Löjligt att påstå att Hästen inte vinner serien

Bloggens genomgång av lagen i division 1 E fortsätter. Ett lag per dag under tio dagar (var tanken från början), samtliga bedömda utifrån hur läget är just för tillfället och avbetade i bokstavsordning. I dag är det dags för Vita Hästen.

 

VITA HÄSTEN

 

Det här skulle kunna bli världshistoriens kortaste analys. Ja, egentligen behöver den inte ens skrivas. Vita Hästen kommer att vinna division 1 E. Allt annat är bara löjligt att påstå. Allt annat skulle vara ett sådant kapitalt misslyckande att Rysslands klassiska förlust mot USA i OS i Lake Placid 1980 i jämförelse skulle framstå som ganska väntad.

 

Med ett ekonomiskt underskott på drygt 3 miljoner och lönekostnader som ska minskas med 2,8 miljoner jämfört med i fjol, är Vita Hästens ”budgetsatsning” mäkta imponerande. Fredrik Jensen har slitit hund och med sitt lagbygge verkligen skrämt slag på alla lag som har tänkt sig att konkurrera om de där två åtråvärda allsvenska platserna. Ja, jag vet att maskineriet har hackat en del på försäsongen, att mer än halva laget är utbytt och att det inte är lätt att få många individuella stjärnor att funka ihop. Men jag är helt övertygad om att vi kommer få se Östergötlands Big Red Machine trampa igång när allvaret väl visar sig.

 

Vita Hästens backbesättning är faktiskt löjligt bra med tanke på att vi snackar division 1. Tillsammans kan de åtta kontrakterade backarna stoltsera med 417 SHL-matcher, 761 allsvenska matcher samt 133 framträdanden i diverse landslagsuppdrag. Minst meriterad av backarna är nyförvärvet från Borlänge, Jeff Jakobs, som ”bara” har 211 division 1-matcher på kontot.

 

Vad gäller forwardsidan skulle man kunna börja rabbla en massa namn. Men jag lämnar det därhän. Istället konstaterar jag kallt att även vad gäller den här lagdelen förfogar Vita Hästen över seriens på papperet mest stjärnglänsande material, även om den inte är lika överväldigande som försvarsditon.

 

Med division 1-mått mätt har Vita Hästen gjort några riktigt galna värvningar. Målvakten Daniel Sperrle med mängder av erfarenhet från Elitserien, KHL och Allsvenskan blir så klart en attraktion. Detsamma gäller anfallarna Marcus Eriksson (Västerås) och Niklas Lihagen (Örebro), som båda håller bra allsvensk klass. Och dessa tre är bara toppen av ett stort och mäktigt isberg, som totalt innefattar tolv näst intill häpnadsväckande klassvärvningar. Och glöm heller inte den stomme som man redan har. För oss andra lag är det bara tacka för att ni hjälper till att dra folk till våra hallar – för här finns många sevärda spelare och ett lag som alla kommer vara sjukt sugna på att slå. Dessutom är man ju både störst, bäst och vackr… eh, äldst (se statistik nedan).


De senaste säsongerna har man trott att det har varit ”nu eller aldrig” för Vita Hästen. Men om inte laget tar steget upp i Allsvenskan den här gången så vet i tusan? För hur ska man kunna förbereda sig bättre som ett division 1-lag? Visst, laget har förlorat många riktigt bra spelare, men nettot är ändå rejält på plus – i alla lagdelar.

 

Frågan är inte om Vita Hästen kommer sopa hem division 1 E. Inte heller med hur mycket. Det mest intressanta är hur det kommer gå för laget i Kvalserien framåt våren. Är det kanske sista chansen den här gången då?

 

F Förluster och ännu ej klara kontraktsförläningar, som sticker ut: Alexander Berg, mv (klubb ej klar), Mikael Alba, b (Mariestad), Erik Rosén, b (Skövde), Carl-Johan Svensson, f (Grästorp), Jimmy Andersson, f (Karlskrona), Tomas Wallgren, f (Asplöven), Emil Alengård, f (Mjölby), Villhelm Åman, f (Huddinge).

Nyförvärv: Joakim Strandberg, mv (Pantern), Daniel Sperrle, mv (Esbjerg), Otto Jaksch, b (Piteå), Morgan Hassel, b (Kallinge/Ronneby), Jeff Jakobs, b (Borlänge), Eric Norin, b (Almtuna), Maksim Matushkin, b (Oskarshamn), Marcus Eriksson, f (Västerås), Markus Gunnarsson, f (Olofström), Niklas Ottosson, f (Lindlöven), William Wallén, f (Kallinge/Ronneby), Niklas Lihagen, f (Örebro).

 

Truppens status (klara): 2 målvakter, 8 backar, 13 forwards/centrar.

 

Medelålder: 25 år.

Medellängd: 184 cm.

Medelvikt: 86 kg.

 

Betyg hittills:

Målvakter: 5

Backar: 5

Forwards/centrar: 4

Rutin: 5


Totalt: 19

 

Träningsmatcher: Västervik-Vita Hästen 5-1, Nyköping-Vita Hästen 4-6, Huddinge-Vita Hästen 4-6, Vita Hästen-Västervik 6-4, Vita Hästen-Huddinge 1-2, Vita Hästen-Nyköping 4-3.

 

I fjol: 1:a i division 1 E, 1:a i Allettan Södra, 4:a i Kvalserien till Allsvenskan (bakom Björklöven, Karlskrona och Tingsryd).

 

Tips: 1:a

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Bloggens subjektiva rankning:

 

1. Vita Hästen

2. .....................................

3. Tranås

4. Vimmerby

5. Skövde

6. Mariestad

7. Grästorp

8. Mjölby

9. Kumla

10. Forshaga

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

I morgon kikar vi närmare på Västervik...

 

 

 

.


Kommentarer
Postat av: Pelle Lindstam

Word;)

2013-09-11 @ 19:30:49
Postat av: V.H.

Bra att få ihop detta lag med minskad budget och lönekostnader vad heter den trollkarlen som har gjort detta, är säkert attraktiv för många div 1 lag...!

2013-09-11 @ 21:53:43
Postat av: Horsehead

Bra lag på pappret, visst. Men någon Allsvenskan blir det inte denna sessen heller. Finns ingen lagkänsla i den klubben med massa värvade spelare...

2013-09-12 @ 10:31:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0