Nu är det nog säkrast att helt sluta blogga om hockey innan det kommer en fet räkning från förbundet.

 

 

.


Värvningar eller inte värvningar. Det är frågan...

Under veckan har du kunnat läsa om att Vimmerby Hockey letar två forwardsförstärkningar från Allsvenskan till sin trupp. I dag så har du på flera ställen sedan kunnat läsa att en överenskommelse mellan spelare, klubb och Vimmerby Hockey skulle vara i hamn. Då undrar du säkert varför det inte står något om det vare sig här eller på Vimmerby Hockeys hemsida? Anledningen är lika enkel som tråkig - det är helt enkelt så att ingenting ännu är klart med några spelarförstärkningar.
- Samma sekund som något blir helt klart lovar jag att jag går ut med det officiellt, säger VH-tränaren Tomas Sandlin nu i eftermiddag.
 
 
.

Söndagsmys när de goda grannarna hjälps åt

Tre poäng, serieledning men framför allt som andra lag i Sverige (Hudiksvall var först) helt klart för spel i Allettan efter jul. Bra söndag!

 

Och vips, så var grannsämjan återställd. Västervik slår Vita Hästen och hjälper Vimmerby till serieledning. Vimmerby slår Skövde och hjälper Västervik allt närmare en Allettanplats. Mysigt värre…!

 

Vimmerbys match mot Skövde i kväll blev (under de två första perioderna) en uppvisning av hemmalaget i ämnet totalhockey. Vimmerby formligen sköljde över Skövde, skapade chans på chans och var fullständigt överlägset. 5-1 i mål (Skövdes första kom efter 20:00 i den andra perioden) och 33-14 i skott är siffror som faktiskt var smickrande för västgötarna.
”Experterna” på läktaren hördes prata om svunna tiders matcher mot motståndare som Rydaholm, Ljungsbro, Diö, HA 74 och Skärblacka, för att försöka minnas när de hade sett Vimmerby så dominant senast.

 

Med tanke på den hockey som Vimmerby spelade i de två första perioderna, hård press på Skövdes backar och riktigt högt tempo i anfallsspelet, var det inte konstigt att det ”dog” lite i den tredje perioden. Skövde gjorde två mål, men det var aldrig någon som helst fara på taket. Sebastian Nilsson fastställde slutresultatet genom att skicka in 6-3 i tom kasse i slutet av matchen.
– De hinner helt enkelt inte med oss. När vi spelar som vi gjorde i dag är vi svåra att tas med. Men samtidigt kräver det mycket energi. För att orka även i den tredje perioden krävs det att man har fyra kedjor att gå runt på, säger VH-tränaren Tomas Sandlin, som var både glad och lättad över att laget studsade tillbaka direkt efter utskåpningen i Norrköping i fredag (0-6 mot Vita Hästen).
– Jag blev faktiskt lite förvånad över att se vårt spel i dag. Efter Hästen-matchen i förrgår var jag lite rädd för att vi hade hamnat i ”nästan-klart”-facket. Det är inte helt lätt när man vet att det räcker med två pinnar till för att vara klart för Allettan. Men då är det extra kul att vi kliver in och spelar den här hockeyn i dag, menar Sandlin.

 

Det var många som var bra i dag. Jakob Karlsson, Robin Ekström, Jim Nordh, Tobias Ternelius – ja, jag kan göra listan hur lång som helst. Men en som verkade trivas som fisken i vattnet i den nykomponerade förstakedjan, och som gjorde sin överlägset bästa match för säsongen, var Simon Dahl.
– Det är så kul att han får till det. På varje träning visar han att det finns hur mycket som helst i den kroppen, kommenterar Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin.

 

Vad innebär då det faktum att Vimmerby, med fem omgångar kvar av serien nu är helt klart för Allettan? Tomas Sandlin:
– Den stora skillnaden är att vi kan spela med fler spelare, men framför allt att vi kan träna på ett annat sätt. Vi kan lägga på mer mängd och behöver inte heller ta hänsyn till matcherna på samma sätt. Kanske förlänga passen dag innan match och addera fler speltaktiska detaljer. Kort sagt få fler kvalitetspass varje vecka.
– Men i och med det gör vi ju aldrig avkall på våra ambitioner att vinna varje match. Serieledningen, som akademiskt inte betyder någonting men som känslomässigt betyder mycket, utgör självklart en stor motivator. Så länge vi vinner kommer vi vara kvar i serieledning. Sedan finns det också andra lag att ta hänsyn till – det är helt enkelt vår sportsliga skyldighet att göra vårt absolut bästa.

Nio poäng av tolv möjliga sedan serien vände för sista gången (mot Tranås, Västervik, Vita Hästen och Skövde) – mycket bra!

Ett inte helt omöjligt scenario de kommande två omgångarna:
Västervik slår Mariestad borta och Skövde förlorar mot Vita Hästen hemma.
Sedan slår Västervik Skövde hemma om en vecka, samtidigt som Vita Hästen slår Mariestad hemma.
Om detta slår in kommer Mariestad ligga trea på 43 poäng, Västervik fyra på 42 poäng och Skövde femma på 41 poäng. Sedan återstår tre omgångar. Som sagt, räkna inte bort VIK än!

 

På sikt håller det självklart inte för oss att gå runt på kort om folk. Skadorna på stjärntrion Holmberg, Jonasson och Modigs är tunga och i och med att truppen redan innan var ganska tajt, så är vi känsliga. Men hav förtröstan. Ett par fåglar kvittrade något om att det eventuellt kan hända saker på spelarfronten redan den kommande veckan. Så den som väntar på nåt gott…

 

 

.


Dags för enkronasmatch!

Förlust med 6-0 mot Vita Hästen i fredags. Och det känns ändå som att det aldrig har hänt.
 
I dag ny match mot ännu ett topplag. Enkronasmatch (vilket innebär fri entré för samtliga åskådare) mot Skövde och vi får hoppas att ett ganska slitet Vimmerby Hockey har hunnit tanka fullt sedan soppatorsken i förrgår.
 
Har själv varit med en av sönerna på innebandy i Oskarshamn hela dagen (5-5 mot Craftstaden för dig som undrar). Därför hinns det inte med mer uppsnack än så här inför eftermiddagens batalj.
 
Dags för mig och förhoppningsvis 1500 personer ytterligare att dra sig mot ishallen.
 
 
.

Björn Jonason: "Nu vill jag lägga detta bakom mig"

I onsdagens match mot Västerviks IK bröt Vimmerby Hockeys poängkung, Björn Jonason, olyckligt benet efter att ha fallit illa i samband med en incident med Västervik IK:s Simon Mitman. Sedan dess har det varit upprört från båda läger och nu väljer Björn Jonason, som vill lägga detta bakom sig och se framåt, att med egna ord beskriva hur han känner och hur hans tankar går kring det som hände och kring framtiden.

 

---------------------- 

 

"Det har varit väldigt stor uppståndelse kring det som hände i onsdags – även inom mig. Men hatet och ilskan som jag har känt, har försvunnit. Det finns ingen mening med att tjafsa om vad som är rätt och fel, utan var och en är fri att tycka precis vad han/hon vill. Jag vet vad jag tycker och det känns bra för mig.

 

Jag kunde aldrig ana att det skulle bli så uppmärksammat och omdebatterat. Precis när situationen hade inträffat och jag insåg hur allvarligt det var ville jag självklart hänga ut Simon. Ilska och förtvivlan bubblade inom mig när jag insåg att jag inte skulle kunna fullfölja matchen – den match som jag hade sett fram emot så länge, derbyt mot Västervik som är den roligaste match som finns att spela. Jag hade under så lång tid förberett mig för och sett fram emot den här veckan – derby mot Västervik, seriefinal i Himpan i Norrköping och så enkronasmatch hemma mot Skövde. Tre bra motstånd, tre roliga lag och tre matcher med ett jäkla go runtomkring.

När jag låg där på isen var tanken för deprimerande att ens tänka. Men det var ett faktum - en sekund var all tid som jag fick jag vara med…

 

Jag tycker faktiskt inte att det som Simon gjorde är okej. Redan innan matchen visste jag att jag skulle få det tufft och att Simon säkert hade blivit tillsagd att ligga hårt på mig. Det har hänt tidigare och den här matchen var ju viktigare än någonsin för Västervik. Den betydde mycket mer än att bara besegra ärkerivalen Vimmerby, här handlade det ju om att håva in pinnar för att vara med i striden om en Allettanplats. När jag sedan, direkt från en person i VIK-ledningen, fick höra att order hade gått ut om att ligga hårt på mig, men att det självklart inte var meningen att bryta mitt ben, besannades bara mina aningar.


Redan när jag ställde upp för tekning och såg Simon åka upp bredvid mig visste jag att något skulle hända. Han var över mittlinjen och bufflade på ”min sida” redan innan centrarna hade ställt upp för tek. Jag gjorde min vanliga ritual, som jag gör inför varje period och mot alla lag – klappar motståndarnas högerforward på benskyddet och önskar lycka till.

I samma sekund försvinner benen under mig och stora delar av min säsong förstörs.

 

En del påstår att detta händer varje match, men det köper jag helt enkelt inte. Visst händer det då och då att man åker in bakom motståndarens ben och trycker till lätt med sitt eget. Men att man riktar en spark har jag ärligt talat aldrig sett i någon match som jag har spelat. Det kanske har förekommit, men jag själv har aldrig upplevt det. Sedan är utgången av det hela självklart olycklig och givetvis inget som Simon hade tänkt skulle hända.

Jag är inte på något sätt ute efter att svartmåla Simon. Jag känner honom inte privat, men han är säkert en bra kille vid sidan av isen. På isen är han VIK:s tuffing och har en roll som finns i många lag – en kille som spelar på gränsen. Att skada någon är oftast inget som de här tuffingarna vill, utan syftet är att höja sin gräns, inge respekt och hjälpa sitt lag.
Men att vid sidan av detta sedan skicka sms mitt i natten till mig, angående saker som skrivs på nätet, och hävda att det är min uppgift att ta tag i dem? Lägg ner! Snälla, gå vidare!

 

Nu känner i alla fall jag att jag vill lägga detta bakom mig. Det finns ingen mening för mig att gå runt och vara arg. Självklart kommer jag vara ledsen, säkert tycka synd om mig själv och garanterat ha jäkligt ont i mitt ben, men det hjälper mig knappast att komma vidare. Nu vill jag fokusera på att bli frisk så fort som möjligt – se framåt och inte älta det som har varit.
Jag vill påbörja min rehabträning NU. Varför vänta när jag kan göra det nu? Jag vet att det kommer ta dessa veckor att bli frisk, men målet är att korta ner läketiden och bevisa för läkarna att jag är smartare än vad de är.

 

Jag har fått massvis med hälsningar som värmer mig gott. Fantastiska vänner, lagkamrater, supportrar och motståndare från många andra lag stöttar. Ni anar inte hur mycket det betyder för mig. Tack alla! Det finns de som har kommit tillbaka från betydligt värre skador, så det här kommer bli bra till slut.

 

Självklart kommer jag aldrig att glömma det som har hänt, men nu vill jag som sagt lägga det bakom mig, gå vidare och lägga energin på att bli frisk så snabbt som möjligt. Detta är mina ord och jag hoppas att du som läser det här också släpper eländet. I morgon, söndag, väntar Skövde, enkronasmatch, fri entré och ett jäkla drag i Tigerkulan. Missa inte det. Vi ses där!

 

Mvh

 

Björn Jonasson

 

---------------------- 

 

.


"Tyvärr väldigt energilöst i vårt lag"

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin var självklart besviken, men inte alls nedslagen, efter kvällens klara 6-0-förlust mot nya serieledarna Vita Hästen:

 

"Tyvärr var det väldigt energilöst i vårt lag i kväll. Vi hade ett par chanser i början, men när Vita Hästen gjorde ledningsmålet blev vårt energitapp väldigt stort. I tio minuter flyter vi mer eller mindre bara omkring, sedan tar vi en time out för att försöka få stopp på det. Och det lyckades ju faktiskt till vis del.

