F.d. VH-backen hjälpte VIK med toppforwarden

Seger med 3-1 borta mot Borlänge och ny serieledare. Det firar Västerviks IK med att plocka in finske powerforwarden Asi Juusela på tryout. Luuko-fostrade Jussela har bland annat 47 matcher i den högsta finska ligan med Ässät på kontot. I fjol representerade han Leki i Mestis (finska motsvarigheten till Allsvenskan) och gjorde där 22 poäng (7+15) på 37 matcher.

Välbyggde (186 cm och 92 kg) Asi Juusela är bekant med IK Oskarshamns skadade stjärncenter Arsi Piispanen och har fått  en hel del information om Västervik den vägen. Även Vimmerby Hockeys före detta back Ossi Karhunen har haft ett betydande finger med i spelet för att få den duktige finnen till Västervik.

Juusela gör sin första träning med Västervik i morgon, måndag. Om allt slår väl ut hoppas man att han kan vara spelklar till fredagens toppmatch hemma mot Tranås. Det ska bli mycket intressant att se vad denne välmeriterade finne kan prestera i vår serie. För jag tror inte att vi behöver oroa oss för annat än att VIK vill ha honom kvar.


.

"Långt ifrån den nivå vi ska vara på"

Bara tre omgångar spelade och självklart är det alldeles för tidigt att vara sig hylla eller döma ut. Men efter att ha sett Mariestad-Vimmerby i kväll så finns det ändå anledning att bli lite bekymrad. Trots segrar i de två inledande omgångarna mot Surahammar och Grästorp så har det funnits en hel del i övrigt att önska av spelet. Mot ett bättre och mer spelande motstånd, hoppades vi att det skulle släppa i kväll. Men icke…

Förlust med 3-2 (Jim Nord reducerade med 20 sekunder kvar att spela) låter jämnt - och det var det också. Skillnaden mellan lagen var att Mariestad var mer disciplinerat i defensiven (eller kanske snarare tilläts av Vimmerby att vara det). BoIS spelade enkelt och låg rätt i positionerna. Framåt skapade man inte ett dugg mer än Vimmerby, men var mer effektivt i sina avslut. Vimmerby hade förvånansvärt svårt att skapa chanser och när man väl gjorde det kom ofta avsluten aningen för sent.
– Fortfarande är vi långt ifrån att komma upp i den nivå där vi ska vara. Att vi inte vinner kan jag inte lägga så stor vikt vid, för den här matchen kunde vi lika gärna ha vunnit. Mer problematiskt däremot att vi ser slitna ut och att vi inte får igång det spel som vi ska prestera och som vi har presterat innan de tre senaste matcherna, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
- Vi hade en sådan här svacka tidigt under den förra säsongen också, men i och med att resultaten då gick med oss så blev det inte så stor grej av det då.

Det kanske låter konstigt att säga att man inte ska lägga för stor vikt vid resultatet. Men precis så är det ändå. Matchen kunde ha gått hur som helst, så mer fokus bör läggas på insatsen. Och den var tyvärr inte bra i dag heller. Speciellt inte defensivt där laget inte är tillräckligt ödmjukt för att dra en enkel sarg ut, utan envisas med att vara överkreativt. Det skänkte ett (eller två, om man vill vara elak) mål till Mariestad och satte laget under onödig press i egen zon vid flera tillfällen.
– Normalt sett, när vi är på tå, gör vi inte sådana defensiva misstag. Vi får inte vara nöjda med att kunna skylla på formsvacka eller massor med förkylningsstrul i truppen. Det är för enkelt. Vi måste rannsaka oss själva och våga grisspela.

Inte en match utan nya skade- och sjukdomsbekymmer, som sagt. I dag var det Jesper Söderholm som fick kliva av i mitten av den första perioden efter att ha blivit spearad i skrevet/ljumsken.
– Svårt att veta nu, men om jag får gissa så lär han vara borta i åtminstone en eller kanske två veckor, suckar Tomas Sandlin.
Det var också anledningen till att Emil Wahlberg, som nyligen kommit igång med träningen igen efter att ha tvingats vara från laget några veckor, fick spela så pass mycket. Men har var dock en av tyvärr ganska få som gjorde det bra.
Dessutom tvingades Alexander Holmberg kliva av, också det i mitten av den första perioden, med feber och halsont. Även tveksamt om han kommer kunna spela på onsdag.

– Vi kan inte tänka på de som inte kan spela. Alla spelare och ledare måste fokusera på sin egen insats. Så här är det i hockey – det är lika för alla. På onsdag ska vi på det igen och då ska vi leverera bättre. Det finns så oerhört mycket mer i det här laget och det ska vi visa mot Arboga.

I kvällens match var det tyvärr inte många som kom upp i normal standard. Förutom tidigare nämnde Wahlberg kommer också Calle Ackered och Jakob Karlsson undan med hedern i behåll.

Mariestads BoIS-Vimmerby HC 3-2 (2-0, 1-1 0-1)

1-0 (01:16) Lucas Larsson (Filip Törnqvist, Filip Engqvist)
2-0 (09:30) Filip Engqvist (Mikael Alba, Marcus Green)
2-1 (26:39) niklas Svensson (Niklas Pavel)
3-1 (37:36) Tony Söderman (Jonas Pontusson)
3-2 (59:42) Jim Nord (Jesper Danielsson, Jesper Eriksen)
Skott: 30-32 (14-11, 8-13, 8-8)
Utvisningar, Mariestad: 5x2 min. Vimmerby: 6x2 min.
Publik: 782.

 

 

.


Första riktiga kraftmätningen för VH

Game day. Och i dag kommer Vimmerby Hockey ställas på rejäla prov. Efter två dagar på jobbet mot Surahammar (6-3 och 46-22 i skott) samt Grästorp (5-2 och 43-23 i skott) väntar en av seriefavoriterna, Mariestad, på bortaplan i eftermiddag.

