Bra försäsongsmatchande för Vimmerby

29-31 augusti anordnar Tingsryd cup hemma i Nelson Garden Arena. Förutom hemmalaget Tingsryds AIF kommer även Skövde IK, Visby/Roma samt Vimmerby Hockey att delta. Riktigt bra matchande för VH inför seriepremiären - drabbningar mot tre förväntade topplag i tre olika serier.
 
.

"Exakt en sådan spelartyp vi såg framför oss"

I går kunde Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin räkna in den fjärde centern till kommande säsongs trupp (se förra blogginlägget). Därmed är den positionen fylld.

- Jag är mycket nöjd med att vi får in Niklas i truppen. Det var exakt en sådan spelartyp som vi såg framför oss när vi började skissa på lagbygget. Han passar in perfekt.
- Vi känner Niklas kapacitet sedan tidigare. Fjolårssäsongen i Helsingborg blev lite trasslig för honom, med spel på ovana positioner och framför allt en spelstrategi som kanske inte riktigt passade honom. Jag är säker på att han kommer bli ett rejält tillskott för oss.

 

Från det att den första kontakten togs med Niklas agent till gårdagens påskrift har det gått snabbt. Vimmerby har legat i förhandling med en annan spelare en längre tid, men för ungefär en vecka sedan avbröt man dessa då man inte kom vidare.

 

För att Vimmerbys trupp ska vara komplett fattas nu en back och en ytterforward.
- Om allt går som det ska, så borde vi kunna presentera dessa inom ett par veckor. Vi har några riktigt spännande namn som vi för diskussioner med. Och kanske kan vi bjuda på en liten överraskning, avslutar en hemlighetsfull Tomas Sandlin.

 

.


Helsingborgsbjässe tar VH:s sista centerplats

Niklas Svensson, 22-årig offensiv center från Helsingborg. Där har du spelaren som tar Vimmerby Hockeys sista centerplats.
– När Vimmerby hörde av sig, så bestämde jag mig ganska snabbt. Jag mötte ju Vimmerby för bara några månader sedan med Helsingborg. Matchen i Helsingborg var en ganska osannolik historia. Dels för att vi verkligen inte borde ha vuniit, men framför allt all publik som Vimmerby hade med sig dit.

– Mitt intryck av VH är en seriös och offensiv förening och jag attraheras av deras ambition att vara ett topplag. De har många puckskickliga spelare, står för en rolig hockey och var dessutom riktigt kul att möta. Jag ser verkligen fram emot det här, säger han själv.

 

Niklas är en välväxt (187cm och 85 pannor - Vimmerby verkar f.ö. satsa på storlek i år) och offensiv center med drygt 120 division 1-matcher i bagaget. Säsongen 2012-2013 snittade han en poäng per match med Hudiksvall. Säsongen i Helsingborg blev dock en liten besvikelse, då han stora delar av den matchades som ytterforward - en väldigt ovanlig position för Niklas. Trots det svarade han för 27 poäng (8+19) på 42 matcher. I slutet av säsongen var han utlånad till Borås och då ökade poängskörden igen, 9 poäng på 10 matcher blev facitet i västgötaklubben.
– När jag valde att fullfölja säsongen i Borås var jag tvungen att säga upp avtalet med Helsingborg. Därför har jag nu möjlighet att ta nästa steg i karriären. Det har varit snabba puckar med Vimmerby, berättar Niklas.

 

Ja, för det var först tidigare den här veckan som ryktet om Niklas Svensson började sprida sig.
– Vimmerby kontaktade min agent, vi diskuterade fram och tillbaka och sedan beslutade jag mig snabbt. Just nu är jag hemma i Kållered (förövrigt hans moderklubb) och kör försäsongsträning på egen hand. Jag och VH ska höras av nästa vecka och bestämma om när jag ska flytta. Men jag hoppas det blir snart, avslutar Vimmerbys senaste nyförvärv.

