ECHL-meriterad amerikansk back klar för VH

Du känner självklart till den senaste tidens händelser i Vimmerby Hockeys trupp, med tre spelare som lämnade för Allsvenskan? Men nu börjar det ljusna. Först anslöt Nicklas Strid från Södertälje. Han gjorde två poäng i sin första match med VH men har tvingats vila på grund av hjärnskakning sedan dess. Strid hoppas dock kunna vara tillbaka i spel igen, då den västra HockeyEttan spelar sin sista match på onsdag – för Vimmerbys del borta mot Lindlöven.

 

Och här kommer fler positiva nyheter. I dag skrev nämligen den *ECHL-meriterade amerikanen Dean Moore på för Vimmerby. Värvningen av den defensivt starke backen är en historia för sig. Så här ska det nämligen ha gått till:
För en knapp vecka sedan gjorde Moore, då i Tranås, muntligt upp med allsvenska Björklöven och sa därför upp sitt kontrakt med TAIF. Björklöven ville att han skulle ansluta direkt. Klockan 06.00 morgonen efter, precis när Moore skulle sätta sig på tåget, ringer telefonen. Det är Björklöven som meddelar att man har blivit erbjuden ett långtidslån av en back från Elitserien (Skellefteås Anton Öhman, som officiellt presenterades på Björklövens hemsida i dag) och därför inte har behov av Moore också. Från allsvensk back till kontraktslös på ett ögonblick, med andra ord.
Sedan slutet av förra veckan har Dean Moore därför varit ett jagat byte av bland annat flera av toppklubbarna i HockeyEttan (Skövde och KRIF är två av lagen som var med längst i fajten), men det blev alltså Vimmerby som fick namnteckningen.

– Skönt att kunna landa Dean Moore, han är en riktigt bra back. Mest har han gjort sig känd för sina defensiva kvaliteter, men han har även bevisat att han kan producera framåt, säger Vimmerbys sportchef Fredric Jaensson.
– Jag ville ha hit honom redan för två säsonger sedan, men då hamnade han i Sundsvall (18 poäng på 23 matcher).
Noterbart är att Moore under sina sex matcher med seriekollegan Tranås gjorde två poäng men framför allt att han inte var inne på ett enda baklängesmål.

Utöver Tranås och Sundsvall har Dean Moore även gjort en säsong med Kramfors i division 1 (46 poäng på 38 matcher). Annars har han mest huserat hemma i USA, där han har noteras för ett drygt 30-tal ECHL-matcher samt närmare 100 matcher i SPHL (en ”halvprofessionell” liga i sydöstra USA).
Dean Moore anländer till Vimmerby nu i eftermiddags. I kväll gör han sin första träning och på onsdag sin första match.

 

Nicklas Strid och Dean Moore, alltså. Två starka tillskott till Vimmerbys trupp inför Allettan. Men det kommer mer…
– Ja, åtminstone tre ytterligare killar hoppas vi få in. En back, en center och en ytterforward – och då pratar vi inte om spelare som bara ska bredda truppen, utan om spets.
– Just nu är det ganska lugnt på marknaden och vi väntar ut rätt namn till rätt peng. Vi har ingen brådska – det kan dröja ytterligare ett par veckor, likaväl som det kan smälla till direkt, men det gäller att ha is i magen, säger Fredric Jaensson.

 

Mer ECHL-rutin in i den södra Allettan. För idag presenterar redan starka Kristianstad en nygammal bekanting som klar för laget. Det handlar om amerikanske forwarden Jay Latulippe, som ansluter från brittiska Sheffield. Latulippe spelade med Kristianstad i fjol och gjorde då 14+41 på 42 matcher. KIK verkar sannerligen gå All In i år och får nog acceptera att bära ett ganska tungt favoritskap i den kommande södra Allettan.

 

Lite nyheter från Vita Hästen: Justin Donati och Riley Armstrong får kicken efter att inte ha levt upp till förväntningarna. Däremot bekräftar klubben ryktena om att man har gjort klart med Alexander Larsson, som å sin sida fick lämna Södertälje förra veckan.

Avslutningsvis, missa inte bloggurun Mikael Mjörnbergs hyllningstext till HockeyEttan i dag. Du hittar texten om divisionen som förser Allsvenskan med kvalitetsspelare här.

 

Kort fakta om ECHL:

 

ECHL är en Nordamerikansk professionell hockeyliga som drog igång 1988. Ligan består av 28 lag, som är indelade i två conferencer (Easter och Western), vilka var och en består av två ”divisioner” (North och East, som tillhör Eastern Conference, samt Central och Pacific, som tillhör Western Conference).

Tillsammans med AHL är ECHL den enda farmarligan som har fastslagna samarbetsformer med NHL och som innefattas av kollektivavtalet mellan National Hockey League och National Hockey League Players´ Association. 29 av Nordamerikas 30 NHL-klubbar har samarbete med en eller flera ECHL-klubbar och sedan starten 1988 har totalt 528 spelare avancerat från ECHL till att spela i NHL.

ECHL-säsongen sträcker sig över 72 omgångar och i fjol snittade lagen närmare 5.000 åskådare per match.

 

ECHL består den här säsongen av följande lag:

North Division: Cincinnati, Evansville, Fort Wayne, Indy, Kalamazoo, Toledo och Wheeling.

East Division: Elmira, Florida, Greenville, Gwinnett, Orlando, Reading och South Carolina.

Central Division: Allen, Brampton, Missouri, Quad City, Rapid City, Tulsa and Wichita.

Pacific Division: Alaska, Bakersfield, Colorado, Idaho, Ontario, Stockton och Utah.

 

 

.


Kommentarer
Postat av: RW

Utan att veta om Dean hade någon klausul om
att gå till en klubb högre upp.
Men om det var fallet så Tranås släppte honom och det inte blev något med Björklöven, hur kan han då hamna i samma serie som Tranås???????
Men Tranås kanske gick med på att släppa honom
till V-by.(- ???
Bra jobbat Fredrik

2014-12-08 @ 16:12:12
Postat av: ludvig

Hade bara kontrakt grundserien ut.

2014-12-08 @ 16:47:02
Postat av: RW

Kolla Tranås Tidning
http://www.tranastidning.se/artikel/120083/han-lamnar-taif-for-konkurrenten

2014-12-08 @ 19:01:24
Postat av: dd

Snyggt Fredrik! Såg honom mot just Tranås, verkar vara en mycket bra ersättare till en av de som försvunnit.

2014-12-08 @ 19:04:39
Postat av: RW

Enligt teamrostern har inte Dean varit skriven på Björklöven, alltså är det Tranås som ska skriva på övergången.
Han har alltså inte kommit via Björklöven som
VH skriver på sin hemsida.

Svar: Självklart. Det såtr att han hade en "muntlig" överenskommelse med Björklöven. Det kan du väl inte ha missat?
vhbloggen.blogg.se

2014-12-08 @ 19:13:51
Postat av: Jimmy

RW: muntlig är väl lika som att skaka hand osv osv... jag tycker de är jävligt fult mot både Vimmerby Och Moore om dom ska börja strula nu. dom valde ju å skiljas nu efter grundserien iaf.? eller har ja fel?

2014-12-08 @ 22:38:45
Postat av: CK

Jimmy: De skulle skiljas åt efter grundserien. Grundserien slutar imorgon kväll. Moore hade alltså ett kontrakt med TAIF för resten av grundserien men fick ett okej för att gå till ett allsvenskt lag. TAIF kommer givetvis att slägga Moore till VH utan något större tjafs, men tveksamt om man gör det innan matchen imorgon.

2014-12-09 @ 07:42:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0