Fem dagars avstängning för Svensson och Moore

Hos goda vänner - som har Internetuppkoppling! Så här kommer trots allt ett nytt inlägg.


Drygt ett halvt dygn innan nedsläpp av Allettans premiärmatch sågs två av Vimmerby Hockeys spelare, forwarden Niklas Svensson och backen Dean Moore, på nöjeskrogen Prime i Vimmerby. Efter det har rubrikerna varit feta, ryktesspridningen stor och ”sanningarna” om vad som hände lika många som det finns personer som har diskuterat det hela.

 

Sportchef Fredric Jaensson har ägnat i det närmast två dygn av detektivarbete för att försöka samla ihop allt som har sagts och framför allt för att gå till botten med vad som verkligen har hänt.
– Jag har pratat med mängder av personer som har varit på plats och i deras närhet, samt även personal på krogarna.

 

Beslutet som klubben nu har tagit är att stänga av Svensson och Moore i fem dagar, fram till på måndag, från så väl träningar som match. Därmed kommer de inte spela hemma mot Pantern på lördag, men är därefter tillgängliga igen. Sist i det här inlägget kan du läsa vad Svensson och Moore själva tycker om det.

 

Nåväl, detta är vad som har sagts och vad som har kommit fram:

JULDAGEN, torsdag 25/12

 

Sagt/rykte:

”Svensson och Moore var på restaurang Kharmas juldagsfest och drack öl.”


Sportchef Fredric Jaenssons kommentar:

Ja, det stämmer – liksom även flera andra från laget. Dock pratar vi inte om någon fylla, utan om ett par-tre öl på sin höjd. Ingen i laget har på något sätt uppträtt berusat, vilket också bekräftas av andra sällskap på plats. Att våra killar är ute och umgås och tar ett par öl på en juldagsfest, med två dagar kvar till match, är inget som vi kan ha några synpunkter på.

 

ANNANDAG JUL, fredag 26/12

 

Sagt/rykte:

”Svensson och Moore var på nattklubben Prime och festade fram till klockan halv två på natten.”

Sportchef Fredric Jaenssons kommentar:

Det stämmer att Svensson och Moore, som bor på Hotell Ronja (samma byggnad som Prime), gick ner till Annandagsfesten. Det stämmer också att de båda var kvar till omkring klockan ett på natten, då konserten med Linda Bengtzing var slut. Det har gått rykten om att de skulle ha druckit öl den här kvällen, men när jag har frågat dem som påstår sig veta att så var fallet, kan de inte precisera sig mer än ”jag har hört det”. Jag har inte hittat en enda person som själv har sett dem dricka öl. Däremot är det många, av varandra oberoende personer, som bekräftar motsatsen - att de faktiskt bara drack cola och vatten. Detta bekräftas också av serveringspersonalen på Prime, som inte har serverat någon av dem något med alkohol i. Så jag måste tro att det de säger är sant.
Däremot är det helt förkastligt att befinna sig i krogmiljö bara ett drygt halvt dygn innan match och sedan inte gå hem förrän efter klockan ett. Omdömeslöst, dumt och tvärt emot både förnuft och våra regler. Det är utifrån den här händelsen som vi har beslutat att stänga av Moore och Svensson i fem dagar, till på måndag.

 

MATCHDAG, lördag 27/12

 

Sagt/rykte:

”Svensson och Moore var på Kharma och drack öl”

Sportchef Fredric Jaenssons kommentar:

Det stämmer att Svensson och Moore gick till Kharma efter matchen mot Tranås. Självklart förstår jag att folk reagerar när man får se spelare sitta och dricka öl på krogen direkt efter en match. Men det handlade inte om något festande, utan att de gick dit, käkade middag och tog några öl – en lördagskväll. Detta i sig är inget som jag kan bestraffa dem för, även om jag tycker att de borde förstått det olämpliga i det. Är man spelare i Vimmerby Hockey måste man tänka sig för och agera med omdöme. Om det här hade varit en enskild händelse, så tror jag i och för sig inte att reaktionerna hade blivit lika starka.

 

Niklas Svensson och Dean Moore väljer nu att själva kliva fram och offentligt be om ursäkt till lagkamrater, ledare, sponsorer och fans.
– Det stämmer att vi var ute på Annandagen, men vi var väldigt noggranna med att inte dricka någon alkohol, sa Niklas Svensson när jag pratade med honom i eftermiddags.

– Självklart var det fel av oss att vara i den miljön så pass sent dagen innan match och vi accepterar klubbens beslut att stänga av oss. Vi förstår att klubben måste agera och markera att det inte är okej. Vi har varit omdömeslösa, erkänner de.
– Samtidigt har det här fått väldigt stora proportioner. Det blir en märklig dominoeffekt, där historien bara byggs på hela tiden. Det förstoras upp av alla rykten och till slut är versionen att vi var stupfulla dagen innan match. Men återigen, självklart har vi gjort ett rejält misstag och det får vi nu ta konsekvenserna av, avslutar Niklas Svensson.

 

Frågan är om sista ordet nu är sagt i den här soppan. Vi får väl tro det, men säker kan man aldrig vara…

 

.


Som om vi inte har nog med problem?

Vimmerbyspelare på krogen 14 timmar innan match. Det var nyheter vi nåddes av idag. Mycket stämmer,  en del inte.
 
Vad som är obestridligt är att två av Vimmerby Hockeys nyförvärv inför den här säsongen befann sig på nattklubben Prime på Annandagen, alltså kvällen innan premiärmatchen av Allettan hemma mot Tranås.
Vimmerby Hockeys sportchef Fredric Jaensson har pratat flera gånger med spelarna idag och de bekräftar att de lämnade Prime efter klockan ett på natten - med andra ord mindre än 14 timmar innan matchstart.
 
De båda spelarna hävdar att de bara drack cola och vatten under kvällen. Hur det är med det vet vi inte. Det har dykt upp "vittnen" under dagen som både talar för och emot det. Klart är dock att festkvällen på Prime på Annandagen bäddades in av krogbesök både dagen innan och dagen efter (Juldagen och lördagen, just efter matchen mot Tranås). Och dessa båda kvällar handlade det inte om cola eller vatten i glasen. Inte heller om enbart ett eller två glas. Det vittnar många personer om,  bland annat en både häpen och besviken sponsor.
Tre dagar i rad på krogen inför Allettanstarten alltså. Starkt att hinna få in en match mitt i detta också. 
 
De båda spelarna var avstängda från kvällens träning. Imorgon kommer Jaensson träffa dem igen.
- Just nu vet jag inte vad som kommer hända. Vi måste prata med några personer till och även en gång till med killarna innan vi tar något beslut.
 
Jag återkommer under morgondagen med fortsättningen i denna sorgliga soppa. Om inte spelarna själva innan dess har valt att offentlig gå ut och berätta vad som har hänt och framför allt vilka de är, så kommer jag göra det här. Nej, jag älskar inte att hänga ut folk, men jag tycker ännu värre om att en i övrigt hel och oskyldig spelartrupp blir uthängd och bespottad på grund av två "lagkamraters" obegripliga dumhet.
 
Avslutningsvis: Mitt bredband har brakat ihop idag och beskedet från leverantören är att allt är fixat tidigast fredag och senast måndag. Och jag kan säga att bligguppdateringar via telefon vare sig är särskilt rättstavade eller snabba. Ha överseende! 

Brutalt haveri

Brutalt haveri på bredbandet i dag. Leverantören pratar om fredag eller måndag då det ska vara igång igen. Vet att ni är många som undrar, men jag ska försöka lägga ut lite info ikväll på en rekordseg telefonuppkoppling.

"Vi uppträder som blöta kattungar"

Troja-Vimmerby 7-1. Jag sammanfattar det med ett i sammanhanget snällt ord: Pinsamt!

Det känns som att det vore bäst att sätta punkt där, men det vore fegt. Nu kavlar vi upp ärmarna och försöker bringa ordning i den här soppan. För tillfället väljer jag att hålla mig till det rent sportsliga, vara hyfsat i balans och inte börja spekulera i orsaker till den här kollapsen - och då handlar det inte om spelare som har lämnat eller spelare som inte har värvats.

