En lång dags färd mot två poäng

Lång dags färd mot natt, men vad gör man inte för att få hockeyabsitensen stillad och för en skön söndagsutflykt med yngste sonen? Efter att ha tvärsat genom Västergötland och sick-sackat mellan bilolyckor på vägen hem, är det snart äntligen dags för bingen. Först bara några korta reflektioner efter over time-segern med 3-2 borta mot Grästorp:
 
Oerhört kul att just Jalle fick avgöra. Jag tycker att han är en av de spelare som har tagit störst kliv sedan förra säsongen. Mer vältränad, mer mogen och mycket smartare/rejälare i sitt spel. I dag var han tillsammans med Tobbarna Ternelius och Jonsson samt Adam Rundqvist bäst i laget. Och så Calle Brattenberger förstås - som vanligt... Han svarade för ett gäng svettiga räddningar när Grästorp fick lite tryck i den andra perioden.
 
Jacob "Lite fladder" Isaksson hör du förresten intervjuas av Radio Skaraborg här.
 
Två poäng borta mot Grästorp är klart godkänt. Laget förfogar över en riktigt vass förstalina och även en bra andrakedja och kommer fälla många lag i Åse Viste Arena. I egen zon är det dock ganska ofta kämpigt med positionsspelet. I dag hade man dock en målvakt, nyligen 18 år fyllda Robin Ivehag, som stundtals stod på huvudet. Ivehag är en storvuxen och modern målvakt, som faktiskt gjorde sin seniordebut i dag. Han fick sammanlagt 52 skott emot sig och tog 49 av dem.
 
Ja, för det var ändå så - två poäng i all ära, men det här matchen skulle ha varit tvärstängd redan efter tio minuters spel. Förutom Ivehags målvaktsspel, var Vimmerbyspelarna allt som oftast alldeles för lama i avsluten. Spelmässigt var det en enorm skillnad lagen emellan - framför allt i första och sista perioden. 52-24 i skott till Vimmerby är siffror som är smickrande för Grästorp och jag tror att personen som skötte den officiella räkningen måste ha inkluderat alla Grästorps försök till skott mot mål, icingpuckar och även de som gick utanför.
 
Carl-Johan Svensson är precis lika bra som han var innan utflykten till Oskarshamn och Vita Hästen. Han bär verkligen hela Grästorps lag på sina axlar.
 
Samtidigt är det inte enkelt att ställa om efter de fyra inledande matcherna och anpassa sig till ett helt annat sorts motstånd. På många sätt kan kvällens match ha varit den svåraste hittills - inte minst mentalt. Starkt då att vinna, även när inte speler stämmer till fullo.
 
Men jag vet inte vad det är med Vimmerby och de där andraperioderna. I dag hände det igen. Laget gick ner sig totalt. Började anpassa spel och tempo till motståndarna, hamnade i långa byten och fick ofta ett så långt lag att spelet, om det hade handlat om fotboll, hade benämnts som långbollsspel över mittfältarna. Klassiska "det är längre till avbytarbåset i mittperioden" håller inte...
 
Och Jakob Wulkan är sjukt effektiv. I dag hängde han ytterligare ett mål och har nu gjort sex av Grästorps 14 mål den här säsongen (totalt under hela förra säsongens 40 matcher gjorde han åtta mål). I övrigt i dag var han nästan helt osynlig.
 
Här hittar du förresten Nya Lidköpings Tidnings artikel om matchen.
 
Men, men... Fem omgångar spelade och fortfarande idel segrar. Den här veckan väntar två hemmamatcher och förhoppningsvis kan vi även på fredag kväll benämna oss som fortsatt obsegrade.
 
God natt!
 
 
.

Följ liverapporter på twitter

Bilen är tankad och solglasögonen hänger på näsan. Mot Grästorp! Om bara mobiltäckningen i Åse & Viste Arena tillåter, så kommer jag försöka livetwittra från eftermiddagens match. Du följer det på @RundbergMicael
Nedsläpp kl 16.00!
 
 
.

Tre forwards saknas i eftermiddag

Björn Jonasson är fortsatt skadad. Sebastian Nilsson stukade en handled i veckan. Robin Ekström är sjuk. Den trion saknas när Vimmerby i eftermiddag möter Grästorp på bortais. Däremot gör Jim Nordh comeback och går direkt in i förstalinan. Vimmerby startar så här:
 

Förstafemman:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Jim Nordh

 

Andrafemman:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Andreas Rundgren

 

Tredjefemman:

Tobias Ternelius – Jacob Isaksson

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Simon Dahl

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forwards:

Rasmus Davidsson, Jesper Carlsson

 

Andremålakt:

Robin Andersson

 

 

.


Oroväckande mycket talar för ny VH-seger

Då var det dags igen. Efter de fyra inledande segrarna mot Tranås, Västervik, Vita Hästen och Skövde väntar i eftermiddag en på papperet lite lättare match. Förrädiskt värre och stor varningsflagga hissad, med andra ord.

 

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin pratar mycket om att spelarna aldrig får glömma VARFÖR man har lyckats vinna de fyra första matcherna. Inställning och ödmjukhet! Med rätt attityd till uppgiften är VH oerhört starkt. Om man å andra sidan tullar på den där 100 procentiga fokuseringen, ja då kan det lika gärna bli förlust mot vilket lag som helst i serien. Jämfört med i fjol känns de troliga bottenlagen aningen starkare och man behöver inte sjunka många procent innan det kan straffa sig brutalt.

 

Själv har jag tippat Grästorp som lite av en outsider den här säsongen. Och förutom genomklappningen senast (0-5 hemma mot Mjölby), tycker jag nog att de har visat tillräckligt för att jag kan fortsätta se dem som det. Laget har slagit Kumla borta och hållit hyfsat jämna steg med både Skövde och Mariestad i de övriga två matcherna. Visst ser backsidan ganska tunn ut och målvakt Marcus Evertssons 88 % i räddningsprocent (jämför med vår egen Calle Brattenbergs dryga 95 %) skrämmer väl inte slag på någon, men offensivt ser GIK desto mer intressant ut. Före säsongen talades det mycket om hemvändande Carl-Johan Svensson och Jonas Lönn (och visst har de producerat och visat klass) men det är 20-årige Jakob Wulcan som har klivit fram mest och gjort fem av Grästorps tolv mål. Inte svårt när man får spela bredvid Carl-Johan Svensson och Roman Bilek i förstakedjan, tänker du? Fast det är inte riktigt sant, då Wulcan har vandrat runt en hel del i formationerna i matcherna.

 

Vimmerbys förhållande till Grästorp är aningen speciellt. Våren 2010 var det de som slog ut oss i kvalet till division 1. Som straff för det snöt vi deras tränare, Anders Spaak, som under sina tre år i Vimmerby tog laget från division 2 till Allettan. Dessutom har Vimmerby varit obevekliga på isen i matcherna mot Grästorp – idel segrar och med snittresultatet 7-2. Eller vad sägs om tabellraden mot Grästorp under de två säsonger som vi nu har mötts i division 1?

Vimmerby     6        6   0   0        43-12        18 p

 

Senast vi mötte Grästorp borta blev det seger med hela 10-1 (1-0, 3-0, 6-1). Målen kom då i klungor – tre stycken inom loppet av tre minuter i den andra perioden och fyra stycken inom loppet av fyra minuter i den tredje perioden.

 

Allting talar verkligen för att VHs segerrad ikväll förlängs till fem matcher. Och det är just det som oroar mig.

 

Det spelas ytterligare ett par hyperintressanta matcher i Västergötland i eftermiddag, då Mariestad tar emot Västervik och Skövde gästas av Vita Hästen. Ska också bli spännande att se om Tranås har tänkt hoppa igång snart? Lurig bortamatch mot Kumla i dag (nedsläpp först kl 18.30). Den sista matchen i omgången spelas mellan Mjölby och Forshaga.

 

Sitter i valet och kvalet om man ska packa bilen och dra till Grästorp. Om så blir fallet kommer det liveuppdateringar på twitter, @RundbergMicael

 

 

.


Premiärseger för Vimmerbys J20

Vimmerby Hockeys J20 fick bästa tänkbara start på division 1-säsongen. I eftermiddags besegrades nämligen Tranås AIF med 6-3 i hemmahallen. Målskyttar för VH var Jesper Carlsson 2, Robin Ståhl 2, Alexander Fransson och Rasmus Davidsson.
 
.

Missa inte J20-premiören i dag!

Missa inte J20-lagets hemmapremiär i division 1 mot Tranås i eftermiddag klockan 14.00.
 
Dessutom söker Vimmerby Hockey någon som vill och kan skriva matchreferat och liknande till just J20 till hemsidan. Förra säsongen gjorde Ossian ett strålande jobb, men han har flyttat på grund av studier på annan ort. Är du intresserad, så skriv ett par rader i kommentarsfältet här nedan.
 
.
 
 

Två nöjda tränare efter 2-1 i Vimmerby

Återigen drog Vimmerby Hockey det längsta strået i en toppmatch i E-serien. I kväll hemma mot Skövde, som besegrades med 2-1 efter straffar.
 
Därmed har VH tagit fyra segrar och 10 poäng på de fyra första matcherna - alla poängen mot de tippade topplagen Tranås, Västervik, Vita Hästen och Skövde. Om nån hade gett mig det budet innan serien så hade jag tagit det omedelbart - innan vederbörande hade ändrat sig. Det är faktiskt en tröst när man känner att dagens "tappade" poäng kändes lite onödig...
 
Faktum är att det ändå var två ganska nöjda tränare som summerade kvällens match. Fredrik Ljunggren i Skövde tyckte så här:
"Man kan inte vara missnöjd med att åka hem med en poäng från Vimmerby. Vi blev utspelade i den första perioden, ryckte upp oss i den andra och var bättre i den tredje. Men sett över hela matchen så var nog poängfördelningen rättvis. Sedan vill man ju alltid ha mer...
 
Vimmerby är det klart bästa lag vi har mött den här säsongen. De har en bra målvakt, ett stabilt försvar, är ruskigt snabba i sitt anfallsspel och kan nagla fast motståndarna i anfallszon, även om jag tycker att vi tryckte ut dem i hörnorna och gav dem dåliga vinklar. I den första perioden hade vi stora problem då de kom med fart genom mittzonen, sedan tätade vi till där och gjorde precis så som vi hade sagt innan.
 
Insatsen i den här matchen var helt klart ett stort steg framåt jämfört med overtime-förlusten senast mot Tranås. Nu har vi Vita Hästen och Västervik i kommande matcher. Det ska bli riktigt intressant..."
 
Även Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, var nöjd med sitt lags insats:
"Även om vi kanske borde ha tagit tre poäng, så känns det ändå som en vunnen poäng - inte en förlorad. En seger är en seger.
 
Jag tycker att det här var målvakternas match. Jirhage i deras kasse var ruskigt bra. Brattenberger gjorde också mer än vad man kan begära av honom.

Vi får inte sväva iväg efter den här inledningen. Vi pratar mycket om VARFÖR vi lyckas vinna matcherna - det är det viktiga. Vi får inget gratis. Det var väl kvällens match ett bevis på?"
 
 
.
 
 

Jim Nordh tillbaka i laguppställningen

Skövde IK hemma i kväll alltså. Ett SIK som under det senaste dryga året har genomgått ett ekonomiskt stålbad, som ändå inte har varit helt av ondo. I dag består truppen till hälften av egna produkter. Det har kompletterats med duktiga spelare från närområdet samt ett antal värvade spetsspelare. Det jobb som har lagts ner har skapat en förening i harmoni och framför allt en sammanhållning i såväl laget som i klubben, vilket många vittnar om saknades tidigare.

 

Ingen Björn Jonasson i laget i dag heller. Han och tränare Tomas Sandlin tog beslutet i morse.
”Han hade väl kunnat spela, men det finns ingen anledning att chansa i det här läget. Han har vilat en vecka och kan lika gärna vila några dagar till. Vi vill ha tillbaka en HELT frisk Björn”, menar Sandlin.

”Jag får stå och skrika och terrorisera från båskanten istället”, var Jonassons kommentar.

 

Att hålla koll på i Skövdes lag: Hypervasse nummer 28 Henrik Thegel och seriens kanske offensivt bäste back, nummer 25 Robin Johansson (i Tranås i fjol). Helt klart två personliga favoriter…


Glädjande att VH-forwarden Jim Nordh i kväll är tillbaka efter sin time out. Han kommer att finnas med i laguppställningen men det är däremot ytterst tveksamt om det blir något spel.
”Jag vill nog att han tränar lite till innan han spelar match – mest beroende på skaderisken. Däremot vill jag ha med honom i laget, så att han får känna matchkänslan och får upp pulsen”, säger Tomas Sandlin.

 

Sjukt många intressanta matcher i kväll. Utöver VH-Skövde, så möts ju också Västervik-Vita Hästen och Tranås-Mariestad. I F-serien är förstås mötet mellan fullpoängaren Olofström samt topptippade Mörrum (som bara har mäktat med att skrapa ihop en pinne hittills) superhett. Mörrum lär inte ha råd att tappa så mycket mer till lagen ovanför strecket. Seger för Olofström i Blekingederbyt ikväll, samtidigt som Tingsryd slår Halmstad hemma, så kommer Mörrum redan ha tio poäng upp till en Allettanplats. Vilken mardrömsstart för den stenhårt satsande klubben.

 

VH-tränaren Tomas Sandlin tror på en lite annorlunda matchbild än hur det såg ut mot Vita Hästen senast. Därför gör han en rockad mellan Petrus Olivestam och Robin Ekström, som helt enkelt byter formationer med varandra. Fortsatt kommer han köra på tre femmor samt två extra spelare, som används på olika positioner beroende på matchbild.

 

Till er som har följt Svanberg-gate i Vita Hästen: Den är över nu. Äntligen är Svanbergs fysiska status i paritet med den ersättning som har får av Vita Hästen. För från och med i dag får Ola Svanberg spela med laget igen efter sin "avstägning". Jösses...

 

Så här mönstrar Vimmerby sitt lag i kvällens match mot Skövde:

 

Förstafemman:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Robin Ekström

 

Andrafemman:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Sebastian Nilsson

 

Tredjefemman:

Tobias Ternelius – Jacob Isaksson

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Simon Dahl

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Andreas Rundgren

 

Avbytare:

Jim Nordh, Rasmus Davidsson, Jesper Carlsson

 

Andremålakt:

Robin Andersson

 

Nedsläpp 19.00!

 

 

.


