Kalix-snackis klar för Västervik

Det rör på sig på målvaktsfronten hos division 1-klubbarna. I förrgår berättade Skövdes målvakt Alexander Jirhage att han kommer lämna klubben redan efter en säsong. I går gjorde Västerviks IK klart med en ny keeper, vilket är bekräftat av källor inom VIK. 20-årige Andreas Hookana värvas från Kalix och blir alltså den som får slåss med Ludvig Engsund om förstaspaden. Ingen Reid Ellingson i Västervik kommande säsong alltså.

 

Ska bli spännande att se Hookana, som har varit lite av en snackis i norrettan den gångna säsongen. Med en räddningsprocent på 93,3 gjorde den lille (bara 173 centimeter lång) målvakten sig ett aktat namn. Bland annat lånade allsvenska Asplöven, som han respresenterade i division 1 och i division 2 mellan 2009 och 2011, in Hookana som back up-målis i slutet av säsongen.

 

Apropå Västervik så är man också nära en förlängning med Ludvig Engsunds kusin, Filiph Engsund, som man plockade in från Borlänge i slutet av den gångna säsongen. Den 20-årige centern är fostrad i IK Oskarshamn och tog verkligen chansen när han fick den i VIK (1+4 på de fyra matcherna han spelade). Förhandling pågår alltså om en fortsättning.

 

Det är ju inte bara kvalet till allsvenskan som är gastkramande. I kväll avgörs även kvalet till division 1. I kvalserie E har HC Dalen haft seriesegern (som är den enda som garanterar spel i division 1 kommande säsong) i sin hand i flera veckor. Men den överraskande förlusten mot nollpoängaren Grums i förrgår stökade till det betänkligt. Förshaga leder serien på 17 poäng, men har spelat färdigt. HC Dalen ligger tvåa på 15 poäng och Mjölby trea på 10 poäng. Ikväll möts just Mjölby och Dalen i den sista omgången. Seger är ett måste för Dalen då Forshaga har klart bättre målskillnad.

Lika rafflande är det i kvalserie F, där IK Pantern leder på 21 poäng, en poäng före Nybro. Båda dessa har bortamatch i kväll (även sista omgången där), mot jumbon Tyringe respektive nästjumbon Nittorp.

 

Segrarna i landets fem kvalgrupper är alltså klara för spel i division 1 nästa säsong. Men även flera av grupptvåorna kommer ta plats där. Häromdagen presenterade Hockeyettan sitt förslag för förbundet om hur man vill att division 1 ska se ut kommande säsong. Fyra division 1-serier med tolv lag i varje är det som gäller. 22 omgångar i grundserien fram till jul och därefter sannolikt två Allettor med vardera åtta eller tio lag i. Det sistnämnda har man inte diskuterat färdigt än. Detta ställs alltså mot förbundets förslag om rak serie istället.

Nåväl, fyra serier med tolv lag i varje innebär alltså totalt 48 lag i division 1 – om detta är både Hockeyettan och förbundet överens.

När kvalserierna färdigspelas i kväll kommer sammanlagt 43 division 1-platser vara fyllda. Fem lag ytterligare från kvalserierna kommer alltså berikas med varsin division 1-plats. Och då blir det givetvis de fem grupptvåorna, tänker du?

Nejdå, så enkelt har inte förbundet gjort det. Man kommer nämligen ta den geografisak aspekten i betänkande när man tillsätter dessa fem platser. Med andra ord kommer det spela stor roll vilka två lag som fixar kvalserien till Allsvenskan.

 

Jag har skissat på några olika tänkbara serieindelningar, men det återkommer vi till. Jag kan nog ändå påstå att det är av väldigt stor betydelse för Vimmerby och Västervik (som jag inte tror att förbundet kommer sära på) vilka lag som försvinner till Allsvenskan. Antingen kommer "vi" placeras i den på papperet mördande tuffa sydligaste serien, eller så blir det en lite nordligare serie med på papperet mer överkomligt motstånd.

 

 

.


