"Självklart är Vimmerby en intressant klubb"

Centern Rickard Palmberg – 74 poäng (30+44) på 52 matcher med Nybro den gångna säsongen – är en av ettans absolut mest jagade spelare. Just nu är han i Stockholm för att träffa sin agent och diskutera framtiden. Och Vimmerby Hockey är ett av de alternativ han funderar över.

 

– Jag har några olika bollar i luften. Vimmerby har visat intresse och självklart är det en intressant klubb. Jag ska träffa min agent i morgon. Efter det har jag nog bättre koll på läget.
– Det är några olika klubbar som har hört av sig – både svenska och utländska – men än är inget bestämt. Jag vet mer i morgon kväll.

 

Den gångna säsongen huserade Lidingö-fostrade Rickard i Nybro. Ett lag som haussades rejält inför seriestarten men som sedan tok-flopapde. Att han kommer röra på sig till kommande säsong sägs vara klart.
– Vi får se hur det blir, svarar Palmberg kryptiskt och utvecklar sin syn på Vimmerby Hockey.
– En riktigt bra och seriös klubb, som alltid är med i toppen. Numer har de ju dessutom ett par av mina bästa kompisar i laget, säger han och syftar på polarna Jesper Eriksen och Carl Ackered, backar som VH har värvat från just Nybro.

 

– Jesper är en traditionell pp-back med riktigt bra skott och suverän blick för spelet. Calle är något av en trollkarl – som en forward fast på backen. Han är unik på den här nivån. Rörlig, snabb och med en klubbteknik som är svår att hitta i ettan.
– Båda har onekligen sina främsta kvaliteter i det offensiva spelet, skrattar Rickard.

 

Återstår nu alltså att se om Rickard Palmberg gör dem sällskap i Vimmerby.

 

.


En opretantiös fredagsblandning...

Efter en tids rykten: I dag blev Vita Hästens före detta tränare, Pelle Hånberg, klar för allsvenska kollegan (nåja…) Karlskrona HK. Det, tillsammans med den djupt rotade rivalitet som sedan tidigare finns mellan klubbarna, bådar för söta fajter i vinter.

 

Såg Leif Boork i läckra vårsneakers i Cloetta Centers restaurang i går. Med tanke på hur många som ville prata hockey med honom så misstänker jag att hans lunch tog bortåt tre timmar.

 

Mer Vita Hästen. I våras lånade Hästen Skövdes stjärnforward Henrik Thegel. 24-årigen, fostrad i Gävle och Brynäs, gjorde så pass starkt avtryck att han i dag gjorde klart för kommande säsong med de nyblivna allsvenskarna. Inte alls oväntat men ändå ett blytungt offensivt tapp för våra seriekollegor från Skövde.

 

Gamla husgudarna och Hultsfredsbeskyddarna Sator ska visst lira i Oskarshamn i höst. Har oändligt många minnen av dem. Ett av de mest galna är när jag, trummis-Micke och ett par killar till arrangerade splatterfilmsfestival på Metropol i Hultsfred för ungefär 100 år sedan. Sådär succé…

 

Duktige Kallinge-backen Henrik Nilsson har kritat på för Karlskrona och unge Anton Johansson (center i Vita Hästen denna säsong) är klar för nykomlingarna i division ett, HC Dalen.

 

Har tyvärr en stark känsla av att Markus Modigs INTE kommer spela för Vimmmerby Hockey nästa säsong.

 

Äldste sonen på studentkryssning till Åland i helgen. Samtidigt har ett annat salt gäng, med nära anknytning till Vimmerby Hockeys supporterskara, invaderat en annan färja med destination Tallin. Vet faktiskt inte vem/vilka jag är mest orolig för.

 

R.I.P. Tito Vilanova. Sorgligt. Cancer är inget annat än en förbannad jävla skitsjukdom!

 

 

.


"Vimmerby har gjort två riktiga fynd"

En kompistrio, alla födda 1991, följdes åt i Djurgården från 2006 till 2011, sedan splittrades de tre backarna till olika division 1-lag. Christopher Lundqvist gick till Nacka (sedan Vimmerby och Vallentuna), Carl Ackered till Mörrum (Nybro) och Jesper Eriksen till Huddinge (Rosenborg, Nybro).

 

I påskhelgen skrev de båda sistnämnda på för Vimmerby Hockey. Och vem är väl då bättre att kommentera VH:s båda nyförvärv än just bästa polaren Lundqvist? Jesper Eriksen har ”Chippe” spelat ihop med sedan han var tolv år gammal (i Haninge, Hammarby och Djurgården). Carl Ackered hade han bra koll på redan innan de sammanstrålade i DIF i 15-årsåldern, men där blev de även bästa polare.

