Anders Spaak: "Vi kömmer köra röva av döm"

För bara några minuter sedan avgick nattåget till Stockholm från Kiruna station. Ombord finns bland annat Kiruna IF:s hockeytrupp med före detta Vimmerby Hockey-tränaren, Anders Spaak, i täten. Efter ankomst till Stockholm, strax efter klockan nio i morgon bitti, hoppar gänget på en buss, som tar dem till Växjö. Där väntar träning och övernattning innan den första play off-matchen mot Tingsryd spelas på torsdag kväll.

 

Att ta sig vidare till play off 2 var ett delmål för Kiruna, men matcherna mot Kalix i play off 1 gick kanske inte riktigt så enkelt som många trodde (seger borta med 3-2 och hemma med 2-1).
- Kalix är luriga. De är ruskigt bra defensivt och har även en oerhört bra målvakt, som det är svårt att göra mål på. Just målskyttet är tyvärr något som har strulat för oss genom hela säsongen. Jag vet inte riktigt vad det beror på, berättar Anders Spaak.
- Det gäller att få första målet på dem, för så länge de är med i matcherna så är de livsfarliga.

Hur har din första säsong i den norra serien varit annars då?
- Spelmässigt håller lagen här uppe ungefär samma nivå som de gör nere hos er. Jag trodde faktiskt att det skulle vara större skillnad än vad det faktiskt är. Se på lag som exempelvis Örnsköldsvik, Vännäs och Lejon – lag på den nedre halvan. Alla har de spelare i sina lag som har spelat med eller är fostrade i storklubbar som Skellefteå, Luleå och Modo. De är välskolade och välutbildade.

 

En 44 omgångar lång norretta. Hur går dina tankar kring det?
- För oss som hela tiden har haft nåt att slåss för (seriesegern) har det varit helt okej. Men jag undrar vad man gör på träningen i Vännäs en måndagskväll i december, när man inte har något att spela för de sista 20 omgångarna?
- Det måste vara fajt ända in på mållinjen och spelarna måste ha något att se fram emot. Allsvenskan har ett bra upplägg med många streck i tabellen – något som man borde kika på till ettan också om det nu ska vara en rak serie.
- Lidande av betydelselösa matcher blir i förlängningen hela Hockeysverige. Det finns massor med skitduktiga spelare i de här serierna, som har ambitioner och vill mycket, men som kanske hämmas av att det bara blir lunk och en vardag även på räningarna. Nä, fram för fler positiva streck i tabellerna.

Och nu väntar Tingsryd i play off 2. Och först då en resa på drygt 170 mil.
- Vi är vana. Hahaha. Vår närmaste hemmamatch i serien är ju 30 mil bort. Att ta sig ner till Tingsryd är ju inga problem. Det var värre att hitta ett bra sätt att ta sig hem. Därför kommer vi åka buss till Stockholm direkt efter matchen och flyger sedan hem till Kiruna på fredag. Vi landar nån gång runt 16.00 på fredag eftermiddag. Äh, resandet är inga konstigheter för oss.

 

Vad tror du om matchserien?
- Vi kömmer köra röva av döm, skrattar Spaak med sin karaktäristiska västgötadialekt.
- Nä, skämt åsido. Det ska bli riktigt intressant. Tingsryd är ju en lika klassisk klubb som Kiruna. Så jag hoppas på en fullsatt hall, hockeykorv i bröd och doft av kokkaffe - precis som det ska vara.
- Det kommer såklart bli jättetufft. Spelmässigt kommer vi göra det vi är bra på – köra så in i helvete. Killarna är spelskickliga, duktiga skridskoåkare och även starka i defensiven. Det ska vi dra nytta av. Vi försöker spela modern hockey med drivande anfallsspel och disciplin över hela banan.
- Vårt dilemma är som sagt att vi - till skillnad från Tingsryd, som jag förstår är effektivt framåt - har gjort för få mål. Jag tror att vi i snitt skjuter 38 skott per match, då borde vi bättre mer utdelning än vad vi har haft. Men vi jobbar hårt på det och förhoppningsvis släpper det nu.

 

Hur bra koll har du på motståndarna då?
Jag gillar egentligen inte att lägga så mycket tid på dem vi möter. Vi ska göra vårt och om vi gör det rätt så vinner vi. Men visst har jag hyfsad koll på Tingsryd. Vi har ju gott om kontakter i södra Sverige.Hur långt kan det räcka för Kiruna då?
- Hur långt som helst. Vi är inte sämre än något annat av lagen. Samtidigt vet vi att alla lag som har kommit så här långt är riktigt duktiga, så det är små marginaler.Kuriosa: Tingsryds AIF kommer åka buss de 171 milen till returmatchen/returmatcherna i Kiruna. Ett par timmar efter matchslut i morgon kväll beräknas bussen rulla och den ska vara framme i Kiruna på torsdag kväll. Sedan är det alltså match mindre än 20 timmar senare. Kanske inte den optimala uppladdningen?

 

EDIT: Enligt initierade källor så är det visst flyg som gäller nu i alla fall. Sen omprioriteringen av klubben. Nya resrutten är exakt densamma som Kirunas, buss till Stockholm och sedan flyg till Kiruna. Detta är också uppgifter som verifieras av bloggen itsallabouttaif.se, som berättar att "Det fanns nämligen platser kvar på ett flyg upp till Kiruna".

 

 

.


Stekheta möten i play off mot allsvenska Kvalserien

Det vidare play off-spelet mot den allsvenska Kvalserien lottades nu på förmiddagen. Och vi bjuds på en hel del spännande möten. Både nu närmast i play off 2 (eller vad sägs exempelvis om Anders Spaaks Kiruna mot Tingsryd ), men även i play off 3, där exempelvis Vita Hästen får ta sig an segraren i matchen mellan Visby/Roma och Huddinge.

 

Så här utföll lotten (förstnämnda lag börjar på bortaplan och har fördel av hemmaplan i en eventuell tredje och avgörande match):

 

Play off 2 (torsdag 27 februari, lördag 1 mars, ev söndag 2 mars):

Kiruna IF – Tingsryds AIF

Hudiksvalls HC – Kristianstads IK

Visby/Roma HK – Huddinge IK

Kallinge-Ronneby IF – Östersunds IK

 

Play off 3 (onsdag 5 mars, fredag 7 mars, ev lördag 8 mars):

Piteå HC – segraren Hudiksvall-Kristianstad

Nyköpings HK – segraren Kiruna-Tingsryd

HC Vita Hästen – segraren Visby/Roma-Huddinge

IF Sundsvall Hockey – segraren KRIF-Östersund

 

De fyra segrarna i play off 3 spelar sedan i Kvalserien tillsammans med redan klara Björklöven och Troja/Ljungby (två sist placerade lagen i Allsvenskan). Kvalserien avgörs i en serie om tio omgångar (alla lag möter varandra hemma och borta), där de två först placerade lagen är kvalificerade för spel i Allsvenskan nästa säsong. Lottning av Kvalserien sker söndag 9 mars.

 

 

.


16 lag blev åtta - nu lottas play off 2

I dag säger vi grattis till de åtta lag, som i och med helgens avslutande matcher i play off 1, nu är klart för nästa steg på den snirkliga vägen mot allsvenskt kval.

 

Störst intresse för vår del, rönte ju självklart de båda E-lagens, Mariestad och Västervik, avgörande matcher i går. Mariestad hade Kristianstad hemma. I en svängig match hamnade man till slut i tvåmålsunderläge i den tredje perioden. Laget reducerade till 5-4, men trots spel 5 mot 4 och även 5 mot 3 i slutminuten, så kom man inte närmare. All heder för nederlagstippade BoIS för en fantastisk säsong!

 

I Tingsryd hade Västervik hemmalaget på gaffeln. Och det rejält. Till slut tröt dock krafterna och när TAIF gjorde 4-2 i den tredje perioden (ett urläckert mål av firma Jarkko Oikarinen/Olof Svensson), så var bränslet helt slut i VIK-maskinen.

 

Noterbart är att alla de fem första målen kom i spel i numerärt överläge. Vid samtliga dessa Tingsryds tre mål var det förövrigt Västerviks Eric Backman som satt på botbänken. Med tanke på hans twitterinlägg i går kväll (du får leta upp det), så kan man enkelt förstå att Backman inte var helt nöjd med domare Bjälkanders insats. Och det var han inte ensam om hos gästerna. Vi kan väl säga så här: Bjälkander lär nog inte få nå´n staty rest över sig i Västervik, som minne över hans insatser för staden och dess hockeylag.

 

Så här i OS-tider har det ju diskuterats mycket om Sveriges många silver och brons – att inget annat än segrar räknas. Och visst kanske det kan vara svårt för Västerviksspelarna att känna sig nöjda så här dagen efter en tung förlust, men det ska de ändå vara. Och stolta också, för den delen. Med sju namn på skadelistan, varav flera bärande pjäser, skakade man om suveräna seriesegraren från F-serien rejält. I båda bortamatcherna var man det bättre laget i spel fem mot fem - framför allt i lördags. Att man åker på soppatorsk i slutet av den tredje matchen på fyra dagar är inte ett dugg konstigt, då man tvingades gå runt på tre femmor i alla matcherna.

 

Tingsryd har ett gäng ruskigt bra spelare i exempelvis Filip Owesson samt tidigare nämnda Oikarinen och Svensson. Däremot känns det allt som oftast påfallande tempofattigt och stabbigt i de bakre regionerna, vilket är lite märkligt med tanke på all den puckskicklighet som finns i laget. Så länge Västervik orkade, så gav deras hårda press i anfallszon bra betalt och jag tror att kommande motståndare för Tingsryd kommer ha mycket ut av att slå VIK-tränare Karlin en signal. Han verkar ha läst av dem riktigt bra.
Dock inte alls omöjligt att det nu kan släppa för TAIF. Sedan den tidigare ledningens storslagna planer om en direkt återgång till Allsvenskan reviderades, har man nu gott och väl levt upp till målen och själva anser man att allt från och med nu är ren bonus. För kapacitet finns det, det visade man inte minst i grundserien. Och jag tror inte att det finns något lag som vill se Tingsryd som motståndare när play off två lottas senare i dag. De kan bli en mardröm för alla de övriga elva lag som fortsatt kämpar om en av fyra platser i Kvalserien (Björklöven och Troja tar ju plats i den från Allsvenskan).

 

Västervik då? Jo, klubben har något riktigt spännande på gång. Sportgruppen, med herrar Lind och Stolt i spetsen, har redan gjort klart med en viktig stomme inför nästa säsong och verkar också kunna få behålla en stor del av de övriga i den nuvarande truppen. Självklart behöver man både rensa och spetsa till på vissa positioner, men grunden de har byggt lovar gott. Spännande också att se om laget får behålla spelare som exempelvis Patrik Karlkvist och Dennis Fröland. De har varit rent formidabla och det skulle förvåna mycket om deras agenter inte får/har fått telefonsamtal från allsvenska sportchefer. Karlkvist har alltså gjort mäktiga 77 poäng (39+38) på 45 matcher den här säsongen och Fröland har visat enorm klass – inte minst nu i slutet.
Sedan har självklart tillskottet av Ola Svanberg betytt mycket och det är nog sådana karaktärer som VIK skulle behöva få in – erfarenhet och ålder. Förmågan att hitta och knyta till sig unga, hungriga och duktiga spelare (se bara på Filiph Engsund, Jesper Kokkonen och Rasmus Djerf, som anlände i slutet av säsongen) behöver ju ingen tvivla på.

 

Sugen på att se lottningen till det fortsatta play off-spelet? Det gör du i så fall här. Sändningen startar klockan 10.00.