Mariestad har haft en tuffare serieinledning, både sett till motstånd och resultat. 2-4 hemma mot Västervik följdes upp av overtimeseger borta mot Lindlöven (3-2) i onsdags. Jämfört med fjolårets upplaga av BoIS saknas den här säsongen några tunga namn. Forwarden Eddie Davidsson (3 p på 5 matcher med Västerås i allsvenskan i år) är förstås oersättlig och store Victor Jörneviks flytt till Kumla är också kännbar. Defensivt har inlånade Magnus Svanberg lämnat men han täcks gott och väl upp av värvningen av Olofströms mycket duktige back Daniel Bertov.

Lite överraskande är Vimmerby favorit till segern hos samtliga spelbolag, även om en jämn match förutspås. Vimmerby kan som högst spelas till 2,20 medan Mariestad finns till 2,40 (10Bet, Come On och NetBet).

– Jag förväntar mig en helt annan typ av match i eftermiddag. Vi kommer kunna spela mer avslappnat, då favoritskapet viktar över mer på motståndarna, jämfört med tidigare matcher, där vi har varit enoddsare, säger VH-tränaren Tomas Sandlin

– Samtidigt är det inte så himla enkelt att vara kreativ och prestera mot destruktiva lag som bara vill förstöra. Även om det finns mycket att önska av prestationerna i de två första matcherna, så kommer vi ändå ur dem med två stabila segrar, sex poäng och är det lag som har gjort flest mål hittills, säger Tomas Sandlin, som mönstrar samma trupp som senast.

Calle Brattenberger kommer dock att vakta målet och backen Emil Wahlberg, som har varit från laget en tid på grund av personliga skäl, har nu börjat träna ifatt och kommer få speltid i dag.

Vimmerbys lag mot Mariestad:

Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemman:

Carl Ackered - Jesper Eriksen
Alexander Holmberg - Jakob Karlsson - Rasmus Davidsson

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Sebastian Nilsson - Jesper Danielsson - Markus Palmberg

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Simon Dahl - Niklas Svensson - Jim Nordh

Fjärdefemman:
Jacob Isaksson - Emil Wahlberg
Jesper Karlsson - Anton Carlsson - Andreas Rundgren

Extramålvakt:
Marcus Evertsson

För dig som inte har möjlighet att inte se matchen på plats i eftermiddag kan du följa livesändningen på nätet. För 129 kronor blir matchen din och länk till sändningen hittar du här. Nedsläpp kl 16.00 men livestreamingen börjar tidigare.

Övriga matcher i dag:

Tranås-Kumla
Borlänge-Västervik
Arboga-Lindlöven
Grästorp-Surahammar
Skövde-Forshaga

 

.


Smått och gott från kvällen

I förrgår blev han spelklar för Vimmerby Hockey. I dag dröjde det sju minuter och 27 sekunder innan han hade gjort 1-0. Nyförvärvet från Åker/Strängnäs, Markus Palmberg, har presenterat sig.

5-2 (-0, 2-2, 2-0) hemma mot Grästorp låter som stabila siffror. 43-23 i skott också, för den delen. Och i ärlighetens namn så var det också det. Visserligen var ställningen 2-2 när halva matchen var spelad, men trots att hemmalagets insats var under all kritik, så upplevdes ändå klasskillnaden rakt igenom hela matchen – från början till slut.

– Vi gör en hyfsad förstaperiod, sedan tycker jag att vi halkar in i deras tempo. Andra perioden var hafsig men visst, vi kommer upp lite i tredje. Över lag så kan vi oerhört mycket bättre, säger VH-forwarden Marcus Palmberg.
Efter en tre månader lång förhandlingsperiod mellan Åker/Strängnäs och Vimmerby blev Palmberg äntligen i går spelklar för sin nya klubb. Det tackade han för genom att hänga in 1-0 efter drygt sju minuters spel.
– Oerhört skönt att få spela. Oerhört skönt att få göra mål. Det är svårt att prestera när motståndarna backar hem, agerar igelkottsförsvar och inte bjuder upp till spel. Men till slut orkar de inte mer.
– Hur som hest. Det här var en skön start på min karriär i Vimmerby – seger och mål.
Palmberg förtjänar gott betyg. Därutöver ska Marcus Evertsson i målet berömmas. Han ställdes visserligen inte på några jätteprov, men agerade ändå säkert då det krävdes.

Tränarna då. Ja, en var nöjd med sin förlust och den andre var missnöjd med sin seger.
Okej, riktigt så var det väl inte riktigt, men ta mej tusan inte långt ifrån.
- Vi gör en riktigt bra bortamatch, tyckte GIK-tränaren Anders Spaak.
- Vi måste prestera mycket bättre än så här, tyckte VH:s Tomas Sandlin.
Och jag kan bara hålla med.

Lite annat:

  • Oskarshamns förstecenter Arsi Piispanen slet av ledbandet i ena knäet i kväll. Han kommer bli borta flera månader och redan under matchen mot Malmö berättade sportchef Roger Jönsson att han hade börjat leta ersättare. Ja, jag vet att vår Jakob Karlsson så klart inte är en tänkt förstecenter i Oskarshamn, men med tanke på succén han gjorde i de fyra matcher han var utlånad, så är det ju inte allt för långsökt att tänka att Jackes namn redan har flugit både en och två gången genom Jönssons huvud.
  • Tjatar om det återigen. Nybros Rickard Palmberg var bara en ynka liten sketen förhandlingsteknisk mesgrej från att skriva på för Vimmerby till den här säsongen. I kväll gjorde han Nybros SAMTLIGA fyra mål i matchen mot KRIF borta (Kallinge-seger med 5-4 efter ot). Suck...
  • Västervik-Arboga 5-2. Emil Georgsson 5+0. Dan Pettersson 0+5. Hahaha… Galet! Säger inget mer. Har sökt Jojje men han vill visst inte svara. Hoppas han kommer över chocken, lyfter luren och ger oss en kunglig kommentar.