– Under sommarhalvåret, när vi alla är hemma i Stockholm, så umgås vi jättemycket. Jag skulle nog beskriva dem som mina  två allra bästa vänner, säger Christopher Lundqvist.
Därmed ligger det ju ganska nära till hands att tro att den f.d VH-försvararen hade ett finger med i spelet när Ackered och Eriksen till slut valde Vimmerby.
– Nja, visst har de frågat mig väldigt mycket om klubben och staden. Och jag har ju bara haft bra saker att säga. Mitt år i Vimmerby var oerhört roligt – på alla sätt.

 

Hur skulle då ”Chippe” beskriva Carl och Jesper som spelare?

De båda har en liknande spelstil – inte minst är båda oerhört vassa i offensiven. Skillnaden är ju såklart att Ackered är leftare och Eriksen rightare.

 

Christopher Lundqvist om Carl Ackered:

Mycket spelskicklig och en stark skridskoåkare. Är väldigt delaktig i spelet och stark i power play.

 

Christopher Lundqvist om Jesper Eriksen:

Han är väldigt bra med puck. Snabb, har bra skott, bra spelsinne och hittar alltid lösningar i passningsspelet.


– Förutom att de är två riktigt bra hockeyspelare, så är de även två kanonkillar vid sidan av isen som kommer passa klockrent i laget. Själva är de väldigt förväntansfulla och ser fram emot den kommande säsongen. Sammanfattningsvis kan jag inte säga annat än att Vimmerby har gjort två riktiga fynd, säger ”Chippe, som själv ser fram emot ännu en säsong med Vallentuna (i Allettan nu senast).
– Jag tycker att vi har ett bra lag även kommande säsong. Vår målsättning måste absolut vara att ta oss dit igen.

 

.


Robin Ekström överväger klubb i söderettan

En forwards- och en centerplats kvar i Vimmerby Hockeys trupp. Men framtiden för VH:s trollgubbe Robin Ekström (131 poäng på de fyra senaste säsongerna i VH-tröjan) är osäker.
– Jag har inte hört ett ord från klubben. Jag vet inte mer än det jag fick läsa i lokaltidningen för några veckor sedan - att vi då skulle träffas och förhandla inom nån vecka. Men det har varit lika tyst sedan dess, så jag får väl utgå från att jag inte kommer spela i Vimmerby kommande säsong.
– Visst känns det lite tråkigt att inte få höra någonting alls – vare sig åt ena eller andra hållet. Att slå en signal eller skicka ett sms är ju inte så svårt. Jag har trots allt varit i klubben i fyra säsonger och har varit en del av den här fantastiska resan sedan den startade, säger Robin, som däremot har kontaktats av ett antal andra klubbar och även har kontraktsförslag som ligger och väntar på svar.
– Om det nu inte blir något med VH, så ligger en klubb i den södra ettan närmast till hands. Jag har fått ett riktigt bra erbjudande, som jag överväger noga.

 

”Gamle” VH-keepern Markus Jönsson, som de tre senaste säsongerna har vaktat Hanhals-kassen i division 2, väljer att bryta sitt tvåårskontrakt. I går blev han klar för det nyblivna division 1-laget Varberg Vipers.

 

Bloggproffset Mikael Mjörnberg har många strängar på sin lyra. Förutom att han är chefredaktör för Hockeyettan.com samt hockeybloggare på Hockeysverige.nu så skriver han också krönikor för LindeNytt.com, en lokal nyhetssajt för Lindesberg med omnejd (hemvisten för vår kommande seriekollega Lindlöven). I hans senaste krönika avhandlar han (ur Lindlövens perspektiv) serieindelningen, sedan det blev klart att Västervik och Vimmerby flyttades till den västra serien. Du kan läsa den här.

 

2813 personer på allsvensk fotboll i Åtvidaberg i går. Och då var ändå den publiksiffran nästan dubbelt så stor som den minst besökta matchen i den här omgången (1420 åskådare på Grimsta mellan BP och Örebro). Lika glödhet som allsvenskan i fotboll är på vissa ställen, lika huttrande iskall är den på andra.

.

 


Offensiva klassbackar klara för Vimmerby

Den gångna säsongen var de två av de bättre offensiva backarna i hockeyettan. Det säger jag inte bara för att båda nu har sajnat med Vimmerby Hockey, utan för att jag sa det redan när jag spanade in dem i några av matcherna i F-serien.

 

Nu i påskhelgen blev det i alla fall klart. VH har, med division 1-mått mätt, knutit två riktiga kvalitetsbackar till sig. Vi snackar offensiv klass – för trots tidigare önskemål om att stärka upp VH-truppens defensiv, så är det främst de offensiva kvaliteterna som är mest utmärkande hos de båda. Och ja, inte mig emot!

