VH kan säkra Allettanplats i kväll

Ny match (omgång 20 av 22) och i dagens bortamatch mot nästjumbon Forshaga har Vimmerby Hockey möjlighet att definitivt säkra en plats i den södra Allettan, dit redan Västervik är klart från vår serie samt Kristianstad, Pantern och Troja/Ljungby från den södra HockeyEttan. Faktum är att det framåt halvsju i kväll kan vara så att vi vet vilka åtta lag som kommer att lira i Allettan, då även Tranås, Skövde och Tingsryd kan bli klara.

Vimmerby kommer till spel med fullt ordinarie lag. Sedan senast (4-1-seger borta mot Kumla i onsdags) har ju backen Calle Ackered lämnat för allsvenska Vita Hästen. Tillbaka efter sin avstängning är dock Niklas Pavel, som tar hand om Ackereds plats i det första backparet. Saknas gör lånet från Södertälje, Nicklas Strid, som åkte på en hjärnskakning mot Kumla.

– Jesper Karlsson kommer ta Strids plats i kedjan med Markus Palmberg och Niklas Svensson. Jag vill röra så lite som möjligt i de andra formationerna. Vi kommer att spela på fyra kedjor och tre backpar, berättar VH-tränaren Tomas Sandlin.

 

Vimmerbys lag:


Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemman:
Niklas Pavel - Tobias Jonsson
Björn Jonason - Rasmus Davidsson - Alexander Holmberg


Andrafemman:
Jacob Isaksson - Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson - Jim Nordh


Tredjefemman:
Pelle Ström - Jesper Söderholm
Markus Palmberg - Niklas Svensson – Jesper Karlsson


Fjärdeformationen: 
Sebastian Nilsson - Eric Karlsson - Andreas Rundgren


Extraspelare:
Anton Carlsson


Extramålvakt:
Markus Evertsson

 

Övriga matcher:

Borlänge-Tranås

Lindlöven-Surahammar

Grästorp-Västervik

Mariestad-Kumla

Skövde-Arboga

 

.


Västerviksback näste man att lånas ut till HA

De allsvenska lagen fortsätter att inte förneka sig. Efter att Vimmerbytrion Karlsson, Eriksen och Ackered gjort klart med varsin allsvensk klubb, uppgav tidningen Barometern i går att Nybro-stjärnan Rickard Palmberg lämnar klubben och blir lagkamrat med Jakob Karlsson i Södertälje.

 

Men det kanske inte stannar där…

Näste spelare i ett av ettans topplag att lira allsvenskt blir Västerviks hårdföre back Petter Lindberg. Till att börja med testas han av AIK, som är i akut behov av backar, i två matcher. Lånet gäller kommande två matcher mot Asplöven och Södertälje, vilket innebär att Lindberg inte kommer medverka för VIK i onsdagens derbymatch mot Vimmerby.
27-årige Lindberg, som faktiskt har en allsvensk säsong i bagaget (med Hammarby säsongen 2007-2008) värvades från Nyköping till den här säsongen men är fostrad i Luleå.
AIK tränas ju som bekant numer av f.d. Forshaga-tränaren Peter Nordström, vilket ju säkert inte är till gagn för lagen i vår serie, då han har bra koll på spelarna här.

 

I går läckte det också ut att Västerviks succécenter Dan Pettersson, 22, är under luppen hos åtminstone två allsvenska klubbar. 198 centimeter långe Pettersson, som värvades från Olofström i somras, har hittills gjort 23 poäng på 19 matcher och genomgående varit en av HockeyEttans allra bästa centrar. I den interna poängligan i Västervik överträffas han bara av poängmaskinen Joacim Hedblad (24 pinnar). Enligt uppgift ska dock inte något konkret förslag ha erbjudits ännu. Även Dan Pettersson har provat på allsvenskt spel tidigare, under några matcher i moderklubben Mora för ett par säsonger sedan.

 

 

.


SSK-förvärvet Strid borta 1-2 veckor

Lite tungt nu...

Drygt fyra perioder. Längre än så hann inte Vimmerby Hockeys lån från Södertälje SK, Nicklas Strid (1+1 i första matchen i söndags) spela innan det var dags för honom att tvingas kasta in handduken.
I kvällens match mot Kumla åkte han på en otäck smäll mot huvudet i början av den andra perioden. Strid togs med ambulans till Örebro lasarett men är nu i natt med spelarbussen hem till Vimmerby.

Efter skallröntgen konstaterades det att Nicklas har åkt på en hjärnskakning.
- Han kommer att bli borta mellan en och två veckor, berättar tränare Tomas Sandlin.
Som man säger: En olycka kommer sällan ensam.
 
 
.

Vilken berg-och-dal-bane-kväll!

Jaha, det här var ju också en jävla berg-och-dal-bane-kväll. Det började med att jag och äldste sonen bommade ett antal tusenlappar på Powerplay på att Troja-Helsingborg slutade 2-2 (två hemmamål i sista minuterna), då vi hade 1.a och 2:a på tipset. Vände uppåt när VH slog Kumla med 4-1 och blev klart för Allettan, men vände ner i källaren igen då nyheten om att backen Carl Ackered har ritat på för Vita Hästen sipprade ut. Och som lök på laxen fick vi senare även reda på att VH:s nyförvärv från Södertälje SK, Nicklas Strid, i kväll fördes till Örebro lasarett.

Vår ”kompisklubb”, VH i Norrköping, blev alltså den tredje allsvenska föreningen på två veckor att plocka en ledande spelare från vårt lag. Det började med att lagkapten Jakob Karlsson skrev på för SSK, backen Jesper Eriksen signade med Mora i förrgår och så nu detta. Lägg därtill Oskar Carlsson (Karlskoga) och Martin Modigs (Almtuna, men utlånad till KRIF) inför den här säsongen. Fem spelare har alltså slussats från Vimmerby till Allsvenskan på ett halvår, varav tre är egna produkter. Och för det har Vimmerby fått … tja, en hel del cred. Men inte så mycket mer. Eller rättare sagt, inget mer.

Jag vet att det här inlägget förmodligen dryper av bitterhet och besvikelse, men på något sätt måste man ändå se över nuvarande regelverk. Systemet kan inte bygga på att klubbar högre upp i seriesystemet ska kunna dränera lag i ettan, med ambitioner, på sina bästa spelare mitt under brinnande säsong. Ja, jag vet att du då kommer säga att ”men skriv inte kontrakt med HA-klausuler i då”. Fast om man inte har samma spelarbudget som andra föreningar i ettan (som egentligen inte har det heller, utan i många fall lever på lånade pengar, rosa kuddar, bländvita leenden, stora ord och ännu större käftar) så måste man det för att dessa spelare ens ska kunna lockas hit, utvecklas och sedan kunna ta nästa steg.

 

Att Djungels Lag ska råda i övergångsträsket vinner inte någon på – vare sig vi lag i ettan eller lagen högre upp i seriesystemet, dit så småningom ”våra spelare” ska ta sig. Om inte vi lag i gärdesgårdsserierna kan frodas och bygga vår verksamhet – på schyssta villkor – kommer klubbarna högre upp, som nu alltså anser det av högsta vikt att till vilket pris som helst värva in tänkta sjätte- och sjundebackar till sina lag, få allvarliga problem framöver. Självklart är det hos oss ni ska hitta talangerna och självklart är det underbart om spelare från ettan kan ta klivet upp. Men tänk ett steg längre… Utan livskraftiga och väl fungerande skitföreningar under er, så kommer ni inte heller ha någon framtid. Vart ska ni då hitta spelare?

 

Den här rovjakten på division 1-spelare under en tid då vår säsong gäller som mest, som vi nu har blivit olyckliga offer för, är något unikt. Tidigare har vi sett enstaka fall, men då har ändå lagen i HA agerat med respekt, visat hänsyn och agerat utifrån en oskriven lag. Härom veckan värvade Luleå en halvdan figur från någon HA-klubb (tror det var AIK) och då rasade hela Allsvenskan unisont och fördömde sättet SHL-laget agerade på. Men minnet är visst kort. Det betyder ingenting nu? Åt andra hållet, alltså..

 

Nåväl. Nu släpper vi det här och tänker framåt. I dag visade vi att vi, även utan fantastiska spelare som Jesper Eriksen och Jakob Karlsson, är ett väldigt bra hockeylag. Och det kommer vi vara även utan Carl Ackered. Vi spelade ut Kumla och vann med stabila 4-1.
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin efter segern mot Kumla och syftar på allt det jag har skrivit här ovan.
– Men jag vägrar lägga någon energi på det jag inte kan påverka. Matchen i dag var det inget snack om. Att vi gjorde noll och inte fem mål i den första perioden är ett under.
Vimmerby hade flera skott i både ribba och stolpe, men resultatet efter den första perioden var ändå 0-1.

Trots att lagets skyttekung, Alexander Holmberg, åkte på ett ytterst märkligt matchstraff redan efter tre minuter (en Kumla-spelare girar in framför Holmberg, varpå båda faller och brakar in i sargen), och nyförvärvet från SKK, Nicklas Strid, fick åka till Örebro lasarett efter att ha fått en rejäl smäll mot huvudet (utan åtgärd) i den andra perioden, så var VH snäppet starkare.
VH kvitterade till 1-1 i den andra perioden och gick sedan iväg till 4-1 i den sista.
- Det är en jämn match i två perioder. Men de vinner rättvist till slut ändå tycker jag. De gör 2-1 i tredje perioden och vi satsar hårt framåt för att komma igen, men de är skickliga på att utnyttja det, sa Kumlas tränare Gunnar Leidborg till Sydnärkenytt efter matchen.

Om vi återgår till Carl Ackered så är han givetvis extremt välförtjänt av chansen i Allsvenskan och han kommer fixa det formidabelt bra. För Vimmerbys del går jakten vidare på spelare att ersätta de flyktade stjärnorna. Och i kväll nås vi trots allt av lite hoppfulla nyheter.
 Jag kan inte säga så mycket, men det är många spelare som vill hit och vi har några stycken som vi för intressanta diskussioner med. Det är spetsspelare som ska kunna gå in som förstecenter och försteback, som vi nu först och främst söker. Förhoppningsvis kan det lossna redan om några dagar, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.


Nåväl, pengar till att värva lär det ju inte saknas i alla fall. Jakob, Eriksen och Ackered lär ju inte stanna vid 50 000 kronor per månad tillsammans, om man får gissa. Lägg därtill pengar som finns sparade i budgeten för förstärkningar samt pengarna från insamlingen till supporterspelaren. Kommer nog bli förvånansvärt bra till slut det här i alla fall.