 

VH:s trupp i dag (ska kompletteras med en back och en ytterforward):

 

Målvakter:

Calle Brattenberger

Marcus Evertsson (ny från Grästorp)

 

Backar:

Emil Wahlberg

Pelle Ström

Tobias Jonsson

Jakob Isaksson
Carl Ackered (ny från Nybro)
Jesper Eriksen (ny från Nybro)

 

Centrar:

Jakob Karlsson

Rasmus Davidsson

Jesper Danielsson (ny från Almtuna)

Niklas Svensson (ny från Helsingborg)

 

Ytterforwards:

Björn Jonason

Simon Dahl

Alexander Holmberg

Andreas Rundgren

Sebastian Nilsson

Jim Nordh

Jesper Karlsson

.


Stark backvärvning av Västervik

Det har gått trögt för Västerviks IK att fylla upp backbesättningen. Men nu verkar det ha lossnat.  För några dagar sedan skrev offensive Jens Andersson (Sollefteå) på och i dag gjorde laget klart med näste back som har rötterna i Norrland. Det handlar om Petter Lindberg, de tre senaste säsongerna i Nyköping. Jag såg honom några matcher den gångna säsongen och vi snackar om en defensiv klasspelare på den här nivån – en solid karaktärspelare som alltid levererar det som förväntas. En riktigt bra värvning av firma Stolt/Lind.

 

Trots att han inte är speciellt stor spelar Petter en fysisk hockey och motståndare vittnar om att han är ”en sjukt tråkig och jobbig” spelare att möta. Efter juluppehållet var han Nyköpings genomgående bäste och jämnaste back, vilket faktiskt säger en hel del. Kanske ingen spelare som glänser på isen, men man vet vad man får av honom på varje träning och på varje match.

 

Petter Lindberg är fostrad i Luleå, gjorde en säsong med Hammarby i Allsvenskan och har därefter hållit till i ettan (Piteå, Luleå Rebels och så Nyköping). Men till hösten blir det alltså spel med Västervik.

 

Och bara det att ha en kille i laget som har spenderat fyra och en halv timme i utvisningsbåset de senaste två säsongerna…

 

.


Trio lämnar Västerviks IK

Inofficiellt har det väl varit klart ett tag, men i dag blev det även officiellt. Trion Andreas Bergström (f), Jonas Knutsson (b) och Ola Svanberg (b) blir inte kvar i Västerviks IK. Knutsson, som kom till VIK från Skövde inför den gångna säsongen, har kritat på för Åker/Strängnäs i den östra division 1-serien. Vart de båda andra hamnar är ännu inte klart. För Svanbergs del ryktas det dock om division tre-laget i Norrköping, IK Guts. Detsamma gäller Gustaf Gardell, som inte följer med Vita Hästen upp i Allsvenskan. Schyssta nyförvärv till gärdsgårdsserien i så fall...

 

På grund av den för tillfället bedrövliga uppdateringsfrekvensen på bloggen, så har det ju hunnit hända en del sedan sist. Om vi håller oss kvar vid Västervik, så gjorde man klart med ett intressant backförvärv häromdagen. Jens Andersson har varit lite av en snackis i den norra serien, då han vann Sollefteås interna skytteliga (trots att han alltså är försvarare). 41 poäng (8+33) inger respekt, oavsett att det i den statistiken ryms en hel del assists i pp. Det ska bli riktigt spännande att se den offensive försvararen i vår serie.

 

Skövde IK håller på att göra klart med sin ”andelsspelare”, Erik Rosén (i Skövde i fjol men även utlånad till Östersund). I och med det stänger laget nu backsidan, då man har åtta försvarsspelare klara.

 

I förra veckan drog sig Falun ur Vimmerby Hockeys serie, den västra ettan. I söndags blev det klart att nedflyttade Grästorp tackade ja till den förfrågan man fick av förbundet tre dagar tidigare. På en dryg vecka gick alltså VH:s förre tränare Anders Spaak från att vara f.d. tränare i en klubb som kvalade till Allsvenskan (Kiruna), till att sedan vara tränare för en division 2-klubb (Grästorp) och till att nu vara tränare för en division 1-klubb (”nya” Grästorp). Måste vara nå´n form av rekord.