Den galna kvalserien rullar vidare ikväll

Strax efter klockan nio i kväll kan Vita Hästen vara en ynka seger från fixat allsvenskt kontrakt. För om Norrköpingslaget slår Tingsryd, samtidigt som Troja tappar poäng mot Kallinge-Ronneby, så ”räcker det” med seger mot Troja i omgång nio för att Hästen ska vara klart för landets näst högsta serie – man kan alltså nolla i de resterande tre matcherna. Laget har då spelat in 20 poäng och förutsättningarna i övrigt gör att max ett lag till kan nå upp till det. Lägg därtill att Hästen dessutom har en överlägsen målskillnad.

 

MEN! Detta är ju bara ett av ett oändligt antal raffinerande scenarion som är möjliga i den här galna kvalserien. Under de senaste omgångarna har man räknat ut lag till höger och vänster, för att sedan stå där – bara sekunder senare – med lång näsa och dumstrut på hjässan.

Troja reser sig på nio gång efter gång och är med i racet, Tingsryd tappar både huvudet och en massa poäng i slutskedet av matcherna, Vita Hästen ser allt gå sin väg och om man inte omedvetet lobbar in pucken över målvakten så får man hjälp av motståndarna att sparka in den.

De första fem omgångarna (serien vänder ju i kväll) har varit fullständigt osannolika. Och något säger mig att vi långt ifrån har sett allt än…

 

Tingsryd-Vita Hästen, Troja-KRIF och Piteå-Björklöven. Att sia nåt om dessa matcher? Det är inte möjligt att få ett mer omöjligt uppdrag. Jag har verkligen inte en aning.

 

Själv väljer jag att kolla på TAIF mot Hästen. Hur den än slutar så är det ändå den matchen som i måpngt och mycket kommer sätta prägeln på resten av kvalserien. Lita också på ett grymt revanschsuget hemmalag efter Hästens sanslösa vändning häromdagen.

 

Om du också vill följa kvalrafflet så kan du köpa TAIF-TV:s livesändning av matchen här. Ett annat alternativ är att gå in på twitter och vara med i utlottningen av en gratis matchkod. Logga in och leta upp mitt inlägg på @RundbergMicael. Det enda du behöver göra är att retweeta det.

 

.


Vadå? Skulle det vara tråkigt med hockey?

Asocial så jag får skäll av både barn och fru här hemma. Har nämligen spenderat hela fredagskvällen framför datorn, men jösses vad glad jag är över det. För jag har just upplevt en av de absolut mest galna hockeykvällarna någonsin.

 

Årets kvalserie till Allsvenskan liknar så här långt inget jag har varit med om tidigare. Att summera kvällens omgång på ett rationellt sätt är helt omöjligt.

Själv kollade jag Kronobergsderbyt mellan Tingsryd och Troja. En ganska beskedlig match i två och en halv period. Men sedan… Ja, kvalitetsmässigt hände det inte så mycket, men sett till dramatiken så…

 

Gästande Troja hade ledningen med 2-0 efter två perioder. Framgångsreceptet dittills: tajt försvarsspel i mittzon och ett trubbigt hemmalag. Tingsryd kändes dock ändå aningen hetare under hela matchen och när Markus Persson hängde 1-2 fyra minuter in i den tredje perioden kändes en TAIF-vändning inte bara möjlig, utan också ganska sannolik.

 

2-2 kom efter halva perioden genom lysande Jarkko Oikarinen och med fyra minuter kvar satte Olof Svensson rättvisa 3-2. Då, och även under de efterföljande minuterna, fanns det absolut INGENTING som talade för att Troja kulle komma igen. När gästerna så plockade ut målvakten, med en och en halv minut kvar att spela, hade TAIF ett par bra lägen att kunna spela sig igenom och skicka in matchavgörande 4-2 i tom kasse. Men icke… Från absolut ingenstans kom istället 3-3 med 51 sekunder kvar att spela. Och knappt hann den 2800 personer stora hemmapubliken (nåja, ganska många var ju från Ljungby också) ”bryta ihop” färdigt innan Istvan Bartalis på något outgrundligt sätt satte 4-3 till gästerna. Ett chockat TAIF var sedan aldrig nära att pilla in en kvittering.