Nåväl. Åter till det sportsliga. Vad tyckte tränare Tomas Sandlin om kvällens match?
– Vi gör faktiskt en riktigt bra första period, där spelet är jämnt och ställningen 0-0. Vi spelar enkelt, krigar på bra och har några riktigt fina spelvändningar.

Bara att hålla med. Så långt såg det riktgt bra ut. Men sedan då?
– En bit in i den andra perioden åker vi på 3-mot-5-läget, och då vänder matchen. Att de gör 1-0 där är inte mycket att säga om, menar Sandlin.
2-0 kommer strax därefter och det är riktigt snyggt. Troja vänder snabbt, hittar ett genomspel och sedan bara smäller det. 3-0 sekunderna senare är ett självmål och då börjar VH-spelarnas nackar liknande gamars.

– Ja, då tappar vi koncepten. De gör 4-0 och sedan uppträder vi som blöta kattungar, suckar Tomas Sandlin.
– Inför den tredje perioden pratade vi ändå om att vi hade chansen och att det inte var kört.
Men blott 18 sekunder tog det innan en förlupen puck på nyspolad is hade nått en fri Johan Andersson (mycket duktig) och han hade avgjort matchen.
– Just där faller tron på det vi gör, säger Tomas Sandlin.
Sedan rann det bara iväg.

– Den här matchen var så komplex att jag valde att inte analysera den med killarna nu ikväll. Det tar vi i morgon, när jag har fått se den ytterligare ett par gånger på video. Det är så lätt att vräka ut sig saker som man egentligen inte menar så här mitt i all besvikelse. Det gäller att tänka igenom allt som har skett.
– Faktum är att vi körde över ett lag som Tranås  i serien. Nu är de obesegrade i Allettan och vi har inlett med två raka förluster. Bara för att man har haft en dålig period, behöver det inte innebära att man inte kan resa sig. Just Tranås är ju ett lysande exempel på det.
– Dock måste vi ta tag i en del saker och inte bara låta det gå vind för våg. Framför allt kan vi inte låta resultatet påverka prestationen. Just det pratade vi mycket om inför den här matchen och det gäller även hemma mot Pantern på lördag.

Ja, just det. Jag lovar dessutom att i morgon återkomma till våra vänner i Tranås och Västervik. Såg delar av matchen dem emellan i kväll och det var faktiskt en av de bättre matcherna jag har sett i ettan den här säsongen. Att sedan VIK loosade p.g.a. tre av världshistoriens kanske sämsta straffar är ju en annan sak. Ärkerivalerna är helt klart två starka kandidater till att knipa platser som innebär vidare krigande mot Allsvenskan.

Sen är det faktiskt så här: Vi är bara tre poäng från en av dessa platser också. Och det återstår tolv omgångar. Tänk på det!


.

 

.


Ny match, nya möjligheter...

Ny match, nya möjligheter. Efter debaclet hemma mot Tranås i lördags (förlust 2-4 i premiären av den södra Allettan) har Vimmerby Hockey i dag chans till snabb revansch. Men det är ännu en svår match som väntar, då en av seriefavoriterna Troja/Ljungby står för motståndet. Kanske det ändå kan gynna VH att vara underdogs och framför allt sägs VH:s spelstil, med hårt jobb och snabba spelvändningar, inte vara helt optimalt för Troja.

Troja förlorade en riktig holmgång mot ärkerivalen Tingsryd i lördags. 1-0 slutade matchen till hemmalaget inför drygt 2800 personer på läktarna. Två storspelande målvakter gjorde att den tajta, tempostarka och griniga premiären blev målsnål.

 

Efterspelet till det heta derbyt kom dock att bli det som överskuggade matchen. Trojas Alexander Lindqvist-Hansen la ut följande inlägg på twitter senare på kvällen, efter att ha fått nog av det han hörde från en man på läktaren i samband med att han hade avtjänat en utvisning:
”Neger, svartskalle & blatte.. kära Tingsryds bor där finns barn på läktaren, skrik något nytt och fyndigt era lågutbildade SD:are. Ha det bra!”.

Orsaken till inlägget ska ha skett i den tredje perioden, när Lindqvist-Hansen satt utvisad tillsammans med TAIF:s Oscar Holst.

– Utvisningen blev kvittad så vi fick sitta lite längre. Så var det en man som stack in en del av huvudet genom en liten glipa och säger orden. Sedan var det ju dags att hoppa in på isen, så jag hann inte lägga mer fokus på vad han sa eller hur han såg ut. Det var först efter matchen jag hann tänka efter och faktiskt insåg vad som hade hänt, berättar Alexander Lindqvist-Hansen för tidningen Smålänningen.


Till kvällens match kastar tränare Tomas Sandlin om rejält i formationerna. Alexander Holmberg finns kvar på sin ytterforwardsplats i förstakedjan, men får nu sällskap av centern Niklas Svensson samt anfallaren Markus Palmberg. På backplats tar Emil Wahlberg plats bredvid Tobias Jonsson. Självklart gör detta att det även ändras om en del i övriga formationer. Den enda spelaren som saknas är Eric Karlsson, som åkte på en hjärnskakning i matchen mot Tranås i lördags.

 

För Vimmerbys del gäller det att se upp lite extra med Trojas erfarna kedja med Johan Andersson, Markus Nilsson och Mattias Åkesson. Och inte minst att få hål på duktige keepern Johan Nielsen…

 

Vimmerbys lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:
Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Markus Palmberg – Niklas Svensson - Alexander Holmberg

 

Andrafemma:

Dean Moore – Jesper Söderholm

Björn Jonason – Sebastian Nilsson – Simon Dahl

 

Tredjefemma:

Niklas Pavel – Pelle Ström

Jim Nordh – Jesper Danielsson – Nicklas Strid

 

Fjärdeformation:

Jacob Isaksson
Jesper Karlsson – Rasmus Davidsson – Andreas Rundgren

 

Extramålvakt:
Markus Evertsson

 

.


Helsingborgs HC beviljad ekonomisk rekonstruktion

Det händer minsann saker hos Helsingborgs HC nu i mellandagarna. I fredags lämnade tränaren Peter Johansson med omedelbar verkan, i lördags slog laget KRIF med 3-2 i premiäromgången av HockeyEttan vår och i dag ansökte klubben om ekonomisk rekonstruktion. Enligt HD.se redovisar verksamheten en brakförlust. Man gick in i säsongen med en skuld på drygt 600.000 kronor, vilken har stigit till att nu landa på närmare en miljon kronor. Tingsrätten i Helsingborg har redan hunnit bevilja ansökan.

”Vi gör det här för att skydda föreningen och ungdomsverksamheten. Och vi gör det för att ge oss själva chansen att börja om med nya idéer och nytt blod”, säger ordföranden Jonas Nilsson på HHC:s hemsida.
På frågan om spelare nu kommer försvinna från klubben svarar han:
”Det är omöjligt för mig att säga. Men jag kan säga så här: de hade inte varit garanterade sin lön om vi inte gjort så här (statliga lönegarantin faller in). Nu får de lite arbetsro igen. Och återigen, spelarna spelar för små pengar jämfört med alla andra lag i serien redan sedan tidigare.”

 

.


Allsvensk forward klar för Västervik

Tingsryd sägs ha legat på hårt för att värva honom. Och så sent som i förrgår var Vimmerby nära att landa underskriften. I dag blev han så klar …. för Västervik.

Jag talar om allsvenska Björklövens Linus Boström – en stor och tung ytterforward med hög grundkapacitet och som inte riktigt har fått chansen i Löven i år. Boström har ett 100-tal allsvenska matcher och närmare 150 division 1-matcher (knappt en poäng i snitt) på kontot.

