Hurtubise klar för Olofström! Eller...?

Olofström seglar allt mer upp som en av de absoluta favoriterna i division 1 F. Sedan tidigare har OIK värvat Henrik Hetta (Asplöven), Eric Przepiorka (Asplöven), Thomas Fahlqvist (Karlskrona), Timmie Persson (HV 71) och Daniel Pettersson (Moncton i QMJHL i Nordamerika). Nu ryktas dessutom klubben till slut ha gjort klart med Almtunas skyttekung, kanadensaren Mark Hurtubise (37 poäng i allsvenskan i fjol). Hurtubise spelade med Olofström i ettan säsongen 2009/2010 och gjorde då 75 pinnar på 40 matcher.
Om ryktet om övergången stämmer så förfogar Olofström över en sjukt bra centeruppsättning med Thomas Fahlqvist, Mark Hurtubise, Timmie Persson, Daniel Pettersson och inte minst ”vår egen” Jakob Karlsson. Här lär det bli slagsmål om platserna. Vem viker sig först eller vem skolas om till ytterforward? Sannolikt blir det svensk-kanadensaren Daniel Pettersson som skickas ut på en kant, då han även känner sig hemma på den positionen. Han ses också som ung och utvecklingsbar - en spelare som OIK kommer att ge gott om tid på sig att hitta sin plats i laget.

Förre VH-backen Håkan Alm, som har spelat i Karlskrona de senaste fem säsongerna, gjorde i dag klart med ny klubb. Det blev nykomlingen i division 1 F, Kallinge/Ronneby IF, som lyckades få den urstarke Virserumspojkens underskrift på ett ettårskontrakt. Grattis till värvningen av en otroligt sympatisk kille samt en mycket duktig och lojal hockeyback!

Västervik värvar IK Oskarshamns lovande J20-målvakt, Elliot Gutestam. Den gänglige ynglingen var utlånad till VIK i fyra matcher den gångna säsongen och gjorde då bra ifrån sig.

Kanadensiske centern Tyler Mazzei är klar för Nybro. Han kommer närmast från spel i den holländska klubben Nijmegen Devils, där han gjorde 60 poäng (35+30) på 36 matcher och var en av ligans bästa spelare. Nybrotränaren Mike Beharrell hade Tyler under sin tid i BCHL i Kanada.


Jagad skyttekung klar för VH

Vår sportgrupp ligger sannerligen inte på latsidan. Jobbet med att göra den kommande division I-truppen komplett kom ytterligare ett steg närmare mål i dag, då vasse forwarden Gustav Elfving skrev på ett kontrakt över 1+1 år.

Vi har haft ögonen på den Troja-fostrade snipern under en längre tid och intresset blev inte direkt mindre efter den gångna säsongen, då Gustav gjorde 53 poäng (29 mål och 24 assists) på 33 matcher för Värnamo i vår division II-serie. I och med det var han en av de poängledande spelarna i hela division II. En rad division I-klubbar har varit på jakt efter Gustavs signatur men i dag hamnade den alltså längst ner på ett kontrakt med Vimmerby Hockey.

23-årige Gustav Elfving är ytterforward, 185 cm lång och väger 80 kilo. I fjol spelade han alltså i Värnamo och säsongen innan det i franska Deuil-Garges. Dessförinnan har han hunnit med ett 50-tal division I-matcher för Troja, Helsingborg och Gislaved.

Måste också berätta om Kallinges senaste nyförvärv, som man offentliggjorde i kväll. 21-årige centern, Victor Svensson, från Malmö är ett riktigt klassförvärv till ettan. De tre senaste säsongerna har Victor gjort drygt 120 matcher i allsvenskan med moderklubben Malmö (21 poäng på dessa). Mycket intressant värvning!

Hockeysverige.se tror på Vimmerby

Tungviktarbloggaren Mikael Mjörnberg på www.hockeysverige.se ägnar kvällens inlägg åt två "intressanta nykomlingar" i division I - Vimmerby och Kallinge. Med fjolårets trupp som bas och med de nyförvärv som VH har knutit till sig, tycker Mjörnberg att "det ser bra ut för Vimmerby". Han beskriver Vimmerby och Kallinge som "...två nykomlingar som just likt Grästorp ifjol kommer att kunna göra väsen av sig."
Mikael Mjörnbergs blogginlägg kan du läsa här.

Brattenberger återvänder till Vimmerby

Säsongerna 2003/2004 och 2004/2005 gjorde han succé i Vimmerby Hockey, då han bland annat var med och tog klubben till serieseger och division 1-kval våren 2004. Nu återvänder målvakten Calle Brattenberger till Vimmerby. I dag skrevs kontrakt på 1+1 år.