Skövdes tränare inför kvällens match

För bara en liten stund sedan satte sig 20 spelare samt ett gäng ledare på en buss i Skövde med destination Vimmerby. En av dem var Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren, vars tankar om lagets säsong hittills och om kvällens toppmatch mot Vimmerby Hockey går så här:

 

”Det har väl varit lite upp och lite ner för oss – både på det stora hela och under matcherna. Poängmässigt så är väl sju av nio möjliga poäng (6-5 mot Grästorp, 3-1 mot Forshaga och 5-6 mot Tranås, efter förlängning) helt okej, men spelmässigt måste vi upp ett hack för att kunna prestera på sikt. Det håller inte att vara tvungen att göra sex mål i varje match för att vinna.

 

Poängtappet mot Tranås, där vi hade ledningen med 4-1 efter den första perioden, kändes onödigt. När de gjorde 4-2 och 4-3 i den andra perioden så blev det väldigt ängsligt i vårt lag. Killarna blev alldeles för ivriga och började hitta på egna grejor istället för att spela som ett kollektiv.
Man ska dock komma ihåg att det bara är periodvis i matcherna som vi har dippat. När vi presterar det vi ska, så fungerar det bra och då är vi svårslagna. Det är dit vi måste hitta tillbaka och bli stabila på den nivån. Vi måsta tajta ihop försvarsspelet, utan att bli tråkiga och destruktiva.

 

Det är tre mycket viktiga och tuffa matcher som vi har framför oss nu (Vimmerby, Vita Hästen och Västervik). Om vi ser till kvällens motståndare så har ju Vimmerby inlett serien väldigt starkt, det går inte att komma från. Vimmerby är alltid svårslaget, speciellt i sin hemmahall med mycket folk och energi vid sidan av isen. Vad jag vet så har de väl fått behålla större delen av fjolårets trupp samt kryddat med några spetsförvärv. Dessutom har de ju en ny tränare och jag vet inte hur det påverkar deras spel. Men jag misstänker att vi även denna säsong kommer att mötas av hög fart och ett rakt anfallsspel.

 

Vi mönstrar samma lag som mot Tranås i söndags, vilket innebär att vi kommer med tre backpar och fyra kedjor. Tyvärr är Johan Erkgärds och Erik Rosén, som båda tillhör spetsen i vårt lag, fortsatt skadade. Självklart är det tunga tapp i och med att de kanske är våra två mest etablerade spelare. Samtidigt går det inte skylla på det. Skador och sjukdomar följer med den här sporten, det vet alla.”

 

 

.


Och vem sa att brott inte lönar sig?

Tre omgångar spelade och statistik efter bara tre omgångar är i stort sett värdelös. Men jag kan ändå inte undgå att ge er detta (gäller E-serien):

 

Effektivitet att göra mål (procentandel av skotten som resulterar i mål):
1. Vimmerby, 15, 00 %

2. Skövde, 14,74 %

3. Grästorp, 13,48 %

 

Målvaktsstatistik (andel procent räddade skott):
1. Vimmerby, 94,62 %

2. Mariestad, 92,21 %
3. Vita Hästen, 89,41 %

 

Effektivitet i power play (andel pp som resulterar i mål):
1. Vimmerby, 46,15 %
2. Vita Hästen, 31,25 %
3. Grästorp, 29,41 %

 

Penalty killing (andel numerära underlägen som inte resulterar i mål bakåt):
1. Vimmerby, 94,44 %

2. Mariestad, 91,67 %
3. Västervik, 84,62 %

 

Fair play (snitt avseende antal utvisningsminuter per match)
1. Kumla, 11,33 min
2. Mariestad, 12.00 min

3. Skövde, 14.00 min

.

10 (tvärsist). Vimmerby, 34,67 min

 

Tabell:

1. Vimmerby
2. Mariestad
3. Vita Hästen

 

Och så finns det de som säger att brott inte lönar sig…?

 

Återkommer under onsdagen med en del förhands inför toppmatchen mellan Vimmerby-Skövde. Nedsläpp kl 19.00 i Vimmerby ishall.

 

.


Positiva forwardsbesked för VH

När tränaren ”säger upp kontraktet” med omedelbar verkan. Och sportchefens kommentar sedan är att ”det är av privata skäl, vi är jätteledsna men jag kan inte säga mer, utan du får fråga tränaren”. Hmm… Ja, inte sällan ligger det då en eller flera STOOOOOOORA hundar begravda. Speciellt när ingen av huvudrollsinnehavarna heller behagar svara i telefonen. Nu säger jag inte alls att så är fallet gällande Daniel Rydmark och Mjölby HC. Men hur som helst skiljdes deras vägar i dag.

 

Karlskrona HK och ordet ”flow” - ja, det känns om en perfect match. I dag vann sagans Askunge med 5-1 över Malmö. Fem matcher, fem segrar och 24-3 i målskillnad. Känns som en ganska schysst säsongsöppning för laget som var ett felskär från att inte gå upp i Allsvenskan för två säsonger sedan och som tack vare hundrafemtio procents flyt i sista omgången i fjol klarade sig kvar i Allsvenskan. Sanslöst imponerande i år däremot…

 

VH-tränaren Tomas Sandlin berättar i kväll om två glädjande forwards-nyheter från Vimmerby Hockeys träning:

  • ”Jim Nordh (time out den senaste månaden) är med och kör igen. Visst var det väl lite ringrostigt, men han kommer inte behöva mer än fem-sju dagar för att vara igång på allvar igen. Jim kommer bli en enorm tillgång till laget.”
  • "Björn Jonasson (åkte på en muskelbristning för en dryg vecka sedan) skulle bara vara med och åka lite. Det slutade med att han istället var med på de flesta övningarna. Prognoserna gällande Björns skada är betydligt bättre än vad vi först trodde. Nu vet vi också att skadan inte kan bli värre av att han tränar. Det är inte alls omöjligt att Björn är med i hemmamatchen mot Skövde på onsdag, men vi får avvakta och se.”

 

Själv säger Björn Jonasson så här i kväll:

”Jag var med och körde de enkla övningarna i kväll – helt utan problem. Läkarna är kanske lite tveksamma till spel på onsdag men jag satsar på det. Siktet är inställt på lir. Jag och coachen lär ta ett beslut i morgon”

 

Västerviks amerikanske klassmålvakt, Reid Elingson, som fick utgå i gårdagens match mot Kumla med ett smärtande knä, verkar tyvärr vara värre skadad än vad man först befarade. Elingson befaras nu vara borta mellan 2 och 4 veckor.

 

Får i övrigt många frågor kring Västervik. Ersättare för Carl Holmberg på backsidan, ersättare för Jordan på forwardssidan, assisterande tränare bredvid Karlin? Kan bara bekräfta det som många anar – jag har inte svaren!

 

 

.


Forshaga skrällde - VH i fortsatt serieledning

Så kom den då äntligen, Västerviks första seger den här division 1-säsongen. Laget låg pyrt till efter den första perioden i dagens bortamatch mot Mjölby. MHC var bättre under de första 20 minuterna och hade också ledningen med 1-0. Men sedan var det Västervik för hela slanten. Efter brända chanser i parti och minut gjorde Patrik Karlqvist det förlösande 1-1-målet i slutet av den andra perioden. Genom tre mål i sista perioden (Jocke Hedblad, Karlqvist igen samt Björn Hjärpe) bärgade man till slut tre tämligen bekväma poäng. Viktigt att det var just dessa killar som fick göra mål också. Har skutan vänt nu?

 

Med blott 15 sekunder kvar av matchen mellan Mariestad och Forshaga räddade backen Mikael Alba hemmalaget från ett formidabelt fiasko, då han slog in 2-2. Förlängningen blev mållös och straffar fick avgöra. Här missades nio straffar i rad innan Forshagas Jimmy Hellström avgjorde. Grattis Forshaga till era två första poäng!

 

I Skövde var det svängigt värre. Skövde vände 0-1 till 4-1 i första perioden. I den andra perioden gjorde Tranås fyra mål på tio minuter och hade ledningen med 5-4 när den sista perioden inleddes. Henrik Thegel gjorde sitt andra mål för kvällen och kvitterade till 5-5 i inledningen av slutperioden. Men Tranås Adam Johansson avgjorde sedan i over time.

 

I E-seriens fjärde match för kvällens vann Grästorp borta mot Kumla med 5-3 efter bland annat två poäng vardera av Jacob Wulcan (2+0), Carl-Johan Svensson (1+1), Johan Andersson (1+1) och Roman Bilek (0+2).

 

Ovanstånde innebar alltså att inget av lagen på plats 3-6 lyckades bärga mer än en poäng mot lagen på plats 7-10 och serien trycks nu ihop. Dessutom innebar resultaten att Vimmerby är i fortsatt serieledning. Efter tre omgångar har man desssutom gjort flest mål och släppt in minst antal mål - och har mött Tranås, Västervik och Vita Hästen. Stark öppning!

 

Kan inte riktigt släppa gårdagens match mot Vita Hästen. När man tittar på tv-bilderna från Vimmerbys 3-0-mål, som dömdes bort för spark, ser man tyvärr att detta var ytterligare ett av flera märkliga domslut. Visst tar pucken på Alexander Holmbergs skridsko och in, men Holmberg har hela tiden båda skridskorna i isen och det finns inte tillstymmelse till sparkrörelse över huvudtaget.

 

Ännu märkligare var det när Jakob Karlsson i den tredje perioden tilldömdes 2 minuter delaying the game för att ha åkt och bytt klubba i ett spelavbrott. Detta sedan domare Mccarty åkt till båset och synat klubban och inte sett något fel på den, varpå han drog slutsatsen att Jakob maskadeför att ett tröttkört VH skulle få lite extra vila. Grejen var dock den att det var tejpen som hade släppt SAMT att Jakob hade fått godkännande av en av linjedomarna att åka och byta sticka.

 

Snackade med de båda tränarna efter matchen i går och sammanfattningarna de gjorde gled nästan direkt in på domarinsatsen. Hästen-tränaren Pelle Hånberg sade så här:

”Det här var inte på något sätt en ful match, ändå åker Vimmerby på alla dessa utvisningar, som de inte ska ha. Domarna håller på och dömer på en nivå som ingen vill ha. Matchen blev oerhört sönderryck. Vi vill ju lira hockey.”

 

Vimmerbys tränare, Tomas Sandlin:
"I kväll fick vi se en ganska osannolik match. Som den utvecklades hade vi verkligen tur som fick med oss poäng. Jag brukar inte gnälla på domaren. Men det här var något utöver det vanliga. Det finns många situationer att peka på. Jag pratade med några Hästenspelare efter matchen och till och med dem tyckte synd om oss och att det var pinsamt. Samtidigt kommer den här segern stärka oss. Alla killar krigar så mycket de bara kan och samtidigt vet alla att vi kan mycket bättre än så här. Det växer vi av.”

 

Nu lovar jag att inte gnälla på stackars McCarthy något mer. Domare måste också tillåtas ha dåliga dagar - även om man har svårt att acceptera det just då.

 

Nu laddar vi i stället batterierna för onsdagen, då Vimmerby Hockey tar sig an nästa topplag. Skövde hemma blir ytterligare något att bita i. Synd att Västervik-Vita Hästen spelas samtidigt. Den matchen hade man också varit sugen på att se.

 

.


Straffseger för VH efter heroisk krigarinsats

Vimmerby Hockey svarade för en heroisk insats i den tredje perioden. Trots 54 utvisningsminuter mot sig under de sista 20 minuterna (noll för Vita Hästen), spel 3 mot 5 och 4 mot 5 i evigheter och 1-16 i skott, lyckades Vimmerby rida ut stormen.
 
Vimmerby tog ledningen med 3-2 efter 36 sekunder, då Robin Olsen Syversen blev mycket vackert framspelad av Alexander Holmberg.
Kvitteringen till 3-3 kom två minuter senare, sedan bjässens Niklas Lihagen bröt mellan två VH-backar i power play och kunde se sin puck glida under Calle Brattenberger i målet.
 
Att 3-3 sdan stod sig tiden ut är en gåta. För under matchens sista tio minuter var Vimmerby bara fullt manskap i två av dessa, men Vita Hästen var otroligt ineffektivt i sina avslut samtidigt som Calle Brattenberger i målet storspelade.
 
Man ska väl i ärlighetens namn säga att Vimmerby inte direkt hade flyt med domsluten. Till sist var det närmast parodiskt. Men men, alla kan ha en dålig dag.
 
I over time hände inte mycket, utan energin verkade ha tagit slut i båda lagen.
 
När det sedan blev dags för straffar gjorde Markus Modigs och Alexander Holmberg två riktigt snygga mål, medan Calle Brattenberger höll tätt bakåt då Gustaf Gardell och Jeseper Samuelsson försökte överlista honom.
 
4-3 till Vimmebry och vi är alltjämt före Vita Hästen i tabellen.
 
 
.

Utjämnat efter andra perioden

Vita Hästen har gjort två mål i den andra perioden och ställningen mellan hemmalaget och Vimmerby är nu 2-2. Bättre period av Vita Hästen, men fortfarande är spelkvaliteten inte riktigt vad vi hade hoppats på.
 
William Walléns 1-2-mål efter drygt sex minuter kom ur absolut ingenting. Efter en rensning i Vita Hästens studsade pucken fram till Wallén, som helt pltsligt kom 2 mot 1 tillsammans med Peter Nylander. Wallén vandrade rakt mot mål och hängde in pucken.
 
Även 2-2-målet var snöpligt. För tredje gången i perioden hamnade VH helt fel i bytet och några av spelarna var inne oerhört länge. Efetr lite flipperpuckar fram och tillbaka i VH-zonen kastades ett skott iväg, som tog i stolpen. Pucken gick sedan rakt ut till Matushkin, som bara hade att lägga in den i öppet mål.
 
Fortfarande en vidöppen match, men Hästen har sett farligare ut i den här perioden. Helt klart två lag som för dagen presterar betydligt bättre framåt än bakåt, då det etableras mycket tryck i de respektive anfallszonerna.
 
Vimmerby saknar absolut inte chanser, men framför allt handlar det om att man måste bli rejälare i sitt försvarsspel och framför allt i uppspelsfasen. Sett över två perioder känns resultatet ganska rättvist, även om jag tror att Vimmerbyspelarna grämer sig ganska rejält över hur de två Hästen-målen kom till.
 
Skotten i andra perioden slutade 15-8 till Vita Hästen.
 
 Vimmerby kommer inleda den tredje perioden i spel 5 mot 4 i en minut och 15 sekunder.
.

Vimmerby leder med 2-0 efter första perioden

Vimmerby Hockey leder med 2-0 efter den första perioden i bortamatchen mot Vita Hästen. Underhållningsvärdet har väl varit sisådär men VH:s ledning är helt odiskutabel.
 
