"Vi gör två riktigt dåliga perioder"

Tre poäng gladde Vimmerbys tränare Tomas Sandlin efter 5-1 hemma mot Grästorp. Men sedan var det väl egentligen inte så mycket mer:

 

”Vi gör två riktigt dåliga perioder men rycker upp oss i den tredje. I de två första accepterar vi inte att vi möter ett lag som bara går hem och ställer sig i försvarszonen. Vi tar beslut som vi aldrig hade gjort mot ett lag som exempelvis Vita Hästen. Sedan underlättar det inte heller att vi återigen möts av en bedömningsnivå som är omöjlig att förutsäga. Det skapar en osäkerhetskänsla i båset.

 

I den tredje rättar vi till mycket – vi köper förutsättningarna, börjar spela rakare och enklare och går mer på mål. Samtidigt är det inte så jäkla lätt att spela sådana här matcher, det ska man ha klart för sig. Trots spelet så är jag jäkligt nöjd med tre poäng. Det är både viktigt och skönt att gå in i uppehållet i serieledning.

 

Jag är speciellt nöjd med tredjekedjan idag. Att spela Sebastian Nilsson som center mellan Andreas Rundgren och Petrus Olivestam slog verkligen väl ut. De skapade en hel del tillsammans. Kul också att se Robin Ekström. Han har haft otur under säsongen, varit sjuk och skadad om vartannat, men i dag var han verkligen vän med pucken. Där känns det som vi har ett rejält sparkapital inför fortsättningen.

 

Nu kommer vi träna stenhårt måndag, tisdag och onsdag. På torsdag kör vi lite lättare och sedan är vi faktiskt lediga fredag-söndag. Det ger killarna utifrån chans att åka hem och ladda sina batterier.”

 

Har sökt Grästorps tränare Anders Lundström, utan att lyckas få tag på honom. En kollega fick dock ett snack med honom efter matchen och han ska då ha sagt att han var "nöjd med lagets insats". Hmm...? Om man är nöjd med att spela ultradefensivt i 60 minuter, förlora med 5-1, loosa skotten med 37-18 och helt sakna linjer i sitt eget spel, ja då kanske det finns en förklaring till varför laget ligger placerat där det gör?

 

.


En bra period räckte mot blekt Grästorp

5-1 mot Grästorp kan ju synas vara säkra siffror. Och visst – det var verkligen inget snack. Men faktum är att ett Vimmerby Hockey, som spelade omständligt och tempofattigt i de båda första perioderna, darrade lite i slutet av den andra. I ledning med 2-1 bjöd man på både straff och friläge. Grästorps Lars Andersson brände dock båda lägena inom loppet av två och en halv minut och hann dessutom med att dra på sig en utvisning däremellan.  I den tredje perioden växlade hemmalaget upp. Man spelade rakare, enklare och la fler puckar på mål. Helt plötsligt var det förnedring och spel mot ett mål.

 

För det ska sägas direkt: Grästorp var INTE bra. Trots att Vimmerby kanske gjorde sina två sämsta perioder för säsonger, var de ändå både spelförande och farligare. Grästorpspelarna tilläts agera ryggsäck på VH-killarna under de första 40 minuterna. När de inte gjorde det så backade de hem med fem man och tog emot i egen zon. Och det var verkligen precis så som VH-tränaren Tomas Sandlin sa innan matchen: ”så länge de hänger med målmässigt så är de jobbiga”.

Yes! Men sedan föll de ihop.

 

86,49 i räddningsprocent på Grästorps målvakt Marcus Evertsson. Och ändå helt korrekt vald till lagets bäste spelare. Det säger det mesta…

 

Jag tänker inte sluta gnälla på domarnas bedömningsnivåer förrän förbundet gör något åt det – för så här går det helt enkelt inte att ha det. Det är bara att konstatera att det är alldeles för många domare på division 1-nivå som helt enkelt inte håller måttet för att klara av uppgiften. Som det är nu så letas det larviga slashingutvisningar till förbannelse. Under tiden som man har fullt upp med det, så missas det knätacklingar, trippingar, hakningar och fasthållningar i mängder. I dag var det nästan parodiskt – igen…
Det må vara så att förbundets direktiv om hårdare bedömningar av slashing till slut har haft positiv effekt i Elitserien. Men i ettan? Glöm det! Syftet med direktivet var självklart gott – man ville stävja spelförstörande, och till viss del även farliga, moment. Effekten har blivit precis den omvända.

 

Västervik tog en blytung seger hemma mot Mariestad i kväll efter att Emil Georgsson satte 3-1 i tom kasse i slutsekunderna. Nu är laget ”bara” sju pinnar efter Skövde på den sista Allettanplatsen. I nästa omgång möts de båda lagen i Skövde. Nagelbitare…

 

Fick rapporter om att nyanlända Simon Mitman och tjecken Marek Kalus, gjorde det riktigt bra i kväll. Hjärta och energi – förmodligen precis det som Västerviks IK behövde få in i laget.

 

Återkommer senare i kväll med tränarkommentarer från kvällens match mellan Vimmerby och Grästorp.

 

Glömde en sak: Serieledning igen!

 

 

.


Vimmerby jagar nya poäng - Sebbe in som center

I eftermiddag (nedsläpp kl 16.00) dags för en svår hemmamatch mot Grästorp. Visst, de ligger sist i tabellen och har sannerligen inte rosat marknaden på slutet, men:
- De har en bra första femma och de är duktiga på att försvara sig. Så länge de är med i matchen är Grästorp farligt. Det fick vi ju om inte annat erfara i bortamatchen för någon månad sedan, då vi vann i overtime. Vi var överlägsna spelmässigt och stångade oss blodiga mot deras försvarsmur. Samtidigt växte skallarna på dem ju längre matchen led, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin

 

Grannklubben Västervik spelar en enormt viktig match för att åtminstone ha någon rimlig chans på an av Allettanplatserna. I dag väntar Mariestad hemma och VIK:s Eric Backman verkar inte mycket till övers för motståndarna:

– De förtjänar inte att ligga där de ligger. De är det sämsta laget av topp femlagen. Vimmerby och Vita Hästen är en i klass för sig. Skövde och Mariestad ska vi kunna utmana om en plats i Allettan, säger han till Västerviks Tidningen.

 

Ifjol gjorde han 49 poäng på 47 matcher för Kallinge/Ronneby och lånades även ut till allsvenska Djurgården under några matcher. Till den här säsongen drog flyttlasset till norska Sparta Sarpsborg, men den sejouren blev bara tio matcher lång, då han hamnade lite i kläm för gränsen av antal utländska spelare. I går blev duktige forwarden Stefan Söder åter klar för Kallinge.

 

I Västervik gör förresten Simon Mitman (i VIK i fjol, drog till USA men är nu tillbaka igen) sannolikt premiär i eftermiddag (bara alla papper hann bli klara i tid). Mitman, som inte har spelat någon tävlingsmatch på hela säsongen, ses som en långsiktig lösning – inte bara en tillfällig ersättare för skadade Tyler Johnson.

 

Johan Erkgärds (tidigare i Vita Hästen, numer i Skövde) skickade, via lokaltidningen, en rejäl pungspark till sitt gamla lag inför gårdagens match:

” Likheter och skillnader mellan Skövde och Hästen?
– Ja den största skillnaden, förklarar Johan, är att allt flyter på här och det tjafsas inte så mycket.”

 

Vita Hästen skickade en ännu hårdare spark tillbaka:

10-0!

 

I Vimmerby saknas i eftermiddag Alexander Holmberg, Simon Dahl och Rasmus Davidsson. Sebastian Nilsson är tillbaka efter sjukdom och kliver in som center i tredjekedjan, medan Jim Nordh tar plats i förstakedjan. Robin Ekström är också han tillbaka efter den smäll han fick i matchen mot Vita Hästen. Ekis kommer att matchas som tionde forward.


Vimmerbys laguppställning:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Jim Nordh

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Robin Olsen Syversen

 

Tredjefemma:

Jacob Isaksson – Tobias Ternelius

Petrus Olivestam – Sebastian Nilsson – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Fjärdekedja:

Robin Ekström – Jesper Karlsson – Robin Ståhl

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

.


Klirr i VH-kassan på lönedagen

53 134 kronor. Så mycket pengar rasslar idag in på Vimmerby Hockeys konto. Avsändare är Svenska Spel och alla dessa pengar hittar hit tack vare klubbens spelsugna och lojala fans.

 

Svenska Spel delar i dag ut 50 miljoner kronor i sponsorpengar till landets idrottsföreningar – pengar som ska gå till ungdomsidrott. Det är spelbolagets kunder, som under ett år, 1 oktober 2012-30 september 2013, bestämt hur pengarna ska fördelas. Alla med ett spelkort eller med ett spelkonto har kunnat ansluta upp till tre favoritföreningar som man vill stödja och varje gång man lagt ett spel hos Svenska Spel har ett antal poäng fördelats till de deltagande klubbarna. Nu får föreningarna sin proportionerliga del ur den stora 50-miljonerspotten och för Vimmerby Hockeys del handlar det alltså om mer än 53 000 kronor. Allt tack vare klubbens fans. Suveränt!

 

Den 1 oktober nollställdes mätarna och en ny period, med 50 nya miljoner som ska fördelas, inleddes. Det gångna året hade 302 personer registrerat Vimmerby Hockey som sin favoritklubb. Men vi vill bli fler… Hjälp till och stärk Vimmerby Hockeys ungdomsverksamhet ytterligare. Följ den här länken, klicka på Vimmerby HC Ishockey (den översta länken av de båda), klicka på den gröna knappen ”ge mitt stöd” och logga sedan in på ditt befintliga Svenska Spel-konto, eller registrera ett om du inte har något. Svårare än så är det inte. Din hjälp är ovärderlig!

 

Sett till samtliga idrottsklubbar i Kalmar län hamnar Vimmerby Hockey på femte plats efter Kalmar FF (181 432 kr), IK Oskarshamn (74 026 kr), Västerviks IK (65 163 kr) och IF Stjärnan (56 917 kr). I hela Småland var vi den trettonde mest "belönade" klubben. HV 71 toppar den listan med sina 284 936 kronor före Östers IF (219 003 kronor) och Kalmar FF.

 

Så här mycket fick de olika lagen i vår serie från Svenska Spel i dag:

Västerviks IK 64 011 kr

Tranås AIF 58 950 kr

Vimmerby HC 53 134 kr

Vita Hästen 46 884 kr

Mariestads BoIS 32 479 kr

Skövde IK 29 158 kr

Grästorps IK 22 801 kr

Kumla HC 14 850 kr

Forshaga IF 8 605 kr

Mjölby HC 2 306 kr

 

 

.

 

 


Lite mitt-i-veckan-svammel

Så har den andra rundans fyra första svåra matcher spelats och förutom plumpen borta mot Tranås, så har killarna gjort det riktigt bra. Segrar mot Västervik och Skövde plus en poäng mot Vita Hästen.

 

Seger mot Skövde i går ja. En ganska jämn tillställning, som väl inte på något sätt kommer bli ihågkommen i generationer. Segern dock rättvis, då Vimmerby kändes lite tyngre, lite rappare och lite farligare. Skövde hade stundtals ganska mycket puck – framför allt i tredje perioden – man hade förtvivlat svårt att komma in på mål och skapa chanser.

 

Härnäst väntar på papperet enklare motstånd: Grästorp (h), Kumla (b), Forshaga (b), Mjölby (h) och Mariestad (b). Men det är enbart på papperet... Det är i sådana här matcher som karaktär och moral visar sig.