Calle är fostrad i Borlänge och har de två senaste säsongerna varit förstemålvakt i division I-laget Pantern samt även tränat med och representerat allsvenska Malmö. I Calle får vi inte bara en rutinerad och riktigt vass keeper till stan, utan också en synnerligen skön figur.

Jim Nordh klar för Vimmerby Hockey

Sportgruppen meddelade i dag att man har gjort klart med Jim Nordh, forward från allsvenska IK Oskarshamn. Den storväxte 24-årige forwarden har under sina två säsonger i Oskarshamn spelat 62 allsvenska matcher, samt nio matcher med Kungälv, dit han var utlånad säsongen 2009/2010.
VH-fostrade Jim Nord lämnade Vimmerby säsongen 2008/2009, då han svarade för 28 poäng på 18 matcher i division II.

Tyringe värvar från Västervik

Tyringe fortsätter att förstärka. I dag gjorde man klart med en trio Troja-fostrade spelare. Dels handlar det om duktige backen John Henriksson, som lämnar Västervik för kommande seriekollegan. Dessutom har Tyringe lockat till sig kusinerna Ted Nilsson och Tim Dahlin, som båda avslutade fjolårssäsongen i Värnamo efter att under halva säsongen ha spelat division I-hockey med Munkfors respektive Östersund.

Tingsryds högpresterande men skadeförföljde center, Thomas Lundström, fortsätter sin karriär i Mörrum. Sjukt bra nyförvärv för ett av alla dessa "Blekingska" klasslag i division 1 F.

Det är inte bara jag som tror att vår tryoutande back, Emil Wahlberg från Åseda IF, kommer att bli en sensation den kommande säsongen. Åsedas bloggmästare Victor Magnusson, skriver så här på www.vahockey.blogspot.com:
" Emil blev igår som många vet officiellt klar för Vimmerby. Det känns rätt och bra på alla sätt. Emil hade nått så långt som han kan i Åseda, i mina och mångas ögon för bra för att spela i div2 och för att kunna ha en fortsatt utveckling så var steget ett måste. Jag har svårt att se att han inte kommer att lyckas i div1, han har alla verktygen för att klara sig riktigt bra. Grattis till chansen Emil, vet att du kommer ta den."

Söderettorna är så jäkla mycket bättre än de i norr, sägs det ju. Och framför allt ska söderserierna ha sprungit iväg de senaste åren. Med det resonemangen så borde Eric Przepiorka vara en okej (men inte mer) värvning från Asplöven till Olofström. Jag tror att han kommer vara ruskigt bra - precis som han var senast i OIK.

AIK-fostrade backen Mikael Alba, som har gjort braksuccé i division I-laget Enköping de senaste två säsongerna, blev hårdsatsande seriekollegan Vita Hästens nästa nyförvärv. Lika enkelt som det är att utnämna en megafavorit i division 1 E, lika svårt kommer det bli för alla halvstjärnor att ta plats i Norrköpingslaget.

Lite nattsudd...

Vår seriekollega Vita Hästen fortsätter att storsatsa. I går blev Jonas Höglunds brorsa, 33-årige forwarden Henric Höglund, klar för Norrköpings-klubben.
– En högerskytt som gör mycket mål. Jag hade honom redan i Leksand 1999. Han är ambitiös och storväxt, säger Vita Hästen-tränaren Sune Bergman till Norrköpings Tidningar om sitt nyförvärv.

Före detta IKO-backen Alexander Johansson valde mellan en ledarroll i Oskarshamn, ett erbjudande från en allsvensk klubb och en backplats i Västervik. Valet föll till slut på det sistnämnda. I går blev det klart att den före detta allsvenske backen vänder hemåt och förstärker klubben från grannkommunen.

Arboga, som i våras gick till Allettan, är nya för oss och nya för division 1 E. Till kommande säsong, då laget har flyttats över från C till E, har man tappat högpresterande Kristian Flygar, Niklas Nooni och Emil Johansson till Lindlöven samt målisen Mikael Boman till Örnsköldsvik. På pluskontot finns Nybros forward Alexander Kovalonok. Hur många är vi inte i våra trakter som minns farsan Viktor?

I fjol spelade han i både Oskarshamn, Västervik och Kumla. Kommande säsong kommer han att återfinnas hos vår tidigare seriekollega Kallinge/Ronneby. Tobias Holm, 187 centimeter fysisk högerforward, kommer garanterat bli ett fint tillskott.


En comeback, två nya, en förlängning och en tryout

Det blev som vi alla hoppades och ville tro! Efter ett års uppehåll är det nu klart att Vimmerby Hockeys förre (och kommande?) skyttekung och kelgris nummer ett, Erik Johansson, gör comeback. Säsongen 2009/2010 gjorde Erik, som bland annat har två säsonger i norska högstaligan i bagaget, 40 poäng (20+20). Enligt uppgift kommer den hårdskjutande rightforwarden, som bland annat har hållit igång med VH:s veteraner under säsongen, mer vältränad än någonsin in i en säsong. Erik har skrivit på ett tvåårskontrakt med Vimmerby Hockey och kommer bli en viktig kugge i lagbygget till division I.

