Seger mot Tingsryd - VH är med i racet igen

Skön och välbehövlig seger med 2-1 hemma mot Tingsryd i kväll. 49-21 till TAIF i skott kan ju låta brutalt (dock lite missvisande), men det finns de som hade det värre. I Västervik sköt gästande Pantern 13 skott mot hemmalagets 26. Och vann med 5-1. Fem mål på 13 skott alltså.

Men vi stannar kvar vid Vimmerbys match. 2-0 efter den första perioden var bra, även om matchen var spelmässigt jämn. VH styrde ut motståndarna mot kanterna och Tingsryd, som förmodligen hade strategin att lägga allt på mål, fick ta avslut från många iskalla lägen. VH var dessutom betydligt hetare framför mål.

Hemmalagets 1-0-mål (03:17) föregicks av en ruskigt snygg kombination, där Markus Palmberg frispelade Björn Jonason, som direktsköt/styrde in pucken. Även vid Vimmerbys 2-0-mål (i numerärt överläge efter 12:35) ställdes Tingsryds målvakt Andreas Hörberg ensam med en Vimmerby-spelare. Den här gången var det backen Emil Wahlberg som kunde raka in pucken.

Resultatet 2-0 efter en jämn första period kanske inte helt speglade spelet, det kunde lika gärna ha varit oavgjort eller en enmålsledning för VH. I den andra perioden var spelbilden desto tydligare. Tingsryd var stundtals fullständigt överlägset. Bland annat brände man ett helt osannolikt öppet mål samt satte en puck i ribbkrysset. Symptomatiskt då att reduceringen till 2-1 kom efter en horribelt dömd utvisning (jag tänkte faktiskt inte nämna att det var polaren Magnusson från Tranås som dömde i kväll) och sedan Niklas Johanssons misslyckade backskott tog på en försvarande klubba och dalade över Calle Brattenberger i Vimmerbys mål.

Apropå Calle Brattenberger. Fullständigt galet bra i kväll. Vilken målvakt vi har!
– Haha, tack. Jo det gick väl hyfsat. Men du kan ju förstå att jag hade ganska höga krav på mig själv efter förra matchen, säger han.
– Jag har spelat seniorhockey i 18 år men aldrig varit med om något som liknar det som hände mot Kristianstad senast. Fyra insläppta på de första fem-sex skotten – det var helt osannolikt.
– Därför var det oerhört viktigt att jag fick förtroendet i dag igen. Frustration, hård träning och upp på cykeln direkt  – det var den bästa medicinen, säger Calle.

Och det verkar han ju onekligen ha rätt i.

Om vi så återgår till det som hände på isen. I den tredje perioden spelade Vimmerby av matchen på ett föredömligt sätt. Återigen, Tingsryd tog en hel del skott, men dessa kom från alla både möjliga och omöjliga lägen, och det kändes aldrig riktigt nära.
Faktum är att Vimmerby var närmast att näta i den tredje perioden, då Jesper Danielsson prickade stolpen på ett öppet mål, då TAIF hade tagit ut målvakten.
Seger för Vimmerby – oerhört viktigt. Förlust för TAIF – blytungt och uppgivet.

 

Och fansen på Gröna Brigadernas forum (TAIF:s supporterklubb) är inte heller nådiga i kväll. Ett axplock av inläggen:
”Säsongen känns stendöd”
”Ridå…”

”När jag slår upp SMP på måndag vill jag läsa: Tingsryds Tränare Martin Karlsson får silkessnöret, assisterande Larry Pilut tar över huvudansvaret”

”När man väl kommer till insikt om att Taif är ett medelmåttigt div. 1 gäng så kommer ångesten och frustrationen att lägga sig .”
”Vi är helt enkelt inte bättre än så här.”

 

För att knyta ihop säcken, så får jag anknyta till inledningen - med statistik och med målvakter. 98 % på Vimmerbys Calle Brattenberger i kväll. 61 % på Västerviks Ludvig Engsund. På onsdags möts de i Vimmerby ishall.

Och apropå Västervik. Den här säsongen har jag flera gånger blivit beskylld av både vänner och bekanta för att vara alldeles för flat och för gullande mot VIK, mot deras spelare och mot deras fans. Jag köper att jag möjligtvis kan vara den mest VIK-färgade tomten på den här sidan Ankarsrum – men jag gillar det de gör, deras strategi och deras framgångar. MEN, en sak som jag har upptäckt är att toleransnivån för det fria ordet. åsikter samt öppna och friska tankegångar, som riskerar att innehålla en liten gnutta kritik, ogillas och kväses förvånande snabbt och distinkt på vissa håll. Kritik är utvecklande – vare sig den är positiv eller negativ – så länge den hanteras på rätt sätt. Tänk på det… Framför allt ska man suga åt sig av allt engagemang som finns runt en klubb, vare sig man giller det eller inte. Jag tänker inte diskutera det här mer ingående, utan det är bara ett råd.