Bland annat genom sin tränare Tomas Sandlin (tidigare i Björklöven) var alltså Vimmerby på vippen att ro värvningen av Boström i hamn, men i dag bekräftade Boströms agent att valet i stället hade fallit på Västervik. Ett tungt vägande skäl ska ha varit att bäste polaren, Daniel Wälitalo, vaktar kassen där. Kontraktet skrivs under i morgon, måndag, och Boström väntas göra premiär för sitt nya lag i Allettans tredje omgång på lördag, då VIK gästar Skövde.

En annan anmärkningsvärd värvning i dag. Division 2-laget Mjölby gjorde klart med tungt meriterade forwarden Andreas Sundin. Snyggt! Den är man lite avundsjuk på.

 

.


TAIF-seger både på isen och på läktaren

Nej, Vimmerby Hockey. Bättre än så här krävs om det ska bli något fortsatt spel efter Allettans 14 omgångar. 2-4 hemma mot Tranås i premiären och gästernas insats ska inte föringas på något sätt. TAIF dominerade - både på isen och på läktaren. Tyvärr var det återigen allt för många individuella misstag som fällde hemmalaget. De bärande spelarna och lagets ryggrad, Calle Brattenberger och kapten Emil Wahlberg, klev fram och dominerade. Men fler måste ta ansvar.
 
Vimmerby fick annars en drömöppning med mål i PP redan efetr 42 sekunder (Björn Jonason). Därefter tryckte Vimmerby på riktigt bra i några minuter innan spelet jämnade ut sig.
Matchminut 18 blev förödande för hemmalaget. 1-1 kom efter 17.07 och 2-1 till Tranås efter 17.59. När duktige Mikael Brancalion sedan gjorde 3-1 halvvägs in i den andra perioden, så fanns det verkligen ingenting som talade för Vimmerby. Men faktum är att matchen då höll på att vända igen. Jacob Iskasson sköt in reduceringen till 2-3 efter 33.47 och bara 39 sekunder senare tilldömdes Vimmerby ett straffslag. Alexander Holmberg, som inte har missat en straff de senaste 100 åren prickade dock ribban. Så nära var Vimmerby 3-3, även om det inte hade varit rättvist.

Visst skapade VH sedan några halvchanser i den tredje perioden, men det kändes aldrig som att man var riktigt nära, utan TAIF spelade av matchen på ett prydligt sätt. 4-2 till gästerna kom i öppen kasse med 32 sekunder kvar av matchen.
I och med segern bröt Tranås en sju matcher lång förlustsvit av seriematcher i Vimmerby ishall. Däremot förlängde man sin egen segersvit till nio raka matcher i HockeyEttan och Allettan. Laget kommer bli en ytterst otrevlig överraskning för många lag i den här serien.

Vimmerby då? Laget visar emellanåt att det finns riktig stora kvaliteter och laget kan, när man är på topp, slå vilken lag som helst i Allettan, men för det krävs att alla fyra linor steppar upp. Härnäst väntar Troja på bortaplan i morgon, ett Troja som också de föll i premiören. Chans till snabb revansch för VH.
 
Undrar förresten hur länge sedan det var Vimmerby Hockey förlorade skottstatistiken med 24 skott på hemmaplan? Och för den delen även släppte till 49 skott bakåt?


.

Nu drar vi igång!

7-3
5-1
4-3
3-2
3-2
3-2
4-2
 
Där har du resultaten i de sju senaste matcherna mellan Vimmerby och Tranås som har spelats i Vimmerby ishall. Statistiken talar med andra ord tungt för hemmalaget, då Allettan drar igång om bara några timmar (nedsläpp kl 16.00). Kanske har också vår erfarenhet av några säsongers spel i AllEttan viss betydelse. Även spelbolagen sätter Vimmerby som favorit. Oddsen för hemmaseger pendlar mellan 1.90 och 2.00. För TAIF-seger kan man få upp till 2.55 gånger insatsen.

Vad som talar för Tranås-seger i dag är dels tabellplaceringen i grundserien, där TAIF parkerade framför VH, lagets form med åtta raka trepoängare i slutet av serien samt inte minst det faktum att laget "inte kan förlora just nu". Läs mer om det här.

Nåväl - oavsett var man har sina sympatier och oavsett hur matchen slutar, så kommer det att bli en oförglömlig hockeyeftermiddag i Vimmerby ishall. Förmodligen fullsatt och bortåt 300 gästande supportrar på plats (fyra bussar är i stort sett fyllda).

Vad ska vi annars tro om den södra Allettan?
”Som vanligt” anses ju den södra HockeyEttan vara så mycket bättre än den västra, vilket faktiskt har motbevisas tidigare säsonger. Men visst, i år kanske det är så. Lag som Kristianstad, Troja och Tingsryd ska ju bara ta tre av de fem platserna – allt annat vore fullständig katastrof, med tanke på dessa lags resurser, satsningar, uttalade målsättningar och spelartrupper.
KIK får dras med ett tungt favoritskap och det ska bli riktigt spännande att se hur de hanterar det. Seriesegern och de värvningar klubben har gjort de senaste veckorna skvallrar om att man går All In i år. Det känns som lite av ”nu eller aldrig” för Kristianstad.
 
Om man räknar med att dessa lag tar tre av de fem platserna som medför fortsatt kvalande mot Allsvenskan, så lär det bli tajtare där bakom. Som Vimmerbysupporter måste jag ju självklart tro på att vi fixar en av dem. En återstår då alltså och jag både tror och hoppas att Västervik lyckas knipa den. Laget har massor av talang och en bra kombination av ungdom och rutin.
 
Nåväl, om sju veckor har vi svaret. Nu drar vi igång!
 
.

Da´n före doppareda´n

Da´n före doppareda´n. Äntligen. I morgon smäller Allettan igång, och vilken första omgång vi har att se fram emot. De båda seriesegrarna i den västra och i den södra HockeyEettan, Västervik och Kristinstad får jämföra musklerna direkt. I Tingsryd möts de båda favoriterna och forna allsvenskarna, TAIF och Troja. Skövde möter Pantern och i Vimmerby ishall väntar enkronasmatch, fri entré och ärkerivalen Tranås AIF. 16.00 börjar matchen och jag råd er dig att vara där i god tid för att vara en av de 1750 personerna (vi hoppas på fullt hus) som får plats.

 

Att Tingsryd och Troja är favoriter, är det inte bara jag som tror. Daniel Enestubbe, sportredaktör på Smålands Posten, sträcker sig till att kalla de resterande sex lagen för ”loosers”. Läs hans genomgång av lagen här.

 

Och så var det det här med nyförvärv till Vimmerby Hockey. Ingen ny spelare kommer vara spelklar till morgondagens premiär. Sportchef Jaensson har nu bland annat blickarna riktade mot andra sidan Atlanten i jakten på en ny förstecenter. Tre meriterade namn ska vara aktuella och förhoppningsvis blir något klart inom det närmaste.
Tränare Sandlin uttrycker det så här:
– Självklart skulle vi kunna plocka in spelare för sakens skull, om det bara är nyförvärv folk vill se. Men vi har ett bra lag och stor bredd, så om någon ska in nu så ska det vara spets. Det finns ingen anledning att lägga pengar på något annat.
– Det är en uttalad förstecenter vi söker i första hand och jag är ganska säker på att det kommer lösa sig.

I väntan på det så kommer Tomas Sandlin att köra Sebastian Nilsson som center i förstalinan.
- Självklart ingen optimal lösning, men ändå väldigt intressant. Han, Björn och Holma har sett riktigt vassa ut på träningarna i veckan, säger Tomas Sandlin.
Till matchen i morgon är vassa SSK-lånet Nicklas Strid fit for fight efter sin hjärnskakning och bildar en spännande formation ihop med Jesper Danielsson och Jim Nordh.
- Det här är också en lina som har sett väldigt bra ut på träningarna. I Jesper Danielsson har vi ett enormt sparkapital och jag både tror och hoppas att han kan blomma ut i ny omgivning, säger Tomas Sandlin.

