Skyttekungens övergång till VH verkar stoppas

Tillsammans med Kirunas Oscar Fredriksson är Tierps Joakim Axman den spelare i hela division 1-Sverige som har gjort flest mål den här säsongen. Hela 31 fullträffar har det 21-åriga jättelöftet levererat hittills.

 

Sedan en tid tillbaka har Vimmerby Hockey jagat Joakim Axman och försökt få honom klar. Axman själv vill till Vimmerby men hans nuvarande klubb sätter nu käppar i hjulet genom att inte godkänna och registrera övergången - detta trots att det, enligt Axman, finns en överenskommelse mellan honom och Tierps sportchef, Leif Ehn, att han är fri att lämna om erbjudande dyker upp.

 

– Vid sidan av mitt kontrakt har vi en överenskommelse om att jag är fri att lämna om en bättre klubb, högre upp i seriesystemet, hör av sig.
– Jag och Vimmerby är helt överens och jag vill inget hellre än att gå dit. Jag vill utvecklas och det gör man om man spelar mot och med bättre lag och bättre spelare, säger Joakim Axman, som själv har jobbat aktivt för att få övergången klar.
– I går pratade jag själv med kansliet, men de sa att det bara är Leif Ehn som kan godkänna och registrera övergången via Internet. Men han vägrar ju, suckar Axman.
– Ehn sa till mig att han inte skulle komma att skriva på några papper, oavsett. Han nekar inte till vår överenskommelse, utan tycker att Vimmerby och Tierp är lika bra och att man spelar på samma nivå. Va? Ett lag i den södra Allettan, med häng på play off-plats, jämfört med ett bottenlag i den östra fortsättningsserien? Så Allettan är alltså inte högre upp i seriesystemet än vad Fortsättningsserien är?
– Jag ledsnade och ifrågasatte då hur jag skulle kunna motivera mig att spela kvar i Tierp efter det här och hotade med att bojkotta resten av säsongen, men fick då bara till svar att ”jaha, det är ju ditt val”. Det här är det sjukaste jag har varit med om.
– Med tanke på dealen vi har och med tanke på att jag bara är en av flera spelare som klubben är skyldig pengar man inte verkar kunna betala till, så fattar jag inte varför han inte bara skriver på övergången, säger en lätt uppgiven Joakim Axman.

 

I dag är ju sista dagen för övergångar och då de måste vara registrerade. Visst finns det fortfarande lite tid kvar att lösa den här soppan, även om det ser mörkt ut nu. En förutsättning för att det ska kunna lösa sig är dock att Tierps sportchef ser till att skrämma igång sin mobiltelefon. Jag har sökt honom åtta gånger från i morse och fram tills nu, och har varje gång mötts av meddelandet:
”Just nu kan du inte nå det önskade numret. Var vänlig försök igen om en liten stund.”

Att sportchef Ehn har gjort sig oanträffbar via telefon just denna dag är därför anledningen till varför han inte har kunnat ges möjlighet att kommentera Joakim Axmans ord.

 

.


Bota abstinensen med annan Allettanhockey

Hockeyabstinens när inte Vimmerby spelar förrän i morgon? Lugn, det bjuds på Allettan-raffel redan i eftermiddag. Dels möts Kristianstad-Tingsryd i en mycket viktig streckmatch, men framför allt möts våra båda kollegor från den västra HockeyEttan, succélaget Västervik och utmanaren Skövde.

I Västerviks bjuds det på fri entré (enkronasmatch), men om du inte beger dig österut så kan du se VIK-TV:s livesändning via nätet. Före detta VH-spelaren, tillika VIK:s fotskadade stjärnforward, Joachim Hedblad, är i dag engagerad som expertkommentator. Missa inte det! Matchen blir din för 129 kronor och du ser den här. Matchstart kl 16.00 och sändningen börjar tio minuter tidigare.

 

.


Hedemyr nu helt klar för Västervik

Nu på morgonen blev Arlanda Wings duktige forward, Nick Hedemyr, helt klar för Västerviks IK. Den AIK-fostrade poängstarke 20-åringen inledde säsongen i NAHL, men har sedan en tid tillbaka representerat Wings - och han har gjort det riktigt bra. Hedemyr spelar inte Västerviks hemmamatch mot Skövde i eftermiddag.

Spännande in i det allra sista...

Stopp för övergångar är i morgon, lördag, kl 23.59.59. Innan dess måste alla sista-minuten-förstärkningar vara registrerade hos förbundet. Och Vimmerby håller på in i det allra sista. Det jobbas på flera namn, men ett är definitivt hetare än övriga. Dock trilskas den målfarlige forwardens nuvarande klubb en hel del, så svar på hur det går får vi inte förrän i morgon.

Men ännu mer händer det hos kollegan i Västervik. Att man inte har varit det minsta nöjd med insatsen från målvaktsförvärvet Daniel Wälitalo är ju knappast någon överraskning. Trots flera chanser har Götes grabb tyvärr sett mer än lovligt svajig ut. Därför har man nu sytt ihop en nygammal lösning, för i kväll blev Andreas Hookana (som lämnade Västervik för Asplöven under säsongen) klar för VIK på nytt. Hookana har tyvärr hamnat långt ner i målvaktshierarkin hos Haparanda-klubben, men hans kapacitet är ändå oomtvistad. Ett bra drag av Stolt/Lind, även om Hookana på VIK:s hemsida i kväll beskrivs som en "back up ifall någon av Ludvig (Engsund, förstekeeper) eller Daniel skulle bli skadade. Tillåt mig tvivla på att det är det primära syftet.

Men inte nog med det. VIK lär visst ha mer på gång. Jag vill dock betona att det handlar om obekräftade källor, som dock har haft rätt förr, som i kväll berättar att VIK bland annat har ett riktigt vasst forwards-forvärv på gång in. Just nu väntar man bara på ett ok, innan man kan offentliggöra det hela. Det verkar alltså som att ett redan grymt klasslag kommer bli ännu vassare inför play off och inför den förväntade kommande Kvalserien.

 

EDIT: Spelaren det handlar om, och som jag valde att inte namnge, är duktige Nick Hedemyr från Arlanda Wings. Ikväll gick nämligen en styrelseledamot i VIK ut och offentligt tillkännagav övergången på twitter. Dock är det ännu INTE bekräftat av någon av föreningarna, och strax därefter togs också tweeten bort.

Väldigt mycket talar dock för att detta kommer gå i lås. Ännu mer glädjande nyheter för er VIK-fans är att det faktiskt inte verkar stanna där. Men mer info om det i morgon. 

Som sagt. Om ett dygn skickas transferfönstret igen. Vi har ett sjukt kul dygn framför oss. Och vad gäller Vimmerbys tilltänkta klassvärvning, så hoppas jag kunna återkomma i morgon – dels med mer info men även med en intervju med sportchefen hos hans nuvarande klubb. Kan bli spännande…

 

.


Tung förlust och blytung skada på Jim Nordh

Vimmerby styrde och ställde ganska bra i kväll. Men vad hjälpte det? Efter en jämn och tillknäppt förstaperiod hände sedan allt i den andra. Efter 25.16 åkte Dean Moore ut för puck out. Mindre än två minuter senare åkte Jesper Söderholm ut för puck out. Strax därefter låg 1-0 i kassen bakom Marcus Evertsson.

Men bara några minuter därefter tändes hoppet för Vimmerby. Troja drog på sig två utvisningar i snabb följd och Vimmerby fick chansen i spel fem mot tre efter 32.28. De närmaste minuterna skulle dock inte gå till historien som några av Vimmerbys bästa. För halvminuten senare trippade Jesper Danielsson, i spel fem mot tre, en motståndare. Galet onödigt! Mindre än två minuter därefter hade VH:s gyllene läge i underläge 0-1 förvandlats till rullgardinen ner och ställningen 0-3 – två kliniska skott, och egentligen Trojas enda övriga chanser i den andra perioden, senare.

I den tredje perioden tryckte VH på men närmare än Sebastian Nilssons reducering till 3-1 kom man inte. Två stolpträffar ger ju tyvärr ingen utdelning i målprotokollet.
– I den tredje perioden tycker jag ändå att vi får upp våra tänkta skyttar i bra positioner, men det hjälpte inte. Kanske vi skulle ha lagt ännu mer pukar på mål. Deras målvakt är duktig men jag tyckte ändå att han släppte en hel del märkliga returer, menar VH-tränaren Tomas Sandlin.

Ett mål på 37 skott. Sett till matchbild och chanser borde det självklart ha varit ett antal till. Men så är det ibland. Måste återkomma till målskytten Sebastian Nilsson. Överlägset bäst i Vimmerby i dag. Inställning, fysik, vilja, energi och speed. Mycket bra! Även Markus Palmberg var riktigt vass och längs där bak gjorde Marcus Evertsson ännu en bra insats, även om Trojas tredje mål kanske inte såg helt otagbart ut.

Som om det inte vore nog med elände från kvällen. Redan i den första perioden fick viktige VH-forwarden Jim Nordh ledas av isen med svåra smärtor. Jim togs direkt till sjukhuset i Västervik, där han röntgades i kväll. Precis levererade rapporter berättar dessvärre om två brutna revben. Pust…. Ska det aldrig ta slut?

Nåväl. Pantern härnäst. Poäng borta mot dem kanske inte är att kalkylera med. Men sedan? Kristianstad tar vi väl hemma, Västervik borta har vi ju goa vibbar från och Skövde hemma i sista omgången borde väl inte vara någon omöjlighet? Tingsryd borta är så kalrt tufft.
I och med kvällens hemmasegrar för Västervik mot Tranås och för Skövde mot Kristianstad, så lever ju verkligen kampen om den femte och sista play off-platsen.

Att Pantern, trots raset i tredje perioden mot Tingsryd i kväll (tappade 3-0-ledning till 4-3-förlust), kommer ta direktplatsen till Kvalserien är väl högst troligt. Västervik och Troja kommer säkert, med tanke på sin inspelade poängskörd (även om jag tycker att Västervik är klasser bättre än Troja) knipa två play off-platser. Tingsryd har ju rasslat i gång ordentligt och seriefyran lär nog minst behålla den platsen i serien. Kvar finns då alltså Kristianstad (12 p), samt Skövde, Tranås och Vimmerby (9 poäng vardera), som fajtas om den sista play off-platsen. Vår stora fördel är ju att våra kära vänner i grannkommunen, The Big Red Mean Machine från öster, gärna tar med sig oss till play off och därför gärna ser oss som segrare i derbyt, eftersom de själva då redan kommer vara klara.

Oavsett - vilken underbar rysare vi har att se fram emot...!


Just det. Får många frågor om huruvida det kommer att landa in några nyförvärv innan transferfönstret stänger senare i veckan. Tomas Sandlin:
- Som tränare vill jag självklart ha så bra lag som möjligt, men jag får nog bolla den frågan vidare till Fredric Jaensson. Jag har väl ett par killar som jag ska kolla med, annars vet jag inte så mycket, säger han.

 

.


Hemmastarkt VH tar emot Troja/Ljungby

I kväll fortsätter Vimmerby Hockeys jakt på en plats för fortsatt kval mot Allsvenskan. Ex-allsvenskarna Troja/Ljungby väntar på hemmais.