I dag fick vi också klart med den Vimmerbybördiga duon i Linköpings HC, Patrik Bengtsson och Andreas Rundgren. Patrik är en spelskicklig och skridskostark back, som har varit tongivande i LHC:s J20-lag i flera säsonger. Patrik spelade även tre matcher med Vimmerby i vintras (1+1 på dessa). Andreas Rundgren är en speedkula av sällan skådat slag, som har gjort 29 respektive 19 poäng i LHC:s J20 de två senaste säsongerna. Båda kommer att bli kanonförstärkningar till vårt lag och det är extra roligt att vår strategi med att få hem utflugna Vimmerbyspelare bär frukt. Både Patte och Andreas har tecknat kontrakt över 1+1 år.

Mer på spelarfronten. Den gångna säsongens publikfavorit, Alexander Andersson, har förlängt kontraktet med 1+1 år. Den stenhårde backen från Huddinge har hela tiden deklarerat att han ville stanna i Vimmerby och nu är det klart.

Sist men inte minst så har Vimmerby Hockey kommit överens med en av division II-seriens bästa backar, Åsedas Emil Wahlberg, om ett tryout-kontrakt. Wahlberg är en center som är omskolad till back och han har varit fantastiskt bra på den platsen – också... Den gångna säsongen gjorde Emil 21 poäng på 32 matcher i Åseda. Förväntningarna och förhoppningarna är stora från båda håll.


Mariestad i första hemmamatchen

I veckan kom den preliminära spelordningen för division I E. Serien fastställs definitivt på seriemötet i Skövde nästa helg.

Vimmerby inleder serien med bortamatch mot Arboga söndag 18/9 kl 16.00. Hemmapremiären spelas mot Mariestads Bois onsdag 21/9 kl 19.00. De fyra första hemmamatcherna spelas fyra onsdagar i rad. Efter Mariestad väntar i tur och ordning Skövde (28/9), Vita Hästen (5/10) och Grästorp (12/10).

Återkommer med det kompletta och fastställda spelschemat efter Skövde-mötet.

F.d. VIK-spelare hetast som ny tränare

Enligt ihärdiga rykten är det två gamla Västerviks IK-spelare som nu är de hetaste namnen till tränarsysslan i klubben.
- Per Hånberg, 44 år, gjorde två säsonger med VIK i början av 90-talet. Sin tränarkarriär inledde han i slutet av 90-talet och den senaste säsongen har Pelle coachat över Almtunas J18-lag.
- Säsongen 1996-1997 gjorde 39-årige f.d. backen Andreas Custemo 13 matcher med VIK. Därefter blev det bland annat Brynäs i Elitserien samt Oskarshamn och Växjö Lakers i allsvenskan. Den senaste säsongen var han assisterande coach hos division II-laget Alvesta, dit han kom efter en säsong som tränare för division I-laget Mariestad.
Nu återtår det att se om ryktena stämmer. Hånberg eller Custemo, alltså. Tja, låter inte helt osannolikt faktiskt.

Vår seriekollega Vita Hästen förstärker backsidan. I dag blev rutinerade Erik Rosén klar för klubben. Rosén är fostrad i Huddinge och kommer senast från en säsong med Rosenborg i norska ligan.

I slutet av den här veckan går vår 20-25 man stora sponsorgrupp igång med sitt jobb. Nya idéer, nya koncept och höga målsättningar. Alla företag, såväl små som stora, garanteras få intressanta affärsförslag presenterade för sig under de kommande veckorna.


Anders Spaak klar för Västervik!

Ja, åtminstone nådde det skämtsamma ryktet oss för någon vecka sedan.
"Det var länge sen som ja skratta så gött åt nött", kluckade Anders på sin underbara västgötska när jag läste upp det anonyma tipset.
"Var får de allt ifrön", frågade sig VH-tränaren, som för övrigt har (minst) 1+1 år kvar på sitt framgångsrika och uppskattade jobb med Vimmerby Hockey.
Så var det med det!

I dag gjorde IK Oskarshamn klart med kanadensaren Evan McGrath. Den 25-årige centern från Oakville kommer närmast från allsvenska Västerås, där han gjorde succé den gångna säsongen med 43 poäng på 49 matcher. McGrath, som 2004 NHL-draftades av Detorit Red Wings, har gjort 121 poäng på 277 AHL-matcher i karriären.

Vem som däremot verkligen blir ny tränare i Västervik är inte klart ännu. Hetaste namnet att ta över VIK har länge varit Vita Hästens förre tränare Jeff Hällegard men nu har det varit tyst ett tag. Svar väntas inom någon vecka.

