Sargat och stukat Mörrum på schemat

Nu skulle man egentligen ha suttit i en bil på väg till Mörrum. En galant kväll på VIP:en tillsammans med familjen och Mörrums klubbchef Mikael Kellander stod på schemat. Han där uppe var visst inte inne på samma spår, utan valde att släppa en årsförbrukning snö över regionen under några timmar. Det får helt enkelt bli nåt hemlagat och TVGOIS livesändning på nätet i stället. 119 kronor kostar matchen och du hittar den här.

 

Mörrum kommer till spel med två tunga bortaförluster i ryggen (7-1 mot Mariestad och 4-1 mot Vita Hästen). Laget verkar vara riktigt svajigt i sina prestationer. Så som man uppträdde i Vimmerby ishall tidigare i Allettan, så är man helt klart ett av seriens bästa lag, men 2-11 på de två senaste matcherna imponerar inte. Självklart har det en hel del med skadeläget att göra, vilket inte ser ljusare ut till dagens match.

 

Laget saknar nämligen tre av sina absolut bästa spelare. Offensivt starke backen Alexander Karlsson (som var utlånad till Oskarshamn i fjol), forwarden Henric Andersén (ett 80-tal allsvenska matcher med Leksand) som snittar en pinne per match i ettan samt kanadensaren Brandon Wong (kom från ECHL den här säsongen men även har AHL-meriter), som har varit lagets bäste forward under säsongen och snittat över en poäng per match.

Lägg dessutom till att defensive backen Björn Andersson åkte på en hjärnskakning i onsdags och inte heller kan vara med.

 

Wong och Andersén kom 11:a respektive 24:a i F-seriens skytteliga. Anmärkningsvärt är att de tillsammans svarade för närmare en tredjedel av Mörrums samtliga mål i grundserien (31 av 99). Så här snackar vi blytunga tapp.

 

Noterbart är att Mörrum inte har någon spelare topp 25 i den södra Alllettans poängliga. Efter tio spelade matcher toppar Pontus Gulldén och Hampus Klozz den interna ligan med sina sex poäng vardera (3+3). Laget har ”bara mäktat med 23 mål framåt (endast Helsingborg har gjort färre).

 

Vimmerby Hockey (som har blivit försenat pga ovädret och strul med vindrutetorkarna på bussen) mönstrar exakt samma lag som senast. Det innebär att Jim Nordh, som fick utgå i segermatchen mot Mariestad, är tillbaka i andraformationen.

 

I övrigt i kväll. KRIF bör väl slå Skövde hemma och Vita Hästen är såklart storfavorit borta mot Helsingborg. Mötet mellan Mariestad och Tingsryd är däremot hyperintressant med både Vimmerby och Mörrumsögon. Med sina 12 poäng (och en match mindre spelad) är Vimmerby fem poäng efter fyran Tingsryd och trean Mariestad. Seger för VH i kväll, så är laget alltså max tre poäng efter (två poäng om mötet i Mariestad inte slutar oavgjort) och har då alltså hängmatchen mot Skövde kvar att spela.

 

Apropå Kallinge-Ronneby så lånar Alexander Lindqvist Hansen från Rögle resten av säsongen. Den här säsongen har 21-åringen även hunnit med att representera Växjö i SHL och vår seriekollega Helsingborg.

 

Dömer kvällens match gör Filip Sandstedt från Helsingborg. Vi Vimmerbybor minns nog Sandstedt bäst från PO-matcherna mot Tranås i fjol, då han efter match nummer två blev ombedd av Tranås tränare Jonas Holmström att ”skita på sig”. Bland mycket annat... Holmström satt för övrigt på läktaren då den avgörande matchen spelades dagen efter.

 

 

Vimmerby mönstrar följande lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Tobias Ternelius – Simon Petersson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Björn Jonason

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Simon Dahl

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

Nedsläpp kl 19.00.

 


Inte så vackert, men tre viktiga poäng!

Det behöver inte alltid vara så himla vackert. Speciellt inte när det blir tre poäng. Kvällens 4-2-seger (1-0, 1-2, 2-0) mot Mariestad var trots allt både klar och rättvis. Detta trots en andra period, som nog var en av Vimmerbys sämsta och mer krampaktiga den här säsongen. Samtidigt ska Mariestad ha cred för att man kom högre upp i banan och satte press på VH:s backar. I den första perioden var gästerna däremot inte med alls. 14-6 i skott till Vimmerby var smickrande siffror för Mariestad. Under de avslutande 20 minuterna avgjorde Vimmerby och spelade sedan av matchen på ett stabilt sätt

- Trots allt tycker jag att vi gör ganska mycket bra i dag - inte minst defensivt, menar VH-tränaren Tomas Sandlin.


Matchen skulle självklart ha varit avgjord redan efter en kvarts spel. VH trampade på och Mariestad hade fullt sjå att hänga med. 3-0 eller 4-0 hade varit mer logiska siffror efter den första perioden, men ineffektivitet och framför allt BoIS-keepern Andreas Ollikainens helt sinnesjuka räddning (ligger platt på mage i målgården och räddar öppet mål genom att slänga upp ena ”bakbenet”) höll siffrorna nere.
- Visst skulle vi ha dödat matchen redan där. Men det har varit lite av vårt problem under hela Allettan. Förhoppningsvis kan det vända i och med den här segern, säger Tomas Sandlin.

 

Man ska dock inte klaga allt för mycket på Vimmerbys ineffektivitet och bristfällighet i anfallszon. Hos Mariestad var det ännu värre. Utöver de två målen (återigen frustrerande allmosor från Vimmerbyspelare med pucken under full kontroll), så skapade BoIS verkligen inte många målchanser - trots att man stundtals hade ganska mycket puck. Laget hade en jättechans i slutet av den andra perioden, men sedan var det inte mycket. Framför allt var den fruktade förstafemman med Pontusson, Davidsson, Larsson, Alba och Frick förvånansvärt blek. Bäst i laget (förutom väggen i målet) var Filip Törnqvist och duktige backen Marcus Green.

 

Skönt att det i alla fall inte blev förlängning och straffar. På tio spelade matcher i Allettan har Mariestad fyra oavgjorda. Samtliga dessa har man sedan vunnit på straffar.

 

Andreas Ollikainen är en riktigt, riktigt bra målvakt. Fullständigt dominant hos Mariestad i dag.

 

Mörrum, Skövde och Skövde (hängmatchen) är vad som väntar härnäst. Sex poäng på dessa tre matcher är nog ett minimum för att ha en chans på Play off-plats. Sedan återstår nämligen bara två omgångar. Nio poäng på dessa tre matcher däremot – ja då så ser det helt plötsligt riktigt bra ut igen.

 

Trots att det finns väldigt mycket mer att önska av spelet i egen zon, så var det ändå backarna som glänste i kväll. Simon Petersson var allra bäst på banan, men även Tobias Ternelius gjorde det riktigt bra. Kul också att spelarna i förstalinan producerade och framför allt att Adam Rundqvist återigen klev fram.

 

Ett tag var de övriga resultaten helt med Vimmerby. Inte helt oväntat vände dock Tingsryd och vann med 3-2 hemma mot Kallinge. Skövde vann mot Helsingborg på straffar (4-3) och Hästen besegrade Mörrum hemma med 4-1.

 

Har i kväll – från alla möjliga håll - blivit hårt tipsad om inlägg på Mariestad BoIS supporterforum. Har varit inne och läst nu, och man slutar aldrig att förvånas över hur totalt annorlunda människor ser på en match – helt beroende på vilket lag man håller på. På forumet (www.oxarna.se) tillskrivs Vimmerbys seger helt och hållet domare Patric Bjälkander.

Antar att man då ganska snabbt glömde den spark (?!?!?!) Jim Nordh fick i ansiktet, som tvingade honom av banan för resten av matchen, samt den boarding Björn Jonason åkte på i tredje perioden. Bland annat…
Klubborna i isen gubbar, mer disciplin (all heder till VH-spelarna för det i dag) och tagga ner på bänken! Utvisningar är liksom inget som har som syfte att vara rättvist fördelat. Utvisningar åker man på när domaren uppmärksammar en icke tillåten förseelse – oavsett vilket lag man tillhör. Det går liksom inte att jämna ut utvisningsstatistiken bara för sakens skull...

 

I Fortsättningsserien E var Västervik starkast i seriefinalen mot Tranås. 4-3 slutade matchen inför 760 åskådare. Tranås reducering kom med två och en halv minut kvar att spela och enligt uppgifterna ska VIK ha varit ganska illa ute i den tredje perioden. Idel kända namn i poängprotokollet (två pinnar vardera för Emil Georgsson, Simon Mitman och Patrik Karlkvist). Noterbart dock att Tyler Johnson satte två kassar och att inlånade junioren från Oskarshamn (Västerviksbördige) Jacob Tenemyr fick en assistpoäng i sin första match.

 

Västervik har tagit ett brottargrepp om play off-platsen från Fortsättningsserien. Fem omgångar återstår och man leder med fem poäng före Tranås. Nu går sexlagsserien in i den sista rundan. Avgjort redan? Ja, förmodligen! Bara upp till VIK själva.

 

 

 

.


Välkommen till säsongens viktigaste match

Bara timmen kvar till säsongens viktigaste match. Låter som en klyscha, men så enkelt är det.
Förlust hemma mot Mariestad i kväll och vägen till play off är extreeeeeemt lång.
Vid seger däremot, ja då är vi på alla sätt med i racet igen. Inte minst med tanke på att vi har en match mindre spelad än kollegorna framför oss i tabellen. Det är lätt att glömma det när man bara kollar kolumnerna för poäng och målskillnad.
 
Vimmerby mönstrar exakt samma trupp som senast. Bra tycker jag - trots allt... Finns ingen anledning att börja stöka runt i formationerna bara för att det kommer någon eller några dippar. Vi vet alla vad de båda första formationerna kan. Och med samma självförtroende och pondus som de hade i grundserien, så kan det precis lika gärna vissla in fyra pytsar från dessa i kväll. För var det inte 9-1 det blev mot Mariestad hemma för ett par månader sedan? Också lätt att glömma...
 
De båda lagens line up hittar du här.
 
Ses i hallen om en timme!
 
 
 
.

"Vi har inte världens bästa position längre"

Jag får en del kritik för att jag "alltid" hyllar laget i medgång, men "aldrig" dissar laget när prestationen är dålig. Lugn vänner...
 
Förlust borta mot Kallinge är absolut inget att säga om. 6-1-förlust är däremot riktigt dåligt. Men framför allt är sättet som det skedde på i kväll fullständigt bedrövligt. Lojt, krampaktigt och med en enorm känsla av oro och press. Sånt måste man kunna hantera.
 
Vimmerby tog visserligen ledningen i den första perioden, men innan klockan stod på 20 minuter hade hemmalaget både kvitterat och tagit ledningen. Båda dessa mål föregicks av ytterst tveksamma individuella försvarsageranden, som vi inte är vana att se.
 
Och då låter det väl som att 2-1 efter den första perioden var botten? 6-1 efter 40 minuter var snäppet värre, kan jag säga. Visst, Kallinge var bra, men i den andra perioden vek Vimmerby ner sig totalt. Dessutom fortsätter laget att dra på sig hårresande onödiga utvisningar, vilket bekymrar.
- Vi har pratat mycket om de här meningslösa tvåorna som vi drar på oss, men det verkar inte hjälpa. Vi kan verkligen inte beskylla domaren för att vara petig i den här matchen, utan det är helt och hållet vårt eget fel och upp till oss själva, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
 
För Vimmerby väntar nu närmast matcher mot Mariestad, Mörrum samt dubbelmöte mot Skövde. 12 poäng på dessa, så är laget säkert uppe bland de fyra första igen. Men tappade poäng i dessa matcher kommer å andra sidan innebära stora problem att nå Play Off-spel.
 