I grundserien var Troja/Ljungby det näst bästa bortalaget, men i Allettan har man haft det lite svårare. På fyra bortamatcher har man ”bara” lyckats ta full poäng mot Skövde. 0-6 senast mot formstarka Västervik sved rejält. Efter den förlusten, och med tanke på allt som hände (stökigt i hallen i Västervik), var det ett något tilltufsat Troja som ändå lyckades studsa tillbaka något så när mot Tingsryd och fick med sig en poäng i derbyt.

Förutom Vimmerbys osannolika bottennapp i Skövde har laget tagit poäng i samtliga av de fem senast spelade matcherna - segrar mot Tingsryd, Västervik och Tranås samt en poäng mot Pantern. I och med att den senaste matchen mellan kvällens två lag slutade hela 7-1 till Troja, borde väl laget från Ljungby få axla ett tungt favoritskap? Spelbolagen håller helt klart med om detta, men Trojas tränare Pelle Svensson vill tona ner det och hålla tillbaka de förväntningar som omgivningen har på laget, vilka han tycker är orimliga.

– Vi är inte ett allsvenskt lag längre, då hade vi spelat där. Vi är ett division 1-lag med höga ambitioner, men det har alla andra lag också, säger han till tidningen Smålänningen i dag.

– Tranås och Vimmerby är i samma läge som oss och tror också på att de kan vara med och slåss om en av platserna i allsvenskan. Vimmerby är ett bra lag och har vunnit mot Tingsryd och har som enda lag tagit poäng mot Pantern. Är vi inte på topp, vinner vi inte, säger han.

Förutom Pierré Nilsson-Grans och Ted Nilsson, som saknas, kommer Troja till Vimmerby med komplett trupp.

Troja/Ljungby är ett snålt spelande Allettanlag, det visar inte minst lagets målskillnad på de åtta första matcherna, 16 gjorda och 15 insläppta. I seriens skytteliga återfinns endast en spelare bland de 25 första, Mattias Åkesson på 14:e plats med 7 poäng (2+5).
Lite annorlunda såg det ut i grundserien, då Troja var det lag med näst flest gjorda mål, 90 stycken på 22 matcher.
Förutom en stark defensiv har Troja/Ljungby en av ettans absolut bästa målvakter i Johan Nielsen.

Vimmerby har som sagt helt klart visat gryende form på slutet och vändningen från 0-3 till seger 4-3 borta mot Tranås i lördags kan ha varit den viktigaste insatsen den här säsongen. Laget visade moral och bröt framför allt en hemsk bortatrend i Allettan med idel tidigare storförluster.

Vimmerbys lag hemma mot Troja/Ljungby i kväll:

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemma:
Niklas Pavel – Dean Moore
Jim Nordh – Jesper Danielsson – Simon Dahl

Andrafemma:

Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Tredjefemma:
Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdefemma:
Jesper Söderholm – Jacob Isaksson
Rasmus Davidsson – Eric Karlsson – Andreas Rundgren

Extramålvakt:
Calle Brattenberger

Nedsläpp kl 19.00!

 


Glädjebeskedet: Kapten Wahlberg förlänger

Ypperligt positiva nyheter kommer i kväll från Vimmerby Hockey. Lagets ledande stjärna, backen och lagkaptenen Emil Wahlberg förlängde i kväll sitt kontrakt med klubben. Trots att han har varit under luppen hos flera allsvenska klubbar.

– Det var inget svårt val för mig. Först och främst är jag glad att de vill behålla mig, Sedan har den nya sportgruppen gjort ett riktigt bra intryck. De presenterade sina planer och vi är helt inne på samma linje, berättar Emil Wahlberg.

 

– Man är visst nära att få klart med ett flertal antal andra spelare från årets trupp också. VH-identiteten är viktig och jag vet att även flera andra spelare känner så. Jag både tror och hoppas att flera killar hakar på nu.
– Det här känns sjukt bra och jag är jävligt taggad. Jag har fått planerna inför nästa säsong presenterade för mig – både sportsligt och organisatoriskt. Jag värdesätter det jag har i Vimmerby Hockey och jag värdesätter det som kommer, säger Wahlberg.

I dag blev det också officiellt att nuvarande sportchefen Fredric Jaensson kommer sluta efter den här säsongen. En ny sportgrupp är under bildande och det verkar som att man redan har kommit långt med sitt arbete – inte minst i och med dagens kontraktsförlängning.
– Jaensson har gjort ett jättebra jobb, men efter att ha hört den nya organisationens tankar så är jag 100 procent positiv, avslutar lagkaptenen.

 

.


Tekningen kanske viktigare än man tror

Jag får skylla sent blogginlägg från Tranåsmatchen på The Mauler samt en helg som till större delen spenderades överallt än hemma. Men men…

 

Vändning av 0-3-underläge till seger 4-3 borta mot Tranås i lördags. Självklart finns det flera hjältar då. Målvakten Marcus Evertsson var formidabel och räddade VH i den första perioden. VH var inledningsvis rejält utspelat, men allteftersom matchen led så kom man in i den och i de båda följande perioderna visade man upp ett riktigt bra bortaspel. Två oerhört psykologiskt viktiga mål i slutet av den andra perioden vände matchen.

 Beröm också till Jeff Smith, som avgjorde och kanske även var den bästa utespelaren i matchen – ödmjuk mot laget och med en rejäl portion spetskunskap. Palmberg, Strid och Tobbe Jonsson ska också nämnas. Även imponerad av hur Niklas Svensson biter ihop, släpper allt tjafs som har varit den senaste veckan och presterar på topp. Snyggt!

Men… Den jag verkligen vill lyfta är Eric Karlsson. Och nu kommer vi beröra en av Vimmerbys stora akilleshälar. För förutom en imponerande stark insats, inte minst defensivt, går Eric in och vinner två galet viktiga tekningar i slutminuten och dödar på så sätt matchen till Vimmerbys fördel (tillsammans med Evertssons superräddning i slutsekunderna).
Tekningar, ja. Något som långt ifrån är Vimmerbys specialitet. Man har under säsongen haft känslan av att Vimmerby vinner få tekningar i sina matcher. Och det är också just vad statistiken visar.
Samtliga lag i den södra Allettan, förutom Vimmerby, ligger runt 50 % vunna tekningar eller en bra bit däröver. Vimmerby landar på 42 % (44 % hemma och 40 % borta). Men betyder det verkligen nå’t? Är inte tekningar bara ett sätt att dra igång spelet?


Nja, jag skulle vilja säga att tekningar utgör en del av spelet, som blivit allt viktigare de senaste åren. För i dagens hockey är följande ett faktum: Upp emot var femte tekning leder till ett avslut, som i sin tur kan leda till mål. Ett annat faktum är att laget som vinner tekningarna till allra största delen också vinner matcherna. Summeringen av de undersökningar som har gjorts är inte överväldigande men ändå väldigt klar.

Lägg därtill hur energiekonomiskt det är att erövra pucken vid just tekning, jämfört med att jaga och ”ta” pucken för motståndaren, så förstår du vikten av att vinna den unika igångsättningen av spelet, som hockeyn erbjuder.
Förhoppningsvis är Eric Karlssons avslutning av Tranås-matchen en fingervisning om hur det ska och kommer göras hemma mot Troja på onsdag. Lyckas killarna, så är statistiken med oss…

I övrigt då? Ja, trots att (borta)spelet stundtals har knackat rejält i Allettan, så är Vimmerby bara fyra poäng från andraplats. Serien ser ut att bli häftigt jämn och spännande in i det sista. Ja, om vi bortser från Pantern då. I går mosade man Skövde med 6-1 och med sina 23 poäng på åtta matcher (VH enda laget som har tagit poäng av dem) är man nu hela tio pinnar före tvåan Västervik. Självklart kan vi redan nu säga grattis till Pantern till den fixade platsen i Kvalserien. Och som den skoningslösa maskin man uppträder som, känns det faktiskt ytterst sannolikt att Malmö-laget kommer att vara ett av lagen som kniper en av de fyra allsvenska platserna, som står på spel där.

 

Kan ju inte heller låta bli att nämna Västervik. Efter fem raka matcher utan trepoängare har man nu krossat Troja och Kristianstad, två av seriens favoriter, med sammanlagt 12-1. Laget ligger alltså tvåa i tabellen med 13 poäng. Härnäst väntar två raka hemmamatcher, mot Tranås och Skövde. Segrar där, vilket ju inte alls är otroligt, så ser det onekligen ganska hyfsat ut...

 

 


Evertsson i kassen när VH gästar Tranås

Turbulensen tidigare i veckan är lagd i det förflutnas byrålåda, lådan är låst och nyckeln bortkastad. Till dagens viktiga bortamatch mot Tranås kommer Vimmerby med fullt lag och med ett par av säsongens kanske bästa träningar i ryggen.
- I en grupp om 22-25 personer är det helt omöjligt att det inte förkommer olika åsikter, karaktärer och grupperingar. Alla kan inte älska varandra, men jag tycker ändå att vi har rett ut det som har varit och kommit ihop som grupp. Förhoppningsvis kan vi gå stärkta ur det här, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
- Jag hoppas att vi är ur den fasen där spelet har knackat. De två senaste träningarna har det äntligen återigen fräst om skridskoåkningen och det har varit rejäl attack i allt det killarna har företagit sig.
- Vi åker till Tranås med fullt ordinarie lag, vilket innebär fyra femmor. Det känns som att vi har hittat en bra balans i formationerna, där väl två är lite mer offensiva och de båda andra kanske har sin styrka i defensiven, berättar Tomas Sandlin.
Målet kommer vaktas av Marcus Evertsson. Calle Brattenberger har varit febrig några dagar, men är med i spelarbussen.

En hel del Vimmerby-supportrar kommer bege sig med bil till Tranås. För er som inte har möjlighet att vara på plats finns det andra sätt att följa matchen. Bland annat livesänder TAIF-TV matchen via Internet. För 99:- blir den din och du hittar den här. Sändningen startar kl 15.45, försnacket drar igång strax därefter och nedsläpp 16.00

Missa inte heller webbsändningen "Allettanextra" i P4. Allettanextra är en satsning som P4 Kalmar gör tillsammans med flera andra P4-kanaler, som har lag i den södra Allettan. Sändningen bjuder på referat och analyser från omgångens matcher. Du följer den på sverigesradio.se/kalmar på webb eller i mobil. Du hittar också sändningarna i apparna SR Play och Radiosporten Play. 

 

Det är förresten inte bara i Tranås det spelas ett klassiskt Smålandsderby i Allettan i dag. I Ljungby tar nämligen hemmalaget Troja emot Tingsryd. Västervik har rest till Kristianstad och i morgon avslutas den åttonde omgången med matchen Pantern-Skövde.


Vimmerbys lag:

 

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemma:
Niklas Pavel – Dean Moore
Jim Nordh – Jesper Danielsson – Simon Dahl

Andrafemma:

Emil Wahlberg – Jacob Spångberg
Niklas Strid – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Tredjefemma:
Tobias Jonsson – Pelle Ström
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdefemma:
Jesper Söderholm – Jacob Isaksson
Rasmus Davidsson – Eric Karlsson – Andreas Rundgren

Extramålvakt:
Calle Brattenberger

.


