Simon Dahl förlänger med Vimmerby

Vimmerby Hockey fortsätter att förlänga kontrakten med tänkta nyckelspelare. I dag blev det klart att Simon Dahl kör vidare minst en säsong till – hans fjärde i klubben.
– Det känns jätteskönt. Jag tror stenhårt på den nya organisationen och är oerhört taggad, säger den Tingsrydsfostrade 24-åringen.

Den gångna säsongen slutade som bekant på ett lite märkligt sätt för Simon Dahl, som valde att ta time out med några matcher kvar att spela.
– Det strulade i kommunikationen mellan mig och Tomas Sandlin, men det är aldrig bara en persons fel när det skär sig.
– Jag bestämde mig då för att ta en time out från hockeyn och med facit i hand så känner jag att det var helt rätt. Redan dagen efter beslutet kände jag ett grymt sug efter att ta revansch och att satsa på nästa säsong, säger Simon Dahl.
– Nu känns det jätteskönt att allt har löst sig och att jag får den här chansen. Jag tror stenhårt på klubbens nya sportorganisation och det gjorde valet att stanna i Vimmerby väldigt enkelt, säger Simon Dahl.

Att Dahl förlänger är självklart en riktigt positiv nyhet. Hans säsongsinledning i höstas var brutal och rätt använd är en Dahl i form så klart ett jättetillskott i vilken HockeyEttan-klubb som helst. Att det fanns saker som han och tränare Sandlin inte drog jämt om är glömt och ligger självklart inte någon av dem till last.

 

.

VH och Sandlin går skilda vägar

Efter två år som tränare för Vimmerby Hockey står det nu klart att Tomas Sandlin får lämna klubben.
– Jag hade väl ganska tidigt bestämt mig för att två år var lagom. När jag sedan inte hörde något från klubben, så förstod jag att de var inne på samma linje, säger Sandlin.

Beskedet som Tomas Sandlin fick tidigare i veckan, att klubben nu söker en ny tränarlösning inför kommande säsong, kom inte som någon överraskning för honom.
– Nej inte alls. Jag har inte pratat med klubben om någonting och även om jag hade varit öppen för en fortsättning så har väl även jag känt att två säsonger var lagom.

– Jag har haft två jättebra år här, inte minst har de varit utvecklande för mig personligen. Sportsligt tycker jag också att vi ska vara nöjda med det mesta, förutom kanske årets alletta. Det har ju å andra sidan sina förklaringar, säger Sandlin.
Tomas Sandlin kommer nu ta ett par veckor att fundera över några nya erbjudanden som han har fått.
– Det finns några uppslag där det finns intresse både från min och från klubbarnas sida. Vi får se vad som händer, säger han.

Från Vimmerby Hockeys sida kommenterar sportgruppens Andreas Malmunger beskedet om att kontraktet med Tomas Sandlin inte förlängs så här:
– Vi är väldigt nöjda med Tomas insats hos oss. I och med att flera förändringar nu sker i klubben, med ny organisation och ny sportgrupp, tyckte vi också att det var lämpligt att en ny tränare leder det nya laget.
– Sedan en tid tillbaka jobbar vi med tre, fyra olika namn. Kontrakt med ny tränare lär dock inte vara skrivet ännu på några veckor, då ju säsongen fortfarande är i full gång för många lag, avslutar Andreas Malmunger.


.


Brutal tidsbrist, men...

Gott om tid är det ont om!
 
Alldeles strax drar de galet intressanta play off-matcherna igång. Jag får hänvisa till inlägget på Ettanbloggen - där kan du läsa en del inför och om matcherna.

För egen del blir det Kovland-Östersund på datorn i kväll.

.

Mot nya mål...

Go vänner! Frånvaro och lite halvdassig uppdateringsfrekvens här på bloggen den senaste tiden beror inte på något sätt på ett falnat intresse för Hockeyettan eller Vimmerbys lite halvknackiga säsongsavslutning. Det har istället dykt upp lite saker som har medfört vånda, funderingar och beslutsångest.

Så här är det:
För en tid sedan blev jag kontaktad av ledningen för Hockeyettan (intresseorganisationen och språkröret för landets samtliga HockeyEttan-klubbar) och de hade några raka frågor rörande kommunikation (strategi, hemsida, app, twitter m.m). En av de mest konkreta frågorna var om jag var intresserad av att ansvara för deras kommande satsning på en renodlad Ettanblogg? Målsättningen är satt till att skapa Sveriges bredaste hockeyblogg, med 100 procent fokus på det som händer i och kring landets alla 47 HockeyEttan-klubbar. Smickrande så klart, men inte alls självklart för en opretantiös hobbybloggare från Småland.

Nu har vi dock kommit så långt i våra samtal och i vårt planerande att det helt plötsligt är dags. I morgon eftermiddag lanseras nämligen Ettanbloggen på www.hockeyettan.se - det första steget i ett mer omfattande arbete (här kan du läsa mer i den text som man lade ut i eftermiddags). Vad det innebär för VH-bloggen vet jag inte än? Vi får väl helt enkelt smaka på om det över huvudtaget ens fungerar att driva dessa båda parallellt - och då tänker jag framför allt inte på tidsåtgång (Vimmerby Hockey måste man alltid se till att ha tid för), utan främst på saker som objektivitet och förtroende.