 

De lag som har fördel av hemmaplan i match 2 och eventuell match 3 i kommande play  off 2 är Kallinge/Ronneby, Kiruna, Visby och Hudiksvall. Dessa fyra lottas fritt mot Tingsryd, Kristianstad, Huddinge och Östersund, som alltså då inleder på hemmaplan.

Samtidigt kommer även lottningen för play off 3 att göras. Dit är ju redan Piteå, Sundsvall, Nyköping och Vita Hästen kvalificerade.

 

Kan vi få be om ett möte mellan KRIF och TAIF i play off 2? Hyfsat hett!

 

Avslutningsvis. Det här med att nettovinsten vid en tredje och avgörande match ska delas mellan lagen? Lägg ner det omedelbart! Under åren har vi sett exempel där hemmalaget har angett publiksiffror så låga att folk runtomkring inte har kunnat annat än skratta åt dem. Allt för att behålla så stor del av kakan själv och ge ifrån sig så lite som möjligt till motståndarklubben.
Igår drog diskussionen igång igen. Jag har ingen som helst anledning att misstro Tingsryds AIF om gårdagens publiksiffra på drygt 1 200 personer. Och ja, det är visst så att man nu i kvalet endast räknar de som de facto går in genom grindarna (inte alla sponsorer etc som sitter hemma), vilket ju självklart gör att siffran sjunker Men bara det faktum att säsongens näst sämsta publiksiffra (av 26 hemmamatcher, där bara Pantern hemma i december beösktes av färre) kommer när laget spelar säsongens viktigaste match gör ju att det finns konsipratoriska krafter som börjar skrika högt och ifrågasätta. Inget konstigt alls med det.

Nej, skippa delningen av vinster i den tredje matchen helt.
1) Då slipper vi allt snack om riggade publiksiffror.
2) Då får de lag som bevisligen har gjort sig förtjänt av en extra hemmamatch också full och välförtjänt nytta av den.

 

.


Som julafton - fast bättre...

OS-femmil till morgonkaffet. En förmiddag i skogen med hunden. OS-final i hockey till lunchen och sedan avrundar vi dagen med att kolla den avgörande matchen i play off 1 till det allsvenska kvalet mellan Tingsryd och Västervik. Bättre än julafton.

 

Ska inte fastna vid OS. Däremot slår jag gärna ett slag för kvalkampen i södra Småland i kväll. Västervik imponerade stort i går och utjämnade ju matchsserien till 1-1. Trots att man gick på tre femmor hela matchen var man laget som orkade bäst och hade mest energi. Räcker krafterna även till en tredje match?
TAIF å sin sida var förvånansvärt blekt i går. Laget vimlar av kvalitetsspelare och är på papperet klassen vassare än Västervik. Men om man ska undgå fiaskot att åka ut mot E-seriens femma, så krävs det att betydligt fler än bara ett par tongivande killar tar ansvar. Framför allt VÅGAR ta ansvar. I går såg vi många TAIF:are som kändes vettskrämda för att förlora.

 

Vill du följa rafflet, så ska du självklart kika på Tingsryds eminenta livesädning. Sändningen startar klockan 17.55 (nedsläpp kl 18.00), kostar 129 kr och du hittar den här.

 

.


"Nervositeten" knäckte TAIF. Hur blir det då imorgon?

En synnerligen svettig eftermiddag. Slalom, bronsmatch i OS, Tingsryd-Västervik, matlagning, twittrande och så slalom igen. Tänkte sedan sammanfattade det hela direkt därefter, men hamnade istället av någon outgrundlig anledning hos grannen. Kom just hem därifrån.

 

Som ni ju vet så lyckades Västervik vinna lördagens play off-match mot Tingsryd. Avgörande 3-2 kom efter knappt tio minuter i den fjärde perioden. Kapten och härförare Jocke Englund välförtjänt målskytt efter ett extraordinärt förarbete av Jesper Kokkonen.

 

26-46 (6-16, 8-18, 8-7, 4-7) i skott speglar faktiskt matchen väldigt väl. Ett frejdigt och tempostarkt Västervik var minst klassen bättre än ett segt och stabbigt Tingsryd. Med rimlig utdelning, så hade matchen varit avgjord redan efter 60 minuter. Ja, långt dessförinnan förresten.

 

Ni måste ändå hålla med om att det inte är ofta som jag framhäver mig själv och berättar om hur bra jag tycker att jag är. Därför ska jag göra ett undantag nu. Tippade 4-4 mellan Västervik och Tingsryd i förrgår. Tippade oavgjort även i kväll. Say no more… Fina slantar in på spelkontot.
Nyfiken på att få reda på experttipset inför det avgörande matchen i play off 2 till det allsvenska kvalet i morgon? Håll då till godo längre ner i det här inlägget.

 

På sin liverapportering av matchen slinker Västerviks Tidningen in på ett kvällstidningsspår: ” VIK har gjort det många trodde var omöjligt: Tvingat fram en tredje och avgörande match mot Tingsryd”.
Vilka trodde att det var omöjligt? Det kändes väl snarare ganska sannolikt, vilket också många har påpekat. Inte minst efter matchen i torsdags.

 

I närmare sju perioder har Västervik nu trampat omkring i 180 kilometer i timmen på endast tre femmor. Om det är något som ska kunna fälla dem i morgon (söndag), så är det just det. Helt enkelt att bränslet tar slut. Redan i eftermiddags satt jag och funderade över hur länge de skulle orka innan väggen slogs upp framför dem.

 

VIK är verkligen bra. Mest imponerad är jag över den frenesi som man visade i anfallszon. Under stora delar av matchen naglade man fast hemmalaget runt egen kasse. Jag har sagt det tidigare och kommer fortsätta hävda det – när Tingsryd sätts under press i egen zon så är laget minst sagt mänskligt. Betänk då också att man faktiskt saknar två av ettans absolut bästa forwards.

 

Bra också av Västervik att hålla sig disciplinerat. Det var en stund under den av tradition darriga andraperioden som man trodde att utvisningarna skulle kunna fälla dem, men man lät sig inte stjälpas - inte ens av domslut som man ansåg gick helt emot dem och som även ledde till mål för hemmalaget.

 

Tyler Johnson. Han visar sig inte speciellt mycket under serielunken och det är flera gånger som jag har undrat vad i hela friden man plockade hit honom för igen. Men när det börjar hetta till så är han bara där – bäst av alla. I dag var han ruskigt bra. Hjärta, attityd och skills.

 

Efter matchen spekulerade Tingsryds tränare Martin Karlsson i vad förlusten berodde på:
- Kanske var det nervositeten som spelade oss ett spratt, sa han till SmP i kväll.
Eh, jaha? Om Tingsryd var nervösa redan i kväll, då de ”inte hade något att förlora, utan bara allt att vinna”. Hur ska det då kännas inför söndagens avgörande match? Hockeypsykologi! Hua!

 

För det är ju inget att sticka under stol med. Om suveräna seriesegrarna i Lilla Allsvenskan, Tingsryds AIF, som skulle direkt tillbaka till Allsvenskan (fast man allt eftersom säsongen har gått, kraftigt har reviderat sina målsättningar) skulle loosa mot femman i E-serien, så skulle det ju inte vara något annat än ett rent och skärt mega-superduper-praktfiasko.

 

Smålands Postens korta referat hittar du för övrigt här.

 

Det är många (anonyma) skribenter som i kväll har påpekat att kvällens TAIF-förlust enkom hade sin grund i ekonomiska aspekter. För på så sätt fick man ju en extra hemmamatch att håva in en massa extrapengar på. Iskallt resonerat och ädelt gjort i så fall. Framför allt med tanke på att man nu ska ge bort hälften av den vinst som härrör till den tredje och avgörande matchen till bortalaget (för det är väl fortfarande så?). Västervik IK:s bästa affär den här säsongen?

 

Tingsryds webbsändningar håller absolut högsta klass. Folk som gnäller på sändningskvaliteten ska nog kolla upp sina egna uppkopplingar och grafikkort. Kommentatorerna Oskar Tinggren och Andreas Danielsson är rappa, kunniga, pålästa, engagerade och objektiva. Om du inte har möjlighet att vara på plats, så ska du inte missa söndagens sändning av den avgörande matchen.

 

I och med Sveriges OS-final så kommer inte pucken i play off-matchen till det allsvenska kvalet släppas förrän kl 18.00 i morgon. Och så ska man värma upp med femmilen på morgonen. Känns som en fin dag. Även i morgon…

 

Måste också berömma Västerviks disciplinerade defensiv. Kul att se killar som Anton Svanström och Jonas Knutsson. Vad de har vuxit under säsongen. Bra nyförvärv!

 

Just det. Du undrar över söndagens resultat mellan TAIF och VIK i den avgörande matchen? 2-4 och Dennis Fröland skickar in pucken i öppet mål.

 

 

.


Dags för rond två…

Hockeyabstinensen har sannerligen svårt att få grepp om en i dessa dagar. Och det handlar inte bara om den pågående OS-turneringen, utan också om play off till det allsvenska kvalet. Vimmerby Hockey föll ju tyvärr på målsnöret i Allettan mot Tingsryd, men det är ändå med stor spänning som vi följer matcherna. Inte minst med tanke på att våra kära grannar från Västervik är kvar.

 

Detta Tingsryd, som alltså snuvade Vimmerby på godsaken, vann ju den första play off-matchen (bäst av tre) borta mot just Västervik i torsdags. 5-4 slutade matchen till gästerna, efter avgörande av Pontus Netterberg drygt sex minuter in i den fjärde perioden. I eftermiddag är det dags för rond 2 – nu i hockeyladan i Tingsryd.

 

Nu krävs det två bortasegrar på två dagar för att säsongen ska leva vidare för Västervik. Men är det realistiskt att tro att Västervik kan rubba Tingsryd? Sett till matchen i torsdags är det absolut ingen omöjlighet, men då gäller det att man håller sig borta från utvisningsbåset. Spelmässigt var det en jämn match i Västervik, om man bortser från andraperioden då flera utvisningar gjorde att Västervik stundtals blev rejält tillbakatryckt.

 

Spännande även i flera av de andra play off-matcherna. Ska Mariestad kunna vända på steken mot Kristianstad nu när man (i bästa fall) har två hemmamatcher framför sig. Både Hudiksvall och Huddinge måste ta två raka segrar i sina respektive matcher för att skrällarna inte ska vara ett faktum.

 

Sugen på att trycka in även en play off-match i hockey mitt i all OS-underhållning? Då går du in och köper livesändningen av eftermiddagens rafflande match mellan Tingsryd och Västervik. Du hittar den här. Nedsläpp kl 15.00.

 

Spännande ska det bli. Vad tror vi om oavgjort ännu en gång? 

 

 

.


Nu vet Västervik att de kan rubba TAIF

Vad skönt det är att kunna ta med sig sönerna och se en hockeymatch på ett ganska civiliserat och normalt sätt – för en gång skull.... Jag menar, utan att behöva tugga sönder naglarna, bryta ihop av frustration, skämma ut sig inför de man ska vara ett föredöme för och framför allt: slippa att så innerligt hålla på ett av de två lagen att man nästan går sönder. Så till vida var det här nästan säsongens trevligaste hockeyupplevelse i division ett.

 

Västervik-Tingsryd i play off 1 var annars en ganska märklig match. Krig i första. VIK fullständigt utspelat i den andra. En mäktig upphämtning och uppvisande av monstermoral från hemmalagets sida i den tredje perioden.

 

4-4 efter full tid och Inför den fjärde perioden kändes det helt vidöppet. Hemmalaget kom även ut starkast i förlängningen. Laget skapade ett par riktigt bra chanser att avgöra (redogör mer för en av dessa här nedan) men åkte till slut dit på ett tvättäkta skitmål från ingenstans. Drygt sex minuter in i förlängningen kastas pucken in mot VIK-målet och Tingsryds Pontus Netterberg lyckas på något märkligt sätt styra in pucken på volley i midjehöjd. Ja, just det - samme Netterberg som även avgjorde matchen i Vimmerby i söndags. Också då i förlängningen.