Ordningen återställd i Vimmerby Hockey!

I dag har personer från Vimmerby Hockey och de utpekade spelarna träffats och diskuterat de senaste dagarnas händelser (läs förra blogginlägget). Tillsammans har man rett ut att de tre spelarna inte företog sig någon Linköpingsresa förra onsdagen, utan bara var på krogen i Vimmerby till strax efter midnatt och därefter åkte hem.

Eftersom varken detta eller krogbesöket natten mellan lördagen och söndagen, efter 7-1-förlusten borta mot Skövde, utgör anledning för några repressalier, så hoppas vi att lugnet nu åter lägger sig över klubben och att fokus kommer kunna hållas på att svetsa samman gruppen och lördagens bortamatch mot Tranås.

.

Så var det visst dags igen! Nu är min ork snart slut!

Jaha, så verkar det som att det är dags igen. Tre spelare sägs, enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare, ha fixat chaffis efter segern mot Västervik i onsdags, dragit till Linköping och kommit hem tidigt på torsdagsmorgonen. Versionerna går isär men vad som är helt oemotsagt är dock att de var på krogen i Vimmerby till en bit efter midnatt samt att en spelare sedan sjukskriver sig från jobbet på torsdagen (det jobb som klubben har löst åt honom), men när det sedan är träning senare samma dag så är faktiskt alla där. Dessutom; i stort sett samma skara firar sedan lördagens formidabla 1-7-förlust borta mot Skövde på krogen i Vimmerby.

MEN. Uppgiferna om Linköpingsresan stämmer inte, enligt Niklas Svensson, som känner sig utpekad och som träder fram i kväll.
- Vi var inte i Linköping på onsdagsnatten. Det stämmer att vi var på en krog i Vimmerby på kvällen och där frågade vi sedan om det fanns nåt ställe som var öppet längre. Då hänvisade de oss till Linköping, men vi åkte aldrig dit.
- Vi åkte från krogen, lämnade av Jacob Spångberg i hans stuga, sedan lämnade vi av Palmberg hos honom och därefter fick jag och Strid skjuts hem tilll oss. Vi kanske var hemma runt 00.30 - eller jag vet inte exakt vad klockan var, men nå´t sådant.

Jag tänker inte lägga mer tid på detta, utan väljer att länka till bloggare Mikael Mjörnbergs text på hockeysverige.se från i förmiddags. Du hittar den här. I övrigt är min orkoch vilja för tillfället slut - oavsett sanningshalten i ovanstående. Om man väljer sig själv före föreningen, men framför allt sina lagkamrater, supportrar, ledare, sponsorer och inte minst alla hundratals ideellt arbetande eldsjälar i klubben, så känns det "sådär"...

Så nu vet du varför den här bloggen, den närmaste tiden, kanske inte kommer vara sig riktigt lik.
 
Forza VH!
 
 
.

Dagens TAIF-drabbning högintressant för VH

Tre oerhört viktiga matcher i den södra Allettan i går. Och en minst lika intressant i eftermiddag. I och med TAIF-drabbingen, Tranås AIF mot Tingsryds AIF, kompletteras den sjunde omgången och därefter kan vi göra bokslut för den första halvan av serien.

Inför dagens heta drabbning i Tranås parkerar förhandsfavoriten Tingsryd näst sist i tabellen och har, liksom Vimmerby, "bara" sex inspelade poäng. Och vem hade kunnat tro att Tingsryd på sex matcher bara skulle mäkta med en trepoängare? Tranås däremot har överraskat positivt och är det lag som, med sina nio poäng, för närvarande innehar den femte och sista play off-platsen.

Vad har då eftermiddagens match för betydelse för Vimmerbys kommande chanser? Ska vi hellre se att Tranås hoppar iväg i tabellen eller är det bättre om Tingsryd kniper segern och gör så att det tajtar ihop sig kring strecket? Definitivt facit har vi självklart inte förrän efter seriens slut, men jag tror ändå att det förstnämnda är att föredra. Hur som helst så kommer det, nu när serien vänder, vara så att de sju lagen från plats två till åtta trängs inom en marginal om sex poäng. Sedan har jag faktiskt hellre lag som Västervik, Skövde och Tingsryd att tampas med om den sista play off-platsen, än Tranås.

Varför? Jag säger absolut inte att dessa är sämre som lag - det bevisade väl om inte annat Västervik i går, men som det återstående spelschemat ser ut, så tror jag ändå på större möjlighet för oss ifall Tranås vinner i dag. I den andra rundan har vi Tranås på bortaplan, och hur statistiken för Vimmerby ser ut där kan vi ju tala tyst om. Då är det nog mer sannolikt att skrälla borta mot ett Tingsryd, som hittills har sett ganska mediokert och krampaktigt ut.
Lägg därtill att Allettan, för vår del, avslutas med bortamatch mot Västervik samt hemmamatch mot Skövde. Rent hypotetiskt skulle allt kunna avgöras i dessa två matcher och i båda har vi ju statistiken med oss och kan gå in med en skön känsla.

Dock - vi ska ju göra vårt och ta oss dit också. Men faktum är att resan mot en ljusare Alletta faktiskt kan ta sina första trevande steg redan i eftermiddag.
 
Om du är sugen på att se matchen mellan Tranås och Tingsryd så gör du det via TAIF-TV:s eminenta webbsänding. Klicka här.

 
.
 
 
 
 

Allettan har allt - från totalt mörker till blixtrande blåljus

De tre senaste hemmamatcherna: Starkt och stabilt. Segrar mot Tingsryd och Västervik samt fyra minuter från full pott mot bulldozern Pantern.
De tre senaste bortamatcherna: Totalt mörker. Noll poäng och 5-22 i målskillnad.


Efter att ha genomlidit bottenmötet i den södra Allettan mellan Skövde-Vimmerby idag (rättvisa 7-1 till hemmalaget), så är det bara att konstatera: Vimmerby Hockey är för tillfället verkligen totalt lost på bortaplan. Vad det beror på är däremot en fullständig gåta?
Visst, man kunde ana det redan i grundserien, då VH bara tog fyra trepoängare på elva spelade bortamatcher. Och visst, motståndet är såklart vassare nu. Men ändå – vi snackar skillnaden mellan borta och hemma. Inte mellan division två och SHL.
Man kan diskutera kring rinkens storlek i Vimmerby. Kan säkert vara en faktor. Men hur stor? Vimmerby spelar trots allt 50 % av sina matcher på stor rink, så det borde inte vara några konstigheter.

Vimmerby Hockeys kapten, Emil Wahlberg:
- Vi snackade om just det här i bussen på vägen hem, men det är ingen som vet. I dag kändes det inledningsvis nästan som att ingen ville vara där och spela. Det var helt bedrövligt och jag tycker synd om Calle (målvakten Brattenberger) som var tvungen att stå där med ett sådant försvar framför sig. Inte något av de tre målen som han släppte in, innan han bytte, var ju på något sätt hans fel.
– Skövde har visserligen en väldigt duktig förstalina, men så här får det inte se ut. Självklart blir bortaspelet en mental grej till slut. Vi har inte släppt in under sju mål i en enda bortamatch i Allettan – det är ett faktum, men också något som vi bara måste släppa nu. Och vi ska kunna ge oss själva chansen att gå vidare så håller ju inte det här. Så enkelt är det, säger Wahlberg.

Vi har ju tyvärr fått vänja oss vid att Vimmerby inleder bortamatcherna svagt. Och det var som sagt ingen skillnad i dag. 3-0 till Skövde efter drygt nio minuter var ändå siffror i underkant, för jag vet inte hur många gånger man fick stå i helt fritt läge, några meter ut mitt framför Bratten och avlossa skott, under de första fem-sex minuterna?
Vimmerby reducerade till 4-1 i början av den andra perioden genom duktige Jeff Smith. Gästerna hade faktiskt sedan en bra chans att kunna äta sig in i matchen då man fick spela 5 mot 3 i nästan två minuter, men tyvärr hände det inte mycket där.

Resten av matchen är inte så mycket att orda om. Men om du ändå vill läsa mer om den samt tränare Sandlins tankar, så gör du det på Vimmerby Hockeys hemsida.

Efter 7-1 i arselet känns det nästan fånigt att ge sig in på individuell spelarkritik, men det fanns ändå några som förtjänar att omnämnas. Jeff Smith och Sebastian Nilsson gör det återigen bra  - de visar vilja, skills och energi. Även Niklas Svensson och inhoppande målvakten Markus Evertsson ska ha beröm. Men sedan… Nja.
Apropå Niklas Svensson så fick han lämna banan mitt i matchen efter att ha fått en puck på munnen. Det blödde ymnigt, men han kom tillbaka i spel och det ska inte vara någon större fara med honom.

Well. Nu släpper vi Vimmerbys match. Ja, faktum är att den aldrig ens har spelats. Därför - över till andra tråkigheter. Du har ju säkert både hört och läst om det, och jag har egentligen inte så mycket att tillföra. Men för dig som eventuellt har lyckats missa det, så har Trojas fans varit i Västervik i kväll för att heja fram sitt lag. Det gick väl ”så där”, kan man säga…
Det som hände i Västerviks ishall ikväll har slagits upp enormt stort och bland annat har båda drakarna till kvällstidningar braskat på med jätteuppslag.
Expressen:Publiken stormade båset – polis ingrep

Aftonbladet:Supporterskandla i division ett-möte


Det som hände var ungefär detta: Redan efter drygt tolv spelade minuter var ställningen 3-0 till hemmalaget. När hemmalagets Philip Engsund blev utvisad och samtidigt passade på att gruffa med en av gästernas spelare, rann det över för några av Trojas supportrar, som ville ta sig fram och snacka med förövaren.
Trojas klack var placerad precis bredvid Västerviks utvisningsbås. Mot sidan av utvisningsbåset, som omgärdas av plexiglas mot publiken, var en form av skyddsstaket/kravallstaket lutat/fastsatt. Detta började någon/några ur bortaklacken slå på och slita i, varpå plexit gick i en miljon bitar. Glas i båset och på isen, blödande funktionär i båset, isvård och en kvarts uppehåll. Ja, allmänt kaos.

Trojas spelare åkte över isen för att lugna ner sina supportrar, men ordningsvakterna tvingades trots det kalla på polis. Kl 16:23 fick polisen larmet och strax därefter var fyra patruller på plats. Polisen tog sedan hand om en handfull Trojasupportrar, vilka avvisades från ishallen. Efter samtal utanför ishallen beslutades dock att inte omhänderta dem, utan dessa fick snällt spendera resten av kvällen i anslutning till supporterbussen.
– Flera polispatruller jobbade på platsen för att säkerställa ordningen och ett antal personer avvisades från platsen, sedan lugnade det ner sig, uppger inre befäl på polisen i Kalmar i kväll.
– En person är identifierad och misstänkt för skadegörelse. Bland annat ska glasrutor ha krossats. Om det avser den krossade plexiglasrutan eller om det rör ytterligare skadegörelse i hallen är ännu oklart, då anmälan från patrull på plats ännu inte har kommit in.