 

Både Carl Ackered och Jesper Eriksen är 23 år, är till största delen hockeyfostrade i Djurgården och bär på varsin tung ryggsäck med meriter i (som innefattar såväl allsvenska matcher, SHL-matcher och representation för Sveriges landslag i ungdomsåren). Båda var dessutom två av F-seriens poängmässigt bästa backar den senaste säsongen. Att de två överlägset tyngsta defensiva pjäserna nu överger Nybro för länskollegan i norr är självklart blytungt för Vikings. Men i Vimmerby ler vi i dag…


Själv har jag bäst koll på snackisen Ackered, som trots att han ”bara” är 23 år har mer än 130 division 1-matcher på kontot (74 poäng på dessa), har representerat Sveriges U16-, U17- och U18-landslag vid 23 tillfällen och redan som 19-åring noterades för två SHL-matcher med Djurgården. Ackered är en skridskostark back med härligt spelsinne och som tar ett stort ansvar på banan – inte minst i speluppbyggnaden och i powerplay.

De tre senaste säsongerna har han spelat i den sydligaste division 1-serien (Mörrum och Nybro) och har utmärkt sig som en av F-seriens vassaste offensiva backar.

 

Jesper Eriksen minns jag som en utpräglad offensiv back med fin spelförståelse, väldigt bra på rören och även han vass i numerärt överläge. Även statsen för Jesper, 185 centimeter lång rightare med Västerhaninge som moderklubb, sticker ut. Sina tre säsonger som senior har han spenderat i Huddinge (div 1), Rosenborg (norska högstaligan) och Nybro (div 1). Facit på dessa tre säsonger är 83 poäng (14+69), jämnt fördelat över säsongerna – som back…

 

Vimmerby Hockeys lagbygge börjar nu närma sig sitt slut. Fattas gör då en back, en center och en forward.  MEN... nu verkar det faktiskt vara så att påskharen inte har fått nog av att dela ut presenter till sina hockeytörstande vänner i Vimmerby. För flera, uppriktigt sagt uppseendeväckande, kontraktsskrivningar är på gång – och det lär ligga en riktig smällkaramell och vänta på att få presenteras kanske redan i början av kommande vecka. Men det återkommer vi till…

 

VH:s trupp:

 

Målvakter:

Calle Brattenberger

Marcus Evertsson (ny från Grästorp)

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

Tobias Jonsson

Jakob Isaksson
Carl Ackered (ny från Nybro)
Jesper Eriksen (ny från Nybro)

 

Centrar:

Jakob Karlsson

Rasmus Davidsson

Jesper Danielsson (ny från Almtuna)

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh

Jesper Karlsson

 

 

.


Härlig konkurrenssituation på målvaktssidan

Andra nyförvärvet på två dagar. I går presenterades centern Jesper Danielsson från allsvenska Almtuna. I dag kritade målvakten Marcus Evertsson på ett ettårskontrakt med Vimmerby Hockey.

 

Evertsson, den gångna säsongen förstemålvakt i Grästorp, har Storuman som moderklubb men är hockeyfostrad i Björklövens organisation (har även stått en säsong i Tegs division 1-lag). Så VH-tränaren Tomas Sandlin är väl bekant med 22-åringen:

- Jag hade honom i Björklöven under juniortiden. Det är en kanonkille både på och vid sidan av isen. Målmedveten, träningsvillig, ambitiös och väl skolad. Som målvakt är han väldigt modern, med ett uttalat spelsinne. Han är ju ganska liten (175 cm), men det kompenserar han på många andra sätt.

- Marcus var på gång hit redan i fjol, men efter moget övervägande meddelade han mig att han ville köra en säsong som uttalad förstemålvakt. Marcus gjorde det jättebra i Grästorp, inte minst med tanke på att 97 procent av spelet var förlagt i egen zon för dem, men nu kände han att det var dags att ta nästa steg.

 

I och med värvningen av Marcus Evertsson har Vimmerby ett vasst målvaktspar, vilket skapar en härlig konkurrenssituation dem emellan.
- Marcus vet precis förutsättningarna - att han har en väldigt duktig målvakt i Calle Brattenberger att tampas med. Självklart skulle han acceptera att vara andremålvakt, men å andra sidan är han absolut inte nöjd med något annat än att vara förstemålvakt. För en tränare är den här situationen optimal, säger Tomas Sandlin.

 

Så här ser VH:s trupp ut just nu (ytterligare tre backar, en center och en ytterforward ska in):

 

Målvakter:

Calle Brattenberger

Marcus Evertsson

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

Tobias Jonsson

Jakob Isaksson

 

Centrar:

Jakob Karlsson

Rasmus Davidsson

Jesper Danielsson

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh

Jesper Karlsson

 

 

.


"Jag var riktigt taggad för spel i söderettan"

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin blir helt tagen på sängen då han nås av beskedet att Vimmerby Hockey flyttas från söderettan till den västra ettan:
 
"Jaså, det hade jag inte en aning om. Spontant så känns ju inte det så roligt. Jag var riktigt taggad för spel i söderettan och hade verkligen sett fram emot det. Samtidigt finns det många bra lag i den västra serien också. Vi lägger ingen negativ energi på det, utan ser framåt och arbetar utifrån hur verkligheten ser ut. Positivt att vi får med oss Västervik över till västra serien plus att vi på köpet får ett par heta matcher mot Tranås också. Nackdelen är ju självklart de lite längre resorna till bland annat Borlänge och Falun".
 