 

Här är Vimmerbys lag mot Tranås:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

Förstafemma:
Tobias Jonsson – Dean Moore
Alexander Holmberg – Sebastian Nilsson – Björn Jonason


Andrafemma:

Emil Wahlberg – Jesper Söderholm
Nicklas Strid – Jesper Danielsson – Jim Nordh

 

Tredjefemma:

Niklas Pavel – Pelle Ström
Markus Palmberg – Niklas Svensson – Simon Dahl

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson
Andreas Rundgren – Eric Karlsson – Rasmus Davidsson

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Extraspelare:
Jesper Karlsson

 

Som sagt, enkronasmatch och fri entré. Närmare 250 enkronor kom man upp i till slut. Tack alla sponsorer! Från Tranås väntas mellan 250 och 350 fans att anlända, så nu är det upp till oss att visa vem som äger hallen.


.


God Alletta på er!

Jag har lite familjeangelägenheter att ta hand om i dag, så därför lär det nog inte bli så mycket till bloggande.

Håller för övrigt på med ett inlägg som handlar om hur det är möjligt att prislappen, för att under två månaders tid låna in en svensk spelare från ett lag i Fortsättningsserien, kan landa på 180.000 kronor. Jag vet, det ska vara omöjligt, men 180 lakan var svaret som åtminstone tre klubbar fick när de ställde frågan. Jag kan säga att den killen kommer spela kvar i sin nuvarande klubb säsongen ut.
Detta ger upphov till en massa kompletterande resonemang och frågeställningar, men det kommer nog inte här på bloggen förrän i morgon.

God Alletta på er alla där ut. Nu är det bara tre dagar kvar!

KRIF värvar kanadensisk ECHL-forward

Det är inte officiellt ännu, men i dag blev det klart att flopplaget i den södra HockeyEttan, Kallinge/Ronneby, i sin jakt på att via "bakvägen" ta sig vidare till kval mot Allsvenskan, har förstärkt sin trupp ytterligare. Det handlar om den kanadensiske forwarden Kellan Tochkinen välmeriterad, liten och snabb ytterforward som har gjort bra ifrån sig i ECHL de senaste säsongerna. Kellan ansluter till annandag jul på tryout och är tänkt som ersättare för letten Edgar Klavins, som inte fann sig själv till rätta hos KRIF utan drog därifrån för en månad sedan. God jul, KRIF!

Nu öppnar vi upp kommentarsfältet utan granskning

För några år sedan var det otänkbart, då kommentarsfältet var en digital stupstock. Men det känns som att alla har skärpt sig, så för att få upp pulsen och tempot lite inför Allettanstarten öppnar nu VH-bloggen upp kommentarsfältet på prov - inga granskningar innan alltså. Skriv och lägg ut i realtid, snacka med varandra, tyck till, var överens, var oense, var konstruktiva - men håll er inom anständighetens ramar och håll er sakliga, tack. Inga personliga påhopp och inget skitsnack. De som kliver över gränsen kommer få sina IP-nummer blockerade. Och nej, det finns inga skrivna regler, utan det är sunt förnuft som råder och jag är enävldig domare.

Så ös på!

Julvecka? Det är väl Allettanveckan som börjar idag?

Julstyr och jobbstök. Men nu sprattlar bloggen till lite igen, så här med bara dagar kvar till starten av Allettan.

Under förra veckan förstärkte några av våra Allettan-kollegor, som ju är av primärt intresse för oss, sina trupper:

  • Västervik landade två backar - jätte-letten Nikita Kolesnikovs (som fick lämna Kallinge/Ronneby efter några omgångar i höstas, då han inte drog jämt med tränare Eloranta, och sedan dess har tränat hemma i Riga) samt 20-årige Timrå-talangen Jimmie Jansson (riktigt spännande värvning).
  • Seriesegraren i söderettan, Kristianstad, gjorde klart med danske landslagsbacken i Almtuna, Phillip Bruggiser, för resten av säsongen. Bruggissser gjorde stor succé i KIK redan i fjol.
  • Skövde fick påskrift av Forshagas duktige back Christopher Larsson. 100-kilosklippan har bland annat gjort flera framgångsrika säsonger i Mariestads BoIS. Nu byter han Fortsättningsserien mot Allettan.


Den mest spektakulära övergången står nog ändå Hudiksvall i den norra Allettan för. Man lånar nu in Henric Höglund från division 2-laget Kil. Den väldige och tungt meriterade centern stod så sent som i fjol för närmare två poäng i snitt i division 1-laget Nyköping.

 

I går gjorde även KRIF (i den södra Fortsättningesserien) klart med allsvenske 20-årige backen Carl-Johan Meyer från Almtuna.

Experterna runt om i landet är i tagen och tippar slutställningen i den kommande Allettan Södra. Här hittar du vad några bloggchefer tror:


Väldigt många undrar och frågar över de nyförvärv + Supporterspelare som Vimmerby Hockey har flaggat för ska komma inför Allettanstarten. Och jag har inte hört något annat än det som har sagts tidigare - det jobbas för fullt men marknaden sägs vara svår. Återkommer i ämnet så snart jag vet mer.

När spelbolagen nu har lagt ut sina odds avseende Allettan Södra, så är de fya lagen för den södra HockeyEttan storfavoriter till att belägga de fyra första platserna. Västervik tippas som femma, medan Tranås och Vimmerby får slåss om den sjätte platsen. Skövde har klart högst odds hos samtliga spelbolag.

Och apropå odds. Så här oddssätter Svenska Spel lördagens första omgång i den södra Allettan (finns ju helt klart några med fint spelvärde i).

  1 X 2
Skövde - Pantern 2,50 4,70 1,85
Tingsryd - Troja/Ljungby 1,77 4,70 2,67
Västervik-Kristianstad 2,12 4,75 2,12
Vimmerby-Tranås 1,90 4,75 2,40

 

På lördag drar det alltså igång - för Vimmerbys del hemma mot rivalen Tranås AIF, en match som kommer bli något alldeles extra. Matchen är ju en så kallad enkronasmatch (sponsorer bjuder på fri entré) och Vimmerby Hockey är på god väg att slå ett präktigt rekord i antal insamlade enkronor. I går upgick de till 233 stycken. Mycket talar också för en helt smockfull hall (1.750 personer), då intresset är enormt. Fyra supporterbussar är fyllda från Tranås, så bara därifrån beräknas minst 300 personer komma.


.


Ytterligare en lördagsmatch hemma för VH

Vid ett möte på tisdagen fastslogs spelschemat för den södra Allettan. En ändring blev det för Vimmerby jämfört med den preliminära spelordningen som skickades ut i förra veckan, då hemmamatchen mot Pantern flyttas från söndag till lördag.


Noterbart är att Vimmerby har fyra hemmamatcher under de sex första omgångarna, varav tre är lördagsmatcher. Den första matchen mot Tranås, lördag 27 december kl 16.00, är en så kallad "enkronasmatch", vilket innebär att ett par hundra företag bjuder all publik på fri entré. Och räkna med en smockfull hall och att du får vara på plats tidigt för att slippa mötas av en lappp på luckan. Redan nu uppges tre supporterbussar från Tranås vara fyllda.


Så här ser spelar Vimmerby sina matcher i Allettan Södra:

Lördag 27 dec 16.00   Vimmerby - Tranås
Måndag 29 dec 19.00   Troja/Ljungby - Vimmerby
Lördag 3 jan 16.00   Vimmerby - Pantern
Onsdag 7 jan 19.00   Kristianstad - Vimmerby
Lördag 10 jan 16.00   Vimmerby - Tingsryd
Onsdag 14 jan 19.00   Vimmerby - Västervik
Lördag 17 jan 16.00   Skövde - Vimmerby
Lördag 24 jan 16.00   Tranås - Vimmerby
Onsdag 28 jan 19.00   Vimmerby - Troja/Ljungby
Söndag 1 feb 16.00   Pantern - Vimmerby
Onsdag 4 feb 19.00   Vimmerby - Kristianstad
Lördag 7 feb 16.00   Tingsryd - Vimmerby
Onsdag 11 feb 19.00   Västervik - Vimmerby
Söndag 15 feb 16.00   Vimmerby - Skövde
 
.