 

Synd att vi inte kan få siffrorna att stanna där och kanske även göra nåt mål. 4-1 ser ju väldigt mycket bättre ut än 6-0, och då hade det även gett oss nåt att ta med till nästa match. Det kan tyckas oväsentligt, men att vi fullständigt tappar två byten i sista perioden och låter 4-0 bli 6-0 är inte bra. Samtidigt är det lättare att acceptera en 6-0-förlust mot ett väldigt starkt Vita Hästen, med de här förutsättningarna, än en knapp förlust mot ett sämre lag. Men självklart är vi aldrig är nöjda med noll poäng.

 

Över lag gör vi tyvärr en väldigt sunkig match. Men trots insatsen skjuter vi 29 skott och har ändåbud på några mål. Det här var ändå bara tredje förlusten på 20 matcher, så det får väl trots allt anses vara ganska okej?"

 

 

.


Största anledningen till förlusten? Motståndet!

Seriefinal i division 1 E. Tvåan Vita Hästen mot ettan Vimmerby Hockey. Slutresultat 6-0. Hur stabilt och hur rättvist som helst för världens bästa hockelag. Och jag kan faktiskt inte säga att jag är speciellt förvånad. Jag tänker inte skylla på skador och kort om folk, för skador och urvattnade trupper tillhör den här sporten och drabbar alla lag någon gång under säsongen. Inte minst så här års.

 

Däremot har den här veckan varit något alldeles utöver det vanliga för oss. Tranås i söndags (ja, jag vet att det var förra veckan), tokfokusering på derbyt mot Västervik i onsdags, allt som hände där med Mitman och Jonason, uppståndelse sedan dess och så en upphaussad enkronasmatch hemma mot serietrean Skövde (ja, jag vet att de ligger fyra nu) på söndag. På något sätt kändes det som att den här seriefinalen, en fredagskväll i Norrköping, kom helt fel. På något sätt kändes det som att all energi var helt försvunnen och hemmalaget agerade så oerhört mycket hetare. För oavsett VH:s skador på sina tre mest poängstarka anfallare ska man komma ihåg att det här ändå var exakt samma trupp som besegrade Västervik för två dagar sedan.

 

Men den största anledningen till förlusten står självklart att finna i motståndet. Vita Hästen var helt enkelt mycket bättre. Laget består av kvalitet från första till sista gubbe i truppen. Det är ju nästan fånigt att spelare som Matushkin, Lihagen, Markus Eriksson, Sperrle m fl spelar i division ett. Bara att lyfta på hatten för den gode Jensen och hans stab för ett oerhört bra jobb med truppen

 

Jättetorsken till trots: Vimmerby kom ut ganska bra i matchen. I den tredje minuten tråcklade sig Jakob Karlsson fri men blev lite upphakad i skottögonblicket och ett par minuter senare var Andreas Rundgren väldigt nära att raka in 1-0 fri framför Daniel Sperrle.

Då satt jag och tänkte; "Tja, det här kanske ändå kan gå till slut". Men ni som kan er Läderlappen eller Stålmannen vet hur det låter när hjältarna går till attack och fullständigt mosar antagonisterna. Boom, swapp, pooow, tjoff!!! Fyra mål på 4 minuter och 43 sekunder, och innan klockan hade tickat upp till elva spelade minuter så var matchen avgjord.

 

Resten av tillställningen var sedan mer eller mindre en transportsträcka. Visst skapade Vimmerby en del chanser. Men en stor skillnad var att Hästen skapade fler. Hemmalaget var riktigt bra i boxplay och trots fyra power play (varav ett i fyra minuter) lyckades Vimmerby knappast skapa en enda farlig chans i den spelformen.

 

6-0 (men bara 32-29 i skott) kan tyckas vara deprimerande stora siffror. Men jag är ändå inte ett dugg orolig. Att den här dippen skulle komma var nästan väntat och att ta poäng mot Vita Hästen borta är ren bonus (vi vann ju trots allt senast). Fokus ligger nu på hemmamatchen mot Skövde (som var spelledigt i dag). Då ska minst 1500 personer lyfta fram hemmalaget till förhoppningsvis en ny trepoängare (och hjälpa trätobrodern Västervik till Allettan). Framför allt är det ju så att Skövde fick stryk med 10-0 borta mot Hästen för minde en en månad sedan, så det finns alltid de som har det värre.

 

Med besked studsade nämnda Västervik tillbaka efter derbyförlusten i förrgår. I kväll blev det hela 7-1 borta mot bedrövligt formsvaga Mjölby (fem raka förluster med sammanlagda målskillnaden 10-30). Med tanke på resultatet var det en märklig skottstatistik: 25-26. Kul dock att se sju olika målskyttar för Västervik. Inte lika kul att se att onsdagens huvudrollsinnehavare, Simon Mitman, drog på sig 5+20 i kväll, för något som rapporterna beskriver som en skitsak. Det får ju inte bli så att domare nu markerar en annan bedömningsnivå mot Mitman än mot andra spelare på grund av det som hände i onsdags. Nu är det ”bara” åtta poäng upp till fyran Skövde. Hemmaseger för Vimmerby mot Skövde på söndag samtidigt som Västervik slår Vita Hästen hemma, så skiljer det bara fem poäng. Och en vecka senare, nästa söndag, möts de båda lagen i Västervik. Seger där så skiljer det två poäng. Än är det inte kört. Kämpa! Och tro på det!

 

Fick idag kritik för att jag i vhbloggen skriver alldeles för mycket om Vimmerby Hockey (?!?!?!). Har fått en del skit tidigare, men det är faktiskt första gången som jag har fått vika ner mig för just det. Ska tänka på det och försöka bättra mig, men jag kan faktiskt inte lova något.

 

Senast Vimmerby förlorade med sex mål var för nästan två år sedan, närmare bestämt den 11 januari 2012, då det blev 10-4 borta mot Mariestad i Allettan, Vimmerbys första säsong i ettan.

 

Vill så här mot slutet av inlägget även berömma Vita Hästens webbsändning. Bra bildkvalitet, bra kamerakörning, men framför allt glänser de båda kommentatorerna Lekander och Lindgren nåt alldeles oerhört. Samtrimmade, kunniga, objektiva och alltid aktuella (i kväll liveintervju med VH:s skadade skyttekung Björn Jonason). En njutning varje gång. Se varje webb-sändning från Vita Hästens webb-tv, som du bara har möjlighet till!

 

Till sist: Skönt att även Aftonbladet har lärt sig vad kvalitet är och att de äntligen har börjat citera seriösa källor. Kolla här.

 

Återkommer förhoppningsvis snart med några ord från tränare Sandlin.

 

.


Tränare Sandlin vaskar om i stukat VH

Tranås i söndags, Västervik i förrgår, Vita Hästen i kväll och Skövde hemma (enkronasmatch och fri entré) på söndag. Fyra stentuffa matcher på åtta dagar – vilken utmaning för ett rejält stukat Vimmerby Hockey, som har tre av sina offensivt starkaste pjäser borta (tillsammans har Björn Jonasson, Alexander Holmberg och Markus Modigs snittat 4,3 poäng per match den här säsongen).

Och i kväll väntar alltså serietvåan Vita Hästen borta för nya serieledaren – den absolut svåraste uppgift man kan ha om man lirar division 1-hockey i det här landet.

 

– Idag gäller det att spela smart. Vi har gått på kort om folk i flera matcher och hade en tuff match mot Västervik i onsdags, som på flera sätt tog mycket kraft ur spelarna. I kväll möter vi det på papperet absolut starkaste laget i serien. För att vinna krävs hög arbetsmoral, stort tålamod och ett gigantiskt mått av disciplin, säger VH-tränaren Tomas Sandlin, som dock låter oss förstå att positiva besked på spelarfronten kan vara på väg:


– Det gäller att leva i nuet. Självklart är jag bedrövad över att ha så mycket folk borta, men samtidigt har det under dagen tänts lite lampor längst bort i tunneln.

I förtäckta ordalag verkar VH-tränaren Tomas Sandlin bekräfta att det arbete med nyförvärv, som Fredric Jansson berättade för Vimmerby Tinings journalist om i går, har gått framåt i dag. Jaensson sa då följande:
– Vi vill ha in två spelare och diskuterar med några som håller väldigt hög klass. Skulle det jag jobbar med nu gå i lås är det en jättebra lösning.
– I bästa fall kan det hända något de närmaste dagarna. Just nu har vi tre tuffa avbräck och ska vi kunna vara med framhöver behöver vi förstärkning.

Enligt Vimmerby Tidning bekräftas också att båda de aktuella spelarna är anfallare och att kontrakten med dem i sådana fall kommer gälla säsongen ut.

– Vi har kommit en bit på vägen och det här är ett tillfälle som inte kommer tillbaka. Samtidigt ska man veta att vi inte är den enda klubben som vill ha de här spelarna, säger Fredric Jaensson.

 

”Mot Himpan”, skrev Björn Jonasson på twitter alldeles nyss. Knappt hann den nygipsade skyttekungen alltså komma hem från sjukhuset innan han baxade sig in i en bil för att åka 30 mil t.o.r. och se sitt lag möta Vita Hästen. Hjälte!

 

För att kunna nå Allettan är ju Västervik helt beroende av att Vimmerby och andra lag tar poäng av Mariestad och Skövde. Är det då inte smått ironiskt att det är just i matchen mot Västervik som Vimmerbys skyttekung skadas?

 

Simon Mitmans ”benspark” på Björn Jonason har sannerligen skapat eko och fått enorm uppmärksamhet runt om i Hockeysverige. Bloggar, hemsidor, lokaltidningar och till och med kvällstidningar har varit fyllda med material om det inträffade. Även på den här anspråkslösa bloggen syntes det i går att något extraordinärt hade hänt, då ett magnifikt besöksrekord slogs – nästan tre gånger så många unika besökare jämfört med en mer ”normal” dag.

 

Apropå Simon Mitman så fick han i någon av lokaltidningarna i dag (minns inte om det var Västerviks Tidningen eller Vimmerby Tidning) frågan om hur han såg på sin framtid i VIK. Svarat blev att han hela tiden har varit inställd på att spela Allettan med Västervik, men om laget inte tar sig dit så skulle han fundera igenom det hela.

 

Om du inte ska åka till Himmelstalundshallen i kväll, så finns det andra sätt att följa seriefinalen i division 1 E. Antingen går du in på twitter, följer @RundbergMicael och läser de direktinlägg jag ska försöka leverera från matchen. Ett förslag på en mer levande aktivitet är att gå in här och köpa webbsändningen av matchen. För 99 riksdaler får du tillgång till ljud, bild och ett garvat kommentatorspar. Nedsläpp kl 19.00!

 

På grund av skadeläget får VH-ledningen vaska om rejält i formationerna i kväll:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Jakob Karlsson – Adam Rundqvist – Robin Ekström

 

Andrafemma:

Tobias Ternelius – Pelle Ström

Jim Nordh – Sebastian Nilsson – Simon Dahl

 

Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Jacob Isaksson

 

Extraspelare:

Jesper Karlsson och Rasmus Davidsson

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.

 


Anmälan inskickad mot Simon Mitman

I dag skickade Vimmerby Hockey så in en anmälan till Svenska Ishockeyförbundet mot Simon Mitmans behandling av Björn Jonason i onsdagens derby. Förbundets disciplinnämnd kommer nu kika närmare på fallet.

 

- Först tänkte jag skita i det, men när man sedan läser en del ”experter” som hävdar att sådant här händer flera gånger i varje match och att det väl inte var så farligt, blir man bara förbannad. Allt det är kvalificerat skitsnack! Hur ofta förekommer det att en helt oförberedd spelare får benen undansparkade utanför spelet? Att sparkas i ishockey är ungefär som att slå en tjej – det är lågt, fegt och man gör det bara inte. Tjuvtricks vid en tekning är en sak, det här var något helt annat. Därför tycker jag att det är bra att förbundet nu får gå igenom det och tala om för oss spelare och ledare vad som gäller och vad som är okej, säger VH-tränaren Tomas Sandlin idag.