Avslutningsvis lite Vimmerby Hockey i alla fall:
Eric Karlsson klar i dag ju. Viktigt som tusan! Och mer är på gång. Jag kan nog lova mellan två och fem ytterligare nyheter redan den här veckan. Skörden av den nya sportgruppens arbete verkar bli både välsmakande och omfattande.


.

Eric förlänger med Vimmerby Hockey

Vimmerby Hockey fortsätter att landa kontraktsförlängningar med nyckelspelare. Tredje man att ansluta till nästa säsongs trupp, efter kapten Emil Wahlberg samt forwarden Jim Nordh, är egna produkten Eric Karlsson.
– Jag är jätteglad. Det var precis det här jag ville när jag vände hemåt, säger Eric.


Av alla talanger som Vimmerby Hockey har fått fram under åren, är nog Eric Karlsson, 21 år, en av de allra största. Han gjorde a-lagsdebut just 15 år fyllda och presterade då på hög nivå i division 2. Därefter styrdes kosan till Linköping, men tyvärr orsakade flera komplicerade skador och hjärnskakningar stopp i karriären. Men nu är han verkligen på gång igen.
Eric kom till Vimmerby Hockey från division 2-klubben Boro/Vetlanda under denna säsong och trots att han låg efter rent träningsmässigt har han vuxit in i laget på ett imponerande sätt och tillhört en av de bästa spelarna under Allettan.

– Jag tror att allt strul under min karriär har gjort mig mer ödmjuk och ännu mer målmedveten. Det finns inget annat än att ta den roll jag tilldelas i laget och sedan göra den så bra det bara går, säger Eric, som har fått ta ett stort defensivt ansvar i sin centerroll, inkluderat mycket spel i box play.
– För ett par år sedan visste jag inte om jag skulle kunna fortsätta att spela hockey, men nu sitter jag här med ett nytecknat kontrakt med min moderklubb – ett topplag i division 1.
– Det var precis det här jag ville när jag vände hemåt. Jag spelar inte hockey för att tjäna pengar, utan för att jag brinner för sporten och för moderklubben. Jag är väldigt glad över att få chansen att utvecklas ytterligare i Vimmerby, säger Eric Karlsson.

En som självklart är nöjd med den senaste kontraktsförlängningen är Andreas Malmunger i Vimmerby Hockeys sportgrupp:
– Sedan Eric anslöt från Boro/Vetlanda har han presterat bättre än vad någon vare sig kunde tro eller begära. Eric har på kort tid tagit rollen som en mycket viktig spelare – både på och vid sidan av isen. Med sin inställning är han ett föredöme för många andra.
– Att försöka förlänga kontraktet med Eric var en självklarhet. Nu när han är hel och frisk, samt med en hård kommande försäsongsträning i kroppen, kommer han ta ytterligare kliv till nästa säsong. Det är jag säker på.

.

Raffel och dramatik i sista omgången

6-3 till Vimmerby mot Skövde i de båda lagens helt betydelselösa säsongsavslutning. Känslor, depp och glädje på isen. Och över 400 på läktarna. Det här blev faktiskt ändå bättre än vad jag på förhand trodde. Dels bjöds vi på några riktigt läckra mål, men framför allt en värdig sista match för säsongen. Efter en bedrövligt stökig säsong har vi nu istället en extremt spännande silly season att se fram emot. Det ska nästan bli skönt att få fokusera på det samt att njuta av play off-spel för de övriga lagen, där man själv slipper lida helvetets alla kval. 

Dramatiken utspelade sig istället på andra håll denna kväll, framför allt till matcherna mellan Pantern-Kristianstad och Tingsryd-Tranås, där till slut Kristianstad vann kampen mot Tranås om den sista platsen till play off 1.
I TAIF-derbyt var hemmalaget Tingsryd starkast, medan Kristianstads Emil Sundin gjorde matchens enda mål mellan Pantern och KIK. Det räckte för att Kristianstad skulle ta sig om Tranås.

Dramatik var det även i den södra vårserien. Dels gick Helsingborg om KRIF och tog hem seriesegern, vilket bland annat gör att vi får se tungviktsmötet mellan Kallinge-Ronneby IF och Tingsryd i play off 1. Men en ännu värre rysare utspelade sig i botten, där det till slut blev Mörrum som tillsammans med redan klara Olofström får försöka kvala sig kvar i Hockeyettan. Mörrum, HC Dalen och Varberg hamnade på samma poäng, men Mörrum hade ett måls sämre målskillnad än Dalen. Notera då att Hesingborgs 3-1-mål mot Mörrum kom med mindre än två minuter kvar. Om den matchen hade slutat 2-1, så hade Mörrum hamnat före HC Dalen i tabellen och därmed undvikit kvalspel.
 

Nåväl, så här spelas Play Off 1 (laget som står först börjar hemma och får bortamatch i en eventuellt tredje och avgörande match, speldatum torsdag 19/2, lördag 21/2 och eventuellt söndag 22/2):

Kovland - Östersund

Haninge - Huddinge

Örnsköldsvik - Piteå

Åker/Strängnäs - Hudiksvall

Kumla - Troja/Ljungby

Kallinge-Ronneby - Tingsryd

Mariestad - Västervik

Helsingborg - Kristianstad

Vad ska man då tro om dessa matcher? Tja, norröver vore det en rejäl skräll om inte Östersund, Huddinge och Piteå tar sig vidare ganska enkelt. Åkers/Strängnäs har på papeperet onekligen kapacitet att störa Hudiksvall, men man har inte visat mycket till kvalitet under säsongen.
I söder är Troja/Ljungby brutalt stor favorit mot Kumla, medan Västervik är ett bättre lag än Mariestad och borde ro hem den matchserien. Men sedan kan det bli två rysare. Ingen i Tingsryd lär väl jubla över att få möta ett pånyttfött och namnstarkt KRIF och den södra seriesegraren Kristianstad, som har sett blekt ut under stora delar av Allettan, lär få fullt upp med Helsingborg.
 