 

”4-4 och Pierre Gustavsson avgör efter 3.36 i förlängningen”. Så löd undertecknads profetia när VIK:s hemsidesskribent Robin Jillehed bad om ett tips inför matchen. Jag får väl vara nöjd med att sätta rätt slutresultat, men faktum är att ett avgörande från Pierre Gustavsson efter drygt tre minuter i den fjärde perioden var galet nära. En snedstuds och en lätt touch på ett försvarande Tingsrydsben var vad som förstörde.

 

Tingsrydsbacken Dave Lindarv måste ha haft mjälthugg under resten av matchen, efter all den korv han hann trycka i sig när Jesper Kokkonen lurade iväg honom bort till kiosken vid 4-4-målet. Totalt uppsnurrad och helt borta. Stundtals visade nyförvärvet från Hammarby klass och hans poängsnitt från D-serien är nog inget man skojar bort.

 

Vi i Vimmerby kan tycka att vi har gått om storebror Västervik på det sportsliga planet (kanske även fel att säga det, med tanke på att VIK är i PO1 och vi inte är det). Men vad gäller saker kring arrangemanget ligger vi hur som helst hästlängder efter. Introt är väl det som man först kommer att tänka på. Men det finns mer...

 

På ett plan ligger vi dock fortfarande före storebror – publikmässigt. Visst, 1057 åskådare är okej, men då var ju ett hundratal från Tingsryd. Och jag såg nog nästan lika många Vimmerbybor på plats. Här spelar ändå Västervik säsongens viktigaste match och kvalar mot Allsvenskan? Nåväl, de som var där bjöd ändå på en skön inramning.

 

Några av Tingsryds medresta supportrar...? Well, egentligen kanske inte värt att säga något mer. Men inte nåt jag skulle vara speciellt stolt över om jag tillhörde klubben. Säkert många som gör ett bra jobb och som jag inte såg (för så är det alltid, 95% som älskar och 5% som knappt har en aning om var de är - överallt, inte bara i Tingsryd), men vilka avarter de sistnämnda var. Mededelålders som ägnar två tredjedelar av sitt besök i bortahallen (en torsdagskväll) åt att växla mellan att halsa brännvin och kalla både domare och motståndare för kvinnliga könsorgan? Allvar? Parkera EPA-traktorn och stanna hemma hos frun och barnen nästa gång!


- All heder till Västervik, sa jag.
- Heder vinner inga matcher, kontrade gode vännen Emil Georgsson (tyvärr skadad och fick se matchen från sidan i dag).
Och visst har han rätt (även i det). Men jag tycker ändå att Västervik har mycket att ta med sig från den här matchen. Laget visade att Tingsryd är långt ifrån oslagbart. Det är ju en klyscha att ”det bästa sättet att vinna en match är att förlägga spelet till motståndarens zon”, men vad gäller Tingsryd stämmer det bättre än någonsin. Inte minst med tanke på att man är ruskigt vasst när man får komma in med fart i anfallszon. Spelet i egen zon har däremot mycket i övrigt att önska. Lite nonchalanta, lite överarbetande, lite stabbiga.

 

Kan inte låta bli att skriva några rader om Patrik Karlkvist. Karln behöver inte ens en halvchans för att det ska bli helfarligt. Har haft många diskussioner med vänner om huruvida Karlkvist skulle hålla för spel i Allsvenskan eller inte. Jag har då hört alla möjliga argument för att han inte skulle göra det – för oteknisk, inte tillräckligt träningsvillig, inte nog mycket hockeyspelare, bara en kille som råkar stå på rätt plats.

Jag höll därför ett extra öga på honom i kväll och blev verkligen imponerad. Stor, stark, rejäl och gör färdigt – ett par klasser bättre än vad han var i de matcherna jag såg i grundserien. Men samtidigt är han en bra skridskoåkare och har förvånansvärt bra teknik. Hans skills runt kassen behöver vi inte ens nämna. Inte för att jag önskar honom bort från Västervik, men det skulle verkligen vara spännande att se hur han står sig på en högre nivå.

 

Vi kör väl näste man till rakning också. Simon Mitman? Inte lika positiva ord där tyvärr. När till och med lagkamraterna i båset står och svär över att säkringen går alldeles för ofta, så är det inte helt bra. Stundtals är Simon alldeles lysande i sin roll, men han MÅSTE lära sig var gränsen mellan fysiskt spel och dumhet går. Eller så måste nån tala om det för honom.

 

Okej, vad tror vi om fortsättningen i den här matchserien då? Tja, nu skulle det förvåna mycket om inte Tingsryd knyter ihop det hemma på lördag. Inte minst med tanke på hur det såg ut i den andra perioden i dag. När de här båda lagen presterar på topp, så är det faktiskt inget snack om vilka som har högst kapacitet. Framför allt bländades man av Tingsryd disciplinerade spel – två utvisningar (varav den ena var tveksam) säger det mesta. Samtidigt imponerade Västervik med frejdigt anfallsspel, snabba spelvändningar och framför allt grym effektivitet i sina avslut.
Sett över drygt 66 minuter, så är det ändå inget att säga om TAIF:s seger.

Men som sagt, Västervik vet nu att de kan rubba Tingsryd. Dessutom har ett lag allt att vinna. Det andra allt att förlora.

 

Resultaten i de övriga matcherna i play off 1 gav oss flera skrällar:

Kalix-Kiruna 2-3

Tierp-Hudiksvall 5-4

Wings Arlanda-Huddinge 1-0

Kristianstad-Mariestad 4-3

 

 

.


Nu drar vi till Västervik - trots allt...

Det var ju i dag som vi skulle ha fyllt tio bussar från Vimmerby till Västervik. Ägt Plivit-hallen, sett Björn Jonason klättra på plexit och lyfta VH ett steg närmare Kvalserien. Men... tyvärr blev det inte så. Två Tingsrydsmål i slutet av matchen i söndags dödade våra planer. Snacka om skillnad på dag som det hade varit...
 
Men så här med några dagars distans till det hela, så känns det ändå ganska bra. Jag satt och diskuterade med älste sonen förut och vi var ense om att det ändå är en ganska skön känsla att äntligen få se en hockeymatch där man inte känner hjärtinfarkten komma krypande samtidigt som pucken släpps för första gången. Bara njuta av stämningen hettan, intensiteten och tjötet på läktaren. Utan att behöva bry sig.
 
Snart sätter vi oss i bilen och drar fem mil österut. Och förutom en trivsam kväll (messa var och när Emil) så ska det bli oerhört intressant att se hur pass väl ett pånyttfött Västervik står sig mot ett riktigt bra Allettanlag. För Tingsryd är verkligen det. Stora, tunga och puckskickliga. Men också ganska slarviga i egen zon.

Visst har Västervik radat upp segrar i Fortsättningsserien - jag tror det är elva raka nu på slutet. Men det är då lätt att glömma att det är en galen skillnad på motstånd. Jämför Tingsryd med Kumla med Forshaga. Som att jämföra USA:s damer med Sveriges. Å andra sidan har ett kraftigt skadeskjutet Västervik under säsongen ruskat om världens bästa hockeylag, som också är stora och tunga. Det inger respekt och är också bevis på viss klass.
 
Tyvärr saknar ju VIK sin ryggrad (Emil Georgsson och Jocahim Hedblad) i kväll - två galet tunga tapp. Inte bara att de är geniala spelare - de gör också sin omgivning klasser bättre. Å andra sidan är det upp till bevis för övriga att visa motsatsen.
 
Önsketänkande: 4-4 efter full tid och Pierre Gustavsson avgör i overtime.
Farhåga: 2-7 och överkörning. Men jag tror ändå inte det.
 
Dags att dra. Jag får jubla över Alexander Holmbergs kontraktsförlängning i ett kommande inlägg.
 
 
 
.

Kvaldags på alla möjliga håll...

I morgon och på torsdag spelas de första matcherna i Play off 1 till det allsvenska kvalet. Tyvärr föll ju Vimmerby Hockey på målsnöret och finns därför inte med där, men visst är det ganska spännande ändå? Lagen som möts i bäst av tre matcher (match 2 och ev 3 spelas lördag och söndag denna vecka, med de förstnämnda lagen som hemmalag) är:

 

Kiruna-Kalix

Trean mot sexan i den norra division 1-serien och här vore allt än en klar Kiruna-seger en dunderskräll. När lagen möttes i den näst sista serieomgången, för bara en vecka sedan, vann Kiruna enkelt på bortaplan med 5-1 – trots att laget då inte hade något som helst att spela för.

Inför play off-spelet har man dessutom stärkt upp truppen med elitseriemeriterade målvakten Ando Michel (lån från Åker/Strängnäs samt) egna backprodukten Emil Rantatalo Thomas (i Mörrum den här säsongen). Allt annat än 2-0 i matcher till Spaaks gruvlag vore ytterst överraskande. Att bli utslagna av Kalix skulle vara en katastrof i hockeytokiga Kiruna. Men jag tror verkligen inte det kommer hända. I grund och botten snackar vi ändå klasskillnad.

 

Östersund-Teg

En lurig drabbning mellan fyran och femman i den norra serien. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen och vunnit två vardera. Och det var faktiskt först i den allra sista omgången som Östersund passerade Teg i tabellen. Båda lagen har stundtals haft rejäla problem med sin defensiv och det känns som att det lag som är mest disciplinerat och noggrant i play off-drabbningen kommer ta hem det här. Räkna med en tät matchserie, som nog inte avgörs förrän på söndag. Enda anledningen att Östersund får mitt tips (2-1 i matcher) är favören av spel hemma i nya arenan i den tredje matchen. Östersunds lån av högpresterande Skövdeduon Eriks Rosén (26 poäng på 35 matcher som back) och rightforwarden Jesper Hultman (39 poäng på 35 matcher) är riktigt bra.

 

Hudiksvall-Tierp

Hudiksvall slutade trea i Allettan Mellan, efter Nyköping och Visby/Roma men före Huddinge. Mot segraren av Fortsättningsserien C, Tierp, ska det väl inte kunna bli något annat än klara 2-0 i matcher. På papperet skiljer det en hel del i kvalitet mellan de båda lagen, vilket också har visat sig sett över hela säsongen. MEN! Hudiksvall har av tradition oerhört svårt för just Tierp. Tre uddamålssegrar (varav två efter over time) till Tierp i de tre matcherna lagen emellan i grundserien. Faktum är att Hudiksvalls senaste seger mot mardrömsmotståndaren kom den 14 november 2012.

Inför sin stora hemmapublik i Glysishallen är Hudik dock svårslaget och jag tror trots allt att det nog bara behöva spelas en match där. Förutsatt att spelarna inte börjar tänka allt för mycket på historiens makt, alltså…

 

Huddinge-Wings Arlanda

Seriesegraren i div 1 D, Huddinge, har varit den negativa överraskningen i Allettan Mellan. Visserligen var det ju aldrig någon fara på taket för att ta sig vidare, men en fjärdeplats och framför allt det spel som man rapporteras ha presterat på slutet är inget som inger förtroende.

Wings (missade Allettan på målskillnad) har gått desto bättre i Fortsättningsserien och är inte på något sätt ofarligt. Till play off har man dessutom förstärkt laget.

Huddinges trupp (där vi bland annat hittar VH-bekantingarna Alexander Andersson och Rickard Carlsson) känns dock både bredare och spetsigare. Dessutom har man ett psykologiskt övertag på flygplatslaget i och med tre segrar i matcherna lagen emellan i grundserien. Mitt tips blir 2-0 i matcher till Huddinge.