– Som tränare är det självklart jättekul att klubben har tagit det här beslutet. Den stora frågan var ju om vi mäktade med det organisatoriskt och ekonomiskt. Men efter ett jäkla jobb av eldsjälarna i klubben så är tydligen ekonomin för en division 1-säsong nu säkrad. Sportsligt har jag aldrig tvekat om att vi skulle klara det, skrattar GIK-tränaren Anders Spaak.
– Skämt å sido, visst är det ett tufft jobb som ligger framför oss med spelartruppen. Men vi ska nog se till att sy ihop ett bra lag.

 

Vimmerby Hockeys målvakt Robin Andersson har alltså gjort klart med just nämnda Grästorp. I övrigt är det väldigt tyst kring Vimmerby. En back, en center och en forward är det som ska in, sedan är truppen full.

 

Västerås högg ju Mariestads skyttekung Eddie Davidsson i förra veckan. Självklart ett blytungt tapp för BoIS, men inte alls oväntat. För det var ju inte en dag för tidigt att Davidsson får testa vingarna i Allsvenskan. Är alldeles övertygad om att han kommer fixa det hur bra som helst. Hans dryga 250 division 1-poäng de fem senaste säsongerna skojar man inte bort. Och då är killen ändå bara 24 år.

 

 

.


Klart med ny klubb för Robin Andersson

De två senaste säsongerna har Vimmerby Hockey-keepern Robin Andersson mer eller mindre agerat back up till förstemålvakten Calle Brattenberger. Med tanke på Robins kapacitet var det verkligen ingen tillfällighet att han tidigt meddelade VH om att han skulle komma att söka sig vidare. Nu har han gjort klart med en ny klubb. Papperen är inte skrivna men enligt såväl klubben som Robin är parterna överens.

 

Och faktum är att Robins nya klubb har stor koppling till Vimmerby, För så här är det:

  • Vimmerby värvade Grästorps målvakt Marcus Evertsson till den här säsongen.
  • Grästorp tränas den här säsongen av före detta Vimmerby-coachen Anders Spaak.
  • Robin Anderssons nya klubb kan du ju nu säkert räkna ut.


- Jag har inte haft någon kontakt med Fredric Jaensson (Vimmerby Hockeys sportchef), men till tränaren Tomas Sandlin sa jag ganska tidigt att jag var på väg bort. Tomas har sedan även hjälpt mig att hitta ny klubb, berättar Robin Andersson.
- Jag har haft kontakt med Grästorp ända sedan de kvalade nedåt. De visade intresse tidigt och när sedan Spaak skrev på som tränare blev kontakterna fler och tätare. Jag har fått ett jättebra intryck av Grästorp. De har fixat jobb åt mig och i slutet av juli flyttar jag dit. Nu över sommaren är jag ”hemma” i Kalmar och kör försäsongsträning på egen hand.

 

 

.


Grästorp erbjudet Faluns plats i ettan

I kväll blev det officiellt att Vimmerby Hockeys seriekollega, Falun, drar sig ur division 1. Men redan i eftermiddags fick Grästorps IK, som åkte ur ettan den gångna säsongen, erbjudande om att ta den vakanta platsen – en förfrågan som GIK:s styrelse kommer ta ställning till redan den här veckan.

 

Mitt i detta sitter Vimmerby Hockeys före detta tränare Andres Spaak. I morse skrev han nämligen på som nygammal tränare för Grästorp (som han tränade i tre säsonger, 2007-2010, och då tog upp laget från tvåan till ettan). Över dagen kan han alltså gå från att vara en f.d. tränare till en allsvensk kvalklubb, via division 2-tränare till att bli division 1-tränare.

- Jag skrev på kontraktet med Grästorp vid halv åtta. Under dagen började sedan ryktena gå om att Falun hade dragit sig ur. Men mer än så vet jag inte.
- Rent sportsligt tycker jag absolut att vi har ett lag för ettan. Inte minst med tanke på att vi får behålla de flesta av våra spelare, plus att klubben har en fantastisk ungdomsverksamhet.
- Som tränare är det klart att jag hellre spelar i division 1 än i division 2, men det är helt och hållet en fråga som styrelsen får ta ställning till.
- Den ”nya” västgötatvåan är också en oerhört kul serie, med lag som exempelvis Nittorp och Borås, menar Anders Spaak.