Datum för vår säsongsupptakt kommer endera dagen. Och försäsongen ligger inte långt bort. I och med att vår säsong sträckte sig ända fram till slutet av mars har killarna getts ett par välförtjänta extra veckor ledigt.

Vi får många frågor om hur spelartruppen ser ut. Utöver de spelare som spelade hos oss den gångna säsongen och som är kontrakterade även över kommande säsong, hoppas vi självklart kunna göra klart med flera av våra egna yngre killar som har varit med i år, flera av de som hade ettårskontrakt i fjol, Vimmerbyspelare i förskingringen samt kanske även något eller några nya namn...


Äntligen har vi hittat vår nye sportchef!

Division I-spel ställer nya och stora krav på oss. Därför har en stor omorganisation gjorts och håller på att göras inom klubben. Ett antal nya grupper har bildats och dessa kommer, personellt sett, att fyllas med ungefär tre gånger så många personer som tidigare har varit engagerade. För egen del ansvarar jag sedan några veckor tillbaka för igångsättandet av den nya marknadsgruppen. Anders Kostenius, också tidigare i sportgruppen, kommer att kliva över och vara en del av Ekonomigruppen. Ansvariga ska också tillsattas för den nya Evenemangsgruppen samt för Sponsorgruppen. Dessa namn blir klara i dagarna.

Vi har under våren bearbetat ett specifikt namn som ansvarig för Sportgruppen - en kille, som var ungefär lika svår att få besked av angående detta, som när man förhandlade med honom som spelare. Men i dag tackade han äntligen ja. Fredric Jaensson, f.d. spelare i Vimmerby, IK Oskarshamn m fl, har accepterat att greppa sysslan som Sportchef, vilket vi är mycket glada för. Freddan har den erfarenhet, kompetens och det kontaktnät som krävs för att ge oss de bästa förutsättningarna att lyckas sportsligt.

Kortare resor kommande säsong

Den gångna säsongen i division II var den genomsnittliga sträckan till en bortamatch 21,9 mil. Den siffran kommer att sjunka till 20,7 mil kommande säsong, trots att det nu väntar spel i division I.

Framför allt är det de riktiga långresorna som minskar i antal. Under den gångna säsongen har vi haft en mängd resor över 25 mil - Helsingborg, Limhamn, Tyringe, Jonstorp, Sunne, Grums, Karlskoga och Göteborg.
Kommande säsong är det faktiskt "bara" Sunne som ligger mer än 25 mil från Vimmerby.
Beroende på vilka motståndare vi sedan får möta efter jul, så lär väl den siffran korrigeras, men så ser det i alla fall ut nu.

Noterbart är att den genomsnittliga resvägen till en bortamatch, om vi hade placerats i division I F istället för division I E, hade landat på 23,5 mil. Totalt mellan 100 och 150 mil kortare bussresor under en säsong i E, med andra ord.

Vimmerby Hockey placeras i division 1 E

I dag kom så äntligen serieindelningen från Svenska Hockeyförbundet  avseende landets sex division I-serier. Som vi på förhand förmodade, placerades Vimmerby i division 1 E. Motståndare där blir Grästorp, Vita Hästen, Arboga, Kumla, Mariestad, Mjölby, Skövde, Sunne och Tranås.

Så här ser de sex division I-serierna ut:

Division 1 A
Asplövens HC
Bodens HF
Clemensnäs HC
IF Björklöven
Kalix Ungdoms HC
Kiruna IF
Luleå Rebels HC
Piteå HC
Tegs SK

Division 1 B
AIK-Hockey Härnösand
Kovlands IF
Kramfors-Alliansen
Njurunda SK
Sollefteå HK
Ånge IK
Örnsköldsviks Hockey
Östersund/Brunflo IF

Division 1 C
Borlänge HF
Enköpings SK
Falu IF
Hedemora SK
Hudiksvalls HC
IFK Ore
Lindlövens IF
Surahammars IF
Söderhamn/Ljusne HC
Tierps HK

Division 1 D
Huddinge IK
Vallentuna BK
Järfälla HC
Nacka HK
Nyköpings HK
Nynäshamns IF HC
Wings HC Arlanda
Visby-Roma
HK Värmdö HC
Åkers IF

Division 1 E
Grästorps IK
HC Vita Hästen
IFK Arboga IK
IFK Kumla Hockey
Mariestads Bois Hockey
Mjölby HC
Skövde IK
Sunne IK
Tranås AIF Ishockey
Vimmerby Hockey

Division 1 F
Halmstad HF
Helsingborgs HC
IK Pantern
Kallinge-Ronneby IF
Karlskrona HK
Kristianstads IK
Kungälvs IK
Mörrums GoIS IK
Nybro Vikings IF
Olofströms IK


RSS 2.0