Backskifte i Västervik

Bloggsemester några dagar, men nu kör vi igen. I Vimmerby ligger landet ganska lugnt för tillfället (även om det jobbas hårt bakom kulisserna), så då får vi skriva om grannklubben Västervik istället, där det händer desto mer.

 

För en knapp vecka sedan gjorde VIK klart med Jacob Spångberg (AIK-back, då utlånad till Väsby). Lånet från huvudstaden hann göra en match för VIK innan han tröttnade på Småland och valde att dra hemåt igen. Tråkigt, då Spångberg är en unik talang och hade varit riktigt intressant att se i Västervik. Om han återvänder till Väsby, AIK eller någonn annan klubb i 08-området är ännu inte klart.


Backbrist igen, tänker du VIK-supporter då? Nja, inte så länge till. I dag gjorde VIK nämligen klart med en ny back. Eftersom det ännu inte är helt bekräftat och officiellt, så låter jag VIK droppa namnet själva. Men ni som tycker att VIK saknar muskler och storlek i egen zon kan andas ut.

 

I förrgår kom ju den preliminära lottningen för Allettan. Och vi kunde nästan inte ha fått en roligare inledning. Hemmapremiär i den första omgången. Lördagsmatch den 27 december. Mot Tranås.
Därefter väntar bortamatch mot Troja (två dagar senare) och anmälningarna till supporterbussen har redan börjat strömma in.

 

Avslutningsvis: Nu är det äntligen här – den perfekta julklappen till dig själv eller till någon du känner – Allettankortet. Allettankortet gäller som entré till Vimmerby Hockeys samtliga hemmamatcher i den kommande Allettan. Som en extra krydda skickar vi med en VH-halsduk värd 150 kronor på köpet. Pris vuxna: 700 kr. Pensionärer och ungdomar 350:-. Allettankortet köper du på Vimmerby Hockeys kansli i ishallen. Åk dit, ring (0492-151 94) eller mejla (vimmerby.hockey@live.se).


.

 


Inget bloggande idag

Inget hockeybloggande idag, tyvärr. Är bortrest och kommer hem först i natt. 
Men som ni vet spelar ju Vimmerby Hockey borta mot Lindlöven i den sista omgången av HockeyEttan i kväll.
Så håll koll på stats.swehockey.se.

Kan även meddela att allt har löst sig mellan Tranås och Vimmerby angående Dean Moores övergång. Det innebär att han är spelklar och uppsatt i laget till ikväll.
 
.

Talangfull AIK-back klar för Västervik

Häromdagen värvade ju allsvenska AIK backen Petter Lindberg från Västervik. I samband med det talade jag med AIK:s tränare Peter Nordström (tidigare hos vår division 1-kollega Forshaga). Han var då ytterst tydlig med att han skulle göra allt han kunde för att på något sätt återgälda VIK med en annan back i retur.
– Jag är väldigt tacksam gentemot Västervik och hoppas verkligen att vi redan inom de närmsta dagarna kan hjälpa Västervik med en ersättare för Petter, sa Nordström då.

 

Och i dag kom det, då 20-årige talangen Jacob Spångberg blev klar för utlåning till serieledaren i den västra HockeyEttan. Spångberg är en storväxt (188 cm, 90 kilo), spelskicklig tvåvägsback, som är extremt svårstoppad när han kommer farande med pucken från egen zon.

Trots sina blott 20 år är det en välmeriterad ung man som ansluter till VIK. Spångberg, med Enebyberg som moderklubb, har bland annat meriter från spel i totalt ett tiotal matcher med U16-, U17- och U-18-landslagen och redan som 16-åring kom han till AIK:s J18-lag. Förra säsongen tog Jacob Spångberg ett rejält kliv i utvecklingen och gjorde då även debut i A-laget (totalt blev det sju matcher i SHL).

 

En efterhängsen skada gjorde dock att Spångberg sedan dess har haft det tufft att etablera sig på seniornivå. Trots det fick han, fullt välförtjänt, a-lagskontrakt med AIK till den här säsongen.
– Han visade innan sin skada att han har kvaliteter för att spela på högsta nivå, sa AIK:s dåvarande sportchef Daniel Rudslätt till hockeysverige.se då.

För att komma igång efter skadeperioden och för att få speltid lånades Spångberg ut till Väsby, där han inledde den här säsongen. I Väsby blev det tre mål och två assists på de elva matcher han spelade. I övrigt den här säsongen har han varvat spel med AIK:s J20 samt a-laget.

 

Bara att gratulera Västervik till ett riktigt spännande tillskott. Helt frisk och fullt igång är Jacob Spångberg en riktig klasspelare på division 1-nivå. Det enda man känner sig lite oroad för är hur det genuina Arsenal-freaket Spångberg ska klara sig i ett av landets Liverpool-tätaste nästen – Plivit Trade-hallen i Västervik?

 

Spångberg gör ikväll sin första träning med Västervik och är spelklar till morgondagens hemmamatch mot Surahammar. 

.


Vad är det han säger egentligen?

I dag gjorde alltså Vimmerby Hockey klart med den före detta Tranås-backen Dean Moore (inlägg här nedan), men se det gjorde man inte ostraffat...
Värvningen får, ganska oväntat, Tranås AIF:s sportansvarige Stefan Fransson att gå fullständigt banans nu i kväll. Oväntat, med tanke på att han för fyra dagar sedan, då Moore bröt med TAIF, beskrev honom som ”en bra kille men som inte har tillhört någon av våra bästa backar”. Brytningen skedde dessutom ”i samförstånd”. I dag skulle man nog kunna säga att det låter aningen annorlunda.

 

Tranås AIF:s sportchef Stefan Fransson till Tranås Tidning för fyra dagar sedan:
– Jag är jättetacksam över att han vart här. Han har vart bra och hjälpt oss i det läget vi hade med skador och så där. Grejen var ett korttidskontrakt med tanke på hur vårt läge var just då. Vi har brutit i samförstånd. Han har inte tillhört våra bästa backar, samtidigt som det är en kostnadsfråga också.

 

Tranås AIF:s sportchef Stefan Fransson till Tranås Tidning idag:

– Jag har inte godkänt den här övergången. Han kommer inte att spela med Vimmerby på onsdag. Vi är inte färdiga med varandra.

Den enda slutsatsen jag kan dra av detta är att TAIF:s sportchef under de senaste fyra dagarna helt plötsligt har upptäckt enorma sportsliga framsteg för Dean Moore. Och inga är väl mer glada för det än hans nya lags supportrar…?

Eller för att vara mer saklig. Vem väljer att stoppa en spelare från att spela - en spelare som man har ett korttidskontarkt med, som man har brutit med i samförstånd, som man inte tycker är speciellt bra och som man framför allt bevisligen ändå inte vill ha kvar? På division 1-nivå?

 

.


ECHL-meriterad amerikansk back klar för VH

Du känner självklart till den senaste tidens händelser i Vimmerby Hockeys trupp, med tre spelare som lämnade för Allsvenskan? Men nu börjar det ljusna. Först anslöt Nicklas Strid från Södertälje. Han gjorde två poäng i sin första match med VH men har tvingats vila på grund av hjärnskakning sedan dess. Strid hoppas dock kunna vara tillbaka i spel igen, då den västra HockeyEttan spelar sin sista match på onsdag – för Vimmerbys del borta mot Lindlöven.

 

Och här kommer fler positiva nyheter. I dag skrev nämligen den *ECHL-meriterade amerikanen Dean Moore på för Vimmerby. Värvningen av den defensivt starke backen är en historia för sig. Så här ska det nämligen ha gått till:
För en knapp vecka sedan gjorde Moore, då i Tranås, muntligt upp med allsvenska Björklöven och sa därför upp sitt kontrakt med TAIF. Björklöven ville att han skulle ansluta direkt. Klockan 06.00 morgonen efter, precis när Moore skulle sätta sig på tåget, ringer telefonen. Det är Björklöven som meddelar att man har blivit erbjuden ett långtidslån av en back från Elitserien (Skellefteås Anton Öhman, som officiellt presenterades på Björklövens hemsida i dag) och därför inte har behov av Moore också. Från allsvensk back till kontraktslös på ett ögonblick, med andra ord.
Sedan slutet av förra veckan har Dean Moore därför varit ett jagat byte av bland annat flera av toppklubbarna i HockeyEttan (Skövde och KRIF är två av lagen som var med längst i fajten), men det blev alltså Vimmerby som fick namnteckningen.