Sandlin, som i går kunde räkna in säsongens första nyförvärv, berättar dessutom att fler är på väg.
- Jag hoppas att vi kan presentera en kille i dag och ytterligare en i morgon, säger han.
 
 
.

Inget spel i söderettan för Vimmerby och Västervik

Nu på förmiddagen kom överraskande nyheter från förbundets tävlingsutskott:

 

"Med anledning av Nyköpings konkurs, har SIF:s tävlingsutskott enhälligt beslutat om förändringar i serieindelningarna enligt följande:

Varbergs HK uppflyttas och placeras i HockeyEttan Södra, HC Dalen flyttas från HockeyEttan Västra till HockeyEttan Södra och Vimmerby HC och Västerviks IK flyttas från HockeyEttan Södra till HockeyEttan Västra."

 

Dessa båda serier kommer nu alltså se ut så här i stället (men misstänker att sista ordet inte är sagt än):

 

Hockeyettan Västra
Borlänge HF
Forshaga IF
Falu IF
IFK Arboga IF
Kumla HC Black Bulls
Lindlövens IF
Mariestads BoIS HC
Skövde IK
Surahammars IF
Tranås AIF IF
Vimmerby HC
Västerviks IK

 

Hockeyettan Södra
Halmstad HF
Helsingborgs HC
IF Troja/Ljungby IF
IK Pantern

HC Dalen

Kallinge/Ronneby IF
Kristianstads IK
Mörrums GoIS IK
Nybro Vikings IF
Olofströms IK
Tingsryds AIF

Varbergs HK

 

Återkommer mer till detta under dagen!

 

 

.


Allsvensk center klar för VH: "En klassvärvning"

Vimmerby Hockey gjorde i dag klart med sitt första nyförvärv, då man sajnade den 21-årige centern Jesper Danielsson – den gångna säsongen i allsvenska Almtuna, där han svarade för fem poäng på 49 matcher (1+4). Den 186 cm långe och 88 kilo tunge Danielsson är fostrad i Brynäs och har ett 30-tal landslagsuppdrag på ungdoms- och juniornivå i bagaget.

 

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin om dagens värvning:
- Jesper är ett fynd och en riktig klassvärvning för oss – en 21-årig kille som har erfarenhet av en hel säsong i Allsvenskan, där han spelade samtliga matcher. De referenser jag har fått från juniortiden i Brynäs är väldigt bra. Jag är extremt nöjd över att den här dealen gick i lås.
- I seniorsammanhang har Jesper mest gjort sig känd som en stark defensiv center. Men av vad jag har hört från Brynäs, så finns det rejäla offensiva kvaliteter i honom också – något han kanske inte har getts möjlighet att visa i Allsvenskan. Jag tror att det är en av anledningarna till att han nu väljer ett topplag i ettan istället.
- Som tränare är det härligt att få in en ung kille som bara skriker efter att få träna mycket. Jesper är dessutom skolad i den moderna hockeyn och sett till spelare man får för pengarna så slår han de flesta. Visst eftersöker vi rutin också, men att balansera en summa pengar med rutin och kvalitet är ingen enkel ekvation. Här kan jag dock säga att vi har lyckats.

 

Så här ser VH:s trupp ut just nu:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

Tobias Jonsson

Jakob Isaksson

 

Centrar:

Jakob Karlsson

Rasmus Davidsson

Jesper Danielsson

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh

Jesper Karlsson

 

 

.

 


Sandlin hoppas på starka nyförvärv i veckan

Rykten säger att Vimmerby Hockey i går ska ha fått nej av en defensivt stark back med tung SHL-rutin, som man har förhandlat med en tid och i stort sett hade krokat fast och slängt upp i båten. Men... han slet sig vid båtkanten och jakten går nu vidare. Jag pratade med tränare Tomas Sandlin i kväll. Han lät trots allt väldigt positiv och hoppades att klubben kommer kunna landa ett par starka nyförvärv redan i slutet av den här veckan. I kväll skrev också snajpern Björn Jonasson så här på twitter:
” Fick ett gott samtal av en vän som är på g till VH. Kunde lämna goda rekommendationer såklart. Kan bli en rolig vinter men denna spets!”
Någonting verkar vara på gång. Bådar gott…

 

Per Ljusterängs sejour som tränare i Kallinge-Ronneby blev bara ettårig, då han och klubben inte kom överens om något nytt kontrakt. Nu är KRIF:s sportchef Micke Johansson ute på ny tränarjakt. Ett hett namn verkar vara Vita Hästens förre tränare, Pelle Hånberg. Ryktena som placerar honom i Blekinge är i alla fall många.
EDIT: Enligt en tweet i morse från bloggare Skarpsvärd på BLT kommer Hånberg dock INTE träna Kallinge kommande säsong.