De första tio minuterna av matchen var mycket trevande. Lågt tempo och många felpassningar. Med bara sekunder kvar av matchens första numerära överläge kunde Emil Wahlberg skicka in pucken, sedan Jakob Karlsson och Adam Rundqvist stressat fram ett misstag bakom mål.
 
Efter målet tog VH över matchen och 2-0 kom fullt rättvist efter 13:59. Tobbe Jonsson sköt från blå, Sebastian Nilsson stod framför mål och styrde, Daniel Sperrle räddade men Sebbe kunde raka in returen i öppet mål.
 
Vimmerby hade sedan även 3-0 inne genom Alexander Holmberg. Domaren gjorde tecken för mål, men efter överläggning med en av linjedomarna dömdes det bort för spark.
 
Vita Hästen har skapat två farligheter - dels då Peter Nylander kom fri efter 16 minuter och dels i och med en styrning med 15 sekunder kvar av perioden, men Calle Brattenberger agerar lika säkert som vanligt i målet.
 
Spelmässigt har det inte varit mycket att skriva hem om. Båda lagen slarvar betänkligt i uppspelen och det har getts bort många puckar i egen zon. Vimmerby är dock sylvasst framåt och vänder snabbt. Vid tre tillfällen har man kommit 3 mot 2 och vid två tillfällen 2 mot 1.
 
13-8 i skott till Vimmerby.
 
Snart dags för period nummer två.
 
Följ livetwitter från matchen på @RundbergMicael
 
 
.

Följ livetwitter från matchen

Alldeles strax dags för nedsläpp i Himmelstalundshallen. Om du inte har möjlighet att se matchen mellan Vita Hästen och Vimmerby så kan du logga in på twitter och läsa om vad som händer. Jag ska försöka livetwittra så gott det går under matchens gång. Adressen är @RundbergMicael
 
Här på bloggen kommer det korta sammanfattningar i pauserna.
 
 
.

Sandlin inför matchen: "Alla lag går att slå"

Det pratades om ett antal förkylda spelare, som eventuellt inte skulle kunna vara med i eftermiddagens match mot Vita Hästen. Men tränare Tomas Sandlin kommer nu med lugnande besked.

- Det är några killar som har varit lite snuviga i veckan och även vilat från träningen, men det är ingen som har haft feber. Alla spelare är pigga och fullt friska idag, så det är "bara" Björn Jonasson (muskelbristning i låret) som saknas, säger han.

 

Jag pratade precis med Tomas Sandlin och det var en förväntansfull Vimmerby-tränare, som sa följande från bussätet:

 

”Det ska bli riktigt spännande. Vi har hittills gjort två klart godkända matcher mot två av våra huvudkonkurrenter i kampen om en Allettan-plats. Det gör att vi nu kan åka till mötet med superfavoriten med sex poäng i bagaget, vilket självklart känns jättebra.

 

Vi ska ha klart för oss att det är ett jäkligt bra hockeylag som vi ska möta i eftermiddag, men alla lag går att slå. Det finns väldigt många individuellt skickliga hockeyspelare i Vita Hästen och de är sylvassa i power play. Normalt sett pratar jag aldrig om motståndarna, men till den här matchen har vi tittat lite extra på hur vi ska lösa några olika situationer i box play.

 

Att de saknar Svanberg och Erkgärds i dag gör ingen skillnad. Hockey är en sport där skador, sjukdomar och andra saker gör sig påminda titt som tätt. Man spelar alltid med det bästa laget. När man saknar namnkunniga spelare är det inte heller sällan som andra spelare höjer sig istället.

 

I veckan har fyra killar i vårt lag varit förkylda. Det är förkylningstider, så det är inget konstigt med det. Sedan får man göra en individuell bedömning om det är bäst att träna eller bäst att ligga hemma i sängen och vila. Ingen av dem har haft feber och alla är nu helt friska och kommer spela.

 

Det är ”bara” Björn Jonasson som saknas i dag (muskelbristning). På hans plats i förstakedjan sätter vi in Petrus Olivestam. Med tanke på den troliga matchbilden så vill jag få in den arbetskapacitet som det kärnkraftverket har.

 

Vi har en härlig konkurrens i truppen och i och med att Jim Nordh är på väg tillbaka, så kommer det spetsas till ännu mer. Men det är angenäma problem som jag gärna tar. Det är fantastiskt kul med Jim Nordh, men både jag och Krister Ström (assisterande tränare) har haft känslan att det var stor chans att han skulle göra come back om vi inte stressade honom. Ibland behöver man en månad för att fundera och reflektera och det var det som Jim behövde just nu. Med Jim får vi inte bara in en enormt duktig forward utan också viktig rutin från spel högre upp i seriesystemet.”

 

 

Vimmerbys lag mot Vita Hästen ser ut enligt följande:

 

Förstafemman:

Oskar Carlsson – Henrik Tång

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Petrus Olivestam

 

Andrafemman:

Tobias Jonsson – Emil Wahlberg

Markus Modigs – Adam Rundqvist – Sebastian Nilsson

 

Tredjefemman:

Tobias Ternelius – Jacob Isaksson

Robin Ekström – Robin Olsen Syversen – Simon Dahl

 

Sjundeback:

Pelle Ström

 

Fjärdekedja:

Andreas Rundgren, Rasmus Davidsson, Jesper Carlsson

 

Andremålakt:

Robin Andersson

 

 

.


En påse blandad lördagsgodis...

Är allergisk mot ordet gameday. Därför skriver jag det inte här. Men annars är det ju just vad det är. Nedsläpp klockan 15.00 i Himmelstalundshallen i Norrköping mellan Vita Hästen och Vimmerby. Inte för sent än att sätta sig i bilen och dra de 14 milen norröver.

 

I förrgår lämnade som bekant backen Carl Holmberg Västerviks IK med omedelbar verkan. På kvällen sa han till mig att en återgång till Grästorp var utesluten eftersom han vill framåt i karriären. I går blev han klar för ... division 2-gänget Vänersborg (Holmbergs moderklubb).

 

Det som har överraskat mest med Vimmerby under de två första matcherna är lagets ytterst solida defensiv. Bra styrspel, samlat och organiserat i egen zon. Men – för ärligt talat så imponerade vare sig Tranås eller Västerviks anfallsspel – i eftermidag kommer den första rejäla prövningen för VH-försvaret. Eller är det verkligen så att Vimmerby gjorde Tranås och Västervik dåliga? Svar ges om några timmar.

 

Västervik IK:s hemsida har som sagt fått sig ett rejält lyft. Här kan du läsa Robin Jilleheds tankar efter Västerviks match mot Vimmerby samt inför fortsättningen. Rubriken på krönikan är ”Vad hände?”.

 

4 av 5 mål i matchen mot Tranås i numerärt överläge. 6 av 6 mål i matchen mot Västervik i spel med fullt manskap. Skönt att Vimmerby verkar behärska båda varianterna.

 

I går kom tredje raka förlusten (3-4 hemma mot Tingsryd efter over time) för seriefavoriterna i F-serien, Mörrum. Och förlusterna är inga tillfälligheter. I går ska det ha varit en storspelande Mattias Pettersson i målet som räddade Mörrum, som dessutom förlorade skotten med 20-36. Hur långt vågar Mörrum släppa iväg konkurrenterna? Redan nu skiljer det sju poäng upp till fjärde plats.

 

97,3 i räddningsprocent i 4-1-segern mot Västervik. Sedan 77,42 % i 7-5-förlusten mot Mjölby. Det svänger om Kumlas målvakt Tim Harrysson.

 

Mer statistik. På två matcher i F-serien har Nittorps försvararsjätte Jesper Hoffman (207 cm lång och 105 kilo tung) lyckats dra på sig 41 utvisningsminuter. I snitt en dryg period per match, alltså. 37 av dessa kom i senaste förlustmatchen mot Olofström (2+10 och 5+20). På hela säsongen (35 matcher) i Väsby i fjol satt han 85 minuter i utvisningsbåset. Om han håller samma utvisningsfrekvens under resten av säsongen, som han har gjort hittills, skulle motsvarande siffra efter 35 omgångar bli 718 minuter. Fortsättning följer…

 

På Vita Hästen-bloggen afterice.se kan du vara med och tävla om en fullständigt oumbärlig Pizza Boss 3000. Tippa resultatet och publiksiffran i eftermiddagens match mellan Vita Hästen och Vimmerby.

 

Hoppas kunna återkomma med lite uppsnack inför eftermiddagens batalj.

 

 

.


Hästens stjärnbackar saknas i eftermiddag

Meriterade Vita Hästen-backen Ola Svanbergs ”karens” är ännu inte över och han kommer inte spela eftermiddagens match. Jag vet inte om du har följt hela historien, men i korta drag kan man väl säga att spelaren och klubbledningen inte är överens om ersättningsnivån i kontraktet och därför har ett styrelsebeslut tagits på att Svanberg tills vidare inte ska få spela.

 

Den officiella versionen från klubben är dock att Svanbergs fysiska nivå inte är tillräckligt bra. Med det menar man hans fysiska nivå i förhållande till hans lön. Vilket bör tolkas som att ”du är inte värd pengarna som står i ditt kontrakt, gå ner i lön annars får du inte spela”.

 

I går förmiddag hade Ola Svanberg och Vita Hästens sportchef, Fredrik Jensen, ett möte. Som tydligen inte resulterade i någonting, för spelklar är han inte än.
Ett par timmar efter mötet skrev dessutom Fredrik Jensen följande på twitter: "Att sitta och flina under förhandling är bara amatörer och Göran Persson som sysslar med”.

Hur ska man tolka det?

 

Självklart handlar det här om pengar och inget annat. Det förstår man om inte annat när Norrköpings Tidningar berättar att Fredrik Jensen ännu inte är säker på om Ola Svanberg kommer att få fortsätta träna med a-laget nästa vecka.
Ursäkta, men hur ska Svanberg annars ha en rimlig chans att komma i fysisk trim, få visa upp det och på sikt kunna slå sig in i laget? Om det nu handlar om hans fysiska status alltså…

 

Utöver Ola Svanberg saknar Vita Hästen sedan tidigare forwarden Viktor Torstensson. På skadelistan finns nu också Stefan Erkgärds, som föll illa på träning i veckan. Lägg därtill att superförvärvet från Västerås, centern Marcus Eriksson, är osäker till spel. Vilket stjärnfall!

 

Ingen av de båda megarutinerade 28-åriga backarna Stefan Erkgärds (180 elitseriematcher, 196 allsvenska matcher och 40 juniorlandskamper) och Ola Svanberg (234 elitseriematcher, 210 allsvenska matcher och 60 juniorlandskamper) är alltså med i eftermiddag. Och ändå har Vita Hästen en backbesättning (man kör på sex backar) som kan skrämma slag på vilken division 1-forward som helst. Imponerande!

 

 

.


VH:s glädjebesked: Nordh satsar för fullt igen!

Vimmerby Hockey får ett riktigt fint tillskott till sin redan vassa trupp. Välmeriterade forwarden Jim Nordh, 26 år, som snittade närmare en poäng per match i Vimmerby Hockey i fjol (varav 16 mål) samt har två säsonger med allsvenska IK Oskarshamn i ryggen, har bestämt sig för att nu satsa för fullt efter sin time out.


Det var efter träningslägret på Gotland för en månad sedan, som Jim Nordh kände att motivationen inte riktigt fanns där. Han bestämde sig då för att ta en time out. Men den är slut nu.
- Jag kommer börja träna för fullt igen från och med nästa vecka. Självklart handlar det om att testa nu i början men det här är definitivt en seriös satsning med sikte på resten av säsongen. Annars hade jag aldrig gjort det, berättar Jim.
- Förhoppningsvis har jag inte tappat så mycket under den här månaden, utan kan vara i matchform igen inom ett par veckor.

Vad var det då som fick Jim Nordh att ändra sig?
- Jag har verkligen fått motivationen tillbaka. Att jag lade ner hockeyn handlade dels om motivationsbrist men också om min jobbsituation. Nu är jag verkligen hundra procent sugen igen och allt verkar funka vid sidan av. Sedan har jag självklart saknat hockeyn, grabbarna i laget och inte minst att vara en del av ett lag.
- Jag såg hemmamatchen mot Tranås och det ser ju onekligen ganska bra ut. Nu ska jag göra allt för att, till att börja med, ta en plats i laget, säger Jim Nordh, som inte har några känningar av de skador som förstörde en del av fjolårets säsong.
- Inte ett dugg. Nu är det bara att köra för fullt!

 

.


Jonasson högst osäker till spel i morgon

I Vimmerbys segermatch mot Västervik i onsdags gjorde Sebastian Nilsson ett mål och Tobias Ternelius svarade för en målgivande passning. Det innebär att VH:s samtliga fyra nyförvärv står noterade för poäng redan efter två seriematcher.

 

På total om nyförvärv 1: Äntligen lossnade det för Robin Olsen Syversen. Två mål från den skicklige norrmannen i söndags var både viktigt och glädjande.

 

På tal om nyförvärv 2: Alexander Holmberg, värvad från Olofström, verkar trivas i sin nya klubb. På de två inledande matcherna har han producerat sju poäng (0+7) och toppar därmed E-seriens poängliga före Kumladuon Victor Ringberg (1+5) och Max Lalander (4+1).

 

14 poäng av Vimmerbys förstakedja på två matcher. Firma Holmberg-Karlsson-Jonasson funkar ganska hyfsat ihop. Ändå känns det som att det är bredden i Vimmerbys trupp som har vunnit matcherna hittills den här säsongen. Tajt försvarsspel, snabba vändningar, rörligt och konstruktivt anfallsspel, men framför allt idel starka formationer och en mycket bra målvakt.

 

Vita Hästen borta i morgon och en riktig prövning för Vimmerby Hockey. Stjärnspäckade Hästen låg risigt till mot Tranås i onsdags. Underläge med 0-2 efter två perioder och det kunde/borde faktiskt ha varit mer. Men i den tredje perioden vände allt. Reduceringen kom redan efter ett par minuter och sedan var matchen Vita Hästens. Matchavgörande 3-2 gjordes av Linus Näsström efter en inövad variant vid tekning i anfallszon. Samme Näsström gjorde sedan 4-2 i tom kasse.

 

Tyvärr verkar det som att Vimmerby får klara sig utan trollgubben, tillika skyttekungen, Björn Jonasson i morgondagens match. Jonasson ådrog sig en muskelbristning på baksidan av låret i slutet av matchen mot Västervik och är inte kvitt skadan än.
- Just nu känns det väl inget vidare. Jag haltar mig fram och får kramper ibland, berättar Björn på fredagsförmiddagen.
- Jag fick en lättare laserbehandling och lite råd i går kväll. Jag hoppas kunna få en till behandling i dag samt få bättre kläm på hur jag blir frisk snabbast möjligt.
-  Matchen mot Vita Hästen i morgon känns högst osäker. Inte minst med tanke på hur lång tid muskelbristningar kan ta att läka. Jag hoppas kunna cykla lite lätt på träningen i kväll, sedan lär jag och Tompa (VH-tränaren Tomas Sandlin) ta ett beslut.
- Det svåra är att inte göra något förhastat som förvärrar skadan. Jag har inte tålamod att bara stå vid sidan av och titta på. Samtidigt vet jag att det kan bli värre om jag går på för tidigt,
avslutar Björn Jonasson.