 

.


Svårt att se någon längre avstägning

Ja, man kan ju inte direkt säga att det var matchen i sig, den mellan Västervik och Vimmerby i onsdags alltså, som hamnade i fokus. För dig som har missat uppståndelsen kring det som hände mellan Västerviks Simon Mitman och Vimmerbys Björn Jonason i matchens första sekund: Förmodligen har du sovit eller varit bortrest de senaste 36 timmarna, så googla på det och läs.

Supportrar från de båda lägren och ”proffstyckare” runt om i landet är långt ifrån ense – både om vad som hände och vad följderna av det ska bli. Alltifrån ”medvetet försök att skada, han (Mitman) ska vara avstängd lika länge som Björns skadeupphåll sträcker sig” till ”sådana där situationer händer hur många gånger som helst i varje match, det är inte ens utvisning”.

 

Själv ser jag så här på det. Mitmans tilltag är självklart inte vackert. Om man skickar undan fötterna bakifrån på en oförberedd, stillastående spelare måste man vara medveten om att det trots allt finns en liten risk att det kan gå illa. Om inte annat är ju faran för ett handlöst fall bakåt inte helt obetydlig.

Men - att Björn Jonason bryter benet i den här situationen är självklart 100 % ren och skär otur. Visst… det hade aldrig hänt om inte Mitman hade gjort sin grej, säger en del. Och det stämmer förvisso, men syftet med Mitmans tilltag var ju självklart aldrig att bryta benet på Björn.


Men det som jag tycker är märkligt med Simon Mitmans agerande är främst två saker – respektlösheten i agerandet och huvudlösheten mot sitt eget lag. Det förstnämnda skrev jag om i förra stycket och det talar också för sig själv, men vad gäller det sistnämnda så har det inte diskuterats något nämnvärt.

Bakgrunden är alltså denna inför matchen: Bubblande derby inför fullsatta läktare, Västervik med två ledande spelare borta är i desperat jakt på en Allettanplats och i det närmaste tvunget att vinna. Spelarna formerar sig för första nedsläpp, när en av hemmalagets viktigaste pjäser i en sådan här match helt plötsligt utsätter både sig och sitt lag för risken att redan i den allra första sekunden åka på ett matchstraff – 5 minuter + match. Om det var ”spark” eller ”sparkrörelse” är ointressant i det här fallet – nu pratar jag om att han genom sin spark/sparkrörelse tar en stor risk och att det bara är ren och skär tur att inte linjedomaren som står två meter från händelsen ser den. Jag tror mycket väl att linjedomaren då kunde ha sagt till huvuddomaren något i stil med att ”nr 22 i VIK sparkade bort vänsterbenet på killen som ligger ner”. Och voilà! Det är det som jag verkligen inte fattar. Hur tänkte Mitman? Hur menade han att det skulle kunna gynna Västervik?

Punkt 535 i den officiella regelboken är nämligen extremt tydlig avseende spark (kicking):

”En spelare som sparkar eller försöker sparka en annan spelare ska ådömas: Match penalty”

 

Sedan kan man vända på det, att om nu Jonasson ändå skulle åka på en skada, så var det ”tur” för Mitman att det skedde så här. Om Jonasson istället hade fallit handlöst bakåt och slagit bakhuvudet i isen, så hade det ju självklart varit betydligt värre och sett mer ut som ett medvetet försök att skada – även om skadan i sig även då hade varit lika olycklig och oturlig.

Med detta menar jag att man, oavsett vilket, på något sätt måste ta ansvar för de konsekvenser som ens handlande medför. Även i fall som detta – då handlingen i sig är ytterst medveten, risken för skada finns, men konsekvensen aldrig var i närheten av Mitmans mening.

 

Att säga att sådana här situationer händer flera gånger per match håller inte i det här fallet och inte i några andra fall heller för den delen. Dels eftersom det inte är sant. Att en massa väl etablerade fultrix förekommer vid tekningssituationer vet vi ju alla, men jag kan faktiskt inte påminna mig när jag såg någon skicka undan benet bakifrån på en oförberedd motståndare senast. Fast egentligen är det också ganska ointressant och jag vet att det är massor av er som inte håller med mig. För oavsett om så är fallet, är det väl knappast så att en sak rättfärdigas av att det har hänt många andra liknande saker tidigare? Det resonemanget köper jag inte – vare sig det handlar om situationer likt denna, tacklingar i ryggen, checking to the head eller vad som. För om det skulle innebära att det då är okej, så har författarna av uppdateringarna till 2015 års regelbok något delikat att sätta tänderna i.

 

Det har varit oerhört mycket ståhej kring Mitman/Jonason-händelsen under ett par dagar. Och det lär väl inte lägga sig än. Därför måste jag säga, trots att jag generellt sett är emot att klubbar anmäler varandra eller andra lags spelare, att jag välkomnar att Disciplinnämnden kikar på det här. Inte på något sätt för att sätta dit Mitman, utan mer för att vi ska få reda på vad som är okej och hur reglerna ska tolkas. För när det finns uppfattningar från ”avstängning resten av säsongen” och ”det fulaste jag har sett” (VH:s lagledning) till ”inte ens en tvåminuterutvisning” och ”vi fastnade bara i varandra ” (Mitmans första kommentar), då behöver vi alla lite vägledning och kanske till och med ett prejudikat. Framför allt behöver både VH och VIK på nåt sätt kunna sätta punkt och gå vidare.

 

Dock har jag svårt att se någon längre avstängning på Mitman för det som hände, om ens någon alls. Om jag försöker sätta på mig en någotsånär objektiv hatt, dra på mig en randig tröja och kolla på situationen, så skulle jag tänka mig just 5 min + match för kicking. Sparken/sparkrörelsen är odiskutabel men det som sedan händer är maximalt oflyt och ska ju i ärlighetens namn inte påverka bestraffningen. Om ärendet går till Disciplinnämnden lär nog allt kretsa kring uppsåt och nivån på visad respekt för motståndaren – och om det är något som Mitman ligger skrynkligt till för, så är det nog i så fall det sistnämnda.

 

Nåväl. I kväll är det dags för nästa brottarkamp. Seriefinal borta mot Vita Hästen. Mer om det senare i dag…

 

 

.


"Det känns jävligt tungt just nu"

Jag pratade nyss helt kort med en nyopererad Björn Jonason, som ju så oturligt bröt benet i början av gårdagens match mellan Västervik och Vimmerby. Benet visade sig vara helt av och hålls nu ihop av två skruvar och en platta. I går trodde man på 4-5 veckor i gips, men beskedet som Björn fick efter operationen idag var sex veckor.
 
- Operationen gick bra, även om jag har ganska ont i foten. Mår väl i ärlighetens namn sådär. Det känns jävligt tungt just nu. Jag kommer få åka hem i morgon och har faktiskt redan börjat med lättare rehabträning för att hålla igång musklerna, säger Jonason.
 
 
.

VH-tränaren: "Vi kommer agera på något sätt"

Jahaja. Det blev ju en minst sagt omtumlande kväll det här. Vet faktiskt inte var jag ska börja nånstans.

 

Jo, jag börjar med den mest ytliga och minst väsentliga. I går skrev jag ju att det var lite skrälläge för Tranås mot Vita Hästen. Och se. Efter deras 3-2 (Hästens första nollpoängare den här säsongen) och vår 2-1-seger borta mot Västervik, så är det ju serieledning för bonnalaget från Vimmerby igen. Fast det känns ganska blekt just nu.

 

Fokus på kvällens match istället. Det mesta, eller snarare allt, kom att handla om VIK-forwarden Simon Mitmans övertändning i matchens allra första sekund. En, om man ska uttrycka det milt, ganska bufflig hantering (som jag återkommer till), av Vimmerbys poängmaskin Björn Jonasson, resulterade i sjukhustransport och konstaterade brott på underbenet. Björn kommer att opereras redan i morgon, sedan väntar 4-5 veckor med gips och ett antal veckors rehabiliteringstränng.
- Självklart kommer Björn inte spela något mer innan jul. Sedan är bara frågan hur långt efter jul det dröjer innan han är tillbaka, säger en ledsen VH-tränare, Tomas Sandlin, sent i kväll.

 

Sedan tidigare har Vimmerby Alexander Holmberg (1,33 poäng per match) och Markus Modigs (1,15 poäng per match) långtidsskadade. Att Björn Jonasson (1,82 poäng per match), som är trea i hela E-seriens poängliga efter Hästen-duon Lihagen och Eriksson, också skulle hamna på den listan känns väl inte helt optimalt. Framför allt är det sjukt orättvist mot den här lojale lagspelaren och energispridaren.

 

Själv har jag varit ganska irriterad i kväll. Men jag når ändå inte till närmelsevis upp till VH-tränaren Tomas Sandlins nivå:
- Det här blev en dyrköpt seger. Sådant här ska bort. Det har inget som helst med hockey att göra och jag håller det som ytterst sannolikt att vi kommer anmäla Västerviksspelaren för det här. Framför allt eftersom allt finns dokumenterat, säger han sent i kväll.

 

Jonasson, Holmberg och Modigs borta innebär att andra spelare måste kliva in och täcka upp för de 5-6 poäng per match som de snittar. I det närmaste omöjligt, så klart.
- Att fundera över hur vi ska göra med detta är en fråga för morgondagen. Det här är ju givetvis otroligt kännbara avbräck och vi har många frågor att ställa oss. Hur länge kommer killarna vara borta, hur mycket krut ska vi, som har 19 poäng till godo och 21 poäng kvar att spela om, lägga på kortsiktiga respektive långsiktiga lösningar? Det enda jag kan säga är att vi måste och kommer agera på något sätt. 

 

Vad som egentligen hände där i matchens allra första sekunder har i kväll diskuterats – och åsiktslämnarna har varit långt ifrån ense. Helt beroende på vem du har frågat. Men hela händelsen finns dock fångad på film.
- Jag har precis sett filmen och jag är bedrövad. Deras kille kastar in foten bakom Björns ben, sparkar framåt, samtidigt som han kör armbågen i bröstet och trycker bakåt. Fullständigt livsfarligt. Björn faller bakåt av trycket, skridskon fastnar i isen och benet bryts av. Tyvärr såg ingen av domarna det som hände, säger Tomas Sandlin.


- Sett till matchen och till vårt agerande är jag otroligt stolt över grabbarna. Trots det som hände behåller de fokus på rätt sak. Vi släppte till 0-1, men efter våra två mål i den första perioden tycker jag inte att Västervik skapar nåt speciellt. Vi spelar disciplinerat och håller dem på utsidan hela tiden, säger Sandlin.
- Sett till spelet och antalet målchanser så vinner vi helt rättvist. Vi har ganska många färger på vår palett i hur man vinner hockeymatcher. Det här var en – tålamod och disciplin. Jag är grymt stolt. Det är alltid svårt att spela mot desperata lag som gärna tänjer gränserna. Dessutom är Västervik ett väldigt bra lag - klart bättre än vad deras tabellposition ger sken av.


- Jag tror faktiskt att jag värdesätter den här segern allra högst av de 18 vi har. Vi har tålamod, visar tilltro till varandra och spelar med ett oerhört lugn. Vi tog rätt beslut och hade hela tiden rätt fokus – trots det som hände i matchens första sekund. Att deras kille, som bröt sönder Björn Jonasson, sedan åker förbi vår klack och visar fingret är bara ett bevis på hur Västervik mår. Deras spelare verkar inte ha fokus på att vinna matcher, utan tycker visst det är viktigare att spela pajas. Och Västervik som i grunden är ett så bra lag, suckar Sandlin.


- Sedan kan man ju inte heller bortse från den effekt som vår fantastiska publik har. Här kommer vi till en oerhört tuff bortamatch, där man förväntar sig att bli utvisslad. Istället äger våra supportrar läktarna och det känns som att tre fjärdedelar av de 1600 åskådarna håller på oss. Otroligt och underbart! Det är alltid kul att spela på hemmaplan borta.