Nu har man alltså tre lag att hålla på i Allsvenskan – Södertälje, Mora och Vita Hästen. Frågan är vilket? Tror faktiskt jag väljer nåt helt annat.

Skrivet på twitter i kväll (apropå Jönsson i Oskarshamn):
”All heder till sportchef Jönsson i Oskarshamn som gav fan i att våldta Vimmerby, trots att han hade chansen. Respekt!”.

 

Avslutningsvis. Kan bara tänka mig hur mycket Jakob Karlssons VH-hjärta blöder där i Södertälje nu. Usch. Det var nog inte det här han hade tänkt sig. Och, för att inte låta som en gammal surgubbe, så vill jag bara förtydliga hur välförtjäna både Jagge, Jebbo och Ackered är av sina allsvenska kontrakt. Kanonkillar och superspelare alla tre, som självklart hör hemma där de nu har kommit. Grattis och lycka till!

Tack och god natt, vänner!

 

.


Skadefritt VH jagar Allettanplats i kväll

För första gången sedan den förra inlandsisen drog förbi mönstrar i dag Vimmerby Hockey fullt ordinarie lag i bortamatchen mot Kumla. Det innebär att Sebastian Nilsson åter är tillbaka i laget samt att alla övriga är hela och friska.
- Som jag har väntat, säger VH-tränaren Tomas Sandlin
- Att kunna spela med fyra kedjor gör att vi kan komma upp i intensitet på ett helt annat sätt. Speciellt viktigt är det på bortaplan, där vi har haft problem med just det. Vi kommer kunna trycka på i både forechecking och backchecking på ett helt annat sätt.

Under de tre säsonger som lagen har mötts i ettan, har Vimmerby haft förvånansvärt lätt för Kumla. Efter ordinarie tid har resultaten varit 5-0, 6-2, 10-1, 3-3, 4-2, 7-1 och 3-3.
- I fjol tyckte jag helt enkelt att Kumla inte hade något bra lag och dessförinnan kan ju inte jag uttala mig. I år är de betydligt vassare. Må vara att vi vann hemma i höstas med 5-0 (skotten med 54-24), men att vi sköljer över motståndarna på hemmaplan är ju inte ovanligt.
- Jag tror på en helt annan match i dag. De kommer säkert också spela mer desperat för att om möjligt kunna vara med och fajtas om den sista Allettanplatsen, avslutar Sandlin.

 

Förutsättningarna är enkla. Om Vimmerby skulle ta tre poäng, så kan vi se laget som klart för Allettan. Då kommer minst nio poäng att skilja till femman samt att vi har oändligt mycket bättre målskillnad.
Klockan 19.00 börjar matchen och du följer den enklast på stats.swehockey.se.


Vimmerbys lag i kväll:


Målvakt:
Calle Brattenberger

Förstafemman:
Carl Ackered - Tobias Jonsson
Björn Jonason - Rasmus Davidsson - Alexander Holmberg


Andrafemman:
Jacob Isaksson - Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson - Jim Nordh


Tredjefemman:
Pelle Ström - Jesper Söderholm
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Nicklas Strid


Fjärdeformationen:
Sebastian Nilsson - Eric Karlsson - Andreas Rundgren


Extraspelare:
Jesper Karlsson och Anton Carlsson.


Extramålvakt:
Markus Evertsson

 

.


VH:s succéback till Allsvenskan

Inför den här säsongen kontrakterades VH-fostrade Oskar Carlsson av Karlskoga och Markus Modigs av Almtuna (utlånad till KRIF). Häromveckan lämnade Jakob Karlsson för Södertälje och näste man att byta Vimmerby Hockey mot Allsvenskan är succébacken Jesper Eriksen. I går gjorde han klart med ett tvåårskontrakt med Mora IK, som vann dragkampen om ettans poängstarkaste back. Tills slut stod det mellan Mora och Vita Hästen. Övergången till Mora sker omgående. Redan i dag packar Jesper Eriksen bilen och reser till sin nya klubb i Dalarna. Därmed spelar han inte med Vimmerby i bortamatchen mot Kumla i morgon.

- Självklart ett tungt tapp för oss, men samtidigt ska föreningen vara stolt. Att kunna slussa tre "egna" spelare plus Jesper till allsvenska klubbar inom loppet av mindre än ett år, är väl ett bevis på att vi gör något rätt, säger VH:s sportchef Fredric Jaensson?
- Samtidigt minskar ju inte direkt vår attraktionskraft hos talangfulla spelare och deras agenter när man ser den utveckling, både personlig och spelmässig, som många killar har haft här samt att de ges möjlighet att gå vidare i karriären. Det ringer mer än någonsin.


Fredric Jaensson är redan på backjakt och Jesper Eriksen ska ersättas.
- Ja, så är det. Visst är det svårt att ersätta en kille av hans kaliber och bra backar växer inte på träd, men vi har ingen extrem brådska. Vår backbesättning är stark ändå, säger Jaensson.
Utöver en ny back är ambitionen att en förstecenter samt minst ytterligare en forward ska in i truppen.


.


Hoppas inte galenskapen var i onödan!

Respektlös: Sakna aktning, sakna vördnad, inte ta hänsyn till.

Om du fortfarande inte fattar innebörden av det ordet, så kan du ju alltid kolla den här filmsekvensen från gårdagens match i HockeyEttan. Där symboliseras det till fullo. Det är här Arbogas Mårten Jakobsson skickar Bois lagkapten Filip Engqvist med huvudet in i sargkanten och dessutom halvvägs in i evigheten. Så brutalt, så onödigt, så tråkigt. Och så respektlöst…

 

När detta händer, 29 sekunder in i den tredje perioden, är ställningen 6-1 till Mariestad och matchen avgjord. Tro det eller ej, men det är också Mårten Jakobssons allra första byte i matchen. Jag tänker inte börja spekulera i hur det kommer sig att just han gör detta just vid detta tillfälle, men jag ser däremot, med enormt stor spänning, fram emot att få höra Disciplinnämndens dom. Ska vi fortsätta att sila mygg och svälja elefanter, fegisar och paragrafryttare bakom skrivborden? Med tanke på situationen och med tanke på Jakobssons bakgrund (se redovisning i förra inlägget), så ska han nog inte synas mer på en rink den här säsongen. Om inte annat så för sin egen skull. Men så kommer det självklart inte bli.

Hjärnskakning, krossad näsa och blödning i pannan. Filip Engqvist hade ändå en sagolik tur. Tveksamt dock om han spelar mer den här säsongen, då detta var hans tredje hjärnskakning i år.

Här kan du läsa en artikel i Aftonbladet om händelsen.  Där uttalar sig både Filips pappa Urban Engqvist, samt syndabocken själv.

 
Dessutom: Jag fullständigt hatar Roman Semjonovs reaktion (nr 25 i Arboga, som står precis invid båsdörren), som klappar om Jakobsson och slår honom lite sådär kärvänligt och uppskattade i ändan. ”Bra gjort, grabben”, typ… Hua! Killen ska ju ha sig en så´n jävla skopa att han av skam kryper ut i omklädningsrummet som en strykrädd hund och sedan börjar gå hem till Arboga innan lagkamraterna har spelat färdigt. Hur ska vi få bukt med sådant här om till och med de i den närmaste omgivningen, de som ska uppfostra, leda och visa, står och gosar och skickar signaler om att det är ok?


Av förståeliga skäl är det lätt att nu go fullständigt bananas och kräva att lastbilskolonner med både tjära och fjädrar rullar in i Arboga för att leta upp Mårten Jakobsson. Men vi ska nog sansa oss lite. Även om han förmodligen är en av de minst omtyckta idrottsutövarna i Sverige just nu, så finns det ändå en människa bakom. En människa som förmodligen inte alls mår bra. Nu behöver killen både stöd och professionell hjälp. Det hade han förmodligen behövt för länge sedan.

 

Jag hoppas innerligt att de vidriga bilderna från matchen i Mariestad i går ändå för med sig något positivt. Kanske det gör att alla – spelare, tränare, domare, supportrar – tänker till en extra gång. Vi kan väl säga det, så var i alla fall inte den här galenskapen helt i onödan? Respekt, va?


Skickar i avslutningsvis en tanke till Pat Quinn. Den legendariske coachen gick bort i dag, 71 år gammal.

 

.


Grattis Västervik! Skäms på dig Jakobsson!

I dag säger vid grattis till vännerna i öster. The Big Red Machine blev i dag, som första lag, klart för Allettan. Västerviks seger borta mot Forshaga (5-3) sägs ha varit kassaskåpssäker. Nu har de en skön period framför sig för att kunna peaka formen lagom till Allettan startar. Men andra ord bli nedtränade som svin.

Vi nås i kväll av tråkiga nyheter från Mariestad, där forwarden i Arboga Mårten Jakobsson, har varit i farten igen. Vid underläge med 6-1 och i sitt första byte i matchen (?!?!?!) crosscheckade Jakobsson Mariestads kapten och tillika tvåmålsskytt, Filip Engqvist, i ryggen, varpå han for handlöst med ansiktet rakt in i sargkanten vid båset. Domen: 2+5+20 (match penalty). Efter tilltaget, precis i inledningen av den tredje perioden, var matchen mellan Bois och Arboga avbruten under en lång period då en medvetslös Engqvist fick läkarvård, lades över på en bår och sedan fördes till sjukhus. Engqvist ska ha återfått medvetandet i ambulansen.

 

Det här är långt ifrån första gången som det har brunnit och runnit över för Jakobsson. För mindre en månad sedan skickade han in Borlänges Robin Holm i sargen med huvudet före men kom då undan med 2+10. Efter dagens tilltag är han också i topp av den västra seriens utvisningsliga.
Om man kollar in hans record, så blir man ju bara ledsen. Sedan J18-tiden i Arboga och fram till den här säsongen har Jakobsson snittat 126 utvisningsminuter per säsong. Han spenderar alltså mer än två hela matcher per säsong i utvisningsbåset. Galet! Kanske nå´n i Arbogas ledning borde ta ett snack med honom innan han förstör både sin egen och någon annans karriär?
Nu håller vi bara tummarna för att Filip Engqvist inte är svårt skadad, även om de första rapporterna talar om "allvarliga, men inte livshotande skador", enligt Sveriges Radio Skaraborg.