 

Som vanligt när det gäller Vimmerbys före detta tränare så har det gått undan värre. Efter bara en säsong med Kiruna valde han att bryta kontraktet och sedan ett par månader tillbaka har det ryktats om än den ena och än den andra klubben. Att han låg i långt gångna förhandlingar med Skövde, och även hade ett kontraktsförslag på bordet, är ingen hemlighet. Men där blev det inget. Under de senaste veckorna har han förhandlat med några klubbar, då helt plötsligt Grästorp (som han tränade i tre säsonger, 2007-2010, och då tog upp från tvåan till ettan) hörde av sig i förra veckan.

 

- Det gick snabbt att bestämma sig. Jag och GIK har diskuterat lite fram och tillbaka sedan några dagar tillbaka. Jag hade tre härliga år i Grästorp och ser verkligen fram emot den här uppgiften – oavsett vilken serie vi hamnar i. Extra smickrande är det när en klubb som man har varit i tidigare hör av sig igen, säger han.

 

Huruvida det nu blir ettan eller tvåan för Spaaks ”nya” klubb kommer alltså avgöras inom de närmaste dagarna. Kjell Andersson, sportchef i Grästorp sedan 20 år tillbaka och starkt drivande inom föreningen, kan i kväll inte lämna några klara besked:
- Jag fick reda på detta för en stund sedan och är fortfarande lite omtumlad. Vi var inriktade på spel i division 2 kommande säsong och hade rättat munnen efter den matsäcken. Visst har vi planerat för ett återtåg till ettan, men kanske inte så här snabbt, säger han.
- Det är inte självklart för mig och för klubben att hoppa i famnen på varandra och jubla över detta. Vi har många aspekter, som exempelvis lagets slagstyrka, ekonomi och organisation, att ta hänsyn till. Därmed inte sagt att vi kommer tacka nej, men heller inte självklart att vi tackar ja.
- Personligen skulle jag självklart vilja se klubben spela i ettan, så mycket kan jag säga. Men det här är ett beslut som föreningen gemensamt kommer ta de närmaste dagarna, säger Kjell Andersson.

 

Om Grästorp accepterar förbundets förfrågan om att ta Faluns plats i division 1 västra, kan man i alla fall konstatera att Anders Spaak måste ha lagt beslag på rekordet i kort tid att föra upp sitt lag ett pinnhål på seriestegen.
- Jag pratade med Anders i kväll och då skojade vi om det. Som alla andra tränare har han en bonus som faller ut om han ser till att laget tar klivet upp från tvåan till ettan. Han ville att den bonusen skulle betalas ut redan i kväll, skrattar Kjell Andersson avslutningsvis.

 

Förbundet ska också ha meddelat att Faluns vakanta plats i division 1 västra ska ersättas rakt av. Det är alltså inte aktuellt med några nya omflyttningar av lag mellan division 1-serierna. Detta innebär exempelvis att det, i det fall Grästorp tackar nej, blir nästkommande lag på listan, Valbo, som kommer tillfrågas om att ta platsen o.s.v.

 

.


En synnerligen händelserik onsdag...

Ja det var sannerligen en händelserik onsdag. Vi tar den i korthet:

 

I dag blev det klart att Anders Spaak (tre säsonger tränare i Vimmerby Hockey och nu senast i Kiruna) tar över Grästorp (åkte ur ettan den gångna säsongen). Därmed gör han sin andra sejour hos laget med hjärtat på rätt ställe.

 

MEN… Nu kan det faktiskt bli så att Spaaken blir division 1-tränare i alla fall. För i dag kommer uppgifter som säger att VH:s seriekollega, Falun, har långt gångna planer på att dra sig ur division 1-serien. OM så blir fallet och OM förbundet i så fall väljer att fylla platsen, så lär väl (så vitt jag kan räkna ut) den första förfrågan gå till just Grästorp.

 

Stefan Erkgärds följer inte med Vita Hästen upp i Allsvenskan. Nu vet jag att Skövde är det absolut hetaste alternativet för Erkgärds, men oj vad jag hade velat se honom fylla den sista backplatsen i Vimmerby Hockeys trupp till kommande säsong. Eller åtminstone en spelare av hans sort. Defensivt oerhört bra, rutinerad och lojal.