 

Tingsryd- Västervik

Oerhört svårt att sia om. TAIF:arna är stora, tunga, lite småelaka och riktigt puckskickliga. Som seriesegrare i F-serien ska man ju självklart vara storfavorit mot Västervik. Men med tanke på hur krampaktigt laget stundtals såg ut under Allettan, så… Å andra sidan kanske det kan släppa för laget nu när man ändå tråcklade sig vidare till play off.

Lite svårt att veta var vi har Västervik, med tanke på motståndet i Fortsättningsserien E, som man vandrade genom hur enkelt som helst. Å andra sidan kan man ju inte göra så mycket mer än att vinna.

Klart är dock att laget är klasser bättre nu än under grundserien. Men räcker det för att stjälpa Tingsryd? Jag är rädd för att centerstjärnan Emil Georgssons hjärnskakning, som håller honom borta på obestämd tid, kan vara det som fäller avgörandet. Frånvaron av honom och Joachim Hedblad är blytunga. 2-1 i matcher till Tingsryd ligger nära till hands (tre hemmasegrar).

 

Mariestad-Kristianstad

Ständigt nederlagstippade Mariestad har imponerat nåt alldeles galet och visat hur långt man kan komma med rätt inställning och flera ton moral. Jag är den förste personen att dra på mig dumstruten, ställa mig i skamvrån och be hela Skaraborg om ursäkt för hur fel jag hade om BoIS – både innan säsongen och inför Allettan. Men hur långt ska Mariestad räcka? Mötet med Kristianstad är vidöppet. KIK känns lite tyngre och mer rutinerat, men man har långt ifrån imponerat under säsongen – inte heller i Fortsättningsserien. Därför tänker jag inte göra om misstaget att underskatta BoIS igen. Jag tippar därför 2-1 i matcher till Mariestad.

 

Komplett spelschema för kommande Play off 2 och Play off 3 hittar du här.

 

Skövde IK har ju lånat ut i stort sett halva sitt lag (åtminstone mätt i kvalitet och slagkraft) till andra divison ett-klubbar under slutet av säsongen. Nu är det dock klart med den första ”permanenta” kontraktsuppsägningen. I dag blev det nämligen officiellt att offensivt starke backen Robin Johansson (kom till Skövde från Tranås inför den här säsongen) och klubben gemensamt har beslutat att bryta kontraktet.

- Det främsta skälet till att avtalet bryts är att Robin saknar jobb i Skövde vilket omöjliggör en fortsättning i klubben, skriver Skövdes klubbchef Hans Ljunggren på föreningens hemsida.

Robin Johansson, som under sin säsong i Skövde har varit en skugga av det vi såg i Tranås förra säsongen, har ännu inte sajnat med någon ny klubb. Dock ryktas det om att en flytt tillbaka till just Tranås inte är långt borta.

 

Apropå det där att låna ut/in spelare till/från andra division ett-lag. Närmare 100 spelare i division ett var det som bytte klubbadress i säsongens sista skälvande timmar – från lag som inte hade något kvar att spela för, till lag med en lite längre säsong framför sig. Rätt eller fel? Döm själva! Men jag tycker att det känns oerhört märkligt. Inte minst gentemot många yngre killar, ofta egna produkter, som istället får stå åt sidan – allt på grund av en i många fall tvivelaktig kortsiktig satsning, som i nio fall av tio ändå är fullständigt utsiktslös.

 

Division 2-lagen i den södra landsändan, med ambitioner att ta klivet uppåt på seriestegen, har nu avverkat sitt första hinder på den långa och mödosamma vägen. Play off 1 inför kvalserien till division 1 slutade helt utan överraskningar (samtliga ettor och tvåor från de tre serierna vidare):

  • Varberg (1:a div 2 A)-Ulricehamn (4:a div 2 B) 2-1 i matcher (4-3, 3-4, 5-2)
  • Dalen (1:a div 2 B)-Vänamo (4:a div 2 C) 2-0 (7-1, 8-5)
  • Tyringe (1:a div 2 C)-Kållered (4:a div 2 A) 2-0 (3-1, 6-3)
  • Boro/Vetlanda (2:a div 2 B)-Hanhals (3:a div 2 A) 2-1 (4-3, 1-2, 3-2)
  • Bäcken (2:a div 2 A)-Alvesta (3:a div 2 C) 2-0 (3-2, 3-2)
  • Lund (2:a div 2 C)-Tibro (3:a div 2 B) 2-1 (5-7, 6-2, 5-2)

 

I Play Off 2 (bäst av tre matcher) möts Varberg-Lund, Dalen-Bäcken och Tyringe-Boro/Vetlanda. Speldagar är torsdag, lördag och söndag denna vecka. De förstnämnda lagen har fördel av hemmaplan vid en eventuell tredje och avgörande match.

 

 

.

 


Säsongen troligtvis över för skadad Georgsson

Västerviks IK har ju gått som tåget i Fortsättningsserien E och har varit klart för play off 1 till Allsvenskan i några dagar. I går vann man den betydelselösa matchen borta mot Tranås och tog därmed sin elfte raka seger, men det man tar med sig från den matchen är mest bedrövelse...

 

Västerviks härförare och tillika en av ettans allra bästa centrar under flera års tid, Emil Georgsson (tidigare två säsonger i Vimmerby), har varit galet bra nu på slutet. Hans 24 poäng (9+15) på 14 matcher ledde till en andraplats i seriens skytteliga, bakom kedjekamraten Patrik Karlkvist. I gårdagskvällens match åkte Emil Georgsson på en smäll mot huvudet och fick hjälpas av isen. Först talades det om en lättare smäll men Emil själv har tyvärr mer nedslående besked när jag pratar med honom.

- Det är en hjärnskakning och jag vägrar spela med huvudvärk. Säsongen är nog slut för min del, säger han.

 

Lägg därtill att skytteligafyran från grundserien, Joachim Hedblad (33 p på 24 matcher) också är skadad sedan en tid tillbaka. Det här är ju självklart två blytunga offensiva tapp för Västervik. Här snackar vi alltså de två mest rutinerade killarna, som har burit laget på sina axlar under flera säsonger. Och ingen av dem kommer kunna vara med när det roliga nu börjar på torsdag (hemmamatch mot Tingsryd i play off 1).

 

.


Jaha, då börjar arbetet inför nästa säsong!

Jaha. Det var det det! Men det är väl bara att försöka vara stor i nederlagets stund, sträcka på sig och innerligt gratulera Hästen, KRIF, Tingsryd och Mariestad till play off-platserna. De fyra bästa lagen gick vidare. För så är det ju – en tabell ljuger aldrig. Tyvärr räckte vi inte hela vägen fram den här säsongen. Men oj så jobbigt nära det var i går. Och oj vad trist det känns att säsongen redan är slut för Vimmerby Hockey – ett lag som jag, med tanke på alla spelare som nyligen återkommit från skada, tror hade blivit allt bättre ju längre säsongen hade gått.

 

Ni känner ju till förutsättningarna inför gårdagens match. Tre poäng var ett måste för vår del, vilket i så fall även skulle ha inneburit play off-miss för Tingsryd. Och med bara drygt åtta minutter kvar av matchen såg det hur bra ut som helst. Ledning med 4-2, samtidigt som resultattavlan visade att Helsingborg hade slagit Mariestad borta. Just då var det Västervik-Vimmerby i play off 1. Men så kom raset.

 

Eller ras och ras… Det var snarare två mycket märkliga mål som satte stopp för våra drömmar.

Efter 11.49 reducerade TAIF:s Jens Holmström till 4-3. Men som målet kom till… En TAIF-back får rejäl felträff när han ska skjuta, en fladdrande puck går igenom hålet på jakob Karlssons skridsko (ni vet det där mellan själva skon och skenan) och fram till en sopren Jens Holmström, som lyckades tråckla in pucken under Calle Brattenberger i målet.

Mindre än två minuter senare fick ett ängsligt VH se kvitteringen komma, dock först efter rejäl palaver där hemmaspelarna menade att målburen var ur sitt läge innan puck, målvakt och ett gäng spelare trycktes in över mållinjen.
Efter lite konfererande bestämde sig dock domartrion för att döma mål. Och även om de som har sett flimklippet samt till och med de TAIF-fans, som jag har pratat med som stod närmast målet, verkar vara överens om att det inte borde ha godkänt, så går det inte klandra domarna för det. Det var en oerhört rörig situation och näst intill omöjligt att avgöra utan målkamera.

 

Som om det inte var nog med detta. Efter 18.44 satte Olof Svensson (som även antecknades för 4-4-målet) matchavgörande 4-5, då VH hade plockat målvakten i sin jakt på tre poäng. Att vanligtvis brutalt poängstarke Jakob Karlsson sedan gjorde sitt allra första mål i Allettan 36 sekunder kvar av den allra sista matchen, känns på något sätt ganska typiskt för hela den här säsongen. Men närmare än 5-5 kom inte Vimmerby och att Tingsryd sedan gjorde 6-5 med bara sekunder kvar av overtime var mer av akademisk betydelse.

 

Självklart är Vimmerbys missade play off både en stor besvikelse och en stor missräkning. Att säga något annat är bara fånigt. I grundserien hade laget en fantastisk förmåga att avgöra och stänga jämna matcher. I Allettan har det istället varit helt tvärtom. I går hade vi ledningen med både 2-0 och 4-2. Verkade ha bra koll på läget, spelade stabilt försvarsspel, låg hela tiden på rätt sida Tingsryds forwards och hade en bra Calle Brattenberger i kassen. Laget skapade också en hög riktigt vassa chanser framåt. Men när TAIF fick sitt 4-3-mål verkade det som att rädslan för att förlora fullständigt och brutalt käkade upp viljan att vinna. Det blev ängsligt, krampaktigt och tempofattigt och det såg ut som att allt spelarna hade i sina huvuden var att hitta en position och inte göra något misstag. Så till syvende och sist, sett över 60 minuter, får nog det oavgjorda resultatet ändå ses som ganska rättvist.

 

Visst kan man gräma sig över tre missade frilägen, ett insläppt mål i powerplay (efter denna matchs traditionella hårresande misstag i egen zon), ett bortdömt mål av Sebastian Nilsson (dömdes tyvärr felaktigt bort p.g.a hög klubba) och lite annat smått och gott. Men det där är saker som händer, och åt båda håll dessutom. Inte heller det bortdömda målet är något att säga om. Sebastian hade klubban högt upp i luften och styrde in pucken. Men filmklippet ska tydligen visa att han, när han väl träffade pucken, hade hunnit sänka klubban till en bra bit under ribbans höjd. Men ingen skam över domarna här heller. Det gick oerhört fort och uppfattades även av många av oss på läktaren som hög klubba.

 

Trots rejält motflyt så var det ändå inte i gårkväll som vi förlorade play off-platsen. Tingsryd är ett stort, tungt och väldigt puckskickligt lag, som det inte alls är någon skam att förlora mot. Det som stör en när man sammanfattar säsongen är att vi bara mäktar med två av sex möjliga poäng mot ytterst beskedliga Helsingborg, tappar en solklar ledning och ett mäktigt spelövertag borta mot Mariestad samt att vi lyckas sjabbla till det och förlora hemma mot Vita Hästen. Ja, jag vet att jag är färgad, men jag tycker att Vimmerby borde ha säkrat detta ganska tidigt och att man är ett för bra lag för att inte spela play off. Men som sagt, en tabell ljuger ju aldrig. Däremot känns det som att Allettan höll högre klass i år, än vad den gjorde i fjol.

 

908 personer i grundserien (811 i fjol) och 919 personer i Allettan (784 i fjol). Vimmerby har i alla fall höjt publiksnittet rejält den här säsongen.