 

Okej, matchen då? Första perioden klart till Vimmerby. Andra perioden hade VIK mycket puck men förtvivlat svårt att komma in på mål och skapa farliga chanser. Tredje jämn. På det hela taget var nog 2-1 ganska rättvist. Eller? Västerviks Tidningens liverapportör, Bosse Lindblad, var i alla fall inne på samma spår:
"Det tredje superderbyt mellan Västervik och Vimmerby slutade som de två första: Med seger för Vimmerby som nu åter är serieledare. Det var en jämn match men Vimmerby är totalt det bättre laget och vinner även de jämna matcherna."

 

Redan i morgon fredag är det dags för nästa holmgång för Vimmerby Hockey. Då väntar Vita Hästen borta i en ren seriefinal. Faktum är att Vimmerby då kan bli helt klart för Allettan. De nya serieledarna ligger nu som sagt 19 poäng före Västervik på femteplatsen och med bara 21 poäng kvar att spela om.

 

För VIK, som vi ju så innerligt gärna vill ha med till Allettan, börjar det se skrynkligt ut. Sju matcher kvar att spela och man ska hämta in antingen tio poäng på Mariestad eller elva poäng på Skövde (som dock har en match mer spelad).

 

Sexa i tabellen ligger Tranås – detta lag som man aldrig blir klok på. 3-2 hemma mot Vita Hästen idag och bara ett lag har vunnit mot både Vita Hästen och Vimmerby under ordinarie tid den här säsongen. Gissa vilket? Men hörni, vad har ni pysslat med i övrigt?

 

 

.


Bara timmar kvar till nya superderbyt

Bara några timmar kvar till säsongens tredje derby mellan Västervik och Vimmerby. 6-1 och 5-3 till Vimmerby i de båda tidigare och gissa om det lär vara ett taggat Västervik som tar emot antagonisterna från grannkommunen i kväll.

 

Dagens stora snackis har varit om Emil Georgssons ”sjukdom” är ytterligare en dimridå från Västerviks laglednings sida eller om han verkligen är sjuk? Ni minns väl tramset inför förra derbymatchen, då VIK höll på och dribbla fram och tillbaka med laguppställningar och till slut präntade ner en smått fånig line up med bland annat Josh Burrows som ytterforward, Jocke Englund som center och Tyler Johnson som back i förstafemman? Felfokus, om du frågar mig, och dessutom överdriven tro på att motståndarna anpassar spelet efter hur formationerna de möter ser ut.

 

Förutom (eventuellt då) centervirtuosen Emil Georgsson, så saknas sedan tidigare lagets andrecenter Tyler Johnson samt Philip Andersson. VIK:s centerbesättning i kväll är därför Pierre Gustavsson, Björn Hjerpe och Andreas Bergström.

 

I Vimmerby är både Jacob Isaksson och Andreas Rundgren tillbaka igen. Saknas gör dock fortfarande Alexander Holmberg och Markus Modigs.

 

Nedsläpp 19.00. Ska försöka livetwittra lite då och då under matchen. Du läser det på twitter.com och följ sedan @RundbergMicael

 

Nu fixa käk. Sedan dra till Västervik!

 

 

.


I morgon smäller det igen - men utan Georgsson

I morgon är det dags igen – dags för ännu ett rykande hett derby mellan tabellfemman Västervik och tabelltvåan Vimmerby. Inte nog med att det är en så kallad enkronasmatch, vilket innebär fri entré för all publik, VIK har också valt att benämna drabbningen ”Charity Derby”. Det fina initiativet innebär att klubben skänker ”en liten slant”, som man skriver på sin hemsida, av matchintäkterna till barnavdelningen på Västerviks sjukhus. Inför ett evenemang i den första periodpausen, som man kallar ”Teddy Tossing”, har man uppmanat publiken att ta med sig överblivna gosedjur från hemmet och slänga in på isen. Dessa kommer sedan skänkas till barn inlagda på sjukhuset.
Så in och rota i garderoberna och ta med alla gosedjur, som du inte använder. En halv säck är redan insamlad här i Vimmerby och överlämnad av personer som inte har möjlighet att åka till Västervik i morgon.

 

Seger i derbyt så är Vimmerby alltså 19 poäng före Västervik med 21 poäng kvar att spela om. Kan vi säga att Allettanplatsen är klar i så fall?

 

Stjärncentern och före detta VH-favoriten, Emil Georgsson, är sjuk och kommer inte kunna spela derbyt för sitt Västervik. Trist som tusan! Emil är trea i VIK:s interna poängliga med 24 poäng (6+18) på 19 spelade matcher.

 

Läser på Mjölby Hockeys hemsida att man i dag har gjort klart med gamle VH-anfallaren Shawn Snider, 32. Snider lämnade Vimmerby efter årsskiftet 2011-2012 och avslutade säsongen i Nyköping. Fjolåret spenderade han dels i den kanadensiska amatörligan WOAA (Western Ontario Athletic Association) samt spelade ett par matcher i tyska division 4. Till den här säsongen sökte han med ljus och lykta efter en svensk klubb och nu har han alltså signat med vår seriekollega.

 

För bara ett par omgångar sedan såg det mesta rosenrött ut för Västerviks IK. Med efter att ha tappat fem av sex poäng mot bottenlagen Grästorp och Kumla i de två senaste omgångarna är läget återigen ytterst skrynkligt. Seger mot Vimmerby i morgon är nog i det närmaste ett måste för att man återigen ska kännas som en seriös utmanare till en Allettanplats. Inte minst med tanke på att huvudkonkurrenterna, Skövde och Mariestad, på papperet har överkomliga uppgifter i morgon (Forshaga respektive Grästorp borta). Just nu är Västervik sju poäng efter Mariestad och åtta poäng efter Skövde – de sistnämnda har dock har en match mer spelad.

 

Jonathan Hedström lägger skridskorna på hyllan och ska nu skriva en bok om sitt hockeyliv. Känns ungefär lika spännande som slutet av hans karriär har gjort.

 

Man ska ju aldrig säga ”om”, men jag gör det i alla fall. Om VIK hade tagit två programenliga segrar mot Grästorp och Kumla så hade man bara legat två respektive tre poäng bakom Västgötalagen.

 

Tranås-Vita Hästen i morgon. Läge för skräll?

 

Om du sitter hemma och vill skänka något eller några gosedjur till ett behjärtansvärt ändamål. Skriv det i kommentarsfältet här nedan + ditt tel nummer, så löser vi hämtning (inom en rimlig geografisk närhet) under morgondagen.

 

På tal om enkronasmatch och fri entré. Själva laddar vi ju inför söndagens hemmamatch mot Skövde, som är en sådan - enkronasmatch alltså. Igår passerade vi 160 kronor per åskådare. Målet är att nå en bit över 200 kronor innan veckan är slut. Är du företagare eller för den delen en fanatisk privatperson med en alldeles för tjock plånbok? Anmäl dig!

 

Oddsen börjar nu släppas hos spelbolagen inför derbyt i morgon. Västerviksseger finns att spela till mellan 2,65 och 2,80, oavgjort till mellan 4,75 och 4,90 samt seger för Vimmerby till mellan 1,70 och 1,85.

 

.

 


Gläds med Petrus som fick avgöra mot Tranås

Han sliter som ett djur, är lojal som en hundvalp samt accepterar och älskar sin roll – vilken den än är. Dessutom var han en av kvällens bästa Vimmerbyspelare. Därför är jag så in i centrum av hjärtat glad över att det var just Petrus Olivestam som fick avgöra mot Tranås. Med knappa minuten kvar av matchen fick Petrus ett elegant backhandpass av snajdaren Jakob Karlsson, tog emot och sprätte in 4-3 fri med duktige TAIF-keepern Oskar Sehlstedt, inlånad från IK Oskarshamn.

 

Den här matchen såg annars ut att kunna få summeras som en tvättäkta genomklappning. VH ledde med 3-0 in i den andra periodens slutminut och då fanns det verkligen ingenting som talade för något annat än en stabil hemmaseger. Men med 40 sekunder kvar av perioden, i powerplay, snärtade Johan Eriksson upp 3-1 i nättaket bakom VH:s utomordentligt duktige målvakt Calle Brattenberger och det var helt plötsligt match igen.

 

Tre minuter in i den tredje perioden skickade 20-årige Tranåsbacken Oskar Lindstedt in Vimmerbys Björn Jonasson med huvudet före i sargen. En otäck smäll, som nog inte var så illa menat, men 5+20 för charging var oundvikligt. Lyckligtvis reste sig Björn och kunde även spela vidare lite senare i den tredje perioden. Självklart borde Vimmerby ha avgjort matchen där, men istället kändes det som att man drog ner tempot och hämtade andan under de fem minuternas numerära överläge. I och med fyra skador/sjukdomar (Alexander Holmberg, Markus Modigs, Jacob Isaksson och Andreas Rundgren) var man ganska kort om folk. Tacklingen på Björn gjorde också att man fick kasta om i pp-femmorna och det blev ingen ordning alls där.

 

Som ett brev på posten kom sedan både 3-2 och 3-3. Båda målen lite märkliga, då 3-2 föregicks av ett skott som tog rakt i ”Brattens” mask och 3-3 var en tidig julklapp signerad Robin Olsen-Syversen, som drog en indianare i egen zon, något som TAIF-spelarna tackade för och utnyttjade. Robin var nog den som var allra gladast över att det ändå slutade med tre poäng. Men det ska samtidigt sägas att han i övrigt gjorde en av sina klart bästa matcher med Vimmerby Hockey. Kul att se!

 

Spelmässigt var den första perioden okej från Vimmerbys sida. Två offensivt skickliga lag bytte chanser med varandra, men VH var hela tiden lite farligare och hade även en mer disciplinerad defensiv. En stor skillnad lagen emellan under hela matchen var dock att Tranås la precis alla puckar mot mål – i såväl möjliga som omöjliga lägen (på gott och ont) – medan Vimmerby allt som oftast var alldeles för omständligt i avsluten. I den andra och tredje perioden sjönk såväl tempo som spelkvalitet.

 

P4 Radio Kalmars sida kan du höra intervjuer med Vimmerbys mycket duktige lagkapten Jakob Karlsson samt Tranås målvakt Oskar Sehlstedt.

 

16 poäng ner till en plats utanför Allettan och ”bara” 24 poäng kvar att spela om. Det börjar närma sig…


Gick Allettantåget för Västervik i kväll? Förlust på straffar mot Kumla var väl det sista man behövde? VIK är något av en gåta. För två omgångar sedan var man ett av seriens formstarkaste lag. Man radade upp segrar mot Mariestad, Tranås, Skövde och krossade sedan bottenlaget Forshaga. Laget var i stort sett ikapp Mariestad och Skövde i racet om en Allettanplats och spelschemat de närmaste matcherna såg minst sagt gynnsamt ut. Och då…? Jo, då tappar man fem av sex möjliga poäng mot de två sist placerade lagen, Grästorp och Kumla.

För Västervik väntar nu i tur och ordning Vimmerby hemma, Mjölby borta, Vita Hästen hemma, Mariestad borta och Skövde hemma. Jag skulle tro att Västervik måste ta tolv poäng på de här fem matcherna för att kravla sig tillbaka in i racet. Framför allt måste man snuva lagen framför dem i tabellen på poäng.


Efter kvällens seger mot Tranås har vi nu exakt dubbelt så många poäng som våra trätobröder. 46 mot 23. Vem kunde tro det innan säsongen? Inte jag i alla fall!

 

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, efter 4-3-segern mot Tranås:

”Jag tycker att den här matchen innebar ett steg i rätt riktigt för oss. Vi åkte mycket skridskor, hade bra puckkontroll och ganska många snabba spelvändningar. Man ska också komma ihåg at Tranås är bra mycket bättre än vad deras tabellplacering visar.