– Skönt att kunna landa Dean Moore, han är en riktigt bra back. Mest har han gjort sig känd för sina defensiva kvaliteter, men han har även bevisat att han kan producera framåt, säger Vimmerbys sportchef Fredric Jaensson.
– Jag ville ha hit honom redan för två säsonger sedan, men då hamnade han i Sundsvall (18 poäng på 23 matcher).
Noterbart är att Moore under sina sex matcher med seriekollegan Tranås gjorde två poäng men framför allt att han inte var inne på ett enda baklängesmål.

Utöver Tranås och Sundsvall har Dean Moore även gjort en säsong med Kramfors i division 1 (46 poäng på 38 matcher). Annars har han mest huserat hemma i USA, där han har noteras för ett drygt 30-tal ECHL-matcher samt närmare 100 matcher i SPHL (en ”halvprofessionell” liga i sydöstra USA).
Dean Moore anländer till Vimmerby nu i eftermiddags. I kväll gör han sin första träning och på onsdag sin första match.

 

Nicklas Strid och Dean Moore, alltså. Två starka tillskott till Vimmerbys trupp inför Allettan. Men det kommer mer…
– Ja, åtminstone tre ytterligare killar hoppas vi få in. En back, en center och en ytterforward – och då pratar vi inte om spelare som bara ska bredda truppen, utan om spets.
– Just nu är det ganska lugnt på marknaden och vi väntar ut rätt namn till rätt peng. Vi har ingen brådska – det kan dröja ytterligare ett par veckor, likaväl som det kan smälla till direkt, men det gäller att ha is i magen, säger Fredric Jaensson.

 

Mer ECHL-rutin in i den södra Allettan. För idag presenterar redan starka Kristianstad en nygammal bekanting som klar för laget. Det handlar om amerikanske forwarden Jay Latulippe, som ansluter från brittiska Sheffield. Latulippe spelade med Kristianstad i fjol och gjorde då 14+41 på 42 matcher. KIK verkar sannerligen gå All In i år och får nog acceptera att bära ett ganska tungt favoritskap i den kommande södra Allettan.

 

Lite nyheter från Vita Hästen: Justin Donati och Riley Armstrong får kicken efter att inte ha levt upp till förväntningarna. Däremot bekräftar klubben ryktena om att man har gjort klart med Alexander Larsson, som å sin sida fick lämna Södertälje förra veckan.

Avslutningsvis, missa inte bloggurun Mikael Mjörnbergs hyllningstext till HockeyEttan i dag. Du hittar texten om divisionen som förser Allsvenskan med kvalitetsspelare här.

 

Kort fakta om ECHL:

 

ECHL är en Nordamerikansk professionell hockeyliga som drog igång 1988. Ligan består av 28 lag, som är indelade i två conferencer (Easter och Western), vilka var och en består av två ”divisioner” (North och East, som tillhör Eastern Conference, samt Central och Pacific, som tillhör Western Conference).

Tillsammans med AHL är ECHL den enda farmarligan som har fastslagna samarbetsformer med NHL och som innefattas av kollektivavtalet mellan National Hockey League och National Hockey League Players´ Association. 29 av Nordamerikas 30 NHL-klubbar har samarbete med en eller flera ECHL-klubbar och sedan starten 1988 har totalt 528 spelare avancerat från ECHL till att spela i NHL.

ECHL-säsongen sträcker sig över 72 omgångar och i fjol snittade lagen närmare 5.000 åskådare per match.

 

ECHL består den här säsongen av följande lag:

North Division: Cincinnati, Evansville, Fort Wayne, Indy, Kalamazoo, Toledo och Wheeling.

East Division: Elmira, Florida, Greenville, Gwinnett, Orlando, Reading och South Carolina.

Central Division: Allen, Brampton, Missouri, Quad City, Rapid City, Tulsa and Wichita.

Pacific Division: Alaska, Bakersfield, Colorado, Idaho, Ontario, Stockton och Utah.

 

 

.


VIK-backen Petter Lindberg näste man till HA

Ryktena började gå i förmiddags. De späddes på i eftermiddags då en styrelseledamot i Västerviks IK med förtäckta ord twittrade om att något var på gång i klubben. Och nu har jag även fått det bekräftat från en källa i allsvenska AIK:s organisation samt även av AIK:s tränare Peter Nordström.

I dag blev det nämligen klart att Västervik IK:s backstjärna Petter Lindberg lämnar för allsvenska AIK, dit han var utlånad två matcher för en dryg vecka sedan. Och Petter imponerade - så pass att man nu alltså har valt att kontraktera honom.

– Det var väl egentligen aldrig något snack från vår sida. Petter är en smart spelare och framför allt vill han verkligen lira i Allsvenskan. Övergången har gått väldigt fort och vi har inte fått tag på hans agent, utan än så länge är det bara en muntlig uppgörelse mellan oss i AIK, Petter själv och Västervik, berättar Peter Nordström i kväll.
– Vår gemensamma ambition är att Petter ska ansluta till oss omgående och tanken är att kontraktet i första hand ska gälla säsongen ut, säger Nordström.


Petter Lindberg är en defensivt mycket stark back, som har Luleå HF som moderklubb. Förutom till AIK har Lindberg denna säsong även varit utlånad till IK Oskarshamn i fyra matcher.
– Han har mycket hockey i sig och vill mycket med sin hockey, så jag är övertygad om att han kommer göra bra ifrån sig. Vi i har så många skador på våra backar att vi var tvungna att agera, säger Peter Nordström.
Redan i kväll, söndag, reser Petter Lindberg till Stockholm.

 

 

.


Ettans jagade skyttekung väljer ... Fortsättningsserien!

Både Västervik och Vimmerby har ryckt i honom. Liksom flera andra Allettanlag. Men trots att HockeyEttans obestridlige poängkung, Tierp-centern Sebastian Höglund (36 poäng på 21 matcher), har jagats med grovkalibriga vapen av sportcheferna, väljer han att nobba dem allihop. Höglund har nu nämligen bestämt sig för att stanna i Tierp. Tack, men nej tack, Allettan, alltså...
Lovvärt i dessa värvningstider, även om det hade varit intressant att se jättetalangen i en annan omgivning och på en lite högre nivå än den östra Fortsättningsserien. 
 
.

Lättat VIK tog två brutalt rättvisa pinnar

Blev fast i nästan en timme i innandömet i Vimmerby ishall i kväll. Här mötte leende 67:or och 41:or upp utanför VIK:s omklädningsrum – gamla vänner som sken som solen, här släntrade en lycklig VIK-kapten Jocke Englund förbi och tog ett snack. Hustrun Malin Belfrage, sportchef på Västerviks Tidningen, irrade omkring, tog i hand och var kall som en isbit – om handen. Annars fanns det väldigt mycket att värmas åt som VIK-supporter i kväll. Och det gick inte att ta miste på den glädje och framför allt den lättnad som präglade laget strax efter matchslut.

 

Seriefinal i den västra HockeyEttan. Vimmerby-Västervik 2-3  i over time. En poäng till Vimmerby - och det ska vi ändå vara klart nöjda med. För i kväll var det inte något som helst snack. Västervik var bättre - från första nedsläpp till avgörande målet i den 64:e minuten.
Visst, i den bästa av världar så hade vi kunnat ta hem det här på straffar – där är vi bra och där hade nog chansen varit ganska stor. Det hade inte varit rättvist, men det var ändå det slutliga hoppet – ända fram till Eric Backman på stapplande ben fick öppen gata in i VH:s zon, bjöds in att passera mellan två ännu tröttare VH-backar och avgjorde matchen.