- Vi har ju inte längre världens bästa position, så är det bara. Att hamna i formsvackor är helt normalt. Vårt problem just nu är att serien är så kort. Vi gjorde två bra matcher mot Vita Hästen och Tingsryd. Med normal utdelning där så hade vi håvat in sex poäng. Nu blev utdelningen en poäng. Men vi ska inte gräva ner oss i det som har varit. Nu siktar vi framåt och ska plocka tre pinnar hemma på onsdag, avslutar Tomas Sandlin.
 
De övriga matcherna i den södra Allettan gick verkligen helt emot oss. Tingsryd vann, Mariestad vann och Skövde-Hästen slutade med bortaseger efter straffar. Med en match mindre spelad har VH, på sin sjätteplats, nu fem poäng upp till fjärdeplacerade Tingsryd och åtta poäng upp till tredjeplacerade Mariestad.
 
Om vi ska titta på fortsättningsserierna, så var Västervik ganska illa ute borta mot Kumla i kväll. Men under matchens sista fem minuter lyckades man gå från 1-1 till 3-1. Tranås vann hemma mot Mjölby med 4-0 och kampen om play off-platsen står enbart mellan TAIF och VIK. Två poängs fördel för Västervik men Tranås målskillnad är överlägsen. Fortsättningsserien E blir en rysare...
 
Nästan lika dramatiskt i F. Här kommer play off-platsen sannolikt stå mellan Kristianstad och pånyttfödda Nybro. Däremot talar allt för att forna topplagen Olofström och Borås kommer få kvala för att hålla sig kvar i ettan. Märkligt..
 
Onsdag, Vimmerby ishall, 19.00, Vimmerby-Mariestad. Säsongens viktigaste match. Be there!
 
 
.

"vi ska slå årsbästa avseende prestation"

Det känns som att "måste-matcherna" avlöser varandra i den södra Allettan - för i stort sett alla lag dessutom. Vimmerbys hockeykrigare anlände just till Kallinge för en svårt bortamatch mot serieledande KRIF (nedsläpp kl 16.00). VH-tränaren Tomas Sandlins tankar går så här timmar före matchstart:
 
"Under den första rundan var vi det enda lag som lyckades slå Kallinge. Vår ambition är självklart att försöka upprepa det. Förhoppningsvis har vi nycklarna.
Sammantaget tycker jag inte att vi har gjort tillräckligt bra matcher i Allettan, så då måste vi ju alltså ha dem kvar - det är så vi resonerar. I var och en av de åtta matcher som återstår (Vimmerby och Skövde har ju en match mindre spelad än övriga lag i Allettan) har vi internt satt målsättningen att vi ska slå årsbästa avseende prestation."
 
Om du inte är på plats i Kallinge men ändå har lust att se matchen, så kan du köpa livesändningen här.
 
Vimmerby mönstrar följande lag:
 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

Tobias Ternelius – Simon Petersson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Björn Jonason

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs

Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Simon Dahl

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

.


Jonason rakt in i förstafemman

Från skadeuppehåll till förstafemman – över en natt. För första gången sedan Vimmerby brann senast (1821) kan Vimmerby Hockey i onsdagens hemmamatch mot Helsingborg äntligen mönstra sin tänkta och fruktade förstafemma igen – och tillika fullt ordinarie lag. Återföreningen av Alexander Holmberg, Jakob Karlsson och Björn Jonason är efterlängtad av alla – även av tränaren Tomas Sandlin:

- Om man ska vara ärlig, så har saker och ting inte varit sig lika sedan Björn och Alexander skadade sig. Självklart kommer Björn behöva en inkörningssträcka, men ju tidigare vi får igång honom, desto bättre. Därför tvekar jag inte en sekund att köra honom i förstafemman direkt i morgon. Inte minst med tanke på att han har sett riktigt bra ut på träningarna.

- Att få in Björn i laget igen känns som att få in ett bra nyförvärv. Han är oerhört viktig både på och utanför isen. Tänk om vi hade fått ha våra nyckelspelare tillgängliga hela säsongen och kunnat utveckla hela laget därifrån. Men nu är det ingen mening att gråta över spilld mjölk, utan vi kommer uträtta stordåd utifrån det här, skrattar Sandlin.

- Ju större trupp vi har, desto bättre lag får vi. Serien kommer vara precis som den är nu – inte positionsmässigt, men poängmässigt. Alla kommer följas åt, men vi ska knipa en av de där fyra första platserna.

I morgon (onsdag) väntar alltså en oerhört viktig match mot Helsingborg. Vimmerbys laguppställning skiljer sig en aning åt jämfört med senast, men inte mycket.
- Björn Jonason kliver alltså in i förstafemman. Dessutom kommer Simon Dahl, helt beroende på att jag tror på en matchbild där vi ska vara offensiva och ha mycket puck, ta plats bredvid Robin Olsen Syversen och Petrus Olivestam i fjärdekedjan. Om matchbilden istället skulle visa sig bli sådan att vi måste prioritera defensiven, så lär Andreas Rundgren få ta en viktig roll, menar Sandlin.

 
 
.

Rekordsnabb comeback av VH:s skyttekung

För ganska exakt två månader sedan, i en duell under bortamatchen mot Västervik den 20 november, bröt Vimmerby Hockeys poängkung, Björn Jonasson, benet. I morgon är det så äntligen dags för comeback – betydligt tidigare än vad någon överhuvudtaget kunde tro.
– Jag har haft det här datumet i huvudet hela tiden, säger en glad Björn Jonasson, sedan han idag tog beslutet .

 

 
 

Den där händelsen mellan Västerviks Simon Mitman och Vimmerbys Björn Jonasson, i samband med första nedsläpp i matchen, behöver vi inte älta mer. Ni känner alla till det.

Björn Jonasson föll illa och den medicinska domen blev hård. Brutet ben samt skadade ledband och muskler i ena benet och foten. I värsta fall skulle säsongen vara över. I bästa fall skulle Björn hinna vara med i några enstaka matcher i slutet av Allettan.
Men då kände inte läkarna till Björn Jonassons läkkött, vilja och envishet. För i morgon, i hemmamatchen mot Helsingborg, är det dags för comeback. Det blev klart idag.
– Redan när jag fick se spelschemat så hade jag det här datumet i huvudet – även om det då kändes nästan omöjligt. Desto närmare den 22 januari vi har kommit, ju mer realistiskt har det känts, men det var först häromdagen som jag kände att det verkligen skulle komma att fungera.
– Jag har varit på is i tre veckor och kört fullt i närkamper den senaste veckan. Av det brutna benet känner jag ingenting, utan det som har känts på slutet är muskeln och ledbanden som skadades. Visst är foten fortfarande svullen men jag kör med ett specialskydd, som inte påverkar mig någonting i spelet. Att gå in med känslan och inställningen att inget skulle kännas annorlunda var en förutsättning för att jag skulle bestämma mig för att spela, säger Björn Jonasson, som är extremt spelsugen.
– Ja. Det har varit fruktansvärt att stå bredvid, och det har bara blivit värre och värre för varje match. Så otroligt frustrerande att inte kunna påverka, utan bara stå där som ännu en läktarexpert, skrattar Björn, som ännu inte vet i vilken formation han hamnar eller om han kommer få inleda på bänken.
– Det lär nog visa sig på träningen i kväll. Vi får se hur Tompa (tränare Tomas Sandlin) gör. Men om jag får chansen så är jag mer än redo, avslutar Björn Jonasson.

 

 

.


Kan VH skrälla i Tingsryd?

Bortamatch mot Tingsryd. En av de absolut svåraste uppgifterna man kan ställas inför på division 1-nivå. Och i eftermiddag är det dags för Vimmerby Hockey att ta sig an den.

Vimmerby kommer med en 6-5-förlust hemma mot Vita Hästen i bagaget. Men det var ändå en match som laget ska ta med sig en hel del från. Första intrycket var att Vimmerby verkligen dominerade spelet och var värda segern, men föll på fyra, fem nästan osannolika individuella misstag. Efter att ha sett matchen igen, så blev det bekräftat. Hög intensitet och fart i anfallsspelet. Bra backchecking och stabilt försvarsspel – förutom de matchavgörande individuella misstagen alltså.

Inför den här omgången parkerar VH på fjärde plats med sju poäng, två poäng mer och en match mindre spelad än motståndarna Tingsryd.


Tingsryd, ja. På förhand tillsammans med Vita Hästen storfavorit till att ta hem den södra Allettan. Men laget har inlett allt annat än förtroendeingivande. Bara en trepoängare på sex matcher och näst sist i tabellen är långt ifrån vad man hade hoppats på för laget som har ambitionerna att omgående kliva upp i Allsvenskan igen.

Senast blev det seger på straffar borta mot Mörrum, men laget har svårt att imponera. I matchen dessförinnan blev man näst intill handlingsförlamat när Vita Hästen vände i den tredje perioden.
I grunden dock ett oerhört skickligt lag, som i dag dock får klara sig utan anfallarna Adam Persson och Jesper Hagren samt backen Kevin Ekman-Larsson, som samtliga är med J20-laget i Västerås, för att spela dem kvar i J20 Elit.

 

VH-forwarden Jesper Karlsson har representerat a-laget i större delen av säsongens matcher men har inte riktigt lyckats sno åt sig en helt ordinarie plats. Jeppe lånas nu därför ut till division 2-laget Åseda IF. I går gjorde han sin första träning med laget och i eftermiddag väntar den första matchen, då Trelleborg väntar i en viktig drabbning. Grattis ÅIF och lycka till Jesper! Viktigt att han får matcher i kroppen och jag tror att han (som även leder skytteligan i J20 div 1 med 30 poäng på 12 matcher) kommer bli ett riktigt fint tillskott för pressade Åseda.
- Jeppe måste få spela matcher, så det här är en optimal lösning för alla parter. Fortfarande går det lite för fort i Allettan, men Jesper har definitivt kvaliteter som gör att vi vill ha kvar honom och ser honom som viktig för framtiden. Nu kommer han träna med oss och spela med Åseda, vilket jag tror är helt perfekt för hans utveckling. Man ska komma ihåg att den gångna sommaren egentligen var den första där han genomförde en rejäl försäsongsträning, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

52 namn på listan och därmed var alla säten i den första supporterbussen till Skövde, lördag den 8 februari, bokade. Nu börjar vi fylla buss nummer två. Så ös på med anmälningar!

 

I fjol gjorde Björn Hjärpe dundersuccé i Åker/Strängnäs (42 poäng på 40 matcher) som förstaårssenior, dit han värvades från Södertälje (tre allsvenska matcher under J20-tiden). Till den här säsongen var Hjärpe en av Västerviks riktiga prestigevärvningar – en spelare man hade jagat en längre tid. Tyvärr har det gått riktigt tungt för Hjärpe i VIK och nu väljer han att bryta kontraktet och lämna klubben med omedelbar verkan. Missnöje och bristande självförtroende, ska vara huvudorsakerna.

 

VIK-forwarden Tomas Jörbrink till Vimmerby Tidning, som svar på frågan om han tror att Vimmerby Hockey kommer klara av att ta sig till play off:

”Vimmerby? Jag hoppas att de inte tar sig till play off”.
Kan inte låta bli att gilla folk som säger vad de verkligen tycker – rakt, ärligt och utan krusiduller. Inte minst med tanke på att frågan var vad han ”tror” och svaret istället levererades i form av vad han ”hoppas”.