 

Det har tisslats och tasslats om det ett tag och nu har Boro-Vetlandas duktige center Thobias Josefsson gjort klart med Tranås AIF i division 1.

– Jag har haft ögonen på Thobias under tre säsonger nu och han är en spelare som passar in perfekt hos oss och som nu är redo att ta klivet upp i division 1, säger TAIF:s  sportchef Stefan Fransson på klubbens hemsida.
Det ska bli riktigt intressant att följa den kraftfulle 24-åringen, som gjorde 33 poäng (21+12) på 33 matcher i fjol, ett snäpp högre upp i seriesystemet, för här snackar vi om en verktygslåda som är väl fylld. Lite Emil Wahlberg-varning på Thobias. Med andra ord: en kille från division två som säkert kommer kunna ta en tung roll i ettan redan första säsongen.

 

Kronwall, Hörnqvist, Sedin, Sedin, Tallinder och Edler. Ett hockey-VM i Vitryssland i maj - strax efter en OS-turnering - verkar kännas ”sådär” hett over there. Misstänker att listan över namn som säger ”tack, men nej tack” kommer fyllas på ytterligare framöver.

 

Skellefteå-Färjestad. Såg stundtals nästan komiskt ut. SAIK representerar allt det som man kan koppla samman med modern hockey.

 

 

.


Tjatet om "Lilla Allsvenskan" lär ju inte minska

Jag brukar vara ganska snabb med att dissa hockeyförbundet. Och i de allra flesta fall tycker jag faktiskt att det har varit befogat. Men de ska också ha beröm när de förtjänar det. Och det gör de nu. Inte så mycket för serieindelningen för division 1, som för upplägget av ”nya” Allettan.

 

Ja, idag kom alltså serieindelningen för hockeyns division 1 samt upplägget för hur Allettan kommer att spelas. Vad gäller serieindelningen blev det den förväntade. Den södra ettan, där både Vimmerby och Västervik placerades i, är nästan löjligt tuff. Eller som VIK-centern Emil Georgsson skrev på twitter i eftermiddags:

”Allettan södra kommer bli en sämre serie än div 1 södra…”

 

Upplägget är fyra serier med tolv lag i varje. Lagen möts hemma/borta och totalt består alltså grundserien av 22 omgångar. De fyra främsta i vare serie går till Allettan, vilket alltså ger två allettor med åtta lag i varje (övriga lag spelar vidare i fyra Fortsättningsserier). Nytt för i år är att Allettornas seriesegrare är klara för den allsvenska kvalserien, medan lag 2-5 går vidare till play off.
De två första lagen i respektive fortsättningsserie (som alltså består av lag 5-12 från grundserien) kommer att få spela play off . De två sista lagen i respektive fortsättningsserie får kvala för sin fortsatta division ett-existensen

 

En annan nyhet är att både Allettan och Fortsättningsserien drar igång redan Annandag jul (en fredag), så det lär kunna innebära rejäla publikfester runt om i landet.

Som sagt – all heder till förbundet, som verkar ha tänkt till kring ettan (för en gång skull). För i det här upplägget känns många saker riktigt fräscha. Framför allt kommer det bli fler viktiga matcher att spela och serierna kommer gälla mer för fler lag (tajtare mellan de olika strecken).

 

Visst, att detta upplägg är möjligt beror ju till stora delar på att det är fyra lag från ettan som ska upp till allsvenskan nästa säsong, då serierna ovanför utökas. Men det var ju å andra sidan förbundet som var pappa till det också.

 

Tyvärr dock inget Tranås för Vimmerby i serien. Lite tråkigt faktiskt. Det har ju varit närapå lika heta drabbningar mot dem de senaste åren, som det har varit mot västervik.

 

Lite i skuggan av serieindelningen så gjorde Västerviks skyttekung Patrik Karlkvist i dag klart med allsvenska Mora. Att han skulle till allsvenskan har ju varit klart ett tag, men fram tills idag har klubben varit okänd.

 

Ryktet om att Vimmerbys Hockeys forward Petrus Olivestam är på glid till Norge stämde alltså. Det kunde vi läsa i lokaltidningen i dag. Klubb och division är dock inte klart ännu.

 

På twitter så antyder en kryptisk VH-tränare, Tomas Sandlin, att vi kanske har något att vänta avseende nyförvärv inom den närmaste tiden. Hoppas att hans inlägg från i eftermiddags bådar gott:

”Det börjar röra på sig i rekryteringsprocessen, ser spännande ut!”