 

En sak som man imponerades av i går var hur Vimmerby kickstartade alla tre perioderna. 1-0 kom efter 1:11 av den första perioden, 2-0 efter 1:04 av den andra perioden och 4-2 efter 1:36 av den tredje perioden. Samtidigt måste man då också imponeras av Tingsryds moral, att inte säcka ihop efter detta.

 

Andrakedjan med Adam Rundqvist (2+2), Simon Dahl (1+2) och Sebastian Nilsson (1+0) var alldeles lysande i går. Emil Wahlberg och Pelle Ström som vanligt kungar bland backarna. Matchens gigant (tillsammans med Rundqvist) var annars TAIF:s Jarkko Oikarinen. Trots fem insläppta vardera och en räddningsprocent på under 90, så förtjänar även de båda målvakterna, Calle Brattenberger och Gustaf Lindvall, beröm.

 

Redan i dag börjar arbetet med nästa säsong. Om det hade jag ett långt snack med tränare Tomas Sandlin sent i går kväll. Jag återkommer i ett senare inlägg om vad som sades där. Men jag kan avslöja att tränare Sandlin har en del tydliga önskemål vad gäller spelartruppens utformning.

 

Jaha, och nu då? Är silly season det närmaste vi har att se fram emot. Nja, vi följer ju självklart med spänning det fortsatta kvalet mot Allsvenskan för laget från den södra Allettan samt Västervik från fortsättningsserien E. Inte minst nu närmast mötet mellan Västervik och Tingsryd i play off 1. Den första matchen spelas i Västervik redan nu på torsdag…

 

Så Hästen, Mariestad och Västervik. Visa lite E-power nu. Vi håller tummarna för er!

 

 

.


It´s now or never - ut och njut!

Regissören av den södra Allettan kan sannerligen sträcka på sig och slå sig för brösten. Vita Hästen och KRIF gör i eftermiddag upp om seriesegern (ettan direkt till play off 3 och tvåan direkt till play off 2). Mariestad är klart för play off 1. Och i Vimmerby avgörs vem av hemmalaget och gästande Tingsryd, som ska göra dessa tre sällskap till vidare kval mot Allsvenskan. För det andra laget är säsongen slut runt klockan halv sju i kväll.

 

Förutsättningarna är busenkla. Seger för Vimmerby och vi är vidare. Oavgjort vid full tid eller seger för Tingsryd, så är de vidare.

- Det är ju det här som är det absolut roligaste med hockey. Vi har förberett oss bra samt har en jämnhög och sund anspänningsnivå. Jag tror att det lag som är minst rädd för att förlora kommer ta hem det, säger Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin.

 

Martin Karlsson, tränare i Tingsryd:
- Vi har nu kommit till en helt avgörande match. Det gäller dock att inte fastna i en massa grubblerier. Vi har därför inte snackat särskilt mycket om det mentala utan det gäller att köra på precis som vilken match som helst. Kunskapen finns i laget för att vinna matchen. Går vi ut och bara gör vårt bästa då tror jag vi vinner, säger han till klubbens hemsida.
Du hittar hela den ”inför-texten” här.

 

- Trycket är ju betydligt högre på Tingsryd. Självklart blir vi jättebesvikna om vi missar play off, men det skulle ju vara långt ifrån samma fiasko som det är för Tingsryd om de missar, säger Tomas Sandlin.
- Allt beror ju på hur man mäter framgång. Vi gjorde en jättebra grundserie och har tagit lika många poäng i Allettan, som vi gjorde i fjol, men det räcker inte för att gå vidare den här säsongen. Det finns många saker med den gångna säsongen som vi kan vara nöjda med och ta med oss för framtiden. Samtidigt finns det saker som vi inte kan påverka, som exempelvis skador, domarinsatser etc.

 

I Vimmerbys lag är Jim Nordh tillbaka efter sin skada och börjar som extra forward (men kommer garanterat få så mycket istid som möjligt). Calle Brattenberger tar plats i målet och Robin Anderson vaktar båsdörren.
- Robin är stekhet och gjorde det jättebra senast. Men nu har Calle fått vila en vecka och han har mer rutin. Dessutom har han skrivit på nytt kontrakt och det är viktigt att visa att vi tror på honom och att han är förstemålis. Inga konstigheter med det, menar Sandlin.

Även Tingsryd mönstrar ordinarie lag.

 

Om du inte har möjlighet att ta dig till Vimmerby ishall i eftermiddag, så kan du köpa LG Sports livesändning av matchen här.

 

Klockan 14.00 öppnar Tigerpuben i ishallen. Kl 16.00 släpps pucken.
It´s now or never - ut och njut!

 

Vimmerbys lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Tobias Ternelius – Simon Petersson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Björn Jonason

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Simon Dahl

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Jim Nordh

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.


Västervik spetsar till truppen

Västerviks IK spetasar till sin trupp inför det stundande play off-spelet mot Allsvenskan. I dag gjorde klubben nämligen klart med Oskarshamnsbördige forwarden/centern Filiph Engsund (kusin till VIK-målisen Ludvig Engsund). Detta är uppgifter som kommer från tillförlitliga källor och som kommer presenteras av klubben inom det snaraste.
 
Filiph Engsund har den här säsongen spelat med divison 1-laget Borlänge HF. Som förstårssenior har han gjort det riktigt bra med 23 poäng (9+14) på 27 matcher. I fjol spelade Engsund i HV71:s J20 och säsongen dessförinnan i Oskarshamns J20, men var då även utlånad några matcher till Mörrum och Tranås i division 1.
 
 
.

Svårt att samla tankarna efter VH vs. VH

Oj vad svårt det är att samla tankarna efter 2-4 borta mot Vita Hästen (matchfakta hittar du här). I 50 minuter hade vi "världens bästa lag" på gaffeln. Men sedan drog de fram stora kniven.

 

Tankarna far omrking, som sagt. Dels vill jag ta upp de fullständigt bedrövliga individuella misstagen i egen zon vid Vita Hästens två första mål. Men jag vill ju å andra sidan inte hänga ut de två rutinerade backarna som gjorde juniorbjudningarna. Och det blir ju inte heller bättre av det. Men jag förväntar mig ändå att det står en rejäl blombukett på Vimmerby Hockeys kansli i morgon bitti, med avsändare Per Hånberg.
- I två och en halv period är vi det bättre laget. Det vi gjorde tokigt senast mot Hästen, gjorde vi bra idag. Förutom två galna misstag i egen zon som de utnyttjade, så skapade de ju i stort sett ingenting. De fick inga andra chanser och det är just det som känns tungt, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

Vidare fastnar jag lätt vid domare Bjälkanders insats (inte på något sätt matchavgörande, utan bara så ända in i märgen misslyckad denna kväll - åt båda håll). Fullt begripligt var det rejält irriterat på domaren från båda lagens håll. För sällan har man sett en så sönderblåst match - fylld av kompensationsutvisningar, avgörande inspel och svårbegripliga insatser. Det är synd att två så spelande, tempostarka och tekniska lag inte kan få göra upp på isen. Vem vinner på den här nivån som vi fick se? Fast det känns också fel att lägga tid på det. Vad gör saken bättre? Det enda man får höra är att domarkontrollanten på plats i sin rapport skriver något i still att ”trion gjorde en bra insats i en svårdömd match”. Det är nämligen så det brukar se ut.
- Jag orkar inte lägga energi på domaren, utan jag antar att man har de domare man förtjänar. Vi får ett antal powerplay som vi inte lyckas ta hand om och då vet man ju att kompensationsutvisningarna kommer ganska omgående. Och Vita Hästen var dessutom mycket vassare än vad vi var i numerärt överläge, menar Sandlin.

 

Men, men… Vi kan skylla på hur många saker som helst. Till syvende och sist handlar den här sporten om att göra flest mål i en och samma match. Och där var Vita Hästen klasser bättre än Vimmerby i kväll. Inte minst i powerplay, som sagt. Men även i boxplay.

 

Måste också berömma två riktigt duktiga målvakter. Axel Brage i Hästen är stor, lugn och agerar med pondus. Han gjorde också några fullständigt sanslösa räddningar i mittperioden, då Vimmebry hade kunnat gå ifrån. Robin Andersson i VH:s kasse imponerade också. Rejält, dessutom. De två första målen kunde han inte göra något åt, då det var rena födelsedagspresenter från VH-backarna, som lämnade Robin ensam med Hästens anfallare. Mål tre och fyra kom i spel 5 mot 3 och i spel 5 mot 4. I övrigt var Robin 100-procentig.
- Det känns jävligt skönt att valet att låta Robin stå slog väl ut. Han gjorde det riktigt bra. Hur det blir på söndag får vi se.

 

14 petiga tvåminutare och fem tiominutare. Totalt 78 utvisningsminuter – i en ganska snäll match. Vi kan inte ha det så här i division 1. Det kommer sluta med att folk stannar hemma och skiter i att kolla på livehockey.

 

Vita Hästens Linus Näsström är stundtals ett riktigt praktarsel på isen. Men oj vad man måste älska att ha honom i sitt lag. Oerhört nyttig. Massor med beröm också till Jesper Samuelsson, som var fantastiskt bra i kväll. Kung på isen!

 

Detsamma gäller Vimmerbys båda backar Pelle Ström och Emil Wahlberg. Gör rätt, gör färdigt och gör det rejält.

 

Jag är ju något av ett halvt smygfan av Vita Hästen (som den gamle Peking-bo jag är). Tycker att det finns stor potential i klubben, nya ledningen, organisationen och framför allt tycker jag att Norrköping bör kunna härbärgera ett elitlag i hockey. MEN… det som Vita Hästen visade i kväll (och har gjort under större delen av säsongen) kommer inte räcka för att ta sig hela vägen till Allsvenskan. Inte på långa vägar. Laget är alldeles för beroende av enskilda toppspelare, vilket är märkligt med tanke på det namnkunniga bredd som finns i truppen.

 

26-16 till Vimmerby i skott efter två perioder. Det borde vi faktiskt ha kunnat förvalta bättre.

 

Är det bara jag som är säker på att Vita Hästen hade 3-1 inne i ett tidigare skede än vad målet nu kom? En hård isare som såg ut att ta inne i målburen och gå ut, men som de tre randiga hävdade tog i stolpen.

 

Hästens tränare Per Hånberg tycker alltså att Sebastian Nilsson har "ett eget ansvar" att han åker på sin checking from behind - trots att det "så klart är utvisning". Se och hör intervjun på afterice.se här..

 

Men nu släpper vi det. På söndag spelas en helt avgörande match hemma mot Tingsryd. Seger där och Vimmerby är klart för play off – oavsett hur det går i den här omgångens övriga matcher i morgon och i den sista omgångens övriga matcher på söndag.
- Vi är starka hemma och har bara förlorat en match i Allettan i vår egen borg. Med tanke på det och med tanke på hur det såg ut i bortamatchen mot Tingsryd, så har vi en jättechans att fixa det på söndag, avslutar tränare Tomas Sandlin.

 

En helt annan sak. I dag förlängde förbundet även division 2-klubbarnas transferfönster att gälla till 27 februari (från början avsåg ju det datumet bara de allsvenska klubbarna och det är ju inte länge sedan som det värktes fram att det även skulle gälla division 1-klubbarna). Allt för att det ska bli rättvist gentemot just division 1-lagen i det kommande kvalet till ettan. Men jaha - det är visst ett kval från division 3 till division 2 också. Tänkte inte på det! Så nu kommer nästa långbänk...

 

 

.