 

Och du. Missa inte nestor Mjörnbergs nya projekt, Studio Hockeyettan. Ett halvtimmeslångt studioprogram om bara division 1-hockey. Erfarne Niklas Holmgren leder programmet och förutom Mikael Mjörnberg finns även Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing och legenden Anders Hedberg i studion. 100 % kvalitet! 100 % division 1. Du hittar programmet här.

 

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, inför eftermiddagens match:
"Jag har egentligen inte fått någon klar bild av hur Tingsryd spelar. Jag har sett och lyssnat så gott det går och gemensamt för de jag har pratat med är att de säger att Tingsryd spelar med stor puckkontroll men i relativt lågt tempo. Vi ska försöka göra detsamma fast med högt tempo istället. Vi vill spela vårt spel och speeda upp tillställningen.

Liksom senast så är samtliga spelare, förutom Björn Jonasson och Rasmus Davidsson, tillgängliga. Det blir dock en del omkastningar i laget. Bland annat väljer jag att åka med 13 forwards och 7 backar (istället för 12 backar och 8 forwards senast). För en gång skull har vi så mycket folk tillgängliga att det som presteras på träningarna får avgöra vilka som spelar. Vem som än blir den 13:e forwarden, så handlar det om en kvalitetsspelare och beskedet blir säkert chockartat. Det är första gången jag står inför de här bekymren, men det är ju ändå angenäma sådana."

 

Tingsrydstränaren Martin Karlssons tankar inför eftermiddagens match kan du läsa här.

 

Vimmerby mönstrar följande lag mot Tingsryd (nedsläpp kl 16.00)

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Tobias Ternelius – Simon Petersson

Emil Wahlberg – Tobias Jonsson

  

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Simon Dahl

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs
Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Pelle Ström

 

Extra forward:

Robin Ekström

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.


Se Vimmerby live på nätet i eftermiddag

Dags för ännu en tuff och oerhört viktig match för Vimmerby Hockey i den södra Allettan. I dag är det topptippade Tingsryds AIF som väntar på bortaplan. Om du inte har tid eller möjlighet att åka de 17 milen söderut, så ska du självklart följa TAIF:s livesändning via nätet.

 

Sändningen startar klockan 15:55 (nedsläpp kl 16.00), kostar 129 kr att kolla på och du kommer åt den genom att klicka på den här länken.
Glöm inte att du måste registrera dig (om du inte har gjort det tidigare) innan du kan köpa matchen, så tänk på att vara ute i god tid så att du inte missar något.

 

 

.


"Vimmerby ska inte tjata så mycket på andra"

Eftersnacket till onsdagens galna toppmatch i den södra Allettan mellan Vimmerby och Vita Hästen (6-5 till gästerna från Norrköping)kom mest att handla om en situation i den första perioden. Vimmerbys Sebastian Nilsson och Hästens Eric Norin brakade ihop (definitionen av vad som hände är helt annorlunda beroende på vem du frågor, så därför väljer jag ett neutralt ord), vilket fick till följd att Norin tvingades lämna matchen med en upper body injurie (NT uppger dock  att inget är brutet utan att ”en kroppsdel på överdelen av kroppen är uttänjd”).

 

Händelsen fick Vita Hästens tränare Per Hånberg att fullständigt gå i taket efetr matchen:
- Det är bedrövligt. Sjukt dåligt. Sebastian Nilsson är en bra men opolerad spelare. Han spelar hårt men tyvärr inte schysst, sa Hånberg när jag pratade med honom.
- Han trycker Norin i ryggen och rakt in i planket. Jag vet inte om hans roll är att få motståndare ur balans, men det där visar enbart på dålig respekt. Den där knuffen en meter från sargen är så oerhört onödig och dessutom väldigt farlig.
- Han spelar hårt och fult. Sedan står han själv och gnäller på domaren vid vårt bås – efter att ha delat ut en sådan grej.
- Dessutom tycker jag inte att Vimmerbys ska tjata så mycket på andra spelare och lag när de själv har en kille i sitt lag som bara åker omkring och spelar fult med höga armbågar.

 

Jag hörde att du jämförde det som Sebastian gjorde på Norin med den händelse som skedde mellan Västerviks Simon Mitman och Vimmerbys Björn Jonasson tidigare i höstas (incidenten då Jonasson oturligt bröt benet).
- Vad jag menade med det, var just detta. Vimmerby gnäller på andra lag så fort det händer nåt när de själv har en sådan kille som Sebastian i laget. Det där var ju varken första gången eller en engångshändelse.

 

Och så gav du Sebastian en liten hälsning också? Eller hur ska vi tolka det…?
- Nja, jag hälsade honom bara välkommen till Himmelstalundshallen. Att jag sa så, var mer en kul grej på skämt. Dra inga större växlar på det.

 

Som sagt varierar beskrivningen av vad som hände mellan Sebastian Nilsson och Eric Norin diametralt, beroende på vem du frågar. Lär nog återkomma i fallet. Förhoppningsvis även med en filmsekvens på hur det verkligen såg ut.

 

 

.


Vad var det egentligen som hände?

Swash, boom, schwopp, swap!
3-3 efter 40 minuter. 5-6 efter drygt 44 minuter.

Vad var det egentligen som hände i Vimmerby?

Förutom att gästande Vita Hästen vann med 6-5 och att Vimmerbys förlust faktiskt kändes ganska onödig, alltså…?

 

Man ska ju alltid vara helt ärlig, sägs det ju. Och det tänker jag vara nu. Och jag ska inte heller försöka att vara allt för färgad. "Fakta" är följande:

 • Vimmerby vann skotten med 38-21.
 • Vita Hästen var riktigt,riktigt illa ute i den första perioden, medans Vimmerby var frustrerande ineffektivt. Ställningen efter 20 minuter kunde lika gärna ha varit 3-0, jämfört med de 1-0 det nu var.
 • Spel i egen zon är inte något som vare sig Vimmerby eller Vita Hästen verkar lägger så mycket vikt vid. På tok för lojt (på de individuella planen) emellanåt. Framåt är de båda lagen däremot sylvassa.
 • Vid minst fyra av Vimmerbys sex mål i arselet, gör laget beklagliga individuella misstag i egen zon (då man har pucken under full kontroll men lyckas bli av med den) - trots att ordern innan matchen var: ”spela enkelt i försvarszon – ta hellre en icing än att vara överkonstruktiva”. Gick väl ”sådär” på vissa håll. Samtidigt ska man betänka att tempot i matchen stundtals var högre än vad lagen klarade av och att försvarsspelet i stort annars var bra.
 • Inledningen av den tredje perioden var fullständigt galen, med fem mål på mindre än fem minuter. Hästen gick från 3-3 till 3-5. Vimmeby reducerade och kvitterade inom loppet av 22 sekunder. Hästen gjorde 6-5 bara 13 sekunder senare.
 • Efter Vita Hästens 6-5-mål agerade gästerna riktigt stabilt. Visserligen inte mycket framåt, men man tillät heller inte Vimmerby skapa speciellt mycket. Vimmerby hade en jättechans under den sista kvarten, men då gjorde Sperrle en sjukt vacker sidledsförflyttning och plockning.
 • Förutom Sperrles nämnda monsterräddning så hade seriens två, normalt sett, klart  bästa målvakter ingen av sina bästa dagar.
 • Om man gör fem mål på hemmaplan så får man inte förlora. Inte ens om motståndet är världens bästa hockeylag. Så enkelt är det.
 • Om man släpper in sex mål på hemmaplan, så ska man å andra sidan inte vinna.
 • Som supporter ska man inte gnälla så mycket heller. Den första perioden var kanske den bästa under den här säsongen för Vimmerbys del. Och att förlora mot Vita Hästen, samtidigt som man stundtals äger matchen, är inget att skämmas för.

                                           

Spelarkritik? I Hästen finns det bara ett namn: Marcus Eriksson. Vilken gudabenådad hockeyspelare på den här nivån – trots att poängskörden i kväll inte blev så värst. William Wallén däremot – effektiv värre - och även han riktigt bra. I Vimmerby handlade det återigen till stor del om tredjekedjan med Kinisjärvi, Modigs och Weiskog (nio poäng av dem). Även Adam Rundqvist, Simon Petersson och Sebastian Nilsson förtjänar bra betyg. Däremot lider man ju med förstafemman, som inte kommer någovart. Är det så enkelt att Björn Jonasson saknas så innerligt?

 

Tar emot att säga det, men om det är något lag som jag hanterar att förlora mot (på ett åtminstone hyfsat moget sätt) så är det Vita Hästen. Skapligt rumsrena fans, ärliga spelare och ett rakt igenom bra och spelande hockeylag.

 

36 (?!) straffar tog det innan Mariestad till slut vann ett superjämnt superderby mot Skövde i Skaraborg i kväll. 4-3 till hemmalaget efter att gästande Skövde hämtade upp ett tufft underläge och kvitterade med dryga minuten kvar av matchen.

Tingsryd vann också på straffar – 5-4 borta mot Mörrum. Men det var siffror som tydligen ska ha varit missvisande. Mörrum bättre under stora delar av matchen och vann också skotten stort (31-20).

I kvällens fjärde match vann Kallinge programenligt över Helsingborg med 3-1.

 

Grym vänding och sjukt viktig seger av Västervik borta mot Tranås i Fortsättningsseriens toppmatch. Det räckte med att sätta sig framför datorn och se hur många VIK-fans och -spelare som var aktiva på twitter i kväll för att förstå att det hade hänt nå´t bra. Grattis och starkt jobbat! Fördel VIK igen. Den där serien ska bli ruskigt intressant att följa.

 

Vimmerby ligger fortfarande kvar på fjärde plats i den södra Allettans tabell. Och vi har fortfarande en match mindre spelad än våra konkurrenter (Skövde undantaget). På söndag väntar Tingsryd borta. Oj, vilken viktig match.

 

Ingen supporterresa till den matchen (tyvärr). Till den uppskjutna matchen mot Skövde, som nu spelas lördag 8/2, är vi däremot närmare 50 personer anmälda. Snart börjar vi fylla buss nummer två.

 

Återkommer förhoppningsvis med lite tränarkommentarer senare i kväll.

 

 

.


Tobias Ternelius tillbaka till toppmatchen

Toppmatch i Vimmerby ishall i kväll, då serieledande Vita Hästen kommer på besök - en oerhört viktig match för båda lagen. Vita Hästen har möjlighet att rycka i toppen, medan Vimmerby kan skapa ett betydelsefullt glapp till lagen under Play Off-strecket.

 

Inför kvällens match ligger Vimmerby fyra i tabellen med sina sju poäng (dock med en match mindre spelad än konkurrenterna). Hästen toppar tabellen på 13 poäng.

Det är dock ett aningen stukat Vita Hästen som beger sig söderut. Sedan tidigare är ju backen Otto Jaksch och målvakten Joakim Strandberg skadade. På den listan skrivs i dag även centrarna Anton Johansson och Linus Näsström upp . Utöver dessa så saknas också anfallarna Sebastian Höglund och Niklas Ottosson på grund av sjukdom. Detta gör att Hästen kommer trampa runt på tre femmor.


- Jag tror inte att det kommer spela någon roll. Hästens tunga kort är ju med och det är ett väldigt bra lag i alla fall. Enda skillnaden är väl att deras bärande killar kommer få ännu mer istid, kommenterar Vimmerby-tränaren Tomas Sandlin, som har framgångsreceptet klart för sig.
- Först och främst måste vi ha bra fart i allt vi gör och agera betydligt intensivare än vad vi hittills har gjort i Allettan. Om vi tappar puck i anfallszon måste vi snabbt sätta press och vinna tillbaka pucken. Vita Hästen kan uppträda lite slarvigt i egen zon, medan de är extremt vassa framåt. Därför är det viktigt att vinna tillbaka pucken så högt upp i banan som möjligt, vara het i backcheckingen och spela enkelt i egen zon.