Apropå Västervik, eller åtminstone en före detta VIK-spelare. Ge Patrik Karlkvist förtroendet och skicka in honom i rätt omgivning, så producerar han - oavsett om han spelar i ettan eller Allsvenskan. Har imponerat i Mora nu på slutet. Fem poäng på de två senaste matcherna och nio poäng på de åtta senaste.

 

Kan inte släppa det här med Jakobsson i Arboga. Följderna av detta ska ju bli oerhört intressant att se. Häromdagen dömde Disciplinnämnden VH-backen Niklas Pavel till fyra matchers avstängning för att han försvarade sig när en motståndare kastade handskarna och började veva mot honom (en tio sekunders kort fajt som slutade med att Pavel enkelt la ner den andre killen på isen och ingen blev skadad). Nu ska vi se om nämnden har någon som helst stake och sätter saker och händelser i rätt proportioner?

Kvällens resultat i den västra HockeyEttan:
Grästorp-Borlänge 5-0, Mariestad-Arboga 9-1, Forshaga-Västervik 3-5, Surahammar-Tranås 2-5 och Lindlöven-Kumla 4-5.
Detta innebär som sagt att VIK, med sina 43 poäng, är klart för Allettan. Även för tvåan Vimmerby (39), trean Skövde (38) och fyran Tranås (38) ser det väldigt ljust ut. Mariestad, Borlänge och Kumla, precis under strecket, har 30 poäng. Fyra omgångar återstår.

 

 

.


"Kan bli hur bra som helst"

Han blev klar för Vimmerby Hockey i går. I dag gjorde han premiär och som han gjorde... 1+1 i sin första match, VH-seger med 4-2 mot Skövde och ny tabelltvåa.

- Jag startade väl lite segt men sedan gick det bra. Jag har bara varit här en dag men trivs redan bra som fan. Självklart bra för självförtroendet att göra poäng, men det viktiga är ju att vi vinner matchen. Mina kedjekamrater är grymma, det kan bli hur bra som hels på sikt, säger Nicklas Strid.

- Vimmerby verkar vara ett riktigt skönt gäng med många spelskickliga spelare, som kör i ett högt tempo. Skövde var en bra motståndare, som spelade tajt. Jag ser verkligen fram emot nästa match.
 
.

VH-bloggen lägger ner...

...verksamheten för en dag. Bara enduro idag!

Lördagen ägnas, förutom ett par timmars besök i ishallen, alltså uteslutande åt Novemberkåsan. Åkte ut vid kl 08.00 i morse, anlände med andan i halsen till ishallen kl 14:59, därefter hem och äta och nu ut i gyttjan för ytterligare tio timmars enduro.

Därför ytterst kort sammanfattning av Vimmerby-Skövde i HockeyEttan i kväll - en match som slutade 4-2 till hemmalaget: Bra match mellan två spelande lag. Kul att se en match som inte blir sönderblåst p.g.a. en massa meningslösa utvisningar. VH aningen vassare rakt igenom och segern var nog trots allt ganska välförtjänt.

VH:s nyförvärv från SSK, Nicklas Strid; fick en hyfsad start. Han anlände till Vimmerby i morse, var med på uppvärmningen och gjorde sedan 1+1 i matchen.

Riktigt bra insatser - IGEN - av Markus Palmberg och Rasmus Davidsson. Bäst av alla dock Il Capitano, Emil Wahlberg. Kung på isen, kung vid sidan av isen.

Kan inte låta bli att ge en pik åt alla förståsigpåare som har hävdat att Vimmerby är ett halvt lag utan före detta kaptenen Jakob karlsson (nu i Södertälje). Åk och kolla, säger jag bara!
 
 
.

Niklas Pavel avstängd ytterligare tre matcher

Du kommer ihåg att Niklas Pavel och Borlänges norrman Niklas Unger Nilsen båda fick matchstraff (match) i senaste hemmadrabbningen? Borlängeforwarden for in som trea i en situation där VH:s Andreas Rundgren gruffade med en motståndare, Pavel åkte fram och drog bort honom ur röran, varpå Unger Nilsen bjuder in Niklas Pavel till en fajt genom att kasta handskarna och börja veva med knytnävarna på bästa NHL-manér.

Nu har domen kommit från Disciplinnämnden. Utöver den automatiska avstängningen mot Tranås döms Pavel till ytterligare tre (?!?!?!?) matchers avstängning. Och det mest komiska av allt är att Unger Nilsen får en match lindrigare straff. Pavel anses nämligen ha initierat slagsmålet. Bara det känns ju som ren parodi. Men men... även en domare kan se fel. Men sedan verkar den randige ha förlorat all sans.

Tyvärr var inte matchkameran riktad mot händelsen, för om den hade varit det så hade domare Gustafsson fått stå både med byxor nere och i skamvrån. För så är det, att Disciplinnämnden baserar sitt beslut enbart på domarrapporten. I det här fallet stängs alltså Pavel av lika många matcher som exempelvis Johan Forsberg efter överfallet på Daniel Fernholm.

Ja, jag vet att Forsbergs dom landade på sju matcher, men han kunde köpa sig fri från tre av dessa och var borta från matchsspel i fyra matcher. Signalen som domare och nämnd skickar är alltså att två killar som båda är med på att ta en fajt och viftar mot varandra i 10-15 sekunder ska straffas lika hårt som en fullständigt galen armbågstackling rakt i huvudet, som kunde ha avslutat en motståndares karriär och liv?

Eller som Viktor Allvin konstaterar i kväll: "Fyra av 22 matcher för Pavel, fyra av 55 för dåren i norr".
Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta?
 
 
.

SHL-meriterad 20-årig forward klar för VH

Vimmerby Hockey gjorde i dag klart med ett riktigt spännande nyförvärv – en vass högerfattad forward med meriter från SHL.


Nicklas Strid är fostrad i Brynäs. I fjol var han kapten och skyttekung i moderklubbens J20 SuperElit-lag men gjorde även tolv matcher med a-laget i SHL samt var utlånad några matcher till allsvenska Almtuna.


Inför den här säsongen värvades Nicklas Strid till Södertälje från Brynäs, men i den mördande konkurrensen om ytterforwardsplatserna i SSK hamnade offensive Strid lite i kläm.
- Nicklas är en riktigt vass offensiv forward. En utpräglad snajper som ska spela i en ledande formation. SSK:s breda trupp gjorde tyvärr att han fick begränsat med speltid där, så därför lånades han ut till Mörrum tidigare den här säsongen, berättar VH:s sportchef Fredric Jaensson.
- Till spelstilen påminner Nicklas en del om vår egen Simon Dahl. Han är utrustad med ett riktigt bra skott, har bra teknik, är kreativ och snabb i fötterna.
- Vad jag förstod på Nicklas så valde han Vimmerby för att förhoppningsvis få spela Allettan och hamna i en miljö där han trodde på bättre utveckling, säger Jaensson.


Nicklas Strid ska inte ses som någon ersättare för Vimmerbys förre kapten, Jakob Karlsson, som gick motsatt väg förra veckan – från Vimmerby till Södertälje.
- Nej, Jakob är center och det ska vi också ha in en senare. Men vi har ingen panik med det, utan väntar in rätt spelare. Sedan får vi ju förhoppningsvis in mycket pengar till vår supporterspelare och då är det ytterligare en spetsforward som vi kommer bereda plats för, berättar Jaensson.


Till att börja med är uppgörelsen med Södertälje avseende Nicklas Strid ett lån. Förhoppningen från Jaenssons sida är dock att man så småningom ska kunna göra klart med honom för resten av säsongen.
I dag är Nicklas hemma i Gävle och packar bilen. Han anländer till Vimmerby i morgon bitti och är spelklar redan till morgondagens hemmamatch mot Skövde.
- Jag har inte laget klart för mig än, men Nicklas kommer självklart att spela, säger VH:s tränare Tomas Sandlin nu i eftermiddag.


.


Bättre sent än aldrig...

Sen hemkomst och en heldag på sjukhuset i Västervik idag (hade dock inget med gårdagens förlust att göra). Därför kommer sammanfattningen av Tranås-Vimmerby lite sent så här dagen efter.

 

Grattis Tranås till tre poäng. För det här gick ungefär som vanligt – fast ändå inte. I går var Vimmerby det bättre laget – inte ens mina Tranåsvänner, lokaltidningen på Höglandet eller skribenten på TAIF:s hemsida invände mot det. I den första perioden var det stundtals spel mot ett mål. I den andra var det lite jämnare. I den tredje spelade Tranås av drabbningen på ett bra sätt. Då var Vimmerby egentligen aldrig nära, utan såg lite tröttkört ut efter två perioder av brutalt tempo.

Men. Vimmerby vann skotten i varje period. Vimmerby sköt inte färre än 15 skott i någon av dem. Men spelar det någon roll? Nä! Ett ynka mål på 46 skott håller inte. Samtidigt gjorde Tranås det bra i försvaret. Riktigt bra. Man höll sig på rätt sida anfallande VH-spelare, checkade hårt och styrde ut våra forwardar så de tvingades ta avslut från många svåra lägen. Men visst brändes det en hel del chanser också. Emil Jidskog i TAIF-målet var suverän, även om VH-spelarna, som ideligen envisades med att skjuta lågt på honom (trots att han spelar mycket på isen), gjorde det lite lätt för honom.

 

Däremot var det skönt att se VH prestera oceaner bättre än man gjorde hemma mot Borlänge i söndags. Så nu kanske vi kan lägga det där snacket om Jakob Karlsson-effekten bakom oss? Det börjar kännas smått löjligt.

Kul att VH-produkten Eric Karlsson (ny från Boro i dagarna) såg så pass pigg ut. Ska bli spännande att följa hans utveckling i moderklubben. Imponerades också av Rasmus Davidsson som går in och tar centerplatsen i förstafemman på bästa tänkbara sätt. Dock helt rätt val av juryn som utsåg Vimmerbys bäste spelare. Markus Palmberg var väldigt bra i går.

 

Måste erkänna att jag hade ganska dålig koll på TAIF:s lån från LHC:s J20, Johan Claesson, innan matchen. Men det är verkligen en kille att hålla koll på. Stort jobb över hela banan och en riktig pain in the ass för motståndarna, som borde behöva käka valium i periodpauserna efter att ha haft honom farande efter sig i hasorna i en hel period.

 

Resultaten i övriga matcher gick verkligen med både oss och Tranås. Västervik imponerade igen och slog tidigare seriefemman Kumla borta med 5-2. Bottenlaget Forshaga skrällde och slog nya seriefemman, Mariestad, borta med 3-2 efter over time. Det gör att Vimmerby, på sin tredjeplats, behåller avståndet ner till första lag under Allettanstrecket. Med fem omgångar kvar att spela skiljer det fortfarande nio poäng.