 

Summa summarum. Kanske ingen gigantiskt stor grej, kan tyckas. Men nu är ju saken den att det här inte är första gången som Trojas fans är ute och jazzar. Och det ligger dem så klart tyvärr i fatet när sådant här händer.
Att sedan får höra än den ena och än den andra bortförklaringen gör ju inte saken bättre. Antingen är det polisen som är dum, eller så är det ordningsvakterna som är provocerande, eller så är det arrangemanget som är uselt, eller så var det ett hånfullt skratt från Engsund i utvisningsbåset, eller till och med att han pekade elakt med klubban. Jadå, ”pekade elakt”.
Jaha, ja men då så. Då var det ju okej. Eller?
För mig är det ganska enkelt. Var och en svarar för sina egna handlingar. Gör dem, men stå för dem och pip inte efteråt.
Att sedan alla runt omkring – allt från massmedia till Asta, 81 år, på läktaren i Västervik – upplever/lyssnar in/tolkar det som hände på sitt eget sätt och sedan saltar lite, ja det kan man ju räkna med.

Hur som helst ska det bli intressant att se hur/om den redan sedan tidigare spända relationen mellan Trojas ledning och klubbens fans påverkas av det som hände i Västervik i kväll.


Och mer tråkigheter från Västervik. Redan efter ungefär tio minuters spel av den första perioden fick lagets klarast lysande stjärna och poängligaledare, Joacim Hedblad, hjälpas av isen. Jocke togs till akuten på Västerviks sjukhus, där en rejält svullen högerfot röntgades i kväll. Med tanke på hur ont Hedblad hade, så befarades det värsta,  men röntgen bilderna visade i alla fall att inget var brutet. Några besked om hur det är ställt med exempelvis ledband och ligament har inte kommit än. Men vi håller tummarna för en av ettans allra största profiler. 


Ja just det. Det spelades ju en match i Västervik också. Hemmalaget mosade klasslaget från Ljungby med 6-0. Mycket imponerande! I kvällens tredje match växlade godståget Pantern upp ännu mer. 4-0 borta mot Kristianstad gör att laget nog nu kan glida in på spåret som leder rakt mot det allsvenska kvalet. Pantern leder serien hela åtta poäng före tvåan Troja. Vimmerby åkte i dag ner till åttonde och sista plats, men faktum är att det alltså bara skiljer sex poäng upp till placering nummer två. Till femte, som innebär vidare play off mot allsvenskt kval, har Vimmerby bara tre poäng.
Hoppet är det sista som överger oss!

 

I morgon kollar vi in TAIF-kampen mellan Tranås och Tingsryd.

 

.


Sjukstuga i Vimmerby inför dagens viktiga match

Galet viktig match i eftermiddag mellan två lag i poängbehov. Men det verkar vara något speciellt med januarimatcher mellan Skövde och Vimmerby. För ganska exakt ett år sedan fick Skövde IK kasta in handduken när det vankades hemmamatch mot Vimmerby. Kräksjuka härjade i laget och matchen fick skjutas upp.

Sedan matchen senast mot Västervik har rejält med sjukdomar härjat i Vimmerbys trupp och i dag tvingas man lämna flera sjuka spelare hemma. Sedan tidigare saknas Andreas Rundgren. Till eftermiddagens match får man också klara sig utan trion Jim Nordh, Dean Moore och Jesper Söderholm, som alla ligger nedbäddade. Dock är Rasmus Davidsson äntligen kvitt sviterna efter sin hjärnskakning och är nu tillbaka i laget. Detta gör att det självklart kommer kastas om en del i femmorna. Bland annat har en ny, mycket intressant, tredjekedja formerats, med nyförvärvet Jeff Smith som center. Jeff gjorde sin första match mot Västervik och såg riktigt vass ut där. Han flankeras av fysiske Sebbe Nilsson, som på slutet har sett bättre ut än någonsin, samt Björn Jonason, normalt i förstakedjan.

– Vi kommer börja med tre backpar och fyra kedjor (någon av lagets ytterforwards får dubblera i den fjärde). Eventuellt kommer vi gå ner på tre femmor under mtchen, det beror lite på hur det ser ut, berättar VH-tränaren Tomas Sandlin, som hoppas kunna skrämma bortalagsspöket på flykt för gott i efetrmiddag.
– I de senaste hemmamatcherna har vi ju spelat en form av bortaspel – och gjort det väldigt bra. Det gäller att fortsätta hålla i den disciplinerade defensiven, vända snabbt och vara effektiva framåt. Spelarna måste vara laglojala och göra rätt saker vid rätt tillfällen. Vi är inne i en fin trend med två raka segrar mot Tingsryd och Västervik. Spelet vi har presterat i de båda matcherna tar vi med oss i dag, säger Sandlin.

Skövde kommer till spel med ordinarie lag, så när som på duktige backen Anton Lindgren, som är skadad.

Vimmerbys lag mot Skövde:

Målvakt:

Calle Brattenberger

Förstafemma:

Emil Wahlberg – Jakob Spångberg
Rasmus Davidsson – Niklas Svensson – Markus Palmberg

Andrafemma:

Pelle Ström – Niklas Pavel
Nicklas Strid – Jesper Danielsson – Simon Dahl

Tredjefemma:
Tobias Jonsson – Jakob Isaksson
Björn Jonason – Jeff Smith – Sebastian Nilsson

Fjärdekedja
Jesper Karlsson – Eric Karlsson – dubblerande yf

Extramålvakt:
Markus Evertsson


Nedsläpp klockan 16.00 och matchen kan du se live på Skövde IK:s Webb-TV. Länk till sidan hittar du här.

 

.

 


Vinn matchkod till Skövde-Vimmerby

Tyvärr blev det för få anmälda för att dra iväg på supporterresa till Skövde. MEN… den oerhört viktiga matchen mot Skövde, tillika Vimmerby Hockeys fortsatta väg mot en allsvensk play off-plats, följer du nu självklart i stället på Skövde IK:s eminenta Webb-TV.

 

Matchen kommenteras av Emil Ljungberg och Rickard Dahl, sändningen drar i gång kl 15.40, försnack strax därefter och nedsläpp 20 minuter senare, kl 16.00. Matchen blir din för 119 kronor och du köper den + loggar in här.

 

Men nu är det ju också så att du faktiskt kan få se matchen helt gratis. Gå in på twitter.com, följ @VH-bloggen och/eller @VimmerbyHockey, om du inte redan gör det, och retweeta sedan tävlingstweeten senast lördag kl 15.00. Då är du med i utlottningen av en gratis matchkod. Lycka till!

 

.


Skit också...!

Många som undrar vart det utlovade inlägget från VH-VIK tog vägen. Känner mig hedrad över det. Har varit tvungen att ta hand om en magsjuk son hemma idag, så lite oplanerat pyssel... 😕 Sry...!

Längre inlägg kommer i morgon

Det tajtar ihop sig i den södra Allettan. Vimmerby och Tingsryd fick med sig två poäng vardera hemma mot Västervik respektive Skövde i kväll. Det innebär att fyra lag nu slåss om de två sista platserna till vidare kval mot Allsvenskan. Tranås har nio poäng, Västervik sju och Vimmerby samt Tingsryd sex vardera. Åtta omgångar återstår.

 

Vimmerbys 4-3-seger efter straffar (iskalla avgörande straffar av Niklas Svensson och Markus Palmberg) mot Västervik är väl kanske inte så mycket att säga om. VIK ägde den första perioden klart och hade mycket puck, dock utan att komma till de där riktigt vassa chanserna. Vimmerby var bättre i avslutningsperioden, medan de mittersta 20 minuterna var ganska jämna. Den här matchen kunde ha slutat precis hur som helst. Återigen visar dock VH upp ett riktigt disciplinerat försvarsspel på hemmapplan.

Sen hemkomst efter mycket tugg i korridorerna i ishallen efter matchen gör att ett längre blogginlägg kommer i morgon. Nu är det faktiskt sovdags.

 

.


Så startar Vimmerby Hockey i kväll

Andreas Rundgren är febersjuk och Rasmus Davidsson dras fortfarande av sviter från sin hjärnskakning. Åter i laget är dock Jesper Karlsson samt att centern Jeff Smith gör premiär för sin nya klubb i dag.

Så här startar Vimmerby Hockey:

Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemma:
Emil Wahlberg - Jacob Spångberg
Björn Jonasson - Niklas Svensson - Markus Palmberg

Andrafemma:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Nicklas Strid - Jesper Danielsson - Jim Nordh

Tredjefemma:
Niklas Pavel - Pelle Ström
Simon Dahl - Eric Karlsson - Sebastian Nilsson

Fjärdeformation:
Dean Moore
Jacob Isaksson – Jeff Smith – Jesper Karlsson

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

Nedsläpp 19.00. Kom i god tid, för det verkar vara många som vill se det galet viktiga derbyt.

.

Glädjebeskedet: Jeff Smith spelklar tills i kväll!

Temperaturen stiger ytterligare inför kvällens redan glödheta derby mellan Vimmerby och Västervik i Allettan Södra. För alldeles nyss kom beskedet som alla VH-fans har hoppats på – Migrationsverket har behandlat papperen för lagets amerikanske centerförvärv, Jeff Smith, och beviljat arbetstillstånd, vilket innebär att han är spelklar och kommer lira i kväll.

Jag vet inte hur tränare Sandlins tankar går kring laguppställningen, men det är nog inte en allt för vågad gissning att Smith åtminstone kommer få inleda i fjärdelinan. Återkommer senare under dagen med ett snack med VH-tränaren.

 

.


Experterna tippar kvällens super-ångest-derby

I kväll smäller det i Vimmerby ishall! Dags för årets viktigaste, hetaste och kanske också mest ångestfyllda match - superderbyt i Allettan Södra mellan Vimmerby och Västervik. Som vanligt är matchutgången i stort sett omöjlig att förutse, men jag samlade in tankar från några av de som borde veta. Så här siar tio olika experter:

 

Mikael Mjörnberg
Bloggproffs på hockeyettan.com och hockesverige.se

"Jag spekulerade innan seriestart kring att derbyna kan komma att bli avgörande, att Vimmerby och Västervik riskerar att spela bort varandra från playoff och så tror jag också att det kommer bli. Känslan är att Vimmerby med sin senaste seger i ryggen är lite hetare än Västervik som svalnat lite det senaste och att det därmed blir hemmaseger. Därmed parkerar båda gängen under strecket efter onsdagsomgången eftersom jag är fullständigt övertygad om att Tingsryd spöar ett Skövde i sönderfall. Där nerifrån kan det sedan bli svårt att ta sig tillbaka även om det bara rör sig om någon ynka poäng. Hur som helst, Västervik måste komma upp stort för att slå Vimmerby och det tror jag inte att man har kraft nog att göra. Resultatips: 4-2."

