"Tre poäng är lika mycket värda i alla matcher"

4-3 mot Lindlöven. Och som VH-tränaren Tomas Sandlin säger: "Tre poäng är precis lika mycket värda i alla matcher".
Visst, det kanske inte var så vackert hela tiden och på en hel del håll såg både skallar och ben sega ut, men all heder till ALLA i laget för kämpainsatsen.
Viimmerby Hockey anno 2014/2015 har skaffat sig en mycket god vana och förmåga. Nämligen den att lyckas vinna matcher även när spelet inte stämmer, hjärnan längtar hem till tv-soffan och motivationen måste tvingas fram med hjälp av varje synaps och varje nervtråd i hela kroppen. Det är en egenskap som de kommer ha enormt mycket nytta av längre fram under säsongen.

Nu ska vi dock inte få det att låta som att det här på något sätt var en svag insats. Istället ska vi ge motståndarna från Lindesberg all cred. Det är de värda. Laget hade förvarnat om tufft spel för att få motståndarna ur balans. Av det såg vi inte mycket. Istället var det ett skridskostarkt och stenhårt jagande lag med snabba omställningar som visade upp sig. Efter inledande 9-2 mot Grästorp åkte Lindlöven på sju raka förluster. Utifrån det de visade upp i dag, så har jag faktsikt väldigt svårt att förstå det. Inte minst med tanke på att man också saknade ett par halvtunga namn.

Med på isen var dock Alexander Kovalonok. På den här nivån är Viktors pöjk från Kalmar stundtals en fullständigt formidabel spelare. Alexander har gått axelskadad under inledningen av säsongen. Premiären gjorde han i matchen mot Surahammar förra veckan, sedan spelade han mot Forshaga i onsdags och nu mot Vimmerby i dag. På dessa matcher har han gjort sex poäng (3+3). Den skridskostarke 28-åringen har en unik förmåga att gå rakt på mål och skapa såväl chanser på egen hand som åt lagkamrater.
 
Lite star struck blir man ju när man vet att man har sonen till målvaktsikonen Ed Belfour i hallen. 25-årige Dayn Belfour, som hämtades till Lindöven från NCAA-laget Wisconsin Superior till den här säsongen, såg inledningsvis skakig ut. En del enkla puckar tappades rakt ut i banan och agerandet runt buren fick oss att undra. Men som han växte ut under matchen. Det finns nog inte en enda kroppsdel som Dayn inte räddade pucken med denna kväll.

"Jag har alltid tyckt att Vimmerby är ett svårt lag att möta, speciellt här i deras hemmahall. De är tekniskt skickliga, skridskostarka, har mycket snurr i anfallszon och är ett spelande lag. Det är ingen tillfällighet att Vimmerby ligger där de ligger i tabellen - de förtjänar det verkligen".
Alexander Kovalonok kommenterar motståndaren
 
"Det här var en svår match för oss. Vi hade en riktig urladdning i onsdags. Samtidigt spelade Lindlöven bra. De har bra fart framåt men är även skickliga i defensiven. Att vi får ledningen hjälper oss en sådan här dag, då vi inte spelar på topp. Samtidigt är det en styrka att kunna vinna sådana här matcher också".
VH-forwarden Simon Dahl till P4 Kalmar efter matchen

Måste återkomma till viljan i dagens match. Försatfemman har skämt bort oss med rent bländande spel under säsongen. I dag muttrade folk om att de var "så där". Okej, men två mål från linan och i övrigt ett jäkla kämp. Imponerande det också.

Halva serien spelad och tre VH-spelare topp fyra i poängligan:
1. Alexander Holmberg 20 (7+13)
2. Jakob Karlsson 19 (8+11)
4. Jesper Eriksen 19 (5+14)

Emil, Wahlberg har tvingats vara borta från laget en hel del matcher den senaste tiden. I dag var han tillbaka igen och fick mycket speltid då Carl Ackered tvingades kasta in handduken redan i den första perioden (kände av en tjuvsmäll som han åkte på mot Västervik, men ska inte vara någon större fara). Och Emil gjorde det precis så där bra som bara han kan. Och att han skulle ha tränat och matchats dåligt den senaste tiden kunde vi inte se en skymt av. Stabilt backspel och två målgivande passningar - vad mer kan man begära?

Bäst i dag då? Tredjekedjan med Andreas Rundgren, Niklas Svensson och Sebastian Nilsson. Uppoffrande så man blir varm i hjärtat. Även Jim Nordh och Markus Palmberg förtjänar beröm. Förmodligen deras bästa insatser den här säsongen - om vi bortser från Västerviks-matchen, då hela VH-truppen gick utanför allt annat... Vi ska heller inte glömma målvakt Evertssons stabila insats.

Trist för oss supportrar, men skönt för laget. Nu väntar en ledig vecka innan serien vänder och Surahammar väntar på hemmais nästa söndag. Känns som att den här ledigheten kommer helt perfekt för ett halvt tröttkört Vimmerby Hockey.

Som sagt, halva serien spelad. Tvåa på 26 av 33 möjliga poäng. Bara två poäng efter seriesuveränen Västervik, men sju poäng ner till femteplacerade Tranås under Allettanstrecket.
- Ungefär så bra som man kunde hoppats på, summerar Tomas Sandlin.

I övrigt i kväll då? Skövde slår Mariestad i Skaraborgsderbyt med 3-2 inför drygt 1500 personer i Katrinhallen, Forshaga knäpper Borlänge på näsan, Västervik vinner lätt borta mot Surahammar, Kumla slår Grästorp borta och går upp på fjärdeplatsen i serien medan ojämna Tranås förlorar borta mot Arboga.


.

Offensiva avbräck för Lindlöven mot VH

HockeyEttan drar vidare och för Vimmerby Hockeys del tvingas vi nu lägga onsdagens formidabla derbyseger bort mot Västervik – hur tråkigt det än är…
Men i eftermiddag väntar nästa godbit, då ett formstarkt Lindlöven kommer på besök. Visserligen ligger laget från Lindesberg ”bara” åtta i tabellen på sina tolv poäng, men man har gjort det riktigt bra på slutet. 4-2 borta mot Surahammar följdes upp av 7-2 hemma mot Forshaga i onsdags.

Till dagens match saknar dock Lindlöven två offensivt viktiga pjäser, som tillsammans har svarat för närmare en fjärdedel av Lindlövens mål hittills den här säsongen. Max Lalander (trea i den interna poängligan) åkte på en ful tackling mot Forshaga och sexan i poängligan, Niklas Nooni, blev pappa i går natt. Lägg därtill den sedan tidigare skadade trion Philip Andersson ( i Västervik i fjol), Rasmus Rundgren och Ludwig Andersson. På plussidan är dock att duktige Alexander Kovalonok är tillbaka för fullt efter sin skada. 2+2 är hans facit i de två segermatcherna mot Surahammar och Forshaga.

Den interna poängligaledaren Johan Persson tror på hårda bud för sitt Lindlöven i eftermiddag.
– Ja det är en tuff utmaning. För det första är det en lång resa och sen är det ett jävligt bra lag. Det är ett fartfyllt lag med många skickliga spelare på alla positioner. Vi ska se till att spela ganska tufft för att få de här spelarna ur balans, det tror jag är nyckeln. Vi kommer att få försvara en hel del. Vare sig vi vill det eller inte, säger han till LindeNytt.

Vimmerby Hockey mönstrar så ordninarie lag som det bara går. ”Endast” långtidsskadade Björn Jonason saknas. Det innebär att backen Emil Wahlberg är tillbaka i laget i dag.
– Vi får se hur mycket istid han kommer få. Men han är i alla fall med på bänken, får känna på det lite och höra tugget, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
Calle Brattenberger, som blev pappa i dagarna, vaktar båsdörren och Marcus Evertsson tar plats mellan stolparna istället. I övrigt mönstras samma lag som slog Västervik med 4-1 i onsdags.

Tidningen LindeNytt har två förhandsartiklar inför eftermiddagens match. Du hittar dem här och här.

 Vimmerbys lag mot Lindlöven:


Målvakt:
Marcus Evertsson

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Markus Palmberg - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Simon Dahl - Jesper Danielsson - Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Sebastian Nilsson - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson – Emil Wahlberg
Anton Carlsson - Jesper Karlsson - Rasmus Davidsson

Extramålvakt:

Calle Brattenberger

Övriga matcher i omgången:
Surahammar-Västervik
Arboga-Tranås
Mariestad-Skövde
Grästorp-Kumla
Forshaga-Borlänge

 

.


Hur laddar man om efter den här urladdningen?

Toppmatch. Derby. Över 2000 personer på läktarna (säsongens bästa publiksiffra i den västra HockeyEttan) och en välspelad match i högt tempo. För oss VH-supportrar blev ju inte kvällen sämre av att vi lyckades besegra suveräna serieledaren Västervik med 4-1 och ge dem säsongens första förlust efter full tid. Och utan att vara allt för färgad så törs jag nog kasta ur mig att det inte var något som helst snack om saken. Tremålsseger och dessutom tre träffar i trävirket.

 

VH-backen Jesper Eriksen efter matchen:

”Då har man vart med om första derbyt mellan Västervik-Vimmerby. Vi gjorde det tillsammans och det var lika fantastiskt som jag förutspådde!”

På söndag är det hemmamatch mot Lindlöven. Hur i hela friden laddar man om till den?

 

Sagt av person i VIKs organisation efter matchen:

”Riktigt imponerad hur taktiskt bra VH gör detta. Defensivt felfritt. Taktiskt är det ju klasskillnad”

Romfors bra i VIK. Även Engsundarna (målis Ludvig ersatte en medioker Hookana efter två perioder) och Bengtsson förtjänar bra betyg. Visst, det finns ju spelare i VIK som kanske är väl så bra individuellt som dessa, men som dock drar ner övriga laget med felfokusering och halvkasst humör när det går emot.

 

VIK-supportern Petter Bergsten på twitter:

”Säsongens första förlust efter full tid, dessutom mot VH, på hemmaplan. Den svider! Den energin som @bjonason visade i båset hade VIK behövt.”

Nämnde skadade VH-snajpern Björn Jonason på twitter:
”Saknar ord. En magisk kväll med en magisk avslutning. Tack tillresta, ni gjorde detta till ett vackert minne.”

Den stoooora VH-klacken (uppskattningsvis 400 VH-supportrar i isladan i Västervik i kväll) sjöng även en lovsång till skadade Björns ära efter matchen.
 Jag fick både gåshud och en tår i ögat, sa Björn.