 

Har du inte möjlighet att åka till Himmelstalundshallen i morgon? Lugn, du kan se matchen ändå. Via den här länken på Vita Hästens hemsida kan du för 89 riskdaler luta dig tillbaka och kolla in drabbningen på din dator. Matchstart kl 15.00.

 

Avrundar med lite fotboll: Ett inkastat päron från en Djurgårdare fixar alltså det som inte ens 100 aggressiva Hammarby-päron klarar av - att få en fotbollsmatch avbruten och förlorad. Ska bli oerhört intressant att se hur förbundet löser det här utan att helt och hållet tappa ansiktet.

 

 

.


Se highlights från VIK-Vimmerby

Intervjuer efter matchen mellan Västervik och Vimmerby i onsdags kväll finns nu att se på Tigerteve. I inslaget finns också highlights från matchen. Och om du inte var på plats, så råder jag dig att kolla in dem, för det bjuds på några riktigt läckra mål. Du hittar det här.
 
 
.

Holmberg lämnar VIK: "Allt har en gräns"

I går förlust med 6-1 hemma i derbyt mot Vimmerby. I dag kom nästa dråpslag för Västerviks IK. Stjärnbacken och statusvärvningen från Grästorp, backen Carl Holmberg, lämnar klubben med omedelbar verkan. Carl Holmberg berättar själv i kväll om att det var avsaknad av jobb i Västervik, som till slut fick honom att ta beslutet. Jag pratade nyss med ”Stisse”:

 

Vad är det som händer, Carl?
- Det finns ingen snaskig historia bakom det här beslutet. Jag blev klar för Västervik tidigt i våras och klubben lovade då att de skulle lösa ett jobb till mig, men det har de inte lyckats med. Jag flyttade till stan för två månader sedan och är van att både spela hockey och jobba, men nu har jag bara dragit omkring på dagarna och det funkar inte socialt.

Det ryktas om att du har blivit erbjuden ett jobb på OKG i Oskarshamn?

- Det är helt riktigt. Jag var till och med där och fyllde i alla nödvändiga dokument innan anställningen kunde bli klar. Sedan väntade jag. Och väntade. Jag sökte den ansvarige chefen flera gånger men han hörde aldrig av sig tillbaka. Dagar blev till veckor och till slut förstod jag att allt bara hade runnit ut i sanden.

 

Och vad händer nu?

- Jag vet inte. Jag är kvar i Västervik och har min lägenhet här. Hockeymässigt har jag inte en aning. Jag älskar hockey och kommer inte att sluta. Jag har fått sms från en del klubbar i dag, men just nu orkar jag inte tänka på det.

Det har ryktats om en comeback i Grästorp?
- Det kommer inte att hända. Jag hade två fina år i Grästorp och har många vänner där, men jag har gjort mitt i GIK. Man vill ju hela tiden ta steg framåt och spela i ett så bra lag som möjligt. Västervik kändes helt rätt – att få komma till en klubb där man vinner matcher och krigar om en plats i Allettan. Nu ska jag gräva ner mig och tycka synd om mig själv i några dagar, sedan får vi se. Just nu vet jag verkligen inte.

 

Men om Västervik kastar ett jobb över dig i morgon då?
- Om det inte har hänt på ett halvår, så lär det inte hända i morgon heller. Allt har en gräns. Jag vill inte kasta skit på Västervik och orkar inte med någon pajkastning. Jag har inte något emot någon av killarna, utan alla är sympatiska och trevliga, men så här är det. Jag är besviken och klubben är säkert också besviken, men det finns inga hard feeling. Jag är inte sur, utan bara enormt ledsen över att jag inte har fått något jobb här.

 

Du har varit sjuk under en tid. Hur är det nu?
- Nu har jag kunnat träna sedan i början av den här veckan. Det hela började med en öroninflammation innan vi åkte till Gotland. Trots läkarnas avrådan var jag med i den första matchen mot Visby, där jag fick spela ytterforward. Dagen efter var jag mycket sämre och avstod därför den andra matchen. När jag sedan drog igång och tränade igen, så åkte jag på hjärtklappning. Jag drog direkt till sjukan och blev beordrad total vila i en vecka. Men nu är jag som sagt igång igen.

 

Det händer och pratas alltid mycket kring Carl Holmberg. Hur kommer det sig?
- Jag vet att jag har ett surt rykte, men jag tycker att det är oförtjänt. Om man lär känna mig så upptäcker man nog en ganska trevlig och rolig kille, som inte alls är så kontroversiell som den bild som målas upp av mig.  Jag skulle ljuga om jag sa något annat än att jag just nu är ganska knäckt. Det känns som jag har haft enorm otur med de klubbar jag har hamnat i – om det inte har varit sportsliga problem, så har det varit ekonomiska och till och med konkurser. Och så nu det här… Jag vill spela för en förening där saker bara funkar. Just nu känns det tomt. Men solen går upp i morgon också. Förhoppningsvis även i Västervik…

 

Västerviks IK vill i kväll inte bemöta Carl Holmbergs version. Till Västerviks Tidningen säger dock tränare Mattias Karlin:

"Vi har ingen nytta av Holmberg om han har hemlängtan, vilket han har haft förr, då är det bättre att släppa honom. Dessutom har han knappt spelat något, och när han väl gjort det, har han inte visat mycket. Jag önskar honom lycka till i framtiden."

 

 

.

 


Glöm segern. På lördag väntar serietrean!

6-1 borta i derbyt mot Västervik. Och vad ska man säga? Underbart VH? Svagt VIK?
 
De flesta verkar eniga: Vimmerby körde verkligen över storebror i kväll och jag har svårt att tro att det kan vara sådan här stor skillnad lagen emellan. Inte bara det att VH vann stort, utan framför allt sättet man gjorde det på. Utöver Björn Hjärpes ribbtouch i sista perioden, då matchen var avgjord sedan lång tid tillbaka, räknades det till två vassa målchanser för Västervik - båda i den andra perioden.
Men... Om VIK hade satt någon av dessa, då Calle Brattenberger gjorde ett par avgörande räddningar, så hade matchen kunnat blivit en helt annan. Kanske...
 
Kvällens match påminde faktiskt mycket om fjolårets derbymatch i Västervik, då Vimmerby vann med 5-1. Då hade VIK en handfull spelare sjuka, som egentligen inte borde ha spelat. Laget var blekt och gick på knäna. Dessutom fick man någon skadad och det var ungefär vid den här tiden som VIK:s skadehelvete drog igång.
 
Likadant i dag. VIK hade fem ordninarie spelare borta. Fick gå runt på fem backar. Och såg återigen väldigt blekt ut. Men jag är fullständigt övertygad om att detta VIK trots allt är ett lag för topp fyra. Låt dem läka ihop några veckor, låt Tyler Johnson acklimatisera sig och låt firma Lind/Stolt hitta sin sista transatalant, så lär vi se ett helt annat lag framåt jul.
 
Så skulle man kunna göra en analys. En annan analys skulle kunna berätta att det är så här det fungerar. Under en säsong blir spelarare skadade och sjuka, men det gäller att ha tillräckligt mycket där bakom. Det kan också ha varit så att det var Vimmerbys klass som fullständigt demonterade Västerviks hockeymotor. För klass visade verkligen Vimmerby i kväll och det finns inga som helst skador och sjukdomar i motståndarlaget som kan ta det ifrån dem. Trots siffrorna 6-1, så var det ändå defensiven som gladde mest. För vi vet ju att Vimmerby är hypervassa framåt, men det styrspel och den backchecking som laget visade upp i kväll såg vi inte mycket av i premiären mot Tranås. VH hade alltid fler spelare på rätt sida och minimerade verkligen speltiden i egen zon.
 
Vimmerby har inlett säsongen formidabelt. För vem hade kunnat tro på sex poäng och 11-2 i målskillnad efter att ha mött Tranås och Västervik?
Och vem hade kunnat tro att vi då också skulle ligga sex poäng och 17 plusmål för våra antagonister från kusten?
 
I kväll ska vi glädjas åt segern. I morgon har vi glömt den. Det återstår 25 matcher av grundserien och redan på lördag är det ny match igen. Då väntar stora starka Vita Hästen på bortaplan. Pållarna låg risigt till borta mot Tranås ikväll. Hemmalaget ledde med 2-0 inför slutperioden men tack vare fyra mål under de sista 20 minuterna kunde Hästen vända (avgörande målet i öppen kasse i slutperioden).
 
Som sagt, bortamatch på lördag igen. Serietrean Vita Hästen blir en svår nöt att knäcka. Betänk att de bara ligger två placeringar bakom oss i serien. Måste få påpeka det  när vi för första gången någonsin är i serieledning i division 1 efter två omgångar... :-)
 
 
.

4-0 till Vimmerby efter andra perioden

Vimmerby kontrollerar bortamatchen mot Västervik totalt och har gått ifrån till en 4-0-ledning i den andra perioden. Målen gjorda av Björn Jonasson, Robin Olsen Syversen och Oskar Carlsson - tre riktigt snygga mål dessutom.
 
I övriga matcher har Skövde gjort två mål och leder nu med 2-0 borta mot Forshaga. Tranås fortsätter att vara bättre än ett blekt Vita Hästen och leder fortfarande med 2-0. Mariestad har vänt i Grästorp och leder med 2-1, medan Mjölby-Kumla står 4-3.
 
Följ twitteruppdateringar från sista perioden mellan Vimmerby och Västervik på @RundbergMicael
 
 
.

Twitteruppdateringar från matchen...

0-1 mellan Västervik och Vimmerby efter den första perioden. Fullt rättvist då VH har varit klart bättre mot ett ganska beskedligt Vätservik. Hittills...
 
Ska försöka lägga ut lite löpande uppdateringar på twitter under esten av matchen. Du följer det på @RundbergMicael
 
.

VIK:s båda amerikaner spelklara

Västervik IK:s båda amerikaner, centern Tyler Johnson och målvakten Reid Ellingson, är nu äntligen spelklara och finns tillgängliga för kvällens derbymatch mot Vimmerby. Efter att ha haft strul med sina visumhandlingar, blev det nu i eftermiddags klart att hela saken är löst. Det bekräftar VIK-tränaren Matiias Karlin.
 
- Tyler är ju inte i full form än men han kommer gå in i laget i kväll. Däremot är det väl mer osäkert om det blir Reid eller Ludvig Engsund som kommer att vakta målet.
- Tyler har sett förhållandesvis bra ut på träningarna och blixtrat till emellanåt, så visst finns det kapacitet i honom, säger VIK-tränaren, som har lite extra matchfjärilar i magen idag.
- Visst blir det lite annorlunda när det vankas derbymatch. Det haussas mer och telefonen ringer betydligt oftare.
 
- Förhoppningsvis blir det en tajt och fysisk kampmatch med mycket folk på läktarna. Två av matcherna i fjol var ju riktigt jämna och det kommer det säkert bli ikväll också.
- Vi måste upp ett par snäpp jämfört med premiären mot Kumla (förlust 4-1). Att vi missade mycket chanser kan jag köpa, men inte att jag inte kände igen killarna i spelet, menar Karlin, som har flera spelare borta till kvällens match.
Klart är att Jonas Ström, Carl Holmberg, Anton Svanström, Tobias Ulvbane och Philip Andersson saknas. Det innebär att VIK bara kommer till spel med fem backar.
 
Tre timmar kvar...
 
 
.

Jonasson minns fjolåret och hoppas på repris

Minns du den 7 november i fjol. Inte? Om jag säger Västervik-Vimmerby 1-5, två mål och två assists av Björn Jonasson samt en fullständigt galen stämning på läktarna. I kväll är det dags igen.

 

Västervik-Vimmerby i hockeyderby. Hetare kan det inte bli i våra trakter. I kväll väntas 1500 pers till Tjusthallen (ja, jag vet att den visst heter något annat men jag kan aldrig lära mig namnet) och en stor del av dem kommer att anlända från Vimmerby.

 

Två av fjolårets derbymatcher vanns av Vimmerby (en i over time) och en av Västervik. Men den man minns bäst är onekligen matchen i Västervik. 1530 personer skapade en härlig inramning och för VH-fansen fanns det två spelare som regisserade festkvällen. Emil Wahlberg gjorde två mål och Björn Jonasson även han två (även om det i sanningens namn kanske borde ha varit Simon Dahl som skulle ha noterats för det ena).

 

I glädjen över sitt 5-1-mål med fem minuter kvar att spela var Jonasson på god väg över plexiglaset och upp i det jublande havet av VH-fans. Kan vi få en repris i kväll?

- Hahaha. Om rätt läge dyker upp vid rätt tid, så blir det nog så. Men kanske inte i den första perioden, skrattar Björn Jonasson, som nyss gick på förmiddagens träningspass.
- Jag har sovit bra i natt och vaknade med den där sköna känslan i morse. Vissa matchdagar känns det lite extra och i dag var det en sådan, berättar Björn.

 

Själv har Björn Jonasson så klart alldeles speciella minnen från matchen i fjol.
- Det var en grym känsla. Man kände trycket redan på uppvärmningen och det hade ju snackats om matchen flera dagar i förväg. Det var en otroligt rolig match att spela, förmodligen min häftigaste någonsin. Det ger en extra kick med den inramningen. Att vi sedan vann och att det gick bra för mig personligen, gjorde ju inte saken sämre, säger Björn, som tycker att årets upplaga av Vimmerby Hockey är klassen bättre än laget i fjol.
- Ja, verkligen. Truppen är mycket bredare. Alla våra nyförvärv har imponerat plus att det känns som att vi andra också har höjt oss ett snäpp. Vi har fyra riktigt bra kedjor och sju bra backar. Intensiteten på träningarna är enorm, vi växlade upp allteftersom försäsongen gick och i de två senaste matcherna (5-1 mot både Nybro och Tranås) såg det stundtals riktigt bra ut.

 

Björn Jonasson huserar själv i förstakedjan tillsammans med Jakob Karlsson och Alexander Holmberg. Och de levererade direkt i seriepremiären mot Tranås. 1-0 kom efter 28 sekunder och 2-0 mindre än två minuter senare.
- Det har känts bra. Vi kompletterar varandra – alla gillar att spela med hög fart och är duktiga offensivt. Jakob och Alexander är underbara att spela med. Sedan har vi två stabila backar bakom oss, vilket gör att vi forwards vågar göra det där lilla extra. Henrik Tång är ett defensivt befäl och Oskar Carlsson ett offensivt spjut med bra skott.