 

På lördag väntar en ny toppmatch, då tvåan Skövde gästar Vimmerby ishall. Seger där och vi går förbi Skaraborgslaget samt tar ett stort steg mot säkrad Allettanplats. Jag tror vi grejar det. Insatsen mot ett mycket bra spelande Tranås ingav i alla fall förhoppningar. Nu handlar det bara om de två orden "skärpa" och "effektivitet"...

 

 

.


Det du behöver veta inför kvällens drabbning

Skönt att lägga den turbulenta vecka 46 bakom oss. Två poäng mot Arboga, noll poäng mot Borlänge och vår lagkapten Jakob Karlsson, som kritade på för allsvenska Södertälje SK. Nej, den förra veckan var kanske inte någon av de ljusare i Vimmerby Hockeys historia.

Historia, ja. Det är precis vad den veckan är och därför inget som vi ska ägna någon mer tanke och energi åt. Nu ser vi istället fram emot kvällens stekheta toppdrabbning borta mot Tranås. En supporterbuss är full och det verkar vara väldigt många VH-fans som ska ta bilen norrut. Vimmerby Hockey kan nog räkna med stöd från i alla fall 150 personer.

Tranås är ett av seriens starkaste hemmalag. På åtta spelade hemmamatcher har laget bara åkt på en nollpoängare, 2-6 mot Mariestad för en månad sedan. De två senaste hemmamatcherna har slutat med två stycken 5-3-segrar mot topplagen Västervik och Skövde. Nu är vi varnade!

Vimmerbys supportrar hänvisas i kväll till samma läktare ”som vanligt”. Dock är det huvudentrén som gäller vid ingång, medan entrén som är i direkt anslutning till bortastå utnyttjas för utgång. Bussen kommer stå parkerad precis invid den utgången om det nu skulle vara någon som känner att de har något ärende dit i någon av pauserna.

Tranås AIF saknar fortfarande Aku Pekkarinen och Mikael Brancalion. Däremot spelar lånet från Linköpings J20, 19-årige Johan Claesson.
Tranås tränare Arto Sirviö säger så här till Tranås Tidning inför matchen:
– Det gäller att vi är med från början. Vi måste ta initiativet från start och vi kommer att gå runt på fyra kedjor och sju backar. Vi var inte med från början mot Västervik hemma senast, men det vill vi vara nu. En match pågår i 60 minuter, och det gäller att vi vågar offensivt samtidigt som vi ska balansera defensiven.

TAIF-TV har tagit ett snack med anfallarna Anton Lindström och Anders Skoog för att få deras syn på mötet mellan Tranås och Vimmerby. Du hittar inslaget här.

Du har säkert redan läst att VH-bördige Boro-spelaren Eric Karlsson i går blev klar för Vimmerby för resten av säsongen. Eric är nog en av de största talanger som VH har skeppat iväg under de senaste åren. Eric gjorde a-lagsdebut med VH redan som 15-åring, sedan följde två år med LHC i J18 Allsvenskan samt ett år med IK Oskarshamns J20. Första seniorsäsongen gjorde han 41 poäng på 33 matcher med Gislaved och har i år alltså spelat med Boro/Vetlanda. Tyvärr har flera skador satt käppar i hjulet för Eric under hans karriär och man kan bara gissa vilken nivå 21-åringen hade varit på idag om han hade sluppit dessa. Det ska bli riktigt intressant att nu få se Eric slåss om en plats i ett av ettans topplag - han finns med i truppen redag i dag. Välkommen hem!

Ytterligare en nyhet med anknytning till både Boro/Vetlanda och Vimmerby. VH-backen Jacob Isaksson har ju varit utlånad till Boro under ett antal matcher. NU är det dock klart att han kommer spela enbart med Vimmerby under resten av säsongen.

 

Om du, mot all förmodan, inte tänker åka till Tranås, så kan du ändå se matchen. Utmärkta TAIF-TV sänder live i HD via webben. Här hittar du all information du behöver. Nedsläpp kl 19.00.


I Vimmerbys lag i kväll saknas fortfarande Sebastian Nilsson p.g.a. skada. Dessutom är Niklas Pavel avstängd efter slagsmålet senast mot Borlänge. VH-tränaren Tomas Sandlin kastar om lite i formationerna och mönstrar följande lag i kväll:

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Björn Jonason - Rasmus Davidsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Jesper Söderholm
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Fjärdeformation: 

Jacob Isaksson
Jesper Carlsson - Anton Carlsson - Eric Karlsson


Extramålvakt:

Markus Evertsson

 

.


"Fortsättningsserien All Stars" - klass rakt igenom

Allettan närmar sig med stormsteg – för många lag, vill säga…

Men ännu fler lag når inte dit och i dessa vimlar det av klasspelare, som kommer få spela Fortsättningsserien istället.

 

Jag tog mig friheten att sätta ihop ett lag med division 1-spelare som (som tabellerna ser ut nu) INTE kommer spela i Allettan. Men jag tror att det här laget hade klarat sig ganska bra där.
Självklart blir det väldigt subjektivt och jag är övertygad om att jag har glömt flera stycken och att du har en helt annan syn.

 

Av förklarliga skäl har min lagsammansättning en ganska söder-orienterad touch, då jag inte alls har lika bra koll på enskilda spelare i den norra HockeyEttan. Men det får du stå ut med. Personligen tycker jag också att center- och högerforwardspositionerna är överrepresenterade av klasspelare i HockeyEttan. Därför får flera duktiga centrar stryka på foten i mitt lag och flera högerforwards får finna sig i att bli placerade på vänsterkanten.
Har också försökt få till en bra mix av upcoming killar och sådana som kanske kan tyckas leva på gamla meriter, men vars kapacitet man ändå känner till.

 

Nåväl, låt mig presentera: “Fortsättningsserien All Stars”:

 

Målvakter:
Marcus Dahlbom, KRIF
Gustaf Lindvall, Wings

 

Förstafemman:
Joni Liljeblad, Kiruna – Oscar Drugge, KRIF
Oscar Fredriksson, Kiruna - Sebastian Höglund, Tierp – Marcus Waldehagen, Wings

 

Andrafemman:
Johan Andersson, Halmstad – Filip Wallin, Tierp
Thom Flodqvist, KRIF - Rickard Palmberg, Nybro – Fredrik Orrsten, Arboga

 

Tredjefemman:
Oliver Styf, Lindlöven - Fredrik Svensson, Vallentuna
Daniel Despotovic, Hammarby - Carl-Johan Svensson, Grästorp – Joakim Axman, Tierp

 

Fjärdefemman:
Mikael Alba, Mariestad – Daniel Bertov, Mariestad
Philip Larsson, Kumla - Marcus Andersson, Borlänge - Patrick Nordström, Haninge

 

Bubblare backar:
Erik Lindström, Nybro, Jacob Bertilsson, Grästorp, Filip Martinsson, Varberg och Jesper Olsson, Olofström.

 

Bubblare ytterforwards och centrar:
Markus Modigs, KRIF, Fredric Weigel, Haninge, Kristoffer Vikner, Varberg, Tony Söderman, Mariestad, Jari Tolsa, Varberg, Jonas Pontusson, Mariestad, Victor Wallin, HC Dalen och Lars Eriksson, Borlänge.

 

Bubblare målvakter:
Tim Harrysson, Kumla och Andreas Ollikainen, Mariestad.

 

.


Bloggtorka på grund av hemsidan

En tung 4-3-förlust mot Borlänge, ett långt referat till hemsidan och krav på tidig uppgång i morgon bitti gör att bloggarkrafterna är slut. Hänvisar därför till referatet på hemsidan, där du kan läsa om kvällens match samt hur tränare Tomas Sandlin summerar lagets första hemmaförlust för säsongen.
 
Nya friska tag i morgon igen...
 
 
.

Jakob Karlsson klar för SSK i kväll

Succé i premiärmatchen och matchavgörande mål i kväll (tre poäng på två matcher). Vimmerbys kapten Jakob Karlsson har imponerat under de två matcher som han har varit utlånad till Södertälje. Men Jakobs engagemang i SSK slutar inte vid en utlåning. I kväll, efter segermatchen mot Rögle, fick Jakob ett kontraktsförslag av klubben.
- Jag har inte skrivit på än, men jag kommer göra det. En gång för alla har jag nu bestämt mig, berättar Jakob.

Till att börja med gäller kontraktet resten av säsongen.
- Visst känns det vemodigt att lämna Vimmerby så här mitt under säsongen, men det här är en chans som jag måste ta. Det har gått riktigt bra i Södertälje, i dag fick jag mest speltid av alla forwards och jag tycker själv att jag hör hemma på den här nivån, säger Jakob.
- Södertälje är ett homogent lag, som är klart bättre än IK Oskarshamn, dit jag var utlånad tidigare under säsongen. Träningarna är bättre och spelarna rakt igenom lite starkare. Jag tror på en bra utveckling här.

I kväll är Jakob på väg i bil från Södertälje "hem" till Vimmerby. I morgon kommer han se Vimmerby Hockeys match mot Borlänge från läktaren, innan det bär av iväg till Södertälje igen.
- Jag ska egentligen bara hem och packa, säger han.

Ett galet tungt tapp för Vimmerby så klart, som blir av med HockeyEttans skyttekung och sin egen lagkapten. Däremot ett extremt välförtjänt steg för Jakob, vars fjärdefemma i SSK har gjort dundersuccé i de två matcherna Jacke har spelat där och Robert Carlsson flyttat ut på en kant.

 

.


Spännande hockeyfredag även utan VH

En synnerligen intressant kväll i den västra HockeyEttan - trots att Vimmerby inte spelar. Mariestad och Tranås är ju de två lag som i första hand förväntas göra upp om den fjärde platsen till Allettan (om vi nu vågar tro att Vimmerby, Västervik och Skövde tar de tre övriga). Och båda lagen spelar i kväll. Mariestad borta i "halvderbyt" mot Grästorp och Tranås hemma i prestigederbyt mot Västervik - två matcher som på förhand känns ytterst ovissa. Visst är gästerna rättmätiga favoriter, men Tranås är starkt hemma och inte heller bottenlaget Grästrop är oävet i sin egen hall (poäng i tre av sju matcher).
Vid seger under full tid för Västervik tar de över serieledningen från Vimmerby och kan samtidigt bjuda Mariestad på draghjälp in i kampen om den sista Allettanplatsen. Säg däremot att båda hemmalagen vinner, ja då kan nog Mariestad säga tack och hej till Allettan.