 

Med en minut kvar att spela ståtade alltså Tingsryd med åtta poäng i tabellen. Man hade dessutom mer eller mindre skickat ner länskonkurrenten, som då hade ynka två poäng, i ettan. 21 sekunder senare var båda lagen hastigt och lustigt med i getingboet kring den andra platsen till Allsvenskan, med sina fem poäng vardera. Galet…

 

Precis lika galet var det i Norrköping, där hemmalaget Vita Hästen var i brygga en stor del av matchen mot Björklöven, men (milt sagt) lyckades utnyttja sina fåtal lägen och dessutom hade en del tur på sin sida.
Halvvägs in i den sista perioden kvitterade det gästande Umeå-laget rättvist till 2-2 genom Tommy Wargh. Men hemmalaget skulle få sista ordet. 21 sekunder innan slutsignalen ljöd så fick man nämligen hjälp av en Björklövenspelare att skicka in matchavgörande 3-2, även om det blev comebackande Christoffer Björklund som tillskrevs målet.

 

I Piteå vann Kallinge-Ronneby med komfortabla 5-2 och helt plötsligt är man med i racet igen. KRIF:s seger, tillsammans med de båda andra matchernas resultat, gör att tabellen nu är helt osannolikt tajt. Fyra av tio omgångar är spelade och bakom (redan klara?) serieledande Vita Hästen skiljer det bara tre poäng mellan tvåan Piteå (sex poäng) och sexan KRIF (tre poäng).

Vadå, skulle Vita Hästen redan vara klar att knipa en av de två platserna som innebär spel i Allsvenskan nästa säsong, undrar du?
Ja, jag skulle nog säga det. Till det första laget under strecket, har Hästen sju poäng och en herrans massa mål tillgodo (förövrigt bara Vita Hästen och trean Tingsryd som har positiv målskillnad så här långt).
Laget har dessutom kvaliteter som gör att man inte ska kunna tappa detta, plus att man ju verkar ha fru Fortuna på sin sida den här säsongen (dels i sina egna matcher och dels med resultaten i de andra matcherna). Nej, under de kommande sex omgångarna kommer det inte kunna hända så mycket så att två lag passerar Vita Hästen. Grattis till den allsvenska platsen, säger jag redan! Skönt att bli av mer er i ettan, säger jag också! Med visst vemod...

 

Det är när man får uppleva sådana här kvällar, som det känns extra tungt att vi inte är med. Men samtidigt är det ljuvligt att inte behöva må dåligt av nervositet.

Nähä, nu är det bara att kliva rakt upp till duschen och försöka fräscha till sig. För på söndag är det ju dags igen.

 

Och så finns det de som säger att det är tråkigt med ishockey? Jo, tjena!

 

 

.


Stekhet kvalkväll - vinn matchkod till TAIF-Troja

Fjärde omgången av den galet intressanta kvalserien till Allsvenskan spelas i kväll. Och trots att vi bara är en tredjedel in i serien, så känns kvällens omgång i stort sett helt avgörande för en del lag. Vilken kväll vi har framför oss!

 

Vita Hästen - Björklöven

Hästen har ju rivstartat med tre raka segrar och har redan fyra poäng ner till tredjeplatsen (de två första lagen efter tio omgångar spelar Allsvenskan nästa säsong). Seger i kväll mot huvudfavoriten Björklöven (fem poäng efter tre omgångar), så tror jag att Hästen har skaffat sig ett ointagligt försprång på åtminstone Umeå-laget.

Ska bli intressant att se hur Björklöven reagerar på en fullsatt och galet kokande Himmelstalundshall (närmare 3500 biljetter sålda med åtta timmar kvar till match). Laget är ju vant vid att ha det stödet i ryggen, men att ha det emot sig i det omfånget blir en helt ny grej för säsongen.