 

Genomgående tycker jag att vi visar upp ett bra försvarsspel. Deras två mål i sista perioden är olyckliga. Dels att domaren inte blåser sedan pucken träffar mitt i vår målvakts ansiktsmask och dels det individuella misstaget vid 3-3. Men så är det i den här sporten och individuella misstag kommer alltid hända och det drabbar alla. Starkt ändå att vinna, eftersom vi har betydligt mer att plocka ut ur det här laget. Sedan gläds jag väldigt mycket med Petrus, att han får avgöra matchen.

 

Mindre nöjd är jag att vi krånglar till det för mycket i de avgörande lägena. Ändå pratade vi om det i båda pauserna – att vi måste komma snabbare till skott. Det kan vara en följd av att vi har haft det lite tyngre i ett par matcher tidigare. Men då gäller det ännu mer att skippa klappklappspelet och bli mer bestämd i agerandet.

Vårt powerplay var inte heller bra, men det finns förklaringar till det. Med en massa nya formationer, så blev det lite improviserat. Det får man acceptera. Men samtidigt gäller samma sak i numerärt överläge – vi hade mycket puck men gick inte på avslut som vi borde.”

 

En notering: I D-serien spelades full omgång i kväll, fem matcher. Den näst bästa publiksiffran hittar vi på matchen mellan Wings Arlanda och Hammarby. 187 personer!

 

Utöver tidigare nämnda Calle Brattenberger, Jakob Carlsson och Petrus Olivestam, måste jag också berömma Sebastian Nilsson. Vilket kärnkraftverk! Och han verkar bara bli bättre och bättre. Kedjan med Sebbe, Jim Nordh och Simon Dahl är inte kul att möta. Varsitt mål från Sebbes och Jims klubbor i dag. Och precis som i förra hemmamatchen mot Tranås, var det kapten Jakob Karlsson som inledde målskyttet.

 

Avslutar med lite division 2-hockey. Real HC Dalen stormar fram. I dag blev det 5-1 i seriefienalen borta mot Boro/Vetlanda. Dalen leder nu serien med sex poäng före Boro. I samma serie går det däremot "sådär" för Skara. Noll poäng på 14 matcher och 40-118 i målskillnad.

 

 Nä förresten. Avslutar med lite golf istället: Henrik Stensson! Wow!

 

 

.


Pubinvigning när Tranås gästar Vimmebry

Så var det återigen dags för hemmamatch mot Tranås, denna trätobroder som vi älskar att hata. Jag var en av dem som innan säsongen trodde hårt på TAIF, men laget har ännu så länge inte alls motsvarat de förväntningarna. Inför den här omgången parkerar laget på sjätte plats, 14 poäng från en Allettanplats.

 

Men som alla vet så händer det något med Tranåsspelarna så fort det är Vimmerby som står på andra sidan. Vimmerby har ju förlorat två av 18 matcher efter ordinarie tid den här säsongen. Och självklart var det TAIF som orsakade oss vår första förlust (1-3 borta i den tionde omgången). I den allra första omgången vann VH hemma med 5-1 efter att Jakob Karlsson blixtöppnade med två mål under säsongens första två minuter och 28 sekunder.

 

Nu är den efterlängtade puben i Vimmerby ishall färdigbyggd och invigning sker i eftermiddag. Klockan 14.00 slår nämligen dörrarna upp till Tigerklubbens medlemspub. Om du inte redan har köpt medlemskort, så kan du göra det i ishallen i dag. Notera att det endast är kontant betalning som gäller (inga kort). Så åk till Bankomaten och ladda upp med muchos monedas innan.

 

Seger för Vimmerbys J20-lag med 6-2 borta mot Gislaved i går. Poängen gjordes av Robin Ståhl 2+1, Rasmus Davidsson 1+2, Jesper Karlsson 1+1, Anton Proos 1+0, Alexander Fransson 1+0, Jonathan Andreasson 0+1 och Tobias Frid 0+1. Laget är fortsatt tvåa i tabellen, två poäng bakom Vita Hästen.

 

Tranås tränare Jonas Holmström och unge backen Albin Torstensson summerar 8-0-segern borta mot Forshaga och vädrar sina tankar inför eftermiddagens match mot Vimmerby. Här ser du inslaget på TAIF-TV.

 

Utlåningen av målvakten Oskar Sehlstedt från IK Oskarshamn till Tranås AIF har förlängts, vilket innebär att han som planerat är med mot Vimmerby. Samtidigt lånar TAIF ut Adam Bengtsson till HC Dalen i division 2.

 

Vimmerby mönstrar samma lag som senast.

 

Måste-matcherna avlöser varandra för Västervik. Efter floppen borta mot Grästorp senast (förlust med 5-4, efter att ha legat under med 5-0 inför den sista perioden) väntar Kumla borta. Seger i dag så är VIK, på sin femteplats, fem poäng bakom Mariestad och sex poäng bakom Skövde (som dock har en match mer spelad).

 

 

.


Eftersnack till kvällens VH-seger

Lite eftersnack till Vimmerbys 3-2 borta mot Mariestad i kväll.

 

BoIS tränare Staffan Lundh:

 

”Den första perioden var väl inte riktigt bra från vår sida. Redan i det allra första bytet ställde vi till det. Samtidigt är Vimmerby riktigt vassa. Jag vet inte varför våra killar inte visade den hettan som behövdes i början - vi borde väl ha lärt oss nåt efter 1-9 i Vimmerby senast? Vår insats i den första perioden straffade oss rakt igenom hela matchen – vi fick bära med oss den ryggsäcken.

 

I den andra perioden var vi klart bättre. Jag vet inte om Vimmerby slog sig till ro efter sin 3-1-ledning? Vi gjorde ett mål, men närmare än så kom vi inte. Den tredje perioden tycker jag sedan var jämn. Båda lagen skapade några chanser vardera, men på det hela taget var väl ändå Vimmerbys seger rättvis.

 

Vimmerby är ett så pass bra lag att vi inte har råd att ge dem ett sådant försprång som vi gjorde i första perioden. Men jag tycker ändå, sett över 60 minuter, att matchen var underhållande. Det bjöds på bra fart, böljande spel och en hel del målchanser.

 

I kväll får vi väl skicka både en tanke och en blomma till Grästorp, som slog Västervik. Det kommer bli en kamp ända in på mållinjen om den sista Allettanplatsen.”

 

 

Vimmerby Hockeys lagkapten, Jakob Karlsson:

 

”Den första perioden var bra från vår sida. Vi hade bra snurr i anfallszon och kom i våg efter våg. Visst släppte vi till nån kontring, men jag tycker ändå att vi var klart bättre.

 

I den andra perioden släppte vi in dem i matchen. Vi tappade kontrollen och de vände på oss i mittzon några gånger. Under de avslutande 20 minuterna tycker jag sedan att vi är bättre. Vi borde kanske ha avgjort där. Samtidigt skapade de några kvitteringslägen, men Calle Brattenberger i målet gjorde ett par bra räddningar.

 

Jag såg att Västervik fick stryk mot Grästorp och som Vimmerbyspelare är man väl aldrig direkt ledsen över det. Men sådana bottennapp drabbar alla och Västervik behöver inte gråta över det. De är bättre än vad både Mariestad och Skövde är, och jag är ganska övertygad om att VIK kommer klara en Allettanplats i alla fall.”

 

 

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin:

 

”Vi gör en helt okej första period, en dålig andra, men skärper sedan till oss i den tredje och spelar av den på ett ganska okej sätt. Då menar jag inte att vi är defensiva eller destruktiva, utan mer att vi agerar med smartness både framåt och bakåt.

 

Vår tredjefemma var de som drog tåget i dag, med ett extra plus till Jim Nordh, som visade piggare ben än tidigare, men med samma inställning som alltid. Det är en styrka och trygghet att ha ett lag som inte är beroende av en formation. I dag var förstalinan lite mer ”normala”, men då kliver istället andra spelare fram. Det gör också att vi inte blir så stressade av att ”bara” ha ett måls ledning i en match. Det här är ju inte första gången vi är i det läget och inte heller första gången som det till slut genererar extrapoäng till oss.

 

Det är oerhört skönt att kunna kliva ur det här tunga och energifattiga novemberperioden, innehållandes tre långväga bortamatcher, med sex av nio möjliga poäng. Visst är det en missräkning att förlora i Forshaga, men på det hela taget ska vi vara jättenöjda med poängutdelningen.”

 

.

 


Ännu ett jätteavbräck för Mariestad

Det är ett rejält brandskattat Mariestad som Vimmerby gästar i kväll. Inte nog med att de offensiva spetsarna Tony Söderman och Filip Törnqvist blev skadade i veckan. När laguppställningarna nyligen offentliggjordes saknas även Bois stjärnback Mikael Alba (AIK-fostrad, spelade i Vita Hästen i fjol och en av E-seriens 5-6 bästa försvarare).
 
Tillsammans har Bois-trion som saknas svarat för 48 poäng och dessutom gjort 20 av Mariestads totalt 54 mål den här säsongen. Jobbigt, jobbigt...
 
Men som tränare Staffan Lundh sa tidigare i kväll:
- Då får andra spelara kliva in och ta ansvar.
 
Nedsläpp om en timme.
 
 
.

VH och VIK liras i BestBet-fonden

Tre spel i rad har slutat med att mina rekade vinnare har kryssat men vunnit efter straffar. Jag bara säger det som en förvarning inför kvällens två lagda lir:

 

Ishockey, division 1 E:

Mariestad-Vimmerby 2:a till 2,24

Vimmerby till 2,24 borta mot ett Mariestad, som i kväll saknar tvåan, trean och femman i den interna poängligan (48 p, 20+28, tillsammans på Söderman, Törnqvist och Alba på 17 matcher), måste testas med en liten slant. Jämfört med söndagens segermatch mot Mjölby får Vimmerby tillbaka backen Tobias Ternelius. Forwarden i fjärdekedjan, Andreas Rundgren, vilas p.g.a. en överansträngd muskel. 9-1 till Vimmerby i mötet lagen emellan för några veckor sedan.

Insats: 5 % (125 kr)

Möjlig vinst: 280 kr

Resultat: 2-3 VINST

 

Ishockey, division 1 E:
Grästorp-Västervik 2:a till 1,35

Jumbon Grästorp (17 matcher, 6 poäng och -46 i målskillnad) har nu tio raka förluster och ska normalt sett helt sakna chans mot ett pånyttfött Västervik, som är ett av seriens absolut formstarkaste lag. Efter fyra raka segrar (sammanlagt 21-6 mot Mariestad, Skövde, Tranås och Forshaga) har VIK nu rejält häng på en Allettanplats. Motivation och självförtroende saknas definitivt inte. Dessutom saknar Grästorp även i kväll sin överlägset bäste spelare, Carl-Johan Svensson. 1.35 för 2:an duger gott.

Insats: 7 % (175 kr)

Möjlig vinst: 236,25

Resultat: 5-4 FÖRLUST

 

Sammanfattning BestBet-fonden:

Startsumma: 3000:-

I kassan: 2479,16

Insatser dessa spel: 300:-

Möjlig vinst: 516,25

Kvar i kassan: 2179,16

Summering: Förlust 20:-

Kvar i kassan: 2159:16

 

 

 

.


Två tunga offensiva avbräck för Mariestad

Sist jag träffade Mariestads sympatiske tränare, Staffan Lundh, var i spelargången i Vimmerby ishall minuterna efter 9-1-förlusten för ett antal veckor sedan. I kväll är det dags för toppmöte i E-serien igen, nu i Mariestad. Och Bois har åkt på två blytunga skador i veckan.


– Utskåpningen i Vimmerby var verkligen ingen rolig upplevelse. Jag har lika svårt att analysera den idag, som jag hade när vi pratades vid senast, skrattar Staffan Lundh.
– Vi försökte omgående glömma den matchen och gå vidare. Jag tycker faktiskt att vi har gjort det ganska bra sedan dess och även samlat en hel del poäng. Som tränare är man självklart aldrig nöjd, men vår placering och våra inspelade poäng infriar de mål och förväntningar som vi har satt upp.