Två av ettans hetaste backar (efter våra egna Eriksen och Acekered förstås) finns på isen i kväll. Tranås Robin Johansson verkar trivas extremt bra i klubben. Det räcker med att han drar på sig TAIF-dressen så börjar det spruta poäng från hans klubba. Så var det 2010-2011, så var det 2012-2013 och så är det denna säsong 2014-2015. I fjol, då han värvades till Skövde från just Tranås, hade han en poängmässigt bedrövlig säsong med 4+5 på 39 matcher. Säsongen dessförinnan i Tranås snittade han en poäng per match och i år, när ha äntigen är tillbaka där han hör hemma igen, har han gjort 20 pinnar (9+11) på 14 matcher. Med det är Robin tvåa i backarnas poängliga efter vår Jesper Eriksen, som har gjort 25 poäng.
Trea i den listan är Jacob Bertilsson i Grästorp. Två mål och en assist mot Forshaga i onsdags (bland annat avgörande målet i over time), gör att han kan summera 17 poäng (7+10) på de 15 första omgångarna. Oerhört starkt i och med att han lirar i ett lag som hittills bara har tagit 10 poäng och gjort 42 mål – 17 % av dessa mål alltså gjorda av backen fostrad hos kusinen Virserums SGF.

Vi släpper inte Tranås AIF än. För på onsdag är det dags för nästa derby för dem, då de tar emot .... Vimmerby Hockey. Vår första supporterbuss är i stort sett fylld (48 av 50 platser bokade) och en herrans masa bilar verkar det också bli. Ännu en episk VH-tillställning i Tranås, med andra ord.
Om du vill följa med bussen är det med andra ord hög tid att anmäla sig. Gå in på Vimmerby Hockeys facebooksida och skriv in namn och antal personer i kommentarsfältet. Om det nu skulle visa sig att trycket på platser är betydligt större än vad som har anmält sig nu så kollar vi möjligheten att få antingen en större buss eller att köra med en buss till.

Från det ena bottenlaget till det andra. I dag blev det klart att kollegan Forshaga med omedelbar verkan förlorar sin tränare. Peter Nordström är nämligen klar som ny head coach för krislaget AIK i Allsvenskan.

Serietrean Skövde IK har kris på backsidan, med fyra ordinarie backar indisponibla lånar man nu in duktige 20-årige backen Adam Hansen från Södertälje. Till att börja med gäller lånet resterande sju matcher i Hockeyettan. Trots sin realtiva ungdom är Hansen välmeriterad med närmare 60 allsvenska matcher på kontot.

3-2 efter straffar borta mot Arboga i onsdags. Inte alls illa, om du frågar ig. VH hade dessutom otur med tre träffar i trävirket och Arboga är på intet sätt något dåligt lag. "Som vanligt" när det blir straffar vinner vi, och "som vanligt" är det Jesper Eriksen och Alexander Holmberg som är obevekliga. Holma dundrade upp sin straff i krysset och Eriksen skottfintade och la en iskall isare mellan benen på målvakten.

Apropå Alexander Holmberg: Fyra Game Wining Shots på 15 matcher är en minst sagt hyfsad statistik. Det säger alltså att han har "avgjort" mer än 25 % av alla Vimmerby Hockeys spelade matcher. Fortsätt så!

Även i division II spelas det ikväll en väldigt intressant match. Serietvåan Boro/Vetlanda, med inlånade VH-backen Jacob Isaksson, tar emot fyran Nässjö HC i ett laddat Höglandsderby.

Intressant värvning av seriekollegan Kumla i kväll. Örebro-fostrade Markus Andersson har ett antal säsonger i konkursade Nyköping i bagaget, där han har varit bland lagets bästa poänggörare varje säsong. Kvalitetsspelare med över 125 matcher i Allsvenskan.

Men som sagt, nu laddar vi upp inför Smålandsderbyt mellan Tranås och Västervik. Om du är sugen på lite ettanhockey så här på fredagskvällen, och dessutom kunna luta dig tillbaka utan att känna några som helst sympatier för något av lagen, så kan du se matchen live via Internet här. Lite fredagsmys, helt enkelt.Ska Arboga knäcka ännu en serieledare?

Jaha, ikväll ska alltså Arboga ta emot en serieledare igen. Det borde få oss Vimmerby-fans att darra lite extra. För du kommer väl ihåg hur det gick senast en serieledare var på besök i Arboga? Just det, det var för en vecka sedan då hemmalaget vände underläge 0-4 mot Västervik och vann med 5-4.
– Vi ska inte tro på förhand att det blir en likadan match. Starten på den här måste bli bättre än mot Västervik. Då hade vi inget första 30 minuterna. Om energin vi hade i slutet mot Västervik och i första perioden mot Lindlöven senast kommer tillbaka kan allt hända, säger IFK Arbogas tränare Andreas Svedberg till BBLAT.
– Vi vet att Vimmerby kommer spela med mycket fart, så det gäller att vi spelar enkelt i egen zon och att killarna hjälper varandra. I offensiv zon gäller det att vara aggressiva, stressa deras backar och slänga många puckar på kassen. Som vanligt.

IFK Arboga dras med en del skador i truppen. Utöver Oliver Nordmark och Tobias Windbladh märks duktige centern Charlie Hellström. Lägg därtill att backen Linus Haglind är sjuk och att AIK-fostrade förstemålvakten Viktor Östlund har kallats tillbaka till sitt ordinarie lag, Lugano, i NLA.
Sedan vi mötte Arboga i hemmahallen i den fjärde omgången (seger 8-4) har också tungt meriterade nyförvärvet från Vålerenga, Jonte Berg, lämnat för allsvenska Västerås.

I Vimmerby spelar som bekant inte lagkaptenen och tillika HockeyEttans skyttekung Jakob Karlsson, som är utlånad två matcher till Södertälje. Ambitionen var att SSK skulle kunna lösa en ersättare till Vimmerby för Jakob, men det löste sig inte. I övrigt är Jacob Isaksson utlånad till Boro/Vetlanda och Jesper Carlsson till Åseda. 15-årige Tobias Fridh skulle varit med som extraspelare men har tyvärr blivit sjuk.
Som center i förstakedjan, istället för Jakob Karlsson, kliver Jesper Danielsson in. Danielssons plats som center i andralinan tas av backen Tobias Jonsson, som inte är ovan vid rollen då han spelade center i några matcher på försäsongen.

På Vimmerby Hockeys hemsida kan du läsa en långt intervju med just Tobbe Jonsson inför kvällens match och om hur han ser på sin nya roll.
 
Vimmerbys lag mot Arboga:
 

Målvakt:

Marcus Evertsson

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Björn Jonason - Jesper Danielsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Jesper Söderholm – Emil Wahlberg
Simon Dahl - Tobias Jonsson – Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Extraspelare: 
Anton Carlsson och Rasmus Davidsson


Extramålvakt:

Calle Brattenberger

 

.Ersättare på ingång för utlånade Jakob

I fjol tackade han nej till ett kontraktsförslag från Karlskrona HK. I år har han varit utlånad till IK Oskarshamn några matcher och nu väntar ännu en utlåning till Allsvenskan för Vimmerby Hockeys kapten Jakob Karlsson.

I går blev det nämligen klart att han kommer göra två matcher med Södertälje SK den här veckan (onsdag borta mot Timrå och lördag hemma mot Rögle), då de lider centerbrist i sitt lag för närvarande. Det innebär att Jakob inte spelar med Vimmerby i bortamatchen mot Arboga på onsdag.

 

Under dagen har det ena ryktet efter det andra florerat i olika medier och bland fans. Många har redan sett Jakob som förlorad.
– Nej då, så är det verkligen inte. Janne Karlsson (Södertäljes tränare) ringde mig i förra veckan och frågade om de fick låna Jakob till de här båda matcherna. Han lovade försöka lösa en bra ersättare till oss till matchen mot Arboga, och då tyckte jag att det var en juste deal för alla parter.
– Angående ryktena om att SSK skulle ha erbjudit Jakob kontrakt, så har jag tagit upp det med både Janne och Per Nygårds (general manager i Södertälje) idag och det stämmer inte på något sätt.
– Dealen som vi har kommit överens om är en utlåning i två matcher och ingenting annat. Sedan kan man självklart aldrig sia om framtiden och vad som händer. Samtidigt - kan vi hjälpa spelare att komma högre upp i seriesystemet så är vi bara glada, säger Jaensson.

 

Angående eventuell ersättningsspelare från Södertälje till Vimmerbys match mot Arboga på onsdag, så vet Jaensson inte så mycket mer ännu.
– De skulle ta upp det vid sin träning i kväll. Men eftersom de lider brist på centrar just nu så kommer det i så fall bli en ytterforward. I och med att vi har det ganska gott ställt på forwardssidan, så ska det ju vara en spelare som tillför spets i vårt lag för att vara aktuellt.

 

Till SSK:s hemsida, säger lagets tränare Janne Karlsson så här:

- Det känns bra att få pröva på Jakob i vårt lag eftersom jag vill ha ut Robban Carlsson på en kant så att han ska kunna bidra med mer fysik och släppa loss lite grann. Jakob är en gedigen tvåvägscenter som varit bra i division 1 i många år. Jag testade honom bland annat i fjol och ville då skriva kontrakt med honom för resten av säsongen men han stannade kvar i Vimmerby då han trodde de skulle ha en bra chans att ta steget upp. Jag vet att han gott och väl räcker till i HockeyAllsvenskan och meningen är att vi spelar honom i två matcher för att ta ett beslut efter det. Det är en bra kille med mycket vilja i sig.

 

.


"Våra ledande spelare måste vara bättre"

Tre nya poäng in å kontot igår och med stor sannolikhet fortsatt serieledning även efter dagens matcher, som kompletterar den här omgången.

 

7-2 mot tippade topplaget Mariestad är stora siffror. Och det var väl också ungefär så stor skillnad som det var mellan lagen sett till spelet. Ett heltaggat Vimmerby kom ut i högt tempo och formligen körde över Bois i den första perioden. 3-0 i mål och 15-3 i skott. I den andra perioden lyfte Bois mycket puckar mot mål, Vimmerby snurrade och i den tredje spelades bara matchen av.
– Innan matchen tryckte vi verkligen på hur viktig inledningen var. Vi vet av erfarenhet att Vimmerby alltid inleder starkt på hemmais, men trots det var vi helt borta i den första perioden. När det sedan står 3-0 redan efter åtta minuter, ja då är det självklart oerhört tufft att kunna få med sig poäng, kommenterar Bois-tränaren karl Helmersson.