Jag förstår att alla VIK-fans är ruskigt besvikna i kväll och jag kommer inte alls kasta bensin på elden. Jag vet allt för väl hut surt det är att förlora sådana här matcher. Laget hade inte en av sina bättre kvällar, samtidigt som Vimmerby stundtals gjorde det riktigt bra - inte minst defensivt.
– Spelmässigt var det väl hyfsat jämnt, men vi kommer ju inte till några chanser, sa VIK-forwarden Emil Georgsson till mig i kväll.
– Att få stryk av Vimmerby är ingen katastrof. Nu får vi se till att studsa tillbaka mot Surahammar på söndag, så är vi på banan igen.
– Jag tycker inte vi gör någon vidare match, ändå var det ganska tajt. Tyvärr känns det om att vi inte klarar av det inför så här mycket folk. Jag vet inte vad det beror på, menade en av ettans absolut bästa centrar, som nu (aningen märkligt, om du frågar mig) är omskolad till flyer.

Västerviks tränare Mattias Karlin till Västerviks Tidningen efter matchen:
– Jag är sjukt besviken på hur vi uppträdde. Det var inte jävel som klev fram. Det är ju i sån här match man ska vara som bäst, och vi verkligen inte som bäst i dag.

– Den som hade pucken åkte inte skridskor, och de andra tittade på. Då är det svårt spela hockey. Vimmerby behövde inte förta sig för att vinna, säger Mattias Karlin, som bara berömmer Ludvig Engsund, som ersatte Andreas Hookana i VIK-målet inför sista perioden.

Desto mer nöjd var Vimmerbys tränare Tomas Sandlin:
- Vi gör en helgjuten insats. Jag kan inte begära så mycket mer av en bortamatch - klockrent. Förutom en kort sekvens i den adra perioden, så tycker jag att vi kontrollerar matchen totalt. Vi vinner med 4-1 och har många bud på fler mål, bland annat ett par i ribban och nåt i stolpen.
- Defensivt är vi ruskigt starka i kväll. De skapar egentligen ingenting på oss. Vi följer vår game plan till hundra procent och har full fokus på vår insats.

 

Vimmerbys lagkapten, Jakob Karlsson, efter matchen:

”På väg mot Vimmerby med säsongens tre skönaste poäng i bagaget. Stolt över alla 20 spelare för den enorma klubbkänsla som alla visade ute på isen idag. Nu fortsätter vi på den här vägen. Tack för underbart stöd från läktarna.”

 

Måste nämna Niklas Pavel. En spelare som jobbar i det dolda, men som är så galet viktigt i en sådan här match. Tar striderna med tupparna i VIK – och vinner varenda en. Brutalt bra defensivt. Även Tobbe Jonsson och Jesper Söderholm gjorde nog sina bästa matcher i VH-tröjan den här säsongen.

76,92 % på Andreas Hookana i VIK-målet. 94,12 % på Vimmerbys Calle Brattenberger. Där har du en stor skillnad, även om Calle fick oändligt mycket bättre hjälp av sitt försvar. Calle var en av Vimmerbys bästa spelare i kväll.

Andreas Rundgren. Om man skulle välja ut en kille att blockera skott med tänderna, så har du honom där. Tror att han täckte fyra skott i ett och samma byte i numerärt underläge.
Över lag måste man imponeras av VH-lagets vilja och förmåga att alltid ligga i skottlinjen i kväll. Det var sannerligen inte mycket som gick igenom.

Här hittar du matchreferatet på Vimmerby Hockeys hemsida. Och här är matchfakta.

Och här hittar du VIK-kaptenen Joakim Englunds första spontana tankar efter matchen.

 

Missa inte heller artikeln plus intervjun med felfrie Sebastian Nilsson på P4-sporten. Längst ner på sidan finns även länkar till intervjuer med VH-tränaren Tomas Sandlin samt VIK:s Ludvig Engsund.

 

Avslutningsvis till alla besvikna VIK-fans. Ni får glädja er åt 2000 pers på läktarna och närmare 200 kronor per besökare i ”enkronasbidrag” av era sponsorer. Med andra ord kommer 400 lakan ramla in på kontot inom en snar framtid. Snyggt!


.


Nu kör vi! Dags för säsongens första "riktiga" derby!

Bara tre timmar kvar till nedsläpp. I kväll fylls isladan i Västervik (den med det outtalbara namnet) med uppskattningsvis mellan 1500 och 2000 personer (fri entré dagen till ära). Ungefär tre fjärdedelar av dem kommer att hålla på hemmalaget och kanske en fjärdedel på bortalaget.


Tätt, tufft och grym stämning – precis som vanligt när lagen möts. Till skillnad mot de senaste årens drabbningar, så får VIK dras med favoritskapet i kväll. Laget leder serien i stor stil och har käkat upp motståndarlagen i omgång efter omgång.

De här matcherna gör ju att både puls och anspänning stiger flera nivåer på oss supportrar och hockeyälskare. Men hur är det för VH-tränaren Tomas Sandlin?


– Jag fungerar inte på det sättet att jag laddar upp eller reagerar mer eller mindre inför matcher. Men visst syns det i ögonen på VH-fostrade killar som Jakob Karlsson, Jim Nordh och de övriga att det är något alldeles extra på gång.
– Däremot tycker jag att det ska bli väldigt kul med en publikmatch. Det är ju precis så som hockey ska paketeras. Vi har full fokus på vår egen insats och jag både tror och hoppas att det blir en välspelad och välvårdad match i högt tempo. Det är två bra lag som möts och härlig inramning, så förutsättningarna finns verkligen.

Apropå Jim Nordh, så är han nu kvitt sin magsjuka. Han tränade i går och spelar i kväll. Jim kliver in på sin ordinarie plats i andrakedjan.

 

En fågel viskade i mitt öra att Vimmerby Hockey i dag rodde hem ett tungt sponsorkontrakt med ett rikstäckande företag. Kul! Vi kommer att återkomma till det.

Har läst igenom alla tänkbara förhandsartiklar, från alla möjliga håll, inför kvällens holmgång. Det har ju trash-talkats och gnabbats i massor, precis som det ska. Men oddset på att Västerviks Simon Mitman, som intervjuades i Vimmerby Tidning, skulle vara mest ödmjuk av alla? Skräll!


Ågren, Mitman och Romfors i fjärdekedjan. Ja, ni fattar ju… Grym bredd (och även spets) i Västervik i år!

För er som, Gud förbjude, inte kommer ta er till Västervik i kväll, så är meddelandet tyvärr att Västerviks IK inte har möjlighet att sända matchen på nätet. Man hade ju nyligen inbrott på sitt kansli, där en hel del kamerautrustning stals, och hinner inte få ordning på den nya utrustningen tills i kväll.

 

Västervik har aldrig gjort mer än ett mål mot Vimmerby Hockey i hemmahallen i division 1-sammanhang. Jag ville bara påpeka det…

 

En hälsning från förre VH-backen Alexander Andersson, nu i Haninge, på VH-Ultras facebooksida:

”Är det något man saknar så är det VIK-derbyn! Det bara kokar i kroppen!! Kör över dom!  På läktaren vet jag att ni kör över dom som vanligt! Hare gött!”

 

Och en hälsning från förre VH-forwarden, Markus Modigs, nu i Kallinge-Ronneby:

”Vinn idag @VimmerbyHockey Det handlar inte bara om 3 poäng. Kör över dom!”


Här, på Vimmerby Hockeys hemsida, kan du läsa en förhandsartikel med Vimmerbys målvakt Calle Brattenberger samt VIK-ikonen Emil Georgsson, som bland annat berättar att börjar bli gamla och trött.

Vimmerby Hockey är det lag av samtliga i hela dvision ett, som har gjort flest mål hittills. Ville bara påpeka det också...

  

Vimmerbys lag mot Västervik:

Målvakt:
Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Markus Palmberg - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Simon Dahl - Jesper Danielsson - Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Sebastian Nilsson - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson
Anton Carlsson - Jesper Karlsson - Rasmus Davidsson

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Tranås-Mariestad
Borlänge-Arboga
Lidlöven-Forshaga
Kumla-Surahammar
Skövde-Grästorp

 

Ska försöka livetwittra lite emellanåt under kvällen. Du följer det på @VHbloggen på www.twitter.com

Jamen, då så. Nu kör vi. Om en dryg timme går bussen!

 

.


Vi hoppas på traditionens makt

Som rejäla underdogs i morgondagens hysteriskt uppumpade derby mellan Västervik och Vimmerby får Vimmerby Hockey hoppas på att traditionens makt är stor. Sedan VH gick upp i division 1 har Västervik och Vimmerby mötts tre gånger i Västerviks ishall - samtliga matcher med bortalaget som segrare och med den totala målskillnaden 3-13 (1-5, 1-6 och 1-2). Senast Västervik slog Vimmerby hemma var för nästan sju år sedan, 9 januari 2008, då man vann med 5-1.

 

Pratade idag med Västerviks kansli. Förmodligen hinner de få klart med sin nya utrustning (de bestals ju på kamerautrustning för en dryg vecka sedan) så att de kan sända matchen i morgon (via SolidTango) på nätet. Mer info om det på www.vikhockey.se i så fall.


För VH-fans (som inte har bokat sittplats tills imorgon) gäller ingång på bortre kortsidan (motsatt sida mot där entréerna ligger), precis som vanligt. Denna entré ligger i precis anslutning till VH-supportrarnas ståplatsläktare.

 

VIK:s tränare Mattias Karlin inför morgondagen hajpade derby:

”Det kommer bli riktigt högt tempo och mycket kamp.”
Se och hör intervjun här.


Årets sjukaste värvning alla kategorier. 29-årige centern Linus Bladström, 41 poäng med KRIF i ettan i fjol och över 130 allsvenska matcher på kontot, är klar för nykomlingen i division två, Sävsjölaget HA74.

Om vi håller oss kvar till den division två-serien. En av Boros allra bästa backar, Anton Hessel (2+2 på fem matcher), åkte på en riktigt läskig skada i matchen mot Gislaved i förra veckan. I en närkampssituation fick han en smäll i mellangärdet. Först trodde han inte att det var så illa, men på kvällen började han få ondare och började även kissa blod.
– Jag fick en smäll på ena njuren och det har blivit en reva i den som gjorde att njuren blödde, berättar Hessel för Vetlanda Posten.
I går kväll fick Anton Hessel komma hem från sjukhuset. Ordinationen nu är fem veckors vila och sedan lätt träning i ytterligare några veckor innan han kan vara tillbaka igen.

 

.


Nu ser vi fram emot superderbyt på onsdag

4-3 mot nästjumbon Forshaga. Men jag kan bara hålla med tränare Tomas Sandlin:
 De här tre poängen var precis lika viktiga och mycket värda som de som vi förhoppningsvis kommer ta på onsdag. Västervik är inne i ett flow likt det vi hade i fjol, men nu är det på tiden att de förlorar.

Du hör, redan fokus på den matchen. Men vi börjar med det som utspelade sig i Vimmerby ishall i går. För det var verkligen med ett nödrop som VH fixade tre nya pinnar. Visserligen en ganska vissen insats av Vimmerby, men Forshaga var ändå inte så pjåkiga. Stundtals brutalt svaga i egen zon men ganska rappa och vassa i anfallszonen.
 Vi gjorde nog vår bästa match den här säsongen, tyckte Forshagas tränare Peter Nordström.

