Johan Jönssons fjäder blev till en hel hönsfarm

Det här inlägget kommer att handla om en av de skönaste och mest genomsnälla människor som jag har träffat, ex-VH-spelaren Johan Jönsson. Men det kommer också att handla om en totalt humor- och ironibefriad förening samt hur lite som krävs för att bli polisanmäld.

Men för att förstå hur en sådan här banal sak kan bli så stor, så måste man känna till den djupt rotade osämja som råder mellan Brunflo IK och Östersunds IK. I historien ligger en sammanslagning och skilsmässa mellan föreningarna, spelare och ledare som har vandrat mellan föreningarna etc. I jämförelse med Brunflo och Östersund, kan Vimmerby, Västervik och Mjölby närmast beskrivas som lika tajta som Anna, Britta och Lisa i Bullerbyn.

Det hela inleddes med att Johan Jönsson (numer spelare i Brunflo IK), som är känd för sitt varma sätt, sitt stora hjärta men också sin aningen skruvade humor, la upp ett omarbetat filmklipp på sin egen webbsida häromdagen. Filmen var tänkt som, och uppfattades också av i stort sett alla som, ett avväpnande och roligt inlägg om grollet mellan de båda föreningarna. En ren parodi på alla de känslor som har svallat (över) den senaste tiden. I ett avsnitt av filmen ikläds ÖIK-profilen Kjell Åke Anderssons ord Adolf Hitlers utseende och kostym (spelad av en skådis), där han bryter samman över att Brunflo är på väg upp i division 1.

Brunflo IK hade länkat till Johans film. Och sedan var cirkusen igång. Den som kände för att missuppfatta filmen mest, försöker utnyttja situationen på ett rent barnsligt sätt, späda på osämjan mellan föreningarna och nu får dra på sig Sveriges största dumstrut, är Östersunds IK:s ordförande Mikael Lundmark, som har valt att polisanmäla Brunflo IK. Men allvar…??? Spelarna i de båda lagen har bara garvat gott åt det hela, Kjell Åke Andersson själv gjorde ingen större grej av det, utan sa bland annat om filmen att "bitvis är den ganska rolig". Men i stället sätter ordförande Lundmark ner storfoten och utbrister bland annat:
"Hur kan man totalt sakna omdöme och låta någon publicera en sådan här sak på sin hemsida? ...som helhet är det ett så pass grovt övertramp mot allt vad moral, etik och värdegrunder inom idrotten heter att man bara måste agera".

Självklart kunde Johan ha valt att låta Kjell Åke Johanssons ord kommuniceras av någon mer passande person än just Hitler. Ja, det hade till och med varit bättre. Men den som verkligen tror att Johan Jönsson i och med detta klipp (en klassisk satir som har gjorts i och lagts ut på Youtube i hundratalas olika varianter) pekar ut Kjell Åke Andersson som nazist, måste förmodligen antingen vara fullständigt humorlös, helt tappad bakom en vagn eller bara så omdömeslöst sugen på att utnyttja situationen för att misskreditera konkurrentklubben. Till saken hör att Johan och Kjell Åke känner varandra väl sedan tidigare. Liksom Johan känner många andra av de personer som han låter figurera i "sin" film.

Visst kan filmen missuppfattas. Om man verkligen vill det, alltså. Eller om man ser sig kunna dra fördel av att göra det. Och det är därför som jag tycker att polisanmälan i sig är 100 gånger värre och mindre förknippat med god moral än själva filmen. För vad skickar det egentligen för signaler? Fundera på det, Lundmark! Och visst måste det väl vara roligare att leva ett liv med ett leende på läpparna och se humor i saker, när det är menat så, än att fokusera på det som är negativt?

Johan Jönsson själv, skrev så här på Facebook, när det hela drog igång:
”Förstod att tjejen skulle få rätt när hon sa att min dåliga humor skulle sätta mig i knipa en vacker dag.”

I ett antal artiklar på zsport.se kan du läsa om det hela. Läs dem så får du en bra sammanfattning av vad den skojfriske Jönssons spratt har dragit igång.

Så här började det hela:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4345656-kjella-inte-sa-roligt-att-bli-utpekad-som-nazist

ÖIK polisanmäler Brunflo:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4346912-oik-s-ordforande-polisanmaler-brunflo

Soppan tar oanade proportioner:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4350123-ronnestrand-det-har-ar-en-central-fraga-for-hela-klubben

Johan Jönsson ber om ursäkt:
http://zport.se/start/mersport/hockey/1.4351132-jonsson-jag-ber-om-forlatelse

För att det här inlägget inte ska missuppfattas, så är det väl bäst att förtydliga att jag självklart tar så mycket avstånd man bara kan från allt som Hitler och nazismen stod/står för. Däremot får jag väl erkänna att jag är ganska svag för Johan Jönssons humor.

Nu återstår bara att vänta och se vad straffet för detta otillbörliga tilltag blir. Men var lugn Johan, vare sig det krävs en insamling till böterna eller att vi smugglar in en fil i en brödlimpa, så fixar vi det.

.


Kommentarer
Postat av: Hanna

Synd att Jönsson snott hela idéen, finns en liknande film som någon ifrån Kallinge/Ronneby gjort om Karlskrona..facts!

2012-02-05 @ 13:34:17
Postat av: Åseda

Vore kul om du kunde lägga ut länken till Johans blogg. hittar inte den nämligen. tack på förhand.

2012-02-05 @ 14:05:26
Postat av: Erik

Hanna - Den har gjorts i massor av varianter. Fast nu var det ju inte det som var själva poängen i det här fallet. Facts!

2012-02-05 @ 14:46:06
Postat av: Anne

Johan skriver på www.svenskalag.se/brunfloik men då det nu har gjorts en polisanmälan har klippet tagits bort.

Däremot har någon gjort en sketch om ÖIK:s ordförandes reaktion, en parodi på parodin helt enkelt, och den hittar ni här;

http://www.youtube.com/watch?v=Z5UCBqvQ0mcHanna: Som Erik säger så har det gjorts massor av varianter på just denna sekvens, skillnaden är väl att varken Krif eller Karlskrona gjorde en sån här stor sak av det..Vad som är skönt är att många tidningar och klubbar ute i landet har förkastat hela den här cirkusen, och har gett Jönsson/BIK stöd.

Här skriver hockeysverige.se:s Robert Pettersson om det;

http://www.hockeysverige.se/blogg/pettersson/12810249/humorn2012-02-05 @ 16:13:06
Postat av: Åseda

Tackar va mest johans blogg jag va ute efter men fick ju mig samtidigt ett gott skratt.Humor i mina ögon men visst kan man tolka saker olika.

2012-02-05 @ 17:00:47
Postat av: Bikare

Öik med Lundmark i spetsen försöker i vanlig ordning smutskasta BIK, de han/dom inte förstår i detta är att dom skämmer ut sig över hela Sverige. De kommer slå tillbaka hårdare än dom kan föreställa sig.Dom är mer än välkommen till hemmaborgen nästa sässe till ett derby dom aldrig kommer glömma!KUNG Jugga är och förblir en legend inom BIK. Ger man sig på han får man stå sitt kast!BIK Mot div1, nu åker vi!

2012-02-06 @ 07:33:21
Postat av: Spelare

Ja där fick man sig ju ett gott skratt. Men det är ju tragiskt med en sådan ledning som östersund verkar ha. Vem vågar gå dit med en sådan nolltolerans-policy?

2012-02-06 @ 13:52:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0