 

I Vimmerby är det nu ”bara” Björn Jonasson och Rasmus Davidsson som är fortsatt skadade (båda dock på väg tillbaka). Du som kan ditt VH förstår ju därför att backen Tobias Ternleius nu äntligen är tillbaka i laget igen. Tobias och Jacob Isaksson kommer bilda fjärde backpar, men det är väl osäkert hur mycket speltid det blir för dem?
- Att Tobias kommer få ett antal byten, det kan jag säga redan nu. Vi måste få igång honom i matchspel. Vi startar dock med fyra kedjor och tre backpar, sedan avgör matchbilden hur vi kommer agera, berättar Tomas Sandlin.

 

Kvällens motståndare Vita Hästen är ju sannerligen en seriefavorit som hittills har levererat. För den andre, Tingsryd, har det däremot gått betydligt tyngre. På fem matcher i Allettan har Tingsryd förlorat lika många gånger (fyra stycken) som man gjorde under grundseriens samtliga 30 omgångar. Men räkna definitivt inte bort dem än. Det skiljer bara fyra poäng till Vimmerby (som har en match mindre spelad) på fjärde plats och fem poäng till Mariestad på tredje plats.

 

Ny svår match för Tingsryd i kväll dock, då man gästar Mörrum. Ett Mörrum, som såg riktigt vasst ut mot oss och som också vann med 4-1 borta mot hemmastarka Helsingborg i söndags.
Även Mörrum är normalt sett ett mycket hemmastarkt lag och förlorade bara 2 av grundseriens 15 hemmamatcher.

 

I övrigt i kväll då? Ett stekhett Skaraborgsderby mellan Mariestad och Skövde samt topplaget Kallinge-Ronneby som tar emot Helsingborg. Två hemmasegrar känns väl inte helt osannolika där?

 

Synd att citatmaskinen Gunnar Leidborg fick sparken från Troja-Ljungby häromdagen. Därmed försvann det sista som kändes kul med det allsvenska jumbolaget.

 

Om du inte har möjlighet att se toppmötet på plats i Vimmerby ishall i väll, så följer du den lättast via Vita Hästens livesändning på webben. Klicka här, betala, logga in och luta dig tillbaka:

 

Bara timmar kvar till nedsläpp (kl 19.00). Men redan två timmar dessförinnan (kl 17.00) slår portarna upp till Tigerpuben i ishallen. Välkommen!

 

 

Vimmerby Hockey mönstrar följande lag i kvällens match mot Vita Hästen:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Tobias Jonsson – Simon Petersson

Emil Wahlberg – Pelle Ström

Tobias Ternelius – Jacob Isaksson

 

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Robin Ekström

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs
Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.


Hästen-oraklet tror på Vimmerby i kväll

Ni som följer Vita Hästen lite så där lagom, har säkert stött på honom på ett eller annat sätt. Niclas Lekander (mer känd som ”Gummitrissan2” på twitter och på hans blogg) är en av Vita Hästens absolut mest hängivna fans och tillika kommentator för Vita Hästens webbsändningar. Så vem passar bättre att krypa under skinnet och ta på pulsen inför kvällens match än denne frispråkige kunskapsbank?

 

 

 

Berätta kort om dig själv för de som inte känner till dig.

Jag är en 25-årig kille född i Norrköping men uppfödd i Åby, strax utanför stan. Till vardags jobbar jag skift som processoperatör, annars vigs det mesta av min lediga tid till sport i allmänhet och Vita Hästen i synnerhet. Mitt hockeyintresse föddes tidigt då min far tog med mig till Himmelstalundshallen, så det har funnits med hela tiden. Jag började följa Vita Hästen mer intensivt i samband med högstadietiden, då jag gick i samma klass som en tidigare Vita Hästen-spelare, som sedan också fick chansen i A-laget.

Mitt eget idrottande sträcker sig inte längre än att jag sysslat med fotboll, tennis och faktiskt bugg i yngre dagar. Det sistnämnda skyller jag på att morsan var tävlingsdansare. Min främsta merit att skryta med är väl att jag ingick i IFK Norrköpings P88 Elit-lag, där jag krigade om samma position som Christopher Telo. Vi alla ser väl vem som kammade hem segern där? 

 

Du har många strängar på din lyra. Bloggare, tyckare, expert, working class hero, gummitrissa? Hur vill du beskrivas och tituleras? 

Hehe, ja det har blivit mycket nu de senaste säsongerna. Egentligen vill jag väl inte kallas något speciellt mer än supporter. Alla stödjer sitt lag på det viset de kan och är precis lika mycket värda i sin stöttning på läktaren. Men måste man säga något så kanske engagerad supporter med stort hjärta för klubben passar in? 

 

Kommentator för Hästens webb-tv, alltså. Hur kommer det sig?

Det är en ganska rolig story. Från början så var ju jag och min lallande kollega Martin (Lindgren, även känd som Gummitrissan1) anonyma på både blogg och twitter. Några få visste vilka vi var och när sedan Vita Hästen skulle möta Olofström på bortais fick vi förfrågan om att kommentera matchen. Vi kommenterade den anonymt, även om det gick upp för vissa vem främst jag var.

Efter det var folk uppenbarligen nöjda med det jobb jag hade gjort, jag fick förfrågan fler gånger, blev tillslut "huvudkommentator" och slussade sedan då in min älskvärde kamrat Martin i det hela också. 


Frispråkig och säger vad du tycker i det privata – så uppfattas du. Hur ofta får du bita dig i tungan när du kommenterar hockey?

Att vara öppen, rak och säga vad jag tycker är väl en grej som har kommit de senaste åren. Att jag inte sitter tyst och nickar sticker i ögonen på många och kanske skapar nackdelar snarare än fördelar i det privata. Som kommentator har jag i ärlighetens namn faktiskt inga problem. Det är samtidigt något som vi också fått ganska mycket beröm för, att vi är raka och ärliga - säger vad som händer och sker på isen, oavsett om man hejar på ett lag, gillar det som händer eller tycker att det är rent av idiotiskt. Skulle det vara så att klubben tycker att det jag säger är olämpligt i sändningarna får de väl bara lyfta bort mig eller ge mig en varning. 

 

Och det mesta av TV-jobben gör du som sagt tillsammans med din vapendragare Martin. Berätta om er relation till varandra.

Martin och jag har känt varandra sedan jag började jobba på mitt nuvarande arbete 2007. Vi har många gemensamma intressen och går riktigt bra ihop. Att det skiljer sju år mellan oss (han är faktiskt ganska gammal) är oftast inget som märks i våra diskussioner. Samtidigt som det ibland händer att han har en mer vuxen och vettigt bild på saker och ting, något som däremot kanske går upp för mig också efter viss betänketid. 

Allt som oftast har vi också väldigt lika åsikter och tanker kring hockey och det var främst därför jag valde att lyfta in honom i webbsändningarna. Dessutom har det ju visat sig att han är en klippa som ankare i studioprogram! 

Det är inte bara kring hockeyn och i arbetet vi umgås, utan även en hel del på fritiden. Det finns många sköna berättelser att dela med sig av kring den äldre och mogne herr Martin under flera av våra festivalbesök, men de lämnar vi till en annan gång. Hahaha…

 

Som Hästensupporter måste man vara ganska luttrad. Slitits mellan hopp och förtvivlan, glädje och sorg genom åren. Beskriv!

Ja, vad ska man säga? De senaste fyra säsongerna har väl sett ut på snarlika sätt. Laget har gått som tåget under större delen av säsongen men sedan dippat vid fel lägen helt enkelt. Kanske lite orättvist att nämna Tingsryd i playoff för fyra säsonger sedan när man åkte i PO3, då Tingsryd var riktigt bra det året. Annars Kvalserien för tre år sedan, där hade Hästen inte mycket att hämta även om man spelmässigt ofta hängde med. PO3 mot KHK för två säsonger sedan så föll man väl på ineffektivitet och att KHK hade riktiga spetsspelare på positioner där det kanske dippade lite hos Hästen. Förra året kändes det nästan som det var dags, men poängtappen mot "dåliga" Piteå gjorde att man inte knep en av de två åtråvärda platserna. Givetvis är det som du säger, glädje, sorg, hopp och förtvivlan, men samtidigt blir man inte förvånad. Det är ju typiskt Vita Hästen liksom. Man är ledsen, deppig och onåbar i någon vecka, sen börjar man se framåt mot nästa säsong och ytterligare resor till sexiga Åse Viste Arena, Weidermann Buss Arena och storheter som dessa. Jag menar, vad är väl en match på Hovet mot DIF jämfört med en grundserielunk i exempelvis Ängevi Ishall i Forshaga? Där har de ju till och med en flakmoppe i taket!

 

Är det nu eller aldrig för Hästen den här säsongen?

Det sa jag att det var för två säsonger sedan och det sa jag även förra säsongen. 

Jag bryter mönstret och säger nej den här gången. Detta främst för att jag hoppas det går vägen, så att vi slipper få svaret på den frågan. Men samtidigt tror jag inte vi står och faller med avancemang denna säsong heller.

Klubben är så pass bra skött av drivna, kunniga och professionella personer med Jensen och Saramaa i spetsen. De tillsammans med sponsorer och privatpersoner har gjort, och gör, allt vad de kan för att vända skutan rätt efter den tidigare idiotiska skötseln av föreningen.  

 

Är Vita Hästen redo för Allsvenskan på alla plan?

Ja du, säg det. Publikunderlaget finns, hallen finns, det sportsliga finns men sedan är det ju det här med ekonomin och elitlicensen. Om Vita Hästen tar sig till Allsvenskan är jag dock ganska säker på att Vita Hästen har någon plan och står rustade för att klara av de krav som ställs från HockeyAllsvenskan för att få delta.

 

Tror du att det räcker ända fram?

Det är klart jag tror. Tror och hoppas innerligt.  Nyckeln blir som vanligt att tråckla sig genom ett Playoff-spel.  Bara man har tagit sig till Kvalserien så är det sedan upp till laget själv.

Vi har ju av tradition sett att det nästan alltid går upp ett lag från Hockeyettan varje säsong.

Nu vill jag inte låta kaxig men av övriga ettan så ses väl Vita Hästen lite som Björklöven gjorde förra säsongen. Men som sagt, först måste man ta sig till, och klara av ett Playoff. 

 

Hur ser du på er insats hittills, med de skyhöga förväntningar som laget har haft på sig samt de resurser och det spelarmaterial man har?

Haha, jag framstår ju som en idiot om jag kritiserar laget. Vi vann grundserien och ligger för nuvarande etta i Allettan Södra. Men givetvis har det funnits matcher där jag varit tokig över vad laget sysslat med. Sen är det givetvis människor som kan ha en dålig dag och då funkar det inte alltid i en lagsport. Grästorp borta är ett lysande exempel. Hästen ledde med 3-0 tidigt i andra, tappade till 3-3 och torskade på straffar. Sådant ska inte kunna hända med det laget man har på pappret, men ändå sker det. Jag intervjuade Linus Näsström (spelare i Vita Hästen) i en sändning och frågade vad saker som dessa kan bero på och han svarade med att:

”Det är svårt när man möter de lite sämre och temposvagare lagen i serien. Vi går runt på fyra femmor, tempot är lågt och man kommer aldrig riktigt in i matchen.”

Det fick åtminstone mig på läktaren att se det på ett sätt som jag inte gjort tidigare. 

Men för att svara på din fråga så är jag självklart nöjd med säsongen hittills. Kanske att jag tycker laget borde släppt in 10-15 mål mindre under grundserien bara. 

 

 

Hur ser den södra Allettans All star-femma ut med dina ögon?