  • 793 personer i Vimmerby ishall ikväll. Ledsen att säga det, men det såg ut som 420. Och kändes som 280…
  • 43-23 i skott för Vimmerby, men stabbiga 5-2 i mål. Säsongens två första matcher följer samma trend. Oändligt spel- och skottövertag, men ”bara” tremålssegrar. 
  • Kristianstad-Dalen 8-7. Öppna spjäll!
 
.

Uppsnack inför kvällens hemmapremiär

Snart nedsläpp i säsongens hemmapremiär för Vimmerby Hockey. Och aldrig någonsin har VH varit så stor favorit i en match, som man är mot Grästorp i kväll. 1.07-1.12 är vad spelbolagen erbjuder för hemmaseger. Det LÄGSTA oddset på Grästorp-seger bland de 20 bolagen på den lista jag kollade på är 9.50.

Det är just sådant som triggar Vimmerby Hockeys förre tränare Anders Spaak (nu tillbaka i Vimmerby ishall med sitt nya lag) alldeles extra. Frågan är bara om han kanalisera den energin och den viljan till spelarna, så att de presterar storverk?

Grästorp gick ju på pumpen rejält i den första omgången. 2-9 mot Lindlöven var under all kritik, men Spaak själv menar att det faktiskt var ganska mycket av tillfälligheter som avgjorde den matchen.
- Vid ställningen 2-2 stod matchen verkligen och vägde. Sedan fick de tre snabba skitmål och vi vek ned oss. Det kanske låter dumt, men matchen kunde verkligen ha gått hur som helst, menar Spaak.
- Vi har till stora delar ett orutinerat lag och vi måste tillåta oss att ramla nu när vi lär oss att gå. Det kommer vi göra många gånger under säsongen, men vi kommer samtidigt bli allt bättre.
 
Vad tror du då om matchen i kväll?
- Självklart kommer det bli jättetufft. Med det lag och de resurser som Vimmerby har, så ska de ta hem den här serien, säger Anders, som ju är känd för att gärna lämpa över pressen på motståndaren.
- Hahaha, men så är det ju. Därmed inte sagt att vi kommer lägga oss ner och dö. Vi kommer göra en betydligt bättre match än i söndags och förhoppningsvis kunna skaka Vimmerby.

Spaaks kollega i Vimmerby, Tomas Sandlin, var inte heller han nöjd med premiären i söndags - trots en enkel bortaseger i Surahammar med 6-3.
- Jag hoppas verkligen att vi kan visa oss från en något bättre sida i kväll. När vi möter destruktiva lag måste vi lära oss att ta de enkla vägarna och få med oss skitmålen, istället för att alltid göra det så snyggt. Vi har ett lag som vimlar av kreativa spelare och det vore fel av mig att ta det ur dem, men vi måste hitta en gyllene medelväg där vi kan plocka fram en annan typ av spel när det behövs.

Till kvällens match är äntligen nyförvärvet från Åker/Strängnäs, Markus Palmberg, spelklar. Och han går in "där han ska vara", tillsammans med Sebastian Nilsson och Jesper Danielsson i andrakedjan. Det gör att söndagens succéman, tvåmålskytten Andreas Rundgren, flyttas ner i fjärdeformationen.
- Andreas var lysande i söndags men vi har egentligen en annan plan för honom än att han ska känna att han behöver vara målskytt. Han har helt enkelt sina aboslut största fördelar i andra moment och det ska vi utnyttja till fullo. Vi har snackat om detta och Andreas förstår och accepterar resonemanget, säger Tomas Sandlin.

I övrigt så är äntligen Emil Wahlberg tillbaka i gänget igen efter en period som han var tvungen att ägna åt personliga saker.
- Vi får se hur det blir i kväll. Jag vill att Wahla är med på uppvärmningen och sätts upp på roostern. Men om det inte händer något alldeles exceptionellt så kommer jag inte spela honom. Detta enbart på grund av skaderisken, då han inte har tränat på närmare två veckor, berättar Sandlin.
Från och med i morgon är Emil Wahlberg med och tränare för fullt igen.

Målet kommer vaktas av Marcus Evertsson.
- Jag vill ha igång båda målvakterna. Jag håller Calle (Brattenberger) som en ruitnerad och mycket duktig målvakt, men Evertsson är där i hasorna och nafsar. Konkurrensen kommer sporra och förbättre dem båda två, menar Sandlin.
En före detta Gärstorpsmålvakt i VH-kassen, med andra ord.

Om du inte har möjlighet att se matchen live i Vimmerby ishall ikväll, så kan du följa lite livetwittrande. Gå in på www.twitter.com och följ VH-bloggens alldeles egen och nya konto, @VHbloggen

Vimmerby Hockeys lag mot Grästorp:

Målvakt:
Marcus Evertsson

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Alexander Holmberg - Jakob Karlsson - Rasmus Davidsson

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Sebastian Nilsson - Jesper Danielsson - Markus Palmberg

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Simon Dahl - Niklas Svensson - Jim Nordh

Fjärdefemman:
Jacob Isaksson - Emil Wahlberg
Jesper Karlsson - Anton Carlsson - Andreas Rundgren
 
Övriga matcher i kväll:
Skövde-Tranås
Forshaga-Surahammar
Kumla-Borlänge
Västervik-Arboga
 
.