 

Marcus Hägg
VIK-ikon med ett förflutet som både spelare och ledare

"Jag tror inte någonting kommer spela någon roll i kväll – vare sig spelarflykter eller tidigare resultat. Det är säsongens viktigaste match hittills och det lag som offrar mest och som visar mest hjärta kommer vinna. Jag säger 4-3 till Västerviks IK"

 

Kalle Patriksson Stjernspetz
Tranås AIF:s sportgrupp, suppleant i styrelsen och tidigare ass tränare

”Det kommer som vanligt bli en tight match. Västervik går väl (?) in som favoriter i denna match om man ser till de senaste omgångarna och oron som varit i Vimmerby. Jag tror dock Vimmerbys seger mot Tingsryd ger råg i ryggen.

Oerhört viktig match för båda lagen, för Vimmerbys del gäller det att haka på Västervik i tabellen, en förlust mot Västervik och PO-chanserna minskar drastiskt.

Västervik vill nog samla så mycket poäng det bara går innan serien vänder då de har ett betydligt tuffare program än första 7 omg(Pantern, Troja, Kristianstad och Tingsryd borta).

Oerhört svårt att tippa utgången av matchen men tror Vimmerby drar längsta strået och tungan på vågen blir ”Bratten” som, jag förstått, hittade den berömda zonen mot Tingsryd. Jag tror på 4-2 till Vimmerby."

 

Robin Rinaldo
Genuin VH-supporter och en av grundarna av VH Ultras

”Jag tror och hoppas att alla spelare har fattat vad hockey och ett derby innebär för Vimmerby nu. Det kommer givetvis bli tajt men VH krigar ihop en 4-2-vinst.”

 

John Wikberg
Driver hockeybloggen dragskott.nu

"Stekhett derby i Vimmerby ishall. Visserligen har hemmalaget förlorat fyra av fem AllEttan-matcher, men är helt klart på rätt väg i och med hemmavinsten mot Tingsryd senast. Västervik har gjort en bättre AE-insats och kan ståta med en bättre defensiv. Vimmerbys hemmaplansfördel betyder en hel del, men känslan är att Västerviks defensiva övertag blir tungan på vågen. Jag tippar 2-3."

 

Petter Bergsten
Statsanställd proffstyckare och läktarexpert, med stort VIK-hjärta
”Efter Vimmerbys inledning av Allettan så trodde nog många att derbyt skulle bli en slätstruken historia, men nu några omgångar senare så är det plötsligt super-hett igen. Tror dock att VH saknar förlusten av Holmberg lite väl mycket sedan senaste derbyt. Jag tror på 4-2 till VIK i öppen kasse och att Asplund gör det avgörande målet.”

 

Viktor Allvin
Hockeyorakel och tidningsmurvel med förkärlek för Vimmerby
"Det känns som att Västervik har kommit av sig lite efter sin fina inledning. Tvärtom för Vimmerby med tanke på segern mot Tingsryd senast. Det kommer bli en jämn match och jag tippar på 2-2 efter full tid, sedan avgör Vimmerby och vinner."

 

Kenny Wiis
Sportjournalist, Västervks Tidningen

”Superderbyt är nu även superviktigt. Det känns som ett vägskäl för båda lagen, där mycket av deras framtid i Allettan kommer att avgöras. Vimmerby kommer stärkta efter segern mot Tingsryd i lördags. VIK kommer stärkta av att – efter sex raka nederlag – äntligen ha fått besegra Vimmerby i senaste derbyt. Rent krasst ska VIK vara bättre. Alla spelartapp ska sätta sina spår i VH. Det är dock ett derby vi snackar om. Allt kan hända, det är små marginaler, finns det några fler klyschor?

Nåväl. Ett tips var det ja. Efter att ha stött och blött, så kom jag fram till följande: VIK vinner med 4–2. Sista målet i tom kasse genom Dan Pettersson.”

 

Simon Henriksson
Sportjournalist, Vimmerby Tidning/Västerviks Posten
”En måstematch. För båda lagen. Det är min känsla inför det heta derbyt. Vinner Vimmerby är de ju faktiskt på allvar inblandat i topp fem. Något som kändes totalt främmande efter storförlusten mot Kristianstad. Även Västervik behöver poängen. Förlorar de nu, mot det svagaste Vimmerby de mött på flera år, har jag svårt att se att de ska orka resa sig och ta en topp fem-plats.
På något vis bör Västervik vara favoriter. De bröt trots allt mardrömssviten senast när de besegrade Vimmerby och har ett på papperet klart mycket starkare lag. Men Vimmerby visade ett hjärta i lördags, som gör att jag tror att de har goda chanser att ta hem derbyt. Jag säger att det är 60-40 till VIK:s fördel, men att VH tar det här. Det blir 3-2 efter övertid."

 

Rickard Gustavsson

"Guden" kan allt om VIK och kör VIK-poden ihop med Emil Georgsson

"Två jämna lag som möts där båda behöver tre poäng för att inte tappa mark. Målvaktsspelet samt ”special teams” kommer vara helt avgörande. Jag tippar 2-2."

 

 


Ackered lånas ut från Hästen ... till Haninge

För en och en halv månad sedan värvade allsvenska Vita Hästen backen Carl Ackered från Vimmerby (strax efter att radarpartnern i det första backparet, Jesper Eriksen, lämnat för Mora). Redan efter ett par träningar var tränare Czarnecki väldigt tydlig med att han inte tyckte att Ackered höll måttet. Och Czarneckis åsikt har också visat sig tydligt i laguttagningarna.
– Anledningen till att vi värvade Ackered var att vi hade en begränsad budget och att vi behövde en back, förklarade Vita Hästens vd Fredrik Jensen när jag för TRE (!!!) dagar sedan ifrågasatte värvningen. Då tyckte Jensen fortfarande att Ackered var en spelare för Hästen.

Sedan Calle värvades till Norrköpings-klubben har han fått YTTERST begränsat med speltid. Ja, i de flesta matcher ingen alls. Han har i bästa fall satts som sjunde- eller åttondeback, men då har man istället valt att köra runt på tre backpar.
I dag blev det så klart. Carl Ackered lånas ut två matcher från Vita Hästen … till Haninge i den östra Fortsättningsserien?!?! Inte till Vimmerby i Allettan - laget med backbrist och därifrån man snöt honom för några veckor sedan, alltså.

När jag så här, tre dagar senare, frågar Jensen om anledningen till att man helt plötsligt släpper Ackered till Haninge, låter det så här:
– Det går väldigt fort i hockey. Jag har inte fått ett endaste samtal från Vimmerby om att de skulle vilja ha tillbaka Ackered. I morse hörde däremot Haninge av sig och ställde frågan, så då körde vi på det. Carl behöver speltid.
Så du tror inte att han hade fått det i Vimmerby?
– Jo, det hade han säkert.
Men med tanke på allt som har varit, så slog det dig aldrig att höra efter med Vimmerby?
– Det är ju inte vår uppgift att placera spelare i Vimmerby.
Så du låter hellre dina spelare spela i HockeyEttan östra vår än i Allettan Södra?
– Nu gäller ju utlåningen bara två matcher.
Och sedan är han tillbaka i Hästen?
– Det vet man inte.
Nej, för den officiella förklaringen till utlåningen i dag är ju att det helt plötsligt är hård konkurens på backsidan. Helt tvärtom jämfört med när du värvade Acekred för några veckor sedan, då det var backbrist.
– Som sagt. Det går fort i hockey.
Så Micke Johansson (assisterande tränare i Vita Hästen, vars son är assisterande kapten i Haninge) har inget med detta att göra.
– Jo, Micke har bra kontakt med Haninge, skrattar Jensen.

 

Och så tillhör det ju slutklämmen att summera. Visst, jag förstår argumentet att Vimmerby inte har hört av sig, vilket i sig kan ses som tjänstefel, men samtidigt känns det ganska långsökt att ett klubb borde försäkra sih var och varannan dag: ”Öh, ni värvade en back av oss för några veckor sedan, ni vill inte låta oss få tillbaka honom nu?)".
Å andra sidan är det ett ännu större tjänstefel om en sportchef hellre sätter en back, som man har kontrakt med över nästa säsong och ser som en framtidsspelare, i ett lag i den östra Fortsättningsserien än i den södra Allettan. Skit samma om det bara handlar om två matcher, vilket det på sikt självklart inte kommer göra.

Inte tusan skulle ett lag i Allettan låna ut en av sina spelare till Valdemarsvik om man visste att Boro eller Tyringe stod där och tog emot honom med öppna armar.
Nåväl. Man kan tycka vad man vill om den här soppan, men nu har vi i alla fall fått redovisat för oss vad som har sagts och gjorts, så slipper vi spekulera mer. Huvudsaken är ändå att alla vet att det inte på något sätt kommer påverka uppladdningen inför morgondagens superderby mot Västervik.
Där har VH exakt det lag som förväntat. Tillika samma lag som slog Tingsryd hemma i lördags.


Carl Ackered var ganska fåordig när jag fick tag på honom i kväll.
– Det ska bli skönt att få speltid. Jag ska göra allt för att hjälpa Haninge, sa Calle pliktskyldigt.
– Fast nu när jag får höra att det fanns intresse från Vimmerby känns det ju lite surt. Och så derby mot Västervik i morgon, suckar han.
– Vi får väl se hur läget är efter de här två matchernas utlåning. Mitt mål är ju ändå att lira i Allsvenskan på sikt, men jag måste samtidigt skapa mig de bästa förutsättningar för att få göra det. Fast nu tillhör jag Vita Hästen.
Och de bästa förutsättningarna kortsiktigt är inte att spela i den södra Allettan?
– Hmm… nu har jag allt fokus på Haninge. Jag fick reda på det här i morse och har tränat med dem i kväll. Det ska bli kul.

 

.


Tävla om frilplåtar till morgondagens superderby

Är du sugen på att vinna biljetter till det stekheta och superviktiga Allettan-derbyt mellan Vimmerby och Västervik i morgon onsdag?
 
Gå då in på twitter, följ @VHbloggen och/eller @VimmerbyHockey, om du inte redan gör det, och retweeta sedan tävlingstweeten senast kl 16.00 onsdag 14/1. Då är du med i utlottningen av fyra fribiljetter till matchen (två personer vinner två biljetter vardera). Lycka till!
 
.

Say no more:

 

Smith fortfarande inte spelklar

I kväll gjorde Vimmerby Hockeys amerikanske centerförvärv, Jeff Smith, sin första träning med det nya laget. Och tränare Tomas Sandlin tyckte om det han såg.
- Självklart är det omöjligt att bedöma en spelare efter bara ett pass, men han visade många goda egenskaper. Vi har höga förväntningar på Smith och vad man direkt kunde se är att han är väldigt bra tränad samt har riktigt fina handleder. Dessutom är han en ödmjuk kille, som har han kommit in bra i laget och som verkar besitta starka ledaregenskaper.

Ännu är dock inte Jeff Smith spelklar för sin nya klubb. "Som vanligt" är det ett fyrkantigt och stelbent Migrationsverk som inte får tummen ur. För om man har som policy att ta ett visst antal dagar på sig för att hanlägga ett ärende, så går det inte göra det en endaste dag snabbare. Inte ens om det är det enda papperet medarbetarna på det statliga verket har att stämpla. För det är vad det handlar om - ett rent rutinärende och en stämpel på ett papper.
- Vi kör med uttröttningstekniken och ringer dem ideligen under deras öppettider. Vi är flera stycken som har hållit på i dag och vi kommer fortsätta i morgon. Jag hoppas verkligen att det löser sig då, avslutar Tomas Sandlin.
 