 

Visst, VIK-dominansen var kanske inte riktigt så stor som skottstatistiken antydde (22-43), men ta mig tusan inte långt därifrån. Jag kan faktiskt inte minnas när VH förlorade skotten i alla perioder och totalt med över 20 skott senast? Och på hemmaplan dessutom?

 

Som sagt, fullt rättvis VIK-seger. Men hur kom egentligen den avgörande målet till? Duktige Eric Backman drev upp pucken genom mittzon, satte sig utpumpad och tog en fikapaus på blålinjen, vickade till ett par gånger med klubben och förpassade VH:s backar åt varsitt håll, lade an och skyfflade iväg pucken upp i Calle Brattenbergers närmsta kryss. Okej, riktigt så var det inte, men fort gick det sannerligen inte.
– Jag var så trött. Samtidigt vrålade Emil Georgsson åt mig att bara köra. Och jag försökte så gott jag kunde, skrattade en glad och utmattad matchhjälte.
Men om man ska vara sanningsenlig och lite hård, så var Vimmerbys backspel i den situationen under all kritik. Dock utan att förta Backmans insats – han gjorde vad som krävdes.

 

I Vimmerby var det självklart dystrare miner efter matchen. Lagets förste målskytt, Alexander Holmberg, satt länge inne hos tränare Tomas Sandlin och analyserade matchbilder på tv:n, innan han släpade sig ut i duschen. Det var flera spelare som ville se sekvensen som föranledde VIK:s avgörande mål, och visst åkte Björn Jonason på en tvättäkta highsticking på egen blålinje när han vände spelet och blev sedan lätt hakad när han kom in i VIK:s zon, men det går inte att klandra domare Magnusson för att han inte såg det. Det var inte någon av oss andra som gjorde det live heller - åtminstone inte den höga klubban..
– Vi var inte riktigt där i dag. Jag får säga att Västervik vann rättvist, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin.
– Vi hade alldeles för många spelare som inte höll måttet på den här nivån.

 

Nåväl, nu gäller det att glädja sig åt det lilla som finns och att göra sitt bästa för att trycka tillbaka mina kära grannars segerrus. Så nu kör vi: Detta var trots allt den sjunde matchen i rad där Västervik inte lyckades slå oss under ordinarie tid. Som sagt, det gäller att ta tillvara på de små glädjeämnen som finns. Ja, jag kanske hittade något där? Sjunde raka matchen utan förlust under ordinarie tid. Det duger så länge!

 

Just det. Ett glädjeämnde till. I gårdagens poddinspelning hos firma Jojje och "Guden", så ombads vi tippa resultatet i dagens match. Richard "Guden" Gustavsson lät då så säker på 2-2 att jag, efter lite svamlande hit och dit om att kanske domare Magnusson skulle hjälpa oss till seger, höll med om att nog 2-2 var just resultatet som skulle gälla efter full tid. Et voilá!

 

På sin blogg på Västerviks Tidningens hemsida skrev VIK:s lagkapten Joakim Englund, helt taktiskt riktigt, i dag något i stil med att VH-spelarna nog skulle vara extra taggade eftersom de säkert skulle ha många allsvenska klubbars blickar på sig (p.g.a. tre spelare tidigare har lämnat för HA och att då klubbens spelare är extra attraktiva). Men om det nu satt några HA-representanter på läktaren i kväll, så lär det definitivt ha varit VIK-spelare som hamnade i blickfånget. Ryktenas man Dan Pettersson, den väldige centern, var galet bra. Stor, kraftfull men ändå följsam och teknisk. 1+1 från honom. Även Petter Lindberg, utlånad i två matcher till AIK den gångna veckan, imponerade. Alltid rätt placerad i banan. Eric Backman, Fredrik Asplund, Pierre Gustavsson, Philip Engsund, Fredrik Lindström – ja det är inte svårt att hitta favoriter i VIK. Ett starkt kollektiv och många individuellt skickliga spelare.

Hos Vimmerby då? Tja. Calle Brattenberger i målet var kung på banan och räddade oss från ett större nederlag, medan Niklas Svensson briljerade på sin centerplats. Kul också att se Sebastian Nilsson, som har återhämtat sig efter skadan. Jesper Söderholm och Alexander Holmberg var också bra, men annars fanns det mycket mer att önska av många andra.

 

Som sagt, stort grattis VIK! Törs man redan nu också gratulera till seriesegern? VIK toppar tabellen inför den sista omgången med sina 48 poäng. Tranås vann ikväll mot Mariestad med 2-1 borta och skuggar på 47. Vimmerby har 46 och Skövde, som föll med 2-1 borta mot Grästorp, har 44. I den sista omgången, på söndag, möts Västervik-Surahammar, Tranås-Arboga, Lindlöven-Vimmerby och Skövde-Mariestad. Seriesegern är ju fortfarande möjlig för oss, men känns ändå fullständigt orimlig att tro på.

 

Vilka växlar kan man nu dra av kvällens match? Självklart en rejäl energi- och självförtroendeboost för VIK. För Vimmerbys del då? Svårt att säga. Om man får tro det som det viskades om i kväll efter matchen, så lär kvällens lag skilja sig en del åt från det som kommer ställas på benen till Allettanpremiären. Vi får se!

 

I övrigt och avslutningsvis: Två nya poäng för Tierps succécenter Viktor Höglund i kväll. Vilket Allettanlag snyter honom först? Jag vet att det är flera klubbar, utöver det lag i den västra HockeyEttan som tog starka två pinnar på bortaplan i kväll, som är intresserade av honom. Huggsexa?

 

.

 


VIK-kaptenen: "Vi har det bästa spelarmaterialet"

Vimmerby mot Västervik. En meningslös och ointressant match mellan två lag som redan är klara för Allettan och inte har något att spela för?
Fråga vem som helst från Vimmerby eller Västervik – spelare, supportrar eller Nisse på gatan, så får du garanterat ett helt annat svar.

 

I kväll spelas den näst sista omgången av den västra HockeyEttan. Inför den så leder Västervik serien, en poäng före Vimmerby och två poäng före Skövde och Tranås. Dessa fyra lag är tillsammans med Kristianstad, Pantern, Tingsryd och Troja från den södra HockeyEttan redan klara för Allettan.

Vad gäller då kvällens derbyfajt i Vimmerby ishall? Prestige, seriesegern, möjligheten att täppa till truten på motståndarna och framför allt möjlighet att se till att värsta rivalen INTE kommer vinna serien. Det här är två föreningar som innerligt älskar att hata varandra, samtidigt som vi båda är oerhört glada över att den andre är med på tåget i toppen. Vimmerby har sex raka derbysegrar mot Västervik. Västervik vill inget hellre än stoppa sviten som har varat sedan oktober 2012.

 

I går kväll hade jag och förre VIK-spelaren Andreas Lind äran att vara inbjudna av Richard ”Guden” Gustafsson och Emil Georgsson till inspelningen av deras fjärde avsnitt av VIK-podden. Avsnittet fick namnet ”Då får man se upp på E22:an” och du kan lyssna på de 57 minuternas uppsnack inför kvällens derby här.

 

I Västervik saknas ikväll trion Richard Dahl, Anton Svanström och Victor Romfors på grund av skador. Vimmerby kommer till spel med tre raka segrar i ryggen och med ordinarie lag, så när som på SSK-lånet Nicklas Strid som vilar efter sin hjärnskakning. Jämfört med senaste matchen mot Västervik (VH-seger 4-1 i Västervik) har det ju hänt en del i laget. Den för allsvenskan lämnande trion (Ackered, Eriksen, Karlsson) saknas ju så klart, medan backen Emil Wahlberg, centern Eric Karlsson och forwarden Björn Jonasson tillkommer.

 

Enstaka sittplatsbiljetter finns kvar, så om du vill boka bör du skynda dig att ringa till VH:s kansli, tel 0492-151 94. Kl 19.00 släpps pucken i Vimmerby ishall. Richard Magnusson från Tranås dömer och du är välkommen. Kom i god tid för säkerhets skull.

