Raffel och dramatik i sista omgången

6-3 till Vimmerby mot Skövde i de båda lagens helt betydelselösa säsongsavslutning. Känslor, depp och glädje på isen. Och över 400 på läktarna. Det här blev faktiskt ändå bättre än vad jag på förhand trodde. Dels bjöds vi på några riktigt läckra mål, men framför allt en värdig sista match för säsongen. Efter en bedrövligt stökig säsong har vi nu istället en extremt spännande silly season att se fram emot. Det ska nästan bli skönt att få fokusera på det samt att njuta av play off-spel för de övriga lagen, där man själv slipper lida helvetets alla kval. 

Dramatiken utspelade sig istället på andra håll denna kväll, framför allt till matcherna mellan Pantern-Kristianstad och Tingsryd-Tranås, där till slut Kristianstad vann kampen mot Tranås om den sista platsen till play off 1.
I TAIF-derbyt var hemmalaget Tingsryd starkast, medan Kristianstads Emil Sundin gjorde matchens enda mål mellan Pantern och KIK. Det räckte för att Kristianstad skulle ta sig om Tranås.

Dramatik var det även i den södra vårserien. Dels gick Helsingborg om KRIF och tog hem seriesegern, vilket bland annat gör att vi får se tungviktsmötet mellan Kallinge-Ronneby IF och Tingsryd i play off 1. Men en ännu värre rysare utspelade sig i botten, där det till slut blev Mörrum som tillsammans med redan klara Olofström får försöka kvala sig kvar i Hockeyettan. Mörrum, HC Dalen och Varberg hamnade på samma poäng, men Mörrum hade ett måls sämre målskillnad än Dalen. Notera då att Hesingborgs 3-1-mål mot Mörrum kom med mindre än två minuter kvar. Om den matchen hade slutat 2-1, så hade Mörrum hamnat före HC Dalen i tabellen och därmed undvikit kvalspel.
 

Nåväl, så här spelas Play Off 1 (laget som står först börjar hemma och får bortamatch i en eventuellt tredje och avgörande match, speldatum torsdag 19/2, lördag 21/2 och eventuellt söndag 22/2):

Kovland - Östersund

Haninge - Huddinge

Örnsköldsvik - Piteå

Åker/Strängnäs - Hudiksvall

Kumla - Troja/Ljungby

Kallinge-Ronneby - Tingsryd

Mariestad - Västervik

Helsingborg - Kristianstad

Vad ska man då tro om dessa matcher? Tja, norröver vore det en rejäl skräll om inte Östersund, Huddinge och Piteå tar sig vidare ganska enkelt. Åkers/Strängnäs har på papeperet onekligen kapacitet att störa Hudiksvall, men man har inte visat mycket till kvalitet under säsongen.
I söder är Troja/Ljungby brutalt stor favorit mot Kumla, medan Västervik är ett bättre lag än Mariestad och borde ro hem den matchserien. Men sedan kan det bli två rysare. Ingen i Tingsryd lär väl jubla över att få möta ett pånyttfött och namnstarkt KRIF och den södra seriesegraren Kristianstad, som har sett blekt ut under stora delar av Allettan, lär få fullt upp med Helsingborg.
 
 
Ett par övriga reflektioner:
  • 5:an (Mariestad) och 6:an (Kumla) från HockeyEttan Västra får alltså längre säsonger och har större chans att nå Allsvenskan är både 2:an Tranås, 3:an Vimmerby och 4:an Skövde.
  • De båda Allettornas seriesegrare, Sundsvall och Pantern, belönas med en månad utan matchspel som uppladdning inför Kvalserien, dit de är direktkvalificerade.
Jag vet att det är oerhört svårt att snickra ihop rättvisa seriesystem, där så många lag som möjligt har så mycket att spela för så länge som möjligt. Men det här är nog ändå två saker som man borde kika på. Framför allt det förstnämnda, där alltså en andraplats i HockeyEttan Västra vår (mot motstånd som exempelvis Surahammar, Grästorp, Arboga och Forshaga) rankas och belönas betydligt högre än en sjätteplats i Allettan Södra (där man ställs mot lag som Tingsryd, Troja, Pantern, Kristianstad och Västervik).
 
.

Kommentarer
Postat av: Svenne

Det blir intressant att följa VH inför nästa säsong för man kommer nog att rensa ut en del spelare och satsa på lite nytt.

2015-02-16 @ 12:38:14
Postat av: Anonym

Visst är det galet. Borde ju kunna lösas med att även lag6-8 i Allettan går till första play off. Ev att lag 1-5 går direkt till play off 2 osv. Vet inte om det skulle funka i praktiken, men en tanke.

2015-02-16 @ 14:42:11
Postat av: lesa

Minst sagt en säsong med upp och ner. Kanske lite väl mycket ner ibland. Silly season blir ju som du nämner högintressant.Om du skulle få önska 5 förlängningar i årets trupp förutom de som redan är klara, vilka skulle hamna där? Har du också 2 önskningar på nyförvärv?

2015-02-16 @ 15:02:14
Postat av: Anonym

Håller med om att serieupplägget är tokigt. Är väl ok att 1:an i fortsättningsserien får en ny chans. Men att 2:en får det är tokigt. T.ex. så får ju Kumla stryk 9 av 10 matcher mot Tranås, Skövde och Vimmerby.

2015-02-16 @ 19:21:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0