 

Mer avhopp från Hockeyettan: Teg i norrserien verkar nämligen vara ännu närmare stupet än vad Falun är. Enda positiva är väl i så fall att de då blir jämnt antal lag i den serien.

Hammarby värvar förre VH-spelaren Linus Nelson från Nacka. Nelson var ju med och tog upp Vimmerby från tvåan till ettan. Hans första säsong i division ett (2011-2012) blev dock tung, men sedan ankomsten till Nacka har han blommat ut till den kvalitetsspelare vi alla visste att han egentligen är. 23 poäng på 33 matcher i ettan den gångna säsongen fick Hammarby att bestämma sig.

 

.


Macke Modigs på allsvenska Björklövens radar

Hockeybloggaren på Umeå Tidning, Erik Åström, berättar att Vimmerby-forwarden Markus Modigs ska vara på Björklövens radar. Modigs har ju inte gjort någon hemlighet av att han siktar på spel i allsvenskan kommande säsong och kanske är det nu då på gång att lösa sig. Modigs har inte fört några diskussioner med Vimmerby på lång tid (till Vimmerby Tidning berättade sportchef Fredric Jaensson häromdagen att Modigs inte har svarat på klubbens förfrågningar sedan i februari månad) och lär av allt att döma inte fortsätta sin karriär här.
 
– Jag vet att min agent jobbar på att hitta ett allsvenskt lag, jag har dock inte pratat med honom på ett par dagar. Givetvis är målet att spela i allsvenskan, säger Modigs till bloggen, på frågan om han har varit i kontakt med Björklöven.

På frågan vad han vet om Björklöven, svarar Modigs:

– Det är faktiskt en av få ställen som jag aldrig har spelat på. Jag har dock bara hört positiva saker och att det finns väldigt mycket tradition. Tomas Sandlin, som tränade oss i år, har pratat väldigt gott om Björklöven och Umeå.
 
En annan dagsfärsk nyhet: Trojas ytterst välmeriterade stjärnback Viktor Amnér följer inte med laget ner i division ett. I dag blev det istället officiellt att nykomlingen i Allsvenskan, Vita Hästen, blir ny klubbadress. Bra värvning!
 
 
.

Tranås rensar rejält i truppen

Seriekollegan Tranås AIF rensar rejält i truppen. I går blev det klart att kvartetten Philip Bowall (b), Jacob Andersson (b), Oskar Lindstedt (b) samt Mattias Törnqvist (f) inte erbjuds nytt kontrakt med klubben. Lindstedt lånades i slutet av säsongen ut till Visby/Roma, där han kommer bli kvar. Törnqvist var utlånad till HC Dalen.

 

Hittills har Tranås klart med en målvakt, sex backar och nio anfallare. En av de två återstående backplatserna är vikt för den egna produkten Emil Lagerqvist, som har fått ett kontraktsförslag att ta ställning till. Bland spelarna från fjolårets trupp förhandlar man även med forwarden Kim Gustafsson.

Mer osäkert däremot med anfallarna Viktor Hovbrandt, Viktor Ekman, Oskar Bengtsson, Hannes Aronsson och Charles Baldwin, som inte är kontrakterade och jag misstänker att det är flera av dessa som vi inte kommer få se i TAIF-tröjan kommande säsong.

 

Enligt uppgifter till SmT är tanken är att klubben ska plocka in en klassback och en vass forward utifrån. Den vakanta tränarposten förväntas vara tillsatt under nästa vecka.

 

.


Lämnar Nybro för konkurrent i söderettan

Det har surrats rejält om Nybros vasse forward Sebastian Benker (45 poäng på 42 matcher den gångna säsongen) under silly season. Bland annat har rykten placerat honom i Vimmerby, men det kan vi nu definitivt avskriva.