 
Ett par övriga reflektioner:
  • 5:an (Mariestad) och 6:an (Kumla) från HockeyEttan Västra får alltså längre säsonger och har större chans att nå Allsvenskan är både 2:an Tranås, 3:an Vimmerby och 4:an Skövde.
  • De båda Allettornas seriesegrare, Sundsvall och Pantern, belönas med en månad utan matchspel som uppladdning inför Kvalserien, dit de är direktkvalificerade.
Jag vet att det är oerhört svårt att snickra ihop rättvisa seriesystem, där så många lag som möjligt har så mycket att spela för så länge som möjligt. Men det här är nog ändå två saker som man borde kika på. Framför allt det förstnämnda, där alltså en andraplats i HockeyEttan Västra vår (mot motstånd som exempelvis Surahammar, Grästorp, Arboga och Forshaga) rankas och belönas betydligt högre än en sjätteplats i Allettan Södra (där man ställs mot lag som Tingsryd, Troja, Pantern, Kristianstad och Västervik).
 
.

Sista kvällen med gänget

Ja, eller åtminstone sista matchen med gänget. Det lär det vara för ett antal spelare i det Vimmerby Hockey, som i eftermiddag avslutar säsongen med ett bottenmöte i den södra Allettan mot Skövde. För utan att veta, så har jag en stark känsla av att det kommer bli storstädning i truppen till nästa säsong. Hittills har den nya sportgruppen förlängt med kapten Emil Wahlberg samt viktige Jim Nordh, och ett antal ytterligare "egna" spelare är i rappet att skriva på, om de rykten jag har hört stämmer.
 
Seger med sex mål mot Skövde. Det är vad som gäller om VH har tänkt sig att undvika sistaplatsen. Desto mer intressant är hur övriga matcher i serien slutar. Att Pantern vinner och att Troja kommer tvåa är ju klart sedan tidigare. TIngsryd (22 poäng) och Västervik (21) är klara för play off, medan Tranås (19) och Kristianstad (17) slåss om den sista platsen. I dag möts Troja-Västervik, Pantern-Kristianstad och Tingsryd-Tranås. Hoppas verkligen för Tranås skull att Pantern mönstrar starkast möjliga lag och även lyckas motivera sig, för jag tror nämligen att Tingsryd borta blir en tuff TAIF-drabbning för Tranås.

Nedsläpp klockan 16.00. Drygt två timmar senare har vi svaret.
 
 
.

Skönt att slippa vara nervös!

Det mest meningslösa derbyt någonsin? Eller den värsta nagelbitaren i mannaminne? Ja, det beror nog på vem du frågar. Klart är i alla fall att det är två sidor med helt olika syn på och förutsättning inför allettanfajten mellan Västervik och Vimmerby i kväll. VIK-fansen näst intill kräver tre poäng, men fasar för att traditionens makt ska vara stor. För faktum är att VIK inte har tagit någon trepoängare på de seanste åtta mötena mot Vimmerby Hockey. Och för att skaffa sig ett riktigt bra utgångsläge inför kommande helgs sista omgång, så är nog tre poäng att rekommendera i kväll.
Vimmerby Hockey då? Ja, laget har inget att spela för, men räkna med att det finns många i laget som är sugna på att försöka sätta käppar i hjulet för värste antagonistens vidare äventyr mot Allsvenskan.

4-1 till Vimmerby, over time-seger för VIK och straffseger för Vimmerby. 6-3 i poäng till Vimmerby i de tidigare derbymatcherna den här säsongen, och det är just detta som är den största motivatorn för Vimmerbys tränare Tomas Sandlin i kväll - att vinna den "interna" poängfajten lagen emellan över säsongen.

- Jag vet ju hur mycket matchen betyder för Västervik, men ingen ska tro att vi inte kommer motiverade till ett derby.
- Det har varit mycket snack om att vi ska tända till extra för att kunna förstöra och jävlas med Västervik, men så funkar i alla fall inte jag. Jag vill vinna matcher och speciellt vinna derbyn, men vi har inte fokus på motståndarens situation, menar Sandlin.


Förutom två ändringar kommer Vimmerby till spel med samma lag som förlorade med 5-4 borta mot Tingsryd i söndags. Backen Jesper Söderholm är tillbaka, medan målvakten Calle Brattenbergers skadade menisk stoppar honom från spel.
- Sannolikt är Calles säsong över. Vi har dock en bra ersättare i Marcus Evertsson och till dagens match var det ändå tänkt att han skulle vakta kassen, berättar Tomas Sandlin.

Vimmerby mönstrar fyra femmor, men Sandlin lär köra runt på tre linor plus matcha in Jesper Söderholm, Jacob Isaksson och Rasmus Davidsson från den fjärde.

 

Vimmerbys lag i kväll:

 

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemma:
Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Andrafemma:

Niklas Pavel – Dean Moore
Jesper Danielsson - Eric Karlsson – Andreas Rundgren

Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdefemma
Jacob Isaksson – Jesper Söderholm
Anton Proos – Rasmus Davidsson – Anton Carlsson.