 

Nåväl – detta sagt i all välmening och till dem som känner sigbträffade, men nu återgår vi till Vimmerby:

Seger mot superfavoriten till en allsvensk plats, Tingsryd, samt enda laget som hittills har tagit poäng mot serieledande Pantern. Detta hemma.
Brakförlust mot Troja och förnedring mot Kristianstad. Detta borta.
På onsdag har vi hemmamatch igen, då det alltså är Västervik som väntar. Seger där och vi är om våra älskade grannar i serien och inte helt omöjligt uppe på en tabellplacering som just då innebär vidare kval till Allsvenskan.


Men vad är det egentligen som är skillnaden för Vimmerby Hockey med att spela hemma eller borta? Det har snackats om allt från storleken på rinken (VH spelar ändå hälften av sina matcher borta) till den enögda hemmapubliken. Calle Brattenberger:

– Jag har faktiskt inte en aning. Jag har tänkt massor på det, men har inte kommit fram till något bra svar. Förmodligen är det rent mentalt hos oss spelare, men vi kommer att vända på det, skrattar han.

Kan heller inte sluta att fundera på Tingsryd. Så brutalt mycket individuella kvaliteter i det laget. Men samtidigt agerar man så blekt som kollektiv. Det finns garanterat läktarexperter som är bättre än jag på att analysera och förklara det. Men konstigt är det…

VH-spelare i dag då? Svårt att lyfta fram någon före nån annan. Men det går ändå inte att blunda för killarna som drog ett sjukt tungt lass i box play – Eric Karlsson, Andreas Rundgren, Jim Nordh och Sebastian Nilsson. Emil Wahlberg var kung som vanligt och förstalinan med Jonason, Palmberg och Svensson var lysande i den första perioden. Vi får heller inte glömma backen Niklas Pavel. Vilken försvarsrese i sådana här matcher, när VH inser att det gäller att skita ner sig rejält för att vinna. Men den starkast lysande stjärnan var så klart, som jag tidigare har sagt, keeper Bratten.

.


Kommentarer
Postat av: Roffe

Jag undrar bara var alla gnällspikar är idag,vilken javla match.målvaktsspelet,backarna plus Nicklas S var ju fantastiskt.

2015-01-11 @ 08:22:18
Postat av: lasse

1-0 målet var nog ett av dom snyggaste den här säsongen. Hockey godis.

2015-01-11 @ 10:13:30
Postat av: undrande

varför kan man inte spela så här tätt på bortaplan nu har VIK all press på sig på onsdag vi slår ur underläge med alla spelartapp

2015-01-11 @ 11:03:14
Postat av: Anonym

Kul att Sebbe har börjat dela ut tacklingar igen!

2015-01-11 @ 11:25:28
Postat av: Puka & Trumpet

Det är alltid himmel eller helvete i Vimmerby. Eller häfta eller rännskita, som min vältaliga gamla mormor skulle ha uttryckt det.
Ena dagen höjs det röster för att "spela av säsongen"," lämna walk over i resten av matcherna i allettan", "sparka tränaren" os v. Nästa dag är Vimmerby världsbäst igen. Det går snabbt. Det räcker med att Vimmerby tagit en uddamålsseger över vad bloggaren vill kalla för "superfavoriten till en allsvensk plats" ( i stället för den kanske mer aktuella benämningen "laget som alla slår "). Hej och hå, nu blir det allsvenskan igen, yes?

Svar: Observera att jag har kallat Tingsryd för "superfavoriten" oavsett vilket lag de har mött - det har inget med Vimmerby att göra. Om både en enig presskår, spelbolag och inte minst klubben själv målar upp den bilden, så får man nog klara av att dras med det också. Och Vimmerby till Allsvenskan??? Det är väl snarare glädje över segern och insatsen samt en "liket lever"-känsla som har präglat den här helgen.
vhbloggen.blogg.se

2015-01-11 @ 11:31:21
Postat av: tjena

Nu laddar vi om till på Onsdag när sillträsk kommer både på is och läktare. Forza VH B-)

2015-01-11 @ 14:22:24
Postat av: Makarov

Grym seger!!
Hur ser det ut för Smith? Har han fått ordning på grejerna? Och har han kunnat träna något?

2015-01-11 @ 14:27:04
Postat av: Berg

@Puka & Trumpet:

Har du missat samtliga tidningar/bloggar/TV om sport tidigare? Såhär ser det ut överallt med sportfans, experter och tyckare vinst/förlust. Oavsett sport och nivå.
Knappast speciellt för Vimmerby.

Men man ser det man vill se. Dvs. världsbäst och allsvenskan.

2015-01-11 @ 17:17:08
Postat av: Puka & Trumpet

Varför jag skulle "vilja se" det ena eller det andra i sammanhanget är lite svårt att förstå. Det låter bara som ett konstigt påstående. Jag återgav det intryck som den senaste tidens läsning av den här bloggen och dess kommentarer gett. Och eftersom kommentaren gäller just den här bloggen så kanske du ursäktar att jag inte inkluderar alla världens "tidningar/bloggar/TV om sport".

2015-01-11 @ 19:23:21
Postat av: -> phukan

Det är ALLTID himmel eller helvete i vimmerby.Och det baserar du på att några personer skriver på bloggen kanske rentav samma personer i vissa fall.Så en handfull människor blev helt plötsligt en hel publik.

2015-01-11 @ 20:25:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0