 

Spelare och ledare gör sitt bästa för att se till att tugget hålls på en skönt hög nivå. Här är lite av vad som i dag sägs i Västerviks Tidningen och Vimmerby Tidning inför matchen:

 

"Det är klart att det kan spela en roll att vi har vunnit sex raka mot dem."

Vimmerbys kapten, Emil Wahlberg

 

"För egen del har alla förluster inte alls satt sig i huvudet."
VIK-forwarden Thom Nordin


"Vi vill vinna serien. Det vore otroligt stort att få göra det. Att vinna division ett är riktigt bra."

Emil Wahlberg igen

 

"Om jag måste välja, så tar jag hellre seger mot Vimmerby än att vi vinner serien."
Thom Nordin igen

 

"Vi vill vinna serien och jag tycker att vi har det bästa spelarmaterialet för det, det är bra för känslan i laget att vinna serien trots att man inte får med sig några poäng till Allettan. Vi ska vara favoriter oavsett vilket lag vi möter i den här serien."

Västerviks lagkapten Joakim Englund

 

"Känslan från de senaste årens möten med Vimmerby är att de har varit riktigt bra, men det är ju ingen tvekan om att de blir klart sämre nu med tre så duktiga spelare borta."
VIK-kaptenen igen

 

"Jag tycker att Västervik har lagt för mycket krut på saker runt omkring i flera derbyn. Senast var det snack om att några i vårt lag var med på VIK:s lagfest. En sådan sak gör inte vår lagmoral sämre, det ger oss bara tändvätska när VIK tar upp det."
Vimmerbys forward Simon Dahl


"Vi får inte spela som mot Forshaga senast. Då drog vi på oss alldeles för många utvisningar. Det håller inte. Sen måste vi spela vårt spel, med bra forechecking och hög fart."

Emil Wahlberg igen

 

"Vi har gjort bättre matcher borta mot Vimmerby än hemma. Vi hade lika gärna kunnat vinna alla tre. Jag tror på god segerchans i kväll."
VIK-tränaren Mattias Karlin

 

Avslutningsvis en annan nyhet med anknytning till Västervik. Härom veckan flyttade lagets ena målvakt, Andreas Hookana, norrut. I går kväll skrev han på ett korttidskontrakt för allsvenska Asplöven.

 

 

.


Bloggen på VIK-podden i kväll

Sedan en tid tillbaka kör ju Västerviks stjärncenter Emil Georgsson en hockeypodd tillsammans med det levande VIK-lexikonet Rickard ”Guden” Gustavsson, självklart med fokus på Västerviks IK. I kväll ska fjärde det poddavsnittet spelas in (de tre tidigare hittar du på www.vikhockey.se) och undertecknad är tillsammans med förre VIK-spelaren Andreas Lind inbjuden att vara med och snacka upp morgondagens derby. Senast i morgon bitti ska du kunna lyssna på det ungefär timslånga avsnittet på VIK:s hemsida.

 

Sån´t klassiskt svenskt mellanmjölks-val när Svenska Dagbladets bragdmedaljsjury i dag presenterade årets vinnare. Charlotte Kalla vann först OS-silver på 15 km skiathlon, sedan ett nytt silver på 10 km klassiskt och sedan åkte hon röven av alla på den avslutande stafetten och spurtade he ett guld åt laget och åt Sverige. Vari övriga tre stafettjejers bragd låg, då man hade släppt närmare en halvminut till tätlagen inför den sista sträckan, har jag svårt att se? Självklart skulle Kalla haft Bragdguldet själv. Det är länge sedan det faktiskt fanns en så självklar vinnare av ett sportsligt bragdpris. Men inte i mellanmjölkens land – här väljer vi gärna laget, så slipper vi välja ut en individuell prestation före någon annan.

 

Och för er som undrar. På värvningsfronten intet nytt. Än…


Vilken Alletta vi kommer få!

Skral insats (som vanligt mot de lite sämre lagen), men trots det seger 5-4 och därmed säkrad plats i Allettan. Ja, trots oändligt med utvisningar så redde Vimmerby Hockey ut det under sin Värmlandstripp i går.

 

Och vilken Alletta vi får förresten. Stekheta matcher mot smålandslagen Troja och Tingsryd, ännu mer vibrerande derbyfajter mot Västervik och Tranås. Lägg därtill klasslagen Skövde, Pantern och framför allt Kristianstad, Ja, den södra Allettan har ju alla förutsättningar att bli något alldeles i hästväg. De fem första lagen tar sig vidare mot nya mål. För lag 6-8 är säsongen slut. Allettan drar för övrigt i gång med den första omgången lördag 27 december, men är ännu inte lottad.

 

Mängder med rykten hit och dit om såväl nyförvärv som ännu fler spelare som kommer lämna. Men observera, nu handlar det nästan inte ens om rykten, utan snarare kvalificerade gissningar och önskemål – både från våra egna fans och från våra motståndare…
Kan dock lova att det jobbas intensivt med att spetsa till truppen ytterligare. Tre eller fyra spetsspelare ska ju in och det har visat sig att många spelare vill hit. Men allt ska stämma också. Helt rätt att ha is i magen och slå till på rätt killar. Jag både tror och hoppas att alla, inklusive vi fans, kommer bli mäkta imponerade över laget när vi är i Allettan.

 

Vimmerbys back Niklas Pavel fick fyra matchers avstängning för att han försvarade sig när en motståndare kastade handskarna och skulle börja slåss.
Mariestads Daniel Bertov fick tre matchers avstängning för att han repade visiret på en motståndare när de lekte tuppar och tryckte huvudena mot varandra.
Häromdagen kom så domen för Arbogas Mårten Jakobsson efter det brutala överfallet på Bois kapten Filip Engqvist. Äntligen skulle Disciplinnämnden utnyttja chansen att räta upp den kantrande bestraffningsfärjan och tuffa vidare mot rätt destination. Jo, tjena…!

 

Sju ynka matcher fick Jakobsson. Detta alltså för en förseelse som hade kunnat få fullständigt katastrofala följder. Här diskuteras hit och dit om att spelare ska visa respekt för varandra och då skickar Disciplinnämnden dessa signaler. Bedrövligt och beklagligt!

Tyvärr var det inte helt oväntat, då denna parodi till nämnd tidigare har visat att man fullständigt saknar ryggrad.

 

När Björn Jonason i fjol bröt benet i den där olyckliga situationen med Västerviks Simon Mitman, var det många som skrek på långt straff för Mitman (säkert jag också). Disciplinnämnden bedömde det som en olyckshändelse och det får man då acceptera. Det är en bedömningssak och helt okej. Men något som etsade sig fast hos mig efter den händelsen var när jag pratade med en av nämndens ledamöter efter beslutet och han motiverade den friande domen med: ”Vi vill ju hellre se spelare spela än att se dem avstängda”.
Jag kom att tänka på de orden nu igen, efter Mårtenssons brutala överfall på Mariestads Engqvist. Är det alltså så att domen döms så mild som möjligt på grund av att man hellre friar en fäller, hellre försöker slussa återfallsbrottslingar ut på isen så snabbt som möjligt än att statuera exempel och sätta ner foten för vad som inte är okej?

Ja då ska Disciplinnämnden aldrig mer ta ordet ”respekt” i sin mun. För det är det sista de har visat gentemot offret i detta fall. Ett hån mot stackars Engqvist, som nu ligger hemma med mosad näsa, blåslaget ansikte och hjärnskakning. Och ändå hade helt galen tur att det inte blev värre...

 

Nu släpper vi det och tar sikte på kvällen. Västerviks Petter Lindberg mot Vimmerbys Jakob Karlsson och Nybros Rickard Palmberg. Med andra ord AIK mot Södertälje på tv klockan 19.00. Fint som snus.


Och på onsdag har vi seriefinal hemma mot Västervik. Sittplats är i stort sett utsåld och storpublik väntas. Så boka in ankomsten till hallen lite tidigare än vanligt.

 

.


RSS 2.0