 

Extramålvakt:

Max Pettersson

Omgångens övriga matcher:
Skövde-Tingsryd
Tranås-Pantern
Kristianstad-Troja/Ljungby


Man kan ju misstänka att det sitter och hålls en hel del Västervikstummar för åtminstone Pantern i kväll? För mitt i all nervositet så är det ju faktiskt så att om VIK, Kristianstad och Pantern vinner sina matcher, så är det redan avgjort vilka fyra lag (2:an-5:an i serien) som kommer att få spela play off. Då är det bara inbördes placeringar, vilket avgör kommande motståndare i play off 1, som står på spel i den sista omgången av Allettan på söndag.

 
Nedsläpp klockan 19.00. Och faktiskt känns det ganska skönt att för en gång skull kunna se ett derby mellan Västervik och Vimmerby utan att bryta ihop av nervositet. Nu kan man istället njuta av att det är "den andra sidan" som lider alla helvetets kval så här innan match.

Vad ska vi tro då? Jo, så här: I min värld är matchinledningen helt avgörande. Om VIK rivstartar och får in ett par kassar tidigt, så kan det rinna i väg och bli hur mycket som helst. Då tror jag inte att Vimmerby orkar mobilisera någon vilja. Om det däremot skulle vara så att VH håller hemmalaget stången, så kommer den mentala biten av spela en allt större roll ju längre matchen går. Och utan att mena något illa, så har ju Västervik vid ett flertal tillfällen tidigare haft den fula ovanan att agera ganska blekt när det har gällt som mest. 
För närvarande är Västervik ett klart bättre och mer balanserat hockeylag än vad Vimmerby är. Men sådana här matcher består till stor del av så mycket annat än skills på isen, och det ska bli väldigt intressant att se hur VIK hanterar det.

Jag har tippat antingen 8-1 till Västervik eller uddamålsseger till VH, så jag får väl stå fast vid det.


Nu kör vi!

.


Vinn matchkod till kvällens derbysändning

Ödesderby för Västervik. "Jävlas och sätta pinnarna i hjulet"-derby för Vimmerby. I kväll klockan 19.00 smäller det i isladan i Västervik. Säsongens viktigaste match för VIK och möjlighet till säsongens kanske skönaste seger för Vimmerby. Senare under dagen kommer det att skrivas mer inför matchen på den här sidan, men redan nu vill jag slå ett slag för VIK:s webbsändning av derbydrabbningen. Du som inte har möjlighet att vara på plats i Västervik, men ändå vill se matchen, kan köpa den här. Duktiga duon Åhman/Svanström guidar dig genom tre perioder av dramatik.

Ett ännu billigare alternativ är att vinna en kod till sändningen. Logga in på twitter, följ @VHbloggen (om du inte redan gör det), leta upp tävlingstweeten och retweeta den innan klockan 18.30. En matchkod lottas ut och vinnaren tillkännages genom meddelande på twitter strax därefter.

.

Dramatiken fortsätter i Allettan i eftermiddag

Fullt rättvis Tingsrydsseger hemma mot Vimmerby igår. Under matchens första hälft fanns det i stort sett bara ett lag på banan. VH var stundtals helt utspelat och hade det inte varit för en galet bra Calle Brattenberger i målet samt en sanslös effektivitet (och en stor portion tur) framåt, så hade matchen varit avgjord redan efter två perioder. Skottstatistiken var då 34-10 till Tingsryd, men Vimmerby ledde, osannolikt nog, med 3-2.

I början av den tredje perioden fick TAIF retroaktiv utdelning, gjorde tre mål på fyra minuter och vände från 2-3 till 5-3. Jeff Smith reducerade i numerärt underläge men närmare kvittering  än ett bortdömt mål (domaren kunde från sin position inte avgöra om Niklas Pavels puck var inne eller inte) samt ett stolpskot, kom inte Vimmerby.

I och med förlusten är VH:s chanser att nå play off nu definitivt borta – såväl i praktik som i teori. Men rafflet i den södra Allettan är inte slut för det. I eftermiddag har Västervik chans att i stort sett säkra sin plats till det vidare kvalspelet mot Allsvenskan – seger borta mot Pantern så är det nära. Mest intressant dock i Tranås, där hemmalaget (sexa i tabellen) tar emot femman Kristianstad. Seger för TAIF, så skiljer det bara en poäng lagen emellan inför de två sista omgångarna. Utmärkta TAIF-TV livesänder matchen via nätet. Du hittar den här.

 

 

.


Vimmerbys lag mot Tingsryd

Två timmar till matchstart mellan Tingsryd och Vimmerby. VH mönstrar följande lag:


Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemma:
Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Andrafemma:

Niklas Pavel – Dean Moore
Jesper Danielsson - Eric Karlsson – Andreas Rundgren

Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärde ytterforwardspar:
Jacob Isaksson - Rasmus Davidsson

 

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

 

 

.


Vinn matchkod till Tingsryd-VH i eftermiddag!

Hoppet lär ju vara det sista som överger människan, sägs det. Så vi lever väl på det åtminstone några timmar till då. Bortamatch i eftermiddag mot Tingsryds AIF, som är det lag som just nu befäster den femte och sista play off-platsen. TAIF är åtta poäng före Vimmerby med tre omgångar kvar (nio poäng kvar att spela om), så visst finns det fortfarande en rent matematisk chans för Vimmerby.
 