Haha, det där var inte snällt. Men jag kan ju inte säga annat än att Hockeyettans mest namnkunniga lag ska väl också ha de bästa spelarna i Allettan. Så Sperrle, Erkgärds Björklund, Gardell – Lihagen – Marcus Eriksson, är mitt svar.

Lihagen och Eriksson borde inte spela i Hockeyettan men gör det av någon anledning ändå. Eriksson är outstandning i offensiven, Lihagen är en otroligt kompetent center som jobbar åt båda håll och kanske en av Hockeyettans bästa tekare. Gustaf Gardell är en ganska anonym kille för många andra lag. Stark, tuff och hänsynslös mot sig själv. Han tar plats just för att man behöver en kille i varje femma som kan ta skiten framför mål. Han backar aldrig heller för att försvara en lagkamrat. Stefan Erkgärds är enligt mig, den bästa och mest kompletta backen i Hockeyettan. Christoffer Björklund har Vita Hästen lånat in från Västerås och jag förstår inte hur en sådan kille inte kunde ha anbud från andra Allsvenska klubbar. Daniel Sperrle har rutinen och skickligheten för att vara bäst i Allettan Södra. Liksom övriga laget har han vacklat lite emellanåt i grundserien, men klev fram i matchen mot Linköping och har motbevisat många tvivlare även här i inledningen på Allettan Södra. 

Jag vet att det här säkert kommer sticka i ögonen på många, men det går verkligen inte utse ett Allstar-team och vara opartisk. Det finns många duktiga spelare i andra lag. Tänk Modigs, Jonason, Davidsson, Oikarinen, Holst, Thegel, Ruiz, Söder, Lindarv, Alba, Rosén, Magnusson och Samuelsson. 

Så andra får bli tokiga om de vill och behöver inte köpa min femma. Haha…

 

Vimmerby i kväll. Vad tror du om matchen?

 Säg det, det blir tufft givetvis, väldigt tufft. Ett skadefritt (?) VH, som dessutom spetsats med spelare från Västerås, ska som vanligt bli rolig att se. Det är alltid roliga möten mellan lagen och ofta även målrika tillställningar. Matchen är väl en av det bättre som spelas under Allettan Södra skulle jag tippa på, två lag som bjuder upp och levererar valuta för pengarna till publiken.

Matchen är lika viktig för båda lagen. Att Vita Hästen har ett bättre utgångsläge i tabellen betyder inte något ikväll när pucken släpps. Poängtapp i den här serien kan bli dyrbart, oavsett om man heter Vimmerby eller Vita Hästen. Om jag ska ge mig på att tippa matchen så tror jag faktiskt att Vimmerby vinner. Efter full tid, sudden eller straffar kan jag inte svara på. 

 

Hur ser du annars på den resa som Vimmerby har gjort de senaste 4-5 åren?

 Imponerande givetvis och riktigt roligt att se. Men jag är inte alls förvånad. Runt om klubben dräller det av ödmjuka och trevliga personer som inte har fått "stora huvuden" av att det gått bra de senaste åren, utan ni jobbar på i er takt.

Jag kan definitivt se Vimmerby som en Allsvensk klubb i framtiden, men det är väl lite saker runt omkring som måste förbättras då om jag förstått det rätt. Så som exempelvis storlek på rinken och hallen i övrigt som behöver fräschas upp. Något jag hoppas inträffar också, det är ni värda! 

 

Dina tankar om årets upplaga av Vimmerby Hockey?

 Svårbedömt med tanke på att ni haft så mycket skador. Som vanligt offensivt skickliga både på is och på pappret. Björn Jonason och Markus Modigs är klasspelare rakt av, samtidigt som lånen av Kinisjärvi och Weiskog knappast gör laget sämre. Defensiven brukar väl vara lite av VH's akilleshäl även om ni har en av Hockeyettans bästa målvakter. Åtminstone är det den bilden jag fått efter att ha sett tre matcher med laget på plats. 

 

Hur långt tror du det kan räcka då?

Med vinden, solen och publiken i ryggen så kan Vimmerby absolut gå hela vägen till Kvalserien, det är jag övertygad om. Bara marginalerna är med så finns kapaciteten. Men realistiskt? Låt säga att det tar stopp i Playoff 2 eller 3.

 

Trots att vi har haft flera tuffa duster med varandra de senaste åren, så har aldrig den där hätska stämningen skapats mellan fansen eller innerliga ogillandet av den andra klubben. Hur kommer det sig? Jag menar, ni åker ner tidigare till Vimmerby för att ta en öl eller en fika med motståndarsupportrarna innan match istället.

Det är en bra fråga, som jag också har ställt mig. Det grundar sig väl i att det faktiskt finns vanligt folk som kan se nyktert på matcher och inte bara är enögda - att erkänna motståndet som bättre under en match istället för att gapa "Ni kan dra åt helvete" eller "Ni har inga pengar". Sen finns det ju givetvis enskilda rötägg, men just mellan Vimmerby och Vita Hästen känns det som man har fattat tycke för varandra istället för att skapa något "rivalitetshat".

Om man ska dra en liknelse i fotbollssvängen så är det nog lite som relationen mellan Peking Fanz och Yellow Fanatics från Borås. Där samlas man innan matcher hela supportergrupperna och festar, umgås och sedan marscherar upp till matchen.

 

Hur bra koll har du på den andra Allettan samt lagen i norr?

 Jag skulle väl ljuga om jag sa att jag har stenkoll, men de flesta spelarna från E-serien kan man bra och sedan många från F också, bortsett från Helsingborg. I norr är det alltid svårbedömt, Kiruna, Piteå och Sundsvall har ganska bra trupper på pappret. Men sedan då? Vi fick ju se både Piteå och Kiruna förra säsongen, där Kiruna mest var ett gäng som bara körde med fart och fläkt. Medan Piteå var tunga och dessutom hade en bra målvakt. 

Tror nog att Piteå mer liknar Kiruna denna säsong i sitt spelsätt med tanke på vilka herrar som står på tränarbänkarna. Sundsvall är svårbedömt får jag nog erkänna. 

 

Onsdag = matchdag. Kommentator eller läktarsupporter i Vimmerby i kväll?

 Jag och Martin kör kommentering från Tigerkulans glamourösa och flashiga tv-hytt! Haha…

 

Ni bröt ju en jobbig förlusttrend borta mot Tingsryd i söndags och favoriten har ”bara” tre poäng på fem omgångar. Är det kört för Tingsryd?

Nej det vill jag inte påstå. Det jag fick se i söndags imponerade. Men när Hästen fick in 2-2 lite turligt så syntes det att de är inne i en negativ trend och inte har mycket självförtroende. Fortsätter de spela som de gjorde i period ett och två mot Hästen så vänder det för TAIF redan imorgon och då kanske maskineriet tuffar igång.

 

Okej, avslutningsvis. Fem omgångar spelade (fyra för Vimmerby och Skövde) av den södra Allettan. Hur kommer sluttabellen se ut om nio omgångar?

Vita Hästen, KRIF, Vimmerby, Tingsryd till Playoff är nog mina tankar. Alternativt Mariestad istället för Tingsryd.

 

 

.

 


Så var det dags igen - anmäl dig!

Så var det dags igen. VH Ultras erbjuder nya charmanta utflykter. Till att börja med så hägrar resor till Kallinge söndag 26 januari och Skövde lördag 8 februari.

 

Och du! Spelarna i laget kommer samla ihop en summa för att täcka en del av resekostnaderna till bortaresorna – ja, de betalar helt enkelt för att få vårt stöd och för att vi ska kunna åka så billigt som möjligt. Så vem har hjärta att svika dem?

 

För att stöka till det, så har vi valt att först fylla buss nummer ett till matchen som ligger längst bort i tid - den framflyttade matchen mot Skövde. Nytt speldatum är som sagt lördag 8 februari och som vanligt har vi knappt hunnit offentligöra resan innan platserna börjar fyllas. Redan innan vi hade börjat marknadsföra resan var närmare 30 personer anmälda och därmed är det garanterat att det rullar MINST en buss till Västergötland 8 februari. Av erfarenhet misstänker jag dock att det kommer bli fler än så.

 

Vi fyller bussarna en efter en (53, 57 eller 75 platser i obegränsat antal) och det är först till kvarn som gäller. Så skynda att anmäla om du vill med. Vi var 100 personer som åkte till Helsingborg. Men känns inte den siffran lite ynklig en lördag och till en destination som ligger ungefär tio mil närmare?

 

För att anmäla dig till Skövde-resan skriver du namn och antal personer i/på:

-          Kommentarsfältet på vhbloggen.blogg.se

-          Någon av Vimmerby Hockeys eller VH Ultras Facebooksidor:

https://www.facebook.com/pages/Vimmerby-Hockey/648377581846705

https://www.facebook.com/groups/vh.ultras/

https://www.facebook.com/groups/134288769922103/

-          Mail till vimmerbyhockey@live.se

-          Per telefon till Vimmerby Hockeys kansli, 0492-151 94

 

Kostnad för resan kommer sannolikt hamna någonstans mellan 120 och 150 kronor + entré 100 kronor. Allt betalas kontant, med jämna pengar, på bussen. Exakt kostnad meddelas närmare resdagen och beror på hur många anmälda vi blir. Notera att anmälan är bindande. Om du har anmält dig men inte dyker upp, så krävs det alltså en ruskigt bra bortförklaring för att vi ska ta ur våra egna fickor och betala bussbolaget för den tomma platsen.

 

Avresa till Skövde sker från Vimmerby ishall lördag 8 februari kl 11.00 (matchstart kl 16.00). Matstopp, för de som vill, någonstans på vägen omkring kl 13.00. Vi beräknas vara hemma cirka 23.00.

 

Hittills är följande 53 personer (uppdaterad fred 17/1 kl 18.00) anmälda till Skövderesan (anmälningar till Kallinge-resan kommer vi börja ta upp om några dagar):

 

Fredrik Flink

Anders Carlsson

Jörgen Carlsson

Krister Rosenqvist

Viktor Allvin

Tomas Holmberg + 1

Peter Nilsson

Erik Holmberg + 2

Johan Edberg + 5

Rasmus Thörn

Jonas Carlsson

Mikael Klingstedt

Fredrik Jonsson

Jakob Kus + 1

Marcus Jonsson

Ricky Gustafsson

Micael Rundberg

Pär Kågefors

Tony Söder

Ann-Louise Mårth

Jimmy Rödin

Conny Johansson + 1

Robin Rinaldo

Fredrik Strömdahl

Martina Karlsson

Oskar Åke Eriksson + 2

Berra Lente + 1

Lars-Olof Ranft

Anton Berg

Christian Bauer

Kjell-Åke Johansson

Lars Fröberg

Stig Karlsson

Jimmy Solnevik + 2

Christopher Novratidis + 2

Jonas Karlsson

 

 

Så vad väntar du på…?

 

.


Felaktigt att Billingehov var "avstängd"

De uppgifter, som under helgen gjorde gällande att Billingehov efter fredagens match mot KRIF skulle ha bommats igen på grund av smittorisk, är inte riktiga. Det meddelas i dag från Skövde-håll. Hela hallen har aldrig varit "avstängd", vilket var anledningen till att lördagens J20-match kunde spelas som beräknat. Det som ska ha varit avstängt för sanering var A-lagets omklädningsrum.
 
Vimmerby Hockeys sportchef Fredric Jaensson är också noggrann med att betona att Vimmerby Hockey helt och hållet var med på att flytta söndagens match mellan Skövde och Vimmerby.
- Vi hade möjlighet att spela matchen, men tyckte att det här var mer rättvist. Vi har ingen anledning att misstänka Skövde för att föra oss bakom ljuset. På så sätt var det vårt beslut att flytta matchen, förtydligar han.
 