 

Här nedan har du serieindelningarna för landets fyra division 1-serier. Tidigare år har det ju varit mycket snack om att den södra ettan har kallats ”Lilla allsvenskan”. Nåt säger mig att det tjatet inte lär bli mindre i år. För det är ju onekligen svårt att tänka sig att ett endaste av dessa tolv lag ska trilla ner i tvåan.
Måste också berätta att jag har snackat med lite folk i både Mariestad och Skövde i eftermiddag. Alla hade ganska svårt att dölja sin lycka…

 

Hockeyettan Norra
IF Sundsvall Hockey
Kalix UHC
Kiruna IF
Kovlands IshF
Piteå HC
SK Lejon
Sollefteå SK
Tegs SK
Vännäs HC
Örnsköldsviks HF
Östersunds IK

Vakant (kommer sannolikt ej fyllas)

 

Hockeyettan Östra
Enköpings SK
Hammarby IF
Haninge Anchors IF
Huddinge IK
Hudiksvalls HC
IF Vallentuna BK
Tierps HC
Visby/Roma HC
Värmdö HC
Väsby IK HK
Wings HC Arlanda
Åkers/Strängnäs HC

 

Hockeyettan Västra
Borlänge HF
Forshaga IF
Falu IF
HC Dalen
IFK Arboga IF
Kumla HC Black Bulls
Lindlövens IF
Mariestads BoIS HC
Skövde IK
Surahammars IF
Tranås AIF IF
Vakant (efter Nyköpings begäran om konkurs, kommer sannolikt bli Varberg)

 

Hockeyettan Södra
Halmstad HF
Helsingborgs HC
IF Troja/Ljungby IF
IK Pantern
Kallinge/Ronneby IF
Kristianstads IK
Mörrums GoIS IK
Nybro Vikings IF
Olofströms IK
Tingsryds AIF
Vimmerby HC
Västerviks IK

 

 

.


Grattis Orre - det här är du värd!

Grattis säger vi till VH:s back Oskar Carlsson. För i dag blev det officiellt, det som ni säkert är många som redan hade listat ut, att det blir BIK Karlskoga som blir Orres allsvenska klubbadress. Han var ju på vippen att få kontrakt med Karlskoga redan i fjol, men då fick han lämna truppen som siste spelare. Nu har dock klubben tagit sitt förnuft till fånga. En fjäder i hatten för de ledare i Vimmerby Hockey som har fostrat och hjälpt Oskar under åren. Störst lycka dock självklart för Oskars skull, som är så oerhört värd och värdig den här chansen.
 
I veckan har ju Björn Jonason och Markus Modigs (båda i Vimmerby Hockey i fjol - Jonason även med kontrakt till kommande säsong) varit på try out med allsvenska Almtuna. Jag kommer återkomma till hur det gick för dem och för en del andra spännande spelare som dök upp i Uppsala. En av dessa var Västerviks 22-årige back Dennis Fröland (kom från Brynäs till förrförra säsongen) , som ju har varit tydlig med att han siktar uppåt i seriesystemet.
 
 
.

Vimmerbys backjätte förlorad till Allsvenskan

Vimmerbybacken Henrik Tång lämnade för seriekollegan Skövde. Supercentern Adam Rundqvist valde att göra detsamma. Men med tanke på att dessa båda var på gång att lämna redan inför den gångna säsongen, så var väl deras avhopp inte på något sätt oväntade. Well! Tyvärr står det nu klart att Vimmerbys spelartapp inte är i närheten av att stanna där...

 

För sjukt mycket tyngre är det att Vimmerbys nyckelback Oskar Carlsson har gjort klart med en (ännu icke namngiven) allsvensk klubb – en helt galet tung förlust för VH, som ju har fokus på att stärka upp just defensiven inför kommande säsong. Men självklart är det helt rätt av Oskar att ta steget - han har verkligen kapacitet för det.

– Det känns skönt att ha bestämt sig och att ha gjort klart. Det var väl egentligen aldrig något att tveka om. Även om jag har haft två jättebra år här hemma i Vimmerby, så vill man ju alltid framåt och uppåt i karriären. Det ska bli riktigt spännande att prova hur man står sig ett snäpp högre upp i seriesystemet, säger Oskar Carlsson, som vill att namnet på den nya klubben hålls hemligt.
– Jag skulle tro att det blir officiellt den här eller nästa vecka.

 

Lägg därtill att det nu är definitivt att Oskars f.d. backkollegor Simon Petersson (lagets kanske bäste back i Allettan och även han fostrad i Vimmerby) samt defensivt skicklige Tobias Ternelius också lämnar (Simon tackade nej till Vimmerbys bud och Ternelius erbjöds inte nytt kontrakt), så inser du att det lär bli många nya ansikten på backsidan säsongen 2014-2015. Även målvakten Robin Andersson lämnar klubben efter att ha stått i Calle Brattenbergers skugga i två säsonger, liksom (mindre oväntat) norrmannen Robin Olsen Syversen.