Tingsryds AIF sänder matchen live via nätet och du kan köpa den här. Föredömlig produktion med matchklocka, repriser, grafik och Kim Henningsson som kommentator. Sädningen startar kl 15.55 (nedsläpp 16.00). Ännu billigare, än att köpa matchen, är det att vinna en gratis kod till sändningen. Gå in på twitter, följ @VHbloggen (om du inte gör det redan), leta upp tävlingstweeten och retweeta den senast kl 15.30. Då är du med i utlottningen. Vinnaren meddelas via dm på twitter strax därefter.

Återkommer senare under dagen med lite mer info inför matchen.
 
 
.

Och där smällde VH:s play off-dörr igen!

Kabooom!!!!!!
Hörde du smällen av play off-dörren som slog igen?
För så är det. Hur optimistisk man än är, så är det nu givet att Vimmerby inte kommer hämta in åtta poäng och en evighet av målskillnad på Tingsryd på de sista tre matcherna.

3-4 mot Kristianstad i kväll. En match och ett resultat som var ganska symptomatiskt för den här säsongen och för den här Allettan. I 19 minuter och 30 sekunder hade Vimmerby total kontroll över matchen och laget gjorde sin kanske bästa period sedan en bra bit innan nyår. 2-0 (Niklas Svensson och Sebastian Nilsson) stod det på tavlan, det var bud på mer och VH spelade just då - 19.30 in i perioden - dessutom med en man mer på banan.

Men... Vimmerby Hockey och numerära överlägen har varit en sorglig kombination den här säsongen. Knappt 20% i grundserien och drygt 20% i Allettan duger inte. Och som det såg ut i dag...?
- Jag kan bara hålla med. Vi tränar mycket pp, men under match så blir det inte alls så som vi har sagt. Det måste vara någon mental grej. Jag kan lova dig att det är lika frustrerande att stå i båset som det är att sitta på läktaren, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
Därför kom självklart Kristianstads reducering just exakt i detta power play. VH-backen Niklas Pavel hade pucken under total kontroll i egen zon (i numerärt överläge alltså), men drog seklets indianare tvärs genom egen zon, rakt till KIK:s Emil Sandin, som tackade genom att hänga in reduceringspucken med 19 sekunder kvar av perioden.

- Jag tycker att vi gör en fantastiskt bra period. Tyvärr blir ett par misstag i slutet av den första perioden och i inledningen av den andra perioden avgörande för matchen, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

För även Kristianstads kvittering, endast 44 sekunder in i den andra perioden, var en delikat bjudning av Vimmerby. Tyvärr var det återigen Niklas Pavel (inget ont om honom, för han var helt okej i övrigt, men jag kan ju inte ljuga) som stökade till det med pucken under kontroll i egen zon. En omöjligt svår passning till Eric Karlsson letade sig fram till gästernas Simon Stark, som tog emot och gjorde mål. 2-3 kom sedan i mitten av perioden och 2-4 bara minuterna senare. På mindre en en kvart gick alltså Kristianstad från utspelade till dominanta, samt från 2-0 till 2-4. Osannolikt om du hade frågat mig i slutet av den första perioden.

- Efter deras 2-2 viker vi ner oss och vår prestation i den andra periodern är under all kritik, Vi spelar svårt, krånglar till det och blir oroliga. Vi kliver helt ifrån vår game plan och gör precis så som vi har sagt att vi INTE ska göra, menar Sandlin

Nåväl. Vimmerby bjöds in i matchen tidigt i den tredje perioden. KIK-keepern, Oskar Sehlstedt, (duktige Joakim Strandberg lämnade målet efter den första perioden) fick en mardrömsinledning på den tredje perioden, då en av hans "lagkamrater" riktigt elegant styrde in Jesper Danielssons passning redan efter två minuter.
Men närmare än så kom inte Vimmerby, även om man gjorde en bättre period än den andra. VH fick två lägen att spela 5 mot 4 i slutperioden (mot KIK:s enda) men det var aldrig riktigt nära. 3-4 slutade matchen och i exakt samma tillfälle som matchen slutade, slutade också Vimmerby Hockeys säsong. Sorgligt, men sant.

- Vi är åtta poäng bakom Kristianstad och det är nio poäng kvar att spela om. Givetvis är våra chanser mikroskopiska, men så länge den finns där ska vi försöka ta den. Framför allt ska vi se till att avsluta säsongen snyggt, avslutar Tomas Sandlin.

I övrigt då? Jo, Västervik tog en pinne borta mot Tingsryd (2-1 efter straffar) och seriefavoriten TAIF har det fortfarande tungt (femte plats och "bara" tre segrar efter ordinarie tid på elva spelade matcher). Tranås tog en galet viktig seger borta mot Skövde och Troja slog serieledande Pantern efter straffar.

Kontentan av detta är väl att man inte behöver vara rädd för att drabbas av gamnacke om man sticker ut halsen och säger att Pantern nu kommer ro hem seriesegern och därmed vara klart för Kvalserien? Laget måste ta ytterligare två ynka poäng på de tre avslutande matcherna och det är väl inte otroligt att de kommer redan på söndag, då man tar emot Västervik hemma.