Bara Kumla som inte tippar VH topp fyra

I sin alldeles eminenta hockeybilaga (läs den!), som du hittar här, har Skövde Nyheter låtit samtliga lag tippa vilka lag som tar sig från HockeyEttan Västra till Allettan. Vimmerby är hårt betrott bland kollegorna och det är bara Kumla som yttryckligen tror att VH inte blir ett av dessa fyra lag. Så här sa representanter från de tolv klubbarna:

Borlänge HF:
"Alla lag har chansen att ta sig till Allettan".

Forshaga IF:
"Skövde, Tranås, Mariestad och Vimmerby".

Grästorps IK:
"Skövde, Mariestad, Vimmerby och Västervik".

IFK Arboga:
"Vimmerby, Västervik, Skövde, ???".

Kumla Hockey:
"Västervik, Skövde, Arboga och Mariestad".

Lindlövens IF:
"Mariestad, Skövde, Borlänge och Vimmerby".

Mariestad BoIS:
"Mariestad, Skövde, Vimmerby och Arboga".

Surahammars IF:
"Borlänge, Mariestad, Skövde och Vimmerby".

Tranås AIF:
"Tranås, Skövde, Vimmerby och Västervik".

Vimmerby HC:
"Vimmerby, Skövde, Tranås och Mariestad".

Västervik:
"Västervik, Skövde, Vimmerby och Tranås".
 
.

VH-bloggen klipper navelsträngen

I dag bestämde sig VH-bloggen för att bli vuxen. Navelsträngen klipps med mitt privata twitterkonto (så att mer normala följare slipper allt hockeytjafs från och med nu). Men om ni drygt 400 personer som följer mig på twitter även i fortsättningen vill matas med nyheter om HockeyEttan Västra i allmänhet och Vimmerby Hockey i synnerhet, ska ni från och med nu följa @VHbloggen på twitter. Den och ingen annan.
 
.

Palmbergs övergång till Vimmerby äntligen klar!

För exakt tre månader sedan presenterades Åker/Strängnäs vasse forward Markus Palmberg som nyförvärv till Vimmerby Hockey. Först i dag blev övergången mellan kubbarna klar. Det innebär att en spelsugen Palmberg nu kan delta i onsdagens hemmamatch mot Grästorp.

Som så ofta har det handlat om pengar. Åkers har menat att Vimmerby ska betala för kostnader som Strängnäs-klubben dragit på sig sedan man värvade Palmberg från Nyköping under förra säsongen (övergångssumma, material etc), medan Vimmerby Hockey har hävdat att detta inte på något sätt är kostnader som har rört dem.

På onsdag (i övermorgon) skulle ärendet ha kommit upp på Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnds möte, men det behövs nu alltså inte. I dag möttes klubbarna på mitten och Åker/Strängnäs har i eftermiddags även bekräftat övergången till förbundet.
– Skönt för alla parter, inte minst för Markus själv. Vi hävdar fortfarande att vi inte på något sätt ska behöva kompensera Åker/Strängnäs för kostnader som de själva har dragit på sig, men nu gör vi så här för att kunna lägga allt bakom oss och istället se framåt, säger Vimmerby Hockeys sportchef Fredric Jaensson.

Tidigare i dag, innan överenskommelsen mellan klubbarna blev klar, pratade jag med Mikael Lundström, sammankallande i SIF:s tävlingsutskott och adjungerad ledamot i tävlingsnämnden:
– Rent praktiskt är det väldigt enkelt. Vi har kollat Markus registrering och där är det inga tvivel – det finns ingen säsongsregistrering i Åker/Strängnäs på honom. Vidare finns det en väntande övergång från Åker till Vimmerby, så inte heller där är det några konstigheter, berättar han.
– Men nu är det ju så att en förutsättning för en övergång är att tre parter ska komma överens. Det finns inte något inskrivet i våra regler som styr över detta, utan nu är ärendet anmält till tävlingsnämnden för att se om vi tillsammans kan hitta en lösning, berättar Micke Lundström.
– Jag fick reda på det här fallet först i lördags, alltså dagen innan match. Så snabbare än att hantera det på onsdag har varit en omöjlighet.
– Vår uppgift är att verka för att spelare på alla nivåer och i alla åldrar blir fria att spela hockey – det är det centrala. Tävlingsnämnden kan dock inte gå in och besluta i frågor där man är oense. Däremot kan vi ha en tydlig uppfattning och allt som oftast hjälper det för att två parter, där det har knutit sig, ska kunna sätta sig ner, diskutera och komma överens. Om det inte skulle lösa sig i alla fall, så kan vi uppmana Vimmerby till att driva en civilrättslig process. Men nu får vi hoppas att det inte kommer gå så långt.

Och det gjorde det ju inte heller. Nu ser vi istället fram emot att få se Markus Palmberg på isen på onsdag kväll.
 
.

Så tyckte de om premiäromgången

Premiäromgången spelad av den västra HockeyEttan. Självklart kan man inte dra några som helst växlar efter bara en spelad match, men låt oss säga så här:

  • De som innan säsongen trodde att Surahammar, Grästorp och Forshaga skulle få det svårt i serien fick väl ingen anledning att revidera sina tips efter gårdagens matcher.
  • De som har tippat Vimmerby, Skövde, Tranås, Borlänge, Västervik och Mariestad som huvudkonkurrenter om de fyra Allettanplatserna behöver väl inte heller känna att man är helt fel ute.

Tajt i de matcher där man kunde förvänta sig det och lite större siffror i de där man nog kunde förutspå det - med ett undantag, Arboga-Kumla, som slutade 1-5. Och visst är det även häpnadsväckande att Grästorp släpper in nio mål i baken hemma mot Lindlöven.