Robin i målet i kvällens viktiga match

 

Vita Hästen borta i kväll och faktum är att serietrean Vimmerby faktiskt redan runt kl 21.30 i morgon kväll (då omgången färdigspelas) kan vara klart för play off till Allsvenskan. Om resultaten går med oss, vill säga. Något vi kanske inte ska räkna med. För att det ska slå in så krävs det seger för vår egen del, samtidigt som antingen fyran Mariestad förlorar borta mot Skövde i Skaraborgsderbyt eller att femman Tingsryd får stryk hemma mot Mörrum.

 

Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin är optimistisk inför matchen:
- Det känns positivt och jag har en skön magkänsla. Vi har haft bra träningar i veckan med hög fart, intensitet och kamplusta.
- För vår del är ju de här viktiga matcherna ingen nyhet, utan vi har levt med det under hela Allettan - ända sedan den inledande förlusten borta mot Helsingborg i den första omgången. Vi är vana vid situationen och jag tror inte alls att det är till någon nackdel.
- Vi ska försöka göra vårt i kväll, men jag tror inte att Tingsryd och Mariestad förlorar sina matcher. Jag tror att allt kommer avgöras i den sista omgången på söndag.
- Inför kvällen fokuserar vi på vår insats. Visst gäller det att se upp extra med deras stjärnspelare, Lihagen och Markus Eriksson, men om vi bara gör det vi ska så kommer det räcka långt.

 

Robin Ekström har åkt på influensa och spelar inte. Även Jim Nordh saknas, då hans onda nacke inte är helt bra ännu. Dock mår han mycket bättre och kommer förmodligen börja isträna i morgon igen.
Detta innebär att det är exakt samma formationer på isen i kväll, som det var i segermatchen borta mot Skövde i lördags (Rasmus Davidsson gör comeback efter sin skada och tar plats som extraforward). Den stora skillnaden hittar vi i målet, där Calle Brattenberger vilar och Robin Andersson istället får förtroendet.
- Huvudanledningen till det är att Robin har sett riktigt het ut på träningarna, samttidigt som Calle också måste få vila. Om vi tar oss vidare till play off så kan det bli sex matcher på tolv dagar och då gäller det att ha två fräscha målvakter.
- Dessutom tror jag att Robins spelstil kan vara till gagn mot ett motstånd som Vita Hästen, menar Tomas Sandlin.

 

I dag säger vi självklart grattis till Västerviks IK, som är klart för play off 1 till allsvenskan. I och med förkrossande 7-1 hemma mot Kumla i går, så är seriesegern i fortsättningsserien E redan klar. Motståndare i play off 1 kommer det tredjeplacerade laget i Allettan södra bli. Och ni vet ju alla vilka det är i dagsläget.

 

Bloggare Mikael Mjönberg på Hockeysverige.se om Västerviks IK:s avancemang till play off:

Vem drömmer inte lite om ett playoff-möte mot derbykombattanten Vimmerby? Det hade varit ruggigt häftigt. Men allt som allt är det ett långskott att tro på avancemang från playoff ett för Västervik.

 

Ni är många som har undrat över varför VH-bloggens länk på Vimmerby Hockeys hemsida inte finns kvar där. Absolut inget konstigt med det, utan något som är vettigt för båda parter. Jag bad häromdagen om att länken skulle tas bort så att bloggen i fortsättningen är separerad från föreningen. Då kan objektiviteten i det som skrivs här aldrig ifrågasättas. Samtidigt är det bra för föreningen, då bloggen inte på något sätt är officiell för Vimmerby Hockey. På så sätt kan aldrig tyckanden och officiella uttalanden blandas ihop.


AIK förlänger med Michael Nylander för resten av säsongen och även denna gång blev alltså hans gästspel i Vita Hästen bara en match långt. Hästen sägs dock jaga annan förstärkning inför det stundande play off- och kvalspelet (?) mot Allsvenskan.

 

Vimmerby-Västervik i play off till Allsvenskan. Ja, man hoppas och dreglar. Vilka klassiska matcher det skulle bli.

 

De viktiga kontraktsförlängningarna har kommit på rad de senaste dagarna. Först ut av spelarna var Björn Jonason och Calle Brattenberger. I går blev det också klart att en av ettans allra bästa backar, Emil Wahlberg, fortsätter sin karriär i Vimmerby. En annan ledande figur, som ju har förlängt sitt kontrakt, är tränaren Tomas Sandlin:
- Jag har dragit lite på beskedet, men till slut kändes det självklart. Jag hade ett par anbud från Allsvenskan, men jag är hellre i ett topplag i ettan än i ett allsvenskt bottenlag. Jag vill vinna matcher.
- Dessutom vill jag vara med på den här resan med Vimmerby. En resa som bara känns som att den har börjat. Jag tror att det kan bli väldigt spännande här de kommande åren. Framför allt trivs jag alldeles utmärkt i stan och med klubben.

 

Om du inte har möjlighet att vara på plats i Norrköping i kväll, så ska du självklart köpa livesändningen av matchen. Du köper den här.

 

Vimmerbys lag i kväll (nedsläpp kl 19.00):

 

Målvakt:

Robin Andersson

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Tobias Ternelius – Simon Petersson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Björn Jonason

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Simon Dahl

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Rasmus Davidsson

 

Extramålvakt:

Calle Brattenberger

 

 

.


Kung Wahlberg levererade när det behövdes!

6-4 borta mot Skövde. Vimmerby upp på tredje plats i Allettan och nu har vi som SÄMST en helt avgörande match om den sista play off-platsen hemma mot Tingsryd i den sista omgången.
– Jo visst, men med lite flyt så kan det vara klart redan i mitten av kommande vecka. Seger för oss mot Hästen samtidigt som Skövde slår Mariestad i derbyt, så är det klart. Vi siktar på det, skrattar VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

Kan inte låta bli att nämna Emil Wahlberg. Visst, det är lätt att ta till överord när man är lite segerrusig. Men jag kan på rak arm inte minnas att jag någonsin har sett en division 1-back gör en sån rakt igenom klockren insats, som han gjorde i kväll.

Galet bra i defensiven och hypervass framåt. Med lite tur med stolparna och ribborna så hade han gjort tre mål (stannade vid ett).

 

Kan inte heller låta bli att hålla mig kvar vid Emil Wahlberg. För vilken resa han har gjort!

För tre år sedan spelade han i Åseda IF, då ett bottenlag i division 2. Men vi var några som såg att det fanns en opolerad diamant där. Han hoppade på Vimmerby Hockeys resa 2011 och han har verkligen varit en av lokförarna under tre säsonger han har varit i klubben. Oj vad jag önskar att han skriver på nytt kontrakt. Helst redan i morgon!

– I Emils fall handlar det ju inte bara om en match nu och då, utan vi snackar match efter match. I dag glittrar det verklige en guldkant kring hans prestation. Han är fantastiskt stabil, menar tränare Sandlin.

 

682 personer i Billingehov. Nåja… Okej, kanske med de 120-130 VH-fans där. Dels en full (?!?!) buss och dels många som hade åkt dit med egen bil. Billingehov är en riktigt fin arena. Framför allt bjuder den på en imponerande ljudkuliss från bortastå:
– Det var helt galet. Det kändes som ni var fler än drygt hundra. Ljudet kom uppifrån på nåt märkligt sätt. Det är ett oerhört stöd för oss, sa Björn Jonason, som hängde två kassar i kväll.
– Självklart skönt. Men viktigast så klart att vi knep tre poäng, menade snajpern, som igår skrev på en ettårig förlängning med Vimmerby hockey.
– Finns ju ingen som helst anledning att byta till något annat division ett-lag. Bästa laget och bästa fansen. Vad mer kan man begära, skrattar han.

 

Måste också nämna Simon Dahl igen. Han är en helt annan spelare jämfört med i höstas. I kväll gjorde han (återigen) ett jättejobb och hans förarbete till Sebbe Nilssons 6-4-mål är ju ett kapitel för sig. Sliter till sig pucken, drar en back och serverar mackornas macka. Hockeygodis.

 

I kväll ryktas det om att nästa klubbadress för Skövdes klassforward Henrik Thegel kommer bli Vita Hästen. Nå´n sanning i det? Nå´n som vet?

 

Matchen då? Tja, Vimmerby fick en drömöppning med 2-0-ledning efter fem minuter. Men kanske gick det lite för enkelt? Samtidigt ska man komma ihåg att Skövde inte på något sätt är ett dåligt lag. När de, som i kväll, dessutom chansspelar och försöker rusa iväg i en överdriven offensiv, så blir det ganska konstigt.
– Jag kan bara hålla med. Det blir väldigt svårspelat. Men vi behöver inte fundera så mycket på det. De tre poängen satt som en smäck, även om det stundtals kändes som att vi hade nerverna på utsidan av kroppen, säger Tomas Sandlin.
– Jag tycker att vi spelar ett bra försvarsspel i kväll, men vi måste bli bättre med pucken i egen zon. När vi har vunnit puck blir vi lite övermodiga. Emellanåt har vi helt enkelt inte den disciplinen som krävs, menar Sandlin.

 

- Nu får vi njuta av den här segern tills på måndag. I morgon har vi helledigt, men sedan tar vi sikta på kommande matcher. Vita Hästen och Tingsryd är självklart två tuffa motståndare, men vi kommer ta med oss de positiva detaljerna från de tidigare matcherna mot dessa båda lagen. Framför allt handlar det om att vi ska spela med större tålamod och med mer disciplin, avslutar Sandlin.

 

Avslutningsvis. Skövdes ordningsvakt på bortastå var välinformerad, korrekt och duktig. Men jag har nog aldrig tidigare varit med om att hundra man har åkt på en kollektiv avhyvling för att någon kastade upp popcorn i luften efter ett mål.

 

.

.


Vi drar till Skövde...

Mitt i den södra Allettans långa (och obegripliga) speluppehåll passar Vimmerby på att spela säsongens viktigaste match. Det känns förresten som att alla matcher i Allettan har varit det.
 
Vi halv elva nu på lördagsförmiddagen rullar en buss med 60-talet VH-supportrar (plus ett antal bilar) från Vimmerby med destination Skövde. Ännu en klassisk Ultras On Tour-resa väntar.

För Skövde är ju matchen helt betydelselös, då laget redan är borta från chansen att knipa en av play off-platserna.
För Vimmerby gäller den här, sedan tidigare uppskjutna, matchen ju så mycket mer. Seger och vi är uppe på tredje plats i tabellen (fyra lag går vidare till play off mot Allsvenskan) och är "som sämst" garanterade en helt avgörande match hemma mot Tingsryd i den sista omgången. Däremellan möter vi Vita Hästen borta på onsdag.
 
Eftersom SIK inte verkar sända eftrmiddagens match på nätet, så ska jag försöka lämna lite liverapporter på twitter. Du följer det på @RundbergMicael
 
Klockan 15.00 släpps pucken i Billingehov.
Nu drar vi!
 
.

Glädjenyheter: Bratten och Björn förlänger!

I dag blev det klart att två av Vimmerby Hockeys absoluta nyckelspelare förlänger sina kontrakt med klubben över nästa säsong. Och alla vi fans jublar!

 

Det handlar dels om målvakten Calle Brattenberger, som under de tre säsonger han nu har varit i Vimmerby (den senaste sejouren) har varit en av hockeyettans allra bästa målvakter. Med sina 92,45 % var Calle statistiskt sett grundseriens näst bäste målvakt efter Mariestads Andreas Ollikainen. Klart är att det inte finns någon målvakt i ettan som jag hellre skulle vilja ha i laget.

 

Spelare nummer två med nyskriven signatur på kontraktet är skyttekungen Björn Jonason. Även för hans del blir nästa säsong den fjärde i rad i Vimmerbytröjan. Björn är ju en snajper av Guds nåde, som har snittat en bra bit över en poäng per match varje säsong med Vimmerby Hockey.