 

Besynnerligt dock av Nordström att skylla förlusten på domaren. Visst, alla var väl överens om att den randige kanske har haft bättre dagar än vad han hade igår, men misstagen var då gott och väl jämnt fördelade. Det mest suspekta domslutet drabbade Vimmerby - och det här hamnar nog på topp tio över vad jag har sett.
Simon Dahl står placerad i eget sarghörn när en Forshagaspelare kommer med fullt spett och flyger rakt in mot bröstet på honom, träffar Dahls klubba och faller ihop. Vad som hände? Jo, en minst sagt häpen Simon Dahl åkte ut två minuter för charging (en spelare som åker på, hoppar på eller otillåtet tacklar en motståndare). Detta efter att domare Magnusson från Tranås inte på något sätt markerade för utvisning när det hände, utan bestämde sig efter att ha tittat till den gästande spelaren på isen. Noterbart är att det var under den utvisningen som Forshaga sedan reducerade till 3-2.
– Hahaha… Ja, den situationen var så enormt usel att jag inte ens orkar kommentera det, skrattar VH-tränaren Tomas Sandlin.
– Vi har ju ytterligare en dråplig situation i matchen, där en av deras killar ramlar över Jakob Karlsson klubba, varpå Jakob åker ut för high sticking. Men, men - domare kan också göra fel och de blir inte bättre av att jag gnäller på dem.
 Vad gäller matchen så tycker jag att vi var bra under den första periodens första halva, sedan började vår omtalade is ställa till det och det tilläts inte mycket till spel. Skönt att nu få börja se fram emot matchen mot Västervik på onsdag.

På något sätt rättvist att det sedan var Simon Dahl som på egen hand fick avgöra matchen i mitten av den sista perioden. Han vandrade genom mittzonen, lurade brallorna av Forshagas back och hängde sedan upp pucken i nättaket. Snyggt och viktigt!

 

582 personer tittade på i går. Det är den sämsta publiksiffran på närmare två år i Vimmerby ishall. 12 december 2012 var det 536 åskådare som såg Vimmerby-Mariestad. Det verkar som att Vimmerby-publiken redan hade tankarna på onsdagens superderby i Västervik – för dit verkar det mobiliseras rejält. En supporterbuss är snart full och mängde med bilar kommer rulla de dryga fem milen österut. Kan vi hoppas på stöd från 300-400 Vimmerbybor?

Temperaturen inför derbyt stiger för varje timme som går. I dag eldar VIK:s lagkapten Joakim Englund på i ett blogginlägg i Västerviks Tidningen (för övrigt en väldigt bra och läsvärd nystartad blogg, som jag tycker du ska följa).
Bland annat ifrågasätter han vad Björn Jonasson, som ”verkar bryta ett ben varje säsong”, drack till frukost när han var liten, ”mjölk eller vatten”? Vidare beskriver han Vimmerbys skyttekung, som ju förra säsongen bröt benet efter att ha åkt på en slewfoot av VIK:s Simon Mitman som ”svag i kroppen och rädd av sig ute på isen”.

Apropå slewfoot-regeln skriver han att den är ”överdriven”.
”Det är inte roligt att åka på en slewfoot och det gör ont men kom igen, det är hockey vi spelar”, menar Västerviks kapten.
Rubiken på blogginlägget är ”Kasta bensin på elden”.
Förhandstugget inför en sådan här derbymatch är tamejtusan nästan lika härligt som själva matchen. Jag bara älskar det!

Englunds blogginlägg hittar du här.

 

Vad ska vi tro om derbyt på onsdag då? Mycket tjafs hit och dit om vem som bäst lyckas lämpa över favoritskapet på den andra.
VIK-fans hävdar att Vimmerby självklart är favorit. Argumenten handlar om allt från högre spelarbudget till att VH har vunnit alla inbördes möten sedan mitten av 1600-talet och att för varje VIK-seger så kommer en förlust allt närmare.
VH-fans hävdar å sin sida att VIK:s suveräna serieinledning, svintajta defensiv (16 insläppta mål på nio matcher), fyra topplinor och framför allt segerhungern gör dem till solklara favoriter.

 

Du kan väl knappast ha missat Johan Forsbergs brutala armbåge i huvudet på Djurgårdens Daniel Fernholm häromdagen? I dag kom domen. Sju matchers avstängning, varav tre omvandlas till böter. Dessutom dras ytterligare en match bort, då han per automatik (Match Penalty) var avstängd senast mot Frölunda. Tre matcher ytterligare alltså. Löjligt! Det är knappast på det sättet man stävjar huvudlösa idiotgrejor. Sedan må Johan Forsberg vara en hur trevlig kille som helst, att det såg värre ut än vad det var, att det inte var meningen, att han inte är en sådan spelare etc - men signalerna som den här domen skickar…?

 

Måste avsluta med att tipsa om en rekordlång artikel på Västervik IK:s hemsida, där er favoritbloggare är intervjuad om än det ena och än det andra inför gratismatchen på onsdag (160 enkronor från Västerviksföretagen passerades idag och i stort sett alla sittplatsbiljetter är redan bokade). Här har du den!

 

.


Nordh sjuk - missar dagens match

Redan oerhört mycket surr om superderbyt borta mot ärkerivalen Västervik på onsdag. Men först ska dagens hemmamatch mot Forshaga klaras av. Risk för dåligt fokus och underskattning? Glöm det!


– I veckan har vi pratat väldigt mycket om att tre pinnar är tre pinnar - oavsett vad det står på motståndarnas tröjor. Poängen som vi spelar om idag är inte mindre värda än de tre som står på spel senare i veckan, säger Tomas Sandlin.
– Visst, Forshaga gör en del dåliga resultat, men hipp som happ så slår de till och gör det riktigt bra. De vann ju hemma mot Arboga med 5-2 senast, så vi måste vara på tårna och ha 100 % fokus. Från ledarsidan har vi jobbat stenhårt med detta under veckan.

Vimmerby tvingas till två förändringar. Backen Emil Wahlberg kan inte vara med på grund av personliga skäl. Nu i eftermiddag fick även Jim Nordh kasta in handduken, då han plötsligt blev magsjuk.

Vimmerbys lag mot Forshaga:

Målvakt:
Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Markus Palmberg - Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Jesper Söderholm
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Rasmus Davidsson

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Sebastian Nilsson - Niklas Svensson – Andreas Rundgren

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson
Anton Carlsson - Jesper Karlsson

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Tranås-Borlänge

Surahammar-Lindlöven
Västervik-Grästorp

Kumla-Mariestad
Arboga-Skövde

 

.


Sammanfattning mitt i veckan

Tolv poäng för Vimmerby Hockeys förstafemma (Jesper Eriksen 0+4, Alexander Holmberg 2+1, Jakob Karlson 1+1, Markus Palmberg 1+1 och Carl Ackered 0+1) mot Kumla. Du förstår att det var snurr
- Dom är helt sjuka. Såg du sekvensen när de höll på i anfallszon i två-tre minuter, frågar målvakt Brattenberger mig efter matchen?
- Sådana killar hör egentligen inte hemma i ettan, skrattar Kumla-tränaren Gunnar Leidborg berömmande.
Kan bara hålla med om att de stundtals är oerhört bra. Jesper Eriksen, back i förstafemman, har alltså 17 poäng (4+13) på åtta matcher - mest av samtliga spelare i de fyra division 1-serierna. Tvåa och trea sett till samtliga division 1-serier ligger formationspolarna Jakob Karlsson och Alexander Holmberg på 15 poäng vardera (7+8 respektive 6+9).

Fastnade en stund med långtidsskadade trollgubben Björn Jonason efter matchen. Eller ”långtidsskadade”? Gipset är slängt, stiften är utdragna och skenan är borta. Jonason har dagen för comeback klar för sig, nu har han också berättat den för tränare Tomas Sandlin. När han bröt benet för ett år sedan, så höll han sitt eget comebackedatum, som låg långt innan vad läkarna trodde. Han tänker göra det igen.
- Vi snackar om comeback i år, så mycket kan jag säga.
Låter som ljuv musik i mina öron.

Kul att se Calle Brattenberger så enormt taggad och vass i målet. Och oerhört skönt att få hålla nollan.
- Det här var precis vad både jag och laget behövde. Jag har varit i kontakt med en målvaktstränare och slaviskt följt hans råd - tränat hårdare än jag någonsin har gjort och kört ner mig fullständigt. Tydligen hade det verkan, skrattar Calle.

Apropå skadade skyttekungen Björn Jonason, så fick han sig en rejäl åthutning i förra matchen, den borta mot Skövde.  Och det här är faktiskt humor på hög nivå. Verbal och inlevelsefull som han är, så stod han där i båset och skrek åt linjedomaren i en situation, varpå nämnda randiga herre åker fram till båset, spänner ögonen i Jonason och vrålar: ”Och vem fan är du? Busschaffisen?
Sedan vänder han sig direkt mot lagledningen och skriker: ”Be busschaffisen lugna ner sig nu”.

 

Forshaga-Arboga 5-2. Hur gick de till, frågar sig då vän av ordning. Laget som fick stryk med 10-0 av Västervik senast studsade tillbaka rejält. På söndag har vi dem hemma, så nu får det vara färdigstudsat.

 

Jaha ja. När det är Ladies Hockey Night i Vimmerby ishall så utser alltså tjejerna ett officiellt pris (förmedlades i högtalarna i slutminuten) till ”matchens SNYGGASTE spelare”. Då fnissas det och är väldigt kul. Ja, nästan charmigt. Tänk er det omvända, gott folk. Jojo! Men nu är det som det är – och att Jesper Eriksen skulle vinna priset var visst givet redan på förhand. Åtminstone enligt hans lagkamrater…

 

Västervik vann med 4-2, men det var spännande inför den tredje perioden då ställningen obegripligt nog bara var 1-1. Men på två minuter så drog Västervik ifrån till 3-1. Smålänningarna gjorde även 4-1 innan Anders Gunnarsson kunde göra ett reduceringsmål i slutminuterna. Noterbart är att Lindlöven endast sköt 13 skott i matchen.

”Bara” 1+2 av Västerviks Joacim Hedblad mot moderklubben Lindlöven. Han börjar tackla av…


I dag började det frågas om supporterbuss till Västervik borta på onsdag (enkronasmatch och fri entré). Så vi tog helt enkelt tag i det och sonderade intresset. På ett par timmar har ett 20-tal personer anmält sig, så visst ska det bli supporterbuss.


Följande gäller:

Senast måndag kväll måste vi meddela Roffe Solnevik på Nilsbuss hur många som ska med på resan (max 50 och vi måste vara minst 35 för att resan ska bli av). Priset är 100 kronor (lite mer än vad hyra, lön till chaufför och försäkring går på) och betalas i bussen, men om allt går som det ska (inga älgar körs på etc) så har Roffe lovat att lägga den överskjutande summan i en pott till nästa supporterresa.

Samling vid Vimmerby ishall nu på onsdag, 22 oktober, klockan 17.30, sedan går bussen strax därefter. Redan innan infon är ute, så är fem personer anmälda.