Matchdagen inleddes för Björns del med en lätt frukost och vid tiotiden gick han och en del av de övriga spelarna på isen för ett lite lugnare träningspass.
- Det handlar mest om att åka av sig lite och att ladda inför kvällen. Det är riktigt skönt med en sådan match som väntar i kväll. Samtidigt är det en avvägning att inte sätta för hög press på sig, utan greppa uppgiften med ödmjukhet. Västervik är ett bra lag, avslutar Björn Jonason.

 

.

 


Tisdagsblandning...

I går var det dagen efter. Och redan i dag är det dagen innan. Jösses vad vi ser fram emot morgondagen.
 
För knappt har krutröken lagt sig efter bataljen hemma mot Tranås innan det är dags igen. Glötthett derby nummer två för säsongen - i morgon borta mot Västervik.
Tyvärr kommer det inte gå någon supporterbuss den här gången, men det verkar vara riktigt många som ska ta bilen de dryga fem milen ut till kusten.
 
Förre Nässjö-målvakten, Adam Bengtsson, fick ju som bekant en mardrömsstart i sin division 1-debut i söndags. Redan efter sju minuter ledde Vimmerby över Tranås med 3-0. Nu ska dock ingen som helst skugga falla över duktige Bengtsson, som sa så här till Smålands Tidningen om skillnaden mellan division 1 och 2:
"Det går så enormt mycket fortare i ettan. Vimmerby var ett mycket bra lag så det är bara för oss att bryta ihop och komma igen".
 
Apropå Västerviks IK, så har hemsidan fått sig ett rejält lyft. Dels utseendemässigt men framför allt innehållsmässigt, där f.d. VIK-spelaren Robin Jillehed gör ett bra jobb.
 
Framgångarna för Vimmerbyspelarna i förskingringen har verkligen varierat i serieinledningen. Richard Carlssons Huddinge har pulvriserat Tumba (5-1) och Nacka (10-2) i de båda första omgångarna av D-serien och ligger i topp. Richard har gjort ett mål i varje match och kan också tillgodoräkna sig en assist.
Värre har det gått för förre VH-backen Martin Modigs, som den här säsongen spelar med Borås. Den hedersamma 1-0-förlusten i premiären mot Kallinge-Ronneby följdes i förrgår upp med 9-2 i baken borta mot Halmstad.
 
Christopher Lundqvist, back i Vimmerby förra året, drog ju som bekant till Frankrike. Vistelsen där blev dock kort och han är redan hemma i Sverige igen. Ett korttidskontrakt med Nyköping är signerat.
 
Har du någon gång funderat över vart just din favoritspelare försvann? Den där VH-killen som du minns alldeles extra. Här nedan kan du i alla fall läsa var de spelare (som fortfarande var aktiva förra säsongen), som någon gång och på ett eller annat sätt har spelat för Vimmerby Hockey, höll till i fjol (ända ner till en ynka match under fjolårssäsongen räknas):
Joacim Hedblad (Västervik), Emil Georgsson (Västervik), Eric Karlsson (Gislaved), Stefan Sterner (Häradsbygden), Fredrik Bertilsson (Bajen Fans), Johan Jönsson (Brunflo), Christoffer Törngren (Tingsryd), Daniel Rosenqvist (Kalmar), Andreas Lundgren (Åseda), Emil Franzén (Virserum), Johan Hermansson (Virserum), Robin Bergström (Boden), Mathias Olsson (Häradsbygden), Jonas Ström (Västervik), Linus Nelson (Nacka), Niclas Heed (Västervik), Shawn Snider (Elora Rocks), Tobias Johansson (Virserum), Robin Elmelo (Lerum), Simon Petersson (HV71), Ossi Karhunen (Kiekkokopla), Andreas Ahlstedt (Virserum), Tobias Ulvbane (Västervik), Mikael Lidhammar (Oskarshamn), Rickard Carlsson (Huddinge), Simon Casselstrand (Västervik), Linus Hultström (Linköping), Sergejs Cubars (Hvidovre/Copenhagen), Kristoffer Johansson (Virserum), Tomas Jörbrink (Västervik), Andreas Zukiewicz (Virserum), Jonathan NIlsson (New England College), André Nordström (Boden Warriors), Jesper Olsson (Sölvesborg), Oscar Bengtsson (Virserum), Rickard Bergström (Duvbo), Anton Yngwe (Osby), Rickard Gustafsson (Virserum), Johan Andersson (Västervik), James Mattsson (Virserum), Dennis Hedström (Åseda), Robert Davidsson (HF Linköping), Markus Jönsson (Hanhals) och Kristofer Lind (Virserum).
Och jag har säkert missat några, vilka jag i så fall ber om ursäkt till.
 
VH-centern Adam Rundqvist täckte ett stenhårt slagskott med insidan av knäet i söndags. Smärtan har minskat men han kommer sannolikt inte att kunna spela mot Västervik i morgon, utan siktar in sig på att vara fit for fight till lördagens bortamatch mot Vita Hästen.
 
Förre VH-tränaren Anders Spaaks favorittippade Kiruna åkte i premiären på en lite överraskande förlust borta mot Teg. 3-1 slutade matchen. I morgon väntar "derby" mot Kalix, som geografiskt sett är det närmaste laget i serien. Bara 31 mil bort... "Inte ens lönt att ta av sig jackan i bussen", som den jämtländske ikonen Johan Jönsson uttryckte sig en gång i tiden när jag berättade att Vimmerby Hockeys längsta bortaresa det året var till Helsingborg.
 
Återkommer så klart med mer inför morgondagens derbymatch...
 
 
.

"Jätteskönt att få inleda så här"

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin var glad över de tre poängen i kväll. Så här sa han när jag pratade med honom:

"Det är jätteskönt att få inleda så här - vi är effektiva, bra i power play och det är skönt att vinna fastän vi inte har det rätta flytet i spelet. Passningarna sitter inte riktigt där de ska, vi krånglar till det i egen zon och skridskoåkningen är inte så där flygande lätt som jag vill att den ska vara.
 
Ändå vinner vi ganska komfortabelt. Där ser man vikten av att ha ett bra grundspel att kunna falla tillbaka på. Självklart har vi många grejor att jobba på - inte minst noggrannheten. Det är oerhört viktigt i matcher mot jämnbra lag, där initiativet flyttas fram och tillbaka under matchen.
 
Det direkta försvarsspelet är jag nöjd med men däremot var vi stundtals allt för omständliga när vi skulle spela ut pucken. Lite överkonstruktiva och lite oorganiserade. Det behöver inte alltid vara så snyggt.
 
Sammantaget kan man väl säga att det inte var någon jättebra match. Det var två lag som ville mycket, men som kan visa upp betydligt högre spelkvalitet. Däremot är jag väldigt imponerad av lagets attityd och inställning. Det är avgörande i sådana här matcher.
 
Nu ska vi åka av oss dagens match i morgon. På tisdag tränar vi och på onsdag smäller det mot Västervik. Jag har ju aldrig upplevt det derbyt tidigare, men har däremot hört mycket om det,. Det ska bli riktigt roligt."
 
 
.

Rundqvist tror inte på någon allvarlig skada

Pratade precis med VH-centern Adam Rundqvist, som fick lämna kvällens match i den andra perioden, efter att ha träffats av ett slagskott på insidan av knäet. Han berättade följande:
 
"Pucken tog precis där man är oskyddad. Det small på ganska bra och gjorde riktigt ont. Nu har det svullnat upp rejält men jag tror inte att det är något som är trasigt, utan att det handlar om en kraftig blödning. Om det hade blivt en spricka så skulle det nog ha gjort ännu ondare. Nu handlar det om att få svullnaden att lägga sig och få igång blodgenomströmning igen. Jag ska försöka cykla lite lätt i morgon kväll. Sedan tar vi det dag för dag, så får vi se hur det känns inför matchen mot Västervik på onsdag".
 
 
.

Det finns stor anledning till oro!

Efter den här säsongstarten har man stor anledning att vara riktigt orolig. För om domarnas nya bedömningsnivå kommer att vara denna under resten av säsongen, så vet i tusan om folk verkligen lägger hundra spänn på att gå och titta? Sönderryckt, oförstående spelare, låååång match och irrterat värre. Jag kan verkligen inte se någon som helst fördel med de direktiv som domarna har fått om att stävja framför allt slashingar och hakningar mer noggrant. Stundtals kändes det som att domarna letade så mycket efter dessa utvisningar att de missade många solklara andra. 17 tvåminutersutvisningar i en ganska snäll match? Nä Hockeyförbundet, så här kan vi inte ha det!

 

I exakt sju minuter och nio sekunder levde Vimmerbys premiärmatch mot Tranås. Då gjorde Adam Rundqvist 3-0 (Kapten Karlsson fixa de båda två första) och efter det hade laget full koll på läget. VH var klart bäst i den första perioden, TAIF bättre i andra och den tredje kändes sedan mest som en transportsträcka. Skottstatistiken 46-27 vittnar ganska väl om hur matchen såg ut.

 

Övrigt om matchen då? Stabil insats av Vimmerby och vi ska veta att Tranås inte på något sätt är ett dåligt motstånd. Lite mycket brunkande än nödvändigt, men stundtals visade TAIF prov på både skridskoskicklighet och bra spel. Skillnaden lagen emellan i dag? Framför allt effektiviteten.  Tranåsspelarna var fullständigt iskalla i de avgörande lägena. Dessutom spelar Vimmerby betydligt rakare än Tranås, som både tappar tempo och positioner med sitt ibland lite omständliga sidledsspel.

Lite oroväckande dock att se Vimmerby bli så fastnaglat i egen zon vid några tillfällen. Av just spelet i egen zon finns det en hel del mer att önska.

 

Märkligast i dag? När Macke Modigs åker på en trippingutvisning för att en motspelare trampar på pucken och faller i isen.

Snyggast i dag? Calle Brattenbergers nya målvaktshjälm. Sjukt läcker! Du hittar bilder på den på www.vimmerbyhockey.se

 

TAIF:s Patric Kristiansson är en alldeles för bra spelare för att sända sådana signaler. Tjafs, tjafs och tjafs hela matcherna – med allt och alla. Man förväntar sig så mycket mer av en ledare och härförare. Framför allt förväntar man sig så mycket mer av en spelare med den kapaciteten som Kristiansson har. Om han la all sin energi på rätt saker under matcherna, vill säga…


Tranås, Västervik, Vita Hästen och Skövde. Tuffast möjliga inledning på serien. Men det är lika bra att ta tjuren vid hornen, så är vi inne i det direkt. Och det började ju bra.

 

Vimmerby fortsätter att sätta skräck i motståndarna i power play. Fyra av fem mål i den spelformen i kväll. Bra att vi direkt är igång där.

 

Adam Rundqvist i VH. Filip Petersson och Anders Skoog i Tranås. Ja, sjukvårdarna hade att göra i kväll. Såg inte bra ut med Adam och jag ska försöka ta reda på hur det är med honom senare i kväll.

 

Kanske tur att jag inte tar ut laget. Men jag blir väldigt förvånad över att se hur Robin Ekström används. Eller rättare sagt – inte används…

 

Hör Vimmerbys kapten Jakob Karlsson efter segern, intevjud av Radio Kalmar. Du hittar klippet här.

 

Programenliga segrar för Vita Hästen, Skövde och Mariestad. Men Kumla-Västervik 4-1? Tim Harrysson, keepern i Kumla, ska visst ha stått på huvudet och fick också priset som matchens lirare.

 

Kul att se våra fyra nyförvärv i dag. Samtliga visade att de kommer bli stora tillgångar under säsongen. Mest imponerade nog Alexander Holmberg, Stor, stark, bra skridskoåkare, fin teknik - och tre målgivande passsningar dessutom...

 

Västerviks stjärncenter Emil Georgsson på twitter efter förlusten mot Kumla:

”Ingen 4-1 match snarare 1-4... Sätter man inte chanserna vinner man inga matcher.”

 

Dunderfavoriten i F-serien, Mörrum, har ju börjar serien så där... Två förluster på två matcher och tio insläppta mål. Halmstad desto hetare. Idag kom andra raka segern och sammanlagt har man 16-6 i målskillnad. Kristianstad, Olofström och Kallinge-Ronneby är de övriga fullpoängarna efter två omgångar. Även Nybro var på väg mot sin andra raka seger, men man tappade en 2-0-ledning till 2-3 hemma mot Olofström under den sista kvarten.

 

På onsdag åker vi till Västervik för att försöka rå på storebror!

 

 

.


Detta Tranås, som vi älskar att hata

Äntligen dags. Knappt två timmar kvar tills det brakar loss för första gången den här säsongen. Premiärmatch i division 1 E. Och Tranås på andra sidan.
 
Detta Tranås, som vi älskar att hata. Som vi hatar oss själva för att vi faktiskt älskar. För så är det - utan matcherna mot Västervik och Tranås skulle tillvaron i serien vara oerhört mycket blekare.
 
Själv har jag tippat Tranås som trea i tabellen. Ett tips format av både hjärtat och hjärnan. Jag tycker att laget har förstärkt bra och förfogar över en komplett trupp. Laget var bra ifjol och kommer bli ännu bättre i år. Men sedan VILL jag också att TAIF ska lyckas. Man agerar klokt och har, precis som lag som Vimmerby och Grästorp, slussat fram många egna produkter till att bli duktiga a-lagsspelare. Sånt gillas...
 
Nu kör vi. Må bästa lag vinna!
 
 
.

Vinn två fribiljetter till valfri hemmamatch!

På Vimmerby Hockeys facebooksida kan du nu vinna två fribiljetter till valfri hemmamatch. Så här enkelt är det:
 
Gissa rätt publiksiffra i hemmapremiären mot Tranås!

Vinnaren måste hamna +/- 5 för att vinna. Alltså, gissar man 1000 åskådare och det kommer mellan 995 och 1005 har man vunni
t, förutsatt att ingen har en mer korrekt gissning. Har två personer samma gissning, eller "lika mycket rätt" vinner den som gissat först. 
Skriv din gissning på VH:s facebooksida och sprid gärna tävlingen. För att ha rätt till vinsten måste du även gilla VH-sidan på facebook.
 
 
.
 
.

Seriens klokaste lagbygge kan räcka långt

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar (var tanken från början), samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag avslutar vi med Västervik.