 

Gläds enormt mycket med den nykomponerade tredjefemman i går (Vimmerby saknade ju fyra tongivande forwards jämfört med matchen mot Vita Hästen). Därför fick backen Jalle Isaksson lite kvickt skolas om till center – och han skötte sig alldeles utmärkt. Precis som sina kedjekompisar Petrus och Rundgren samt backarna Tobias Ternelius och Pelle Ström. Det känns som att i stort sett alla spelare i Vimmerby har tagit ett kliv i utvecklingen sedan förra säsongen, men tusan vet om inte just Jalle och Pelle är de två som har rusat längst? Båda har fått chansen och förtroendet på allvar, vilket de verkligen har tagit vara på. Kul!
Även Jim Nordh måste nämnas. Han gjorde sin klart bästa match för säsongen och var riktigt bra. Nu håller vi bara tummarna för att det skott han fick på foten i matchens sista minut inte tog allt för illa.

 

Jag har vid ett par tillfällen varit riktigt kritisk till svajiga domarinsatser. Men då måste man också vara givmild och berömma domare när de gör det bra. Som exempelvis Daniel Gustafsson i Skövde i går. Rätt placerad, läser spelet bra, låter spelarna göra upp, minimalt med feldomslut och är inte heller inne och petar eller blåser sönder matchen. Effekten: Totalt fem utvisningar och bra flyt i spelet. Tack!

 

Nyfiken på att läsa vad andra skriver om gårdagens match? Här hittar du referatet på Skövde IK:s hemsida och här är artikeln i Skövde Nyheter. Bloggare Mikael Mjörnberg på hockeysverige.se skriver så här.

 

Tjatar mycket om Björn Jonasson, men man kan inte låta bli att beundras. Smärtor både här och där och en fot som i går var så svullen att den knappt gick ner i skridskon. Men inget gnäll, utan istället är det bara in på isen och producera. 1+1 från hans klubba i går.

 

Förre VH-centern Pierre Gustavsson verkar ha fått en riktig boost efter flytten till Västervik. Två nya poäng från Pierre i går, som dessutom har varit VIK:s genomgående bäste spelare den här säsongen.

 

Desto tråkigare för Västerviks IK: Duktige centern Tyler Johnson skadade knäet och källor inom VIK berättar att säsongen i värsta fall kan vara körd för honom. Förhoppningsvis ger dagens läkarundersökning bättre besked.

 

Apropå Västervik. På söndag tar laget emot Mariestad. Det känns som lite av sista chansen för att haka på i kampen om en Allettanplats. Förlust där så är nog till och med jag redo att lägga mig platt och säga att det är kört.

 

Sett till tidigare säsonger så imponerar Vimmerbys publiksnitt på 1003 personer (märkligt nog exakt samma antal som såg matchen Skövde-VH i går). I fyra av VH:s hemmamatcher har det varit mer än 1000 personer på läktaren och den sämsta publiksiffran hittills är 811 mot Forshaga (märkligt nummer två: 811 åskådare, säsongens sämsta siffra, är exakt det snitt som vi hade i E-serien i fjol).

 

Grästorp? Med tanke på hur fullständigt överlägset Vimmerby var under halva matchen så kan jag fortfarande inte smälta att vi tappade poäng mot dem borta. Och på söndag är det dags för match mot dem igen - nu hemma. Om inte annat så borde irritationen över det poängtappet vara tändvätska nog.

 

Inför säsongen var jag en av dem som var lite orolig för Vimmerbys defensiv. Där fick jag för det! 26 insläppta mål på 13 matcher (två i snitt per match) är bäst i hela serien.

 

”En skitmatch. Bland det sämsta vi gjort”.
Vita Hästens tränare, Pelle Hånberg, kunde knappt ens glädjas åt de tre poängen efter 5-3-segern hemma mot Västervik i går när han pratade med Folkbladet.

 

Bra mitt-i-säsongen-värvning av seriekollegan Forshaga. I går blev det nämligen klart att allsvenskt meriterade forwarden Henrik Olsén, 21 år, ansluter från Mora. Totalt har han 83 allsvenska matcher på kontot och 19 gjorda poäng på dessa (5+14).

 

Missa förresten inte att kolla in highlights från Skövde-matchen. Här är en länk till det drygt åtta minuter långa inslaget. Cirka fem minuter in i det hittar du delar av det power play som inledde den tredje perioden. Vimmerby snurrade då i Skövdes zon i två minuter i sträck och SIK-försvararna gick till slut på knäna. Ineffektivitet och målis Jirhage gjorde så att matchen inte avgjordes redan där.

 

Apropå publik. Så här ser topp 10, division 1 i hela Sverige ut:

1) Tingsryd, 1702

2) Vita Hästen, 1161

3) Skövde, 1076

4) Halmstad, 1059

5) Vimmerby, 1003

6) Nybro, 1001

7) Mariestad, 954

8) Mörrum, 904

9) Kallinge, 902

10) Kristianstad, 890

 

Övriga lag i E-serien:

Tranås, 630

Västervik, 572

Grästorp, 416

Mjölby, 314

Forshaga, 258

Kumla, 158

 

 

.


Tränarsnack efter Skövde-Vimmerby

Här kommer lite tränarkommentarer efter kvällens toppmatch i E-serien mellan Skövde och Vimmerby (1-3).

 

Fredrik Ljunggren, tränare Skövde IK:

"Jag tycker att det var en bra match mellan två bra lag. Tätt, tufft och jämnt. Vi fick bra utdelning i den första perioden. Ställningen efter 20 minuter kunde ha varit hur som helst.

I den andra perioden gav vi bort för mycket initiativ. Vimmerby är ett alldeles för bra lag för att man ska kunna spela på det sättet.
I den tredje perioden gör Vimmerby det fantastiskt bra. Visst har vi mycket puck, men samtidigt skapar vi inte speciellt mycket. Vi lyckas få till några längre anfall och stundtals ser de lite trötta ut, men vi har ändå svårt att komma till de där riktigt bra lägena. Det blir mycket skott utifrån och från dåliga vinklar.
Spelmässigt är jag nöjd med den första och den tredje perioden. Problemet i tredje är att vi möter ett för bra lag och som är alldeles för puckskickligt. Sedan matchen i Vimmerby tycker jag att båda lagen har utvecklats – över lag innehåller den här matchen mer kvalitet.

Tyvärr sprack ju vår segersvit nu, men vi får börja på en ny borta mot Vita Hästen på lördag."

 

Tomas Sandlin, tränare Vimmerby Hockey:

"Det kändes riktigt skönt att kunna bärga en trepoängare i den här svåra bortamatchen. Jag tycker att vi visa mycket hjärta i kampen om placeringarna i toppen.

Sett över 60 minuter är jag självklart nöjd med vår insats. Speciellt den andra perioden – den var riktigt bra. Vi håller ett högt tempo, vänder spelet snabbt och det känns som att de blir trötta då.
I den tredje perioden blir det som det blir när man leder med ett mål. Men jag tycker ändå att vi har bra koll på läget och inte släpper till några jättechanser bakåt.
Kul att se vår tredjefemma i dag. De gjorde det riktigt bra. Jag måste säga att jag är imponerad av en sådan kille som backen Jacob Isaksson, som kastas in i en centerroll som han inte har tränat en endaste minut på.
Underbart också att se Jim Nordh. Han kommer allt mer och gör i kväll sin bästa match sedan comebacken. Och vilket hjärta han visar när han kastar sig och täcker skott i slutminuterna.
Man ska också komma ihåg att vi till den här matchen har fyra tongivande forwards borta. Det säger en hel del om killarnas insats."

 

 

.

 


Vass forwardskvartett saknas för VH i kväll

Som om det inte räckte med alla skador och sjukdomar, som Vimmerby dras med inför kvällens bortamatch mot Skövde. Strax efter Jönköping la spelarbussen av också. Men efter en timmes mekande är laget nu i alla fall på väg mot Skaraborgstrakten igen.

 

Skador och sjukdomar var det ja. Fyra ordinarie forwards saknas i kväll. Simon Dahl och Sebastian Nilsson är sjuka, medan Robin Ekström och Alexander Holmberg dras med skador som de åkte på i senaste matchen mot Vita Hästen. Det har gjort att tränare Tomas Sandlin har fått plocka om ordentligt i kedjorna. Bland annat hoppar Markus Modigs in i förstakedjan, Robin Olsen Syversen tar en ytterforwardsplats i andralinan, Jakob Isaksson kliver upp från sin backplats och spelar center i tredjekedjan och Robin Ståhl har kallats upp från J20-laget för att bilda fjärdekedja ihop med Rasmus Davidsson och Jesper Karlsson – en ren J20-kedja med andra ord.

 

VH-tränaren Tomas Sandlin:

– Vi kommer gå på tre hela femmor men har även en fjärdekedja som kan gå in och avlasta om det behövs.
– Jag har i största möjliga mån försökt behålla formationernas karaktär. Jalles roll som center mellan Rundgren och Olivestam kommer ganska mycket likna ett backjobb, fast lite högre upp i banan. Tanken är att ha två producerande femmor och en hårt jobbande.
– Skador och sjukdomar hör till och man spelar alltid med bästa möjliga laget. Jag är övertygad om att killarna kommer göra det bra i kväll.

 

Vimmerbys lag i kvällens match: 

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Markus Modigs

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Jim Nordh – Adam Rundqvist – Robin Olsen Syversen

 

Tredjefemma:

Pelle Ström – Tobias Ternelius

Petrus Olivestam – Jakob Isaksson – Andreas Rundgren

 

Fjärdekedja:

Rasmus Davidsson – Jesper Karlsson - Robin Ståhl

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

Nedsläpp i Skövde klockan 19.00. Och om du inte är på plats, så kommer du förhoppningsvis kunna följa lite livetwittrande från matchen på @RundbergMicael

 

 

.


Lite publikstatistik

Att det skulle vara  E- och F-serierna som dominerade publikligan i division 1 var väl ingen överraskning. Men att det bara är E- och F-lag som hittills finns med på topp-tio är kanske lite överraskande? Så här ser i alla fall den listan ut so far (snittsiffra på lagens hemmamatcher):
 

Topp 10, division 1 i Sverige:

1) Tingsryd: 1702

2) Halmstad: 1138

3) Vita Hästen: 1117

4) Skövde: 1088

5) Vimmerby: 1003

6) Nybro: 1000

7) Mariestad: 990

8) Mörrum: 904

9) Kallinge: 902

10) Kristianstad: 890

 

Noterbart i övrigt:

Vimmerby har alltså en högre SNITTSIFFRA per match än vad åtta av landets division 1-klubbar själva har TOTALT på sina respektive spelade hemmamatcher. Dessa är: Hedemora totalt 958 personer på 6 matcher, Tierp 953/6, Pantern 897/6, Kumla 820/5, Kovland 774/6, Vännäs 774/6, Nacka 717/5 och Örnsköldsvik 533/6.

 

Meningslös statistik, kan tyckas? Men, nej. Det här är istället ett lysande bevis på hur olika liv landets division 1-klubbar lever. Och kanske också en fingervisning om att idéerna om en nedbantad etta inte är helt fel?

 

 

.

 


Positiva skadebesked om Alexander Holmberg

VH-tränaren Tomas Sandlin befarade att poängmaskinen Alexander Holmberg (femma i E-seriens poängliga med 5+11 på tolv matcher) skulle vara borta 6-8 veckor efter den knätackling han åkte på i lördags mot Vita Hästen. Lyckligtvis verkar det, efter dagens läkarundersökning, nu inte vara riktigt så illa:

”Nej, skadan är nog lyckligtvis lindrigare än vi trodde från början”, säger Alexander i kväll.
”Inget är av eller trasigt och jag ska försöka träna så mycket det går och vara på is så snabbt som det bara är möjligt. Det handlar mest om att härda ut och orka med smärtan. Jag hoppas vara tillbaka om ett par veckor”.