Så ös nu på och anmäl dig! Det gör du enklast genom att skriva in namn och antal personer i kommentarsfältet här nedan, på Vimmerby Hockeys facebooksida eller mejlar till vimmerbyhockey@live.se.

Kontinuerlig uppdatering av antal anmälda kommer göras på Vimmerby Hockeys facebook-sida.

 

 

.


VH med fyra femmor för första gången i år

Efter kvällens matcher i den västra Hockeyettan är åtta av 22 omgångar spelade – mer än en tredjedel alltså. Om vi bortser från serieledande Västervik, så finns det inte tillstymmelse till att övriga tre Allettanlag skulle börja utkristallisera sig. Det är tätt som tusan (både i matcherna och i tabellen) och varje vunnen eller tappad poäng har enorm betydelse. Med tanke på hur dagens omgång ser ut så skulle det framåt halv tio i kväll ha spruckit upp lite i tabellen. Men då ska topplagen göra sitt också, vilket kan bli väl så svårt.

Vi får hoppas att den gångna söndagens 1-6 mot Skövde var den här säsongens resultatmässiga dipp för Vimmerby Hockey – att vi har klarat av den nu!
– Efter den matchen har vi egentligen fokuserat på tre saker. Det första är disciplin vad gäller utvisningar. Visst, vi kanske var slitna efter uppladdningen inför och urladdningen mot Tranås i fredags, men det är ingen godtagbar ursäkt för att visa bristande disciplin och ett dåligt humör. Vi måste sluta ta onödiga utvisningar, så enkelt är det, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
– Vad vi också har pratat om är den mentala närvaron. När vi är bra och är helt på tå, så gör vi klockrena bedömningar om vi ska forechecka eller backa. Mot Skövde hamnade vi lite mittemellan. Den tredje saken vi har lagt tid på under måndags- och tisdagsträningarna är vårt boxplay, där vi inte alls har fått det att stämma. Tidigare, när vi bara har haft nio forwards, har det varit svårt att coacha speciella boxplay-formationer, men det har vi satt ihop nu, berättar Sandlin.

Därmed också sagt att Vimmerby kommer till spel med fullt lag i dag – åtta backar och tolv anfallare. ”Den enda” som nu saknas i truppen är Björn Jonason.
– Vi har haft lite förkylningar i truppen, men det verkar som att alla har piggnat till tills idag. Så för första gången den här säsongen kan vi mönstra fyra hela femmor. Jag kommer köra runt på tre formationer och avlasta med den fjärde. Vi får se hur mycket speltid Jesper Söderholm får (har varit ljumskskadad och inte spelat sedan den andra omgången), men det lär säkert bli en del boxplay spel - där är han riktigt stark. Vi vill absolut inte riskera någonting, utan smyger igång Jesper efter skadan, berättar Sandlin.

 

Vad vet då Vimmerbys tränare om Kumla?
– Jag har hört mig för och försökt få reda på hur de har förändrats sedan i fjol. Vad i stort sett alla säger är att de spelar disciplinerat, håller ihop laget och inte har så många spelare som sticker ut ur mängden. Ett bra kollektiv, som agerar som ett lag och är snabba på att utnyttja motståndarnas misstag, helt enkelt.
Vimmerbys mål kommer i kväll vaktas av Calle Brattenberger, efter att Marcus Evertsson har stått mellan stolparna de två senaste matcherna.
– Det är en förmån att ha två så bra målvakter som konkurrerar om platsen. Det är fullt krig på träningarna, men fullt krig på rätt sätt. De sporrar, hjälper och utvecklar varandra. För mig som tränare är det jätteskönt. Så länge en målvakt gör det bra står han kvar. Om han gör en lite sämre match, så växlar vi, avslutar Sandlin.

 

Vimmerbys lag mot Kumla:

Målvakt:
Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Markus Palmberg - Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Sebastian Nilsson - Niklas Svensson – Andreas Rundgren

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson – Jesper Söderholm
Anton Carlsson - Jesper Karlsson – Rasmus Davidsson

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Mariestad-Borlänge
Grästorp-Tranås
Surahammar-Skövde
Vimmerby-Kumla
Lindlöven-Västervik
Forshaga-Arboga

På @VHbloggen på twitter kommer händelserna i matchen att uppdateras med jämna mellanrum. Nedsläpp kl 19.00.

 

 

.

 


Leidborgs Kumla utan sex ordinarie spelare i kväll

Tio säsonger som målvakt i Elitserien (nuvarande SHL), 18 säsonger som head coach i tyska högsta- och andraligan och ifjol tränare för allsvenska Troja-Ljungby. Nu är det tränar- och sportchefssysslan i IFK Kumla som gäller för AIK-ikonen Gunnar Leidborg. I kväll gästar hans lag Vimmerby ishall.

 

Trots en hel del problem med skador och sjukdomar under inledningen av serien har Kumla knaprat ihop elva poäng och är absolut med i racet om en av de fyra Allettanplatserna.
- Vi har inte spelat med det tänkta laget i en enda match och inför i kväll ser det värre ut än någonsin, suckar Gunnar Leidborg, som får klara sig utan sex ordinarie spelare mot Vimmerby.

 

Bjässen Petter Larsen och allsvenskt meriterade Robert Bergh är de två backarna som saknas. Detsamma gäller fyra forwards: Martin Englund (ny från BIK Karlskoga J20), egna produkten Robin Harrysson, Färjestadsfostrade Viktor Lennartsson och inte minst offensivt vasse Patrik Ström.
- Vi ser ändå positivt på det. Vi har plockat med några unga killar som förhoppningsvis kommer ta chansen. Det största problemet lär väl bli för mig att lära känna kilarna i mitt eget lag, skrattar Leidborg, som hittills enbart har positiva intryck av den västra HockeyEttan.
- Nu känner jag ju inte alla lagen så väl, men det verkar som att de i söder har lite andra resurser än vad vi har. Där har spelarna möjlighet att träna dagtid, medan mina killar ibland inte ens får ledigt från jobbet för att spela match. Jag tycker att det spelas riktigt kul hockey i serien, mycket mål och riktigt flärdfullt. Inte alls så uppstyrt som i exempelvis Allsvenskan och SHL, men ofta är ju det betydligt roligare, säger han.

Efter 23 år som tränare utomlands (Gunnar har även jobbat i Österrike och i Danmark) återvände han till Sverige inför säsongen 2012. Och visst är skillnaden stor mellan centraleuropeiska toppklubbar och svenska HockeyEttan.
- Fast verkligen inte till det sämre. Den tyska ordningen i allt man gör kan nästan ta död på kreativiteten och strukturera ihjäl glädjen. Det är ju det här som är hockey. Här måste man kunna lite av varje och dessutom har jag förmånen att jobba med unga killar och följa deras utveckling, menar Leidborg.

Hur ser han då på kvällens uppgift?
- Visserligen ligger vi ju med där uppe, bara några poäng under strecket till Allettan, men vi har inte alls några uttalade ambitioner att ta oss dit. I augusti månad hade vi knappt ens ett lag, så vi gläds istället åt varje dag som vi kan vara med och tävla. Självklart vore det roligt att ta sig till Allettan, men det är inte något egentligt mål.
- Jag har hört mig för lite om Vimmerby och vet att de är offensivt väldigt giftiga. Från i stort sett alla håll och kanter har jag fått höra att det ska vara seriens bästa lag, så självklart blir det tufft för oss. Jag vet också att de har mycket publik på läktarna, så det kommer blir en kul match för vårt unga lag, avslutar Leidborg.

 

.


Tjejernas kväll när Vimmerby tar emot Kumla

Vimmerby mot Kumla i kväll och dagen till ära är det Ladies Hockey Night i Vimmerby ishall. Förutom ett stort gäng damer, som äter tvårätters, dricker gott, tjejsnackar och kollar hockey från VIP-hyllan, så får alla betalande tjejer i Vimmerby ishall i kväll en lott och ett erbjudande vid entrén med chans att vinna priser skänkta av Boston Clothing. Boston kommer också köra modevisning på isen med några av de mest eftertraktade männen i stan som modeller. Då kommer också olika varor att kastas ut till publiken. Missa inte det tjejer!

 

.


Inte bra, men ändå inte förnedring!

6-1-förlust borta mot Skövde i går. Förnedring! Eller?

Nej, riktigt så illa var det faktiskt inte. Skövde vann visserligen fullständigt rättvist och det Vimmerby som körde över Tranås i fredag stod i många delar inte att känna igen.

Vi försöker ändå hitta ett par positiva saker från i går:
  • Moralen. Trots att Vimmerby just hade gjort en av säsongens sämre perioder och låg under med 4-1, så gick man verkligen för det i den tredje perioden. Under de 7-8 första minuterna skapade laget flera högoktaniga chanser och det var inte så fruktansvärt långt ifrån att man trots allt hade lyckades göra match av det.
  • Alexander Holmberg. Har kommit tillbaka efter en period av förkylning och influensa och ser nu bättre ut än någonsin. Rapp, intelligent och ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaren. Helt korrekt utnämnd till Vimmerbys bäste spelare i går.
  • Den första perioden. Första tio minuterna var väldigt tillknäppta, men därefter tog Vimmerby över. Jesper Eriksens 1-0 efter 14.45 kom då ganska logiskt och att Skövde, genom två pp-mål, hade vänt till 2-1 drygt tre minuter senare kändes väldigt märkligt.

Men sedan fanns det bitar som inte var fullt så bra:
  • Disciplinen. Okej, sex utvisningar kanske inte är mycket att gnälla om (även om Skövde bara hade två och den sista av dessa kom med elva sekunder kvar). Men att fyra av sex utvisningar tas i anfalls- eller mittzon (tre av dem helt onödiga) och en dessutom i numerärt överläge - nej, det håller inte. Eftersom det här snarare är en trend än en engångsföreteelse, så måste tränare Sandlin och hans spelare på något sätt få ordning på det. Fyra av Skövdes sex mål kom för övrigt i numerärt överläge.
  • Försvarsspelet. Observera att jag inte skriver "backarna", utan just "försvarsspelet". Detta är något som måste praktiseras över hela banan och innefatta alla spelare på isen. Vimmerby känns inte komfortabla i egen zon. Laget har problem med att enkelt ta ut pucken, blir oroväckande ofta av med den och är väldigt känsligt för hård press. Lite märkligt med tanke på att laget i övrigt är så pass puckskickligt och skridskostarkt. I går vet jag inte heller hur många tre-mot-tvåor och två-mot-ettor vi åkte på? Även i boxplay såg det stabbigt ut.

Nåväl. Det vore ju synd om det inte fanns att jobba på. Och vi KOMMER att bli allt bättre... Inte minst i och med f.d. Djurgårds- och Huddingebacken Jesper Söderholms återkomst efter sin ljumsskada (förväntas vara spelklar denna vecka). Och inte minst i och med Björn Jonasons förväntade återkomst efter sitt armbrott och handledsskada. Jonason har nu kastat gipset, inlett rehabträningen och kör dagligen hårda extrapass isfys med tränare Sandlin.