 

VÄSTERVIK:

 

Så här i efterhand känns Västerviks fjolårssäsong närmast osannolik. Laget, som då var nykomling, slutade ju femma i E-serien, men hade ett ganska gott grepp om en Allettanplats ändå in i slutomgångarna. Då hände något. Förlust i tre av de fyra sista matcherna gjorde att allt hopp stod till att Vimmerby skulle besegra Mariestad hemma i den sista omgången. Och det såg länge bra ut. VH ledde med 4-3 fram tills fyra minuter återstod, men två Mariestadsmål inom loppet av nio sekunder avgjorde till Skaraborgarnas fördel, som istället tog den sista platsen till Allettan före Västervik.

Lika nära var det sedan i Fortsättningsserien för VIK, men 2-1-förlusten hemma mot Tranås i den näst sista omgången blev förödande och gjorde att TAIF knep play off-platsen. Poäng för VIK i den matchen och de hade varit där istället.


Fjolårets upplaga av Västerviks IK innehöll ändå en hel del frågetecken, plus att det var en del trassel med skador och spelare som kom och gick. Men många av frågetecknen rätades ut till utropstecken under säsongen och laget imponerade stundtals. Till den här säsongen har man i stort sett fått behålla de spelare som man ville behålla och har därför haft en riktigt bra grund att bygga på. Och det har firma Lind/Stolt i sportgruppen också gjort på allra bästa sätt. Fokus har legat på att stärka upp försvaret samt centerpositionerna.


Carl Holmberg (Grästorp), Jonas Knutsson (Skövde) och Anton Svanström (Piteå) är backar som samtliga tillför både klass och erfarenhet – alla med tydliga roller i laget. Holmberg är en personlig favorit – en tvåvägsback med offensiva kvaliteter och ett stort hjärta. Ska också bli intressant att se Malmö-junioren Eric Backman göra sin första seniorsäsong. Det har snackats en del om den SSK-fostrade 20-åringen.

 

Offensivt lider Västervik knappast nån brist på kvalitet. I fjol var man dock allt för beroende av den monstruösa trion Hedblad (60 poäng på 39 matcher), Emil Georgsson (48 poäng på 36 matcher) och Patrik Karlkvist (55 poäng på 42 matcher). Betänk då också att Patrik Karlkvist gjorde sin första seniorsäsong i fjol. Hur mycket ytterligare har han utvecklats?

I år ser det ut som att betydligt fler kommer kunna vara med och dela på det offensiva ansvaret. Värvningarna av Björn Hjärpe (Åkers), Pierre Gustafsson (Vimmerby) samt amerikanen Tyler Johnson är riktigt bra (om nu vitsorden om Johnson visar sig vara riktiga). Hjärpe tror jag kommer bli en dunderhit för VIK!

 

Men Mitman och Owuya försvinner ju, säger några. Ja, och…? De anlände mitt under säsongen från Borås, men jag tycker inte att någon av dem gjorde några större avtryck i VIK-tröjan. Inte i de matcher jag såg i alla fall. Visst är Owuya stark i defensiven men däremot ytterst begränsad när spelet ska vändas åt andra hållet.
Då är väl i så fall förlusten av Ragnar Karlsson större - och då för den rutin han tillförde.

 

Viktig kontraktsförlängning med målvakten Reid Ellingson, som i fjol var en av seriens allra bästa keepers. Han backas upp av Oskarshamnsfostrade Ludvig Engsund (ny från Rögle J20), som har sett riktigt bra ut på försäsongen.

Försäsongen, ja. För trots mängder med skador och sjukdomar har VIK imponerat. Nu ska man ju inte bedöma allt för mycket utifrån träningsmatcher men segrar mot exempelvis Vita Hästen, Nybro och Visby/Roma kan man inte blunda för. Speciellt med tanke på att flera tongivande spelare (blad annat Emil Georgsson) har missat många av träningsmatcherna samt att de båda amerikanske importerna anländer först till seriestart.

 

Västerviks IK modell 2013-2014 utgör en skön mix av ungdom och rutin. Framför allt visar man upp en solid och jämn enhet, utan några tydliga svagheter, och jämfört med i fjol ligger man klart på plus i samtliga lagdelar. Med en begränsad budget har man under tidigare säsonger visat upp en imponerande förmåga att hitta och utveckla unga talanger och det lär säkert bli likadant i år. Frågan är bara vem eller vilka av ungtupparna som kommer svara för årets ”Patrik-Karlkvistare”?

 

Jag vet att många placerar Västervik längre ner i tabellen än vad jag gör, men det som VIK presenterar i år och som man hittills har visat upp, kan mycket väl komma att räcka långt. Helt klart har seriens mest spännande, klokaste och sundaste lagbygge, i förhållande till resurser, kapacitet att knipa platsen bakom Vita Hästen. Jag kan i alla fall inte se något mer lag, förutom Hästen, som i detta skede ser vassare ut än vad Västervik gör. Och jag tror dessutom att VIK kommer växa allt eftersom serien går.

 

Förlusteroch ännu ej klara kontraktsförlängningar, som sticker ut: Sebastian Owuya, b (Sundsvall), Nicklas Grahn, b (Hudiksvall), Simon Mitman, f (klubb ej klar), Niclas Heed, f (HC Dalen), Ragnar Karlsson (slutar?).

Nyförvärv: Ludvig Engsund, mv (Rögle J20), Carl Holmberg, b (Grästorp), Eric Backman, b (Malmö J20), Jonas Knutsson, b (Skövde), Anton Svanström, b (Piteå), Pierre Gustavsson, f (Vimmerby), Björn Hjärpe, f (Åkers), Philip Andersson, f (Timrå J20), Marcus von der Geest, f (Oskarshamn J20), Tyler Johnson, f (South Carolina Stingrays, USA).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 24 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 84 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 4

Backar: 3

Forwards/centrar: 4

Rutin: 3


Totalt: 14

 

Träningsmatcher: Västervik-Nybro 1-3, Västervik-Vita Hästen 5-1, Nybro-Västervik 1-3, Olofström-Västervik 5-3, Vita Hästen-Västervik 6-4, Västervik-Boro/Vetlanda 7-1, Visby/Roma-Västervik 3-4, Visby/Roma-Västervik 3-2 (e förl).

 

I fjol: 5:a i division 1 E, 2:a i division 1 E Fortsättning.

 

Tips: 2:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. Vita Hästen

2. Västervik

3. Tranås

4. Vimmerby

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

 

.


Och så var säsongen igång...

I fjol blev jag dissad av VIK-fans för att jag tippade Västervik för långt ner i tabellen (ingen koll och långt ifrån objektiv). I år blir jag dissad av VIK-fans för att jag tippar dem för högt (vill lägga press på Västervik och ta bort pressen från Vimmerby). Aldrig blir det rätt…

 

Premiäromgången i ettan (D- och F-serierna) spelades i går och några resultat får en att lyfta lite på ögonbrynen. Halmstads 7-4 hemma mot topptippade Mörrum exempelvis. Mörrums nyförvärv från franska Dijon, Grums-fostrade Henric Andersén, presenterade sig genom att göra tre mål i sin första match (på hela förra säsongen i Frankrike gjorde han fyra). Även Halmstads stjärnförvärv, Patrik Bergström (ny från Asplöven), lyckades fixa till ett hat trick.

 

Fick ett sms från en mycket god vän, tillika spelare i ett motståndarlag, i går eftermiddag: ”Vilken skenmanöver den där tabellen är. Inte ens ditt ödmjukaste JAG kan placera VH som fyra. Ser inte att något lag ska kunna hota Vimmerby om 2:a-platsen över 27 omgångar”.
Jag hoppas verkligen att han har rätt och att jag är ute och cyklar.

 

Stark Nybro-seger över Tingsryd borta. Och självklart var det Johan Persson som avgjorde med sitt 2-1-mål endast åtta sekunder före full tid. Nyförvärvet från Mariestad kommer göra enormt mycket nytta för Vikings.

 

Och apropå vår seriekollega Mariestad. I går bröt backen Leroy Eklöw (som hämtades från Olofström till den här säsongen) sitt kontrakt med BoIS, då klubben inte har lyckats lösa något jobb åt honom. Ny klubbadress är inte klar.

 

Och så har förbundet gjort det igen. I går morse nåddes vi av informationen (i ett ytterst illa formulerat brev, undertecknat av alla potentater på Hockeyförbundet) att division 1-klubbarna inte skulle få filma och sända sina matcher via Internet. Detta eftersom man inte hade diskuterat saken med den som förbundet ansåg var förhandlingspart, HockeyEttan. Efter en sällan upplevd chock-raseri-attack från klubbarna och från HockeyEttan tog dock förbundet sitt ”förnuft” till fånga under eftermiddagen. I brev nummer två stod bland annat att läsa:

Efter samtal mellan representant från Svenska Ishockeyförbundet och HockeyEttans ordförande har muntlig överenskommelse träffats. Överenskommelsen innebär bland annat att klubbarna i division 1 per omgående får tillbaka den tillfälliga rätten att streama sina matcher på Internet”.

Är man konspiratoriskt lagd om man misstänker att detta kan vara en markering efter fjolårets tjafs om domarlönerna och bildandet av HockeyEttan?

 

.


Löjligt att påstå att Hästen inte vinner serien

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar (var tanken från början), samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Vita Hästen.

 

VITA HÄSTEN

 

Det här skulle kunna bli världshistoriens kortaste analys. Ja, egentligen behöver den inte ens skrivas. Vita Hästen kommer att vinna division 1 E. Allt annat är bara löjligt att påstå. Allt annat skulle vara ett sådant kapitalt misslyckande att Rysslands klassiska förlust mot USA i OS i Lake Placid 1980 i jämförelse skulle framstå som ganska väntad.

 

Med ett ekonomiskt underskott på drygt 3 miljoner och lönekostnader som ska minskas med 2,8 miljoner jämfört med i fjol, är Vita Hästens ”budgetsatsning” mäkta imponerande. Fredrik Jensen har slitit hund och med sitt lagbygge verkligen skrämt slag på alla lag som har tänkt sig att konkurrera om de där två åtråvärda allsvenska platserna. Ja, jag vet att maskineriet har hackat en del på försäsongen, att mer än halva laget är utbytt och att det inte är lätt att få många individuella stjärnor att funka ihop. Men jag är helt övertygad om att vi kommer få se Östergötlands Big Red Machine trampa igång när allvaret väl visar sig.

 

Vita Hästens backbesättning är faktiskt löjligt bra med tanke på att vi snackar division 1. Tillsammans kan de åtta kontrakterade backarna stoltsera med 417 SHL-matcher, 761 allsvenska matcher samt 133 framträdanden i diverse landslagsuppdrag. Minst meriterad av backarna är nyförvärvet från Borlänge, Jeff Jakobs, som ”bara” har 211 division 1-matcher på kontot.

 

Vad gäller forwardsidan skulle man kunna börja rabbla en massa namn. Men jag lämnar det därhän. Istället konstaterar jag kallt att även vad gäller den här lagdelen förfogar Vita Hästen över seriens på papperet mest stjärnglänsande material, även om den inte är lika överväldigande som försvarsditon.

 

Med division 1-mått mätt har Vita Hästen gjort några riktigt galna värvningar. Målvakten Daniel Sperrle med mängder av erfarenhet från Elitserien, KHL och Allsvenskan blir så klart en attraktion. Detsamma gäller anfallarna Marcus Eriksson (Västerås) och Niklas Lihagen (Örebro), som båda håller bra allsvensk klass. Och dessa tre är bara toppen av ett stort och mäktigt isberg, som totalt innefattar tolv näst intill häpnadsväckande klassvärvningar. Och glöm heller inte den stomme som man redan har. För oss andra lag är det bara tacka för att ni hjälper till att dra folk till våra hallar – för här finns många sevärda spelare och ett lag som alla kommer vara sjukt sugna på att slå. Dessutom är man ju både störst, bäst och vackr… eh, äldst (se statistik nedan).


De senaste säsongerna har man trott att det har varit ”nu eller aldrig” för Vita Hästen. Men om inte laget tar steget upp i Allsvenskan den här gången så vet i tusan? För hur ska man kunna förbereda sig bättre som ett division 1-lag? Visst, laget har förlorat många riktigt bra spelare, men nettot är ändå rejält på plus – i alla lagdelar.

 

Frågan är inte om Vita Hästen kommer sopa hem division 1 E. Inte heller med hur mycket. Det mest intressanta är hur det kommer gå för laget i Kvalserien framåt våren. Är det kanske sista chansen den här gången då?

 

F Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Alexander Berg, mv (klubb ej klar), Mikael Alba, b (Mariestad), Erik Rosén, b (Skövde), Carl-Johan Svensson, f (Grästorp), Jimmy Andersson, f (Karlskrona), Tomas Wallgren, f (Asplöven), Emil Alengård, f (Mjölby), Villhelm Åman, f (Huddinge).

Nyförvärv: Joakim Strandberg, mv (Pantern), Daniel Sperrle, mv (Esbjerg), Otto Jaksch, b (Piteå), Morgan Hassel, b (Kallinge/Ronneby), Jeff Jakobs, b (Borlänge), Eric Norin, b (Almtuna), Maksim Matushkin, b (Oskarshamn), Marcus Eriksson, f (Västerås), Markus Gunnarsson, f (Olofström), Niklas Ottosson, f (Lindlöven), William Wallén, f (Kallinge/Ronneby), Niklas Lihagen, f (Örebro).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 25 år.

Medellängd: 184 cm.

Medelvikt: 86 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 5

Backar: 5

Forwards/centrar: 4

Rutin: 5


Totalt: 19

 

Träningsmatcher: Västervik-Vita Hästen 5-1, Nyköping-Vita Hästen 4-6, Huddinge-Vita Hästen 4-6, Vita Hästen-Västervik 6-4, Vita Hästen-Huddinge 1-2, Vita Hästen-Nyköping 4-3.

 

I fjol: 1:a i division 1 E, 1:a i Allettan Södra, 4:a i Kvalserien till Allsvenskan (bakom Björklöven, Karlskrona och Tingsryd).

 

Tips: 1:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. Vita Hästen

2. .....................................

3. Tranås

4. Vimmerby

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Västervik...

 

 

 

.


Vimmerby har kapaciteten, men...?

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar (var tanken från början), samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Vimmerby.

 

VIMMERBY HOCKEY

 

Ömsom vin och ömsom vatten. Ungefär så kan man väl summera Vimmerby Hockeys försäsong, som för övrigt skiljer sig en hel del från andra lags. VH har ”bara” spelat fem träningsmatcher, varav endast en i hemmahallen. Förhoppningsvis är därför suget stort hos hemmapubliken för att se premiärmatchen mot Tranås nu på söndag.