 

I söndags tog BoIS en skön derbyseger mot Skövde på bortaplan (avgjordes på straffar). I samband med den matchen skadades också två av lagets ledande offensiva spelare. Vare sig tvåan eller trean i den interna poängligan, Filip Törnqvist (4+14) och allsvenskt meriterade Tony Söderman (11+5), finns därför med i kvällens match mot Vimmerby. Söderman slog upp en revbensskada och Törnqvist drog på sig en hjärnskakning, då han for med bakhuvudet i isen i samband med ett bråk.

– Det är självklart ingen fördel för oss att vi saknar dem. När de ledande och rutinerade spelarna inte kan vara med slår det ganska hårt mot vårt unga lag. Men vi kan inte gråta över det. Skador förekommer i alla lag och nu får vi istället möjlighet att ge fler av våra egna juniorer chansen.
– Jag ser verkligen fram emot kvällen. Vita Hästen och Vimmerby ligger väl kanske steget före oss andra i kvalitet och kompetens, så det blir en härlig utmaning. Framför allt är det två spelande lag som möts i kväll, så det borgar för en bra match, avslutar Staffan Lundh.

 

I Vimmerby sker också ett par förändringar jämfört med senaste matchen, då Mjölby besegrades hemma med 3-1. Då saknades stabile backen Tobias Ternelius, men han är nu helt kurant och kliver åter in i laget. På skadelistan för vi istället upp namnet Andreas Rundgren, som dras med en överansträngd muskel. Sedan tidigare saknas ju Alexander Holmberg och Markus Modigs.


– Jag skulle tro att Andreas är borta den här veckan. Det är ingen större fara med honom, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
– Jag var inte alls nöjd med vår insats mot Mjölby, men det har sett betydligt bättre ut på träningarna sedan dess. Det känns som att vi har fått upp farten en hel del.
– Att det blev 9-1 till oss i förra matchen mot Mariestad har ingenting med kvällens match att göra. Vi har pratat om det i laget och det kommer bli en hel annan match nu. Då hade vi full form på alla och allt gick vår väg, medan Mariestad var fullständigt under isen. Ikväll förväntar vi oss en kanonjämn match, menar VH-tränaren Sandlin.

 

Så här formerar Vimmerby Hockey sitt lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Robin Ekström

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Petrus Olivestam – Adam Rundqvist – Robin Olsen Syversen

 

Tredjefemma:

Jacob Isaksson – Tobias Ternelius

Jim Nordh – Sebastian Nilsson – Simon Dahl

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Extraspelare:

Jesper Karlsson och Rasmus Davidsson

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.

 


Två spel i BestBet fonden denna tisdag

Såren är slickade efter Djurgårdens bedrövligt tama insats i går. Här kommer redovisning av två nya spel i BestBet-fonden inför kvällen:

 

Ishockey, SM-Liiga

TPS-Kärpät 2:a till 1,68

20 omgångar spelade av finska SM-Liiga och äckligt formstarka Kärpät är i serieledning. Det kunde man inte tro efter sju omgångar, då lagets kolumn för vunna efter full tid fortfarande var tom. Sedan dess har laget radat upp 13 raka segrar i finska ligan och är i kväll ute efter rekordet i Finland – det borde väl vara motivation nog?

I dag gästar man TPS från Åbo, som har en bedrövlig säsong bakom sig och parkerar näst sist. Visserligen slog man jumbon KaIPa i senaste hemmamatchen, men dessförinnan hade laget tre raka hemmaförluster (sammanlagt sju förluster i rad) och totalt bara ett mål framåt på dessa tre matcher.

1.68 på bortaseger duger gott för mig till medel insats.

Insats: 5% (140 kr)

Möjlig vinst: 235,20

Resultat: 1-2 (e.str.) FÖRLUST.

 

Ishockey, SHL:

HV71-AIK 1:a till 1,61

Omstart i SHL efter landslagsuppehållet och för HV71 väntar en vecka med tre hemmamatcher. Första besöket står AIK för i kväll, i en oerhört viktig sexpoängsmatch. HV är ju självklart seriens stora flopp so far, men två segrar och dessutom klart bättre spel i de två sista matcherna innan uppehållet inger hopp (seger i tre av de fyra senaste). Så till vida kanske landslagsuppehållet kom lite olägligt för smålänningarna, men samtidigt har man nu fått en vecka på sig att spela in de nyförvärv som förhoppningsvis ska tillföra spetskompetens till laget. En leende Johan Davidsson som har klivit ner från läktaren till att bli pådrivare i båset ska heller inte underskattas. Målskytteledaren Patrik Carlsson tillbaka in i laget.

I AIK saknas Mattias Jarnmark (har själv svarat för mer än 25 % av AIK:s totala målproduktion den här säsongen, 12 av 46), som åkte på en bentackling i landskampen mot Finland häromdagen. Sedan tidigare är ju också både Björn Melin och Jonas Liwing borta från spel – ettan, tvåan och trean i den interna skytteligan med andra ord. Jag tror att ett pånyttfött HV borta blir en övermäktig uppgift för ett av seriens sämsta bortalag (bland annat tre raka bortaförluster). 1,55 i odds motsvarar en värdering på 65% och det är därifrån ungefär jag tycker att det finns spelvärde på ettan. För visst vinner HV71 den här matchen minst 65 gånger av 100 utifrån kvällens förutsättningar?

 Insats: 7% (197 kr)

Möjlig vinst: 317,17

Resultat: 4-3 (e.str.) FÖRLUST.

 

 

Sammanfattning BestBet-fonden:

Startsumma: 3000:-

I kassan: 2816,12

Insatser dessa spel: 337:-

Möjlig vinst: 552,37

Kvar i kassan: 2479,16

Summering: Förlust 337:-

Kvar i kassan: 2479,16

 

.


Spel på Djurgården i BestBet-fonden

Ishockey, Allsvenskan:

Djurgården-Almtuna 1:a till 1.34

Insats: 7 % (212 kr)

Möjlig vinst: 284,08

Resultat: 2-1 (e.str.) FÖRLUST

 

Sammanfattning BestBet-fonden:

Startsumma: 3000:-

I kassan: 3028,12

Insatser dessa spel: 212:-

Möjlig vinst: 284,08

Kvar i kassan: 2816,12

Summering: Förlust

Kvar i kassan: 2816,12

 

 

.


Nattspel i BestBet-fonden

Ishockey, NHL:

Chicago-Edmonton 1:a till 1.53

Insats: 7 % (204 kr)

Möjlig vinst: 312, 12

Resultat: 5-4 VINST SEK 312,12

 

Sammanfattning BestBet-fonden:

Startsumma: 3000:-

I kassan: 2920:-

Insatser dessa spel: 204:-

Möjlig vinst: 312,12

Kvar i kassan: 2716:-

Summering: VINST 312,12

Kvar i kassan: 3028,12

 

 

.


Sammanfattning av kvällen

Två riktigt novembersega inledande perioder, om än underhållande för publiken med svängdörrshockey, generöst försvarsspel, byte av målchanser och två bra målvakter. Rejäl tempohöjning och spel mot ett mål i tredje (12-1 i skott till Vimmerby under sista 20 minuterna). Det räckte för att ta en till slut både säker och rättvis 3-1-seger hemma mot Mjölby i kväll.

 

Förlust senast mot tippade bottenlaget Forshaga, Fars dag, Premier League-medley på TV3 och så Mjölby på besök (inget ont om Mjölby men det kanske inte är det mest publikdragande laget). Inte alls oväntat att säsongens sämsta publiksiffra, 648 (första under 800) kom just i denna match.

 

I dag hade jag en seriös överläggning med mig själv om att sluta gå på hockey. Varför betala 100 spänn och sitta och vara förbannad i 60 minuter? Domar- och bedömingsnivåerna i division 1 är den här säsongen inget annat än ren och skär parodi. Det snackades inför säsongen om att alla spelförstörande moment minsann skulle elimineras. Just nu är det domarna själva som utgör de överlägset största spelförstörande momenten. Så sjukt tråkigt att behöva skriva det, men så här kan vi inte ha det! Jag vet att det låter svulstigt och överdrivet, men det här är tamejfan en fara för intresset för sporten.

 

Västerviks förvandlingsnummer och marsch mot Allettan fortsätter. Seger mot Forshaga i dag med 10-3, samtidigt som västgötaderbyt mellan Skövde och Mariestad slutade 2-3 efter straffar. Det innebär att trean Mariestad har 34 poäng, fyran Skövde 32 och femman Västervik 29. Men notera då att Skövde har en match mer spelad. Seger för VIK i hängmatchen, så är de om Skövde eftersom man har 18 fler plusmål än vad SIK har. Lägg till det att Västervik har såväl Skövde som Vimmerby, Vita Hästen och Tranås hemma i den sista rundan. Spännande värre.

 

Nu resonerar jag i och för sig som att vi skulle vara klara för Allettan (Vimmerby har 40 poäng på sin andraplats), men jag vägrar ta ut något ännu. Nu möter vi i tur och ordning Mariestad, Tranås, Vita Hästen, Västervik och Skövde. Inga lätta matcher…

 

Pantern-Tingsryd 7-0 i F-serien????? Kriget om Allettanplatserna i söder verkar kunna orsaka ännu fler nedbitna naglar än vad fallet är i E-serien. Pantern och Helsingborg, som ligger femma och sexa, är två rejält starka utmanare till Kristianstad och Mörrum.

 

I division två låg Real Dalen under med 4-2 borta mot Nässjö inför den tredje perioden. 20 minuter senare hade man gjort fem raka mål och vann med 7-4. Dalen i serieledning på 35 poäng, Nässjö femma på 15 och Boro tvåa. I div 2 södra C fortsätter det gå tungt för Åseda. I dag föll man hemma mot Lund med 3-4 (alla ÅIF:s mål av Markus Karlsson).

 

1+2 från Björn Jonassons klubba i dag. E-seriens assistkung går från klarhet till klarhet. Inte bara i och med sin poängproduktion, utan framför allt med den attityd och med den vilja som han visar.


Defensivt starke backen Tobias Ternelius saknades i dag. Tobbe fick en puck under ögat i matchen mot Kumla i förrförra omgången. De senaste dagarna har han haft lite problem med synen på det ögat, vilket tydligen är fullt normalt efter en sådan smäll och inget att oroa sig för. Att han vilades i dag var mer av säkerhetsskäl. Ternelius är med all säkerhet tillbaka till onsdagens match mot Mariestad.


Här kan du höra VH-tränaren Tomas Sandlin summera matchen i P4 Kalmar.

 

Bäst i Vimmerby idag? Backarna Oskar Carlsson och Emil Wahlberg var felfria, kärnkraftverket Petrus Olivestam outtröttlig och Calle Brattenberger grymt stabil i målet.

 

VH-tränaren Tomas Sandlin sammanfattade kvällen så här:

 ”Jag är nöjd med tre poäng men inte med spelet. De två första perioderna var bedrövliga, tredje okej. När vi börjar trampa på lite i tredje tycker jag att de tar slut. 12-1 i skott i den tredje perioden är ju bra. Samtidigt är det viktigt att bara släppa till ett mål bakåt i en sådan här match, då ger man sig själv chansen att vinna.

 

Vi är inne i en tung period och har viktiga spelare borta (Alexander Holmberg, Markus Modigs och Tobias Ternelius). Det märks på spelet och därför är jag väldigt nöjd över poängen. Det är både starkt och viktigt att kunna vinna även när spelet inte alls stämmer.

 

Betydelsefullt också att rutinerade spelare visar vägen i sådana här matcher. Ta en sådan som Calle Brattenberger (Vimmerbys målvakt). Han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, ger allt i varje moment och sänker aldrig sin nivå. Hans rutin är ovärderlig.