 
.

Tränarbyte utan kortsiktig effekt hos Boro/Vetlanda

Två poäng på de två första matcherna i Alltvåan fick räcka för vår gamla trätobroder Boro/Vetlandas ledning. I lördags gav man beskedet till tränaren sedan tre år tillbaka, Jussi Salo, att han snällt får kliva åt sidan. Eftersom man har avtal med Jussi fram till sommaren så vill klubben ändå behålla honom i organisationen.
Man kan ju faktiskt fundera lite över tidpunkten att sparka tränaren. Förklaringen att man "har kört fast” låter väldigt krystad. Var det något som man kom på nu helt plötsligt – TVÅ omgångar in i Alltvåan? Självklart inte! Här ligger så klart något annat bakom.

Kortsiktigt gav dock inte tränarbytet någon effekt. Ersättaren Kjell Bergsten, tidigare juniorlagstränare i föreningen, fick se sitt lag åka på sin andra förlust (tredje utan att knipa en fullpoängare), då man föll hemma mot Hanhals med 2-3 i går. Boro/Vetlandas kräftgång i Alltvåan börjar också sätta sin spår på publiksiffrorna. I grundserien snittade laget närmare 500 åskådare, men i går nådde man bara upp till 310 personer.

Den södra Alltvåan toppas av favoriten Tyringe. Liksom tvåan Alvesta har man full pott efter tre omgångar. Hanhals skuggar där bakom på åtta poäng. De två första lagen får kvala vidare mott HockeyEttan.

.


Grästorp på väg till Allsvenskan!

På twitter skrev jag häromdagen att åttan i den västra grundserien, Grästorp, i skrivande stund faktisk var närmare kval till Allsvenskan, än vad både Vimmerby, Skövde och Tingsryd var. GIK då i egenskap av serieledare i Fortsättningsserien (vilket innebär play off-spel) och de tre topplagen från HockeyEttan i egenskap av att ligga utanför topp fem i Allettan (vilket innebär att säsongen är slut i mitten av februari).
Detta var ju självklart menat att belysa att hela serie- och kvalspelsupplägget bör ses över.

I går tog Expressen/Kvällsposten det hela några steg ytterligare. Nog för att vi har vant oss vid att kvällstidingarna twistar sina rubriker rejält för att locka läsare, men den här fick många av oss att skratta högt. Absolut inget ont om Grästorp, men här tog väl ändå både rubriksättaren/redigeraren och journalisten i så att de gjorde i brallorna? Du hittar artikeln här.
 
.

Seger mot Tingsryd - VH är med i racet igen

Skön och välbehövlig seger med 2-1 hemma mot Tingsryd i kväll. 49-21 till TAIF i skott kan ju låta brutalt (dock lite missvisande), men det finns de som hade det värre. I Västervik sköt gästande Pantern 13 skott mot hemmalagets 26. Och vann med 5-1. Fem mål på 13 skott alltså.

Men vi stannar kvar vid Vimmerbys match. 2-0 efter den första perioden var bra, även om matchen var spelmässigt jämn. VH styrde ut motståndarna mot kanterna och Tingsryd, som förmodligen hade strategin att lägga allt på mål, fick ta avslut från många iskalla lägen. VH var dessutom betydligt hetare framför mål.

Hemmalagets 1-0-mål (03:17) föregicks av en ruskigt snygg kombination, där Markus Palmberg frispelade Björn Jonason, som direktsköt/styrde in pucken. Även vid Vimmerbys 2-0-mål (i numerärt överläge efter 12:35) ställdes Tingsryds målvakt Andreas Hörberg ensam med en Vimmerby-spelare. Den här gången var det backen Emil Wahlberg som kunde raka in pucken.

Resultatet 2-0 efter en jämn första period kanske inte helt speglade spelet, det kunde lika gärna ha varit oavgjort eller en enmålsledning för VH. I den andra perioden var spelbilden desto tydligare. Tingsryd var stundtals fullständigt överlägset. Bland annat brände man ett helt osannolikt öppet mål samt satte en puck i ribbkrysset. Symptomatiskt då att reduceringen till 2-1 kom efter en horribelt dömd utvisning (jag tänkte faktiskt inte nämna att det var polaren Magnusson från Tranås som dömde i kväll) och sedan Niklas Johanssons misslyckade backskott tog på en försvarande klubba och dalade över Calle Brattenberger i Vimmerbys mål.

Apropå Calle Brattenberger. Fullständigt galet bra i kväll. Vilken målvakt vi har!
– Haha, tack. Jo det gick väl hyfsat. Men du kan ju förstå att jag hade ganska höga krav på mig själv efter förra matchen, säger han.
– Jag har spelat seniorhockey i 18 år men aldrig varit med om något som liknar det som hände mot Kristianstad senast. Fyra insläppta på de första fem-sex skotten – det var helt osannolikt.
– Därför var det oerhört viktigt att jag fick förtroendet i dag igen. Frustration, hård träning och upp på cykeln direkt  – det var den bästa medicinen, säger Calle.

Och det verkar han ju onekligen ha rätt i.

Om vi så återgår till det som hände på isen. I den tredje perioden spelade Vimmerby av matchen på ett föredömligt sätt. Återigen, Tingsryd tog en hel del skott, men dessa kom från alla både möjliga och omöjliga lägen, och det kändes aldrig riktigt nära.
Faktum är att Vimmerby var närmast att näta i den tredje perioden, då Jesper Danielsson prickade stolpen på ett öppet mål, då TAIF hade tagit ut målvakten.
Seger för Vimmerby – oerhört viktigt. Förlust för TAIF – blytungt och uppgivet.

 

Och fansen på Gröna Brigadernas forum (TAIF:s supporterklubb) är inte heller nådiga i kväll. Ett axplock av inläggen:
”Säsongen känns stendöd”
”Ridå…”

”När jag slår upp SMP på måndag vill jag läsa: Tingsryds Tränare Martin Karlsson får silkessnöret, assisterande Larry Pilut tar över huvudansvaret”

”När man väl kommer till insikt om att Taif är ett medelmåttigt div. 1 gäng så kommer ångesten och frustrationen att lägga sig .”
”Vi är helt enkelt inte bättre än så här.”

 

För att knyta ihop säcken, så får jag anknyta till inledningen - med statistik och med målvakter. 98 % på Vimmerbys Calle Brattenberger i kväll. 61 % på Västerviks Ludvig Engsund. På onsdags möts de i Vimmerby ishall.

Och apropå Västervik. Den här säsongen har jag flera gånger blivit beskylld av både vänner och bekanta för att vara alldeles för flat och för gullande mot VIK, mot deras spelare och mot deras fans. Jag köper att jag möjligtvis kan vara den mest VIK-färgade tomten på den här sidan Ankarsrum – men jag gillar det de gör, deras strategi och deras framgångar. MEN, en sak som jag har upptäckt är att toleransnivån för det fria ordet. åsikter samt öppna och friska tankegångar, som riskerar att innehålla en liten gnutta kritik, ogillas och kväses förvånande snabbt och distinkt på vissa håll. Kritik är utvecklande – vare sig den är positiv eller negativ – så länge den hanteras på rätt sätt. Tänk på det… Framför allt ska man suga åt sig av allt engagemang som finns runt en klubb, vare sig man giller det eller inte. Jag tänker inte diskutera det här mer ingående, utan det är bara ett råd.

 

Nåväl – detta sagt i all välmening och till dem som känner sigbträffade, men nu återgår vi till Vimmerby:

Seger mot superfavoriten till en allsvensk plats, Tingsryd, samt enda laget som hittills har tagit poäng mot serieledande Pantern. Detta hemma.
Brakförlust mot Troja och förnedring mot Kristianstad. Detta borta.
På onsdag har vi hemmamatch igen, då det alltså är Västervik som väntar. Seger där och vi är om våra älskade grannar i serien och inte helt omöjligt uppe på en tabellplacering som just då innebär vidare kval till Allsvenskan.


Men vad är det egentligen som är skillnaden för Vimmerby Hockey med att spela hemma eller borta? Det har snackats om allt från storleken på rinken (VH spelar ändå hälften av sina matcher borta) till den enögda hemmapubliken. Calle Brattenberger:

– Jag har faktiskt inte en aning. Jag har tänkt massor på det, men har inte kommit fram till något bra svar. Förmodligen är det rent mentalt hos oss spelare, men vi kommer att vända på det, skrattar han.

Kan heller inte sluta att fundera på Tingsryd. Så brutalt mycket individuella kvaliteter i det laget. Men samtidigt agerar man så blekt som kollektiv. Det finns garanterat läktarexperter som är bättre än jag på att analysera och förklara det. Men konstigt är det…

VH-spelare i dag då? Svårt att lyfta fram någon före nån annan. Men det går ändå inte att blunda för killarna som drog ett sjukt tungt lass i box play – Eric Karlsson, Andreas Rundgren, Jim Nordh och Sebastian Nilsson. Emil Wahlberg var kung som vanligt och förstalinan med Jonason, Palmberg och Svensson var lysande i den första perioden. Vi får heller inte glömma backen Niklas Pavel. Vilken försvarsrese i sådana här matcher, när VH inser att det gäller att skita ner sig rejält för att vinna. Men den starkast lysande stjärnan var så klart, som jag tidigare har sagt, keeper Bratten.

.


Mest desperat vinner i dag!

Mest desperat vinner! Ja, lite så lär det nog se ut i Vimmerby ishall i eftermiddag.
Man ska väl inte säga att det är ett måste med seger för Vimmerbys del, men inte långt ifrån. Laget parkerar på sista plats i den södra Allettan, med en poäng. Den togs hemma i den senaste hemmamatchen, mot serieledande Pantern – VH:s klart bäst genomförda match på flera veckor.
Spelet på bortaplan ska vi dock inte prata om. Och det behöver vi ju inte heller, eftersom det nu väntar två hemmamatcher i rad – mot Västervik på onsdag och så då Tingsryd i eftermiddag.

Om Vimmerbys knackiga serieinledning kanske inte är helt oväntad, med tanke på den turbulens som har varit i och kring klubben under en tid, så är det desto mer överraskande att tunga seriefavoriten Tingsryd inte har gått bättre än vad de har gjort. För närvarande ligger laget på sjätte plats – alltså utanför topp fem, vilket innebär vidare kval mot Allsvenskan.
Inför förra omgången hade TAIF haft förtvivlat svårt att producera framåt - bara två mål på de elva dessförinnan senast spelade perioderna. När det så blev islossning i offensiven mot Västervik (sex mål framåt) bjöd man samtidigt på öppen gata bakåt (sju mål i ändan).

Vimmerby kommer till spel med ordinarie lag i efetrmiddag. Dock har inte alla övergångspapper hunnit bli klara för amerikanske centerförvärvet, Jeff Smith, ännu. Han hoppas bli klar till onsdagens match.


Vimmerby möter nu alltså i tur och ordning Tingsryd, Västervik och Skövde – de tre lag som inför eftermiddagens omgång ligger på de tre platserna närmast framför oss. För att ha en rimlig chans att nå topp fem så är nog minst sex poäng på dessa tre matcher ett måste.

