Lättat VIK tog två brutalt rättvisa pinnar

Blev fast i nästan en timme i innandömet i Vimmerby ishall i kväll. Här mötte leende 67:or och 41:or upp utanför VIK:s omklädningsrum – gamla vänner som sken som solen, här släntrade en lycklig VIK-kapten Jocke Englund förbi och tog ett snack. Hustrun Malin Belfrage, sportchef på Västerviks Tidningen, irrade omkring, tog i hand och var kall som en isbit – om handen. Annars fanns det väldigt mycket att värmas åt som VIK-supporter i kväll. Och det gick inte att ta miste på den glädje och framför allt den lättnad som präglade laget strax efter matchslut.

 

Seriefinal i den västra HockeyEttan. Vimmerby-Västervik 2-3  i over time. En poäng till Vimmerby - och det ska vi ändå vara klart nöjda med. För i kväll var det inte något som helst snack. Västervik var bättre - från första nedsläpp till avgörande målet i den 64:e minuten.
Visst, i den bästa av världar så hade vi kunnat ta hem det här på straffar – där är vi bra och där hade nog chansen varit ganska stor. Det hade inte varit rättvist, men det var ändå det slutliga hoppet – ända fram till Eric Backman på stapplande ben fick öppen gata in i VH:s zon, bjöds in att passera mellan två ännu tröttare VH-backar och avgjorde matchen.

 

Visst, VIK-dominansen var kanske inte riktigt så stor som skottstatistiken antydde (22-43), men ta mig tusan inte långt därifrån. Jag kan faktiskt inte minnas när VH förlorade skotten i alla perioder och totalt med över 20 skott senast? Och på hemmaplan dessutom?

 

Som sagt, fullt rättvis VIK-seger. Men hur kom egentligen den avgörande målet till? Duktige Eric Backman drev upp pucken genom mittzon, satte sig utpumpad och tog en fikapaus på blålinjen, vickade till ett par gånger med klubben och förpassade VH:s backar åt varsitt håll, lade an och skyfflade iväg pucken upp i Calle Brattenbergers närmsta kryss. Okej, riktigt så var det inte, men fort gick det sannerligen inte.
– Jag var så trött. Samtidigt vrålade Emil Georgsson åt mig att bara köra. Och jag försökte så gott jag kunde, skrattade en glad och utmattad matchhjälte.
Men om man ska vara sanningsenlig och lite hård, så var Vimmerbys backspel i den situationen under all kritik. Dock utan att förta Backmans insats – han gjorde vad som krävdes.

 

I Vimmerby var det självklart dystrare miner efter matchen. Lagets förste målskytt, Alexander Holmberg, satt länge inne hos tränare Tomas Sandlin och analyserade matchbilder på tv:n, innan han släpade sig ut i duschen. Det var flera spelare som ville se sekvensen som föranledde VIK:s avgörande mål, och visst åkte Björn Jonason på en tvättäkta highsticking på egen blålinje när han vände spelet och blev sedan lätt hakad när han kom in i VIK:s zon, men det går inte att klandra domare Magnusson för att han inte såg det. Det var inte någon av oss andra som gjorde det live heller - åtminstone inte den höga klubban..
– Vi var inte riktigt där i dag. Jag får säga att Västervik vann rättvist, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin.
– Vi hade alldeles för många spelare som inte höll måttet på den här nivån.

 

Nåväl, nu gäller det att glädja sig åt det lilla som finns och att göra sitt bästa för att trycka tillbaka mina kära grannars segerrus. Så nu kör vi: Detta var trots allt den sjunde matchen i rad där Västervik inte lyckades slå oss under ordinarie tid. Som sagt, det gäller att ta tillvara på de små glädjeämnen som finns. Ja, jag kanske hittade något där? Sjunde raka matchen utan förlust under ordinarie tid. Det duger så länge!

 

Just det. Ett glädjeämnde till. I gårdagens poddinspelning hos firma Jojje och "Guden", så ombads vi tippa resultatet i dagens match. Richard "Guden" Gustavsson lät då så säker på 2-2 att jag, efter lite svamlande hit och dit om att kanske domare Magnusson skulle hjälpa oss till seger, höll med om att nog 2-2 var just resultatet som skulle gälla efter full tid. Et voilá!

 

På sin blogg på Västerviks Tidningens hemsida skrev VIK:s lagkapten Joakim Englund, helt taktiskt riktigt, i dag något i stil med att VH-spelarna nog skulle vara extra taggade eftersom de säkert skulle ha många allsvenska klubbars blickar på sig (p.g.a. tre spelare tidigare har lämnat för HA och att då klubbens spelare är extra attraktiva). Men om det nu satt några HA-representanter på läktaren i kväll, så lär det definitivt ha varit VIK-spelare som hamnade i blickfånget. Ryktenas man Dan Pettersson, den väldige centern, var galet bra. Stor, kraftfull men ändå följsam och teknisk. 1+1 från honom. Även Petter Lindberg, utlånad i två matcher till AIK den gångna veckan, imponerade. Alltid rätt placerad i banan. Eric Backman, Fredrik Asplund, Pierre Gustavsson, Philip Engsund, Fredrik Lindström – ja det är inte svårt att hitta favoriter i VIK. Ett starkt kollektiv och många individuellt skickliga spelare.

Hos Vimmerby då? Tja. Calle Brattenberger i målet var kung på banan och räddade oss från ett större nederlag, medan Niklas Svensson briljerade på sin centerplats. Kul också att se Sebastian Nilsson, som har återhämtat sig efter skadan. Jesper Söderholm och Alexander Holmberg var också bra, men annars fanns det mycket mer att önska av många andra.

 

Som sagt, stort grattis VIK! Törs man redan nu också gratulera till seriesegern? VIK toppar tabellen inför den sista omgången med sina 48 poäng. Tranås vann ikväll mot Mariestad med 2-1 borta och skuggar på 47. Vimmerby har 46 och Skövde, som föll med 2-1 borta mot Grästorp, har 44. I den sista omgången, på söndag, möts Västervik-Surahammar, Tranås-Arboga, Lindlöven-Vimmerby och Skövde-Mariestad. Seriesegern är ju fortfarande möjlig för oss, men känns ändå fullständigt orimlig att tro på.

 

Vilka växlar kan man nu dra av kvällens match? Självklart en rejäl energi- och självförtroendeboost för VIK. För Vimmerbys del då? Svårt att säga. Om man får tro det som det viskades om i kväll efter matchen, så lär kvällens lag skilja sig en del åt från det som kommer ställas på benen till Allettanpremiären. Vi får se!

 

I övrigt och avslutningsvis: Två nya poäng för Tierps succécenter Viktor Höglund i kväll. Vilket Allettanlag snyter honom först? Jag vet att det är flera klubbar, utöver det lag i den västra HockeyEttan som tog starka två pinnar på bortaplan i kväll, som är intresserade av honom. Huggsexa?

 

.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0