18-årige målvakten Robin Wallin (ersatte sjuke Andreas Ollikainen i målet) fick välförtjänt pris som bäste spelare i Mariestad. Han kan på inte något sätt lastas för förlusten.
– Robin fick ingen lätt match och framför allt måste ju en målvakt få hjälp av försvaret. Det fanns där inte i dag, menar Helmersson, som också är kritisk till några av sina spelares uppträdande på isen.
– Våra ledande spelare måste vara bättre. Det håller inte att man far ut och in i utvisningsbåset helt i onödan, säger han.

Det sistnämnda får nog ses som en tydlig passning till i första hand lagets kapten och skyttekung Jonas Pontusson, som måste ha varit duktigt överhettad i den första perioden. Med den kapacitet och det ansvar som Pontusson har måste han helt enkelt skita i att dra på sig två sådana helt huvudlösa utvisningar som han gjorde i den första perioden. Framför allt kunde det ha blivit betydligt värre om ett par andra försök till proppar också hade lyckats.
Till Pontussons försvar ska dock sägas att han i de två sista perioderna tillhörde lagets bättre spelare och agerade då med en betydligt större dos klokhet.
– Han är vår kapten. Det där är inte riktigt bra, svarar Helmersson kort när jag specifikt frågar om Jonas Pontusson.

 

– Vi visste att det skulle bli en tuff match mot Vimmerby. Det är ett bra lag som är giftigt i powerplay, rejält fartfyllt och spelar med ett högt pucktempo. Samtidigt klarar de av att spela fysiskt.
– Vi ska tillåta oss att vara besvikna nu men redan på onsdag mot Surahammar ska vi vara uppe på banan igen.

Synd att säga att Vimmerby Hockey har prickat in sina lördagsmatcher speciellt bra. I går hade i stort sett samtliga fotbollsklubbar runt om (Vimmerby, Södra Vi, Djursdala och Gullringen) sina avslutningsfester. Med tanke på det så är 723 personer ändå en fullt acceptabel siffra.
Nästa gång det är lördagsmatch, hemma mot Skövde den 22 november, körs Novemberkåsan i Vimmerbyskogarna. Då väntas mellan 20.000 och 30.000 personers finnas ute i terrängen. Förhoppningsvis väljer ändå en del att se hockeyn, då den startar vid klockan 15.00, medan kåsans eftermiddagssträcka (den andra av totoalt tre) inleds kl 17.00.Intressant omgång

Tänker inte fastna vid gårdagens domarinsats. Men 58 utvisningsminuter (bara tvåminutare) i en i grunden relativt snäll match kändes helt galet.

Ytterst intressant omgång i eftermiddag, då bland annat femman Kumla tar emot fyran TYranås. TAIF-seger där och de fyra första lagen har öppnat upp en liten lucka. Övriga matcher i eftermiddag: Västervik-Borlänge, Surahammar-Grästorp och Forshaga-Skövde.

3.30 på tvåan för Grästorp borta mot Surahammar. Efter våra matcher i de tidigare omgångarna mot dessa båda lag, så är det taget!

Fick just besked om att Västervik-Borlänge ska sändas på nätet. Kanske ett bra alternativ om du inte tar dig dit eller inte har något bättre för dig. Kolla VIK:s hemsida för mer information under eftermiddagen. Nedsläpp kl 16.00.


.


VH mönstrar fyra fulla femmor

Om kollegan i Mariestad, Karl Helmersson, har det stökigt med skador och sjukdomar, så ser det betydligt ljusare ut för Vimmerbys tränare Tomas Sandlin. I laget saknas Sebastian Nilsson (skadad), annars kommer man helt ordinarie, vilket innebär att både Carl Ackered och Jim Nordh är tillbaka i igen.

– Det ska bli riktigt roligt. Lördagsmatch, bra motstånd, förhoppningsvis mycket folk på läktarna och en förhållandevis skadefri trupp. Det känns som att förutsättningarna är bra för en trevlig eftermiddag, säger Sandlin.
– Mariestad kommer bli en riktigt svår nöt att knäcka. De är i desperat behov av poäng och om de bemästrar att hantera den press som det innebär så kan det istället föra samman gruppen. Detsamma gäller deras unge målvakt. Han kan mycket väl komma in, full av inspiration och stå på huvudet. Det har vi varit med om förr, säger Tomas Sandlin.

VH-tränaren mönstrar i dag fyra fulla femmor. Hur mycket han kommer använda sig av fjärdefemman är dock osäkert.
– Allt beror på hur matchbilden ser ut. Jesper Söderholm har varit lite förkyld i veckan, så därför startar han som sjundeback. Han kommer få en hel del speltid. På backsidan ser det jäkligt bra ut och det är tufft om platserna.

 

Vimmerbys lag:

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Carl Ackered - Jesper Eriksen
Björn Jonason - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson – Emil Wahlberg
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Fjärdefemman: 
Jacob Isaksson – Jesper Söderholm

Anton Carlsson – Jesper Karlsson – Rasmus Davidsson

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Lindlöven-Arboga 6-2 (spelades i går)
Kumla-Tranås (söndag)
Västervik-Borlänge (söndag)
Surahammar-Grästorp (söndag)
Forshaga-Skövde(söndag)

 

Klockan 15.00 i eftermiddag är det nedsläpp.

Missa inte den här höjdaren!

 

.


Blytunga avbräck för Mariestad mot Vimmerby

Lördag kl 15.00. Nedsläpp mellan Vimmerby Hockey och Mariestads Bois i en match som är otroligt viktig för båda lagen. Gästande Mariestad har dock åkt på ett par blytunga avbräck i sitt lag.

Mariestads Andreas Ollikainen har under flera säsonger tillhört en av ettans allra bästa målvakter. I år är han dessutom den enda målvakten som har vaktat sitt lags mål under samtliga spelade minuter i serien. Men den sviten spricker i dag. Ollikainen ligger nedbäddad i sjuksängen och är inte med spelarbussen till Vimmerby.

Ersätter gör 18-årige Robin Wallin, som inte har stått en enda minut i serien i år. Den storväxte Skövdefostrade keepern vaktar vanligtvis kassen i Bois juniorlag.
- Han har gjort det jättebra där och kommer göra en kanonmatch i eftermiddag, säger Mariestads tränare Karl Helmersson.

Frånvaron av viktiga spelare stannar dock inte där. Duktige centern Filip Törnqvist är skadad och kommer inte till spel. Sedan tidigare saknas backen Daniel Bertov (avstängd) samt forwardsduon Martin Andersson (skadad), och Henning Dahlberg (sjuk).
- Vi har inte haft fullt lag en enda gång den här säsongen och har ju långt ifrån det i dag också. Men det är ju inget ovanligt, utan tillhör ju tyvärr vår sport. Det är bara att gilla läget och fokusera på det vi kan påverka, menar Karl Helmersson.

 

Mariestad inledde ju serien lite halvknackigt och parkerar nu på sjätte plats, fem poäng från Tranås som innehar den sista Allettanplatsen. På slutet har det dock sett bättre ut för Bois – i alla fall rent spelmässigt. Utöver uddamålsförlusterna mot topplagen Skövde och Västervik har laget slagit Lindlöven och Tranås stort.
- Självklart går vi för seger i eftermiddag också. Vi åker ingenstans utan att tro på att kunna ta poäng. De senaste matcherna har vi lyft oss och vi har en bra känsla i gruppen. Det finns ett streck att spela om innan jul och det är självklart det vi siktar på, säger Bois-tränaren.
- Det är en härlig utmaning att möta serieledaren på bortaplan. Vimmerby är ett väldigt bra lag, men vi slog dem hemma i Mariestad i inledningen av serien och vi kan göra det igen, säger Karl Helmersson.

Till dagens match har Bois dock lånat in 19-årige forwarden Tobias Sjökvist, till vardags i Färjestads J20-lag.

Vill också passa på att hälsa de 23 Mariestadssupportrar, som just nu sitter på en buss på väg till Vimmerby, välkomna!

 

.


Vimmerby upp i serieledning

Det här var en synnerligen märklig hockeykväll. Det här var kvällen då den västra HockeyEttan drog ihop sig rejält. Det var också kvällen då ALLA de fyra topplagen förlorade poäng. Och det här var dessutom kvällen då halva Vimmerby bev strömlöst - precis när jag skulle lägga ut det här inlägget.

Nåväl...

Hockeymässigt var det värst för de tidigare serieledarna Västervik. Efter halva matchen borta mot Arboga hade man ledningen med 4-0. 16 sekunder innan slutsignalen ljöd hade dock IFK avgjort, gjort ett mål i mittperioden, 4-0 i den sista perioden, och vann med 5-4

 

Vimmerby, som inför den här omgången låg tvåa, fixade efter stor möda två pinnar borta mot Grästorp (återigen Alexander Holmberg som vann matchen åt oss).

 

För serietrean Skövde gick det inte ett dugg bättre. Hemmalaget Tranås ledde med 4-0 redan efter sju minuter och SIK var sedan inte nära att komma ifatt. Visserligen slutade matchen 5-3, men det här var ändå en bedrövlig tillställning för gästerna.

Seriefyran Kumla hade en nattsvart dag i Dalarna. Borlänge vann med 2-0.

Kontentant av detta: Tranås passerade Kumla och gick upp på fjärde plats. Men framför allt så passerade Vimmerby Västervik och leder nu serien.

På lördag tar vi emot tabellsexan Mariestad, som nu bara är fem poäng från fjärdeplatsen i serien, vilket i så fall innebär en Allettanplats. En oerhört viktig match för båda lagen.
 
 
.

Spaak: "Ingen ska känna sig säker mot oss"

Anders Spaak har lagt förlusten mot Vimmerby i den andra omgången bakom sig. Senast slog man Lindlöven borta med 3-1, ett lag som Vimmerby hade stora problem mot hemma och som VH-tränaren Tomas Sandlin hyllade efter matchen.

- Inget lag ska känna sig säkert mot oss. Jag tycker att vi är bättre än vad tabellen visar och vi har också haft en hel del otur i många matcher. Sedan måste man inse och acceptera att vårt orutinerade lag gör en hel del misstag i början. Men vi blir bättre allt eftersom serien går, säger Anders Spaak en timme innan matchstart.
 