 
.

Söndagssummering och sjuk kräksjuka

Inställd match för Vimmerby Hockey (magsjuka härjar i Skövde, nytt speldatum 8 februari) men ändå kvar på sin fjärdeplats. Ja, söndagens resultat i den södra Allettan gick på sätt och vis med oss.

 

Själv botade jag hockeyabstinensen med att se livesändningen från supertungviktsmatchen mellan Tingsryd och Vita Hästen. En oerhört märklig match, som sett till spelkvaliteten nog inte skrämde slag på tränarna för kommande motståndarlag. Darrigt i respektive försvarszoner, makligt tempo och ganska uddlöst. Visst är det två bra lag och visst tog de till viss del kanske ut varandra, men nog hade vi väntat oss lite mer när bjässarna brakade samman?
Den första perioden var jämn. Ju längre den andra perioden led, desto mer tog hemmalaget Tingsryd över. Niklas Johanssons 2-1 kom logiskt efter 32 minuter och därefter hade TAIF flera bud på mer mål.

Den tredje perioden inleddes väldigt avvaktande, men som från ingenstans letade sig en slumppuck in bakom Gustaf Lindvall. Tingsryds energitapp var lika märkligt som tydligt och 3-2 till Hästen kom i power play strax därefter, då Niklas Lihagen gjorde ett av karriärens enklaste mål (öppet mål från en halvmeter). 4-2 satte Viktor Torstensson i öppen kasse med fyra sekunder kvar av matchen.

 

Förutom en jättechans i slutsekunderna så skapade Tingsryd inte mycket framåt i den tredje perioden. Vita Hästen visade ypperliga prov på skolboksexempel av de båda klyschorna ”spela på resultatet” och ”spela av matchen”.
Hästen toppar nu den södra Allettan på 13 poäng. Den andra favoriten, Tingsryd, har fått en katastrofal start och har bara mäktat med att skrapa ihop tre poäng på de fem första matcherna. Vimmerby ligger som sagt fortsatt fyra med sju poäng och en match mindre spelad. På onsdag väntar Vita Hästen i hemmahallen…

 

Att Mörrum slår Helsingborg med 4-1 är väl kanske en överraskning så till vida att HHC ju är starkt på hemmais. Sett till lagens kapacitet är jag dock inte ett dugg förvånad. Vimmerby har ju mött dem båda och jag tycker att Mörrum är överlägset Helsingborg – både sett till de individuella spelarna som till lag. Mot Helsingborg gjorde vi en tvättäkta skitmatch och föll med uddamålet. I fredags var vi riktigt illa ute mot ett skridskostarkt Mörrum under första halvan av matchen, men lyckades ordna upp det hela och vinna med 3-1. Tränare Tomas Sandlin håller med:
- Mörrum är ett riktigt bra lag, ett av de absolut bästa vi har spelat mot den här säsongen. Det verkar som att de hamnade i ”inte-våga-vinna-landet” i inledningen av Allettan, för kapacitet finns det verkligen.

 

Mariestad-Kallinge 2-3 är siffror som verkar vara helt i sin ordning. Kallinge lite tempostarkare och lite puckskickligare. BoIS krigade frenetiskt men närmare än Eddie Davidssons reducering precis i inledningen av den tredje perioden kom man inte.

 

I fortsättningsserien är nu Västervik nedknuffat från den förstaplats, som innebär Play Off-spel mot vidare allsvenskt kval. Tranås (ny etta, en poäng före VIK) vann planenligt borta mot Mjölby (7-2, efter 6-0 i den första perioden). För Västerviks del slutade kvällen med 3-4 hemma mot Kumla, sedan gästernas Patrik Ström avgjorde i numerärt överläge med bara tio sekunder kvar av matchen.
Domare Sebastian Virta drog på sig både publikens och hemmaspelarnas ilska, sedan han i slutperioden visade ut VIK-spelare i parti och minut.
Utdömda utvisningsminuter i tredje perioden landade på 44-2 i ”hemmafavör”. 3x10 min och 7x2 min för VIK alltså. 1x2 min för Kumla.
Jag ska inte vidarebefordra de kommentarer som jag redan har fått från både supportrar och spelare i Västervik.

 

På onsdag väntar nu en sjukt viktig match i Fortsättningsserien, då just Tranås och Västervik möts i Bredstorpshallen. Hemmaseger där så skiljer fyra poäng och en väldig massa mål i målskillnad till Tranås fördel och läget är riktigt prekärt för Västervik. Ja, jag vet att det fortfarande återstår tio omgångar efter onsdagens match (tack RW), men med den form som Tranås har, har jag svårt att se laget tappa några fler poäng mot andra motståndare än eventuellt då Västervik.

 

Avslutningsvis måste jag ta upp detta med den inställda matchen mot Skövde IK. Jag betvivlar inte ett dugg att spelare i Skövde är sjuka. Jag ifrågasätter inte heller det riktiga i beslutet att skjuta fram matchen, med tanke på den info som gavs igår. Men det är ändå några saker som förbryllar.
I lördags förmiddag nåddes vi av uppgifterna att en stor del av SIK:s trupp (sju stycken sades det senare) hade drabbats av kräksjukan och att umgängesförbud hade utfärdats för spelarna – därför skulle spel under söndagen vara en omöjlighet. Men är det då ändå inte märkligt att Skövdes J20 senare samma eftermiddag (dagen efter utbrottet av spysjukan) mönstrade åtminstone 15 friska spelare, varav tre stycken även var med på a-lagsmatchen dagen innan, då den rejäla smittan bröt ut (Carl Gustavsson, Victor Wänghult, Anton Zell) - spelare som ju då rimligtvis borde utgöra väldigt stor fara för att sprida smittan vidare i sitt juniorlag? Nej, jag är inte konspiratorisk. Men märkligt som tusan är det att en J20-match kan genomföras som planerat på lördagen (dagen efter kräksjukan hade brutit ut och med tre spelare från ”kräkmatchen” i laget) medan söndagens a-lagsmatch omöjligt kunde spelas ”på grund av smittorisken"…
Lägg till detta att "umgängesförbud" mellan spelarna var beordrat för att inte sprida smittan vidare. Det gällde tydligen inte de tre som dubblerade under fredagen och lördagen?

(OVANSTÅENDE STYCKE ÄR EDITERAT sedan Skövde IK idag, måndag, meddelat att uppgiften om att hela Billingehov skulle stängas av under helgen på grund av smittorisk inte är riktig. Det som bommades igen för sanering var A-lagets omklädningsrum).

 

Nån som kan förklara och som är mer insatt än vad jag är, får gärna klarlägga hur det hänger ihop! För det finns säkert självklara svar, som jag inte ser.

 

 

.


TAIF-Hästen är en fullgod ersättare

Lite snopet att det inte blev någon match för Vimmerby i dag. Men men... man får göra det bästa av situationen. Hockeyabsitensen stillar du i stället genom att spana in supermötet mellan de båda seriefavoriterna Tingsryd och Vita Hästen.
 
Tingsryd har ju inlett Allettan oväntat svagt och tre pinnar idag vore ytterst välkomna. Seger för Vita Hästen och de rycker i tabelltoppen. Tungviktarnas batalj (nedsläpp kl 16.00) känns faktiskt som en riktigt bra ersättare för vår inställda match. Webbsändningen av TAIF-Vita Hästen köper du här.
 
 
.

Söndagens match mot Skövde inställd

Inte på hemmaplan idag, därför kommer summering av gårdagens segermatch mot Mörrum lite senare.

Kan dock helt kort meddela att kräksjukan har slagit till med full kraft i Skövde IK:s lag. Därför är morgondagens match mellan SIK och Vimmerby inställd. Skövde får knappt ihop lag och Vimmerby vill inte sätta sin fot på Billingehov och dra med en massa "skit" hem. Nytt matchdatum är 8 februari.

.

Rekordfrisk VH-trupp i kväll

Förkylningar har spökat i Vimmerby Hockeys trupp under veckan. Trots det är det länge sedan som tränare Tomas Sandlin hade så här många spelare tillgängliga.

 

Till kvällens match saknas nu ”bara” den skadade trion Tobias Ternelius (starkt på gång och ska matchvärma på söndag), Björn Jonasson (tränar för fullt men undviker spelmomenten, på väg tillbaka), Rasmus Davidsson (axelskada som håller honom borta från matchspel 2-3 veckor ytterligare). Det innebär alltså att Jim Nordh och Simon Dahl är tillbaka i laget igen (båda var sjuka senast).

 

Många tycker att Vimmerby Hockey har öppnat Allettan svagt. Och visst finns det mer att önska av en del prestationer men resultatmässigt är det ändå svårt att vara missnöjd.
- Vi har en seger på hemmaplan samt en oavgjord och en uddamålsförlust på bortaplan. Dessutom är vi bara tre poäng från serieledning, så det är inte mycket att vara besviken på, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
- Om vi där emot tittar på våra egna prestationer, så kan vi konstatera att vi gör det dåligt i de båda bortamatcherna. Det är just på prestationerna vi ska fokusera. Resultatet påverkas av så många andra faktorer.
- I Mariestad tappade vi fullständigt konceptet i början av andra perioden, då killarna åkte omkring och var frustrerade över märkliga domslut (bloggen återkommer i morgon med att berätta om ett av dessa, som av många beskrivs som ett unikum i svensk hockey). Vi var ur balans under 6-8 minuter – men det räckte. Resten av matchen dominerade vi dock rejält.
- Jag skyller absolut inte förlusten på domarna och domsluten. Felet är helt enkelt att vi inte kan hantera situationen. Samtidigt kan det ha varit lärorika minuter för oss, menar Sandlin.

- För vår egen del ska vi också se till att få igång första- och andrafemman. Sedan kan inte alla producera samtidigt och där är ju vår bredd oerhört viktig. Men så här är hockeyn – man kan inte ha toppform under en hel säsong - och jag är inte ett dugg orolig. Det kommer snart lossna för dem, förhoppningsvis redan i dag. Det viktiga är att man, även om det känns trögt, bidrar med full insats och inställning.

 

Var tror då VH-tränaren om kvällens match och motstånd?
- Man ska inte luras av Mörrums tabellplacering och resultat. Jag har hämtat in så mycket information och matchbilder som jag har kunnat och laget har inte på något sätt varit utspelat i någon av de tre förlustmatcherna.
- Alla lag har spelat sig till platsen i Allettan och det betyder att det är åtta bra lag som gör upp. Det har ju resultaten visat också, där alla lag kan ta poäng av varandra, säger Tomas Sandlin.

 

Nedsläpp kl 19.00 i kväll, men redan två timmar dessförinnan (kl 17.00) slår Tigerpuben upp portarna i Vimmerby ishall. Kvällen till ära gästas puben av den skönsjungande trubaduren Lennart ”Örten” Larsson. Notera att puben bara får ta in 100 personer, så kom i tid!

 

Om du, mot all förmodan, inte har möjlighet att se kvällens match så kan du följa livesändningen på nätet.  Logga in här, betala 119 kr och simsalabim…!

 

Vimmerby Hockey mönstrar följande lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Tobias Jonsson – Simon Petersson

Emil Wahlberg – Pelle Ström

 

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Robin Ekström

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs
Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra back:

Jacob Isaksson

 

Extra forward:

Simon Dahl

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.


Jaja. Bara tre pinnar från serieledning!

Är inte så värst blogg-tillgänglig ikväll, så tyvärr blir det inget längre inlägg. Ska försöka reda ut kvällens händelser bättre i morgon. 
 