Nu lägger vi Skövde-matchen åt sidan och konstaterar att säsongens resultatmässiga bottennapp är gjort. Skönt det!
På onsdag väntar Kumla och vikten av att ta poäng kan man inte vara tillräckligt noga med att påpeka. En tredjedel av grundserien är redan spelad och kampen om platserna till Allettan ser ut att bli precis hur tuff som helst. I dag skiljer det bara sex poäng mellan tvåan Skövde (15 p) och nian Surahammar (9 p). Mitt i getingboet ligger Kumla på sin sjundeplats med elva inspelade poäng, så det här är ingen motståndare som vi bara kliver in och plockar tre poäng av. Laget vann igår med 3-2 mot Lindlöven och dessförinnan förlorade man "bara" med 3-1 borta mot seriesuveränen Västervik.

Västervik, ja. Med stor aptit käkar laget upp den ene motståndaren efter den andre. I går var det stackars Forshagas tur att läggas upp på tallriken. 10-0 slutade matchen och de som såg den menar att siffrorna borde ha varit det dubbla med normal utdelning. Det slående i Västervik är lagbygget, där samtliga formationer presterar. I går saknades både Emil Georgsson (sjuk) och Petter Lindberg (utlånad till IK Oskarshamn i Allsvenskan). Men vad gjorde det? Suveräne Jocke Hedblad stod för tre mål och två assists.
Mest imponerande dock: Bara tolv insläppta mål på sju omgångar. Detta alltså av ett lag som innan seriestart fick defensiven utdömd av i stort sett alla förståsigpåare.
Motsvarande siffra för Vimmerby är 27 mål. Där har ni skillnaden än så länge! Och nästa vecka är det dags för säsongens första derby!

Avslutningsvis kort om den södra HockeyEttan, där favorittippade Kallinge/Ronneby IF har haft en förvånansvärt tung seriestart. Ny förlust i går (2-3 borta mot Pantern) och efter sju omgångar har KRIF "bara" knipit tre fullpoångare. Med sina elva poäng är man nu fem pinnar efter Troja/Ljungby och Pantern på tredje och fjärde plats. Härnäst väntar Varberg och Dalen för KRIF - sex poäng där är ett måste och kanske också egentligen en självklarhet.
 
 
.

Davidsson ersätter Nordh mot Skövde

Nu släpper vi fredagens fina insats mot Tranås. Fokus istället på en ny mycket svår uppgift – seriefavoriten Skövde på bortaplan i eftermiddag.

Tränare Tomas Sandlin tvinga göra en ändring i laget, då Jim Nordh inte kan vara med på grund av personliga skäl (Björn Jonason och Jesper Söderholm är skadade och saknas sedan tidigare). Nordhs ytterforwardsplats i andrafemman tas av Rasmus Davidsson. Målet vaktas, precis som i fredags, av Marcus Evertsson.
– Han var jättebra mot Tranås och är het på träningarna, så det finns absolut ingen anledning att ändra på det, säger Tomas Sandlin.
– Jag räknar med en tuff match i dag. I och med att det är bortamatch så känns det som ett 50/50-läge.
Vad gäller statusen på Jesper Söderholm, så räknar Sandlin med att han är i matchdugligt skick i mitten av den kommande veckan.

Om du inte har möjlighet att vara på plats i Skövde i eftermiddag, så kan du se matchen live på nätet här. Priset är 99 kronor. Matchstart kl 16.00.

Vimmerbys lag mot Skövde:

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Markus Palmberg - Jakob Karlsson – Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Rasmus Davidsson

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Sebastian Nilsson - Niklas Svensson – Andreas Rundgren

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson
Anton Carlsson - Jesper Karlsson

Extramålvakt:
Calle Brattenberger

Övriga matcher i omgången:
Tranås-Surahammar
Borlänge-Grästorp
Arboga-Mariestad
Västervik-Forshaga
Kumla-Lindlöven

På @VHbloggen på twitter kommer händelserna i matchen att uppdateras med jämna mellanrum.

 

.


Sagt efter gårdagskvällens match

7-3 till Vimmerby mot Tranås följdes upp av mycket surr i såväl sociala medier som i tidingar. Här är ett axplock av vad som sades:
 

”Ja vad ska man säga? Ni är ju helt fantastiska. Vilken inramning ni skapar och vilken energi ni ger oss spelare. Ikväll vann vi både på isen och läktaren! Forza VH!!!!!!!!!!”
Emil Wahlberg, back i Vimmerby Hockey, på VH Ultras facebooksida

 

”Vimmerby har gjort flest mål i hela div 1, 35 st på 6 matcher. Snittar man 6 mål ska det mycket till för att man ska förlora matcherna.”

Joakim Englund, back i Västerviks IK, på twitter

 

”Det är tufft att komma hit. Vi snackade ändå om det men ändå är vi inte med från start. De får ett rejält grepp om matchen och mer eller mindre dödar oss redan där. Det är ju derby och dessutom är vi toppkonkurrenter. Den svider. Den svider riktigt mycket…”
Joakim Erdugan, forward i Tranås AIF, till Tranås Tidning

 

”Vimmerby var klasser bättre än Taif under större delen av matchen.”
Oskar Mörnefelt, sportjournalist Tranås Tidning

 

”Vimmerby är bra, men det är inte det bästa laget vi har mött. Västervik är bättre.”

Joakim Erdugan igen, nu till Vimmerby Tidning

 

”Sådana här matcher är de roligaste som finns att spela. Sjukt bra stämning i hallen och storseger.”

Vimmerby Hockeys anfallsess, Simon Dahl, till er favoritbloggare i bilen hem från ishallen (tack för skjutsen!)

"Igår märkte man både innan och efter matchen att byn verkligen andas hockey".
Vimmerbys skadade forwardsstjärna Björn Jonason på twitter

 

.


VIK:s Anton Svanström lånas ut till Boro

22-årige backen Anton Svanström värvades från Piteå till Västervik inför förra säsongen. I somras genomgick han en höftoperation och sedan dess har han inte spelat en enda match.
Nu lånas Svanström ut till division 2-laget Boro/Vetlanda. Tanken är att Svanström ska fortsätta att träna med VIK, men spela matcher med Boro

– Eftersom vi är nio backar i truppen och jag ligger efter alla andra, behöver jag istid för att kunna komma ikapp, säger Svanström till Västerviks Tidningen.
Varför just Boro då?
– Dels för att det ligger nära, och sen så behöver dem en spelande back som är rightare samtidigt som jag behöver speltid. Så det blir win-win. Dessutom låter det som att jag får spela med Marcus von der Geest (tidigare VIK) så det blir kul. Men sen vill jag ju försöka slå mig in i VIK-truppen igen så klart.

Boro/Vetlandas sportchef Mikael Fernqvist är självklart nöjd med sitt lån.

– Vi tänker oss att han är här fram till jul åtminstone. Men Västervik kan plocka tillbaka honom när de vill. Han kommer bli ett lyft för det här laget, säger Fernqvist till Vetlanda Posten.

 

 

.


Offensiven fortsätter att imponera

7-3 till Vimmerby i toppmötet mot Tranås. Ja, inte så mycket att säga om. Övertygande siffror. Övertygande spel. TAIF-tränaren Arto Sirviö efter matchen:
– Jag tycker att siffrorna är missvisande, även om Vimmerby var bättre än vad vi var idag. Vi hade en del otur och matchen kunde ha slutat annorlunda om vi hade haft lite flyt och inte släppt iväg det i början. Det är skönt att vi har kvar att möta dem hemma. Då kommer vi vinna, säger Sirviö.

Okej!

Vad tyckte Vimmerbys coach, Tomas Sandlin, då?

– Jag är självklart glad över resultatet och över poängen. Som vanligt gör vi många mål (VH har nu gjort 35 stycken på sex matcher), men mest nöjd är jag ändå med vårt försvarsspel. De tre mål vi släpper in är samtliga mer eller mindre slumpmål. Visst hade Tranås ytterligare några chanser, men defensivt tycker jag ändå att vi gör en riktigt stabil insats.

Helt rätt, så klart. Men visst är det ändå Vimmerbys offensiv som imponerar. 35 mål på sex matcher och därmed i stort sett sex mål i snitt per match..

Att Sandlin hyllar defensiven mer än offensiven har givetvis bara att göra med den oro som har funnits där för försvarsspelet. För visst är det så att Vimmerbys segerrecept är offensiven och i dag var laget precis lika kliniskt som man bara kan förvänta sig.. Sju mål blev det i kväll – mot ett av seriens bästa försvar . Sex mål i snitt är grymt.

Backvärvningarna från Nybro fortsätter att leverera och utgör dessutom en stor del av Vimmerbys offensiva mangel. Carl Ackered 0+3 och Jesper Eriksen 1+2 i kväll. Två nya poäng av Alexander Holmberg, Markus Palmberg levererade 1+1 och Simon Dahl stod för ännu ett galet vasst avslut i mål. Allt var som det ska vara…

Kassen vaktades av Marcus Evertsson. Mycket bra insats!

1118 personer på läktarna, 7-3 i mål, 30-24 i skott och andraplats i tabellen efter suveränen Västervik. Vad mer kan man begära?

 Llite kort om vad några twitter-favoriter skriver i kväll:


Jesper Eriksen @JebbEriksen 

Mäktig inramning i Tigerkulan idag. Första derbysegern i svartgula dräkterna smakar mumma! Stolt över grabbarna. Stort tack för grymt stöd.

Björn Jonason @bjonason 

Tranås då!? Ja helt klart ytterligare ett steg vassare än förra året. Tror helt klart på en topp fyra placering.

Viktor Allvin @ViktorAllvin  

Det blev en ordentlig kross. TAIF hade inte mkt att sätta emot när VH trampade igång från första sekund.

bobbo viking @BobboBois  

...och där fryser vi div.1 Västra. Slut, finito. Det räcker nu. Nu kör vi allettan! 


Jakob Karlson var bara så där förbannat bra i kväll, som bara han kan vara:
- Nja, det gick väl inget vidare, var hans kommentar när jag snackade med honom i omklädningsrumet efter matchen.
Nähä! Då ser vi galet mycket fram emot när han kommer i form.

Beröm till TAIF-klacken. Flyin Cranes är fredagsgrymma på bortaplan och i kväll inte tillstymmelse till bråk eller oroligheter. Vän av ordning ska ju konstatera att detsamma gällde även Vimmerbys supportrar.
Exemplarisk uppförande från båda håll och inte en polisbil så långt ögat nådde. 

 

Varför inte avsluta med lite innebandy? Det har jag aldrig gjort tidigare. Fullpoängaren Vimmerby låg i kväll under mot Vetlanda i division 2-mötet med 1-4. När matchen var slut hade VIBK vänt till seger med 7-4.

 

Natti!

 

.


Dags för säsongens hetaste match - hittills...