Vad tror han om matchen i kväll då?
- Det gäller att vi är med från början. Ju längre vi kan hålla emot, desto större chans har vi. Vi är ett bra lag, men självklart är Vimmerby favorit.


.

"I kväll har vi två motståndare"

”Som vanligt” när det vankas match saknar Vimmerby Hockey några spelare. Backen Carl Ackered är ännu inte helt frisk från den smäll han fick i matchen mot Västervik, Jim Nordh kom inte loss från jobbet och Jesper Karlsson är sjuk.
– Tråkigt. Mot Surahammar (seger med 13-0 i söndags) fick alla fyra kedjorna bra med speltid. I dag blir tyvärr några spelare lidande, säger Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.

I kväll är det alltså Grästorp borta som gäller. När lagen möttes i Vimmerby ishall i seriens andra omgång vann Spaaks gamla gäng mot Spaaks nya gäng med 5-2. Visst, det klara resultatet och 43-23 i skott, vittnar om en säker seger, men faktum är att ställningen halvvägs in i drabbningen var 2-2.
– I kväll har vi två motståndare – Grästorp och vårt eget undermedvetna. Bara för att vi vann med stora siffror i söndags får vi inte inbilla oss att det här också kommer att gå lätt.
- Det kan vara så att vi individuellt är bättre än Grästorp, men så länge sådana här lag är med i matchen är det alltid kul att ligga i skottlinjen, täcka skott och kriga tills man dör. Förhoppningsvis får vi hål på dem först och kan göra processen kort, men om de får första målet så är de livsfarliga, menar Tomas Sandlin.

 

Inför kvällens match har Tomas Sandlin på alla sätt fått ikläda sig rollen som amatörpsykolog.
– Hahaha, ja så är det nog. Men frågan är om jag har nått fram? Storseger i bagaget och möte med bottenlaget - det här ställer krav på alla i vårt lag.
– Vi har pratat mycket om att vi är på en lång resa, i första hand mot Allettan men i slutändan mot en Kvalserie. Vi måste suga åt oss allt på vägen för att komma så väl förberedda som det bara går. I det är vissheten om att man inte får några extrapoäng för att man slår Västervik eller att man inte får några minuspoäng för att man slår Grästorp oerhört viktig, avslutar Tomas Sandlin.

 
Vimmerbys lag mot Surahammar:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Emil Wahlberg - Jesper Eriksen
Björn Jonason - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Simon Dahl - Jesper Danielsson – Rasmus Davidsson

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Extraspelare: 
Jacob Isaksson och Anton Carlsson

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Mariestad-Lindlöven
Arboga-Västervik
Borlänge-Kumla
Tranås-Skövde
Surahammar-Forshaga

 

.


Statistik-tisdag på VH-bloggen

 
Med statistik kan man bevisa vad som helst, sägs det ju. Här ger VH-bloggen dig redskapen. Så här ser det i alla fall ut i den västra HockeyEttan efter tolv spelade omgångar (med all tänkbar reservation för bland annat felskrivningar och missar):
 
  Poängligan forward:      
1 Jakob Karlsson Vimmerby 23 (9+14)
2 Alexander Holmberg Vimmerby 22 (8+14)
3 Aatu Hämäläinen Tranås 20 (7+13)
4 Johan Erkgärds Skövde 19 (10+9)
5 Markus Palmberg Vimmerby 18 (7+11)
         
  Poängligan backar:      
1 Jesper Eriksen Vimmerby 22 (5+17)
2 Robin Johansson Tranås 17 (7+10)
3 Erik Rosén Skövde 12 (5+7)
4 Jacob Bertilsson Grästorp 11 (4+7)
5 Carl Ackered Vimmerby 11 (2+9)
         
  Antal gjorda mål:      
1 Johan Erkgärds Skövde 10  
2 Nils Eriksson Borlänge 10  
3 Jakob Karlsson Vimmerby 9  
  Philip Larsson Kumla 9  
5 Joacim Hedblad Västervik 8  
         
  Antal gjorda assists:      
1 Jesper Eriksen Vimmerby 17  
2 Alexander Holmberg Vimmerby 14  
3 Lars Eriksson Borlänge 14  
  Jakob Karlsson Vimmerby 14  
  Dan Pettersson Västervik 14  
         
  Poäng i snitt per spelad match:    
1 Björn Jonason Vimmerby 3,0 1 match
2 Alexander Holmberg Vimmerby 2,0 11 matcher
3 Jakob Karlsson Vimmerby 1,92 12 matcher
4 Joacim Hedblad Västervik 1,89 9 matcher
5 Jesper Eriksen Vimmerby 1,83 12 matcher
         
  Antal gjorda "matchvinnande" mål:    
1 Joacim Hedblad Västervik 3  
2 Simon Dahl Vimmerby 3  
3 Tony Söderman Mariestad 2  
4 Johan Erkgärds Skövde 2  
  Emil Georgsson Västervik 2  
  Alexander Holmberg Vimmerby 2  
         
  Antal poäng gjorda i powerplay:    
1 Aatu Hämäläinen Tranås 10 (1+9)
2 Philip Larsson Kumla 9 (5+4)
3 Robin Johansson Tranås 9 (3+6)
4 Filip Petersson Tranås 8 (6+2)
5 Johan Erkgärds Skövde 8 (3+5)
         
  Antal mål gjorda i powerplay:    
1 Filip Petersson Tranås 6  
2 Philip Larsson Kumla 5  
  Philip Wadén Borlänge 5  
4 Fredrik Asplund Västervik 4  
5 Jacob Bertilsson Grästorp 4  
         
  Antal poäng gjorda i numerärt underläge:  
1 Jesper Hultman Skövde 3 (2+1)
  Christian Hägg Lindlöven 3 (2+1)
  Jakob Karlsson Vimmerby 3 (2+1)
4 Juliuz Persson Kumla 2 (2+0)
5 Johan Erkgärds Skövde 2 (1+1)
  Niklas Nooni Lindlöven 2 (1+1)
         
  Utvisningsligan, totalt antal min:    
1 Andreas Odhe Forshaga 54 min  
2 Jonas Pontusson Mariestad 45 min  
3 Ludwig Björklund Surahammar 43 min  
  Joakim Olsson Fromell Lindlöven 43 min  
5 Marcus Johansson Grästorp 39 min  
  Max Lalander Lindlöven 39 min  
         
  Antal utv. min. i snitt per spelad match:  
1 Marcus Johansson Grästorp 4,88 min
2 Erik Fridlund Forshaga 4,83 min
3 Andreas Odhe Forshaga 4,50 min
4 Jonas Pontusson Mariestad 3,75 min
5 Ludwig Björklund Surahammar 3,58 min
  Joakim Olsson Fromell Lindlöven 3,58 min
         
  Målvaktsligan, räddningsprocent:    
1 Ludvig Engsund Västervik 92,54%  
2 Tim Harrysson Kumla 92,31%  
3 Marcus Melin Skövde 91,67%  
4 Pierre Svensson Skövde 91,50%  
5 Calle Brattenberger Vimmerby 90,83%  
         
  Effektivitet, procentandel mål per skott:  
1 Vimmerby 14,10%    
2 Kumla 12,75%    
3 Tranås 12,47%    
4 Skövde 12,11%    
5 Västervik 12,06%    
6 Forshaga 11,88%    
7 Borlänge 11,88%    
8 Lindlöven 10,51%    
9 Grästorp 10,36%    
10 Mariestad 9,75%    
11 Arboga 9,07%    
12 Surahammar 6,41%    
         
  Effektivitet i powerplay, andel pp med mål:  
1 Skövde 34,09%    
2 Kumla 31,25%    
3 Vimmerby 29,79%    
4 Tranås 26,47%    
5 Forshaga 26,32%    
6 Västervik 25,86%    
7 Grästorp 25,71%    
8 Borlänge 24,62%    
9 Lindlöven 19,57%    
10 Surahammar 18,97%    
11 Arboga 15,56%    
12 Mariestad 14,52%    
         
  Effektivitet i boxplay, andel bp man släpper in mål i:
1 Kumla 7,41%    
2 Västervik 12,20%    
3 Surahammar 19,15%    
4 Skövde 22,45%    
5 Lindlöven 25,00%    
6 Borlänge 25,42%    
7 Vimmerby 26,42%    
8 Mariestad 26,98%    
9 Forshaga 28,95%    
10 Arboga 29,41%    
11 Tranås 30,19%    
12 Grästorp 32,33%    
         
  Antal utvisningsminuter i snitt per match:  
1 Forshaga 27,67 min    
2 Lindlöven 19,50 min    
3 Mariestad 18,50 min    
4 Borlänge 15,33 min    
5 Grästorp 14,83 min    
6 Kumla 14,33 min    
7 Surahammar 13,42 min    
8 Vimmerby 12,83 min    
9 Tranås 11,50 min    
10 Västervik 11,33 min    
11 Skövde 10,83 min    
12 Arboga 10,67 min    
         
  Andel segrar vid ledning efter 1:a perioden:  
1 Vimmerby 100% 9 av 9  
2 Västervik 100% 8 av 8  
3 Kumla 100% 6 av 6  
4 Tranås 100% 4 av 4  
5 Skövde 100% 3 av 3  
6 Arboga 100% 2 av 2  
7 Lindlöven 66,67% 2 av 3  
8 Borlänge 57,14% 4 av 7  
9 Mariestad 50,00% 3 av 6  
10 Forshaga 50,00% 1 av 2  
11 Grästorp 20,00% 1 av 5  
12 Surahammar   0 av 0  
         
  Publiksnitt i hemmamatcher:    
1 Skövde 1111    
2 Mariestad 934    
3 Västervik 821    
4 Vimmerby 717    
5 Tranås 694    
6 Arboga 386    
7 Borlänge 377    
8 Grästorp 344    
9 Lindlöven 328    
10 Surahammar 240    
11 Kumla 199    
12 Forshaga 167    
         
  Publiksnitt per spelad bortamatch:    
1 Vimmerby 923    
2 Borlänge 601    
3 Tranås 589    
4 Västervik 585    
5 Grästorp 574    
6 Kumla 534    
7 Forshaga 534    
8 Skövde 506    
9 Lindlöven 430    
10 Surahammar 398    
11 Arboga 377    
12 Mariestad 366    
         
  Säsongens bästa publiksiffror:    
1 Västervik-Vimmerby 2081    
2 Skövde-Borlänge 1837    
3 Mariestad-Skövde 1542    
4 Skövde-Grästorp 1163    
5 Vimmerby-Tranås 1118    
         
  Säsongens sämsta publiksiffror:    
1 Forshaga-Arboga 100    
2 Forshaga-Tranås 120    
3 Kumla-Forshaga 127    
4 Kumla-Borlänge 149    
5 Forshaga-Grästorp 151    
         

Hookana lämnar Västervik omgående

”Vi är riktigt dåliga och Vimmerby är riktigt bra. Vi är chanslösa matchen igenom.”