 

Det var mycket snack om domarinsatsen i kväll. Jag väljer nog att hålla låg profil. Det enda jag kan säga är att det var ännu värre i bortamatchen mot Forshaga i förrgår. I övrigt föredrar jag nog att vara tyst. Annars lär det bli dryga böter för herr Sandlin…”

 

.


BestBet-fondens första spel

Här kommer så de första spelen i BestBet-fonden. Hinner tyvärr inte med några längre rekar (start av Citys match snart och sedan dags för hockey i Vimmerby ishall), utan ni får ta det för vad det är den här gången. Bättring utlovas dock.

 

Ishockey, division 1E:

Västervik-Forshaga 1:a till 1.50

Insats: 7 % (210 kr)

Möjlig vinst: 315:-

Resultat: 10-3 VINST 310 kr

 

Fotboll, England:

Sunderland-Manchester C 2:a (hcp -1) till 2.14

Insats: 3% (90 kr)

Möjlig vinst: 192,60

Resultat: 1-0 FÖRLUST 90 kr
 

Fotboll, allsvenskt kval:

Halmstad BK-GIF Sundsvall: 1:a (hcp -1) till 2.66

Instas: 3 % (90 kr)

Möjlig vinst: 293,40

Resultat: 2-1 FÖRLUST 90 kr

 

Sammanfattning BestBet-fonden:

Startsumma: 3000:-

Insatser dessa spel: 390:-

Möjlig vinst: 747 :-

Kvar i kassan: 2610:-

Summering: FÖRLUST 80 kr

Kvar i kassan: 2920 kr

 

.

 


VH-bloggen startar samarbete med BestBet.com

För några år sedan var jag en flitig och, tro det eller ej, ganska framgångsrik rekare på ett par olika bettingsajter. För en tid sedan fick jag erbjudande från BestBet.com, som gör att jag nu återupptar den tråden. Ska bli riktigt kul!

 

BestBet.com skänker 3000 kronor till ett spelkonto, som jag under ett knappt års tid, fram till nästa säsongsstart, ska försöka förvalta så väl det går. Vad det eventuella överskottet kommer gå till avgör jag när jag vet om och i så fall hur stor vinsten blev. Det kommer dock på ett eller annat sätt vara relaterat till Vimmerby Hockey.

 

Jag har valt strategin movebet med insatser om 3, 5 och 7 procent av kassan. Endast singlar kommer spelas – men inte enbart hockey, utan här letar vi värdeodds tvärs över smörgåsbordet av det sportsliga utbudet. Sedan lär det säkerligen bli en kraftig övervikt av spel på hockey och fotboll i allmänhet, samt division 1 -hockey i synnerhet, efetrsom det är det som jag kan mest om. Kontinuiteten avseende lagda spel kommer alltså avgöras av hittade överodds, inte si eller så många spel per dag etc. Förhoppningen är att på så sätt stadigt och över lång sikt kunna utöka kassan - inte hitta snabba storvinster till höga risker.

 

Vill du vara med och lägga samma spel eller spela på annat i det breda utbudet med bra odds? Registrera dig då på Bestbet.com och få 100% i insättningsbonus. Du kan även klicka dig in via bannern här till höger.

BestBer erbjuder nu:
* 100% bonus upp till 1000kr på sportsbooken
* 100% bonus upp till 2000kr på casinot
* 100% bonus upp till 300$ på poker

För att få 100% bonus upp till 1000 kr på Bestbet.com så följ följande instruktioner:
1. Klicka på länken/annonsen här till höger
2. Klicka på "Skapa konto!".
3. Fyll i alla uppgifter och i fältet för Bonuskod skriver ni PlatinumMN.
4. Gör din första insättning (bonusen gäller upp till 1000 kr). Sätt in till "bas".
5. Gå in på "Cashier" och "Överför mellan konton" och för över era insatta pengar från bas till betting.
6. Nu kan du gå in på betting (bestbet) där du kommer att se ditt saldo som "bonus" i blå text. Där kan du även se hur mycket du har kvar att omsätta. Alla tre är aktiva och kan utnyttjas separat.

 

Lite senare i eftermiddag kommer du hitta de först lagda spelen här på bloggen.

 

 

.


Nu tar vi kväll, bryter ihop och kommer igen

Serieledande Vimmerby förlorar alltså med 4-3 borta mot nykomlingen Forshaga i kväll, efter att ha släppt in det avgörande målet i slutminuterna (förövrigt strax efter att man själv hade kvitterat till 3-3). Bedrövligt kan tyckas, men jag kan ändå inte säga att jag är speciellt förvånad. Forshaga har, under eminente ledsagaren Peter Nordströms ledning, visat sig vara betydligt starkare än vad jag, och säkert många med mig, trodde. VH:s seger med 10-1 borta mot Kumla i förrgår fick också varningsklockorna att ringa. Som sagt, inte direkt förvånande.
 
Nu kommer säkert massor med supportrar beklaga sig, men ha då i åtanke att det här var blott den andra nollan på 16 matcher. Hur många hade köpt det upplägget innan säsongen? Jag är i alla fall en av dem som räcker upp handen. Vi har ett ungt lag, som förmodligen bara kommer bli bättre ju längre säsongen går. Men att begära en säsong utan dippar är helt orimligt.
 
Det som däremot är lite tråkigt med kvällens förlust är att vi förlorar serieledningen (Vita Hästen slog Grästorp med komfortabla 6-1) och att det säkert kommer göra att ett par hundra personer färre av den kräsna Vimmerbypubliken letar sig till ishallen på söndag, då Mjölby väntar.
 
Mjölby förresten. De piskade i kväll dit Skövde efter straffar. Gissa om man jublar över det i Västervik? VIK:s starka 2-0-seger borta mot Tranås och Skövdes förlust mot Mjölby innebär att det nu bara skiljer fem poäng mellan lagen, och då har Skövde en match mer spelad. Seger för VIK i hängmatchen och det är alltså bara två pinnar som skiljer i kampen om en Allettanplats. Och tio omgångar återstår.
 
Kollade själv Tranås-Västervik i kväll. Ingen match som direkt kommer noteras extra i historieböckerna. De två första perioderna gick i slow motion, då två defensivt inriktade lag gjorde allt för att minimera misstagen och målchanerna var sannerligen lätträknade. I den tredje perioden tände det till lite grand och sett över 60 minuter var Västerviks seger fullt rättvis. Imponerades av keeper Engsund. Lugn, stabil och utrustad med en målsökande plock på sin högerhand. Fredrik Asplund var rikitgt bra och Joacim Hedblad är lika snajdig som vanligt.
 
Starkt av Mariestad att slå Kumla borta. Trodde Kumla skulle studsa tillbaka direkt efter förnedringen i onsdags. Förvånas dock över publiksiffran i Kumla, 202 pers. Körde de enkronasmatch i kväll?
 
Trippeln Västervik, Helsingborg och Kallinge satt fint i alla fall. Brukar alltid bara lira singlar, men den här kändes för bra för att låta bli.
 
Nu tar vi kväll, bryter ihop och kommer igen på söndag.
 
 
.

Robin vaktar kassen mot Forshaga ikväll

Har inte skrivit så mycket efter krossen (10-1) i Kumla i förrgår. Och det är egentligen inte så mycket att orda om. Visserligen var Kumla hyfsat med i tre perioder, men när Syversen satte 4-1 i inledningen av den tredje vek de ner sig totalt. Kul för oss på läktaren att se många (snygga) mål. Och minst lika rolig var resan i sig, med reseledare Karlsson i högform och där chaffis-Tom fick rycka ut som sjukhustaxi med Tobbe Ternelius bredvid sig. Efter några snabba stygn på vårdcentralen i Kumla (som, när Tom och Tobbe hade kommit en bra bit mot Örebro, visade sig vara öppen) hann Ternelius tillbaka och vara med i den tredje peridoen.

 

I dag är det dags för ny match. Återigen en lång bortaresa och en på förhand förmodat knepig drabbning – den här gången mot nykomlingen Forshaga. Det ska bli väldigt intressant att se hur Vimmerby hanterar ett förvånansvärt starkt hemmalag - inte minst med tanke på hur lätt det gick för VH i Kumla. Risk för en reaktion på det? Det är också en match mellan seriens två offensivt effektivaste lag. Forshaga toppar listan över hur stor andel avlossade skott på mål som går in (12,90 %), medan Vimmerby skuggar precis därefter med 12,82 %. Seriens minst effektiva lag är Tranås, som gör mål på 7,57 % av sina.

 

28 insläppta mål på 15 matcher. Av landets samtliga divison 1-lag är det bara Tingsryd och Huddinge som har släppt in färre mål än vad Vimmerby Hockey har gjort hittills den här säsongen. Kanske lite överraskande att det var just defensiven som skulle bli segervapnet?

 

I detta nu är Vimmerby Hockey på väg i buss mot Forshaga med exakt samma killar som senast mot Kumla. Enda skillnaden i laget är att Calle Brattenberger vilar och målet istället kommer vaktas av Robin Andersson.

 

Från bussen kommer också rapporter om två ledare som var på extra generöst humör i dag. Både Krille Ström och Lennart ”Sassa Sand kom nämligen alldeles för sent till avresan och lär bli de två mest framträdande sponsorerna av lagkassan den här veckan. Ädelt av er…!

 

Kvällens hetaste möte i E-serien? Utan tvekan Tranås-Västervik. Västervik börjar få rejält häng på en Allettanplats och tre poäng i kväll vore oerhört viktigt. Tranås har inte alls motsvarat förväntningarna, men är det någon match man vill vinna, så är det den här. En full supporterbuss samt en mängd bilar rullar iväg från Västervik mot Tranås om nån timme.

 

Samtidigt som tabellfemman Västervik möter Tranås, har de båda lagen närmast framför, Mariestad och Skövde, lite halvknepiga bortamatcher. Mariestad har Kumla borta, ett lag som är långt ifrån så dåligt som 1-10 mot Vimmerby i förrgår kan få en att tro. Kumla var bra med i två perioder och har några offensiva kvalitetsspelare. Samtidigt har inte Mariestad rosat marknaden den senaste tiden.

Ännu värre har det varit för Skövde, som har förlorat tre av de fyra senaste matcherna (mot Vimmerby, Vita Hästen och Västervik), med den totala målskillnaden 3-19 på dessa. Mjölby borta i kväll är långt ifrån tre säkra poäng.

 

Vimmerbys formationer mot Forshaga i kväll:

 

Målvakt:

Robin Andersson

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Robin Ekström

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Jesper Karlsson – Adam Rundqvist – Robin Olsen Syversen

 

Tredjefemma:

Jacob Isaksson – Tobias Ternelius

Jim Nordh – Sebastian Nilsson – Simon Dahl

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Rasmus Davidsson – Andreas Rundgren

 

Extramålvakt:

Calle Brattenberger

 

 

.

 


Bara några korta konstateranden

Hemma efter en i många stycken ganska osannolik resa. 40 mil i buss med det gänget, seger med 10-1, supporterresa med skadad spelare till sjukan, nästan lika mycket Vimmerbybor som Kumlabor på läktaren (trots att vi totalt bara var tio stycken - och då räknar jag även in spelarbusschaufför Bertilsson). Allt det här kräver sin man. Just nu känner jag att jag inte är den mannen, utan måste sova några timmar på saken för att kunna författa något.
 