 

Tingsryd - Troja/Ljungby

Tingsryd blandar och ger. I den första omgången mosade man KRIF på bortaplan, därefter följde en överraskande förlust hemma mot Piteå innan man nu senast skrällvann (4-3 efter s.d.) borta mot Björklöven. Laget ligger trea i tabellen med fem poäng och skaffar sig ett utmärkt läge om man lyckas vinna det stekheta Kronobergsderbyt i kväll.
Kvällens gäster, allsvenska Troja/Ljungby, har haft en allt annat än bekväm inledning av serien. I den första omgången fick man visserligen med sig två poäng hemma mot Björklöven (men efetr att ha tappat en 3-1-ledning). Men sedan dess har det knackat rejält i maskineriet. Förlust 8-5 borta mot Vita Hästen och 2-5 hemma mot Piteå imponerar sannerligen inte. Framför allt är det bakåt man har läckt som ett såll. 16 insläppta på tre matcher är överlägset mest av de sex lagen. Kvällens match känns som lite av att vinna eller försvinna för Troja. Ny förlust skulle innebära att man har MINST sex poäng och en oändlig massa mål att ta in för att hamna på rätt sida strecket, plus att man dessutom måste passera tre lag i tabellen. Det kommer helt enkelt inte att gå.

 

Piteå - Kallinge/Ronneby

Piteå har varit iväg på en helt galen Smålandsturné, med segrar mot både Tingsryd och Troja, och ligger inför kvällen på andra plats. Vem kunde ha trott det efter kölhalningen hemma mot Vita Hästen i premiären (2-7)? Piteå kunde ju inte drömma om ett bättre läge. Själva har man jumbon på hemmaplan, samtidigt som övriga lag som slåss om de båda första platserna möter varandra i kväll.

KRIF då? Enkel matematik. Seger är ett måste i kväll, annars är Kvalserien tvärkörd för dem redan efter fyra omgångar. Samtidigt kanske det kan få nervknutorna att lossa lite. Det finns liksom inget att välja på – fulla spjäll och tre pinnar är det som gäller.

Själv höll jag ju KRIF som en outsider i den här serien. De gånger jag har sett laget i år (premiären i Kvalserien hemma mot Tingsryd undantagen) har de sett riktigt bra ut. Bra skridskoåkning och hypervasst framåt.

Man ska heller inte låta sig luras av tabellplaceringen, då man förutom debaclet mot TAIF (1-5) har stått upp riktigt bra mot favoriterna Björklöven och Vita Hästen.

 

Den här kvalkvällen kommer bli grymt häftig. Efter stor vånda har jag till slut bestämt mig för att se det stekheta Kronobergsderbyt i Tingsryd. Om du vill göra detsamma så hittar du webbsändningen här.

 

Ett sätt att få se den matchen gratis är att vara med i utlottningen om en matchkod på twitter. Logga in där, leta upp mitt (@RundbergMicael) inlägg, retweeta det och håll sedan tummarna för att du blir den lycklige vinnaren.

 

 

.


Sebbe och Nordh förlänger - Tång lämnar

I går blev det klart med två nya och mycket glädjande kontraktsförlängningar för Vimmerby Hockey. Det är de båda anfallarna och tillika egna produkterna Sebastian Nilsson och Jim Nordh, som har sajnat för ännu en säsong. Skönt att få in dessa båda fysiska pjäser.
 
Som väntat förlängs däremot inte kontraktet med backen Henrik Tång. Tång, som var en prestigevärvning för två säsonger sedan och som har varit en av lagets bäst betalda spelare, har tyvärr haft svårt att nå upp till den höga nivå och framför allt kanske saknat den stabilitet som lagledningen hade hoppats på. Tång har istället gjort klart med seriekollegan Skövde IK, berättar de på sin hemsida i dag.
 
De spelare som hitills är klara för Vimmerby Hockey säsongen 2014/2015 är:
 
Målvakt:
Calle Brattenberger
 
Backar:
Emil Wahlberg
Pelle Ström
 
Ytterforwards:
Björn Jonason
Simon Dahl
Alexander Holmberg
Andreas Rundgren
Sebastian Nilsson
Jim Nordh
 
 
.

Hårt straff för Trojas Joakim Nettelbladt

Nu i eftermiddag kom Disciplinnämndens dom för den vårdslösa tackling som Trojas Joakim Nettelbladt sänkte Vita Hästens Markus Gunnarsson med härom dagen. Eller "krock", som syndabocken själv valde att kalla det. Och straffet blev, inte helt oväntat, hårt.
 