 

Trots de tunga spelarförlusterna, så är VH:s sportchef inte orolig:
- Går allt i lås känns det som att vi kommer få ihop ett bättre lag än förra säsongen. Vi måste höja upp backsidan jämfört med förra säsongen. Vi letar främst efter lite mer defensivt skickliga backar, sa Fredric Jaensson till Vimmerby Tidning härom dagen.

 

Du vet ju även att Vimmerbys båda mest poängstarka forwardar, Björn Jonason och Markus Modigs, har varit på på try out hos allsvenska Almtuna den här veckan. Och man kan ju alltid hålla tummarna för att dessa ändå ”hittar hem” till slut. Björn har ju kontrakt med VH, så där är väl chansen ändå ganska stor. Desto mer tveksamt med Modigs, som inte har fört några diskussioner med Vimmerby på ett par månader, och som dessutom har varit tydlig med att han siktar högre upp i seriesystemet.
– Jag har bara en forwardsplats att fylla och när den är tillsatt så är den. Vi letar efter en spetsforward och hittar vi en sådan hugger vi direkt, berättar Jaensson för Vimmerby Tidning.

 

Det innebär med all sannolikhet att yrvädret Petrus Olivestam inte fortsätter i klubben (sägs dessutom vara sugen på att testa vingarna utomlands). Osäkerhet gäller även kring Robin Ekström, som dock kommer träffa klubben inom någon vecka för att sedan ta beslut om sin hockeyframtid.

 

Fyra glädjande besked dock, då VH-ledningen har förlängt med fyra egna produkter: Tobias Jonsson, Jakob Isaksson, Rasmus Davidsson och Jesper Karlsson är alla klara för en fortsättning.

 

Så här ser Vimmerbys trupp ut för närvarande (ytterligare en målvakt, tre backar, två centrar och en forward ska in innan truppen är spikad), där för övrigt nio av hittills 14 kontrakterade spelare är fostrade i Vimmerby Hockey:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

Tobias Jonsson

Jakob Isaksson

 

Centrar:

Jakob Karlsson

Rasmus Davidsson

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh

Jesper Karlsson

 

 

.


Allsvensk try out för Jonasson och Modigs

Tillsammans snittade de drygt 2,5 poäng per match med VH den gångna säsongen. Dessutom var de etta och tvåa i den interna snittligan (poäng per spelad match) – trots att båda hade osannolikt struliga säsonger, till stor del förstörda av skador. Nu kan Vimmerby Hockeys två poängstarkaste spelare, Björn Jonasson och Markus Modigs, vara på glid från Vimmerby, med destination Allsvenskan.

Kommande vecka håller nämligen Almtuna tryout för ett gäng inbjudna spelare. Björn Jonasson är en av dessa. Även Markus Modigs ryktas vara klar, även om han inte vill bekräfta det själv.

 

– Det här är en chans för mig att visa upp mig. Jag kommer vara där på måndag och tisdag för att träna och spela match. Vi är många spelare på plats, så det är långt ifrån klart på något sätt, säger VH:s skyttekung Björn Jonason, som nyligen förlängde sitt kontrakt med Vimmerby Hockey.

Dock självklart med klausulen att kunna bryta kontraktet om intresse kommer från en klubb högre upp i seriesystemet.
– Jag har inte funderat så mycket på hur jag ställer mig till det här om det skulle bli aktuellt, utan det är min agent som har hållit i trådarna. Det får jag ta då i så fall. Jag har kontrakt med Vimmerby, trivs bra där och har ingen panik med något annat, säger han.

 

Även Markus Modigs, som fick stora delar av den gångna säsongen spolierad av en hjärnskakning, sägs vara en av spelarna som Almtuna har plockat in för tryouten kommande vecka. Men sälv är han fåordig:
- Det är inte helt hundra. Det är min agent som håller i sådana saker, så jag har inte så bra koll.
- Vad gäller min framtid så kan jag väl säga att jag kollar olika alternativ. När man är 21 år gammal tycker jag att man ska sikta uppåt – så högt det går. Men jag har inte stängt dörren för Vimmerby. Klubben har sagt till oss vad de vill och vi har gett vår syn på situationen, så det är väl som det är. Just nu vet jag inte så mycket, vi får se vad det blir av det hela, säger Markus Modigs.

 

 

.


Läget i truppen efter Jackes påskrift

Förlängningen med vår lagkapten Jakob Karlsson gör att nu även centersidan har börjat besättas. Så här är läget i truppen (kontrakterade spelare för kommande säsong) just nu:
 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

 

Centrar:

Jakob Karlsson

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh
 
 
Inte helt olikt hur det ser ut hos grannen Västerviks IK:
 

Målvakter:

Ludvig Engsund

Andreas Hookana

 

Backar:

Anton Svanström

Eric Backman

 

Centrar:

Emil Georgsson

Pierre Gustavsson

 

Ytterforwards:

Fredrik Asplund

Joacim Hedblad

Tomas Jörbrink

Simon Mitman

Filiph Engsund

 

 

.


Vilken euforisk Häst-fest! Och Jacke förlänger!