 

När vi ändå är inne på poängligan, så beläggs tre av de sju översta platserna i den av Vimmerbyspelare. Jakob Karlsson parkerar på platsen framför Alexander Holmberg med sina 6+10. Björn Jonasson är sjua med 3+13. Samtliga alltså på 16 poäng. Noterbart är då att Björn Jonasson är den i toppen som har spelat minst antal matcher, bara nio stycken. Om man ser till poängsnitt per match, så är Jonasson näst bäst med sina 1,78. Toppar den listan, liksom poängligan, gör Vita Hästens Marcus Eriksson med 2,00 poäng per match.

 

Och apropå Marcus Eriksson, så verkar han ha sin åsikt om Vimmerby ganska klar för sig:

 

”Jag tycker att vi ska slå det här laget, inget snack om saken”.

Målsprutan hos serietvåan Hästen hade inte mycket till övers för serieledaren efter matchen i Vimmerby när han tyckte till i Folkbladet.

 

”…vi är ett klart mycket bättre lag än Vimmerby”.

Inte i Vimmerby Tidningen heller, föresten…

 

Words!

 


Tack Forshaga för vår fortsatta serieledning!

Ganska chill att kunna ha swehockeys liveuppdatering igång utan att behöva käka upp naglarna. Vimmerby spelade ju igår och i eftermiddags gick det att luta sig tillbaka och lugnt följa hur målen trillade in i de fem division 1-serierna.

 

I E-serien käkade coming Västervik upp Mjölby (10-3), hemmastarka nykomlingen Forshaga knäppte topplaget Mariestad på näsan (4-2) och Skövde vann en jämn match i Tranås (2-1). Inga direkta jätteskrällar men bakom resultaten döljer sig en del dramatik.

 

Om vi stannar vid Forshagas seger mot Mariestad, så ska de tre hemmapoängen enligt rapporterna till slut ha varit helt i sin ordning. Forshaga skaffade sig en 2-0-ledning redan i den första perioden (efter endast fyra skott på mål) och höll sedan Skaraborgarna bakom sig hela matchen. Noterbart är att två supporterbussar från Mariestad inte hjälpte. I och med BoIS förlust är Vimmerby Hockey fortsatt serieledare i E-serien. Mariestad halkade ner från andra till fjärde plats i den superjämna tabelltoppen och är nu ”bara” nio poäng före…

 

…Västervik, som krossade Mjölby och knaprade in både poäng och målskillnad på Mariestad. Dessa båda lag ska möta varandra två gånger till i grundserien (härnäst redan på söndag i Västervik). Ponera att VIK vinner båda dessa, så är det alltså bara ytterligare tre poäng som ska hämtas in på resterande 13 omgångar. Glöm att Västervik är borta från kampen om en Allettanplats, som de själva vill göra gällande för att släppa på pressen på spelarna! Jag tror fortfarande att de fixar det.

 

Tranås föll med 2-1 hemma mot Skövde och vad gäller TAIF så börjar det däremot kännas som att Allettansnöret snart har dragits. Ja, jag vet att det bara är tre poäng som skiljer mellan Västervik och Tranås. Men:

  • TAIF har nu tolv poäng upp till Mariestad.
  • Man har oändligt mycket sämre målskillnad än lagen framför sig i tabellen (Kumla undantaget).
  • Framför allt känns Västervik betydligt mer stabilt, har en formkurva som drar år rätt håll och är även ett lag som alldeles säkert kommer växa ju längre säsongen går.

 

Onsdagens omgång i E-serien känns grymt viktig. Bland annat möts Skövde-Vimmerby, Vita Hästen-Västervik och Mariestad-Tranås.

 

I F-serien ångar Tingsryd vidare. 6-2 mot Nittorp i kväll och serieledningen är solklar. Värre för topptippade Kallinge, som åkte på sin femte förlust för säsongen (1-3 hemma mot Pantern). Om Helsingborg vinner hängmatchen mot Nittorp, så förpassar man KRIF till en plats under Allettanstrecket. Kan ju säga att Kallinge har lite att ta tag i om inte den här grundserien ska utvecklas till ett historiskt fiasko.

 

Kan inte låta bli att förvånas över publiksiffrorna i Västervik. Bara 435 personer i dag. Kom igen folk!

 

Men det är inte bara KRIF som hittills floppar i F-serien. Olofströms åttondeplats och Nybros niondeplats är självklart oceaner från vad de själva hoppas på.

 

Och så lite division 2 södra B. HC Dalen pulvriserade stackars Boro/Vetlanda i toppmatchen. 7-1 ska dessutom ha varit siffror i kraftig underkant för serieledarna. Det känns inte som att någonting kommer kunna stoppa Norrahammars stolthet den här säsongen. I samma serie fortsätter Skara sin veritabla kräftgång. 4-9 borta mot nästjumbon Motala innebär att västgötarna nu stoltserar med sex raka förluster och 15-58 i målskillnad. Typ 2-9 i snitt...

 

I södra C tog Åseda i kväll sin första poäng för säsongen, 2-3 efter straffar hemma mot bottenkollegan Jonstorp. Tyringe, som man trodde i stort sett skulle gå genom den här serien utan att tappa poäng, kryssade för tredje gången på sju matcher (seger 4-3 efter förlängning mot tabelltvåan Gislaved).

 

 

.


Starkt Vita Hästen straffbesegrade sargat Vimmerby

Tja, sett över två matcher så är det nog ändå rättvist med varsin tvåpoängare. I dag: en tät, tempostark holmgång mellan två riktigt bra division 1-lag. Vita Hästen vann med 5-4 efter straffar och gjorde det bra som reste sig från 2-4-underläget efter den andra perioden,

- En bra match mellan seriens två bästa lag, summerade Hästen-tränaren Pelle Hånberg efter matchen.
- Det här var en helt jämn match som båda lagen verkligen ville vinna. Jag är otroligt stolt över mina grabbar, som går ut i tredje och jobbar sig tillbaka från underläget vi hamnade i (4-2 till Vimmerby efter två perioder). I den tredje perioden kändes det som att Vimmerby gick ner sig aningen och kände sig nöjda lite för tidigt, menar Vita Hästen-tränaren.
- Det är kul med sådana här matcher. Derbystämning, mycket folk, städad match och två riktigt bra lag. Jag tycker att vi visar en jäkla ryggrad. Vi har åkt på ett gäng käftsmälar i några tidigare matcher, men då stärker det oss att vinna sådana här matcher. Det har tagit ett tag för oss att komma ihop. men nu tycker jag att vi börjar nå målet.
- Vimmerby är verkligen ett starkt lag. Man har ett antal riktigt bra spelare, men ändå inga jättestjärnor som sticker ut, utan man är en homogen grupp som jobbar tillsammans. Deras målvakt är jättebra och laget vänder spelet snabbt. En seger mot det här motståndet stärker oss och är ett bevis på vart vi är på väg - åt rätt håll.
 
Sett över 60 minuter var Vita Hästen kanske det mest spelförande laget. Däremot var det hemmalaget som vaskade fram de absolut vassaste chanserna. Den som etsade sig fast absolut hårdast på betraktarnas näthinnor är nog Macke Modigs läge, i slutsekunderna av den andra perioden, då pucken på något obegripligt sätt inte borrade sig in i nätmaskorna i ett helt soprent mål. 5-2 där, och...?
 
- Ja, hur hade matchen slutat om vi hade satt den? Det är en rent hypotetisk fråga som vi inte ska bry oss om, menar Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
- Vi gör en bra insats. Det här var en match som höll hög kvalitativ klass vad gäller beslut och positionering från båda håll. Men självklart känns det surt att tappa poäng på straffar. Framför allt eftersom vi hade ledningen med 4-2 och ganska bra koll på läget. Sedan kom deras 4-3 väldigt slumpmässigt efter ett hopslag, som seglade över Bratten och in i mål, och deras 4-4-mål var resultatet av ett riktigt sktibyte från oss. Men det är trots allt sådant som händer, så det kan vi inte hänga upp oss på.
- Vi ska ändå glädjas åt att vi står upp på ett bra sätt och ska också konstatera att Hästen är ett oerhört mycket bättre lag nu än när vi mötte dem senast.
- Jag har aldrig tvivlat på vår kapacitet och att vi har Hästen på gaffeln är ett bevis på att vi bör tas på allvar. I kväll mötte vi trots allt ett lag som till och med har elitseriemeriterade spelare i sin fjärdeline.
- Även om vi bör sträcka på oss efter den här insatsen, så kan jag lova att det inte var glatt i omklädningsrummet efter matchen. Men det är viktigt att vi får tjura ihop ordentligt. Då kommer vi ut ännu starkare till nästa match, säger Tomas Sandlin.
 
I Vimmerby fick Henrik Tång, Robin Ekström och Alexander Holmberg kliva av på grund av skador. I de båda förstnämndas fall så handlar det förhoppningsvis inte om några allvarligare saker. Prognoserna för Alexander Holmbergs skadade knä är dock värre. I inledningen av den tredje perioden åkte han på en knätackling, som domaren inte bedömde som ojuste och som vi i den här bloggen därför inte ska göra till någon långbänk och inte heller hänga ut Vita Hästen-spelare för. Fakta är dock att tacklingen tog riktigt illa och att succé-forwarden i förstakedjan nu sannolikt är borta en längre tid.
- Jag skulle tro att det handlar om 6-8 veckor, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin avslutningsvis.
 
Mer än 1000 pers i tre matcher i rad och 1003 åskådare i snitt efter sju hemmmamatcher. Inte illa för ett sketet bonnalag!
 
 
.
 

Statsistiken tydlig - VH vinner i eftermiddag

Det är inte roligt att säga, men tyvärr måste vi nu lägga derbysegern mot Västervik bakom oss. För i eftermiddag väntar ännu en holmgång i Vimmerby ishall. Lördagsmatch mot seriens jättefavoriter Vita Hästen, som kommer med en full(bokad) supporterbuss och många bilar. 15:00 kör vi igång och vi laddar upp med lite statistik så länge - statistik som tydligt pekar på att VH vinner dagens match. Oklart dock bara vilket av dem...:

 

Bland de åtta bästa i E-seriens poängliga, parkerar sex spelare från antingen Vita Hästen eller Vimmerby. Endast Västerviks Joacim Hedblad och Skövdes Jesper Hultman blandar sig in bland Hästens Marcus Eriksson och Niklas Lihagen samt Vimmerbys Jakob Karlsson, Alexander Holmberg, Björn Jonasson och Markus Modigs.

 

Och apropå Markus Modigs, så leder han listan över spelare med flest gjorda mål. Han och Grästorps Jakob Wulcan ståtar med nio mål vardera.

 

Vimmerbyspelarna håller sig även väl framme i +/--statistiken. Hela sju av de elva första på den listan är VH-spelare. Toppar den listan gör Skövdes Robin Johansson på +15. Vimmerbys Adam Rundqvist tvåa på +14.

 

Mer intressant statistik. Vimmerbys Markus Modigs är den överlägste mest effektiva spelaren att göra mål. Av de skott han skjuter på mål så går hela 39,13 procent av dessa in. Motsvarande siffra för tvåan Jacob Wulcan är 27,27. Så Macke, tio skott mot Vita Hästen i eftermiddag, så blir det enligt statistiken fyra nya mål!

 

Inte helt oväntat leder vår egen Calle Brattenberger målvaktsligan med 93,77 i räddningsprocent. Tvåa är Mariestads Andreas Ollikainen på 93,58. Noterbart är att endast åtta av de 19 målvakter i division 1 E, som har spelat, har en räddningsprocent över 90.

 

Om vi återigen ska tjata om det här med att hålla sig från utvisningsbåset, så är det väl mer berättigat än någonsin inför dagens match. Vita Hästen toppar effektiviteten i powerplay ganska klart. I 28 % av de numerära överlägena ringer det bakom motståndarmålvakten. Vimmerby är tvåa i statistiken med 23 %.