Matchdag! Och som vi har väntat. För håll med om att fredagsmatcher hemma mot Tranås är något alldeles speciellt? Det vet vi ju, om inte annat, av erfarenhet från tidigare drabbningar (både på och utanför isen).

Inför kvällens testosterderby i Vimmerby ishall, mellan fyran och femman i serien, görs det en del förändringar i lagen. I hemmalaget noterar vi att Calle Brattenberger får vakta båsdörren, då Marcus Evertsson tar plats mellan stolparna.

– Vi har två riktigt bra målvakter, därför är det viktigt att vi håller igång båda. Sedan är det så att den som känns hetast för dagen står, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
I övrigt plockar Sandlin ihop radarparet i förstakedjan, Jakob Karlsson och Alexander Holmberg, igen. Den tredje projektilen i den formationen blir Markus Palmberg (Björn Jonason är ju fortfarande skadad).
– Markus är ganska lik Björn i sin spelstil, så det ska bli riktigt intressant, säger Sandlin.
I övrigt är VH-laget relativt likt det som vann borta mot Borlänge i söndags, vilket innebär att backen Jesper Söderholm fortfarande vilar efter sin ljumskskada.

Tranås kommer till spel med en 4-2-seger mot Lindlöven i bagaget. Även här saknas några viktiga pjäser. Duktige centern Anders Skoog, vassa kvicksilvret Eric Gustafsson och unge backen Albin Torstensson spelar inte. Dessutom är backen Emil Lagerkvist utlånad till Mjölby. Det gör att Tranås kommer till Vimmerby med tre femmor samt två extra anfallsspelare.

Trots en match mindre spelad än övriga lag (ja, Tranås undantaget då) så är Vimmerby det lag som har gjort flest mål i serien. 28 stycken har det blivit på fem matcher.

Här hittar du en länk till Tranås AIF:s hemsida, där tränaren Arto Sirviö ger sina tankar inför matchen.

Nu räknar vi ner timmarna. Klockan 19.00 är det nedsläpp, men det verkar som att riktigt många VH-supportrar ska börja ladda långt dessförinnan. Kharma har specialerbjudande dagen till ära och öppnar portarna vid klockan 16.00. Från och med kl 18.00 har puben i ishallen öppet.


Vi säger också varmt välkomna till de TAIF-fans som tänker se matchen på plats i kväll. Enligt uppgift kommer en supporterbuss samt ett antal bilar att rulla söderut. Fredagsmatch på bortaplan verkar vara ett omtyckt koncept i Tranås.

Kan vi hoppas på över 1000 personer i kväll?

 

.


Smått och gott mitt i veckan

För dig som inte har sett det än – här finns höjdpunkterna från den galna matchen i söndags mellan Borlänge och Vimmerby, som slutade 6-7.
Ungefär 5:20 in i klippet hittar du den omtalade situationen då domaren först höjer armen för avvaktande utvisning på en VH-spelare, sedan blåser av för målvaktsblockering men avslutar med att döma mål.

 

Västerviks IK ställde ju tryoutande finnen Aki Juusela åt sidan i den gångna helgens båda matcher. Redan då kunde man väl ana att allt inte stod rätt till. I förrgår beslutade sig sedan klubben för att bryta med Juusela. Anledningen sägs vara en sträckning, som Juusela ska ha dragit på sig.
– Vi kan inte chansa med en halvskadad spelare. Vi fortsätter att leta efter en ersättare till Tomas Jörbrink , men det är ingen panik, säger VIK:s sportchef Tomas Lind till Västerviks Tidningen.

 

Även Vimmerby Hockey ligger lågt vad gäller värvningar. Sportchef Fredric Jaensson får dagligen mängder med erbjudanden och förslag från olika agenter, men det är mycket som ska stämma.

- Om rätt person dyker upp till rätt pris så slår vi till. På sikt ska vi ha in ytterligare spelare, men det är ingen brådska. Visst saknas alltid en sådan spelare som skadade Björn Jonason, men de andra killarna gör det bra, säger han.
Malmöfostrade Hampus Gustavsson (39 allsvenska poäng på 113 matcher och ett drygt 20-tal juniorlandskamper i bagaget) är den spelare som Vimmerby Hockey har varit närmast att knyta upp, men han bestämde sig häromdagen istället för att acceptera ett tryoutkontrakt med franska Grenoble.

 

Björn Jonason, ja. Jag snackade alldeles nyss med Vimmerbys skadade (bruten underarm och skadad handled) anfallsess och lite ny information finns att rapportera om. I onsdags var han hos en rehabspecialist i Linköping och fick där förhållandevis positiva besked.
– På röntgenbilderna tyckte inte han att det såg så illa ut som läkarna har sagt tidigare. Benet inne i armen läker fint, gör inte ont alls och kommer förmodligen vara starkare än innan skadan.
– Det är leden som är faran. Stiften i handleden gör ont, svider och det är riktigt irriterat. Efter gipset och stiften har åkt bort så är det enbart rörligheten i handleden som avgör hur lång tid det tar innan jag är tillbaka. Jag har själv satt upp ett datum som mål. Och precis som vid benbrottet i höstas hoppas jag även kunna hålla det den här gången, säger Jonason.
I övermorgon (fredag) ska Björn till sjukhuset i Västervik för att (förhoppningsvis) ta bort gips och stift - detta förutsatt att allt ser bra ut. Därefter väntar rehabträning.
– Det är först under rehab som man kommer kunna se hur pass skadad leden är och hur fort man kan gå fram.
– Jag är ändå hoppfull. Jag har börjat löpträna och har även hållit igång skridskoåkningen. Efter fredag ska jag sedan börja med individuella förmiddagspass på is med Tompa (VH-tränaren Tomas Sandlin).
– Efter några tunga veckor känns det som att det äntligen börjar röra på sig. Jag känner mig ändå jäkligt hoppfull, säger Björn Jonason.

 

Straffsegern mot Borlänge senast var viktig. Oerhört viktig, kan det komma att visa sig. Förlust där, så hade vi i sådana fall redan nollat mot två av de lag som vi förväntas kämpa om en Allettanplats med (Mariestad också). Betänk då också att grundserien i år endast består av 22 omgångar. Närmare 25% av den är med andra ord redan spelad - och det känns som att vi knappt har börjat än.

 

Ingen match för Vimmerby Hockey i kväll (hemmamatchen mot Tranås spelas ju nu på fredag istället). Men resten av omgången i den västra HockeyEttan spelas i dag, enligt följande:
Forshaga-Mariestad
Grästorp-Arboga
Lindlöven-Skövde
Surahammar-Borlänge
Västervik-Kumla

 

Och apropå Tranås, så åkte de på ännu en skada i matchen mot Lindlöven i söndags (seger hemma med 4-2). Den lille vesselsnabbe forwarden Eric Gustafsson (4 p hittills i år och 40 p på 42 matcher i fjol) fick bryta matchen med befarat nyckelbensbrott. Nu visade det sig inte vara så illa, men han är fortfarande mörbultad och har ont.
– Jag hade lite blödningar och något ledband kring axeln hade fått sig en smäll. Jag är väl lite mörbultad och känner mig lite stel i axeln, så jag spelar nog inte på fredag i alla fall, säger 24-åringen till Tranås Tidning.

 

Givetvis bara fånigt att redan efter fem omgångar börja kolla ingående på statistik, men det gäller ju att passa på. För i den västra seriens skytteliga hittar vi många VH-spelare.
1. Jakob Karlsson, 10 p (4+6)
3. Alexander Holmberg, 9 p (4+5)
4. Jesper Eriksen, 9 p (2+7)
9. Jesper Danielsson, 8 p (1+7)
17. Sebastian Nilsson, 6 p (3+3)
19. Markus Palmberg, 6 p (2+4)
23. Jim Nordh, 6 p (1+5)
Alexander Holmberg är förövrigt den spelare i hela serien som hittills har högst poängsnitt per match. 2,25 pinnar per match är ett snitt som vi gärna ser att han håller!

 

Han har ett 50-tal SHL-matcher och ett 100-tal Allsvenska matcher på kontot. Han inledde säsongen i tyska andraligan, men är nu klar för Kallinge/Ronneby. KRIF:s värvning av 24-årige Thom Flodqvist är utan tvekan en av de tyngre någonsin av en division 1-klubb.
– Thom är en spelare som ger oss erfarenhet trots sin unga ålder. Han kan spela både center och forward, jag räknar med att han skall spela en stor roll hos oss, säger Sportchef Micke Johansson till KRIF.nu.

 

I fredags small det ju som bekant i Västervik – i flera avseenden. Det upphausade och känslofyllda derbyt mellan Västervik och Tranås blev inte bara en fajt på isen. Även på läktaren och utanför ishallen blev det bråk. Vems felet var och vad som verkligen hände, kommer vi nog aldrig få reda på. Dock verkar det som att några TAIF-fans kommer straffas av sin egen supporterklubb.
– Bråk är inget vi är vana vid, men Tranås verkar ha en klick som är ute efter att slåss, säger Martin Larsson, ordförande för Västerviks supporterklubb RödBlaå-fans.
Enligt uppgift till Vimmerby Tidning har tre personer blivit avstängda ur Tranås AIF:s supporterklubb, FlyingCranes Supporters. Det är dock uppgifter som ordföranden för Patrik Månsson inte vill bekräfta.
– Vi har inte tagit något beslut än, men förmodligen kommer dessa individer inte få följa med på fler resor, säger han.
Nåväl. Svaret på det får vi redan på fredag när Flying Cranes arrangerar nästa supporterresa. Då till Vimmerby…

 

Lite kort om starten av HockeyTvåan södra B också, där man ha spelat två omgångar. Lund Giants är i topp efter att ha krossat Ljungby med 11-3 och Gislaved med 12-1. Det forna storlaget Gislaved, som mellan åren 1999 och 2012 enbart huserade i Allsvenskan och i division 1, har fått en bedrövlig start på serien. Man ligger näst sist på noll poäng och -13 i målskillnad.
Lagen i vår närhet då?
Vi börjar med våra gamla trätobröder Boro/Vetlanda där Vimmerbyfostrade Erik Karlsson ju numer spelar (ny till den här säsongen från just Gislaved). Seger med 7-1 i premiären mot Osby (ett mål av eric) följdes upp med seger 3-2 borta i derbyt mot Nässjö. Laget parkerar på tredje plats bakom tillika fullpoängarna Lund och Tyringe. Ska bli intressant att följa Frölunda-fostrade bjässen Emil Bihorac (ny från Hanhals) som har hängt tre kassar i de två första matcherna och ryktas ha tagit ett rejält kliv i utvecklingen till den här säsongen.
Innan förlusten mot Boro/Vetlanda inledde Nässjö HC säsongen med 4-3-seger borta mot Alvesta. Tyngre då för nykomlingen HA74 (1-2 mot Tyringe och 2-6 mot Osby).