Västervik ja? De ligger trea på 18 poäng. Tvåan Troja har 20 och båda dessa lag kommer självklart knipa varsin plats i play off. Kristianstad och Tingsryd parkerar på 17 poäng och har fyra pinnar ner till Tranås under strecket. Jag är ganska säker på att Tingsryd kniper en av platserna. I nästa omgång spelas dock en galet intressant match i Tranås, då hemmalaget (13 poäng) tar emot Kristianstad. Seger där för TAIF så kommer det bara skilja en poäng lagen emellan i kampen om den sista play off-platsen.

Det är ju inte läge att i denna stund summera Vimmerby Hockeys säsong. Men jag tror att det, tillsammans med lite spännande infallsvinklar och tankar inför nästa säsong, kommer i morgon.

Just det. Måste avsluta med spelarberöm efter kvällens match. Jag stannar vid två spelare. Markus Palmberg - riktigt bra. Jag hoppas att den nya sportgruppen på allvar stämmmer av hans vilja att vara kvar i Vimmerby även nästa säsong. Överlägset bäst i kväll dock Andreas Rundgren. Energi, inställning, frenesi och kvalitet. Kul att se honom tillbaka efter några tunga matcher!

God natt!


.

Nu jäklar åker klyschorna fram!

 

Måstematch!

Nej, jag kunde faktiskt inte komma på någon mer träffande klyscha för det som ska utspela sig i Vimmerby ishall i kväll. Det skulle möjligtvis vara ”kniven på strupen” eller "vinna eller försvinna", så vi kör dessa också.

Det är nämligen ganska enkelt. Seger är det enda som gäller för Vimmerby mot Kristianstad. För kolla de båda tabellerna längst ner i den här inlägget – en gjord utifrån att alla resultat ”går vår väg” i kväll. Och en utifrån att ”allt går emot oss”. Som sagt, snacka om ”måstematch”. Men det är inte en viktig omgång bara för oss för den delen, utan notera även skillnaden för grannen Västervik om man jämför dessa båda scenarier.

 

Vimmerby inledde ju som bekant Allettan bedrövligt, men har spottat upp sig rejält på slutet. Visserligen har de två senaste matcherna renderat i två förluster (mot Troja och Pantern), men spelmässigt har laget ändå varit väl så bra som sina motståndare.

– Man kan bara bedöma prestationen, sedan kan man antingen förlora eller vinna. För mig och för laget är det ändå skönt att känna att vi har varit med i matcherna. Om vi får till vårt försvarsspel så kommer vi absolut kunna rubba Kristianstad i kväll, säger tränare Tomas Sandlin.

Ja, för om man jämför Vimmerbys insatser de senaste omgångarna med hur det exempelvis såg ut borta mot Kristianstad i inledningen av serien, så är det som natt och dag. Och trots att KIK vann den södra HockeyEttan är det inte på något sätt några övermänniskor vi möter i kväll. Faktum är att laget har sex raka matcher utan någon fullpoängare och på sina fyra spelade bortamatcher har laget ”bara” en seger – mot Tingsryd i den  tredje omgången. I övrigt har det blivit förluster mot Skövde, Västervik och Troja.

 

I Vimmerby saknas Jim Nordh (brutna revben), Jesper Carlsson (hjärnskakning), Jesper Söderholm (fotskada) och Simon Dahl (time out). Därför kommer man gå runt på sju backar och tio anfallare. Målet kommer vaktas av Calle Brattenberger.
– Vi har även med juniorerna Anton Carlsson, Jonatan Engdahl och Anton Proos som back up. Samtidigt är det bra för dem att slussas in så sakteliga och få se hur det går till i a-lagssammanhang.
Kristianstad kommer till spel utan danske klassbacken Phillip Bruggisser, som värvades från allsvenska Almtuna mitt under säsongen. Han är upptagen med landslagsuppdrag.

 

Om du inte har möjlighet att se matchen på plats i Vimmerby ishall i kväll, så sänder LG Sports live via nätet. Här har du länken till sändningen.
Även Västerviks brutalt viktiga match borta mot Tingsryd direktsänds. TAIF:s webbsändning hittar du här. Till den sistnämnda matchen kan du också vinna en matchkod. Gå in på twitter, följ @VHbloggen och retweeta tävlingstweeten, så är du med i utlottningen.

 

Vimmerbys lag mot Kristianstad:


Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemma:
Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Andrafemma:

Niklas Pavel – Dean Moore
Jesper Danielsson - Eric Karlsson – Andreas Rundgren


Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson
Rasmus Davidsson

 

Extraspelare:

Anton Carlsson, Jonathan Engdahl, Anton Proos

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Så, för att knyta ihop säcken. Hur vill vi att "måsteomgången" ska sluta i dag då? Ja, det beror ju självklart på var man har sina sympatier, men jämför hur det skulle kunna se ut (resultat för enkelhetens skull beräknade 0-3 eller 3-0). Vi är verkligen i ett vägskäl:

 
    Önskeresultat:              
    Tingsryd-Västervik   2:a        
    Vimmerby-Kristianstad 1:a        
    Troja/Ljungby-Pantern 2:a        
    Skövde-Tranås     2:a        
                   
    "Best case":            
1   Pantern 11 9 1 1 43-14 29  
2   Västervik 11 5 4 2 39-29 20  
3   Troja 11 5 2 4 22-21 18  
4   Tingsryd 11 3 4 4 27-30 15  
5   Kristianstad 11 3 3 5 31-31 14  
6   Tranås 11 3 3 5 22-32 13  
7   Vimmerby 11 3 2 6 25-44 12  
8   Skövde 11 2 3 6 24-34 11  
                   