 

Omvänd statistik, då lagen spelar i numerärt underläge, så är Vimmerby det bättre av de två. Vimmerby ligger tvåa efter Mariestad och släpper bara in mål i 12 % av sina boxplay. Vita Hästen femma på listan med 15 %.


Seger för VH efter straffar i den första matchen lagen emellan den här säsongen. Men om vi ska titta på statistiken, så talar det mesta för Hästen-seger i dag. Där visar det sig nämligen att Vita Hästen har tagit 25 poäng i lagens inbördes möten, jämfört med Vimmerbys åtta pinnar. Målskillnaden är 41-24 i Norrköpingslagets favör.

 

Vita Hästen är också serriens formstarkaste lag med fyra raka segrar och 19-5 i målskillnad (6-2, 5-0, 6-0, 3-2). Noterbart är att uddamålssegern dock kom mot näst sist placerade Forshoga samt att lagets senaste förlust kom mot tabelljumbon Grästorp för fem matcher sedan.

 

Vassaste målskyttar för Vimmerby (av de som spelar kvar i VH) mot Vita Hästen genom åren är Jim Nordh 3 samt Andreas Rundgren och Emil Wahlberg 2. Flest målgivande passningar ståtar Björn Jonasson med – 4 stycken.

 

Läget i lagen inför eftermiddagen då? I Vita Hästen sätts ett stort frågetecken för Jocke Pettersson som höll på att få ena örat avslitet i onsdags efter att ha fått ett slagskott på det. I övrigt har förkylning härjat i truppen, men det är ännu oklart om någon av de krassliga spelarna tvingas kasta in handduken i dag.
Vimmerby kommer till spel med starkast möjliga lag. Det enda frågetecknet är Robin Ekström, som åkte på ett kraftigt migränanfall i går kväll, men sannolikt ska det ha gett med sig helt tills i eftermiddag. I övrigt tränade alla i går och kommer spela i dag.

 

Nu kör vi!

 

 

.


"Nästan olustigt att stå i båset och titta på"

Inte mycket till skönspel men en jäkla massa krigande och en hel del hjärta. Derbyt mellan Vimmerby och Västervik blev väl ungefär så som man kunde tro på förhand. Tätt, tufft och jämnt. Sett över 60 minuter så var det väl inte helt orättvist att Vimmerby vann (5-3), men VIK var betydligt närmare den här gången är senast i Västervik. På nåt sätt känns det ändå att Vimmerby är ett lag i medgång och Västervik ett lag med en halvtrasslig säsong bakom sig. VH:s tro på seger och VIK:s rädsla att förlora fick stor betydelse, kändes det som.

 

Vimmerbys tränare Tomas Sandlin:

”Vi gör inte någon jättebra insats idag. Vi spelar krångligt i mittzonen, är överkonstruktiva och slår svåra passningar eller börjar dribbla själva. Jag kan se tendenser till att vi börjar tappa lite ödmjukhet på grund av alla vinsterna och det komer jag vara ganska hård med i morgon på träningen. Samtidigt gör Västervik det bra. De stänger mitten och ligger tätt på oss. Men tre poäng är tre poäng – det är svårt att få fler eftersom det inte delas ut några skönhetspoäng i hockey. Vi vinner tack vare hårt jobb, även när spelet inte stämmer, och det ska grabbarna ha en eloge för. Det märks att vi tror på oss själva i slutet av matcherna och får några extrapoäng tack vare självförtroende i och med tidigare segrar.
Faktum är att den här trepoängaren nog var vår viktigaste hittills. I dag uppstod ett läge där de fyra lagen i toppen vann sina matcher och nu har en liten lucka skapats nedåt.”

 

Det är faktiskt väldigt tråkigt att behöva skriva om dåliga domarinsatser, men om jag inte gör det i det här inlägget så kommer de 1256 åskådarna som var på plats i Vimmerby ishall, plus ett 50-tal spelare och ledare från de båda lagen, undra om jag inte är frisk. 32 utvisningsminuter, varav en hel del fullständigt obegripliga, i en snäll match. På sikt kan sådana här insatser från de randiga vara förödande för hockeyn och framför allt för intresset.

 

Jag känner inte domare Richard Magnusson alls, så det här är verkligen inget personligt. Han är säkert en jättetrevlig kille, men hans domarinsats i kväll var tyvärr inte bra – för att uttrycka det milt. Det petas, plockas utvisningar för sånt som inte hade renderat något straff ens i innebandy, kompenseras, blundas och diskuteras. Samtidigt missar domartrion farliga armbågar och klubbor i ansiktet. Magnussons tveksamhet i situationerna skapar också frustration bland spelarna, och att inte en enda tvåa för misconduct dömdes ut under kvällen är ett grymt betyg till spelarna och deras disciplin.

 

Tomas Sandlin igen:
”Jag citerar bibeln – silar mygg och sväljer kameler. I sådana här matcher är det nästan olustigt att stå i båset och titta på. Ena sekunden åker en spelare ut efter att bara ha petat lätt på motståndarens klubba, nästa sekund är det en armbåge i ansiktet som inte ger någonting. Jag förstår ambitionen att stävja spelförstörande moment, men det får ju inte bli parodi. Den här domarnivån påverkar spelet så mycket och det är ett under att det inte blev grinigt på isen. Förbundet måste verkligen utvärdera de här nya bedömningsnivåerna. I Elitserien har de börjat märka positiva effekter, men där är också domarna bättre. Det funkar tyvärr inte på division 1-nivå. Här åker domarna och tittar så oerhört noggrant efter slashingar och små hakningar, att de fullständigt tappar fokus och missar väldigt mycket annat.”

 

Jag skrev inför matchen att disciplin var ett nyckelord och att det gällde att hålla sig borta från utvisningsbåset. Återigen höll det istället på att straffa sig. VIK gjorde samtliga sina tre mål i numerärt överläge. Och det var just i spel fem mot fyra som VIK skapade tryck på VH – där var de vassa i kväll. De få minuter som lagen tilläts spela fem mot fem på banan, så var Västervik däremot förvånansvärt uddlöst och fick mest lägga puckar på mål från dåliga vinklar. Man var bra i sin tajta defensiv, vände också snabbt men väl inne i anfallszon hände det inte mycket.

 

Utöver de fem målen ska man också komma ihåg Vimmerbys två stolpskott. Och visst, VIK menade att man hade 4-4 inne i trejde perioden, men målet dömdes bort sedan VH-målvakten Calle Brattenberger hade blockerat pucken innan både han och eventuellt även puck förpassades av en hel hord med spelare in i det bortflyttade målet.

 

Kung i kväll? Björn Jonasson! Dels gjorde han sin spelmässigt bästa match för säsongen. Men framför allt sprutar han ur sig så mycket energi i sådana här matcher att ingen – vare sig på isen eller på läktaren – kan låta bli att ryckas med.

 

Västervik kommer få mycket nytta av amerikanske backförvärvet Josh Burrows. I den kroppen finns det mycket hockey. Björn Hjerpe är en annan favorit, som jag tyckte var riktigt bra i kväll. Tycker faktiskt lite synd om laget. Av det jag har sett så håller jag dem som klasser bättre än exempelvis Mariestad och nu känns det faktiskt som att maskineriet ändå börjar tugga igång. Men är det för sent för att nå Allettan?

 

Och Tobbe Jonssons stenhårda open ice på Jocke Hedblad. Yeah!

 
Vi hade behövt ett sjuttiotiotal åskådare till för att kliva över 1000-strecket i snitt. Men 988 åskådare i snitt på våra sex hemmamatcher är inte heller dåligt. Ett inte allt för vågat tips är väl att vi kravlar oss över det strecket på lördag.

 

Vimmerbyspelarna i förskingringen fortsätter att utmärka sig. Återigen skickade Martin Modigs in ett mål för sitt Borås, som skrällde och vann hemma mot Kallinge med 4-3 (Martin gjorde 4-2-målet). Rickard Carlsson stod för 1+2 och Alexander Andersson gjorde sitt första mål för säsongen när Huddinge mosade Nacka med 16-2 (62-18 i skott).

 

Här kan du läsa ett kort referat från Västerviks Tidningen om kvällens match samt snack med VIK-tränaren Mattias Karlin.

 

På lördag dags för ny höjdare i Vimmerby ishall. Vimmerby Hockey-Vita Hästen! Det går i ett nu!

 

 

.


Äntligen dags för grundseriens höjdpunkt!

Så var det då äntligen dags. Grundseriens höjdpunkt. Vimmerby Hockey mot storebror, the Big Red Mean Machine från öst. 19.00 i Vimmerby ishall i kväll och räkna inte med en lika enkel resa som det blev för Vimmerby i matchen i Västervik för fyra veckor sedan (seger med 6-1 efter bland annat två mål av Robin Olsen Syversen och fyra målgivande passningar av Alexander Holmberg).

 

Efter sin bedrövliga säsongsinledning känns det nu som att Västervik så smått börjar hitta rätt. De fyra senaste matcherna har resulterat i tre segrar (enda förlusten kom borta mot nykomlingen Forshaga då VIK kollapsade i den tredje perioden och tappade en solklar ledning).

 

Häromdagen gjorde VIK klart med en tryout med tjeckiske forwarden Marek Kalus (lillebror till Petr Kalus, som gjorde 20 matcher med Djurgården i Allsvenskan i fjol). Marek kommer närmast från slovakiska Dukla Trencin, där han har gjort fyra assistpoäng på tolv matcher den här säsongen. All pappersexcersis ska vara klar, men det är osäkert om Marek Kalus spelar redan i kväll, då han anlände till Västervik först sent i går kväll.

 

Disciplin. Det kan bli ett nyckelord i kväll. Därför är det lite oroande att Vimmerby hittills har dragit på sig mer än 22 utvisningsminuter per match i snitt. Motsvarande siffra för Västervik är 13.

 

Blir vi fler än 1325 personer på läktarna i Vimmerby ishall i kvällens derby? I så fall kommer Vimmerby Hockey ha ett publiksnitt på över 1 000 åskådare per match efter sex spelade hemmamatcher.

 

Riktigt intressant omgång även i övrigt i E-serien i dag. Hästen-Tranås, Skövde-Forshaga, Mariestad-Grästorp, Kumla-Mjölby. Om det går som vi tror (hemmasegrar i de tre första matcherna) och som vi hoppas (hemmaseger även i Vimmerby), så kan det öppna upp sig ett rejält glapp mellan fjärde och femte plats.

 

Men jag misstänker att Västervik har helt andra planer…

 

19.00 i kväll alltså. Kom i god tid

 

.


Positiva besked om Kristianssons skada

Tranås lagkapten Patric Kristiansson åkte i den första perioden på en knäskada i kvällens match mot Vimmerby och fick ledas av isen. Kollision eller ful knätackling? Ja, versionerna av vad som hände går rejält isär beroende på vem du frågar

 

De första rapporterna talade om att korsbandet sannolikt hade rykt för Kristiansson, vilket i så fall hade satt punkt för hans säsong. I kväll berättar TAIF:s tränare, Jonas Holmström, att det förhoppningsvis inte är så illa:

”Förmodligen är det något med ledbandet plus en blödning i knäet. Vi ska försöka få iväg honom till en läkare i morgon. Jag pratade med domaren om situationen, han var säker på att det inte låg någon ojusthet bakom och jag litar på honom. Oerhört tråkigt men sådant här händer tyvärr inom ishockey”.

 

.


Tränarna överens - ingen vidare match

Tranås och Vimmerbys tränare var rörande överens efter kvällens match: Det här var väl si så där!

 

Vimmerbys Tomas Sandlin:

”Det tog ett tag att landa efter 9-1 mot Mariestad. Tio raka segrar hade kanske varit för bra, så jag är inte särskilt överraskad över att det kom en dipp i dag.