Jag tror faktiskt aldrig jag har sett honom bättre än innan han åkte på sitt olyckliga benbrott i höstas. Trots att han bara hann med att spela 17 av grundseriens 27 matcher, hamnade han till slut på åttonde plats i skytteligan med 31 poäng (8+23). Men alltså 1,82 poäng i snitt per match.
Sedan återkomsten efter skadan har Björn, trots matchoträning, visat sin klass. Fem poäng på fem matcher skäms verkligen inte för sig. Oerhört kul och viktigt att han väljer att fortsätta karriären i Vimmerby Hockey.

 

Förlängningarna med tränare Sandlin, Bratten och Björn är underbara nyheter för alla VH-fans och en passning till övriga lag och spelare i division ett om att VH:s målmedvetna satsning inte är någon lek, utan kommer fortsätta även kommande säsong. Förutom tre oerhört duktiga yrkesmän är det också tre ytterst sympatiska och viktiga karaktärer som stannar kvar.

 

 

.


Hypervass finländare förstärker Västervik

Hammarby ligger i ingenmansland i division 1 D Fortsättning. Och det är från just Hammarby som Västervik plockar sitt första av två tänka forwardsförvärv.

VIK gjorde i dag nämligen klart med Hammarbys skyttekung, finländaren Jesper Kokkonen. Med sina 17 poäng (11+6) ligger han trea i Fortsättningsseriens poängliga. Hans elva mål är dock bäst av samtliga spelare i serien. I grundserien gjorde Kokkonen, som kom till Hammarby från Ilves J20 den här säsongen (representerade även LeKi i den näst högsta ligan vid tre tillfällen), 30 poäng på 26 matcher och var med det bäst i Hammarby.
På meritlistan har Jesper Kokkonen även ett 40-tal ungdoms- och juniorlandskamper för Finland.


D-serien dras ju med ryktet att hålla ganska låg nivå, så många kanske tvekar på den här värvningen. Min magkänsla säger dock nåt helt annat. Under hela sin karriär har 20-åringen presterat och levererat, var än han har spelat. I år tog han också på allvar steget från junior- till seniorhockey – och gjorde det över all förväntan  – i ett riktigt beskedligt division 1-lag dessutom. Han blandade sig i D-seriens skyttetopp (blev elva totalt i poängligan och trea i målligan), där vi ändå hittar namn som exempelvis Joni Lindlöf, Niklas Bröms, Marcus Waldehagen och Patrick Nordström.

 

Jesper Kokkonen anländer till Västervik på söndag, då han gör sin första träning. Två dagar senare, gör han sin första match, då Kumla väntar på hemmaplan. KOntraktet är skrivet för resten av den här säsongen.

 

Riktigt spännande förstärkning av VIK. Nu väntar vi på nummer två.

 

.


Mycket på tapeten trots att VH inte spelar

Inga matcher i Allettan i dag, så då får vi stilla abstinensen med att hålla koll på Fortsättningsserierna. Och för oss är det självklart E-serien som är mest intressant, där Västervik i kväll faktiskt kan bli klart för play off.
MEN...
 
Det är ett rejält brandskattat VIK, som tar emot ett desperat Mjölby (seger ett måste för att undvika kvalspel). Även om en magsjuk Tyler Johnson ställs på isen och om man i sista stund hinner få loss någon av IKO-juniorerna, så får VIK knappt ihop tre hela femmor.
Mjölby är absolut inget dåligt lag och kvällen kan bli en mardröm för VIK. Ponera att man förlorar samtidigt som Tranås vinner hemma mot Grästorp. Då skiljer tre poäng lagen emellan (och likvärdig målskillnad) med två omgångar kvar att spela. Och i den sista omgången möts de båda i Tranås.
Men vi får väl ändå hoppas att det går vägen i kväll och att inte klubbens skadehelvete stjälper dem.
 
Håll ögonen på Vimmerby Hockeys hemsida ikväll. Då presenteras nämligen den första kontraktsförlängingen inför nästa säsong - en mycket viktig sådan dessutom. Vi kan väl avslöja så mycket att det rör sig om en av lagets "ledande" killar.

Cirkus Micke Nylander tog en ny vändning i dag. I morse gick nämligen AIK (det AIK i Solna) ut och berättade att Nyllet nu är klar för dem - till att börja med för spel i de två matcherna innan OS-uppehållet. En match lång blev alltså gästspelet i Vita Hästen även denna gång. Nu återstår väl att se om 41-åringen lycks ta plats i AIK. Om inte, så är väl chansen ganska stor att han är tillbaka i Hästen igen inför Allettans två sista omgångar.
 
Rakare puckar däremot vad gäller en av ettans allra bästa anfallare. För i dag förlängde Mariestads poängkund Eddie Davidsson med klubben. Och jag förstår honom. Han sitter i en bra sits, har ett bra kontrakt och spelar i ett av de bästa lagen i en av de bästa division 1-serierna. Varför skulle han ens fundera på att välja någon annan division 1-klubb? Att han sedan har en klausul som gör att han får lämna i det fall någon allsvensk klubb lockar, tar jag bara för givet. Att skriva kontrakt med BoIS nu är tryggt och skönt för alla parter.
 
 
.

Spelarna sponsrar lördagens supporterresa

I kväll blev det klart. Alla spelare i Vimmerby Hockeys a-lagstrupp lägger minst 100 kronor vardera till lördagens supporterresa till Skövde. De betalar alltså ur egen ficka för att få vårt stöd och för att vi ska kunna åka så billigt som möjligt. Så vem har hjärta att svika dem?

 

Med de anmälningar som har droppat in under tisdagskvällen så är det nu sammanlagt 55 personer anmälda till resan. Och vi räknar kallt med att anmälningarna nu börjar rassla igång på allvar.

 

Och inte nog med spelarnas insats, som kommer landa på minst 2000 kronor. Det ryktas om att mer ”busspengar” ska vara på väg in från annat håll. Det blir i så fall klart under morgondagen.

 

Så räkna med att de tidigare nämnda 170 kronorna för resan kommer sjunka rejält.

 

.


Hur många ska med och invadera Skövde?

Bara fem dagar kvar till säsongens viktigaste match – den uppskjutna bortamatchen mot Skövde. Seger där och vi är uppe på tredje plats inför de två avslutande omgångarna. Nu på lördag, 8 februari, invaderar vi den västgötska staden. Frågan är bara hur många som ska med på den 20 mil korta resan? Hittills har vi i stort sett fyllt en buss (52 personer). Sista tid för anmälan är på torsdag kväll kl 23.59.

 

Samling för avresa sker vid Vimmerby ishall lördag 8 februari kl 10.15 (matchstart kl 15.00). Matstopp, för de som vill, någonstans längs vägen omkring kl 12.30. Vi beräknas vara hemma cirka kl 22.00.

 

Kostnad för resan är 170 kronor (betalas kontant, med jämna pengar, på bussen). Tillkommer gör entrékostnad, som betalas på plats i Billingehov, Skövde. Resekostnaden kan komma att sjunka något, beroende på eventuell extern sponsring, men det är inget klart ännu (meddelas i så fall här under fredagen). Notera att anmälan är bindande. Om du har anmält dig men inte dyker upp, så krävs det alltså en ruskigt bra bortförklaring för att vi ska ta ur våra egna fickor och betala bussbolaget för den tomma platsen.

 

Vi fyller bussarna en efter en (53 eller 57 platser i obegränsat antal) och det är först till kvarn som gäller. Så skynda att anmäla dig om du vill med. Vi var 100 personer som åkte till Helsingborg. Men känns inte den siffran lite ynklig en lördag, till en destination som ligger ungefär tio mil närmare och till en match som gäller så pass mycket? För att vi ska åka två bussar, så måste MINST 90 personer anmäla sig. Under 90 anmälda så är det de 57 först anmälda som får plats i buss nummer ett, övriga skrivs upp på reservlista.


För att anmäla dig till Skövde-resan skriver du namn och antal personer i/på:-

- Kommentarsfältet här på vhbloggen.blogg.se

- Någon av Vimmerby Hockeys eller VH Ultras Facebooksidor
- Mail till vimmerbyhockey@live.se
- Per telefon till Vimmerby Hockeys kansli, 0492-151 94
- Per sms till 0722-33 46 06


Hittills är följande 58 personer anmälda (uppdaterad onsdag kl 13.00):

Fredrik Flink
Jörgen Carlsson
Krister Rosenqvist
Viktor Allvin
Tomas Holmberg + 1
Peter Nilsson
Erik Holmberg + 2
Johan Edberg + 3
Rasmus Thörn
Jonas Carlsson
Elias Konrad
Mikael Klingstedt
Jakob Kus + 1
Ricky Gustafsson
Micael Rundberg
Tony Söder
Ann-Louise Mårth
Jimmy Rödin
Conny Johansson + 1
Robin Rinaldo
Fredrik Strömdahl
Martina Karlsson
Oskar Åke Eriksson + 2
Berra Lente + 1
Lars-Olof Ranft
Anton Berg
Christian Bauer
Kjell-Åke Johansson
Lars Fröberg
Stig Karlsson
Jimmy Solnevik + 2
Christopher Novratidis + 2
Jonas Karlsson
Martina Svärd + 1
Tobbe Rinaldo

Leif Karlsson

Mattias Anemyr

Lina Littorin

Ellen Gustafsson

Lage Knutsson

Fredrik Dahlén + 1

 

.


Sammanfattning av söndagen

Sett till tabell och återstående spelschema, så är just nu Tingsryd vår huvudkonkurrent om den fjärde och sista play off-platsen. Var det då kanske ett tecken att samtliga Vimmerbys tre mål i segermatchen mot Skövde i går gjordes av spelare som tidigare har representerat Tingsryd under en betydande period av sina karriärer (två av Simon Dahl och ett av Oskar Carlsson)?

 

Det går inte nog beskriva eller förklara hur viktig kommande lördags hängmatch borta mot Skövde är. Seger där, så är vi uppe på tredje plats i tabellen, med två matcher kvar att spela för samtliga lag. Dessutom är det så här, att om vi vinner i Skövde så kommer vi som ”sämst” ha en helt avgörande match hemma i den sista omgången mot Tingsryd.

 

Oj vad jag gläds med Simon Dahl. Efter jul har det synts att han har växlat upp. Han har varit rappare i skridskoåkningen och framför allt skapat mycket offensivt, men pucken har inte haft vänligheten att smita in. I går fick han äntligen göra två mål och var utöver det också en av lagets absolut bästa spelare.

 

Hörde en hel del knorrande på läktaren om att vi borde kunna avfärda jumbon Skövde enklare än vad vi gjorde. Och visst, fram till Skövdes 2-0-mål i den andra perioden, så fanns det väl en del i övrigt att önska av hemmalagets spel och hetta. Men då är det lätt att glömma att Skövde faktiskt är ett riktigt bra lag, som har haft en hel del missflyt i den här Allettan. För trots att man bara har en trepoängare på elva matcher, så har laget bara -8 i målskillnad. Förutom storförlusten borta mot Tingsryd, så har laget varit inblandat i idel tuffa matcher – bland annat fem förluster med uddamålet.

 

Och även i går gjorde Skövde en bra bortamatch – inte minst de 33 första minuterna. Men samtidigt tyder väl förlusterna i alla dessa jämna matcher på något? Det känns som att rädslan att förlora är större än viljan att vinna.

 

Samtidigt var det så att Vimmerby skickade i en helt annan växel efter Skövdes 2-0-mål. Resterande delen av den andra perioden var det i stort sett spel mot ett mål och SIK:s läktarantecknare intill oss hade fullt upp med att klottra streck i kolumnerna allt medan svetten rann.

 

Gårdagens övriga resultat gick sannerligen med oss. Tingsryd föll borta mot Vita Hästen och Mariestad föll mot KRIF efter over time.