I dag börjar vi självklart dagen med att säga grattis till Vita Hästen – igen… För det som har varit klart i åtminstone några dagar blev i går kväll HELT klart. Norrköpingslaget är kvalificerat för spel i Allsvenskan i ishockey nästa säsong efter att ha fixat en pinne borta mot Troja i en euforisk Häst-fest, som hördes ända upp till Vimmerby. Och det känns egentligen helt naturligt att Hästen nu tar steget. Med de resurser och de förutsättningar man har (nåja, om vi bortser från det enorma jobb som vd Fredrik Jensen och hans medarbetare har fått göra med föreningens/bolagets ekonomi och kommer få fortsätta slita med även framöver), så ska Vita Hästen vara i Allsvenskan. Och även om inget har velat säga det högt under säsongen, så hade det ju självklart varit ett praktfiasko om man inte hade lyckats – inte minst med tanke på det lag man har mönstrat. Man har inför och under den här säsongen verkligen gått all in och jag tror nog att vi är många som har suttit med känslan ”nu eller aldrig” för Vita Hästens del. Skönt att det då blev ”nu”! Men avancemanget kommer också innebära att förändringens vindar lär blåsa in över föreningen och inte minst över lagbygget. Jag skulle bli förvånad om fler än hälften av spelarna i dagens trupp får följa med på den allsvenska resan.

 

Inför varje kvalserie till Allsvenskan så snackas det om att lagen från ettan inte kommer ha en chans mot konkurrenterna som kommer från Allsvenskan. Skönt att den sanningen återigen (Björklöven i fjol) visar sig vara allt annat än sann. Och också ganska skönt att ett lag från ettan täpper till truten på alla von oben- människor som klappar de små division ett-lagen på huvudet.

 

Bra regisserat att allsvenskarna Björklöven och Troja möts i en direkt avgörande match om den andra allsvenska platsen i den allra sista omgången. Troja måste ta tre poäng, annars blir det division ett för Ljungbylaget.

 

Jag tror också det är bra att Hästens match hemma mot Piteå i helgen är betydelselös för allt och alla. Har nämligen en lätt känsla av att baksmällan efter gårdagens firande kommer hålla i sig en bra stund. Men vilket party det lär bli i Himpan i vilket fall. Hoppas att alla drygt 4000 som har letat sig dit tidigare i kvalserien nu verkligen ställer upp och firar sina hjältar.

 

För vår del kan faktiskt mötet mellan Björklöven och Troja ha stor påverkan inför nästa säsongs serieindelning. Men vi avvaktar den matchen innan vi börjar spekulera i hur de fyra tolvlagsserierna kommer se ut. Det finns massor med olika alternativ och för Vimmerby och Västervik (som förbundet säkert inte kommer sära på) är det ännu osäkert vilken av de två södra serierna det blir. Om Troja hamnar i ettan ska ju de in i den sydligaste ettan och då kan förbundet tvingas börja plocka runt mellan lag som Vimmerby, Västervik, Visby och Dalen. Men som sagt, det återkommer vi till…

 

Västervik har ju knutit till sig några intressanta spelare och gjort fina kontraktsförlängningar. Den tyngsta värvningen hittills har man ändå gjort till båset. För i går blev det officiellt att förre storspelaren Ragnar Karlsson (som avslutade sin framgångsrika karriär i Västervik härom året) tar plats som assisterande tränare bredvid Mattias Karlin. Visserligen har Ragge ingen bakgrund som tränare men med den erfarenhet och pondus han har kommer han tillföra massor i båset.

 

Mer om Västervik. Att skyttekungen Patrik Karlkvist är förlorad till allsvenskan är ju helt klart. Än är dock inte nästa klubbadress definitiv. Rykten från Östergötland gör gällande att även backen Ola Svanberg, som anslöt under förra säsongen, har valt bort Västervik. Annars ligger VIK ganska bra till med sitt lagbygge. Målvakts- och forwardssidan ser riktigt lovande ut, men precis som flera klubbar så här års så är det på backsidan som det glipar stora hål. Erik Backman och Anton Svanström, som kom till VIK inför förra säsongen, är de enda kontrakterade hittills.

 

Rykten, vars sanningshalt dock är osäker, säger att det ska ha varit en kontakt mellan Västervik och Vimmerby Hockeys forward Robin Ekström. Även andra klubbar ska ha hört sig för om den snabbe ytterforwardens tjänster. "Ekis", som har varit lite upp och ner under den gångna säsongen men som har en riktigt hög högstanivå, är en personlig favorit hos mig och jag skulle självklart helst se en förlängning med Vimmerby.

 

Sist men absolut inte minst. Snarare tvärtom. Vikten av att vår lagkapten Jakob Karlsson stannar i Vimmerby Hockey (blev klart igår) är förstås enorm. En grymt viktig pjäs i lagbygget.

.


RSS 2.0