 

Tack så jävla mycket förresten, ni förbannade vandaler i Västervik, som snodde en massa pengar och kamerautrustning vid ett inbrott på VIK:s kansli härom natten. Låt oss föreningar vara i fred! Dessutom var jag supertaggad för att få se VIK:s premiärsändning på nätet i kväll. Men inte då...!

 

Och i natt börjar NHL! Hejåhå…

 

 

.


Patrik Karlkvist lånas ut till Hudiksvall

I dag blev det klart att förre Västervikssnajpern, Patrik Karlkvist (drygt 130 poäng under de två senaste säsongerna i VIK), lånas ut från allsvenska Mora (där han har haft svårt att få det att stämma - noll poäng på tio matcher) till Hudiksvall. Inget ont om Hudiksvall, men jag kan inte se att vare sig Mora eller Karlqvist vinner något på att sätta honom i ett förmodat mittenlag i den östra HockeyEttan. Om man vill få igång Patrik hade självklart Västervik varit det naturliga valet - där känner han sig hemma med medspelare, omgivning och tränare. Bara att supa in den atmosfär, som han förknippar med så mycket positivt som spelare, hade lyft hans självförtroende direkt. Startsträckan hade varit minimal.

Men nu är ju Karlkvist en bricka i ett spel, som omfattar ytterligare en spelare. Mora lånar in Hudiksvalls duktige back, Anders Danielsson, och är schyssta tillbaka genom att skeppa Karlkvist åt motsatt håll.
För Patrik Karlkvist är jag dock långt ifrån säker på att det här var det bästa alternativet. Det känns inte som att Hudiksvall i den östra ettan gör att han vare sig på kort eller på lång sikt kommer närmare en betydande roll i allsvenskan - vare sig i Mora eller någon annanstans - även om det initialt bara handlar om två veckors lån.
 
.

Konstig match, konstigt resultat men två poäng

- Ja, det här var ju en bra konstig handbollsmatch, suckar Vimmerbys tränare Tomas Sandlin när han ska summera kvällens 7-6-seger borta mot Borlänge (avgörande på straffar).
- Skämt åsido, det var mycket som var konstigt i den här matchen. Konstigast av allt var domarinsatsen, där spelarna aldrig fick möjlighet att få nå´n känsla för var nivån låg. Det är tråkigt att säga, men så var det tyvärr.

Vimmerby drog på sig hela elva tvåminutersutvisningar – detta i en relativt snäll match.
- Så vill vi självklart inte ha det och det är ju inte alls vårt sätt att spela hockey. Samtidigt kändes det emellanåt som att domaren i efterhand kom på sina misstag, för det ena märkliga domslutet åt ena hållet kompenserades med ett lika märkligt åt andra hållet.
Mest tydligt var det sedan Borlänge felaktigt fått sitt 6-5-mål godkänt. VH-keepern Calle Brattenberger hade lagt plockhandsken på pucken och domare Tommie Modin blåst för blockering. Calle lyfte då på handsken och pucken gled över mållinjen, varpå domaren dömde mål.
- Helt obegripligt. Men han insåg nog som sagt det själv, för bara minuten senare hade han dömt två utvisningar för Borlänge och vi fick spela 5 mot 3, berättar Sandlin.

- Som det nu blev är jag ändå nöjd med att vi åker hem med bonuspoängen. I och med att vi ligger målmässigt under så många gånger, tvingas vi jaga och trycka på. Då blir det att vi öppnar upp bakåt och inte kan spela tajt i defensiven.
Tack vare hårt coachande lyckades Vimmerby äta i fatt underläget och i straffläggningen var Alexander Holmberg och Jesper Eriksson vassa och avgjorde.
- I sådana här matcher, när spelet inte riktigt stämmer och det kryddas med många konstigheter, så måste man ändå hitta sätt att vinna och jag tycker att vi är där nu. Det, tillsammans med fina straffar i avgörandet, är det positiva som vi får ta med oss hem från Dalarna, säger Tomas Sandlin.

Men några fler positiva saker kan vi nog ändå hitta. Alexander Holmberg, nyss uppstigen från influensasängen, noterades för två mål och en assist. Skönt också att se en vass Emil Wahlberg tillbaka igen. Simon Dahl fortsätter att leverera – två nya kassar av honom i kväll. Carl Ackered 1+2 och Jakob Karlsson 1+1 är stabila.
Nä, offensivt är det svårt att se några större bekymmer. Vimmerby har nu gjort 15 mål på de två senaste matcherna och har gjort klart flest mål av lagen i serien. Det som skapar veck i pannan sker istället i andra änden av rinken.
Frågetecken också över disciplinen. Oavsett domarnivån, så är elva tvåminutare och en tia på tok för mycket. Mest frustrerande är avdelningen "onödiga utvisningar". Att dra på sig 2+10 i numerärt överläge är inte okej, helt enkelt. Här måste laget bli mer ordnat.


Fakta från matchen mellan Borlänge-Vimmerby hittar du här.

 

I övrigt i kväll då?

  • Serieledande Västervik var nära att fälla Skövde på bortais. Med en och en halv minut kvar att spela kvitterade Skövde till 3-3. Hemmalaget avgjorde sedan genom att göra 4-3 redan tio sekunder in i over timer efter ett sologenombrott av Skövdes Tano. 1+1 av Emil Georgsson och 0+2 av Fredrik Lindström. I Skövde svarade förre VH-centern Adam Rundqvist för assist till det matchavgörande 4-3 målet.
  • Tranås var överlägset Lindlöven men vann ändå ”bara” med 4-2.
  • I Kumla vände hemmalaget ett 2-5-underläge mot Forshaga till 6-5-seger i over time. Noterbart från den matchen är att tre mål gjordes inom loppet av 14 sekunder i mittperioden. 2-4 (36:31), 2-5 (36:39) och 3-5 (36:45). Nå´n statistiknörd som vet om detta är någon form av rekord?
  • Även i Arboga svarade hemmalaget för en vändning. Med halva matchen spelad ledde gästande Surahammar med 2-1. Matchen slutade dock 5-3 till Arboga.
  • Mariestad hade förvånansvärt svårt mot Grästorp, men tack vare två mål i slutperioden vann hemmalaget med 4-2.
Måste förresten bara lyfta en annan sak. Nybro i topp av den södra HockeyEttan efter fem omgångar. Hand upp den som trodde det innan säsongen.
 

Nåväl, nu laddar vi upp inför fredagens batalj hemma mot Tranås. Ny match, nya möjligheter…

 

.


Wahlberg och Holmberg tillbaka i laget

Snart nedsläpp i Vimmerby Hockeys tuffa bortamöte med Borlänge. Tillbaka i laget är backen Emil Wahlberg och forwarden Alexander Holmberg. aknas gör "bara" Björn Jonason och Jesper Söderholm, båda skadade. Men trots att Alexander Holmberg, till vardags i förstakedjan, nu är frisk så väljer tränare Tomas Sandlin att behålla den nykompoerade förstakedja, som gjorde succé i hemmamötet (8-4) mot Arboga senast.

- Det vore helt tokigt att röra förstalinan. Simon Dahl och Jim Nordh fick rejält med fart på grejorna när de spelade ihop med Jakob karlsson, så vi fortsätter så. Även andrafemman är intakt sedan sist, medan tredjekedjan kommer bestå av Holmberg, Niklas Svensson och Rasmus Davidsson, säger Sandlin.
- Alexander kommer få så mycket speltid han nu orkar efter en veckas influensa. Även Andreas Rundgren i fjärde kommer på spela en hel del, inte minst i boxplay samt om matchbilden gör att det krävs mer slit.
- Emil Wahlberg startar som sjunde back men vi vill ha igång honom så snabbt det går, säger Tomas Sandlin.

Vad vet då Vimmerby-tränaren om dagens motståndare, tabellnian Borlänge, som vann en oerhört stökig tillställning borta mot Lindlöven senast (3-2 efter straffar)?
- Inte så mycket faktiskt. Man blir heller inte riktigt klok av att kolla runt med tränarkollegor heller. Beskrivningen av dem spretar och är motsägelsefulla.
- Självklart är de ett bra lag och det gäller att vi är på tårna, annars blir det inga poäng. Insatsen senast mot Arboga var ett kliv i rätt riktning. I dag gäller det att vi fortsätter på den vägen.

Här är Vimmerbys lag:

Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemman:

Carl Ackered - Jesper Eriksen
Jim Nordh - Jakob Karlsson – Simon Dahl

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Jacob Isaksson
Sebastian Nilsson - Jesper Danielsson - Markus Palmberg

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Andreas Rundgren - Niklas Svensson – Rasmus Davidsson

Fjärdeformation:
Emil Wahlberg
Andreas Rundgren - Jesper Karlsson - Anton Carlsson

Extramålvakt:

Marcus Evertsson


Kvällens övriga matcher i den västra HockeyEttan:

Tranås-Lindlöven
Arboga-Surahammar
Mariestad-Grästorp
Kumla-Forshaga
Skövde-Västervik

Nedsläpp klockan 16.00.

 

.


Målskytten erkänner: "Pucken var inte inne"

Efter 3-2 hemma mot Tranås är Västervik nu det enda obesegrade laget i serien. Tolv poäng på fyra matcher imponerar. Men det som diskuterades flitigast efter gårdagskvällens match var 1-1-kvitteringen, som VIK:s lån från Vita Hästen, Fredrik Lindström, gjorde. Eller rättare sagt, INTE gjorde...

Hans skott tog nämligen klockrent i stolpen och gick ut. Ingen, förutom domare Daniel Söderberg, funderade ens på mål och de lätt förvånade spelarna i Västervik började inte jubla förrän domaren hade blåst.
I dagens Vimmerby Tidning erkänner "målskytten" att det var ett feldomslut:
- Nä, den var inte inne. Den tog i stolpen, men ett mål är ett mål.
På frågan om hur domaren kunde döma mål, svarar Lindström:
- Om jag ska vara helt ärlig, så vet jag inte.

Om Lindström var nöjd med domslutet, så var det desto mer irriterat i Tranås-lägret. Argast av alla var målvakten Emil Jidskog.
- Ingen säger att det är mål. Han (domaren) kan inte döma mål om han inte är säker? Och han kan uppenbarligen inte vara säker eftersom den inte var inne. Deras spelare åker runt och flinar för fan säger Jidskog till Vimmebry Tidning.
- Jag ser det inte från min vinkel, men jag hör hur den tar i stolpen. Den är inte inne men han dömer mål och det vänder matchen. Västervik är bra men det är inte säkert att de hade vunnit i sådana fall, säger en upprörd Emil Jidskog.
 
 
.

VIK vann. Och Tranås stod för stök.

Match i kväll mellan västra HockeyEttans två hetaste och hittills bästa lag - två frejdiga och härliga sådana med underbara fans. 3-2 till Västervik mot Tranås i Smålandsderbyt var helt rättvisa siffror. Nu går VIK upp i serieledning och är laget att jagas!