Här nedan kan du läsa lite om hur spelare och tränare i de olika lagen summerade premiäromgången:

”Det märks att det kommer att bli en tuffare serie och att Vimmerby är ett av de lag som kommer att gå till Allettan är det ingen tvekan om.”
Skribenten på Surahammars IF:s hemsida.


“Vi gör en jättebra krigarmatch, men Vimmerby är ett topplag och de var starkare än oss"
Surahammars tränare Johan Rauch till VLT.

“Det var en fröjd att se hur vi spelade I tredje perioden och hur vi bevakade vår ledning. Vi spelade disciplinerat och enkelt, alla var på rätt sida om pucken och spelade med jättemarginaler, vi kan inte göra det så mycket bättre än så”.
Västerviks tränare Mattias Karlin var strålande glad när han pratade med Vimmerby Tidning efter att ha sett sitt lag vända 0-2 till 4-2 under matchens andra halva borta mot Mariestad.

"Vi har fått in några killar som är riktigt bra och har en bra grund sedan innan".
Tippade topplaget Tranås AIF:s Eric Gustafsson till Tranås Tidning efter förkrossande 9-4 mot Forshaga.

"Man får inte spela så dåligt som vi gör. Det är under all kritik."
Arbogas tränare Andreas Svedberg var inte nådig mot sitt lag efter fiaskoartade 1-5 hemma mot Kumla. Sagt till Bergslagsbladet/Arboga Tidning:

”Vi gick på knäna och tappade matchen i tredje perioden. Men vi vände tillbaka efter en timeout så det var starkt.”
Borlänges tremålsskytt Marcus Andersson till Dalarnas Tidning efter 4-3 mot topptippade Skövde:
Och här hittar du higlights från Borlänge-Skövde.

Avslutningsvis får du inte missa det här:
Grästorps Emil Andersson ger motståndaren Lindlöven ledningen med 4-2 efter ett av de mest spektakulära självmål jag någonsin sett. Emil vrider och vänder bakom Lindlövens mål, när det dessutom är avvaktande utvisning på en Lindlöven-spelare. Från position bakom målet skickar han upp pucken mot backarna på blålinjen, men pucken glider förbi dem, över hela isen och rakt in i eget öppet mål.

Du hittar det härKlicka sedan på rutan ”Live. Match: Grästorp IK-Lindlövens IF” till höger och spola fram till 1:16:00 in i sändningen.

 

.

 


"Vi lägger för lite energi på skitgöra"

Seriepremiären är avklarad och det slutade alltså med en stabil 6-3-seger borta mot Surahammar. Spelmässigt var Vimmerby överlägset hemmalaget, men tränare Tomas Sandlin kräver mer än så här av sitt lag.

– Ja, det här var inte direkt någon av våra starkaste insatser. Dock en säker seger och tre sköna poäng in på kontot, men jag vill att vi ska spela betydligt bättre hockey än så här, säger han

– När vi känner att vi är bättre än motståndarna så har vi en tendens att spela alldeles för bekvämt. Vi gör helt enkelt inte grovjobbet - lägger för lite energi på skitgöra men däremot full energi på det vi tycker är roligt, menar Sandlin.

Surahammar var en ny bekantskap för Vimmerby Hockey och de visade sig praktisera en ganska destruktiv hockey. Man spelade någon form av igelkottsförsvar, ägnade sig väldigt mycket åt att lyfta puckar ur egen zon och försökte även spela fysiskt på VH-spelarna.

– Allt som oftast kom de för sent in i situationerna, så deras tacklingsförsök blev istället farliga. Både Jakob Karlsson och Carl Ackered lämnade matchen med inte så vackra blessyrer.

– Vi har svårt att få spelet att stämma mot på papperet svagare lag. Vi vill ju spela hockey och tyvärr blir killarna irriterade när vi möter lag som bara vill förstöra. Men vi kommer bli bättre på det också.

– Samtidigt ska man veta att det inte är så jäkla enkelt att möta ett lag som Surahammar i en premiär på bortaplan. Därför ska vi glädjas åt att vi tar tre sköna poäng trots att det finns mycket mer att plocka ut ur i stort sett alla spelare. De enda som jag tycker kom upp i bra nivå ikväll var Rasmus Davidson och Andreas Rundgren. De förtjänar beröm, avslutar Tomas Sandlin.

.


Så gick det i övriga matcher idag

Arboga-Kumla 1-5 (0-1, 1-3, 0-1)
Skott: 37-33 (12-11, 15-12, 10-10)
Publik: 441
Arboga har ju värvat bra och har av många tippats som lite av en outsider i den här serien. Det märktes det inte mycket av i dag. 1-5 mot Kumla är både förvånande och svagt. Förre VH-backen Martin Modigs, nu i Kumla, svarade för en målgivande passning.


Borlänge-Skövde 4-3 (2-0, 1-1, 1-2
Skott: 38-32 (12-10, 14-10, 12-12)
Publik: 430
3-0 till Borlänge efter halva matchen. Kvitterat till 3-3 sex minuter in i den sista perioden. Men till slut var det ändå hemmalaget som drog det längsta strået. Marcus Anderssons 4-3 efter 52:23 blev matchavgörande. Noterbart ett mål av Henrik Tång och en assist av Adam Rundqvist för Skövde (båda i Vimmerby i fjol).


Grästorp-Lindlöven 2-9 (0-2, 2-3,
Skott: 22-34 (7-10, 10-11, 5-13)
Publik: 454
Återkomsten till Grästorp blev en fullständig mardröm för gamle VH-tränaren Anders Spaaak. Laget kom i underläge med 2-0 efter den första perioden. Tolv minuter in i mittenperioden hade Grästorp både reducerat och kvitterat, men direkt därefter kom raset. Inom loppet av en minut och 35 sekunder gjorde Lindlöven tre mål och gick till 5-2. I den tredje perioden vek GIK ner sig helt. 2-8 och 2-9 kom med sex sekunders mellanrum i slutet av matchen. På onsdag kommer Grästorp till Vimmerby ishall.