Elva matchers avstängning, varav fem av dessa omvandlas till 15 000 kronor i böter, blev domen. Det innebär att Nettelbladt, vars Troja ju har inlett Kvalserien till Allsvenskan bedrövligt (två poäng på tre matcher) är spelklar igen 1 april. Därmed är han alltså tillgänglig till returmatchen mellan Troja och Vita Hästen. Det är ju en drabbning som knappast lär sakna uppsnack...
 
Domen på elva matcher (samma som Sebastian Karlsson dömdes till efter en liknande situation i fjol) känns väl ganska väntad, även om jag själ hade trott på ytterligare några matcher då ju detta inte var första gången som Nettelbladt skickades till Disciplinnämnden och dömdes för tackling mot huvudet. Vad som däremot känns ytterst tveksamt är att låta fem av de elva matcherna köpas bort för 15 000 kronor. Varför?

Nåväl, nämnden har nu sagt sitt och jag tror att båda parter gör bäst i att låta domen vara som den är. Vi vid sidan av har fått bekräftat att sådana här saker inte hör hemma på en rink, för Markus Gunnarsson och Hästen har nån form av rättvisa skipats och Nettelbladt själv kan nog pusta ut över att det inte blev ett ännu mer kännbart straff. Så, dags att gå vidare för alla parter - för Vita Hästen med en superintressant bortamatch mot KRIF redan i kväll (Björklöven-Tingsryd är kvällens andra match).
 
I sin dom skriver man bland annat att "Enligt Disciplinnämndens bedömning var tacklingen mycket farlig och respektlös. Den ska därför rendera i en kännbar avstängning...". Hela domen har du här:
 

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn:                                 Joakim Nettelbladt

Förening:                            IF Troja/Ljungby

Adress:                                Box 844, 341 18 Ljungby

Matchdatum:                       2014-03-16

Mellan:                                HC Vita Hästen – IF Troja/Ljungby

Domare/anmälare:              Daniel Winge

 

BESLUT

Efter ett match penalty i en match mellan HC Vita Hästen och IF Troja/Ljungby, Kvalserien till HockeyAllsvenskan, den 16 mars 2014, åläggs Joakim Nettelbladt, IF Troja/Ljungby, följande straff för tackling mot huvudet:

1. Avstängning fr.o.m. den 17 mars t.o.m. den 1 april 2014. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 15 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Bestraffningen motsvarar totalt elva matchers avstängning, varav fem matcher omvandlas till böter.

 

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joakim Nettelbladt samt filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att Joakim Nettelbladt utdelat en avsiktlig tackling i huvudet på en motspelare. Motspelaren blir liggande nästintill livlös på isen. Linjemannen har i första läget bedömt att tacklingen inte har träffat huvudet. Efter matchen har dock filmsekvenser från händelsen granskats, varvid domarna ändrat straffet till match penalty.

Joakim Nettelbladt har i huvudsak anfört att tacklingen tog sämre än vad han hade förväntat sig och att han inte hade för avsikt att skada. Han satte upp sin skuldra och inte armbågen i tacklingsögonblicket. Hans avsikt var att komma först till pucken och han såg motspelaren i den sista tiondelsekunden och hann då inte tänka efter innan han utdelade tacklingen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.

Av filmsekvenserna framgår att Joakim Nettelbladt utdelade en avsiktlig tackling mot huvudet på en motspelare. Tacklingen utdelades mot en spelare som inte var puckförare och därmed inte tacklingsbar. Motspelaren var helt oförberedd på att bli tacklad och hade ingen möjlighet att skydda sig. Joakim Nettelbladt hade även lätt kunnat undvika att utdela tacklingen. Enligt Disciplinnämndens bedömning var tacklingen mycket farlig och respektlös. Den ska därför rendera i en kännbar avstängning för Joakim Nettelbladt. Nämnden beaktar även i straffskärpande riktning att Joakim Nettelbladt vid ett tidigare tillfälle under denna säsong ådömts en avstängning för tackling mot huvudet. Disciplinnämnden anser att påföljden ska bestämmas till totalt elva matchers avstängning, varav fem matcher omvandlas till böter.

Återfall, har denna säsong dömts för tackling mot huvudet.

 

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 540 a.

 

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm. Klagoskriften skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden inom två veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

 
.

Packa trunken och förbered inför försäsongen!