Surahammars tränare Johan Rauch till VLT efter förlusten med 13-0 mot Vimmerby

 

”Har alltid sagt att Vimmerby är det bästa laget i den här serien, trots att vissa Västervikare tycker annorlunda.”

Skribenten på Surahammars hemsida

 

Referat från Surahammars IF:s hemsida hittar du förresten här. Och referat från VLT hittar du här.

 

Västervik slog Mariestad med 3-2 hemma ikväll och befäster därmed serieledningen, två poäng före Vimmerby och Skövde. Utan att ta ut något i förskott, så får väl ändå dessa tre lag ses som i det närmaste klara för Allettan med tio omgångar kvar. Kampen om den fjärde platsen lär bli rafflande mellan Kumla, Tranås och Mariestad.

 

Apropå Västervik, så nås vi ikväll av uppgifterna att målvakten Andreas Hookana, ny från Kalix till den här säsongen, väljer att omgående bryta sitt kontrakt. Enligt uppgift har Hookana inte fått den sociala biten att funka. Ny klubbadress för Hookana är ännu inte klar. Hur VIK kommer agera i frågan om andremålvakt bakom Ludvig Engsund är inte heller bestämt.

 

 

.


13 poäng av tredjefemman i 13-0-segern

Snacka om överkörning! Vimmerby vinner alltså med hela 13-0 (5-0, 4-0, 4-0) över Surahammar i kvällens match i den västra HockeyEttan. För oss VH-supportrar självklart kul och bra på alla sätt, men så här stor skillnad mellan lagen i serien är det inte hälsosamt att det är.

– Visst är jag glad över tre poäng och över vår insats, men tyvärr var Surahammar alldeles för dåligt. Det var lite tråkigt. Positivt dock att vi genomför matchen som vi ska – inget fusk i defensiven samt trycker på framåt i 60 minuter. I tidigare matcher mot de lite sämre lagen så har vi gjort det i omkring tio minuter, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
– Vi pratade mycket om just det innan matchen och i pauserna. Vi slutade aldrig backchecka, utan tog jobbet i hela matchen. Kul också att få lufta vår unga fjärdeformation en hel del. Utifrån sina förutsättningar gör det de jättebra, berömmer Sandlin.
– Sedan är det roligt att Calle (Brattenberger) får hålla nollan. Det var ju nära att han förstörde det för sig själv (schabblade med pucken strax innan Surahammar tilldömdes straff i slutet av den andra perioden, men räddade sedan straffen), men då hade han fått skylla sig själv, skrattar Sandlin.

Mungiporna uppåt i VH-lägret efter matchen, men hos Surahammar var det deppigt.

– De var lite bättre än vad vi var idag - kan man ju lugnt säga… Klart att man är besviken. Vi lyckades inte alls försvara oss som vi brukar göra. Jag vet inte om vi blev lite ställda av en mindre rink och Vimmerbys snabba och raka spel, men så här ska det ju ändå inte alls få se ut. Tidigare matcher har vi spelat tajt i defensiven och täckt mycket skott, men det var som bortblåst idag. När vi sedan släpper fem mål på tio skott i första perioden, så känns det ju kört redan då, summerar Surahammars assisterande tränare Andreas Bergström.
– I den andra perioden kommer vi ut lite bättre, men när de sedan gör 6-0 och 7-0 går luften ur oss helt. 13-0 är ju självklart ingen man kan snacka bort. Vimmerby är det bästa laget vi har mött i den här serien, även om vi höll emot mycket bättre när vi mötte dem hemma. Rent generellt tycker jag att lagen i gamla E-serien spelar med ett helt annat tempo än lagen i gamla C-serien, menar Bergström.

 

De som tror att Vimmerby bara består av en förstafemma fick sig nog en tankeställlare i dag. Tredjekedjan med Niklas Svensson, Andreas Rundgren och Markus Palmberg hade fullständig lekstuga och svarade tillsammans för 13 poäng (6+7).

 

Här har du Vimmerbys samtliga poänggörare i kväll:

Niklas Svensson 3+3, Markus Palmberg 2+2, Jakob Karlsson 1+3, Andreas Rundgren 1+2, Björn Jonason 1+2, Emil Wahlberg 1+2, Jesper Eriksen 0+3, Jesper Söderholm 1+1, Alexander Holmberg 1+1, Jesper Danielsson 1+1, Tobias Jonsson 1+1, Pelle Ström 0+2, Simon Dahl 0+1 och Jim Nordh 0+1.

 

13 mål och hela elva av dem i spel fem mot fem. Riktigt bra! Nu har Vimmerby totalt gjort 66 mål i årets serie – överlägset flest av samtliga HockeyEttan-lag i hela landet. Tvåa i den listan är Skövde på 54 och trea Troja/Ljungby på 53 (tack "Anonym"). Även sett till målskillnad toppar Vimmerby med sina +32. Tvåa där Sundsvall med +29.

 

616 personer på läktarna. I dag var Vimmerby värt betydligt mer.

 

Har tjatat om Niklas Svensson i några matcher nu. I dag var han bäst i laget och svarade alltså för hela sex poäng (3+3). En guldklimp som sportchef Jaensson har hittat. Bäst på isen i kväll!

Och så har jag sparat det bästa till (näst) sist. Kung Björn Jonason. Kliver in som att hans armbrott och sönderslitna handled aldrig har hänt. Gör 1+2 (vi var många som trodde att han även var på pucken som innebar 9-0, men så var det tydligen inte) och en rakt igenom imponerande insats. Förstafemman är återförenad och var stundtals lika dominant som vanligt i kväll.

 

Avslutar med Markus Palmberg. Också åter efter frånvaro och fick flytta från första- till tredjekedjan. Men kombon Palmberg, Svensson och Rundgren visade sig vara hypervass. När alla spelare finns tillgängliga för spel så har ju tränare Sandlin delikata problem.

 

.


Dags för Konungens Återkomst i Vimmerby ishall!

Två spelare saknas när Vimmerby tar emot Surahammar. Däremot finns en efterlängtad spelare med på isen. Det är bäddat för Konungens Återkomst i Vimmerby ishall i eftermiddag!

 

I dag är alltså dagen som så många Vimmerby Hockey-fans har väntat på. Hemmalagets anfallsess Björn Jonason gör sensationellt tidig comeback efter armbrottet och handledsskadan, som han åkte på redan i säsongens första träningsmatch.
- Det har gått framåt för varje dag och speciellt nu på slutet har det gått riktigt fort. Jag gick 100 % på träningen i går och fick bara positiva besked. Jag känner ingen som helst oro, säger en minst sagt taggad Björn Jonason.
- Du ska veta att jag har tvivlat många gånger under de här nio veckorna, men nu är vi äntligen här. Det ska bli helt galet kul att äntligen få spela igen.
- I och med min skada i armen så har jag lagt mycket tid på fys- och isträning. Jag kan lugnt påstå att min isteknik är bättre än någonsin. Det är många tråkiga timmar som jag och Tompa (VH-tränaren Tomas Sandlin) har lagt på det, men det märks verkligen att det har gjort nytta.

Och han kastas rakt in i hetluften direkt. Platsen i förstakedjan, bredvid Jakob Karlsson och Alexander Holmberg, är Björns redan från första bytet i eftermiddag.
- Oerhört kul. Det är där jag trivs bäst och vi känner ju varandra innan och utan, menar Björn.

Och för Tomas Sandlin var det ett ganska enkelt val att placera Björn i VH.s fruktade förstalina.
- Det är lika bra att matcha honom på rätt sätt redan från början. Björn är oerhört spelsugen och känner sig 100 % fit, då finns det ingen anledning att hålla igen.

I laget saknas dock Calle Ackered och Sebastian Nilsson, som båda dras med lättare skador.
- Vi är inte riktigt i det läget att vi vill spruta och bedöva spelare för att de ska kunna köra. Det finns ingen anledning att chansa, utan vi har gott om folk både på back- och forwardssidan, säger Tomas Sandlin, som bara kan hålla med om den fysiska status som Björn Jonason säger sig vara i.
- Förutom att han inte har spelat match på över två månader, så tvekar jag inte en sekund över att säga att han är i sitt livs form. Skridskoåkningen har tidigare kanske varit lite av hans akilleshäl, men där har han definitivt gjort framsteg. Sedan har Björn också tränat mycket fys, vilket inte minst märks i hans benstyrka.


Hur går Sandlins tankar inför matchen då?
- Förra gången vi mötte Surahammar (Vimmerbyseger med 6-3 borta i premiären) så var de inget vidare. Men alla lagen som köar i tabellen lär sig för varje omgång hur de ska försvara sig, men utarbetar även strategier för sitt försvarsspel.
- Man kan aldrig nog betona att det vare sig finns dåliga lag i serien eller gratispoäng att hämta hem. Det krävs full fokusering från vår sida, avslutar Tomas Sandlin.

 

Noterbart är att Markus Palmberg också är tillbaka i VH. Han kliver in i tredjekedjan på Sebastian Nilssons plats, tillsammans med Niklas Svensson och Andreas Rundgren. Emil Wahlberg tar Carl Ackereds plats i första backparet och målet vaktas av Calle Brattenberger.

 

 Vimmerbys lag mot Surahammar:

 

Målvakt:

Calle Brattenberger

 

Förstafemman:
Emil Wahlberg - Jesper Eriksen
Björn Jonason - Jakob Karlsson - Alexander Holmberg

Andrafemman:
Tobias Jonsson - Jesper Söderholm
Simon Dahl - Jesper Danielsson - Jim Nordh

Tredjefemman:
Pelle Ström - Niklas Pavel
Markus Palmberg - Niklas Svensson - Andreas Rundgren

Fjärdekedjan:
Anton Carlsson - Jesper Karlsson - Rasmus Davidsson

Extramålvakt:

Marcus Evertsson

Övriga matcher i omgången:
Skövde-Borlänge 9-3 (spelades igår)
Forshaga-Tranås
Kumla-Arboga
Västervik-Mariestad
Lindlöven-Grästorp

 

 

.

 


RSS 2.0