Mariestad-Västervik 2-4 (1-0, 1-2, 0-2)
Skott: 22-24 (4-7, 9-11, 9-6)
Publik: 934
När Tony Söderman utökade hemmalagets ledning till 2-0 precis i inledningen av den andra perioden, trodde nog de flesta att BoIS-segern skulle bli ganska klar. Men de av VIK värvade ungtupparna (Romfors, Engsund och Bengtsson) ville annat. Visserligen var det Erik Gustafsson som reducerade till 2-1, men sedan var det VIK:s nya succélina för hela slanten. 2-2 Viktor Romfors (Filiph Engsund), 2-3 Sebastian Bengtsson (Victor Romfors) och 2-4 Victor Romfors (Filiph Engsund och Sebastian Bengtsson). Västerviks andraformation kan bli något alldeles extra den här säsongen.


Tranås-Forshaga 9-4 (4-1, 3-1, 2-2)
Skott: 43-19 (16-7, 12-6, 15-6)
Publik: 958
På förhand talade allt för en säker seger för tippade topplaget Tranås. Och visst blev det kross mot värmlänningarna, som faktiskt ändå hade ledningen med 1-0 en bra bit in i den första perioden. Noterbart att nyförvärvet från Boro, Thobias Josefsson, fick göra karriärens första division 1-mål.

 

.


Säker premiärseger för Vimmerby Hockey

Det blev en stabil premiärseger för Vimmerby Hockey i eftermiddags. 6-3 borta mot Surahammar är siffror i rejäl underkant. Skotten vanns med hela 46-22.
Vimmerby hade ledningen med 5-1 halvvägs in i matchen, men tack vare två snabba pp-mål så gjorde Surahammar match av det hela - åtminstone resultatmässigt. För sett till spelet var Vimmerby klasser bättre. Återkommer senare i kväll med lite tränarsnack.
 

Surahammars IF – Vimmerby HC 3-6 (1-3, 2-2, 0-1)

Skott: 22-46

Utvisningar, Surahammar: 5x2 min. Vimmerby: 4x2 min
Publik:
244.

Första perioden:

1-0 (00:17) Ludwig Björklund (Christofer Udd)
1-1 (04:50) Jesper Eriksen (Alexander Holmberg, Jakob Karlsson)
1-2 (10:11) Rasmus Davidsson (Alexander Holmberg, Jakob Karlsson)
1-3 (11:57) Alexander Holmberg (Rasmus Davidsson, Jesper Eriksen), sp 5 mot 4
Skott: 5-10
Utvisningar, Surahammar: 4x2 min. Vimmerby: 2x2 min.

Andra perioden:
1-4 (05:52) Sebastian Nilsson (Alexander Holmberg, Jakob Karlsson)

1-5 (08:56) Andreas Rundgren (Sebastian Nilsson, Tobias Jonsson)
2-5 (09:29) Adam Stendahl (Jim Gustafsson, Jarno Pikkarainen), sp 5 mot 4
3-5 (14:23) Jim Gustafsson (Christopher Norlin, Adam Stendahl), sp 5 mot 4
Skott: 10-19
Utvisningar, Surahammar: 1x2 min. Vimmerby 2x2 min.

 

Tredje perioden:
3-6 (16:01) Andreas Rundgren (Jesper Söderholm)

Skott: 7-17

 

.


Nu kör vi äntligen! Men utan Palmberg igen...

Så var det då äntligen dags. En lång försäsong är till ända och i eftermiddag drar HockeyEttan Västra igång. För Vimmerbys del med bortamatch mot Surahammar – en helt ny bekantskap för oss.

 

Vad vet vi om Surahammar då? I fjol placerade man sig som sexa i Division 1 C, bakom Hudiksvall, Åker/strängnäs, Borlänge, Enköping och Tierp. I Fortsättningsserien kom man sedan tvåa efter Tierp.

Till den här säsongen har man haft en enorm spelaromsättning. Hela 13 spelare har lämnat och elva nya har kommit till.

Tappet av tvillingarna Johansson (Martin och Robert, båda med U-landslagsmeriter) är blytungt. De har båda legat på runt 40 poäng per säsong i Sura-dressen de senaste åren.

Backbesättningen är i stort sett helt utbytt från i fjol. De sex försvarsspelarna som har lämnat har ersatts med Christopher Norlin och Jim Gustafsson från Linden, fyra killar som spelade J20 i fjol samt 22-årige Carl Wallin (fostrad i Strängnäs) som inte spelade alls förra säsongen.

 

Vimmerby, som tillsammans med Skövde är klar favorit hos spelbolagen att ta hem den västra Hockeyettan, är storfavorit i kvällens match. Högst segerodds på Vimmerby erbjuder ComeOn med 1,34, medan flera bolag ligger under 1,30.

Laget saknar i dag skadade Björn Jonasson samt backen Emil Wahlberg (personliga skäl). Nyförvärvet Markus Palmberg, som sades skulle hinna bli spelklar, saknas också. Palmberg presenterades officiellt som nyförvärv den 19 juni - för TRE månader sedan - men är alltså inte spelklar än.