Vi började matchen bra – precis så som vi hade sagt. Sedan i den andra perioden vet jag inte vad som händee. Vi kom helt ur rytmen efter några konstiga situationer med tacklingar, spelavbrott och utvisningar. Efter det så kändes det mest som att killarna började agera på egen hand istället för som ett lag.

Vi hade inte alls den fart i benen i dag som jag hade räknat med, men vi får hoppas att det blir Västervik som får betala för det i derbyt på onsdag i stället”.

 

Tranås Jonas Holmström:

”I tidigare matcher har vi inte alls varit konsekventa i vår defensiv, i dag tycker jag däremot att vi spelade väldigt disciplinerat hela matchen och framför allt hade vi mer tålamod än tidigare.
Det var väl inte den mest välspelade matchen mellan oss och Vimmerby. Jag tycker inte att något av lagen hade det där riktiga trycken i grejorna. Tidigare har vi spelat ganska bra med puck, men det gjorde vi inte i dag. Bra ändå att kunna vinna en sådan här match och att kunna stänga igen så pass bra bakåt.
Vimmerby är ett av seriens absolut bästa lag och deras spelare är fantastiskt duktiga när de ges tid och utrymme. Det gäller att vara aggressiv på dem och till skillnad från första matchen oss emellan så tycker jag att vi löste det bra i dag. Framåt finns det dock mer att önska. Det var ganska uddlöst från båda håll och inget av lagen skapade några mängder med klara chanser”.

 

 

.


Så kom då den första förlusten...

Så kom den då ikväll - i den tionde omgången av hockeyettan - Vimmerbys första förlust. Och det ska direkt sägas att Tranås seger inte alls vare sig var orättvis eller särskilt oväntad. Förutom matchens första fem minuter, då Vimmerby dominerade totalt, var det jämnt - om än inte speciellt välspelat. Hafsigt, sönderryckt, tillknäppt och ganska tempofattigt. Helt enkelt en sådan matchbild som inte alls passar Vimmerby.
 
9-1 mot serietvåan och sedan förlust 1-3 (sista målet i öppen kasse) mot ett mittenlag, frågar sig säkert någon? Självklart finns det flera svar. Visst, Vimmerby kom inte alls upp i samma nivå som i urladdningen senast, men framför allt var det milsvid skillnad mellan Mariestads naiv-defensiv och TAIF:s disciplinerade backchecking och solida spel i egen zon. Jag har hävdat det ända sedan försäsongen och gör det än - TAIF är helt klart ett lag med kvaliteter för att på allvar slåss om en Allettan-plats. Och det tycker jag fortfarande...
 
Självklart vill man alltid vinna, men jag tror ändå inte att den här förlusten behöver vara helt av ondo. Nu har det (äntligen) hänt och killarna slipper höra allt tjat om hur många raka segrar laget har - kan släppa det och bara fokusera på nästa uppgift. Vad som har skett tidigare behöver man inte bry sig om. Det finns inte längre någon svit att försvara utan enbart framtida poäng att sträva efter att vinna.
 
Förutom Skövdes 6-1-seger borta mot Grästorp och Tranås 3-1 mot Vimmerby, så var det idel uddamålssegrar i E-serien i dag. Men att Forshaga-Vita Hästen slutade 2-3 beskrivs som inget mindre än en fullständigt obegriplig gåta. Hästen vann skotten med 54-15 men låg faktiskt under med 2-1 halvvägs in i matchen. Även Västervik låg under (0-1 hemma mot Kumla) men kunde efter stor möda vända i den tredje perioden och vinna med 2-1. Två assists av före detta VH-centern Pierre Gustavsson och tre blytunga poäng. I Mjölby vann Mariestad en tillknäppt tillställning med 1-0. Backen Mikael Alba matchens ende målskytt i början av den andra perioden.
 
De utflugna VH-produkterna runtom i division 1-Sverige fortsätter att göra avtryck. Richard Carlsson inledde Huddinges målskytte i kvällens segermatch och numer superoffensive Borås-backen Martin Modgs fortsatte sin målkavalkad. Två strutar blev det senast och två nya i kväll mot Olofström, bland annat 3-3-målet med ett par minuter kvar av matchen (Borås vann sedan på straffar).
 
Jag har just läst igenom Tranås Postens liverapport på twitter från kvällens match. Och utifrån det: om du är sugen på en objektiv, saklig, opartisk och djuplodande skildring, så ska du nog undvika just den tidningens alster i den tryckta varianten.
 
På onsdag väntar ett stekhett derby mot pånyttfödda Västervik i Vimmerby ishall. Återigen en svår match mot ett lag med solklar kapacitet att knipa en av de fyra topplatserna i serien. Efter kvällens omgång ligger nu VIK femma, Vimmerby i fortsatt serieledning.
 
Till den matchen måste Vimmerby på något sett hitta nyckeln till att inte dra på sig så många utvisningar (bara Grästorp och Forshaga bakom sig i statistken) - tyvärr flera av dem ganska onödiga. Oavsett vad man tycker om domare Claesson (och det vet jag att många gör), så är det ändå ett faktum att laget får spela i stort sett halva den andra perioden i numerärt underläge i kväll. Det är också då matchen avgörs.
 
Nåväl. Bara att lägga den här ganska mediokra insatsen bakom sig och låta VIK få sota för det om tre dagar. 1500 pers i Vimmerby ishall på onsdag?
 
 
.

Dags att bryta förbannelsen i eftermiddag?

I kväll inleds den andra tredjedelen av division 1 E. Nio omgångar spelade, alla lag har mött varandra en gång och Vimmerby ståtar fortfarande med idel segrar.
 
Tranås borta. En match som får oss att rysa. Vet inte hur många gånger jag har varit i Tranås och fått åka hem med förlustsvansen mellan benen. Dags att ändra på det i kväll? Jag hoppas det, men är långt ifrån helt övertygad.
 
Kanske dumt att säga så med tanke på hur osannolikt bra Vimmerby spelade mot tabelltvåan Mariestad för bara några dagar sedan (seger 9-1). Men jag håller Tranås ganska högt och hävdar att de är betydligt bättre än vad poängutdelningen hittills visar. Efetr en bedrövlig inledning av serien har de vaknat till och vunnit tre av de fyra senaste (0-6 borta mot Västervik som den stora/enda plumpen).
 
Segerrecept för Vimmerby? Tja, helt plötsligt är ju Vimmerby laget som alla vill slå och laget som motståndaren är extra taggat att möta. Därför gäller det att behålla den totala fokusering, som har präglat laget under Tomas Sandlins ledning, och jobba vidare med den brutala defensiv och framgångsrika backchecking (14 insläppta mål på nio matcher), som man har visat upp.
 
Offensivt behöver vi nog inte vara oroliga. I matcher likt eftermiddagens, då alla spelare är medvetna om att det inte tillåts en endaste procents avvikelse från matchplan och begärd insats, så kommer chanserna dyka upp. Med ett rakt och snabbt anfallsspel ger det också utdelning.
 
För mer uppsnack inför matchen kan du gå in och kolla TAIF-bloggaren Toni Lappalainens sida. Om du inte är på plats i Tranås i dag, så kan du luta dig tillbaka i soffan, köpa matchen här (99 kronor), logga in och (förhoppningsvis) njuta.
 
Själv kommer jag försöka livetwittra under matchen på @RundbergMicael
 
I Tranås saknas duktige centern Johan Eriksson (åtta poäng på nio matcher hittills). I övrigt fullt lag. Vimmerby mönstrar exakt samma trupp som senast mot Mariestad. Det innebär följande:
 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Markus Modigs

 

Tredjefemma:

Tobias Ternelius – Jakob Isacsson

Simon Dahl – Robin Olsen Syversen – Jim Nordh

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Robin Ekström – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 
Extraforward:
Rasmus Davidsson
 
Andremålvakt:
Robin Andersson
 
 
.
 

Det finns viktigare saker än hockey!

I dag frångår jag alla tankar med den här bloggen. Du kommer nämligen inte hitta en enda rad hockey. Nej, inte ens en enda rad sport över huvudtaget. Hela den här texten är i stället tillägnad 18-årige Hultsfredskillen Abrahim Jabateh, som ska utvisas till sitt "hemland" Liberia, där han inte har varit sedan han var ett halvt år gammal. Ni är ungefär 1000 personer som, obegripligt nog, brukar läsa den här anspråkslösa bloggen dagligen. Jag hoppas ni tar er tid att läsa det här inlägget också. För det känns som ett av de viktigaste jag har skrivit.

 

Jag ska vara ärlig och direkt erkänna att jag i grund och botten förespråkar en måttfull och klokt hållen flykting- och invandringspolitik. Samtidigt ska den ändå vara ytterst human och solidarisk. Vi ska låta utsatta människor komma till oss och det är då också vår förbannade skyldighet att välkomna dem och efter bästa förmåga ta väl hand om dem. Dessutom måste svenska myndigheter kunna erkänna sina uppenbara fel, när dessa blottläggs, och släppa prestigen. ”Gör om, gör rätt”, borde kunna råda även där.

 

Så här är det:

 

När Abraham Jabateh var sex månader gammal flydde han och delar av hans familj från inbördeskrigets Liberia. Efter att ha mellanlandat i några andra afrikanska stater kom ”Ibbe”, som han kallas, till Sverige från Guinea för drygt sex år sedan. En tolvårig kille på flykt tillsammans med bland annat sin farbror. Någon i sällskapet hade tyvärr det dåliga omdömet att försöka komma in i landet med falska papper och Ibbes farbror sa att han var pojkens far. Detta har legat Ibbe i fatet allt sedan dess. Men här belastar alltså Migrationsverket en tolvårig pojke för fel som vuxna i hans omgivning har gjort – fel som ligger helt bortom Ibbes möjlighet att påverka.

 

2009, när Ibbe var 14 år och hade varit i Sverige i två år, kom beslutet från Migrationsverket – uppehållstillståndet var återkallat. Domskälen, förutom de vuxnas pappersmygel, var i huvudsak två stycken:
1) Migrationsverket menar att Ibbes föräldrar och syskon är kvar i Liberia och att det är ett barns rättighet att växa upp med sina föräldrar.
2) Migrationsverket menar att Ibbe inte har skaffat sig nån betydande plats i det svenska samhället.

 

Saken är denna:
1) Ibbe har inte sett sin familj på 17,5 år – sedan han var ett halvt år gammal. Själv vet han inte längre var de finns eller om de ens är i livet. Det mest tragikomiska i denna soppa är att verkställningen av utvisningen inte har kunnat ske eftersom Ibbe har varit minderårig. Nu när han är myndig är det dock fritt fram för myndigheten. Men ursäkta, faller inte argumentet att ”barn ska växa upp med sina föräldrar” om man ska kasta ut en vuxen människa?
2) Ibbe har alltså nu vistats i Sverige i sex år. Han har gått högstadium och gymnasium i Hultsfred. Han bor sedan sex år tillbaka hos sin svenska fosterfamilj, har alla sina vänner här, är starkt engagerad i fotbollsföreningen. Bland annat… Men ursäkta, faller inte argumentet att ”han inte har funnit någon roll i det svenska samhället” då?

 

Om Ibbe utvisas kommer det att ske på felaktiga och fullständigt inhumana grunder. Beslutet var säkert riktigt 2009, men sett i dagens perspektiv är det bara fullständigt galet. I Liberia, ett land han inte känner till och där han inte ens kan göra sig förstådd, väntar absolut ingenting. I Sverige finns hela hans liv. Hans vänner, hans kultur, hans språk, hans familj.

 

Jag har inte haft ett dugg svårt att ta ställning. Hoppas att du inte heller har det. 22 300 personer har hittills skrivit under namnlistan för att protestera mot utvisningsbeslutet. Gör det du också! Du hittar listan här.

 

.