Nu kör vi!


Smith anlände till Vimmerby - utan bagage...

I går kväll landade Vimmerby Hockeys centerförvärv, amerikanen Jeff Smith, på Landvetter i Göteborg och några timmar senare anlände han till Vimmerby. Men det var en tomhänt Smith, som klev ur bilen. Någonstans på vägen mellan USA och Göteborg hade nämligen allt hans bagage försvunnit. Ganska symptomatiskt med tanke på den här säsongen och inte alls oväntat, kan man ju känna...
Om bagaget inte kommer till rätta under dagen, så är det projekt "Fixa Utrustning" som gäller inför kvällens träning. Alla papper är under behandling hos myndigheter och förbund och transfersummorna betalda, så det finns visst hopp om att hinna få Smith spelklar redan till morgondagens grymt viktiga hemmamatch mot Tingsryd.
 
 
.

En nyslipad motorsågskedja kapar mina fotknölar!

Bland alla experter med facit i hand, ska jag här försöka göra min enkla och ljusa röst hörd.

Vimmerby Hockey vann den på förhand så tuffa bortamatchen mot Kristianstad med 2-0. Ja, i tredje perioden alltså. Dessförinnan hade hemmalaget gjort 8-1 under de två första perioderna. 8-3 (5-0, 3-1, 0-2) slutade det. Pheew... Pinsamt, faktsikt. Oavsett hur jämn matchen var.

Det finns många sorgliga och märkliga moment/fakta i den här matchen:

1) Efter 03.21 var ställningen 2-0.
2) Efter 09.20 var ställningen 4-0.
3) Efter drygt halva matchen var ställningen 7-1.
4) Vimmerby vann skotten med 40-39.

Och det mest komiska av allt då? Vimmerbys tre mål gjordes av Niklas Svensson (2) och Dean Moore (1). Ja precis - de två spelare som i dag gjorde sin första match efter avstängningen och som fram tills idag inte har varit vatten värda. Tydligen funkar det att vila sig i form i fem dagar?

Hade egentligen tänkt börja med att dissa mig själv, men glömde det. Så det kommer nu. Jag ber om ursäkt för att jag ens orkade vara så entusiastisk och positiv att jag trodde på en skräll mot starka seriesegraren från den södra serien. Bättre att jag skriver det själv, så slipper ni. Håller just nu på att slipa kedjan på motorsågen, så att jag snabbt och effektivt kan kapa mig själv efter fotknölarna. Bättre det än att utsätta laget som man älskar för samma sak.

 

I övrigt i kväll då? Ja, klasslaget Tingsryd fortsätter sin kräftgång. Med en stor portion tur lyckades man få med sig en pinne från Västervik. 7-6 slutade den galna matchen i Västervik, efter det att firma Hedblad och Georgsson hade lekstuga framför TAIF:s mål i overtime. Riktigt snyggt.

I övrigt var det är en oerhört svängig match. Halvvägs in i den ledde TAIF med 3-1. Fem minuter senare hade VIK gjort tre mål och ledde med 4-3. Den ledningen utökade sedan hemalaget i den tredje perioden, innan TAIF genom tre mål på mindre än åtta minuter hade vänt till 6-5.

Den välförtjänta kvitteringen kom sedan av Jimmie Jansson (tror det var hans första mål i VIK-tröjan) med 47 sekunder kvar och drygt tre minuter in i förlängningen avgjorde så hemmalaget.


Kvällens resultat, som enbart innehöll hemmasegrar (i övrigt Tranås-Skövde 3-1 och Pantern-Troja 4-1), gör att tabellen börjar spricka upp. Vimmerby ligger sist på sin enda poäng och nu är det ett måste att plocka sex poäng på de båda kommande hemmamatcherna (Tingsryd på lördag och Västervik på onsdag). TAIF och VIK är för övrigt de båda lag som just nu slåss om den femte och sista platsen i Allettan, som innebär vidare kval mot Allsvenskan – VIK har sex poäng och Tingsryd fyra.
Pantern, som är det överlägset bästa lag vi har mött i år, toppar tabellen på elva poäng och Kristianstad är tvåa på nio. De båda jättefavoriterna i serien har fått en tuff start. Tingsryd ligger alltså sexa och Troja ligger fyra.

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, var självklart allt annat än nöjd med kvällen.
– Det här var en oerhört märklig match. Självklart kan man inte snacka bort 8-3, men i den första perioden var Kristianstad galet kliniska. Allt de sköt på gick in – och det utan att Calle i vårt mål gjorde några misstag. Det gick väldigt fort. Jag tror att det var så att deras tre första skott, samt det femte, satt.
– Med tanke på det vi har gått igenom den senaste tiden, så var det kanske inte just den starten vi behövde. Samtidigt är det så att vi inte gör det jobb vi ska – speciellt inte defensivt.
 Jag såg att matchen mellan Västervik och Tingsryd slutade 6-6 efter full tid. Det kanske låter dumt att säga när man har förlorat med fem mål, men med normal utdelning så hade det kunnat bli några sådana siffror i den här matchen också, avslutar Sandlin.

För Vimmerby Hockey väntar nu två oerhört viktiga hemmamatcher. Tingsryd hemma på lördag och Västervik hemma på onsdag. Två segrar där så…
Hoppet är det sista som överger en!

 

.


Är det inte lite skrälläge i kväll?

Jaha, ska vi lägga oss ner och dö nu då? I går var så klart besvikelsen stor, när det blev klart att även skyttekungen Alexander Holmberg, med omedelbar verkan, lämnar för allsvenskan. Att han inte skulle bli kvar över nästa säsong var vi några som kände till, men att han lämnar redan nu får vi beskylla skador i Karlskoga för. Nu med några timmars distans känns det ändå klart bättre. Sett över tre femmor tycker jag att vi på papperet fortfarande har ett lag i stort sett i paritet med det vi mönstrade i Allettan i fjol. Lägg därtill insatsen mot ett urstarkt Pantern senast (där för övrigt flyktade Holmberg fick kliva av) samt att vi nås av riktigt positiva besked från gårdagens träning. Björn Jonason, den siste mohikanen kvar från den så framgångsrika förstafemman, skrev så här på twitter i går kväll:
”Trots allt såg dagens träning riktigt vass ut. Tror stenhårt på att vi åker hem från skånska landskapet med poäng i bagaget i morgon”.

Det ska bli ytterst spännande att se hur Dean Moore och Niklas Svensson har tagit sina avstängningar. Misstänker att de är grymt taggade för att visa ledare, medspelare och supportrar att de i första hand är duktiga hockeyspelare och inte strulputtar. Så borde det vara i alla fall. Nicklas Strid och Jacob Spångberg har fått ytterligare träningar ihop med sina nya lagkamrater och kommer bli allt bättre. Och Vimmerby till över fem gånger pengarna hos spelbolagen. När hände det senast? Är det inte lite läge för en skräll i kväll, nu när absolut ingen tror på oss? För 7-1 i senaste bortamatchen mot Troja låtsas vi aldrig har hänt.
Så, nä! Här lägger sig minsann ingen ner och dör.

 

Måste förresten slå ett slag för Västervik IK:s webbsändningar. Trots att man bara har några få matchers erfarenhet så gör man redan en av ettans bästa produktioner. Om du inte ska se Kristianstad-Vimmerby i kväll, så tycker jag absolut att du ska spana in VIK mot laget som hittills är den största besvikelsen i Allettan, Tingsryds AIF. Storfavoriten till att ta hem serien och sedan slåss om en allsvensk plats, har bara mäktat med två mål framåt på de tre första matcherna´och ligger näst sist. Västervik ligger en poäng före på femte plats. Oerhört viktig match i kväll (repris på fjolårets play off 1, förövrigt), som du ser här.

 

Så här mönstrar Vimmerby sitt lag mot Kristianstad:

Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemma:
Emil Wahlberg - Jacob Spångberg
Björn Jonasson - Niklas Svensson - Markus Palmberg

Andrafemma:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Nicklas Strid - Jesper Danielsson - Jim Nordh

Tredjefemma:
Niklas Pavel - Pelle Ström
Simon Dahl - Eric Karlsson - Sebastian Nilsson

Fjärdeformation:
Dean Moore
Jacob Isaksson - Anton Carlsson - Andreas Rundgren

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

 

.


Så var det dags igen...

Att Vimmerby Hockey inte skulle få behålla den västra HockeyEttans skyttekung, Alexander Holmberg, till nästa säsong stod klart redan i början av december. Då hade han och hans agent gjort klart med en övergång till allsvenska BIK Karlskoga inför säsongen 2015/2016. I går kom dock besekdet att Karlskoga vill ha Holmberg med omedelbar verkan. Redan i eftermiddag lämnar han Vimmerby.
 
- Visst känns det tungt och tråkigt att lämna Vimmerby. Inte minst med tanke på hur det har varit den senaste tiden och med tanke på de övriga spelartapp vi har haft. Jag känner mig lite som en skurk. Samtidigt vill man ju uppåt i karriären, säger Alexander Holmberg.
 
Tanken var att "Holma" skulle ha packat och åkt redan i går, men så blev det inte.
- Jag kunde inte lämna på det sättet, utan jag kommer åka upp till hallen och säga hej då till alla killarna i samband med träningen i dag. Sedan rullar bilen mot Karlskoga.

För Vimmerby är detta självklart ännu ett blytungt tapp - den fjärde spelarleveransen till HockeyAllsvenskan under pågående säsong. Sedan tidigare har lagkapten Jakob Karlsson lämnat för Södertälje och backarna Jesper Eriksen och Carl Ackered återfinns numer i Mora respektive Vita Hästen.

Återkommer senare med ett försök till resonemang kring läget och hur man ska se på de allsvenska lagens fullt legala våldtäkter på lag i HockeyEttan.
 
Hur som helst: Lycka till Alexander!
 
 
.

ÄNTLIGEN! Bredbandet tillbaka!

Utan bredband i fem dagar försmäktar jag i detta hus! Tack Felia, äntligen är den Rundbergska lyan uppkopplad mot omvärlden igen. Om ni inte har märkt det, så kan jag meddela att bloggportalens app är långt ifrån optimal för långa inlägg skrivna på telefon. Men nu är vi på banan igen...

På grund av strul med flygrutter så här mitt bland alla klämdagar och helgdagar, så kommer det dröja ytterligare ett par dagar innan VH:s nye amerikanske center, Jeff Smith, landar i Sverige. Pappersexcerisen är dock i full gång hos såväl myndigheter som hos förbund och Vimmerbys tränare Tomas Sandlin hoppas att Smith ska hinna bli spelklar till hemmamatchen mot Tingsryd på lördag.

Ni är många som undrar över det eventuellt ytterligare nyförvärv som Vimmerby har på gång. På den fronten finns det tyvärr inget nytt att meddela ännu. Förhandlingar pågår och förhoppningsvis kommer det lösa sig med den ytterst välmeriterade forwarden. Vi håller tummarna...