 

Vimmerby mönstrar följande lag:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemma:

Jesper Eriksen-Calle Ackered

Alexander Holmberg-Jakob Karlsson-Rasmus Davidsson

 

Andrafemma:

Tobias Jonsson-Jesper Söderholm

Sebastian Nilsson-Jesper Danielsson-Andreas Rundgren

 

Tredjefemma:

Niklas Pavel-Pelle Ström

Simon Dahl-Niklas Svensson-Jim Nordh

 

Fjärdeformation:¨

Jacob Isaksson

Jesper Karlsson-Anton Carlsson

 

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

 

För Västerviks del inleds serien med bortamöte mot Mariestad. Laget har drabbats av ett tungt avbräck då skyttekungen Joacim Hedblad har tvingats kasta in handduken på grund av onda ljumskar. Detta innebär att Emil Georgsson får kliva ut på kanten i förstakedjan och Dan pettersson tar centerpositionen. Pierre Gustavsson spelar därmed tredjecenter mellan Jacob Tenemyr och Thom Nordin. Lägg därtill att det där med premiärer inte alltid brukar vara Västerviks grej. Detsamma gäller tyvärr också bortamatcher mot Mariestad. Dags att vända på det nu?

 

Övriga matcher i eftermiddag i HockeyEttan Västra:
Tranås-Forshaga
Borlänge-Skövde
Arboga-Kumla
Grästorp-Lindlöven

 

Nu kör vi!

 

.


Succé för Jacke i Oskarshamn

Vimmerby Hockeys lagkapten Jakob Karlsson gjorde i går sin fjärde (och sista?) match som utlånad till allsvenska Oskarshamn. I tidigare tre matcher har Jacke fått väldigt mycket beröm för sina insatser, men i gårdagens segermatch hemma mot AIK (seger 6-1) kom också de första poängen för en av ettans bästa centrar. Jakob spelade läckert fram Lukas Ericsson till 1-0 och gjorde sedan själv 3-0.

Vi är nu många som fasar för att VH-kaptenen ska vara förlorad till Oskarshamn - även om han självklart vore så värd ett permanent kontrakt i Allsvenskan. Men till tidningen Barometern lämnar IKO:s sportchef Roger Jönsson lugnande besked till oss VH-fans.
 
– Jakob var helt strålande i dag. Det är fantastiskt kul att se, han är så värd det här. Jag skulle väldigt gärna se honom här, men just nu är det inte aktuellt. Vi är jättetacksamma mot Vimmerby att vi fått låna honom och vill inte sabba för dem, säger Roger Jönsson.
 
.

"Nyttigt att få den här matchen"

Att säga att Vimmerby Hockeys tränare Tomas Sandlin var missnöjd efter kvällens förlust mot Nybro (1-2) är inte direkt en överdrift:

"Nej, det här var inte roligt att se. Speciellt inte den första perioden. Men samtidigt tror jag att det var nyttigt för oss att få den här matchen. Jag har tjatat om att det är omöjligt att vara i toppform i varje match. Alla lag i alla serier får dessa dagar, då man inte kan vara kreativ i alla lägen, utan måste anpassa spelet efter hur det verkligen ser ut. Jag tror att killarna fattade vad jag menade efter kvällens match.

I dag var det tungt i benen, tungt i huvudena och pucken studsade och for. Jag är ändå nöjd med att vi allt eftersom matchen gick accepterade läget, lyckades styra om och spela rakt och enkelt istället - lite av grishockey. Vanligtvis spelar vi ju kreativt och fartfyllt, men det finns dagar då vi helt enkelt inte kan ägna oss åt det.

Klart att man är besviken efter en sådan här match, men erfarenhetsmässigt har vi nog ändå fått ut något av det. Det var bra att vi kom ner på jorden. Kanske var vi mentalt redan i söndagens seriepremiär och kanske brast vi lite i respekten eftersom vi vann enkelt nere i Nybro och dessutom slog KRIF i fredags med ett rejält sargat och decimerat lag? Men jag tror att huvudförklaringen ändå är att vi har haft massor med spelare sjuka under en tid. I fredags mot KRIF såg det oförskämt bra ut, men jag har ändå väntat på en rekyl och den kom i dag."
 
 
.

Förlust för VH i genrepet

Ni vet ju hur den gamla utslitna klyschan lyder: Ett dåligt genrep ger.... ja, och så vidare.
Om vi ska tro på det så kommer Surahammar få det rejält svettigt på söndag, för kvällens träningsmatch hemma mot Nybro var sannerligen inte mycket för Vimmerby Hockey att skryta om. 

Positivt ändå att det blev bättre ju längre matchen led. Den första perioden var verkligen under all kritik (0-2 redan efter tio minuter), den andra perioden var åtminstone nästan acceptabel och det tredje får väl anses vara okej. Men sammantaget - så mycket sista träningsmatch innan seriepremiären, som det bara kunde bli.

Man ska dock inte förringa Nybros seger. Laget stressar högt och hårt och tar avslut från alla möjliga och omöjliga lägen. Laget har dessutom några individuellt riktigt skickliga spelare, med Rickard Palmberg i spetsen (var så gott som klar för Vimmerby till den här säsongen, men valde i sista stund att stanna kvar i Nybro).

Svårt att ge spelarkritik, men försäsongskungen Simon Dahl förtjänar beröm. Även Alexander Holmberg och backen Jesper Söderholm var bra. Noterbart är att Vimmerby saknade tre tongivande spelare - långtidsskadade Björn Jonason, backgiganten Emil Wahlberg samt centern Jakob Karlsson (korttidsutlånad till IK Oskarshamn).

Vimmerby Hockey-Nybro Vikings (0-2, 0-0, 1-0)
0-1 (03:11) Rickard Palmberg (Henrik Sirbäck) sp 5 mot 4
0-2 (10:25) Markus Piispanen (Martin Olsson, Jack Berger)
1-2 (44:03) Simon Dahl (Niclas Svensson)
Skott: 28-24 (9-12, 10-5, 9-7).
Utvisningar, Vimmerby: 3x2 min. Nybro: 3x2 min.
Publik: 314.
 
 
.