"Vår bästa match den här säsongen"

Så här tyckte några spelare och ledare från Vimmerby Hockey om kvällens macth:

 

Tomas Sandlin, tränare Vimmerby Hockey:

 

"Jag tycker nog att vi gör vår bästa match för säsongen. Äntligen visar vi hur bra vi verkligen är när vi kör i 60 minuter – både vad gäller tempo, fart på pucken och försvarsspel.

Det här är också en match när man ser hur betydelsefullt det är att ha fyra bra formationer. De avlöser varandra och orkar hålla högt tempo under hela matchen. Det är lätt att stirra sig blind på de formationer som gör mål, men se vilka det är som bäddar för dem?

Nu ska vi glädjas åt den här segern i kväll men i morgon ska vi börja ladda för matchen mot Tranås på söndag. Bara för att vi vinner med 9-1 mot Mariestad, får vi inte fara iväg och ha för höga tankar om oss själva. Nu gäller det att inse VARFÖR vi vinner."

 

Jakob Karlsson, lagkapten Vimmerby Hockey:

 

"Det här är nog den bästa matchen vi har gjort sedan jag återvände hem till Vimmerby. Det kändes komplett i kväll. Vi var oerhört stabila i försvaret, spelade med bra fart och rörelse i anfallsspelet. Hela laget spelar otroligt bra, - och det betyder så mycket.

När det funkar för alla formationerna, innebär det ett konstant tryck, korta byten och minimal belastning. I dag var det både enkelt och kul att spela."

 

Björn Jonasson, sniper som gjorde 1+3 i kväll:

 

"Det här var vår bästa match den här säsongen. Vi gav dem aldrig chansen, utan malde ner dem från första nedsläpp.

Om vi spelar så här bra, så lär det bli en lång och kul säsong. Hela laget har en oerhört skön känsla och vår femma gick riktigt bra.
Samtidigt ska man komma ihåg att Mariestad inte på något sätt är ett dåligt lag – det bevisar ju tabellen. De har en fruktansvärt bra förstafemma.
Vår styrka är istället att vi har fyra producerande formationer. Dessutom har vi en underbar hemmapublik. Över 1000 pers i kväll och vi fick dela den här segern med dem. Nu mår man ganska bra…"

 

.


"Det var helt enkelt klasskillnad"

Mariestads tränare, Staffan Lundh, tyckte så här efter att ha förlorat med 9-1 mot Vimmerby i kväll:

 

"Vi förlorar mot ett väldigt mycket bättre lag i kväll. Samtidigt – om vi hade fått in vår styrning vid ställningen 2-1 så… Eller nä, det går inte att säga så när man förlorar med 9-1. Jag vet inte vad jag ska tycka. Det var helt enkelt klasskillnad. Det har gått för kort tid för att jag ska kunna göra någon någon bättre analys än så.

Kanske var det en reaktion på många matcher på få dagar. Fast å andra sidan så var det likadant för dem. Möjligtvis var det så att det var svårt för oss att hålla emot när det väj började rinna iväg. Det är ju alltid enklare att göra sjätte, sjunde och åttonde målet än att göra första, andra och tredje.
Men det finns egentligen inga bortförklaringar. Det här var ändå första gången vi släppte iväg tre poäng till motståndaren den här säsongen."

 

Kommentarer från Vimmerbys tränare Tomas Sandlin, centern Jakob Karlsson samt fw Björn Jonasson kommer snart.

 

 

.


Bois tränare: "Någon gång förlorar vi"

Efter kvällens omgång, den nionde i division ett-serien, så har alla lag mött varandra en gång. Och vem kunde tro att det i kväll skulle spelas seriefinal i Vimmerby ishall mellan två lag som ännu inte har släppt till en enda trepoängare till någon motståndare.

 

Vimmerby på 21 poäng. Mariestad på 20. Ettan mot tvåan. Vimmerby ishall klockan 19.00 i kväll. Det här får du inte missa.

 

I fjol vann Mariestads BoIS tre av tre möjliga i Vimmerby ishall.
– Ja, vi har positiva minnen därifrån. Bara att ladda upp för att sno ytterligare poäng, säger tränaren Staffan Lundh till Mariestads Tidningen.


BoIS har ju, likt Vimmerby, gått som tåget hittills. Enda förlusten kom hemma mot Forshaga, då nykomlingen vann efter straffar. I de tre senast omgångarna har Mariestad vunnit med uddamålet mot Vita Hästen (förlängning), Kumla och Skövde (straffar). Men någon mättnad tror inte Staffan Lundh att det är någon risk för:
– Det känns inte som det. Vi har mer en trygghet om att vi vet vad vi har gjort. Men någon gång förlorar vi. Gäller bara att skjuta det så långt framåt som möjligt, säger han.

 

Mariestad kommer med bästa möjliga lag till Vimmerby. Ett tag var det frågetecken för skyttekungen Jonas Pontusson, som fick en smäll i ansiktet i Skaraborgsderbyt mot Skövde i söndags. Röntgen av okbenet visade dock att inget var skadat, så han spelar i kväll. Ett sent frågetecken dock för duktige offensive backen Marcus Green, som är tveksam till spel efter att ha fått en puck på foten i veckan.

 

Vimmerby mönstrar också helt ordinarie lag, vilket innebär samma formationer som besegrade Mjölby med 4-2 i söndags. Enda skillnaden är att Calle Brattenberger återigen vaktar målet.

 

Vad gäller kvällens båda målvakter så är det statistiskt sett seriens överlägset två bästa. Mariestads Andreas Ollikainen (på lån från BIK Karlskoga) leder målvaktsligan på 95,00 i räddningsprocent. Vimmerbys Calle Brattenberger skuggar på andra plats med 94,15 %.

 

Att hålla koll på i kväll: Mariestads förstafemma med backarna Mikael Alba (ny från Vita Hästen och som leder den interna skytteligan) och Johan Frisk samt hypervassa kedjan med Eddie Davidsson, Jonas Pontusson och Filip Engqvist. Om vi lyckas neutralisera dem samt får Ollikainen i kassen att verka mänsklig, ja då vinner vi. Men det är ju lättare sagt än gjort…

 

I övrigt då?

Mest intressant att se hur Västervik reagerar på förlusten mot Forshaga samt allt tjafs som har varit sedan dess. I dag blev det i alla fall klart att amerikanske backen Josh Burrows äntligen har fått alla sina papper i ordning och därmed spelar hemmamatchen mot Grästorp i kväll.
Intressant östgötaderby i Norrköping, där hemmalaget Vita Hästen ska visa att 6-0-segern borta mot Kumla senast inte var någon tillfällighet. I kväll står Mjölby för motståndet.
Tranås-Forshaga och Skövde-Kumla bort väl ge två säkra hemmasegrar, kan man tycka. Fast i den här serien har det å andra sidan hittills inte varit mycket som har stämt med det som man siade om innan.

 

 

.


"I dag var det tungt på en del håll"

Dramatiskt värre i Mjölby idag, men återigen drog vinnarmaskinen Vimmerby Hockey det längsta strået. Med 3:39 kvar av matchen var ställningen 2-2, då VH:s Björn Jonasson åkte på en tvåa för slashing. Hemmalaget tog time out för att planlägga det tänkta segermålet i pp, men det gick väl så där… 27 sekunder senare hade nämligen Jim Nordh utnyttjat slarv i hemmaförsvaret och 3-2 var ett faktum. 4-2 skickade sedan Emil Wahlberg in i öppen kasse med dryga minuten kvar av matchen.

 

Åtta matcher, åtta segrar, plus 19 i målskillnad, 21 poäng och serieledning. Vimmerbys inledning av serien har varit formidabel och man kan imponeras av mycket. Men mest intryck gör ändå karaktären och vinnarinstinkten i det här gänget. Tre av de åtta matcherna har gått till förlängning och straffar – seger i alla. Två av de åtta matcherna är uddamålssegrar och även när det har knackat i maskineriet har kollektivet VH till slut malt ner motståndarna.

 

För ett kollektiv är just vad det handlar om. Fyra jämna och starka formationer, där det hela tiden finns andra spelare som täcker upp för lagkamratens lite sämre dag. Det bevisas väl inte minst av att Vimmerby ”bara” har en spelare på topp 20 över vassaste poänggörarna i serien.

 

I dag var det dessutom ett ganska tröttkört Vimmerby Hockey vi fick se. Tränare Tomas Sandlin:
”Ja, det gick tungt på en del håll. Det har varit många matcher på kort tid och i stort sett alla dessa har levt in i det sista. Hos många av de killar som har spelat mycket och dragit ett tungt lass, så syntes det. Vanligtvis brukar vi kunna hålla ett högre tempo än motståndarna, men i dag hade vi lite problem med det över hela matchen och jag tycker även att Möjlby jobbade på ganska bra. Samtidigt är det en styrka att kunna vinna sådana här matcher – och den åttonde i rad är inte så illa. Nu ser vi verkligen fram emot seriefinalen mellan två obesegrade lag i Vimmerby ishall på onsdag”.

 

Robin Andersson fick chansen att vakta målet i stället för Calle Brattenberger i dag. Och han tog den. Inte nog med att han landade på drygt 93 i räddningsprocent och var stabil värre i kassen, han behövde bara 15 minuter och 58 sekunder på sig att rusa rakt upp i topp av målvaktsligan avseende poäng, då han tillsammans med Tobbe Jonsson assisterade Markus Modigs till 1-1.

 

Vimmerbyfostrade spelare utmärkte sig på flera ställen i dag. I matchen mellan Mörrum-Borås (6-3) gjorde backen Martin Modigs två mål för sitt Borås. När Huddinge slog Gnesta ned 10-1 gjorde Rickard Carlsson ett mål och två målgivande passningar.

 

I övrigt i vår serie i dag. Mariestad vann på straffar (2-1) i det prestigefyllda och superheta derbyt mot Skövde (bland annat sex stycken tvåminutersutvisningar under de sista tio sekunderna av förlängningen) inför 1640 personer. Tranås vann med 5-1 hemma mot Grästorp och Vita Hästen körde över Kumla på bortaplan och vann med 6-0. Och så då Västervik, denna gåta…

 

Bortamatch mot Forshaga, som när Vimmerby mötte dem häromdagen lyfte iväg 13 skott mot mål och knappt hade en enda målchans under hela matchen.
När Västerviks Pierre Gustavsson satte 3-1 i inledningen av den tredje perioden kändes ju tre poäng i hamn. Men icke… 2-3 kom i numerärt underläge efter 02:29, 3-3 efter 13:06 och sedan matchavgörande 4-3 för Forshaga med 35 sekunder kvar av matchen.
Jag har inte en aning om vad som orsakar den här enormt svajiga nivån på lagets insatser – kross ena dagen mot Tranås och kollektiv kollaps andra dagen mot nykomlingen Forshaga? Men jag vet i alla fall att man omgående måste få ordning på det om Västervik ska kunna utmana om en Allettanplats.

Framför allt måste man på sina håll snäppa upp fokuseringen och inse allvaret. Tre utvisningar för "too many players on ice" - i samma match... Nä, då är man inte på banan.

 

Totalt fyra lag i landets samtliga division 1-serier är fortfarande obesegrade. Piteå, Åker/Strägnäs, Huddinge och så Vimmerby. På onsdag sätts VH:s krafter rejält på prov, då tabelltvåan Mariestad gästar Vimmerby ishall. Över 1000 pers då va…?

 

 

.


Robin i målet när VH möter Mjölby

Var sjukt taggad på att åka till Mjölby i eftermiddag och se Vimmerby Hockey jaga åttonde raka segern. Ond hals och feber bestämde dock att det fick bli en dag i sängen istället. Nåväl...
 