Den positiva känslan från drabbningen mot Pantern (förlust med 3-2 i over time) i lördags växer sig nästan allt starkare i kroppen ju mer distans man får till matchen. Det var oerhört befriande att se ett helt annat VH-lag jämfört med de båda första matcherna i Allettan. Det känns verkligen som att man har fått ihop gruppen och gått stärkta ur de skitdagar som föregick matchen.

Synd ändå att vi inte lyckades knyta ihop säcken mot Pantern när vi hade ledningen in i slutminuterna och dessutom spelade av matchen riktigt bra. Tre pinnar där och det hade bara skiljt tre poäng mellan första och sista lag i Allettan södra efter tre omgångar. Men men, vi har fortfarande bara tre poäng upp till femteplats, som innebär vidare kvalande mot Allsvenskan. Och med tanke på prestationen mot Pantern samt de faktum att Dean Moore och Niklas Svensson nu är tillbaka samt att vi vet att det kommer droppa in tillskott i spelartruppen, så känns det riktigt hoppfullt. I övermorgon väntar säsongens kanske svåraste match, borta mot seriesegraren i den södra HockeyEttan, Kristianstad, men när vore det bättre med en skräll om inte då? Och sedan har vi två hemmamatcher i rad...

Jag såg att en kul diskussion hade dragit i gång i den förrförra trådens kommentarsfält. Vimmerbys bästa värvningar genom alla tider (VH-fostrade spelare som exempelvis Fredric Jaensson, Anders Kostenius och Jakob Karlsson exkluderade) var ämnet. På min topp tretton (kunde inte välja bort tre) och endast bedömt utifrån skillsen/betydelse på isen och för klubben vid tidpunkten de var/är hos oss, hamnar följande namn (och nu snackar vi modern tid, säg från det att ishallen byggdes för drygt 30 år sedan):

1) Pekka Peltola
2) Christian Friberg (R.I.P.)
3) Calle Brattenberger
4) Aigars Razgals
5) Emil Georgsson
6) Niklas Czarnecki (f.d. Helgesson)
7) Joacim Hedblad
8) Ola Rutström
9) Robin Ekström
10)Sergejs Cubars
11) Daryn Fersovich
12) Magnus Sjöström
13) Bill Dohaney
 
.

Holmberg hoppas kunna spela på onsdag

Vimmerby Hockeys skyttekung Alexander Holmberg åkte på en rejält tufft tackling i gårdagens match mot Pantern och fick kliva av med en "upper body". Idag lämnar han dock hyfsat positiva besked:
- Kändes väl sådär i morse men jag både hoppas och siktar på att spela på onsdag (borta mot Kristianstad).
 

Amerikansk center klar för VH

I förrgår blev AIK-backen Jacob Spångberg klar för Vimmerby Hockey. Idag landade sportchef Fredric Jaensson nästa förstärkning i jakten på en av de fem första platserna I Allettan.
 
Det handlar om den 26-årige amerikanske centern Jeff Smith,  som i fjol var bäste målskytt i Rungsted i den danska högstaligan.
- Jag har hört mig för om honom med både tidigare med- och motspelare och bara fått kanonreferenser.
- Smith är en spelskicklig och väldigt allround center, hårt jobbande och lojal mot laget.
- Tyvärr hamnade han i ett dåligt lag i fjol och var ganska ensam om att producera. Därför valde han att lämna efter en säsong. Sedan dess har han tränat med ett par olika lag hemma i USA, i väntan på att hitta en ny klubbadress, berättar Jaensson.
 
Smith sätter sig på flyget till Sverige redan i morgon, men när han är spelklar ännu osäkert.
- Det beror på förbundet och på myndigheterna. Ibland kan det gå snabbt, säger Jaensson, som eventuellt kan ha ytterligare en spelare på kroken.
Mer om det senare i dag eller i morgon i så fall.
 
 
.

"Bara" en poäng, men stort fall framåt

Ledning med 2-1 mot ett riktigt starkt Pantern med fyra minuter kvar att spela. Förlust med 2-3 tre minuter minuter in i over time. Grym besvikelse över en tappad trepoängare mot serieledaren, men samtidigt glädje över första poängen i Allettan och framför allt över en av de bästa insatserna på flera veckor.

Tränare Sandlins mantra är att prestationen är viktigare än resultatet. Då borde han ha varit nöjd efter kvällens insats. Visserligen var ett starkt Pantern klart bättre i den första perioden. Sedan jämnade VH ut spelet i den andra och i den tredje perioden kändes det som att hemmalaget hade bra koll på läget. Man spelade av matchen på ett bra sätt - fram till den 16:e minuten...

Panterns kvittering kom egentligen ur ingenting, då en.spelare liggandes på isen kunde skicka in pucken precis efter tekning. Visst, Nicklas Strid hade ett par gyllene chanser att avgöra matchen i den tredje perioden, men sett över 60 minuter var nog ändå oavgjort rättvist.

I over time skapade sig Sebastian Nilsson ett kanonläge, men Pantern vände, nätade och vann. Målet föregicks av ytterst tveksamt försvarsspel och av en puck som "flipprande" och "styrde" hit och dit innan den rakades in.

På det hela taget ändå ett stort fall framåt och VH avslöjade ikväll att inte ens topplagen i Allettan går säkra. Nyförvärvet Jacob Spångberg visade att han kommer bli ett rejält tillskott och Calle Brattenberger i målet gjorde återigen en kanonmatch. Beröm även till Eric Karlsson och Alexander Holmberg men framför allt till Andreas Rundgren, som var klart bäst i hemmalaget.
Pantern innehåller klass rakt igenom, men det är svårt att inte beundras av duon Sjögren/Hetta. Även Pamtern har en mycket stark utpost längst bak.

Måste avsluta med att ge domare Magnusson från Tranås både positiv och negativ kritik. Till 99 % en jätte bra insats, men att missa den blind side som VH:s skyttekung Alexander Holmberg åker på är bara för dåligt. En omdömeslös och vårdslös stenhård propp på en helt försvarslös och ovetandes Holmberg, utan möjlighet att ta emot sig. TacklIngen träffade på skuldran/nacken, Holmberg åkte i isen och hjälmen for all världens väg. Åtgärd? Ingen alls! Ingen av domarna hade sett något. Dock ska ett digitalt klipp ha lämnats över till dem efter matchen - mest bara för sakens skull.

Hur illa det är med Holmberg vet vi ännu inte. Han klarade sig från hjärnskakning, men däremot har axeln fått sig en rejäl smäll. Hjärnskakning åkte däremot Rasmus Davidsson på efter att ha åkt på en (schysst) tackling i mittperioden.

Nåväl. Det fanns ändå mycket positivt att ta med sig från den här matchen. För trots att det "bara" blev en poäng, så känns det ändå som att vi helt plötsligt är på banan igen. Kort sammanfattat: en bra insats mot ett lag som har en jättechans att ta sig riktigt långt i resan mot Allsvenskan.

.

SHL-meriterad AIK-back klar för VH

Vimmerby Hockey gjorde idag klart med 20-årige AIK-backen Jacob Spångberg. Och nu ska jag göra nåt som jag aldrig har gjort på den här bloggen, nämligen att publicera ett gammalt inlägg rakt av. För Spångberg var, som du kanske känner till, utlånad till seriekollegan Västervik för drygt tre veckor sedan, så jag lägger helt sonika in samma text som jag skrev då, fast ändrar Västervik till Vimmerby. Att det bara blev en match med VIK berodde på personliga angelägenheter på hemmaplan. Nu är detta löst och Spångberg,  som lånas ut resten av säsongen (om allt fungerar som det ska för alla parter), kommer göra sin debut i den svarta Vimmerby-tröjan redan i morgondagens hemmamatch mot den södra Allettens serieledare, Pantern.
 
Nåväl, så här skrev jag då Spångbergs utlåning till Västervik blev klar:
 

"Spångberg är en storväxt (188 cm, 90 kilo), spelskicklig tvåvägsback, som är extremt svårstoppad när han kommer farande med pucken från egen zon.

Trots sina blott 20 år är det en välmeriterad ung man som ansluter till Vimmerby. Spångberg, med Enebyberg som moderklubb, har bland annat meriter från spel i totalt ett tiotal matcher med U16-, U17- och U-18-landslagen och redan som 16-åring kom han till AIK:s J18-lag. Förra säsongen tog Jacob Spångberg ett rejält kliv i utvecklingen och gjorde då även debut i A-laget (totalt blev det sju matcher i SHL).

 

En efterhängsen skada gjorde dock att Spångberg sedan dess har haft det tufft att etablera sig på seniornivå. Trots det fick han, fullt välförtjänt, a-lagskontrakt med AIK till den här säsongen.
– Han visade innan sin skada att han har kvaliteter för att spela på högsta nivå, sa AIK:s dåvarande sportchef Daniel Rudslätt till hockeysverige.se då.

För att komma igång efter skadeperioden och för att få speltid lånades Spångberg ut till Väsby, där han inledde den här säsongen. I Väsby blev det tre mål och två assists på de elva matcher han spelade. I övrigt den här säsongen har han varvat spel med AIK:s J20 samt a-laget.

 

Bara att gratulera Vimmerby till ett riktigt spännande tillskott. Helt frisk och fullt igång är Jacob Spångberg en riktig klasspelare på division 1-nivå."

 

Vimmerby Hockeys sportchef Fredric Jaensson är självklart nöjd med sin nye spelare. Så här säger han:

- Jacob är en väldigt bra back, som behöver mycket speltid och ansvar. Han kommer bli en rejäl förstärkning för oss i jakten på en av de fem första platserna i Allettan.

- AIK tror stenhårt på Spångberg och ställer höga krav på hans prestation här hos oss.

 

Jaensson har ytterligare spelare på väg in i truppen, men ännu är inte något mer kontrakt signerat. Nu handlar det dock om anfallare.

 

.


"Nu startar vi om på ny kula"

I samband med dagens träning fanns de båda avstängda spelarna Niklas Svensson och Dean Moore på plats för att be sina lagkamrater om ursäkt. Bakgrunden till det kan du läsa i de senaste inläggen här på bloggen.
 
Jag både tror och hoppas att de har fått sig en rejäl tankeställare. De bad om ursäkt och var ångerfulla. Vi övriga i truppen var oerhört tydliga med hur besvikna vi var på dem och att det här inte var okej, säger VH:s målvakt Calle Brattenberger, som sitter med i spelarrådet. 
- Här finns det killar med enormt VH-hjärta som lever för sin hockey och som tränar flera timmar extra varje dag, fans som stöttar oss, funktionärer i alla åldrar som gör ett hästjobb och sponsorer som tror på oss, då håller det inte att spelare syns på krogen bara timmar innan match, oavsett om man är spiknykter.
 
- Nu har styrelsen tagit sitt beslut med fem dagars avstängning och vi i laget har sagt att vi accepterar det - det är vi eniga om. Vi har haft två av säsongens bästa träningar sedan den här soppan drog igång och det känns verkligen som det faktiskt har svetsat oss samman.
- Vi har tolv oerhört viktiga matcher kvar i Allettan. Nu ska vi inleda fortsättningen med att vinna hemma över Pantern på lördag, sedan är Moore och Svensson tillbaka på måndag och då börjar vi alla om på ny kula, avslutar Brattenberger.
 
 
.

RSS 2.0