 

Jag skrev i går om just Tranås centerbesättning. Och här har vi minsann ytterligare en sådan, som inte går av för hackor. Jakob Karlsson, Adam Rundqvist samt nye Robin Olsen Syversen (snittade en poäng med bottenlaget Stjernen i norska högstaligan i fjol) håller samtliga hög division 1-klass. Att komponera Vimmerbys fyra kedjor blir en delikat uppgift – för offensivt ser laget mäktigt ut, där samtliga fyra kedjor kommer kunna producera. Detta trots att allsvenskt meriterade Jim Nordh har tagit time out.

 

Målvaktssidan ser också mycket stark ut. Att Calle Brattenberger tillhör en av ettans bästa keepers har han bevisat de två senaste säsongerna. Där bakom finns Robin Andersson, som noterades för en räddningsprocent på över 91 % på det tiotal matcher han stod i fjol.

 

Hittills har Vimmerby bara sju backar kontrakterade, vilket tydligen också har varit den strategi man har jobbat efter. Lite vanskligt, även om det pratas om att eventuellt låna in någon ytterligare back från lag högre upp i seriesystemet. Dessutom har tränare Sandlin antytt att han kommer gå runt på tre backpar. Och visst, så länge alla är hela och krya är ju även backbesättningen bra. Men det gäller som sagt att hålla sig frisk – skador på ett par av toppbackarna och det ser, minst sagt, illa ut. För där bakom finns …. ingenting.

Betänk också att Vimmerbys backbesättning är väldigt ung. Ålderman, och faktiskt den ende som är född på 80-talet (1989), är Emil Wahlberg.

 

Många ”förståsigpåare” målar upp Vimmerby som i stort sett klar tvåa i serien. Och visst, det kan mycket väl bli så. Man har presenterat fyra starka nyförvärv, som samtliga har visat sina skills på försäsongen. Men att tippa plats 2-6 i division 1 E är i stort sett omöjligt. Man kan lika gärna kasta tärning. Vimmerby har onekligen kapaciteten och ser på papperet bättre ut än i fjol. Men några frågetecken finns:
- Den imponerande forwardsbesättningen till trots - vem ska göra målen? Effektiviteten på försäsongen har inte imponerat.
- Vem tar ansvar när det verkligen gäller? Var det orutinen som lös igenom i fjolårets play off till Kvalserien? Hur som helst var det förvånansvärt många som vek ner sig i slutet av säsongen – inte minst i kvalmatcherna mot Tranås. Man ska också ha i åtanke att detta är Vimmerby Hockeys blott tredje säsong i division ett - någonsin!
- Kommer backsidan stärkas upp? Laget förfogar över några klassbackar, men de får inte svikta eller bli skadade.

 

Man är ju gärna lite nedtonad och återhållsam när man ska analysera ”sitt eget” lag. Vimmerby kan sluta allt mellan tvåa och sexa. Delmål nummer ett är i alla fall Allettan. Tar man sig väl dit, vilket jag tror, så har man har kapacitet att gå betydligt längre än i fjol. När det lossnar för det här laget, så kommer det kunna bära långt.

 

Förluster: Alexander Andersson, b (Huddinge), Christopher Lundqvist (klubb ej klar), Martin Modigs, b (Borås), Pierre Gustavsson, f (Västervik), Marcus Schelin, f (Mjölby), Rasmus Schelin, f (Mjölby).

Nyförvärv: Tobias Ternelius, b (Reims, Frankrike), Alexander Holmberg, f (Olofström), Robin Olsen Syversen, f (Stjernen, Norge), Sebastian Nilsson, f (Modo J20).

 

Truppens status (klara): 3 målvakter, 7 backar, 14 forwards/centrar.

 

Medelålder: 22 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 82 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 4

Backar: 2

Forwards/centrar: 4

Rutin: 2


Totalt: 12

 

Träningsmatcher: Visby-Vimmerby 1-2 (e str), Visby-Vimmerby 5-0, Nybro-Vimmerby 3-2, Nyköping-Vimmerby 4-1, Vimmerby-Nybro 5-1.

 

I fjol: 3:a i division 1 E, 4:a i Allettan Södra, förlust i PO 1 till Kvalserien (1-2 i matcher mot Tranås).

 

Tips: 4:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. Tranås

4. Vimmerby

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Vita Hästen...

 

 

.

 


Blir Tranås säsongens skrällgäng?

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Tranås.

 

TRANÅS AIF

 

Tranås AIF. Denna trätobroder som vi Vimmerbybor har sänt så mycket hatkärlek till genom åren. Som tack för det slog de ut oss i Play Off 1 till allsvenskans kvalserie i fjol. En skräll för många att TAIF gick ända till PO2 (förlust där med 2-0 i matcher mot Olofström), men vi som har följt Tranås på nära håll var inte alls lika överraskade över lagets framgångar.

Tränare Jonas Holmström väcker ofta känslor, men den tidigare storspelarens kapacitet vid sidan av isen är oomtvistad liksom hans hjärta för klubben. Hans betydelse för TAIF är stor och i år får han dessutom en annan TAIF-ikon, hårt skadedrabbade forwarden Johan Ström (tvingas nu lägga skridskorna på hyllan för gott), vid sin sida i båset.

 

I Patric Kristiansson, Anders Skoog, Filip Petersson och Mikael Brancallion förfogar Tranås över en av seriens absolut bästa centerbesättningar (även om det lär bli ytterforwardsplatser för dessa under säsongen också). Anders Skoog har vräkt in poäng i Sunnes tröja i både division 1 och division 2 de senaste säsongerna samt under försäsongen (lyckades inte lika bra i Skövde förrförra säsongen) och ska bli oerhört intressant att se i sin nya omgivning. Mikael Brancallion kan även han nästan ses som en förstärkning, då han missade en stor del av fjolårets säsong på grund av skada.

Imponerande också att Tranås lyckades lägga beslag på jagade Brynäs-snackisen Johan Eriksson. 20-åringen snittade nästan en pinne per match i J20 SuperElit i fjol och fick då även dra på sig Brynäs a-lagströja för första gången. Den välväxte rightaren från Sandviken kan bli ett stort utropstecken.

Att Johan Ström och fransmannen Anthony Guttig skulle lämna, har varit känt sedan slutet av förra säsongen. Av de offensiva krafterna är det annars bara Kim Nässlin Eidenert (16+15 på 44 matcher) som har valt att söka sig vidare (Wings HC ny klubbadress).

 

Unga intressanta värvningar verkar för övrigt ha varit Tranås strategi till den här säsongen. Förlusten av den offensivt mycket duktige backen Robin Johansson svider så klart, men i övrigt har man i stort sett fått behålla det man ville i de bakre regionerna. De båda J20-värvningarna från Linköping (Philip Bowall) och Djurgården (Oskars Lindstedt) känns spännande. I Jacob Andersson från Vita Hästen får man dessutom en försvarare av god division 1-klass. Backbjässen Andreas Sandell, som anslöt från Nybro i fjol, har självklart en nyckelroll. Han var ruskigt bra redan förra säsongen och rapporteras ha sett ännu vassare ut nu under försäsongen. Sammantaget ser defensiven minst lika bra ut, som den gjorde i fjol.

 

Som vanligt, får man väl säga, är det målvaktssidan som bjuder på de största frågetecknen i Tranås. I fjol var det Emil Jidskog och Mantas Armalis som ifrågasattes och besvarade detta med att växa ut till spöken för motståndarnas anfallare. Att begära detsamma av 22-årige Adam Bengtsson (ny från Nässjö) och 20-årige Christian Larsen (ny från Malmös J20 och med meriter från danska U20-landslaget) kanske är för mycket, även om de värvningsansvariga i TAIF brukar ha synnerligen god näsa för målvakter. Och det känns återigen som två väl scoutade målvaktsvärvningar. Adam Bengtsson har utan tvekan varit en av tvåans allra bästa målvakter och vi är nog många som har förundrats över att han inte har tagit steget upp i serietrappan förrän nu. Återstår att se hur han klarar det, men på försäsongen har det stundtals sett riktigt bra ut. Framför allt återstår det att se vem av de båda unga talangerna som kniper förstaspaden.

 

Tranås AIF:s lagbygge ser klart spännande ut och avslutningen av fjolårssäsongen vittnar om att det kan vara något riktigt bra på gång. En skön mix av ungdom och rutin men framför allt kloka värvningar som kompletterar den redan starka truppen. Jag tror att Tranås mycket väl kan bli årets stora skrällgäng. Klubbens mål är i alla fall att bli bättre än i fjol. Varningsflagg härmed hissad!

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Robin Johansson, b (Skövde), Anthony Guttig, f (Hokki, Finland), Johan Ström, f (slutar).

Nyförvärv: Adam Bengtsson, mv (Nässjö), Christian Larsen, mv (Malmö J20), Philip Bowall, b (Linköping J20), Oskar Lindstedt, b (Djurgården J20), Jacob Andersson, b (Vita Hästen), Oskar Bengtsson, f (Tingsryd J20), Anders Skoog, f (Sunne), Charles Baldwin, f (Corpus Christi IceRays, USA), Johan Eriksson, f (Brynäs J20), Joakim Erdugan, f (Linköping J20).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 14 forwards/centrar.

 

Medelålder: 22 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 81 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 2

Backar: 3

Forwards/centrar: 4

Rutin: 3


Totalt: 12

 

Träningsmatcher: Tranås-Kallinge/Ronneby 3-2 (e förl), Nyköping-Tranås 4-2, Tranås-Huddinge 3-4, Nittorp-Tranås 2-3 (e str), Kallinge/Ronneby-Tranås 3-1, Tranås-Nyköping 3-6, Huddinge-Tranås 0-7, Tranås-Nittorp 3-4 (e str), Nybro-Tranås 2-3 (e str).

 

I fjol: 6:a i division 1 E, 1:a i division 1 E Fortsättning, förlust i PO 2 till Kvalserien (0-2 i matcher mot Olofström).

 

Tips: 3:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. Tranås

4. .....................................

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Vimmerby...

 

 

.


Förlåt....

Fint väder, vänner på middag, sjukhusbesök och lite annat smått och gott. Bortförklaringarna till bristfällig uppdatering och ett avbrott i bloggens ranking av E-lagen kan göras lång. Lovar bättring från och med i morgon.
 
 
.

VH-tränaren: "Serien är väldigt öppen"

Det är kanske överdrivet att säga att han var lättad i kväll, men visst tyckte Vimmerbys tränare, Tomas Sandlin, att det var skönt med en seger. Så här gick hans tankar efter 5-1 hemma mot ett av de tippade topplagen i F-serien, Nybro Vikings:

 

”Spelet såg ungefär ut som det har gjort tidigare. Killarna gjorde ett riktigt bra jobb igen – enda skillnaden var att vi, efter halva matchen, började få in puckarna i mål. Efter det fick vi bättre självförtroende och man ser ju vilken effekt det kan få.

 

Det är så lite som gör det. Under en säsong kan det vara små detaljer som styr. Om man bränner tillräckligt många chanser, så tror man inte på det till slut, utan börjar spela med säkerhetsmarginaler och skjuter då utanför eller i blocket. Därför var det viktigt att vi fick utdelning på våra chanser i kväll.

 

Tyvärr har vi haft en del sjukdomar och skador i truppen den här veckan, så vi fick trixa lite med laget. Å andra sidan ska vi ha ett sådant grundspel att vem som helst kan gå in på vilken plats som helst.

 

Om man tittar på tänkta formationer till seriestarten, så lär nog förstafemman se ut som den gjorde i kväll. De fick till det bra. Även andrafemman skapade mycket. När alla är hela och friska får vi se hur laget ser ut.

 

Nu tränar vi torsdag och fredag, sedan har vi en ledig helg så att killarna har tid att åka hem till sina nära och kära innan allvaret drar igång. Från och med måndag är det på allvar. Då kör vi varje dag och kommer slipa detaljer.

 

Jag måste säga att jag är imponerad över det standard och den attityd som jag har sett hos de här killarna. Alla är ödmjuka och har ”stora öron”, det är en ung trupp och alla är bra på att ta feedback. Det gläder mig att ingen är nöjd med den status de har nu, utan alla vill bli bättre.

 

Självklart har vi satt upp sportsliga mål. I första hand vill vi ta oss till Allettan och om vi lyckas med det så är målet att gå längre än i fjol. Samtidigt håller den här serien så hög och jämn klass att det kommer bli kanonjämnt och väldigt öppet. Därför vill jag hellre prata om prestationsmål. Vi ska vara det lag som jobbar hårdast och som har det mest stabila grundspelet, där spelarna alltid vet sin roll och är 100 % närvarande både på träningar och på matcher. Om vi når dit med det här talangfulla laget, så kommer det att bära rejäl frukt.”

 

 

.


Seger för VH i sista träningsmatchen

Vimmerby Hockey vann i kväll försäsongens första och tillika sista träningsmatch i hemmahallen. Hårdsatsande div 1 F-laget Nybro Vikings besegrades med 5-1, efter en match där nyförvärvet från Olofström, Alexander Holmberg, klev fram och var en av många bra spelare.
 

Vimmerby-Nybro 5-1 (0-0, 3-0, 2-1)

1-0 (20:48) Adam Rundqvist (Markus Modigs)

2-0 (26:28) Björn Jonasson (Alexander Holmberg)

3-0 (38:52) Henrik Tång (Alexander Holmberg, Jakob Karlsson)

4-0 (48:58) Alexander Holmberg (u.a.)

5-0 (55.30) Oskar Carlsson (Jakob Karlsson)

5-1 (58:41) Johan Persson (Rickard Fernholm, Jonny Ågren)

Skott:  32-31 (10-12, 13-7, 9-12)

Utv, Vimmerby: 3x2 min. Nybro: 4x2 min.

 

 

.


Defensiven blir Skövdes fall?

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Skövde.

 

SKÖVDE IK

 

Ekonomin var i botten, rekonstruktion genomfördes och spelare lämnade på löpande band. För drygt ett år sedan verkade hela Skövde IK:s verksamhet vara på väg rakt ner i avgrunden. Men Fågel Fenix brukar ju resa sig ur elden och uppstå i en ny och fräschare variant - och så gjorde han även den här gången. SIK imponerade genom att komma tvåa i division 1 E förra säsongen (sexa i södra Allettan) och man lär säkert – trots en pågående generationsväxling - kunna vara med och slåss om en Allettanplats även kommande säsong. Man har värvat sparsamt, men de nya spelare som ansluter bidrar samtliga med klass.

 

Skövdes framgång hänger mycket hänger på hur den unga och relativt orutinerade backbesättningen tacklar utmaningen som väntar. Visst, Huddingefostrade Erik Rosén, senast i Vita Hästen, är en kanonvärvning. Han kliver in med stor defensiv kompetens och massor med rutin. Och skridskoskicklige offensive backen, Robin Johansson (ny från Tranås), skulle nog alla division 1-lag vilja ha i sin trupp. MEN… Skövde har samtidigt tappat fyra av sina bästa backar och av lagets nu åtta kontrakterade backar, så spelade fyra stycken J20-hockey i Skövde förra säsongen.