Kvalserien till Allsvenskan är så het att kylrören kokar i hockeyladorna runt om i landet. Och vilken rysare det kan komma att bli till slut. På förhand såg jag Kallinge som lite av en outsider med möjlighet att skrälla. Om det ska slå in får nog inte laget släppa iväg motståndarna så mycket längre. Storförlusten i premiären mot Tingsryd följdes i lördags upp av ytterligare en nollpoängare – nu borta mot Björklöven.

 

I övrigt är det vidöppet. Efter brutalt starka segern (öppna spjäll åt båda håll) med 8-5 hemma mot Troja/Ljungby i går toppar Vita Hästen Kvalserien på maximala sex poäng. Och i och med att Piteå skrällvann med 2-1 borta mot Tingsryd trängs nu fyra lag inom två poäng på plats två till fem. Ettan och tvåan efter Kvalseriens tio omgångar spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong.

 

Jag är ytterst tudelad när jag skriver följande:

Ska vi äntligen bli av med Vita Hästen från vår serie? Är det deras tur att ta steget i år?

För samtidigt som jag tycker att Norrköping verkligen borde husera ett lag i Allsvenskan och att vi dessutom gärna blir av med laget som har abonnerat på seriesegern i division 1 E, så är matcherna mot Vita Hästen (och Västervik såklart) grundseriens absoluta höjdpunkter.

 

SM-kvartsfinalerna till trots, så var det ända Trojabacken, tillika kaptenen, Joakim Nettelbladts överfall på Vita Hästens Markus Gunnarsson som var den största snackisen i Hockeysverige igår. Det diskuterades livligt på hemsidor, bloggar och i sociala medier.

Om du har lyckats missa säsongens mest vårdslösa tackling, så hittar du den här.

 

Många har tyckt hit och dit om situationen. Som helt objektiv, utan någon som helst koppling till eller känslor för vare sig Vita Hästen eller Troja/Ljungby och med 15 mil till de bådalagets hemmastäderna, ser jag på det så här:

 

Pucken befinner sig alltså bakom Hästens mål när Joakim Nettelbladt kommer åkande från blå, in mot målet och proppar en fullständigt oförberedd och bortvänd Markus Gunnarsson genom att hoppa in en axel i huvudet – långt ifrån spelet.
På klippet ser det ut som att Gunnarsson slocknar i samma hundradel som Nettelbladts armbåge träffar huvudet. Han faller sedan handlöst baklänges och slår huvudet i isen. Som tur var så satt hjälmen kvar efter tacklingen. Hur utgången hade blivit om han hade tappat hjälmen innan han slog i isen, törs nog ingen tänka på.

 

Om vi börjar med känslorna i Norrköping, så kan jag ha viss förståelse för att de blir onyanserade i stundens hetta - att såväl klubbrepresentanter som fans i sitt inledande upprörda tillstånd både ville slita fram tjära, fjädrar och även montera upp giljotinen vid gamla avrättningsplatsen intill Galgberget. Jag kan köpa det. För Nettelbladts tilltag kan enkelt beskrivas med ett par ord. Vidrigt och respektlöst.

 

Då är det betydligt värre att få höra ynkliga bortförklaringar från Nettelbladt själv om att ”det var inte min mening”, ”jag ser honom sent” och ”upplever att vi krockar”. Med axeln i huvudet på motspelaren och med båda skridskorna uppe i luften? Lägg av!

Nä, ta chansen och erkänn hur fullständigt vansinnigt fel det här var! Visa lite värdighet och respekt för andra spelare.

Det är inte ofta jag har hållit med Vita Hästens tränare Pär Hånberg den här säsongen, men hans uttalande till Aftonbladet i går kväll köper jag fullständigt:

”Jag kan förstå att man blir het på en hockeymatch, men någonstans måste det finnas en spärr för vad man gör mot andra människor”.

 

Något som också känns oerhört provocerande är då Trojas sportchef Jerry Andersson väljer att lyfta fram Joakim Nettelbladt som en av lagets bästa spelare när han pratar med Smålands Postens journalist efter gårdagens match (för jag antar att det är så det har gått till och att det inte är journalistens egen syn på matchen, då hela referatet verkar vara baserat på en intervju med Jerry Andersson). Om man inte har stake nog att fördöma det som hände, så kan man åtminstone lämna hans namn helt åt sidan. Efter det överfallet, oavsett hur bra han var i matchen i övrigt, så känns det unket att nämna hans namn i positiva samtidigt som hans offer ligger med fastspänd nacke och svår hjärnskakning på sjukhus. Det lockar bara till ännu mer irritation.