Ja, just det! Det var ungefär så jag hade tänkt inleda det här blogginlägget. Minuterna senare nåddes vi av rykten om att Tranås-supportrarna hade bytt strategi. Stök och tjafs på läktaren samt slagsmål utanför hallen. Men visst, it takes two to tango...


Själv såg jag inget alls av detta. Däremot kan jag bara konstatera hur det var i Vimmerby i samband med TAIF:s senaste fredagsbesök härom året. Resultatet då var sju blåbilar och två piketer på plats. Och om en vecka är det dags igen.

Nåväl. Officiellt (kändes som fler) 833 åskådare i Plivit-hallen (varav ungefär 150 från Tranås) fick se hemmalaget håva in sin fjärde raka tredjepoängare - fullt välförtjänt. Västervik fortsätter att sopa rent och kvällens trea innebär att VIK nu toppar serien med sina tolv pinnar.

– Tranås är det bästa laget vi har mött hittills. Om jag ska tippa de fyra lag som kommer gå vidare till Allettan, så är det vi, Vimmerby och Tranås. Sedan vet jag inte, säger Västerviks poängmaskin Joacim Hedblad (1+1), som ikväll gjorde sin första match efter sina ljumskproblem.

– Det är en fröjd att spela ihop med killar som Dan Pettersson och Emil Georgsson. Inte så svårt att producera poäng då. Min skada är också helt borta. Jag har inga känningar av den nu. Att jag höll uppe så pass länge var mer en ren försiktighetsåtgärd.


VIK:s monstercenter (numer ytterforward), Emil Georgsson, är lika ödmjuk:
- Vi har ett riktigt bra lag och jag hoppas verkligen att vi kan vara med och utmana om en av de fyra Allettanplatserna.
– Vi och Vimmerby är två av lagen. Det måste jag ju säga, skrattar han.

Härnäst har Vimmerby Borlänge borta. Därefter, på fredag, är det Tranås som väntar hemma. Välkomna trätobröder!

 

 


VH-bloggen blir VIK- och TAIF-bloggen för en dag

I kväll spelas säsongens hittills hetaste match i den västra HockeyEttan - det släpande mötet i den fjärde omgången mellan seriens två obesegrade lag, serietvåan Västervik (9 p) och fyran Tranås (7 p). Två offensiva lag som brukar bjuda på fartfylld och sevärd hockey med mycket heta småländska debykänslor inblandade.
– Det ska bli jättekul. Det är de här matcherna man lever för. Det kommer bli tätt, så det gäller att vi har en bra dag, säger TAIF-backen Albin Torstensson till TAIF-TV inför matchen.
Tranås väntas få med sig ungefär 200 supportrar till Västervik (två supporterbussar är fyllda och ett antal bilar kommer också rulla).
– Det är underbart med så mycket folk i ryggen. Med det stödet ska vi vinna. Vi måste stärka vårt boxplay, annars tycker jag att vi bara ska fortsätta som vi har gjort i spel fem mot fem och i powerplay, menar Torstensson.

 

Som vi såg fram emot att få beskåda Västerviks välmeriterade finske tryoutspelare, Aki Juusela. Men se av det blir det inget – vare sig i kväll eller i matchen mot Skövde på söndag. Anledningen? Ja, jag har faktiskt inte en aning. Tränare Mattias Karlins förklaring i dagens Västerviks Tidning är så luddig att det knappt ens går att läsa mellan raderna:
”Det är ingen optimal situation med Aki. Jag vill gärna se mer av honom, speciellt i matchspel”.
Vänta nu! Vad är det egentligen han säger?
"Jag vill gärna se mer av honom, speciellt i matchspel”.
Det betyder alltså 
att Juusela inte får spela match eftersom Karlin vill se honom spela match först. Snacka om ett fullständigt ogenomträngligt Moment 22, där det givetvis ligger något annat bakom.

 

Karlin påpekar också att det kostar 10 000 kronor att registrera en utländsk spelare. Visst är det så, men när började ansvaret för spelarekonomin att falla på en tränare? Sportgruppen har skeppat hit en finsk (f.d.???) klasspelare, som man då uppenbarligen får in i sin spelarbudget. Karlins roll är att sportsligt säga bu eller bä till honom – inget annat. Men nu säger han alltså att han vill se honom spela match innan han kan få spela match. Nån mer än jag som inte blir riktigt klok på det där?


För visst är det så här: Om Juusela hade övertygat tillräckligt mycket på tränare Karlin, på och bredvid isen, under veckans träningar, så hade han självklart spelat i kväll.
Ett ”bekymmer” är att VIK är i princip skadefritt och kan mönstra i stort sett starkaste lag mot Tranås i kväll. Så vems plats, i ett lag med idel segrar, skulle Juusela då ha tagit? Hur mycket skulle det ha stört stämningen i truppen? Jag tror snarare att det är i detta dilemma som man hittar svaret till varför Juusela inte får spela.

 

Nåväl. Desto roligare att sylvasse f.d. Vimmerbyspelaren Joacim Hedblad är tillbaka i laget efter sina ljumskproblem. Poängmaskinen är ovärderlig för VIK och kliver rakt in i förstafemman tillsammans med succéförvärvet Dan Pettersson och en av ettans bästa centrar, som nu har klivit ut på en kant och börjat producera mål som aldrig förr, Emil Georgsson. Simon Mitman flyttas därmed till tredjelinan.

Två timmar till nedsläpp. Ska vi tro på 1000 pers i hockeyladan i Västervik och seger med 4-2 för hemmalaget (avgörande i tom kasse)?


.


"Det såg ju ut som att vi var en man mindre"

Har just levererat text och bild till Bergslagsbladet/Arboga Tidning, kollat färdigt på Malmö FF-Olympiakos och nu ska man orka med ett inlägg om kvällens hockey. Det lär bli ganska begränsat och innehållslöst.

Kan bara kort konstatera att Vimmerby stundtals var brutalt överlägset Arboga. 8-4 är siffror som är oerhört smickrande för Arboga. 24-5 i skott i andra perioden (58-31 totalt).

Kvällens målskyttar kan nog vara viktigare än vad vi förstår: Jakob Karlsson 2, Simon Dahl 2, Sebastian Nilsson 2, Jesper Danielsson och Markus Palmberg. Precis de som jag hade valt, om jag hade fått bestämma.

Vad tyckte då tränarna? Arbogas Andreas Svedberg:
– Vi var inte alls med från start. Innan matchen pratade vi ändå om vikten av att vara på tå redan från början, men Vimmerby åkte verkligen ifrån oss.
– Jag vet inte vad man ska säga om den andra perioden, där vi förlorade skotten med 24-5. Det såg ju ut som att vi var en man mindre de sista tolv minuterna i den perioden. Skönt ändå att vi kunde studsa tillbaka under de sista 20 minuterna.

Ja, för det gjorde verkligen Arboga. Det är dock fullt begripligt - speciellt i en sådan här match - att Vimmerby inte kunde hålla total skärpa ända tills drabbningen var slut.

 Jag tycker att vi sitter i förarsätet i två perioder. Arboga bytte målvakt i slutet av den första perioden och Viktor Östlund, som kom in, var riktigt bra. I den andra perioden spikade han igen och stod stundtals på huvudet, berömmer VH-tränaren Tomas Sandlin.
 I de två första perioderna tycker jag att vi gör det jättebra. Vi checkar, backcheckar och är precis så intensiva som jag vill att vi ska vara. Skönt att se.
 Kvällens prestation är genomgående vår bästa den här säsongen, menar Sandlin.
 
Komplett matchfakta hittar du här.
 
 
 

Sargat Vimmerby tar emot segerviss nykomling

Det är ett rejält skadeskjutet Vimmerby Hockey som kommer till spel i kvällens hemmamatch mot nykomlingen Arboga. Björn Jonasson är ju skadad sedan tidigare. Jämfört med senast saknas också Emil Wahlberg (personliga förhinder), Alexander Holmberg (nedbäddad i feber) och Jesper Söderholm (ljumskskadad). Jesper var förövrigt hos läkare i Linköping i dag och fick beskedet att han nog får räkna med rehabträning någon vecka innan han kan gå för fullt igen.

Vimmerby kliver in i den fjärde omgången med två segrar och en förlust. Förlusten senast kom ju borta mot Mariestad (3-2). Sex poäng av nio möjliga alltså, men tränare Tomas Sandlin är långt ifrån nöjd:

– Jag kunde ha varit nöjd med tre förluster om vi bara hade gjort bra prestationer. Nu när det har gått lite stå i grejorna, så gäller det att vi fokuserar på det fundamentala och börjar i rätt ände. Fös oss handlar det om fart, intensitet och kraft, men samtidigt spela enkelt.
– Visst kanske det låter konstigt att inte vara nöjd med två segrar och en knapp förlust borta mot ett tippat topplag, men så här i början av serien lägger åtminstone jag märke till detaljer och sviktande prestationer på ett helt annat sätt än om vi vore långt in i serien. Det är ju inte så att varningslamporna blinkar klarrött, men jag gillar att grotta ner mig och hoppas att det vi har snackat om i veckan nu får effekt, säger Tomas Sandlin.


Kvällens motståndare, IFK Arboga, inledde säsongen med två förluster. I söndags kom första segern (mot Lindlöven) och den betydde mycket för laget: 

– Inte bara tre poäng, utan väldigt mycket mer. För glädjen, energin och allt runt omkring var det viktigt. Nu är vi med, säger lagets tränare Andreas Svedberg till Arboga Tidning.
Mot Lindlöven lossnade dessutom målskyttet för lagets storstjärna Fredrik Orrsten. 
– Han har spelat bra och skapat chanser, men inte fått in pucken tidigare. Det kändes kanon att han äntligen fick göra mål.
Arboga har värvat flera välmeriterade spelare med rutin till den här säsongen och tippas allmänt vara ett av de lag som gör upp om en Allettanplats, så Vimmerby kommer med all säkerhet få en svettig afton.
– Jag tror vi har goda chanser att ta poäng, men det kommer såklart bli tufft. Det är en lång bussresa ner, men väl där brukar det vara fullsatt och bra stämning. Jag tror vi åker därifrån med poäng, avslutar Anders Svedberg. 

I och med att så många spelare saknas i Vimmerby, tvingas tränare Tomas Sandlin kasta om en hel del i laget. Jim Nordh och Simon Dahl tar plats bredvid Jakob Karlsson i förstafemman. Jakob Isaksson bildar backpar med Tobias Jonsson i andrafemman, medan tränare Sandlin formerar en tredjefemma för mer defensiva uppdrag.

Här är kvällens lag:

Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemman:

Carl Ackered - Jesper Eriksen
Jim Nordh - Jakob Karlsson – Simon Dahl

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Jacob Isaksson
Sebastian Nilsson - Jesper Danielsson - Markus Palmberg

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Andreas Rundgren - Niklas Svensson – Rasmus Davidsson

Fjärdefemman:
Jesper Karlsson och Anton Carlsson

 

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

Nedsläpp i Vimmerby ishall kl 19.00!

 

.


RSS 2.0