 

Men som sagt, nu är det ju bortamatchen mot Skövde på lördag som gäller. Perfekt att få en match mitt i det här galna uppehållet som han där uppe (inte Gud) har bestämt att den södra Allettan ska ha. Nu slipper vi elva spellediga dagar, vilket jag tror enbart är positivt.
Därmed inte sagt att det är så jäkla säkert att vi bara kan åka upp till Skövde och hämta hem tre pinnar mot ett hemmalag som inte har något att spela för.

 

Å andra sidan: Fortsättningsserierna har full omgång redan på onsdag och jag har fått ganska trovärdig info om att det finns spelare i Skövde IK som redan har fått påringningar om att lämna SIK och avsluta säsongen i ett lag som har ”något att spela för”.  Och det är klart, vilka av Allettanlagen (förutom världens bästa hockeylag då förstås) eller Fortsättningslagen som kommer spela play off, skulle inte vilja ha killar som Carl-Johan Sjögren, Henrik Thegel, Jesper Hultman eller Erik Rosén i sina lag?

 

Nu säger jag så klart inte att Skövde, i nån form av iver att spara lönepengar, kommer vara brandskattat på kvalitetsspelare under de tre sista matcherna. Men det skulle nog inte förvåna om något händer…

 

”Bara” en supporterbuss är fylld till Skövde. Men trycket har minst sagt ökat sedan gårdagens omgång. Nu tar vi sikte på två bussar. Mer info om detta kommer ut på bloggen och våra olika facebook-sidor i kväll eller i morgon bitti.

 

Västervik vann och Tranås tappade poäng. I Fortsättningsserien E känns kampen om play off-platsen nu avgjord till VIK:s fördel (första gången på fem säsonger som TAIF missar play off). Trean i Allettan södra möter vinnaren av Fortsättningsserien E i play off 1 (just nu Västervik) och fyran i Allettan södra får ta sig an ettan i Fortsättningsserien F (just nu Kristianstad).

 

Vilka matcher det skulle kunna bli här uppe i nordöstra Kalmar län. Men det är fortfarande en lång väg dit...

 

 

.


Skadad Jim Nordh ersätts av Simon Dahl

Matchdag och återigen dags för en oerhört viktig match. Eller som Vimmerbys tränare Tomas Sandlin väljer att uttrycka det:
- Det känns som att vi inte har haft en enda oviktig match på hela säsongen.
 
Skövde hemma (nedsläpp klockan 16.00) är alltså vad som väntar. Ett Skövde, som Vimmerby har rejäl plusstatistik på de senaste säsongerna. Gästerna parkerar sist i den södra Allettan med nio poäng och har bara mäktat med en trepoängare på de tio spelade matcherna.
Men vi ska inte läta oss luras av det. Många av Skövdes matcher har varit knallhårda. I fredags pressade man exempelvis serieledande Kallinge på bortaplan och föll bara med 2-1.
Till dagens match är det frågetecken för några spelare.
 
Vimmerby kommer till spel utan Jim Nordh, forward i andrafemman. Nordh åkte på en smäll i hemmamatchen mot Mariestad och försökte spela borta mot Mörrum i fredags, men han fick kliva av banan efter ett par byten.
- Nu låter vi Jim vila till åtminstone tisdagens träning, berättar Tomas Sandlin.
 
Jim Nordhs plats tas istället av Simon Dahl och Robin Ekström tar plats på bänken. I övrigt är laget exakt detsamma som slog Mörrum borta i fredags.
 
I övrigt i dag: Kallinge-Mariestad, Vita Hästen (där Micke Nylander gör premiär)-Tingsryd och Mörrum-Helsingborg. Kan vi få be om fyra hemmasegrar i dag? I så fall kan Vimmerby ta klivet upp på Play Off-plats kommande lördag, då vi spelar den sedan tidigare uppskjutna matchen borta mot Skövde.
 

Vimmerby mönstrar följande lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Tobias Ternelius – Simon Petersson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Björn Jonason

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Simon Dahl

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Robin Ekström

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

Nedsläpp kl 16.00.

 
 
 
 
.

Två härliga poäng - borde ha varit tre

Straffseger mot Mörrum, två poäng och vårt flås i Mariestads nacke börjar bli allt mer irriterande för västgötarna. Fyra poäng skiljer och nu väntar dubbelmöten mot Skövde för vår del (hemma på söndag och den uppskjutna matchen borta på fredag). Två segrar där och jag tror att Vimmerby ligger på play off-plats inför de två sista omgångarna av Allettan. För jag har svårt att se Mariestad slå Kallinge borta i övermorgon. Men å andra sidan så verkar de starka BoIS:arna aldrig sluta att överraska i den här serien, så det kanske är bäst att vara tyst.
 
Två poäng, som sagt. Bra så, men det borde ha varit tre. Vimmerby var det klart bättre laget i kväll och saknade verkligen inte chanser att avgöra. Men jag säger som tränare Sandlin sa efter matchen:
- Med tanke på hur det blev, så får vi väl trots allt vara glada över två poäng.
 
Vad Tomas Sandlin syftar på är matchens sista tre minuter, för de var verkligen fullständigt extraordinära. Själv har jag nog faktiskt aldrig upplevt något liknande.
57.00: Ställningen är 2-2, pucken flippas över sargen och rakt på Simon Dahl i Vimmerbys avbytarbås. Kontenan av det? Simon Dahl utvisas två minuter för .... interference (?!?!?!). Tydligen möjligt enligt regelboken men något som jag aldrig någonsin har sett eller hört talas om tidigare.
57.15: Mattias Pettersson i Mörrumskassen lämnar målet och hemmalaget spelar 6 mot 4 i sin desperata jakt för att håva in tre poäng.
57.24: Vimmerbys lagkapten Jakob Karlsson åker på en dunderhakning, som domare Sandstedt inte ser.
57.31: Samme Karlsson (nu fullständigt skogstokig) åker själv ut för hakning efter ett lika dramatiskt som vackert fall av Mörrums-spelaren, elva sekunder senare. Till och med GOISTV:s kommentatorer suckade och uttryckte sin förståelse för gästernas högljudda ilska över domslutet. Sekunden dessförinnan skickade dessutom Vimmerby Hockeys Tobias Ternelius (till råga på allt tidigare i just Mörrum) in det som skulle ha blivit segerpucken i öppen kasse. Men icke...
57.31: Mattias Pettersson lämnar återigen sitt mål. Nu spel 6 mot 3 och 6 mot 4 för Mörrum i en och en halv minut, dock utan att resultera i något mål.
59.20: Vimmerbys Sebastian Nilson kommer helt fri mot det tomma motståndarmålet och ska bara lägga in pucken med en backhandflip, då han helt plötsligt får en 90 kilo tung ryggsäck upphoppandes på ryggen. Sebbe och motståndare rasar i backen och pucken försvinner ner i sarghörnet. Åtgärd? Ingenting. Återigen lider hemmaklubbens kommentatorer med Vimmerby.
 
- Det här var fullständigt sjukt. Jag förstår inte hur domaren kan vara så upprörd på oss. Det var så många extremt märkliga beslut i slutet av matchen att jag inte fattar någonting. Jag tycker det är anmärkningsvärt att han inte har mer känsla, utan är beredd att kliva in och potentiellt kunna avgöra matchen i ett så utsatt läge som det var.
- Jag vill dock inte lägga mer energi på den insatsen, utan ser hellre till det vi gjorde. Och jag tycker att vi stundtals gjorde det ganska bra. I de två första perioderna är vi alldeles för omständliga i vårt anfallsspel. Det rättar vi till och blir mycket rakare och distinktare i den tredje.
- Kul att se första- och andrafemman kliva fram. Vänta bara tills vi får alla formationerna att fungera samtidigt, skrattar Tomas Sandlin.
 
I förlängningen återtog Vimmerby greppet om spelet, men trots några halvfarliga chanser gick matchen till straffar. Där inledde Markus Modigs med att placera pucken mellan benen på Mörrumskeepern. Och det blev också det enda målet. VH:s målvakt Calle Brattenberger var iskall och väntade ut hemmalagets straffskyttar tre gånger om.
 
Och jag som höjde BoIS-keepern Andreas Ollikainen till skyarna efter hans insats mot VH i onsdags. Dagens 84% i räddningsprocent imponerar inte lika mycket. Under de två första perioderna lyckades alltså Tingsryd sammanlagt få iväg nio skott på mål. Två gick in...
 
Har hört ryktet i en veckas tid, men i dag blev det officiellt. Tyvärr är säsongen över för Västerviks skarpskytt och starkast lysande stjärna, Joacim Hedblad (två säsonger i Vimmerby Hockey). Hans knäskada sätter stopp för fortsatt spel. Ett riktigt tungt avbräck för serieledare i Fortsättningsserien E. Man befarar också att säsongen är över även för Thom Nordin och Andreas Bergström, som båda skadades i förrgår. VIK:s sportgrupp är nu, enligt uppgift, ute på akut jakt efter två anfallare.
 
Apropå att hitta prisvärda anfallare så här års. Misstänker att det kommer finnas flera intressanta spelare på marknaden efter helgen (då nästa omgång av Allettan har spelats). Inte en allt för vågad gissning att det finns några llettanlag, som är avhängda i sina serier, som kan tänka sig att skära på lönekostnaderna genom att låna ut välbetalda spelare. Fredric Weigel, Tony Lagerström, Christofer Blid, Fredric Korduner, Magnus Kullerback, Carl-Johan Sjögren och Henrik Thegel är ju bara några namn. Om nu deras lag är körda och om de själva vill, vill säga...
 
I övrigt i kväll: Helsingborg skrällde hemma och vann med 3-1 mot Vita Hästen. Straffar fällde Mariestad hemma mot Tingsryd. Kallinge vann programenligt hemma mot Skövde.
 
För nämnda Skövde kan man nog säga att säsongen är över. Sist placerad i tabellen, tolv poäng kvar att spela om och nio poäng upp till play off-plats. Bra eller dåligt för Vimmerby inför det kommande dubbelmötet mot SIK? Jag kan inte bestämma mig!
 
Och apropå Västervik. 8-2-kross hemma mot Forshaga i ikväll och laget är nu väldigt nära play off till Allsvenskan, där man i så fall kommer få möta trean i den södra Allettan (just nu Tingsryd). Fyra omgångar kvar och fem poängs ledning före Tranås, som också vann i kväll (3-2 hemma mot Kumla). Visserligen har de båda topplagen en match kvar att möta varandra, men jag har svårt att se VIK tappa poäng mot något annat lag än möjligtvis TAIF i den serien. Inte minst med tanke på det formkliv som nyckelspelare som exempelvis Patrik Karlkvist (3+2 i kväll) och Emil Georgsson har tagit den senaste tiden.
 
I Fortsättningsserien F förlorade Kristianstad hema mot pånyttfödda Olofström i kväll. Samtidigt tog tvåan Nybro två poäng hemma mot Halmstad. Fem poäng skiljer nu mellan dem och kanske kan det bli lite spännande i alla fall. Den serien är ju lite intressant för vår del, då segraren i Fortsättningsserien F får möta fyran i den södra Allettan i play off 1.
 
Här hittar du referat från kvällens matchen på Mörrums hemsida samt en kort summering med hemmalagets tränare.
 
Spelarkritik? Förstakedjan med Björn Jonason, Jakob Karlsson och Alexander Holmberg var riktigt bra. Framför allt förvånas man över de båda tidigare skadade yttrarna, att de så snabbt har nått den här formen. Holmberg har alltså gjort fyra mål på de två senaste matcherna och Jonason, som var stundtals lysande i kväll, har snajdat ihop fem poäng på de fyra matcherna han har spelat sedan han kom tillbaka efter sitt benbrott.
 
 
 
.

RSS 2.0