 

Mer cred då till Trojas coach, Paul Thompson, som vid presskonferensen efter matchen ännu inte hade sett händelsen, men ändå var tydlig:

”Om det är en ful grej så kommer vi ta tag i det”.

 

Några som kommer ”ta tag i det” och som kommer ha ett ganska lätt beslut att fatta är om inte annat förbundets Disciplinnämnd. I och med att Nettelbladt har varit avstängd tidigare den här säsongen, så kan han redan denna dag börja packa trunken och förbereda sig inför kommande försäsongsträning. För några fler matcher den här säsongen lär det inte bli. Du kommer väl ihåg de elva matchers avstängning som Sebastian Karlsson fick för tacklingen på Magnus Kahnberg i fjol? Se klippet här. Vad är skillnaden - ja, förutom att pucken i fallet Nettelbladt är ännu längre från situationen? Döm själv!

Ha då som sagt också i åtanke att det är mindre än fyra månader sedan som Trojas Joakim Nettelbladt blev avstängd två matcher av Disciplinnämden för just tackling mot huvudet i en match mot Almtuna.

 

Fortsättning följer! Och fortsätter gör ju även Kvalserien. Dock inte för Gunnarsson och Nettelbladt. Gunnarsson ligger kvar på sjukan med svår hjärnskakning. Hjärnröntgen i går kväll visade dock inte på några blödningar i skallen eller skador på nacke/rygg.

Krya på dig!

 

 

.


Vimmerby Hockey förlänger med viktig trio

Vimmerby Hockey fortsätter att förlänga med viktiga spelare. Sedan tidigare har ju målvakten Calle Brattenberger, backen Emil Wahlberg och anfallarna Björn Jonasson och Alexander Holmberg kritat på för ännu ett år. I dag kom ytterligare tre kontraktsförlängningar, då backsensationen Pelle Ström, hårt arbetande forwarden Andreas Rundgren samt vasse anfallaren Simon Dahl beslutade sig för att dra på sig VH-tröjan även nästa säsong.

 

Även grannen Västervik ligger ju bra till med sin trupp, då många tongivande spelare har förlängt. Värre dock med poängmaskinen Patrik Karlkvist, som nog kan ses som förlorad för klubben. 77 pinnar den gångna säsongen har gjort att flera allsvenska sportchefer har fått upp ögonen för den Södertälje-fostrade 21-åringen.

- Ja, flera allsvenska lag har visat intresse, men det lutar inte åt något speciellt än så länge, säger Karlkvist till Västerviks Tidningen.

Rykten säger dock att Mora IK är den klubb som ligger närmast till hands.

 

”Den halvmediokre allsvenska back som nyss begärde 200k för en månads spel fick mig fan att må illa. Sopa.”

Ja, så skrev Vita Hästen-bossen Fredrik Jensen på twitter häromdagen efter att ha fått ett löneförslag från en allsvensk back tillhörandes en av de klubbar som precis innan transferfönstret stängde valde att släppa spelare för att spara pengar. Vita Hästen-bloggen Afterice berättar nu att spelaren som anser sig vara värd 200 000 kronor i månaden i division 1 är Södertäljes Fredrik Sonntag (två mål och två assists på 37 matcher i allsvenskan den gångna säsongen). Behöver jag nämna att det inte blev någon deal…?

 

Nämner för ordnings skull också att Västerviks tränare Mattias Karlin har gjort klart för sin fjärde säsong med klubben. Men det har du säkert läst på annan plats tidigare.

 

Om vi ska kika närmare på Vimmerbys tre nya kontraktsförlängningar:

- Pelle Ström: 20-årig egen produkt. Den spelare som tog störst kliv i utvecklingen under säsongen. Gick från spännande förstaårssenior till att bli en riktig backrese. Var under Allettan lagets främste back tillsammans med Emil Wahlberg. Kan bli hur bra som helst!