Några korta konstateranden bara:
  • Förvånande skottstatistik. När speakern ropade ut 16-11 i skott till Vimmerby i den tredje perioden gapskrattade till och med det fåtal hemmasupportrar som var kvar. Om någon hade frågat mig vad jag hade gissat, så hade jag nog dragit till med 28-3. Ungefär... VH vann alltså perioden med 7-0 och Kumla var knappt ur egen zon under de första 15 minuterna. Tänk vad fel man kan ha.
  • Tio mål, fördelat på nio målskyttar. Måste vara ljuv musik i en tränares öron.
  • Efter två perioder stod vi och så smått berömde Kumla, då de stundtals höll en helt annan nivå jämfört med flera av de andra lagen på den undre halvan av tabellen. Jo, tjena...
  • Psykologiskt viktiga mål för Vimmerby. 1-0 ganska tidigt i matchen, 2-0 sent i den första perioden, 3-1 bara sekunder efter Kumlas reducering och 4-1 direkt i inledning av den tredje perioden.
  • Robin Ekström, Sebastian Nilsson och Adam Rundqvist glänste i kväll. Kul också att se Simon Dahl, som såg piggare ut än vad han har gjort tidigare den här säsongen. Bratten säkerheten själv i målet - som vanligt.
  • Tredjekedjan med just Simon Dahl, Sebastian Nilsson och Jim Nordh är brutalt jobbig för motståndarna att möta.
  • Kumla då? Ganska vasst offensivt, så länge man var med i matchen. Bedrövligt uppträdande i den tredje perioden.
  • Den officiella publiksiffran var 121. Då måste de ha räknat med såväl båspersonal, som ismaskinsförare och korvkokarna. Fast med tanke på att det är näst intill minusgrader i hallen i Kumla (som vanligt), så förstår jag att folk hellre sitter hemma.
  • Grymt starkt av Västervik att knäppa Skövde borta med 6-2. SIK verkar dock vara inne i en svindlande djup svacka. Vita Hästens seger över Mariestad gör att kampen om Allettanplatserna tätnar rejält.
 
 
.
 

Ommöbleringar i kvällens lag

Med två av Vimmerby Hockeys offensiva spjutspetsar borta, Alexander Holmberg och Markus Modigs, blir det en del förändringar i kvällens formationer. Tränare Sandlins ambition är dock att i största möjliga mån köra runt på samtliga fyra kedjor och sju backar.
- Vi har tre matcher på fem dagar, så det gäller att vara lite smart. Vi kommer använda så mycket folk som det bara går ikväll, säger han.

 

Vimmerby Hockeys lag mot Kumla:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Robin Ekström

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Jesper Karlsson – Adam Rundqvist – Robin Olsen Syversen

 

Tredjefemma:

Jacob Isaksson – Tobias Ternelius

Jim Nordh – Sebastian Nilsson – Simon Dahl

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Rasmus Davidsson – Andreas Rundgren

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

Om en dryg halvtimme rullar en minibuss från Vimmerby mot Kumla. Åtta glada själar, bland annat undertecknad (som halkade med på ett bananskal då en ledig plats uppstod), ska stilla hockeyabstinensen och hjälpa till att jobba in tre friska pinnar. Jag kommer försöka liverapportera på Twitter så gott det går från Kumla. Följ det på @RundbergMicael

 

.


Smått och gott inför kvällens omgång

Bortamatch mot tabellsexan Kumla Hockey i kväll. Ett lag som äntligen börjar få ordning på alla sina skadebekymmer. Visserligen vann vi med 6-2 i hemmamötet mot dem, men man ska då ha i åtanke att det var först i den tredje perioden som siffrorna rann iväg. Inför den var ställningen 2-1. I den matchen saknade Kumla dessutom fyra tunga backpjäser pga skada och kom till Vimmerby med blott fyra ordinarie backar, ett J20-lån från Örebro samt en ”egen” junior.

 

Formstarka Kumla har fem raka matcher utan förlust under ordinarie tid. Den senaste nollan kom borta mot Skövde (2-1 till hemmalaget). Laget är också i stort sett alltid inblandade i väldigt jämna matcher, åtta av Kumlas totalt 14 spelade matcher har slutat oavgjort eller med uddamålsseger åt ena eller andra hållet. Det är nog klokt att förbereda sig på en riktigt svår uppgift i kväll.

 

21-årige anfallaren Linus Werneman, som bland annat har elva SHL-matcher med Timrå på kontot, är en riktigt fin förstärkning för kvällens motståndare, Kumla Hockey.
– Linus har varit här och spelat en match med oss tidigare, och i dagarna blev det klart att han kommer att spela säsongen ut med oss. En kille som varit uppe och nosat på SHL är en riktigt bra förstärkning för oss, säger Conny Lundbohm, vice ordförande i Kumla Hockey, till Nerikes Allehanda.
Werneman drog i somras till USA för att lira collegehockey, men regelverket satte stopp för det och nu är han alltså tillbaka i Sverige och lirar mot Vimmerby i kväll.

 

Så sent som i fjol spelade den 36-årige meriterade forwarden Henric Höglund i allsvenskan med Karlskrona samt avslutade säsongen i den danska högstaligan med Esbjerg. Till den här säsongen styrdes kosan till over there och CHL-laget Arizon Sundogs, en klubb han nyligen fick lämna med omedelbar verkan. I kväll sägs han helt plötsligt kunna ses i Forshagas tröja i matchen mot Grästorp. Ett mycket starkt nyförvärv för nykomlingen – även om det nu inledningsvis bara handlar om ett tillfälligt gästspel den här veckan. Senast Höglund spelade i division 1 var för två säsonger sedan. Då, i Vita Hästens tröja, svarade han för massiva 71 poäng (32+39) på 41 matcher. Forshaga är Höglunds 19:e klubb i karriären.

 

”Närmast kommer Vimmerby på besök. Ett lag som spelar den bästa hockeyn hittills med bra fart, rörlighet och fina passningar.” Kumlas tränare Fredrik Johnsson berömmer VH inför kvällens match. Läs hela hans inlägg på www.kumlahockey.se.


Pricka in söndag den 24 november i din kalender, då hemmamötet mot topplaget Skövde är en så kallad ”enkronasmatch”. Det innebär att sponsorer lägger en krona per åskådare som kommer till matchen och på så sätt gör att all publik går in gratis. Redan, med tre veckor kvar till matchen, är vi uppe i mer än 130 kronor per besökare. Bäddat för publikfest!

 

Fyra dagar dessförinnan, onsdag 20 november är man lika gentila i Västervik, då mötet mellan VIK och Vimmerby också är enkronasmatch. Billig hockeyvecka för alla oss VH-fans, med andra ord.

 

Apropå tabellfemman Västervik. Ny ödesmatch i dag, då serietrean Skövde väntar borta. Men; seger där och man har kvar att möta de tre lagen i botten, Tranås, Forshaga och Grästorp, innan serien vänder igen. Jämför det med seriefyran Mariestads (nio pinnar före Västervik i tabellen) spelschema, där matcher mot Kumla, Skövde och Vimmerby väntar. Betänk också att serietrean Skövde, som ligger tio poäng för Västervik, har spelat en match mer. Så med tre VIK-pinnar i kväll och seger i hängmatchen är Västervik bara fyra poäng bakom Skövde. Avslutningen av serien och kampen om Allettanplatserna kan trots allt bli en riktig nagelbitare till slut.

 

 

.


”Det här kan bära hur långt som helst”

Ett tio dagar välförtjänt höstlov är till ända. Och i kväll är det äntligen dags igen. Vi säger hej då till hockeyabstinensen och säger välkommen till andra halvlek av grundserien i division 1 E. Dags att blicka framåt, men vi låter också Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin se bakåt och summera de första 14 omgångarna:

 

”13 segrar och en förlust. Man kan inte vara annat än nöjd, även om jag tycker att vi har gjort både bra och dåliga matcher. Samtidigt är det en styrka att kunna bärga segrar även när vi inte spelar på topp. Det är då det är så skönt att ha ett stabilt grundspel att falla tillbaka på. Matcher som exempelvis mot Mariestad, då vi vann med 9-1 och 20 spelare är på topp, är både enkla och omöjliga att förlora.

 

Just grundspelet är något vi jobbar väldigt hårt med – det är den enskilt allra viktigaste komponenten. Alla spelare måste köpa konceptet, jobba hårt och ha sin unika plats. Jag tror att jag har mycket igen av att ha jobbat med många unga spelare genom åren. Den här nya generationen är inte som vi var på den tiden jag lirade hockey. I dag ställer spelare mycket frågor och förväntar sig bra svar och även logiska och välmotiverade förklaringar. Det här laget är oerhört seriöst. Alla spelare vill framåt och tar också till sig konceptet vi erbjuder för att de ska bli bättre hockeyspelare. Det ska alla killarna ha cred för.

 

Min första tid i Vimmerby och med laget har varit fantastisk. Basen i truppen utgörs av 14 egna produkter och för en liten klubb från en liten stad, så är det oerhört viktigt. Det är definitivt en av grundstenarna som Vimmerby Hockeys framgång är byggd på. Det är viktigt för alla – killarna själva, samhörigheten, publikintresset, sponsorer, media etc.

 

Om man ser till truppen, så finns det verkligen inte mycket mer att önska. Vi har gudskelov varit hyfsat förskonade från skador och så länge vi är det sitter vi ganska bra. Om jag fick önska mig något, så kanske det vore en riktigt stark defensiv back ytterligare. Sedan måste vi ju vara så ärliga att vi funderar på hur de poäng som Alexander Holmberg hade producerat om han inte var skadad, ska kunna ersättas. Med befintliga spelare eller genom lån? Han är trots att en toppspelare i produktionen framåt. Spelartruppen är hela tiden ett levande dokument och inom hockeyn vet man inte från dag till dag vilka spelare man har tillgängliga. Så är det för alla.

 

Det är omöjligt att sia om hur långt det här laget räcker. Faktum är att det kan bära hur långt som helst, samtidigt som det kan ta stopp precis när som helst. Det råder ingen tvekan om att kapaciteten finns för att vi ska kunna ta oss förbi play off. Samtidigt har man under åren sett lag som exempelvis Björklöven gå in i väggen redan i Play Off 1. Visst hade jag stora förhoppningar när jag kom till Vimmerby, men jag är ändå lite förvånad över att vi har kunnat hålla en så pass hög högstanivå under hela säsongen. Det brukar annars vara svårt med unga lag.

 

För min egen del handlar det om att tro på mig själv och på mina instinkter. Jag försöker attackera uppgifterna med öppna ögon och lyssnar inte så mycket på andras omdömen. Om man tar sig tid med varje individ i laget, sätter sig ned med dem och inte bara pratar hockey, skapar man sig ganska snabbt en bra bild. Det är oerhört viktigt att känna personen, inte bara se honom som en hockeyspelare. Sedan är jag självklart väldigt glad över att ha en assisterande tränare som Krister Ström, som kan de flesta killarna sedan 15-17 år tillbaka i tiden.

 

Under uppehållet har flera av spelarna utifrån haft möjlighet att ladda batterierna med nära och kära på sina hemorter. Vi var lediga fredag-måndag och jag kan säga att det har varit ett oerhört laddat och suget gäng som samlades i början av veckan. Att låta spelarna vila är väldigt viktigt. Som tränare kan man ibland känna att man har ett inbyggt motstånd mot just vila, men då gäller det att minnas att det utgör en av de fundamentala tredjedelarna för att lyckas med sitt idrottande. Träning, mat och vila – progressionen är viktig och tappar man någon av dessa är det kört.

 

I kväll väntar alltså Kumla, på fredag Forshaga och sedan har vi hemmamatch mot Mjölby på söndag. Många verkar tro att det ska bli nio enkla poäng för oss. Men glöm det! Det finns inga dåliga lag i den här serien, vilket har bevisats i och med att alla slår alla. Många av våra tuffaste matcher hittills har varit mot lag på nedre halvan. Och det handlar på intet sätt om underskattning. Däremot är det svårt att träna statiskt anfallsspel mot igelkottsförsvar, liksom det är näst intill omöjligt att lägga in tillfälliga taktiker. Lagen i vår serie är genomgående bra på försvarsspel.

 

Men självklart siktar vi på seger i kväll. Vi har ett väldigt bra lag och trots att vi saknar ett par killar i kväll, så är vi ett bättre hockeylag. Tyvärr var de inledande rapporterna om Alexander Holmbergs skadade knä rena glädjeprognoser. Då sades det 2-3 veckor, men jag räknar inte med honom ännu på ett bra tag, säkert 3-5 veckor ytterligare. I kväll saknas också Markus Modigs. Han har lite känningar av en gammal åkomma och vi chansar inte på något sätt.”

 

 

.


RSS 2.0