Det blir Robin Andersson som får vakta kassen mot tabellfemman. Men det var inget lätt val för tränare Tomas Sandlin.
- Vi måste ha igång båda målvakterna och Robin har sett stekhet ut på träningarna den senaste tiden. Samtidigt, hur lätt är det att bänka en av seriens bästa målvakter och som ligger på omkring 95 i räddningsprocent?
- Jag har haft tuffa överläggningar med mig själv, men nu har jag bestämt mig för detta. Calle (Brattenberger) kan ju faktiskt bli skadad eller sjuk och då är det oerhört viktigt att Robin har matcher i kroppen, menar Tomas.
Vimmerby reser till Mjölby med ordinarie lag, vilket innebär att Jim Norh är tillbaka i tredjekedjan igen.
- Jag tror på en riktigt tuff match i dag. Men om vi bara presterar samma hockey som vi gjorde senast mot Forshaga, så ska vi ha god chans till nya poäng.
 
I Mjölby saknas Vimmerbybekantingen Rasmus Schelin, som åkte på en hjärnskakning på träningen i torsdags. Sedan tidigare saknas de båda skadade backarna Mattias Söder och Adam Eld Möller.
 
 
Vimmerbys laguppställning ser ut så här:
 

Målvakt:

Robin Andersson

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Markus Modigs

 

Tredjefemma:

Tobias Ternelius – Jakob Isacsson

Simon Dahl – Robin Olsen Syversen – Jim Nordh

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Robin Ekström – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 
Extraforward:
Rasmus Davidsson
 
Andremålvakt:
Calle Brattenberger
 
 
Nedsläpp klockan 16.00.
.

Nöjd VH-tränare efter ny seger

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, var ganska nöjd efter tre nya poöng.

"Sju segrar på sju matcher. Och man kan ju inte begära speciellt mycket mer än så.

Jag är betydligt mer nöjd i kväll än vad jag var efter matchen mot Kumla. Forshaga försvarar sig bra och har en enormt duktig målvakt, men jag tycker ändå att vi är överlägsna över 60 minuter. Vi är rejäla, har bra fart och visar upp fin teknik. Dessutom hade vi väl fyra eller fem ramträffar?

 

Vad gäller de faktorer som man kan påverka, så skärpte vi verkligen till oss. Självklart borde vi ha gjort fler mål på alla de chanser vi skapade, men deras målvakt var enorm. Just en sådan sak kan vi inte göra mycket åt.

 

Tyvärr är det svårt för våra killar att spela när bedömningsnivån far upp och ned hela tiden. Ett exempel är när Simon Dahl åker på 5+20 i slutperioden. Först sa domaren till oss att han skulle ta Forshaga-spelaren för filmning, men sedan ångrade han sig visst. Varför, vet vi inte. Hoppas bara det gick bra för killen som for i isen".

 

 

 

.


" Vimmerby är det bästa laget vi har mött"

Värmland Folkblad lyckades tydligen få Peter Nordström, tränare för Forshaga, att säga att kvällens match mellan VH och FIF lika gärna hade kunnat sluta 2-2. Allvar??? Nu slutade den 2-1 till Vimmerby. Och jag vet att skottstatistiken i en match inte säger någonting. Men 40-13 till Vimmerby var ändå i rejäl underkant. Jonas Westerlund i Forshagas mål var formidabel.

 

Så här sa förresten Peter Nordström till mig:

 

"Jag är glad att vi i kväll var tillbaka till samma attityd som vi hade i matchen mot Mariestad. Däremot är det en jävla skillnad mellan Vimmerby och Mariestad som lag. Fart, skills, spelsinne – det går inte att jämföra. Vimmerby kommer vara ett topplag hela säsongen och de lär inte få några dippar.

 

I dag var det bortamatch på liten rink och jag erkänner att vi hade stora problem med Vimmerbys tempo. Jonas Westerlund i målet var enormt bra och räddade oss. Vi måste bli bättre i spelet utan puck - och det blev det ju en hel del av i kväll. Spel utan puck alltså.

 

I den tredje perioden åkte tyvärr Robin Forsgren i isen och drog förmodligen på sig en hjärnskakning. Vimmerbykillen åkte på 5+20 men jag tror faktiskt inte att det fanns någon som helst avsikt från hans sida. Mina killar sa att han bara slängde upp handskar och klubba för att försöka skydda sig själv, sedan gick det enormt illa.

 

Om man ska ge sig på en gissning om vilka lag som tar sig till Allettan, så är Vimmerby definitivt ett av dem. Vimmerby är det bästa laget vi har mött. Sedan kommer självklart Vita Hästen ta sig dit också. Och förmodligen Mariestad. Om den sista platsen tror jag det blir stenhårt mellan Skövde och Västervik."

 

 

.


Skador och avstängning stör Forshaga

I säsongens allra första träningsmatch kallade Färjestadsfostrade anfallaren i Forshaga, Kimmy Skogland, domaren för ”sopa”. Nu, en och en halv månad senare, kom domen: en veckas avstängning för att ha förolämpat den randige. Det innebär att Forshaga får klara sig utan sin kanske bäste forward i kvällens match mot Vimmerby. Även poängfarlige backen, Andreas Karlsson, saknas på grund av utbildning med jobbet. Dessutom dras laget med ett par skador.

 

– Självklart märks det när ett par av våra toppspelare saknas, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Samtidigt har vi en stor trupp, säger Forshagas tränare, före detta landslagsspelaren, Peter Nordström, som på det hela taget är nöjd med nykomlingens säsongsstart.

 

– Ja, men tyvärr är vi alldeles för ojämna i våra insatser. I division ett krävs det 100 procent fokusering hela tiden. Visserligen känns det som att vi är ett par nivåer bättre i år än vad vi var i tvåan i fjol, men trots det håller vi inte riktigt sett till helheten.

 

– Det är i flera matcher som jag tycker att vi har haft greppet och borde ha vunnit men ändå tappat poäng. Visst var det skönt att ta den första trepoängaren i senaste omgången (seger mot Grästorp) men även då höll vi på att strula till det. Om vi ska vinna mot Vimmerby i kväll så måste vi göra jobbet hela tiden – vi får inte slappna av en endaste sekund, menar Nordström, som har hämtat in information om Vimmerby från lite olika håll.

– Dels känner jag ju igen killarna med koppling till Värmland – Henrik Tång, Adam Rundqvist och Alexander Holmberg. Det är riktigt bra spelare alla tre. Sedan har jag hört att de har ytterligare några riktigt bra forwardar och backar. Vimmerby är visst väldigt bra på två femmor men verkar ha en ganska tunnare trupp.

 

– Det ska bli en intressant match i kväll. Rinken i Vimmerby är ju två meter kortare och två meter smalare än normalt, vilket kan vara väldigt mycket för vissa lag. Därför handlar det om att utnyttja sina lägen, komma snabbt till positionerna och ta rätt beslut med pucken hela tiden – det ges inte samma tid att reda upp ett misstag, som det gör på stor is, avslutar Peter Nordström.

 

 

Nedsläpp kl 19.00 i Vimmerby ishall i kväll!

 

 

.


"Vill se oss uppträda som ett lag"

Nu hänger det i ett. I kväll dags för ny match hemma i Tigerkulan och för motståndet står nykomlingen Forshaga, som slog Grästorp (lagets första trepoängare) i den senaste omgången. Vimmerby å sin sida besegrade ju Kumla med 6-2, efter två knackiga inledande perioder.

 

Så här går VH-tränaren Tomas Sandlins tankar inför kvällen:

 

"Direkt efter senaste matchen var jag väldigt besviken på vår prestation. Men efter att ha sett matchen fyra gånger på video så har jag faktiskt ändrat mig lite. Vi är ganska bra i början och det tar faktiskt tolv minuter innan Kumla har sitt första skott på mål. Sedan får vi spela i numerärt underläge i stort sett resten av perioden.

 

I den andra perioden var det desto värre, speciellt mellan den femte och den femtonde minuten. Då glömmer vi bort allt vad vi har pratat om innan. Alla spelar egenhockey, spelarna följer inga ramar utan yrar bara omkring och slänger puck. Men när det väl börjar osa katt på allvar tycker jag ändå att vi lyfter oss och vinner ju till slut ganska stort.

 

Matcherna mot Kumla, och den dessförinnan mot Grästorp, är väldigt viktiga för oss att ha spelat. Tillsammans med det snack vi har haft sedan Kumla-matchen hoppas jag att alla har insett och förstått att vi inte är 22 individer, utan ETT lag. Tack vare videocoachning blir det så uppenbart och tydligt. Jag kan ta enskilda samtal med spelare och visa hur man gjorde i en situation mot Vita Hästen, men när samma situation uppstod mot Kumla så gjorde man helt annorlunda. Vi får inte slarva med detaljerna.

 

Gårdagens träning var jättebra med högt tempo och fullt driv. I kväll hoppas jag verkligen få se oss uppträda som ett lag. Vi är ett ungt gäng och saknar en del erfarenhet, så man får ha förståelse för att det kan ta lite längre tid innan allt sätter sig och innan alla har tagit åt sig. Jag hoppas dock att vi hittar tillbaka till vårt raka och vägvinnande spel. Det är nyckeln till att lirka upp det igelkottsförsvar som Grästorp, Kumla och förmodligen även Forshaga spelar. När vi kommer i våra ruscher så ska vi inte göra några frånlämningar eller ta oss ner bakom kassen, då hamnar vi exakt där de vill ha oss och de får spela det försvarsspel som de har tränat mycket på och också är bra på. I den offensiva ruschen måste pucken in på mål – det är då chanserna kommer och det är då vi får övertag."

 

 

I Vimmerby är Jim Nordh bortrest. Tomas Sandlin formerar laget så här:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Markus Modigs

 

Tredjefemma:

Tobias Ternelius – Jakob Isacsson

Simon Dahl – Robin Olsen Syversen – Robin Ekström

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Rasmus Davidsson – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

 

.


Snygga mål och för lite "nedbajsning"

Sugen på några läckra mål? Gå in på TigerTeve och se när proppen gick ur för Vimmerby i den trejde perioden i går. Titta några extra gånger på Adam Rundqvists konstmål som betydde 4-1. Björns assist till Jackes 1-0 går inte heller av för hackor.

 

Västerviks Tidningens Kenny Wiis lockade fram ett redan klassiskt och fullständigt obetalbart citat ur VIK-tränaren Mattias Karlin efter gårdagens förlust mot Skövde:
"Det är jättetungt, inga roliga mål vi får i baken. Totalt sett så känns det som att vi inte bajsar ner oss så som det krävs för att få in puckarna".

 

Premiär för divison 2 i går. I södra B fick megafavoriten, hårdsatsande HC Dalen, det förvånansvärt tufft mot Vänersborg. 5-4 efter förlängning var nog inte vad man hade räknat med/hoppats på. Dock får hemmalaget var nöjt med de två poängen, då Vänersborg dels hade ledningen med 3-0 tidigt i matchen samt med 4-3 i slutet. Två avslutande power play-mål räddade dock HC Dalen.

Boro/Vetlanda tog även de en over time-seger i och med 6-5 hemma mot Ulricehamn i en svängig match. Gästerna hade ledningen med 4-2 i början av den andra perioden. Boro vände på matchen och gjorde 5-4 med en minut kvar. Men bara sex sekunder innan matchens slut kvitterade Ulricehamn. backen Henrik Gustavsson blev sedan matchhjälte i förlängningen.

Motala Nässjö 1-4 och Tibro-Töreboda 5-2 i samma serie.

 

Även i södra C knackade motorerna lite för storfavoriten. Tyringe släppte en ledning hemma mot Trelleborg i den sista perioden men kunde sedan avgöra, 5-4, i over time.

Åseda förlorade med 3-6 hemma mot Gislaved, matchen Värnamo-Alvesta slutade 5-0 och Lund hemmabesegrade Jonstorp med 3-1.

 

.


Tre poäng och serieledning - vadå dåligt spel?