- Andreas Rundgren: Oerhört lojal lagspelare, som levererar match efter match. Stark skridskoåkare som har en viktig roll och som är grymt jobbig att möta. Är hockeyfostrad i Vimmerby.

- Simon Dahl: Har en enorm kapacitet, men har kanske inte riktigt fått ut det tidigare. Tingsrydsfostrade Simon visade dock rejäl klass i Allettan, då han tillhörde en av lagets bästa anfallare. Ska bli oerhört intressant att följa honom nästa säsong.

 

Kallinge-Ronneby hade med sig ett underskott på 1,3 mkr in i det här verksamhetsåret. Enligt bloggare Björn Skarpsvärd på BLT så kommer det annalkande årsmötet att ge besked om att situationen nu är ännu värre.

 

Högklassige Östersunds-målvakten Fredric Alcén lägger ner karriären 27 år gammal. Alldeles för tidigt, enligt mig. Alcén var förresten väldigt nära en övergång till Vimmerby inför säsongen 2010-2011, men då kom Esbjerg i den högsta danska ligan och snuvade oss på honom i sista stund.

 

Fyra gånger 2-0 i matcher i play off 2. Men play off 3, som inleds i kväll, känns på förhand hur ovisst som helst. Kristianstad-Piteå, Tingsryd-Nyköping, Visby/Roma-Vita Hästen och KRIF-Sundsvall. Fullständigt omöjligt att tippa. Matchandet inleds i dag med de förstnämnda lagen som hemmalag. Match två och en eventuell avgörande tredje match spelas fredag och lördag med sistnämnda lag som hemmalag.

 

Vi följer självklart ”våra” lag från den södra Allettan med extra stor spänning – Kalllinge-Ronneby, Vita Hästen och framför allt Tingsryd, som ju sköt våra play off-drömmar i sank i den sista omgångens sista minuter samt betvingade grannen Västervik med 2-1 i matcher i play off 1. För dig som är intresserad av att se matchen mellan Tingsryd och Nyköping, så kommer jag under dagen lotta ut en matchkod till TAIF:s webbsändning på twitter. Håll koll på @RundbergMicael

 

Om du nu inte skulle ha turen att vinna matchkoden, så kan du istället köpa sändningen här.

 

 

.


Söderlagen rockade rejält i play off 2

48-16 i skott (17-2 i tredje perioden), men ändå lyckades Kiruna förlora dagens play off-match till det allsvenska kvalet mot Tingsryd. 1-2 slutade matchen inför ynkliga 407 åskådare i Lombiahallen. Smålänningarna vann därmed matchserien med 2-0 och har inte helt smidigt lyckats snirkla sig vidare till play off 3. Betänk alltså att med åtta minuter kvar att spela av den södra Allettan var laget borta från play off-spel (då underläge 4-2 mot Vimmerby) plus att laget stundtals var illa ute mot Västervik i play off.
97,92% på vikarierande förstemålvakt Wictor Ragnewall imponerar stort.
 
Klara för play off 3 blev i eftermiddags även Kallinge-Ronneby (2-0 hemma mot Östersund), Visby/Roma (2-1 hemma mot Huddinge) och Kristianstad (Peter Rooth avgjorde med sitt 5-4-mål fem minuter före slutet borta mot Hudiksvall). Att KRIF plockar ner Östersund i två raka är väl ingen överraskning. Men att Huddinges säsong redan skulle ta slut i det här skedet är lite mer förvånande. Visserligen har maskineriet hackat betänkligt på slutet, men med tanke på hur starkt laget såg ut under grundserien, så såg i alla fall jag Huddinge som en stark kandidat för Kvalserien till Allsvenskan.
Starkt av Kristianstad av slå Hudiksvall borta. Och dominansen av lagen från de södra delarna av vårt land var därmed total i play off 2.
 
 
Play off 3 (onsdag 5 mars, fredag 7 mars, ev lördag 8 mars) spelas enligt följande:

Piteå HC – Kristianstad

Nyköpings HK – Tingsryd

HC Vita Hästen – Visby/Roma

IF Sundsvall Hockey – KRIF

 

 

.


RSS 2.0