 

Kontraktsförlängningarna med de notoriska poänggörarna (som samtliga anslöt till Skövde i fjol) Carl-Johan Sjögren, Henrik Thegel och Markus Molin är förstås enormt viktiga. Tillsammans stod de tre för ungefär hälften av Skövdes samlade målfabrikation den förra säsongen. Värvningen av Johan Erkgärds är stark men man ska också ha i åtanke att laget samtidigt tappar två riktigt duktiga playmakers i Alexander Sundqvist och backen Emil Lundqvist, som båda går till Sundsvall.

 

På målvaktssidan tappar SIK Alexander Ellingsen men kan räkna in Mörrums Alexander Jirhage – plus på kontot för klubben där. Dock känns det väldigt osäkert där bakom.

 

Sammantaget. Tja, offensivt är Skövde som vanligt vasst – framför allt är det länge sedan laget hade en så enormt skicklig offensiv back som Robin Johansson, som trots sin position mycket väl kan snitta en pinne per match. Däremot kan defensiven bli lagets fall i kampen om en plats i Allettan. Här hissas en varningsflagg gigante!

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Alexander Ellingsen, mv (klubb ej klar), Björn Hallner, b (slutar), Jonatan Bremer, b (klubb ej klar), Jonas Knutsson, b (Västervik), Emil Lundqvist, b (Sundsvall), Alexander Sundqvist, f (Sundsvall).

Nyförvärv: Alexander Jirhage, mv (Mörrum), Erik Rosen, b (Vita Hästen), Robin Johansson, b (Tranås), Johan Erkgärds, f (Frisk Asker), Oskar Back, f (Växjö J20).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 22 år.

Medellängd: 183 cm.

Medelvikt: 85 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 3

Backar: 2

Forwards/centrar: 4

Rutin: 2


Totalt: 11

 

Träningsmatcher: Lindlöven-Skövde 2-1, Skövde-Enköping 6-2, Halmstad-Skövde 5-3, Enköping-Skövde 2-1, Skövde-Halmstad 5-1, Mariestad-Skövde 4-6, Skövde-Grästorp 6-3, Skövde-Kumla 7-5.

 

I fjol: 2:a i division 1 E, 6:a i Allettan Södra.

 

Tips: 5:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Tranås...

 


Tisdagsblandning...

Senast Niclas Heed (17 poäng med Västervik i ettan i fjol) spelade division 2-hockey i någon annan klubb än VIK, var säsongen 2009-2010. Då med Vimmerby… Nu är det dags igen. Nyligen flyttade Heed till Jönköping och häromdagen skrev 27-åringen på ett ettårskontrakt med hårdsatsande HC Dalen. Ett fint tillskott!

 

Huddinge-Tranås 0-7. Say no more!

 

Apropå division 2 och HC Dalen. Med nyförvärv som nämnde Niclas Heed, Victor Wallin (38 poäng med Helsingborg i div 1 F i fjol), och framför allt David Fredriksson (närmare 200 Elitseriematcher med HV71 och Södertälje), så lär man få dras med ett ganska tungt favoritskap.

 

Mariestad-Grästorp 10-0. Säger inte lika mycket, då halva GIK:s lag saknades.

 

Spännande med Västervik-Boro i kväll. Emil ”The-One-And-Only” Georgsson är äntligen tillbaka efter skada.

 

Vimmerby-Nybro i morgon kl 19.00 – säsongens enda träningsmatch på hemmais och tillika den sista innan seriestarten. Det är nog många supportrar som skulle vilja få en del positiva besked.

 

Trerätters kalasmiddag och speedwaysemi på tv:n. Fin tisdagskväll som väntar!

 

 

 

.


Mjölby sämre i år - fast bättre rankat än i fjol...

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Mjölby.

 

MJÖLBY HC:

 

”Forwardsmässigt ser det hur bra ut som helst”, minns jag att Mjölbys tränare Daniel Rydmark sa i en intervju för ett par veckor. Nåja, det uttalandet får man nog ta med en nypa salt och mer se som ett försök att gjuta mod i styrkorna. För forwardsmässigt har fjolårets jumbolag lidit några svåra förluster – även om det fortfarande är laget starkaste del.

 

Tvillingarna Wernersson Libäck drar till Hudiksvall, Kimmy Skogland till Forshaga och Erik Köpman till Falun. Med den här kvartetten försvinner fyra av Mjölbys sex poängstarkaste spelare från i fjol och tillika mer än 100 division 1-poäng.

 

Ja, jag vet att man å andra sidan bland annat har knutit till sig kusinduon Schelin från Vimmerby och rutinerade Emil Alengård från Vita Hästen, men samtliga dessa tre tycker jag har en hel del att bevisa efter stundtals ganska knackiga fjolårssäsonger (även om åsikterna om detta går isär i framför allt Norrköping). Linköpingsfostrade J20-spelaren Gustav Eckerberg och Tranås Markus Eriksson är oprövade kort och på intet sätt värvade för att bära offensiven.

 

Nej, lite mer intressant bakåt i så fall (jämfört med i fjol, alltså), där Anton Johansson-Martis från Malmö J20 (tidigare i HV71) är en snackis. En liten och spelskicklig back, som ska bli spännande att se. I Marcus Besterman och Victor Jonsson förfogar dessutom MHC över två målvakter med potential. Nu vill vi se dem ta nästa steg!

 

Sammantaget känns Mjölbys trupp tyvärr svagare än i fjol och laget lär få kämpa om att undvika negativt kval. De hittills spelade träningsmatcherna har väl inte heller vittnat om något annat. Lyckligtvis, för Mjölbys räkning, finns det ett par lag till där nere som på papperet inte känns allt för vassa just nu. Det kan bli deras räddning.

 

Det roligaste kring Mjölby Hockey är annars det nya sponsornamnet på hockeyladan. ”Toyota Material Handling Arena” – vem orkar säga det och vad ger det ett sådant företag? Har funderat på att dra igång en tävling för det mest överarbetade sponsornamnet på ishallar. Några förslag?

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Tyler Ferbey, b (klubb ej klar), Linus Wernersson Libäck, f (Hudiksvall), Pontus Wernersson Libäck, f (Hudiksvall), Kimmy Skogland, f (Forshaga), Erik Köpman, f (Falun).

Nyförvärv: Anton Johansson-Martis, b (Malmö J20), Jakok Knoph, b (Karlskoga J20), Rasmus Schelin, f (Vimmerby), Marcus Schelin, f (Vimmerby), Gustav Eckerberg, f (Malmö J20), Markus Eriksson, f (Tranås), Emil Alengård, f (Vita Hästen).

 

Truppens status (klara): 3 målvakter, 9 backar, 14 forwards/centrar.

 

Medelålder: 21 år.

Medellängd: 181 cm.

Medelvikt: 80 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 3

Backar: 2

Forwards/centrar: 3

Rutin: 2


Totalt: 10

 

Träningsmatcher: Mjölby-Borås 2-4, Mjölby-Nittorp 2-3, Nittorp-Mjölby 5-6.

 

I fjol: 10:a i division 1 E, 4:a i division 1 E Fortsättning.

 

Tips: 8:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. .....................................

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Skövde...

 

 


Mjölby synas i morgon i stället

Fick dra till sjukan med yngste sonen och hans smashade knä i dag. Ont och blodutgjutning, men inget allvarligt syntes på röntgen.
 
Nåväl. Därför kommer genomgången av Mjölbys lag inte förrän i morgon. Men den som väntar på något gott... Typ!
 
Såg att Jonte Hedström blev klar för Piteå i dag. Ganska schysst division 1-värvning.
 
Hörs i morr´n!
 
 
.

Förlust för VH i Nyköping

Även om inte siffrorna, 4-1 till hemmalaget Nyköping, speglar matchbilden, så är det ändå inte mycket att säga om. Visserligen var Vimmerby det lag som skapade klart mest chanser och man vann även skotten med 34-26, dock var laget ruskigt ineffektivt i avsluten. Och som bekant handlar ju hockey om att göra många mål och gärna också släppa in få.
 
Den tredje perioden var ganska lik de båda tidigare. Lite avslaget, ja helt enkelt en typisk träningsmatch. Nyköpings 3-1-mål var ett riktigt klassmål, som avslutades med en projektil rakt upp i Calle Brattenbergers ena kryss.
Strax därefter mosade VH:s Sebastian Nilsson sönder plexiglaset och matchen fick avbrytas en halvtimme. När den väl kom igång igen kändes det som att lagen hade svårt och tända till. Nyköping avgjorde med ett billigt mål - en lös backhand, som på något sätt rann "igenom" Calle i målet.
 
Bland spelarna så visade nyförvärven Robin Syversen-Olsen, Alexander Holmberg och Tobias Ternelius att de kommer bli finfina tillskott. Simon Dahl skapade mycket men var tyvärr lika uddlös som alla andra i avsluten.
 
Tränare Tomas Sandlin har sagt att han kommande vecka ska fokusera hårt på anfallsspelet. Det känns bra!
 
 
.

Mållös andra period i Nyköping

Efter två perioder står det fortfarande 2-1 till hemmalaget Nyköping mot Vimmerby. Spelmässigt var den andra perioden lite bättre än den första, även om matchen fortfarande förrycks av mängder med utvisningar. Bland annat fick VH spela 3 mot 5 vid två tillfällen - vid ett av dem under två minuter i sträck.
Spelet är jämt och tempot nu högre. Vimmerby skapar mest chanser, men är ineffektivt i avsluten. Nyköpings vassaste chans i den andra perioden var ett skott från slottet, som gick över.
Vimmerbys Simon Dahl har varit het och haft flera bra lägen - men även han misslyckas i avsluten.
VH:s bästa chans kom i slutsekunderna, då Robin Ekström kom helt fri, men sköt över.
Skotten i andra perioden 9-8 till VH.


.

Underläge efter första perioden

Efter en ganska avslagen första period borta mot Nyköping, ligger Vimmerby under med 2-1.
VH:s reduceringsmål gjordes av Alexander Holmberg (ass Jakob Karlsson) som stötte in pucken mellan benen på målvakten efter en rörig situation.
Matchen präglas mest annars av mängder med utvisningar. De båda lagen verkar inte vara överens med rättsskiparna om den nya hårdare bedömningsnivån. 11-9 i skott till Vimmerby.

Mellanår för Mariestad BoIS?

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar, samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Mariestad.

 

MARIESTAD BoIS:

 

Rejäl omsättning av klasspelare, genomgånget ekonomiskt stålbad och ett lag som är extremt svårbedömt. Ja, så skulle man väl ungefär kunna sammanfatta Mariestad BoIS.

 

Ja, det är inte mycket som är sig likt i Mariestad BoIS sedan i fjol. Under slutet av förra säsongen blottlades föreningens dåliga ekonomi och till den här säsongen har man fått dra åt svångremmen rejält. Och det syns också på spelartruppen, där det är sannolikt att många av de yngre egna förmågorna från fjolårets duktiga J20-lag, som kommer få chansen.

 

Offensivt har Bois tappat några blytunga pjäser. Trion Rickard Palmberg, Johan Persson och Oscar Holst svarade tillsammans för nästan 40 % av BoIS målproduktion i fjol och producerade även en bra bit över 100 poäng. Lägg därtill att de tre kanske offensivt bästa backarna, Christopher Larsson, Per Johnsson och Joel Backesten också lämnar.

Som om det inte vore nog med det, så återvänder klassmålvakten Jonas Westerlund till moderklubben Forshaga och målvaktssidan ser därmed ytterst beskedlig ut. 18-årige Anton Lauri är ett obeprövat kort och lille Andreas Ollikainen känns som långtifrån den där sjävlklare förstekeepern som kan vinna matcher åt sitt lag.

 

”Som vanligt” kommer sylvassa och rutinerade duon, Eddie Davidsson och Jonas Pontusson, få dra ett tungt lass. Skillnaden mot tidigare är att de den här säsongen nog till och med får räkna med att bära laget på sina axlar.
Värvningen av Mikael Alba är lika bra som överraskande. Vi var nog många som lyfte lite extra på ögonbrynen då Vita Hästen-försvararen valde Mariestad. Även Leroy Eklöw, som väl hade en mindre lyckad säsong i Olofström i fjol, kommer hjälpa till att stärka upp defensiven.

Det ska också bli intresseant att se "snackisen" Erik Olsson (ny från Arvika) samt några av de yngre killarna.

 

Mariestad BoIS är oerhört svårbedömt och efter att ha sett dem prestera ytterst beskedligt i ett par matcher i CCM Reebok Cup i hemmahallen (förlust mot Skövde och mot Kumla) blev då inte jag mycket klokare. Det kan egentligen sluta precis var som helst mellan plats fyra och nio – helt beroende på skadeläge, inledning på serien m.m. Av tradition brukar dock BoIS alltid vara med och slåss om en Allettan-plats och det är den vanan och den rutinen som gör att jag ändå tror att de kommer finnas med där i år också, vilket också är klubbens målsättning. Risken för att det här blir något av ett mellanår i klubbens historia är dock överhängande.

 

Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Jonas Westerlund, mv (Forshaga), Max Qvarnström, f (Nyköping), Oscar Holst, f (Tingsryd), Rickard Palmberg, f (Nybro), Johan Persson, f (Nybro), Joel Backesten, b (Olofström), Christopher Larsson, b (Kumla), Per Johnsson, b (Kil).

Nyförvärv: Erik Olsson, f (Arvika), Tony Söderman, f (Mora J20), Viktor Jörnevik, f (Grästorp), Marcus Green, b (Enköping), Mikael Alba, b (Vita Hästen), Leroy Eklöw, b (Olofström).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 7 backar, 12 forwards/centrar.

 

Medelålder: 21 år.

Medellängd: 183 cm.

Medelvikt: 82 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 2

Backar: 3

Forwards/centrar: 3

Rutin: 2


Totalt: 10

 

Träningsmatcher: Mariestad-Åker/Strängnäs 4-2, Mariestad-Lindlöven 7-1, Mariestad-Enköping 3-2, Halmstad-Mariestad 3-2, Mariestad-Skövde 4-6 (Reebok CCM Cup), Mariestad-Kumla 2-4 (Reebok CCM Cup).

 

I fjol: 4:a i division 1 E, 5:a i Allettan Södra.

 

Tips: 6:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. .....................................

2. .....................................

3. .....................................

4. .....................................

5. .....................................

6. Mariestad

7. Grästorp

8. .....................................

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Mjölby

 

 

.


RSS 2.0