    Mardrömsresultat:            
    Tingsryd-Västervik   1:a        
    Vimmerby-Kristianstad 2:a        
    Troja/Ljungby-Pantern 1:a        
    Skövde-Tranås     1:a        
                   
    "Worst case":            
1   Pantern 11 8 1 2 40-17 26  
2   Troja 11 6 2 3 25-18 21  
3   Tingsryd 11 4 4 3 30-27 18  
4   Kristianstad 11 4 3 4 34-28 17  
5   Västervik 11 4 4 3 36-32 17  
6   Skövde 11 3 3 5 27-31 14  
7   Tranås 11 2 3 6 21-34 10  
8   Vimmerby 11 2 2 7 22-47 9  
 
 
Nedsläpp kl 19.00 i Vimmerby ishall.
.

Domarna i fokus hos tränarna i helgen

5-2-förlust borta mot suveräna serieledaren Pantern är väl normalt sett inte mycket att säga om. Men faktum är att Vimmerby var väl så bra som Pantern i två perioder och i spel fem mot fem. Fast det var ju just det där sista, ja – att spela med fullt lag på banan.

För efter två perioder var ställningen fortfarande ”bara” 3-2 – detta trots att Vimmerby dittills hade åkt på/dragit på sig sju stycken tvåor, jämfört med Panterns enda. Under drygt 20 minuters spel, från slutet av den första perioden till slutet av den andra, så fick Vimmerby spela i numerärt underläge ungefär hälften av tiden. Pantern inte vid något tillfälle.

 

Men sedan är det ju faktiskt så att utvisningar absolut inte ska utdömas utifrån något kompensationstänk eller försöka fördelas lika mellan två lag. En spelare ska bli utvisad för en begången förseelse, inte utifrån vilket lag han spelar i. Men i går, mot ett lag som konstant spelar extremt nära gränsen vad det gäller interference- och fasthållningssituationer, och ibland en bit över densamma, så blev det stundtals smått parodiskt svajig bedömningsnivå.

Betänk då också att det statistiskt sett var seriens bästa pp-lag (35,29%) som mötte seriens sämsta bp-lag (67,39), så förstår du att Vimmerby ändå gjorde en riktigt stark bortainsats.

Nåväl, som Vimmerbyspelare, -ledare och -supporter, är man självklart färgad - jag inser det. Men en tröst får väl ändå vara att till och med kommentatorn för Panterns livesändning på nätet, gång efter annan, tyckte synd om VH och nästan bad om ursäkt för domarinsatsen och hur den drabbade det ena laget, så hårt.
Samtidigt är det så här: Med bättre disciplin och med lite mer tanke, så hade man sluppit ett antal av utvisningarna. Det går aldrig att prata bort.
– Självklart var det frustrerande när vi åker ut gång på gång. Samtidigt tillåts de rappa våra killar så att jag tvingas skicka ut två av dem i omklädningsrummet med skador, utan att få något powerplay med oss. Men men, så kan det vara ibland, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin.
Pelle Ström blev slashad över handleden, men det verkar inte vara någon större fara med honom. Mer osäkert med Jesper Söderholm, som fick ett hårt rapp över ena hälsenan. Söderholm haltade rejält efter det inträffade och kommer förmodligen uppsöka läkare i dag.

I den tredje perioden hade Vimmerby sedan ett galet bra läge att kvittera till 3-3. I numerärt överläge (jajjemen…) fick Sebastian Nilsson i stort sett öppet mål från bara ett par meters avstånd, men satte direktskottet i stolpen. Spelet vände, duktige Kalle Östman i Pantern kom en mot en med en VH-back och lyckades hänga dit 4-2. Där kändes det som att drabbningen dog. VH fick gå över till att chansspela, men istället kunde Pantern spela av matchen på ett säkert sätt och även göra 5-2 med sju minuter kvar.
– Extra surt att det blir så här när det verkligen kändes som att vi var med i matchen och kunde störa dem. Vi får dock ta med oss en bra bortainsats. Nu är det tolv poäng kvar att spela om och vi har inte på något sätt gett upp än. Vi har klar poängchans i alla matcher som är kvar, menar Sandlin.

Ett par saker om maskinen Pantern: De har en galet bra målvakt i Viktor Andrén och de har fått ett ruskigt bra tillskott i nyligen värvade centern Axel Wemmenborn från Helsingborg. Så här en bit in i januari och när transferfönstret ändå är stängt, så kan man väl tillåtas berätta att Wemmenborn var ytterst nära att skriva på för VH tidigare under säsongen. Här kan du förresten se en intervju med Pantern-backen Emil Carnestad efter gårdagens match.

 

 Om VH-tränaren Tomas Sandlin var besviken på domarinsatsen i går, så går det inte jämföra med Västerviks-tränaren Mattias Karlin efter VIK:s strafförlust hemma mot Skövde i lördags. I skottgluggen stod Richard Magnusson från Tranås och kritiken berörde främst två domslut i den tredje perioden, där Linus Boström åkte ut 2+10 och Joakim Englund fälldes utan åtgärd.

– Magnusson måste ha kollat in tabellen och velat att Skövde skulle vinna. Det är bedrövliga domslut båda två. Det är knappt någon idé att försöka få en förklaring, han är för feg för det, säger Karlin till Västerviks Tidningen.