Konstaterar därför bara helt kort:
- En poäng mot Mariestad (5-4 till hemmalaget efter straffar) är med tvekan okej.
- Fyra insläppta mål på nio skott i den andra perioden är långt ifrån okej.
- Att släppa 0-2 till 3-2 under de fyra första minuterna i den andra perioden, efter att ha dominerat den första perioden totalt, är inte på något sätt i närheten av okej.
- Att bara ligga tre poäng från serieledning och redan ha gjort sina bottennapp i serien är däremot mer än okej.
 
Vi tar det därifrån. Nu börjar serien på allvar och på fredag kör vi ifrån Mörrum i hemmahallen.
 
 
.

Följ Mariestads Tidnings liverapportering!

Inte på plats i Mariestad? Trött på swehockey-ångesten, där du inte har en aning om hur matchbilden ser ut? Då finns det ett annat sätt att följa kvällens match i Allettan mellan Mariestad och Vimmerby - nämligen Mariestads Tidnings liverapportering. Du hittar den här.
 
 
.

Ny sjukdom tvingar till ändring i laget

Matcherna duggar tätt i den södra Allettan. I kväll väntar Mariestads BoIS borta för Vimmerby – en match mellan två lag som båda vann i söndags och som parkerar på plats fem och sex i tabellen efter två omgångar.

 

Mariestad (som idag för övrigt gjorde klart med allsvenskt meriterade Wings-backen Magnus Svanberg) var av många tippat som ett bottenlag i Allettan, men har imponerat så här långt. I premiären pressade man Vita Hästen för att i söndags besegra Mörrum borta. Till dagens match får man dessutom tillbaka nyckelbacken Mikael Alba, som var sjuk senast.


I Vimmerbys lag saknas samma spelare som senast (Björn Jonasson, Tobias Ternelius och Rasmus Davidsson som är skadade samt Simon Dahl som är sjuk). Tyvärr har även forwarden Jim Nordh insjuknat i veckan och kommer inte till spel i kväll. Jim ersätts rakt av i andrakedjan av backen (!) Jacob Isaksson. Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin förklarar:
- Vi har ju Jesper Karlsson på bänken också. Vem av Jeppe och Jalle som kommer matchas beror till stor del på matchbilden. Om vi måste satsa offensivt är det inte osannolikt att Jesper får komma in. Vi får se, det finns några olika planer beroende på hur matchen utvecklar sig.

Tomas Sandlin börjar känna till motståndarna Mariestad vid det här laget. Kvällens match är den fjärde lagen emellan den här säsongen.
– Jo, men samtidigt har jag svårt att förvänta mig något. Mariestad har spelat på tre helt olika sätt i de tidigare mötena. Vi har varit spelförande i samtliga tre (två segrar och en förlust) men de har mött upp med olika försvarssätt varje gång.
– Huvudsaken är ändå att vi håller ett högt tempo och åker mycket skridskor. Om vi gör det så kommer de få svårt att hänga med. Vi måste också ta med oss den intensitet och den vilja att ta skitjobben, som vi visade upp mot Kallinge i söndags.

 

Det har ryktats om det i några dagar och i går fick så seriekollegan Vita Hästen klart med lån av Västerås IK:s Christoffer Björklund (gör debut redan i kvällens match mot Mörrum).

Den välmeriterade allsvenske backen har en tung säsong bakom sig och hoppas kunna hitta formen i ettan istället. Och om han gör det så har Hästen gjort ett riktigt kap, för här finns det kapacitet.

Samtidigt blev det klart att Vita Hästens målvaktslån, Oskars Sehlstedt, återvänder till allsvenska IK Oskarshamn. Klubben får nu ge sig ut på ny jakt efter back up till Daniel Sperrle, då Joakim Strandberg är fortsatt skadad.


Vet inte om jag har reflekterat över det tidigare, men av de 28 spelarna i Vimmerby Hockeys trupp är 22 stycken födda på 1990-talet.

 

Sugen på en supporterbuss till Skövde nu på söndag? Det har i alla fall efterfrågats av ett antal VH-fans. På Vimmerby Hockeys sida på Facebook, här nedan i kommentarsfältet eller genom att maila vimmerbyhockey@live.se kan du anmäla dig. Minimum för att det ska vara genomförbart att köra en buss till rimlig kostnad är 30 personer, annars blir det sannolikt ingen resa. Hittills är det ett knappt tiotal hjältar som är på – men då alltså redan innan vi har gått ut med att möjligheten finns. Förutom den sportsliga floppen, gav visst kanonresan till Helsingborg mersmak.

 

I mitten av december fick ju backen Ola Svanberg sparken av Vita Hästen på stående fot. Nån vecka senare lämnade klubben in en polisanmälan mot Svanberg avseende trolöshet mot huvudman, då man menade att Svanberg hade tillförskaffat sig förmåner på klubbens bekostnad till ett värde av drygt 60 000 kronor. Nu har anmälan prövats – och lagts ner...

Ännu är det oklart om Vita Hästen kommer driva en civilrättslig process mot Svanberg. Härnäst väntar hur som helst förhandlingar mellan Vita Hästen och Svanbergs fackförbund, Unionen.
- Jag vill inte gå händelserna i förväg. Just nu ligger bollen hos facket, kommenterar Vita Hästens vd, Fredrik Jensen, till Folkbladet.

 

Vimmerby Hockey mönstrar följande lag i kväll (nedsläpp kl 19.00):

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Tobias Jonsson – Simon Petersson

Emil Wahlberg – Pelle Ström

 

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Robin Ekström

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jacob Isaksson

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs
Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extra forward:

Jesper Karlsson

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

 

.


Statistiken pekar på en redan avgjord Alletta

Med hjälp av statistik kan man ju som bekant bevisa precis vad som helst. Och det hade jag tänkt göra i det här inlägget.

 

Säsongen 2007/2008 infördes det som till stora delar liknar vår nuvarande södra Alletta. Åtminstone så till vida att det sedan dess är åtta lag som gör upp i en 14 omgångar lång serie. Det är alltså sjunde säsongen i år. Och det finns faktiskt, redan efter två spelade omgångar, en hel del intressant statistik och spännande trender att kika på. Exempelvis följande:

 • Under årens lopp har det vid åtta tillfällen varit lag som har stått på noll poäng efter två spelade omgångar. Inget av dessa har någonsin slutat topp fyra. Aldrig heller har ett lag som ligger sist efter två omgångar placerat sig på den övre halvan. Sorry Mörrum, med andra ord…
 • Det har inte ens hänt att ett lag som ligger näst sist efter den andra omgången lyckats komma bland de fyra främsta efter färdigspelad Alletta. Sorry Helsingborg alltså…
 • Vid fyra tillfällen har lag skrapat ihop fem poäng efter två omgångar. Samtliga dessa har sedan hamnat topp fyra. Så grattis Skövde!
 • Aldrig någonsin har ett lag som ligger trea efter två omgångar missat topp fyra. Så grattis även till Tingsryd.

 

Statistiskt sett är alltså redan Mörrum och Helsingborg borta ur leken, medan Skövde och Tingsryd kan börja förbereda sig för Play Off. Men vad kan man tro om de resterande lagen då? Vad säger statistiken om deras förutsättningar?

 • Vita Hästen kan nog också känna sig ganska säker på sin Play Off-plats. Bara vid ett av sju tillfällen har det hänt att ett lag med fyra inspelade poäng efter de två första omgångarna sedan missat topp fyra.
 • Att ligga topp fyra redan efter två omgångar innebär statistiskt sett för övrigt en enorm fördel. Under årens lopp är det totalt endast fem lag som har klättrat från den undre till den övre halvan av tabellen mellan omgång två och omgång 14. Varje år har MINST tre av de fyra topplagen efter färdigspelad serie även legat där efter två spelade omgångar.
 • Å andra sidan är det ju då så att ett av lagen på den undre halvan (efter två spelade omgångar) under fem av de sex säsongerna har kravlat sig upp till topp fyra då serien har varit färidgspelad.
 • Det verkar vila en förbannelse över att ligga fyra med tre inspelade poäng efter två omgångar. Vid samtliga tillfällen då detta har skett, har laget sedan till slut bommat topp fyra. Kallinge/Ronneby ligger därför rejält skrynkligt till. Ha då också ovanstående punkt i minne.

 

Sammanfattningsvis:

Statistiken från tidigare Allettor är oerhört tydlig: Skövde, Vita Hästen och Tingsryd kan i stort sett redan kvittera ut sina Play Off-biljetter. För Helsingborg och Mörrum är det däremot tvärkört.
Kallinge/Ronneby ligger riktigt pyrt till, inte minst med tanke på att något av femman Mariestad eller sexan Vimmerby statistiskt sett till slut kommer kravla sig upp topp fyra.

 

Å andra sidan:

Aldrig någonsin har den södra Allettan inletts så här tajt. Att det efter två omgångar bara skiljer 2 poäng mellan ettan och sjuan i tabellen är unikt. Snittet under de gångna åren är en skillnad på drygt 4,8 poäng. Det gör säkert att all ovanstående statistik är skjuten i sank redan innan jag har hunnit trycka på ”publicera-knappen” för detta inlägg.

 

Om några veckor har vi svaret...

 

.


KRIF-tränaren: "En bra match mellan två bra lag"

Jag var i Helsingborg i förrgår. Jag var i Vimmerby ishall i dag. Men var det verkligen samma idrott jag bevittnade? I fredags segt, fantasilöst, omständligt och ängsligt. I dag fartfyllt, intensivt och rakt.

 

4-3 mot Kallinge är starkt. Siffrorna i sig kanske inte säger så mycket, men sättet som Vimmerby gjorde det på i kväll imponerar. För vi ska ha klart för oss att Kallinge är ett riktigt bra lag. Deras offensiv är nog den bästa som vi har sett av ett gästande lag i Vimmerby ishall den här säsongen.

 

De första tio minuterna i både den första och den andra perioden var väldigt bra från Vimmerbys sida. Laget sköljde över motståndarna och skapade mängder av chanser. Kallinges tränare Per Ljusteräng höll med:
– Vi var alldeles för passiva under dessa perioder. Vi lämnade över initiativet totalt till Vimmerby.
– Annars var det här en riktigt bra hockeymatch mellan två bra lag. Vimmerby är riktigt starkt och vann rättvist. Det blev lite tungt för oss i och med att vi aldrig kom ifatt målmässigt. Det var alltid ett eller två måls underläge. Killarna ska ändå ha en eloge. Vi gav aldrig upp och gjorde ju ändå match av det, menar Ljusteräng.
– Den här matchen och den här omgångens resultat visar bara på hur jämn serien kommer bli. Det lär bli ett krig där ute varje kväll, menar Ljusteräng.


Drygt nio minuter. Längre än så dröjde det inte innan nyförvärvet från allsvenska Västerås, Kevin Weiskog, presenterade sig för sin nya hemmapublik. Hans 1-0-mål kom efter en total Vimmerby-dominans i inledningen. Weiskog visade att han kommer bli en betydelsefull pjäs för VH. Stor, stark och fysisk. Även hans VIK-kollega, Markus Kinisjärvi, var bra i kväll.

 

Efter premiärförlusten mot Skövde studsade storfavoriten i den södra Allettan, Tingsryd, tillbaka direkt. 7-2 mot Helsingborg i dag.

 

Apropå Skövde. Laget fick ju en mardrömslottning med inledande matcher mot Tingsryd och Vita Hästen. Svaret som SIK, som nu har fått tillbaka alla skadade spelare och nu har en målvakt av klass, gav på det? Fem poäng efter två matcher. I dag blev det seger mot Hästen efter straffar.

 

Mer framgång för Västgötalag. Mariestad plockade ikväll ner Mörrum borta. Seger med 4-2 och Mariestad är ett av fem lag som ligger på tre poäng efter två omgångar.