- Jag har inte haft någon kontakt med Vimmerby den senaste tiden, berättar Sebastian, som har varit ett hårt jagat villebråd bland division 1-klubbarna. Hans egen förhoppning var dock att få erbjudande från allsvenskan, men något sådant har inte kommit.
- Det blir spel i ettan för min del och jag tror att jag har klart med en klubb inom några dagar.
Att Benker kommer lämna Nybro, dit han anlände från Borås inför den gångna säsongen, är dock definitivt.
- Nybro har faktiskt inte sagt så mycket och som det ser ut nu så kommer jag inte spela i Nybro nästa säsong.
Ihärdiga rykten, från en vanligtvis välunderrättad källa, placerar honom istället i en annan klubb i den sydligaste av de fyra division 1-serierna, nämligen Tingsryds AIF.
- Att jag kommer spela i söderettan stämmer, men mer än så kan jag inte berätta just nu, säger han hemlighetsfullt.

 

Eric Karlsson, Vimmerbyfostrad center i Gislaved, har gjort klart med ny division 2-klubb. Den tidigare så hårt skadedrabbade jättetalangen (flera hjärnskakningar samt en knäskada) kommer till hösten att dra på sig Boro/Vetlandas tröja, där han ska fylla luckan efter Tranås-flyktade Thobias Josefsson. Kontraktet är ännu inte underskrivet men de båda parterna är muntligt överens.

 

Gamle stjärnspelaren och tillika f.d. Vimmerbytränaren Nils-Gunnar Svensson förde den gångna säsongen upp Sävsjöklubben HA 74 till division 2. I går blev det klart att han stannar kvar ytterligare en säsong i klubben.

 

Vimmerby Hockyes blivande seriekollega i den västra division 1-serien, Falun, förlorar duktige Joakim Persson. Den 190 cm långe och 93 kilo tunge center väljer istället Halmstad i söderettan.

 

.


Ingen Robin Ekström i Vimmerby Hockey

Nu är det officiellt. Vimmerby Hockeys trollgubbe Robin Ekström (119 poäng på sin fyra säsonger i VH) erbjuds inte nytt kontrakt med klubben. Enligt Robin meddelades han det i ett sms i torsdags. Var eller om karriären fortsätter är ännu inte klart. Hittills har "Ekis" tackat nej till ett par klubbar, varav Boro/Vetlanda ryktas vara en.
Tyvärr var beskedet inte alls oväntat, då Robin inte har hört något från klubben, men ändå oerhört trist. Robin är kanske den spelare som tydligast personifierar Vimmerby Hockeys fyraåriga resa från mittenlag i tvåan till topplag i ettan. Hans populäritet bland såväl fans som med- och motspelare går inte heller att ta miste på, då det haglar lovord över "Ekis" på en massa olika sajter och på twitter.
Själv avslöjade Robin nyheten så här på twitter i går:
"Efter 4 år i Vimmerby hockey tackar jag för mig! Har vart en resa med underbara minnen till bittra!  "

För några säsonger sedan var Vimmerby Hockey och ryckte i Västerviksbördige centern Linus Bladström. Valet föll då till slut i stället på Kallinge/Ronneby, där han nu avslutar sin karriär (besked kom i går). Det berättas på bloggen Hesa Fredrik.
 
Västervik har ju blockat in Mora-fostrade centerjätten Dan Pettersson från Olofström. En riktigt bra värvning. I och med det har VIK en centeruppsättning som verkligen imponerar. Emil Georgsson, Pierre Gustavsson, Filiph Engsund och Dan Pettersson - klass rakt igenom.
 
Energispelaren Viktor Torstensson kom till Vita Hästen från Mariestad inför förrförra säsongen. Nu står det klart att han inte kommer bli kvar i klubben, då resan i Allsvenskan ska inledas. Till hockeybloggen powerbreak.nu säger "Tokige Torsten":
- Fick ta beslut som Vita Hästen hade gjort åt mig, hade inte överlevt! Grymt tråkigt.
Mellan raderna kan man alltså läsa att Torstensson anser sig ha fått ett skambud av klubben, i syfte att han självmant skulle söka sig därifrån.
 
För Nybro Vikings del har ju silly season mest handlat om klasspelare som har lämnat eller som ryktas lämna. Men i går gjorde klubben i alla fall klart med en viktig förlängning, då lagkaptenen Marcus Mellström kritade på för sin sjätte säsong i klubben.
 
Dackarna-Indianerna på C More i kväll. Då får säsongsstarten av speedwayens elitserie helt klart upplevas i tv-soffan istället för på plats i Målilla. 
 
 
.

RSS 2.0