6-2 mot Kumla och tre stabila poäng, skulle man kunna tro? MEN - faktum är att Vimmerby var ganska illa ute under en period i slutet av den andra perioden, vid ställningen 2-1. Kumla skapade flera chanser, men Bratten briljerade i målet och hade även hjälp av ribban vid ett tillfälle.

 

Visst är det lätt att sucka sig torr i halsen över de två första perioderna. Och visst, jag håller med, de var verkligen inte bra. Samtidigt – it takes two to tango. Jag menar inte att Kumla var spelförstörande, inte alls. Däremot var de svåra att dyrka upp i sin effektiva defensiv – åtminstone så länge de orkade och innan Vimmerby höjde både skridsko- och pucktempo. Men glöm inte, vi snackar ändå tre säkra poäng, fortsatt obesegrade och serieledning. Då kan i alla fall jag ha överseende med att spelet inte stämmer.

 

Men det vi inte fick se under de två första perioderna, kom istället i den tredje. Framför allt några fasligt eleganta mål. Håll koll på TigerTeve på Vimmerby Hockeys hemsida och se höjdpunkterna från matchen när de läggs upp där. Och missa för allt i världen inte Adam Rundqvists 4-1-kasse. Brutalt snyggt!

 

Flera oväntade resultat i dag. Forshaga tar sin första trepoängare genom att slå Grästorp hemma med 6-4, Mjölby knycker en poäng borta mot Tranås (4-3 efter over time), Mariestad vinner med 4-3 efter over time mot Vita Hästen. Och så Västervik-Skövde…

 

Vad ska man säga om Västervik? Ny förlust i dag (2-4) och på de sex första matcherna har laget bara mäktat med en trepoängare. Man ligger för närvarande på näst sista plats i serien och är det lag som har gjort klart minst antal mål (bara drygt två mål i snitt per match). Nej, det är något som inte stämmer och det känns som det osar frustration om såväl fans som spelare och klubb.

 

Under en träning häromdagen var det dessutom fullskaligt slagsmål mellan två av lagets forwards, vilket resulterade i ett blodigt ansikte som fick plåstras om. Ja, jag vet att en del tränare försöker släta över sådana händelser genom att hävda att ”det är sån´t som sker i stundens hetta”, ”det ger energi”, ”uttryck för konkurrensen i truppen” och ”det visar vilket allvar vi menar”. Så brukar det låta när man ska försöka förklara varför ett par spelares frustration rinner över mitt framför ögonen på ungdomsspelare som skulle spela match direkt efter a-lagsträningen.

 

Dock vägrar jag erkänna att jag hade fel i mitt tips om Storebror. Dagens match mot Skövde ska ha varit ett klart fall framåt och det var först i slutminuterna som matchen rann Västervik ur händerna – en match som Västervik visst borde ha vunnit. Det finns så mycket kvalitet och talang i det här laget, som för närvarande inte kommer fram. Men alla som kan sin hockey vet också hur snabbt det kan vända. För VIK är det viktigt att ha lugn och ro i truppen, att jobba vidare långsiktigt, att de ledande spelarna visar vägen men framför allt att de yngre förmågorna VÅGAR haka på. Det sistnämnda har det visst varit lite si och så med än så länge...

 

Och hur viktig är helt plötsligt inte matchen i Västervik på fredag? Om vi blickar framåt, så är det väl rimligt att tro att Skövde, Vimmerby, Vita Hästen och Mariestad samtliga vinner sina matcher i kommande omgång. Det skulle i så fall innebära att förloraren mellan Västervik och Tranås kommer ligga näst sist i tabellen och redan ha nio poäng upp till en Allettan-plats.

 

Men om frustrationen är stor hos Västerviksfansen, så är det ändå bara en piss i Mississippi i jämförelse med hur det låter från Vita Hästen-håll. Bara tre fullpoängare på de sex inledande matcherna duger inte för de kräsna supportrarna till Sveriges bästa hockeylag.

 

För att inte tala om hur det knorras i Tranås...

 

938 personer i snitt på de tre hemmamatcherna i Vimmerby ishall. Bra jobbat publiken! Och då har vi vare sig haft någon enkronasmatch eller något derby mot Västervik än.

 

Dags att lägga sig och även bädda ner kvällens tre poäng mot Kumla i segersängen. Och i morgon när vi vaknar, ja då är det dagen innan hemmamatchen mot Forshaga!

 

 

.


Samtliga skadade tillbaka i VH:s lag i kväll

I gårdagskvällens blogginlägg kunde du läsa om ett Kumla som brottas med rejäla skadeproblem inför kvällens match i Vimmerby. Nu ska du få läsa om ett hemmalag som har helt andra problem – att välja och vraka bland alla friska spelare.

 

För till kvällens match är nämligen trion Robin Ekström, Sebastian Nilsson och Björn Jonasson tillbaka. Det innebär att laget för första gången sedan premiärmatchen mot Tranås mönstrar fyra kompletta kedjor.

 

Vimmerby inleder kvällens match mot Kumla så här:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Björn Jonasson – Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Markus Modigs

 

Tredjefemma:

Tobias Ternelius – Jakob Isacsson

Simon Dahl – Robin Olsen Syversen – Jim Nordh

 

Fjärdekedja:

Petrus Olivestam – Robin Ekström – Andreas Rundgren

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Jag pratade precis med tränare Tomas Sandlin:

 ”Björn Jonasson har kört för fullt på träningarna ända sedan i måndags och har inga känningar alls av sin muskelbristning. Sebastians handled har läkt och Ekis är frisk igen. Ikväll är det ”bara” Jesper Carlsson som inte kan vara med på grund av sjukdom.

 

Det har sett riktigt bra ut på träningarna i veckan, då vi nu äntligen har kunnat träna med fullt manskap. Tempot stiger, man får rätt pulsering, viloperioderna blir de rätta och konkurrensen ökar. Allt blir mycket enklare och det märks stor skillnad.

 

Man ser också på en sådan spelare som Jim Nordh (som efter sin time out gjorde matchdebut i söndags mot Grästorp) att han kommer allt mer – och det har gått fort. Kedjan med Syversen, Dahl och Jim ska bli oerhört intressant att följa. Jag har stora förhoppningar på den – kanske inte redan i kväll, men på sikt.

 

Om man ser till våra formationer, så är de samtliga av intressant karaktär och skiljer sig en hel del åt. Vi förfogar över en riktigt jämn och bra trupp och jag har inga som helst problem med att spela vår fjärdekedja mot motståndarnas förstaline. Ekis, Petrus och Rundgren var de som över lag var bäst på försäsongen.”

 

Nedsläpp klockan 19.00 i Vimmerby ishall i kväll!

 

Och du, glöm inte att ha koll på Kumlas kedja med Victor Ringberg och Max Lalander i. Speciellt om du är försvarsspelare i Vimmerby Hockey. Dessa båda toppar nämligen skytteligan för division 1 E. Ringberg med 10 p (3+7) och Lalander på 9 p (7+2).

 

 

.


Tungt skadedrabbat Kumla mot VH i morgon

Många, inte minst jag själv, såg Kumla som ett givet bottenlag innan säsongen drog igång. Visst, vi är bara fem omgångar in i serien och Kumla har hittills mött de fyra lag som ligger sist i serien samt Mjölby, men jag hade nog ändå inte trott att de skulle stå på åtta poäng och ligga femma i tabellen.

 

Men det har blandats och getts friskt. Segrar mot Västervik och Tranås samsas med förluster mot Mjölby och Grästorp. Så här har det sett ut (Kumlas siffror först): Västervik (h) 4-1, Mjölby (b) 5-7, Grästorp (h) 3-5, Forshaga (b) 5-4, Tranås (h) 4-3 e str.

 

I morgon är det dock ett rejält tilltufsat Kumla som gästar Vimmerby. Laget saknar inte mindre än fyra av sina bästa backar (Robert Bergh, David Lindgren, Erik Piscator och Henrik Warman). Lägg därtill att meriterade inlånade backen Carl Odelius (i Mariestad de tio senaste säsongerna) måste återvända till Töreboda. Det gör att Kumla kommer till Vimmerby med blott fyra ordinarie backar, lånet Victor Sandin från Örebros J20 samt den egna produkten Gabriel Wilhelmsson, född 1995.

 

Som om det inte var nog med det, så tvingas forwardsförvärvet från Mora, Färjestadsfostrade Viktor Lennartsson, redan nu kasta in handduken för den här säsongen. En svår axelskada gör att han måste lägga sig på operationsbordet och han tar nu istället sikte på nästa säsong.

 

Duktige målvakten Tim Harrysson är också osäker på spel. Tim fick kliva av förra matchen och ersattes då av 20-åringen Marcus Born (Kumla-produkt som spelade juniorhockey i USA i fjol). Tim Harrysson kommer dock testa i morgon och lär stå om han känner sig okej.

 

Pratade nyss med Kumlas ytterst sympatiske tränare, Fredrik Johnsson (som gör sin första säsong som ytterst ansvarig för ett seniorlag) och han var trots allt vid gott mod:

 

”Man kan väl lugnt säga att vår säsong hittills har varit både upp och ned. Vi började väldigt bra på försäsongen och vann fyra av fem matcher. Även första seriematchen (segern mot Västervik) var väl okej, men sedan började problemen i framför allt försvarsspelet. Matcherna mot Mjölby och Grästorp var verkligen inte bra och samtidigt åkte vi på skador på två av våra tongivande backar.

 

Efter de två matcherna bytte vi fokus och la mer arbete på försvarsspelet. Jag tycker att det gav resultat, men nu har vi åkt på ytterligare två tunga backskador. Med tanke på hur mycket vi har fått trixa med laget, ringa in spelare på lån och vaska om i formationerna, så tycker jag ändå att vi har gjort det bra. Om vi hade sluppit alla skador är jag säker på att vi hade haft 4-5 poäng ytterligare.

 

I och med att jag var borta från a-lagshockeyn i fjol (ansvarade för Mariestads J18) så har jag ingen vidare koll på Vimmerby. Jag vet att de har en stark centeruppsättning och spelar med högt pucktempo.

 

Men vi har absolut inte gett upp på förhand. Även om de är tungt med alla skador, så går vi alltid för vinst. Det står 0-0 från början och inställningen är en av våra styrkor. Sådana här matcher är oerhört utvecklande för våra killar och vi kommer kämpa till sista svettdroppen”.

 

Håll ett extra öga på Kumlas 19-åring Max Lalander i morgon. 9 pinnar (7+2) på fem matcher. Totalt under fjolårets 40 matcher gjorde han 17 poäng (9+8). 19-åringen har tagit ett jättekliv i utvecklingen.

 

Ja, jag vet att det hårdarbetande och division 1-fokuserade förbundet har massor med saker att ta hänsyn till. Men jag tycker ändå att det är oerhört trist att man har lyckats se till att Vimmerby och Västervik spelar sina hemmamatcher samtidigt under i stort sett hela säsongen. Jag vet att det är ganska många som gärna skulle vilja följa båda lagen lite närmare.

 

Vissa får kolla Kumla. Andra cruisar coast to coast. Johan Jönsson, förmodligen den spelare som toppar ”Göra-störst-avtryck-i-föreningen-kontra-tid-man-har-varit-i-Vimmerby-Hockey”-ligan har idag gett sig ut på en synnerligen skön och ganska osannolik resa. Tillsammans med stjärnbloggarkollegan på hockeysverige.se, Robert Pettersson, är det initialt flyg från Göteborg till San Fransisco som gäller. Sedan börjar det. Med bil ska de ta sig tvärs igenom hela USA, där slutdestinationen är New York, och hockeydokumetera allt som händer under de fyra-fem veckor som det kommer ta. Oj, vad man ser fram emot att följa detta. Du gör det via Hockeysveriges speciella ”En jävla resa”-sida, men håll också koll på Johan Jönssons twitter, @levererarn

 

 

.


RSS 2.0