Hohoho… Hårda ord. Det Karlin antyder är med andra ord att domare Richard Magnusson, som alltså är från Tranås, medvetet ska ha dömt till Skövdes fördel för att på så sätt gynna sin ”egen” klubb. Att han kallar honom ”feg” och ett par av hans domslut för ”bedrövliga” är ju mer vardagsmat i dagens hockey, så det är inget att fästa någon vikt vid.

På tal om Skövde. 2012 begärde och beviljades SIK ekonomisk rekonstruktion. Då uppgick föreningens skulder till närmare 2,5 miljoner kronor. I mars 2013, ett år efter rekonstruktionen, intervjuades dåvarande klubbchefen Hans Ljunggren av hockeyettan.com.
Han beskrev då Skövde IK:s situation som att ”den här klubben har bättre förutsättningar än någonsin att göra något riktigt bra på sikt. Sen har vi ett mål till 2015 som innebär att föreningen ska vara i ekonomisk och organisatorisk balans”.
Men nu kommer nya alarmerande signaler från Skövde IK. Efter fjolårets minusresultat på 228 000 kronor berättar i dag Sveriges Radio P4 Skaraborg att ekonomin för föreningen är sämre än väntat så här långt in på säsongen och att man nu tvingas till sparåtgärder. Den största orsaken är för låga sponsor- och publikintäkter. Har du hört det förr från nå´n klubb med ekonomiska problem?
– Vi ser över alla möjligheter till att dra ner, till exempel när det gäller inköp. Det gäller att gneta krona för krona, säger klubbens ordförande Göran Strid, som även meddelar att läget åtminstone ser bättre ut nu än vad det gjorde vid samma tidpunkt i fjol, då resultatet till slut alltså landade på en kvarts miljon back.
Den här säsongen har Skövde IK budgeterat vinst.

Janne Karlssons era som tränare i ”vår egen ” Jakob Karlssons Södertälje är äntligen över. I dag fick han nämligen sparken. Ersättare blir den tidigare assisterande tränaren Andreas ”Ante” Karlsson. Ska bli spännande att se om han också kan lyckas med konststycket att få ut så lite ur en så bra trupp.

 

.


Efter Tierps svek: Axman lägger ner säsongen

Vid midnatt, då transferfönstret för hockeyövergångar stängde, stod det klart att Vimmerbys värvning av Tierps skyttekung Joakim Axman (se inlägg från i går) stoppades av Tierps sportchef Leif Ehn. Detta trots en överenskommelse mellan klubben och Axman om att han var fri att lämna under säsongen om en klubb högre upp i seriesystemet ville värva honom samt det faktum att klubben, enligt Axman, är skyldig honom pengar.


En uppgiven Axman har nu gjort verklighet av sitt hot att bojkotta Tierp. Han finns inte med i laget i dag.
– Nej, när jag möttes av sådan arrogans så var det verkligen ingen idé att fortsätta i Tierp. Han (sportchef Leif Ehn) vill ju bara förstöra för mig, så då får det vara.
– Säsongen är nu slut för min del. Istället ska jag direkt köra igång med individuell träning med sikte på nästa säsong, säger Joakim Axman.


Inte många vinnare i den här soppan hörni:
- Vimmerby går miste om ett nyförvärv.
- Axman spelar inte mer den här säsongen.
- Tierp bollar med sitt rykte och förlorar en spelare.


.


Nederlagstippat VH mot serieledaren

I Vimmerby går livet sin lugna och gilla gång – helt fritt från överraskningar och uppseendeväckande händelser. Det betyder bland annat: Inga spelare vare sig in eller ut när transferfönstret stängde vid midnatt.

Dags för serieledande Pantern i eftermiddag och jag vet inte när Vimmerby Hockey var så totalt nederlagstippat senast? Unibet samt ett par bolag till erbjuder 8,00 i odds för VH-seger. Högsta (!) odds på hemmaseger är 1,21 hos bland annat ComeOn.

Givetvis ska Pantern vara solklar favoriter, men en sådan värdering (motsvarar 81-82 procentchanser på Pantern) är ändå svår att ta till sig. Förutom bottennappet mot Skövde för några omgångar sedan, så är VH ett klart bättre lag nu än när Allettan Södra drog igång. Laget har poäng i fyra av de sex senaste matcherna, knep en pinne mot Pantern hemma och 1-3-förlusten senast mot Troja var verkligen direkt missvisande.
Pantern å sin sida föll ihop mot Tingsryd i förra omgången och där åkte på sin första förlust, men visst, likväl ska man som sagt vara storfavorit. Men 1,21 på hemmaseger bör rimligtvis inte få många spel.

I Vimmerby saknas Jim Nordh (revbensbrott), Jesper Karlsson (hjärnskakning) och Simon Dahl (timeout p.g.a. motivationsbrist).
 Vi startar matchen på tre formationer, men matchar in spelarna i den fjärde formationen allt eftersom. Vi kommer gå runt på så mycket folk som möjligt, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

Vimmerbys lag mot Pantern:

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemma:
Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Andrafemma:

Jesper Söderholm – Dean Moore
Jesper Danielsson - Eric Karlsson – Andreas Rundgren


Tredjefemma:

Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdeformation:
Jacob Isaksson – Niklas Pavel

Rasmus Davidsson

 

Extraspelare:

Anton Carlsson

Extramålvakt:
Calle Brattenberger

Nedsläpp kl 16.00.


RSS 2.0