 

En knapp seger mot Mariestad och förlust mot Skövde var väl kanske inte vad Hästen (som förresten flirtar med Västerås-backen Christoffer Björklund) hade hoppats på?

 

Två omgångar spelade och inte något lag står på full poäng. Det säger nog det mesta om hur jämn den här serien kommer bli.

 

Andreas Rundgren och Petrus Olivestam. Precis hur bra som helst i kväll. Detsamma gäller Robin Ekström, Simon Petersson och framför allt målvakten Calle Brattenberger. Han gjorde en fullständigt galen räddning i den andra perioden, som folk lär prata länge om i norra Småland.

 

E-serien vs. F-serien? För tidigt att säga något om! Men än så länge verkar ”vi” ju inte vara helt borta i alla fall.

 

Fyra bra kedjor och efter kvällens match är det ändå förstakedjan som har mest att bevisa. Kom då också ihåg att skyttekungen Björn Jonasson och forwarden Simon Dahl saknades i kväll. Vilka får stryka på foten när vi äntligen blir ordinarie? Delikat jobb för tränare Sandlin.

 

Bara drygt 820 personer på läktarna? Visserligen både kändes det och såg ut som betydligt fler, men var höll ni hus i kväll Vimmerbybor?

 

Lätt att bli egoistisk och bara grotta ner sig i Allettan nu. Men vi ska inte glömma Fortsättningsserien. Som väntat går Västervik fram som en slåttermaskin där. Premiäromgångens 6-3 mot Forshaga följdes upp av 5-2 borta mot Grästorp i kväll (2+1 från Emil Georgssons klubba).

Grästorp loosade med 6-3 mot Mjölby i premiären och kan nog snart utnämnas till ettans största flopp. Man satsade ganska friskt och fick hem flera kvalitetsspelare till den här säsongen. Och nu verkar det bära raka vägen ner i tvåan.

 

Mariestad borta på onsdag. Känns som att varje match i den här 14 omgångar långa (korta) Allettan är av ödeskaraktär.

 

 

.


Sandlin vaskar om inför hemmapremiären

Såren är slickade efter 2-1-förlusten borta mot Helsingborg i fredags. I dag lovar Vimmerby Hockey en betydligt bättre insats, då Kallinge/Ronneby väntar i Allettans hemmapremiär.

- Vi ska inte älta förlusten mot Helsingborg för mycket. Det vi såg var lite av hockeyverkligheten – vi hade helt enkelt inte vår dag. Det som ska sitta i ryggmärgen – vårt försvarsspel – satt bra. De skapar egentligen bara tre chanser på oss, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
- Det jag inte är lika nöjd med är att vi inte tar skitjobbet. Vi är för veka framför mål och det är faktiskt lite skämmigt att vi inte kommer upp i bättre kvalitet.


- På den sista tredjedelen av banan spelade vi nästan naivt, ointresserat och fantasilöst. Det var helt enkelt dåligt med idéer i anfallsspelet.
- Varför blir det då så, kan man fråga sig? Att det skulle bero på att vi har haft uppehåll från matchspel går bort – det är lika för alla. Däremot tror jag att det faktum att vi har varit klara för Allettan så pass länge och inte spelat en ”viktig” match på långt tid kan spela roll. Vi hittade helt enkelt inte de ”game triggers” som krävs för att vinna en sådan match, säger VH-tränaren.

Men nu lägger vi Helsingborgsmatchen bakom oss och ser framåt. Tvåan från F-serien, Kallinge/Ronneby IF, väntar i Vimmerby ishall i eftermiddag (nedsläpp kl 16.00).
- Vi vet vad vi kan och vi vet att vi kommer hitta dit igen. Jag tror att eftermiddagens match kommer bli ganska olik den som vi såg i förrgår, med mer böljande och offensivt spel.
- Jag har bara sett KRIF på video, men av det jag har kunnat ta till mig så misstänker jag att det kan bli ganska fartfyllt och roligt.
- Vi går stenhårt för tre poäng och vet att vi är starka hemma, säger Tomas Sandlin.

 

Till dagens match saknas Simon Dahl, som är sjuk. Tomas Sandlin kastar dessutom om lite i formationerna.
- I Helsingborgsmatchen tycker jag att vi saknade lite kreativitet och någon som kunde hålla i pucken i förstakedjan. Därför kliver Robin Ekström in bredvid Jakob Karlsson och Alexander Holmberg, berättar Tomas Sandlin, som mönstrar följande lag, där nyförvärvet från allsvenska Västerås, Kevin Weiskog, tar plats som ytterforward i tredjekedjan:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Backpar:

Oskar Carlsson - Henrik Tång

Tobias Jonsson – Simon Petersson

Emil Wahlberg – Pelle Ström

 

Kedjor:

Alexander Holmberg – Jakob Karlsson – Robin Ekström

Sebastian Nilsson – Adam Rundqvist – Jim Nordh

Kevin Weiskog – Markus Kinisjärvi – Markus Modigs
Petrus Olivestam – Robin Olsen Syversen – Andreas Rundgren

 

Extramålvakt:

Robin Andersson

 

Extra back:

Jacob Isaksson

 

Extra forward:

Jesper Karlsson

 

 

.


HHC:s seger ganska logisk

Kom hem sent i natt och är bortrest större delen av lördagen. Därför blir det inget längre blogginlägg om gårdagens match förrän senare under helgen. Konstaterar så länge att 2-1-segern för ett extremt disciplinerat, välorganiserat och effektivt starkt Helsingborg inte är mycket att säga om, utan kändes ganska logisk.

Tre tunga pjäser tillbaka i Vimmerby

Från ett bekymmer till ett annat. Från massor med skador och sjukdomar till att nu kanske tvingas sätta riktigt bra hockeyspelare på bänken.

- Jag har det hellre så här, skrattar VH-tränaren Tomas Sandlin, som i morgondagens premiärmatch i Allettan får se tre tidigare skadade spelare göra comeback.

 

Nyckelspelarna Emil Wahlberg, Markus Modigs och Alexander Holmberg är nämligen samtliga tillbaka i laget. Tillsammans har de båda anfallarna och backen snittat mer än tre poäng per match den här säsongen. De har tränat på riktigt bra under uppehållet och Sandlin har stora förhoppningar på dem:
- Svårt att säga hur mycket de har tappat. Vad gäller Wahlberg kan jag dock säga ”ingenting”. Snarare är det så att lite ledighet sannolikt har gjort honom gott. Holmberg och Modigs har också sett riktigt vassa ut på träning, men svaret på var de verkligen står får vi inte förrän det blir match.
- Vi har kört Markus Modigs ihop med Västerås-lånet Markus Kinisjärvi och att personkemin dem emellan verkar funka bra, är en rejäl underdrift. Mycket spännande…

 

Kvar på skadelistan finns fortfarande backen Tobias Ternelius och skyttekungen Björn Jonasson. På gårdagens träning skadade sig även Rasmus Davidsson (sannolikt en axel som är ur led).
- Tobbe är med på övningar men inte på kampmoment. Jag tror att han är redo för spel om nån vecka. Björn Jonasson rehab stenhårt och jag tror att han kommer överraska alla genom att vara tillbaka tidigare än förväntat. Det skulle inte förvåna mig om han spelar match inom fyra veckor, säger Tomas Sandlin, som ännu inte har morgondagens lag klart.
- Vi avvaktar in i det längsta. Så länge vi har nyckelspelare skadade har vi krokar ute för att låna in klasspelare att täcka upp med. Jag tror att vi kommer ha klart med en eller två lånespelare inom en snar framtid.
Enligt obekräftade uppgifter handlar det om två allsvenska spelare.

 

Annars är Tomas Sandlin mycket nöjd med det han har sett i mellandagarna.
- Vi har tränat på riktigt bra. I takt med att de skadade spelarna har börjat återvända, har också intensiteten och tempot på träningarna stegrats. För första gången sedan slutet av den första rundan av E-serien, så har vi nu varit fler än fyra femmor på träningarna.

 

Vad vet då vår tränare om Helsingborg?

- Jag har försökt att hämta in så många olika omdömen som möjligt. Gemensamt för alla är att de säger att HHC är ett disciplinerat lag som håller ihop styrkorna väldigt väl. Ett homogent kollektiv, utan framträdande stjärnor, som har sina främsta förtjänster i defensiven.
- Sedan har man ju en tränare som är ganska rutinerad från högre nivåer. Det blir helt klart en tuff uppgift för oss.

 

.


Info inför fredagens supporterresa

God eftermiddag hockeyvänner. I morgon, fredag 3 januari, är det så äntligen dags. Klockan 13.00 avgår två supporterbussar med destination Helsingborg och Vimmerbys premiärmatch i Allettan. Totalt är vi drygt 100 anmälda, men kan trycka in några personer till. Så om du eller nån du känner vill göra en sen anmälan och hänga på, så finns det fortfarande möjlighet.

 

PRISER:
Bussresa Vimmerby-Helsingborg t.o.r: 200 kr
Entré: 80:-
Både resa och matchbiljett betalas på bussen (vi samlar in under resan). OBS: Ta med jämna pengar – 280 kr i kontanter!

 

TIDER:
Samling: Kl 12:50, Vimmerby ishall.
Avresa: Kl 13.00.
Matstopp (för de som vill): Omkring kl 15.15 i Ljungby.
Ankomst, Helsingborg: Omkring kl 17.30 (fria aktiviteter fram till matchstart kl 19.00)
Hemresa: Omkring kl 21:30 (inget matstopp på vägen hem, utan bara ett par obligatoriska ”nöd”vändiga stopp).
Ankomst Vimmerby: Omkring kl 02.00.

 

VID HALLEN:
Bussarna kommer att parkera på Fredriksdals parkering, ett par hundra meter från Olympiahallen. Där blir vi uppmötta av representant från HHC, som ger oss våra biljetter samt visar vägen till hallen.
I samband med insläppet, som för vår del sker lite vid sidan om ordinarie insläpp, så kommer Helsingborgs matchvärdar att visa oss till reserverad bortastå, vilket är längst ner till vänster sett från den ingång vi kommer in igenom.

 

UPPLADDNING:
Om tid och lust finns innan matchen, så ligger Norrbro Sportsbar (Norrbroplatsen 7, haket där HIF:s fans laddar upp innan de allsvenska hemmamatcherna i fotboll) fyra minuters promenad från parkeringen och från Olympiarinken. De meddelar att de erbjuder alla VH-supportrar 10 % rabatt på mat och dryck.

 

ÖVRIGT:
Ta med grövsta whiskeyrösten, dekorera er i VH-halsdukar och mössor (kommer även finnas till försäljning på bussarna). Andreas Karlsson ansvarar för att alla flaggor, trummor etc kommer med.

 

Ses i morr´n!

 

.


Sparkade Svanberg väljer Västervik

Tidigare under säsongen fick backen Ola Svanberg lämna Vita Hästen med omedelbar verkan. Dessutom polisanmäldes han för trolöshet mot huvudman - en anmälan som dock har lagts ned.
 
I dag blev det klart att Ola Svanberg under resten av säsongen kommer representera Västerviks IK i Fortästtningsserien E. Om alla papper hinner bli klara gör han premiär för sin nya klubb redan i morgondagens premiärmatch mot Forshaga.
 
- Det känns som ett bra val. De hörde av sig eftersom de hade lite backbrist. Det känns roligt och jag ska försöka avsluta säsongen snyggt, säger Svanberg till NT:s bloggare Mattias Heikki.
- Jag har ju mött Västervik flera gånger den här säsongen och känner till laget väl. Hästen har ju haft svårt för dem så jag känner att vi har alla möjligheter att vinna fortsättningsserien.
 
 
.

RSS 2.0