Dags för sista träningsmatchen

Snart nedsläpp i Vimmerby ishall. Ikväll väntar Nybro i den sista träningsmatchen innan söndagens seriestart (borta mot Surahammar). När lagen möttes tidigare under försäsongen vann Vimmerby i Nybro med 7-3.
"Som vanligt" saknas några tongivande spelare och eftersom även juniorlaget spelar ikväll, så kommer VH gå runt på tre femmor.
 
Har du inte möjlighet att se matchen? Jag kommer twittra lite då och då om vad som händer. Gå in på twitter.com och följ @RundbergMicael.
 
Vimmerbys lag ser ut så här:

Mv:
Calle Brattenberger (Marcus Evertsson)

1:a:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Andreas Rundgren - Alexander Holmberg - Rasmus Davidsson

2:a
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Marcus Palmberg - Jesper Danielsson - Sebastian Nilsson

3:e
Niklas Pavel - Pelel Ström
Simon Dahl - Niklas Svensson - Jim Nordh

Extraspelare:
Jacob Isaksson och Jesper Carlsson.
 
Saknas:
Emil Wahlberg (personliga skäl), Björn Jonason (skadad) och Jakob Karlsson (spelar med allsvenska Oskarshamn).

Skön VH-seger i kväll

Trots att man hade sex stycken ordinarie spelare borta så lyckades Vimmerby Hockey ändå vinna kvällens träningsmatch mot Kallinge-Ronneby.  4-3 blev slutresultatet – fullt rättvist om man ser till spelet.

– Det är nog inte många division 1-lag som kan ha så många tongivande spelare borta och ändå prestera på den här nivån. Visst, Troja och Tingsryd har den kapaciteten i och med att de har den kraften underifrån, men normalt sett har vi inte det, säger VH-tränaren Tomas Sandlin

Till kvällens hemmatch (den första träningsmatchen på hemmaplan den här säsongen) saknade Vimmerby en sextett med mer än 1000 division 1-matcher och 200 AS-matcher i bagaget.
- I kväll får vi ändå ett kvitto på att vi, åtminstone under kortare tider, klarar av sådana här frånfällen. Tredjefemman med våra egna unga produkter ikväll är alldeles lysanda, menar Sandlin


Om vi ska ge oss in på individuell spelarkritik, så kan jag ju fortsätta tjata om det som jag har gjort sedan han äntligen kom till klubben. Simon Dahl är ett fenomen och en spelare som vi ska vara överlyckliga över att vi har i vår klubb. I dag blev det ”bara” 2+1 från hans klubba. Ser fram emot säsongen…

- Jadu, han har tagit kliv. Vi snackar inte ynka steg - vi snackar jättekliv. Hela den femman med Simon, bulldozern Nordh och stridsvagnen Svensson. Skönt att man inte behöver möta dem, säger Tomas Sandlin.

Dahl igen - utökar VH:s ledning i andra perioden

Vimmerby-Kallinge/Ronneby IF 3-1 efter två perioder (11-10 i skott i andra). Den andra periodens enda mål gjordes (givetvis) av Simon Dahl. Två mål (hittills) i kväll, men bud på fler. Simon kan bli en sensation i vinter. För Vimmerbys lagkapten Jakob Karlsson, som är utlånad till IK Oskarshamn i Allsvenskan i kväll, går det tyärr inte lika bra. Mora leder med 2-0.

Ledning efter första perioden

Vimmerby leder kvällens träningsmatch mot KRIF med 2-1 efter den första perioden. Simon Dahl (givetvis isens kung, so far) och Carl Ackered gav VH ledningen med 2-0, innan Hampus Forsling reducerade i slutet av perioden. Skott 13-10.

Dags för första träningsmatchen hemma

Ryggskott och influensa - ingen bra kombo för hockey. För er andra: kl 19.00 i kväll spelas säsongens första träningsmatch på hemmaplan, då Vimmerby tar emot KRIF. Ska ett rejält brandskattat Vimmerby (saknar en ytterst högoktanig division 1-femma - sjuka, skadade, utlånade till AS etc) lyckas ta revansch för 0-2 förlusten för några veckor sedan?

Vimmerbys lag i kväll:

Målvakter:
Marcus Evertsson
Calle Brattenberger

Förstafemman:
Niklas Pavel - Pelle Ström
Simon Dahl - Niklas Svensson - Jim Nordh

Andrafemman:
Jakob Isaksson - Tobias Jonsson
Alexander Holmberg - Jesper Danielsson - Sebastian Nilsson

Tredjefemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Jasper Carlsson - Anton Carlsson - Rasmus Davidsson

Extraspelare:
Sebastian Widéen

Saknas:
Jesper Söderholm (b), Emil Wahlberg (b), Björn Jonason (f), Jakob Karlsson (c), Markus Palmberg (f), Andreas Rundgren (f).

 
.

Vaga besked för Jonason vid läkarbesök

I dag fredag var Vimmerby Hockeys snajper, Björn Jonason, på besök hos ortopeden på Västerviks sjukhus för att få sin skadade arm och handled undersökt (se tidigare inlägg för mer info om skadan).

- Jag fick väl egentligen inga klara besked. Till att börja med ska jag vara gipsad i ytterligare fem veckor. Sedan startar rehab och först därefter kan man med säkerhet säga om även leden i handen är skadad, berättar Björn Jonason.
- Om den är det så snackar vi om minst ett halvår innan jag kan vara tillbaka. I värsta kan det också vara så att det blir en livslång skada, som kommer sätta stopp för hockeyn.
- Om den däremot har klarat sig så handlar det om betydligt kortare tid, cirka 12-16 veckor från skadetillfället, enligt läkarna. Jag både tror och hoppas på det. Mitt fokus är nu att bli redo för spel så fort det bara går.
 
.

RSS 2.0